Page 1

Fotoreis Finland 2016 22-28 april 2016


Finland , bruine beren en andere dieren Op de grens van Finland en Rusland ligt een strook niemandsland van ongeveer 2 kilometer breed. In deze strook leven o.a. beren en veelvraten die hier hun rust vinden. Het gebied is namelijk alleen met een vergunning te bezoeken. Toch is er een mogelijkheid om hier te fotograferen. Niet alleen beren maar ook soorten als korhoen, auerhoen, wolf, raaf, zeearend en kraanvogel. Deze 7 daagse reis gaat naar dit gebied. We verblijven in een omgebouwd grensstation. Niet dat je daar veel nachten doorbrengt want dat doe je in de fotohutten in het veld. Bijslapen kan in het grensstation. Eind april is de baltstijd van de korhoen en de auerhoen en daarom is de reis gepland van 22 t/m 28 april.

Voorzijde: Een bruine beer tussen de raven net na zonsopkomst gefotografeerd. Links: De balts van de korhoen vindt plaats in open gebieden in het bos zoals een bevroren meer.


Links: Er kan zomaar een kraanvogel of een wilde zwaan in de buurt van je schuilhut landen. Deze kraanvogel liep er 10 minuten en ging daarna op de wieken. Raven zijn er altijd en komen op het voer af wat voor de beren is bedoeld. Je kunt prachtig observeren hoe bijvoorbeeld het mannetje het vrouwtje voedsel aanbiedt. Of ze maken alarm als er een zeearend in de buurt komt zitten. Deze verschijnen af en toe ook op het toneel. Wolf en veelvraat komen eveneens in het gebied voor, maar daar heb je wat meer geluk voor nodig.

Het komt regelmatig voor dat er meerdere beren tegelijk in het zicht van de hutten komen. Het is dan even spannend hoe ze zich gedragen ten opzichte van de ander.


Grote fotohut bij het berenveld


Het grensstation en de hutten Je thuis voor deze 7 dagen wordt het grensstattion dat in de buurt ligt van het Viiksimo meer. Het heeft twee persoons kamers waar je de eerste nacht slaapt, en op de andere dagen overdag kunt bijslapen als je dat wilt. In de ochtend lunchen we in de grenspost nadat we uit de hutten komen, en we dineren tussen de middag. De andere nachten wil je doorbrengen in één van de ‘hides’. Er is een grote blokhut met vast toilet dat plaats bied aan 12 personen. Hier staan de nodige stappelbedden en er is een kachel aanwezig. De andere kleine hutten zijn geschikt voor 2 of 3 personen en hebben 2 openingen voor elke fotograaf. Er wordt met name in de ochtend en avond gefotografeerd. In de middag wordt iedereen naar zijn hut gebracht. Er is keuze uit verschillende hutten zodat je verschillende achtergronden krijgt en ander licht natuurlijk. Er zijn drie type hutten. Voor de zoogdieren, auerhoen en korhoen.

Auerhoen fotohut

Kleine fotohut voor de zoogdieren


Het programma Dag 1: We vliegen vanaf schiphol naar Kajaani met een overstap in Helsinki. Hier worden we opgehaald voor een paar uur durende rit naar de grensstreek. Onderweg kunnen we nog even wat persoonlijke versnaperingen kopen. Diner en overnachting zijn in de grenspost.

Blokhut op het berenveld

Dag 2 - 6 : In de middag wordt je met thee/koffie en boterhammen naar je hut gebracht. In welke hut je zit bepalen we in overleg. Waarschijnlijk een aantal keren bij de beren en minimaal ĂŠĂŠn keer bij de korhoen en de auerhoen. In de hut is het wachten op de dieren die zich laten zien totdat je niet meer kunt fotograferen omdat het te donker is. Slapen doe je dus in de hut (behalve bij de korhoen, daar wordt je vroeg in de ochtend naar toe gebracht). Tijdens het eerste licht in de ochtend kun je verder met observeren en fotograferen. Als de activiteit in de ochtend voorbij is wordt je ophaald en wacht het ontbijt in het grensstation. Dan is er gelegenheid om de omgeving te verkennen, bij te praten over je ervaringen, je beelden te downloaden en uit te zoeken, of een tukkie te doen. In de middag volgt het diner, waarna je nog wat tijd hebt voor jezelf voordat je weer naar de fotohut wordt gebracht. Dag 7: Het ochtendprogramma verloopt eigenlijk hetzelfde als dag 2 - 6. Nadat je uit de hut komt wacht het ontbijt. Daarna wordt het tijd om je koffer en fototas te pakken en worden we naar het vliegveld gebracht. We vliegen via Kajaani en Helsinki naar Schiphol.

Korhoen fotohut

Herdubreid


Hoenders

In de periode eind april-begin mei is de paartijd van de auerhoen en de korhoen. Ze hebben vaste baltsplaatsen waar de mannetjes komen pronken en waar gevochten wordt om de gunst van de vrouwtjes. Dit speelt zich met name in de ochtend af. De korhoenders laten zich zien en horen op open plekken in het bos. Ze maken een soort sissend geluid en zijn daarbij zeer bewegelijk om maar aandacht te trekken. Het mannetje van de auerhoen maakt diverse geluiden, waaronder een soort klokkende roep en iets wat lijkt op het ontkurken van een fles.


Wat heb je nodig Naast wat geduld en zitvlees heb je een telelens nodig. Minimaal 400 mm ondanks dat de beren en auerhoen soms vlak bij de hut komen. Het merendeel van de onderwerpen bevindt zich wat verder van de hut vandaan waardoor een telelens van belang is. Een telezoom is eigenlijk nog beter omdat de dieren soms dichtbij de hut komen. Maar ook omdat je ze mooier in je compostie kunt plaatsen door het landschap bij je beeld te betrekken.

Wolf op het berenveld

In de hutten zijn losse platen aanwezig waar je je statiefkop op kunt schroeven. Deze leg je op een plateau voor de opening, en je lens steek je door de opening die wordt afgesloten met een doek, zodat de mensengeuren zoveel mogelijk binnen blijven. Je hebt dus eigenlijk alleen je statiefkop nodig. Je statiefpoten zitten alleen maar in de weg. Mijn ervaring is dat dit goed werkt. Ten aanzien van de plekken laten we ons adviseren door onze Finse gids en fotograaf.

Rechts: Een zeearend wordt (weg) gepest door de raven die al roepend bij hem in de buurt komen zitten. Wolverine of veelvraat (behoort tot de marterachtigen)


Fotobegeleiding en beeldbespreking Ter plekke is er alle gelegenheid om vragen te stellen of begeleiding te vragen. Je zult ervaren dat scherpte en leuke composities maken de grootste uitdagingen zijn. Je ziet natuurlijk ook van elkaar wat er gemaakt wordt en daar leer je enorm veel van. Ter plekke kunnen we naar elkaars beelden kijken als je een laptop bij je hebt. Een bespreekruimte is er niet echt, al zou dat in de woonkamer kunnen, indien we de TV aangesloten krijgen op de laptop. In Nederland kunnen we een bespreekavond organiseren waarbij we terugkijken op de reis en de beelden die we hebben gemaakt.


Data De reis is gepland in het vroege voorjaar zodat we naast de beren (wolf en veelvraat) ook de balts van de korhoen en auerhoen kunnen meemaken: 22-28 april 2016

Prijs De totale prijs voor deze 7-daagse fotoreis komt op â‚Ź 1195,00 (5 fotodagen). Deze prijs is inclusief: maaltijden, transfer van en naar Kajaanu airport, fotobegeleiding en accommodatie. 3 Nachten bij de beren-wolf- veelvraat, 1 nacht bij de korhoenders en 1 nacht bij de auerhoen. De prijs is exclusief: vlucht, uitgaven van persoonlijke aard en dranken. De vlucht kost ongeveer 341 euro. Het betreft Schiphol-Helsinki-Kajaani. Vertrek Schiphol 11:55 uur - aankomst Kajaani 17:20 uur.

Groepsgrootte: 6 tot 8 personen


Finland 2016

finland_2016  
Advertisement