Page 1

WordPress voor beginners

Workshopdag Women on the web 24 november 2012

Petra van Hoorn http://www.gepeca.nl


1. De mogelijkheden van WordPress

2

2. De structuur

3

3. De backend - Berichten en categorieën - Pagina’s - Menu’s - Instellingen

4 5 6 7 8

4. Thema’s

9

5. Plugins

10

6. Widgets

11

7. Ten slotte

12

Termen

13

Installeren

14

1


1. De mogelijkheden van WordPress WordPress is eigenlijk een weblogsysteem zoals blogger, maar het is beter aanpasbaar en het heeft veel meer mogelijkheden. WordPress wordt bovendien veel gebruikt om “gewone” websites mee te maken. Het mooie van WordPress is dat je het helemaal naar wens kunt maken. Je zit niet vast aan een standaardlayout, maar er zijn duizenden layouts (thema’s) beschikbaar. Voordelen van WordPress ‐ Gemakkelijk in gebruik. ‐ Zoekmachinevriendelijk: Websites die door middel van WordPress zijn gemaakt, komen vaak goed in de zoekmachines naar voren. ‐ Gemakkelijk uit te breiden. ‐ Het uiterlijk is gemakkelijk aan te passen.

2


2.

De structuur

Sites die zijn gemaakt met WordPress bestaan meestal uit een header, een sidebar, de inhoud en een footer. De header is het bovenste deel. Daarin staat vaak de naam van de site. Een sidebar is een verticale kolom om andere informatie te tonen dan die in de hoofdpagina staat. Deze wordt vaak gebruikt voor een menu of extra informatie. Afhankelijk van het gebruikte thema kan een sidebar links of rechts staan, maar er kunnen ook meerdere sidebars bestaan. De footer is het onderste deel en in de inhoud staan bijvoorbeeld de teksten en de afbeeldingen.

De inhoud van WordPress is opgebouwd uit pagina’s en berichten. Hierin staat de tekst en vaak ook afbeeldingen. Het belangrijkste verschil tussen een pagina en een bericht is dat een pagina op zichzelf staat en er meerdere berichten op één pagina kunnen staan. De gegevens worden ingevoerd in de zogenaamde backend, de achterkant van WordPress, en het uiteindelijke resultaat is te zien via een voorbeeldknop, of door naar de site te surfen. .

3


2.

De backend

De backend, de “achterkant” van WordPress, is het deel waarin je je pagina’s, berichten en alle andere zaken regelt. Het resultaat hiervan is in de eigenlijke site te zien. De backend wordt ook wel dashboard genoemd. Als je WordPress op je eigen domein hebt geïnstalleerd is het adres van de backend: http://www.jedomein/naamvandewpmap/wp-admin/ Staat het op wordpress.com, dan is het: http//jenaam.wordpress.com/wp-admin/index.php

4


Berichten en categorieën Afzonderlijke berichten worden samen op één pagina getoond. Als je op dag 1 een bericht publiceert en je op dag 2 een ander bericht maakt, verschijnt het bericht dat je later hebt geplaatst boven het eerste bericht. Een categorie wordt gebruikt om je berichten overzichtelijk te ordenen. Een categorie maken. Om je blog overzichtelijk te maken is het handig je berichten onder te brengen in hoofd- en subcategorieën.

1. Maak eerst een hoofdcategorie aan via berichten > categorieën. Je ziet dat alleen de categorie uncategorized bestaat. Vul een naam in bijvoorbeeld "actueel", laat onder het vakje hoofd “geen” staan en geef eventueel een omschrijving van de categorie. Vergeet niet op nieuwe categorie toevoegen te klikken. 2. Maak daarna een subcategorie, bijvoorbeeld workshop WordPress. Onder hoofd" kun je nu kiezen voor actueel. Ook hier kun je eventueel weer een omschrijving toevoegen. Klik ten slotte weer op nieuwe categorie toevoegen Op deze manier is "cursus WordPress" een subcategorie van actueel. Een bericht aanmaken Maak een bericht aan via bericht > nieuw bericht. ‐ Direct onder “nieuw bericht toevoegen” voer je een titel in, bijvoorbeeld “eerste bericht” ‐ In het vak daaronder voer je de inhoud van je bericht in. ‐ Je kunt zowel in de wysiwyg mode als in HTML mode werken. Als je geen kennis van HTML hebt, gebruik dan de wysiwyg mode. ‐ Je ziet dat je kunt gebruikmaken van verschillende opmaakmogelijkheden zoals bold, italic en lijsten. ‐ Als je veel tekst hebt kun je deze opdelen in een korte introductie en de rest van het bericht met de knop "meer lezen". Er verschijnt dan een link en als je daarop klikt, zie je het hele bericht. ‐ Via de knoppen direct achter uploaden/invoegen kun je plaatjes, video en audio toevoegen. ‐ Kies aan de rechter kant in welke categorie het bericht moet komen. ‐ Geef onder het kopje Tags enkele kerenwoorden van het bericht aan. ‐ Ten slotte klik je op publiceren ‐ Bekijk het resultaat via de knop voorbeeld. ‐ Linksboven zie je de naam van je blog staan. Als je daarop klikt zie je het eindresultaat.

5


Pagina's Je kunt met WordPress behalve berichten ook pagina's maken, bijvoorbeeld een pagina met daarin informatie over jezelf of je bedrijf. Berichten komen onder elkaar op een pagina, maar pagina's blijven altijd op zichzelf staan. De naam van een pagina komt in het hoofdmenu terecht. Een pagina aanmaken Het aanmaken van een pagina werkt ongeveer hetzelfde als het aanmaken van een bericht, maar bij een pagina kan je geen gebruik maken van categorieĂŤn.

Maak een pagina aan via pagina > nieuwe pagina. Rechts zie je een vakje onder Hoofd. Hier kun je aangeven of een nieuwe pagina op zichzelf staat of een subpagina van een andere pagina is. Bij een subpagina zal je zien dat er vanzelf een uitklapmenu verschijnt.

6


Menu’s Zodra je een pagina hebt aangemaakt verschijnt die in het menu aan de bovenkant van je site. Als je een pagina aanmaakt en je aan de rechterkant van het scherm niets invult onder het kopje “Hoofd”, verschijnt de naam van je pagina in het hoofdmenu Als je onder het kopje “Hoofd” de naam van een andere pagina invult, verschijnt de pagina die je net hebt aangemaakt in een uitklapmenu onder de hoofdpagina. De volgorde waarin de items worden getoond kan worden geregeld via het vakje volgorde aan de rechterkant van je scherm nr. 1 komt bovenaan, daarna nr. 2 etc. Een tweede menu Je kunt ook een tweede menu aan je site toevoegen. Ga hiervoor aan de linkerkant van je scherm naar Weergave> Menu’s ‐ Voer een menunaam in, bijvoorbeeld “rechtermenu” ‐ Klik op “Menu aanmaken” ‐ Aan de linkerkant van je scherm zie je de pagina’s die je hebt aangemaakt. Selecteer de pagina’s die je aan je nieuwe menu wilt toevoegen en klik op “Aan menu toevoegen”. ‐ Sla het menu op. ‐ Op dezelfde manier kan je ook externe links of categorieën aan het menu toevoegen Je hebt nu een menu aangemaakt. Nu moet je er nog voor zorgen dat dit ook op je site verschijnt: ‐ Ga naar Weergave > Widgets ‐ Sleep de widget Aangepast menu naar de sidebar waar je het menu wilt hebben. ‐ Klik op het pijltje aan de rechterkant van het balkje “Aangepast menu” en deze klapt uit. ‐ Kies voor het menu dat je wilt gebruiken, bijvoorbeeld rechtermenu. ‐ Klik op Opslaan Je tweede menu zal nu worden getoond.

7


Instellingen. Je kunt in WordPress verschillende zaken zelf instellen. Dat doe je onder de tab Instellingen.

�

Onder algemeen geef je je blog een naam. Deze verschijnt bovenaan je blog. Ook de tijd en taal wordt hier ingesteld. � Bij de tab lezen is het mogelijk de beginpagina van je blog aan te geven. Meestal zal dit de pagina zijn met de laatste berichten, maar je kunt ook kiezen voor een statische pagina als openingspagina. � Ben je nog bezig je weblog in te richten en wil je niet dat iedereen hem al kan zien, dan is dat onder de tab "privacy" in te stellen. Natuurlijk niet vergeten de weblog weer vindbaar te maken als je klaar bent. Vergeet niet je wijzigingen op te slaan!

8


3. Thema's In WordPress wordt het uiterlijk, de layout van een site een Thema genoemd. Door het gebruik van een ander thema kun je je WordPress site gemakkelijk een ander uiterlijk geven. Sommige thema’s zijn ook aanpasbaar. Bijvoorbeeld bij het thema twenty eleven kun je de sidebar naar links verplaatsen en eenvoudig de headerafbeelding wijzigen. In dit thema heeft een bericht standaard een andere headerafbeelding dan een pagina. Als je bij weergave > header het vinkje voor “willekeurig” weghaalt, worden de afbeeldingen overal hetzelfde. Thema’s zoeken. ‐ Via weergave >Thema's kun je de nu beschikbare thema's zien. ‐ Als je op de afbeelding klikt, verschijnt een voorbeeld. ‐ Klik op Opslaan en publiceren als je dit thema wilt gebruiken. Een nieuw thema installeren: ‐ Klik op de tab thema’s installeren bovenaan de pagina. ‐ Je kunt nu eenvoudig een thema zoeken via "uitgelicht", "nieuwste" of "onlangs bijgewerkt" door het voorbeeld te bekijken of direct op nu installeren te klikken. ‐ Dit thema wordt nu je huidige thema. Je kunt ook elders thema's downloaden bijvoorbeeld op http://wordpress.org/extend/themes/ (deze link is ook te vinden onder de tab links) of http://wordpressthemesbase.com, maar als je gaat googelen zul je er nog veel meer kunnen vinden. Deze thema's kun je installeren door ze te downloaden en vervolgens via de tab installeer thema's en uploaden toe te voegen. Opgelet: Omdat niet alle thema’s hetzelfde zijn is het mogelijk dat je sidebars anders zijn ingedeeld waardoor je sommige onderdelen niet of op een andere plek terugziet.

9


4. Plugins

Met plugins kun je je WordPress software uitbreiden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een plugin voor. Standaard is Askimet, een antispamplugin beschikbaar, maar er zijn ook plugins voor bijvoorbeeld contactformulieren, twitterbuttons, webshops en nieuwsbrieven. Het installeren van een plugin: ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐

Klik onder plugins op nieuwe plugin Geef een Engelse zoekterm in. Zoek je bijvoorbeeld een contactformulier, tik dan in "contactform" en klik op zoek plugins. Er verschijnen talloze contactformulieren. Aan de gekleurde sterren is te zien hoe populair de plugins zijn. Kies er een en klik op nu installeren. Klik in het volgende scherm op activeer plugin.

Plugins werken allemaal op een ander manier. Soms komt er aan de linkerkant een tabblad bij en soms werkt een plugin via een widget. Je kunt natuurlijk ook op de website van de maker van de plugin kijken. Handige plugins zijn bijvoorbeeld: ‐ Contactform7 ‐ Exlude pages ‐ Backup to dropbox ‐ Under construction ‐ Calendar

10


5. Widgets Widgets zijn kleine programmaatjes die in de sidebar worden geplaatst. Onder weergave en widgets staan verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de meest recente reacties of willekeurige tekst aan de zijkant van je website plaatsen Je sleept eenvoudig de gewenste widget naar de sidebar of je sleept een overtollige widget terug.

11


6. Ten slotte De Codex Een erg handig hulpmiddel binnen WordPress is de zogenaamde codex, je vindt hem op http://codex.wordpress.org/ Hier is alles te vinden over de meest uiteenlopende onderdelen van WordPress. Links Onder de tab links > alle links vind je verwijzingen naar handige hulppagina’s zoals over thema’s of plugins. Updaten Als je WordPresssite op je eigen domein draait wordt regelmatig aangegeven dat je de site moet updaten. Het is aan te raden dit wel te doen. Hiermee wordt WordPress steeds verbeterd en worden eventuele lekken gedicht. Maak daarvoor eerst een goede back-up. Dat kan eenvoudig met bijvoorbeeld de plug in back up to dropbox.

12


Termen

Backend De “achterkant” van WordPress. Dit is het deel waarin je pagina’s, berichten en alle andere zaken maakt. Het resultaat hiervan is te zien in de eigenlijke site. De backend wordt ook wel dashboard genoemd. Bericht De afzonderlijke berichten die je invoert worden, in tegenstelling tot bij pagina’s, allemaal in hetzelfde scherm getoond. Categorie Een categorie bestaat uit een verzameling berichten. Footer Het onderste deel van de site. Header Het bovenste deel van de site. Daarin staat vaak de naam van de site. Pagina Pagina’s worden meestal gebruikt voor statische inhoud, bijvoorbeeld informatie over jezelf of je bedrijf. Ze blijven altijd op zichzelf staan en hier kan, in tegenstelling tot bij berichten, geen gebruik worden gemaakt van categorieën. Een pagina komt apart in het menu. Permalinks Permalinks zijn links naar de berichten en pagina’s van je site. Je kunt deze op verschillende manieren instellen, bijvoorbeeld op berichtnaam, datum of paginanummer. Plugin Met plugins kun je je WordPress software uitbreiden. Standaard is tegen spam Askimet beschikbaar, maar er zijn ook plugins voor bijvoorbeeld contactformulieren, twitterbuttons, webshops en nieuwsbrieven Sidebar Een sidebar is een verticale kolom om andere informatie te tonen dan die in de hoofdpagina staat. Deze wordt vaak gebruikt voor een menu of extra informatie. Slug Een slug bestaat uit een woord of enkele woorden om je site te beschrijven. Hij wordt vooral gebruikt om ingewikkelde of lange paginatitels te vereenvoudigen. Tag Een tag beschrijft in één woord een bericht of een deel daarvan. Tags kunnen verschillende groottes in een zogenaamde tagwolk staan. Hierdoor kan een lezer snel zien waarover een website ongeveer gaat. Het verschil met een categorie is dat deze niet vaak veranderen en tags wel. Thema Het uiterlijk van je site. URL URL staat voor Uniform Resource Locator. Het is het adres van een website. Widget Widgets zijn kleine programmaatjes die in de sidebar worden geplaatst, bijvoorbeeld een tagwolk of een kalender

13


Installeren WordPress op een eigen domein Wat heb je nodig? ‐ De inloggegevens van je hostingbedrijf ‐ De naam van je database en het wachtwoord ‐ Een ftp-programma ‐ ‐ ‐ ‐

Download de laatste versie van WordPress op http://nl.wordpress.org/ Pak het zip bestand uit en plaats het op de harde schijf. Maak een database voor WordPress aan op de webserver. Wijzig de naam van wp-config-sample.php in wp-config.php. ‐ Open wp-config.php met kladblok en vul je databasegegevens in. Wijzig ook de regels: define('AUTH_KEY', 'put your unique phrase here'); define('SECURE_AUTH_KEY', 'put your unique phrase here'); define('LOGGED_IN_KEY', 'put your unique phrase here'); define('NONCE_KEY', 'put your unique phrase here'); define('AUTH_SALT', 'put your unique phrase here'); define('SECURE_AUTH_SALT', 'put your unique phrase here'); define('LOGGED_IN_SALT', 'put your unique phrase here'); define('NONCE_SALT', 'put your unique phrase here'); Dit doe je door te gaan https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt . De bovenstaande regels vervang je door de regels die je daar vindt. ‐ Maak een map voor de WordPressbestanden aan en geef deze een naam (uit veiligheidsoverwegingen géén ‘wp’). ‐ Plaats de WordPressbestanden via ftp in die map. ‐ Ga naar www.jedomein.nl/wp Hier vul je enkele gegevens in en je klikt op installeren. ‐ Noteer de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt gekozen Je kunt nu inloggen in de backend *Bij sommige providers is het mogelijk volautomatisch een WordPress-installatie aan te maken. Een WordPress site op wordpress.com Als je geen eigen domein hebt, kun je een weblog starten via www.wordpress.com ‐ Ga naar www.wordpress.com ‐ Ga naar de Nederlandse versie ‐ Scroll naar beneden en klik op create your own website ‐ Vul het formulier in en klik op creëer blog ‐ Noteer de gebruikersnaam, het wachtwoord en het e-mailadres dat je gebruikt. ‐ Je ontvangt een e-mail op het door jou opgegeven e-mailadres. Klik op de link activeer blog en je komt terecht in de backend van je site.

14

WordPress voor beginners  
WordPress voor beginners  

Een duidelijke handleiding om je te helpen een WordPres website op te zetten

Advertisement