Page 1

Οι Μασάι είναι μια αφρικάνικη νομαδική φυλή, που έχουν σαν βασική απασχόληση την κτηνοτροφία. Ζουν κυρίως στην Κένυα και την βόρεια Τανζανία, όπου τους συναντήσαμε στο ταξίδι που κάναμε τον χειμώνα. Είναι φυλή στηριγμένη στην πατριαρχία. Στην κοινωνική ζωή κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι άντρες, σοφοί, που παίρνουν αποφάσεις για την ομάδα, και έχουν πολιτική και εκτελεστική εξουσία (δικάζουν πρόστιμα κλπ.)


ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥΣ


Στους νέους άνδρες γίνεται με πρωτόγονο τρόπο περιτομή και σε αρκετά από τα κορίτσια (38%) κλειτοριδεκτομή, παρόλο που απαγορεύεται από τις εθνικές νομοθεσίες των χωρών που ζουν…


Τα σπίτια τους  Οι άντρες φτιάχνουν την εξωτερική περίφραξη με ξύλα μπηγμένα

στο χώμα. Σε περιφραγμένο χώρο προστατεύονται και τα κοπάδια των ζώων. Η καλύβα φτιάχνεται από ξύλα, κλαριά, φύλλα σκεπασμένα από λάσπη, φτιαγμένη από χώμα, περιττώματα αγελάδας, ούρα και νερό! Το σχήμα της κάτοψης της καλύβας είναι κυκλικό (3 ως 6 μέτρα), για την ακρίβεια σχηματίζει μια σπείρα. Στο κεντρικό σημείο της σπείρας υπάρχει η φωτιά, για να ζεσταίνονται και να μαγειρεύουν. Η καλύβα έχει ύψος γύρω στο 1,5 μέτρο, πρέπει να μπεις σκυφτός, ενώ οι Μασιά είναι ψηλόλιγνοι. Όταν κάνει κρύο, στην καλύβα μπαίνει και η αγελάδα, όχι μόνο για να προστατευτεί το ζώο, αλλά για να προσφέρει ζωική θερμότητα και πρωτεΐνη. Τρυπούν λίγο τον λαιμό της και πίνουν το αίμα της για να τραφούν. Στην συνέχεια κλείνουν με λάσπη την πληγή του ζώου, για να μην μπει σε κίνδυνο η ζωή τους  … Βασικές τροφές τους είναι επίσης λίγο κρέας, το γάλα και το καλαμπόκι.


Το ντύσιμο τους  Ντύνονται διαφορετικά ανάλογα με το φύλο, την

ηλικία και την κοινωνική θέση. Είναι τυλιγμένοι με υφάσματα σε έντονα χρώματα (κυρίως καρό μπλε με κόκκινο) που τους προσδίδουν μια χαρακτηριστική μοναδική φόρμα! Οι γυναίκες έχουν ξυρισμένα τα κεφάλια τους και στολίζονται με πολλά κοσμήματα και χάντρες. Τρυπούν τα αφτιά τους, στους δυο λοβούς και τα διακοσμούν με πολλά σκουλαρίκια. Τα παιδιά, όσο είναι μωρά, μεταφέρονται δεμένα στην πλάτη της μητέρας τους, συνήθεια που υπάρχει στις περισσότερες φυλές της Αφρικής.


Αρρώστιες  Υπάρχει μεγάλη παιδική θνησιμότητα, αλλά όταν

ξεπερνούν την παιδική ηλικία δεν έχουν ασθένειες. Στην κοινωνία τους, μας έλεγαν ότι, δεν υπάρχει καρκίνος, καρδιόπαθεια ή χοληστερίνη! Αμερικανοί μελετητές προσπάθησαν να ζήσουν μαζί τους, για να μελετήσουν τον τρόπο ζωής τους και να βρουν τον λόγο, που δεν έχουν αυτές τις ασθένειες. Όμως η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε σύντομα, γιατί ήταν αδύνατο οι μελετητές να προσαρμοστούν στην καθημερινή ζωή των Μασάι!


 Δυστυχώς η εξάπλωση του τουρισμού δεν τους έχει αφήσει

ανεπηρέαστους. Έναντι κάποιου μικρού ποσού επιτρέπουν τις φωτογραφήσεις. Συνήθως δεν φωτογραφίζω πρόσωπα για να μη κάνω τους ανθρώπους τουριστική ατραξιόν… Αυτή τη φορά όμως πληρώσαμε είσοδο και μπήκαμε στο χωριό!  Είναι άγρια και περήφανη φυλή και είναι δύσκολο να τους πλησιάσεις. Δεν θέλουν να ενταχθούν στο τρόπο ζωής των χωρών, που ζουν, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι κυβερνήσεις τους. Δύσκολα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Έχουν επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις με τα κράτη, γιατί τους ζητούν να απομακρυνθούν από περιοχές που παραδοσιακά ζούσαν, μετατρέποντάς τις σε πάρκα προστασίας της φύσης. Στα πάρκα αυτά υπάρχουν άγρια ζώα, που προστατεύονται από την λαθροθηρία. Στα πλαίσια αυτής της προστασίας απομακρύνονται οι φυλές που ζούσαν στην περιοχή…


httpshttps://www.youtube.com/watch?v=nYEXKzaLqc://www.youtube.com/watch?v=slb6lTTwNEE

ΜΑΣΑΟΙ  

από τον μαθητή Κωνσταντίνο

ΜΑΣΑΟΙ  

από τον μαθητή Κωνσταντίνο