Page 1

tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 ta exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Oktober/november 2011

Lokala nyheter Inredning Kalendern Cahling i Californien

Motor på museet

Inred med Ernst

Mera motor

en del av magasinet


Hon hade precis upptäckt att hon sparar

Löna sig att tänka positivt?

14:-

genom att betala med kort istället för kontant på bussen. Vi människor är olika och reagerar reagerar olika. Ett gammalt talesätt är att om ett glas är fyllt till hälften säger pessimisten att det är halvtomt medan den mer optimistiskt lagde personen konstaterar att det är halvfullt. - Det går aldrig, eller så har vi aldrig gjort. Det har du säkert hört några säga genom åren. Här bör man hissa ett ordentligt varningsflagg. Om det är en riktigt tuff situation eller svåra omständigheter har ni nu redan listat ut vilken som säger att nu går det åt fanders och vem som biter ihop och söker en lösning, dock inte alltid utan blod, svett och tårar.

Egna nyheter

Kontant är service - kort är klokt!

Det är en fråga om inställning hur man ser på hot, risk och möjligheter. Det hör till livets dramaturgi och alla beståndsdelar är i princip alltid närvarande oavsett om man skall korsa en gata, söka ett arbete eller står inför ett stort projekt i någon form. Självklart får man inte vara naiv och det skadar naturligtvis inte att ha ett sunt mått av realism i det man skall ta sig för. En som har inspirerat mig och miljontals människor världen över är Apples grundare Steve Jobs. Han nöjde sig inte med knastrande undermåliga operativsystem i grå plastskal. Istället skapade han ett antal nya möjligheter. Jag tänkte skriva produkter men det låter futtigt i sammanhanget, hur människor runt hela jordklotet i praktiken har all världens information i sin ficka och dessutom kan kommunicera med vem de vill, på ett flertal olika sätt. Vi är nog överens om han inte satt och hoppades att någon annan skulle skapa lösningar som förenklade sin egen och andras vardag eller tänkte att det mesta är nog gjort och inte mycket annat möjligt. Han gjorde naturligtvis inte allt själv utan har skapat ett fantastiskt team med samma inställning. För visst är det så att oavsett om man är optimist eller pessimist så dras man till likasinnade? I min omgivning är för tillfället en stor del av släkt och vänner inblandade i ett nytt spel på mobil... förlåt nätet vid namn Wordfeud. De kan sitta i timmar och spela någon sorts alfapet på telefonerna med varann och är man negativ så tycker man naturligtvis att det blir mindre att umgås medan de som spelar glatt påpekar fördelarna med att spela med avlägsna släktingar runt om i landet eller kompisar utomlands.

Egna nyheter Självklart rår man inte över alla situationer och ibland ställs man inför utmaningar som faktiskt kan vara övermäktiga oavsett vilken inställning man har. Steve Jobs fick redan 2004 besked om att han led av en dödlig sjukdom men fortsatte i många år att kreativt skapa och visa världen innovationer så fantastiska att vi inte visste att vi behövde dem förrän de fanns. Ingen av oss kan överlista livet själv. Men som ett ordsråk säger. Den som fått ut mest av livet är inte den som levt längst, utan den som levt varje minut och fyllt den med innehåll. Så om livet inte alltid visar upp sig från sin ljusaste sida vill jag ändå tro att det måste löna sig att tänka positivt. Inte är det dysterkvistarna som röner mest framgång i livet. Se dig i spegeln. Är du ett offer eller vinnare? Självklart det senare eftersom livet är den största gåvan. Bjud dig själv och resten av världen på ditt leende och låt oss inspirera varandra. Jag lovar, det lönar sig. Vare sig det gäller att kärlek, arbete eller affärer.

Joe Formgren Gestrike Magasinet

2 Tvåan

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Upplaga 54.000 exemplar.

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: Colorprint, Borlänge Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till kontor.

Turism • Kultur • Fritid Motordag på Järnvägsmuseet

4

Gestrikekalendern

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickas till oss eller publicerats på www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn. Eftertryck av text eller bild utan särskilt tillstånd beivras.

Gestrike Media AB Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Telefon: 026-126 126 Telefax: 026-126 127 E-post: info@gestrikemagasinet.se Omslagsbild: Larry Forsberg, radiopratare. Fotograferad av Gabriel Liljevall.

Innehåll oktober 2011

Boka förmånligt årsavtal. Marknadsplanera med oss på Gestrike Media AB. Kontakta oss för mer information om annonsering, kommunikationsplan och marknadsgenomgång.

Boka in Gestrike Magasinet - varje månad • Länets största tidning - Utkommer inför löning! • Annonsera där ni får mest för pengarna. • Boka förmånligt samarbetsavtal på årsbasis. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era egna nyheter på SvenskPress.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

6-7

Nöje Betnér till konserthuset

8

Magnus skivtips

8

Baskery på Sverigeturné

9

Gävle Teater gästas av Wolff

9

Profilen: Larry Forsberg

10-11

Länge leve Lassgård

12-13

Hälsa Indisk massage till Rosa Gymmet

14

Ett lyckat Gästrikelopp

17

Näringsliv

Novembernumret utkommer 20/11. Manusstopp 3/11. Säljare sökes: Platsar du i den glada ligan nedan och har körkort samt F-skattesedel är du välkommen med ansökan till: info@gestrike.net

De senaste inredningstrenderna

17-18

Framtidens trädgårdsanläggare

23

Älska det fula - Ernst Kirchsteiger

24-25

Ny uppvärmning i huset?

26

Mellansveriges logistiknav

28-29

Möt Cahling i Californien

30-31

Motor Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Per-Erik Jäderberg

Upphovsmakare joe@formgren.com 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net 026-126 126

Marknad, säljare niklas@gestrike.net 070-289 88 80

Fotograf, www.j-berg.com pej@gestrike.net 070-512 26 26

Hört och hänt

32

Stora namn i Frankfurt

34-35

Samhälle Ateljé J-berg öppnar arkivet

36

Öppet hus hos Odd Fellow

38

Lionsklubb Gävle firar 60 år Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Peter Tällberg

Skribent, säljare edlund@gestrike.net 070-52 58 450

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net 0768-783 165

Kommunikation peter@gestrike.net 070-263 40 13

Marie Björk Skribent bjork.m@hotmail.com

39

Vill ni också vara med i nästa nummer av Gestrike Magasinet?

��� ��� ��� ��� ���� �� ��� ���� ���� �� ��� ��� � ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

Novembernumret utkommer 20/11. Manusstopp 3 november. Ring 026-126 126 Läs och medverka med nyheter och banners: www.gestrikemagasinet.se

������ ������� ��������� ��������� ���������������������

���������������

���������������

����������

Stolt distributör av Gestrike Magasinet… …och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Marie Pallhed Skribent, Featurebyrån featurebyran@telia.com

Camilla Lagerqvist Skribent, författare camilla.lagerqvist@telia.com

Carl-Ingemar Perstad

Johannes Gardelöf

Motorkrönikör CNP Car News & Pictures AB

Motorskribent CNP Car News & Pictures AB

�������������������


Motordag på Sveriges Järnvägsmuseum

SJ:s veteranbussar firade 100 år. Några av dom körde besökare under motordagen.

Karl-Evert Bengtsson och Roine Rahn från Sandvikens Brandveteraner

Årets museidag med tema motorer genomfördes lördagen 17 september i strålande solsken! Många av de närmare 4000 besökarna kom till Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle med pendel eller någon av SJ:s gamla veteranbussar som firade 100 år. De gästande besökarna från Stockholm hade rest i första eller andra klass med museets eget Årgångståg, som speglar hur tågen såg ut på 1950-talet! Dagen innan arrangerades Gävles första ”nördvisning” för extra intresserade, men nu fick alltså alla andra ta del av det omfattande programmet som innehöll visningar av tändkulemotorer, lingrävare, veteranfordon, ånglokomobiler och mycket annat spektakulärt! Bussturer till visningar av fordonsmagasinet var populärt. Sveriges

�� �� � �

�����������������������������

������������������

����

4 Fritid

�������

Sveriges Järnvägsmuseum och 250 funktionärer tackar alla besökare för en rolig och minnesvärd dag som gav mersmak! Text: Mikael Dunker Foto: Peter Iller • SvenskPress.se

�����������������������������������������������������

������������������������������������������� ����������������������������������������������

�����������������������������������������������������������������

����������������� ��������������������

Järnvägsmuseums ångdrivna kran A2 från 1948 var för många dagens huvudattraktion. YouTube-kändisen Olle Hemmingson kompade en traktor från Källviks gård, men fick planenligt göra paus och ge plats för en annan ljudsensation, då TÅGABs timmertåg på 1500 ton passerade utanför museet! Från scenen intervjuade Bosse ”Bildoktorn” Andersson utställare med bl.a. Vespa och kreativa mekaniker med unika specialbyggen.

����������������������������������������������������� ������������������������

���������������� �������������������� ��������������������������

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –

�������

������������������������� ����������������� ����������������������������� ���������������������


�������� �����

��������������� ��������������������������������������� �����������������������������������������

�������������������

������������������

����������������

������������������������������������ �������������� ��������� �����������

����� ����������

����������� ����������

����������������

��������������������������������������������������������������������

�������

Spoklov 10 år!

���������������

Höstlovet 31 okt – 6 nov kl 10-16

Vampyrteater, spökjakt och spökpyssel på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle! Spökpendel till museet måndag-fredag. Varning! Läskig teater för barn 8-12 år förbokas tel. 026-10 64 48 (tis-tor 10-13)

��������������������������� ����������������������������������������������������������������������� �����������������������������������������������������������������

Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum Rälsgatan 1, Gävle Telefon: 026-14 46 15 www.trafikverket.se/museer/gavle

�������

Julbord & Jultallrik

����������������������������� ����������������������������������������������������������������������� �����������������������������������������������

�������

��

��������������������������������� Det smarta och populära Julbordsalternativet

JULBORDET 325:-

������

Boka ett fantastiskt julbord till ett fantastiskt pris. Alla dagar fr. kl. 18.00. End. förbokning. Övriga tider enl. ök.

FAMILJE-JULBORDET 255:-

���������������

Lördag-Söndag sittningar 13.00 & 15.30 Barn 0-5 år gratis, därefter 10:-/år!

����������������

AFFÄRSJULBORD 195:-

������������������������������������������������������������������������ �����������������������������������������������

Förboka vår populära julbuffé onsdag-fredag kl. 11.00-15.00.

JULTALLRIK 120:- inkl. smör, bröd

och kokt potatis (Småvarmt + 40:-) Endast avhämtning/utkörning. Catering året runt • Ord. lunch stänger för säsongen 15/10 Festlokal • Fri parkering

Varmt välkomna! Tel. 026-10 30 79 Bönavägen 23, Gävle www.golfrestaurangen.se info@golfrestaurangen.se

����������������������� �������������� Öppet: Mån-fre 10–19, lör 10–15, sön 11–15 ��������������������� – Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Fritid 5


GestrikeKalendern

Konserthus kl 14. Naturum, Färnebofjärden Gysinge Bruk kl 11-16.

24 Anne-Lie Rydé, Jenny Silver & Svante Thuresson/Claes Crona Band. Gävle konserthus kl 19.

25 Kulturlunch - Genom världen in i formen.

Gävle slöjdare. 9 Melodiquiz. Spelet för alla som älskar frågesport och musik. Samla ihop ett lag, kom och utmana! CC-Puben, Gävle kl 19. 10 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12.30. 10 Valhallakören sjunger för och med publiken ! Entré 50 kr inkl. servering Smedsgårdens annex, Sandviken kl 18. 10 Quiz-Night. Heartbreak Hotel, Gävle. 11 SAIK - GAIS Bandy. Göranssons Arena Sandviken, kl 19. 11 Studiefrämjandet - Club Live. För närmare info; www.ccpuben.se. CC-Puben, kl 22. 11-12 Monkey Bizniz på scen. Heartbreak Hotel, Gävle. 12 Allmän visning. Museet uppifrån och ner för hela familjen! En personlig guidning i länsmuseets spännande samlingar av konstpedagog Ingela Jönsson. Länsmuseet, Gävle kl 14-15. 12 SAIK - Söråker. Bandy, elitserien damer. Göransson Arena, Sandviken kl 16-18. 12 Rikard Wolff - Falling in love again. En vandring i cabaretvisor från olika tider och olika länder, från Farsta, via Berlin och Paris till Broadway och tillbaka hem. Gävle Teater kl 19.

1 Brynäs IF - Växjö Lakers HC.

OKTOBER 23 Blåbärsklubben - Dunsö Kapell. Gävle

5 RyanB på scen. CC-Puben, Gävle kl 22. 5-6 Höstmässa på Silvanum, kl 11-16.

NOVEMBER

28 Baskalas #1 - It All Begins Here, premiärfest. Arena (Gamla Olles på Söder) Gävle kl 22-02. 28-29 Gibson Band på scen. Heartbreak Hotel, Gävle. 29 Elvis show med Justin Shandor. Restaurang Bolaget, Sandviken kl 20-01.

Läkerol Arena kl 19. 2 Vernissage Helen Wennberg Kattkonstnär. Visas 2/11-12/11. IDKA Kulturkiosken, Galleri Sideshow, Gävle kl 14-18, lör 12-15. 2 SAIK - Vetlanda. Göranssons Arena kl 19.

Staffan Hallström och Asmund Arle. Länsmuseet, Gävle kl 12.

25 Brynäs IF - Timrå IK.

3 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel.

29 Slowman Band på scen. CC-Puben, kl 22. 30 Franz Liszt 200 år. Orgelkonsert med Per Ahlman. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 16. 30 Höstvandring längs Gästrikeleden. Relativt lätt terräng, stundtals dock kanske lite blött. Samling utanför naturum kl 9. Ta med fältlunch. Obs! Endast 15 platser. Föranmälan senast fredag 28/10, 0291-47 10 40. Avgift 50 kr. Färnebofjärdens nationalpark Gysinge, kl 9-ca 13. 31 Mojje & Tobbe Trollkarl. Restaurang Bolaget, Sandviken kl 18. 30 A tribute to DIRE STRAITS - The Sultans of Swing. Gävle konserthus kl 18.

�������������������������� �����������������������

6 Kalendern

�������������������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������

Läkerol Arena kl 19. 26 Kyssen. En humoristisk och musikalisk föreställning med Martin Pareto och Anna Andersson samt 5 sångare bl a Kecke Lundberg. 120 kr, 60 kr stud./ungdom. Vallhalla, Seegatan 1, Sandviken kl 19. Även 26/10 Folkets hus Järbo kl 19. 27/10 Västerbergs Folkhögskola Storvik kl 19. 26 Anders F Rönnblom på scen. CC-Puben, Gävle kl 21. 27 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel Musik från barocken - Heliga Trefaldighets kyrka Gävle, kl 12.30. 27 Quizz-night. Heartbreak Hotel, Gävle. 28 50 CENT Live in concert. Göransson Arena, Sandviken kl 18. 28 Baskery. Spegeln, Gävle kl 19.30. 28 Mozarts violinkonsert, Gävle Symfoniorkester. Gävle konserthus kl 19.30. Dirigent och solist Gilles Apap, violin. Stud & ungd t.o.m. 19 år: Fri entré (Begränsat antal platser) 28 The Funatic’s. CC-Puben, Gävle kl 22.

��������� ������������������ ������������� ���������������

������������������������������������������� ���������������������������������������������� ��������������������������������������������������� �����������������������������������������

�������������������������

�������������������� ������������������������������ �������������������������������������������

Musik i allhelgonatid. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12.30. 3 Brynäs IF - Djurgårdens IF. Läkerol Arena kl 19. 3 Quizz-night. Heartbreak Hotel, Gävle. 3 DJ Oliver Ingrosso. Slick City, kl 22-02. 4 Flash & the Flames. CC-Puben, kl 22. 4-5 PartyPistolerna på scen. Heartbreak Hotel, Gävle. 5 Minnesgudstjänst. Trefaldighetskören, Per Ahlman orgel, dirigent Per Ahlberg. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 18. 5 Releasefest för boken STOLT – 20 möten med kulturpersonligheter från Gävleborg”, av journalisten Marie Björk och fotografen Gabriel Liljevall. Spegeln, Gävle kl 19. Akustiska framträdanden av bl.a Regina Lund, Per Persson (Perssons Pack).

������������������������������� ������������������������������ ������������������� �������������������

������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������

Shopping - biobesök - join in - något att fira!

JAVA COFFEE SHOP

Nygatan 17, 803 20 Gävle Tel. 026 - 10 33 00 www.coffeeshopjava.se • jashar78@hotmail.com

Vi träffas hos Jashar vid stortorget!

������������� ������������������������ ����������������������� ���������������������� ������������������� ��������������� ��������������� ����������������� �����������������

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

�������������������

���������������������������


12 80 ’s Live. Gävle konserthus kl 19.30. Ooa hela natten och andra plågor. Mikael Rickfors, Millas Mirakel, Attack, Magnum Bonum, Tone Norum och Dan Hylander. 12 Emerald på scen. CC-Puben, Gävle kl 22.

12 Arkivens dag på Järnvägsmuseet - Se konst ur Sveriges Järnvägsmuseums fantastiska samling! Visningar av konstmagasinet klockan 11, 13 och 15. Upplev järnvägens spännande värld i målningar och teckningar med järnvägsmotiv. Biljetter museets reception fr o m 8/11. Begränsat antal platser. Välkomna! Sveriges Järnvägsmuseum, Gävle kl 10-16. 13 Önskekonsert med Per Ahlman, orgel. Musik som ni själva har valt! Önskemål lämnas in i Hel. Tref kyrka eller på expeditionen senast 30/10. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 16. 13 Bosse Parnevik - Parneviks Gubbröra. gävle konserthus kl 16. 13 Atomic Boogie / Sky High. CC-Puben, Gävle kl 21. 16 Musiksoppa med: ”Classy vocal jazz med eget coolsound”- Peter Getz med supertrion OP3. Spegeln, Gävle kl 12. 16 Nedslag i verket. Ovako Hofors - en modern stålindustri. I Gästrikland finns en obruten tradition av järnhantering under 2000 år. Historien har vi järnkoll på, men vilken historia formas idag? I ett spännande pilotprojekt har länsmuseet tillsammans med stålföretaget Ovako Hofors, Tekniska museet, Jernkontoret med flera dokumenterat samtidens industriprocesser och arbetsmetoder. Uställningsperiod: 16/11-19/2 (2012). Länsmuseet, 17.30. 16 STF ”Känn din stad”. Besök med med Gösta Carlestam i stadsarkivet för att hitta dokument och fotografier om viktiga händelser och platser t ex konsekvenserna

av stadsbränderna, stora byggprojekt och torgen. Gävle stadsarkiv i Tekniska nämndhuset Gävle kl 18. 16 SAIK - Tillberga Bandy. Göranssons Arena, Sandviken, kl 19. 16 Musik Clinic med Dogge Doggelito. Gävle konserthus, Bo Linde-salen kl 19. Möt mannen som var där när svensk hiphop föddes! Dogge berättar om sitt liv, musiken och allt där emellan! Föreläsning med Dogge. OBS! Begränsat antal platser. 16 Owe Thörnqvist - Eba Jaba Åsså Ni Ba. Gävle konserthus kl 19.30. 16 Magnus Betnér på turné. Teatern, Fokets hus, Sandviken kl 19.30.

Foto: Helena Sandklef 17 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Heliga Trefaldighets kyrka Gävle kl 12.30. 17 Quiz-Night. Heartbreak Hotel, Gävle. 18 Jul på Smedsgården. Öppet hus med servering och lite julmusik av Torgunn och Curt i julpyntad genuin bruksmiljö. Entré: 50 kr - Smedsgården, Sandviken kl 14-17. 18 Brynäs IF - Färjestads BK. Läkerol Arena kl 19.

18 Boeing. Fars franske dramatikern Marc Camelotti med Nanne Grönvall, Jakob Stadell, Göran Forsmark, Anna-Lena Hemström, Ulrich Von Der Esch, Anders Berg. Restaurang Bolaget, Sandviken kl 19. 18 Elvis Forever – A Tribute to the King. Gävle konserthus kl 19.30. Henrik Åberg, Jack Baymoore och Swe TCB Band & Swe TCB Choir. 18 Electric Boys på scen. Heartbreak Hotel.

seminariespår, mässa med ITleverantörsföretag och mycket tid för nätverkande! Seminariedagen riktar sig till dig som, med hjälp av IT, arbetar med utveckling av processer och verksamhet inom små- och medelstora företag eller processindustri. Avslutningstalare; Jonas Gustavsson, VD Sandvik Materials Technology, ”Strategier för ett starkare Sandvik”. Sandbacka Park, Sandviken kl 7.00-16.30.

31/10-6/10 Spöklov 10 år på Järnvägsmuseet. Vampyrteater, spökjakt och spökpyssel. Åk spökpendel mellan Gävle C och museet mån-fre. Varning! Läskig teater för barn 812 år, förbokas. Sveriges Järnvägsmuseum, Gävle kl 10-16. Naturum, Färnebofjärden Oktober: Öppet Onsdag, Lördag och Söndag kl. 11-16. V.44 öppet dagligen kl. 11-16. Naturum, Färnebofjärden Gysinge Bruk.

19 Blåbärsklubben - Kulturskolan underhåller. Konserthus kl 14. Fri entré. 19 Magnus Betnér IV. Gävle konserthus kl 19.30. 20 Lika röster med stråk. Ansgarskören. Dirigent: Per Ahlberg. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 16. 20 Marching For Life. Konserthuset kl 19.30. Bl.a Star Choir South Africa, Triple & Touch, Molly Sandén och Gladys del Pilar. 21 Malena Ernman - En klassisk julkonsert. Gävle konserthus kl 19.30. 22 Branschdagen IT-forum. I år firar IT-forum 5-år. Bufféfrukost & casepresentationer, 3 parallella

– Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel. Saknar ni Gestrike Magasinet? Finns även på turistbyråer och bibliotek. Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Alla evenemang i kalendern hämtas därifrån.

BOKA PLATS I NÄSTA NUMMER Utkommer 20 november Manusstopp 3/11. Tel. 026-126 126

Kalendern 7


Magnus skivtips En digitaliserad värld där den fysiska skivan byts ut mot mp3 hindrar inte Magnus Bergström, en av Sveriges främsta skivhandlare. – Jag är ett CD-freak, för mig är det viktigt att kunna hålla i en produkt, läsa om den och att det samtidigt låter bra, säger Magnus. Som den musikvirtuos han är tipsar han nedan om några personliga favoriter.

Rival Sons - Pressure And Time Fantastiskt blueshårdrocksväng från slynglar som gör alla glada.

Betnér is back

Det går inte att komma ifrån att Magnus Betnér är en av Sveriges absolut främsta komiker. Så även om jag tycker att hans föreställningar har varierat i skicklighet (beroende på tema) så är det givet att föreställningen på Gävle Konserthus 19 november kommer att dra en väldans massa folk.

The Lil’ Band O’ Gold Promised Land Extremt välgjord mångfacetterad cajunrock. Kanske bästa plattan i år.

80 minuter helt nyskrivet material utlovas. Och jag hoppas att han nu har lämnat sex-, kiss- och bajshumorn som det ett tag var lite för mycket av. Betnér är så lysande och smart, han behöver inte syssla med billig humor. Det är jag övertygad om att han nu har förstått.

värdecheck

Text: Marie Björk, foto: Jesper Hedlund • SvenskPress.se

Glen Campbell - Ghost On The Canvas

��������������� ����������������� �������������������

Avskedsplatta från superstudiogitarristen som skulle kunna vara en greatest hits. Svärmor kan också lyssna.

�����

Välkomna in så berättar jag mer!

������������

Skivtips presenterade av ����������������� ����������������

�������������� �������������

�������������������������� ������������������������������������������� ��������������������������������������������������������

��������������������������������������������

Namn: Magnus Bergström Ålder: 51 år Titel: Samlare och försäljare av skivor Verksamhet: Allatiders Skivhandel Kontakt: www.skivhandeln.se

VÄLKOMNA MUSIKÄLSKARE!

������������������������������������������������ ����������������������������������������������� ����������������������������������������������� ����������������������������������������������

Fina skivtips i butiken

�������������������������������������� ������������� �������������� ������������ �����������������������

8 Nöje

N. Skeppargatan 13 (Konturen) Gävle 026-14 18 00 www.skivhandeln.se

CD • VINYL • DVD • NYTT&BEGAGNAT – Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Baskery på Sverigeturné

Wolff är konsertaktuell

Rikard Wolff.

Bandet Baskery består av tre grymma brudar som skapar innerligt svängig musik som är svår att placera i ett fack. Tänk punkig country med en dos folkrock.

Rikard Wolff må väl vara en av de mest spännande personerna i teatersverige. Så fullständigt givet känns det ju att ta sig till Gävle Teater när Wolff bjuder på en föreställning lördag 12 november.

Att de nu är ute på turné i hemlandet Sverige är tillräckligt ovanligt för att det ska vara en bra anledning att ta sig till Spegeln i Gävle 28 oktober. Baskery har snarare gjort succé, och en mängd spelningar, på andra sidan Atlanten. Så det är hög tid att Sverige tar emot dem med öppna armar. Nu.

I föreställningen som går under namnet ”Falling in love again” blandar han egna visor från uppväxten i den svenska folkhemsförorten med klassiska cabaretsånger från Paris, Berlin och Broadway. För att ladda upp lite inför spelningen kan man lämpligen läsa Rikard Wolffs nyutkomna självbiografiska bok ”Rikitikitavi”.

Text: Marie Björk, foto: Matt Wignall • SvenskPress.se

Text: Marie Björk, foto: Joi Grinde • SvenskPress.se

Norrländsk viltgryta 4 portioner

R VI HA G L Ä VALT N DE T E M KÖT T, I K A BR A GÅ R L T E X MED E V HÖGR

400 g grytbitar av viltkött 4 dl vatten 1 msk kalvfond 1 tsk enbär 1 lagerblad 6 schalottenlökar 2 morötter ½ liten rotselleri 2 dl Gefleortens Crème Fraiche Gourmé Champinjon Kantarell 2 msk frysta lingon 1 tsk timjan smör till stekning salt och nymalen peppar Bryn köttet i smör tills det fått fin färg. Salta och peppra. Lägg i en gryta, vispa ur stekpannan med vattnet och häll över köttet. Tillsätt fond, enbär och lagerblad. Låt puttra under lock i ca 10 minuter. Skala löken och skär i halvor. Skala morötterna och skär dem i skivor. Skala rotselleri och skär i bitar. Fräs grönsakerna i smör tills de fått lite färg. Häll i grytan och låt puttra ihop ytterligare 30 minuter eller tills köttet är mört. Vänd ner crème fraiche. Strö över lingon och timjan. Servera grytan med kokt potatis.

