Page 1

Hattie Naylor

O

I B AN KAI

TA

σΚΥΛΙΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 - 2012


Hattie Naylor

O

I B AN KAI

TA

σΚΥΛΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Ιβάν, o Άρης Σερβετάλης

Μ Ε ΤΑ Φ ΡΑ Σ Η Γιώργος Καλαμαντής ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γιώργος Οικονόμου ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Κώστας Βελινόπουλος ΜΟΥΣΙΚΗ Νίκος Πορτοκάλογλου ΦΩΤΙΣΜΟΙ Γιάννης Δρακουλαράκος

Μετάφραση Γιώργος Καλαμαντής Σκηνοθεσία Γιώργος Οικονόμου

Σ ΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Η ΧΟΥ Κώστας Χρυσός

Σκηνικά - Κοστούμια Κώστας Βελινόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Παναγιώτης Καφούσιας

Φωτισμοί Γιάννης Δρακουλαράκος

Τ ΡΑ Γ Ο Υ Δ Ι Νίνα Καλούτσα

Βοηθός Σκηνοθέτη Παναγιώτης Καφούσιας

Μουσική Νίκος Πορτοκάλογλου

Σχεδιασμός Ήχου Κώστας Χρυσός

Τραγούδι Νίνα Καλούτσα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μαριλένα Σταφυλίδου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ EΝΤΥΠΩΝ Γεωργία Aλεβιζάκη ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Νίκος Πορτοκάλογλου [κιθάρες, μαντολίνο, πλήκτρα]

Μιχάλης Καλκάνης [κοντραμπάσο] Μιχάλης Πασαλίδης [βιολί]

ΗΧΟΛΗΨΙΑ Βασίλης Κορρές

Φωτογραφίες Μαριλένα Σταφυλίδου Σχεδιασμός Eντύπων Γεωργία Aλεβιζάκη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ειρήνη Λαγουρού Ε Ι Δ Ι Κ Ε Σ Κ ΑΤΑ Σ Κ Ε Υ Ε Σ Δήμητρα Παπαδημητροπούλου ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ Βαγγέλης Καστανάς

Έπαιξαν οι μουσικοί Νίκος Πορτοκάλογλου - κιθάρες, μαντολίνο, πλήκτρα Μιχάλης Καλκάνης - κοντραμπάσο Μιχάλης Πασαλίδης - βιολί Ηχοληψία Βασίλης Κορρές Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ειρήνη Λαγουρού Ειδικές κατασκευές Δήμητρα Παπαδημητροπούλου Ηλεκτρολόγος Βαγγέλης Καστανάς


Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Τ ΣΟ ΗΥ ΜΣΕΚΙ ΗΩ ΝΜ ΟΑ Θ ΤΕ ΟΤ ΥΗ Σ Κ Η Ν Ο Θ Ε Τ Η

