Page 4

ε ιδή σε ις

4

Το ξενοδοχείο ξαναλειτουργεί Τ

ο γνωστό ξενοδοχείο κόσμημα της Δωρίδας Dasos Theretron (Δάσος Θέρετρον) στο Παλαιοξάρι ξεκίνησε πάλι την λειτουργία του μετά από πολύχρονη διακοπή προσφέροντας την ιδανική επιλογή για την απόλυτη απόδραση στη φύση, σε συνδυασμό με όλες τις παροχές ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων που τόσο μας έλειψε τα τελευταία χρόνια. Ας κάνουμε την ίδια ευχή που είχαμε κάνει και κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του. Να δουλέψει σωστά, να καταφέρει να μπει στη συνείδηση όσων ταξιδεύουν, να γίνει θεσμός έτσι ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής μας. Επίσης να βρεθεί ο τρόπος να φτιαχτεί ο δρόμος προς αυτό από τους αρμόδιους φορείς. Αν θέλουμε να μην σβήσει η περιοχή μας αυτά τα έργα είναι πρώτη προτεραιότητα. Η επιβλητική εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, ο παιδότοπος, τα προγράμματα μασάζ και ευεξίας, το γυμναστήριο, οι ατελείωτες διαδρομές για πεζοπορία ή mountain bike θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Σε συνδυασμό με την πολυτελή διαμονή στα δωμάτια του ξενοδοχείου αλλά και την πανδαισία των παραδοσιακών γεύσεων στην ταβέρνα του, καθιστούν το ξενοδοχείο ιδανικό προορισμό για μια ολοκληρωμένη απόδρα-

ση στη φύση για ζευγάρια, παρέες αλλά και για οικογένειες. Όλα τα δωμάτια προσφέρουν εκλεπτυσμένη διαμονή, στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας με Τζάκι, Στρώματα cocomat, Δορυφορικά κανάλια, Wi Fi, Μπουρνούζια & παντόφλες, Προϊόντα περιποίησης, Jacuzzi, Σοφίτα κ.ά.. Είναι ευρύχωρα και τα έπιπλα επιλέχθηκαν έτσι ώστε να δημιουργούν ατμόσφαιρα τόσο φιλόξενη όσο και πολυτελή. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική θέα από τα μπαλκόνια. Το Dasos Theretron ενδείκνυται και για μονοήμερες αποδράσεις. Μια βόλτα στη φύση, μια ζεστή κούπα καφέ στο bar του ξενοδοχείου με την απίστευτη θέα, ένα παραδοσιακό γεύμα στην ταβέρνα, μια βουτιά στην θερμαινόμενη πισίνα σε συνδυασμό με το μασάζ της επιλογής σας, θα σας αποφορτίσουν και θα σας ανανεώσουν. Προγραμματίσετε την επίσκεψή σας, για Σαββατοκύριακα, για διακοπές λόγω των εορτών, αλλά και να κάνετε κρατήσεις είτε για φαγητό στην ταβέρνα του ξενοδοχείου, είτε για να συμμετέχετε στα προγράμματα ευεξίας που προσφέρει. [ Τηλ. 2266091000, www.dasostheretron.gr ]

