GEZOARDE #5

Page 1

3 maandelijks magazine - 2018 #5 www.gezoarde.be

Aimé Anthuenis

“VOETBAL HEEFT ALTIJD AL EEN GROTE PLAATS IN MIJN LEVEN GEHAD.”

#5


2 10.000 M

SHOPPEN

bekijk onze openingstijden op www.tuincentruminterflower.be

e

fd e e l e B

E T N LE

TRUM NCEN I U T ER! BIJ LOW F R E INT

De lente lonkt Bezoek ons tuincentrum in Lokeren voor lente-inspiratie, lente-voordeel en kortingen!

TUINCENTRUM INTERFLOWER • EEKSTRAAT 70 • 9160 LOKEREN T +32 934 806 03 • WWW.TUINCENTRUMINTERFLOWER.BE


INTRO | 3

DE BOOM EN DE GRASSPRIET Tekst Kim Speleman g Fotografie Luc De Herdt

Het was zondagmiddag, eind februari, en het was koud maar prachtig weer. Mijn vrouw en ik hebben de strijd opgegeven om de kinderen vanachter de Playstation krijgen zonder eindeloze discussies en gezucht om een wandeling te maken samen met onze hond. Gewoon even buiten, hoofd leegmaken. Nergens aan hoeven denken, verstand op nul. Echter begint die relaxte mindset te veranderen. De hond loopt niet lekker mee, ik hou van doorstappen maar de hond denkt daar duidelijk anders over. Aan elke boom die we tegenkomen, moet geroken worden, elke grasspriet moet worden besnuffeld. Na 8312 grassprieten te hebben onderworpen aan een uitgebreid onderzoek begint zachtjes aan het besef te komen dat we soms veel te snel gaan. Figuurlijk dan. Ken je dat gevoel dat je alles zo strak moet plannen dat er geen ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen. De dag zit vol met werk, koken, wassen, opruimen, alles klaarzetten voor de dag erna, ... Met wat geluk heb je ergens in je agenda een gaatje vrij om iets leuk te doen ... Een kleine wandeling heeft mijn ogen geopend. Sta eens wat vaker stil bij het moment, bij de boom en de grasspriet. Elke keer de hond een snuffelpauze neemt, kijk ik nu om me heen en zie ik opeens dingen waar ik vroeger tegen 100 km per uur voorbij liep. Ik zie de takken in beweging en een roodborstje dat van de ene naar de andere tak wipt. Ik zie een oudere dame die voorbij loopt en wens haar een goedemiddag en zie dat kinderen een kamp gebouwd hebben van grote takken in het bos net achter ons huis. Heerlijk dat dat nog gebeurt!

www.gezoarde.be |


4 | GEZÔARDE IN BEELD

| www.gezoarde.be


GEZÔARDE IN BEELD | 5

W

at was er eerst? De kip of het ei? Aristoteles vroeg het hem in de oudheid reeds af en nog steeds is dit een filosofische kraker van jewelste. Dezelfde vraag kan gesteld worden over elektrisch rijden. Wat moet er eerst zijn? Elektrische auto’s of een laadpaal? We mogen trots zijn dat Eksaarde sinds kort zijn elektrische laadpaal heeft staan aan de kerk, maar we moeten er ook mee kunnen lachen, want het aantal elektrische auto’s in Eksaarde is ook miniem. Het is alleszins een mooie stap vooruit op milieugebied, jammer dat het een beetje haaks staat op het verdwijnen van veel groen in onze gemeente… maar daarover later meer!

Tekst Kwinten Van Campenhout Fotografie Luc De Herdt

www.gezoarde.be |


6 | INTERVIEW

Aimé Anthuenis

“ZONDER ENIGE TWIJFEL. NAINGGOLAN KAN JE NIET THUISLATEN.” | www.gezoarde.be


INTERVIEW | 7

AIMÉ

ANTHUENIS Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

A

imé Anthuenis behaalde in zijn voetbalcarrière verschillende successen. Als speler van Racing Lokeren én Sporting Lokeren, maar nadien vooral ook als trainer. Drie titels in eerste klasse, twee in tweede klasse en één keer de beker van België. In Lokeren staat zijn naam als een huis, maar de familie Anthuenis heeft ook enkele roots in Eksaarde.

jaar tijd. Ik moest op een bepaald moment de beslissing maken of ik mee in het professionele verhaal van Sporting Lokeren stapte, mee naar eerste klasse. Ik heb dat niet gedaan, omwille van die blessures. Er hing te veel onzekerheid boven mijn hoofd. Ik heb er voor gekozen om mijn werk als administratief medewerker op de universiteit opnieuw op te nemen en professioneel een stap terug te zetten, bij FC Eeklo.”

Welke band heb jij met Eksaarde?

Als je er nu op terugkijkt, heb je dan de juiste keuze gemaakt?

“Mijn ouders zijn afkomstig van hier, maar zijn nadien naar Lokeren verhuisd. Ze woonden als conciërge in een spinnerij op de Heirbrug in Lokeren, waar ik ook geboren ben. Toch heb ik zeker ook herinneringen aan Eksaarde. De broers van mijn moeder waren namelijk boeren en hadden hier een klein boerderijtje. Als kind ging ik vaak op bezoek bij hen en hielp ik mee op de boerderij.”

Zoals we allemaal weten ben je uiteindelijk wel in een totaal ander sector beland …

“Voetbal heeft altijd al een grote plaats in mijn leven gehad. Sinds mijn acht jaar voetbalde ik bij Racing Lokeren om op mijn zestiende in de eerste ploeg te belanden. Ik heb de opmars van Sporting Lokeren meegemaakt tot en met tweede klasse. Net voor de promotie naar eerste, ben ik afgehaakt.”

Je maakte toen een opmerkelijke overstap naar FC Eeklo, vanwaar die beslissing?

“Het was eerder een gedwongen beslissing dan een vrije keuze. Ik raakte namelijk ernstig geblesseerd aan mijn meniscus. Twee operaties op amper twee

“Aangezien ik door die keuze een fantastische carrière als trainer heb kunnen opbouwen, heb ik waarschijnlijk de juiste keuze gemaakt. Met FC Eeklo werd ik nog twee keer vicekampioen in vier seizoenen. Nadien heb ik de overstap naar KV Ertvelde gemaakt als speler-trainer. Ook dat waren mooie periodes.”

Zat er meer in je voetbalcarrière?

“Ja, daar ben ik van overtuigd. In derde klasse ben ik door de supporters uitgeroepen tot beste speler van de ploeg. Naar mijn eigen mening was ik technisch goed en ook sterk met het hoofd. Enkel op wendbaarheid moest ik enkele steken laten vallen. Ik ben destijds begonnen als spits, nadien teruggezakt naar het middenveld om uiteindelijk als verdediger te eindigen. Ook de ervaring van op verschillende posities te spelen had ik dus mee. Bij Sporting Lokeren had ik zeker mee kunnen spelen, de sub-top misschien ook. Maar om nu te zeggen dat er een carrière bij Anderlecht op Club Brugge had in gezeten, dat is waarschijnlijk wel een brug te ver. Het zal echter

www.gezoarde.be |


8 | INTERVIEW

altijd bij speculaties blijven. Mijn carrière is nu eenmaal helemaal anders uitgedraaid.”

Jij zat er middenin tijdens de fusieperiode tussen jouw Racing Lokeren en Standaard Lokeren. Hoe heb je dat ervaren?

“Zowel Racing als Standaard konden verder, maar ze waren te beperkt in middelen en supporters. Het heeft ook een hele tijd geduurd eer de twee clubs een akkoord vonden. Het nieuwe stadion gaf uiteindelijk de doorslag. Het stadsbestuur had voordien al een nieuw stadion aangelegd in de Daknamse bossen, maar dat werd enkel gebruikt voor matchen van de pompiers of de gendarmerie. Daar gebeurde dus niet veel. De twee bestuursleden hebben elkaar dan langs het stadsbestuur heen gevonden en

| www.gezoarde.be

hebben beslist om daar hun thuismatchen te spelen.”

Is de fusie naar Sporting Lokeren geslaagd?

Het is één van de meest succesvolle fusioneringen van die tijd tot nu. De meeste fusioneringen hebben namelijk veel meer tijd nodig. Kijk naar Winterslag en Waterschei. Het heeft tien jaar geduurd eer er een succesvolle club uitkwam. Er ontstaan sowieso conflicten bij een fusie en je moet een goed bestuur hebben om het te laten werken. Bij Standaard en Racing lukte dat dus zeer goed.”

komt te weinig volk kijken. In het noorden kom je snel tegen de Nederlandse grens, vanaf Lochristi supporteren ze voor Gent en aan de andere kant is het al gedaan als je in Sint-Niklaas komt. Realistisch gezien, ben ik er sowieso tegen. Een fusie met AA Gent zou een overname zijn. Dan gaat de ziel van Lokeren in rook op. Waasland-Beveren gaat nooit willen verhuizen en de supporters van Lokeren gaan niet plots de Freethiel als hun nieuwe thuishaven zien. Voetbal is emotie, zo’n fusie zal nooit werken.”

