Page 1

BABYPLANNER Voor vragen en/of het verzetten of maken van afspraken zijn wij iedere maandag, dinsdag en donderdag te bereiken op 010-265 26 28 Bij spoed of voor de bevalling kunt u 24 uur per dag contact opnemen met de dienstdoende verlos-kundige op 06-23 29 56 62 Bij geen gehoor of storing kunt u ons bij spoed bereiken via het geboortecentrum Sophia op 010-703 17 01

Gefeliciteerd! Jullie verwachten een baby! Een spannende periode breekt aan, waarin wij jullie graag begeleiden. Voor persoonlijke en verantwoorde zorg, kunnen jullie terecht in onze praktijk in het centrum van Rotterdam.

- Zorg en begeleiding voor, tijdens en na uw zwangerschap. - Dag en nacht staan wij voor u klaar - Spreekuur overdag en ‘s avonds - Echo’s gemaakt op onze praktijk door echobureau Wereldkind

Verloskundigenpraktijk Zwanger&Zo Proveniersplein 5, 3033 EB Rotterdam Telefoon: 010 - 265 26 28 Mobiel: 06-23 29 56 62 Email: info@zwanger-enzo.nl Website: www.zwanger-enzo.nl

Kinderwens

Zwangerschap

Bevalling

Kraamtijd


Je kleintje krijgt de beste verzorging bij KindeRdam kinderopvang

Kraamzorg

Gefeliciteerd! Careyn Kraamzorg

Beleef de zorg voor nieuw leven!

Gratis buggyboekje bij inschrijving

• Professionele zorg die bij je past

• Begeleiding en verzorging tijdens en na de bevalling, ook ’s avonds of ’s nachts • Beschikbaarheid eigen borstvoedingsspecialisten • Diverse cursussen voor en na de bevalling

Scan hier de mooie film over onze opvang of kijk op www.kindeRdam.nl

• Verhuur van hulpmiddelen als borstkolven en bedverhogers • Beste kwaliteit van zorg; ISO HKZ gecertificeerd en WHO Zorg voor Borstvoedingscertificaat

Inschrijven via www.careynkraamzorg.nl of telefonisch op 088-123 99 99

IN DE WIEG GELEGD VOOR ZORG Professionele kraamzorg thuis of in één van onze GeboorteHotels / -centra

3011 BN Rotterdam

• Zwangerschapsyoga • Koken voor Ouders • Vrouw in Balans en nog veel meer…

Massage Jolanda Weldaad voor lichaam en geest

Zwangerschapsmassage Een massage is heerlijk ontspannend. Een massage kan lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap verlichten, maar ook geestelijke en emotionele spanningen die je ervaart verminderen. Lymfedrainage kan helpen bij te veel vocht in de voeten. Adres Boekenrode 30, 3085 JJ Rotterdam Telefoon 010-4801847 Mobiel 06-48211889 Website www.massage-jolanda.nl

Willen jullie gezellige en ouderwetse kraamzorg hebben?

T. 06-20880413 of 06-27498283

www.petraenjacintha.nl Dan ben je bij Petra en Jacintha aan het juiste adres! Wij garanderen één en dezelfde kraamverzorgster gedurende de gehele kraamperiode!


UITZET LIJST Basis kraampakket:

1 luieremmer

eventueel mp3-speler/cd-speler

een kraammatras

baby wasgel

iets te lezen

5 celstof matjes, bij een thuisbevalling 10

1 haarborstel en kammetje

2 pakken steriele gaasjes 16 x 16 cm

2 badcapes of 2 grote badhanddoeken

medicijnen die je gewend bent te gebruiken bril en/of contactlenzen

1 pak watten à 100 gram 1 steriele navelklem 1 zeeppompje, ongeparfumeerd

parkeergeld/chipknip

zoogkompressen

1 flesje alcohol à 70%

eventueel een hand- of elektrische kolf, ook mogelijk om te huren wanneer nodig

2 pakken kraamverband 2 pakken maandverband

iets te eten en te drinken (ook voor je partner)

Bij borstvoeding:

Bij kunstvoeding:

Verdere benodigdheden:

€2,- munt of €0,50 voor een rolstoel

Voor de baby: romper

2 flessen

set bovenkleding

1 flesje desinfectans

2 spenen speciaal voor pasgeborene

sokken

2 emmers

1 flessenrager

jas of babycape

2 vuilniszakken

soort voeding in overleg met verloskundige of huisarts

een mutsje

noodverlichting/zaklamp

Benodigdheden voor de moeder: 2 sets bed verschoningen

Benodigdheden te leen bij de thuiszorgorganisatie/winkel klossen voor je bed

1 digitale koortsthermometer

eventueel een ruggesteun eventueel een bedzeil

Benodigdheden voor de baby:

eventueel een bed

1 digitale koortsthermometer, andere dan die van de moeder

eventueel een kolf

2 mutsjes

6 rompertjes of hemdjes in 2 maten

Wat neem ik mee naar het ziekenhuis?

setjes kleding in 2 maten 12 hydrofielluiers

ziekenhuispasje/-kaart

6 hydrofielwashandjes

identiteitsbewijs

6 spuugdoekjes

verzekeringspasje

2 pakken wegwerpluiers maat newborn of 18 katoenen luiers met toebehoren

eventueel erkenningspapieren

2 moltons of moltonhoezen 3 onderlakentjes of hoeslakentjes 3 bovenlakentjes 2 dekentjes

twee stuks nachtkleding ochtendjas pantoffels of slippers voldoende ondergoed en een steun gevende beha

2 metalen naadloze kruiken

kleding voor als je weer naar huis gaat

2 kruikenzakken

toiletartikelen en cosmetica

1 aankleedkussen

mobiele telefoon en oplader

1 babybadje met badstandaard

fototoestel met opgeladen batterijen

deken goedgekeurde autostoel of reiswieg


Foliumzuur In het begin van de zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur te slikken. Dit is een vitamine die belangrijk is bij de vorming van het zenuwstelsel van de baby. Door het slikken van foliumzuur wordt de kans verkleind op een hazenlip of een open ruggetje bij de baby. De eerste 12 weken is het verstandig dit te slikken. Je kunt ervoor kiezen om dit als zwangerschapscomplex te slikken of alleen foliumzuur.

Misselijkheid Driekwart van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid die meestal in de 3e of 4e maand weer verdwijnt. De precieze oorzaak is onbekend. Blijft of verergert de misselijkheid? Neem dan contact op met ons of met je huisarts.

Erkenning Wanneer je niet getrouwd bent, maar je wilt wel graag dat je kind de achternaam krijgt van de vader moet je erkenning regelen. Bij voorkeur dient dit in de zwangerschap te gebeuren en dit vindt plaats op het stadhuis of een deelkantoor. Wanneer je als zwangere er niet bij kunt zijn, moet je schriftelijk toestemming geven. Maak voor het regelen van de erkenning wel even een afspraak op het stadhuis!

Kraamhulp Ben je de eerste drie spannende maanden voorbij en heb je gezien dat het hartje klopt? Dan is het tijd om kraamzorg uit te zoeken. Je kunt hiervoor je zorgverzekeraar benaderen, op internet zoeken wat het beste bij je past of vraag het aan één van ons. Het is de bedoeling dat je dit voor 16 weken zwangerschap geregeld hebt. Geef aan ons door welke kraamzorg het geworden is!

Zwangerschapscursus Als je een zwangerschapscursus wilt volgen, is het verstandig dit voor de 20e zwangerschapsweek te regelen. In Rotterdam is veel keuze! Houd je van yoga, wil je graag informatie over hoe alles in z’n werk gaat of lekker sporten? Alles is mogelijk. Kom je er niet uit, vraag het aan ons!

Bewegen Tijdens je zwangerschap kun je met lichamelijke klachten te maken krijgen. Rug-, billen beenklachten, bekkenproblemen of anders. Er zijn cursussen die ervoor zorgen dat je fitter blijft en je spieren sterker worden, zoals de NVFB-ZwangerFit® cursus of neem contact op met Mothers in Motion.

Echo en pretecho Tijdens je zwangerschap worden twee echo’s gemaakt: de ‘termijn echo’ rond de 10e week en de ‘screening echo’ rond de 20e week van de zwangerschap. Wanneer het medisch noodzakelijk is kan het zijn dat er meerdere echo’s worden gemaakt. Deze echo’s worden door de zorgverzekeraar vergoed. Bij Wereldkind kun je een ‘pretecho’ laten maken als leuk cadeau voor a.s. opa’s en oma’s en voor jullie zelf.

gaan. Niet verplicht, maar wel een nuttige voorbereiding op de verdere zwangerschap en de bevalling.

Aangifte Is jullie kind geboren? Zorg er dan voor dat je hij of zij binnen 3 dagen na de geboorte aangeeft bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar jullie kindje geboren is. Maak hiervoor wel een afspraak en zorg dat je het aangifte briefje bij je hebt wat je na de bevalling van de verloskundige hebt gekregen.

Borstvoeding Borstvoeding is de beste voeding voor zuigelingen,versterkt de emotionele band met je kindje, is altijd beschikbaar, op de juiste temperatuur en hygiënisch. Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven. Denk in je zwangerschap na over wat jij zou willen en bespreek dit met één van ons tijdens een controle.

Marieke Bijl

Stèfanie Raven

Willeke Bosscha

Cynthia Enthoven

Kraampakket Voor je bevalling en kraamtijd moet je zelf de bedklossen, uitzet en het kraampakket regelen. Het is handig om je zorgverzekeraar te bellen, soms krijg je een kraampakket van hen of vergoeden ze er een deel van. In een kraampakket zit alles voor de thuisbevalling, maar ook voldoende materiaal voor je kraamperiode. Je moet het kraampakket voor de 7e maand in huis hebben.

Locatie bevalling Ben je 20 weken zwanger dan is het tijd om naar een zwangerschapscursus te

KiKa heeft als doel om de genezingskans in 2025 naar 95% te vergroten. Om dit te realiseren, is er nogKiKa veelheeft kostbaar onderzoek noodzakelijk. als doel om de genezingskans in 2025

naarsteun 95% te vergroten. dit te realiseren, is er Uw is dusOmhard nodig!

Shirley is genezen van kanker.

nog veel kostbaar onderzoek noodzakelijk.

www.kika.nl - Giro 8118

Uw steun is dus nodig! IBANhard NL89INGB0000008118 De opbrengsten komen ten goede www.kika.nl aan de centra voor kinderoncologie: Emma Kinderziekenhuis AMC - Giro 8118 | Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden Amsterdam | UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek IBAN NL89INGB0000008118 | UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen | Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam | VU Medisch De opbrengsten |komen ten goede aan de centra voor kinderoncologie: Emma Kinderziekenhuis AMC Centrum Amsterdam Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht | Prinses Máxima Centrum Amsterdam | UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek | Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden | UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen | Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam | VU Medisch Centrum Amsterdam | Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht | Prinses Máxima Centrum

Profile for Gericht Media BV

Bp0005  

Bp0005