Page 1

Gyakran ismétlődő kérdések – Napkollektor Miért éri megvenni ezt a napkollektort? Mert pénzt tudunk vele megtakarítani és függetlenné válunk a külső energiaforrásoktól. Üzembe helyezhetjük a hétvégi-házunkban felváltva minden más vízmelegítőt, a medence feltöltésére/ autómosásra vagy csak egyszerűen zuhanyozásra. Vagy rácsatlakoztathatjuk a meglévő vízrendszerre, csökkentve költségeinket. Mit tartalmaz egy doboz? A dobozban található egy 60 literes tank, üvegcsövek, keret és szelep. A szelep automatikusan nyílik meg és tölti meg a tartályt vízzel, amikor az egy bizonyos szint alá esik. Lassan feltölti a tartályt, így a tartályban lévő víz nem hűl le olyan gyorsan és így például zuhanyozás során nem fordul elő „hideg meglepetés”. Milyen gyorsan melegszik fel a víz? Természetesen függ a bejövő víz hőmérsékletétől, a felhőktől, a levegő hőmérsékletétől stb. de az év napos időszakában a napkollektorban lévő víz hőmérséklete általában 14-15 fokot növekszik óránként. Ez azt jelenti, hogy a kapacitás két-három tartálynyi naponta. Példa: Ha a víz 20-25 fokos, a külső hőmérséklet 30 fokos, akkor teljes napsugárzás mellett júliusban és augusztusban a tartály háromszor tud feltöltödni 12 óra alatt. Milyen gyorsan csökken a víz hőmérséklete a tartályban? Újfent sok tényezőtől függ, de általában 10-15 fokot csökken az éjszaka folyamán. Vagy átlagban 1 Celsius-fokot óránként. Ez a grafikon mutatja a hőmérséklet átlagos változását egy háztartásban ahol vízet fogyasztják is.

Létezik magyar használati útmutató? A dobozban található még 1 magyar nyelvű használati útmutató is. Mi az optimális elhelyezési szöge a napkollektornak? Ha lapos felületre helyezik, a napkollektor már egy megfelelő szögben van, mert a keret már egy 45 fokos szöget biztosít. Az optimális szög variációk a szezontól függenek, de nincs szükség folyamatos beállításra. Ferde tetőn történő elhelyezés esetén a megfelelő szög beállítása céljából a keretből lehet levágni és a lábak ennek megfelelően mozgathatók.

Oldal 1 - 6 Version 3.1


Mi van a kollektorból kijövő víz nyomásával? Ez a nagyon egyszerű napkollektor nem rendelkezik szivattyúval vagy hasonlóval. Nyílt rendszer, melyben a benne használt víz ugyanaz a víz, melyet fogyasztásra szántak. Ezért nincs hőveszteség az egyik rendszerből a másikba való szállítás alatt. Ez a napkollektor a „csináld magad” vásárlónak felel meg, és felettébb hatékony az anyagoknak köszönhetően, melyek lehetővé teszik, hogy az árat alacsonyan tartsuk anélkül, hogy komplikált, bonyolult beszerelésre lenne szükség. A nyomás azáltal jön létre, hogy tetőre vagy hasonló helyre helyezzük, mely a vízfelhasználás helyénél magasabban fekszik. Egyéb – drágább – rendszerek külön vízmelegítéssel rendelkeznek, és zárt, bonyolultabb rendszerek lehetnek, ahol a nyomást fenn kell tartani, vagy szivattyút használnak (elektromos áramot fogyasztva). Mi történik fagy esetén? Ez a modell nem működik fagyban, mert a víz megfagy és megtörheti az üvegcsöveket. A fagymentes időszak végén a tartályból ki kell üríteni a vizet és leszerelni a szelepet. Az üvegcsöveket nem kell leszerelni, ha a tartályt néhány nappal a fagy beállta előtt kiürítették. Ekkor a víz az üvegcsövekben magától elpárolog. Igényel karbantartást? Nem. A kollektort úgy építették, hogy minimum 15 évig működjön. A legjobban a tartály és az üvegcsövek közötti szilikon-tömítések lehetnek igénybe véve, de ezeket a tartály kinyitása nélkül lehet cserélni. Ha a víz nagyon kemény, a csövek is meszesedhetnek, mely csökkenti a hatékonyságot. Ez esetben egy liter ecetet kell csupán a tartályba önteni (a felső légtelenítő szelepen keresztül), és hagyni kell, hogy átfolyjon a rendszeren. Pontosan mint egy vízforraló esetén. Ne használjon mérgező vegyi anyagokat, mivel a víz iható. Hogy történik a takarítás? Az eső megtisztítja az üvegcsöveket. Mi történik jégeső & erős szél esetén? Az üvegcsövek akár 25 mm-es jégesőnek is ellen tudnak állni. És úgy tervezték meg, hogy ne fogja meg a szelet (kerek felszínek), így igazán erős szeleknek is ellen tud állni. Hogy kell csatlakoztatni? Több módon is lehet. Standard ½” fittingekről van szó, amit bárhol meg lehet venni. Vagy külön rendszerként lehet kezelni, vagy be lehet építeni a már meglévő rendszerbe. Akár a víz előmelegítője is lehet, mielőtt a víz a vízmelegítőbe kerül, így ez elektromos melegítőnek kevesebbet kell melegíteni. Vagy ha nagy medencével rendelkezik, ez egy gyors és olcsó mód arra, hogy felmelegítse annak vizét.

Oldal 2 - 6 Version 3.1


Hány fokos lesz a víz? Az időjárástól függ!.. de nem szokatlan az sem, hogy lehet látni, ahogy a gőz a felül lévő szelepen át távozik. A forró víz ideális hőmérséklete nem 100 fok. 60 fok felett vízkő jön létre (és annak is komoly kockázata van, hogy az ember nagyon megégeti magát!). És ha a hőmérséklet állandóan 50 fok alatt van, baktériumok kezdhetnek elszaporodni. Az optimális hőmérséklet 50-55 fok. Ez elég meleg a forró fürdőkhöz és a zsír és szennyeződések eltávolításához. A napkollektorban a hőmérséklet természetesen fog ingadozni az időjárástól függően, ami megakadályozza a baktériumok elterjedését. A baktériumok szeretik az állandó, meleg hőmérsékletet 50 fok alatt. Ez az oka annak is, hogy a tartály miért ne legyen túl nagy. Ha a kollektort nagyon sokáig nem használják, jó ötlet néhányszor átmosatni. Ezáltal lehet a hőmérsékletet ingadoztatni. Mennyit spórolok? Nos, mennyit költ ma arra, hogy felmelegítse a vizet a zuhanyzásra stb.? Mekkora a háztartása? Általában, ha elektromos vízmelegítőt használ, a befektetés egy éven belül megterül, néha pár hónapon belül. Ha gázt használ, egy kicsit tovább tart. És ne feledje, hogy miután a befektetés megtérült, a fűtés ingyenes. Már nem kell az energiaárak miatt aggódnia! Van-e jótállás a termékre? A termék a kötelező jótállásról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozik ami azt jelenti, h 1 év jótállási idő vonatkozik rá. (jótállási jegy v. garancia levél)Hibás termék esetén a vásárló ezen idő alatt fordulhat a kereskedőhöz ill. a gyártóhoz és ezen esetben nem a vevőn van a bizonyítási teher. A második évben szintén fordulhat a kereskedőhöz (gyártóhoz) a vevő szavatossági jogainak érvényesítése miatt, de ilyenkor neki kell azt bizonyítani, hogy a termék hibás volt. Helytelen üzembehelyezés esetén a jótállás nem érvényes. Hogy történik az üzembehelyezés? Elsődlegesen mi nem biztosítunk támogatást a végfelhasználóknak mivel úgy véljük, könnyebben kivitelezhető, ha a viszonteladó maga nyújthat segítséget, ha kiegészítő anyagok szükségesek a napkollektor üzembehelyezéséhez. De természetesen biztosítunk támogatást a közvetlen vevőinknek. Amikor az első kollektort leszállítjuk, akkor egy rövid ismertetőt tartunk. Megadunk továbbá egy hívható telefonszámot, amelyen keresztül készséggel állunk rendelkezésre a beérkező kérdésekre. Ha nem tudjuk azonnal megválaszolni a kérdést, a lehető leggyorsabban visszahívjuk Önt. Szándékunkban áll összegyűjteni és közzétenni folyamatosan ezeket a kérdéseket, tanulásként és információként, mint fontos kulcs az alternatív energia lehetőségeinek megértésében.

Oldal 3 - 6 Version 3.1


Oldal 4 - 6 Version 3.1


Oldal 5 - 6 Version 3.1


Oldal 6 - 6 Version 3.1

Frequently Asked Questions  

Solar Collector

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you