HUP! 7 (februari 2023)

Page 1

Brengt gezinnen in beweging

Waarom je je luie zetel beter links laat liggen

Wintersport, tofsport!

Exergaming:

zo bewegen we in 2050

Minister Weyts

springt in de bres

“ELKE SPORTCLUB HEEFT VROUWEN ÉN MANNEN NODIG”

Verkoopprijs €7 NR.7 / FEBRUARI 2023

COLOFON

Redactie en administratie / Gezinssport Vlaanderen, Arduinkaai 16, 1000 Brussel, Tel. 02/507.88.22

Verantwoordelijke uitgever / Freddy De Nert, Arduinkaai 16, 1000 Brussel, Redactiecomité / Marijke Brewaeys, Freddy De Nert, Peter Frison, Daan Paredis Dirk Remmerie, Wout Stevens, Liesbeth Uyttersprot, Maud Vanmeerhaeghe, Agnes Vanderstegen

Redactionele bijdragen / Daan Paredis, Dirk Remmerie, Maud Vanmeerhaeghe, Agnes Vanderstegen

Coördinatie en eindredactie / Xpair Communication, Wout Stevens

Fotografie / Thomas De Boever, Evi Robignon en Agnes Vanderstegen

Ontwerp en lay-out / Peter Frison, Xpair Communication

Concept en realisatie / Xpair Communication

Drukkerij / Van der Poorten

Contact, opmerkingen en suggesties / gezinssportvlaanderen@gezinsbond.be

Prijs per magazine: €7,-

Prijs voor een abonnement (4 nummers): €20,-

GEZINSSPORT VLAANDEREN 2

VOORWOORD

UITDAGING

De winter maakt stilaan plaats voor de lente. Misschien voel je het ook al: het lengen van de dagen nodigt extra uit om te bewegen en te sporten. Gezinssport Vlaanderen geeft je graag dat extra duwtje met deze nieuwe editie van HUP!, maar ook via www.gezinssportvlaanderen.be. Je vindt er gegarandeerd een sportclub die je op het lijf is geschreven, een sportkans voor jouw gezin, een sportieve vakantie… Laat je inspireren.

2023 is al even op gang getrapt, maar er resten ons nog veel dagen, weken en maanden om de kansen te benutten om dingen waar te maken die ons echt gelukkig maken. Natuurlijk heeft niemand alle wendingen van het leven in de hand, maar als we aanvaarden dat gelukkig zijn iets is waarin we ook een groot aandeel hebben dan kunnen we naar de toekomst kijken als een periode vol motiverende prikkels, uitdagingen, challenges

Onthaasten is misschien wel zo’n eerste uitdaging. Bewust rustiger gaan leven en het drukke dagelijkse gedoe een halt toeroepen. Ruimte scheppen, tijd maken voor jezelf en je directe omgeving. Durf een aantal zogenaamde ‘musts’ maar eens in vraag te stellen.

Het resultaat is comfort-tijd: meer tijd voor jezelf en je gezin. Tijd voor mekaar. Tijd voor bewegingskansen, ook. Neem nu een eenvoudige wandeling, een rustige fietstocht, een zalig zwemuurtje… Het zijn perfecte kansen om te groeien naar een gezins-beweeg-moment. Een moment waarin je beseft dat die drukke ‘slameur’ niet altijd moet. Onthaasten is dus niet zomaar wat lanterfanten! Het is beslommeringen doen wijken voor energiebronnen. Gezinssport Vlaanderen helpt je in het scheppen van ‘krachtbronnen’. Vanuit onze visie – ‘wij doen gezinnen gezond bewegen’ – wil de federatie een link leggen tussen noodzakelijke bezigheden zoals werk en studie en de eigenlijk al even belangrijke bezigheden als bewegen of sporten. Onze multisportfederatie wil een uitdaging voorschotelen, een challenge aangaan met alle gezinnen in Vlaanderen: beweeg & sport.

HUP!, het magazine dat nu jouw aandacht geniet, wil je er alvast van overtuigen dat onthaasten echt wel zinvol is en dat daardoor ruimte vrijkomt voor leuke, zinvolle en gezonde initiatieven.

Beweeg & sport met ons mee!

Freddy De Nert Voorzitter Gezinssport Vlaanderen

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 3

KOM VAN DAT GAT

AF!

“Iedereen is welkom!”, zegt mama Hanne. 12

WIE IS KLAAR

VOOR EEN SUPERTURNKNUFFEL?

14

De peuters en kleuters van Wiebel & Kriebel hebben de microbe helemaal te pakken.

Het is de laatste keer. Nee, nee, nee, nee, van dat gat af. Femke en Eline waarschuwen je niet meer!

Na picklessaus en pickleschips, nu ook de sportieve variant:

PICKLEBALL!

Volgens Hugo het beste van tennis, padel, pingpong en badminton in één.

GEZINSSPORT VLAANDEREN 4
6
26

VAN

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 5 HET EVENWICHT OP DE BALK, HET EVENWICHT IN GENDER? 24 Beide een eitje voor het bestuur van dansclub Folle et Fou.
GAAN NIET
Kris De Coorde, Pikachu en Gezinssport Vlaanderen bewijzen de sceptici ongelijk. VLAANDEREN + SPORT = ... *TROMGEROFFEL* … BEN WEYTS! Jawel, niemand minder dan de Vlaamse minister van Sport maakt zijn opwachting in Hup! HUP, MINISTER, HUP! 18 22
heeft
veel sneeuw
geen zorgen? EEN WINTERSPORTVAKANTIE VAN GEZINSSPORT VLAANDEREN, JOEPIE! 16 Van Lokeren tot Hébronval: zonder vriestenen aperitieven op winterwandeling doe je zo. 28
DE VISIE
VLAANDEREN HOEZO, GAMEN EN SPORTEN
SAMEN?
Wat
kampvuur, cupcakes, uitstekende begeleiders, heel
en

KOM VAN DAT GAT AF!

Heb je je net languit in de zetel genesteld om dit magazine te lezen? Hup, spring er maar snel weer uit! We zitten veel te veel op ons lui gat en da’s heel ongezond, vertelt Femke De Meester (39), senior stafmedewerker sedentair gedrag bij Gezond Leven.

“Kinderen moeten het normaal vinden om actief bezig te zijn.”

Van alle Vlaamse zes- tot negenjarigen beweegt 93,5 procent niet regelmatig genoeg. Bij de tien- tot dertienjarigen stijgt dat percentage zelfs naar ongeveer 97 procent. “Lagereschoolkinderen zitten gemiddeld minstens zeven uur per dag stil. Dat is ongeveer de helft van de tijd dat ze wakker zijn, en dat is een probleem”, vertelt Femke. Er is een duidelijke link tussen sedentair gedrag – zitten – en gezondheid. “Kinderen die meer bewegen en minder zitten, zijn veel gezonder. Ze slapen beter, lopen minder kans op depressies, hebben betere bloedwaarden, een sterker hart, sterkere longen, spieren, botten en halen betere schoolresultaten.”

“Onderzoek toont aan dat onze hersenactiviteit veel groter is na een halfuur wandelen dan na een halfuur zitten. In de praktijk betekent dat dat als kinderen een taak moeten maken, dat veel beter lukt nadat ze hebben bewogen.”

Wist je dat de nood aan meer bewegen voor iedereen zo groot is dat huisartsen het tegenwoordig zelfs voorschrijven?

Ontdek via de QR-code hoe dat loopt

Even rechtstaan

Waarschuwen dat we te weinig bewegen, is gemakkelijk, maar hoe moet het dan wel? “Iedereen weet denk ik wel dat bewegen gezond is, maar de belangrijkste boodschap die we willen verspreiden is: onderbreek lange periodes van stilzitten regelmatig”, benadrukt Femke. “Even rechtstaan om een glas water te halen, een rondje rond de kamer wandelen… Meer moet dat niet zijn, zolang je niet langer dan een halfuur aan een stuk stilzit.”

“De bewegingsdriehoek is de basis van alles, voor zowel kinderen en jongeren als volwassenen en ouderen. Van die driehoek lees je gemakkelijk af hoe een gezonde actieve levensstijl eruitziet.”

De bewegingsdriehoek in beweging via

Bureaujob

Ironisch genoeg is de job van Femke – materialen en methodieken ontwikkelen om mensen in beweging te krijgen – ook een bureaujob waarbij ze lange periodes stilzit. “Vroeger zette ik elk halfuur een wekker om me aan te sporen op te staan, maar als je geconcentreerd aan het werk bent, komt die wekker altijd op het verkeerde moment… Nu gebruik ik die niet meer, maar probeer ik er wel zo veel mogelijk op

GEZINSSPORT VLAANDEREN 6
DAAN PAREDIS THO MAS D E BOEVER

Wist je dat... Gezond Leven voor echt iedereen wat in petto heeft? Ontdek de verschillende projecten via

Kinderen die meer bewegen en minder zitten, zijn veel gezonder

te letten dat ik regelmatig rechtsta. Een goeie truc is bepaalde taken standaard niet zittend uitvoeren. Mails beantwoord ik staand aan een flexidesk, ik bel wandelend… Als je ergens in gelooft, moet je het zelf toepassen, natuurlijk. Het zou maar erg zijn als ik dat niet deed!”

Een hele boterham

Stilzitten doorbreken is één, maar voor zes- tot zeventienjarigen volstaat dat niet, vertelt Femke. “Kinderen en jongeren zouden ook nog dagelijks moeten bewegen aan matige intensiteit: naar school fietsen, rustig zwemmen, trappen doen… en minstens drie keer week aan hoge intensiteit: sporten, hard doorfietsen, touwspringen… Daarbij doen ze het best ook nog spierversterkende oefeningen. Het is een hele boterham, maar gezond leven is erg waardevol.”

Vergis je niet: het gaat om de combinatie van zittend gedrag doorbreken en genoeg bewegen. Als een freak sporten en daarna keihard luieren, zet geen zoden aan de dijk.

“Kinderen die meerdere keren per week intensief sporten, zullen over de lat van de gezondheidsaanbeveling voor beweging springen, maar als ze bijvoorbeeld op zaterdagochtend gaan voetballen en daarna de rest van de dag in de zetel liggen, blijft die negatieve impact op de gezondheid. Daarom blijft het belangrijk om aandacht te hebben voor het doorbreken van dat stilzitten.”

Schermtijd

Naast het zitten regelmatig doorbreken en voldoende bewegen, beveelt Gezond Leven voor zes- tot zeventienjarigen ook aan om de schermtijd in de vrije tijd te beperken tot twee uur per dag. “Er zijn nog maar weinig gezinnen zonder tv, tablet, computer, spelconsole… Dat spreekt kinderen natuurlijk aan, waardoor ze, veel meer dan dertig jaar geleden, tijd zittend doorbrengen. We willen niet per se tv-kijken of gamen an sich viseren. Dat kan zeer leerrijk en waardevol zijn, maar we weten dat dat in 99 procent van de gevallen zittend gebeurt. Daarom raden we aan om dat te beperken. Tegelijkertijd speelt er nog een andere evolutie: niet alleen buiten spelen zelf, maar ook de mogelijkheden om buiten te spelen zijn afgenomen. Kijk maar naar grote steden: veel mensen hebben geen tuin en geschikte openbare ruimte ontbreekt. Het is de taak van overheden om te investeren in veilige omgevingen waar kinderen buiten kunnen bewegen, zoals parken en speelpleintjes. Die maken echt een verschil.”

Wist je dat… kinderen die dagelijks twee uur of langer tv-kijken een verhoogd risico lopen op overgewicht dan kinderen die minder dan twee uur per dag tv-kijken?

De Derde Wereldoorlog

Spelconsoles, gsm’s en tablets beperken en de kinderen actief laten spelen… Makkelijk gezegd, begin er als ouder maar eens aan zonder de Derde Wereldoorlog te ontketenen. “Jong geleerd is oud gedaan. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk gezonde gewoontes aan te leren. Als kinderen het gewoon zijn om veel verplaatsingen met de fiets te doen, zullen ze dat gemakkelijk meenemen naar later. Dat aanleren kan je doen door duidelijke afspraken te maken: na school van dan tot dan op de computer, in het weekend iets langer… Zorg dat er tijd overblijft om buiten te spelen. Als ouder kan je ook nagaan: welke toestellen bied ik aan? Is het nodig om meerdere tv-schermen in huis te hebben? Meerdere spelconsoles? We weten bijvoorbeeld dat de gemiddelde schermtijd gevoelig stijgt als kinderen een tv op hun kamer hebben. Hoe meer schermen beschikbaar zijn en in het zicht liggen, hoe aantrekkelijker ze zijn om snel even te gebruiken. Leg de toestellen dan ook echt weg, uit het zicht, als de schermtijd voorbij is.”

Voorbeeld

Femke weet waarover ze spreekt: haar kinderen zijn zes en tien. “We hebben strikte regels rond schermtijd en ik ‘jaag’ hen vaak naar buiten om te spelen. Mijn man en ik proberen zelf het goede voorbeeld te geven door veel te bewegen, hen daarbij te betrekken en te stimuleren om ook aan sport te doen. Dat lukt vrij goed. Ze zijn daarmee opgegroeid en vinden het normaal om actief bezig te zijn, zoals dat voor elk kind zou moeten zijn.”

NOTEER IN JE AGENDA:

17 april 2023 - Webinar bewegen

Heb je zelf een kleine bengel in huis en wil je meer weten over de voordelen en het belang van bewegen met jouw kind? Ben je op zoek naar beweegtips voor thuis?

Neem dan deel aan het webinar van Gezinsbond, op maandagavond 17 april 2023 om 20.00u.

Dit webinar wordt georganiseerd door Gezinsbond, i.s.m. het Vlaams Instituut Gezond Leven en Gezinssport Vlaanderen. We belichten het belang van (samen) bewegen op jonge leeftijd en de voordelen ervan voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Meer info en inschrijven via www.goedgezind.be/webinars

GEZINSSPORT VLAANDEREN 8

Eline Coppens onderzoekt de kwaliteit van beweging

“KINDEREN ZOUDEN DE TAFELS VAN VERMENIGVULDIGING MOETEN SPRINGEN”

Wanneer we het hebben over voldoende bewegen, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de kwantiteit en de kwaliteit van bewegen.

Femke De Meester meet aan de hand van fysieke activiteit hoeveel we bewegen, haar collega Eline Coppens meet aan de hand van motorische competentie hoe goed we bewegen.

En net zoals Femke constateert dat kinderen minder bewegen, stelt Eline vast dat kinderen ook minder goed bewegen. “We wisten al dat kinderen vanaf drie jaar minder vaardig bewegen dan twintig jaar geleden, maar uit een nieuwe studie (2021) blijkt nu ook dat bijna een vierde van de peuters van amper twee jaar al vertraagd de nodige motorische competenties ontwikkelt.”

De oorzaak wil Eline in een vervolgonderzoek proberen te achterhalen. “De alarmbellen gaan af. Het is voor opgroeiende kinderen even belangrijk om een goede motoriek te ontwikkelen als cognitieve, sociaal-emotionele en fysieke vaardigheden. Als een van die vier aspecten achterblijft in de ontwikkeling, gaan kinderen dat in alle aspecten van het opgroeien voelen.”

Een goede motoriek draagt bij aan een gelukkige en vlotte jeugd
DAAN PAREDIS THO MAS D E BOEVER

Geluk

Stel: voor haar verjaardagfeestje nodigt Kimberley alle kindjes van haar klas uit om te gaan zwemmen. Jerome gaat graag mee, maar kan niet zo goed zwemmen als de rest en moet de hele tijd achtervolgen. Na het zwemmen haalt Hamid zijn kaatsbal nog even boven. Leuk! Behalve voor Jerome, die er maar niet in slaagt het balletje te vangen. “In dit voorbeeld zal Jerome uit de boot vallen, en dat willen we vermijden. Het is niet de bedoeling om topatleten te creëren, maar om ervoor te zorgen dat kinderen zo gelukkig en vlot mogelijk door het leven gaan. Een goede motoriek draagt daar zeker aan bij en hangt onlosmakelijk samen met alle andere ontwikkelingsaspecten, zoals cognitief en sociaal-emotioneel functioneren.”

In tegenstelling tot die laatste aspecten, krijgt motorische ontwikkeling te weinig aandacht, vindt Eline. “Op school worden kinderen vooral geëvalueerd op basis van hun sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden. ‘Motorische vaardigheden? Dat is de taak van de leerkracht L.O.’, klinkt het dan vaak. Terwijl ik als wetenschapper weet, en als mama vindt, dat motorische vaardigheden minstens even belangrijk zijn om te stimuleren. Hoe dat kan? Door bewegen te beschouwen als een taak van iedereen en er ook in de klas voldoende aandacht aan te besteden. Dat kan onder andere door te leren in beweging: de tafels van vermenigvuldiging springen in plaats van opzeggen, bijvoorbeeld.”

WELKE SPORT ZORGT VOOR

WELKE SOORT MOTORISCHE ONTWIKKELING?

De bouwstenen van motorische ontwikkeling zijn enerzijds locomotorische vaardigheden en anderzijds objectcontrolevaardigheden. Binnen de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen bracht Eline in kaart welke sport welke soort vaardigheden helpt ontwikkelen.

