Page 8

Bilhandlaren som möbl Johnny Dahlqvist och hans bror Henrik hade haft ögonen på möbelbranschen i flera år när herrgården mittemot Ikea i Valbo blev till salu. – Den här byggnaden är fantastisk. Den passar våra idéer perfekt, säger Johnny när vi sitter ner i en av de många stoppade sofforna några dagar efter invigningen av den senaste av EM-kedjans butiker. Fem personer, inklusive Johnny och Henrik Dahlqvist, säljer sedan 20 september möbler i det anrika huset som patronen på Mackmyra Bruk lät bygga år 1900, och som bland annat inhyst Olles Möbler i två generationer. – Fem personer kommer inte att räcka, men vi börjar i liten skala och lär oss tillsammans, förklarar Johnny Dahlqvist. I Gävle är 55-årige Dahlqvist bäst känd som bilhandlare efter närmare 20 år i branschen, senast som återförsäljare av Toyota. Som bilhandlare har Johnny Dahlqvist sålt flera olika märken genom åren. Bland annat italienska Alfa Romeo. – Det varade i tre månader, ler Johnny och låter förstå att det hann uppstå en hel del strul under den korta relationen. – Droppen var när jag slog upp tidningen en morgon och såg att generalagenturen beställt en helsidesannons om att vi skulle premiärvisa en ny bilmodell som inte ens fanns på marknaden … med ballonger och allt. Samma dag skruvade jag ner skylten och ringde agenturen och sade att dom hade grejer att hämta hos mig.

Tänkte köpa bil – köpte hela företaget

Johnny Dahlqvist blev bilhandlare mest av en slump 1986. Han hade då återvänt till Gävle med sin familj efter sju år i Helsingborg där 8

han och hustrun startat en Svensk Direktreklam-filial. – Det var tuffa år. Jag gick till jobbet klockan åtta och kom hem nio på kvällen när min hustru gick till jobbet. Vi möttes i stort sett bara i dörren. Vi hade ju småbarn att ta hand om. Trots att familjen gillade Skåne och närheten till kontinenten, flyttade man hem 1986. – Jag var 32 år och sugen på något nytt. Jag gick in till JAB på Skolgången, som ägdes av Janne Berglöv, för att köpa en bil. Två timmar senare gick jag ut och hade köpt hela företaget. Johnny Dahlqvist ler åt minnet. – Jag visste ingenting om hur det fungerar i bilbranschen, med registreringar och försäkringar och sådant. Jag har faktiskt den allra första ordersedeln kvar – den är inte korrekt ifylld (skratt).

Nere på knä

Framgångarna som Johnny upplevt som entreprenör i Skåne fortsatte som bilhandlare på hemmaplan. Men strax efter att bilfirman byggt ny lokal mitt emot Ericsson Bilteam och fått agenturen på BMW, tornade mörka moln upp sig. – Jag hade på bankens inrådan tagit ett lån in blanco på 50 miljoner kronor och startat ett finansbolag för att finansiera avbetalningar och leasingaffärer. Lånet var upphandlat i japanska Yen. Banken försäkrade mig gång på gång om att det var en säker affär. Men hösten 1992 vek sig marknaden som en fällkniv och riksbanken såg sig tvingad att höja räntan till 500 procent. – Jag minns såväl när jag satte mig i bilen efter en auktion i Stockholm och skruvade på radion – riksbanken meddelade att den svenska kronan hade släppts fri. – På några minuter var de 50 miljonerna plötsligt 65 miljoner i skuld till banken.

Företagsbladet nr 7 2010  
Företagsbladet nr 7 2010  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement