Page 1

Entrevista a Joan Ponç Pons

dilluns 11 de març de 2013

PONÇ PONS, AUTOR DE EL DRAC BAILI ENS VISITA. Pau Jover: Només fas contes o també ets mestre? Ponç Pons: A més de fer contes, soc mestre de fillets i filletes més grossos a s’Institut d’Alaior. Xavi: Escrius a sa biblioteca o a casa? Ponç Pons: què sabeu què és una biblioteca? Hi anau molt o no? Fillets i filletes: és on mirem llibres, si que hi anem!Ponç Pons: a jo m’agrada anar a sa biblioteca però per escriure els meus contes m’agrada escriure al camp. Al camp tenc una caseta de llenya amb un escriptori i un llit per descansar quan he fet molta feina, a més els vespres he d’encendre espelmes perquè no hi tenc llum. Però hora d’escriure m’agrada posar-me davall d’un ullastre amb un bolígraf blau, i allà és on escric els meus contes i poemes. David: Com et va sortir l’idea del conte (El Drac Basili)? Ponç Pons: jo tenc dos fills, en Llorenç i n’Ignasi, ara ja són grans, però de ben petits els hi costava molt menjar, un dia que hi havia vianda per dinar vaig pensar contar-los un conte perquè s’ho mengessin tot. Jo els hi deia: “hi havia una vegada dos fillets que tornaven d’escola pel bosc” i els hi donava una cullerada de vianda, sinó no podia seguir el conte, i així cullerada a cullerada i continuant el conte s’ho menjaven tot, i ara són ben grossos i forts.


Sa meva dona que escoltava des de sa cuina hem va dir que aquell conte el podria escriure perquè l’escoltessin més fillets. I així ho vaig fer. Blanca: quan dormies et vas imaginar el conte i després l’has escrit? Ponç Pons: jo cada vespre tenc molts somnis. Voltros què en teniu? Fillets i fillets: Siii. Jo somiï amb monstres. Jo amb dinosaures... Ponç Pons: hem de somiar coses bones, no monstres o bruixes, hem de somiar coses polides. Álex: Com has imaginat es nom dels fillets i del drac del conte (El Drac Basili)? Ponç Pons: ja us he dit que jo tenc dos fills, que es diuen Llorenç i Ignasi, com els fillets del conte. I es nom del Drac el vaig veure, me’l vaig imaginar tot d’una quan va sortir el conte a l’hora de dinar. Álvaro i Nina: Com es fa sa portada des conte? Qui va pintar es dibuixos des conte? Ponç Pons: jo sóc molt mal pintor, només sé pintar un moix i un ratolí, ara ho veureu (pinta un moix i un ratolí a la pissarra).


Per fer els dibuixos des conte vaig demanar a una senyora que es diu Aina, i pintar molt bé, que fes tots es dibuixos des conte. I crec que varen quedar molt bé, què us agraden? Fillets i filletes: si, ens agraden molt! Ponç Pons: jo no sé pintar, però he de dir que el meu fill Ignasi va estudiar art i pinta molt bé. Aina: Com vas fer ses cançons? Ponç Pons: me les vaig inventar jo mateix. Què sabeu què és sa poesia, que n’heu escrit alguna vegada? Fillets i filletes: si, sabem lo que és, es curs passat vàrem escriure rodolins. Toni: Com has imprès es conte? Ponç Pons: jo no l’he imprès no, quan tenc un llibre o conte escrit l’enviï a Mallorca a una impremta, on tenen unes màquines molt grosses que imprimeixen els contes. Aitana: Com vares inventar es títol des conte? Ponç Pons: vaig pensar que podia posar es nom des drac de títol, perquè és un nom molt polit i m’agradava molt.


Gemma: Has escrit altres contes? Ponç Pons: si que n’he escrit d’altres. En tenc alguns que són de poesies i d’altres per fillets més grossos. Per a fillets com voltros en tenc dos més: “El Vampiret Draculet” i “ El rei Negre”. Un dia d’aquests vos enviaré aquests dos contes perquè les vostres mestres vos els puguin llegir, perquè crec que també us agradaran molt. Moltes gràcies per convidar-me, m’ha agradat molt visitar-vos, jo estic acostumat a xerrar davant fillets i filletes més grossos d’institut i m’ha agradat molt venir.

Entrevista a Ponç Pons  
Entrevista a Ponç Pons  

Entrevista a Ponç Pons