Χριστουγεννιάτικες στιγμές στο χωριό

Ό

σοι πήγαν τα Χριστούγεννα στο χωριό είχαν την χαρά να βρεθούν μέσα στο ολόλευκο τοπίο που δημιούργησε το χιόνι. Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι συνδεδεμένα με το χιόνι και δίνει την ευκαιρία για όλους να βγουν από το σπίτι και να χαρούν τα παιχνίδια στο χιόνι. Έτσι και στο χωριό τα Χριστούγεννα φτιάχτηκαν χιονάνθρωποι από παρέες σε διάφορα σημεία του χωριού. Ήταν ευκαιρία για παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Φυσικά δεν είναι μόνο χαρά το χιόνι. Υπάρχουν και τα προβλήματα. Ο Πρόεδρος του χωριού προσπαθούσε να καθαρίσει την πλατεία από τα χιόνια και το δρόμο προς το μαγαζί έστω και για τους λιγοστούς επισκέπτες του. Σε μια δύσκολη προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτό το μαγαζί τους χειμερινούς μήνες που σχεδόν μένει έρημο από πελάτες φυλώντας Θερμοπύλες μαζί με τους λιγοστούς χωριανούς μας. Μας χρειάζεται όλους να το βοηθήσουμε γιατί ανοικτό μαγαζί σημαίνει και ανοικτό χωριό. Όπως κάθε χρόνο και φέτος στην αλλαγή του χρόνου μαζεύτηκαν όσοι συγχωριανοί μας βρίσκονταν στο χωριό, στο Μελόκεδρο, στο μαγαζί μας, όπου και άφησαν πίσω τους το 2017 και υποδέχθηκαν το 2018. Πλέον έχει καθιερωθεί και ευχόμαστε να γίνει και του χρόνου με όσους περισσότερους συγχωριανούς μας γίνεται.

Ονόματα ζώων Στο παρακάτω κείμενο θα ασχοληθούμε με τα ονόματα που οι ιδιοκτήτες έδιναν στα ζώα τους για να τα ξεχωρίζουν. Μη κοιτάτε σήμερα που τα περισσότερα έχουν ίδια φάτσα, είναι μία ράτσα, έχουν διαφορετικό μόνο τον αριθμό στο σκουλαρίκι του αφτιού τους. Παλαιότερα ο τσοπάνος έδινε τα δικά του ονόματα στα ζώα του, να τα ξεχωρίζει ο ίδιος, να τα δείχνει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να τα αναφέρει σε συζητήσεις με τους άλλους κοπαδιαραίους. Θα καταγραφούν ονόματα που τους έδιναν για να τα ξεχωρίζουν με βάση το χρώμα των μαλλιών, την ηλικία, το σημάδεμα. ΣΤΑ ΠΡΌΒΑΤΑ Με βάσει το χρώμα μαλλιών: Ασπρονούρικα: τα λάγια (μαύρα) πρόβατα με άσπρο μόνο το κάτω μέρος της ουράς τους. Κάλεσια: μαύρο πρόσωπο με άσπρα στίγματα. Βακροκάλεσια: ακόμη περισσότερο μαύρο πρόσωπο με άσπρα στίγματα. Βάκρα: περισσότερα από την βακροκάλεσια μαύρα στίγματα στο πρόσωπο, στα αφτιά και στα πόδια. Κάτσενα: έντονο καφεκόκκινο (προς το καφέ μαύρο) στο πρόσωπο, πόδια και ουρά. Λάγια: όλο το σώμα μαύρο. Μπάλια: σκούρα στίγματα στο πρόσωπο, με άσπρο μέτωπο. Μοιάζει με την κάλεσια. Μπέλλα: κάτασπρη κεφαλή. Μπελλοκάλεσια: πολύ λίγα μικρά μαύρα στίγματα στο πρόσωπο. Επικρατεί το άσπρο. Μπούτσικα με κόκκινο πρόσωπο. Καραμπάτσια με μαύρο πρόσωπο. Λιάρα: ασπρόμαυρα. Ανεξάρτητα από το χρώμα μαλλιών: Κολοβά: με κοντή ουρά. Κουτσιάφτικα: με μικρά αυτιά. Λέγονται και τσιούλα. Κρούτα: με μικρά κέρατα. Μακρονούρικα: με

