Page 1

ΚΩ∆ΙΚΟΣ: 3964

η ποτιδάνεια ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΩΝ ΠΟΤΙ∆ΑΝΕΙΩΝ ΦΩΚΙ∆ΑΣ

αριθμός φύλλου  • “ΕΝΩΣΗ ΠΟΤΙ∆ΑΝΕΙΩΝ” Περιάνδρου  -  - Ζωγράφου • www.potidaneia.gr • Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 

 

  

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ∆.Σ. της Ένωσης Ποτιδανείων ∆ωρίδας σύμφωνα με τα οριζόμενα από το καταστατικό του, καλεί όλα τα μέλη του Συλλόγου στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή  ∆εκεμβρίου , στην Αίθουσα του Συλλόγου του Τειχίου, Μελισσού - στο Παγκράτι και ώρα  το πρωί με θέματα: . Απολογισμός ∆ιοικητικού Συμβουλίου - . Οικονομικός απολογισμός -, . Εκλογή νέου ∆ιοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής. Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν. Ο Πρόεδρος: Ευθύμιος Μηλιώνης Ο Γραμματέας: Γεώργιος Σωτηρόπουλος

Σε λίγες μέρες θα γίνει η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας. Μόνιμη υπενθύμιση και πρόσκληση προς όλους να βοηθήσετε τον σύλλογο με την υποψηφιότητα σας. Κάθε οργανισμός για να διατηρηθεί ζωντανός και φρέσκος πρέπει να ανανεώνεται. Τα μέλη πρέπει να αλλάζουν, να μπαίνουν νέοι που έχουν περισσότερη δύναμη και το κυριότερο καθαρότερο μυαλό από αυτούς που είναι ήδη στον σύλλογο.

Ας μην φτάσουμε πάλι στο σημείο να παρακαλάμε άτομα να μπουν στο συμβούλιο ή να μείνουν με το ζόρι. Χρειάζονται οι διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές γνώμες, η διαφορετική γλώσσα. Κάθε χρόνο ακούγονται γνώμες για πολλά πράγματα. Γιατί γίνονται οι εκδηλώσεις, γιατί καλούνται κάποιοι καλλιτέχνες και όχι κάποιοι άλλοι, γιατί δεν γίνεται πανηγύρι από τον σύλλογο, γιατί δεν γίνεται καθαριότητα από το σύλλογο, γιατί δεν γίνεται εκδρομή και πολλά άλλα.

Ας γίνουμε ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά, με λογική και χωρίς φανατισμό, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνονται όπως θέλουν αυτοί που θα ενεργούν. Ας έρθουν νέοι άνθρωποι στο συμβούλιο για να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να μην υπάρχει συνέχεια. Παρακαλούμε λοιπόν για την συμμετοχή σας στο νέο ∆ιοικητικό Συμβούλιο επικοινωνώντας με κάποιο από τα μέλη του ∆ιοικητικού Συμβουλίου μέχρι την Παρασκευή  ∆εκεμβρίου.

Καλοκαίρι που πέρασε μα δεν μας προσπέρασε Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η «Ένωση Ποτιδανείων ∆ωρίδας», ο Σύλλογός μας. Την Παρασκευή  Αυγούστου  το πρωί ανεβήκαμε το ορειβατικό μονοπάτι του Τρίκορφου μέχρι την Τσουκνίδα, όπου μας περίμενε ζεστή φασολάδα στο καζάνι, δροσερό νεράκι απ’ την πηγή και ό,τι καλούδια είχε φέρει ο καθένας μαζί του όπως κάναμε και πέρσι. Παιδιά και μεγάλοι ανέβηκαν από το μονοπάτι, με συνοδεία τα άλογα του Γιάννη Κατσάρα, τον οποίο ευχαριστούμε για την προσφορά του και για τον κόπο του, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αποζημιώθηκε από τη χαρά που προσέφερε στους μικρούς συγχωριανούς μας. Στην Τσουκνίδα μας περίμενε η φασολάδα και ο νοικοκυρεμένος χώρος της. Εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Σπύρο Τσόγκα, και τη σύζυγό του την Κική και το Θοδωρή Μοραλη που όπως κάθε χρόνο έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της προετοιμασίας της φασολάδας. Καλή παρέα, φαγητό, κρασάκι, κουβεντούλα, ήχοι από το κλαρίνο του πρωτάρη Αντρέα Καναβού, βόλτα στην κορυφή, στις ανεμογεννήτριες, όμορφες εμπειρίες. Πάνω από  συγχωριανοί τίμησαν την συγκεκριμένη εκδρομή που τείνει να γίνει θεσμός. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κα. Γεωργακοπούλου Ευθυμία, ιδιοκτήτρια του οπωροπαντοπωλείου « Περιβόλι», στο Κεφαλόβρυσο στη Ναύπακτο, που προσέφερε λαχανικά και ρέγγες, καθώς και το φούρνο της κα. Λακουμέντα ∆ήμητρας που προσέφερε τα ψωμιά.

Τ

ο Σάββατο  Αυγούστου στις : το βράδυ παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη» που είναι βασισμένη στο ποίημα του Κώστα Βάρναλη στο θεατράκι του ΑϊΓιώργη. Πρωταγωνιστής ήταν ο Χρήστος Καλαβρούζος με σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Καλαβρούζου). Για την ερμηνεία του αυτή, ο Χρήστος Καλαβρούζος έχει αποσπάσει στο παρελθόν διθυραμβικές κριτικές, καθώς αυτή αποτελεί σταθμό στη μακρά θεατρική του διαδρομή. Οι διθυραμβικές κριτικές δεν έλειψαν και από την ερμηνεία του στις φετινές εκδηλώσεις μας. Για άλλη μια φορά πέτυχε να προβληματίσει και να οδηγήσει σε συλλογή όσους παρακολούθησαν την παράσταση. Ο ίδιος ο ηθοποιός, ταπεινός προσηνής, απλός, ευχάριστος, ευχαρίστησε την Ποτιδάνεια για την τιμή που του δόθηκε να παρουσιάσει το έργο του στο εκπληκτικό θεατράκι μας. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου του τα έκανε δω-

ρεά στο σύλλογό μας και τον ευχαριστούμε και για αυτό. Πριν την παράσταση προηγήθηκε η προβολή ενός βίντεο αφιερώματος στα  χρόνια ιστορίας του Συλλόγου μας και μια συγκινητική ομιλία αφιερωμένη σε όλους όσους συνέβαλλαν να βρίσκεται η Ποτιδάνεια σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα χωριά της ορεινής ∆ωρίδας. Μετά την παράσταση ακολούθησε το πάρτυ νεολαίας με τον DJ Τάσο Θεοδωρόπουλο ο οποίος ξεσήκωσε τους νέους συγχωριανούς μας και όσους ένιωσαν νέοι εκείνη τη βραδιά και διασκέδασαν στον Αι Γιώργη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Κυριακή  Αυγούστου ο Μπάμπης Στόκας ήρθε φέτος το καλοκαίρι στο χωριό μας με μία μεγάλη και δυνατή συναυλία στις : το βράδυ. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και μουσικός, προερχόμενος από τους Πυξ Λαξ συνέχισε την καλοκαιρινή περιοδεία του με την Βίκυ Καρατζόγλου. Μαζί τραγούδησαν γνωστές επιτυχίες του μεγάλου ερμηνευ-

τή από την πολυετή συνεργασία του με το γνωστό συγκρότημα Πυξ Λαξ αλλά και πρόσφατα νέα τραγούδια. Στόχος τους ήταν να μας στείλουν σε ένα ταξίδι που αφορά την έντεχνη μουσική, το ροκ, αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Εμπνεύστηκαν από τον πανέμορφο χώρο μας και δεν σταμάτησαν να τον εκθειάζουν. Μια συναυλία στημένη άψογα, με υπέροχο ήχο και σκηνικά, δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από συναυλίες προηγούμενων χρόνων. Την Τρίτη  Αυγούστου μετά το πέρας της λειτουργίας του ∆εκαπενταύγουστου, στο προαύλιο της εκκλησίας το χορευτικό του συλλόγου μας παρουσίασε χορούς υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας. Κατάφεραν να παρουσιάσουν μια μικρή παράσταση κομμάτι της δουλειάς που γίνεται στην Αθήνα στα μαθήματα του χορευτικού. Εντυπωσιακή και φέτος η είσοδος των χορευτών με τα άλογα. Συγκινητική η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε.

Αναμνήσεις ανέτρεξαν στο μυαλό των μεγαλύτερων συγχωριανών μας, εμπειρίες απέκτησαν από τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας απέκτησαν οι νεότεροι. Εδώ προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα μαθήματα του χορευτικού που θα αρχίσουν από τα τέλη Σεπτέμβρη. Όλοι ευπρόσδεκτοι. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το δάσκαλο του χορού Γεώργιο Φούντζουλα που εμψύχωσε, προετοίμασε τους συγχωριανούς μας στο χορό, συνόδευσε και συντόνισε το χορό. Του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός και να εμπνέει με το χαμόγελο πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα από το Σύλλογό μας, ενώ μετά το χορευτικό συμμετείχαν στο χορό όλοι οι παρευρισκόμενοι φτιάχνοντας ένα μεγάλο κύκλο, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας. Στο χορό συμμετείχε και ο νέος ιερέας της ενορίας μας πατήρ Ιωάννης Πρέντζας,του οποίου ευχόμαστε να στεριώσει στο χωριό μας. Πριν την παράσταση τιμήθηκαν ο Γεώργιος Φ. Μηλιώνης και ο Στάθης Τόλιας για την πολυετή προσφορά τους στο εκκλησιαστικό συμβούλιο. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου και όσους συνέφεραν εθελοντικά στην προετοιμασία, διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων στην Ποτιδάνεια, στο χωριό μας, στον τόπο μας, που όλοι αγαπάμε. Ο εθελοντισμός και η συλλογικότητα είναι η λύση για να πετύχουμε πολλά πράγματα που στο μυαλό ίσως φαίνονται ακατόρθωτα. Και του χρόνου.


κοινω νικά

2

ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ

— Ο Κυριάκος Σιαράμπαλος και η σύζυγος του Κωνσταντίνα Αθαν. Παπαγεωργίου βάφτισαν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου στο Ίλιον το κοριτσάκι τους και του χάρισαν το όνομαΑθανασία-Δέσποινα. Υγεία χαρά και ευτυχία να είναι τα μόνιμα συνοδευτικά του. — Η Μάντυ Τσόγκα κόρη της Αγγελικής Θεοδ. Μηλιώνη και ο σύζυγός της Δημήτρης Μανουσογιωργάκης βάπτισαν την 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ρέθυμνο τον γιo τους και τον ονόμασαν Σπύρο. Υγεία χαρά και ευτυχία να είναι τα μόνιμα συνοδευτικά του.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

— Η Λυδία Φιλ. Μηλιώνη πέρασε στη Φιλοσοφική και Κοινωνικών σπουδών στο Ρέθυμνο στην Κρήτη. — Ο Μακρόπουλος Γεώργιος γιoς της Βικτωρίας Μπακλέση πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων. — Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γιoς του Βασίλη Παπαιωάννου πέρασε στα Τ.Ε.Ι. Πειραιά ως Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός. — Ο Δαμιανός Χρυσοχοΐδης της Μαρίτας Παπαχαραλάμπους πέρασε στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. — Η Ελένη Καναβού πέρασε στο τμήμα Τουριστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. — Η Σιώρου Δέσποινα πέρασε στο τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρέθυμνο Κρήτης.

ΓΑΜΟΣ

— Η Αγγελική Γ. Κουτσαβλάκη ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον Παναγιώτη Βασιλάκη. Τους ευχόμαστε κάθε ευτυχία στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η Μαρία Ζαχαρία Αρβανίτη 20€. • Η Πολυξένη Χ. Μπρούμα στη μνήμη Ανδρέα Ρόκκου 20€. • Η Πόπη Γεωρ. Μακρυγιάννη στη μνήμη του συζύγου της Γιώργου 50€. • Ο Αθανάσιος Σωτ. Μηλιώνης 50€. • Ο Γεώργιος Χρ. Λάγιος στη μνήμη της γυναίκας του Τασίας 10€. • Ο Γεώργιος Δ. Βλάχος 500€. • Η Ρούλα Κ. Κυτέα στη μνήμη του συζύγου της Κώστα 20€. • Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κυτέα οι οικογένειες Λάγιου Γεωργίας, Ζωγόπουλου Βαγγέλη, Ζωγόπουλου Νίκου και Πετροπούλου Κούλας 70€. • Η Ευφροσύνη Αρ. Ζούπα στη μνήμη του Κώστα Κυτέα 50€. • Ο Περικλής Θεοφάνης στη μνήμη Κώστα Βλάχου 50€. • Η οικογένεια Αλκιβιάδη Μακρυγιάννη προσφορά δύo δίσκους στην εκκλησία αξίας 350€. • Ο Αθανάσιος Βασ. Μηλιώνης 20€. • Ο Δημήτριος Περ. Ρόκκος προσέφερε ένα κατσίκι 60€ το οποίο κληρώθηκε στη λαχειοφόρο που διεξήχθη στον Προφήτη Ηλία.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Μοσχονάς Κωνσταντίνος συνδρομή 10€. • Οι Σούλα Προδρομίδου και Άννα Σοφία Κυπριανού για την εφημερίδα 20€. • Ο Αθανάσιος Αδαμόπουλος και η Ασήμω Αδαμοπούλου-Τσέλλου 70€ στη μνήμη του πατέρα τους Ιωάννη Αδαμόπουλου και της αδερφής τους Ειρήνης. • Η οικογένεια Γεωργίου Χαραλάμπους 50€ στη μνήμη του Ιωάννη Αδαμόπουλου. • Η Αδαμοπούλου Τσέλλου Ασήμω συνδρομή 20€. • Ο Καλλίνικος Νικόλαος συνδρομή 50€. • Η Ευγενία Μπαλαφούτη συνδρομή 50€. • Η Αικατερίνη Ζούπα στη μνήμη του αγαπημένου της αδερφού Κωνσταντίνου Κυτέα

50€ για τον εξωραϊσμό της εκκλησίας. • Η οικογένεια Γεωργίου Δ. Ζούπα στη μνήμη του αγαπητού θείου του Κωνσταντίνου Κυτέα 50€ για τον εξωραϊσμό της εκκλησίας. • Ο Άλκης Μακρυγιάννης 100€ με τη μορφή χορηγίας για τη φιλοξενία καλλιτεχνών για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις. • Στη μνήμη του Κώστα Δ. Κυτέα, η σύζυγός του Ρούλα και τα παιδιά του Δημήτρης και Ντίνα 150€ για τις ανάγκες του χωριού. • Επίσης οι οικογένειες Ιωάννη Γιώργου και Σπύρου Κανιού προσέφεραν στη μνήμη του αδερφού και θείου τους Κώστα Δ. Κυτέα 150€ για τις ανάγκες του χωριού. • Ο Νίκος Κυτέας στη μνήμη του ξάδερφού του Κώστα Κυτέα 20€. • Ο Ζωγόπουλος Άγγελος συνδρομή 50€. • Η Μαρία Γιώτα Βλάχου συνδρομή 50€. • Ο Λάππας Νικόλαος συνδρομή 30€. • Ο Αθανάσιος Σωτ. Μηλιώνης 20€ για την εφημερίδα. • Ο Αθανάσιος Β. Μηλιώνης 20€. • Ο Ευσταθίου Χρήστος 50€. • Ο Νάτσικας Νικόλαος 100€ για το σχολείο. • Η Αυγεροπούλου-Αποστολακοπούλου Ζωή 50€. • Η Μακρυγιάννη Καλλιόπη 20€ για την εφημερίδα. • Ο Λάμπος Δημήτριος από τη Φτέρη Φθιώτιδας πρώην διοικητής αστυνομίας Ποτιδάνειας 50€. • Η Σούλα Παπακωνσταντίνου προσφορά 20€ στην μνήμη του πατέρα της Γιάννη, την θεία της Δημητρία και την ξαδέρφη της Βούλα. • Η Αγγελική Παπακωνσταντίνου 20€ στην μνήμη του συζύγου της Γιάννη. • Η Βούλα Παπακωνσταντίνου για την εφημερίδα 10€.

Στην εγγονή μου Ακούω τα αεροπλάνα που πετάνε ψηλά Κι ο νους μου τρέχει σε σένα κοριτσάρα μου γλυκιά Πως πήρες την απόφαση να φύγεις μακριά κι άφησες τόσους πίσω σου και μια γιαγιά που σε αγαπά. Ώρα καλή σου μάτια μου στην τωρινή ζωή σου σε κάθε δυσκολία σου να ’ναι ο θεός μαζί σου Όσα λουλούδια έχει η Άνοιξη κι ο χειμώνας χιόνια τόσα κι εγώ σου έυχομαι ευτυχισμένα χρόνια. Η γιαγιά σου Αρετή Ζησιμοπούλου (για την εγγονή μου Αρετή που έφυγε στην Σκωτία).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

— Ο συγχωριανός μας Στάθης Τόλιας, που βραβεύτηκε μαζί με το Γιώργο Μηλιώνη για την πολυετή τους προσφορά στην εκκλησία, ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει μέσω της εφημερίδας όλους όσους τον στήριξαν τον τελευταίο καιρό, όσους τον τίμησαν. Εύχεται σε όλους υγεία και μακροη-

η φωτογραφία του μήνα

η ποτιδάνεια

μέρευση και του ευχόμαστε ομοίως και εμείς να είναι γερός και δυνατός και να συνεχίσει να έχει τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά χαρακτηριστικό που τον διέκρινε όλα τα χρόνια.

ΠΕΝΘΗ ΙΩΆΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΎΤΗ Η Ιωάννα Μπαλαφούτη, κόρη της Ευγενίας Μπαλαφούτη απεβίωσε απρόσμενα από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 46 ετών. Η κηδεία της έγινε στους Αγίους Αναργύρους όπου διέμενε. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της. •

ΑΔΑΜΌΠΟΥΛΟΣ ΑΘ. ΙΩΆΝΝΗΣ Ο Αδαμόπουλος Αθ. Ιωάννης γεννήθηκε το 1925 στην Ποτιδάνεια όπου έζησε και μεγάλωσε. Παρόλες τις δυσκολίες της ζωής τις αντιμετώπιζε με χιούμορ και όλοι τον θυμόμαστε με το χαμόγελο στο στόμα. Δούλεψε ως φύλακας στο Πυροφυλάκειο και διατέλεσε ως κουρέας του χωριού. Ασχολήθηκε με τις αγροτικές δουλειές και ήταν συνδεδεμένος με την Γκρέτζα όπου καλλιεργούσε τα κτήματά του. Η απόσταση μέχρι εκεί δεν λειτούργησε απαγορευτικά ώστε να φτάνει εκεί . Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ντίνα από το Παλιοξάρι και απέκτησαν τρία παιδιά το Θανάση, την Ασήμω και την Ειρήνη. Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου 2017 και η κηδεία του έγινε την επόμενη στο χωριό. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. •

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΠΟΎΛΟΥ ΑΡΧΌΝΤΩ Έφυγε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 99 ετών και πλήρης ημερών ανάμεσα στα παιδιά της η Αρχόντω Αποστολακοπούλου. Είχε γεννηθεί στην Αγλαβίστα (Περιβόλι) όπου έγινε και η κηδεία της κατόπιν επιθυμία της. Παντρεύτηκε το 1950 στην Ποτιδάνεια το Χρήστο Αποστολακόπουλο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της. •

