Page 1

tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 t a exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Mars/april 2012

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Profil: Eva Olsson

Stark hälsa

Fotbollsprofessorn

Trädgård & Bomässa

Motor med Perstad

en del av magasinet


Davids kamp mot jätten Goliat Kampen mellan David och jätten Goliat har nog de flesta hört talas om. För er som inte känner till historien så var David ynglingen som ensam stod upp mot en jättelik man och hans arme. Beväpnad endast med en stark övertygelse, ett stort mod och en stenslunga så vann han kampen mot alla odds.

t mat

Om inte David hade bekämpat Goliat och istället lyssnat till de negativa tungorna och börjat tvivla, då hade nog denna och kanske vår egen historia sett helt annorlunda ut idag. Många har genom åren sett sett upp till Davids bedrift. Inte minst om man läser böcker eller ser på filmer. Alla med hjärtat på rätta stället håller ju på den lille utmanaren oavsett om jätten har varit stora människor eller företag i vardagen.

Utmanare till morgontidningarna I vår egen lilla värld vill jag erinra mig när vi startade Gestrike Magasinet för tio år sedan. Inte många trodde att det skulle gå att göra en helt annonsfinansierad tidning som skulle delas ut gratis i alla postlådor flera gånger om året. Tack och lov för att tillräckligt många annonsörer redan sedan starten insåg värdet av att det kom en utmanare till de lokala morgontidningarna som vid den tidpunkten i princip hade monopol på mediamarkanden. Därigenom kunde de ju ta om inte oskäligt, så i alla fall näst intill hutlöst betalt, för de radannonser som lokala företagare kunde göra sig råd med.

Fortsätta att leverera

I sommar kan du åka rälsbuss varje dag till Sveriges JärnvägsNyhet! museum i Gävle Jä Im weißen Feld der Anzeige können Sie Ihre Händleradresse ergänzen.

You can enter your dealer address in the white box in the advertisement.

rnvägsmuseets fordonsmagasin öppet 18 juni – 19 augu sti

Måste ses!

Nu har ju mediabruset ökat explosionsartat de senaste åren och det är sannerligen inte lätt att som företagare känna till hur man på bästa och mest kostnadseffektiva sätt skall marknadsföra sig i dag. Därför skulle jag vilja poängtera tre punkter: 1. De lokala hushållsdistribuerade gratistidningarna är lika uppskattade, har lika högt uppmärksamhetsvärde samt har lika stor upplaga som någonsin. 2. Morgontidningarna har en ständigt sjunkande upplaga och en åldrande skara av prenumeranter där endast en liten del är under 40 år. Notera att detta definitivt inte är någon kritik av produkten i sig då jag själv är prenumerant, men naturligtvis inte 25 år längre. 3. Det behövs konkurrens. En bra mediamix kan naturligtvis innehålla både gratistidning och morgontidning med fördel av olika utgivare vilket garanterar marknaden flera alternativ till relevanta priser.

Bra erbjudanden och lokala nyheter Vi är mycket tacksamma för stödet från både våra läsare och annonsörer och kommer, naturligtvis utan presstöd och andra bidrag, att fortsätta att göra vårt yttersta för att leverera gratistidningar fyllda med bra erbjudanden och lokala nyheter i bästa tänkbara upplaga och kvalitet till lägsta möjliga annonspris. Det gagnar både det regionala näringslivet och dig som läsare och konsument.

Mer info & öppettider: trafikverket.se/museer Telefon 026-14 46 15 Rälsgatan 1, Gävle

2 Tvåan

Trevlig läsning & på glatt återseende! Joe Formgren Gestrike Magasinet PS. Publicera gärna era nyheter kostnadsfritt direkt på www.gestrikemagasinet.se – Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Upplaga 54.000 exemplar.

Innehåll mars 2012 Turism • Kultur • Fritid

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: Colorprint, Borlänge Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till kontor.

Stort intresse för Thailandsresor

4

Viktiga ögonblick

4

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat ­m aterial.

Syverksta´n byter ägare

5

Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickas till oss eller publicerats på www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn. Eftertryck av text eller bild utan särskilt tillstånd beivras.

Gestrike Media AB Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Telefon: 026-126 126 Telefax: 026-126 127 E-post: info@gestrikemagasinet.se Omslagsbild: Eva Olsson, Gävle Centrumsamverkan. Fotograferad av Gabriel Liljevall.

Pelle Olsson: Gävles egen fotbollsprofessor

6-7

Gestrikekalendern 8

Nöje Profilen: Eva Olsson

Boka förmånligt årsavtal. Marknadsplanera med oss på Gestrike Media AB. Kontakta oss för mer information om annonsering, kommunikationsplan och marknadsgenomgång.

Boka in Gestrike Magasinet - varje månad • Länets största tidning - Utkommer inför löning! Hemsidan • Annonsera där ni får mest för pengarna. + • Boka förmånligt samarbetsavtal på årsbasis. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era egna nyheter på SvenskPress.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

varje dag!

Aprilnumret utkommer 22/4. Manusstopp 4 april.

10-11

Bland komiker, poeter och legender

12

Intimt med Tomas på spegeln

13

Det stora Strindbergsåret

13

Gyllene Draken till folkteatern

13

Hälsa Många fysiskt inaktiva

14

Hälsoarbete ger goodwill

14

Spelarna blir bara större

15

Näringsliv Bomässan i Gävle

Säljare sökes: Platsar du i den glada ligan nedan och har körkort samt F-skattesedel är du välkommen med ansökan till: info@gestrike.net

16-17

Pekpinnar från Bomässan

18

Trädgården - viktig del av hemmet

19

Det intelligenta hemmet

20

Bli med sommarstuga

22-23

Motor

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Per-Erik Jäderberg

Upphovsmakare joe@formgren.com 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net 026-126 126

Marknad, säljare niklas@gestrike.net 070-289 88 80

Fotograf, www.j-berg.com pej@gestrike.net 070-512 26 26

Hört och hänt

24

Opel Zafira - En rullande ”succé”

25

Perstad: Den svagaste länken

26-27

Nya Volvo V40

28

Nya Hyundai i30

28

Samhälle

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Peter Tällberg

Skribent, säljare edlund@gestrike.net 070-52 58 450

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net 0768-783 165

Kommunikation peter@gestrike.net 070-263 40 13

Marie Björk Skribent marie@animaordochbild.se 073-657 75 99

Vi som låg på I 14 1981/1982

30

4Sign profilerar rikstäckande åkeri

30

Vill ni också vara med i nästa nummer av Gestrike Magasinet?

tid Län nin ets g, 5 4.0 störs 00 ta exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Mars/april 2012

Aprilnumret utkommer 22/4. Manusstopp 4 april. Ring 026-126 126 Läs och medverka med nyheter och banners: www.gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Profil: Eva Olsson

Stark hälsa

Fotbollsprofessorn

Trädgård & Bomässa

Motor med Perstad

Stolt distributör av Gestrike Magasinet… …och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Marie Pallhed Skribent, Featurebyrån featurebyran@telia.com

Niclas Carlson

Carl-Ingemar Perstad

Johannes Gardelöf

SportIdrott.se niclas@sportidrott.se

Motorkrönikör CNP Car News & Pictures AB

Motorskribent CNP Car News & Pictures AB

en del av magasinet


Christer Kullberg informerar besökare i butiken om Mae Phim. Foto: Per-Erik Jäderberg

Stort intresse för Thailandsresor Perssons Resors butik fylldes på eftermiddagen tisdagen den 28:e februari med personer som var intresserade att veta mer om att resa till Thailand. Christer Kullberg fanns på plats för att berätta mer om den lilla pärlan Mae Phim. Den 28 februari hade Perssons Resor en eftermiddag och kväll med tema Thailand. I samarbete med Christer Kullberg arrangerar de för tredje året i rad resor till den lilla pärlan Mae Phim som ligger vid Siambukten, sydost om Bangkok. Här finns ingen massturism, inga tvivelaktiga affärer utan bara det genuina Thailand med värme, härlig strand och spännande utflykter. Christer berättade om upplägget på resorna till hans lilla paradis där han bor större delen av vinterhalvåret. Trots att han känner till orten väl har han ändå hjälp av sin lokalguide Tomas som är bosatt i Mae Phim sedan sex år tillbaka och är gift med en thailändska. Han berättar att det är viktigt att grupperna inte blir för stora eftersom en stor del av resan är just att det ska vara småskaligt och att man ska få ta del av det egentliga Thailand. Just den här dagen hade Christer tagit en paus från sin vistelse i Mae Phim, bland annat för att komma till Perssons Resors butik och berätta om varför resorna dit är unika. Det var meningen att han först skulle ta emot personer en och en när butiken var öppen. Och sedan ha ett föredrag och visa bilder efter stängning, men det kom så mycket folk att planerna fick ändras och han höll ett föredrag även när butiken var öppen. Intresset från besökarna verkade vara stort och det kändes som att många av deltagarna kommer att följa med på någon av resorna. En av besökarna hade faktiskt redan varit två gånger till Mae Phim och planerar att åka en tredje gång. Resorna går från november till mars och klimatet på plats är ungefär detsamma vilken resa man än väljer, runt 28-30 grader. Ganska lockande att smita iväg ett par veckor när mörkret och kylan dominerar i vårt land, eller hur? SvenskPress.se

Viktiga ögonblick I april öppnar Länsmuseet Gävleborg fotoutställningen Livets Steg, med foton av Anders Ryman. Under drygt 7 år resten fotograf Anders Ryman runt i världen för att dokumentera människors övergångsriter och ceremonier. Tillfällen som markerar övergången från ett steg i livet till ett annat. Hans ambition har varit att täcka alla stora världsreligioner, alla bebodda världsdelar och alla steg i livet, från födelsen till döden. Oavsett var vi bor och vilken kultur vi än kommer ifrån är vi människor i grunden lika. Vi har ett behov av att manifestera de steg vi tar i livet. Alla har vi varit med om viktiga ögonblick i våra liv, händelser som har en speciell betydelse för oss. Vilken roll spelar ceremonierna idag? Finns det ceremonier som förlorat sin betydelse? Kanske finns det annat som är viktigt – till exempel att fylla 18 år och bli myndig? Eller känns studentbalen viktigare än att ta studenten? Vilka ögonblick har varit viktiga i just DITT liv? I anslutning till Rymans foton kommer länsmuseet att visa allmänhetens inskickade bilder av egna viktiga ögonblick och händelser i livet. Utställningen Livets Steg öppnar den 21 april och pågår till den 29 juli 2012. SvenskPress.se Hantverksbutiken i Gävle

Holland 16/4, 7 dagar - möt våren med blommande tulpaner och trevliga utflykter.

Brokryss med syttende maj 15/5, 4 dagar -

75:- 99:-

kryssning kombinerat med norskt nationaldagsfirande.

SPA i Estland - hälsoresor till Pärnu, Tallinn, Haapsalu och Ösel. En resevärd är med under hela resan (från Stockholm). Hör med oss om avresedatum. Reslängd: 7-13 dgr.

Kungsbäcksvägen 50, Gävle 073 - 801 99 22 • www.vänskapa.se

Lilla Saigon din asiatiska kvarterskrog på söder.

Drottninggatan 29-31 • Gävle 026-51 45 40 • 026-12 00 00

Lunchbuffé

Middagsbuffé

Helgbuffé

mån-fre 11-15

mån-fre 17-20

lör-sön 12-20

Valet är ditt! Vi garanterar en komplett matupplevelse.

S. Kungsgatan 8, Tel. 026 61 52 62. www.lilla-saigon.se

4 Fritid

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Specialsömnad till båtar • husvagnar • husbilar • bussar lastbilar • tält • vindskydd • soltak • Egna önskemål

Syverkstan byter ägare Nu lämnar Siw över rodret till Mia. För sex år sedan startade Siw Jillebo Syverksta´n som har huvudinriktning på båtkapell och båtdynor. Genom åren som gått har det producerats en stor mängd av dessa produkter.

Dinkelcrepes

med champinjonfyllning

Rälsgatan 6B, 800 15 Gävle 072-283 58 12, info@syverksta.se, www.syverksta.se

Ekologisk limpa Med solroskärnor, linfrö och hirsfrön

39 kr/st 2 st 50 kr (rabatt 28 kr)

Tel. 026-628 128 info@bodins.se Fax 026-651 165 www.bodins.se Södra Kungsgatan 13 Gävle Erbjudande gäller endast mot denna kupong, Dock längst t.o.m 2012-04-22. Endast en kupong per kund.

värdecheck

Eftersom Syverksta´n skräddarsyr efter kundens skiftande önskemål, så har det blivit många olika uppdrag bland annat som leverantör till SFbio över hela Sverige. I dagarna har ytterligare en stororder med SF-bio tecknats för sjätte året i rad. Syverksta´n har de senaste tre åren sysselsatt Siw och maken Curt på heltid, men nu har makarna bestämt sig för att njuta av fritiden på heltid, så länge hälsan och orken finns kvar. – Det mest udda jobbet jag gjort är fallskärmar till boaormar, säger Siw. Från den 2 april 2012 blir det Mia Breisch som står vid rodret och fortsätter med samma inriktning som hittills. Mia har jobbat som industrisömmerska och har även utbildning i tapetserar- och mönsterkonstruktion. Hon har varit lärling hos Syverksta´n sedan januari och har redan fem kapellmallningar i bagaget och ett större antal dynor. – Det känns mycket spännande att driva Syverksta´n vidare och jag ser fram emot möten med för mig nya kunder och nya uppdrag, säger Mia. – Jag vill tacka alla trevliga kunder för en jätterolig tid och önskar min efterträdare lycka till, säger Siw. Full fart framåt! SvenskPress.se

Kontakta Mia Breisch 026-10 90 19

4 portioner 3 ägg 5 dl Gefl eortens Mjölk 2 dl siktat dinkelmjöl ½ tsk salt 2 msk smör 100 g champinjoner 1 gul lök 2 msk smör 2 dl Gefl eortens Crème Fraiche Gourmé Champinjon-Kantarell 2 dl riven Västerbottensost Blanda ägg, mjölk, dinkelmjöl och salt till en klimpfri smet. Smält smöret och rör ner det i smeten. Grädda pannkakor på båda sidorna i en pannkakslagg. Dela champinjonerna i mindre bitar. Finhacka löken. Stek champinjoner och lök i smör tills vätskan kokat bort och de har fått lite färg. Blanda i crème fraiche. Smaka av med salt och nymalen peppar. Sätt ugnen på 225°. Fyll varje pannkaka med svampfyllning och rulla ihop till en crepe. Lägg i en smord ugnsfast form. Strö över riven ost. Gratinera ca 5 minuter eller tills de fått fi n färg. Strö över persilja.