Potidania135.indd 4

μακριά ουρά. Μονοβύζικα: με μια θηλή. Όταν από κάποια αιτία χάνονταν το γάλα από τη μία θηλή. Σιούτα: τα χωρίς κέρατα κριάρια. Ανάλογα με την ηλικία: Αρνάδα: αυτή που θηλάζει ακόμα. Ζυγούρα μετά τον απογαλακτισμό και μέχρι 2 ετών. Μιλιόρα: όταν γεννάει για πρώτη φορά μετά τον πρώτο χρόνο. Αρνάδα 2 ετών. Έχει δύο μικρά δόντια στο πίσω μέρος της σιαγώνας. Στερφοπούλια 2 ετών. Προβατίνες: μεγάλη ηλικία. Δευτερόγεννη: όταν γεννάει μετά τον δεύτερο χρόνο. Τριτόγεννη: όταν γεννάει μετά τον τρίτο χρόνο κ.ο.κ. Μαρμάρα: αυτή που δεν μπορεί να γεννήσει. Γαλάρια: τα πρόβατα μετά την γέννα και μέχρι να σταματήσουν την παραγωγή γάλακτος. Τσαγκάδα: η προβατίνα που έχασε το αρνί της για κάποιο λόγο. Στέρφα: τα πρόβατα που δεν μαρκαλίστηκαν (δεν γέννησαν). Σημαδεμένα: αυτά που φαίνονται ότι είναι γκαστρωμένα. Μάλιστα τα πασπάτευαν κάτω από την κοιλιά για να διαπιστώσουν αν ήταν γκαστρωμένα. Οι μαρκαλισμένες προβατίνες και οι πρατσιαλισμένες γίδες εγκυμονούν πέντε μήνες. Κριάρια (αρσενικά πρόβατα) (κατά ηλικία): Αρνί: όταν ακόμη θηλάζει. Ζυγούρι: μετά τον απογαλακτισμό μέχρι δύο ετών. Μιλιόρια: μετά τον πρώτο χρόνο. Δευτάρια: μετά τον δεύτερο χρόνο. Τριτάρια: μετά τον τρίτο χρόνο. Αρνί ακόμη θηλάζει. Κριάρι και Ντάκο: ηλικιωμένο αρσενικό πρόβατο. Γκεσέμι οδηγός καμαρωτός, ευνουχισμένο, κέρατα, περήφανο, μεγάλο κουδούνι, επιβλητικό. Μουνούχι: το ευνουχισμένο. Μανάρια: τα λίγα πρόβατα (10-15) που εκτρέφονταν κοντά στο σπίτι, στα λιγοστά άγονα χωραφάκια. Τα πρόβατα μαύλαγαν (καλούσαν): προύτ- προύτ, μπιάαααα.

ΣΤΑ ΓΊΔΙΑ Με βάση το χρώμα μαλλιών: Γκέσα: άσπρα στην κοιλιά, μαύρα στη ράχη, γαϊτάνια στο πρόσωπο πυρόξανθη. Λιάρα: με άσπρο και μαύρο τρίχωμα. Μπάρτσα: πρόσωπο καστανό-γκρίζο και από τις πλάτες και εμπρός άσπρη, ενώ προς τα πίσω μαύρη. Παρδαλή: μαύρα και άσπρα κατά τόπους, ακανόνιστου σχήματος. Ρούσα: ξανθιά. Φλώρα: κάτασπρη. Ψαριά: γκρίζες με άσπρες. Μπούτσκα: με γκρίζο χρώμα. Γκόρπα μαύρη και καφέ μαύρη στο πρόσωπο. Κανούτα σταχτιά. Γκάλμπα κιτρινόμουτα. Μάγγρο: κεραμιδί γίδι.