ΤΆΣΟΣ ΗΛ. ΡΌΚΚΟΣ Ο Τάσος Ηλ. Ρόκκος γεννήθηκε το 1929 στην Ποτιδάνεια και απεβίωσε 1 Αυγούστου 2017. Παντρεύτηκε το 1955 στο Κουπάκι και απέκτησε δύο παιδιά τον Ηλία και την Πολυξένη. Τα τελευταία χρόνια μοίραζε τη ζωή του διαμένοντας στο Κουπάκι και στη Ναύπακτο. Όποτε του δινόταν η ευκαιρία επισκεπτόταν την Ποτιδάνεια και πάντα χαιρόταν να συναντάει συγγενείς και φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. •

Το γεράκι είναι ένα αρπακτικό πτηνό που προκαλεί φόβο σε αυτούς που έχουν κότες, αλλά και θαυμασμό σε όσους το βλέπουν να ίπταται στον ουρανό. Φανταστείτε την έκπληξη να συναντάς ένα τέτοιο πτηνό μπροστά σου. Ψόφιο μέσα στο Τρανόρεμα στην κάτω δέση στο Σηκωμένο Αυλάκι. Τι να το σκότωσε; Να έφαγε κάτι δηλητηριασμένο; Να το βρήκε κανά βόλι; Να το τσίμπησε φίδι; Να είχε έρθει απλά η ώρα του; Ότι και να του συνέβηκε διάλεξε ένα υπέροχο τοπίο για να «αναπαυτεί» χαρίζοντάς μας μια σπάνια φωτογραφία του μήνα.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΜΑΣ ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΕΝΤΖΑ

Για ποια αμαρτία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία; Λόγοι Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου

Αν σου πω, νήστεψε πολλές φορές μου

προβάλλεις ως δικαιολογία την ασθένεια του σώματος. Αν σου πω, δώσε στους φτωχούς μου λες ότι είσαι φτωχός και έχεις να αναθρέψεις παιδιά. Αν σου πω να έρχεσαι τακτικά στις Συνάξεις της εκκλησίας, μου λες, έχω διάφορες μέριμνες. Αν σου πω, πρόσεχε αυτά που λέγονται στην εκκλησία και κατανόησε το βάθος των λόγων του Θεού, μου προβάλλεις ως δικαιολογία την έλλειψη μορφώσεως. Αν σου πω, φρόντισε να βοηθήσεις ψυχικά τον αδελφό σου, μου λες ότι δεν υπακούει όταν τον συμβουλεύω, αφού πολλές φορές του μίλησα και περιφρόνησε τα λόγια μου… Βέβαια, δεν ευσταθούν οι προφάσεις αυτές και όλα αυτά είναι χλιαρά λόγια, αλλά, παρά ταύτα, μπορείς να προφασίζεσαι. Αν όμως σου πω, άφησε την οργή και συγχώρεσε τον αδελφό σου, ποια από τις προφάσεις αυτές μπορείς να χρησιμοποιήσεις; Διότι νομίζω, δεν μπορείς να φέρεις ως πρόφαση ούτε ασθένεια σώματος, ούτε φτώχεια, ούτε αμάθεια, ούτε απασχόληση και μέριμνα, ούτε τίποτε άλλο. Γι’ αυτό απ’ όλες σου τις αμαρτίες, αυτή η αμαρτία θα σου είναι ασυγχώρητη. Αλήθεια, πως θα μπορέσεις να υψώσεις τα χέρια σου στον Ουρανό; Πώς θα κινήσεις τη γλώσσα σου να προσευχηθείς; Πώς θα ζητήσεις συγγνώμη; Ακόμη κι αν θέλει ο Θεός να σου συγχωρέσει τις αμαρτίες, δεν Του το επιτρέπεις εσύ, επειδή δεν συγχωρείς τις αμαρτίες του αδελφού σου. Διότι, αν εσύ ο ίδιος εκδικηθείς και επιτεθείς εναντίον του, είτε με λόγια, είτε με ανάλογες συμπεριφορές, είτε με κατάρες, ο Θεός δεν θα επέμβει πλέον, αφού εσύ ανέλαβες την τιμωρία Του. Και όχι μόνο δεν θα επέμβει, αλλά και από σένα θα ζητήσει λόγο, διότι φέρθηκες υβριστικά προς Αυτόν. ΚΏΣΤΑΣ Δ. ΚΥΤΈΑΣ Η Ποτιδάνεια, με την Φθινοπωρινή φορεσιά της, άνοιξε την αγκαλιά της στις 9-92017, για να δεχθεί μέσα της ένα από τα σοβαρότερα και αξιοπρεπέστερα παιδιά της: τον Κώστα Δ. Κυτέα, που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου. Στον Άγιο Δημήτριο, τα δεντρολίβανα σκόρπιζαν την πένθιμη ευωδία τους και η νεκρώσιμη τελετή κυριαρχούσε μέσα στη εκκλησία! Συνεπαρμένος βρέθηκα νοερά στο καφενείο, στον Μελόκεδρο και είδα σαν όνειρο, να κατεβαίνουν από την πλατεία μας ο Κώστας με την Ρούλα, σοβαροί, αξιοπρεπείς και προπαντός προσηνείς, να πιάνουν –πάντα οι δυο τους– ένα τραπεζάκι και να χαρίζουν σε όλους μας ένα γλυκό χαμόγελο! Ο Κώστας γεννήθηκε στην Ποτιδάνεια το 1936, όπου και τελείωσε το Δημοτικό. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Λιδωρίκι και στην Πάτρα, μπήκε με εξετάσεις στον ΟΤΕ όπου και γνώρισε την αγαπημένη του «Ρουλίτσα», με την οποία παντρεύτηκε. Έφτιαξαν πορευόμενοι μαζί μια ζηλευτή οικογένεια με παιδιά κι εγγόνια, που τα έφερναν πάντα στο χωριό και με το οποίο τα «έδεσαν»! Έφυγες Κώστα από τα γήινα! Καλό σου ταξίδι!

Για τις εισφορές σας μπορείτε να καταθέτετε χρήματα στην ALPHA BANK στον αριθμό λογαριασμού 834002002001433 με IBAN GR2101408340834002002001433


λαογραφία

η ποτιδάνεια

Η ιστορία της Παναγίας Α

Έρημα σχολεία, έρημα χωριά Τ

η ∆ευτέρα  Σεπτεμβρίου  τελέσθηκε σε όλα τα σχολεία ο καθιερωμένος αγιασμός που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στην ιστοσελίδα karteria στο ακόλουθο link: https://karteria.blogspot.gr///blog-post_. html πέσαμε πάνω σε ένα συγκινητικό φωτογραφικό αφιέρωμα του κ. Βαγγέλη Πετσωτά (αξίζει τον κόπο να το αναζητήσετε στο διαδίκτυο). Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα απαθανατίζονται τα σχολικά κτίρια χωριών της Φωκίδας, κυρίως δημοτικά σχολεία και ανάμεσά τους και το σχολείο στην Ποτιδάνεια, που δεν άνοιξαν ούτε φέτος. Ανάμεικτα συναισθήματα κατέκλυσαν όσους είδαν το αφιέρωμα. Αναμνήσεις από ανέμελα χρόνια, αλλά και εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης. Τα σχολεία της ορεινής Φωκίδας κυρίως έδειξαν το δρόμο που έχουν πάρει τα χωριά μας. Το δρόμο της ερημοποίησης. Σχολεία που έκλεισαν σημαίνει χωριά που εγκαταλείφθηκαν από κατοίκους. Πόρτες που έκλεισαν, δεν είναι εύκολο να ξανανοίξουν. Όταν τα νηπιαγωγεία, τα ∆ημοτικά, όταν τα σχολεία κλείνουν σιγά σιγά – το ένα μετά το άλλο ο ήχος τους χάνετε στην βοή της καθημερινότητας μας μαζί με μία όποια αφορμή. ∆εν χρειάζεται να γράψουμε για τις αιτίες. Η αγωνία των κατοίκων να βρουν μια καλύτερη ζωή στις πόλεις από αυτήν που τους προσέφεραν τα ορεινά χωριά. Η αστικοποίηση, η αστυφιλία.

Για να ευθυμήσουμε λιγάκι, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Καπεταν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη στο οποίο περιγράφεται η πρώτη μέρα στο σχολείο του νεαρού πρωταγωνιστή. Σε όσους μεγαλύτερους σε ηλικία το διαβάσουν θα εγερθούν μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια και από το σκληρό παιδαγωγικό σύστημα στο οποίο επικρατούσε ως παιδαγωγικό μέτρο η βίτσα-βέργα και το ξύλο. Οι νεότεροι θα συνειδητοποιήσουν πόσες αλλαγές έχουν σημειωθεί στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και θα νιώσουν ευτυχισμένοι που δεν πήγαν σχολείο τότε… «Με τα μαγικά πάντα μάτια, με το πολύβουο, γεμάτο μέλι και μέλισσες μυαλό, μ’ έναν κόκκινο μάλλινο σκούφο στο κεφάλι και τσαρουχάκια με κόκκινες φούντες στα πόδια, ένα πρωί κίνησα για το σχολείο, μισό χαρούμενος, μισό αλαφιασμένος, και με κρατούσε ο πατέρας μου από το χέρι. Η μητέρα μου είχε δώσει ένα κλωνί βα-

σιλικό, να τον μυρίζομαι, λέει, να παίρνω κουράγιο, και μου κρέμασε το χρυσό σταυρουλάκι της βάφτισής μου στο λαιμό. – Με την ευχή του Θεού και με την ευχή μου… μουρμούρισε και με κοίταξε με καμάρι. Ήμουν σαν ένα μικρό καταστολισμένο σφαγάρι κι ένιωθα μέσα μου περφάνια και φόβο, μα το χέρι μου ήταν βαθιά σφηνωμένο στη χούφτα του πατέρα μου κι αντρειευόμουν. Πηγαίναμε, πηγαίναμε, περάσαμε τα στενά σοκάκια, φτάσαμε στην εκκλησιά του Αϊ- Μηνά, στρίψαμε, μπήκαμε σ’ ένα παλιό χτίρι, με μια φαρδιά αυλή, με τέσσερις μεγάλες κάμαρες στις γωνιές κι ένα κατασκονισμένο πλατάνι στη μέση. Κοντοστάθηκα, δείλιασα, το χέρι μου άρχισε να τρέμει μέσα στη μεγάλη ζεστή χούφτα. Ο πατέρας μου έσκυψε, άγγιξε τα μαλλιά μου, με χάιδεψε. Τινάχτηκα, ποτέ δε θυμόμουν να μ’ είχε χαϊδέψει. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα τρομαγμένος. Είδε πως τρόμαξα, τράβηξε πίσω το χέρι του:

– Εδώ θα μάθεις γράμματα, είπε, να γίνεις άνθρωπος. Κάμε το σταυρό σου. Ο δάσκαλος πρόβαλε στο κατώφλι, κρατούσε μια μακριά βίτσα και μου φάνηκε άγριος, με μεγάλα δόντια, και κάρφωσα τα μάτια μου στην κορφή του κεφαλιού του να δω αν έχει κέρατα, μα δεν είδα, γιατί φορούσε καπέλο. – Ετούτος είναι ο γιος μου, του ’πε ο πατέρας μου. Ξέμπλεξε το χέρι μου από τη χούφτα του και με παράδωσε στο δάσκαλο. – Το κρέας δικό σου, του ‘πε, τα κόκαλα δικά μου, μην τον λυπάσαι, δέρνε τον, κάμε τον άνθρωπο. – Έγνοια σου, καπετάν Μιχάλη, έχω εδώ το εργαλείο που κάνει τους ανθρώπους, είπε ο δάσκαλος κι έδειξε τη βίτσα.» Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά, καλή πρόοδο και να βάλουν στόχο να πετύχουν όλα τους τα όνειρα, όλους τους τους στόχους. Να μην κάνουν καμιά έκπτωση.

Η κεντρική βρύση του χωριού μας Π ριν δυο μήνες περίπου ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Κεντρικής Βρύσης του χωριού μας. Η βρύση καθαρίστηκε, επισκευάστηκε εκ βάθρων με βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα οι ρίζες του πλάτανου είχαν απλωθεί παντού), διευθετήθηκε η πορεία του νερού προς τη δεξαμενή, έγινε νέα πλακόστρωση, αρμολοήθηκε και γενικά επισκευάστηκαν όλες οι ατέλειες των τοιχίων κ.λπ. Η Βρύση κατασκευάστηκε γύρω από το  όταν ∆ήμαρχος του τότε ∆ήμου Ποτιδάνειας ήταν ο παππούς μου Ιωάννης Σωτ. Παπαϊωάννου. Ο ∆ήμος Ποτιδανείας ήταν τότε μεγάλος δήμος και περιελάμβανε πέντε χωριά όπως, εκτός της Ποτιδάνειας, το (Κατω) Παλαιοξάρι, το Τειχιο, τη Στυλια, την Περιθιώτισα και τη Μονή Βαρνάκοβας μέχρι το  που καταργήθηκαν οι δήμοι. Η Βρύση ήταν ο κύριος πάροχος νερού στο χωριό μας για πολλά χρόνια. Τη δεκαετία του ’, θυμάμαι τις βαρέλες που έπερναν σειρά να γεμίσουν και τη γιαγιά μου να την κουβαλάει στην πλάτη. Στη σημερινή της μορφή χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του  όταν άνοιξε πρώτα ο πάνω και ο πλευρικός δρόμος που κατεβαίνει στα Μηλιωνέϊκα-Βαρελέϊκα και μετά ο τωρινός κεντρικός δρόμος. Η βρύση τροφοδοτεί και τη μεγάλη παράπλευρη δεξαμενή με την οποία ποτίζονται πολλά κήπια στο χωριό μας.