Locomotorische vaardigheden ontwikkel je bij sporten met de focus op voortbeweging: lopen, zwemmen, dansen… Objectcontrolevaardigheden ontwikkel je bij sporten met de focus op handelingen, met een bal, een stick, een racket… “Dansen, bijvoorbeeld, is een 100 procent locomotorische sport. Golf daarentegen gaat enkel om objectcontrole. Om je dus motorisch optimaal te ontwikkelen, zou je allebei een beetje moeten doen. Een mixsport zoals mountainbike of basketbal combineert het beste van beide werelden.”

Graag sporten

Maar het állerbelangrijkste is vertrekken van de interesse van elk kind. “Laat het kind een sport doen die het graag doet. Daarna pas moet de omgeving (ouders, trainers) aandacht hebben voor de brede motorische ontwikkeling. Niet te vroeg specialiseren in een specifieke sport luidt de boodschap. Heeft een kind toch al op jonge leeftijd een specifieke interesse? Geen probleem, maar ook dan is het belangrijk om naast de sportspecifieke vaardigheden zo breed mogelijk te bewegen.”

De voordelen van goed kunnen bewegen

“Kinderen met een betere motorische competentie gaan vaak meer bewegen, zijn fitter, hebben een gezonder gewicht, minder cardiovasculaire problemen... De voordelen zijn te talrijk om op te sommen. Al dan niet voldoende (goed) bewegen is een vicieuze cirkel in twee richtingen.”

GEZINSSPORT VLAANDEREN 10

Voel je de koning te rijk tijdens een wandeling langs een kasteel

Er zijn prachtige kastelen te ontdekken in Wallonië en de Ardennen. Van lustkastelen en sprookjeskastelen tot middeleeuwse forten en ruïnes… Zin om dit wonderschone erfgoed met wandelen te combineren? Wij selecteerden voor jou enkele wandellussen.

Hou je van rust? Dan is de wandeling van 8 km rond het kasteel van Modave in het hart van de Condroz je op het lijf geschreven!

Een rivier, een natuurgebied, een rustig gehucht en een romantisch kasteel zullen je in vervoering brengen. Je kan vandaag nog steeds het schitterende kasteel en de buitengewone tuinen bezoeken. De rozenperken zijn echt prachtig.

Zin in een prinsessenkasteel? Met zijn magnifieke torens en prachtige houtwerk lijkt het kasteel van Vêves wel rechtstreeks uit een sprookje te komen. Niet alleen het kasteel is uniek, maar dat geldt ook voor de streek, dankzij de ongelooflijke charme van de Lesse. Onze zeer aangename wandeling van 6,5 km vertrekt in Celles, een van de mooiste dorpen van Wallonië.

Als je niet bang bent van een steile helling word je zeker beloond voor jouw moeite tijdens onze kasteelwandeling van 7 km in

de Hoge Venen. Je krijgt een adembenemend uitzicht en de kans om het middeleeuwse kasteel van Reinhardstein en zijn mooie ridderzaal te verkennen. Ter plaatse kan je ook lokale kazen en bieren proeven. De lus vertrekt vanaf het mooie Meer van Robertville, ook een ideale plek voor wat verdiende rust en ontspanning achteraf.

Fan van de middeleeuwen? Hoog tijd voor een bezoek aan Bouillon! Deze duizendjarige stad met een formidabele vesting kan je verkennen tijdens een kasteelwandeling van 7 km, langs de authentieke Semois en met een onvergetelijk uitzicht. Ook in de stad is er veel te beleven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het fort en zijn schitterende roofvogelspektakel en aan het hertogelijke museum, of herbeleef de allereerste kruistocht in de Archeoscoop Godfried van Bouillon.

Meer informatie over deze kasteelwandelingen en andere leuke wandelingen: visitwallonia.be/wandelen

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 11
Kasteel
© WBT –
Ketz Kasteel
© WBT –
van Modave
Dominik
van Bouillon
David Samyn
Kasteel van Vêves © WBT - I. Monfort

“MOMENT VAN VERBINDING EN ONTLADING”

Hanne en haar gezin zijn gewonnen voor knuffelturnen

Of Hanne (34) wou vertellen over haar ervaringen met knuffelturnen? Dat hoef je haar geen twee keer te vragen! Samen met haar man Flip (36) en dochters Flo (3,5) en Tes (1) heeft ze er al verschillende knuffelturn-reeksen op zitten, maar ook buiten de lesuren is bewegen de rode draad ten huize Jansen-Ouderits. Met plezier test mama Hanne met jongste dochter Tes het doeboekje van Gezinssport Vlaanderen thuis uit.

MAUD VANMEERHAEGHE THO MAS DE BOE VER 12

“Ik hoorde voor het eerst over knuffelturnen via de Gezinsbond”, begint Hanne enthousiast haar verhaal. “In de buurt bestond zoiets nog niet, dus richtte ik zelf lessen in via Gezinssport Vlaanderen. Tegenwoordig zijn de knuffelturn-lessen heel populair: de komende reeks in maart was meteen volzet, en ook voor de lessen in oktober zijn nog maar weinig plaatsjes over. Het enthousiasme bij andere ouders is zo groot dat ik mijn plekje de komende reeks heb afgestaan. (lacht) Wij hebben er al een paar reeksen op zitten, dus ik geef anderen ook graag de kans om de bewegingsvorm te ontdekken met hun kindje.”

Knuffelturnen is ideaal voor de jongste wiebelkonten – de peuters en kleuters tot drie jaar die in andere bewegingslessen moeilijk een plek vinden, zegt Hanne. “Voor traditionele sportlessen moeten kinderen vaak al ouder zijn, bij knuffelturnen is iedereen welkom. Vorig jaar nam ik Tes, toen tien maanden, mee naar de lessen, en ze was niet de enige deelnemer van jonger dan een jaar. Mijn man knuffelturnde met Flo, onze andere dochter die toen drie was. Heel fijn om die activiteit als gezin te doen! Niet alle oefeningen lukten even goed met een baby als met een kleuter, maar dat was helemaal niet erg: alles wat wél lukt, is een momentje van beweging en verbinding. De kleintjes doen op hun eigen manier mee.”

Met de handdoek rond de keukentafel

“Knuffelturnen heeft voor ons alles wat een bewegingsmoment moet hebben”, gaat Hanne verder. “Het zorgt voor verbinding met je kind, is een manier waarop ze al op jonge leeftijd sportief bezig zijn, het is de perfecte combinatie tussen je uitleven en ontspannen... Onze oudste dochter is gevoelig: voor haar zorgen de oefeningen ervoor dat ze kan ontladen. Een beetje knuffelen, een beetje spelen, een beetje wiegen met elkaar, zachte kriebelspelletjes... Rust is zeker ook een onderdeel van knuffelturnen, al zijn we voor de rest vooral een actief gezin. We gaan al wandelend naar school, hebben een bakfiets als tweede auto... Thuis laten we het turnen af en toe achterwege, maar knuffelen doen we zeker genoeg!”

Hoort Flo thuis op de radio een deuntje dat ze herkent uit de les, dan is ze snel om haar mama daarop te wijzen, vertelt Hanne. “En regelmatig komt ze af met een handdoek: in de lessen laten we hen op een handdoek liggen, zitten of staan en voeren we hen zo de ruimte rond. Voor Flo is dat echt een favoriet. De kleinste vindt voorlopig alles heel leuk. Zo lang ze maar in de lucht gegooid wordt.” (lacht)

ZELF AAN DE SLAG?

Met het doeboekje van Gezinssport Vlaanderen wordt (thuis) bewegen met het gezin een fluitje van een cent. Hanne geeft alvast het goeie voorbeeld: met dochter Tes toont ze hoe ze een sessie knuffelturnen afsluit. Wie is klaar voor een superknuffel?

Je kindje staat op een beetje afstand van jou. Oudere kindjes kunnen vanop een afstandje een aanloop nemen om tot bij mama of papa te lopen.

Je vangt je kindje op in het knuffelhuisje. Armen wijd, helemaal klaar om je kindje op te vangen en straks te knuffelen!

Je kindje heeft zo veel knuffelvaart dat je achterover valt. Jullie geven elkaar een superknuffel of je speelt vliegtuigje met je kleine knuffelaar.

Zin in meer? Het Knuffelturnen Doeboek, vol oefeningen om thuis te proberen, kan je aankopen via gezinssportvlaanderen.be/webshop. De oefeningen zijn onderverdeeld per thema, de duidelijke instructies en tekeningen vertellen je wat je moet doen.

Knuffelturnen waar en wanneer je wil? Via de QR-code vind je het hele aanbod knuffelturnfilmpjes van Gezinssport Vlaanderen.

Kriebelt het om ook uit huis te knuffelturnen? Op gezinssportvlaanderen.be/sportclubs vind je een erkende club in jouw buurt.

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 13
Onze oudste dochter is gevoelig. Knuffelturnen helpt haar te ontspannen

Club in de kijker: Wiebel & Kriebel uit Lommel Kerkhoven

“HOE JONGER JE LEERT DAT BEWEGEN FIJN IS, HOE BETER!”

Toen steeds meer jonge gezinnen in de buurt kwamen wonen en de gemeente een sporthal uit de grond stampte, zag Wiebel & Kriebel haar kans om alle jongste inwoners van Lommel Kerkhoven aan het bewegen te krijgen. Intussen bestaat de sportclub vijf jaar en is het er elke zaterdag fijn vertoeven (en bewegen!) op de tonen van Maya de Bij en K3.

Zaterdagvoormiddagen vol turnen en dansen voor peuters en kleuters, dat is Lommelse sportclub Wiebel & Kriebel.“In de beginperiode waren we nog zoekende naar welke vormen van bewegen die jonge doelgroep zouden aanspreken”, vertelt clubverant-

woordelijke Tanja Vos. Al snel sprongen twee sporten er bovenuit, vijf jaar na de eerste danspasjes en turnoefeningen telt de club 200 leden. “Jong geleerd is oud gedaan, daar zijn we van overtuigd. Dat merken we in onze eigen club: de peutertjes die op hun anderhalf hun eerste bewegingslessen volgen, stromen bijna allemaal door naar de kleutergroep. Door kinderen op heel jonge leeftijd op een speelse manier te doen bewegen, hopen we dat voor hen de drempel om later te blijven bewegen minder groot wordt.”

Met mama en papa naar de les

Op zaterdag staan tijdens de momenten peuterturnen ook voor mama’s en papa’s de deuren open. “Zo wordt het voor de meer verlegen kleintjes fijn om mee te doen en krijgt elk kind persoonlijke begeleiding. Voor ouders is het turnuurtje een moment om te verbinden met hun kind, om samen iets te ondernemen en grenzen te verleggen. Zo’n sportmoment is ideaal om de band met je kind te versterken. Zowel mama’s als papa’s zijn van de partij, maar we zien soms ook een groot-

MAUD VANMEERHAEGHE THO MAS D E BOEVER

ouder tussen de deelnemers. Dat kunnen we alleen maar toejuichen: bewegen is leuk en gezond op alle leeftijden.”

Tijdens de lessen kleuterturnen en peuter- en kleuterdansen gaan de kleintjes alleen aan de slag. “Dat is een bewuste keuze”, legt Tanja uit. “Zo kunnen de kinderen hun zelfstandigheid trainen en hun zelfvertrouwen zien groeien als ze een oefening helemaal zelf tot een goed einde brengen. Daarnaast leren ze dat samen bewegen voor fijne momenten zorgt met vriendjes. Anderen grenzen zien verleggen, doet zelf ook grotere stappen zetten. Kinderen leren zichzelf en hun lichaam beter kennen, dat is ook een groot voordeel.”

Iedereen welkom

Het enthousiasme van de lesgeefsters geeft de dansers en turners in elk geval een duwtje in de rug, zegt Tanja. “Onze juffen zijn allemaal lieve, gemotiveerde jonge meisjes. Ook kinderen met een beperking weten ze op de juiste manier te benaderen, zodat elk kind zich hier gezien en ondersteund voelt. We organiseren af en toe themalessen, waarbij kinderen hun knuffel mogen meebrengen om samen te sporten, begin december bewegen we op Sinterklaasmuziek... We zetten alles op alles om kinderen zich hier thuis te laten voelen en van samen bewegen iets te maken om naar uit te kijken. Optredens en dergelijke organiseren doen we niet. Plezier maken, ontspannen door te bewegen en fijne momenten creëren met vriendjes: dat zijn onze belangrijkste drijfveren.”

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 15
Jong geleerd is oud gedaan

Op wintersportvakantie met Gezinssport Vlaanderen

EEN WEEK PUUR GENOT

Op kerstdag vertrok een groep sportievelingen met Gezinssport Vlaanderen naar Oostenrijk voor een weekje sneeuwplezier. Onder de deskundige begeleiding van Ilse en Ben genoten onder andere Els (35), Evert (7) en Ella (5) van een heerlijk zorgeloze vakantie. Geniet even mee.

Met een kerstmuts op haar hoofd en kerstverlichting om haar schouders verwelkomt begeleider Ilse ons aan de opstapplaats voor de bus. Ze brengt ons direct in de juiste sfeer. Als er nog twijfel was, dan is die nu helemaal weg. We zijn er klaar voor!

Een ideale start

De busrit loopt verbazend vlot. De kinderen slapen bijna de hele rit waardoor we zelf ook van enkele uurtjes slaap kunnen genieten. Een ideale start. Bij aankomst in het hotel staat een lekker aperitiefje voor ons klaar. Even genieten terwijl de begeleiders onze kamers indelen. Snel de koffers naar boven brengen en dan de voetjes onder tafel steken voor onze eerste Oostenrijkse lunch. Hier kan ik wel aan wennen.

Afscheid zonder traantjes

Na de lunch trekken we naar de skiwinkel voor het materiaal. Ben helpt ons met de juiste maat van skibotten terwijl Ilse onze skipassen haalt. Daar hoeven wij alvast niet meer aan te denken! Op nog geen half uurtje is de volledige groep weer buiten. Tijd om kennis te maken met de sneeuw en de omgeving. Samen met mama en papa ontmoeten de allerkleinsten Hattice en Nassira, die de sneeuwgewenning en de peuteropvang voor hun rekening nemen. Oef, dat loopt vlot, dat wordt morgen ongetwijfeld een afscheid zonder traantjes.

Het echte werk

Nu is het tijd voor het echte werk: skiën. De skidagen verlopen telkens volgens hetzelfde stramien. ’s Ochtends krijgen we een heerlijk ontbijt voorgeschoteld en na een

korte busrit komen we aan in het skigebied. Hattice neemt de sneeuwgewenners onder haar hoede en de rest krijgt per niveau een lokale skimonitor toegewezen. ’s Middags lunchen we allemaal samen in het restaurant en na de les is er ruimte om vrij te skiën met het gezin. Voor onze ski’s regelt Ilse een plekje bij de skischool, geen gesleur!

Dikke merci

‘s Avonds ontvangt het hotel ons elke dag met een drankje en een hapje. Ook qua animatie is er voor elk wat wils: een quiz, een sauna, een sessie cupcakes versieren, bingo… Ilse en Ben brengen het allemaal in orde. Op de laatste avond, oudejaarsavond, gaan we op fakkeltocht en nestelen we ons aansluitend rond een gezellig kampvuur. Wat een heerlijke afsluiter! Met een hoofd vol prachtige herinneringen keren we terug huiswaarts. Dikke merci aan begeleiders Ilse, Ben, Hattice en Nassira en alle andere deelnemers voor deze schitterende week. Onvergetelijk.

Ski’s? Check!

Botten? Check!

Goesting? Dubbel check!

GEZINSSPORT VLAANDEREN 16

De sneeuwgewenners zijn er helemaal klaar voor.

Tussen de skilessen door even genieten van het prachtige uitzicht.

Samentroepen rond een kampvuur op oudejaarsavond: supergezellig.

Nog snel even een groepsfoto voor we terug naar België vertrekken.

Laat jij je tijdens de krokus- of de paasvakantie volledig gaan? Onze bussen naar de bergen hebben nog een paar plaatsjes vrij. Boek snel via de QR-code

WIJ STAAN VOOR JE KLAAR

Samen met juf Hattice van de grote piste. De sneeuwgewenners zijn nu echte skiërs! Een diploma op de laatste skidag. Hoera!

Sporten en gamen gaan hand in hand

“EXERGAMING IS DE IDEALE MIX VAN SPORT, SPEL EN TECHNOLOGIE OM GEZINNEN UIT HUN ZETEL TE KRIJGEN”

De toekomst van mensen laagdrempelig doen bewegen, ligt bij wat hen op dit moment vaak aan hun zetel gekluisterd houdt: games. Kris De Coorde (47), beleidsmedewerker innovatie van Sport Vlaanderen, gelooft dat augmented reality (AR), virtual reality (VR) en exergaming dé manier zijn om iedereen in beweging te zetten.

In de zomer van 2016 stonden jongeren wereldwijd massaal op uit hun zetel om buiten in groep te gaan stappen. Wat hen tot die waanzin dreef? Pokémon Go. Het augmented-realityspel realiseerde op die manier waar sportorganisaties overal ter wereld alleen maar van durven te dromen: sedentaire jongeren op gigantische schaal in beweging krijgen. “Dat was fantastisch. Er werd nog nooit zo veel gewandeld als toen”, blikt De Coorde bijna weemoedig terug.