Bij Racing Genk kende je jouw eerste grote succes, namelijk de Hoe sta je tegenover een fusie eerste kampioenstitel … met dit Lokeren? “In 1995 kreeg ik een aanbod van “Het grote probleem van Sporting Lokeren is nog steeds net hetzelfde als toen ze begonnen: er

Racing Genk om er trainer te worden. Ze wouden promoveren naar eerste en zochten een trainer met


ieder 3de weekend van de maand een menu aan

â‚Ź45,00

* hapjes * vo orgerecht * soep + â‚Ź5,00 * hoofdgerecht & dessert

p.p.

advertentiepagina Reserveer tijdig! 17 en 18 maart 14 en 15 april 19 en 20 mei 16 en 17 juni 14 en 15 juli 15 en 16 september

20 en 21 oktober 17 en 18 november 15 en 16 december

Feestzaal Triphon - Eksaardsedam 15 - 9180 Moerbeke-Waas - www.triphon.handelsgids.be


sanitair verwarming

advertentiepagina keuring

onderhoud

0475 90 30 78 Vijverstraat 9 - 9160 Lokeren


INTERVIEW | 11

ervaring in eerste en tweede klasse. Ik heb daar het geluk gehad om bij een club te komen die alles in huis had van een eersteklasseclub. De spelers, de accommodatie, het bestuur, … Ik heb me daar kunnen uitleven en behaalde er enkele jaren later mijn eerste titel in de Belgische eerste klasse.”

Die titel leverde je een transfer naar Anderlecht op, een topclub met een rijke geschiedenis, waarbij er plots heel veel druk op jou kwam te liggen.

“Iedereen denkt dat het moeilijk werken is bij Anderlecht, maar dat is eigenlijk niet waar. Het is wel zo dat, als je daar een contract tekent, je niet voor plaats zeven speelt. De doelstelling is kampioen worden. Tweede kon nog net, maar van een derde plaats werd er niet eens gesproken. Dat weet je op voorhand en je kent ook de gevolgen als je die doelstelling niet haalt. Voor de rest is Anderlecht een heel sociale en warme club, in tegenstelling tot hun hautain imago. Ik heb er twee titels behaald en werd er tweemaal trainer van het jaar.”

Was dat voor jou de mooiste periode uit je carrière?

“Dat kan ik moeilijk zeggen. Een titel met Anderlecht is prachtig, maar je kan er minder van genieten. Een succes behalen met Sporting Lokeren is veel leuker, want daar betekent dat veel meer. Ik herinner me meteen ook bepaalde successen met de jeugdploegen van Lokeren, dat zijn momenten die ik nooit meer ga vergeten. Net als de kans die het bestuur me ooit gegeven heeft. Een trainer die bij zijn geboortestad aan de slag gaat, dat is nog niet vaak gebeurd. Ook dat op zich is een prachtig moment uit mijn carrière.”

Hoe zie je de toekomst voor Sporting Lokeren?

“Moeilijk te zeggen. Het is duidelijk dat ze zullen moeten kopen, want de huidige kern is veel te oud. Er lopen zeker een paar goede jonge kerels rond, maar daar alleen red je het niet mee. Verder heb je ook het gegeven dat Roger Lambrecht de boel wil verkopen. Hopelijk vindt hij iemand die capabel is om Lokeren over te nemen en die zware verantwoordelijkheid te dragen.”

Is Peter Maes momenteel een geschikte trainer voor Lokeren?

“Zeker en vast. Maes heeft in het verleden bewezen dat hij een uitstekende trainer is. Je kan de schuld

ook niet bij hem leggen dat het momenteel niet goed draait bij Lokeren. Trainers worden dan ook veel te snel ontslagen. Bij KV Kortrijk is de trainerswissel erg succesvol geweest en in sommige gevallen is een ontslag ook echt nodig, maar in de meerderheid van de gevallen ligt het probleem bij de spelers. Als zij hun draai niet vinden, dan kan de trainer er soms weinig aan veranderen.”

Van 2002 tot 2005 was je aan de slag als bondscoach. Hoe kijk je naar de generatie van nu?

“Ze komen in de buurt van de gouden generatie in de jaren 80. Het is een fantastische kern, allemaal met spelers die buitenlandse ervaring hebben. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze in hun WK-poule bij de eerste twee eindigen. Dat kan niet anders, maar daarna begint het pas. In de knock-outfase kan het altijd fout lopen. Je kan winnen van iedereen, maar evengoed verliezen van iedereen. Ik moet toegeven dat ze sowieso over de middelen beschikken om ver te raken en zelfs om wereldkampioen te worden, maar ze zullen een stevige portie geluk nodig hebben.”

Stel dat jij deze groep onder je hoede zou hebben, gaat Radja Nainggolan dan mee?

“Zonder enige twijfel. Nainggolan kan je niet thuislaten. Hij is momenteel één van de betere spelers in de hele Italiaanse competitie. Als je dan zegt dat hij niet mee mag omdat hij een pint gedronken heeft of een sigaret rookt, dat kan toch niet! Pas op, het is wel een speciale gast hé, want hij laat zich dan nog filmen ook als hij staat te roken, maar ik ben er zeker van dat er nog veel spelers zijn die zich eens ‘misdragen’ tijdens hun vakantieperiodes. Nainggolan heeft daarbij ook nog eens de pech gehad dat de media dit hele verhaal heeft opgeblazen.”

Marc Wilmots heef t het zwaar te verduren gekregen, terechte kritiek?

“In mijn ogen is dit zeker niet terecht. Wilmots is aan de schandpaal genageld omdat hij op het EK niet kon overtuigen, maar hij had slechts een tweederangsverdediging ter beschikking. Dat is trouwens nog steeds het pijnpunt van onze Rode Duivels. Als Roberto Martinez niet kan rekenen op een topfitte Vincent Kompany en Thomas Vermaelen of als één van onze vaste jongens plots weer uitvalt, zou ik er niet van schrikken dat Martinez hetzelfde lot wacht.”

www.gezoarde.be |


12 | LITERATUUR

KONIJNEN GOOCHEL JE NIET TERUG willen teruggoochelen. Zo verzon ik het verhaal van Sander.”

beetje gek zijn. Daar blijk ik dus net iets beter in te zijn (lacht).”

Is het boek om te huilen, lachen, Wat mogen de geïnteresseerna te denken ...? den verwachten op je boek“Het is geen boek waarbij je van voorstelling? de eerste tot de laatste bladzijde zit te snotteren. Er komen veel grappige stukken in voor. Over goochelen, vriendschap en konijnen! Het opent hopelijk een dialoog tussen ouder en kind.”

H

Tekst Brent De Borger

et heeft haar een behoorlijke dosis geduld en doorzettingsvermogen gekost, maar na drie jaar hard werken mag Sofie De Moor binnenkort eindelijk haar eerste kinderboek voorstellen. Een boek over de jonge Sander die zijn papa verliest bij een verkeersongeluk. “Papa heeft vorige week hun dode konijn teruggegoocheld. Dan moet het met mensen toch ook lukken? Sander heeft een plan. Maar dat loopt uit de hand.”

Het thema is niet meteen iets wat je zou verwachten bij een kinderboek, vanwaar toch deze keuze?

“Toen ik naar mijn werk reed, was er een verkeersongeval. Een motorrijder kwam om het leven. Elke dag moest ik voorbij die plek. Ik dacht na. Wat als dat mijn papa zou zijn? Wat zou ik dan als kind doen? Waarschijnlijk zou ik hem

| www.gezoarde.be

Wanneer is de passie gekomen voor het schrijven?

“Zonder twijfel bij juf Cathérine en meester Chris in basisschool Dolfijn in Eksaarde. Juf Cathérine leerde me in het eerste leerjaar alle letters, zodat ik zelf kon verdwalen in boeken. En meester Chris dompelde ons op vrijdag onder in poëzie. Daar is het vuur beginnen smeulen. De jaren daarna ben ik blijven schrijven. Van karamellen pubergedichten, naar verhalen en occasioneel een toneel. Pas na een opleiding literaire creatie bij Frank Pollet, jeugdauteur en dichter, hebben de schrijfvonken mij compleet in lichterlaaie gezet.”

Schrijf je buiten kinderboeken ook boeken voor volwassenen?

“Ik schrijf onder andere poëzie voor volwassenen, omdat ik het niet kan laten, maar ben er niet zo goed in als schrijven voor kinderen. Wie wil schrijven voor kinderen moet namelijk over een grote dosis fantasie beschikken en een

“Het wordt een gevarieerd uurtje voor jong en oud. Er worden fragmenten voorgelezen. Leen Van Durme, de illustrator, maakt live tekeningen. Enkele belangrijke mensen komen wat vertellen. Er zijn jonge goochelaars en er is muziek. Uiteraard wordt het boek ook verkocht en kan je het laten signeren.”

Wat brengt de toekomst?

“Twintig jaar ingebakken Gezôarse lucht sluipt sowieso in de zinnen die ik neerpen. Ik heb hier tot na mijn hogere studies gewoond. Er zijn heel wat beelden die in mijn geheugen gegrift staan. Hoewel ik nu ben geëmigreerd van Eksaarde naar Sinaai, met een tussenstop in Lokeren, keer ik graag terug naar mijn roots. Het is de ideale plek om met oude bekenden verhalen op te rakelen. Wie weet speelt er zich in de toekomst wel een jeugdboek af in Eksaarde? De Verre Kapel, die quasi in mijn ouderlijke achtertuin ligt, lijkt mij alvast de ideale setting voor een mooi jeugdverhaal.” Geïnteresseerden zijn welkom op de boekvoorstelling, zondag 18 maart om 15u in de bibliotheek van Sint-Niklaas. De toegang is gratis, maar gelieve vooraf in te schrijven: sofie_dm@hotmail.com.


george mortimer pullman. luxe wagons. uniek veersysteem. american roots. the original.

PROMO NIEUW jubileummatras The Original.* van rand tot rand geveerd. comfort. kwaliteit. jarenlang

Ik verlang naar mijn *uitvoering stretch of damast

RECHTSTRAAT 266 9160 LOKEREN WWW.WELTERUSTEN.BE INFO@WELTERUSTEN.BE ●

Alles voor uw slaapcomfort


14 | HARMONIE

| www.gezoarde.be


HARMONIE THEMA | 15

175 JAAR KONINKLIJKE HARMONIE SINTE-CECILIA Tekst Kwinten Van Campenhout g Fotografie KHSC Het gaat hard voor de Koninklijke Harmonie SinteCecilia uit Eksaarde. Een jubileumjaar met 175 jaar op de teller, een massa concerten gepasseerd en zelfs een professionele cd in de kast. Het lijkt ons niet meer dan terecht om de vaandeldragers van cultuurminnend Gezôarde een plaats te geven in ons nederige boekje. We zijn te gast bij de huidige secretaris Rob Rijsbrack om meer inzichten te krijgen in het wel en wee van de harmonie.

175 jaar, da’s lang nietwaar?

Dat is inderdaad heel lang. De Belgische staat stond nog in haar kinderschoenen toen de harmonie werd opgericht en we delen ons geboortejaar met de Zoo van Antwerpen. We moeten er wel onmiddellijk bijzeggen dat een beetje creativiteit nodig was om ons feestjaar dit jaar te kunnen vieren. In 1843 werd in Eksaarde het eerste kerkorkest opgericht, pas vier jaar later werd het omgevormd tot een echte harmonie. Op de eerste vlag staat weliswaar ‘1843’ als startjaar maar alle bestuurders voor ons baseerden zich toch op 1847. Een ingewikkelde historie, maar 25 jaar geleden werd beslist om het toch op 1843 te houden en zodoende kunnen we nu met een gerust hart ons 175-jarig bestaan vieren!

De meeste mensen kennen de harmonie natuurlijk, maar ik vermoed dat veel mensen jullie enkel nog maar met de kermis of samen met de Sint op straat hebben zien lopen, klopt dat? Op straat doen we natuurlijk ook ons uiterste best, maar daar zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden, de route (al spelend een aantal kilometer

www.gezoarde.be |


16 | HARMONIE

stappen is bijzonder vermoeiend) en de muziek moet dan uiteraard allemaal wat eenvoudiger zijn. Bij sommige mensen leeft wellicht nog de perceptie dat zo’n dorpsharmonie niets liever doet dan lang uitgaan en veel bier drinken, maar dat is al lang niet meer enkel het geval. Leut en plezier mag en moet er zeker zijn, maar mooie en kwaliteitsvolle muziek staat absoluut op de eerste plaats. Dat bewijzen we de laatste jaren keer op keer op onze concerten. Mensen die ons kennen weten het ondertussen wel, en na elk concert komen er steevast mensen een praatje slaan die positief verbaasd zijn: ‘Amai, is dat wat de harmonie kan? Prachtig!’ Het is leuk dat we na 175 jaar nog steeds mensen kunnen verbazen!

Dat brengt ons naadloos bij onze volgende vraag: Hoe goed is de harmonie van Eksaarde eigenlijk?

Wij zijn en blijven natuurlijk een orkest enkel bestaande uit amateurs - geen professionals - maar zoals reeds gezegd gaan we steeds voor kwaliteit. We zijn nu al een aantal jaar geklasseerd in de reeks ‘uitmuntendheid’ en dat wil eigenlijk toch al wat zeggen. Binnen deze reeks zetten we telkens puike prestaties neer en behoren wij momenteel, al zeggen wij het zelf, zeker tot de betere harmonieën uit de weide omgeving. Wij streven voortdurend naar het delicate evenwicht tussen kwaliteit en ontspanning. Dat dit concept werkt, bewijst onze aantrekkingskracht, ook buiten onze gemeente.

Hoe komt het dat zo’n klein dorpje als Eksaarde toch zo’n ferm muziekkorps heef t? Onze vereniging heeft ook een aantal sterke punten waar we graag mee uitpakken: We bestaan uit

| www.gezoarde.be

ongeveer evenveel mannen als vrouwen, hebben veel jeugd en hebben enorm veel creatieve geesten in onze rangen. Mensen die naar onze lenteconcerten komen luisteren, zullen bevestigen dat we steeds op zoek zijn naar andere invalshoeken en dat geen enkel concert hetzelfde is! We zijn er sinds kort ook in geslaagd om een trommelkorps op te richten, zodat de mensen zeker weten dat de harmonie op straat loopt! Uiteraard heeft dat ook veel te maken met de inzet en engagement van bestuur en leden van de verschillende werkgroepen, maar het is vooral sinds de komst van dirigent Marc Weyers, een 20-tal jaar geleden, dat het muzikale niveau stelselmatig is gestegen en de werking van de harmonie werd ‘gemoderniseerd’. Ook leerden muzikanten in vroegere tijden hun instrument bespelen op eigen houtje of via-via, maar vandaag bestaat de instroom grotendeels uit jonge en geschoolde muzikanten. Die kwaliteitsinjectie is voelbaar.

Dat is inderdaad een mooi parcours dat reeds afgelegd is. Ziet de toekomst er rooskleurig uit?

Absoluut. Dit jaar wordt hét jaar van de harmonie. Er staan ontzettend veel mooie concerten en andere interessante dingen op het programma. In het Hemelvaartweekend, op 10 en 11 mei, kunnen de mensen ons vinden in de sporthal van Eksaarde voor ons Promsconcert met enkele fantastische gasten zoals Jelle Cleymans, Barbara Dex, Paul Van Looveren en Hans-Peter Janssen. Mensen die door die stemmen nog niet overtuigd zijn kunnen ook komen kijken voor de looks van Kürt Rogiers, die alles aan elkaar komt praten. Dit wordt een nooit eerder vertoond muzikaal


Ook om mee te nemen!

Authe overh ntiek en ee echt s rlijk, een tukje Italië in Eks aarde !

Salades Pizza’s & Pasta’s Vis- & vleesgerechten

advertentiepagina Per take away krijgt u 1 stempel 10 stempels = 1 pizza gratis

Volg ons op facebook @spaccanapolieksaarde

Bautschoot 58 - 9160 Eksaarde - T. 09 220 93 16 open van dinsdag tot en met vrijdag van 12u00 tot 14u30 en van 18u00 tot 22u00


18 | HARMONIE

spektakel voor Eksaarde. De kaartenverkoop start midden maart en de plaatsen zullen schaars zijn! In september spelen we ook drie concerten in Nieuwpoort, op een ponton in de haven met enkele internationale gasten en rond Wapenstilstand brengen we ons oorlogsconcert opnieuw naar het Cultureel Centrum. We blijven realist maar zien de toekomst wel rooskleurig in, onze jeugd zal daarvoor moeten zorgen. Het zou ook helpen mochten we, naast muzikanten, een beetje vers ‘ondersteunend’ bloed vinden. Want naast muziek spelen komt er ook nog heel wat

| www.gezoarde.be

praktisch werk kijken bij de organisatie van pakweg concerten. Mensen die zich daarvoor geroepen voelen, zijn altijd welkom. We gaan er in ieder geval voor! Op naar de volgende 175 jaar!

Ik denk dat iedereen die dit allemaal leest ondertussen overtuigd is dat een bezoek aan een concert van de harmonie echt wel de moeite waard is. We wensen jullie een Promsconcert met twee uitverkochte zalen toe!

Bedankt, we hopen het ook! We denken dat de mensen die komen kijken achterover zullen vallen!


HARMONIE | 19

PROGRAMMA JUBILEUMJAAR:

8 maart – Concert Groot Harmonieorkest Muziekkapel van de Gidsen (CC Lokeren) 11 en 12 mei – PROMS-concert i.s.m. bekende artiesten (Sporthal Eksaarde) 31 augustus, 1 en 2 september – Concert op het water te Nieuwpoort 20 oktober – Terug thuis als de bladeren vallen – Herdenkingsconcert WO I (CC Lokeren) 28 december – Oudejaarsconcert (Eksaarde) Meer info: www.harmonie-eksaarde.be

www.gezoarde.be |


20 | GEZÔARDE IN BEELD

| www.gezoarde.be


GEZÔARDE IN BEELD | 21

E

r beweegt iets in Eksaarde ... Langsheen de Zuidlede is er de laatste weken bijzonder veel activiteit. Heel wat verse sporen laten uitschijnen dat er een bever onze fauna is komen verrijken. De waterlopen en moerasbossen vormen dan ook de ideale habitat voor deze vegetariër. Aan de afgeknaagde bomen en aangevreten takken te zien lijkt het er zelfs op dat dit creatieve knaagdier een dam aan het bouwen is ... We laten het bevertoerisme voor wat het is en we vergapen ons graag aan dit indrukwekkend staaltje knaagwerk van deze Gezôarse bouwheer.

Tekst Kim Speleman Fotografie Luc De Herdt

www.gezoarde.be |


22 | ONDERNEMER

Sven Bullaert

“HET ENE MOMENT ZAT IK AAN TAFEL NAAST MADONNA IN AMERIKA EN DE DAG ERNA STOND IK OP EEN DEFILÉ IN TAIWAN.” | www.gezoarde.be


ONDERNEMER | 23

GEZÔARSE CREATIVITEIT EN

DUURZAAMHEID Tekst Brent De Borger g Fotografie Sven Bullaert

I

AM-oprichter en bezieler Sven Bullaert, hier beter gekend als Sven van I AM, stapte meer dan dertig jaar geleden in de modewereld, bij het toen nog beginnende Kipling. Hij maakte er de gigantische groei mee naar de gevestigde waarde die het vandaag is. Uiteindelijk begon hij met zijn eigen kledingmerk, dat tegenwoordig in alle JBCwinkels te vinden is.

zit je hier met zoveel vragen. Wie ben je, waar kom je vandaan, waar ga je heen. Je zoekt antwoorden, maar je vindt vooral veel nieuwe vragen. Maar dat is geen probleem, aanvaard het, het is oké, het bewijst dat je bent.” Hij schetste nog snel het rioolputdeksel waarop hij de nacht had doorgebracht samen met een spermatozoïde en de letters I AM.

“Ik heb de dolle jaren bij Kipling absoluut mogen meemaken. Als jonge snaak vloog ik van Antwerpen naar Hongkong en van fabrikanten naar fotoshoots. Het ene moment zat ik aan tafel naast Madonna in Amerika en de dag erna stond ik op een defilé in Taiwan. Op een bepaald moment werd ik zelfs opgebeld door de radio voor een interview. Ze hadden blijkbaar opgemerkt dat ik de Belg was met het meeste aantal boardingpasses van dat jaar. 121 om precies te zijn. Als jonge dertiger leefde ik dus niet op deze wereld, ik vloog er rond. Op een avond ben ik in Taipei, de hoofdstad van Taiwan, in elkaar gezakt. Ik kon het allemaal niet meer aan en ben gewoon op straat in slaap gevallen … al durf ik toegeven dat ik diezelfde nacht misschien ook wel net iets té lang was uit geweest.”

“Niet veel later ben ik uit Kipling gestapt om mijn grote droom te realiseren. Met het geld dat ik gespaard had, opende ik meteen een eigen boetiek in de Huidevettersstraat in Antwerpen, naast Louis Vuitton. Het kon niet op. Ik nam veel mensen in dienst en begon te ontwerpen. Een jaar en half heeft het mogen duren vooraleer alle cijfers in het rood stonden. Ik had te veel ambitie en dacht niet na. Mijn toenmalige vrouw heeft me op dat moment naar een psycholoog gestuurd. ‘Waarom? Ik ben niet gek’, dacht ik toen, maar ik gaf het toch maar een kans. Die man heeft uiteindelijk mijn leven een compleet nieuwe wending gegeven.”

Voor Sven is die ochtend het verhaal van I AM ontstaan. Hij zag zichzelf liggen in de straten van Taipei op een rioolputdeksel. Hij strompelde naar zijn hotelkamer en begon te schrijven, tot hij halt hield bij de woorden: “Sven, het is allemaal wat warrig maar vergeet niet dat je ooit de snelste zwemmer was, de snelste spermatozoïde, één uit miljoenen. En nu

DE IDEALE DAG

“In het begin gebruikte ik hem vooral als uitlaatklep. Het lag immers niet aan mij, want dié leverancier betaalde niet en dié werknemer deed niet wat ik wou, en zo verder … Uiteindelijk vroeg de psycholoog hoe ik het dan wel allemaal zag. Ik moest mijn eigen ideale dag omschrijven. Ineens drong er veel tot me door. Ik woonde in Antwerpen, maar in mijn perfecte dag, woon ik eigenlijk tussen het groen. Aan een fietspad met veel bomen, waar mijn kinderen rustig kunnen opgroeien.”

www.gezoarde.be |


24 | ONDERNEMER

“Elke keer als ik voor een moeilijke keuze stond, moest ik afwegen welke keuze me dichter bij mijn ideale dag zou brengen ... En dit werkte. Zo kreeg ik een mooi aanbod uit de Verenigde Staten, maar ik zag mijn kinderen niet als kleine Amerikaantjes. In mijn ideale wereld groeiden ze op in de natuur in de buurt van een goede school, dicht bij mij. Ik heb het aanbod afgewezen en ben beginnen zoeken naar een nieuwe woning.” Sven zocht meer dan een jaar naar zijn nieuwe woonst. In Limburg, Noord-Frankrijk, de Nederlandse grens, … tot er een advertentie verscheen over een hoeve in

| www.gezoarde.be

Eksaarde. Hij belde meteen om het huis te komen bezichtigen. “‘Bel mij als je in de buurt bent, dan geef ik de instructies om er te geraken’, klonk het aan de lijn. Ik zei dat ik een GPS had en ze gewoon het adres mocht geven. ‘Vergeet dat maar’, lachte de dame. ‘Dat lukt nooit, bel mij maar!’ Eenmaal aangekomen begreep ik haar natuurlijk. Eerst een fietspad volgen, dan het water volgen, onder de brug door, om uiteindelijk bij de hoeve aan te komen. Ik was op slag verliefd. Ik wist meteen: hier wil ik wonen.”

school in de buurt, check! Het enige dat Sven nog ontbrak was een atelier en een werkruimte. De twee meest geschikte handelspanden waren op dat moment al in gebruik. Enerzijds was er een GB en daarnaast een groothandel in papier. “Ik ben toch maar binnengestapt bij de GEMA en heb mijn verhaal gedaan met de vraag om het pand te kopen. Die mensen bekeken mij eerst als een gekke alien, maar na een tijdje hebben ze wel beslist om te verkopen aan mij.”

Een geschikte woning, check! Rustige omgeving, check! Goede

“Bestaat toeval? Het is een vraag die me vaak bezighoudt. Ik ge-

TOEVAL … OF NIET?


U weet het: een goede boekhouder bespaart u geld. Een erkend boekhouder-fiscalist zorgt voor een correcte boekhouding en uw administratieve verplichtingen.

En dat doen we ook. Maar wij doen meer. Bij ons bent u geen nummer. Bij ons krijgt u een persoonlijke begeleiding. Voor boekhouding, sociaal recht én fiscaliteit. Dankzij ons advies, onze opleiding en opvolging kunt u zich concentreren op uw doel: een succesvolle onderneming leiden. Of u nu start, groeit of uw onderneming wil overlaten.

Het stopt niet bij boekhouden. U rekent op ons voor uw fiscale optimalisatie, pensioen- en successieplanning en voor het opbouwen van uw privé- en bedrijfsvermogen.

Wij zijn mee. U dus ook. U wil een expert. Dat zijn we. Wij leiden zelfs experts op. Als de regels morgen veranderen, vertellen wij u dat vandaag al.

Expert. Persoonlijk. Eerlijk.

Contacteer ons geheel vrijblijvend voor een eerste gesprek SoBoFisc.ALL Burg. Comm. V. Nijverheidstraat 11 B 0003 - 9160 Lokeren 09 395 02 60 info@sobofiscall.be

Erkende Boekhoudvennootschap - BIBF nr. 70410074 - RPR Gent, afdeling Dendermonde – 0849 632 304


Oliver & Co

26 | THEMA

v e r r a s s i n g s m e n u  maandag *

 vrijdag

 dinsdag

 zaterdag

 woensdag

 zondag

 donderdag *

* mits reservatie

€58,00 ALL

-IN

ELKE ZONDAGAVOND - 100% GOURMET BURGERS

ook take-away

CASANOVA

€ 11,00

KIDSBURGER

€ 9,50

MONA LISA

100% Aberdeen Angus rundsgehakt, pesto, sla, tomaat, rode ui, mozarella & panceta

€ 14,00

FRIETJES

€ 3,50

MAMMA MIA

€ 12,50

Jacked patato

€ 3,50

NANA MOUSKOURI

€ 14,50

TANTE JULIA

€ 12,00

100% Holstein rundsgehakt, sla, tomaat, augurken, geroosterde ui, mosterd en ketchup

100% premium varkengehakt, cheddar, bacon, sla, tomaat, rode ui, mosterd en ketchup

100% premium varkensgehakt & huisgemaakte ketchup met of zonder sla/tomaat

& huisgemaakte mayonaise Aardappel in de schil met tzatziki look-arm

100% Iers lamsgehakt & rozemarijn, tzatziki, sla, rode ui, spicey broodje met chilli 50% premium varkensgehakt, 50% traag gegaard ‘pulled pork’, sla, tomaat, rode kool, mosterd

Restaurant Oliver & Co - Dam 2 - 9160 Eksaarde 09/336 02 29 - info@oliverenco.be - www.oliverenco.be

| www.gezoarde.be


ONDERNEMER | 27

loof in karma, maar denk ook dat je nog altijd zelf de deur moet opendoen om nieuwe paden te kunnen bewandelen.” Zoveel jaar later leeft Sven nog steeds in zijn ideale dag, hier in Eksaarde. “Ik ben een gelukkig man en zolang dat niet verandert, blijf ik hier wonen. Ik heb ondertussen ook een mooie band met dit magische dorp opgebouwd. En dat hier iets magisch hangt, mag je bijna letterlijk nemen! Toen ik hier net woonde, ging het niet zo goed met mijn vader. Hij vroeg aan mij om mijn halfbroer te gaan opzoeken, die hij al meer dan dertig jaar niet meer had gezien, om afscheid van hem te kunnen nemen. Ik ben toen alle Bullaerts in Vlaanderen beginnen opbellen. Bij de derde kreeg ik plots een positief ant-

woord op de vraag: ‘Bent u de zoon van Daniël Bullaert?’ Ik deed mijn verhaal over onze vader en vroeg om eens af te spreken en vertelde hem dat ik pas verhuisd was naar een klein dorpje vlakbij Lokeren. Het werd stil aan de andere kant van de lijn. ‘Eksaarde?’, vroeg hij. ‘Ik woon daar namelijk ook …’ Een ongelofelijk toeval! Sindsdien zie ik mijn halfbroer van tijd tot tijd ook nog eens. We hebben niet die band die broers hebben als ze samen opgroeien, maar het is wel zeer fijn dat we terug contact hebben.” “Tijdens het opruimen en verbouwen van ons atelier heb ik ook papieren gevonden van de vorige eigenaars. Niet van de papierhandel, maar wel van De Staercke.

Een textielbedrijf én toenmalig hofleverancier. Het pand dat ik gekocht had, was dus oorspronkelijk gebouwd voor de textielindustrie. Ik vond het fantastisch dat ik het nu terug voor hetzelfde kon gaan gebruiken. Hier in Eksaarde heb ik toch al enkele keren heel veel geluk gehad.”

DUURZAAMHEID

Ondertussen heeft Sven de handen met JBC in elkaar geslagen. Hij heeft de logistieke en financiële zaken uit handen gegeven, om zich terug op de essentie van het ontwerpen te focussen. “Een keuze waar ik geen spijt van heb. Enerzijds omdat de boetieks waar I AM vroeger verkocht werd, stilaan aan het uitsterven zijn, enkel de grote spelers op de

www.gezoarde.be |


28 | ONDERNEMER

markt doen nog mee. Anderzijds kan ik me op deze manier ook op andere zaken concentreren. Vooral ecologie houdt me heel hard bezig en JBC is volledig meegegaan in dat verhaal.” “Ik wil duurzame kledij ontwerpen, die in goede arbeidsomstandigheden gemaakt wordt en een lange levensduur heeft. Eén van de grootste veranderingen is de transparantie van de productieketting. Ik mocht onlangs een voordracht geven over dit onderwerp in het Vlaams Parlement. Kort samengevat komt het er op neer dat de consument bij I AM heel het productieproces kan volgen en dat we alle facetten van de kledingketting ecologisch proberen te verbeteren. Enkel nog maar het vermijden van luchtvracht bij de import van onze collecties zorgt voor een gigantische verbetering op gebied van ecologie.”

GEZÔARDENEIRS MET CREATIEVE IDEEËN, WELKOM!

“In de toekomst wil ik zeker verder gaan om nog duurzamer te produceren en nog betere recycleerbare kleding te maken. Daarnaast zou ik het ook fijn vinden om in dit dorp nog wat meer creativiteit samen te brengen ... Boven het atelier gaan er reeds lessen yoga en mindfulness door, maar ik hoop op meer. Ik visualiseer mij een ‘lokaal atelier’ met een smeltkroes van verschillende kunstvormen, duurzame ambachten en jonge ondernemers die geloven in ‘think global, art local’. Gezôardeneirs met creatieve ideeën hieromtrent, kunnen mailen naar sven@iam.eu.”

| www.gezoarde.be

Sven Bullaert

“IK BEN EEN GELUKKIG MAN EN ZOLANG DAT NIET VERANDERT, BLIJF IK HIER WONEN.”


Nieuw in jouw buurt

mijntrouwfotograaf.be Eksaardedorp 18 • 9160 Eksaarde • M 0478 69 44 04 • Welkom op afspraak


30 | GEBOREN EN GETOGEN

“ALS ZE OP MIJN TENEN TERTEN, DAN HEBBEN ZE DER VAN, MAAR ANDERS MOGEN ZE MIJ VRAGEN WA ZE WILLEN!.” Rossen Tuur

| www.gezoarde.be


GEBOREN EN GETOGEN | 31

ROSSEN

TUUR

Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

O

veral waar hij komt, roepen ze al van ver naar hem: “Hey Tuur, ken je me nog, je bent veertig jaar geleden op ons trouwfeest geweest”. “Natuurlijk niet, ik kan niet alles onthouden hé”, roept Arthur De Herdt dan. “Als ze me dan hun naam zeggen, dan komt het wel allemaal terug, maar ik heb een beetje tijd nodig.” In Gezôarde staat hij bekend als de goedlachse ‘Rossen Tuur’, met zijn accordeon en ondertussen iconische klompen. Al kennen de meesten hem ook als hulp-Sinterklaas of meneer pastoor, zijn twee alter-ego’s.

“IN ’T VOSKEN HEB IK DE VLOER VERSLETEN!” Al meer dan veertig jaar vrolijkt hij trouwfeesten, verjaardagen en jubileums op met zijn verschillende acts. Men trouwde eerst officieel in de kerk, om daarna de geloften nog eens over te doen bij pastoor Tuur, die het uiteraard iets minder officieel aanpakte. “De mensen werden toen gezegend met een WC-borstel en moesten daarna allerlei verschillende spelletjes spelen.”

www.gezoarde.be |


CADEAUBONS VOOR BELEVINGEN

GENTSE STREEK PRODUKTEN BIEREN GINS

KALLIGRAFISCHE GESCHENKEN

GESCHENK MANDEN

DE KORF uw belevingswinkel

ONTBIJT AAN HUIS

KALLIGRAFIE WENSKAARTEN

OPEN VAN 13.30U TOT 19.00U GESLOTEN OP MAAN- EN DINSDAG

KOFFIE OR TEA?

... MET ALS TOEGEVOEGDE WAARDE “LIEFDE & PASSIE”

Belevingswinkel DE KORF, een plek waar het fijn vertoeven is. Een winkel vol artisanale vaak Genste producten, een ruimte vol kalligrafisch woordenplezier, kortom, dingen om te geven op momenten die er toe doen. Op zoek naar een uniek én origineel cadeau? Onze ontbijtmanden zijn zeker een aanrader! Ook met onze geschenkmanden gevuld met tal van lekkernijen kan je zeker scoren. ‘Beleving’ staat voor genieten van een verwenkoffie, Or tea, genieten van Gentse bieren, uitgebreid ontbijt op zaterdagmorgen en zoveel meer. Opgelet, hiervoor dien je te reserveren want de plaatsten zijn beperkt! Het beste wat u kan doen is zo nu en dan eens binnenwaaien en zien welke wind er nu weer door het huis waait. In elk geval, VAN HARTE WELKOM

DE KORF

Frans Gevaertstraat 2 | 9040 St.-Amandsberg Tel. 09 251 51 14 | info@dekorf.be | www.dekorf.be


GEBOREN EN GETOGEN THEMA | 33

Met zijn vele fratsen liet hij overal een onvergetelijke indruk na. In het begin enkel in Eksaarde, maar na een aantal jaar mocht Tuur het hele land rondtrekken. Als pastoor, maar ook met zijn accordeon, zijn grote passie. “Op den duur vroegen ze van overal om te komen spelen en ik heb dat altijd met plezier gedaan. Eerst alleen, daarna samen met een percussionist. Het was een fantastische tijd waarin we heel veel meegemaakt hebben.”

“WIJ HADDEN DESTIJDS DE MOOI­ STE SCHUTTERS­ MAATSCHAPPIJ VAN HEEL VLAANDEREN, IN CAFÉ HET HOF VAN VLAANDEREN.” Tot slot was Arthur ook onze eigen Gezôarse Sinterklaas, een rol die hij met evenveel overtuiging speelde. “Als je iets doet, dan moet je het goed doen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook nooit alcohol gedronken. Niet als pastoor, niet als muzikant en al zeker niet als Sinterklaas. Ik was streng voor mezelf, want ik pakte elke rol serieus. Mensen boekten mij voor iets en verwachten iets in de plaats. Ik wou hen dus niet teleurstellen.” “Dat begon trouwens al bij de kostuums. Mijn pastoorskostuum is héél oud en nagemaakt naar dat van onze toenmalige pastoor. Ik leek destijds zelfs een beetje op hem. Mijn Sinterklaaskostuum is mogelijks zelfs nog ou-

www.gezoarde.be |


34 | GEBOREN EN GETOGEN

der. Ik raakte er zelfs maar met moeite in, maar wou geen ander. Het is een prachtig kostuum dat ik nooit zal wegdoen.” Wie alle verhalen van Eksaarde wil kennen, moet trouwens beslist eens een bezoekje brengen aan Arthur De Herdt. Hij zal je met plezier honderdduizend verhalen vertellen. Tuur is hier geboren en getogen en ademt de geschiedenis van ons dorp uit.

TUURS VERHALEN, QUOTES EN ZEGSWIJZEN:

“Het was eens souper van de vinkenzetting en ze waren juist soep aan’t eten. Ik, verkleed als Sinterklaas, smeet een hele hoop picknicken naar binnen, recht in al die soepkommen. Het was subiet gedaan ze, ‘kloas’ heeft niet veel meer moeten zeggen!” “We waren eens in Zele gaan spelen en na het optreden zaten er twee dames aan den toog te zuipen. Ik vond dat vreemd en ging eens vragen of alles oké was met de dames. ‘Jaja, voor ne keer dat we mogen, gaan we er van profiteren’, zeiden ze en ze dronken verder. Het waren verdorie twee nonnen uit het klooster.” “We waren in Kortrijk gaan spelen en vertrokken naar huis. Na een uur rijden stonden we plots weer aan dat café! Allez, nu zijn w‘ier verdrom zeg … en toen pas zagen we dat het plakkaatje met ‘omleiding’ gevallen was.” “Ik moest eens in Moerbeke zijn, maar ik wist dat ze bij die mensen een grote hond hadden. Ik zeg tegen Piet: gaat gij maar eerst binnen! Dienen hond springt op hem en blijft met zijn kop in de mand met picknicken steken. Dienen hond begon te kajieten en spurtte weg. Heel dat huis vol met picknicken! Dienen hond heeft nog zeker twee dagen schou gelopen.” “Toen ik jong was, reed ik rond met paard en kar om melk bij de mensen te bezorgen. Dat was met een klein circuspaardje, maar dat was bang van konijnen. Er kwam zo eens één tevoorschijn. Dat paard springt omhoog en loopt weg. Alle melk op de grond en ik heb drie straten achter dat paard mogen crossen.” | www.gezoarde.be


gespecialiseerd voetverzorger - schoonheidsspecialiste

Voetverzorging Gelaatsverzorging Gel & Gelish nagels Manicure Make-up Zorgmassage Kindergrimme

advertentiepagina 10â‚Ź korting 1 bon per klant. bon geldig vanaf 1 me i tot 31 mei

Elly Van Laere - verzorging aan huis Rechtstraat 286a - 9160 Eksaarde - 0498 84 07 24


36 | GEZÔARS SPAALEKE

kruiswoordpuzzel

1. schoon kleekes in Snoa De winnaar van de rebus uit Gezôarde #4 is: Dries Van Couwenberghe. 2. leutige cadeaukes Proficiat! U wint een waardebon. Met de letters in de gekleurde vakjes kan 3. de loodgieter je de naam van een medewerker van dit magazine vormen. Mail dit naar 4. bloemekes voor moeder de vrouw wedstrijd@gezoarde.be. Succes! 5. een beetje Italië in Gezôarde 6. schoonheidsspecialiste in de Rechtstraat 2 3 7. fotografe in ‘t dorp 1 8. kwaffeuse in de Rechtstraat 9. woonadvies op den hoek 10. belevingswinkel 11. restaurant op de grens Gezôarde - Moerbeke 4 12. restaurant op den hoek 13. Lokerse boekhouder 12 14. hoeveslagerij 15. goe slapen in de Rechtstraat

6

5

13

7 11 9 8

14

10

15

Idee en realisatie Cindy De Kegel

| www.gezoarde.be


THEMA | 37

Rechtstraat 13 9160 Eksaarde T. 09 336 57 59 parking achteraan

dinsdag- en donderdagvoormiddag aan huis.

Ma

GESLOTEN

Di

8.00 u. - 18.00 u.

Woe

8.00 u. - 18.00 u.

Do

8.00 u. - 21.00 u.

Vrij

8.00 u. - 18.00 u.

Zat

7.00 u. - 16.00 u.

Zon

GESLOTEN

volg ons op facebook facebook.com/kapsalontinastals www.gezoarde.be |


Hoeveslagerij

DE VIERKLAVER

Pieter Van Poucke & Annelies Marchand

Hormonenvrij vlees van eigen hoeve. Ambachtelijke salades en charcuterie. Fondue Gourmet Koude schotel Barbeque Wok Kaasschotel Specialiteit diepvriespaketten

advertentiepagina

Hemelseschoot 19 - 9160 Lokeren - T 09 348 15 76 - www.devierklaver.be


GEZÔARSE GENEUGTEN | 39

STOVERIJ VAN VARKENSWANGETJES Niets smaakt beter op een koude, druilerige dag dan een heerlijke stoverij van varkenswangetjes met frietjes. Een tip: maak de stoverij een dag op voorhand klaar, dan smaakt ze des te heerlijker.

INGREDIËNTEN VOOR 6 TOT 8 PERSONEN

ontvliesde varkenswangetjes 2,5 grote gele uien 1 teentje knoflook 3 middelgrote laurierblaadjes 3 takjes verse tijm Zwarte peper en zout Graanmosterd Kaneel 3 sneden honingkoek 1 witte boterham (zonder korst) Bloem Bakboter 200 ml kalfsfond 2 tot 3 flesjes Westmalle dubbel

AAN DE SLAG:

VOORBEREIDING:

Een goede voorbereiding is goud waard: • Versnipper de ui en de knoflook. • Maak een bouquet garni van de laurier en de knoflook. • Doe de bloem in een kommetje en wentel de varkenswangetjes er één voor één doorheen. Schud de overtollige bloem goed af. Leg de wangetjes op een groot plat bord.

• •

Neem een grote stoofpot en doe er een grote klont boter in. Laat de boter smelten, voeg de ui- en knoflooksnippers toe en laat deze stoven tot ze glazig zijn. Neem de stoofpot vervolgens van het vuur. Neem een grote braadpan en doe er wederom een grote klont boter in. Laat deze smelten en leg er de varkenswangetjes naast elkaar in. Bak ze niet te lang: de binnenkant mag nog niet gaar zijn! Zet de grote stoofpot opnieuw op het vuur. Neem twee spatels en schep de varkenswangetjes één voor één in de stoofpot. Zorg ervoor dat je niet te veel boter mee schept. Roer goed om en stoof het geheel nog even aan. Voeg de kalfsfond toe. Giet de Westmalle in de stoofpot tot het vlees net onder staat. Kruid met peper en zout, een mespuntje kaneel en voeg het bouquet garni toe. Besmeer de sneden honingkoek en de boterham met een rijkelijke laag graanmosterd en leg deze bovenop het geheel. Wacht enkele minuutjes en roer vervolgens alles goed om. Zet het deksel op de stoofpot. Zet het vuur op een lagere stand (2 of 3) en laat het geheel minstens twee uur rustig sudderen. Roer af en toe om. Indien je saus niet voldoende indikt, kan je nog een extra witte boterham toevoegen. Je stoverij is klaar wanneer je het vlees met een houten spatel, zonder enige kracht te zetten, in twee stukjes kan duwen. Tekst Lucinda Fierens g Fotografie Luc De Herdt

www.gezoarde.be |


40 | GEZÔARSE THEMA JEUGD

we

de gezôarse jeugd.

daarom geven we in elk ‘gezôarde’ ook het woord aan 2 gezôarse kids. let’s meet Melissa en Ricki. Tekst Cindy De Kegel g Fotografie Luc De Herdt

De Italiaanse mama van de familie Molitierno doet de deur van het restaurant ‘Spaccanapoli’ open en een warm onthaal volgt. Melissa wordt geroepen en komt ietwat zenuwachtig en verlegen toegelopen. Ze wordt gelukkig bijgestaan door haar grote zus, Martina, die haar af en toe een beetje helpt bij haar antwoorden. Melissa, kan je jezelf eens voorstellen?

“Ik ben Melissa Molitierno. Ik zit in het vierde leerjaar in basisschool dol-fijn. Ik heb een zus, Martina, van veertien jaar en een broer van acht jaar, Antonio. We hebben ook een hond, Snoopy.”

Waarom zijn jullie naar België gekomen?

“In Italië was er voor mijn ouders niet veel werk. Mijn papa is eerst een jaar alleen naar België gekomen, daarna zijn wij, met de rest van de familie, gevolgd. Dat jaar zonder papa was wel moeilijk. We misten hem.”

Wanneer zijn jullie je papa dan gevolgd?

“Wij zijn zeven jaar geleden van Italië naar België verhuisd. We zijn oorspronkelijk uit Napels. We hebben in Gent gewoond op een appartement en gingen daar naar school tot we naar Eksaarde gekomen zijn. We zitten sinds september hier op school. Ik wil wel terug naar school in Gent, ik mis mijn vriendinnetjes van daar. Mijn

| www.gezoarde.be


GEZÔARSETHEMA JEUGD | 41

ouders werkten in Gent ook in een Italiaans restaurant. Wonen in Eksaarde is wel leuker dan in Gent.”

Hoe is het hier op school?

“Ook leuk! Ik heb veel vriendinnen. Mijn beste vriendinnen zijn Fleur, Janne, Hannah, Marieke, Nayra, Yinthe. Mijn juf is juf Wendy.”

Wat vind je ervan dat je ouders dit restaurant hebben?

“Het is wel leuk. Enkel de weekends zijn druk. Ik ben nog te klein om te helpen, maar ik zou het wel graag willen.”

Ga je nog veel naar Italië?

“Elke zomervakantie gaan we naar daar. Er woont nog veel familie en die gaan we dan bezoeken.”

Mis je de familie niet?

“Jawel, maar we kunnen gelukkig contact houden. Door te skypen o.a.”

Heb je nog veel herinneringen uit Italië?

“Ik heb er niet zo veel meer. Ook wat taal betreft... ik kan wel Italiaans praten, maar lezen en schrijven, vind ik moeilijk.”

Is er, volgens jou, veel verschil tussen België en Italië?

“Uiteraard is het weer hier minder goed, maar er zijn nog verschillen. Ik zal enkele voorbeelden geven ... Hier in België sluiten de meeste winkels rond 18 u. In Italië gaan ze pas dicht om 21.00 à 22.00 u. Ook op school is het anders. In Italië ga je van 8.25 tot 14.00 u. naar school, ook op zaterdag.”

Spruitjes vind ik echt niet lekker. Frietjes van de frituur wel. Thuis eten we enkel Italiaans. In Italië hebben we een pizza met worst en frieten. Die vind ik ook heel lekker.”

Is pizza Hawaii een echte pizza?

“Nee. In Italië eten ze dat niet, hoewel het daar nu ook begint, voor de toeristen.”

Wat zijn je hobby’s?

“Ik fiets heel graag, maar dit staat nu op een laag pitje, aangezien mijn fiets te klein is geworden. Op school leer ik ook zwemmen, dat vind ik heel leuk. Rolschaatsen vind ik ook leuk. Ik speel ook heel graag ‘Minecraft’. Ik zou graag volleyballen. Het lijkt me leuk. Mama gaat eens bekijken waar ik dit kan doen. Naar tv kijken doe ik ook graag. Het liefst naar ‘Nickelodeon’. Voor de rest kijk ik niet graag naar Vlaamse programma’s. Ik vind de Italiaanse tv leuker.”

Heb je een goede band met je broer en zus.

“Ja maar we maken ook soms ruzie. Meestal over domme dingen. Met mijn broer vecht ik meestal. Mijn zus vindt het niet leuk als ik aan haar spullen kom, dan krijgen we ruzie.”

Wat zijn je dromen voor later?

“Ik zou heel graag geheim agente worden. Of detective. Ik zie het soms op tv, op ‘Nickelodeon’ en het lijkt me heel leuk. Ik wil later ook een man en één of twee kinderen.”

Wat vind jij het lekkerste eten? De Italiaanse of de Belgische Mooie dromen, Melissa. Ik wens keuken? je een mooie toekomst. Bedankt “Italiaans! Op school eet ik gekookt. voor dit leuke interview.

Tekst Zhenya Speleman

Naam: Ricki Raymaekers Leef tijd: 9 Studies: 4e leerjaar ‘Den Dam’ Innerlijk Uiterlijk Warme zomer Witte kerst Rijk en ziek Arm en gezond Pistolets Sandwiches Muts Pet Grappig Serieus Fietsen Lopen Politie Brandweer Cowboys Indianen Voorgerecht Dessert Hond Zus www.gezoarde.be |


42 | COLUMN

I

DE NATUURPARADOX

k ben een geboren en getogen Gezôardenaar en daar ben ik met heel mijn hart fier op. Een dik jaar geleden vertrok ik echter om in Lokeren een knus appartementje te gaan bewonen, weliswaar met het gedacht om zeker terug te komen naar het groene en gezellige Eksaarde. Ik bevind mij in de ideale positie om mijn licht te laten schijnen over een aantal evoluties die ons dorp doormaakt de laatste maanden.

Het is iedereen al opgevallen dat ons dorpje voller en voller wordt. Op elke vrije plaats worden huizen en appartementen gebouwd. Eigenlijk moeten we dat toejuichen, dat de kern wordt dichtgebouwd. In Vlaanderen kennen we al tientallen jaren het vreselijke fenomeen van de lintbebouwing, waardoor van dorp naar dorp rijden zonder huizen tegen te komen onmogelijk is geworden. Dit fenomeen heef t er onder andere voor gezorgd dat we nu bijna nergens nog sneller dan 70 per uur mogen rijden, omdat bijna heel Vlaanderen een bebouwde kom is geworden. Dat hebben we onszelf aangedaan … De keerzijde van de bouwmedaille is wel dat daardoor ook hele mooie onbebouwde stukjes verdwijnen. Op het moment dat ik deze column schrijf, staat het kof fiebos er nog, maar als u dit boekje leest is het waarschijnlijk reeds verdwenen. Een trieste gebeurtenis. Ik ging vroeger ook paaseitjes rapen en het blad van een wilde hazelaar gaan zoeken in dit bos(je). Het is doodzonde dat dit stukje prachtige natuur diende te verdwijnen om er stenen op te zetten. En toch is het verhaal weer niet zwart/wit. Want ik wil ook graag een huisje in Eksaarde kopen. En als daar dan een bosje voor moet wijken, waarom niet? Ik zou met plezier een van die nieuwe huizen daar gaan bewonen, midden in het centrum, dicht bij alles en iedereen. Het is natuurlijk een schande dat er vooral (onbetaalbare) villa’s zullen gebouwd worden, maar ik heb zo een vermoeden dat het protest niet minder was geweest als er gewone halfopen huizen waren gekomen, want dan zou het groen ook verdwenen zijn. De kern van de zaak is simpel. Ik wil in Eksaarde wonen vanwege het groene en rustige karakter, maar omdat ik in Eksaarde wil wonen zal het groene en rustige karakter verdwijnen. Een paradox van jewelste. Als iemand mij in deze kwestie een oplossing kan aanreiken, zie ik die reikhalzend tegemoet. Tot dan kan ik enkel hopen dat iemand mij gratis een huis geef t of moet ik wachten tot iemand in een mooi huis komt te overlijden. Mensen in piepkleine huisjes mogen nog wat blijven leven, maar als u in een huis met drie slaapkamers woont, mag u gerust wat onvoorzichtiger op een ladder staan.

Euclides II van Eksaarde Euclides II van Eksaarde

| www.gezoarde.be


KORTING­ CHEQUE

­10%

Accent, Alliance, Amelie & Amelie, Ana Alcazar, Atmos, Avalanche, Brax, Blue Bay, Caroline Biss, Comme ça, Dame Blanche, Esqualo, Geisha, La fee maraboutee, Mac, Marie Mero, Monari,Para Mi, Rich&Royal, Raphaela by Brax, Senso, Signe nature, Thelma & Louise, Tramontana, Vila Joy maat 36 tot 50 – eigen retouchedienst Open di-vrij: 9.30-12/13.30-18 zat : 9.30 – 18u

ook OPEN elke zondagvoormiddag in maart en april van 10 tot 12u EDGARD TINELSTRAAT 11 - 9112 SINAAI - T. 03/772 31 88 - WWW.DEKOSTER-FASHION.BE


44 | THEMA GEZÔARS NETWERK

WILLY HILLEBRAND Tekst Petra Laureys g Fotografie Luc De Herdt

Willy, in de vorige editie heef t Guido Van Peteghem naar jou verwezen omwille van je muzikale carrière. Wil je hier iets over vertellen?

Rond mijn zeven jaar ging ik al naar de muziekschool en volgde ik muziekles bij meester Frans Francet. Dat is nu 60 jaar geleden. Hij heeft me drie jaar les gegeven. We hadden thuis een café/ winkel en mijn vader en enkele zussen speelden accordeon. Mijn vader speelde goed muziek, maar het was vooral op het gehoor. Ik had toen nog geen besef hoe belangrijk dit in mijn leven zou worden.

Hoe ging het verder?

Mijn vader is helaas vroeg gestorven. Ik was maar tien jaar. Aangezien we een groot gezin waren van maar liefst negen kinderen heb ik altijd geprobeerd om muziek te blijven spelen om zo mijn studies te kunnen betalen.

Waar heb je je eerste muzikale stappen gezet?

Mijn zus Odette en schoonbroer Theo Bruggeman hadden een goed draaiend café waar geregeld muziek werd gespeeld. Theo moedigde me aan om op zondagavond in het café te komen spelen. Ik was toen nog maar twaalf jaar. Van daaruit volgde ons eerste optreden voor de duivenmaatschappij ‘De Weegbrug’ bij Karel Smet. Gaston De Vos, toenmalige voorzitter van de maatschappij, was op zoek

| www.gezoarde.be


GEZÔARS NETWERK THEMA | 45

naar muzikanten en heeft toen met Theo contact opgenomen. Van het één kwam het ander ... Theo en ik werden toen gevraagd voor trouwfeesten en allerhande soupers. Op een bepaald moment hebben we een groepje opgericht ‘de Arthurio boys’. Dat bestond uit Theo, Tuur de Herdt, Luc Van Goethem, Paul Everaert en ikzelf.

Als jonge gast … dat moet leuk geweest zijn.

Dat was het zeker. Gabriël Robijn speelde trommel in de harmonie. Ik ben toen tuba beginnen spelen omdat ik de fa-sleutel kende. Ik was toen veertien à vijftien jaar.

Hoe is de groep ‘de Grabbeltons’ dan ontstaan?

Omdat ik mijn studies zelf wou financieren, was ik op zoek naar meer inkomsten. Theo, Gabriël en ik hebben toen een orkestje opgericht. Theo was entertainer en zanger, Gabriël drummer. Tijdens de kermis stond er regelmatig een grote tent bij Theo op de hof. Eddy De Picker was van Moerbeke en toen hij eens langskwam, was hij geïnteresseerd om mee te doen. Zo hadden we er een gitarist bij. Theo was schilder en dat bleek op een bepaald moment moeilijk te combineren met de vele optredens. Hij stopte ermee. Dirk De Caluwé (vader van de huidige burgemeester in Moerbeke, nvdr) is de groep dan komen versterken. Tijdens de legerdienst van Gabriël kwam zijn broer Frank als vervanger. Toen Gabriël terug beschikbaar was, hebben we afgesproken dat Frank als drummer in het orkest zou blijven. Gabriël schakelde over naar basgitaar. Dit was het begin van ‘de Grabbeltons’.

Hoe kwamen jullie dan aan optredens?

Dit kwam vooral door mijn vriendin, nu mijn vrouw, die ik toen leerde kennen. Zij zat in het bestuur van de KLJ in Doorslaar. Zo kwamen we in dit circuit terecht en mochten we de KLJ-bals in de omstreken opluisteren.

Hoe zijn jullie plaatjes beginnen maken?

Tijdens een optreden in Grembergen kwamen we in contact met Mike, een Vlaamse schlagerzanger. Hij wist hoe en waar we een plaat konden opnemen en was zelf op zoek naar een begeleidingsorkest. We hebben een aantal jaren samengewerkt en verschillende optredens gedaan.

Hoe kregen jullie dit allemaal geregeld?

Het was niet altijd makkelijk. Soms kwam daar veel bij kijken. Ik herinner me nog de autoloze zondagen in 1973. Vanaf 3 u. ’s nachts mocht je 24 uur niet met de auto rijden. Op zaterdag hadden we een optreden in Lokeren, waar we tijdig gestopt zijn om al ons materiaal voor 3 u. naar het Feestpaleis in Beervelde te krijgen, want daar hadden we zondagavond ons volgende optreden. We reden dan met de fiets naar Beervelde en maandagmorgen wachtten we tot 3 u. om alles terug te kunnen vervoeren.

Wanneer is de groep gestopt?

De Gabbeltons zijn definitief gestopt in 1976/1977, maar zelf was ik al een jaartje vroeger gestopt. Het was niet langer combineerbaar met mijn werk en gezin. De muziekmicrobe bleef echter aanwezig en eind jaren ’70 zijn Frank en ik opnieuw gaan optreden op feestjes, maar geen bals meer.

Zijn jullie onlangs niet op tv geweest?

Klopt, in december 2017. De VRT had interesse in ons orkest. Er is dan in Moerbeke een tv-opname geweest. Hun interesse was gewekt door ons plaatje ‘Make Love’. Blijkbaar werd en wordt dit in Londen en Canada veel gedraaid door bepaalde dj’s. Het liedje was een eigen creatie. Dirk heeft het nummer gecomponeerd en de tekst geschreven. Gabriël was de zanger. Hij had nog een single in reserve en heeft dit geschonken om te veilen ten voordele van het Kinderkankerfonds. Het heeft uiteindelijk 507 euro opgebracht. We waren zelf verbaasd over de waarde. Dat was een leuke reünie.

En vandaag speel je nog altijd muziek.

Ondertussen was ik verliefd geworden op de musetteaccordeon, waarop ik vandaag nog altijd speel. Ook onze drie kinderen hebben muziekschool gevolgd en waren hierin vrij goed. Stefan speelde orgel, Jessy hobo en Ginny blokfluit en zang. Enkel Ginny heeft de stap naar optredens gezet. Zij heeft verschillende keren samen met mij opgetreden met de songs van Edith Piaf.

Dankjewel Willy voor de gastvrijheid en voor de leuke deuntjes die je voor me gespeeld hebt. In de volgende editie maken we kennis met Paul Audenaert.

www.gezoarde.be |


46 | COLOFON

RECHTZETTING In Gezôarde #4 werd in het ‘Gezôars Netwerk’ een redactioneel foutje gemaakt dat we bij deze willen rechtzetten. In het artikel van Guido Van Peteghem werden de namen van diens vrouw (Angèle) en moeder (Ledy) omgewisseld. Onze excuses voor deze missing.

COLOFON

GEZÔARDE is een driemaande-

lijks magazine over, voor en door Eksaarde. Verspreiding is gratis.

UITGEVER + ART DIRECTION

Kim Speleman - NEWMONKEYS Schuermansstraat 20A 9160 Eksaarde www.newmonkeys.be /newmonkeys #newmonkeys_grafischbureau

REDACTIE

Kim Speleman, Cindy De Kegel,

| www.gezoarde.be

Zhenya Speleman, Lucinda Fierens, Brent De Borger, Kwinten Van Kampenhout, Petra Laureys.

COVERBEELD

Foto: Luc De Herdt

FOTOGRAFIE

Luc De Herdt lucdeherdt.fotoport.nl

OPLAGE MAGAZINE

3000

REDACTIE

redactie@gezoarde.be

ADVERTEREN

adverteren@gezoarde.be

WEDSTRIJDEN

wedstrijd@gezoarde.be /gezoardemagazine #gezoardemagazine


Een woning verkopen of verhuren is meer dan een overeenkomst bereiken. Wij helpen U graag met raad en daad. Uw vastgoedmakelaar voor GezĂ´arde en omstreken.

Gratis schatting & advies W ij v e r k o p e n u w w o n in g o p 4 w e k en Bautschoot 1 | 9160 Eksaarde | 09 225 26 27 info@cardi-woonadvies.be | www.cardi-woonadvies.be /cardiwoonadvies | BIV: 512506

!

Like en deel onze facebookpagina en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en onze referenties.


Fan van onze winkel?

Volg ons dan zeker ook op Facebook en Instagram!

<< 10% korting >> actie loopt tot en met 31 maart 2018

Breng volgende invulstrook ingevuld bij ons binnen en ontvang een korting van 10% Naam + voornaam: Adres:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mailadres:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Sublim Shop ︱ Kerkstraat 27 ︱ 9160 Lokeren ︱ www.sublimshop.be ︱ 0494 26 01 01