Årshæfte2022

Page 1

Medlemsblad for medlemmer af Gesten Jagtforening. 38. årgang 2022

Gesten Jagtforenings medlemsblad 1


2


Formanden har ordet:

betalt af egen lomme, bød således ikke på jagt eller solferie, men en masse socialisering og benarbejde for at sikre jagtens fremtid for os alle. Kære medlemmer Turen var alle pengene og udfordringerne værd. Verden er i hastig forandring og det påvirker os Har du lyst til at være med til at sikre jagten i som mennesker generelt, men især os som jægere. Jeg har i tidligere ledere opfordret til, at vi fremtiden, er der flere måder at gøre det på. Vær som jægere inviterer ikke- jægere indenfor i vo- aktiv bl.a. ved at bedrive etisk jagt, fortæl om res verden med den begrundelse, at vi skal oply- dine gode oplevelser i naturen, spis/anvend det se, give viden fra os. Hvorfor så det kan du spør- vildt du skyder, og inviter gerne nogle på en lækker vildt ret. ge? Fordi vi har brug for den brede befolknings opbakning til, at det er ok at gå på jagt. FanatiEndnu en mulighed er også at melde dig ind i ske antijægere og for den sags skyld fanatiske Nordisk Safari jægere kan vi ikke nå, men den store skare midt Klub. De har i mellem er målgruppen. Her i november/ brug for så december var jeg med i Syd Afrika og Namibia mange medsammen med Christian og Jens Ulrik Høegh for lemmer, som Nordisk Safari Klub. Christian er formand og Jens muligt til at Ulrik er kommunikationsmedarbejderen udadtil. støtte deres Det første møde var årsmødet med outfitternes sag med at organisation Costodians i SA. Derefter med Napbevare jagten ha, som er outfitternes organisation i Namibia. gennem conBegge steder handlede det meget om, hvordan vi servation. som organisationer kan hjælpe hinanden, nu Støtte medhvor vi er presset af anti jægernes massive anlemskabet – greb. Fakta er det bedste våben og så være et conservation skridt foran i stedet for at skulle forsvare. Ommembership drejningspunktet er – Conservation- Vi skal sikre koster kr. vildtets beståen gennem bæredygtig jagt. Det er 200,vigtigt, at vildtet har værdi. Har vildtet værdi, er der stor sandsynlighed for, at de forskellige beKnæk og bræk folkninger vil værdsætte dem og undgå at rydde derude. dem af vejen. Vi fik opbygget mange nye relationer og et tættere samarbejde. Turen, som var

Kryb - Væk Skadedyrsbekæmpelse Alt i skadedyrsbekæmpelse. tlf. 22 61 63 65 Bestyrelsen Formand: Vivi H. Jensen 22 38 45 68 vivi@gestenjagt.dk Kasserer: Peter Aalykke Jensen 29 93 98 90 peter@gestenjagt.dk Næstform: Mogens Pedersen 30 12 42 09

bayko1971@gmail.com

Sekretær: Christian Jensen 40 36 97 76 christian@gestenjagt.dk

Hundetræning: Kresten Junker 40 27 80 86 kresten@gestenjagt.dk

Finn Christiansen 60 59 22 83 finn@gestenjagt.dk

Vildtkonsulent: Klaus Sloth 72 54 35 66 kls@nst.dk

Suppleanter: Per Petersen 22 23 63 59 per@gestenjagt.dk

Reg. Sweisshundefører:

John Nielsen 28 89 03 27 dilgi@outlook.dk

3

Bække: Kurt Lynggaard Nielsen 40 58 81 72 Vamdrup: Freddy Jensen 21 64 74 10


Agerhønsefeber Af John Nielsen

familier rundt i reviret, som bruges til træning at hunde og til markprøver for folk, der kommer fra hele Danmark, Tyskland og Sverige. For at vise lidt interesse for deres passion, har jeg ofte spurgt til, hvordan det gik og om man kunne komme med til en af prøverne som skytte. Det er ikke sådan lige at komme med til. De har deres egne skytter, som har fulgt dem gennem mange år.

For 3 år siden var jeg heldig at komme med i et konsortie, som ligger tæt på min bopæl. Konsortiet ligger i Ødis, hvor vi har 200 hektar med mange spændende remiser. Jeg kendte på det tidspunkt kun én af de ti konsortiemedlemmer, nemlig ham, som havde anbefalet mig som nyt medlem. Hurtigt fandt jeg ud af, at halvdelen af medlemmerne var haglbøssejægere og den anden halvdel var riffeljægere. Det er en rigtig god kombination, når arbejdsfordelingen skal uddelegeres inden jagtsæsonen. Riffeljægere tjekker stiger, tårne mm. Haglbøssejægerne sørger for at volierere og fodertønder er fyldte mm. Jeg er på riffel-holdet.

Nu til min historie om ægte agerhønefeber Sidste år, på vores første fællesjagt, var jeg heldig at skyde 2 fasaner og en sneppe i 3 skud. Fantastisk jagtdag, som også denne dag sluttede med en kop kaffe og et stykke kage.

Det gik op for mig, at de 5 fuglejægere (haglbøsse-holdet) kun arbejder med stående hunde, så da de spurgte hvilken hund jeg havde, blev der helt stille… Jeg er den heldige ejer af en FT Springer Spaniel, som jeg er rigtig glad for; men men, i deres øjne er det ikke en rigtig hund. Den farer jo bare rundt, som en af dem sagde. Det er jeg naturligvis slet ikke enig med dem i . Fuglejægerne med deres stående hunde udsætter agerhøns. Der udsættes cirka 120 styks. En agerhøne-familie er cirka 20 styks, så det bliver til 4-5

Mens snakken lystig gik rundt om bordet, blev jeg pludselig prikket på skulderen. Det var Polle, som også er dommer til markprøver og passer vores agerhøns til UG. ”Kunne du tænke dig at blive reserveskytte til vores markprøver?” spurgte han. Jeg svarede hurtigt ”Ja tak” og tænkte det måtte være min fantastiske skydning tidligere på dagen, som havde gjort indtryk på ham.

Kommer en ny

Efterfølgende tænkte jeg ikke så meget over det, det var jo kun som reserveskytte. 10 måneder senere tikkede der pludselig en sms ind; ”Kan du være skytte til en markprøve om 14 dage?” Uden tøven sagde jeg ”Ja tak”. Straks efter kom næste sms; ”Der er generalprøve på lørdag”. Generalprøve, tænkte jeg; ”hvad har jeg rodet mig ud i”??

Jeg mødte op til generalprøven som aftalt. Her begyndte virkeligheden at gå op for mig; ”Hvad var det, jeg havde sagt ja til?” Generalprøven gik egentligt fint. Polles 2 hunde havde ”stand” et par gange, men agerhønsene sad meget løse, så vi nåede ikke hen til hundene, inden hønsene var lettet. 4


Den næste uge var forfærdelig. Jeg tænkte hele tiden på, hvordan det nu skulle gå. Natten før sov jeg ikke. Det var ligesom 15. maj, hvor man ligger og tænker på drømmebukken hele natten .

at så gode skytter ville hjælpe til, så: ”I skal ikke mangle noget”. Jeg kunne i den grad mærke min puls i håndfladerne, da jeg tog imod patronerne.

Efter 20 minutters kørsel var vi fremme ved reviret. Jeg stod op allerede klokken 5. Jeg kunne jo alli- Her mødte jeg et syn, jeg aldrig glemmer; nok gevel ikke sove. Jeg gik lidt rundt om mig selv de var der 8 hunde, der skulle til prøve, men at hele følgende timer og fik tjekket grejet et par gange familien, venner andre hunde folk, fotografer med flere var mødt frem for at se de fantastiske for at være sikker på, at jeg ikke havde glemt hunde klare prøven. noget. Det havde jeg ikke regnet med! Der var vel nok Jeg skulle mødes med Polle (ham som havde fået 40 tilskuere, alle udstyret med de nyeste kikkermig med som skytte) ved motorvejsafkørsel Kol- ter, så de kunne få det hele med. Waaauuu… ding Syd. Polle havde selv en hund med, som skulle til prø- Så blev der blæst til samling. Dommeren begyndte at fortælle om dagens program; blandt ve. andet fortalte han, at prøven skulle simulere en Vi kørte afsted og jeg kunne nu for alvor mærke, rigtig jagt og derfor var der to skytter med, som var nøje udvalgt blandt gode skytter, der ikke hvordan der var lagt pres på mig. Vi skulle mødes til morgenmad sammen med de to dommere, havde skudt forbi de sidste mange år. ”GISP!!” Min præstationsangst blev da ikke mindre…. der ville fortælle os om dagens program. Kaffen var klar, da vi kom og dommerne begynd- Han fortalte også, at det først er, når skytterne har meldt klar og kigget på dommeren, at hunte straks at fortælle. den må rejse fuglen. Der var 16 hunde til bedømmelse, så der blev Jeg ville ønske at jeg aldrig havde sagt ja til at straks lavet 2 hold med 8 hunde, 2 skytter og 1 deltage; nu var der for alvor lagt pres på. Jeg dommer på hvert hold. kunne mærke blodet begyndte at accelerere i Vi, skytter og dommere, blev informeret om, at vi var blevet udvalgt blandt de bedste og der var kroppen. Slap nu af, John. Sådan tænkte jeg, men uden held…. bestilt frokost til os, da vi var inviterede (min puls var allerede høj). Efter endt morgenkaffe gik vi ud til bilerne, hvor Vi var klar. 2 hunde blev sendt afsted ud i en den ene arrangør kom hen til mig med en kasse rapsmark. Allerede efter 10 minutter fik den ene hund patroner. Han sagde til mig, at de var glade for

5


Dansk kontakt: Erik Andreassen tlf 20271387 Eller Vivi Jensen 22 38 45 68 v-coaching@hotmail.com

www.ivysafaris.com

6


stand. Så var vi i gang. Hundens ejer markerede med at række en arm op. Den anden hund blev hurtigt kaldt hjem og linen blev koblet på.

Det var en fantastisk lettelse at se hundeføreren glad og tilfreds. Dommeren tog agerhønen i lommen, mens han sagde, at det kunne jo være den skulle bruges igen, hvilket heldigvis ikke blev nødvendig.

De næste 30 sekunder føles som flere år, sveden rendte ned i øjnene og skjorten var allerede våd indefra. Pyhhh ha. Jeg var nu nået frem til mit stå -sted. Jeg løftede min haglbøsse op, kiggede over på dommeren og nikkede til ham. Min makker, skytte nummer to var også klar. Hundens ejer sendte hunden afsted. 9 agerhøns lettede: ”BANG BANG”. Jeg talte alle 9 agerhøns fløj videre… Min makker skød også forbi. Tiden stod stille. Jeg mærkede 40 tilskuere og 20 hundeførere ånde mig i nakken!

2 nye hunde blev sendt afsted. I hurtig gang fulgte vi de 2 hundeførere og dommeren. Efter kun 5 minutters søgen var der igen stand 150 meter fremme ved et hegn. Angsten begyndte igen at stige mig til hoved og adrenalinen pumpede igen i hele kroppen, mens vi i hurtigt trav skyndte os frem til hegnet. Den ene hund var hurtig blevet koblet, så den ikke kunne forstyrre den anden hund, der stod stille som en statue. Vi var nu nået frem til hegnet, hvor jeg SHIIIIITTTT, hvad nu?? fandt et hul og kravlede igennem. Min makker Dommeren som havde koncentreret sig 100% på blev på den anden side, dommeren kunne ikke se hundearbejdet kiggede på mig og spurgte: ”hvor mig, så jeg råbte klar. ”BANG”. Min makker skød faldt fuglen?” Mens mit blik er fokuseret på jorog jeg så en flot fasankok pakke sammen i skudden, svarede jeg lige så stille: ”Jeg skød forbi”. det. Hvilken lettelse at fasankokken valgte min Han hørte mig åbenbart ikke og han spurgte igen; makkers side. denne gang med meget høj og tydelig stemme, som garanteret kunne høres på 2 kilometers af2 nye hunde blev sendt afsted og igen fulgte vi i stand. Jeg kiggede op og svarede igen: ”jeg ramte hurtigt trav efter de 2 hundeførere og dommeren. desværre ikke”. Dommeren vendte blikket over Så var der stand igen fra den ene hund, men desmod min makker, som rystede på hovedet og beværre stødte den en lille flok agerhøns op, inden kræftede. ”Ramte I ikke”. spurgte han igen og vi vi nåede på plads. siger så i kor: ”nej, desværre”. Turen var nu kommet til de 2 sidste hunde. Afsted Her gik det pludselig op for mig, at den stakkels det gik ud over marken. 100 meter ude var der hundefører efter 3-4 års hård træning med sin igen stand ved en lille remise, som lå i forbindelse bedste ven, ikke kunne bestå prøven, da hunden med et hegn. skal vise apportering for at kunne bestå. Hurtigt kom vi frem. Jeg rystede indvendig og var helt tør i munden. Denne gang var det min makTiden stod igen stille og vi havde kun været i gang ker, som gik om på den anden side af den lille rei 15 min. Jeg følte mig fuldstændigt lamslået og mise. Jeg hævede igen mit gevær og nikkede til følte ikke jeg kunne flytte mig. Støvlerne var drivdommeren. våde af den sved, som løb ned af mine ben. Samtidig råbte min makker ”klar!” Hunden løb Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg tænkte på. Jeg turfrem, men der skete ingenting. de ikke kigge på den stakkels hundefører og hans Fuglene havde flyttet sig længere ind i remisen. følge på i alt 60 personer. Stand igen 5 meter længere fremme. Dommeren kiggede igen på mig og jeg nikkede, hunden løb Pludselig i mit blackout blev jeg prikket på min og en stor fasankok fløj lige udover min makker, venstre skulder. Jeg vendte tilbage til virkelighesom igen leverede et mesterskud. den. Det var Polle, som havde anbefalet mig som skytJeg var nu helt lettet, endelig færdig med dagens te og som nævnt tidligere, selv er dommer. prøver. Sveden løb ned af ryggen og mens jeg Han rækker hånden frem. Heri ligger en død agerhøne, som han har haft med i lommen, i tilfælde af at det utænkelige skulle ske; at der blev skudt forbi. Jeg afleverede agerhønen til dommeren, som udbrød: ”Der var vi godt nok heldige”. Dommeren forklarede hundeføreren, at han ville kaste fuglen, samtidig med at skytten; altså mig, skulle afgive et skud op i luften. Dommeren kiggede over på mig og sagde: ”Kan du klare den opgave?”. Ydmygelsen var næsten komplet på det tidspunkt! Han kastede agerhønen, mens jeg afgav et skud. Hunden blev heldigvis stående, indtil den fik besked på at apportere agerhønen. 7


langsomt kunne begynde at mærke mine ben igen, så jeg dommeren lave et par notater på sin blok. Dommeren sagde så højlydt, at han lige ville se 2 af de hunde, som var blevet koblet, mens den anden hund havde haft stand. Som han sagde, så skulle de havde en ny chance. Jeg tænkte ”åh nej, slutter det mareridt dog aldrig?” Jeg var jo kun 3 meter fra min sofa i tankerne.

Igen kiggede dommeren i sine notater. Hvad nu, tænkte jeg, mens sveden nu var blevet opvarmet igen…. Så kiggede han op og sagde at dagens prøver var slut. Hvilken lettelse. Kunne det virkelig passe at mit mareridt var ovre?? Så gik turen tilbage til udgangspunktet, hvor vores biler holdt parkeret. Jeg fik hurtigt drukket en halv liter vand og smidt overtøjet, som var gennemblødt indefra.

Afsted det gik igen. 2 hunde der løb fra den ene ende til den anden, med os i hælene i højt trav. Efter 10 -15 minutter, sagde dommeren, han hav- Hold 2 som havde afholdt prøver 30 kilometer fra, de set nok, dog uden hundene havde fundet nogle hvor vi var, ville komme hen til os, så vi kunne fugle. lave en fælles vildtparade. 10 minutter senere var de ankommet. De 2 skytter var i vældigt humør. Ikke et eneste forbi skud og 8 fugle i hånden; selvfølgelig spurgte de ind til, hvordan jeg havde skudt. Jeg måtte jo så gå til bekendelse, at jeg ikke havde leveret en eneste fugl og havde skudt forbi. ☹ Den betalte frokost blev indtaget. Godt mæt og træt var der nu blevet tid til vildtparaden plus feedback fra dommerne på deres bedømmelser af hundene. Nu var min puls nok på det normale igen. Jeg kunne jo slappe af nu (troede jeg). Dommeren fra hold 1, mit hold, startede med at fortælle, hvordan han havde bedømt hundene, nu med 90 tilskuere da hold 2´s publikum også var til stede. Det var helt utroligt så meget dommeren havde skrevet om alle hundene. Nå, tilbage til hund nummer 1; Dyb tavshed blandt alle, da dommeren begyndte at fortælle. han kommenterede på fin søgning og flot stand, rejste flot fuglen på kommando og der blev skudt forbi. Her følte jeg det sidste stik i hjertet denne dag, pyh ha…. Men hunden fik anden præmie og ejeren var mega lykkelig. Efter en halv time var alle hundene blevet bedømt og der blev overrakt præmier og diplomer. Til allersidst blev de 2 dommere og 4 skytter kaldt frem og fik overrakt en fin flaske rødvin som tak for hjælpen. Efter 22000 skridt og en masse ny viden, kunne jeg endelig vende snuden hjemad. Om jeg får buddet næste år, hmm, måske…

8


Ny vildtart i jagtjournalen Af Peter Aalykke

været brug for et opfølgende skud ?

Jeg havde længe gået og tænkt på, at jeg da gerne ville bidrage til bekæmpelse af mårhunden, en ny invasiv, talrig dyreart i den danske fauna. Jeg havde dog også erkendt, at tiden ikke var til at gå hele vejen med oprettelse af foderpladser og indkøb af natsigteudstyr. Så længe jeg har fuldtidsjob, der skal passes, har jeg simpelthen min nattesøvn for kær. Min gode jagtkammerat Knud, som er ivrig mårhundebekæmper plus krage- og rævejæger, havde imidlertid sat sig for, at jeg også skulle have muligheden for at nedlægge en mårhund. En fredag aften i august satte vi os på en af hans foderpladser med almindelig jagtudstyr. Der skete imidlertid ikke det store, det var måske også lige optimistisk nok at tro på held i første forsøg.

10 minutter senere blev det for mørkt til at skyde og vi gik ned af stigerne. Jeg spurgte Knud, om han havde skudt til den samme hvalp som jeg, men nej. Han havde spejdet i en anden retning og havde skudt en tredje hvalp. Tre mårhundehvalpe på en aften, det var da noget af en debut. En meget spændende reguleringsaften og noget som jeg sikkert godt kunne blive bidt af på et tidspunkt Næste fredag prøvede vi igen, og minsandten, en med flere af halv time før det blev for mørkt til at skyde, kom døgnets timer en sort plet til syne i nogle halvhøje urter. Først til rådighed. kunne jeg ikke se, hvad det var. Jeg havde aldrig Men stor tak til set en levende mårhund, men pludselig åbenbare- Knud for at de der sig en mårhundehvalp, jeg fandt den i sig- give mig mutet og skød. Den lagde sig på stedet. ligheden. Jeg Cirka 20 minutter senere puslede det bag den nedlagte mårhund, og endnu en hvalp kom til sy- prøver gerne igen en anden ne. Den fik også en god kugle, mente jeg. Kort gang. efter skød Knud, så måske alligevel havde der

9


Sixpack og Potatohead

10


”Mor, du skyder den ikke tættere på end 20 m.

formaner min datter meget bestemt. Nej, nej er mit svar. Mindst 30 m. i sideskud er vist passende. En beslutning jeg havde truffet inden jeg tog hjemmefra. Det er tæt nok på. Elefanter er ikke til at spøge med og slet ikke, hvis de er i dårligt humør.

Jeg bliver klogere… Af Vivi Højer Jensen

11


Sixpack Når du kan du fremvise en sixpack, så får du en elefant jagt. Det er ordene fra min bedre halvdel. To år er nu gået fra, at jeg har fået elefantjagten af min kære husbond, til jeg nu sidder på bilen på vej ud i Klaserie Private Game Reserve, som er et 65.000 m2 stort område, der ligger i forbindelse med Krüger Nationalpark i Sydafrika. Nogle dage forinden hjemme hos Mark Ivy, som har arrangeret, viser Mark mig nu en kort video om en elefant jagt, hvor kæmpen kommer MEGET tæt på. Mit hjerte hamrer og banker og nervøsiteten stiger. ”Vent med videoer til bagefter, og vent også med alle de skræmmehistorier.” Jeg ved, at nu handler det lige så meget om at kontrollere nervøsiteten, som at kunne placere et godt skud. ”Mor, du skyder den ikke tættere på end 20 m. ” formaner min datter meget bestemt, da hun ser videoen.” Nej – nej er mit svar, mindst 30 m. i sideskud er vist passende. Det er nemlig den afstand, jeg har besluttet mig for hjemmefra, og har trænet på. Det er tæt nok, elefanter er ikke til at spøge med og slet ikke, hvis de er i dårligt humør. I vores forberedelse til jagten har vi set mange jagtfilm omkring, hvordan man som jæger forbereder sig bedst til en jagt af den kaliber, og elefanter der kan være både aggressive og uberegnelige. Det er blevet meget tydelig for mig, at det handler om en helt anden type jagt end det jeg tidligere har deltaget i - intens og tæt på. Dobbelt eller repeter?? Elefanten skal gå ned i det første skud. Det er vigtigt for mig. Skal jeg gå efter hjernen eller bladet. Et bladskud kan give et voldsomt problem med, at elefanten i princippet kan gå op til 100 meter selv med en hjertekugle. Det har jeg ikke lyst til, for det kan betyde, at den vælger at fortsætte hen mod mig. Jeg går efter en kugle i hjernen, når den står med siden til, så har jeg et mål på størrelse med en rugby bold. Skal jeg vælge en dobbelt eller en repeter riffel? En dobbeltriffel kan levere to hurtige skud på kort afstand, så hvis jeg får brug for at levere en ekstra kugle, er det hurtigere og mere sikkert med en dobbelt. Det er vigtigt at være fortrolig med at bruge dobbelt aftrækker, da jeg ellers vil stå og rykke i den forreste aftrækker igen og igen og

dermed sætte mig selv og andre i en farlig situation, ved ikke at få leveret andet skud i tide. Mit gamle haglgevær har også dobbelt aftrækker, hvilket falder til dobbeltrifflens fordel. Til gengæld har en repeter riffel sine fordele, fordi første skud kan leveres på en passende afstand, og jeg kan lave opfølgende skud på lidt længere hold, pga. kikkerten. Det betyder, at jeg ikke behøver at sætte mig selv i den svære position, det er at være på 5 -20 meters afstand. Valget falder på en dobbeltriffel i kaliber 500/416 hos Østjysk Våbenhandel. Udfordringen med 500/416 er bare den, at det er svært at få ammunition til den. Jeg køber den rest de har, og får Mogens fra Thorups Genladning til at lade flere for mig. Han lader patronerne med Hornady´s Solid RN 25,6 g. At træne med en kaliber af den størrelse kræver vedholdenhed, og at jeg ikke skyder for mange skud af gangen, men få og mange gange, for at blive fortrolig med den. Til at starte med skyder jeg 8 - 10 skud. Det får jeg hurtig lært at stoppe med. Så bliver det til 6 skud, dernæst 4 skud. Et par gange får jeg ikke lagt geværet ordentlig til kinden og jeg skal hilse og sige, at det giver en ordentlig kæberasler, som man husker længe. Jeg indskyder den på 20 m, men den har en lige kuglebane ud til 50 m. Der blev trænet fra fritstående og skydestok på 10 m. og ud til 50 m. Jeg bliver mere og mere fortrolig med min dobbeltløbede, og står nu med patronkassen klar med de tunge solid. Min PH bliver dødssyg ”Hannes har fået corona og ligger nu på hospitalet, og de formoder han ikke overlever. ” Det er beskeden en uge før, vi skal afsted. Hannes Swanepoel skulle egentligt have være min Dangerous game PH ér. Nu opstår der kaos, for det er Hannes, der har stået for det hele med licens og alt papirarbejdet og nu ligger han og kæmper for sit liv. Overlever Hannes? Kan vi komme afsted? Kommer tilladelsen i hus før jagten? Spørgsmålene er mange, men vi satser, da vi får beskeden om, at en ung mand med navnet Andri kommer ind fra højre og bliver sat på opgaven i at guide mig. Vi mødes med Andri, som er i færd med at proviantere, før vi kører mod lodgen, hvor vi skal være de næste dage. Rundt om lodgen ser vi masser af fod af vildt, selv planterne i krukkerne ved vores værelse er blevet ædt af en nyala. Andri er en ung mand på 26 år. Han er trods sin unge alder en yderst kompetent PHér, med jagtetikken i højsædet, mange bøfler og elefanter på samvittigheden, og så er han en stille og rolig fyr. For ham er det vigtigt, at jeg får alle oplevelserne med, da Big Game jagt for langt de fleste er en ” once in a live time experience ”, og hvor har han ret. Andri er faktisk også svært tilfreds med mit valg af riffel, jeg kan se, at det også er en Krieghoff, han bærer rundt på. Imens vi bærer vores kuffer-

12


ter ind, kommer Andri ud af receptionen og vifter med et stykke papir. ”Tilladelsen er lige kommet med faxen for 10 minutter siden” griner han. Hvor heldigt kan jeg være. Nu kan jeg indløse min gave om alt går vel. Midt i al glæden får vi de nyeste opdateringer om Hannes´ tilstand. De er dystre og det er ikke rart at tænke på, at han kan gå bort, hvornår det skal være. Vi krydser fingre og håber på det bedste.