Τα χρόνια πέρασαν και η φθορά του χρόνου άρχισε να φαίνεται. ∆υο χρόνια πριν και με την κρίση σκέφθηκα να αναλάβω μια πρωτοβουλία η οικογένεια μου, οι απόγονοι του Ιω. Σ. Παπαϊωάννου να ανακαινίσουν τη βρύση. Η σκέψη αυτή πραγματοποιήθηκε και υλοποιήθηκε. Με τη βοήθεια της ανηψιάς μου, Μαρίας Ψυχογιού εγγονής της Σωτηρίας Παπαϊωάννου-Μίχου στην Αμερική, εντοπίστηκαν  απόγονοι (εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα)  στην Ελλάδα και  στην Αμερική οι περισσότεροι από τους οποίους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συνεισφέρουν. Ανταποκρίθηκαν επίσης και συγγενείς και φίλοι. Η συνεισφορά τους περιγράφεται πιο κάτω:  Στην Ελλάδα: Σμπαρούνη-Μίχου Πόπη , Παπαϊωάννου Τάκης , Παπαϊωάννου Ντέιβιντ , Παπαϊωάννου Βανέσσα , Παπαϊωάννου Στέλλα και Βάνα , Ντόλκα-Προδρομίδη Σούλα , Προδρομίδης Πρόδρομος , Προδρομίδης Ανδρέας , Προδρομίδη Άννα , Καραβίδα-Βομβορίδη Όλγα , Βομβορίδης Λεωνίδας , Βομβορίδη Ευγενία , Βομβορίδης Γιώργος , Μπρούμας Νίκος , Αγγελέτος Εύανδρος, Μάντω και Αλίκη απόγονοι Μάντως Αγγελέτου θυγατέρας Ανδρέα Παπαϊωάννου , Παπαϊωάννου-Παπασωτηρόπουλου Ευτυχία , Παπασωτηρόπουλος Ανδρέας

3

, Παπασωτηρόπουλος Θάνος , Μίχου Έφη , ∆ημητρέλλος Κωστάκης , Παπαϊωάννου ∆ήμητρα .  Στην Αμερική: Mihos John , Mihos-Fry Pauli , Mihos Bill , Mihos Cathy , Mihos Chris , Mihos-PsyhogiosHenderson Athena , Psyhogios Maria , Psyhogios Sotiria , Psyhogios Dean , Psyhogios Margie , Καραβίδα-Longwell Ελένη , Longwell Mark , Longwell Jason , Longwell George και Franz Clare , Sbarounis Jo , Sbarounis Tommy , GaverasSauvageau Stacey , Gaveras-Londos

κολουθεί μια καταγραφή της ιστορίας της κατασκευής του ναού μας στο χωριό της Κοίμησης της Θεοτόκου όπως την αφηγήθηκε συγχωριανός μας. Τέτοιες αφηγήσεις είναι πλέον θησαυρός για όσους δεν έχουμε βιώματα από το χωριό μας σε παρελθόντα χρόνια. «Άλλος ένας ∆εκαπενταύγουστος, ο μήνας της Παναγίας και η χάρη της μας αξίωσε να έρθουμε και φέτος στο χωριό μας. Το πανηγύρι πέρασε και όλα βρήκαν το ρυθμό τους. Κουβεντιάζοντας το βράδυ στη βεράντα ρώτησα τον πατέρα μου μ’ απορία πώς η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε τόσο κάτω άκρη στο χωριό. Αυτός χαμογέλασςε και άρχισε να ξετυλίγει, μια ακόμα ιστορία. Παλιά το χωριό μας δεν ήταν εδώ, μου είπε. Οι χωριανοί ζούσανε απέναντι στην τοποθεσία Βαθύρεμα. Για κεντρική εκκλησία είχανε τον Αϊ-Χαράλμπο, ο οποίος ήταν και νεκροταφείο. Η απόσταση όμως αρκετά μεγάλη και το χειμώνα πολύ επικίνδυνη καθώς το ποτάμι φούσκωνε. Έτσι στην περιοχή Κοτρωνιά κοντά στο Βαθύρεμα έφτιαξαν την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που αργότερα μετονομάστηκε σε Ζωοδόχο Πηγή. Στο Βαθύρεμα όμως τα χώματα ήταν σαθρά, βραχώδη και βούλιαζαν και έτσι αποφάσισαν κάποιοι να έρθουν στην αποδώ πλευρά. Πρώτα ήταν ο Θανάσης Αποστολακόπουλος (κοινώς μπαρμπα Καλτσούλας) και η αδερφή του Ελένη Ντουμάνη που έχτισαν δίπλα στην Παναγία. Ήρθαν και άλλοι σιγά σιγά και γέμισε η κάτω γειτονιά. Αυτοί έφτιαξαν εκεί δίπλα τους την Παναγία καθώς εκεί εξυπηρετούνταν και οι χωριανοί από το Βαθύρεμα, γιατί ήταν πιο κοντά τους. Κατόπιν το χωριό μας απλώθηκε και άνοιξε παίρνοντας την μορφή που έχει σήμερα. Η απορία μου λύθηκε και μαζίτης ξεδιπλώθηκε έτσι απλά και η δημιουργία του χωριού μας με την τωρινή του μορφή.» ΑΝΤΖΑΡA ΜΑΡIΑ

Kathy και George , Pappaioannou Marguerite , Calef Denise και Ronald . Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση και καλούμε όλους τους απογόνους στην Ελλάδα και την Αμερική αλλά και τους φίλους του χωριού να επισκεφθούν την Ποτιδάνεια, να καμαρώσουν τη βρύση, το κρύο νερό και να απολαύσουν την καταπράσινη φύση, τη θέα, το βουνό, τα μονοπάτια, το δάσος και την περιποίηση του Μελόκεδρος. ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


ε ιδή σε ις

4

Κοινό Συμβούλιο των Συλλόγων των τριών χωριών Τ

η ∆ευτέρα  Οκτωβρίου  στην «Tειχιώτικη στέγη» στο Παγκράτι πραγματοποιήθηκε κοινό συμβούλιο των συλλόγων Παλιοξαρίου-Ποτιδάνειας –Τειχίου με την παρουσία του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ποτιδάνειας του Θανάση Παπαγεωργίου. Το συμβούλιο αυτό πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Θωμά Ρούμπα, μέλους του διοικητικού συλλόγου του Τειχίου και διοργανωτή του Τichiorace. Ήταν μια θετικότατη κίνηση για να μπουν τα θεμέλια της συνεργασίας των τριών χωριών για την ανάληψη κοινών δράσεων, για τη διευθέτηση κοινών λύσεων σε κοινά προβλήματα. Έτσι και αλλιώς περισσότερα μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κάποιους άξονες που είχαν τεθεί νωρίτερα: Α) Να είναι προσεκτικοί οι σύλλογοι στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων να μην συμπίπτουν πάνω σε εκδηλώσεις άλλων χωριών και να μην αλληλεπικαλύπτονται. ➔ Β) Να προετοιμάσουμε κάποιες κοινές δράσεις/εκδηλώσεις. Να ετοιμάσουμε μια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση με εθελοντές ηθοποιούς και από τα τρία χωρια, με πρόβες στην Αθήνα και να παρουσιαστεί στο θεατράκι στην Ποτιδάνεια το καλοκαίρι. Επίσης προτάθηκαν από κοινού δράσεις όπως συμμετοχή στο Χορευτικό της Ποτιδάνειας, καθαρισμός του δρόμου από Ένωση ως Ποτιδάνεια, διοργάνωση τουρνουά Μπάσκετ, διοργάνωση κοινού πάρτι νεολαίας. ➔ Γ) Προτάθηκε να προχωρήσουμε στην έκδοση μιας ετήσιας εφημερίδας με νέα και αναφορές και από

τα τρία χωριά, με απολογισμό δράσεων, με προγραμματισμό δράσεων για την επόμενη χρονιά. Συμφωνήθηκε στο επόμενο συμβούλιο να συγκεκριμενοποιηθεί η ιδέα αυτή να λυθούν απορίες να προσπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από ένα τέτοιο εγχείρημα. ➔ ∆) Ζητήθηκε η στήριξη του ξενοδοχείου Dasos Theretron στο Παλιοξάρι που θα λειτουργήσει κάτω από νέο καθεστώς, με νέο πλάνο λειτουργίας. Συμφωνήθηκε ότι δουλεύοντας το ξενοδοχείο μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχή και να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. ➔ Ε) Συζητήθηκε η πρόταση για αξιοποίηση οικιών και στα τρία χωριά και για φιλοξενία επισκεπτών όταν γίνονται οργανωμένες δράσεις και για τουριστική χρήση ώστε να απευθύνονται οικονομικά και σε χαμηλότερα βαλάντια. ➔ ΣΤ) Προτάθηκε να προχωρήσουμε από κοινού σε οδοσήμανση με χιλιομετρικές αναφορές στη ∆άφνη, στη διασταύρωση Ευπαλίου και στην Ένωση. Συγκεκριμένα για την Ένωση προτάθηκε να γίνει μια γενική διαμόρφωση ανάπλαση του χώρου με τοποθέτηση εντυπωσιακής πινακίδας με ταυτόχρονη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Με αυτόν τον τρόπο θα δελεάζονται όσοι περνάνε από τη συγκεκριμένη διασταύρωση. Θα προχωρήσουμε σε νέα κοινή συνάντηση στις  Νοεμβρίου για να προχωρήσουμε σε λήψη αποφάσεων. Τουλάχιστον έγινε η αρχή και μπήκαν τα θεμέλια για μια γόνικη συνεργασία.

Λειτουργία σχολείου 2017 Φέτος το καλοκαίρι του  λειτούργησε πάλι το σχολείο μας όπως το είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Σαν παιδότοπος. Ο νέος αναμορφωμένος χώρος ξαναέγινε λειτουργικός με ενέργειες παρεμβάσεις του συλλόγου μας. Καθαρίστηκε ο χώρος εσωτερικά, καθαρίστηκαν τα προαύλια, έγιναν προσβάσιμα για τους νεαρούς συγχωριανούς μας. Ήταν προτεραιότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου. Μπορεί τα οικονομικά του συλλόγου να μην επέτρεπαν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπως τον έχουμε ονειρευτεί αλλά η φετινή λειτουργία του αγγίζει τα όρια του αξιοπρεπούς. Εδώ οφείλουμε να εξάρουμε την συνεισφορά του νεαρού Γιάννη Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος της λειτουργίας του σχολείου. Αποδείχθηκε η ιδανικότερη επιλογή. Ένα παιδί που μεγάλωσε τα καλοκαίρια του στο σχολείο. Ξέρει τις ανάγκες των παιδιών που ξεκαλοκαιριάζουν στο χωριό.

Νέος ιερέας στην ενορία μας Σ τις  Ιουλίου  στην Θεία λειτουργία που ετελέσθη στον κεντρικό ναό του χωριού μας παραδόθηκε η ενορία μας από τον ιερέα πατήρ Ανδρέα Τσιούνη στον νέο ιερέα που τοποθετήθηκε από την μητρόπολη Φωκίδας στον πατήρ Ιωάννη Πρέντζα. Η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία ετελέσθη κάτω από την εποπτεία του αρχιμανδρίτη αρχιερατικού επιτρόπου Αυγουστίνου. Ο νέος ιερέας μας τοποθετήθηκε στην ενορία της Ποτιδάνειας αλλά όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια θα τον μοιραζόμαστε με

η ποτιδάνεια Ιδιοκτήτης Ένωση Ποτιδανείων Έκδοση / ∆ιεύθυνση Γ. Σωτηρόπουλος   .,  . Περιάνδρου , , Ζωγράφου ∆ΙΑΝ ΕΜΕΤΑΙ ∆ Ω Ρ Ε ΑΝ

Αναδείχθηκε ως ο ιδανικότερος των νεαρών συγχωριανών μας. Μεγάλωσε στο σχολείο. Ήξερε τις ανάγκες τους. Έπαιξε μαζί τους, τους ενέπνευσε, τους καθοδήγησε, τους έμαθε να αυτοδιαχειρίζονται το χώρο τους, τους έκανε παρέα. Έκπληξη μας έκανε απόγευμα του Αυγούστου που κατεβήκαμε στο σχολείο. Παιδιά από  χρονών έως  χρονών έπαιζαν μαζί. Ούτε γκρίνιες, ούτε απομόνωση. Μια παρέα. Μια νέα Ποτιδιανιώτικη παρέα. Η ελπίδα για να μην σβήσει το χωριό μας, η επιβεβαίωση για τη συγκεκριμένη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου. Υποσχόμαστε στους νεαρούς συγχωριανούς μας ότι τα παιχνίδια του χρόνου θα είναι αξιοπρεπέστερα. Θα προμη-

άλλη ενορία, όπου αποφασιστεί από την μητρόπολη. Ο νέος ιερέας μας πατήρ Ιωάννης Πρέντζας ανέλαβε τα καθήκοντά του από αρχές Αυγούστου τελώντας τις παρεκκλίσεις της Πανάγιας, ενώ ετέλεσε τις θείες λειτουργίες κάθε Κυριακή, ασυνήθιστο φαινόμενο για τους συγχωριανούς μας. Ο πατήρ Ιωάννης χειροτονήθηκε του Αγίου Πνεύματος και είναι νέος ιερέας. Έχει όρεξη να προσφέρει στην ενορία μας και στο ποίμνιο της, και σίγουρα έχει τη στήριξη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των συγχωριανών μας. Ο απερχόμενος ιερέας Αντρέας Τσιούνης στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ευχαρίστησε τους επίτροπους με του οποίους συνεργάστηκε και υποσχέθηκε οποιαδήποτε βοήθεια στον νέο ιερέα της ενορίας μας. Του ευχόμαστε να έχει δύναμη στο έργο που ανέλαβε και να ανταπεξέλθει με επιτυχία. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα είναι αρωγός του και ευελπιστούμε να δείξει την ίδια θέληση και τους χειμερινούς μήνες που θα υπάρχουν λίγοι ενορίτες. Ευχόμαστε η Μητρόπολη Φωκίδας να αργήσει να μοιράσει τον νέο ιερέα μας σε άλλη ενορία.

θευτούμε νέο πινκ πονκ, τραπέζι μπιλιάρδου, ποδοσφαιράκι. Υποσχόμαστε να διαμορφώσουμε τον επάνω χώρο, το νέο μουσείο. Ήδη έγινε μια πρώτη καθαριότητα σε όλους τους χώρους, καθαρίστηκαν οι πολλές σκόνες και προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης τους για να ξαναγίνει το σχολείο μας το κόσμημα μας. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους όσους συνέφεραν εθελοντικά στην καθαριότητα του χώρου του σχολείου. Συγχαρητήρια πάνω από όλα στα παιδιά. Συγχαρητήρια Γιάννη.

Για συνεχή ενημέρωση... www.potidaneia.gr

Παρουσίαση βιβλίου Στις  Αυγούστου  στο χώρο μπροστά στο ∆ημαρχείο Ευπαλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας Φώτη Κατσούδα «∆ημοτικά τραγούδια της ∆ωρίδας». Ήταν μια ζεστή φεγγαρόλουστη αυγουστιάτικη βραδιά που προϊδέαζε για την όμορφη τελετή που θα ελάμβανε χώρα. Ήταν μια πνευματική πολιτιστική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το ∆ήμο ∆ωρίδας, την Ένωση Ευπαλιωτών ∆ωρίδας, την Ένωση γυναικών Φωκίδας και το Λαογραφικό μουσείο Ευπαλίου. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Σοφία Μανιού φιλόλογος του Γ.Ε.Λ. Ευπαλίου η οποία ήταν εξαιρετική στην παρουσίαση των ενοτήτων του βιβλίου. Μετά από την παρουσίαση κάθε ενότητας ακολουθούσε παραδοσιακός χορός κάποιου επιλεγμένου τραγουδιού που περιέχεται στο βιβλίο και ξυπνούσε μνήμες σε κάθε ∆ωριέα που παρακολούθησε την εκδήλωση. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την Ορχήστρα του κ. Παντελή Αναστασόπουλου και με τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων Ευπαλίου, Τολοφώνας και Προσηλίου, οι οποίοι όλοι ήταν καταπληκτικοί και στην ουσία ζωντάνεψαν τα τραγούδια που ήταν αποτυπωμένα στο χαρτί. Ο Φώτης Κατσούδας στην αποφώνηση της βραδιάς αναφέρθηκε στην έννοια της παράδοσης και πως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά από τις θύμισες γηραιότερων σε νεότερων. Αναφέρθηκε στη δυσκολία διδασκαλίας της παράδοσης στο σύγχρονο σχολείο, αλλά στην ανάγκη να γίνουν οι εκπαιδευτικοί θεματοφύλακες της λαϊκής παράδοσης. Τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της αγνότητας της παράδοσης και στο ξεκαθάρισμα της λαϊκής παράδοσης από σύγχρονα στοιχεία που την αλλοιώνουν και αποπροσανατολίζουν τις νέες γενιές. Ευχόμαστε ως «Ένωση Ποτιδανείων ∆ωρίδας» το συγκεκριμένο βιβλίο να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε ∆ωριέα και όχι μόνο. Καλοτάξιδο.

Μικροί στο μπόι μεγάλοι στην Καρδιά

Προσοχή στα ραντίσματα

Τ

Πολλοί συγχωριανοί μας για να καταπολεμήσουν τα βάτα, τις μπισμπιλίνες, τα κολοφούζια από τα δέντρα και κυρίως από τις συκιές, καταφεύγουν σε ράντισμα με ισχυρά ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Εφιστούμε την προσοχή σε όσους καταφεύγουν σε αυτή τη λύση να τοποθετούν κάποια σήμανση, κάποια προειδοποιητική πινακίδα, κάποια κορδέλα. Σε χώρους από όπου περνάει δρόμος ή κάποιο μονοπάτι, περνάνε άνθρωποι. Όλο και κάποιος μπορεί να ζηλέψει κάποιο σύκο ή να θέλει να μαζέψει χόρτα αγνοώντας ότι ο χώρος είναι ραντισμένος. Το κακό δεν αργεί να γίνει. Ας είμαστε λίγο προσεχτικοί σε αυτό το λεπτό θέμα. Ας δείχνουμε λίγο σεβασμό όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στο συνάνθρωπο, συγχωριανό μας.

ο καλοκαίρι και ενώ ανηφόριζα το μεσημέρι από το καφενείο που τεμπέλιαζα πίνoντας το καφέ μου, είδα στην κεντρική βρύση μια παρέα παιδιών να καθαρίζουν την βρύση. Τους είδα, τους είπα «Μπράβο παιδιά» και συνέχισα την πορεία μου. Τα παιδάκια καθάριζαν την βρύση, όχι γιατί είχε χρόνια να καθαριστεί μιας και πρόσφατα ανακαινίστηκε και καθαρίστηκε, αλλά από τις καθημερινές ατσαλιές. Είναι το μέρος που περναγαν τα απογεύματα και τα βράδια τους. Ήταν το στέκι τους. ∆εν περίμεναν κανέναν να τους το καθαρίσει όπως κάνουμε όλοι μας. Το καθάρισαν για αυτούς. Για να μαζευτούν το βράδυ και να παίξουν κιθάρα. Μια στάση ζωής που δίνει διδάγματα σε μας και εφόδια σε αυτούς για επιτυχία στην ζωή τους. Μπράβο.

Potidaneia 3trim 2017  
Potidaneia 3trim 2017  
Advertisement