Läc

kra

rece

pt me

d våra pr

odukter hittar du på www.gefleort

ens.se

www.gefleortens.se

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Nöje 9


En radiopratande musiknörd Varje vardagsmorgon kan du höra honom prata i P4 Gävleborg. Och så snart det vankas Melodifestival är Larry Forsberg och hans två bundsförvanter givna namn som låtskrivare. Larry är den inbitna musiknörden som drömde om att bli popstjärna, men som istället tagit plats på radioscenen och låter andra framföra hans musikaliska popalster.

Sven-Inge, Larry och Lennart anno 2004. Foto: P-E Jäderberg.

– Mitt ständiga dilemma är att jag inte kan satsa helhjärtat på endast en grej. Därför kommer jag aldrig att bli världens bästa låtskrivare, då krävs det att man satsar mer tid. Men det passar mig jättebra så som jag har det nu, säger han. För att förtydliga att han är personen som gärna håller flera dörrar öppna så berättar Larry att buffé är ett givet val när det ska väljas mat. Då kan han få det precis så som han vill ha det, med lite av varje, utan att utesluta något. Men trots att karriären och arbetstiden nu blandas med både radioproduktion och låtskrivande så har han tagit sig en stabil plats som låtskrivare. Tillsammans med sina partners Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson fick han sig ett namn över en natt med Melodifestivalbidraget ”Kom och ta mig”, som framfördes av Brandsta City Släckers 2002. Sedan dess har de fått med hela nio bidrag i Melodifestivalen. Och fler lär det bli. – Melodifestivalen är den bästa vägen att gå för att kunna ta sig vidare som låtskrivare. Så för mig kändes det naturligt att medverka där. Men det är inte lätt att komma med, det är väldigt hög konkurrens, säger Larry som givetvis har skickat in bidrag till nästa års festival också.

Låtskrivartrion bildas Det var år 2000 som denna låtskrivartrio bildades och bestämde sig för att satsa på en karriär tillsammans. Larry och Sven-Inge kände varandra sedan barndomen. Lennart kom in gänget tack vare ett

10 Profilen

låtskrivaruppdrag där Larry och Sven-Inge behövde en musiker som kunde spela folkmusik. Men Lennart blev mer än bara musiker. De hittade snabbt en bra samarbetsform där de alla strävar efter att skapa så bra låtar som möjligt, och för att komma dit satsar de alla lika mycket tid och energi. Även om arbetsfördelningen kan se olika ut från låt till låt. För att få struktur i arbetet är onsdagar och söndagar låtskrivardagar. Då sitter de i sin stora lägenhetsliknande studio på femte våningen i ett höghus mitt emot Rådhuset i Gävle. – Alla vi tre är egentligen kompletta låtskrivare var för sig, men vi blir så mycket bättre tillsammans och vi får en större färgpalett att ösa ur, säger Larry. Ibland kan det räcka med att en av dem har en bra titel på en låt, tillsammans jammar de sedan fram en hel låt och bygger sig fram till en bärande text. Embryot till ”La Dolce Vita”, som framfördes av After Dark i Melodifestivalen 2004, fick Larry under en semesterresa på Öland. Under en gråregnig kall dag när hans dotter stod och klappade kor dök raden upp i hans huvud, som en längtan bort, ”Ge mig glitter och glamour”. Glamour skulle då naturligtvis rimma på kor. Men allt utom ”Jag vill leva La Dolce Vita” och ”Ge mig glitter och glamour”, togs sedan bort under bearbetning tillsammans med Sven-Inge och Lennart. – De bästa låtarna är de som bara kommer och dyker upp i huvudet. Men då är det skönt att ha två andra som kan hjälpa till att skala av det som inte funkar, säger Larry och skrattar åt tanken på att låten till en

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


början skulle innehålla kor. En framgång som inte är lika känd som deras placeringar i Melodifestivalen är på den Japanska marknaden. 2008 blev en av deras låtar Japans mest sålda singel, en låt som var ledmotivet i en känd tv-serie.

Inte bara framgångar som artist Men det tog ett tag för Larry att inse att det nog inte var som artist han skulle dra hem alla sina guld- och platinaskivor, utmärkelser som nu hänger på väggen. Trots att vägen in i musik- och låtskrivarvärlden förstås gick genom eget musicerande. Redan på lågstadiet startade han sitt första band, The Sunlights, och faktum är att alla bandmedlemmar har fortsatt med musik. Trots att de, när bandet bildades, inte kunde spela alls, men de lärde sig allteftersom. Senare var Larry med och bildade bandet Kadesh Kadeng som fick stora framgångar med låtar som ”Vi var bara pojkar”. Men precis när de höll på att bli riktigt stora la de ner. De hade helt enkelt tröttnat. Trots tidiga drömmar om att bli popstjärna valde Larry att gå en högskoleutbildning för att ha en annan karriär att falla tillbaka på, vilket blev som studievägledare. Det var när han jobbade som det som hans nära vän, radioprataren Charlotta Cederlöf, lockade in honom i radions värld. Först som sidekick och sedan som programledare till P4 Gävleborgs morgonprogram. Trots att tanken till en början bara var att ta tjänstledigt och testa på radio under ett halvår så har han nu blivit kvar i snart fyra år. Glädjen i att sända radio infann sig omedelbart. – Jag tilltalades verkligen av den direkta feedback som jag fick, folk kunde komma fram till mig på stan och kommentera vad jag hade sagt. Jag hade inte trott att folk skulle vara så intresserade av vad jag hade att berätta, jag hade heller inte förstått vilken stor genomslagskraft radion har. Från att först sända morgonen med Charlotta Cederlöf sänder han nu tillsammans med Madeleine Drake. Men att börja med radio var inte bara ett nytt jobb, det innebar också en helt ny dygnsrytm. För att kunna tillfredsställa de morgonpigga lyssnarna kliver Larry upp 04.30 på morgonen. Han är en person som påverkas mycket av årstider och dagsljus, så särskilt nu under mörk höst- och vintertid är det extra svårt att vakna på morgonen. Som lösning har han en timerinställd bygglampa som slår på och lyser honom rakt i ansiktet när det är dags att vakna. – Till min sambos stora förtret, säger Larry och skrattar. Men hon är en ängel, hon har insett att jag är beroende av den där lampan för att kunna gå upp. Jag behöver verkligen det ljuset för att kroppen ska tro att det är dag. Det är en underbar placeboeffekt som funkar jättebra. Tillfredsställelsen i att göra radioprogram påminner mycket om låtskrivandet och jakten på den perfekta poplåten. – Varje dag vill jag göra ett ännu bättre program än vad jag gjorde igår. Så länge jag känner att jag kan göra bättre så vill jag fortsätta, säger Larry Forsberg.

������������������ ������������������

�� �� ������������������ �� ���� ��������

���������������������������������� ���������������������� ����������������������������������

��� �� � �� � ������ ����������������������

�������������������� ��������������������

������ �����������

�������� � �������������������� ���������������������������� ����������������������������

������ ��������������������������� ����������������������

Berggrenska Gården

����������������������������������������� ����������������������������������������� ������������������� ������������������� ���������������������������������������� ������������������� ������������������� �������������������� ��������������������

��������������������

������

��������������������������� ��������������������������� ������������ ������������������������ ������������������������������������

�����������

�������� � ����� ����������������������

���������������������������� �������� ���������

����������� � ��������� ����� ������������������

���������������������� ���������������������������

���������������������� Effect Plus är bra för mig och mina företag då jag ständigt söker nya kontakter. Samtidigt ger det mig möjligheter att vårda de kunder och kontakter jag redan har i samband med de olika eventen och träffarna som anordnas. Det är jättebra med mixen av medlemmar, som både är stora och små företagare på lokal och regional nivå, samt även från offentliga sektorn. Effect ger mig ”effect” i min vidareutveckling som företagare och privatperson med både intressanta och roliga event.

Text: Marie Björk, Foto: Gabriel Liljevall • SvenskPress.se

Larry Forsberg Namn: Larry Forsberg Titel: Låtskrivare och radiopratare Ålder: 46 år Bor: Valbo Familj: Sambo Susanne och två barn. Låtar som medverkat i Melodifestivalen: ”Kom och ta mig”/ Brandsta City Släckers, femma (2002). ”Hon kommer med solsken”/ Östen med Resten, tionde (2002). ”Crazy In Love”/ Jill Johnson, fyra 2003). ”Maria”/ Östen med Resten, åtta (2003). ”Love Is All”/ Liverpool, utslagen i Andra chansen (2003). ”La Dolce Vita”/ After Dark, trea (2004). ”Wherever You Go”/ Nana Hedin, utslagen i Andra chansen (2005). ”Boom-Bang-a-Bang”/ Glenn Borgqvist/Lotta Nilsson (enbart texten), femma (2005). ”Vi hade nå’t”/ Emilè Azar, utslagen i Läkerol Arena (2007). ”Ge mig en spanjor”/ Babsan, utslagen i deltävlingen (2011). Radioprogram i P4 Gävleborg: Morronen, programledare sedan 2008. Fredagsraketen, sidekick 1997-1998.

För mig är det viktigt att det ger mig något tillbaka, även om det kanske inte sker i nära tid, så kommer det alltid vid rätt tillfälle. Det är viktigt att ha öppet sinne för nya affärer och lärdomar, och att vara med i Effect Plus ger mig möjligheten till allt detta! ” Ingenting är omöjligt, bara olika svårt.” Camilla Westman Entreprenör

– Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Sv. kommunikationsbyrån Effect AB Strömsbrovägen 35, 803 09 Gävle info@effectplus.se • www.effectplus.se

Profilen 11


��������������

������������

�� �������

En programledares bekännelser Rolf Lassgård gäst i studion. Foto: Martin Svensson/SR P4 Gävleborg.

� � � � � � ����� ����

��� ����� � � � � � ������ �����

����

�� �����

�� ����� � � � �

����������

���� ��� ����� � � � � � � � � ���� ������ ������

� ������

Länge leve Lass Följ Marie Björks arbete som programledare i kultur- och nöjesprogrammet Fredag! som sänds varje vecka i P4 Gävleborg. Här får du veta det som inte alltid hörs i radioapparaten. Att jag bjuder in artister i radiostudion är ni ju vana vid. Musiker som gör minnesvärda spelningar och skådespelare som bjuder på en gnutta radioteater. Men en bartender. Det har ni inte fått tidigare. Men nu har jag fått mersmak kan jag lova! Oktober inleddes med ett besök av Sami Tikkanen, som man är van att se sno ihop mästerverk i baren på Brända Bocken. Under en halvtimme fick jag honom som min alldeles egna bartender. Radiostudion och mixerbordet förvandlade han till en sporadisk bar. Det var inte få saker han hade med direkt. Jag hade i min enfald trott att Sami skulle göra det enkelt för sig och bjuda på en drink som endast hade ett fåtal ingredienser. För att det skulle bli lite smidigare att tillreda live i radio. Men så jobbar icke ett proffs. Ska det va så ska det va. Sami hade med sig färska röda äpplen, citroner, is, kanel och ett antal flaskor med drycker som Whiskey, Amaretto och Päronlikör.

En personlig drink

����������������������������������

���������������������� ������������������ ��������������������� �������������������� ������������������������� ���������������

En personlig drink, det var vad han hade fått i uppdrag att göra åt mig. För att poängtera hur personligt det är vad man gillar för sorts drinkar. Ironiskt nog är den vanligaste beställningen i Gävle ”Gör något gott”. Vilket ju så klart är en rätt omöjlig uppgift för en bartender. Egentligen. Men genom att skanna av vad det är för person som kräver detta så

Kvarnen Restaurang

Ny

C a t e ri n g m e n y Finn inspiration på restaurangkvarnen.com

����������������������������������� �������������������

LUNCHBUFFÉ

Mån-fre 10.30-14.00 78 kr

KYLDA MATLÅDOR

45 kr styck eller 3 för 120 kr

����������������������������������������������������

12 Nöje

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


kallade goda så kan han skapa en stereotyp bild av vad personen bör gilla. Sen kan man förenkla bartenderns arbete genom att säga om man vill ha något sött eller med syra. Vad man uppskattar för sorts vin kan också vara en ledtråd när bartendern ska till att blanda. Så efter att ha tolkat mig och mina smaker gjorde Sami en av de absolut godaste drinkarna som jag har druckit. Nu fick jag ju inte möjlighet att njuta allt för mycket av drinken. Det passar sig knappast i en radiostudio. Men provsmaka fick jag i alla fall, och drinken kommer garanterat att leda till fler beställningar. Jag var lite osäker på hur bra detta programinnehåll skulle göra sig i radio, när lyssnarna inte kan se vad som försiggår, men det blir ytterst ljudligt och bra lyssningsmässigt. Kanske blir det en kock som gästar mig här framöver?

del 12

Favoriten från Gävle

Rolf Lassgård är också en gäst som jag minns lite extra från månaden som gått. Vilken tur vi har som kan vara stolta över att denna fabulösa skådespelare är Gävlebo. Jag har fått äran att intervjua honom ett flertal gånger och det är alltid lika trevligt. En mer ödmjuk kändis får man leta efter. Faktum är att det känns innerligt fel att ens kalla honom för kändis, han är på tok för ödmjuk och go för att gå under den ytliga etiketten. Jag blir alltid lika förvånad över hur fysiskt stor han är, denna Rolf, och det tycks nästan förvåna honom själv också. Hur omvärlden liksom inte är skapad för någon så lång och samtidigt teatraliskt yvig i rörelserna. Men det är det som gör honom så mänsklig. Alla känner vi väl oss lite missanpassade då och då. Och det tror jag är bra. För då håller man fötterna på jorden och lär sig att känna empati för andra människor. Tappar man det så tror jag inte att man kan stanna på toppen särskilt länge. Men Rolf Lassgård, han är och förblir Sveriges främsta skådespelare. Så det så!

sgård

Hemma HiFi erbjudande för halva priset! Då kör vi på Ljudbutiken ett riktigt kanon erbjudande på extremt bra hemma HiFi. Vi säljer ett 2 kanal system som slår det mesta i både ljud och pengar!

:0 9 9 3 oms inkl. m : 7 990:-) ris p (Ord.

Förstärkare Proson RV 2040 Högtalare Proson Event 10

Text: Marie Björk SvenskPress.se Mikael

Melodiquiz var tredje vecka. Nästa gång den 9 nov - Välkomna! Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat (Gävles godaste ribs bl.a.), á la carte eller pub-meny.

Daniel

������������������������������������������� �������������������������������������� ��������������������������������������������� ����������������

Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer, se vår kalender på www.ccpuben.se Centralplan 3 • Gävle • Öppet tider: Mån: stängt, tis-tor: 16-22, fre: 16-01, lör: 14-01, sön: 14-21

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

www.ljudbutiken.nu Kryddstigen 8, Gävle 026-66 00 65 Öppet: Mån-tors 12-18, fre 12-17

Nöje 13


����������������������� �������������������������������� �������������������������������

Indisk Massage från Sturebadet till Rosa Gymmet

������������������������������������������������������

������������������������������������ �������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ��������������������������������������������

���������������������������������������� ������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������

��� ���� � � � � Förläng dina fransar med

NUTRALUXE���� MD Testad av ögonläkare och kliniskt utvecklat.

������ �����

����� �����

Jenny Lidberg på Jelimassage.

������� �������

Nu kan du låta dig behandlas på indiskt vis på Rosa Gymmet! Jenny Lidberg, som tidigare arbetat som egen företagare på Sturebadet i Stockholm, på LG Electronics, Arla och Stockholms kommun etablerar nu sin studio, JELIMASSAGE i Gävle. Lokalen, som är alldeles ny och fräsch, är inrymd i det utvidgade Rosa Gymmet på Hattmakargatan en liten bit söder om Nygatan.

������������������������������������������������������

����������� ������������������� ���������������������������������

�������������������� ��������������������������� ���������������������������

�������������������

���������������������������������������������������������������������

Jenny Lidberg, certifierad massageterapeut, med utbildning från Axelssons Gymnastiska Institut, och Bergqvists Friskvårdsutbildningar, erbjuder ett massageprogram som innehåller bland mycket annat klassisk-, andnings- och yogamassage. Idrottsmassage är hon självklart också duktig på! Genom att resa i Indien kom Jenny i kontakt med Ayurveda och utbildade sig sedan inom Ayurveda och Yogamassage. Behandlingar som tillämpats där i 5000 år. Ayur betyder liv och Veda kunskap, och innebär att Ayurveda är konsten att leva det dagliga livet i harmoni med naturens lagar. Ayurveda sägs vara ursprunget till såväl yoga, mindfulness, detox, yogamassage, zonterapi, akupunktur och meditation. Den buddistiska filosofin kan också ha sitt ursprung i Ayurveda. Behandlingarna hos Jenny sker enbart med ekologiska och organiska produkter. Exempelvis görs behandlingarna med italienska Lakshmi-produkter som bara innehåller de finaste råvarorna av naturliga produkter.

����������������������

Text: Ulla Mueller • SvenskPress.se

DIN ÅLDER I RABATT PÅ BÅGAR! % 23

27% 62 %

45 %

74 % MEST UTSEENDE FÖR PENGARNA

GÄLLER BÅGARNA VID KÖP AV KOMPLETTA GLASÖGON. GLAS FINNS FRÅN 500 KR. GÄLLER TOM 13/11. GÅR EJ ATT KOMBINERA MED ANDRA ERBJUDANDEN.

Valbo Köpcentrum 026-66 78 70 www.synoptik.se

14 Hälsa

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


������������������ �����������

��������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������������ ������������������������������������������������

���������

����������������������������������������������������������������������������������������

���������������������

Rynkutfyllnad Läppförstoring Kindkonturer Hudföryngring

���������������������������������������� �������������������������������������������� ������������������������ ������������������������������������������� �����������������������������������������

Ring för bokning och information. Välkomna!

��������������������������������������� �������������������������������������������������� ���������������������������������������������

Leg. ssk. cert. behandlare sen 2003

��������������������������������������������������������

Drottningatan 31, Gävle Telefon 026-18 00 44

��������������

�������������������

www.facebodycenter.se

��������������������������� ������������������������ ������������������������

������������������ ����������������������������������������������������

��������� ����������������

�������� ����������������

�������� �����������

�������������������

������������������������������������������

��������������������������� ����������������������������������� ���������������� ����������������� ����������������������������������� �����������������

������������������������������� �������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

���������������� Hälsa 15


� ���������������� � ������������������������ ����������������������

��� �� � � � � � � � � � � � � � � � � �� �� � � �� ��

������������������������������������������������������������������

������������

Snabba tider på Gästrikeloppet ���������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ���������������������������������

värdecheck

�������������� ��������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������

�������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ��������������������������������������� ������������������������������������

������������� ��������� �����������������

������������������ ������������������

��������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������

Start och mål skedde på Stortorget i samband med Europeiska Trafikantveckan.

Lördag den 17 september gick det fjärde Gästrikeloppet av stapeln med start och mål i centrala Gävle. Vädret var på strålande humör, även om vinden i norra Gästrikland gjorde det småkämpigt för cyklisterna som tog sig upp mot Ockelbo. I år var sträckorna två till antalet: 50 kilometer via Norrlandet och 105 kilometer via Ockelbo-Högbo. – Tiderna var överlag mycket bra i år, många hade säkert hunnit cykla en hel del under sommaren och det fina vädret spelar en positiv roll, säger Henrik Nyquist från arrangerande föreningen CF Bockstyret Gävle. I målområdet trakterades deltagarna med varm korv. Under loppet erbjöds slätbullar från Mattes i Ockelbo, liksom naturligtvis bananer och blåbärssoppa. Bland deltagarna lottades även priser ut från Clarion Winn Hotel, Posa Cykel och Novotel Göteborg. Huvudsponsor var Neova. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Gästrikeloppet Text: GävleVeckan, Foto: Tommy Broeng • SvenskPress.se

�������� �������������� ��������������� ����������������

Vikt- och figurträning för kvinnor

Bailine är ett av världens mest avancerade system för figurformning och viktreduktion. De elektroniskt datorstyrda träningssimulatorerna är speciellt utvecklade för Bailine. Du kan välja själv var på kroppen du vill bli slankare. Du får individuell vägledning i de tre huvudprinciperna: aktivitetsökning, kostvägledning och mental motivation. Allt i en rogivande miljö, i enskild kabinett - glöm gym och bantningsgrupper.

VINN FEM BEHANDLINGAR (värde 2200 kr) Vilket årtionde startade Bailine i Skandinavien?

�����

���������������������������������� �������������������������� �������������������������������������� ����������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������� ������������������������������������������� ���������������������������������������������� �������������������������������������������������

������������������������������ ���������������������������������������������������������������������������

����

�����

Välkommen!

Finn svaret på www.bailine.se och skicka in det med ditt namn, adress och telefon till gavle@bailine.se senast 30/10 2011. Alla kvinnor som deltar får en gratis behandling med figuranalys till ett värde av 700 kr.

�������������������� ����������������� ����������������

������������������������� Berggrenska Gården, Kyrkog. 14 • 026-65 29 00 • www.bailine.se

16 Hälsa

������������������������������������������������������������������������������

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


Lantligt engelskt, skinndetaljer och jordfärger senaste trenderna

Istället för det ljusa nordiska, ska vi tänka brittiskt, rustikt och lantligt.

Ljuslyktorna blir extra populära på hösten.

Glöm vitt och ljusa kulörer, nu är det trä, skinn och jordfärger med inslag av koppar som gäller. I alla fall om man får tro inredningsexperterna när det gäller trenderna för hösten 2011.

kuddarna går i brunt och mörkblått. Men de mörka och murriga livas också upp med mönster eller broderade detaljer.

Som alltid blir färgerna mörkare när vi närmar oss hösten och vintern. Men i år är det verkligen jordfärger och naturmaterial som dominerar. Istället för det ljusa nordiska, ska vi tänka brittiskt, rustikt och lantligt. Eller varför inte inredning a la jaktstuga eller fäbod. Mörka träslag, timmer, pälsplädar och kuddar med skinndetaljer är det som gäller i höst. På Divas Boning i Gävle märks de trenderna tydligt, redan inredningen i skyltfönstren andas amerikans ski-lodge eller lyxig jaktstuga. Inne på hyllorna trängs kuddar i jordfärger och med skinndetaljer. – Plädar och rena trämaterial kommer starkt liksom andra naturliga material som ull, bomull och skinn, säger Sabina Eklund på Divas Boning och nickar mot en bäddad säng där överkastet är i päls och

Just kuddar och plädar är sådant som kunderna frågar efter på hösten liksom ljuslyktor och ljusstakar. Med mörkret blir det också mer legitimt att samlas och mysa inomhus. – Kuddarna har jordnära färger som koppar och varm terrakotta som går åt det orangea hållet. Det är populärt med skinndetaljer och det är något som också går igen på kläder, säger Sabina Eklund som försöker beskriva atomsfären som inredarna strävar efter att nå. – Man ska associera till en fjällstuga med öppen spis och sprakande brasa, säger hon och tillägger att det också kommer mycket influenser från hästsporten som beslag och andra hästtillbehör. – Det är Lite Ralph Lauren-stuk över såväl inredningen som kläderna, förklarar hon. >>

Samlas och mysa inomhus

Besök vår nya golvshop Över 40 olika trä och laminatgolv i lager.

101950

Saga Classic Ek 3-stav 14 mm Pris:

329:-/m²

ord. pris 389:-/m²

101452

Saga Express G5 Valnöt 14 mm Pris:

595:-/m²

ord. pris 695:-/m²

www.fargton.se • Kryddstigen 10, 800 06 Gävle • Tel: 026-18 61 40 • Öppet: Mån-Fre 9-18 Lör 9-14

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Näringsliv 17


Starkare och klarare färger Även i andra inredningsbutiker i Gävle märks det rustika och jordnära trenderna även om det också finns både gardiner, dukar och kuddar i starkare och klarare höstfärger.

det inne med fåglar och sicksackmönster, men även spets och lantligt shabby chic fortsätter att vara populärt, berättar Kristin Eriksson på Hemtex i Gävle. Precis som på Village märks det att kunderna vill förnya sina hem med textiler när hösten och mörkret kommer. Att byta kuddar och gardiner kan ge ett rum en ansiktslyftning. – Många köper gardiner och prydnadskuddar och nu kommer det mycket päls och skinn på kuddarna också, säger Kristin Eriksson.

Hemmet mer ombonat

Även plädarna ska vara i naturfärger och naturmaterial.

– Det är många olika färger just nu, men det som kommer starkt är ljunglila, turkost och grönt. Även sandfärgat är på väg tillbaka, säger Charlotte Bohlin på Village i Gävle. På Village är grönt en populär färg - oavsett årstid. Precis som ljuslyktor som är populära året runt, men som får ett uppsving under just hösten och vintern. – Ljuslyktor är alltid populära så här på hösten, både stora och små. Sedan är det många som köper nya gardiner och kuddar på hösten.

Mönstrade textilier

värdecheck

Även på Hemtex är jordfärgerna blandade med mera starka färger. Och där har det enfärgade fått konkurrens av mönstrade textilier. – Lila, olivgrönt och orange är populära färger nu. Dessutom är

���������������������� �����������������������

���������������������������������������

� � ��� �� � � � � � � � � � � � �� �� � � �� � �

�������������������� ��������� Från V.43-46

Kanske kan det kännas motsägelsefullt att när mörkret lägrar sig över oss så blir inredningen också mörkare. Men det handlar också om att göra hemmet mer ombonat och trivsamt att få fram den varma känslan. Hösten 2011 får träpaneler och timmer gärna vara framträdande i hemmet och de ska ge ett varmt intryck och samtidigt kännas obehandlade. Eftersom trenden är natur Engelska skinnmöbler är populära och tradition så är det inte bara liksom kuddar med motiv. naturmaterial som skinn och ull som blivit populära, även trasmattan har fått en renässans. Och det är nog en inredningsdetalj som många svenskar redan har i sitt hem och uppskattar. Tidigare års heta trend med möbler som är shabby chic, det vill säga ljusa möbler som är behandlade så att de ser gamla ut, finns också kvar. Fast det nordiskt ljusa verkar allt mer få ge vika för det brittiskt lantliga med tweed, rejäla klassiska möbler som Chesterfield-fåtöljerna, träpaneler och djurhudar. Precis som de USA-inspirerade inredningsdetaljerna. Text: Camilla Lagerqvist • SvenskPress.se

������������� ������ ����������������������������������� �������������������������������������� ����������

Annorlunda skinnkuddar

www.imedesign.se

600kr - 900kr året ut. Så passa på!

Anders Ers Väg 7 Barkhyttan, 813 91 Hofors • Telefon 076-76 86011 • inger@imedesign.se

Vi förvandlar din pooldröm till  en drömpool

���������������������������������������

��������

Från 89 000 till 990 000 kr 18 Näringsliv

������������������������������� nordiskakvalitetspooler.se

������

������

��������������������������������������� �������������������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������ �������������������

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

���������

���


����������������������� �������������������� ���������� ���������������������������������������������������������������������������� �������������������������

���������������������������������������������������������


������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ����������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ������������������������������������������������ ��������������������������������������������������� ���������������������������������������

��������������������������� �������������������������� �������������������������� �������������������������� ������������������������ ������������������������� �����������������

��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ����������������������������������

���������������������� ������������������������� �������������������������������� �������������������������������

��������������������������������������������� ������������������������������������������������

����������� ������������������������������������ ������������������������������������������ ������������������������������������������� ������������������������������������������������ ������������������������������������������� ������������������������������������������� ����������������������������������������������� ������������������������������������������������� ������������������������������������������������ ����������������������������������������������� �������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� ������������������������������������������

��������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� �������������������������������������������������� ��������������� ���������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� ����������������������������������

����������������������������


��������� ����������������������������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������� ���������������������������������������������� ��������������������������������������������������� �������������������������������

�������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ���������������

������ ����� ����� ������� �� � ���� ������� ������ ���� ������ ������

������

�������� ������ ������� �� ������� ��������� ��� ������� ����� ������

����� ��������

����

������

������

�� �������

����������

������� �������� ��������

��������

�������

������������ ������������������������������������� ������������������������������������������������ �������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� ����������������������������������������������� �������������������������������������������������

��������������������������� �������������������������������� ����������������������������������� ������������������������������������������ ������������������������������������������� ���������������������������

����������������������������������������������


����������� ������������� ���������������������������������������������������������������� �����������������������������

�������������������� ��������������������� �������������������� ��������������������� ������������������ ���������������������� ��������������������

������������� ������������ ���������������� �������������������


�������������� ����������������

Framtidens trädgårdsanläggare Höstens underbara färger är här igen och vinden drar löven kring fötterna, och på Hedvigs trädgård i Gävle jobbar eleverna på trädgårdsutbildningarna på för fullt.

set Halv a pri T med RU av draget

��������������������������������

������ ����� �����������������������������������������������������������������������������������

      

      

SvenskPress.se

 

    

värdecheck

Det pågår just nu två utbildningar på Hedvigs. Båda utbildningarna är trädgårdsutbildningar som har olika inriktning, en mot ekologisk odling och en mot anläggning. På kursen som inriktar sig mot anläggning så får man bland annat lära sig planera och anlägga nya trädgårdar från grunden. För att kunna skapa vackra och trevliga trädgårdar och parker så behöver man en bred kunskap i botten. Eleverna får därför lära sig allt från att köra lastmaskin och markplanera till gatstensättning, trappor och murar, växtkunskap, plantering och inte minst att underhålla en trädgård med växtskydd, gödning och beskärning . Det är viktigt att man klarar dels det kreativa med färg, form och känsla, och dels det praktiska med vilka växter som trivs i olika miljöer, hur man bygger en odlingsbädd med rätt djup, jord, dränering och så vidare, för att bli en bra och attraktiv trädgårdsanläggare säger Carola Arnaryd som är en av entreprenörerna och lärarna bakom Hedvigs trädgård. Carola berättar också att det är relativt stor efterfrågan på trädgårdsanläggare i nuläget och att många av eleverna historiskt har erbjudits arbete redan innan de fullföljt sin utbildning. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Trädgårdsanläggare

���������������� �������������������� ������������������� ����������������

                   

������������ ������������������

�������������� ������ Lötängsgatan 2 �����026-12 97 40 – Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 23


Ernst Kirchsteiger vill att vi ska ställa oss frågan: För vem inreder vi? – Jag tycker att inredning ska vara en inåtgående rörelse, säger han och pekar mot sitt bröst. Någonting som kommer inifrån oss själva. Alltså inte en utåtgående energi som söker bekräftelse i vår omgivning. – Vi ska inreda hemmet för vår egen skull och för dem vi älskar. Det händer att folks inredningsintresse lämnar personen, menar Ernst. Som om inredningen börjar föra ett eget liv och mer eller mindre tar över hur vi lever våra liv. Och tokigast blir det när vi inreder enbart för att andra ska gilla det vi gjort. – Bort med teflonögonen, säger han. Du vet den där blicken som kollar av att ”allt stämmer”. Låt oss lära oss att älska det fula. Låt oss vara lite galna när vi inreder.

Hondjävul

Älska det fula Är det verkligen så viktigt med inredning? Med yta? Det är Ernst som frågar. Och som svarar: Ja det är det. Inredning påverkar alla våra fem sinnen. Mer än vi kanske tror. Om idéerna kommer inifrån oss själva vill säga.

Ernst berättar om sin egen Hondjävul. En riktigt ful dam som han beställt av en näraboende konstnär en dag när han ville förändra sitt alltför gulliga hem och liv. Ernst placerade den omsorgsfullt på bästa plats i vardagsrummet och njöt av hondjävulens uppseendeväckande närvaro. Så småningom kom ”mamma Ernst” på besök och utbrast med klar tysk accent: – Vad är det där för förskräckligt fult du har där i hörnet? Ernst blev nöjd. Han hade uppnått sitt syfte. Att skapa en krok i sitt hem där folks ögon fastnade. En sak som fick uppmärksamhet och som med sin närvaro ställde frågor typ ”varför i herrans namn står den där prylen där”? – Vi ska inte koordinera ihjäl oss, säger han. Blicken måste fastna någonstans i ett hem. Låt det gärna finnas med en lätt galenskap när du inreder. Och en gnutta fulhet. – Det kräver mod att vara lite galen, men det hjälper oss att komma bort från koncepttänkandet. Livet är inte koncept. Livet och inredning är till stor del en känsloupplevelse.

Omfatta våra fem sinnen Ernst tycker att inredning ska tilltala och omfatta alla våra fem sinnen: Syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Varje dag.

�������������

�������������� �������������� ������������� ������������������������������������������� ������������������������������������������������� ������������� �������������������������������������������� ��������������������������������������� ����������������������������������������������������������

������������������������������������������

������������������������������� ����������������������������� �������������������� �������������������������������������������������������� �����������������������������

24 Näringsliv

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


– Det vi ser med blotta ögat, självklart. Men inredning är också ljud – eller brist på ljud - smaken av god mat, dofter. God inredning luktar stekt strömming, säger han. Mat och inredning korsbefruktar varandra.

Trädgårdspoesi signerad Ernst.

För att få med det känsligt sinnliga i inredningen hänvisar han till hustrun. För det är hon som lärt honom att man måste uppmärksamma den man älskar annars begår man misstag. – Jag ser henne, lyssnar till henne, smakar och känner henne. Och på samma sätt gäller det att få med sinnligheten i inredningen för att få trivseln på topp.

Kreativitet som livselixir Ernst säger att han blir aningen frustrerad när folk säger ”Jag kan inredning” eller ”Vi har varit klara med vår inredning i 10 år”. – VAKNA, skulle jag vilja hojta. Man kan inte vara färdig när man är 35. Istället stänger man sig själv för nya intryck, säger Ernst. Själv skulle han helst vilja dö med ”händerna i tapetklistret”. Aldrig sluta vara kreativ eftersom det är ett livselixir. Men därmed inte sagt kreativitet är lika med många prylar. – Hemma har vi nyligen ägnat oss åt att ”döstäda”. Alltså tömma

förråd, skänka bort och göra oss av med saker. För hur många prylar behöver egentligen en människa, frågar han. – Det är välgörande att då och då rensa upp och ställa sig frågan: Vilka prylar vill jag VERKLIGEN ha för att kunna fortsätta vara en kärleksfull, trygg och fri människa, avslutar Ernst. Hur vet jag vilken smak jag har? – Alla har någon smak. Ta fram den genom att vara en fri och modig människa. Bestäm och fatta beslut. Och låt inte någon smakpolis sätta sig till doms över dig. Hur viktigt är det med funktion i inredningen? – Jätteviktigt. Jag har inte en pryl hemma som inte har en funktion. Man ska kunna använda grejorna hemma. Gör en läcker sallad och servera den i kristallskålen från Kosta Boda. Gärna en måndag. Våga använda det du har.

Nya generationen låter inte mamma bestämma För 10 år sedan var du helt unik i TV. En man som både snickrade och sydde. Känns det fortfarande unikt att vara man i inredningsbranschen? – O nej den yngre killarna har kommit med stormsteg. Unga grabbar bryr sig om sina hem idag och låter inte mamma bestämma gardinerna. Den här generationen har en split vision, vet vad de vill och är fria från våra inövade roller och mönster. Inredningsbranschen har genomgått samma utveckling gällande könsrollstänk som kockandet gjorde för 30 år sedan.

Text: Marie Pallhed, foto: Maria Eberfors

����������

���

�������������� ������������������ ��������������������

����� ��������� ��������

���������� ���������� �������

��� ������� ������� ������������ ����

�����������������������������

���������������������������������������������������������� ����������������������������������������������

– Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 25


Ny uppvärmning i huset? Överväg alternativen Det går att minska kostnaderna för uppvärmning. Men det gäller att titta på olika alternativ. Husets förutsättningar avgör om investeringen rent kostnadsmässigt ska gå att räkna hem under en 10-årsperiod. Vilket system som är bäst avgörs av flera faktorer: husets konstruktion, kondition, energibehov och byggår. Och frågan är: Vilken uppvärmning är mest ekonomiskt fördelaktig?

När vattenburet system finns Har huset ett befintligt vattenburet system finns flera alternativ till olja och el som brukar gå att räkna hem på 10 år: Pelletspanna, fjärrvärme eller någon typ av värmepump exempelvis bergvärme. En bra fungerande olje- eller vedpanna kan enkelt förändras till en pelletspanna förutsatt att den fungerar bra och att skorstenen är godkänd. Bekvämast är att satsa på ett säsongsförråd av pellets. Hanteringen blir bekvämare och eldningen billigare på så sätt. Pellets är ett värmeeffektivt biobränsle som ger en betydlig besparing – upp till 50 %, i jämförelse med olja/el. En ny komplett panna med förråd kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor, att enbart byta brännare i befintlig cirka 25 000 kronor. Miljövänlig och komfortabel är också fjärrvärmen. Bor du i ett befintligt eller planerat fjärrvärmeområde är detta ett alternativ att undersöka. Fjärrvärmen för en normalvilla med 20 000 kWh i förbrukning kostar i genomsnitt cirka 16 000 kronor om året, själva installationen från 55 000 kronor. För den med relativt hög förbrukning – 20 000 kWh eller mer – är det också lämpligt att se över möjligheterna med bergvärme. Vanligtvis kostar det mellan 100 000 och 150 000 kronor att installera bergvärme och det brukar ta 10-12 år att räkna hem investeringen. Besparingen i driftskostnaderna brukar ligga på mellan 70 och 75 % vilket för en normalvilla brukar handla om cirka 20 000 kronor per år.

Hus med direktverkande el

Bäst effekt blir det i en öppen planlösning, men tillsammans med element och en pellets- eller braskamin kan besparingen bli markant också i mer rumsindelade hus. Besparingseffekten brukar ligga mellan 30 och 55 % i mindre energiåtgång. Numera finns också intressanta vattenburna minisystem som går att koppla till kaminer, spisinsatser och luftvattenvärmepumpar, system som man installerar i de rum man vistas mycket i. Gamla termostater på äldre elradiatorer bör också ses över. De nyare elektroniska reagerar snabbare på temperaturväxlingar. Element som knäpper och växlar mellan att vara riktigt heta och kalla kan indikera att termostaten inte fungerar. Det är också klokt att fundera över en central styrenhet för husets element. De kopplas oftast in sektionsvis så att det går att hålla en lägre temperatur exempelvis i sovrummen. Kostnaden för en sådan installation brukar ligga på dryga 10 000 kronor beroende på husets storlek och kan spara 5-10 %.

När du lurar på ny värmepump – Förslag och offerter på värmepumpar är vanligen kostnadsfria och behovsanalysen sker genom hembesök hos dig. – Förslaget på utrustning ska väga in olika delar – allt från dina ekonomiska förutsättningar till husets grundkonstruktion och befintliga uppvärmningssystem. – Offerten ska så långt som möjligt innehålla allt. Se upp med reservationstexter och kontrollera eventuella undantag. – En god regel är att ta in ett par, tre offerter från erfarna leverantörer med kända varumärken. Dessa har i allmänhet en produktgaranti i botten som skydd hos tillverkaren om något skulle gå fel i återförsäljarledet. – I allmänhet kan man räkna med cirka 4 veckors leveranstid på en värmeanläggning. När kylan börjar göra sig påmind brukar väntetiden öka med ett par veckor.

För hus med direktverkande el kan frågorna bli andra om investeringen ska gå att räkna hem i rena pengar inom en 10 års-period. En luft/ luftvärmepump kan vara ett bra komplement till befintliga elradiatorer.

������������������������� �����������������������

Text och foto: Marie Pallhed

����������������������������� �������������������������������������������� �������������������������������������������� ����������������������

������������������������������������������������

���������������������� 26 Näringsliv

���������������������������������������������� ��������������������������������������������������������

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


OBS! 24-31/10

�������������������� �����������������������������������������

VÄRMEPUMPSVECKA HOS GÄVLE BYGGMARKNAD

������������������ �������������������������

Elprischockad?

����������� ����������������������������������������������� �������������������������

�������������� ����������� ����� ������� ��������������

��� ��� ��� �� ���� ��� ��� ���� ���� �� ��� ��� � ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

������ ������� ��������� ��������� ���������������������

���������������

���������������

����������������� �������������������� ������������������������������

����������

������������������ �������

���

�������������������

SE OM DITT HUS – VÄLKOMMEN IN TILL OSS OCH PRATA LUFTVÄRME

GARANTI

��Trygg��������������������������� ��Driftsäker�������������������������������� ��Effektiv���������������������������� ��Hyper Heating������������������������������� ��Uthållig�������������������������� ��Topptestad����������������������� Vi drar av ROT-avdraget på 50% direkt i butiken!

Kostnadsfritt hembesök under hela oktober och november!

��������������� ����������������� ����������������������������� �������������������������������������� ��������������������������������� ����������������������������������� ����������������������������� ����������������������������� ���������

Hemlingbyhuset i Hemlingby handelsområde Tel: 026-14 30 20 • Öppet: Mån-Fre 8-18, Lör 10-14

www.gavlebyggmarknad.se

���������������������������������������� – Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Näringsliv 27


Mellansveriges Logistiknav - sätter fart på världen Gävle Hamn är en viktig del av Gävleregionens historia och staden Gävle anlades förmodligen för att ta tillvara på den naturliga hamn som bildats vid Gavleåns utlopp. Hamnens historiska värde har förstärkts genom kloka investeringar och satsningar på att utveckla hamnen. I modern tid började det väl med flytten från inre hamnen till Fredriksskans, utbyggnad av Granudden, Containerterminalen, flygbränslet till Arlanda mm. Investeringarna för miljarder fortsätter med muddring av farleden, utbyggnad av hamnområdet mm. I dagarna har också hamnen nått en ny milstolpe när Nordicon öppnar upp en samlastningstrafik för styckegods till 350 asiatiska destinationer via Singapore med utskeppningen från Gävle Containerterminal, ostkustens största. Gävleborgs Län är extremt exportberoende, nästan hälften av alla privatanställda arbetar i företag som exporterar. För att skeppa

ut det som produceras ut i världen krävs smarta och effektiva transportlösningar. Även importen är viktig för regionen och därför är bland annat muddringen av farleden nödvändig för att behålla Gävle Hamns position som den viktigaste på ostkusten. Mellansvenska Handelskammaren bjöd in till ett seminarium på Winn Konferenscenter den 29 september för att informera om satsningarna. Seminariet besöktes av ett 80-tal representanter för företag och organisationer med verksamhet i Gävle Hamn.

Mellansveriges Logistiknav Anders Franck, Mellansvenska Handelskammaren, hälsade välkommen och informerade om satsningen på Mellansveriges Logistiknav. – Gävle har ett bra läge för att utveckla avancerade logistiktjänster, sa Anders Franck. Tågförbindelser norrut, söderut och västerut, en hamn

�������������������

��������������������� ������������������ �������������������������������� ������������

��������������������������� ����������������������

�������������������������������������������������

��������������������������� �����������������

Tidigare Gästrike El • El & svagströmsservice

• Industriservice

• Personlig kontakt

• Telefonväxlar

���������������������������

• Ring 026-10 99 40

Strömsbrovägen 18 • 803 09 Gävle 28 Näringsliv

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –

���������������� ��������������������������


med stor kapacitet, E4 utbyggd med motorväg samt Arlanda flygplats Nordicon bara 60 minuter bort, närmare för oss än södra Storstockholm samt Nordicon representerades av VD Linus Ahlm och försäljningschefen den nya E16 som skall förbinda Gävle med Oslo via Dalarna. Peter Mike, båda delägare i företaget, som de startade 2002. Mellansveriges Logistiknav är samlingsnamnet – Vi jobbar med samlastning av styckegods (LCL) för en samverkan mellan akademi och högskola, i ett nätverk med kvalificerade transportföretag, näringsliv samt offentlig sektor. Upptagningsområdet åkerier, terminaler, rederier och agenturer, sa Linus sträcker sig från Mälardalen upp till norra Sverige. Ahlm. Nordicon presenterar sina fasta veckotrafiker – Vårt mål är att se till att våra konkurrenskraftiga i seglingslistor med fasta datum för avsegling och logistiklösningar blir kända för alla som kan ha ankomst slutdestination. nytta av dem, sa Anders Franck. Nordicons reguljära Nu erbjuder bolaget också direkttrafik varje utskeppningar av samlastade containrar till Asien vecka från Gävle till Singapore, som är ett nav för Befintlig containerhamn. Bild: Gävle Hamn innebär en fantastiskt flexibel transportlösning. hela Asien, Oceanien och Indiska subkontinenten, sammantaget 350 olika destinationer. Ny storhetstid i Gävle Hamn Nordicon samarbetar i Gävle med FLB Logistik, som hanterar Ulf Wiik presenterade planerna för Gävle Hamn. lastningen i containers. Fördelarna med det här systemet är bland – Hamnen växer med cirka 300 000 kvm och det blir möjligt genom annat det är kostnadseffektivare, högre säkerhet, mindre risk för att vi binder och tar tillvara på muddringsmassorna från farleden, transportskador, kortare ledtider och inte minst miljöaspekten tack berättade Ulf Wiik, Inseglingsrännan breddas från 60 till 126 meters vare ökad fyllnadsgrad i containrarna och kortare transportsträckor bredd och djupet ökas till 13,5 meter. med lastbil. Totalt investeras 800 miljoner kronor i hamnen. En Idag körs mycket gods med lastbil till Göteborg när intressant siffra: den muddrade volymen är cirka 4 det i stället kan köras till Gävle. miljoner kubikmeter! De här arbetena beräknas vara – Varför trängas på vägar och järnvägar när vi har klara 2016. Gävle hamn så nära, sa Linus Ahlm. – Gävle Hamn har ökat transportvolymen, Nordicon satsar på Gävle för att det finns stora ”gods över kaj” med 12 procent 2011 jämfört med 2 godsmängder i regionen - i princip från Mälardalen procent i snitt för alla svenska hamnar, sa Ulf Wiik. upp till Luleå. Beställning kan göras via Nordicons Containertrafiken har ökat i antal med 28 procent mot hemsida där man också får uppgifter om priser mm. 7 procent för hela Sverige. Linus Ahlm och Peter Mike, Nordicon, Ulf Nästa fas i satsningen på Gävle kan bli direktlinjer Även Granudden byggs ut till dubbla längden Wiik, Anders Franck, och Peter Jonsson. till både USA och Santos i Sydamerika. Gävle ser ut 700 meter för att bland annat kunna ta hand om att vara på väg mot en ny storhetstid med allt större järnmalmen från de nyöppnade gruvorna i södra Dalarna. betydelse för Sveriges export och import. Tågförbindelsen till Gävle Hamn kommer också att byggas ut och elektrifieras för att effektivare kunna hantera de 12 tåg i veckan som transporterar flygbränsle till Arlanda. Dessutom blir det en Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se direktförbindelse med Bergslagsbanan. ���

��������

Bosch EHP LW Compress

Värmepumpen som anpassar sig

�����������������

Övervakningspaket 1:

����� � �

• SRD-450 Videolagring 500GB • 2st Domekamera D/N • CCTV-Monitor 17”, VGA • Trafo 24VAC/2.5A

�� �� � � � � � �� ���� �

Övervakningspaket 2: • eVIDO Videolagring 4-kanaler 1TB • 2 st HD-kubkamera IP H.264 • CCTV-Monitor 17”, VGA • Switch 8 portar (4 PoE)

Vill du kunna utveckla ditt boende i framtiden, utan att redan idag bestämma exakt hur? Då är jord-/bergvärme- pumpen Bosch Compress rätt val. Den är förberedd för anslutning av både radiatorer och golvvärme, eller pooluppvärmning och frikyla. Eller solpaneler.

��� � � ��

� ����� ���� ���� ��

ExacqVision IPhone applikation Visar live-video och inspelat material i din Iphone

www.boschvarme.se

Upplandsgatan 28, Gävle. Tel 026-495 91 40 V. Tullgatan 30, Hudiksvall. Tel 0650-760 45 info@nordells.se, ���������������

PA R T N E R

Din lokala Securitas Directleverantör

026-25 41 41

070-595 49 53 – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

����������������������������

Näringsliv 29


Andreas Cahling - lever livet tränande och lärande Jag träffade Andreas Cahling första gången jag reste till USA sommaren 1980. Vi tillbringade en månad i bodybuildingens Mecca, Santa Monica i Los Angeles. Vi tränade och träffade dåtidens största stjärnor dagligen. En av de stora förebilderna var Andreas från Gävle som redan då var etablerad i världseliten och prytt massor av omslag till de tidningar som kommit till den följd av bodybuildingens stora genombrott i slutet av sjuttiotalet. Senast vi träffades var i maj 1982. Som då hängiven kroppsbyggare och blivande restauratör hade jag tillsammans med några kamrater hyrt nöjeskrogen Wictoria (nuvarande Heartbreak Hotel) där vi anordnade en muskelbyggarshow med bland annat den svenska mästaren Ulf Larsson från Västerås. Men det stora dragplåstret var förstås Mr International, en titel som Andreas Cahling erövrade 1980. Han började styrketräna redan som ungdomsbrottare där han tillhörde den svenska eliten för att senare övergå till judo som han studerade i på plats i Japan. 1976 flyttade han dock till Los Angeles för att satsa på en karriär som professionell bodybuilder.

är lämpligt med denna kaloribomb inför tävlingen. – Mycket går på intuition nu, förklarar Andreas. Träningen är ständigt roterande och både träning och kost förändras kontinuerligt. Jag lyfter tyngre ibland och varvar med fler och lättare reps. Det gäller att hålla ett mentalt fokus. Jag delar in dygnet i olika koncentrationsenheter, avsätter och prioriterar så att allt i samma riktning får oerhört mycket större effekt än att man bara fladdrar runt och inte är fokuserad. Genom detta har jag intensifierat mina förberedelser sedan augusti förra året till tävlingen nu i december. Sammantaget gör det att man verkligen kan tillgodogöra sig sömnen, njuta av maten och får ut maximalt av träningen. Detta är naturligtvis ingen exakt matematisk vetenskap utan mer ett sätt att illustrera upplägget. Det är dock av största vikt att inte överträna och definitivt ingen mening att busköra utan man måste även prioritera vila. Måltiden till trots så ser han således ut att vara bara någon vecka från toppform trots att det är fyra månader kvar innan han skall tävla igen.

”The return of the legends”

Militärstaden Oceanside Vi har haft en sporadisk kontakt genom åren men i och med Facebook är det numera som bekant lättare att upprätthålla kontakten oavsett var på jordklotet man befinner sig. När jag i augusti var i USA var således ett möte med Andreas ett måste. Det var naturligtvis rätt spännande att sätta sig i bilen och köra ett par timmar från centrala Los Angeles ned till militärstaden Oceanside, söder om Los Angeles halvvägs till den mexikanska gränsen. Osäker på vilka förväntningar jag hade men visst är det en fantastisk känsla att återse någon som man inte träffat på nästan 30 år. Vi stämde möte på Andreas favoritfik inne i centrala Oceanside och glädjen var stor när den välbekanta profil raskt kom marscherande nedför gatan. – Tjena, du är dig precis lik, inleder Andreas sannolikt med en liten glimt i ögat. Gemensamt för oss bägge är att de blonda lockarna från 80-talet är ett minne blott. Där jag ståtar med en viss rondör är Andreas dock den totala motsatsen. Hela han är ett stenhårt muskelpaket och ådrorna slingrar som utanpåliggande rötter runt de grova och väldefinierade armarna. Med sin energiska framtoning och renrakade skalle påminner han idag om en ärrad, högoktanig muskulös version av Bruce Willis. Överkroppen är bar sånär som ett linne av eget märke och kilt i stället för shorts är helt klart Andreas favoritplagg.

Mexikansk kaloribomb Vi beställer in ett par jätteportioner av mexikanska rätter och inleder dagen med ett par timmars frossande och jag undrar om det verkligen

30 Näringsliv

Andreas driver sedan många år sin egen firma med poserings- och träningskläder men nu är alltså det stora målet comebacken som bodybuilder i mästerskapstävlingen IFFBB Pro Masters, ”The return of the legends”, den 10 december i Miami Beach, Florida. Flera tidigare kroppsbyggarstjärnor är inbjudna, bland annat Andreas kompis Samir Bannot, tidigare Mr Olympa även kallad ”Lejonet från Libanon” som också har beslutat sig för att delta.

Tumör i huvudet Yrket som professionell bodybuilder är en nästan övermänsklig utmaning när det gäller att underkasta sig hård träning och strikt diet under långa tider och Andreas har följaktligen haft både med- och motgångar under karriären. För ett antal år sedan drabbades han av en tumör i huvudet vilket ledde till en förlamning av muskler och nerver i halva ansiktet. – Visst har man haft perioder av grubblerier, berättar Andreas, men då har jag åkt upp i bergen och mediterat och filosoferat för att återvinna kraft och tron på livet. Idag mår jag mycket bra och det känns fantastiskt att vid 58 års ålder vara så hungrig inför det jag håller på med och brinner för. Vi avslutar måltiden och fortsätter dagen med att Andreas visar mig runt och berättar om hur han letade ett ställe att bo i med samma fantastiska klimat men med mindre stressig miljö än den i Los Angeles. Vi bilar söderut mot San Diego och ser flera idylliska små städer och samhällen med äldre bebyggelse där han bott tidigare och även har släktingar, innan han fann det perfekta lugnet och harmonin i

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


Oceanside. När vi besöker Starbucks och lokala musikställen hejar bekanta glatt medan andra tittar lite mer nyfiket på den välbyggde veteranen.

Besöker Sverige ofta – Visst saknar jag mitt kulturella ursprung en del, det har jag alltid gjort, berättar Andreas. Jag lider ju inte direkt, däremot reser jag tillbaka till Sverige ganska ofta. Det är viktigt att hålla kontakten med det svenska språket. Jag har aldrig förstått varför just svenskar och norrmän verkar vara de som glömmer sitt modersmål lättast!? På frågan om vad som skiljer USA och Sverige svarar Andreas att det finns för- och nackdelar med alla samhällen men framhåller den mer optimistiska livsinställningen och den större individuella friheten som finns i staterna som den största fördelen. När det gäller Sverige betonar han att det gäller att bekämpa ”dumskalleismen”. Som exempel nämner han volontärer som jobbar hårt för något de tror på utan att kritiskt granska de organisationer de arbetar gratis för. Ofta finns det underliggande ekonomiska intressen som gynnas och då riskerar man att bli en ”nyttig idiot”.

Eget ordspråk När det gäller egna förebilder svarar Andreas att han inspireras och hämtar en bit här och där, från flera olika personer inom olika områden. – Min livsfilosfi är ständig självförbättring. Jag har precis som de flesta andra haft många karaktärsbrister och fel så det har alltid funnits material att arbeta med. Idag vill jag på inget vis vara en role model, eller förebild, däremot är det en enorm belöning att kunna inspirera andra människor i olika åldrar och livssituationer. Jag får mycket feedback idag inte minst sedan jag började använda sociala medier på internet. När jag frågar om han har något favoritordspråk, svarar han utan tvekan att det är hans eget; – Det tar längre tid för en komplicerad organism att mogna.

ödmjukare än bara en bra placering på den kommande tävlingen; – Jag har förhoppningar om att under lång tid framåt kunna uttrycka tacksamhet för att jag har hälsa och avsaknad av krämpor och sjukdomar. Jag hoppas kunna fortsätta lära och utvecklas liksom att tänka långsiktigt och vara nyfiken på livet. Min pappa Sigvard, som var journalist, sade alltid att det var en av de viktigaste motivationsfaktorerna för att fortsätta leva. Han skrev själv in sig vid universitetet vid 70 års ålder. Jag bilar tillbaka till Los Angeles fylld av inspiration och en hel del nya insikter. Det finns ingen anledning att lägga sig ned och ge upp bara för att man åker på några smällar oavsett hur tuffa de än är. Fortsatt lycka till Andreas - både med den kommande tävlingen och den fortsatta resan i livets ibland hårda men helt fantastiska skola.

Framtiden När det gäller framtida målsättningar är svaret från en man som fått sin beskärda del av livets törnar och olika erfarenheter naturligtvis långt

���������������� ������������� ������������ �������������������������������������� �������������������������������� ����������������������������������������

Text och foto: Joe Formgren

������������������������������ �������������������������������� ������������������������������������� ����������������������������� ���������������������

������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������� �������������������������

������������������������ ������������������������������ �����������������������

������������

�����

�����������������������������������������������������

������������������������

���������������������������� ����������������������

���������������������������������������������������������������������������� ���������������������������

������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� �������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������

����������������������������������������� ������������������������������������������������

����������������������������������������������������������������� ���������������������������������������

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Näringsliv 31


Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn Dyr miniatyr Vad är tolv gånger dyrare än originalet, prydd med diamanter och byggd i kolfiber? Svaret är en modellbil av Lamborghini Aventador i skala 1:8. Den lilla dyrgripen ska ses som en hyllning till italienarnas supersportbil och tog över 500 timmar att färdigställa. Enligt skaparen Robert Gulpen har miniatyren kostat i runda slängar 19 miljoner att bygga och ”minilambon” kommer att auktioneras ut i december. Bilen är en exakt kopia av originalet och förutom guld, kolfiber, ädelstenar och platina ingår även skottsäkert glas. Utropspriset är hisnande - 32 miljoner!

Gaddafis perfekta flyktbil Frankrikes president Nicolas Sarkozy gav för några år sedan Gaddafi en fullutrustad säkerhetsbil i gåva, något han nu lär ånga bittert. Fordonet är en specialutrustad fyrhjulsdriven Mercedes ML med högteknologisk utrustning och som kan slå ut all radiofrekvens inom en radie på 90 meter, vilket gör den omöjlig att spåra. Diktatorn tros nu ha använt pansarvagnen som flyktbil – lite ironiskt kan tyckas med tanke på att Sarkozy själv var den som beordrade Nato att bomba Muammar Gaddafis styrkor i Libyen. Snacka om bombat!

Fast ränta, NU: 3,95% 1 676:-/mån. 36 mån. Finansiering, 20% kontant, 36 mån, restvärde 47% av ordinarie pris.

Gå inte på pumpen 46 000 gånger per år slår dom till - vi talar om bensintjuvarna. Att smita från macken utan att pröjsa för soppan har länge varit en vanlig företeelse. Den svenska slutnotan hamnar på omkring 27 miljoner om året och då ska man ha i ”tanken” att siffran var nästan dubbelt upp för fem år sedan. Orsaken till att smitningarna minskat beror dels på att antalet obemannade stationer ökat samt att mackarna med personal höjt säkerheten. Trots det stora svinnet på bensin polisanmäls bara omkring 60 procent av brotten och den genomsnittliga notan för bensinstölder är 585 spänn. Så det gäller för mackägarna att se till att de inte går på pumpen.

Håller ångan uppe Världens äldsta fungerande bil är en De Dion Bouton och kommer inom kort att gå under klubban. Trots sina 127 år på nacken har det ångdrivna fordonet enbart haft fyra ägare och nu har du chansen att bli nummer fem. Totalt byggdes det tjugo exemplar, men idag finns enbart sex kvar varav detta är den enda fungerande. De Dion Bouton deltog 1887 i världens första biltävling och hamnade överst på prispallen, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att bilen var den enda deltagaren! Fordonet toppar nästan 60 km/h har plats för fyra och styrs via en spak. Bilen går under klubban i början av oktober och är du sugen gäller det att hålla ”ångan” uppe - budgivningen startar nämligen på 13 miljoner. Text: Jenny Nilsson • CNP AB

Nya Ford Focus från 177 900:-

Ord. pris 204 800:-

”Bäva månde konkurrenter! Förra Focus var bra, men den nya är ännu bättre.” Nr 2 2011 Köpa bil

HÖSTKAMPANJ! Gäller endast lagerbilar.

First Edition (TDCi)

”Nya Ford Focus – lyxig, rolig, rymlig. Döp om segmentet till Focusklassen!” 2011-05-16 teknikensvarld.se

***

”Jag vågar redan nu utnämna nya Focus till bäst i klassen. Fint chassi med tryggt rattande, fina motorer och hjälpsystem som knappt lyxbilar som Audi och Mercedes har.” 2011-02-17 Teknikens Värld

FRI SERVICE 3 ÅR (eller 6000 mil)

- Komfortpaket II (16” aluminiumfälg, DEATC, textilmattor, dimljus fram) - Farthållare - Eluppvärmd vindruta ORDINAIRE PRIS 8000:-

NU 0:-

Du sparar 9.000:-

HELT NYA FORD FOCUS 1,6 TDCI

Miljöbil med 5 års garanti och 5 års skattebefrielse. Rek. kampanjpris från 177.900 kr, kombitillägg 5.000 kr.

**

Bränsledeklaration: Nya Focus TDCi 0,42–0,6 l/mil blandad körning. Miljöklass stage V, 109–139 g CO2/km. *Teknikens Värld Nr 13, 2011-06-09. ** 5 års garanti/10.000 mil, vilket som inträffar först. Gäller vid köp av ny Ford Focus. *** Gäller 1.6 TDCi. Miljöbilar befrias från fordonsskatt under 5 år från 1/1 2010. Gäller miljöbilar enligt Transportstyrelsens definition. Bilen på bilden är extrautrustad.

ford.se

32 Motor

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


��������������������

�����������������������

�������� ������������ �����

������������� �� � � ��������������������

�������������

��������� ������ �����

������������������������ �������������������������

����������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������� ��� ������� �������

��������������������������������������� ��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ���������������������

����������������������������������� ������������������������������������������������� ������������������������������������������������ �������������������������� ����������������������������������������� ���������������������������������������������� �������� ������������������������������������������������� ������������������� �������������������������������

���������������������������� ����������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������������


Stora namn i Frankfurt Frankfurts bilsalong bjuder på en magisk upplevelse. Den ena showen avlöser den andra och det tycks som de allra flesta tillverkarna har minst ett ess innanför rockärmen. Volkswagen visar ”up!” hela familjen medan Volvos vd Stefan Jacoby avslöjar att han älskar ”You”. Peugeot har däremot inte med sig någon gammal flamma även om namnet på deras konceptbil är ”EX1” och frågan är om Fisker är ute på strömt vatten med elkombin ”Surf”? Tja, det kryllar av märkliga modellnamn! Att döpa bilar är en hel vetenskap och det finns många skräckexempel. Ford Pinto floppade i Brasilien där modellnamnet betydde ”liten snopp” och Rolls-Royce funderade länge på varför deras lyxkryssare Silver Mist sålde dåligt i Tyskland. Men det kanske inte är så mäkligt när översättningen blir ”dynghög”. Mazda LaPuta blev inte heller någon stor succé trots att namnet hämtades från en ö i bästsäljaren Gullivers resor. Beteckningen betyder nämligen ”hora” på spanska. Frankfurts bilsalong bjuder på mängder av bilar som döpts efter konstens alla regler och vi presenterar de intressantaste.

BMW i8 BMW:s varumärke har alltid stått för sport och styrka. Men många undrar när en ”riktig” supersportbil á la Audi R8 och Mercedes SLS ska dyka upp? Svaret på den frågan är år 2013. BMW i8 debuterade på

bilsalongen och är en försmak på vad som komma skall. Under huven på utställningsbilen arbetar en trecylindrig bensinare som kamperar ihop med två elmotorer på sammanlagt 390 hästkrafter. När stoppljuset slår om till grönt når man hundra på 4,6 sekunder och fortsätter accelerationen så toppas 250. Ändå ligger förbrukningen på otroliga 0,30 liter milen och koldioxidutsläppet är ynka 66 gram.

Fisker Surf Fisker Karma har lockat köpare som Al Gore, Colin Powell och Leonardo DiCaprio. Lagom till de första kunderna fått sina nycklar till sporthybriden i miljonklassen släpper nu dansken Henrik Fisker en kombivariant vid namn Surf. Bilen förväntas komma ut på marknaden nästa år och bagaget har växt så det räcker till en surfingbräda av namnet att döma. Under huven arbetar samma motorer som hos brorsan - det rör sig med andra ord om en plug-in-hybrid på 403 kusar som fixar hundrastrecket på 5,9 sekunder och toppar 200. Räckvidden är åtta mil på ren eldrift fast med hjälp av bensinturbon växer siffran till 50 mil.

Jaguar C-X16 Jaguar har vässat klorna och resultatet är en sporthybrid som bjuder på rejält med klös. Interiören har inspirerats från flygplansindustrin samt britternas klassiska tävlingsbilar och den tvåsitsiga kupén domineras av blodrött läder. Den stilrena siluetten tillsammans med taklinjen bidrar till dess eleganta attityd och många ser bilen som en modern E-Type,

Vi ger din bil bästa servicen! ������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������� �����������������������������������������������

��������������������

��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������

������������������ ����������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ����������������������������������������

������������������������������������������������ ����������������������

������������������������������������������� ����������������������������������� �������������������� ���������������������

������������������������� ������������������ ����������������������������������������������

34 Motor

������������������

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


modellen som för övrigt har 50årsjubileum i år. Hybridkonceptet bjuder på en V6: a á la 380 hästar, dessutom är Jaguar C-X16 utrustad med en elmotor på ytterligare 95 för att ge extra skjuts vid exempelvis snabba omkörningar. 0-100 rullar på 4,4 sekunder och toppfarten är 300, ändå tar du samtidigt hänsyn till miljön!

Peugeot EX1 Kan du inte välja mellan en ny sportvagn eller motorcykel? Ja, då är Peugeot EX1 fordonet för dig. Den är nämligen varken fågel eller fisk utan något extremt mittemellan. Två personer får plats och det krävs bilkörkort – men upplevelsen är något i hästväg (förlåt) lejonväg. I maskinrummet arbetar två elmotorer på totalt 340 hästar som ser till att lättviktaren med sina 750 kilo får hisnande prestanda. Noll till hundra rullar på 3,5 sekunder och toppfarten är 260. Det är med andra ord inte så konstigt att varvrekordet för elbilar på Nürburgrings nordslinga slogs innan bilsalongen öppnade med sluttiden 9 minuter och 1,338 sekunder. Produktion? Drömma kan man ju...

Volkswagen up! Volkswagens nya strategi är att äta up(p)! konkurrenterna i småbilsklassen. Tyskarna presenterade nämligen en helt ny modellserie som kallas ”New Small Family”. Citybilarna ska skriva ett nytt kapitel i folkas digra historiebok och satsningen består av en rad olika nyheter såsom bottenplatta, trecylindrig motor på 60 eller 75 hästar samt ett nytt designspråk. Första bilen ut är Volkswagen up! och kan bli din för i runda slängar 100 000 kronor – sedan väntar en hel radda olika versioner med allt ifrån gas- till eldrift. Försäljningen startar under första kvartalet 2012 och då är det up(p)! till bevis.

Volvo You Aldrig tidigare har vi upplevt en så lyxig Volvo som konceptbilen You. Nu ska vi inte dra några förhastade slutsatser ”men bilen visar vad våra kunder kan förvänta sig av vår nya stora sedanmodell” enligt chefen Stefan Jacoby. Men det blir inget billigt nöje – You är nämligen en lyxkryssare som ska utmana de bästa prestigebilarna i klassen. Produktionen startar år 2013 och det iögonfallande utseendet med ”självmordsdörrar” lockade många nyfikna. Går vi vidare till interiören så styrs allt med hjälp av en stor pekskärm och under huven kommer det att erbjudas en helt ny serie bensinare, dieslar och hybridmaskiner. Namnet till trots så lär Volvon knappast bli en bil för dig eller mig! Text: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson • CNP AB

������������ ��������������� ������������� ������� ��������������� ������������������� �������������������

������������������������������������������������������������������������ – Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Motor 35


J-bergs fotografer samlas årligen. Från vänster Leif Jäderberg GD, Bengt-Åke Jäderberg son, Bo Östlund Videa, Per-Erik Jäderberg fotograf och son, Gun Wigh GD. Lars Halvarsson GD, Jan Dusing Expressen, numera pensionär.