Klaserie er et enorm stort område

rolig og afslappet, vel vidende at rekylen ikke vil blive sjov at modtage. Træningen og dagene med Andri betyder, at jeg har flyttet mig mentalt fra at 30 m. i sideskud, var tæt nok på, til at det godt kunne være 20 m. i stedet, hvis det bliver nødvendigt. At skyde med åbne sigtemidler på 30 m. er nemlig lige i overkanten føler jeg, især hvis elefanten står med siden til, og der hvor jeg vil placere skuddet er mørkt pga. skygge. Hvis jeg skal skyde et opfølgende skud hurtigt, så er det vigtigt, at jeg er lidt tættere på. Inden afrejsen havde jeg vendt med en erfaren herre, om det ville være optimalt at sætte et rødpunktsigte på, fordi jeg ikke synes, at skud nummer to er præcis nok, når det skal gå hurtigt. Han mente ikke det ville være det bedste at gøre, når det handler om så korte afstande. Jeg lyttede til hans råd, og det viste sig at være et klogt valg i sidste ende. Så jeg tog hjem og trænede på opfølgningsskuddet. Dag et og to er nu gået med at køre rundt mellem elefantflokkene. Nu er det tid til at lave nogle prøve approach på nogle unge elefanttyre. Riflen bliver ladt og vi går langsomt, stille og roligt, tættere og tættere på de unge tyre. Riflen i skydestokken og så blot vente på, at tyren til sidst nærmer sig. Det her er en prøve på, om jeg kan klare mosten. Kort sagt om jeg kan undgå at skide i bukserne af skræk og løbe væk, eller blive stående som en stenstøtte. Træk vejret ned i maven, gik igennem mine tanker, så du får ro på. Mit blik er stift rettet mod elefanten, som er begyndt at ane uråd. Marks ord om, at det føles, som om at enhver muskel i din krop skriger på at ville løbe væk, rammer min erindring som en pil. ”Hvor vil du skyde den, hvis det var den rigtige?” Jeg bliver bragt tilbage. ”Husk den skal stå helt stille.” Vores kommunikation er det allervigtigste, har Andri insisteret på fra starten. Her står jeg nu og bliver mere rolig, jo mere vi kommunikerer. Andri løfter hatten og det reagerer elefanten på. Den virrer med hovedet og går baglæns med ørene spredt ud. Det er helt

Der diskuteres skudvinkler på et kranie En flok vrede elefanter ” Hvor vil du placere skuddet? ” Det er Andri, som tester mig. ” Ca. 10 cm under øjnene”. ” Rigtig” er svaret. Vi er inde midt i en flok elefanter, som mest består af elefant køer og kalve. Her på anden dagen er det blevet min tur til at svare og hans tur til at spørge. Dagen før havde vi kørt rundt mellem elefantflokke og her havde han fortalt og vist. ”Hvis den står med siden til, skal du placere skuddet tæt ved ørehullet. ” Andri forklarer ned til mindste detalje de forskellige skudplaceringer alt efter vinkel og afstand. ” Har elefanten et firkantet hoved, er det en hun. Hannerne kalder vi – potatoheads- fordi de er mere runde i det” forklarer Andri. Jeg føler mig som en svamp, der suger al viden til mig. Det er et overflødighedshorn af information, som han strøer ud. Normalt vil jeg helst sidde bag på bilen, når vi er ude at køre i terrænet, men lige nu er det vigtigere for mig at få svar på alle de spørgsmål, der dukker op, så jeg har placeret mig inde på forsædet sammen med ham. Jeg tænker tilbage på min træning med ”kæberasleren” og alle skuddene, som gør, at jeg føler mig sikker på min skydning. Nu da jeg skal ud på skydebanen for at vise, at jeg kan sætte et par skud på papkassen med krydset på, er jeg

vildt at opleve en elefant så tæt på, den er inde på 11 meter. Jo flere approaches jo mere fortrolig bliver jeg med tyrene, selvom de kommer ind på 5-10 m., lige indtil vi kører ind i en stor blandet flok. ” Bad manners” er Andris kommentar. Flokken er meget aggressiv og vi beslutter meget hurtigt at køre derfra med speederen i bund. Flokken følger efter os over 300 m. i støvet fra bilen, imens de trutter arrigt og vifter med snabler og ører. Det er lige som om, at det bringer nervøsiteten på banen igen. Pokkers. Forfra – vejrtrækningen – kommunikationen – tankerne mylder. Flere approaches

13


og check af elefantfod. Størrelsen og mønstret i aftrykket indikerer om det er en, vi skal gå efter, men den rigtige lader vente på sig.

sidder øverst oppe på de yderste grene. Det er en nervekrig, der udspiller sig. Løverne går rundt og rundt om træet og bavianerne må balancere på de yderste grene i skræk for at bliver fortæret. Vi følBavian til morgenmad ger sceneriet længe indtil løverne til sidst mister Løvinden sniger sig fremad med øjnene stift rettet tålmodigheden og lunter bort. Sulten kan nok mod de synligt nervøse bavianer, der er kravlet op næppe heller ikke være den helt store, da flokken i et træ længere fremme. Der på 16 løver aftenen før nedlagbag på bilen sidder jeg og føler de en bøffeltyr. Et trofæ man næsten, at jeg kan røre løven kun kan blive lidt misundelig blot et par meter ved siden af på, da den måler 43”. I det bilen. Løvinden har fuld fokus store Klaserie Private Game på ”morgenmaden”, der sprinReserve samler man nemlig ger højere op i træet i vild forfundne trofæer ind. Her er bevirring. Flere løvinder støder til viset altså på, at selv en stor og går målrettet mod de nervøog stærk bøffeltyr kæmper forse bavianer, som nu hyler og gæves mod en løveflok. skriger, hopper panisk rundt på grenene jo tættere løverne Elefantlorten kommer på. Jeg løfter jakkekanten lidt op og læg- På vej ud af campen, hvor bushbukken går på ger hånden på knivskaftet. Løverne har fokus på græsplænen, og flodhesten giver lyd fra sig tæt bavianerne, men man skal aldrig sige aldrig. Det på, standser vi brat op. Der foran os er en flok viler, som at være med i en naturfilm, men her sidde hunde. Et sjældent syn, men de har heldigvis der jeg på første paket og følger med i det barske ikke travlt med at komme væk. De er travlt optamøde mellem liv og død. Hunløverne har udset sig get af deres indbyrdes leg og stridigheder. En fanen lækkerbisken eller to. De samarbejder hele ve- tastisk måde at starte dagen på. jen hen til træet, hvor nu kun en tredjedel af bavi- Vi ser også de store plettede hyæner overalt. De anerne er tilbage, da resten kløgtigt har forladt er mega flotte og har et kæmpe hoved med kraftistedet inden løverne kommer for tæt på. De sidste ge kæber. De private ejere af Klaserie Private usikre bavianer i træet, bliver mere og mere hyGame Reserve har valgt, at der ikke må skydes steriske, deres skrig mere skinger, og de kan på hyæner p.t.. Jeg lægger dog en billet ind, når de ingen måde komme højere op i træet, da de nu engang åbner op for jagten igen. Hvem ved, man

14


kun jo være heldig. For Andri er det et kardinalpunkt, at vi også får snakket om alt mulig andet, så tankerne og eventuel nervøsitet ikke tager overhånd. Selv hans gamle mor beder for os, om at vi må få en god jagt. Snakken går og i pauserne som vi tager ved flodlejerne, får vi får vendt verdenssituation. Vi graver et hul i sandet, sætter ild til nogle tørre grene og steger de velsmagende pølser. Maven er fuld og et velfortjent hvil kalder. Det eneste vi mangler er en hovedpude, men det er der råd for. En tørret elefantlort har nemlig den rette størrelse og facon. Her på tredjedagen løber der meldinger ind om, at Hannes har fået det lidt bedre. Vi ånder lettet op og håber det fortsætter den rigtige vej. Vi planlægger et bagholdsangreb Vi kører langs en flod med meget høje siv, og er lige kørt forbi en flok elefanter bestående af hunner med kalve. Pludselig derude mellem sivene ser vi ham - Potatohead – Mark får øje på, at en af tyrens stødtænder har et indhak. Lidt speciel og Mark fortæller, at han faktisk drømte om dette fænomen om natten. Vi følger elefanttyren længe, imens han går længere og længere væk fra flokken. Den er i brunst, forklarer Andri. Prøv at se ved dens øre, der løber en masse væske fra ”the glans”. Tyren vælger at blive ude i sivene og vi sidder nu på en høj sten og iagttager ham. Jeg sidder i lang tid og her falder det hele på plads for mig. Jeg føler, at det er den rigtige elefant. Han er flottere end de andre, jeg har set. Han har et stort og mere brunt hoved og vejer ca. 4. tons. Stød-

tænderne er ikke de helt store, men specielle. ” Er det ham vi går efter? ” Ja, han er den rigtige. Tyren er i brunst, så vi risikerer, at flokken vil angribe, hvis vi nedlægger ham for tæt på. Det er bedst at vi ændrer taktik og laver et bagholdsangreb. Taktikken er, at vi stiller os ind bag nogle siv og venter til han går forbi” forklarer Andri, okay, det lyder lidt spændende. Vi sætter os ind i bilen og kører i en bue udenom for at komme i den rigtige vind. Inde i bilen begynder min mave nu at køre og nervøsiteten breder sig. Hvad gør jeg nu, når vi står ud af bilen? Jeg er nervøs for at få en voldsom bukkefeber, som kommer til at ødelægge det hele. Bilen stopper. Jeg stiger ud, tager riflen og lader den med to patroner. Flere patroner sidder i bæltet – to og to, så de er nemme at få fat i, de er nu min livsforsikring. Efter et par skridt mærker jeg, hvordan roen falder over mig. Jeg har trænet, øvet, forberedt mig så grundigt, som det er mig muligt og nu er der kun - min eksamen - tilbage. Vi går videre og pludselig giver Andri mig tegn til at være klar. Elefanttyren er nu kommet fri af sivene og står ude på 30 meter med bredsiden til. Har du besluttet dig til om det skal være sideskud eller frontal? hvisker Andri. Frontal er mit svar uden tøven, men der er alt for langt ud til de 30 meter med åbne sigtemidler. Jeg kan kun med besvær se stedet, hvor jeg skal sigte, fordi det befinder sig i skygge. Vi venter og venter, det føles som en evighed, selvom der kun går 1½ minut inden elefanttyren vender sig langsomt og begynder at gå hen imod os. Det bliver altså ikke et bagholdsan-

P-TEK v/ Brian Petersen, Ø. Gesten Mosevej 6, 6621 Gesten Mobil: 20 27 37 47 Mail: brianpetersen@profibermail.dk *Lovpligtig sikkerhedseftersyn af landbrugs- og entreprenørmaskiner. *Smede- og montage arbejde. *Mobil skydetårn fremstilles.

15


greb, men et closeup. Jeg synker en klump. Andre kigger sig et par gange tilbage over skulderen. Der går pludselig en anden elefant bag os, en som vi ikke har set før. Andri virker lidt urolig over dens tilstedeværelse. Potatohead kommer nærmere og nærmere. På en afstand af ca. 15 meter fra os, aner den uråd. Den løfter og virrer med hovedet. Vent til hovedet er helt stille, hører jeg Andri hviske. Elefanttyren går endnu tættere på. Inde på ca. 12-13 meter står den stille og løfter sit hoved en anelse. Ca. 2 inch under øjnene, hvisker Andri lige så stille. Det giver et brag fra dobbeltløberen. Elefantens snabel slynges op, og i det øjeblik er jeg klar over, at skuddet har ramt plet. Lige i hjernen, som ikke er større end spidsen af en amerikansk fodbold, når det er frontalt. Kæmpen vælter om på siden og triller en halv omgang, da terrænet skråner. Den falder til sidst på siden med den ene stødtand stukket et godt stykke ned i den våde sumpede jord i kanten af sivene. Andri griber mig i trøjen, vi løber hen til elefanten, hvor jeg giver den et sikkerhedsskud i rygraden. En procedure, der er påkrævet, og som han havde forberedt mig på. Jeg kan mærke og høre, at alle er lettet. Adrenalinkicket udløser en latter, der tydelig indikerer, at vi har været under et højt pres. Vi får løftet kæmpens hoved op ved hjælp af et spil på bilen, så elefanten ligger pænt og vi kan tage de obligatoriske billeder. Her sidder og står jeg nu med et kæmpe drømmetrofæ og er mega lykkelig over, det er gået godt, og at jeg tog mig god tid til at blive klar både mentalt og i forhold til min skydning.

ske sundhedsmyndigheder, da nogle af dem er gamle oliebeholdere o.l. For at undgå krybskytteri får de lokale i reservatet en pæn position af de dyr, der bliver nedlagt. I løbet af et par timer eller tre har vi og de lokale taget vores andel. Her i Klaserie har de en aftale med Moholoholo

Kødet gør stor nytte hos de lokale

Løverne er klar til nattes festmåltid

De lokale og løverne gjorde deres. Imens vi tager det ene billedet efter det andet, kommer der flere og flere af de lokale i reservatet hen til os. Jeg kravler op og begynder at hjælpe med at skinne. De lokale har medbragt baljer og store spande. Spande og beholdere, som bestemt ikke ville blive godkendt af de dan-

rehabiliteringscenter for tilskadekomne vilde dyr, at de kan afhente resten. Det resterende kød går således til et godt formål, nemlig at de vilde dyr får ”naturligt” føde. Blot 10 meter fra, hvor elefanten faldt ser jeg et enormt løve aftryk. Moholoholo kan ikke komme før næste morgen og afhente resterne. Hmm..

16


de da også turen næste dag, alt var væk. På den sidste dag lyder beskeden, at Hannes er kommet hjem koblet til iltflaske. Det er den bedste nyhed vi får på hele turen. Vi er sammen med resten af familien på tur i Syd Afrika og fileten fra elefanten bliver omdannet af Lisa Ivy´s kyndige hånd til de mest lækre ”eleburger”, som resten af familien indtager med største behag. Det kan anbefales. Så er der lige det der med sixpacken. Den fik jeg vist ikke helt trænet frem, men jeg var så heldig at fylde rund og der fik jeg en elefantjagt i gave. Det må jo så være den, jeg har indløst… Den sixpack der udløser en elefantjagt må jeg have til gode, så jeg må vist hellere komme i gang med at træne, så jeg kan komme afsted igen. FAKTA: Mark Ivy fra Ivy Safari organiserede jagten. PHér var Andri Kleynhans. Klaserie Private Game Reserve er et 65.000 m2 stort område med private ejere.

Double—Double Krieghoff

Game Reservet er åbent ind til Krüger National Park. Våben: Krieghoff classic double 500/416

Der er frigivet 10 licenser på elefant i Klaserie om jeg tror ikke de behøver at komme næste moråret gen, når løverne først har været der, er der vist ikke meget tilbage. Folkene fra Moholoholo spare-

17


At være jagthund ”udenfor sæsonen” Af Kresten Junker

Den kommer ikke hjem med det stykke vildt, vi har sendt den ud for at apportere. Der kunne være noget andet, der pludselig var mere spændenPå jagt. de, eller den smider det på halvvejen hjem, da Når du læser dette er du måske godt henne i jagt- der falder et andet stykke vildt tæt på den, som sæsonen, og har allerede fået rigtig mange gode den finder mere interessant. Det var blot eks. på oplevelser sammen med din ”bedste ven”. Det lidt ”trælse” oplevelser vi alle måske har oplevet, kan være din hund har løst en svær apporterings der kan også være andre ting, der driller på jagopgave, har haft en god stand (hvis det er en stå- ten. Alle disse ”trælse” oplevelser har vi mest lyst ende hund) for eks. en sneppe, som den rejste og til at glemme, men det er her, vi skal gribe i egen du fik et godt skud til, den har stille og roligt dre- barm og kigge indad, for ”problemerne” ligger vet rådyr frem i såten til skytterne, eller har vist sandsynligvis ved os selv. Husk, at når vi peger at den samarbejder godt sammen med dig om at finger af hunden, peger de 3 på os selv…! løse de opgaver, du stiller den. Det kan også være, at du har været ude med jagthunden på sin Uden for sæsonen. første jagt og skudt en enkelt and/fasan, for stille Når jagtsæsonen er ved at være ovre, er mange og roligt at indvie den nye og uerfarne jagthund, i allerede ved at glæde til d. 16. maj, men glem det sit fremtidige ”arbejde”. De gode oplevelser er der lidt..! og se ned på jeres firbenede ven, som står mange af, som vi husker med glæde, og som vi og logrer med halen og siger: ”jeg er så klar, er gladelig deler med jagtkammeraterne. Det er også du også”. Det er nu, ”udenfor sæsonen”, at det er sådan det skal være. Det er de positive oplevelvigtigt, du ikke glemmer ”Fido”, da det er nu, du ser, der driver lysten til at træne vores jagthund. har mulighed for at vedligeholde de gode takter, Alle disse gode oplevelser kommer ikke af sig og ikke mindst prøve at ændre de knap så gode selv, det ved vi alle og desværre er der også ople- takter. Igennem jagtsæsonen oplever mange at velser fra jagten med vores hund, vi ikke har sær- hunden bliver mere og mere selvstændig, mange lig lyst til at huske. Det kan f.eks. Være, at hunvil sige ulydig. Den ene grund er jagtinstinktet, den ikke kommer, når vi fløjter/kalder på den. det bliver stærkere og stærkere jo mere hunden

Vinkelvej 8 6600 Vejen 18


kommer på jagt, det overtrumfer skolingen/ lydigheden. Mange hunde går noget selvstændigt, når de slippes i såterne. Det er med til at forstærke jagtinstinktet og bekræfte hunden i, at den selv skal løse opgaverne. Det andet er, hvis hunden ikke er trænet nok til at holde kontakt til sin ejer. Disse grunde forstærker hinanden, derfor skal vi prøve at se lidt på, hvad vi så kan gøre ”udenfor sæsonen”, så vi er bedre rustet til næste jagtsæson. Kontakt øvelser. For at få vellykkede oplevelser på jagten, er kontakten mellem hund og ejer det aller vigtigste. Det er her langt de fleste ”problemer” har deres ophav. Hvis ikke vi har fået lært hunden, at det er et samarbejde mellem hund og ejer, så er det vi får de oplevelser, hvor hunden måske nok er i såten, der drives af. Den kan hører sin ejer der går og råber lidt eller klapper i hænderne, så den har hele tiden styr på, hvor den har sin ejer, hvilket jo gerne skulle være omvendt. Den mere eller mindre kører sit eget løb, og kommer tilbage når det passer den. Det er her, vi skal sætte ind med kontakt øvelserne, som uden de store problemer, kan flettes ind i de daglige gåture med hunden, når vi er hjemme eller hvis vi har hunden med på ferie. Her skal vi have i tankerne, at vi skal vende hunden til at søge vores kontakt, og så belønne den med ros og evt. en godbid, som er en god ide´ at have et par stykker af med i lommen, når hunden luftes. Her kommer et par eksempler: 1. Inden gåturen vendes hunden til at den skal sidde indenfor døren og blive der. Du går ud og kalder hunden på plads eller hen til dig, får den til at sidde inden den skal have snor på. Her er det vigtigt, at hunden kigger op på dig, inden du kal-

der den ud til dig. Du må ikke kalde på den hvis den kigger forbi dig efter noget andet. Du skal vente til den tager øjenkontakt til dig og ligesom ”beder om” at få lov til at komme ud. Her er det bedst, hvis du ikke siger noget for at få hundens kontakt, men venter til den selv tager øjenkontakten. Ved at du ikke siger noget ”tvinger” du hunden til selv at tage kontakt, og den jo så efterfølgende bliver belønnet, ved at komme ud. En sidegevinst her er, at der jo samtidigt trænes lidt i at blive siddende, samt at hunden vender sig til, ikke at storme ud af døren når den åbnes. Samme øvelse kan laves, når du kommer hjem fra turen. Her er hunden måske mere rolig og det går lidt nemmere. Sæt den af udenfor døren og gå ind og kalde, når den tager øjenkontakt. Dette er en øvelse mange kender godt, men en god øvelse, da det kan være svært for hunden at holde fokus når den gerne vil ud. Det er her du skal be-

19


vare roen og have is i maven, især hvis hunden ikke er vant til det. 2. Når vi nu alligevel er ude og gå med hunden, kan det lige så godt udnyttes til mere træning. Hvis du kan gå et sted, hvor hunden kan gå fri uden at løbe væk fra dig, så tænk på hvordan du kan komme til at belønne hunden for at tage kontakt til dig. Det kan være du stopper med at gå, står stille uden at sige noget og venter på at hunden kommer helt hen til dig og vil have dig med videre. Ros og beløn hunden. Vis den at du sætter stor pris på, at den tager din kontakt. Inden I går videre, kan du lige lave ”godbid” øvelsen. Det kræver at du har nogle lækre godbidder med. Få hunden til sidde foran dig. Du tager en godbid i hver hånd og strækker armene ud til siden, hunden vil uden tvivl kigge ud på en af dine hænder. Du venter til den kigger dig i øjnene og ”beder om” en godbid, så roser du med det samme der er øjenkontakt, og giver den en godbid ved at føre hånden ind foran dig og ned til hunden. Denne øvelse er rigtig god til at lære hunden at søge din kontakt. Det kan laves mange steder, også gerne hvor der er andre hunde, da din hund skal lære at holde kontakt til dig, lige meget hvad der sker omkring den. Vejen til dens hjerne går nemmest igennem maven, lidt ligesom os mænd…! 3. Apporteringen skal også holdes ved lige udenfor sæsonen. Her er det også vigtigt at tænke kontakten ind i øvelserne. Ikke bare kaste en dummy og lade hunden hente den, selvom den har godt styr på det. Tilvend hunden til at den sidder stille og rolig ved siden af dig, selvom den er meget tændt og gerne vil apportere. Så vis hunden med din adfærd og kropssprog, at vi har mas-

ser af tid, stille og rolig ikke noget hastværk. Hunden sidder ved din side og du kan kaste dummyen, eller du evt. er gået ud for at lægge den/dem. Når du er tilbage ved hunden er den klar og venter kun på at få lov til at hente den. Det er her du venter med at sende til den tager din kontakt. Den skal ikke nødvendigvis sidde og kigge op på dig i lang tid. Det behøver kun lige at være et øjebliks øjenkontakt inden du sender den. Du skal bare kunne fornemme på hunden, at den lige kigger op og ”beder om lov” til at hente. Sidegevinsten er her, at du gerne skulle få en hund der ikke apporterer på jagt, når den selv vil, men gør det i samarbejde med dig. Masser af ros når den kommer med den første dummy, og husk at give dig god tid fra den afleverer, og til du sender den igen, samme fremgangsmåde. Eksempler på 3 øvelser som styrker kontak-

ELF Biuro Polowań/ Hunting Travel Agency Zbarzewo 50 64 - 117 Krzycko Małe Polen +48 534 995 444 www.elf-polowania.pl Dansk kontakt 22 38 45 68

20


21


ten mellem hund og ejer, som er alt afgørende for, at du får et godt samarbejde med din hund. Uanset om det er en ung- eller voksen jagthund, så er det vigtigt at holde det ved lige i hele hundens levetid. Jo mere du styrker kontakten, jo nemmere går det med indlæringen af hunden. Det er alt fra skolingen (lydigheden) til alle jagtrelaterede øvelser, såsom spor, apportering, dirigering mm. Masser af positiv energi og ros, er vejen frem til en jagthund, der vil på jagt sammen med dig, og ikke for dig eller for sig selv.

sagt alt afgørende, især at det er hunden der søger din kontakt mere end omvendt. Jo mere du hele tiden kalder på den, jo mere vender den sig til, at du jo bare står der og ”gør”, efterhånden mange gange inden den kommer (manglende konsekvens). Hvis det er udenfor, kan du i stedet prøve at sætte dig på hug med ryggen/siden til hunden, og lade som om du har fundet noget spændende i græsset. Måske kommer hunden hen for at se hvad det er og du kan rose den for at komme, og I kan gå videre sammen.

De 3 K´er Kærlighed, krav og konsekvens er i hovedtræk det, der skal til, for at få uddannet en super jagthund. Kærlighed, masser af kærlighed til ens hund. Vis den hvor glad du er for den. Ikke kun når du ligger hjemme i sofaen og hygger med ”Fido”, men også under træning, selvom en øvelse ikke lige går helt efter planen, så husk at de 3 fingre peger på en selv. Hunden kan jo have misforstået, hvad den skulle, eller det var for svært for den. Det er en måde at finde ud af hvor langt du er i træningen. Endelig ikke skælde ud på hunden. Den vil ikke forstå det, selvom den måske kryber lidt. Det kan være fordi den mærker at du er gal eller irriteret. Tryk i stedet på ”pyt” knappen, og lav en øvelse, du ved hunden kan, så du kan komme til at rose den. Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed er altafgørende…! Krav, må du gerne stille til din hund, efterhånden som den bliver bedre og bedre til de forskellige øvelser. Så forventer du jo også, at den kan mere og mere. Eksempelvis sit øvelsen, hvor du måske kan gå 15-20 meter væk fra hunden og den bliver pænt siddende, men nu rejser den sig hurtigt uden tilladelse. Det er her du stille og roligt, men i en bestemt tonefald fortæller den, at den skal blive siddende. Kravene/sværhedsgraden af øvelserne øges efterhånden, som hunden lærer dem. Konsekvent, er ikke at være hård eller skælde hunden ud, når den ikke opfører sig som forventet, men i stedet det at du er ens, når du træner de forskellige øvelser. Det dur ikke, at du den ene dag er meget obs på at hunden eks. skal blive siddende et bestemt stykke tid, og så næste gang accepterer at den rejser sig før tiden, fordi den ikke lige ”vil” den dag. Konsekvens er, at du stiller de samme krav/forventninger til hunden, hver gang du træner den. Du må ikke den ene dag være hård og uretfærdig, og den næste tager du lidt let på det hele, fordi du måske ikke var motiveret. Ens i går, i dag og i morgen.

Der er jo (desværre) flere måneder udenfor sæsonen, end der er jagtsæson, så der er masser af tid til at få trænet ”Fido” og gjort den klar/bedre til næste sæson. Det hele er op til dig, din ven er klar! Der er også rig mulighed for at komme ud i Gesten Jagtforening til hundetræning, eller ”hunde ejer træning”, som jeg hellere vil kalde det. Hvis det har interesse kører vi hold både i foråret og igen til efteråret inden jagtsæsonen (se andet sted i bladet). Det er både for begynder/unghunde og de mere garvede med apportering mm. Du er også meget velkommen til at kontakte undertegnede hvis du har problemer eller andre spørgsmål/ hjælp, som brænder på. I sidste ende er det op til os hundeejere, hvor god en jagtkammerat vi får, så det er bare at komme i gang, hellere i dag end i morgen…….! Knæk og bræk derude, både på jagt og med træningen.

Klar til jagt – udenfor sæsonen! Det er ikke mange lange øvelser hver dag, der giver det gode resultat, men i stedet mange små korte, hvor du og hunden er motiveret, og I stopper, mens det går godt, og hvor du kan mærke den gerne vil mere, når I går hjem. Det gør, at den er ekstra klar næste gang. Husk at stoppe på ”toppen” hvor det går godt, inden det begynder at blive ”træls” for hunden, da det kan være svært at få vendt igen. Kontakten til hunden er som

”Hundetræneren”

75 55 72 10 22


Åbningstider: alle ugens dage fra 07:00-20:00 Tlf. 75 55 70 59 Stadion Allé 4 - 6621Gesten

Juletræer savet med motorsav.

Nordmanns juletræer, mulighed for fæld selv.

Nobilis pyntegrønt. Knud Feddersen Staushedevej 9 Gesten Tlf.23 31 72 76

23


Jægerhåndværk En del af det at være jæger er at beherske jægersproget, som beskrevet under de jagtetiske regler. Respekter jagtens etikette, dvs. jagtens særlige sprog og jægernes traditionelle omgangsformer. I det følgende vil jeg beskrive de mest almindelige udtryk, som jeg fornemmer er ved at gå lidt i glemmebogen. Affange: Aflive anskudt vildt. Beslå: Vildtet parring. Esse: Hjortevildt og haren esser, når de søger føde. Fald: Ekskrementer. Kan også betyde meget stor ankomst af trækfugle. Eks. I går var der sneppefald i skoven. Farve: Rævens og sneppens blod. Fod: Fodaftryk af vildt. Forlægge: Partere vildtet. Fouragere: Vildtet søger efter føde. Gevir: Då, rå, kron og sikahjort bærer gevir. Kastebuk: En råbuk der har smidt opsatsen i efteråret, som en del af årets cyklus. Kok: Hannen hos hønsefuglene og edderfuglen. Lunte: Rævens hale. Løfler: Harens ører. Nedlægge: Skyde et stykke vildt under en jagt. Rudel: Flok kron-, då- eller sikavildt. Opfløj: Fugle der letter. Opsats: Råbukkens gevir kaldes opsats. Pensel: Hårdusk ved penis hos hjortevildtet. Schweiss: Vildtets blod. (gælder dog ikke ræv og sneppe) Skørt: Hårdusk omkring råens kønsåbning. Et godt kendetegn til at kende forskel på rå og buk, når bukken har smidt opsatsen. Spring: Flok råvildt. Sidder: Levende vildt sidder (de ligger ikke).

24


Varme gedebukke Af Christian Jensen Vores guide, som vi er sammen med på vej op af bjerget, begynder at vakle og ser meget usund ud. Han må sætte sig ned et øjeblik for at komme sig. Vi er alle trætte og lidt dårlig tilpas på grund af varmen og de lidt kraftige stigninger. Jeg tænker ikke helt rationelt og begynder at forstille mig, hvordan f….. vi skal få ham båret ned af bjerget, hvis han dejser helt om. Vi får fat i han og det viser sig blot, at han er rendt varm, og simpelthen er dehydreret. Han har haft for lidt vand med og var lidt for stolt til at spørge, om han kunne få en tår fra klienterne. Der var jo også corona situationen at tage hensyn til. Vi er på Mallorca for at jage Balearean bock. Vi har booket rejsen gennem Lars Storgaard fra Diana Jagtrejser, og så det som en mulighed for at gå lidt på jagt og holde sommerferie samtidig. Det var dumt. Dumt fordi der lige midt i juli er stegende varmt på Mallorca, og det bliver ikke bedre af, at man samtidig skal trampe rundt i bjergene. Ikke fordi bjergene på Mallorca er noget særligt, men temperaturen som den pågældende dag havde sneget sig op på 38 grader, gjorde det til en udfordring. Reviret ligger idyllisk ud til havet og på det meste af jagten, var der en fantastisk malerisk havudsigt, ud over det blå middelhav med masser af små fiskerbåde, i gang med dagens fangst, som senere kunne nydes i nogle af de små restauranter langs havnekanten. Terrænet bestod af lav vegetation med fyrrebuske og enkelte træer spredt ud over skråningerne. Den første opstigning, hvis man da kan kalde det det, var ikke så slem, da nattens smule kølighed, endnu ikke var helt brændt væk af solen. Balearean buck skulle ikke byde på de helt store jagtlige udfordringer, men selvom vi havde set flere dyr, så var det selvfølgelig ikke nogen af dem, der var klar til afskydning. Vi var tæt på flere bukke, men måtte opgive jagten her lige inden frokosttid, hvor heden blev for voldsom. Vi gik den lange vej tilbage til bilen, for at køre til den lille lokale restaurant, hvor en lækker spansk frokost helt sikkert ventede. Vi skulle køre lidt længere ud af den smalle vej for at finde en vendeplads. Ud af vinduet får vores guide øje på en stærk buk, der var på vej op af bjergsiden. Vi glemte alt om den spanske frokost, fik rygsæk og udstyr på, og begav os på vej.

Det hele skete så hurtigt, at vores guide ikke fik nye forsyninger vand med i rygsækken. Vi kravlede opad og var lige i hælene på bukken, der hele tiden enten forsvandt af syne eller stod uden kuglefang. Tiden gik og lige med et, blottede den sig ganske få sekunder og kuglen fra Vivis 207W gik lige igennem begge lunger. Bukken løb ud af syne og vi spurtede efter, for at se hvor den blev af. Vi fandt den efter kort tid forendt, og så var det at vores guide kollapsede. Vi fik ham sat ned og fyldt lidt ”kølervæske” på fyren, og han begynder langsomt at komme tilbage til virkeligheden. Efter lidt mere vand og lidt af vores medbragte chokoladebar, begyndte han igen at være lidt fræk. Vi skinnede selv dyret, mens guiden lige så langsomt kom til hægterne igen, og ved fælles hjælp fik vi både trofæ og udstyret med ned igen. Vi kørte ind til hans gode ven, som

25


ke ønsker at tage med, skal blive liggende ude i naturen som føde for en lille og skrøbelig bestand af ådselædere. Man skal kun afsætte en dag eller to til jagten, så der er rig mulighed for at holde ferie sammen med familien, og lige tage en lille afstikker. Vælger man et hotel tæt på jagtområdet, så er man typisk tilbage om aftenen, hvor man så kan gå aftentuEfter påfyldning af vand og melon er humøret vendt tilbage. ren, langs med havnekajen og spise gode spanske retboede lige ved siden af jagtområdet, og tinter til hundedyre priser, eller gå 500 meter gene blev normaliseret igen. Dagen var omind i landet og får originale retter til halv pris. me, vi blev afleveret på hotellet, hvor synet Man skal dog blot være sikker på at kunne og duften fra fortovsrestauranterne, fik maklare ”mosten”, hvis man vælger midsommeverne til at fortælle os, at vi kun havde fået ren. vand og lidt melon til frokost. Vi blev hentet næste morgen af en ydmyg guide, der lige siden vi forlod ham dagen før, havde lagt i sin seng. På vejen ud skulle der indkøbes dagens ration af cigaretter OG vand.

Jagten gik bedre end dagen før. Vi kom relativt hurtigt ind på skudhold af en afskudsbar buk og inden det blev alt for varmt blev buk nr. 2 nedlagt. Vi nåede tilbage inden varmen for alvor satte ind, og allerede inden frokosttid, kørte vi ud til de lokale jægeres klubhus. En tidligere militær forlægning, hvor der var der masser af plads med skydebaner, store mødelokaler og grillområder. Efter de sædvanlige procedurer med udfyldning af dokumenterne, tog vi med til deres lokale ”stamrestaurant,” hvor vi indtog en overdådig frokost, med rødvin ad libitum, selvfølgelig til under det halve af, hvad vi betalte tæt på hotellet og havnekajen.

Bukken måles på kryds og tværs, som en del af forskning i naturreservatet.

Guiden spurgte: Hvad ville I egentlig have gjort, hvis jeg var faldet helt om op oppe på bjerget? Tjaa, jeg ville vel bare have båret dig ned. Det ville I vel ikke kunne, jeg vejer jo en del? Det skulle jeg vel nok kunne klare, sidste år bar jeg en hjort ud af noget moseområde, jeg gik bare tre gange! Jagt på Mallorca er som tidligere nævnt ikke egentlig bjergjagt, men alligevel spændende. Jagten foregår i et naturreservat, hvor afskydningen er en del af forvaltningen i området. Der må ikke skydes med blyholdig ammunition, idet alle rester af dyret, som jægeren ik26


Rådhuspassagen 1 6600 Vejen 27


Fuld tryk på! Af Lars Olsen

stålhaglpatroner i Europa. Dette bevirkede at der var amerikanDa man i midten af 80èrne skulle ske patroner og europæiske patil at skyde med stålhagl, var der troner med meget forskellig tryk mange, der var bange for at de til rådighed. Trods alle disse pronye patroner, skulle udvikle et blemer kom vi i gang med stålmeget højt tryk. Det kom især til haglpatroner uden at sprænge udtryk i Landsjagtforeningen af noget våben. 1923`s blad ”Jagt og fiskeri”. Det var især de første patroner fra Danarms, der fik omtale. To sprængte våben på Dette bevirkede, at der kom meen weekend re fokus på patronernes tryk. Den 26/10 og den 27/10 2006 Nye våben skulle trykprøves til 1200 bar og Korsholm tog fat på lykkes det den samme mand at sprænge 2 haglbøsser. at trykprøve ældre våben. Den første gang er han på klapDette skete i 1986. Året efter jagt, hvor han er blevet forsynet blev der trykt en test i ”Jagt & med Eley Impax bismutpatroner. Fiskeri”. Den konkluderede, at Næste dag er han vært på en stålhaglpatroner er på højde med blyhaglpatroner og at tryk- klapjagt, hvor han fortsætter ket ikke er væsentlig højere end med at bruge de samme patroner. Efter 8 patroner går det galt de kendte blyhaglpatroner. Det igen og våbenet bliver sprængt. var først i begyndelsen af Der var heldigvis ikke flere der 1990érne, at der kom europæikom galt af sted med disse paske regler for stålhaglpatroner. Disse regler var ikke gældende i troner, og der kom ikke nogen oplysninger om hvorfor det kunDanmark, da vi ikke var underne gå så galt. Dette viser, at det lagt de europæiske CIP-regler. er muligt at sprænge et haglvåben med en patron der udvikler ”Mini magnum” et meget stort tryk. Dette forhindrede ikke, at der kom patroner på markedet i Danmark med et tryk på over Tryktegn 1100bar i gennemsnit. En af mi- Ved riffelpatroner er det kendt, ne venner prøvede dem. Da for- at man kan se og mærke, hvorskæftet faldt af to gange den når trykket er ved at blive for samme dag, stoppede han med stort. Er det svært at repetere, at bruge dem! Oplever man, at er fænghætterne ”flade” eller er der er patroner, der opfører sig der mærker på hylsterbunden, er anderledes end normalt, er det det tegn på, at trykket er til den vigtigt at stoppe med at bruge høje side. Ved haglpatroner er dem, og at underrette den forder ikke nogen tegn på højt tryk, retning, hvor man har købt dem. før det er meget kriminelt. Jeg Ellers kan der nå at ske mange har set hylstre, der har været ulykker inden patronerne kan udsat for min. 1200 bar, uden at blive kaldt tilbage. der er synlige tegn på højt tryk. Ser du et hylster med tegn på højt tryk, så skal man omgående Rodet start Der gik kort tid fra man beslutte- stoppe med at anvende patrode, at der ikke måtte bruges bly- nerne! hagl i nogle områder, til man skulle have noget andet klar. Det Denne patron har været udsat for et meget højt tryk. Metalrineneste alternativ til bly på det gen øverst på patronen er en del pågældende tidspunkt var stålaf kappen, der blev siddende i hagl. De havde været i brug i USA nogle år i forvejen. Der var bøssen, da hylsteret blev trukket ud. Her er tale om et tryk, der ikke nogle regler for ladning af langt overstiger nogen trykprøv28

Denne patron har været udsat for et meget højt tryk, metal ringen øverst på patronen er en del af kappen, der blev siddende i bøssen da hylsteret blev trukket ud. Her er tale om et tryk, der langt overstiger nogen trykprøvning. ning.

Dansk lovgivning

I Danmark er der ikke nogen lovgivning med hensyn til tryk i patroner. I bekendtgørelse om skydevåben og ammunition, der må anvendes til jagt m.v. er der et krav med hensyn til patronernes hastighed. Patroner med hagl, der har en massefylde op til 9g/cm³ skal have en hastighed (V 1,5) på 400 m/s. Dette omfatter alle patroner ladet med tin eller stål. Patroner med hagl, der har en massefylde over 9g/cm³ skal have en hastighed (V 1,5) på 375 m/s. Dette omfatter alle patroner ladet med bismut eller tungsten.

Situationen i dag

Den haglammunition man kan købe i dag kan inddeles i fire grupper. To grupper ud fra CIP


Mariusz med den store hjort Peter 26470296 Morten 50514997 Peter Peter- -26470296 26470296- -Morten Morten- -50514997 50514997

hubertuskonservering@gmail.com - www-hubertuskonservering.dk - Knudevejen 34, 6600 Vejen 29 hubertuskonservering@gmail.com- -www-hubertuskonservering.dk www-hubertuskonservering.dk- -Knudevejen Knudevejen34, 34,6600 6600Vejen Vejen hubertuskonservering@gmail.com


reglerne, en gruppe ud fra de amerikanske SAMMI regler og en gruppe der ikke overholder nogen regler. Grunden til at det er så rodet, skyldes at Danmark ikke er underlagt nogen regler, når det gælder produktion og handel med haglpatroner. Alle europæiske lande med tradition for våbenproduktion er underlagt de europæiske CIP regler.

i den forbindelse en god ide at bruge disse patroner på moderat afstand og på vildt, der ikke er så skudstærkt.

CIP M

over 420m/s for kaliber 12/70. I 12/89 må hastigheden være 430 m/s op til 34grams ladning. I kaliber 16 og 20 er alle patroner med større haglstørrelse end 6 (2,75mm) i denne gruppe. I kaliber 16 og 20, er det klogt at skyde med moderate ladninger. Ellers kan man få problemer med rekyl. Det gælder især kaliber 16 med 26 grams ladning.

Disse patroner er lavet til våben, der er konstrueret til stålhagl. Langt de fleste haglpatroner er fremstillet efter disse regler. Disse patroner må udvikle op til 1050 bar og må anCIP vendes med alle trangboringer Denne gruppe af patroner må med de haglstørrelser vi må an- Ingen regler anvendes i alle våben, der er vende i Danmark. Hvis man an- I Danmark er der patroner på trykprøvet til røgsvagt krudt. vender hagl større end markedet, som ikke overholder Det gælder også alle trangbo4,00mm, må der maksimalt de europæiske eller amerikanringer. På grund af dette, er være en trangboring på 0,5mm ske regler. Det er som regel pahaglstørrelse 4 (3,25mm) stør- (halv trangboring). Dette er ik- troner der overholder de euroste haglstørrelse der er tilladt i ke aktuelt med den danske lov- pæiske regler om tryk, men denne gruppe (i kaliber 12). Pa- givning ( max. 4,00mm). Det som er hurtigere end tilladt, eftroner i denne gruppe bliver i viser, at man er tæt på det ter de europæiske regler. Dendag ofte ladet med 24-26grams ”kriminelle”, når man anvender ne gruppe kan man dele i to, ladninger i paphylstre, med de store hagl. Hastigheden er kaliber 12/70 med en ladning henblik på at blive anvendt i op til 430 m/s, ved 32grams op til 29gram og dem med en ”morfars gamle hanebøsse”, ladning dog ikke ladning på 30 gram og op. men de bør også anvendes i Alle12/76 og 12/89 hører sam”fars haglbøsse”. Nogle patroner i denne gruppe er mærket, som om de hører til under CIP M. Dette skyldes, at fabrikanten bruger de samme kasser til flere slags patroner. Patroner i denne gruppe skal lades til den højest tilladte hastighed for at overholde de danske krav om hastighed til jagtpatroner. Men selv om de bliver det, kan man roligt sige at de ”hænger med røven i vandskorpen”, med hensyn til at overholde kravene. CIP reglerne tillader en hastighed på 400 m/s i gennemsnit 2,5m fra mundingen. Det danske lovkrav er Dette er en indlægsseddel fra en kasse patroner i denne gruppe. mindst 400 m/s 1.5m fra mundingen, det kan i teorien godt lade sig gøre! I praksis, har jeg men med de tunge ladninger i stadig til gode at se det. Det er 12/70. Mine hjemmeladede patroner hører til i den første gruppe. Den første gruppe kan anvendes i almindelige haglvåben og den sidste gruppe egner sig bedst til halvautomater. Dette hænger sammen med rekyl og anden påvirkning af våbnene. Det er ”hård kost” at udsætte knæklåsvåben for disse patroner. Patroner i denne gruppe med en ladning over 30gram omfatter bl.a. Hypersteel patroner. Dette er en indlægsseddel fra en kasse patroner i denne gruppe. 30


SAMMI

Dette er den amerikanske standard. Til forskel fra de europæiske regler, er de mere enkle. Der er et krav om maksimalt tryk, og ingen begrænsninger med hensyn til hastighed, haglstørrelse, ladningens størrelse eller trangboring. Patroner op til 12/76 må have et tryk på 793 bar og 12/89 965 bar. Amerikanske stålhaglpatroner til jagt på svømmefugle bliver anvendt i halvautomater i USA, derfor er de ladet med større ladning, end man ellers ville anvende. Derfor er det klogt at anvende dem i halvautomater, på grund af rekyl og anden påvirkning af våbenet.

Sammenfatning

Vi bliver ikke sprængt i luften af haglpatroner, selv om der er nogen der til tider prøver! I Danmark har vi ikke nogen regler på dette område, som beskytter os (mod os selv!!). Med den store forskel der er på patroner med hensyn til tryk, er der gode muligheder for at ødelægge våben, ved at bruge for kraftige patroner. Det bliver ikke nemmere af, at der er en del patroner, der mangler en ordentlig mærkning af, hvor kraftige de er. Problemerne kunne afhjælpes ved at indføre tre mærker: ”Side by side”: patroner der overholder CIP reglerne, til ”morfars hanebøsse og fars haglbøsse”. ”Over and under”: patroner der overholder CIP M reglerne og de 12/70 med en ladning på op til 29 gram, der ikke overholder nogen regler. Til brug i haglbøsser der er trykprøvet til stålhagl. ”Halvautomat”: amerikanske haglpatroner og de patroner der ikke overholder nogen regler, der er ladet med 30 gram eller mere, og dem der er længere end 70mm. Disse patroner bør anvendes i en halvautomat, ellers får man problemer med rekyl og risikerer at ødelægge haglbøssen. Med et tiltag som dette, vil der ikke være nogen, der er i tvivl om, hvad de bør vælge. Der vil heller ikke være nogen undskyldninger, hvis det går galt, for dem der ikke kan få det kraftigt nok.

31


Dåvildtjagten De sidste to år har vi haft kontakt til et revir på Valdemars Slot, hvor vi har købt nogle pladser på trykjagt på dåvildt. Nørreskoven har dannet ramme om jagten, hvor der er en stor bestand af dåvildt. Vores gruppe har hver gang været heldige/dygtige, til at nedlægge et antal dåvildt. Der har hvert år været meget begrænsede pladser, og de har været fyldt op, næsten inden vi har fået datoen. Vil du gerne med, så skal du melde dig tidligt for at komme med i betragtning. Lars Olsen leverede denne då til paraden.

Paraden fra årets trykjagt på dåvildt

32


33


DM i stående hunde Af John Nielsen De engelske stående hundes Danmarks mesterskab blev i 2021 afviklet i Sydjylland, med Vejen sports centret, som udgangs punkt. Vi var allerede i februar blevet spurgt, om vi eventuelt kunne lægge terræn til et hold engelske hunde , hvilket vi takkede ja til, hvorefter der blev bestilt agerhøns til udsætning. Så midt i juni måned startede vi med at etablere bure flere steder på terrænet, og satte 4 familieflokke i burene. Et par gamle agerhøns sættes sammen med kyllingerne, og de adopterer så kyllingerne. Efter ca. 14 dage åbnes buret, og kyllingerne kan frit færdes ud og ind af buret. Efter yderligere 2 uger lukkes flokken ud, samtidig med at der forsat fodres ved buret. Vi har nu etableret en flok vilde agerhøns, og håber at vi kan holde dem på terrænet. I august måned flyttes burene til andre steder på terrænet, og juni udsætningen suppleres med udsætning af 6 ugers kyllinger. Så håbede vi bare på, at det kunne lykkedes for landmanden, at få høstet og sået i så god tid, at markerne kunne bruges, hvilket det gjorde. Vi stod nu med et fantastisk markprøve terræn, med store marker med raps, stub, efter afgrøder osv. Det var med stor spænding, at vi mødtes d. 18 september for at gå terrænet over. Rigtig god mulighed for at træne både hunde, førere samt skytter til senere prøve. Vi havde en dejlig dag med godt vejr, masser af høns på vingerne, godt hundearbejde, samt god skydning. Vi gik igen 14 dage senere i dårlig vejr, hård vind og regn, og her var hønsene ikke rigtigt at finde ude på de åbne marker. Vi havde dog 2 flokke agerhøns i luften, uden at det kunne lykkedes at få jagtbare situationer for hunde og skytter. Endelig blev det d. 10. oktober, dagen hvor Danmarks Mesterskabet skulle afvikles. 24 hunde havde kvalificeret sig på efterårets prøver. Disse var fordelt på 3 hold, med 8 hunde på hver. Et hold skulle gå ved Gørding, og 2 hold ved Kolding. Dommere, terrænledere og skytter mødte ind kl. 7, og her fik de, de sidste informationer, samt morgenmad. Kl. 8 var der jagthornsblæsning, opråb, fotografering og præsentation af de deltagende hunde, og derefter afgang til terræn. Lang var rækken af biler på hold 2, som jeg var terrænleder for, med deltagere og tilskuere, til årets største markprøve. Kl. ca. 9 var vi klar til første afprøvning, hvor 2 hunde slippes, og afsøger marken foran førerne, men der var ingen fugle i dette slip. Derefter var der passende med agerhøns, og enkelte fasaner i rapsen, så alle hunde fik gode chancer 34


for fugl. Da vi havde brugt ca. halvdelen af terrænet, havde dommer Poul Ågård Sørensen set ,hvad han skulle, og lukkede bogen for formiddagens afprøvning. Herefter var der frokost på Riber Kjærgård landbrugs skole, hvor dommerne fra de 3 hold voterede, og ordførende dommer Mogens Vestergård kunne løfte sløret for, hvilke hunde der var kommet gennem nåleøjet til 2 heats afprøvning. 7 hunde, 1 irsk setter, 1 gordon setter, 2 pointere, samt 3 engelske settere var gået videre til 2. heat. Efter en kort kritik fra dommerne, om hundens plusser eller minusser fra formiddagens afprøvning, og lodtræknings rækkefølge starter andet heat op. Alle hunde afprøves i roer, og der ses godt hundearbejde, og flere flokke agerhøns i luften. 1 engelsk setter må her forlade prøven, da den er urolig i opfløj og skud. Matchningen starter bagfra, efter at hundene er rangeret efter dagens præsentationer, hvor de to bedste til slut mødes i finalen. Herefter er der afslutning på Riber Kjærgård, hvor spændingen udløses, og ordførende dommer Mogens Vestergård giver kritik af matchningen. Danmark mesterskabet afsluttes med jagthorns blæsning, fotografering samt en fortjent hyldest af vinderne til Danmarks mesterskabet 2021. 1 vinder IS Bjergkassens BS- Siff v/ Heidi Nørgård Jensen 2 vinder ES Landetes DKLui v / Robert Poulsen 3 vinder GS Åens Uniq v/ Preben Pedersen 4 vinder Pointer Isa v/ Allan Bredsgård 5 vinder ES Tøbølbjergs Sus v/ Søren Gotfredsen 6 vinder Pointer Spurvfugldalens Teddy v/ Martin Mortensen

35


Greater Krüger - et skoleeksempel på god conservation .Af Christian Jensen Ifølge IUCN (International Union for Conservation of Nature) er conservation: beskyttelse, pleje, ledelse og vedligehold. Denne formulering giver jo vide muligheder for fortolkning og udøvelse. Krüger National Park i Sydafrika dækker et areal på ca. 20.000 km2. Nogle landområder der støder op til parken er mere eller mindre lagt ind under parken, og hegnet indtil selve Krüger er fjernet. Disse områder er ejet af en række private lodsejere, og strækker sig over yderligere ca. 1.600 km2. i forbindelse med samarbejdet med Krüger, er der en række restriktioner for brugen af de enkelte lodsejeres ejendom. Omkring hver ejendom er der som regel altid hegnet, og der er det lodsejeren der bestemmer. Mange af de tilbageværende ejendomme er købt af velhavende Sydafrikanere, der anvender dem som ferieboliger og de har som regel gennemgået omfattende renoveringer. Andre ejendomme er stadig ejet af de oprindelige beboere og en del af de oprindelige stammer, her er renovering af ejendommene ikke helt så fremherskende. Restriktionerne på jorden går ud på at der ikke må dyrkes afgrøder, og jagten skal administreres af parkadministrationen. På mange af plainsgame arterne er der lempelige regler med at få licenser til at drive jagt, og for eksempel en tilladelse til afskydning af et antal impalaer, er ikke særlig problematisk. For de større dyr forholder det sig anderledes. Der er der meget restriktive regler for eventuelle afskydninger og disse er regulereret af miljømyndighederne. På de enkelte lodges i området kommer der en del foto turister, som nyder godt af den tætte bestand af især elefanter, men også næsehorn og løver. En fototurist genererer en gennemsnitlig indtægt på EUR 600,- medens en trofæjæger kan genere ca. EUR 18.000. i området hvor vand er en begrænset ressource er vandforbruget heller ikke helt ligegyldigt. Hver turist bruger i gennemsnit 400 l vand i døgnet og for at indbringe parken den samme indkomst skal der altså ca. 30 foto turister til for hver jæger, og som følge deraf

År

et vandforbrug, der er i stedet for 400 liter kommer op på 12.000 liter vand i døgnet. Til betjening af de mange fototurister er der ikke ansat ret mange flere mennesker, idet jægerne bruger en del arbejdskraft på at bearbejde det skudte vildt og den ekstra guiding o.l.

Afskydningstallene bygger på solid viden og undersøgelser. • • • •

Alle historiske data omkring jagten tages i betragtning ved beslutningerne. Elefanter til afskydning er nøje udvalgt i forhold til alder og vægten på stødtænderne så man får taget dyr ud med dårlige gener. En erfaren game warden ledsager altid jægerne for at sikre at de rigtige dyr afskydes. Alle nedlagte dyr registreres med dna materiale, opmålinger fotos og andre relevant oplysninger for at sikre at de rigtige dyr udvælges i fremtiden. Der sikres en årlig gennemgang at de indsamlede oplysninger for at evaluerer på sæsonens resultater, hvor også krybskyttebekæmpelse indgår. I beslutningsprocessen indgår og en bedømmelse af hvordan situationen er for de andre dyr i området, og en betingelse er at især de store arter som elefant, næsehorn, løver, bøfler og leopard kan bevæge sig frit omkring.

Nedlagte

Indtægt fra

Indtægt fra

2019

41

901.655

106.780

2018

28

750.070

85.215

2017

26

756.704

98.026

2016

18

499.674

76.168

2015

16

464.311

82.687

36


ÅRET DER GIK Schweisshundeaften. Efter flere forsøg og aflysninger på grund af corona situationen, fik vi endelig afholdt arrangementet med besøg og instruktion fra Schweiss hundefører Kurt Lynggaard Nielsen.

Kurt havde inden deltagerne mødte op, sørget for at lægge spor ud, som vi kunne følge og forsøge at analysere på. Vi skulle se på forskellige anskudsteder og fortælle hvad vi så og forsøge at analysere scenen. En særdeles interessant og lærerig aften.

Resultater fra årets hundetræning

Nr. 1: Ida Christensen m. Sally

Nr. 1: Karin Ravn m. Aya

Nr. 2: Kim Corydon m. Saca

Nr. 2: Thea Agerbaek Fokdal m Ganton

Nr. 3: Maria Engesvang m. Eldur

Nr. 3: Knud Erik Jense m. Mille 37


Billeder fra årets Sverigestur

Årets resultat beundres

Kampen mod rovvildtet fortsætter. Frem til den kommende generalforsamling samler vi point. Deltagere, der i løbet af året opnår 200 point, modtager på generalforsamlingen jagtforeningens speciel fremstillede rovvildtnål til at pryde hatten eller vesten med. Jægeren, der har opnået flest point, vinder rovvildt pokalen og jægeren, der har nedlagt flest krager får kragepokalen. Begge pokaler er vandrepokaler og kan vindes individuelt, men også af samme person.

Det nedlagte rovvildt får tildelt følgende point. Mårhund 100 point Ræv. 50 point Husmår/mink. 50 point Krage. 10 point Husskade. 10 point Gedde. 10 point Rågeunger 5 point Rotte. 5 Point

Reglerne er følgende: Der skal sendes et billede som mms eller mail til 29 93 98 90/ Peter@gestenjagt.dk Vildtet skal være nedlagt i Danmark. På billedet skal vildtet fremvises. Det gælder både for vildt fanget i fælder og skudt vildt.

38


Riffelskydning. Kommunemesterskab i riffelskydning 2021 var vi i på besøg i Skibelund.

Askov-Malt vandt skydningen med 335 point, på 2. pladsen Gesten med 325 point og på 3. pladsen Andst med 296 point.

Der deltog 28 skytter fra de 5 foreninger Askov-Malt jagtforening, Gjerndrup jagtforening, Andst jagtforening, Føvling jagtforening og Gesten Jagtforening.

Individuelt vandt Bjarne Feddersen med 100 point foran Dennis Sørensen med 96 point og Morten Daugård med 89 point.

Sølvvinderne fra Gesten fra venstre: Niels Tækker, Peter Aalykke,Bjarne Feddersen og Hans Jørgen Levesen

39

Bjarne Feddersen blev individuel vinder.


Bukkekaffe Ved årets bukkekaffe den 16. maj var det første gang, vi kunne præsentere 4 bukkejægere og fire gode bukke på paraden.

I år vil vi selvfølgelig igen arrangere bukkekaffen på Asserholtvej 9 fra kl. 08:30 Lone Højer Attwell - Jan Østergaard Magnus Petersen - Morten Højer Jensen

Generalforsamling Endelig kunne vi afvikle årets generalforsamling på normal vis.

Fremmødet var som sædvanligt pænt, med et antal af vore medlemmer, som mange andre ville misunde os. Som tidligere blev der efter selve generalforsamlingen holdt trofæaften og årets kragejæger og årets rovvildtjæger blev kåret.

Næste års generalforsamling er den 25. oktober kl. 19:00 Asserholtvej 9 Formanden i gang med årets beretning.

Trofæaftenen En del af vore medlemmer havde trofæer med for at gøre aftenen festlig.

40


Rovvildt konkurrencen Knud Feddersen 2 ræve 10 mårhunde 7 krager/skader I alt

100 1000 70 1170

Jari Iversen 211 krager

2110

I alt

2110

Per S. Petersen 1 ræv 1 mårhund I alt

50 100 150

Jari Iversen igen suveræn vinder af kragepokalen

Martin Feddersen 4 mårhunde I alt

400 400

Magnus Pedersen 2 ræve 1 mårhund 6 gedder

100 100 60

I alt

260

Peter Aalykke J. 2 mårhunde 200 I alt

200

Hans Jørn Holm 2 ræve 24 krager Skader 6 gedder 8 rotter I alt

Bjarne Madsen 5 mårhunde I alt

500 500

Uddeling af rovvildtnåle til de fremmødte Knud Feddersen Bjarne Madsen Jari Iversen

kontakt@vejenvvs.dk 75 36 30 11 Kenny: 22 70 21 91 41

100 240 60 40 440


Foreningsjagter 2022 Foreningsjagt lørdag den 29. Januar: 08:00

Sidste år blev jagten desværre aflyst, men i år er vi klar igen. Vi har lavet en aftale med nogle af omegnens lodsejere, og fået lov til at holde en jagt på deres respektive revirer og de fleste steder må alt jagtbart vildt nedlægges. Vi mødes før jagten til rundstykker og kaffe på Asserholtvej 9 kl. 08:00. Efter jagten spiser vi gule ærter med tilbehør, alt sammen til en lille erkendtlighed på kr. 150,–.

Bukkejagt i Sverige Gesten tilbyder igen i år bukkejagt i Sverige på Johansdal. Der er plads til 16 jægere. Vi skal bo i to huse, der er placeret ude på reviret. Man vil blive indlogeret i 2-4 mands værelser og der vil være fuld forplejning hele ugen. Alle vil få tildelt lidt huslige pligter. Vi kører til Sverige d. 14/8, og der er afgang hjem igen d. 21/8. Reviret er ca. 800 ha +/- Terrænet er en blanding af skov, marker, rydninger. Reviret rummer en god bestand af råvildt, vildsvin samt dådyr. Priserne for 4½ dags bukkejagt er DKK 5.300,- inkl. alt mad. Drikkevarer medbringes til eget forbrug. Trofæpriser er således og afregnes direkte i Sverige: Der skydes ikke spidsbukke – Der er gode muligheder for store kapitale bukke. Gaffel og 6 ender koster: SEK 700 ,Gris op til 70 kg levende vægt SEK 500,Gris over 70 kg levende vægt SEK 700,Nattejagt på foderplads: SEK 250,+ grisens pris Pris for galt over 16 cm er SEK 5.000,-

42


Fuglejagt Søndag den 02. oktober. Vi har lejet 12 pladser på jagt på fasaner, agerhøns og ænder på Klinkgaard i Hejnsvig hos Thomas Møberg. Har du stående hund, der arbejder godt i forhold til agerhøns må den gerne medbringes i såten med agerhøns. I de andre såter er det skyttens egne hunde, der bliver sat på opgaven. Der er fuld forplejning i prisen. Tilmelding kan ske til vivi@gestenjagt.dk. Gerne så tidligt som muligt.

Rågeregulering Som en del af jægerrådet har vi lov til at hjælpe med til at regulere råger i Vejen kommune. Vi får i Gesten Jagtforening tildelt forskellige datoer for, hvornår vi må foretage reguleringen. Dette bliver i vores forening styret med hård retfærdig hånd af Peter Aalykke tlf. 29 93 98 90, hvor man også skal tilmelde sig reguleringen inden 1. marts I 2021 blev der i Vejen Kommune nedlagt over 676 råger, hvilket er en nedgang i forhold til de tidligere år. Det kunne tyde på at reguleringen virker efter hensigten. Af de nedlagte råger skød medlemmer af Gesten Jagtforening de 40 stk. og langt de fleste blev nedlagt i Vejen anlæg.

43


Gruppetur til Sydafrika med en afstikker til Krüger Park.

Vi holder en info aften den 24 Januar kl 19:00 Asserholtvej 9 Bække, hvor der er kage og kaffe. Turen er også ideel for ledsagere, der ikke går på jagt. Turen løber af stablen i løbet af sommeren 2022. Vi flyver til Johannesburg, hvorfra vi bliver afhentet i bus og kører ud i bushen til lodgen. Vi planlægger derefter 5 jagtdage på farmen. Afhængig af ønsker kan der arrangeres andre ting for ledsagere. Der kan jages 1:1 eller 2:1 efter eget ønske og vær opmærksom på, at der er dansk PH med på hele turen.

På lodgen, der ligger i bushen midt i det 3500 ha store revir, er der masser af muligheder for oplevelser. Der er et væld af forskellige afrikanske dyre og fuglearter, der kan betragtes enten fra bilen eller fra de mange klippeformationer, der ligger spredt på farmen, eller der kan siddes i skjul ved et vandhul, hvor dyrene kan betragtes på nært hold, når de i skumringen kommer ned for at drikke. I området er der konstateret over 350 forskellige ofte farvestrålende fuglearter. Oplev den helt specielle afrikanske stemning på farmen, hvor Lisa Ivy sætter en ære i at tilberede gourmet middage af de på farmen forekommende arter af antiloper og fuglevildt. Vi får derfor lejlighed til at smage f. eks. Kudusteak, marineret Elandbacon, Impalaryg, Zebrafilet, Gnu og ikke mindst Giraf. Efter de 5 dage med masser af oplevelser på farmen, tager vi på en tur til Krüger National Park. Kontakt: Vivi 22 38 45 68

vivi@gestenjagt.dk

Trykjagt på dåvildt. I år har vi fået et par yderligere pladser til trykjat på dåvildt i Nørreskoven på Valdemarsslot, så vi nu har 8 pladser. I skrivende stund er alle pladserne dog solgt, men vi modtager gerne forhåndstilmeldinger til næste års jagter, eller til en evt. venteliste. Prisen er for i år: kr. 3.900 med friafskydning af et stk vildt og mulighed for at tilkøbe flere. Vildtet tilfalder skytten uden meromkostning. Prisen for fuldskufler er . Under 200 CIC poind kr. 15.000 Over 200 CIC poimt kr. 20.000,-

44


Virksomhedsbesøg hos Sonic Onsdag den 23. februar kl. 19:00 Vi har arrangeret en tur på fabrikken, der har produceret mange af de lyddæmpere, der er blevetmonteret på vore rifler de seneste år. På det seneste, hvor fokus også har været på blyfri ammunition, har Sonic udviklet en hel projektilserie. Vi ser deres produktion og efter at være blevet meget klogere, så slutter vi omkring 20:30 på lageret med kaffe og kage. Der er så mulighed for køb af produkter, og har man sin riffel med, kan Sonic skære gevind og monterer lyddæmpere med det samme.

Vi kan max deltage 25 personer. Der er tilmelding til John: Dilgi@outlook.dk Sonic/Nielsen Gun Parts Raskvej 54 8763 Rask Mølle

Haglskydning Vi har aftalt et lformelt samarbejde med Bække Jagtforening. Vi har udvekslet datoer med haglskydninger og riffelbane. Bække skydebane har således åbent på følgende datoer: Søndage fra 13.2 til 27.3 kl. 10-12 Torsdage 7.4 -25.8 kl. 18.30-21 Søndage 4.9 -25.9 kl. 10-12 Datoerne i Bække er offentlige skydedage. Følgende tre aftener har vi aftalt med Bække, at vi i Gesten Jagtforening har trapbanen for os selv i tidsrummet 18.30-21. 12.4 19.4 26.4 Kom og vær med til at træne sammen med andre fra Gesten Jagtforening et par timer.

45


Hundetræning

jagthund, hvor alle de discipliner, som en jagthund skal mestre, indøves. Træningen forløber over 10 uger i foråret.

Træning af hunde og - ejere i Gesten

Start: 23. marts. Vi mødes ved Asserholtvej 9 kl. 18:00 (Første gang uden hund)

Den første aften skal I lade hunden blive hjemme, idet det er en info aften uden hund. Det bliver en aften med snak indendørs, over en kop kaffe, om hvad vi kan tilbyde af træningen, og hvad I har af forventninger.

Gesten Jagtforening arrangerer igen i år træning af hunde og deres ejere. Det er jo en kendt sandhed, at det ofte både er hunden og den, der holder i den anden ende af snoren, der skal lære nyt og nye måder at lære på. Kresten Junker står igen i år for træningen. Kresten følger løbende Danmarks Jægerforbunds hundetrænerkurser, og han arbejder ud fra den nyeste viden om, hvordan man i samspil med hunden i fællesskab, når de bedste resultater. Vi har som sædvanlig 2 hold. Et begynder hold, hvor også ikke jagthunde er meget velkomne, og hvor de grundlæggende ting, såsom dæk, sit, at gå pænt osv. læres og et hold for den lidt mere øvede

Træningen starter altid med en grundig instruktion den første aften.

Hjortebane Sted: 29. august. Mådevej 113 B Esbjerg kl. 18:00 - 20:00 I år har vi booket hjortebanen i Esbjerg, så vi kan få trænet inden efterårets hjortejagter. Tilmelding er nødvendig senest 20. august til Christian@scagro.dk

46


Pølsekursus

TBS Grillshop Fabriksvej 15 6650 Brørup Nu lykkedes det endelig, at få stablet et pølsekursus på benene. Det er selvfølgelig med forbehold for, hvad vore myndigheder hitter på af restriktioner. Vi skal lære at lave flere former for grillpølser og også andre pølser i forhold til hvad tiden tillader. Vi får udleveret opskrifter og kan prøve dem selv. Det er muligt at medbringe sine egne rester/afskær af kød så man kan komme rigtigt i gang.

Prisen er ikke endelig aftalt, og den afhænger også af hvor meget de forskellige deltagere, selv har med af råvarer. Der er naturligvis også mulighed for at købe forskelligt udstyr til pølsemageriet og selvfølgelig andre af de lækre ting som TBS Grill Shop sælger. Det er nødvendigt med tilmelding senest xxx til cj@scagro.dk Datoen var ikke klar ved redaktionens slutning men vil så hurtigt som muligt blive meldt ud.

Riffelskydning 2022: FØR SOMMERFERIEN Lørdag Tirsdag Onsdag Torsdag Mandag Tirsdag Onsdag

den 26. marts (12:00-16:00) den 05. april (17:00-21:00) den 13. april (17:00-21:00) den 21. april (17:00-21:00) den 25. april (17:00-21:00) den 03. maj (17:00-21:00) den 11. maj (17:00-21:00)

EFTER SOMMERFERIEN Mandag den 01. august (17:00-21:00) Tirsdag den 09. august(09:00-12:00) Onsdag den 17. august(17:00-21:00)

Feltskydning: Torsdag den 25. august 2022 fra 16:00-20:30 i Skibelund. (sidste indskrivning kl. 19:30) Mød op og skyd på forskellige afstande. Alle medlemmer af jagtforeninger i Vejen Kommune kan deltage. Gesten jagtforening betaler vore medlemmers gebyr for skydningen.

Bevægelige mål: Onsdag den 29. august, Måde skydebane fra kl. 18:00—20:00 Hjotebanen kræver en tilmelding til: Christian@scagro.dk

47


Tag med til Europas største jagtmesse. Messen er blevet udsat fra februar til juni. Vi prøver igen at arrangerer en tur til Jagd und Hund i Dortmund. Vi kører til Dortmund fredag den 10 juni og overnatter i nærheden af messen. Lørdag er vi hele dagen på messen og kører hjem når messen lukker lørdag. Desværre så har corona også sat sit præg på planlægningen og vi kender ikke prisen endnu. Vi tager selvfølgelig også forbehold for restriktioner, der eventuelt kan påvirke turen. Tilmelding til Vivi. 22 38 45 68 vivi@gestenjagt.dk Lørdag bliver årets mester i hjortebrøl kåret fra den store scene. Til højre er det sidste års mester (2020)

Haglskydning Rasmus Bjergegaard Skydekursus. Fredag den 18. marts Vi har igen lavet en aftale med Rasmus Bjergegaard om en god dag på skydebanen, med skydeinstruktion i særklasse. Kurset er for maks. 12 deltagere. Tilmelding er først til mølle, hvor medlemmer har fortrinsret, øvrige kan komme på venteliste. Sidste tilmelding er fredag den 2. marts til Peter, peter@gestenjagt.dk Vi får instruktion i hold af maks. 4 personer i 2½ time pr. hold. Der er mulighed for at skyde på en anden bane på egen hånd, når man ikke instrueres. Prisen er. Kr. 600,- pr. pers. Hertil kommer forbrug af patroner og duer. En runde patroner/duer med 25 stk. koster ca. 100 kr .

48


49


Jægerbanko Onsdag den 3. marts kl. 19:00 Har du lyst til at være med til en hyggelig aften sammen med dine jagtkammerater, så er her en oplagt mulighed. Alle der vil deltage skal medbringe en pakke til en værdi af mindst 100 kr. Du bestemmer selv, hvad pakken skal indeholde. Har du en helt ny jagtkniv derhjemme, som du aldrig bruger, fordi du har så mange, kan det være en ide til pakken. Du kan også købe for mindst 100 kr. toiletpapir. Du bestemmer selv. Kaffe og kage kan du få for 30 kr. Vel mødt til en aften med lidt sjov og spas.

Nak og æd sammen med familien Lørdag den 18. juni kl. 15:00 Vort familiearrangement i år bliver med temaet NAK OG ÆD. Vi tilbereder vildtretter sammen over bål og spiser de færdige retter i hyggelige omgivelser. Pris 25 kr. pr. person. Øl/vand kan købes. Ønsker I at drikke vin må I gerne selv medbringe. Sted: Asserholtvej 9 Bække Tilmelding til vivi@gestenjagt.dk senest d. 15.6.

50


Aktivitets-kalender 2022 Januar

Juni

09. Trykjagt på Lolland Dåvildt 24. Infoaften Afrikaturen 29. Foreningsjagt Jagt på de fleste jagtbare vildtarter. Afsluttes med gule ærter.

10—12. Jagd und hund messe 11. Riffeltræning (09:00-15:00) Kun for deltagere til Sverige og Afrikaturen. 16. Kommunehagl Fra 16:30 18. Nak og æd Kl. 15:00

Februar

Juli

23. Besøg hos Sonic Rask Mølle

Vi puster ud

Marts XX Marts: Pølsekursus 03. Jægerbanko kl: 19:00 Asserholtvej 9 18. Skydebanen med Rasmus Bjerge gaard Tilmelding til Peter 26. Riffeltræning (12:00-16:00) 24. Hundetræning starter kl. 18:30

April 05. 13. 12. 19. 21. 25. 26.

Riffeltræning (17:00-21:00) Riffeltræning (17:00-21:00) Haglskydning (17:00-21:00) Haglskydning (17:00-21:00) Riffeltræning (17:00-21:00) Riffeltræning (17:00-21:00) Haglskydning (17:00-21:00)

August 01. Riffeltræning (17:00-21:00) 09. Riffeltræning (17:00-21:00) 14-21. Bukkejagt i Sverige 17. Riffeltræning (17:00-21:00) 25. Kommunemesterskabet i felt skydning på banen i Skibelund (16:00 - 20:30) 29. Hjortebanen i Esbjerg. 18:00-20:00

September Medio: Foreningstur til Sydafrika 15. Regnskabsafslutning, husk at aflevere ansøgning om tilskud til vildtplanter.

Oktober

Maj 01. Rågeregulering Husk tilmelding til Peter Aalykke 01. Seneste tilmelding til jagten på Klinkgaard den 2. oktober. 03. Riffeltræning (17:00-21:00) 11. Riffeltræning (17:00-21:00) 16. Bukkekaffe

02. Småvildtjagt på Klinkgaard 25. Generalforsamling 19:00 Generalforsamling Trofæaften Årets kragejæger kåres Årets rovvildt jæger kåres

November

13. Nyjægerjagt Vi inviterer de nye jagttegnsløsere på jagt.

OBS!

Alle datoer og arrangementer er med forbehold for ændringer på grund af corona situationen Følg med på hjemmesiden og FACEBOOK 51


52