DAAN PAREDIS THOMAS DE BOEVER

Extra laag beleving

Gezinssport Vlaanderen treedt nu in de voetsporen van Pokémon Go. Samen met ontwikkelaar

Moonmonster lanceert de organisatie Bibberjacht, een spel op de smartphone dat via augmented reality (AR) een extra laag beleving toevoegt aan elke (gezins)wandeling. “Een goede keuze van Gezinssport Vlaanderen”, licht De Coorde toe. “AR is een laagdrempelige, relatief goedkope technologie, die virtuele elementen toevoegt aan wat iemand in zijn of haar omgeving ziet. De vele mogelijke toepassingen maken het leuker om te bewegen, in dit geval te wandelen. De test van de eerste versie van het spel was alvast heel succesvol. Natuurlijk hopen we bij Sport Vlaanderen dat de toepassing verder ontwikkeld wordt en dat we onrechtstreeks de nieuwe Pokémon Go kunnen voortbrengen.”

Innovatiecultuur

Onrechtstreeks, want Sport Vlaanderen is niet rechtstreeks betrokken bij Bibberjacht, maar speelt een katalyserende en informerende rol. Het team van De Coorde wil “een duurzame cultuur creëren waarbinnen Vlaamse sportorganisaties gestimuleerd worden om in samenwerkingsverbanden te innoveren”. Innovatie moet daarbij een middel zijn om het grotere doel te dienen: meer mensen aan het sporten zetten en houden. “En die innovatie, dat zijn sportieve experimenten met digitale toepassingen zoals augmented reality, virtual reality en exergaming. De experimenten leveren kennis op, die we daarna weer verspreiden zodat sportfederaties, zoals Gezinssport Vlaanderen, ermee aan de slag kunnen gaan.”

Sportinnovatiemobiel

De Sportinnovatiemobiel is een van de bekendste lopende experimenten. Sport Vlaanderen trekt met die mobiele container, gevuld met exergames en VR-sporten, door onze vijf provincies. Overal waar de Sportinnovatiemobiel neerstrijkt, kunnen mensen van de innovatieve games komen proeven terwijl ze zich in het zweet werken. “Zo krijgen we onder andere zicht op de installatie- en onderhoudskost van nieuwe apparatuur, en op welke vaardigheden nodig zijn om de installaties te gebruiken. Daarnaast hebben we met een hartslagmeter onderzocht hoe fysiek belastend de games zijn. Op die manier kunnen we heel mooi vaststellen welke er al dan niet in de buurt van een workout komen, en dus de naam ‘sport’ verdienen, en welke echt puur spelletjes zijn.”

“Tegen mensen die nu nog altijd zeggen ‘gamen en sporten gaan niet samen’, zeggen wij: ‘kom het bij ons maar eens proberen’. Dat kan zowel aan of in de Sportinnovatiemobiel als in de Sportinnovatiecampus. Op tien minuten sta je in het zweet.”

Spelenderwijs sporten

De innovatieve cel van Sport Vlaanderen opereert vanuit de Sportinnovatiecampus in Brugge. In deze digitale hub vindt, in samenwerking met Howest (Hogeschool West-Vlaanderen), het gros van het onderzoek plaats. “We zijn ervan overtuigd dat innovatieve technologie een belangrijke bijdrage kan leveren om bepaalde doelgroepen te bereiken die we vandaag met het klassieke sportaanbod nauwelijks of niet aanspreken. Volgens mij hebben exergames in dat opzicht een gigantisch potentieel om sedentaire jongeren, senioren, maar eigenlijk ook hele gezinnen, (on)bewust uit hun zetel te krijgen en spelenderwijs te laten sporten.”

De investeringen in de ontwikkeling van deze technologieën moeten de vele Vlaamse sportorganisaties klaarstomen voor de toekomst. “We moedigen heel de sportsector aan om over een digitaal aanbod na te denken. We geloven dat het voor federaties als Gezinssport Vlaanderen, willen ze dezelfde rol als vandaag blijven opnemen, zelfs cruciaal is om in de toekomst relevant te blijven.”

VR-brillen

Betekent dat nu dat we binnenkort allemaal met zo’n gekke, dure bril op ons hoofd rondlopen? En wat moet dat dan kosten? “VR-brillen kosten vandaag niet meer dan de gemiddelde smartphone. Ze zijn draadloos, een stuk lichter en kleiner dan een aantal jaren geleden. Ze worden steeds toegankelijker, daarom is het belangrijk om nu al in te zetten op de ontwikkeling van die games. Maar op korte termijn verwachten we meer van AR dan van VR. AR kan je gewoon met je smartphone gebruiken, het is een stuk laagdrempeliger en er is nog een enorm onontgonnen potentieel.”

Een

Vlaanderen cruciaal om in de toekomst relevant te blijven

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 19
digitaal aanbod is voor federaties als Gezinssport

AR, VR, EXERCUSEER?

Augmented-realitygame = een interactief spel in een echte omgeving waarbij een computer (bijvoorbeeld een smartphone) beelden van de werkelijkheid maakt en daar op een realistische manier visuele elementen aan toevoegt. In die als het ware verhoogde/toegevoegde realiteit kan worden gespeeld door één of meerdere spelers met AR-technologie.

Virtual-realitygame = een interactief spel in een virtuele omgeving, gecreeërd door een computer (bijvoorbeeld een VR-bril), dat kan worden gespeeld door een of meerdere spelers op een digitaal platform zoals pc of spelconsole, met VR-technologie.

Exergaming (Exercise Gaming) = een term die wordt gebruikt voor videospellen die fysieke inspanning of actieve beweging vergen in functie van het aansturen van de game. Exergaming maakt gebruik van technologie die lichaamsbeweging of -reactie volgt, capteert en omzet naar instructies voor de gamebesturing.

Met een hartslagmeter

hebben we kunnen vaststellen welke games echt sport zijn

Innovatie: méér dan technologie

Ook op sociaal vlak zet Sport Vlaanderen in op vernieuwing. Een greep uit het aanbod: “SportUp wil sporttechnische startups ondersteunen via workshops en actieve begeleiding. Social SportUp is de sociale variant daarvan. Via boostprogramma’s trainen we sociale ondernemers om hun idee verder te verfijnen en hun businessmodel scherp te stellen. Met Sportaround vzw, bijvoorbeeld, willen we samen met voortrekker Bashir Abdi jongeren in kansarmoede in beweging krijgen.”

OP BIBBERJACHT MET GEZINSSPORT VLAANDEREN

Gezinssport Vlaanderen zet hard in op innovatie. Rond Halloween lanceerden we de Bibberjachtapp, een gloednieuwe augmented reality (AR) beweegapp. Heel wat gezinnen griezelden (en wandelden!) mee.

Valmir de Vampier verslaan

“Met wandelgame ‘Bibberjacht’ bieden we gezinnen een leuke griezeltocht die ze aan hun eigen voordeur kunnen starten”, zegt Liesbeth Uyttersprot, verantwoordelijke laagdrempelig sporten bij Gezinssport Vlaanderen. “Het doel van het spel is om het vleermuizenleger van Valmir de Vampier te verslaan. Deelnemers krijgen tijdens de wandeling via hun smartphone om de zoveel meter een opdracht in augmented reality: daarbij wordt de echte wereld getoond, verrijkt met virtuele griezelfiguren. De toevoeging van AR-opdrachten tijdens de wandeling maakt het voor de kinderen plezant om mee(r) te wandelen. Het prikkelt hun fantasie en maakt van de tocht een heuse belevenis.”

Uniek in Vlaanderen

De Bibberjacht is een spin-off van een groter geheel. Gezinssport Vlaanderen bouwt samen met Moonmonster Studios een app die – door gebruik te maken van AR-technologie – van elke wandeling een echte belevingstocht maakt, waar je ook bent. De definitieve app zal klaar zijn tegen de zomer van 2023. Naast individuele gezinnen zal de app de mogelijkheid bieden aan onder andere organisaties en gemeentes om hun eigen wandelingen om te toveren in een heuse belevingstocht.

De app werd gerealiseerd met de steun van Sport Vlaanderen via de projectoproep Augmented reality (AR) games in het sport- en beweeglandschap. “Ik wil geen kans onbenut laten om kinderen die anders niet zouden sporten, toch in beweging te krijgen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts daarover. “We spelen al langer in op nieuwe tendensen, zoals de digitalisering van sport. Computergames of apps worden beschouwd als de vijanden van sporten en bewegen, maar ze bieden ook een unieke kans om kinderen net meer tot bewegen aan te zetten.”

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 21 GEZINSSPORT
VLAANDEREN EVI ROBIGNON

“IEDEREEN MOET BEWEGEN”

Om zo veel mogelijk Vlamingen letterlijk in beweging te krijgen, zet Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) in op verschillende spreekwoordelijke paarden. Mensen kennis laten maken met sportinnovaties en het aanmoedigen van vrouwen en meisjes om actiever te zijn binnen de sport (zowel als sporter, begeleider, coach en clubbestuurders), zijn daarbij twee speerpunten.

Levert de aandacht voor innovatie in de sport concrete resultaten op en stromen die voldoende door naar het brede publiek? Kan het nog beter?

Ben Weyts: “Met de Vlaamse Regering hebben we een missie, namelijk om álle Vlamingen van alle leeftijden aan het sporten te krijgen. We nemen daarvoor allerlei initiatieven. Eén daarvan is om zoveel mogelijk te innoveren en te vernieuwen in het sportaanbod, wat kan helpen om bepaalde moeilijk te bereiken doelgroepen toch te bereiken. Om mensen kennis te laten maken met die nieuwste innovaties in het sportlandschap namen we reeds vele initiatieven. Er werd een sportinnovatiecampus opgericht in Brugge, er kwam een Sportinnovatielab (SPIL) in Brussel en er is het tweejaarlijks congres Sportinnovatie.”

“Maar natuurlijk moeten die innovaties vooral ingang kennen in de praktijk, in de sportzaal of op het trainingsveld. We gaan er niet vanuit dat de Vlaming zelf op zoek gaat naar de nieuwste sportinnovaties, dus brengen we die gewoon tot bij hem of haar. Heel concreet gebeurt dat nu al via de Sportinnovatiemobiel, waar verschillende vormen van ‘exergaming’ (‘exercising while gaming’) uitgetest kunnen worden door het brede publiek. Die mobiel trekt doorheen Vlaanderen om zo veel mogelijk mensen te bereiken, die op hun beurt de innovatie mee kunnen verspreiden als ambassadeur. We trekken daarmee onder andere naar de sportbedrijven, dat zijn Vlaamse bedrijven die actief inzetten op sportmogelijkheden op de bedrijfsvloer. Maar je kan de Sportinnovatiemobiel evenzeer terugvinden op sportkampen of sportdagen.”

GEZINSSPORT VLAANDEREN 22
We willen alle Vlamingen van alle leeftijden aan het sporten krijgen
DIRK REMMERIE

“Daarnaast kunnen sportfederaties ook zélf proefprojecten organiseren, waarin ze zelf met een innovatief idee kunnen komen of de laatste sportinnovaties in de praktijk kunnen uittesten. Die bottom-up benadering heeft als voordeel dat het project meteen aan een praktijktest onderworpen wordt. Om dat aan te moedigen, voorzien we voor die sportfederaties een extra steun voor salarissen, huur, transportkosten of compensatie in de aankoop van materiaal.”

“Ook op de werkplek, waar we met de sportinnovatiemobiel onder andere naartoe trekken, blijft er ruimte voor een verbetering van de beweegmentaliteit. Zo zouden nog meer bedrijven het label ‘sportbedrijf’ moeten behalen, maar ook de overige bedrijven moeten meer inzetten op het beweegvriendelijker maken van de werkplek.”

Bereikt een initiatief zoals de Sportinnovatiemobiel de juiste doelgroepen? Bedoeling is om mensen die te weinig of niet bewegen (o.a. jongeren die gamen) aan te sporen hun leven te beteren, maar in de praktijk klopte dat initiatief veeleer aan bij bedrijven en organisaties die al inzetten op een sportieve levensstijl.

“We willen een echte beweegmentaliteit creëren in Vlaanderen, waarbij alle Vlamingen in beweging worden gezet. Daarin is altijd nog ruimte voor verbetering. Via de Sportinnovatiemobiel worden de eerste ervaringen met ‘exergaming’ opgedaan. De drempel voor mensen die al sporten ligt hier inderdaad lager, maar ook voor hen is dit vaak een nieuwe, andere vorm van bewegen. Zij kunnen op hun beurt ook niet-sporters motiveren.”

“Het is trouwens zeker niet zo dat alle bedrijven die inzetten op sporten, alleen maar sportieve werknemers hebben. We geven de bedrijven wel een duw in de rug om nog meer mensen te bereiken. Jongeren die gamen, raken – ook op de

werkplek geprikkeld door sport en kunnen in hun eigen omgeving vervolgens op zoek naar innovatieve sportvormen. Het aanbod van ‘exergaming’ wordt trouwens dankzij de projecten van de sportfederaties alsmaar groter.”

“We zetten zeker in op extra initiatieven, die bijvoorbeeld focussen op het beweegvriendelijker maken van de werkplek. Als aanvulling op de Sportinnovatiemobiel komt er zo een proefproject dat de ideale setting van een beweegvriendelijke kantoorruimte zal onderzoeken, wat daarna als een soort ‘toonzaalmodel’ zal aangeboden worden.”

Welke obstakels ziet u voor vrouwen die een rol willen spelen als coach, begeleider of lid van het bestuur van de club?

“De sportclubs verenigen het grootst aantal Vlamingen. Dat aantal steeg de afgelopen jaren tot 1,4 miljoen. De sportparticipatie van vrouwen neemt daarbij ook toe, maar hun aandeel blijft achterop hinken. Vrouwen maken ‘slechts’ 41 procent van alle sporters uit. Slechts 35 procent van alle trainers is vrouw en in termen van bestuursleden wordt nog slechter gescoord. We merken verder dat een groot deel van de tieners uitvalt tussen de leeftijd van 13 en 19 jaar en dat die drop-out toeneemt met de leeftijd én groter is bij meisjes.”

“Behalve de algemene decretale Vlaamse steun voor bijvoorbeeld innovatieve projecten, jeugdprojecten en projecten voor kansengroepen, is er een extra focus op de activatie van meisjes en vrouwen. Initiatieven zoals ‘zij aan zij’ (Cycling Vlaanderen) en ‘futbalista’ (Voetbal Vlaanderen) toonden alvast hoe het verder moet. Die zullen in de toekomst zeker navolging krijgen. Ook met het project ‘preventie tiener drop-out’ (Sport Vlaanderen) zetten we in op het verminderen van de drop-out bij tieners, met de focus op drop-out bij meisjes.”

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 23

Dansclub Folle et Fou over het gebrek aan vrouwelijke bestuursleden in Vlaamse sportclubs

“EEN SPORTCLUB HEEFT VROUWEN ÉN MANNEN NODIG”

De ledencijfers in Vlaamse sportclubs liegen er niet om: op het vlak van man-vrouwverhoudingen is een sprintje nodig. 41 procent van de sporters en slechts een derde van de trainers is een vrouw. Bij de bestuursleden zijn de cijfers nog lager: van hen is amper een kwart (26 procent) vrouw. Hoe hoger op de hiërarchie, hoe minder vrouwen er dus in onze clubs te bespeuren zijn. Zonde, vindt Lieve Germonprez van dansclub Folle et Fou. “Bij ons vind je vrouwen én mannen in het bestuur. Het is de mix die het interessant maakt.”

De naam van de dansschool – Folle et Fou – geeft het eigenlijk al een beetje weg: vrouwen hoeven zich in de Meulebeekse sportclub niet tevreden te stellen met een laatste plaats. Bijna twintig jaar geleden richt Lieve haar eigen dansschool op. Ze omringt zich al snel met een aantal lesgevers – allemaal vrouwen –, maar wanneer meer bestuursleden nodig zijn, maakt Lieve de bewuste keuze om ook mannen een plek te geven. “Het is nooit de bedoeling geweest om mannen te discrimineren, integendeel”, vertelt ze. “Wat telde, was dat we een goeie bestuursploeg hadden met mensen die elkaar aanvullen. Wie dat dan is... Eigenlijk maakt dat weinig uit. Maar aangezien ik merk dat mannen en vrouwen toch in aanpak verschillen, pro-

beren we de verhouding tussen de twee zo veel mogelijk in evenwicht te houden. Op dit moment zijn de vrouwen in de meerderheid. De volgende die erbij komt, is daarom bij voorkeur een man.”

Gezinsleven op één

“Veel uitdagingen heb ik als vrouwelijke clubverantwoordelijke nooit gevoeld”, gaat Lieve verder. “Voor de weinige die er waren, zoals de combinatie met het gezinsleven, zochten we zelf een oplossing. Sinds dag één streef ik naar een evenwicht tussen de sport en het gezinsleven. Dansen gebeurt bij ons op vrijdagavond en zaterdag, zodat onze dansers zich tijdens de week op school kunnen focussen. Vroeger organiseerden we ook op zondag lessen, maar van ouders hoorden we dat ze die dag liever voor het gezin reserveren. De lessen laten we zo veel mogelijk op elkaar aansluiten, zodat ouders maar een keer taxi hoeven te spelen, optredens en wedstrijden worden altijd buiten examenperiodes gepland... Die maatregelen nemen we niet alleen voor de dansers en hun gezin, maar ook voor het onze. Sport is fantastisch en leuk, maar mag geen ballast worden omdat die zo veel tijd en inspanning vraagt. Het gezinsleven komt altijd op de eerste plaats.”

Voorstellen om die balans in evenwicht te houden, komen meestal van vrouwen, glimlacht Lieve. “De mannen in ons bestuur maken er nooit een probleem van en gaan altijd meteen akkoord, maar het is opvallend dat het initiatief op dat vlak vaak van een vrouw komt. Dat is absoluut geen verwijt – het is gewoon zo dat een vrouw zelfs in onze snel veranderende maatschappij als voornaamste gezinsverantwoordelijke wordt gezien en zich daarom meer bewust is van de uitdagingen. Het is waardevol dat we de mannelijke bestuursleden daar attent op kunnen maken, maar dat kan enkel als mannen én vrouwen samenwerken.”

GEZINSSPORT VLAANDEREN 24
MAUD VANMEERHAEGHE THOMAS DE BOEVE R

Ik merk dat mannen en vrouwen in aanpak verschillen, dus houden we de verhouding tussen de twee zo veel mogelijk in evenwicht

Traditionele rollen, vernieuwende kijk

De rollenverdeling bij Folle et Fou zou je traditioneel kunnen noemen – het zijn mannen die de decors timmeren en het voortouw nemen bij zakelijke beslissingen, het is een vrouw die de rol van vertrouwenspersoon op zich neemt –“en eigenlijk is dat bewust zo gekozen”, zegt Lieve. “Ik merk dat een vrouw als meer empathisch wordt gezien, waardoor ze net iets toegankelijker is voor onze leden. Mannen zijn wat zakelijker in hun aanpak, waardoor zij in onze club vaak moeilijke knopen doorhakken. En ja, daarbij vervallen we in het traditionele rollenpatroon, maar voor ons werkt dat. Het is in de combinatie van onze verschillen dat onze kracht schuilt, daar ben ik van overtuigd.”

Dat ook andere, minder ‘vrouwelijke’ sporten baat zouden hebben bij een gemengd bestuur, daar gaat Lieve zonder meer mee akkoord. “Natuurlijk. Kijk maar naar ons, ook al gaat het om de omgekeerde beweging: er zou veel kwaliteit verloren gaan mochten we enkel met vrouwelijke bestuursleden samenwerken. De kracht zit ‘m in de mix van de twee: voor een goed bestuur heeft een sportclub mannen én vrouwen nodig. Onze breakdancelessen, bijvoorbeeld – een dansstijl die vooral in de smaak valt bij jongens – worden gegeven door een mannelijke leerkracht. Ook op kamp vragen we altijd een paar dansmeesters mee. Dat doen we heel bewust: we willen dat ook onze mannelijke dansertjes iemand hebben met wie ze zich kunnen identificeren. Hetzelfde geldt voor verschillende generaties, trouwens: we zijn altijd op zoek naar jongeren voor in het bestuur, omdat zij weten wat leeft in de wereld van onze doelgroep. Werk aan de winkel!”

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 25

“PICKLEBALL, DA’S VIER SPORTEN IN ÉÉN”

Wat maakt van jouw sport de ideale uitlaatklep? In ‘Het pleidooi’ vertelt een sportminna(a)r(es) waarom zijn of haar sport de beste is. Hugo Cassimon (68) is sinds vorig jaar gebeten door pickleball en richtte intussen zijn eigen club op in het Antwerpse.

Officieel ging de club pas van start in januari, maar al sinds september geeft Hugo Cassimon (68) zijn enthousiasme over pickleball door aan geïnteresseerden van alle leeftijden. “De sport komt overgewaaid uit Amerika en is daar een gigantisch succes: ze verwachtten eind 2022 veertig miljoen leden te tellen”, zegt hij. “Ook in ons land hoor ik elke maand over nieuwe clubs die her en der zijn ontstaan, dus de populariteit van de balsport stijgt. Dat is begrijpelijk: pickleball is heel leuk om te doen. Ik ben ervan overtuigd dat dat de nieuwe padel wordt.”

Vier sporten in één “Wie pickleball zegt, zegt eigenlijk tennis, padel, pingpong én badminton”, verklaart Hugo. “We brengen het beste en het toegankelijke van die vier sporten samen. Doordat we op een badmintonveld spelen, bijvoorbeeld, moeten spelers minder afstand afleggen dan op een tennisveld. We spelen met een padelraket en een tennisnet, en ons balletje heeft gaten, waardoor het minder snelheid maakt. Dat balletje is door die gaten zo licht als een pingpongballetje, waardoor mensen die blessuregevoelig zijn – in het tennis, bijvoorbeeld, door de zwaarte van de bal – met de sport aan de slag kunnen.”

Van nul naar zeventig procent “Pickleball is voor iedereen toegankelijk. Wij mogen sporters verwelkomen tussen vijftien en zeventig jaar oud. Het gebeurt vaak dat ik mensen aan een initiatieles zie beginnen zonder ervaring, maar na anderhalf uur hebben ze de techniek voor zeventig procent beet – mooi om te zien! Dat je snel vorderingen kan maken, houdt sporters enthousiast om door te zetten. Ook voor ouderen die (opnieuw) willen bewegen, is dit ideaal. Op elke leeftijd kan je ermee starten en niveau halen. Ik ben zelf het beste voorbeeld: een dik jaar geleden leerde ik de sport kennen op een initiatie, vandaag geef ik mijn liefde voor de sport door aan meer dan vijftig pickleballers in onze (Hugo’s vrouw werkt mee, red.) club.”

Het pleidooi
26
MAUD VANMEERHAEGHE THOMAS DE BOEVER

“Ons kent ons”

“Niks wat meer ‘ons’ zegt dan spelen bij een club”, zegt Hugo. “Hoe kort we nog maar gestart zijn, zo snel al merken we eenheid onder onze leden. Iedereen blijft na de training graag plakken voor een drankje samen. En op toernooien beginnen we elkaar te kennen over landsgrenzen heen. De pickleballers, die vormen één grote, fijne groep. Nog een leuk aspect aan de sport: je speelt het meestal in duo’s tegen elkaar, waardoor je met z’n tweeën je tactiek kan verfijnen – want ja, een echte pickleballer combineert techniek en tactiek. De tegenstrevers naar het net lokken om een overtreding te maken, zodat je een punt kan scoren... Dát is het summum.” (lacht)

Wie is Hugo?

Hugo Cassimon is gebeten door pickleball. Sinds de opkomst van de balsport in ons land houdt hij de verspreiding ervan in de gaten. Sinds september heeft hij zijn eigen pickleball-club in Antwerpen.

Net als Hugo van plan om je een eigen sportclub op te starten? Goed idee! Bij Gezinssport Vlaanderen kan je snel en eenvoudig aansluiten. Bovendien kan je rekenen op de nodige professionele en administratieve ondersteuning. Je registreren bij Gezinssport Vlaanderen doe je zo:

1. Ga naar www.gezinssportvlaanderen.be/ sluit-je-club-aan. Registreer je gratis en eenvoudig via de knop ‘Sluit je club aan’. In het online ledenprogramma bevestig je je inloggegevens en registreer je je club.

2. Breng de gegevens van je leden (sporters, lesgevers en bestuursleden) in op je clubpagina.

3. Download en betaal de factuur. Je leden zijn aangesloten, verzekerd en genieten van alle voordelen van Gezinssport Vlaanderen.

Hulp nodig?

We helpen je graag verder!

Neem contact op met Jonas Dillen, de verantwoordelijke voor clubondersteuning. Je kan hem bereiken op jonas.dillen@gezinsbond.be of 0496 456 137.

Tips van onze wandelspecialist Agnes

WAT NEEM JE OP MEE OP WINTERWANDELING?

“Honderd procent genieten van een winterwandeling? Dat begint met aangepaste kleding”, zegt fervent wandelaar Agnes Vanderstegen.

“‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledij’ is niet voor niks de leuze onder hikers. Daarom: mijn tips voor het beste wandelmateriaal.”

De basics: wandelschoenen (en sneeuwspikes)

“Ga ik in de sneeuw of modder wandelen, dan kies ik voor bergwandelschoenen categorie B. Zolen van zulke schoenen zijn van gevulkaniseerd rubber en hebben een goed profiel, waardoor je niet uitglijdt. Schoenen waarin Gore-Tex verwerkt is, zijn waterdicht. Lederen schoenen maak je gemakkelijk zelf waterdicht met een waterafstotende wax of spray. Om je zo veilig mogelijk op besneeuwde of ijzige paden te begeven, zijn sneeuwspikes handig, een soort siliconeframes met stalen punten. Die trek je over je schoenen – neem dus de juiste maat voor jouw voeten, zodat je je spikes tijdens de wandeling niet verliest.”

De laagjes: thermoshirt, fleece en waterdichte jas “Het geheim van een goeie wandeloutfit? Laagjes! Niets beters om je warmte te reguleren zonder het direct koud te krijgen. Ik trek meestal drie lagen aan: een thermoshirt, een fleece en een ademende waterdichte jas. De basislaag, het thermoshirt met lange mouwen, houdt je lichaam warm en voert je zweet af. Kies voor een shirt van polyester: katoen is geen goede optie omdat dat nat wordt als je zweet, waardoor je afkoelt.”

“De tweede laag, de fleece, sluit je lichaamswarmte in en vormt een laag warme stilstaande lucht. Fleece is een doeltref fende isolatiestof: het laat waterdamp ontsnappen en droogt snel. Let wel: fleece is niet winddicht, daarvoor dient je buitenlaag. Kies daarvoor een jas met een ademende stof, zoals Gore-Tex of

Sympatex. (K-way is geen goed idee: die vormt condens als je zweet.) Je buitenlaag is bedoeld als bescherming tegen wind, regen en sneeuw.”

De regenstoppers: regenbroek en getten “Een warme, waterafstotende en wind dichte winterwandelbroek is geen overbodige luxe op koude dagen. Bij extreme temperaturen draag ik daar nog een thermobroek onder. Kies je bij buien voor een echte regenbroek, zoek dan naar een exemplaar dat ademt. Getten, een soort beenkappen, verhinderen dat er water, modder of sneeuw in je schoenen terechtkomt. En ze houden je broekspijpen proper.”

De warmtehouders: muts, buff en handschoenen

“Drievierde van onze lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Een muts is dus geen overbodige luxe. Ook een buff is een optie: die kan je gebruiken als muts, sjaal of bandana. En vergeet je handschoenen niet!”

De details: wandelsokken en -stokken

“Je wandelschoenen zijn maar iets waard als je er aangepaste sokken in draagt. Katoenen sokken zijn uit den boze: die worden nat en vergroten de kans op blaren. Hetzelfde met wollen sokken. Goede (synthetische) sokken vangen schokken op, voorkomen blaren, voeren zweet af en houden je voeten droog en warm. Typische wandelkousen zijn voorzien van verdikkingen op plaatsen die het zwaarst worden belast, zoals

GEZINSSPORT VLAANDEREN 28
AGNES VANDERSTEGEN & MAUD VANMEERHAEGHE AGNES VANDERSTEGEN

de tenen, de hiel en de bal van de voet. Ik draag midweight 3-seizoenskousen van Falke of Bridgedale.”

“Om mijn knie- en heupgewrichten te ontlasten, ga ik vaak op pad met mijn wandelstokken. Die zorgen voor extra stabiliteit op hellingen en glad terrein. Stap ik in diepe sneeuw, dan bevestig ik grotere tellers of schoteltjes op mijn stokken, die geven meer grip.”

TIP: zo gebruik je je wandelstokken

“Stel de stokken zo in dat je elleboog een hoek van negentig graden vormt als je stapt op vlak terrein. Ga je bergop, maak dan je stokken gerust wat korter. Bij het dalen kan je ze wat verlengen. Pas je stokken dus telkens aan de helling aan, zodat je altijd mooi rechtop stapt. Steek je hand van onder naar boven door de polsband en laat je hand op de band rusten terwijl je wandelt. Op die manier verlies je je stok niet meteen als je de band even loslaat.”

De rugzak: van EHBO-kit tot aperitief

“Op daguitstap ga ik met mijn rugzak met regenhoes, heupband en ventilerend rugpaneel. Daarin vind je standaard mijn EHBO-kit met ontsmettingsmiddel, steriele gaasjes, pleisters, zalf tegen kneuzingen en spierpijn, een pincet, cold pack, tape, verband, een schaartje en een reddingsdeken. Zonnecrème en lippenbalsem mogen ook niet ontbreken. In mijn portefeuille bewaar ik sowieso mijn vaccinatiekaart, de nummers van personen die gebeld moeten worden bij een ongeval en mijn Europese ziekteverzekeringskaart, als ik in het buitenland ga wandelen.”

“Verder heb ik altijd zakdoeken en wc-papier mee in een plastic zakje, zodat die niet nat worden. Een fluitje, zakmes, plastic zak of opvouwbaar kussen heb ik ook altijd bij. Mijn gsm, wandelkaart en fototoestel heb ik bij de hand. En last but not least: eten natuurlijk, om genoeg energie te krijgen voor de vele kilometers. Met mijn picknick, een grote drinkfles, een thermos met soep of thee, een stuk fruit, een Sultana-koek en chocolade als tussendoortje kom ik al een heel eind. Stiekem durf ik ook al eens een aperitief mee te nemen. Altijd leuk om vrienden mee te verrassen!”

Wie is Agnes?

Wandelen zit Agnes Vanderstegen in het bloed. Al meer dan twintig jaar trekt ze er regelmatig op uit met Oost-Vlaamse wandelclub De Sterrestappers. Sinds 2019 gaat ze elk jaar mee met Gezinssport Vlaanderen als wandelbegeleider, dit jaar zelfs drie keer.

Mee op wintervakantie? Ga naar aanbod.gezinssportvlaanderen.be

DE FAVORIETE WINTERWANDELINGEN VAN AGNES

Zeg “wandeling” en Agnes is in 1, 2, 3 vertrekkensklaar. Voor deze winterwandelingen maakt ze graag tijd.

THUISKOMEN IN GROOT MOLSBROEK

“Iets dichter bij huis, maar daarom niet minder mooi: natuurreservaat Groot Molsbroek in Lokeren. Hier valt voor jong en oud altijd iets te beleven. Je observeert er vogels en geniet van de bomen- en bloemenpracht, de (klein)kinderen leven zich uit in het pluisjesbos. Vanaf hier zijn verschillende wandelingen mogelijk, aangepast aan ieders niveau: voor gezinnen met kinderen, voor sportieve wandelaars, op onverharde wegen, op verharde paden die toegankelijk zijn voor buggy’s... Her en der staan verrekijkers opgesteld om de vogels te observeren. Bij de kijkwand aan de wintervoederplaats kijkt iedereen de ogen uit. Pimpelmezen, roodborstjes, koolmezen... Er is altijd iets te zien.”

TIP: benieuwd geworden naar het natuurreservaat? Agnes stippelde twee wandelingen uit, die je kan vinden via de blauwe QR-code’s.

Wandeling van 4,6 km, voor gezinnen met kinderen

Praktisch Start: Bezoekerscentrum Molsbroek

Info Molsbroek www.vzwdurme.be

Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

09 348 30 20

Route (GPX):

Wandeling van 12,6 km, voor sportieve wandelaars

Praktisch Start: Bezoekerscentrum Molsbroek

Info Molsbroek www.vzwdurme.be

Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

09 348 30 20

Route (GPX):

HET BRONNENGEBIED VAN DE LIENNE

“Een mooie wandeling, daarbij mogen bos en weidse uitzichten niet ontbreken. De tocht die bij in het bronnengebied van de Lienne deden, heeft het allebei.”

“De tocht van 15,5 kilometer start aan de kerk van Hébronval, deelgemeente van Vielsalm. Het merendeel van de wandeling loopt via brede gras- en aardewegen. Onderweg geniet je van weidse uitzichten, maar ook de besneeuwde hellingen en sparrenbossen zien er betoverend mooi uit. Het heeft toch iets magisch en sprookjesachtig, een wandeltocht in de winter. Ook in de zomer moet het hier prachtig zijn – dat ga ik zeker nog eens proberen!”

TIP: “Even voorbij Liernieux kan je een ommetje maken om de Roche Jehenson te bezoeken, een rots met op de top een belvédère met schuilhut. Wij konden er genieten van een prachtig panorama.”

Wandeling van 15,5 km

Praktisch Start: kerk van Hébronval

Topografische kaarten NGI: 55/34 EN 55/78

Route (GPX): DE MAAGDELIJK WITTE WULZERALM

“Stappen in de bergen is al lang een favoriet. Ik wandelde al de GR10 in de Pyreneeën, trok rond in Schotland, wandelde de Picos de Europa in Spanje, ging op trekking in Nepal... Van de wintervakanties van Gezinssport Vlaanderen in de regio’s Windischgarsten en Pyhrn-Priel springt één wandeling erbovenuit: de tocht met sneeuwraketten door het Oostenrijkse skigebied Wurzeralm. Sporen trekken in die onbetreden sneeuw, dat is zalig. Op zo’n moment voel ik me bevoorrecht dat ik van die ongerepte schoonheid mag genieten.”

BRENGT GEZINNEN IN BEWEGING 31
GEZINSSPORT VLAANDEREN 32 Gezinssport Vlaanderen vzw Arduinkaai 16 1000 Brussel
P926718 Verschijnt vier keer per jaar februari 2023
- BELGIQUE
Leuven Mail GEZI NSS PO R T VL AA ND ERE N 3 6 vzw Arduinkaai 16 keer oktober 2021
BELGIQUE Ontdek onze actieve vakanties voor gezinnen en sportieve jeugdkampen! ZIN IN ZOMER? www.gezinssportvlaanderen.be www.afya.be
Hup
PB- PP BELGIE(N)
Afgiftekantoor
PB- PP BELGIE(N) -
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.