Page 1

15 Νηπιαγωγείο Πατρών!!!!!!! ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ……………..ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!              9 /MAIOY/2018. Teachers 4 Europe με τίτλο: << Σιντριβάνι και νερό …όνειρο Ευρωπαϊκό >> Ανοίξαμε  ένα παράθυρο στο χωροχρόνο, για να θυμηθούμε τον  πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας που επηρέασε ολόκληρη την  Ευρώπη ,την αρχοντιά και την ασπρόμαυρη γοητεία  της πόλης  που χάθηκε...Πλατεία Γεωργίου Α'. Τότε ­ τώρα...

Πρέπει να μάθουμε όλοι να αγαπάμε και να σεβόμαστε αυτά για τα  οποία πάλεψαν πριν από εμάς σπουδαίοι Πατρινοί..αλλά και  Φιλέλληνες !!!!!! 9 Μαΐου 2018 Ημέρα της Ευρώπης!!!! Όμορφη μέρα η σημερινή θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων μας Η πλατεία Γεωργίου η καρδιά της πόλης μας γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές…… Συγχαρητήρια στα νήπια και προνήπια του 15 Νηπιαγωγείου Πατρών και στους φίλους μας από το 17 Νηπιαγωγείο Πατρών που μας συμπαραστάθηκαν . Ενώσαμε τις φωνές μας-τραγουδήσαμε –παίξαμε- και ζωγραφίσαμε με ένα μοναδικό τρόπο παρέα με την εξαιρετική καθοδήγηση και έμπνευση της κ Δήμητρας Ηλιοπούλου Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δημιουργικής Ζωγραφικής για παιδιά, Just Art Patras) της ομάδας FROU FROU!!!


Εκφράσαμε τα θέλω της πόλης μας ……τα όνειρά μας και ζητήσαμε τον επαναπατρισμό του Μαρσύα. Ήταν όλοι εκεί…….., μαμάδες και μπαμπάδες ,παππούδες και γιαγιάδες, υπουργοί και δεσποτάδες και ο Δήμαρχος της πόλης μας ο αγαπητός κ. Πελετίδης. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!

Ακούστε μας κύριε Δήμαρχε αγαπητέ:{είπαν οι μικροί μαθητές} Εμείς, οι μικροί σας φίλοι, θέλουμε να σας ζητήσουμε να διαβιβάσετε αίτημα επιστροφής του Σειληνού Μαρσύα στην Πάτρα μας γιατί εδώ ανήκει στην Ελλάδα την σπουδαία,

στους Έλληνες, στην Πάτρα την ωραία και τον Πατρινό λαό και σας παραδίδουμε το κλειδί της αγάπης και του νηπιαγωγείου μας!!!!!!!!!

Ακούστε και σεις πολίτες……. Μην περπαταά τε αδιαά φορα - Σηκώάστε το κεφαά λι Και δες τε και θαυμαά στε - Της Παά τρας το καμαά ρι. Συντριβαά νι με ιστοριάα - Θαυμαστηά και ξακουστηά Έχει ετουά τη η πλατειάα - Και η ποά λη μας η ευρώπαιϊκηά . Πρεά πει οά λοι να φροντιάσουμε - Να μαθευτειά η ιστοριάα η μεγαά λη Και το νεραά κι αποά τους γρυά πες - Να τρεά χει με καμαά ρι. Ο Μαρσυά ας ο σπουδαιάος - Και η Νυά μφη η Πηγηά Έχουν στενοχώρηθειά πολυά - Που ξεχαά σαμε την ιστοριάα Της ποά λης και τα γλυπταά μαζιά . Ελαά τε οά λοι μπορουά με Να ξυπνηά σουμε το παρελθοά ν - Να φώτιάσει το παροά ν Και να λαά μψει το μεά λλον - Ως ηά λιος λαμπεροά ς στην Ελλαά δα που αγαπαά με - και στον κοά σμο τον τρανοά . Κοντά στους μικρούς μαθητές μας βρέθηκε επίσης:  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Ο δημοτικός σύμβουλος κ Νίκο Τζανάκο ο οποίος στάθηκε πολύτι μος  βοηθός  στο έργο  μας με το βιβλίο του Πάτρα 19ος αιώνας   "Μια πλατεία μύθος σε μια παγκόσμια πόλη" .


Θέλουμε το Μαρσύα πίσω στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας.!!!!!!!!!!

Υπογράφουμε…. Νήπια & Προνήπια μαζί με το διδακτικό προσωπικό του 15ου και του 17ου Νηπιαγωγείου Πατρών.

Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Παγανιά Γεωργία. και υπεύθυνη του προγράμματος Teachers 4 Europe:<<Συντριβάνι και νερό …… όνειρο Ευρωπαϊκό>>

Για την ιστορία.       Τότε……….  Το 1874, η τότε Δημοτική Αρχή, ( Γεωργίου Ρούφου), μετά από  πρόταση της Γαλλικής υδραυλικής εταιρείας Φορτέν Ερμάν και Σία, που τοποθετούσε τις πρώτες σωλήνες νερού από τη δεξαμενή  προς την πόλη, τοποθέτησε δυο συνθέσεις σιντριβανιών από  χυτοσίδηρο (μαντέμι), στην πλατεία Γεωργίου, και μία πιο απλή  σύνθεση σιντριβανιού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας).  Το ύψος των σιντριβανιών φτάνει τα 7 μέτρα, αποτελούνται από 25 κομμάτια και ζυγίζουν 20 με 25 τόνους. Οι εργασίες τοποθέτησης  των σιντριβανιών, άρχισαν στις 28­6­1874. Το κόστος ανήλθε στις  70.000 δραχμές, πόσο υπέρογκο για την εποχή εκείνη. Τα  σιντριβάνια είναι πανομοιότυπα με διαφορά την κορυφή τους, όπου στο κάτω σιντριβάνι βρίσκεται η νύμφη Πηγή­Αύρα και στο πάνω ο σάτυρος Μαρσύας,και συμβολίζουν μύθους της ελληνικής αρχαιότητας.

Ο Μαρσύας ήταν περίφημο  άγαλμα το οποίο βρέθηκε τότε σε  ανασκαφή στην περιοχή της δεξαμενής και φυγαδεύτηκε και τώρα  κοσμεί το Βρετανικό Μουσείο .


AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΜΑΡΣΥΑΣ Το πραγματικό άγαλμα του Μαρσύα εκείνο που βρέθηκε το 1873 κατά τις ανασκαφές στην περιοχή της δεξαμενής βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Στο Λούβρο βρίσκεται το πρωτότυπο του αγάλματος που βρίσκεται στο πάνω συντριβάνι. Παριστάνει σάτυρο. Το αντίγραφο του αγόρασαν από το Παρίσι και το ονόμασαν Μαρσύα (και αυτός σάτυρος). Ήταν ότι πιο κοντινό στο κλεμμένο άγαλμα του Μαρσύα που βρήκαν στα φιγουρίνια του γαλλικού εργοστασίου. Για να θυμόμαστε πως μας έκλεψαν τον δικό μας Μαρσύα (Βρετανικό Μουσείο από το οποίο ζητάμε την επιστροφή του).

Τώρα……….. Τέτοια μνημεία, τα οποία έχουν κηρυχτεί και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ,  υπάρχουν σήμερα στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην  Ουρουγουάη, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία  και σε δεκάδες άλλες χώρες.  Τα μνημεία μας θέλουν και αξίζουν την προσοχή μας.  Συντήρηση από  ειδικούς, βάψιμο με κατάλληλο χρώμα,  ενδιαφέρον και φροντίδα και αγάπη από τους πολίτες και την  δημοτική αρχή αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να  προστατευτούν  και να αναδειχτούν . Τα νήπια του 15 Νηπιαγωγείου Πατρών δρουν και τραγουδούν  ώστε να αναδειχτούν, να συντηρηθούν και να  επαναπατριστούν,  σημαντικά μνημεία της περιοχής μας μέσα από τα οποία  αποτυπώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός μας.  


Ακούστε μας: Θέλουμε το Μαρσύα πίσω  στο νέο  αρχαιολογικό μουσείο  της Πάτρας.!!!!!!!!!!


Η φωνή μας να ακουστεί ως τα πέρατα της γης………15 Νηπιαγωγείο Πατρών.


Μην περπατάτε αδιάφορα - Σηκώστε το κεφάλι Και δες τε και θαυμάστε - Της Πάτρας το καμάρι.

Σιντριβάνι με ιστορία - Θαυμαστή και ξακουστή Έχει ετούτη η πλατεία - Και η πόλη μας η ευρωπαϊκή.

Πρέπει όλοι να φροντίσουμε - Να μαθευτεί η ιστορία η μεγάλη Και το νεράκι από τους γρύπες - Να τρέχει με καμάρι.

Ο Μαρσύας ο σπουδαίος - Και η Νύμφη η Πηγή Έχουν στενοχωρηθεί πολύ - Που ξεχάσαμε την ιστορία Της πόλης και τα γλυπτά μαζί .

Ελάτε όλοι μπορούμε Να ξυπνήσουμε το παρελθόν - Να φωτίσει το παρόν Και να λαμψει το μέλλον - Ως ήλιος λαμπερός στην Ελλάδα που αγαπάμε - και στον κόσμο τον τρανό. Παγανιά Γεωργία.


Συντριβάνι και νερό όνειρο ευρωπαϊκό.  

15 Νηπιαγωγείο Πατρών.

Συντριβάνι και νερό όνειρο ευρωπαϊκό.  

15 Νηπιαγωγείο Πατρών.

Advertisement