20 MIN

www.gefleortens.se Läc

kra

rece

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

pt me

d våra pr

odukter hittar du på www.g

s.se efleorten

Fritid 5


Pelle Olsson: Gävles egen fotbollsprofessor År 2004 var året då Gefle IF chockade fotbollssverige genom att ta steget upp i den högsta serien. Att tränaren då hette Kenneth Rosén är det säkert många som minns. Att han idag heter Pelle Olsson är det nog ingen som har missat. Gävles egen fotbollsprofessor har med stort hjärta och små ekonomiska medel gjort GIF till en allsvensk klubb att räkna med. Förra årets niondeplacering med 41 inspelade poäng innebar nytt klubbrekord och kanske har det rentav blivit dags att höja ribban, nu när man går mot sin åttonde raka säsong i den svenska fotbollens finrum.

Vad som krävs för att vinna – Faktum är att vi inte har börjat målsättningsarbetet än. Men vi tar med oss erfarenheterna och en positiv känsla från förra säsongen. Vi börjar dock på noll igen och måste ha med oss insikten om vad som krävs för att vinna en allsvensk match och det är stenhårt arbete och en dos ödmjukhet i balans till ett gott självförtroende. Det är väldigt små marginaler i Allsvenskan och är inte vi i närheten av vårt bästa riskerar vi att förlora alla matcher, säger Pelle Olsson från sitt arbetsrum på klubbens kansli. Och på tal om små marginaler. Gefle IFs rekordnotering från förra säsongen hade lätt kunnat bli än mer rekordartad. – Det är klart att med två förluster på de femton första omgångarna och en förlust på de nio sista är det lite retfullt att det inte räckte till en ännu bättre placering, fortsätter Pelle och konstaterar samtidigt att sviten på sex raka förlustmatcher under slutet av sommaren kostade laget en mer framskjuten placering. I år har Gefle en ovanligt stor trupp att arbeta med. Hela 26 spelare ingår i tränare Olssons lagbygge, men det skulle kunna vara hur många som helst. – När vi som allsvensk klubb erbjuder en professionell tillvaro som fotbollsspelare, då skulle vi kunna ha hundra spelare om vi vill. Det finns ett sånt tryck på att komma åt de positionerna som en allsvensk spelartrupp innebär. Att den stora truppen skulle vara en strategi för att undvika långa energidippar under säsongen håller dock Pelle inte med om. – Nej, egentligen inte. Det är viktigt att vi kan förstärka med spelare som har anknytning till oss och området här och känner att det är något väldigt bra att spela i Gefle IF. Sen kan man ju hoppas att en ökad bredd gör att vi klarar av att ha bättre träningar under större delen

6 Fritid

av året, även under intensiva perioder med mycket matcher. Tittar man närmare på Gefles trupp ser man att en hel del har hänt sedan 2011. Kvar finns ingen Theorin och inte heller någon Chibsah, onekligen två stora luckor att fylla. – Det är ju två spelare som har spelat mitt i laget i fyra år i stort sett och gjort närmare hundra matcher i Allsvenskan. De behövde ersättas av spelare som vi tror kan gå in och konkurrera direkt. Valet föll på Linus Malmborg från Vasalunds IF och Alexander Faltsetas från IFK Göteborg, två olika spelartyper på två olika positioner, men med en sak gemensamt: en stor hunger att spela allsvensk fotboll och en vilja att utvecklas. – Gefle har inte förutsättningarna att värva de mest etablerade spelarna. Vi kan erbjuda en bra miljö att utvecklas och bli bättre i och det är det som måste vara huvuddrivkraften hos spelarna.

Nya spelare Totalt har det blivit fem nya spelare i GIF till den här säsongen. Förutom de redan nämnda har klubben knutit till sig framtidsnamn i William Lundin, backtalang från IFK Göteborg, och Johan Svantesson, skrällvärvningen från Vara SK i division fyra. Men att Gefle bara skulle värva unga spelare från lägre divisioner är en myt, enligt Olsson. Hasse Berggren och Mikael Dahlberg är två exempel på etablerade spelare som kommit till klubben de senaste åren. Ett annat purfärskt exempel är årets värvning av gamle succémannen Johan Oremo från Djurgården. – Framförallt har Johan kvaliteter som passar i vårt sätt att spela. Han har en otrolig uthållighet och snabbhet i kombination, säger Pelle som vid sidan av det rena fotbollskunnandet pekar ut fysiken som en avgörande faktor för att lyckas. – Det är viktigt att ha en fysisk kapacitet så att man klarar träningsdosen, men sen behöver du en väldigt bra fysik för att spela allsvenska matcher. Det är stor skillnad på den fysiska nivån i Allsvenskan kontra en lägre division. Johan Oremo är bara en av flera tidigare okända spelare – Alexander Gerndt och Amadou Jawo är två andra – som fått rejäla genombrott i GIF-tröjan. Detta har gett Gefle IF rykte om sig som en bra klubb att komma till och utvecklas, i synnerhet om man är forward. – Jag har inga mer geniala övningar än någon annan, säger Pelle

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


och talar istället om vikten av att skapa en tydlig ram som ger spelarna kontinuitet i vardagen. Grundläggande saker som att prylarna är på plats när spelarna kommer till träningen, att planen är i ordning och att lönen kommer i tid, skapar enligt honom den trygghet som behövs för att kunna prestera i den otrygga miljö som proffsfotbollen ofta innebär.

Många år i föreningen Med sina många år i föreningen, både som spelare och tränare, är Pelle något av en ”Mr. GIF”. Därför är det föga förvånande att de tre ord han väljer för att beskriva sig själv – engagerad, envis och realistisk – lika gärna skulle kunna vara en beskrivning av klubben Gefle IF. ”Hårt arbetande” är ett annat epitet som passar in på såväl Pelle själv som hans lag. Som både tränare och sportchef i klubben kan man fråga sig om fotbollen någonsin släpper taget om honom. – När jag har semester brukar jag försöka släppa fotbollen, men det är inte så många dagar på året. Jag tror att det här jobbet som allsvensk tränare är med där hela tiden. Framförallt bestämmer man inte själv när man kan slå av och på. Sen gäller att man klarar av att hantera ens omgivning och familj och vara närvarande. I olika perioder tar jobbet all tid och ibland är det lugnare. Och det är väl också det roliga, att ingen vecka är den andra lik. Framgångarna med Gefle gör att Pelle Olsson numera är ett aktat namn i tränarsverige. Antagligen skulle han kunna jobba någon helt annanstans, men någonting håller honom kvar. Förklaringen kan sammanfattningsvis stavas en god arbetsmiljö. – Strömvallen är inte den mest moderna arenan men det är ändå en härlig miljö att jobba som fotbollstränare i. Vi har en intressant spelartrupp just nu, en styrelse som jobbar bra, vi har Evas jobb som klubbdirektör och de övriga på kansliet också. Alla drar åt samma håll och det är kul att vara en del av det. Det är spännande som tusan varje dag i den här konkurrensen som vi lever i. Jag har bra människor runtomkring mig och det gäller såklart även resten av tränarteamet. Frågan är hur långt detta räcker i en alltmer globaliserad och ekonomiserad fotbollsvärld. Om det ska spelas allsvensk fotboll i Gävle även på sikt behövs antagligen andra saker också. – Då behöver vi ha en större ekonomi och det hoppas vi få genom en bättre arena. Ingen svensk klubb bestämmer själv takten över spelartruppens förändringar men med en lite större ekonomi än vad vi har nu skulle vi ha större chans att hålla truppen intakt över tid. Det är ju ingenting vi tänker på när vi går ut till match, att motståndarna har mer pengar än oss, men det är viktigt att klubben strävar mot en bättre ekonomi. Under tiden gör sig GIF redo för ännu en säsong i Allsvenskan. Får man tro tränare Olsson har vi en ovanligt rafflande serie att se fram emot. – Allsvenskan i år känns som en jätteintressant och oviss serie. För oss kommer det att bli en jäkla utmaning att ta upp kampen med de här lagen. Redan den 2 april drar fotbollsfesten igång då Gefle möter Malmö borta i premiäromgången.

CYKLAR

TILL VÅRPRISER www.teamsportia.se

3999KR ORD. PRIS 4699 KR

MONARK SOFIA 28” Damcykel med aluminiumram, 3-vxl shimano med fot och handbroms, komplett utrustad med belysning driven av navgenerator.

3999KR ORD. PRIS 4699 KR

SJÖSALA KORNELIA 28” klassisk damcykel med 3 vxl Shimano Nexus. Vilken färg är du? Här erbjuds en komplett utrustad damcykel i 5 spännande färger.

5999KR ORD. PRIS 6999 KR

CRESENT MARIA 28” damcykel med 7 vxl Shimano. Fullt utrustad med godkänt lås, aluminiumram med lågt insteg, belysning med navgenerator och dubbelbottnade fälgar.

5 snabba frågor Världens bästa fortbollsspelare/tränare? Xavi och Iniesta/Roy Hodgson. Favoritlag förutom GIF? Även om de har hållit sig borta från Premier League ett tag nu, kan jag inte vika från Leeds United. Dig själv med tre ord? Engagerad, envis, realistisk. Vilka vinner Allsvenskan 2012? Elfsborgs IF. Favoritsysselsättning utanför fotbollen? I vardagen promenera och när jag har tid resa.

Tom

Hakim

Lokförargatan 1, Gävle . 026-10 91 00 Öppet: Mån-fre 10–19, lör 10–15, sön 11–15

Text: Claes Wallgren – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Gilla oss på facebook Fritid 7


GestrikeKalendern MARS 19 Hatets röst. Teater Fryshuset gör

ATG-Direktspel

alla luncher

v64 & v75

tillsammans med EXIT en djupdykning i den svenska vitmaktrörelsen. Vad är det som rör sig i huvudet på en ung nynazist och vad händer när tvivlen kommer? Gävle Teater, kl 19. 20 Välkommen till Kulturlunch! Föredrag - Graven i Kungsbäck Arkeolog Bo Ulfhielm berättar om nya fynd från vikingatidens Gästrikland. Länsmuseet Gävleborg, kl 12-13. 22 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Musik av Johann Sebastian Bach. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 12.30-13. 23 Våga Vara Egen. Mässa för unga företagare. Göransson Arena, Sandviken, kl 12-18. 24 Familjelördag i Studion. Brodera egna samlarkort med Charlotta Cederlöf. Länsmuseet Gävleborg, kl 13-15.

24 Gefle IF - IFK Mariehamn.

cker ! ö b t e 2 Pock etala för b köp 3

Tränigsmatch. Strömvallen, kl 14. 24 Soppis och loppis - köp och sälj. Söders Källa (vid Södermalmstorg), Gävle, kl 10-15. 25 DUOJ Brazil. Skivrelease! CC-puben, Gävle, kl 16. 26 Måndagsmix för barn. Musik, drama och berättelser med dramaelever från Västerbergs folkhögskola. Sandvikens folkbibliotek kl 10.15-11. 29 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Musik för Marie bebådelsedag. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 12.30-13. 29 Fröken Julie. 2012 är Strindbergs år och det uppmärksammar vi med författarens kanske mest kända drama. Gävle Teater kl 19. 29 Tomas Andersson Wij. Spegeln Gävle kl 19.30. 31 A Music Story. Janne Schaffer tar oss på en resa genom 40 år som musiker och artist. Gävle Teater, kl 19.30. 31/3-1/4 Vårmässa. Lokala hantverkare. Silvanum, Gävle.

APRIL 1 Blåbärsklubben - Tobbe Trollkarl - En Galen Föreställning. Gävle konserthus, kl 14.

BETALA DINA RÄKNINGAR HÄR Direkten Bomhus Klockar Calles gata 4, 804 29 GÄVLE Tel, 026-19 62 60.

8 Kalendern

Allsvensk hemmapremiär. Strömvallen, Gävle, kl 14.

11 Soran Ismail - Resan fortsätter. Föreställningen blir som en jordenruntresa – med den skillnaden att du inte får eurobonuspoäng. Gävle Teater, kl 19.30. 13 Sten & Stanley - 50års-jubileum. Gävle Konserthus, kl 19. 14 Laleh. Gävle Konserthus kl 19.30. 15 Orgelkonsert med Per Ahlman. Musik av bl.a L. Boëllmann och Cesar Franck. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 16-17. 16 Musical mot droger - Dont forget to kiss your mother goodbye. Gävle Konserthus kl 19. Fri entré. 18 Musiksoppa - Musikalsoppa. Spegeln, Gävle, kl 12. 19 Behåll din hälsa - den viktiga egenvården. Föreläsning med Dr Olle Haglund i samarbete med Hälsokraft. Söders Källa, Gävle, kl 18.30-21.00. 20 Videogud Festivalen 2012. Heldagsforum med screenings, föreläsningar, och inblick i aktuell videokonst. Spegeln, Gävle. 20 Röster i världen! Haitisk folkmusik med Jazzgymnasiet. Vasaskolans musikesteter tillsammans med musikern och sångaren Sten Källman. Gävle Teater, kl 19. 21 Garvsyra med revyn Nybryggt. Spegeln, Gävle kl 19.

21 The World Famous Glenn Miller Orchestra. Tribute To The Great Big Bands. Gävle Teater, kl 19.30. 22 Körkonsert. Trefaldighetskören, Ansgarskören, Stråkorkester ur Gävle symfoniorkester. Heliga Trefaldighet kyrka, Gävle, kl 16-17. För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel.

Tar pengarna slut på utlandsresan?

Skicka pengar hos oss via Western union. Pengarna kommer fram inom några minuter!

7 Gefle IF - Syrianska FC

Foto: Pressbild. 1 Musik Direkt. Sveriges bredaste livemusiktävling för unga musiker mellan 13 och 19 år. Gävle Teater, kl 16. 5 Adrian Lux. Slick City, Gävle. 6 Påsklov på Sveriges Järnvägsmuseum. Påsklovsprogram 6/4-15/4. Spelhåla med klassiska brädspel och pyssel i museet. Modelljärnvägen i källaren visas helgen 14-15/4. Museet öppet 10-16. 6 Be Bob a Luba Show - back to the 50´s. Gävle Konserthus kl 19.30. 6-9 Gästrik Konst. Välkommen till Gästrik Konst 2012. Besök våra vackra kulturmiljöer. Upplev den spännande konsten och mötet med våra fantastiska konstnärer. 6 Jazzkonsert Bay City Seven. Traditionell långfredagsjazz på Silvanum, Gävle, kl 14.30-16.15.

Saknar ni Gestrike Magasinet?

Finns även på turistbyråer och bibliotek.

Saknas era evenemang i Kalendern?

Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Notera att nu hämtas alla evenemang som publiceras här i GestrikeKalendern från hemsidan. Fler arrangemang och mer information finner ni också där.

Kalendern - Gratis och nu med ännu bättre och lättare administration!

BOKA PLATS I NÄSTA NUMMER Utkommer 22 april Manusstopp 4 april. Tel. 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se


(08.00-17.00 mån-fre)

Besökstid måndagar: 15.00-17.00

Kostnadsfri ochPlats: opartisk Stadsbiblioteket. Boka gärna tid! rådgivning i din kommun (tar emot samtal i mån av tid) Telefontid måndagar: 10.00-12.00 Telefon: 026-17 83 05 Övriga tider kopplas samtalen till med­ energiradgivning@gavle.se borgarkontoroet (08.00­17.00 mån­fre). www.gavle.se/energi Besökstid måndagar: 15.00-17.00 Plats: Stadsbiblioteket. Boka gärna tid! (tar emot telefonsamtal, i mån av tid).

TILLSAMMANS MOT MÅL

Vårvisning!

Extra lördagsöppet 31 mars kl 10-15. Vi bjuder på korv med bröd m.m.

Telefon: 026-17 83 05 energiradgivning@gavle.se – www.gavle.se/energi

lko m en me br n a a a tt ffä gö r! ra

Snickeri, Byggtjänster och Hantverkskvalitet

Säljer och monterar fönster Riavägen 5, 818 33 Valbo • Tel: 026-13 30 40 Verkstad: 026-13 25 40 • e-post: info@caravanmarine.se www.caravanmarine.se • Mån-Tor 10-18, Fre 10-17, Lör 10-13

TEL 026-13 34 40 MOBIL THOMAS 070-659 53 25

CYKELBYGGAREN 20 ÅR! Vi firar med 20% rabatt i hela butiken! (Gäller under hela vecka 13, 26-31 mars)

1992-2012

TÄVLA & VINN! Monark Karin 3 vxl Damcykel

Värde 4.495:-

MISSA INTE! N E L L Ä V -K F F O K KIC 21:00 ONSDAG 28/3 18:00- aningar...

och utm Du som gillar fart & MTB modeller! RACER JUBILEUMSPRISER på der kickoff-kvällen! OBS! Gäller endast un

Tävlingen pågår under V. 13

RACER OCH MTB! Fullspäckad kväll!

SERVERING

TIPSRUNDA

GRATISLOTTER

Korv med bröd, läsk, kaffe och tilltugg

-Superfina priser!

Dragning sker 21:00 Se till att vara på plats

ETT TRYGGT VAL!

Representanter från...

MAGNUS DARVELL ...är på plats i butiken

från Team Kalas

Finns på plats i butiken!

Hyttgatan 13-15 811 33 SANDVIKEN 026-25 25 00 info@cykelbyggarn.se www.cykelbyggarn.se

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

1992-2012

Fritid 9


En kvinna som får saker att hända Det är ingen slump att Eva Olsson fick jobbet som samordnare i Gävle Centrumsamverkan. Hon har gång på gång, under hela sin karriär, visat att hon kan få stora saker att hända. Från att starta en målarfirma i Los Angeles och måla hus i Beverly Hills till att skapa världens första skoterdrive-thru på McDonalds. – Jag har tokiga idéer, säger hon och skrattar. Och jag har modet att våga, jag är inte rädd och jag fastnar inte i gamla banor, säger Eva Olsson om varför hon lyckas så bra med det hon tar sig an. Det var under hösten 2008 som föreningen Gävle Centrumsamverkan började se sig om efter en ny samordnare. Eva bodde då i Uddevalla, men hon hade tidigare gjort avtryck i Gävle genom att driva McDonald´s. Hon var med när Gävle Centrumsamverkan startades, och de visste mycket väl vad Eva har kunnat åstadkomma i de städer och företag som hon jobbat med. Just då passade ett erbjudande om att flytta till Gävle mer än väl. Hennes pappa hade precis gått bort, och hon ville gärna flytta närmare sin mamma i Bollnäs. Att hon dessutom haft fyra magsår och var sjukskriven gjorde att hon var öppen för en ny livsstil och ett nytt jobb, med arbetsuppgifter där hon skulle slippa pendla. Sedan januari 2009 har hon jobbat med att förbättra Gävles centrum, och nu börjar resultaten av hennes arbete att synas. Äntligen står Gävle redo att använda sig av metoden ”Årets stadskärna”, som bygger på att mäta exakt allt som sker i centrum. Mätningen går till genom rutmönster och registrering hur, var och när folk rör sig. Genom GIS-metoden, geografiskt informationssystem, kan man samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data. – Genom att kartlägga allt kan vi bli en oerhört intressant stad och locka hit önskvärda butiker, säger hon. Att vidga Gävles centrum står också högt på Evas önskelista, att få med både Söder och Gävle Strand och inte bara området kring Stortorget. – Jag vet precis hur jag vill att det ska se ut, nu måste jag bara få folk att samarbeta.

10 Profilen

Uppvuxen med sport Vikten av att samarbeta har hon fått erfara under hela livet, från tidiga sportintressen till de första jobben. Eva föddes i Bollnäs, där uppväxten kretsade kring sport. Hela familjen delade sportintresset och efter att ha testat på olika skidsporter var det tävlingssimning som kom att bli Evas gren. Det gick så bra för henne att hon som 15-åring hamnade på prispallen i Junior-SM. Resultatet av den medaljen blev insikten om att hon måste ta sig till en större klubb, vilket blev GSS, Gävle Simsällskap. – Jag hade aldrig varit i Gävle innan, det var en jättestor stad för mig. Klubben ordnade både boende och jobb, de få timmar hon hann jobba. Hon skulle nämligen simma tre timmar per dag för att kunna nå sina drömmar om VM och OS. Nu kom hon bara till vinster på Sverigenivå. Men ett världsrekord i Guinness Rekordbok 1977 hann hon med innan hon som 19-åring slutade med simning. Det var i och med avslutet som hon och fyra tjejer till klurade på hur de skulle göra en ärofylld avgång som hyllade klubben. När de fick syn på Guinness Rekordbok kom tanken om ett eget rekord. I boken hittade de en stafettsimning där sju killar hade simmat i sju dygn. – Så vi tänkte att då kan väl vi, fem tjejer, simma i tio dygn, säger Eva och ler. Sagt och gjort. De tog kontakt med Guinness Rekordbok och ordnade fram läkare, massör och kokerska som skulle medverka när rekordet skulle utföras inne på Strömbadet. Framför en publik som följde denna tiodagarssimning simmade de 87 mil och sju kilometer. – Vi sov inte många timmar under de dygnen. Men vi tog ett världsrekord, och ingen har slagit oss än, säger Eva stolt. Trots att hon slutade tävla så hängde intresset kvar. När hon bestämde sig för att börja jobba satsade hon på en badmästarutbildning i Härnösand. När hon efter ett år var klar och skulle till att söka jobb fick hon hela 23 arbetsplatser att välja mellan. Det slutliga valet förde henne till Huddinge. – Man kan säga att jag var samordnare redan då. Jag såg över

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


säkerheten och tog hand om gäster. Jag kom också med nya idéer för att göra simhallen intressant. Men efter ett år insåg jag att jag inte kunde leva hela mitt liv i en simhall, jag ville mer än så. Det var då USA och Los Angeles kom in i bilden. – Jag ville till möjligheternas land och förverkliga mina drömmar, säger Eva leende. Jag sa till alla att jag skulle stanna i tre månader, det var vad jag hade råd med, men det blev i åtta år. Det fanns ju hur mycket som helst att göra!

Pia The Painter Ekonomin gick bättre än vad hon hade tänkt. Redan första dagen träffade hon en vän, Pia, och snabbt började de koka ihop sina kunskaper för att hitta en möjlig karriär. Det blev en målarfirma. De började med att måla om Pias lägenhet, för att se hur snabbt de kunde jobba och hur bra det gick. Eva gjorde en snygg logga med namnet ”Pia The Painter” och snart hade de lockat kunder i hela området. Alla ville anlita de trevliga svenska tjejerna som gjorde ett så bra jobb. Pias lägenhet fick agera visningslägenhet, och det var inte bara de målade väggarna och taken som lockade, Pias 80-talsmöbler från IKEA föll amerikanarna helt i smaken. – Det slutade med att vi fick börja inreda också, vi sydde gardiner med tyger från IKEA. Vi var som ett tidigt ”Äntligen hemma”. Deras uppdrag spred sig ända till Beverly Hills. – Där har jag målat statyer och postlådor och varit inne i många kändisars hus. Vissa hus var så stora att man behövde kompass för att ta sig runt, säger Eva och skrattar. Innan hon lämnade Sverige hann hon också med att vara statist i ett antal filmer, som till exempel ”Commando” med Arnold Schwarzenegger och ”Something In Common” med bland andra Mary Tyler Moore.

Herravdelningen på H&M

brinnande engagemang. – Jag har aldrig tråkigt. Jag lever och njuter av det jag gör. Det blir väldigt passionerat och kreativt, säger Eva Olsson. Text: Marie Björk Foto: Gabriel Liljevall • SvenkPress.se

Eva Olsson Namn: Eva Olsson Titel: Samordnare i föreningen Gävle Centrumsamverkan, där fastighetsägare, butiksägare och kommunen jobbar för att utveckla och förbättra centrum. Ålder: 53 år Bor: Gävle Strand Familj: Singel (letar fortfarande efter mannen att dela livet med) Tidigare yrken: Utbildad badmästare. Har varit butikschef på H&M, drivit McDonalds i centrala Gävle, haft egen målarfirma i Los Angeles och varit destinationsutvecklare i Piteå. Sportkarriär: Vunnit Junior-SM i simning. Hon har även ett världsrekord i Guinness Rekordbok efter en stafettsimning med fyra andra tjejer från laget GSS, Gävle simsällskap. Det visste du inte: Eva går regelbundet till en häxa i Korpilombolo som spår i kort och ger henne guidning. Hon har också busskort sedan tre år tillbaka, ett körkort hon ännu inte använt i sitt yrke.

När Eva skulle till att fylla 30 ville hon tillbaka till Sverige och bilda familj. – Det är bara det att jag inte har hittat mannen jag vill dela mitt liv med än. Men hon gjorde några tappra försök. När hon kom tillbaka till Sverige flyttade hon till Uppsala. Den första platsen hon sökte jobb på var H&M. Inte på vilken avdelning som helst, herravdelningen. – Jag ville vara där för att träffa en man. Jag tror aldrig att de har sålt så mycket, jag följde med dem in i provhytten och klädde på dem, säger Eva och skrattar. Hennes säljknep ledde dessvärre inte till att hon hittade sin ool lvv! ! drömman. Men däremot gjorde hon ett avtryck som säljare som ledde ddaannssgg henne från Uppsala till en butik i Norrtälje som hon fick i uppgift att försöka få på fötter. Och hon lyckades. Därefter blev hon headhuntad av McDonald´s som ville att hon skulle bli franchisetagare. Tanken var då att hon skulle öppna en butik i Norrtälje, men bygget blev inte av, istället erbjöds hon en butik i Gävle. – Jag hade inte en tanke på att flytta till Gävle igen, där hade ol v ! da ns g jag ju redan varit. Men det blev så ändå! Mellan 1992-2001 drev hon restaurangen som då låg i Sportsugen? Sportsugen?Hungrig? Hungrig?Sällskapssjuk? Sällskapssjuk?Törstig? Törstig? Winnhuset, men när den skulle flytta till nuvarande plats och Hos Hososs osshittar hittardu duden denperfekta perfektakombinationen. kombinationen.Gör Gör göras om till två plan valde Eva att sluta. Bortaoch och som somfansen, fansen,ladda laddainför införmatchen, matchen,upplev upplev Borta – Jag ville att McDonald´s skulle vara ett plan, när det inte och ochfira firasegern segernpå påSveriges Sverigesbästa bästa Hemmamatcher Hemmamatcher kändes bra längre så sålde jag. Sådan är jag, spontan och vågar Godmiddag middag med meddina dinavänner vänneroch och läktarplats. läktarplats.Ät Äten en God lyssna på min magkänsla, säger hon. seseen enbra bramatch matcheller ellertävling tävlingpå pånågon någonav avvåra vårastora stora Tanken då var inte att vara så radikal och lämna Gävle skärmar. skärmar.Varför Varförinte intetatamed meddina dinakunder kunderoch ochbjuda bjudapå påen en omedelbart. Men så blev det. På ett besök i Uddevalla fann hon Sportsugen? Hungrig? Sällskapssjuk? Törstig? huset hon omedelbart ville köpa, och ännu en gång lämnade hon Hos oss hittar du den perfekta kombinationen. Gör Boka din plats på Sveriges bästa läktare på telefon Gävle, för att sedan komma tillbaka igen. Arbetet med McDonald´s som fansen, ladda inför matchen, upplev Borta och 026 - 10 05 10! höll hon dock kvar ett tag till. 2002 fick hon erbjudande att hjälpa på Sveriges bästa Hemmamatcher och fira segern Piteå, Luleå och Skellefteå att slåss mot norrlandsjätten Max. läktarplats. Ät en God middag med dina vänner och se en bra match eller tävling på någon av våra stora Radikal och vågad som hon är uppfann hon världens första skoterdrive-thru, något som borde vara givet i ett landskap där skoter ärskärmar. Varför inte ta med dina kunder och bjuda på en ett av de främsta färdmedlen. Men Eva fick slåss mot skoterleder och regler innan hennes gyllene idé blev en världsnyhet. Reportrar kom från BBC och TT för att bevaka hennes unika fenomen och Måndag till torsdag: Öppet från 16.00 Fredag: 15.00 - 02.00 Piteå sattes på kartan i ett världssammanhang som aldrig förr. Lördag: - 02.00 Söndag: 14.00 22.00 Norra13.00 Kungsgatan 7, Gävle · 026 -10 05- 10 Därefter fick hon fler uppdrag för att gynna turismen i Piteå, något hon tycktes vara en fena på. Men nu är det alltså Gävle som har den stora äran att få dra nytta av Evas smågalna idéer och

LADDA LADDA FÖRE, FÖRE, FIRA FIRA EFTER! EFTER!

LADDA FÖRE, FIRA EFTER!

– Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Profilen 11


Özz Nujen. Foto: Ylva Erewall

En programledares bekännelser - del 16

I en värld bland komiker, poeter och legender Följ Marie Björks arbete som programledare i kultur- och nöjesprogrammet Fredag! som sänds varje vecka i P4 Gävleborg. Här får du veta det som inte alltid hörs i radioapparaten. Min mormor och morfar lyssnar alltid på mitt radioprogram, jag tror att de har lyckats få hela Söderfors att lyssna på P4 Gävleborg istället för P4 Uppland. Det är jag så klart mycket stolt över. Förutom att det diskuteras om hur glad jag låter så pratas det också om huruvida jag andas eller inte. Det gör jag. Det behöver de inte oroa sig för. Jag har gått röstträning under min tid på SVT, jag kan det där med att andas på rätt ställe. Det är bara det att jag blir så oerhört ivrig och lycklig av att sända radio, så det är mycket möjligt att jag hastar iväg en smula. Men det är oftast en vinning. Jag har en förmåga att få både lyssnare och gäster på bra humör. Nervösa och blyga gäster är lite av min specialitet, kan jag få dem att släppa loss känner jag mig mycket nöjd.

Skapa dålig stämmning Men ibland är jag så inne i vanan att trigga igång mina gäster att det kan bli ett riktigt skenande när jag redan har en överspeedad gäst. Som komikern Özz Nujen till exempel. Han besökte ju Gävle för en föreställning på Konserthuset, en föreställning som gick under namnet ”Dålig stämning”. Så han hade ju givetvis gått in för att försöka skapa dålig stämning, för att ideligen kunna härleda till sin föreställning. Men se det gick jag inte på. I mitt program kan man inte skapa dålig stämning bara så där. Men jag fick snabbt inse att det inte gick att hålla mitt humör fullt så sprudlande, om jag skulle kunna få ut något vettigt

Text: Marie Björk SvenskPress.se

kdc 3054u

Nu 899:- (ord. 1199:-)

Kryddstigen 8, Gävle 026-66 00 65 Öppet: Mån-tors 12-18, fre 12-17 www.ljudbutiken.nu

12 Nöje

Dylan försoning

Jag fick också tillfälle att bekänna mitt Dylan-motstånd. Ja, jag erkänner, jag har ett sånt motstånd. Jag kan inte riktigt förstå Dylans storhet på ett djupare plan. Jag har tänkt ut ett poesiprojekt som skulle kunna få mig att närma mig hans texter. Men jag har inte början än. Däremot har Ebba hjälpt mig en bit på traven genom hennes fina platta som hon gjort tillsammans med Mikael Wiehe, ”Dylan på svenska”. Där kan jag faktiskt förstå poeten Dylan, den som jag inte riktigt kommit åt än, så mycket som jag vill. Lyssna gärna på Ebbas ”För att jag älskar dig”. Och det säger jag inte bara för att min fästmans syster Angelina kan sjunga den så vackert. Angelina som för övrigt är döpt efter en Dylan-låt. Jag känner att jag är på väg mot en försoning mellan mig och Dylan. Den bästa försoningen vore väl att få en intervju. Men just nu har jag en annan manlig legend att locka till radion, Thåström. 13 april kan ni höra om jag lyckas eller inte.

Vårrea!

Upp till 70% rabatt på utvalda produkter Prisexempel: Baspaket fr 1999:-

ur en komiker som inte drar sig för att fånga en komisk situation och leverera ett spontant skämt, så var jag tvungen att ta till hårdare tyglar. Men jag måste ändå poängtera att jag gillade Özz, verkligen. Och jag tror bestämt att han gillade mig. Det sista han sa innan han gick var: ”Du är grym, du gör ju fan allting själv: research, programleder och sköter tekniken!” Japp, så är det att vara programledare i P4 Gävleborg! Mer stillsamt blev det när artisten Ebba Forsberg besökte programmet, inför sin spelning på Spegeln 23 mars. Vi fastnade i ett riktigt poetiskt samtal. Det visade sig att hon var lika intresserad av poesi som jag, och vi fick tillfälle att utbyta diverse skrivtekniker.

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Intimt med Tomas Det är något väldigt ärligt och äkta över det som Tomas Andersson Wij gör, i det han skriver. Och i den avskalade analoga form han ofta framträder så kommer det ofta fram lite extra, de svenska texterna i all sin nakenhet. Och såna gäster brukar göra sig extra fina på Spegeln i Gävle. Därför är fredagen 30 mars ett datum att boka in. Då kommer han med sitt band och sin nya platta ”Romantiken”. En skiva som fått fina recensioner och som förhoppningsvis inte gör Gävle besviken. Text: Marie Björk • SvenskPress.se

Det stora Strindbergsåret Ur Fröken Julie. Foto: Conny Andersson

Foto: Sandra Löv

Gyllene Draken – en förgylld föreställning När Folkteatern Gävleborg sätter upp en föreställning kan man nästan räkna med att det blir bra, det är en oerhört skicklig ensemble de har. Denna gång har de tagit sig an en pjäs skriven av Roland Schimmelpfennig som är Tysklands mest spelade samtidsdramatiker just nu. Hans pjäser har spelats i över fyrtio länder, och nu kan man alltså se föreställningen Gyllene Draken i Gävleborg. 23 och 25 mars, samt 27 och 28 april i Gävle. Och 19 och 20 april i Sandviken. Fem skådespelare delar på hela 22 roller, så det blir ständiga växlingar som kastar sig mellan allvar, sorg och expressiv, galen humor. Allt detta med utgångspunkt från restaurangen Gyllene Draken. Text: Marie Björk • SvenskPress.se, foto: Martin Skoog

Det här är det stora Strindbergsåret, så självklart ska man kunna skåda hans stora drama även i Gävle. 29 mars kommer nämligen en uppdaterad version av Fröken Julie till Gävle Teater. Denna version är redan beprövad och har spelats under hela sommaren i Stockholm. Vad som tycks locka publiken är att hur Strindbergs fullständiga text här får nytt liv och möjligen lite mer jävlaranamma, bland djärvhet och svart humor.

Text: Marie Björk • SvenskPress.se

VÅRPARTY 2012 LIVE PARTYBAND • fre-lör GÄVLES HETASTE DANSGOLV QuIz-NIGHT • torsdagar Grymma priser to-lö 18-20 Boka gärna bord Varmt välkomna! TEL: 026-18 30 21 www.heartbreak.se

BONAFIDE 30 MARS

MÖT VÅREN HOS OSS! Lätt att parkera, kom in & låt dig inspireras.

Centralplan 5, Gävle, Tfn: 026-12 04 70

w w w.han s o n s b lo m s t e rhan de l. s e

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Nöje 13


www.rentatoilet.se 026-120 150

Full fart mot bättre hälsa! 24/3 – Soppis & Loppis kl. 10.00–15.00 19/4 – Behåll din hälsa - den viktiga egenvården kl. 18.30

Föreläsning med Dr Olle Haglund (i samarbete med Hälsokraft).

Söker ditt företag en konferenslokal utöver det vanliga? Vi har den - välkommen till Söders Källa!

Söders

värdecheck

Mer info: www.soderskalla.se Anmälan: 026-51 88 00

Källa

Vi firar 10 år! rabatt på en 10% ifotvårdsbehandling Erbjudandet gäller t.o.m. 27:e april 2012, dock ej med friskvårdskupong

• • • •

Eija Olsson leg. läk., med dr. spec i allmän- och plastikkirurgi

ac fotvård

Många fysiskt inaktiva

Bokning: 026-120402 Norra Skeppargatan 18 803 23 Gävle www.acfotvard.se

Hela 80 procent av den vuxna befolkningen över 30 år är inte fysiskt aktiva i tillräcklig utsträckning.

Ansiktsoperationer Ögonlocks- och öronoperationer Bröst- och bukoperationer Fettsugning, laserlipolys

Södra Åsgatan 29 Ockelbo • Tfn: 0297-403 00 info@estetiskkirurgi.se • www.estetiskkirurgi.se

PÅ GLASEN PROGRESSIVA STANDARDGLAS FRÅN PENTAX

1:-

VID KÖP AV BÅGAR FRÅN 795 :-

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

SPARA DÄR DET VERKLIGEN SYNS:

Av den vuxna befolkningen från 30 år och uppåt, som blir allt större, har bara 20 procent tillräckligt bra kondition ur hälsosynpunkt. Det innebär att 80 procent av den vuxna befolkningen över 30 år inte är fysiskt aktiva i tillräcklig utsträckning idag. Enligt WHO skulle detta vara verklighet först 2020. Text: Niclas Carlson • Hälsa Sverige

Hälsoarbetet ger goodwill Det är viktigt att kunna visa att den egna organisationen har ett fungerande program för hälsoutveckling. Detta för att framstå som en attraktiv arbetsgivare och locka till sig ny arbetskraft. Den personal som redan finns i organisationen kan i framtiden bli en av de viktigaste faktorerna då det gäller ett företags möjligheter att rekrytera nya medarbetare. Personal som trivs och mår bra på jobbet sprider goodwill åt företaget. Det underlättar vid nyrekrytering av nya medarbetare. Det blir också svårare att lämna en arbetsplats när man trivs med miljön och arbetskamraterna.

999 :- RABATT PÅ ALLA PROGRESSIVA GLAS

Ulla med personal önskar er GÄVLE: Södra Kungsgatan 5, 026-653365 varmt välkomna! www.specsavers.se GÄVLE: Södra Kungsgatan 5, 026-653365 GÄVLE: S. Kungsgatan 5, 026-65 33 65, Öppet mån-fre 9.30-18.00, lör 9.30-14.00 För tidsbokning, ring: 026-65 33 65 *Lensmail autogiro och hemleverans från 79 kr/månad gäller när du beställer linser för minst 12 månader (totalkostnad från 948 kr), www.specsavers.se

tecknar kreditavtal och betalar via autogiro (serviceavgift på 7,70 kr/mån är inkluderad). Gäller efter sedvanlig kreditprövning. *Lensmail autogiro hemleverans från 79 kr/månad när du beställer förärminst 12(2011-07-07). månader (totalkostnad från kr), Kreditgräns upp till och 10 000 kr. Uppläggningsavgift 0 kr. gäller Effektiv årsränta vid 10linser 000 kr 1,72% Kreditgivare är948 Ikano Bank. tecknar kreditavtal och betalar via autogiro (serviceavgift på 7,70 kr/mån är inkluderad). Gäller efter sedvanlig kreditprövning. Kreditgräns upp till 10 000 kr. Uppläggningsavgift 0 kr. Effektiv årsränta vid 10 000 kr är 1,72% (2011-07-07). Kreditgivare är Ikano Bank.

Priset 1 kr gäller progressiva standardglas index 1,5 från PENTAX (ord pris 1000 kr). På alla övriga progressiva glas (ord pris från 1750 kr) ger vi dig 999 kr rabatt. Gäller vid köp av bågar från 795 kr och t o m 2 okt 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, som t ex 2 för 1. – Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

14 Hälsa

Text: Niclas Carlsson • SvenskPress.se

MW Massage & Friskvård

60 min helkroppsmassage 300 kr (gäller vid 1:a besöket) LÄKARHUSET I GÄVLE Staketgatan 32, 4tr tel: 070-594 94 48 www.mwmassage.se


Spelarna blir bara större En jämförelse mellan amerikanska fotbollspelare på collegenivå gällande längd och vikt från 1950 till idag visar att spelarnas storlek har förändrats genom åren. Den offensiva linjemannen har ökat sin vikt med 50 procent från 88 kg till 133 kg och har samtidigt blivit 5 procent längre. Den defensiva linjespelaren har gått från 87 kg till 132 kg. En förändring i vikt med 50 procent och 7 procent i längdökning. Ingen positionsvis skillnad går att påvisa bland linjespelarna oavsett vilken nivå det gäller. Bollmottagarna har ökat knappt 8 procent i vikt från 80 kg till 85 men bara 2 procent i längd. Defensiva backar har gjort en viktökning med 10 procent från 78 kg till 87 med en förändring i längd på 2 procent sedan 1950. Viktförändringen börjar redan på high school. Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

Nu kan alla flyta! vå Ko m t k r 0 0 7 för 0 k r)

Nu kan vi också erbjuda fiskpedikyr av Dr Fish!

Tips från tandläkaren Saknar Du en eller flera tänder och har problem på grund av detta? Vänd Dig då till oss för en konsultation. Det finns flera sätt att behandla detta på men implantat är oftast den mest vävnads­ besparande, och på lång sikt den bästa lösningen. Vi har över 20 års erfarenhet gällande implantat. Hos oss görs hela behandlingen på vår klinik. Våra patienter blir friskare, därför kan vi ta emot fler.

VI VÅRDAR LEENDEN! Vi önskar vår Brynässpelare Johan ”Honken” Holmqvist lycka till i slutspelet.

VÅRT MÅL INGA HÅL!

0 (o rd 9

Hamiltongatan 36, 802 66 Gävle • www.ljusbubblan.se • 026-65 20 30

För Dig eller Din Relation • www.terapisamtal.nu • 070-997 991

Välkommen till oss! ������������������ ���������� Hos oss Hos oss får du kompentens, valfrihet och omtanke. Öppettider mån-fre 9.30-18 lörd 11-15 Hos oss Öppettider mån-fre 9.30-18 lörd 11-15 Öppettider mån-fre 9.30-18 lörd 11-15

Staffan Sjöö tel: 026-12 15 36 Lars Dahlberg tel: 026-12 20 08

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

www.gavletand.se Hälsa 15


Bomässan i Gävle

Anders Rönngren och Dennis Roskvist var nöjda med årets Bomässa.

Bomässan i GTK-hallen har verkligen etablerat sig i Gävle. Årets mässa hade cirka 90 utställare, 40 procent fler än förra året. Det var mycket folk på plats redan när mässan öppnade klockan 12 på fredagen. Mässgeneralen Dennis Roskvist var nöjd med utställningen där matavdelningen växt ordentligt. Mycket att provsmaka, gravad rökt kyckling från Ockelbo Kyckling var en riktig höjdare. Potatischips gjorda på mandelpotatis likaså. Men en bomässa handlar ju mest om inredning och material till huset eller lägenheten. Nytt för i år var möbelauktion, intresserade satt redan och väntade en timme innan auktionen skulle börja. Anders Rönngren, Rönngren Mark & Trädgård, var nöjd. – Jättekul med massor av glada människor, men också mycket jobb, tyckte Anders. Om någon tvekade att gå dit på vasaloppssöndagen så kan vi meddela att Vasaloppet sändes på storbildsskärm. Så det var bara att slå sig ner och ta en fika medan åkarna hasade fram mot målet i Mora. Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

!

ET H Y N

Låt dig inspireras av vår nya tapetkollektion

GAMMALSVENSKA TAPETER

FABRIKSBOD Durov. 15 Hagaström Tel 026-65 65 60 Vard 9.30-18, lörd 9.30-14

Ge din möbel en andra chans!

Missa inte vår

inspirerande kväll onsdag 21 mars kl 18.00-21.00

Färg, tapeter, kakel och golv

Färgdesign i Gävle AB • Strömsbrov. 22 • Tel: 026-12 44 20 Öppet: vard 9-18, lörd 10-14 • Fri parkering!

16 Näringsliv

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –

Värmekameran kan spara pengar åt dig! Med värmekamera hittar vi snabbt eventuella värmeläckor i ditt hem. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!


www.raktpa.se

RYMD I RUMMET!

30%

PÅ NORDSJÖ LIGHT & SPACE! Gäller 19–24 mars.

Light & Space reflekterar upp till 40 % mer ljus än vanlig väggfärg.

Din idé – vår design! GÄVLE: Kryddstigen 10. Telefon: 26-18 61 40. Öppet: Vard 7–18. Lör 9–14. www.fargton.se

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Näringsliv 17


Pekpinnar från Bomässan Se alla bilderna på www.gestrikemagasinet.se, sökord: bomässa

värdecheck

Den populära och välbesökta Bomässan i Gävle gick av stapeln första helgen i mars. Jag tog en rundvandring under den sena lördagseftermiddagen och överraskade och utmanade mässutställarna att de efter en blixtsnabb nedräkning skulle de peka på det som var det bästa i hela deras utställningsmonter.

Kvalitetsbutiken för färg, tapeter, golv, kunnande - you name it!

Något överrumplade imponerade dock utställarna med att raskt peka på både kollegor, sig själva och naturligtvis en hel del produkter och i vissa fall var det budskapet räknades. Här följer i alla fall en fingervisning om vad utställarna tyckte var det viktigaste i årets bostadsmässa. Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se

gare

h få ytterli

Boka nu oc

att 10% i rab .m 15 april

Gäller t.o

2012

Unna dig ett måste mindre, boka vårstädning eller fönsterputs Hemstädning Flyttstädning Fönsterputsning Kontorsstädning Tvätt & Strykning

Klipp ur och tag med

Värdekupong 100:Gäller vid köp för 350:Löses in hos happy homes i Valbo (mitt emot IKEA)

026 - 12 57 60

www.homemaid.se

Värdekupongen är giltig t.o.m. 2012-06-30

Nya Happy Homes i Valbo mitt emot IKEA

Gunilla

Karin

Lillemor

Vi gör ditt boende säkrare

Per

Valbovägen 320 (mitt emot IKEA) tel. 026-420 13 70 Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 11-15 valbo@happyhomes.se Industriv. 18, Sandviken • 026-27 51 08 Öppet: måndag-fredag 9-18, lördag 9-13

18 Näringsliv

N.Rådmansgatan 14, tel: 026-51 74 01 – Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


Trädgården – en allt viktigare del av hemmet

FÄRG OCH Vårkampanj! INREDNINGSTIDER

skruVdragare rT-Cd 18/1 Li BUTIKEN

ÄR FYLLD MED

Vid köp ingår ett 70-delars Borr- och bitsset. Värde 249 kr. Pris med 2 batterier 1.595 kr. (Gäller t.o.m 31/3)

FINA ERBJUDANDEN

Extra kvällsöppet måndag den 21/11 20% rabatt i butiken mellan kl. 18-20 PrIs från

1.395:-

multiMaXX rT-Mg 10,8/Li & rT-Mg 200 e Vid köp ingår ett 6-delars tillbehörsset. Värde 295 kr. (Gäller t.o.m 31/3)

Köp 4 liter - betala för 3

Inkl. 2 batterier. Väggfärg, glans 7.

Maria Larsson och Helena Arola på Trädgårdsinteriör Gävle AB. Foto: Chatarina Grahn & Helena Arola.

995:-

Trädgårdsinteriör heter ett av Gävles nya unga aktiebolag. Med en modern idé om trädgården som en viktig del av hemmets inredning, gräver ägarna Helena Arola och Maria Larsson fram lösningar för designintresserade kunder som vill ha ut mer av sitt boende. Uppdragsgivarna består av både företag och privatpersoner och bland projekten märks såväl lättskötta och stilrena trädgårdar vid nyfunkishus, som romantiska trädgårdar för lantliga lägen. Åt Gävle kommun har företaget utformat en perennplantering i en refug, där vattenrabatten tar fasta på stadens närhet till havet och Gavleån. Till Svemarks lägenheter på Kungsbergets Terass har ett inredningskoncept tagits fram med stilarna Nature, Nordic och Modern. Trädgårdsdesign är en av de bärande grenarna i företagets tjänsteflora, där ritningar och växtförslag hjälper kunden nå sina trädgårdsdrömmar. När enkla sysslor inte blir utförda hemma finns dessutom möjligheten att prenumerera på Trädgårdsinteriörs trädgårdsmästare! Företaget hjälper också till med trädgårdsstyling inför försäljning av bostaden. Helhetslösningar för mark- och stenanläggning sker genom nära samarbete med andra företag inom bygg- och markanläggning. Snart är det dags att beskära träden – att ta hjälp med det kan vara en bra början på ett vackrare hem, med en trädgård som inte skäms för sig! SvenskPress.se

795:-

erbjudande! 1.575:DUAL heAD +45° -45°

Kom in och hämta 2012 års katalog av “einhell Maskin & trädgårdsguiden” och delta i vår utlottning av:

kaP- & gersåg BT-sM 2131 duaL

dragningen sker fredagen den 7/4. skynda dig att hämta katalogen!

STABILA DÖRRAR OCH PORTAR up

r teckent

TESTAR Villavägen 37, 806 49 Gävle 026 - 16 72 70 gmport@telia.com www.teckentrup.se

Hemlingbyhuset i Hemlingby handelsområde Tel: 026-14 30 20 • Öppet: Mån-Fre 8-18, Lör 10-14

www.gavlebyggmarknad.se

DÖRRAR & PORTAR FÖR VILLA - OCH INDUSTRI - TECKENTRUP.SE – Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 19


På god väg mot det intelligenta hemmet ”Slå på kaffebryggaren från sängen”.

Tänk om du kunde styra värmen från soffan, tända alla lampor med ett enda knapptryck eller sätta på bastun via mobiltelefonen så att den är lagom varm när du joggat färdigt? Utopi? Nej, detta är faktiskt ett helt realistiskt scenario, oavsett om du bor i hus eller lägenhet. Systemet finns redan i elfackhandeln. – Det digitala hemmet är starkt på gång, berättar Tony Sjölander som är produktchef på Gycom AB, ett företag som distribuerar elkomponenter för bland annat fastighetsautomation. – Med en digital bostad menar jag att du via Internet eller din mobiltelefon kan styra en mängd funktioner i ditt hem, alltså också på distans. Utvecklingen sker snabbt mot detta även om vi ännu inte riktigt är där. Men redan idag finns mycket bra trådlösa system som gör det fullt möjligt att via till exempel sms meddela hemmet och få meddelanden därifrån, säger han. Med rätt teknik kan du alltså redan idag använda mobiltelefonen för att slå på eller stänga av lamporna där hemma, du kan justera värmen via sms och du kan också få ett meddelande om bostadens rörelsedetektor känner av något ovanligt. Du kan till och med stänga av strykjärnet på distans via mobilen om det skulle behövas.

Trådlös styrning av bostadens funktioner

Med fjärrkontrollen kan du styra allt, var du än befinner dig i hemmet. Har du en filmkväll – släck belysning och stäng persienner från TV-soffan.

Strömbrytaren skruvas i väggen eller sätts fast med dubbelhäftande tejp och kan placeras på glas, kakel, mosaik eller varför inte på en möbel? Den drivs av batterier med en livslängd på cirka tio år.

Pröva dig fram För den som inte vill ha ett trådlöst system för alla bostadens lampor är det utmärkt att börja i mindre skala. – Pröva i sovrummet, säger Tony. Placera en trådlös strömbrytare nära sängen. Med en och samma strömbrytare kan du enkelt tända och dimma belysningen i hela rummet eller bara tända läslampan. Vill man bygga ut den trådlösa styrningen till att även omfatta värme, styrning och övervakning av kyl och frys, ventilation och vatten med mera är det också fullt möjligt. – För detta ändamål finns det en central enhet kallad ”Home Manager” vars trådlösa styrning man också kan programmera in via datorn. Allt för att göra det så enkelt för användaren som möjligt, säger Tony och fortsätter: – Du kan exempelvis trådlöst och automatiskt styra allt som är motoriserat typ garageportar och persienner, slå av och på bastu, kaffe­bryggare, pumpar, klimatsystem med mera. I systemet finns också temperatur­givare och rumst­ ermostater för styrning av till exempel inomhusmiljön. Går du i elrenoveringstankar finns det all anledning att fundera aningen mer på hela trådlösa system. Det trådlösa kan till och med bli billigare än att dra nya kablar i hela huset. Dessutom är det mer flexibelt och snyggare rent estetiskt. – Det finns anledning att ställa sig frågan, menar Tony. Vi har beräkningar som visar på 20-30 % lägre kostnad just vid renovering. Förhållandet är inte riktigt detsamma när man bygger nytt. Där brukar man oftast räkna med en merkostnad på runt 15-20 % men då får man tillgång till intelligenta lösningar som inte skulle vara möjliga vid en traditionell installation. Inköp, montering och programmering av trådlösa elsystem sker av och hos elektriker.

Det system Tony arbetar med heter Xcomfort och är ett av marknadens ledande system för trådlös styrning av bostadens funktioner. Ingen ny kabeldragning behövs, så det passar också för gamla hus och lägenheter. Xcomfort bygger på att man gradvis ska kunna göra sitt hem allt intelligentare. Många börjar med att styra hemmets belysning. – Tänk dig att du kommer hem från jobbet. Ett knapptryck på strömbrytaren i hallen och vips så är hemmets ”normalbelysning” tänd i alla rum, säger Tony. Vid sovdags finns en motsvarande knapp bredvid din säng med vilken du släcker bostadens samtliga lampor. Så här funkar det: Med hjälp av en vanlig PC och ett gränssnitt som ansluts via usb-kabel ställer man på förhand in vilka lampor som ska vara tända i respektive scenario. Det går att programmera in flera olika hemmascener. Vad sägs om ett ”mysbelyst” hem plus ett ”normalbelyst”, plus ett ”partyläge” och kanske ytterligare en variant? Tony fortsätter: – Du kan ha ett ”städbelysningsscenario” inprogrammerat som ger mycket ljus då det behövs. När städningen är klar räcker det med ett tryck på knapp eller fjärrkontroll och belysningen återgår till normalläge igen. Trådlös styrning av belysning är efterfrågat idag. Att kunna placera en strömbrytare var man vill i ett rum utan att behöva dra kablar öppnar nya möjligheter. – När man tänder ljuset med strömbrytaren sänder den ut en radiosignal till en liten mottagare (aktor) som är ansluten till lampan, berättar Tony. Den programmeras enkelt till vilken eller vilka apparater som ska styras av strömbrytaren. Styr belysning, klimat och hemmets elektronik trådlöst. En enklare Praktiskt taget allt elektriskt i ditt hem kan styrning hanteras med bara strömbrytare eller fjärrkontroll, kopplas till systemet. helhetslösningar har en kontrollpanel i centrum.

20 Näringsliv

Sms:a huset och starta bastun.

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

Text: Marie Pallhed


NORIN FÖRETAGSSERVICE AB

Vår i luften - Vad kan vi göra för er?

Vänd er med förtroende till oss med era elproblem.

Totalentreprenören inom mark, park, trädgård och utemiljö.

Ring Urban Norin på telefon 070-659 36 25 Västervet 5, 805 97 Gävle, Tel & Fax: 026-121610

Tel. 026-61 32 00 Ny grön hemsida: www.pirab.nu

NYPREMIÄR!

Smartpump!

Markbutiken i Hemlingbyhuset öppnar i månadsskiftet Gäller t.o.m. 30/4 2012.

CCJ

Utmarksvägen 7A 802 91, Gävle Telefon: 026-14 29 01

Perfekt för villan och fritidshuset

Välkommen på Våryra 21-22 april! Hälsar Kurt med personal.

Bosch luft/luft-värmepump

• Marksten, murar • Markavlopp, brunnar • Natursten • Allt för utemiljön

Luft/luft-värmepumpen Bosch EHP AA är utvecklad för nordiskt klimat. Vid -20 °C ger den dubbelt så mycket energi som den förbrukar och den fortsätter att ge värme även ner mot -30°C. Sprider värmen dragfritt i huset och renar luften effektivt med jonteknik. Med + 10 °C underhållsvärme är den perfekt för fritidshuset.

www.bosch-climate.se

Ingenjörsgatan 8 • 026-60 09 30

www.gavlemarkbetong.se www.plasticomnium.se

026-25 41 41

070-595 49 53 – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 21


Byt liv en stund

Bli med sommarstuga Sätt dig ner bekvämt i en fåtölj och slut ögonen. Frammana bilden av dig själv ute på ditt nya lantställe. Det är just en sån där dag som du verkligen skulle vilja tillbringa i din egen stuga. En solvarm julidag, en valborgsmässoafton eller en septemberlördag. Vad är det du ser? – För min del är det behovet av att komma ut i naturen som gjorde att jag blev med sommarstuga, säger Ulrika Hjalmarson Neideman, författare till boken ”Bli med sommarstuga”. – För mig är sommarstugan min möjlighet att få byta liv ett tag och återhämta mig från en stressig vardag med många måsten. Efter 1½ dag i vår gamla trädgårdsmästarbostad på landet känner jag mig helt utvilad, nästan som efter en semester.

Att bli med sommarstuga Vägen till att bli med sommarstuga kan se mycket olika ut. Och kräver en del tankar innan man gör slag i saken. – Jag tror det är viktigt att ha tänkt ut vad man egentligen vill ha sitt fritidshus till. Vad man vill göra när man är där. Och vad avkoppling är för dem som ska vistas i fritidshuset. Om den ena tänker gräva i trädgården hela dagarna, vad tänker då den andre sysselsätta sig med?

– Har man alltför olika uppfattningar i en familj kan drömprojektet istället bli en skilsmässofälla. Det handlar alltså om att ryka ut sina förväntningar inför sommarstugeboendet. Det är ingen idé att köpa fritidshus med målet att barn och barnbarn ska ha nytta av den. Eller att räkna med att alla vänner ska komma ut och hälsa på. – Jag tror inte på att skaffa fritidshus för ”någon annans skull”, säger Ulrika. Möjligen för att uppfylla drömmen om att ungarna ska få uppleva något annat än vardagslivet, men inte bara. Se till att också du själv har klart för dig hur du tänker kring livet i stugan.

Som en oas i tillvaron Valet av sommarstuga omgärdas av känslor. Och så ska det vara. – Varje gång du blir förälskad i ett ställe under köpprocessen gäller det att plocka fram den där bilden av dig själv i stugan och fundera på hur väl den passar in på just det här stället. En sommarstuga ska i första hand kännas rätt. Som en oas i tillvaron. Sverige är lite unikt. Här finns allt från gamla torp till moderna fritidshus med villastandard. Valet däremellan kostar tid och pengar. – Det finns en enkel tumregel att ha i bakhuvudet när man letar

Vi ger din bil bästa servicen!

Komplett verkstad för alla bilmärken

Nu gör vi som Lasse... Förbereder oss för våren och dressar oss i Teknikshorts och On Duty´s funktionspiké

Service

026-100 471

Service

026-100 472

– Reservdelsbutiken –

Utmarksvägen 37, Sörby Urfjäll, Öppet mån-fre 07.00-17.00, Tel: 026-14 83 95

22 Näringsliv

SLÄPVAGNAR & BÅTTRAILERS RESERVDELAR - REPARATIONER - ALLA FABRIKAT TILLBEHÖR - SERVICE - UTHYRNING

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

KRYDDSTIGEN 23 802 92 GÄVLE Kontor 026-51 61 71 Fax 026-51 61 72 Mobiltel 070-650 46 56


– Det krävs en hel del jobb för att få stället badbart varje sommar, säger hon och fortsätter: – Sjönära står högt på listan hos de flesta och i många områden finns det badplatser som sköts av samfälligheten. Finns det bara en liten badplats med en brygga finns anledning att kolla upp via servitut att du verkligen får bada där. Eller prata med någon granne. Närheten till sjö är ingen garanti för att det verkligen går att bada där.

Titta på vid visningen

Ulrika Hjalmarson Neideman och medförfattare Stina Näslund.

sommarhus: Ju enklare standard desto enklare underhåll. Ett gammalt torp med vedspis och brunn kräver minimalt med underhållsarbete och kostar lite att äga. Man stänger bara dörren och åker hem när det blir höst. Ett modernt hus med diskmaskin och vintervatten kräver tillsyn och kostar i drift året runt. – Dessutom verkar det som om det fortfarande går att fynda enkla sommarhus utan el exempelvis, fortsätter Ulrika. Och det finns numera smarta solcellslösningar för belysning och varmvatten.

Passa på att fråga grannarna I Sverige finns cirka 1300 områden som är klassade som fritidshusområden. Därutöver finns ytterligare områden där markägare låtit avstycka delar av marken till fritidshusbebyggelse. – Det finns många som vill ha lite mer villagemenskap kring sitt fritidsboende, inte minst för barnens skull. Passa på att fråga runt lite på plats för att verkligen få det du söker. Grannarna vet mycket mer om området, dess invånare och badbara platser än mäklaren gör. Ulrika skrattar och berättar om sitt eget misstag med en badbar plats som i oktober verkade fantastisk men som mitt under sommaren är överöst med näckrosor.

Taket: Vilken lutning har det? Finns det fuktskador i innertaket? Fråga i så fall när det uppstått. Buktar taket nedåt någonstans? Titta efter läckor vid skarvar. Är takpannorna spruckna? Lyft i så fall och kolla pappen under. Hur fräscha är vindskivorna? Våtutrymmen: Titta efter fuktskador och läckor i hörn och nära kranar. Lukta under diskbänken. Ett duschrum med vinyltapet och plastmatta håller ca 40 år. Spruckna kakelplattor kan betyda att fukt läckt in. Kolla elurtagen, är de ordentligt gjorda eller hemmabyggen? Grunden: Lukta efter mögel och fukt. Känn med handen där det går. Lutar själva huset kan det betyda allvarliga sättningar i grunden. Fönster: Flagnad färg och torkat kitt är inget problem så länge karmarna inte är ruttna. Känn efter om träet är hårt och starkt. Dåliga fönster får du räkna med att åtgärda omgående. Fasaden: Svaga punkter är kring fönster och dörrar. Puts som lossnat, fönsterbrädor som inte sitter tätt kan betyda fuktskador. Panelen ska heller inte ligga direkt mot marken och dra åt sig fukt. En målad träfasad kolla vilken slags färg den är målad med. Peta i träet och känn efter om det är hårt. Lukta: Tveka inte att sticka in näsan varhelst du misstänker fult. Lite unket kan det bli i alla stugor men det ska inte lukta mögel. Anlita en besiktningsman om du är osäker. ”En sommarstuga ska i första hand kännas rätt. Där ska du koppla av från vardagen och hämta nya krafter. Det ska kännas mysigt och tryggt.” Text: Marie Pallhed, foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Guld ,Silver, Mynt KÖPES Hotell Scandic CH, Nygatan 45 Onsdag 21/3 kl. 14-16

20 kr guld 10 kr guld 5 kr guld 10 kr 1972 5 kr före 1972 2 kr före 1942 2 kr före 1968 1 kr före 1942 1 kr före 1968

2200 kr 1100 kr 600 kr 60 kr 30 kr 48 kr 24 kr 24 kr 12 kr

Prisexempel

50 öre före 1962 6 kr 25 öre före 1962 3 kr 10 öre före 1962 1,50 kr 50 kr 1975 - 76 100 kr Plåtmynt 5000 kr. Riksdaler 1000 kr Tandguld, Medaljer Sedlar Utlänska mynt

Smycken

200 kr/g, 18k 250 kr/g, 23k Silverbestick (ejNS) 3500 kr/kg Silvertackor 5000 kr/kg Herrfickur 2000 kr 14k 2500 kr 18k Armbandsur h.1000 kr. 14k 1500 kr. 18k Gärna hela myntsamlingar

Reservation för prisändringar*

0709 - 32 00 02

Kihlberg Antik AB

www.kihlbergantik.se

30 år i branschen *Priserna gäller fr.o.m. 5/3 2012 – Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Näringsliv 23


Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn Fler smiter från plåtpolisen Plåtpoliserna längs våra svenska vägar är rekordmånga ändå minskar antalet bötfällda förare kraftigt. Från 65 000 år 2009 ner till 45 000 förra året. Detta beror på att antalet fortkörare har varit svåra att identifiera då många kommit på den briljanta idén med att fälla ner solskyddet. Kan föraren inte identifieras går fallet vidare till polisen, men eftersom många kör tjänstebil är det svårt att få tag på fartsyndaren då många företag inte lämnar ut namnen på de anställda. Runt miljarden har fartkamerorna kostat och har dessutom en driftkostnad på hela 100 miljoner kronor per år. Är det måhända inte bättre att lägga dessa pengar på fler poliser som kan kontrollera såväl hastighet som rattfylleri?

försökte undvika in i det sista nu åker runt i den och försöker spränga andra knarkkarteller.

Robotbilar godkända i Nevada I delstaten Nevada har man nu kommit med en ny lag som gör det möjligt att låta självstyrande bilar glida runt i trafiken. Visst, det kan låta lite märkligt men den nya lagen har faktiskt redan trätt i kraft. De första testbilarna som nu rullar ute i trafiken har begåvats med en röd nummerplåt för att man enkelt ska kunna känna igen dem. När väl ”vanliga” människor kan köpa en bil som har autopilot kommer regplåtarna att bli gröna. De nya ”robotbilarna” är ett nära samarbete mellan Google, universitet, biltillverkare och givetvis delstaten Nevada. Nu får vi bara hoppas att beslutet inte går över ”styr!”

Ronaldos nya ”leksak” De allra flesta brukar bli bortskämda av sina nära och kära på födelsedagen och nöja sig där, men tydligen inte Cristiano Ronaldo. Fotbollsproffset fyllde i dagarna tjugosju och för att fira dagen köpte han sig en Lamborghini Aventador motsvarande en veckolön á la 3 mille. Förutom den mattsvarta supersportbilen finns andra läckerbitar som heter duga i hans välfyllda garage, eller vad sägs om Aston Martin DB9, Bugatti Veyron, Ferrari 599 GTB eller Rolls-Royce Phantom? Enligt ett sponsoravtal med Real Madrid har Ronaldo ”tvingats” köra Audi till matcherna - frågan är nu om koncernsyskonet Lamborghini räknas?

BMW Originalreservdelar. Fängslande Ferrari

För bästa service till dig och din BMW

Knarkkungen Hernando Gomez behöver inte sin Ferrari 348 Targa längre nu när han sitter i säkert förvar i ett amerikanskt fängelse. Tja, det är i alla fall vad den colombianska polisen tycker som nu har gjort om hans vrålåk till deras nya tjänstebil. Visst låter det helt befängt? Först beslagtog ordningsmakten supersportbilen, sedan lackerade de om den och satte dit blåljus på taket. Gomez höll bilen i perfekt skick och Ferrarin var en mycket kär ägodel. Därför måste de svida lite extra att personerna han

Eriksson Bilteam Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12 95 70 Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 www.erikssonbilteam.se

24 Motor

Text: Jenny Nilsson • CNP AB

BMW Originalreservdelar. För bästa service till dig och din BMW

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


En rullande ”succé”

Visste du att ordet Zafira betyder ”succé” på arabiska? Du ser förvånad ut! Några som läst sina arabiska glosor var ledningen för Opel. I slutet av nittiotalet lanserades den rullande succén, men det ingen kunde förutse var om familjebilen skulle leva upp till sitt namn. Nu vet vi svaret: Opeln blev en kassako som älskades av stora familjer med liten budget och nu ska bedriften göras om med nya Zafira Tourer. Vi har tagit reda på om tyskarna lyckats. Opel Zafira blev flexbilarnas mästare då den presenterades 1999. Den var stor och rymlig med plats för sju åkande. Med färre passagerare kunde man enkelt fälla ner den tredje sätesraden i golvet och vips hade man ett stort bagage. Barnfamiljerna jublade och 2,2 miljoner exemplar har rullat ut ur fabriken. Nu har utvecklingsavdelningen i Rüsselsheim filat ytterligare på finesserna och det arabiska namnet har kompletterats med ”Tourer”.

”Lounge” på hjul

bakparti. Inredningen är ljus och luftig - mycket tack vare den högt uppdragna vindrutan som övergår i ett stort glastak. Flexibilitet är vad man mest förknippar den tidigare generationen med och nu har teknikerna även tänkt till vad gäller den andra sätesraden. I Zafira Tourer har det blivit tre separata säten som kan fällas platt ner i golvet och stuvas om var och en för sig. Genom att fälla och snurra mittsätet så förvandlas exempelvis ryggstödet till ett bekvämt armstöd. Loungesätena á 2 900 kronor kan dessutom justeras 28 centimeter i längsled, men i det bakersta läget måste tredjeklassen slopas - alltså de två uppfällbara stolarna längst bak. Det blir för trångt om saligheten och att det snarare är nödplatser är inget att hymla om. Resenärerna i framsätena går det absolut ingen nöd på och instrumenteringen känns fräsch.

Lyckad uppföljare Just nu lanseras Opel Zafira Tourer med fyrcylindriga motoralternativ med start/stopp-system. Det är bara att välja och vraka mellan en bensinare på 140 hästar (226 900:-) samt turbodieslar på 130 (245 900:-) respektive 165 hästkrafter (262 900:-). Vi provkör den sistnämnda maskinen på krokiga och knixiga vägar i trakterna kring tyska München. Men vi taxar naturligtvis även ut på autobahn där vi snabbt går igenom de sex växlarna samtidigt som hundrastrecket försvinner av bara farten eftersom toppen nås vid 208 km/h. Ändå känns det höga tempot bekvämt både för oss samt turbodieseln som arbetar under huven. Tyskarna erbjuder även en gasversion på 150 hästar (255 900:-) och inom kort släpps en busigare bensinmotor som har OPCemblem på bakluckan. Frågan är om barnfamiljerna kommer att fortsätta jubla åt nya Zafira Tourer? Självklart - namnet må vara 13 år gammalt men designen och finesserna gör bilen ung på nytt!

Utseendet har blivit betydligt tuffare och fronten påminner om elbilen Opel Ampera. Vi bjuds på en välskulpterad kaross som avslutas med ett maffigt

Text: Staffan Swedenborg och Johannes Gardelöf • CNP AB

Nya Opel Zafira Tourer. Nya Opel Astra GTC. från ca

från ca

209 900 kr

226 900 kr

eller

1 980 kr/mån* års nybilsgaranti

eller

2 141 kr/mån ASTRA GTC OCH ZAFIRA TOURER

PREMIÄR FÖR BILAR DU INTE TÄNKT PÅ TIDIGARE. Det är två bilar med helt olika personligheter, som tar oss ett rejält kliv in i framtiden. Nya Zafira Tourer är familjebilen med plats för sju personer. En bil som kan anpassas till precis det du behöver, oavsett om det är limousinkomfort för hela familjen eller massor av plats för bagage. Nya Astra GTC är den sportiga och kompakta bilen med väghållning som ett strykjärn mot asfalten. En bil där fem personer åker bekvämt med packning och allt. Det är två bilar med en alldeles speciell plats i våra tankar. Välkommen in och provkör så förstår du varför.

www.opel.se

2,95 % fast ränta i 3 år.

Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12 95 70 • Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 • www.erikssonbilteam.se – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Motor 25


Motorvägståg

Carl-Ingemar Perstad

Volvo deltar som enda biltillverkare i försök med ”motorvägståg” där upp till åtta bilar följer en ledarbil och ansvaret för körningen övertas av den egna bilen. Alla beslut om styrning, gas, inbromsning tas av en dator medan förarens roll förvandlas till passagerarens. Försöken har varit så framgångsrika att projektet väntas gå igenom sina sluttester redan i år. Då ska ett ledarfordon med en yrkesförare bakom ratten kunna ha ett antal personbilar efter sig i farter upp till 90 km/h och med bara sex meters mellanrum. Ja, bilar med ”autopilot” väntar bakom hörnet - oavsett om vi gillar idén eller inte. Närmast är det upp till våra politiker och jurister att stifta lagar som gör helt klart vem som har ansvaret i en självkörande bil: föraren eller bilen? Utvecklingsfolket kommer ständigt med nya hjälpmedel och det kan behövas när föraren visar mer intresse för mobilen än bilkörning. Systemet där bilen fickparkerar utan förarens hjälp har blivit en bästsäljare och jag kan hålla med om att det är en häftig känsla när bilen styr sig själv på plats i en trång parkeringsruta.

Den svagaste länken Jag vet inte vad du tycker, men för mig är det en höjdare att få sätta sig bakom ratten och rulla ut i trafiken. Men tydligen blir vi allt färre som ser körupplevelsen som en höjdpunkt eftersom många är fullt upptagna med allt annat än att köra just bil. Facebook ska uppdateras, man ska prata i mobilen, skicka sms eller kanske ta en snabblunch. Det har gått så långt att föraren blivit den svagaste, och samtidigt farligaste, länken i bilen. Åtskilliga biltillverkare har insett faran med oengagerade förare och utbudet av teknik som kompletterar våra brister blir mer omfattande för varje år. System som undviker sladdar och bromsar som förhindrar hjulen från att låsas vid tvärnitar är en självklarhet. Men snart kommer bilarna som kör själva medan den ointresserade föraren kan ägna sitt intresse åt något helt annat under färden.

Teknikexplosion De senaste åren har det skett en teknikexplosion i hjälpmedel för oss bilister. Det är drygt tio år sedan jag körde en av de första prototyperna som varnade när föraren blev trött. Platsen var Renaults testbana utanför Paris där en bil riggats med kameror som läste av förarens ögonrörelser - när tröttheten smyger sig på blir nämligen ögonrörelserna långsammare. En dator hade tränats upp att känna igen förarens ögon och efter en timmes enformig mörkerkörning nickar jag till för en sekund. Genast började ratten vibrera och en summerton gjorde mig klarvaken.

Nu årets leveranser av sommardäck in hos oss Vi rullar säljer världsledande däckmärken! Välkommen in så hjälper vår kunniga personal till att välja däck som passar dig och din bil! På vår gummiverkstad i Gävle jobbar fem killar med enorm kunskap. Hit kan biloch mc-ägare vända sig med allt som rör däck och hjul:

• • • •

Försäljning av däck och fälgar Montering och balansering Hjulinställning Däckförvaring m.m.

Vi säljer världsledande däckmärken!

Vi jobbar med den modernaste tekniken vid till exempel hjulinställning, resultatet blir garanterat bra!

S. Kungsgatan 61-63 Gävle Gummiverkstan direkt: 026-65 57 68

26 Motor

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Idag erbjuds systemet i allt fler modeller och när man passerar en målad linje i vägen utan att använda blinkers misstänker bilen att föraren nickat till. ”Väckarklockan” består av försynta men ändå bestämda vibrationer i ratten. Det finns teknik på gång bakom kulisserna där bilen även automatiskt nödbromsas, parkerar vid sidan av vägen och stänger på varningsblinkersen om föraren inte skulle kvickna till. Dessutom ringer bilen upp larmcentralen och anger den exakta positionen om föraren inte reagerar på grund av exempelvis sjukdom.

Autobroms Forskare har räknat ut att minst 60 liv skulle räddas varje år om vi kunde undvika älgkrockar. När skogens konung stegar ut på vägen är vi bilförare små och älgkroppen brukar med förödande kraft träffa taket som trycks in. Men också här skymtar en lösning bakom skogsbrynet. Det kallas ”autobroms” och är en förfinad version av systemet som redan finns för att undvika kökrockar. Volvo har lyckats

koppla ihop det automatiska bromssystemet med infraröda kameror som lärts upp att känna igen vilt. Den nya mörkertekniken läser av miljön kring bilen och när skogens konung stiger ut framför huven tar datorn över och bromsar. Tja, teknikerna verkar ha det mesta under kontroll - utom på en punkt. Motormännen har räknat fram att 55 procent struntar i att använda blinkersen när man ska svänga. När kommer bilen som räknar ut när vi ska svänga och tar kommandot över blinkersen? För den behövs mer än något annat, eller hur!

LÖRDAG 28 JANUARI ÖPPET HUS 11.00-15.00

I SANDVIKEN OCH GÄVLEOCH -- NISSAN NISSAN I SANDVIKEN GÄVLE -

Södra Kungsgatan 60, Gävle. 76 99 Södra Kungsgatan 60,026-27 Gävle. 026-27 76 99 (Intill Gefleortens mejeri) (Intill Gefleortens mejeri)

Spångvägen 1, Sandviken. 026-25 95026-25 50 Spångvägen 1, Sandviken. 95 50 www.anetornbil.se www.anetornbil.se Kristina 026-27 76 90 • Lars 026-27 76 91

Våra öppettider: Våra öppettider: Måndag-torsdag 9-18 Måndag-torsdag Fredag Fredag

9-18 9-17 9-17

LÖRDAG 28 JANUARI LÖRDAG 28 JANUARI www.anetornbil.se ÖPPET HUSHUS 11.00-15.00 ÖPPET 11.00-15.00

• Miljöbil • Ny effektiv 1.6 dCi-motor med Stop/Start-system • ACC, farthållare, stereo med bluetoth och uttag för MP3 spelare, ESP, parkeringsassistans bak. • Tillval: Nissan Connect GPS & backkamera, Panorama glastak med soljalusi mm

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Ny säljare i Gävle: Peter Skogsberg

Motor 27


Nya Volvo V40 Äkta skandinavisk lyx med klassledande säkerhet och köregenskaper. Laddad med vässad teknik från Volvos större modeller i en elegant, kompakt förpackning är nya Volvo V40 redo köra om konkurrenterna i klassen.

Nya Hyundai i30 Den nya generationen av Hyundais succémodell i30 presenterades för första gången på bilsalongen i Frankfurt i höstas, och nu är det dags för bilen att möta verkligheten i form av europeiska bilkonsumenter. I Sverige börjar nya i30 5-dörrars att säljas i slutet av mars och då till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Nya Volvo V40 är en modern bil med ett distinkt skandinaviskt formspråk. Den präglas av hög kvalitet och hantverkskänsla in i minsta detalj. Den nya, helt digitala instrumenteringen, med möjlighet till personlig utformning och information, bidrar till en intuitiv och okomplicerad körupplevelse. – Tack vare input från kunder över hela världen har vår mest kompakta V-modell en attraktiv mix av design, säkerhet och flexibilitet. Bilen är fylld med funktioner som köparna av moderna lyxbilar vill ha, förklarar Volvo Personvagnars VD Stefan Jacoby. Volvo Personvagnar räknar med att sälja 90 000 exemplar per år av nya Volvo V40. Hela 85 procent av totalvolymen kommer att köras av europeiska kunder. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se, sökord: Volvo V40

Nya i30 har blivit snålare, säkrare, starkare och snyggare. Bilen har formgivits och konstruerats vid Hyundais Technical Center i Rüsselsheim, Tyskland, och formen är ytterligare en utveckling av Hyundais design-DNA ”fluidic sculpture”. Den nya modellen erbjuder ett urval av fem motoralternativ med effektuttag mellan 90 och 135 hk och koldioxidutsläpp från 108 g/km. Nya Hyundai i30 kommer först som 5-dörrars halvkombi och tillverkas i Hyundais toppmoderna fabrik i Nosovice, Tjeckien. Försäljningen av i30 har ökat för varje år. Sedan modellen introducerades 2007 har drygt 360 000 bilar sålts i Europa, inklusive 115 000 bilar under 2010 – den högsta försäljningssiffran någonsin för en enskild Hyundai-modell i Europa under ett år – och placerar Hyundai i30 på en sjätte plats i C-segmentet. I Sverige har 13 000 i30 sålts sedan lanseringen hösten 2007. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se, sökord: Hyundai

Text: Gösta Samuelsson Bil • SvenskPress.se

Text: Bilvaruhuset Dahlboms Bil • SvenskPress.se

Premiär för helt nya Premiär för helt nya Hyundai i30! Hyundai i30!

Tänk om. nya Hyundai i30. Tänk om. Tänk Hyundai i30. Som ägarenya av Hyundai i30 får du verkligen

mycket för pengarna. Den är nämligen Som ägareden av mest Hyundai i30 får du iverkligen inte bara rymliga bilen klassen mycket pengarna. nämligen med sinaför upp till 1 316 Den liter är lastutrymme, inte den mest bilen prestanda i klassen utanbara har också bästrymliga förhållande med sina till 1Dessutom 316 liter lastutrymme, kontra COupp 2-nivå. ingår Hyundais utan har också bäst förhållande omfattande garantipaket, för ettprestanda bekymkontra CObilägande 2-nivå. Dessutom ingår Hyundais mersfritt på riktigt. Provkör den omfattande redan idag. garantipaket, för ett bekymPremiär för provkörning: mersfritt bilägande på riktigt. Provkör den 24/3 10-15 redan kl idag.

i30 1.6 25/3 kl Select 11-15 miljöbil 169 900 kr eller 1 699 kr/mån i30 1.6 Select miljöbil 169 900 kr eller 1 699 kr/mån

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka

Niclas

Christer

Morgan

säljare:

VD/Säljare:

säljare:

026 100 408

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka ● 5 års Vägassistans 5 års Serviceassistans ● 5 års Lackgaranti ● 3 års Vagnskadegaranti ● 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbrukning vid blandad körning: (1.6 CRDi/1.6 aut) 4,1-6,7 l/100 km, CO2 108-157 g/km. Miljöbil enl. definition i förordning 2007:380. Bilarna på bild är 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka ● 5 ränta års (per Vägassistans extrautrustade. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% 2011-07-19), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,66%.

5 års Serviceassistans ● 5 års Lackgaranti ● 3 års Vagnskadegaranti ● 12 års Rostskyddsgaranti

28 Motor

Bränsleförbrukning vid blandad körning: (1.6 CRDi/1.6 aut) 4,1-6,7 l/100 km, CO2 108-157 g/km. Miljöbil enl. definition i förordning 2007:380. Bilarna på bild är extrautrustade. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2011-07-19), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,66%.

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

026-100 403

026-100 407

Öppettider Mån-fre 9-18, Lör 10-14

www.dahlbomsbil.se


Utbilda ert företag i marknadskommunikation marknadsföring, pressreleaser & Facebook Från tidigare deltagare: ”Bra upplägg med olika block”, ”En Aha-upplevelse”, ”Kanonbra på samtliga utbildningar”, ”Andra perspektiv”, ”Bäst var helheten”.

Utbildningsprogram april 2012 ...er externa marknadsavdelning

4/4 Varumärkesplattformen Varumärket Kommunikationsprogrammet Storytelling Grafisk design

Startsidan

Om Precis

Sök

Branschutbildningar Grafik

Utbildningarna leds av Joe Formgren, Creative Director på Precis Reklam med 30 års erfarenhet från reklambranschen. Joe har startat och drivit nöjesetablissemang, etablerat digitala Utbildningsprogram publiceringssystem och nyhetstjänster och ger även ut tidningar och böcker. Affärsområden

Tjänster

Produkter

...er externa marknadsavdelning

Nyheter

Startsidan

Serviceprogram Storytelling

12/4 Kommunikationsplanering

Reklam, Webb, PR och Media

Utbildningsprogram

Om Precis

Annonsera på nätet

Facebook miniutbildning

2 500:-

2 500:-

Sök

Utveckling

Målgruppsanalys Mediaplanering PR-planering Pressreleaser

Reklam, Webb, PR och Media

Kontakt

Affärsområden

Tjänster

Produkter

Nyheter

Kontakt

Utbildningsprogram

Branschutbildningar

Webblösningar

Grafik

Webbtillbehör

Serviceprogram

Inga varor i korgen

Totalt: 0:Alla priser är exkl. moms.

Storytelling

Nyhetsbrevet Google Analytics

PR-planering Grafisk design

Annonsera på nätet

Facebook miniutbildning

500:22 500:-

500:22 500:-

2 500:-

2 500:-

Google Analytics

Grafisk design

2 500:-

2 500:-

Hemsidan

Internkommunikationen

2 500:-

2 500:-

Utbildningsprogram Utveckling Webblösningar Webbtillbehör Inga varor i korgen

19/4 Redo för nätet Hemsidan Google Analytics Nyhetsbrevet Internkommunikationen

Totalt: 0:-

Hemsidan Pressreleaser

Internkommunikationen Sociala medier

500:22 500:-

500:22 500:-

Kanaler och möjligheter Storytelling

Kommunikationsprogram Varumärket - vad är det?

2 500:2 500:-

© Copyright Precis Reklam AB

26/4 Internetmarknadsföring Kanaler och möjligheter Sociala medier Facebook Annonsera på nätet Öppna miniutbildningar med föreläsningar, praktiska exempel och övningar men också ett forum för utbyte av erfarenheter samt frågestund med högt i tak där ingen fråga är för dum - eller svår! Ni kan boka enstaka utbildningar, halv- eller heldagar. 1 miniutbildning 2500:2 miniutbildningar (halvdag) 3900:4 miniutbildningar (heldag) 4900:-

Kontakt

Alla priser är exkl. moms.

2 500:2 500:-

Sidkarta

Webbutveckling: Perfica & Precis Reklam AB

Mediaplanering

Målgruppsanalys

Kanaler och möjligheter

Kommunikationsprogram

2 500:-

2 500:-

2 500:-

2 500:-

Miniutbildningarna tar cirka två timmar och sker med personal från byrån och i nätverket på plats så att ni som deltagare aktivt får handledning och i praktiken får skriva och publicera pressreleaser och starta Facebooksidor med mera. Mediaplanering

Målgruppsanalys

2 500:-

2 500:-

* Pris för tillkommande personer 1000:- per miniutbildning alt. 3900:- heldag.

Dagsuppläggen pågår mellan 08.30-16.30 Fika med smörgås 08.00-08.30 Lunch 12.00-13.00 - promenad till Gefle Festvåning (Folkets hus) 100 m. Fikapaus förmiddag och eftermiddag med kaffe, frukt och kakor. Avrundning med fri frågestund 16.30-17.00.

Vi utför även företagsanpassade utbildningar. För mer information se precisreklam.se

Utbildningarna sker i Templet, centralt beläget i Gävle 300 meter från Gävle Centralstation.

Muréngatan 14, 802 50 Gävle Tel. 026-511 000 www.precisreklam.se


Vill ni också nå alla invånare inför våren och sommaren? tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 t a exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Mars/april 2012

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Profil: Eva Olsson

Stark hälsa

Fotbollsprofessorn

Tappra pansarjägare på Hälsinge regementes 8:e kompani som muckade 1982.

Vi som låg på I 14 1981/1982

Trädgård & Bomässa

Motor med Perstad

Låg du eller någon du känner inne på I 14 under 1981/1982? Nu har det startat en Facebooksida för de som låg inne då och vill dela med sig av minnen med lumparkompisarna för trettio år sedan.

en del av magasinet

Kontakta då din Gestrike Media-representant för en genomgång av hur ni kan exponeras riktigt fördelaktigt i kommande nummer. Utkommer varje månad, inför lön.

Det är kvartetten Magnus Brändeskär, Leif Carlsson, Kjell Timmerholm och Joe Formgren som hållit kontakten genom åren och nu bestämt sig för att ta upp tråden med de som gjorde sin militärtjänst på I 14 för 30 år sedan. De deklarerar också en 30th anniversary muckarfest den 12 maj. Man behöver dock definitivt inte springa Muckarjoggen för att kvalificera sig utan man är glada för alla som orkar och vill sluta upp. Tjänstgörande befäl från den tiden är också välkomna i den återupptagna gemenskapen. Facebook: Vi som låg på I 14 1981/1982

Gestrike Media AB • Muréngatan 14, Gävle Telefon 026-126 126 www.foretagsbladet.se • www.gestrikemagasinet.se • I nya lokaler:

Välkomna att boka er fest, bröllop eller konferens

30 Samhälle

Privatpersoner och företag, 10-150 stycken välkomnas att hyra och må bra i unika lokaler. Alla tillbehör finns på plats. Vi kan hjälpa er med catering, festfixare och annat praktiskt.

DEN KREATIVA MÖTESPLATSEN

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 För mer information se: www.mediatemplet.se

Födelsedagar • Bröllop • Jubileum • Konferenser • Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor

Födelsedagar • Bröllop • Jubileum • Konferenser • Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor

SvenskPress.se

4Sign profilerar rikstäckande åkeri Green Cargo Roads åkeridel byter namn till Road Cargo Sweden AB och kommer att profilera sig som RoadCargo.se. Uppdraget att omprofilera åkeriet föll på 4Sign med god erfarenhet och kunskap av åkeriprofileringar.

Hans Paridon och Swedish Match köper gemensamt Green Cargo Roads åkeridel med 200 anställda och 270 miljoner kronor i omsättning. – Vi såg en möjlighet att köpa en bra verksamhet, säger Hans Paridon. Åkeriets bilar och kontor kommer att profileras under namnet RoadCargo.se. – 4Sign fick uppdraget att tillverka och leverera produkter som ska användas vid omprofileringen, berättar Robert Pettersson, 4Sign i Gävle. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: 4Sign SvenskPress.se

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

MYCKET MEDIA • MYSIGA MÖTEN


Världsvattendagen 22 mars Världsvattendagen 22 mars

Hjälp oss Hjälp oss vakta vattnet, bli vakta vattnet, bli Vattenvaktare Vattenvaktare

Läs mer på Läs mer på www.gastrikevatten.se www.gastrikevatten.se www.gastrikevatten.se www.gastrikevatten.se


Gävles riktiga datorbutik

Sedan 1985 har vi sålt och reparerat PC datorer och tillbehör.

r Popvuerlä ans

Utan att skämmas törs vi säga att vi är stans proffs på PC datorer!

i5, Intel ko rt

Finns även i enklare utförande

ny le /3 kom 5

15.6” LED

Grafik B G med 1

% 50batt

4 GB DDR3

Intel DualCore

Intel Core i3

er

Öv

Snabb Intel i5

2 GB minne

500 GB HD

320 GB HD

Endast 2.5 KG

USB minne

ra

4 GB USB 2.0

HDMI utgång

4 GB minne 500 GB HD

3990:-

HDMI utgång

Snabb i5 baserad dator med HD 6450M grafikkort med 1 GB minne! Rekpris: 7490:-

Ett enkelt USB 2.0 minne från Kingston som rymmer hela 4 GB Ord.pris 99:-

5990:-

Mer information: www.tricom.se

44:-

Max ett minne per kund

t Ruskig is! r p a r b

Intel Pentium! 2 GB / 320GB

Dual Core 2 GB minne

Windows PRO

Lenovo laptop för dem som söker lite bättre byggkvalitet utan att tumma på prestanda och funktioner. Rekpris: 5990:-

Mer information: www.tricom.se

4.990:-

SSD

HDMI utgång

15.6” Familjedator med tvåkärning cpu och HDMIutgång för att ansluta till platt-TV:n. Ordpris: 3490:-

3990:-

Mer information: www.tricom.se

3290:-

SUPER SNABB

Intel i7 Quad SSD Hybrid

23.6” Full HD Kontr: 20M:1

HDMI utgång

Enerigisnål

2 GB grafik

En kraftfull i7 baserad dator med Geforce 540M grafik med hela 2 GB grafikminne. Ordpris: 8490:Mer information: www.tricom.se

320 GB HD

Äkta RS-232!

Smidig företagsmodell som går att ha stående eller liggande. Ordpris: 4990:-

, Intel i7

grafik, 2 GB hybrid

33x37x10cm

7.450:-

27”

LED

27” LED Full HD

120GB SSD över 500MB/sek

HDMI + ljud

Med SSD-disk blir inladdningarna supersnabba!

Kvalitets LED skärm från Philips, drar endast 17.5 watt i drift Rekpris: 1795:Se demoskärm i vår butik!

hela

Rekpris: 1795:-

1590:-

Benq 27” LED skärm, med Full-HD kvalitet samt HDMI, DVI & VGA ingång. Ordpris: 2990:-

1295:-

2290:-

Nya snabbare och tystare Gamer modeller! GAMER i3

GAMER i5

----- Generation 3 -----

Intel i3 Dual

Stor säljare

1 TB hårddisk

grad

Upp

8 GB minne 1 TB hårddisk

ATI 6770

----- Generation 3 -----

e SSD G0B B). G 0 12 are 9

Intel i5 Quad

8 GB minne

rad!

(Tidig

Intel i7 Quad 16 GB minne 120 GB SSD

Geforce GTX 560

2 TB hårddisk Geforce GTX 560Ti

1 GB grafik

1 GB grafik

Windows 7

Windows 7

Windows 7

Ny tystare låda!

Ny tystare låda!

Ny tystare låda!

2 års garanti

2 års garanti

2 års garanti

En bra speldator för medelkrävade spel eller för den som vill jobba med krävande foto/bild-behandling. Datorn är byggd i ett ljuddämpat chassi som har ett stilrent yttre. Mer information: www.tricom.se

GAMER i7

----- Generation 3 -----

7.990:-

En kraftfull dator med snabb i5 processor, stor hårddisk och mycket snabbt grafikkort för de senaste spelen. Detta ger en monsterdator för under 10.000 kr! Mer information: www.tricom.se

9.990:-

Över 100.000 kunder har lämnat in sina datorer på service hos oss. Välkommen du också så får du professionell hjälp och service.

En blixtsnabb dator med senaste i7 processorn, SSD disk för snabbast möjliga Windowsinladdning, en rejäl 2 TB hårddisk för lagring och ett riktigt kraftfullt grafikkort! Mer information: www.tricom.se

13.990:-

Har du sett denna annons? Säg till att du har sett denna annons så få du kaffe/TE mugg samt ett headset på köpet när du köper en dator från oss.

Värde 198 kr Kaffe/te mugg, 49 kr

Headset, 149 kr

* Max en “sett denna annons” erbjudande per hushåll/företag. Erbjudandet gäller Mars 2012

Med reservation mot prisändringar, felaktiga bilder och tryckfel. Gäller endast så långt lagret räcker, dock längst 2 veckor efter att annons är ute. Copyright Tricom. GM2012mars18 /RB

8 www.tricom.se

Butik & Verkstad F Nygatan 26 ( 026-12 12 20 7 info@tricom.se

Öppettider Vardagar: 10-1800 Lördagar: 10-1400 Söndagar: Stängt

Gestrike Magasinet nr 3 2012  
Gestrike Magasinet nr 3 2012  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement