Page 28

Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn En skänk från ovan Uppskattningsvis 100 000 dollar föll häromdagen ut ur en värdetransport i Pittsburgh. Det var dörrarna som av okänd anledning hade gått upp under färden och pengarna bokstavligt regnade ner från himlen. Lyckliga bilister stannade längs vägkanten för att ta del av de tidiga julklapparna som yrde omkring, men säg den lycka som varar. Att dörrarna gick upp betyder inte att ”det man hittar får man” utan polisen klassar det hela som stöld. Allt som blev kvar var 400 dollar och allmänheten har nu två veckor på sig att lämna tillbaka ”stöldgodset” utan att det ska leda till åtal. Som plåster på såren erbjuder transportföretaget en hittelön vid återlämnandet, men förståligt nog har det ännu inte kommit in några pengar.

Ingen ”bussig” fylla En busschaufför var på väg från Tjeckien till Tyskland med tjugo resenärer ombord. Efter att ha kört en bit började chauffören plötsligt känna sig så pass dålig att han bad en av passagerarna att ta över ratten. Resan kunde ha slutat i en stor tragedi eftersom föraren vare sig kunde prata eller kontrollera sina kroppsrörelser då han hade inte mindre än, håll i er nu, 5 promille alkohol i blodet. Föraren sitter nu i häktet i Tyskland för tillnyktring, vilket enligt polisen väntas ta flera dagar. Här kan vi verkligen snacka om fylleresa!

En stor stark pickup

Lexus botar inga synder En Lexus kan göra underverk men förlåter knappast dina misstag - inte ens om det är en lyxhybrid vid namn LS 600h L. Otrohetsskandalen mellan skådespelerskan Demi Moore och hennes sexton år yngre man Ashton Kutcher har väl knappast någon missat. När Demi fyllde 49 år gav ”Two and a Half Men” skådisen bort en Lexus i present för omkring 1,5 mille som plåster på såren, men vad hjälpte det? Som den välkända miljövän hon är räcker knappast ett hybridmärke på ett flaggskepp likt Lexusen. Hade Kutcher istället satsat på elbilen han kör i serien – Fisker Karma - kanske skilsmässohandlingarna istället hamnat i pappersinsamlingen.

Skjut alla älgar Skogens konung har hamnat i ”skottgluggen”. Det är norrmannen Ivar M Simonsen som vill att alla älgar ska skjutas eftersom de orsakar stora problem i trafiken. Men inte med hagel utan hör och häpna: paintballkulor fyllda med reflexfärg. Förslaget skjuter knappast mitt i prick utan väcker stort motstånd, men Ivar tror stort på sin idé. ”Det kommer att bli mycket enklare att se älgarna när man kommer körande” säger Simonsen som även poängterar att det nya förslaget måste ske under kontrollerande former. Hur man ska lyckas hitta alla älgar och skjuta dem låter han vara osagt, men själv tycker norrbaggen att det är en ”lysande” idé.

Text: Jenny Nilsson • CNP AB i framsätena, men komforten i den tresitsiga aktersoffan är inte alls lika bra. Undertill hittar vi ett riktigt ramverk som bara de tuffaste pickisarna har och bak huserar bladfjädrar - vilket otroligt nog är en kvarleva från när man körde med häst och vagn. Därmed är det inte så konstigt att Nissan Navara känns lite flummig på vägen, men när vi lastade flaket med en europapall så förändrades uppträdandet till det positiva. Men det går inte att frakta hur mycket som helst då maxlasten är 900 kilo. Med släp får man dra hela tre ton men har du enbart Bkörkort så gäller 750 kilo.

Filmar dragkulan

Plötsligt hörs toner av massivt dieselknatter och några sekunder senare uppenbarar sig en pickup. Men det är ingen brutal och stöddig amerikansk gaphals. Nej, det här är en oöm japanare som rullar mjukt på landsvägen, som är bekväm i storstan och riktigt tuff i terrängen. Nissan menar att man inte behöver välja mellan familjebil, äventyrsbil och arbetsbil - Navara Double Cab ska nämligen vara allt på en och samma gång. Frågan är om det verkligen är möjligt? Pickupen ser riktigt glad ut och främst är det grillen som drar på smilbanden. Måhända är det mot skattmasen den ler? Nissan Navara är nämligen registrerad som lätt lastbil men du kör pickupen med vanligt B-körkort. Den stora skillnaden är att momsen är avdragsgill för dig som företagare och det är inga småpengar vi snackar om.

Från noll till max Att sätta sig bakom ratten är ett rent nöje trots att vi befinner oss i ett skitigt och lerigt Zaragoza. Personbilskänslan är stark och när exempelvis tändningsnyckeln vrids om så åker instrumentnålarna upp till max för att sedan ställa sig på noll igen. Man sitter riktigt bra

28 Motor

Att skifta från två- till fyrhjulsdrift är hur enkelt som helst och på mittkonsolen finns ett vred där föraren kan välja drivläge beroende på körsituationen. Pickupen klättrar uppför och nedför leriga stup förbluffande bra. Kliver över diken smärtfritt och plumsar med vatten upp till midjan utan att drunkna. Hemligheten ligger naturligtvis i den inkopplingsbara fyrhjulsdriften med lågväxel. Ett särskilt tack riktar vi till diffspärren på bakaxeln, vilken är till stor nytta när man är på äventyr. Vår testbil är utrustad med en ny dieselsexa på 231 hästkrafter och till detta serveras en sjustegad automatlåda. Motorn svarar blixtsnabbt och 0-100 rullar på 9,3 sekunder – däremot sörplar maskinen i sig runt litern milen. Vi rattar den exklusivaste versionen som kostar 453 175 kronor inklusive moms, ändå kan man ladda på med mer lull-lull. Vad sägs om en backkamera som även filmar dragkroken vilket gör det lekande lätt att haka på släpet? Vår nyfunna vän klarar av det mesta och fortsätter att hånle. Förmodligen åt skattmasen, oss och konkurrenterna!

Plus

Minus

+ Framkomligheten i terräng + Bekväma framsäten + Urstark turbodiesel + Hög standard

- Obekvämt baksäte - Dyr och törstig

Text: Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg • CNP AB

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

Gestrike Magasinet nr 10 2011  
Gestrike Magasinet nr 10 2011  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement