Page 1

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, világváros, a korábbi Brit Birodalom fővárosaként a világ egyik politikai, pénzügyi és kulturális központja. Nagy-London népessége 7 172 091, de az agglomerációval együtt ennél több millióval magasabb. Népességében rengeteg különböző nemzet, kultúra és vallás képviselteti magát, így Európa és a világ egyik legkozmopolitább és az Európai Unió legnépesebb városa. London rengeteg intézménynek, szervezetnek és cégnek ad otthont, több világhírű múzeum, színház, koncertterem, repülőtér, vasútállomás, palota és hivatal található itt.


Megkezdődött az óriáskerék 12,5 millió fontos felújítása. A felújítás során egyenként szerelik le a 32 db tíz tonnát nyomó kapszula egyikét, majd kezdetét veszi a kapszula 183 mérföldes utazása, melynek során hajón úsztatják a Tilbury dokkba, majd onnan worcesteri műhelybe szállítják. London a kulturális és művészeti élet egyik európai központja. A városban közel 150 ókori leletet tartanak nyílván, London 300 múzeumában pedig mindenki a maga érdeklődésének megfelelő kulturális emlékek legjavát találja. London kulturális nevezetségeinek és attrakcióinak toplistáját a következők vezetik: British Museum (5,5 millió látogató), National Gallery (5 millió fő), Westminster Abbey (3 millió fő), Madame Tussaud panoptikuma (2,6 millió fő), Tower of London (2,4 millió fő), St. Paul Katedrális (2 millió fő), Tate Gallery ( 1,8 millió fő).


.a hĂ­res londoni telefonfĂźlke


Tower Bridge

A képeslapokról jól ismert híd, mely London egyik jelképe, nem is olyan öreg, mint gondolnánk: 1886-94 között épült. Történetéről tudni kell, hogy felépüléséig a London Bridge-től csupán nyugatra álltak hidak, attól keletre nem. A XIX. század elején London keleti része azonban olyan forgalmas lett, hogy tarthatatlanná vált, hogy a gyalogosok, járművek csak több órás késedelemmel jussanak át egyik partról a másikra


Szigorúan csak a bal oldalon Ha minden nevezetességet látni szeretnénk, célszerű London közlekedésének három legfontosabb elemét, a híres londoni földalattit, a fekete taxikat vagy a piros double decker buszokat igénybe venni. A földalattit 1863-ban kezdték építeni - a rendszernek ma több mint 260 állomása van, és szinte egész Londont behálózza a föld alatt. Kevesen tudják róla, hogy van olyan állomása, amelynek 10 különálló platformja van. A földalatti rendszerben pedig több mint 4.000 kocsi közlekedik. A világon Londonban üzemel a legtöbb taxi is. Több mint 18.000 engedélyezett taxi gépjármű közlekedik a városban, ahol a forgalmat közel ezer, jól ismert piros, emeletes busz látványa is gazdagítja.

London  

newspapper

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you