Για συνεχή ενημέρωση... www.potidaneia.gr

Αλωνιά Η συγχωριανή μας Σούλα Ντόλκα Προδρομίδου μάς έστειλε μια επιστολή, η οποία έφτασε στα χέρια μας μετά από αρκετές περιπέτειες, στέλνοντας τις ευχές της και αναφέρεται στις εργασίες στην Αλωνιά και στον καλλωπισμό του συγκεκριμένου χώρου. Συγκεκριμένα μας γράφει: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Χρήστο Βλάχο που αφιλοκερδώς και που χωρίς τη φροντίδα, την προσωπική δουλειά, την επίβλεψη και τους κόπους του οποίου η περίφραξη και ο εξωραϊσμός της δε θα τελείωνε ποτέ. Άλλωστε, ο Χρήστος είναι αυτός που εδώ και 22 χρόνια –όταν απεβίωσε η μητέρα μου Καλλιόπη Παπαϊωάννου-Ντόλκα– μαζί με τον αείμνηστο «δάσκαλο» Κώστα Μπρούμα είχαν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που τότε διέθεσα στη μνήμη της στο χωριό της που τόσο αγάπησε – για την Αλωνιά. Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλιότερων η Αλωνιά ήταν η βόλτα των κατοίκων του χωριού και εκεί γινόταν το… νυφοπάζαρο για τους νέους και τις νέες της Ποτιδάνειας! Το αγνάντι της και η θέα της ήταν και είναι απερίγραπτα. Η Αλωνιά φτιάχτηκε τώρα και έγινε πιο όμορφη. Εξαρτάται από τους κατοίκους του χωριού να την φροντίζουν και να την προστατεύουν. Άλλωστε αυτοί την απολαμβάνουν… Εμείς απλά θα χαιρόμαστε όταν τη μια ή τις δυο φορές το χρόνο που ερχόμαστε στην Ποτιδάνεια για να προσκυνήσουμε τον τάφο της Καλλιόπης, την βλέπουμε περιποιημένη και καλοβαλμένη. Η φωτογραφία που παρατίθεται με το Χρήστο Βλάχο επί τω έργω είναι αποδεικτική της προσφοράς του. Σας ευχαριστώ. Σούλα Ντόλκα Προδρομίδου.» Εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε στα έργα καλλωπισμού που γίνονται στο χωριό μας για την ανάδειξη των ομορφιών του. Δεν είναι πρέπον κάποιοι να φτιάχνουν και κάποιοι να χαλάνε. Ιδίως η είσοδος και η έξοδος του χωριού θα πρέπει να είναι πάντα νοικοκυρεμένα. Βλέποντας τα ένας επισκέπτης προϊδεάζεται ότι τον περιμένει ένας όμορφος νοικοκυρεμένος τόπος. Ας δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό σε αυτά τα έργα στο Χανόρεμα, στην Αλωνιά, στη Μαγγάνη.

«Απ

Την Κυρ την τηλ με παρ αφιε­ρω κο Πάσ μας μαγ και πρό παραβρ

Ανεξάρτητα από χρώμα: Γκιόσα: ηλικιωμένη γίδα, γριά.Διακονάρα αυτή που βήζαξε σε δυό μανάδες. Για τον προσδιορισμό της ηλικίας μετρούσαν πόσες σκάλες είχαν στα κέρατα συν ένα. Ανάλογα με την ηλικία: Γίδια: ενήλικα. Τράγο ή τραγί ή τσάπο: το ηλικιωμένο αρσενικό. Ερίφιο-κατσίκι: το νεογέννητο. Βετούλια: μετά τον απογαλακτισμό και μέχρι ενός έτους. Στερφόπουλα: δύο ετών. Στιροπούλα που γέννησαν δυό φορές. Βεργάδια: 2-3 χρόνων. Δευτερόγεννη: μετά την δεύτερη γέννα. Τριτόγεννη: μετά την Τρίτη γέννα. Στέρφα: αυτά που δεν πρατσαλίστηκαν, δεν γκαστρώθηκαν. Μαρμάρα δεν γεννάει ποτέ. Γκιόσα μεγάλη σε ηλικία. Γκεσέμια τραγιά με μεγάλα κυπριά. Οι αρχηγοί των κοπαδιών.

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

ΜΠΡΟΥΜΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ / ΒΑΒΑΤΣΙΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ζωοτροφές · Άλευρα Κάρβουνα · Υγραέριο Είδη οικιακής χρήσης

Μαραθιάς Φωκίδας Τηλ.: 26340 91102 Κιν.: 6975 645599, 6973 098696

9/2/2018 9:18:43 µ

Ποτιδάνεια 4 τριμ 2017  
Ποτιδάνεια 4 τριμ 2017  
Advertisement