Issuu on Google+

Bachelor of Architectural Design

PORTFOLIO

georgia grace wellington 0431987766 geowelly@gmail.com


mudjimba

3

pg.

CONTENTS

surf life saving club

curriculum vitae 2

urban

mudjimba surf life saving club 3-8 urban renewal 9-14

9

pg.

folly in the landscape 15-18 architectural technology 19

renewal

folly in

15 pg.

the landscape 1

COveR & BACK SLeeve: AnuPAmA KundOO FeRROCemenT PROTOTyPe 1, AuROvILLe


Education

Software

Experience

Study Tour - Asia

Advanced

Feb 2013 - mar 2013

Anupama Kundoo Architect

(auroville, india)

Intern, 8 weeks full time

.

- design research, architectural drawings, model making, site documentation

nov 2012 - Jan 2012

ROAD, Center for Research on Architectural Design

(brisbane and chennai, india)

uQ Research Scholar, 8 weeks full time

2013 - 12 months

Adobe Photoshop

independent work, study and travel

Adobe Indesign AutoCad

BACHELOR OF ARCHITECTURE

Google Sketchup

2010-2012

- research, interviews, grant writing, conference . planning and organisation, graphic presentation

Intermediate

University of Queensland

Adobe Illustrator

Grade Point Average: 6.4/7 [81%]

Coreldraw

deans List 2010, 2011, 2012 Summer Research Scholarship 2012

vRay (Sketchup)

Aug 2012 - Oct 2012

Peddle Thorp

(brisbane)

Work experience,10 weeks part time - design research, photoshop renders, conference . writing, graphic presentation, interiors assistance

Introductory

Techniche Universit채t Berlin

ArchiCad

one year study abroad

Revit Architecture

Grade Point Average: 1.7/5 [86%]

may 2010 - Jul 2010

Jell Design

(brisbane)

design Assistant, casual - design research, assisting presentation of design .

uQ Student exchange Scholarship 2011 1st Prize - Concrete design Competition 2012

nov 2008 - Jul 2011

Coles Toowong

(brisbane)

Service department

Courses & Conferences

Referees

Participant

Land development Challenges in urban India,

elisa Knowlman

2013 Chennai

Senior Associate (Health), Peddle Thorp

Spot On Bangalore - by mOd Institute,

(07) 3811 9524; 041 618 1966

2013 Bangalore

e.knowlman@peddlethorp.com.au

Participant uQ delegate volunteer

national Student Architecture Conference 2013 delhi

Luis Feduchi

Origami Architecture Workshop

director, ROAd, Center for Research on Architectural design

2013 Gateway College of Architecture, delhi 2013 Bamboo Research Centre, Auroville Participant

(07) 3365 3780; l.feduchi@uq.edu.au

Construction Industry White Card

John ellway

General Safety Induction (Construction Industry) 2010 Queensland TAFe

040 807 0417; j@jellway.com

director, Jell design

Georgia Grace Wellington 0431987766 geowelly@gmail. com

2


[mudjimba surf life saving club] design studio 6, 2013


The mudjimba Surf Life Saving Club on the Sunshine coast has outgrown it’s small clubhouse. They asked uQ Architecture students to design proposals for a new or renovated clubhouse building. This proposal is for the new mudjimba SLSC house builds upon the besser block structure of the existing clubhouse. It has been developed within the restraints of having complying with the BCA standards, inexcessive construction and maintenance costs, minimal expansion of the existing land lease, and the clubs preference for passive design.

cooling south-easterly breezes

cold winter winds

footpath beach access

gathering point

road

trees shade north facade

morning winter sun penetrates from east hot western sun blocked by trees and screen

4


3 2 1

4 GROund FLOOR

6 5 9

1 2 3 4 5 6 7 8

10

7 11

FIRST FLOOR 19 10 11 12

8

FOyeR BOARdS STORAGe COunCIL STORAGe GATHeRInG SPACe FIRST AId ROOm GARAGe GeneRAL STORAGe SeCuRe STORAGe

OFFICe deCK KITCHen FunCTIOn HALL

12

north

5


left Western Facade Section, Function Hall A timber screen provides partial shade to the street facade against the hot western sun. Club coloured louvers permit coloured beams of light to penetrate the function space. The screen also encloses the access to amenities at ground level. above East West Section, Gathering Space The beach access road is only occasionally needed by vehicles and can become a pedestrian route and gathering space at other times.

6


East West Section through ‘Concrete Bookend’

7

-

Eastern Facade Section, Function Hall early morning winter sun penetrates the building where as eaves provide shade when the sun is higher in the sky. Built in seating mark the transition between indoor and outdoor spaces

spaces are passive) sits privately at a higher half level and looks out into the bush on the north of the site.

Windows in the seats admit additional light to the general storage space.


[urban.revival] design studio 5, 2013

9


2 levels

4 levels 3 levels

Westend is a pre-war housing estate in Bremen, Germany. despite its prime location close to the central city precinct and beside the upcoming commercial zone of utbremen, Westend remains an undesirable place to live. Our affordable strategic design approach addresses key problems at three different scales - street, building and apartment. The proposal seeks to ‘reactivate’ Westend for the future well-being of its community and residents. This is a group project, but this section focus’ on my own ideas and all included images are my personal work.

mixed use

residential

commercial

industrial

westend site N

10


1.

Cars are currently the dominant feature in the Westend Bremen streetscape. Frequent safe place for children to play. cars park all along the sidewalks. N

1.

2.

Figure 1: The proposal moves parking underground and pedestrianises minor roads (highlighted orange). A series of small interventions implemented at street level help create a safe, creative urban environment for residents use.

Figure 2: Two level apartment buildings have their access externalised and front verandahs built. These are non-communal so that residents should be encouraged to personalise and more substantially use the space.


Current entrance positioning and circulation mapping

Revised entrances (red) with direct courtyard access (green) and subsequent circulation mapping existing narrow balconies on all buildings are extended to a functional size. direct access is built nies and communal courtyards. vegetation creates a buffer between communal and semi-private spaces. moving the main entrances (see previous page) establishes a distinct public facade. Gradients of privacy become more clearly de-

12


N

vISuAL BuFFeRS

PLAyGROundS

SPORTS

PLAnTeR BOXeS

veGeTABLe GARdenS

north

STReeT FuRnITuRe 13


[f o l l y in the l and s cap e ]

“all must be adapted to the genius of the place, and the beauties not forced into it, but resulting from it” AlexAnder PoPe

design studio 3, 2011

^north CONIFER KNOLL FOREST

FIELD

<_

<-

FOOTBALL

UQ MAIN CAMPUS

<

‘THE STACK’ CARPARK

<_

FOLLY

UQ LAKES

ATHLETICS FIELD


ZONES FOR

OCCUPATION

ROUTE OF

CIRCULATION

previous SITe PLAn SHOWInG FOLLy LOCATIOn BeTWeen CARPARK And uQ LAKeS. left dIAGRAm SHOWInG HOW FORm deveLOPed FROm THe eXISTInG SITe right SeCTIOnAL ILLuSTRATIOn OF nOde 4 - A SPACe emBRACed By THe eARTH WHeRe THe PIneS nATuRAL CeILInG And SHeLTeR

EXISTING

LANDSCAPE

The conifer knoll forest is situated between ‘The Stack’ carpark and the lakes at the university of Queensland. daily, hundreds of students and staff travel between the carpark and the central campus zone. This project proposes a landscape intervention to transform this route into an experiential journey. Opportunity for occupation is designed alongside circulation in an otherwise underutilized and under-appreciated pocket of natural beauty at the uQ St Lucia university campus.

16

The form - developed from the overlay of plans mapping implicit best experiential qualities for human occupation - snakes across the landscape. ‘nodes’ at various intervals are designed into inhabitable spaces, a quiet retreat away from bustling university life. In one, the ground envelopes an alcove where the pine canopy forms a natural ceiling. In another, views are offered across green grass cut linearly by the pines bare lower trunks.


NODE ONE (next pg.) concrete and void play

NODE TWO (below) bright, open and airy

NODE THREE above & below, canopy retreat

<-

Towards UQ LAKES & ST LUCIA CAMPUS

NODE FOUR (previous pg.) natural ceiling & earths embrace

17

‘THE STACK’ CARPARK


N

previous, upper AXOnOmeTRIC OF COnCReTe And TImBeR STRuCTuRAL memBeRS previous, lower SeCTIOnAL ILLuSTRATIOn OF nOde TWO - LIGHT And SPACIOuS left ROOF PLAn OF SITe below SeCTIOnAL ILLuSTRATIOn OF nOde One - CIRCuLATIOn And ReSTInG BAy ABOve, OCCuPATIOn And PLAy In COnCReTe And vOId BeLOW

m AT e R I A L S The basic form-work is concrete, prevented from interrupting the landscape and natural surrounds by melding into the rise of the hill. The carpark and continues on the same elevation towards the conifer knoll, where it levels with the grass before cutting into the contours of the hill. After gentle decent the path merges on the other side. Where the nodes for occupation are designed at intervals, natural timber augments the concrete. The timber blends with the surrounding pine forest, making warm and inhabitable spaces. It also marks the transition from the connecting paths to these zones.

18


Roof battens F17 hardwood rafter

2 x 13mm fire rated FC wall lining vermi (suggest Boral Firestop)

Core filled reinforced concrete block wall

Treated pine studs

Glass louver blade

Render externally

Compact laminated cubical divider

Ceiling battens

Concrete block sill

Painted finish internally

WC Hardwood timber trim Aluminium channel fixed into stud

Aluminium louver frame

Treated pine studs at 600 ctrs

Hardwood timber trim

30x30mm grey tiles on floor

2 x 13mm fire rated FC wall and ceiling (suggest Boral Firestop) Treated pine lintel

Hardwood louver head

Core filled reinforced concrete block wall Render externally

Glass louver blade

Cornice

Hardwood head flashing

Aluminium louver frame 1200mm wide fibre cement sheet internall walls

R3.5 foil backed insulation batts

Adjustable timber louvers Hardwood sill trim Hardwood louver sill Sill flashing Treated pine stud R3.5 foil backed insulation batts

Concrete block sill

13mm fire rated FC wall lining (suggest Boral Firestop)

i

Metal roofing

DETAIL: BATHROOM WALL / WINDOW

ii

1:10

DETA 1:10

Sarking / building paper Roof battens F17 hardwood rafter Treated pine studs 2 x ss bolts

2 x 13mm fire rated FC wall lining vermin barrier (suggest Boral Firestop)

F17 hardwood post

R3.5 foil backed insulation batts Ceiling battens Cornice 2 x 13mm fire rated FC wall and ceiling lining (suggest Boral Firestop) Treated pine lintel Hardwood window head

Concrete floor, steel trowl finish

Painted timber bead 2x 13mm fire rated FC wall lining (suggest Boral Firestop)

Steel door frame to support blockwork lintel above

Hardwood timber trim

Mastic seal Core filled reinforced concrete block wall

Window head flashing

Hardwood sill

Concrete ramp. Broom finish.

Timber louver blade Solid core fire door

Aluminium louver frame

Window head flashing

Packer as required

Hardwood window head

Rendered externally,

Window casement joinery

paintedcasement internallyjoinery Window

6mm laminated low-e safety glass 6mm laminated low-e safety glass

Core filled reinforced

Hardwood sill trim

concrete sill block Hardwood trimwall

Hardwood window sill Hardwood window sill Sill flashing Hardwood head flashing

iv

Hardwood louver head

DETAIL: GARAGE ENTRY

Sill flashing

1:10

Adjustable timber louvers Hardwood sill trim Hardwood louver sill Sill flashing Timber balustrade Timber batten ballasters

Treated pine stud R3.5 foil backed insulation batts

19 x 90 hardwood decking

13mm fire rated FC wall lining (suggest Boral Firestop)

F17 hardwood beam

Skirting

F17 hardwood joists

25 x100mm T&G timber flooring laid on 16mm plywood flooring

2 x ss bolts

Structural oncrete floor, steel trowl finish

Rendered externally, R3.5 foil backed insulation batts painted internally Hardwood timber cap T&G timber flooring laid on 25 x100mm 16mm plywood flooring Skirting

Treated pine studs at 600 ctrs

2 x 13mm fire rated FC wall lining (suggest Boral Firestop) Treated pine stud

1200mm wide fibre cement sheet internall walls

F17 hardwood joists

30x30mm grey tiles on floor

F17 hardwood beam

Rendered externally, Ceiling battens painted internally Hardwood timber trim

13mm fire rated FC ceiling lining (suggest Boral Firestop)

Core filled reinforced concrete block wall Cornice

Solid core fire door

R3.5 foil backed insulation batts 13mm fire rated FC wall lining (suggest Boral Firestop) Treated pine lintel

v

DETAIL: BATHROOM ENTRY

Window head flashing Hardwood window head

1:10

19 Window casement joinery


Georgia Grace Wellington (07) 3876 7205 / 0431 987 766 geowelly@gmail.com


Georgia Wellington BARCH Portfolio