Ateljé J-berg öppnar skattkistan Fotograf Per-Erik Jäderberg öppnar nu upp pappa Everts bildarkiv. Det blir nu möjligt för alla Gävlebor att ta del av Ateljé J-Bergs fascinerande arkiv med reportage, porträtt och stadsbilder från 1950-talet tagna i Gävle och Gästrikland med omnejd fram till 1977. – Efterhand som originalnegativen digitaliseras kommer vi att fylla på galleriet på nätet, berättar Per-Erik. De som är intresserade kommer alltså att kunna beställa fotografierna digitalt, som tavlor och även köpa vissa originalnegativ.

�������������������������� Ateljé J-berg

Fot ogr af Evert Jäderb ������������������������ ������������������������������������������ �������������������������������

��������������������������� ������������������������������������ ����������������������

V

älk ����������������������������������� om en me ������������������������������������� br n a a a tt �������������������������������������������� ffä gö r! ra �����������������������

�������� ��������������� ������������������������ ����������������������� ��������������������� ���������������

Riavägen 5, 818 33 Valbo • Tel: 026-13 30 40 Verkstad: 026-13 25 40 • e-post: info@caravanmarine.se www.caravanmarine.se • Mån-Tor 10-18, Fre 10-17, Lör 10-13

36 Samhälle

erg.

För mer information kontakta: Per-Erik Jäderberg, www.j-berg.se, 070-512 26 26.

BIL & FRITID AB

i Sandviken - Din handlare i Gävleborg!

www.bilofritid.com

Låt alltid oss få lämna offert på ditt köp!

Årets plogkampanjer har startat! VI HAR ÖPPET: Mån-Fre: 10-17 Lördag: 11-14 ������������������������ ������������������ ���������������������

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

Vi bjude r plogpak på etet vid köp av n åg våra utva on av lda AT modelle Vr!

������������ ������������� ����������������

��������� ������������


När du betalar hos oss med Volvokortet får du bonus på allt. (Ej bilköp) Volvokortet med Visa ger bonus i hela världen! Välkommen in så hjälper vi dig att skaffa Volvokort eller komplettera med Visa-funktion – helt utan kostnad!

Alltid 10 öre i extra drivmedelsrabatt med Volvokortet!

Byt olja inför vintern!

Välkommen till Tanka på Södra Kungsgatan i Gävle.

150:- i rabatt vid köp av minst 4 liter Castrol Motorolja ur vårt sortiment.

värdecheck

Gäller i vår butik i Gävle tom 7/11 2011 och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Namn:

Pengar i madrassen? Kom in till oss så berättar vi hur du får en rejäl sparränta på dina pengar! Gävle: S. Kungsgatan 61-63 026-65 57 00

���������������������������� ���������������������� � ���������������������� ����������������������� ����������������������� ��������������������������� ���������������������������������������� ����������������������

������������������������������������������������������� �������������������������������������������

���������������������

���������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������

������������������

���������

������������ ����������� ��������������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������

��������

������

�������������������������������������������������������� ������ ���������������������

���������� �����������

������� �����������

������� �����������

�������������������������������� �����������������������

�����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Samhälle 37


Ordenshusets klubblokal. Här träffas logmedlemmar vid möteskvällar och andra sammankomster.

Ordenssalen i Gävle. Denna magnifika Ordenssal togs i bruk den 27 september 1934.

Öppet hus hos Odd Fellow Orden Odd Fellow Institutionernas Ordenshus i Gävle. Hissad fasadflagga innebär att någon loge har möteskväll.

Odd Fellow Orden är ett världsomspännande ordenssällskap med historiska rötter från 1700-talet och är Sveriges största med cirka 40 000 medlemmar. Lördagen den 29 oktober visar man vad som döljer sig bakom fasaden på Norra Kopparslagargatan 14. – Odd Fellow har funnits i vårt land sedan 1884 och vi finns i 329 olika loger och läger över hela Sverige, berättar Bo Forsberg från Odd Fellow-logerna i Gävle. Odd Fellow Orden skänker årligen miljonbelopp till behövande, medicinsk forskning och andra viktiga insatser. De vill även betona att orden är politiskt och religiöst obunden. – I det här huset har Odd Fellow Orden verkat sedan år 1934 med en loge för kvinnor och tre loger för män som rymmer alla Gävles drygt 460 medlemmar. Orden syftar till att fördjupa medmänskliga egenskaper och höja den mänskliga karaktären och genom logearbetet utveckla medlemmarna till goda medmänniskor. Detta sker genom Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun

Telefontider måndagar och tisdagar: 10:00-12:00 Besökstid tisdagar: 15:00-17:00 Plats: Stadsbiblioteket. Boka gärna tid!

Telefon: 026-17 83 05 energiradgivning@gavle.se www.gavle.se/energi

Välkommen med dina frågor!

Matsal och festvånig. Här hålls måltider, musik och underhållning. Salen rymmer ca 90 personer

kontinuerligt utbyte av tankar i etiska frågor. En av Odd Fellow Ordens grundstenar är den omfattande humanitära verksamheten vilken bedrivs i form av olika biståndsprojekt, lokalt i Gävle, i Sverige och utomlands. Så ta vara på möjligheten att se en av Gävles vackraste lokaler från insidan när de nu öppnar dörren för allmänheten.

Odd Fellows mål och mening: • Att sprida Vänskapens, Kärlekens och Sanningens grundsatser bland våra medmänniskor. • Att lära dem att bara ord inte är tillräckligt, utan att våra lärdomar måste omsättas i praktisk handling. • Att var och en efter sin förmåga kan bidra till mänsklighetens utveckling och fullkomning. Text: SvenskPress.se

������������������ �������������������������� ��������� ��������������������� ��������������������������� �������������������������������������������������� ����������������������������������

OBS! ”Lars Andrén kommer till Gävle den 21 september. Föreläsning om solvärme, passivhus och lågenergihus mm.”

��������������������������� �����������������������������

38 Samhälle

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


duplicera.nu

Lionsklubb Gävle firar 60 år

� � � � � � � � � � � � ��

� � � � � � � ��

Lions bildades i USA 1917 och kom till Sverige 1948 som första land i Europa med LC Stockholm (LC = Lionklubb) som första klubb. Som en av de 20 första klubbarna i landet kom LC Gävle 24 april 1951. Nyligen firade klubben sitt 60-års jubileum samtidigt som man invigde sin nya klubblokal.

��������� �������������

”En ny lokal är en nödvändighet för att kunna ta emot våra många nya medlemmar, ” säger klubbens president Inger Löf. ”Vi är idag 51 medlemmar och är först i landet med att bilda en Ung klubb i klubben”. Det är 16 studerande ungdomar som bildar en sångkör, Lion Singers, med uppgift att sprida glädje och trevnad, men också att samla in pengar till humanitär hjälpverksamhet. Kören leds av Lion Stellan Alneberg. LC Gävle har under sina 60 år samlat in och utbetalt pengar för humanitära hjälpinsatser både lokalt, nationellt och internationellt på ca 10 miljoner kronor. I Gävle kommun finns även klubbarna Gävle/ Ankaret, Gävle/Norra, Hamrånge och Valbo med egna aktiviteter och hjälpinsatser. De 5 klubbarna i Gävle arrangerar nästa års Riksmöte 17-18 maj 2012 när ca 1000 Lions från hela Sverige beräknas komma till Gävle. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Lionsklubb Text: SvenskPress.se

������������ ��� �������������� ���������������������� ������������ ��� �������������� ����������������������

��������� �� ��������� ��������� �� ��������� ����� ��� �������� ����� ��� ����������������� ������� ����� ��������� ��������� ������� ����� ��������� �� ���� ��������������� �� ���� ��������������� ������������������� ������������� ������� ���� ���� ������������������� � ������������ ������� ���� ���� ��� �������� ��� ���� ��� �������� ��� ���� �������������� �������������� �������������������� ������� �������� ������� �������� �������������������� ����������� �����������

����������������!�����"��# ����������������!�����"��#

���������� ���������� ������������� ���������� ������������� ������ ���!������ ��� ���������� ������ "#$����������������������� ���!������ ��� ������������������� "#$�����������������������

026-13 47 85

����������

�������������������

0297-402 73 0290-403 83 0291-104 85 www.dina.se

Foto: 4ever300.com

Är det dags att ta fram skotern för första turen? Se då till att du har en bra försäkring.

�����������%��&����������� &��������'�������� ��

�����������%��&����������� ��� ���������������� &��������'�������� �� ���������� �� ���� ��� ���������������� ���������� �� ����

(�������������� ������� ������� ���&������

(�������������� ������� ������� ���&������ ���������������� )��� ������!�� ����� '�

Värmekameran kan spara pengar åt dig! ��������������������������������� ���������������������������������� Ring Bengt-Åke, ������������������������ ���������������������������

Du kan också hyra en FLUKE värmekamera hos oss och kolla själv i lugn och ro.

*������� ����� ����������� ���������������������������������������������� �������������� �� ��������� ������ �� ��� ����������� ���������������������������������������������� &���������� )��� ������!�� ����� '� ������������������������������������������������ ������ �������� ���� *������� ����� �������������!����������������"����#$� ���� ��� ��������� ������ �� ��� ����������� ���������������������������������������������� &���������� )����������������&�������� �������"������������������% &�� �� ����������������&���������%�� ������������������������������������������������ ������ �������� ����

��������������������'������ ���� ���������������������������� �������'����� �������� �������������������� ��� �������������!����������������"����#$� ���� ��� ���� ��������������� �� ����������(�������������� � �� ���� ��������� �� ������ ������� �'"����������������������������� ���������� )����������������&�������� �������"������������������% &�� �� ����������������&���������%��

��������������������'������ ���������� ��������������������&��������������� ���� �� ���� ����������������������������� �������'����� �������� �������������������� ��� )�������������������� ��� ���� &&���������� ��������������� �� ����������(�������������� � �� ���� ��������� �� ������������&���������� )������������������������� ����������������� ��������� ������ ������� �'"����������������������������� ���������� ��� ��������� � ��������������� �����������

)�������������������� ��� ������������&���������� ��� ��������� � ��������������� �����������

������������������������������������������������������������ www.lonnenergi.se

� �������������� �������������'������������ ����������

� ���������� ��������������������&��������������� ���� �� '�������&��%���*����������!����*���+����������� �� ������ &&����������

����������������� ������� �������

)������������������������� ����������������� ��������� � �������������� �������������'������������ ���������� ���������������������������������� ��!����$��#! '�������&��%���*����������!����*���+����������� �� ������ �������������� ����%� �������������������� �

����������������� ������� ������� ������&'�%������ ����(���)����*�( ���! ������������������������������������!����$��#! �������������� ����%� �������������������� �

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

������&'�%������ ����(���)����*�( ���!

Samhälle 39


MISSA INTE!! processor

Dual-Core 2GB DDR3

Den 24 oktober fyller Gävle-butiken 8 år! ������������������������������������������� kplatser

2 hårddis

minne

Hot-plug &

rddisk

USB 3.0

T

HELT GALE

PRIS!!

320GB hå

JA, DET ÄR

SANT!!

HP 635 Notebook PC

Netgear RNDU2000 NAS

Freecom 2TB Extern disk

2995:-

1.699:-

795:-

15,6” familjedator utrustad med bl.a. tvåkärnig processor & HDMI-utgång för att ansluta till platt-TV:n. (Rek. pris: 3.495:-)

® Intel Atom

En NAS för både hem & kontor. Lagra dina viktiga filer, dokument, musik och annat på ett säkert sätt. (Rek. pris: 2.990:-)

processor

Dual-Core

processor

inne B DDR3 m

4G

rddisk 250GB hå

Slimmad Extern 3,5” hårddisk från Freecom med hela 2 000GB (2TB) lagringsutrymme. Gör backup på din viktiga data! (Rek. pris: 995:-)

rddisk

500GB hå

IA grafik

1GB nVID

4GB DDR3

rm

10,1” skä

0M

™ i5 241

Intel® Core

minne

ASUS 1001PXD Netbook PC

HP Compaq CQ-1040

ASUS U36SD Notebook PC

1.990:-

2.990:-

6.990:-

Liten & behändig 10,1” netbook förinstallerad med Windows 7 Starter. En alldeles utmärkt surfdator! (Rek. pris: 2.595:-)

Kompakt & diskret stationär dator från HP med bl.a. dubbelkärnig processor, 4GB DDR3 RAM samt 500GB lagringsutrymme. (Rek. pris: 3.990:-)

Världens tunnaste bärbara 13,3” dator med en 2:a gen Intel® i5-processor. Utmärkt för resenären eller studenten med lite extra krav. (Rek. pris: 7.990:-)

Max 1 annonsvara per kund. Vi reserverar oss för pris- och produktförändringar samt tryckfel. Erbjudanden gäller t.o.m. 2011-10-31 eller så långt lagret räcker.

Datorer & Service sedan 1985.

Gävle

Nygatan 26 www.tricom.se Telefon 026 - 12 12 20

Öppettider

Vardagar: 10-1800 Lördagar: 10-1400 Söndagar: Stängt

Gestrike Magasinet nr 9 2011  
Gestrike Magasinet nr 9 2011  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement