Page 6

Honken har hittat hem För Johan ”Honken” Holmqvist var en plats i Brynäs IF det bästa han kunde tänka sig när NHL-satsningen inte blev som tänkt. Men han fick ta en omväg via Frölunda innan han kom tillbaka som målvakt i Gävle igen.

Nu är han på plats i målburen under pågående säsong, övertygad om att han har världens bästa jobb. Och i år hinner han dessutom med lite julledighet.

– Det här är första året på säkert tio år som jag inte har match på annandagen. Så i år får jag tre dagar ledigt vid jul, det är värsta lyxen, säger Johan och ler. Åtminstone ett julbord ska han unna sig också. Men hur mycket som helst är det inte läge att frossa under julafton. På annandagen är det träning igen, och då gäller det att vara i fin form. – Men det är viktigt att man kopplar av och unnar sig saker. Det gäller att må bra. Man kan inte bete sig som en robot bara för att man är elitidrottare, säger han. Han har blivit bättre på det med åren. Att känna efter vad kroppen behöver och att tillåta sig vila om det är vad som behövs. Med det är trots allt ett intensivt idrottsliv han lever, som hockeymålvakt i elitserien. Nu när issäsongen är igång varvas träningarna med matcher. Övriga delen av året ges det ännu mer tid åt träning. Fyra veckors semester har han på sommaren, men inte heller då går det att släppa träningen helt. Men den disciplin hans karriär kräver är ingenting han sörjer. – Jag får ju hålla på med det jag älskar och har världens bästa jobb, jag skulle aldrig byta bort det jag har. Jag känner mig väldigt lycklig som får hålla på med det här.

skulle få vara med var att han skulle hålla sig i målet. – Jag sprang alltid hem och grät för att jag hade fått så många bollar på mig. Men så fort det hade lagt sig så ville jag ut och spela igen. Jag blev snabbt härdad och det gick bra för mig att stå i mål. Jag har mycket att tacka grabbarna för, säger han och skrattar. Även om hockeyspelandet började tidigt så fick det intresset samsas med andra sporter som fotboll, tennis, pingis, volleyboll och golf. Det mesta i sportväg har han hållit på med, mer eller mindre. Sportintresset i familjen är naturligtvis en avgörande faktor för hans nuvarande karriär. Föräldrarna var uppmuntrande entusiaster och Johans storasyster var en förebild som spelare i flicklandslaget i volleyboll. – Det är klart att hon har haft stor betydelse och banat väg för mig. Sport var liksom naturligt i familjen. Att Johan hade talang och var ett stort hockeyhopp uppmärksammades snabbt i Tierp. Redan som 14-åring fick han vara med i A-laget, först bara som inhopp när en spelare blivit skadad och året därpå som ordinarie spelare. – Jag hade en fantastisk tränare, Lenny Eriksson, som verkligen trodde på mig. Och snabbt märkte jag ju att jag klarade av det. Jag fick en riktigt bra skola i Tierp, grabbarna tog hand om mig.

Idrottsintresset kom tidigt i livet

Från NHL till Brynäs

I Tierp där han växte upp spelade alla kompisar och grannar hockey. Det var bara att kliva ut på gatan så var en hockeymatch igång, och Johan fick vara med de äldre killarna och spela. Men kravet för att han

Som 18-åring hamnade han i Gävle och elithockeyspelandet tog fart i Brynäs IF. Sedan 1996 har hockeyn figurerat på proffsnivå och varit Johans yrke. Den byggutbildning han påbörjat på gymnasiet fick han avbryta.

6 Profilen

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

Gestrike Magasinet nr 10 2011  
Gestrike Magasinet nr 10 2011  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement