Issuu on Google+

portfolio|architecture and urbanism

GERARD|BACHAALANY


SUMMARY

UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO ARCHITECTURE AND URBANISM SCHOOL email | GERARD.BACHAALANY@GMAIL.COM contact| +55 (21) 98252-8925


2010 | architectonic form conception II bar [page04] refuge [page12]

2011 | architectonic design I residential village [page18] 2011 | integrated studio I mixed building [page24] 2012 | architectonic design III library [page42] 2013 | cultural spaces design [page56] 2013 | interiors design apartment [page68] store [page84]

2013| architectonic design IV comercial building [page102] 2009 - 2013 | sketches [page116]


GUANABARA BAY

GUANABARA BAY

N

GUANABARA BAY

Proposal developed in the first year, where the goal was a design of a bar. It has an elongated and hollow shape in order to maintain the good view of the landscape and to be better integrated to the ambience, making it lighter in place and ensuring better ventilation.

03


[01] 04

teacher | Pedro Engel

2010 | AFC II | UNIVERSITY CAMPUS

MANGROVE BAR


05


06


07


08


09


10


GUANABARA BAY

GUANABARA BAY

N

GUANABARA BAY

Proposal developed in the first year, where the goal was a project of a house / refuge on a steep lot located in the military area overlooking the Guanabara Bay and the President Costa e Silva Bridge. The VERSATILITY theme was given, with the theme emerged an ambience capable to connect with the environment and that could “open� to it. The plan living room wall turns into a balcony and flat glass room turns into a coverage, expanding the room. A cut was made on the ground to not interfere with the view and a retaining wall to seat the construction. 11


[02] 12

teacher | Pedro Engel

2010 | AFC II | UNIVERSITY CAMPUS

REFUGE


13


14


15


16


GUANABARA BAY

GUANABARA BAY

N

GUANABARA BAY

Project developed in the second year, it is a residential village in the University Campus with a proposed three types of affordable residences preference: one bedroom, two bedrooms and three bedrooms, 90m ² maximum. It has thirty-two houses, with twelve “one-bedroom” type, ten “two-bedroom” type and ten “three-bedroom” type. Each unit has a garage area beside. There are routes for cars arriving in all houses and among them there is a area for festivities or for socializing parties.

17


[03] 18

teacher | Luiz Mรกrio Xavier

2011 | AD I | UNIVERSITY CAMPUS

VILA BOULEVARD


19


20


ONE-BEDROOM TYPE PLAN

TWO-BEDROOM TYPE PLAN

21


THREE-BEDROOM TYPE FLOOR PLAN

THREE-BEDROOM TYPE SECOND PLAN

22


N

Project developed in the second year, It is a mixed-use building with an overlooking area for Rodrigo de Freitas Lagoon, Corcovado and near the Botanical Garden of Rio de Janeiro. This project consists of the Integrated Studio I, which includes seven subjects in a single project. 23 LAGOA


[04] 24

teachers | Luiz Felipe Cunha | architecture design II Mario Ceniquel | landscape design I Rodrigo Cury | digital graphics

2011 | IS I | JARDIM BOTĂ‚NICO DISTRICT

ED. VERT SARCELLE


25


26


27


28


DEVELOPMENT

29


UNDERGROUND GARAGE PLAN

FLOOR PLAN

30


COMMON AREA PLAN

APARTMENTS PLAN

31


APARTMENT TYPE 1

APARTMENT TYPE 2

APARTMENT TYPE 3

32


A

B

B

A

ROOF PLAN

33

SECTION A


SECTION B

34


35


36


37


38


STRUCTURAL PERSPECTIVE

39


The major problem found was to maintain an active commerce flow there. It was observed where the flow was intense and it was concluded that the left part of the site has a strong commerce. So, this area was designated to an ambience of permanence to provide a support to that existing and future commerce stream created from the new stores in the base of the building. The common area of the building was turned to this ambience because of the noise and a private entrance for the residents was created on the opposite side, making it more reserved. Finally, for these reasons and to have a better use of the views, the apartments were also located on the opposite side to that area with commerce. 40


N

Project developed in the third year, It is a library located near the Madureira Mall and Park Madureira in Madureira district, RJ. It was proposed a reserved area for reading and other collectives of different uses, including an inner courtyard. The spaces created are big and connect through the central area that serves as a display and reading area. 41


[05] 42

LIBRARY

teacher | Joacir Esteves partnership | Lívia Romariz

2012 | AD III | MADUREIRA DISTRICT

MADUREIRA


43


44


45


46


DEVELOPMENT

47


A

B

A

C

ROOF PLAN

SECTION A

SECTION B - AUDITORIUM

SECTION C - UPRISE

48


FLOOR PLAN

49


MEZZANINE PLAN

50


51


52


53


54


N

The project was conceived through a grid where the larger spaces are located on two bays that become courtyards , which will be harnessed light and ventilation. From this concept , the spaces were divided to house two collections , Samba and Carnaval. They were linked but divided at the same time, so that visitors understand that there is a connection but are treated differently. The main flow is in the middle of the courtyards . Three basic materials were used, glass, brick and steel. The glass for the entry of the light in the courtyards , the steel for the apparent structure and brick lining , creating cobog贸s(brick lattice work) in certain areas for lighting and ventilation . There are areas for permanent and temporary exhibitions , two auditoriums and rooms for classes , an appropriate technical area and an administrative area . In addition, there is a bar that can be used without having to get into the building and the largest auditorium creates a connection to the arena through the door that exists behind the removable stage. 55


[06] 56

teacher | Ceรงa Guimarรฃes partnership | Marcello Almeida

2013 | CSD | GAMBOA DISTRICT

SAMBA CULTURAL CENTER


57


58


59


60


FLOOR PLAN

BRICK LATTICE WORK

61

0

10

20

40m


SECOND FLOOR PLAN

62


THIRD FLOOR PLAN

BRICK LATTICE WORK

63

0

10

20

40m


ROOF PLAN

64


65


66


CONCEPT Project done for a client who is a yoga teacher. Manuela is a quiet and disciplined person who enjoys entertaining friends and is passionate about India, its colors and the elephant symbol that means good luck and great wisdom. Her house could not miss bamboo decoration and a place for rest, Manuela practice dance and leads a healthy life, she loves green. It was created in addition to the formal visit room a relaxed lounge to receive friends, a room for yoga, dance and a vertical garden room near kitchen. 67


[07] 68

teacher | Wilder Ferrer

2013 | ID | JARDIM BOTÂNICO DISTRICT

YOGA APARTMENT


69


70


71


72


LAYOUT PLAN 0

73

1

2

4m


PERSPECTIVE SECTION

SECTION

0

1

2

4m

74


KITCHEN PLAN

75

0

1

2m


KITCHEN SECTION / ELEVATION

76


KITCHEN SECTION / ELEVATION

0

77

1

2m


KITCHEN SECTION / ELEVATION

78


79


80


81


82


CONCEPT The project is a children’s clothing store geared for children up to eight years in Rio Sul Mall, where the concept is “a small store for men” following the trend of big brands. An area was created for children to play near the clothes changer while the parents walk through the store to search for the kids clothes The name “kind” comes from the German, which means child. 83


[08] 84

teacher | Wilder Ferrer

2013 | ID | BOTAFOGO DISTRICT

KIND STORE


VITRINE

85


86


87


88


89


90


LAYOUT PLAN

91

0

1

2

4m


MEZZANINE PLAN

92


SECTION A

0

93

1

2

4m


SECTION B

94


95


96


DESK PLAN

97

0

1

2m


A

B

C

DESK PLAN

SECTION A

SECTION B

SECTION C

98


INTERN VIEW- DESK

OPEN INTERN VIEW - DESK

99

0

1

2m


TAGS RIPS DETAIL

CONCAVE HANDLE DETAIL

0

10

20

40cm

TRAY DETAIL

LIGHTING DETAIL 0

2

10cm

100


N

The mark “Heineken� points to a socialization and enjoyment of the moment concept. Thus, it was thought of integration associated with each other and fluid ambiences. The common work area occurs in continuous plateaus which are separated by levels and there is lounge at a higher place, creating great communication and interaction among employees. This area is more free and is separate from the part of the directors and the chair that are more isolated. A central plaza was created to make more fluid and permeable ground. In addition there is a bar to help in the movement and security of the area.

101


[09] 102

teacher | Marcos Araújo partnership | Renata Guimarães

2013 | AD IV | GAMBOA DISTRICT

ED. DA HEINEKEN


103


104


FLOOR PLAN

105

0

10

20

40m


SECOND FLOOR PLAN

106


THIRD FLOOR PLAN

0

107

10

20

40m


UNDERGROUN GARAGE PLAN

108


109


110


ATRIUM PLAN 0

1

111

2

4m


DESK PLAN

INTERN VIEW ELEVATION / SECTION

SECTION / ELEVATION

0

1

2

4m

112


ATRIUM SECTION

113

0

1

2

4m


114


115


[10] 116

2009 | 2013

SKETCHES


117


118


2013


Portfolio | architecture and urbanism