Κατ’ αρχήν με γοήτευσε και με συγκίνησε η αληθινή ιστορία του τετράχρονου Ιβάν Μισούκοβ που καταφέρνει να επιζήσει για δυο χρόνια μόνος του στους δρόμους της Μόσχας σε συνθήκες ασύλληπτης βίας και κακουχίας. Με συγκίνησε το θάρρος, η ευαισθησία κι η οξυδέρκεια του μικρού Ιβάν. Με ενδιέφερε επίσης πολύ το γεγονός ότι η ιστορία του έργου είναι τόσο σαφώς τοποθετημένη σε συγκεκριμένο τόπο και ιστορικό χρόνο, την Ρωσία της δεκαετίας του 90, την Ρωσία των κοσμοϊστορικών αλλαγών, της κατάρρευσης και του αργού κι επώδυνου επαναπροσδιορισμού. Μέσα σένα γιγαντιαίο, απρόβλεπτο, επικίνδυνο και τρομαχτικό σκηνικό ο Ιβάν συμμαχεί με μια αγέλη από σκυλιά για να επιβιώσει. Οι εκπλήξεις κι οι ανατροπές που επιφυλάσσει η ιστορία είναι πολλές κι απρόβλεπτες. Οι πιο σημαντικές όμως από αυτές, έχουν να κάνουν με σταθερές αξίες της ανθρώπινης φύσης και της παιδικής ψυχής. Η μοναδικότητα αυτού του έργου έγκειται εκεί που χωρίς κανένα φτηνό συναισθηματισμό συγκρούεται η δύναμη της αθωότητας με την τυφλή βία, την ανθρώπινη απελπισία και την απόλυτη και άγρια διαστροφή των πάντων . Το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου είναι και μια άσκηση πάνω στα υλικά της θεατρικής αφήγησης με την δημιουργία εικόνων, χαρακτήρων και την αναδίπλωση της πλοκής μέσα από τον λόγο, την σιωπή, την σκηνική χειρονομία ,την στάση και την κίνηση. Είναι μια έρευνα πάνω στην ουσία του μύθου και τους απέριττους και ενδιαφέροντες τρόπους μεταφοράς του. Αυτού του είδους τα έργα, όσο απλά και αν φαίνονται σε πρώτη ανάγνωση, είναι ιδιαίτερα προκλητικά διότι καλείσαι να βρεις και να υποστηρίξεις έναν συγκεκριμένο αφηγηματικό δρόμο ανάμεσα σε κυριολεκτικά άπειρες πιθανές διαδρομές. Καλείσαι να δημιουργήσεις μια εκφραστική πειθαρχία, ένα κριτήριο, που θα απελευθερώσει δημιουργικά όλους τους συντελεστές της παράστασης και θα ερεθίσει την φαντασία του θεατή.


Η επιλογή του Άρη Σερβετάλη για τον ρόλο του Ιβάν μου φάνηκε αυτονόητη. Περιέργως θα έλεγα ότι ήταν μια σχεδόν ενστικτώδης επιλογή, αλλά ευτυχώς το ένστικτο δεν με πρόδωσε καθόλου. Η διαδικασία της δημιουργίας αυτής της παράστασης με έναν τόσο προικισμένο ηθοποιό υπήρξε πάντα ενδιαφέρουσα και στην διάρκειά της συναρπαστική. Είναι ταλαντούχος, δημιουργικός και θαυμάσιος συνεργάτης. Είχα την τύχη να συμπορευθώ σε αυτή την παραγωγή με μια πολύ δυνατή ομάδα καλλιτεχνών, που στους χαλεπούς αυτούς καιρούς υποστήριξαν αυτή τη δουλειά με ταλέντο και πάθος. Στο έργο ο μικρός Ιβάν λέει πως οι δικοί του φίλοι έχουν υγρή μουσούδα και ουρά. Μπορεί οι δικοί μου να υστερούν κάπως σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά πιστεύω πως η παράσταση ο Ιβάν και τα Σκυλιά, χρωστάει τα μέγιστα στην μεστή μετάφραση του Γιώργου Καλαμαντή, τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου, την μεγάλης ευαισθησίας και δύναμης πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, τους γενναίους φωτισμούς του Γιάννη Δρακουλαράκου και το sound design του Κώστα Χρυσού. Στην ερώτηση, αν είναι επίκαιρο ένα έργο για ένα παιδάκι που πάλεψε να επιζήσει δυο χρόνια στους δρόμους της Μόσχας με μία αγέλη από σκυλιά θα απαντούσα καταφατικά, αλλά όχι για λόγους παραλληλισμού των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. Είναι επίκαιρο κυρίως γιατί έχει την διαχρονικότητα ενός αρχέτυπου μύθου. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκριθεί και με αυτήν της Ρωσίας του Γέλτσιν, πιστεύω πως αναπόφευκτα ευαισθητοποιεί το κοινό σε τέτοιου είδους αφηγήματα. Το Ελληνικό ακροατήριο είναι πλέον δυστυχώς και ευτυχώς σε θέση να συνομιλήσει με τον Ιβάν. Θέλω τέλος, να ευχαριστήσω την Γεωργία Αλεβιζάκη για την δουλειά και τις ιδέες της, τον Γιώργο Κυπραίο, τον εξαιρετικό βοηθό σκηνοθέτη της παράστασης Παναγιώτη Καφούσια, την Μαριλένα Σταφυλίδου για τις φωτογραφίες της, την φίλη Νίνα Καλούτσα που τραγούδησε τόσο ωραία, την Ειρήνη Λαγουρού, την Αντιγόνη Αμανίτου για τις συμβουλές της και όλους όσους έτειναν μιαν χείραν βοηθείας.

Γιώργος Οικονόμου Αθήνα, Οκτώβριος 2011


Η Σ Υ Γ ΓΗΡ ΑΣ ΦΥ ΕΓ ΑΓ ΡΣ Α Φ Ε Α Σ

[ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ]

[ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ] Και έτσι λοιπόν τα χρήματα τέλειωσαν και δεν υπήρχε τρόπος να αγοράσει κανείς φαγητό. Οι μανάδες και οι πατεράδες δεν είχαν να ταΐσουν τα παιδιά τους ή τα ζώα τους.

Η συγγραφέας Χάτι Νέιλορ γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδαζε ζωγραφική όταν το BBC αποδέχτηκε τη συμμετοχή της για το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Συγγραφέων με το έργο «Το Κουτί». Από τότε έχει κερδίσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τα ραδιοφωνικά θεατρικά της. Ζει στο Μπρίστολ και έχει γράψει για το θέατρο, την όπερα και τον κινηματογράφο.

Οι μανάδες και οι πατεράδες δοκίμασαν τα πάντα για να βρουν χρήματα και να αγοράσουν φαγητό όμως δεν γινόταν τίποτα επειδή τα χρήματα είχαν τελειώσει όλα. Οπότε οι μανάδες και οι πατεράδες προσπάθησαν να βρουν πράγματα που μπορούσαν να ξεφορτωθούν, πράγματα που έτρωγαν, πράγματα που έπιναν ή πράγματα που χρειάζονταν ζεστασιά. Έψαξαν τα σπίτια τους για τέτοια πράγματα. Πρώτα έφυγαν τα σκυλιά.

Ο Ιβάν και τα σκυλιά πρωτοανέβηκε στο Drum Theatre, στο Πλύμουθ, τον Σεπτέμβριο του 2010 και έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Το 2011 είναι υποψήφιο για το Olivier Award.

Τα πήραν στα αυτοκίνητά τους και τα οδήγησαν στην άλλη άκρη της πόλης, τα παράτησαν εκεί. Και πάλι δεν υπήρχαν χρήματα. Οπότε οι μανάδες και οι πατεράδες έψαξαν για άλλα, πράγματα που έτρωγαν, έπιναν και χρειάζονταν ζεστασιά. Και μερικά παιδιά,τα πήγαν στην άλλη άκρη της πόλης και τα παράτησαν.


ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΛΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Γ ΙΑ ΤΑ Σ Κ Η Ν ΙΚ Α Κ ΑΙ ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙ Α ΤΗΣ ΠΑ Ρ Α ΣΤΑ ΣΗΣ


[ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ]

[ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ] Τότε ήμουν τεσσάρων. Τεσσάρων. Δεν τα θυμάμαι όλα επειδή ήμουν πολύ μικρός όμως θα σας πώ όσα μπορώ. Θα σας τα πώ σαν να είναι τώρα, και είναι το τώρα. Πρώτα όμως πάω στο δωμάτιό μου και παίρνω τη φωτογραφία της, της μάνας μου. Τη διπλώνω προσεκτικά για να μην τσαλακώσει το πρόσωπό της και τη βάζω στην τσέπη μου.

Είναι τότε που ο Θεός μετράει. ‘Ένας, δύο. Δύο από σας πάνε τώρα στον ουρανό. Σςςς Πηγαίνετε στον ουρανό τώρα, σσσς, πηγαίνετε στον ουρανό τώρα’ Σςςς Περπατάω στην πόλη. Κανείς δεν μου δίνει σημασία. Και όταν βραδιάζει, κρύβομαι Για να μην με κλοτσήσει κανένας. Κρύβομαι στα στενά μακριά από εκεί που έχει μαγαζιά. Εκεί έχει και πολλά σκυλιά. Τα φοβάμαι. Ένα σκυλί, μια θηλυκιά, με παρακολουθεί. Τα μάτια της είναι πεινασμένα. Τη φοβάμαι. Είναι τεράστια και μπορεί να μου κάνει κακό. Στέκεται ακίνητη. Μυρίζει τον αέρα. Δεν έχω φαγητό. Τότε κάνει μεταβολή και φεύγει. Ίσως να φοβάται κι εκείνη. Ήπια νερό από λιωμένο χιόνι. Πρέπει όμως να πιεις πολύ για να περάσει η δίψα. Είναι παγωμένο. *** Αναστενάζει. Αναστενάζω κι εγώ. Κλείνω τα μάτια μου. Κοιμάμαι. Κοιμάμαι ξέροντας ότι το σκυλί με κοιτάζει.


ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΓΕΛΤΣΙΝ νιστλΕΓ Ηχοπε νητσ ησωνΕ ΗκιτειβοΣ ητ ΟπΑ

1922-91

Η Ρωσία είναι μέρος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1991

Η Ρωσία γίνεται ανεξάρτητο κράτος καθώς η Σοβιετική Ένωση καταρρέει και μαζί με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σχηματίζει την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, που εν τέλει ακολουθούν όλες οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εκτός από τις χώρες της Βαλτικής. Η Τσετσενία δηλώνει μονομερώς ανεξαρτησία.

1992

Η Ρωσία παίρνει τη θέση της πρώην Σοβιετικής ένωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Άρση ελέγχου τιμών.

1993

Σεπτέμβριος – Ο Πρόεδρος Γέλτσιν αναστέλλει τη λειτουργία της Βουλής –και προκηρύσσει νέες εκλογές, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών οι οποίοι κλείνονται μέσα στο κτίριο της βουλής.

1993 1993

1994

1995

Οκτώβριος - Ο Γέλτσιν διατάσσει τον στρατό να επιτεθεί στη βουλή, εκδιώχνοντας τους βουλευτές μετά από αιματηρή πάλη. Δεκέμβριος – Οι Ρώσοι εγκρίνουν ένα νέο σύνταγμα το οποίο δίνει εξαιρετικά αυξημένες εξουσίες στον Πρόεδρο. Κομμουνιστές και υπερ-εθνικιστές κερδίζουν μεγάλο ποσοστό στο νέο νομοθετικό σώμα την Κρατικη Δούμα, που αντικαθιστά την προηγούμενη Βουλή, το Ανώτατο Σοβιέτ. Η Δούμα παραχωρεί αμνηστία στους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσόφ τον Αυγούστου του 1991 καθώς και τους μετέχοντες της βουλευτικής ανταρσίας του 1993. Τα ρώσικα στρατεύματα εισβάλλουν στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας. Το κομμουνιστικό κόμμα κερδίζει μεγάλο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας έτσι περισσότερο από το 1/3 των θέσεων στην Δούμα.

1996

Ο Γέλτσιν επανεκλέγεται. Υπογράφει συνθήκη ειρήνης με την Τσετσενία και συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία προστίθεται στην ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών.

1997

Υπογράφεται συνοριακή συνθήκη με τη Λιθουανία.

1998

Μάρτιος – Ο Γέλτσιν αποπέμπει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τοποθετεί στη θέση του τον Σεργκέι Κιριλένκο.

1998

Αύγουστος – Το ρούβλι καταρρέει και η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεσή της να κηρύξει χρεοκοπία . Ο Κιριλένκο απολύεται. Η Ντούμα απορρίπτει την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν από τον Γέλτσιν για πρωθυπουργία.

1998

Σεπτέμβριος – Ο Υπουργός Εξωτερικών Ευγκένι Πριμακόφ επιλέγεται ως συναινετικός πρωθυπουργός και διορίζει δύο κομμουνιστές Υπουργούς.

1999

Μάιος – Ο Γέλτσιν απολύει των Πριμακόφ, αντικαθιστώντας τον με τον Σεργκέι Στεπάσιν.

1999

Αύγουστος – Αγωνιστές από την Τσετσενία εισβάλουν στη γειτονική Ρώσικη δημοκρατία του Νταγκεστάν. Ο Γέλτσιν απολύει τον Στεπάσιν και τον αντικαθιστά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

1999

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Ο Πούτιν στέλνει ρώσικα στρατεύματα στην Τσετσενία στον απόηχο μίας σειράς βομβιστικών εκρήξεων στη Ρωσία, τα οποία είχαν αποδοθεί σε Τσετσένους εξτρεμιστές. Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί αυξάνει την δημοτικότητά του. Ο Γέλτσιν παραιτείται και αντικαθιστάται από τον Πούτιν.


Στην Ελλάδα περίπου 28.000 παιδιά κακοποιούνται και παραμελούνται κάθε χρόνο και από αυτά 7.500 παιδιά είναι κάτω των 5 ετών. 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών που εξετάζονται για τραυματισμούς είναι κακοποιημένα. 17% των κοριτσιών και 7% των αγοριών στην Ελλάδα αναφέρονται σε μια εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία. 65% των γονέων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ακόμα σωματική τιμωρία στα μικρά παιδιά τους. [Στοιχεία από την Εταιρεία κατά της κακοποίησης των Παιδιών ΕΛΙΖΑ]


[ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ]

[ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ] Το άσπρο σκυλί τρέχει μαζί μου κι εγώ δίπλα του. Γυρίζουμε τρέχοντας στο εργοστάσιο. Είμαι τόσο χαρούμενος. Είμαι τόσο χαρούμενος. Δίνω στο σκυλί όνομα. Μπέλκα. Η Μπέλκα που έφαγε από το χέρι μου. Όταν βραδιάζει, πηγαίνω στα σκουπίδια των εστιατορίων. Είναι τα πιο επικίνδυνα μέρη. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα παιδιά ή τα σκυλιά. Οπότε αργά το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα. Γυρίζουμε τρέχοντας στη φωλιά. Τα σκυλιά δείχνουν όλα τα δόντια τους. Στεκόμαστε όλοι ακίνητοι. Ακούμε. Τον αέρα, τα αυτοκίνητα, το εργοστάσιο και τους ανθρώπους. Τα σκυλιά δεν έρχονται μαζί μου. Οπότε ψάχνω μόνος μου. Μου είναι δύσκολο να μην τα έχω μαζί μου. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει καμία καλοσύνη. Εμείς ξέρουμε όλους τους δρόμους. Και τους μυστικούς δρόμους των ζώων.

Ακουμπάω το κεφάλι μου στην απαλή γούνα τους. Είμαι χωμένος στη ζεστή γούνα τους, στη φωλιά μας, το κρύο δεν μπορεί να φτάσει ως εδώ μέσα και να μου κάνει κακό Μου λένε ότι έχω ψυχή. Είναι αυτό που δεν μετράει όταν πεθαίνεις. «Ένας». «Ένας». Είναι κάτι λαμπερό που βρίσκεται μέσα μου και είναι ένα κομμάτι του Θεού, όταν όμως το κοιτάζω, αυτό το κομμάτι του Θεού, έχει ουρά και πόδι με νύχια, μαύρο υγρό μουσούδι – και μπορεί να ακούσει τον ψίθυρο ενός άντρα από τριακόσια μέτρα μακριά, κι από την άλλη άκρη της πόλης το χιόνι που πέφτει και τον πάγο που σπάει στον ποταμό Μόσχοβα.


[FERAL CHILDREN] ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ...ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Δεκαετία 1990. Καθώς η Ρωσία έμοιαζε να καταρρέει, τα παιδιά του δρόμου έγιναν αναπόσπαστο μέρος του καθημερινου τοπίου της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Ένα από αυτά ήταν και κι ο Ιβάν Μισούκοφ ο οποίος σε ηλικία 4 χρονών αποφάσισε πως η ζωή ‘εκτός’ θα ήταν πιο εύκολη από αυτή που ζούσε στο σπίτι του κι απέδρασε. Στο δρόμο εκτός από ανθρώπους είχε και σκυλιά. Σκυλιά που ο Ιβάν επέλεξε. Σκυλιά που προσέφεραν στον Ιβάν κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγνωρίσει, ασφάλεια, φροντίδα και σεβασμό. Όμως οι αόρατοι των πόλεων δεν μένουν για πάντα αόρατοι. Ο Ιβάν, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, συνελήφθη δυο χρόνια μετά τη φυγή του. Ιστορίες σαν του Ιβάν ανέκαθεν σαγήνευαν τους ανθρώπους. Παράδειγμα η περίπτωση μιας πλειάδας μυθολογικών ηρώων όπως η Σεμίραμις, ο Πάρις, ο Πελίας και ο Νηλέας που εγκαταλείπονται ως παιδιά για να βρουν σωτηρία και εστία δίπλα σε άγρια ζώα, με πιο γνωστή από όλες, εκείνη του Ρέμου και του Ρωμύλου των ιδρυτών της Ρώμης. Ιστορίες παρομοίου περιεχομένου συνέχισαν ανά τους αιώνες να πυροδοτούν τη φαντασία και την περιέργεια των ανθρώπων. Πέρα όμως από τις φανταστικές ιστορίες, υπήρξαν και πραγματικές. Τα τελευταία 400 χρόνια υπάρχουν αρκετές εμπεριστατωμένες αναφορές σε ιστορίες παιδιών που ανακαλύφθηκαν να έχουν μεγαλώσει σε άγρια κατάσταση δίπλα σε ζώα και στις προσπάθειες επανένταξής τους στα πλαίσια μίας κοινωνίας ανθρώπων. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Ο Ιβάν είναι ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα μια σειράς συγκλονιστικών αναφορών για «άγρια» παιδιά. Όπως: Ο Πέτρος το «Άγριο Αγόρι» ο οποίος βρέθηκε να κυκλοφορεί γυμνός στο δάσος στο Χάμελν στο Ανόβερο (Γερμανία) το 1724, σε ηλικία περίπου 12 ετών. Ο οποίος μάλιστα έμεινε και για ένα διάστημα με τον Γεώργιο Α’ της Αγγλίας.


Ο Βίκτορ του Αβεϊρόν, ο οποίος ‘πιάστηκε’ γυμνός και μουγγός μέσα στο δάσος το 1800. Πρέπει να ήταν σε ηλικία 12 ετών και να είχε ζήσει σε άγρια κατάσταση το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Η Καμάλα και η Αμάλα, τα κορίτσια λύκοι ηλικίας 8 και 1,5 ετών. Βρέθηκαν το 1921 στην Ινδία. Τα κορίτσια δεν είχαν κάποια συγγενική σχέση μεταξύ τους, προφανώς είχαν εγκαταλειφθεί. Ο Ντίνα Σανιτσάρ, το αγόρι λύκος, ο οποίος βρέθηκε το 1867 στην Ινδία, σε ηλικία 6 ετών σε μία σπηλιά λύκων όπου είχε ζήσει εκεί ολόκληρη τη ζωή του. Το Αγόρι-Γαζέλα της Συρίας, βρέθηκε το 1946 σε ηλικία περίπου 10 ετών στην έρημο της Συρίας μέσα σε ένα κοπάδι από γαζέλες. Ο Ντάνιελ το αγόρι-κατσίκι, βρέθηκε το 1990 στις Άνδεις του Περού, σε ηλικία 12 ετών, θεωρείται ότι τον μεγάλωσαν κατσίκες. Ο Τζoν Σεμπούγια, το αγόρι μαϊμού, βρέθηκε το 1991 στη ζούγκλα της Ουγκάντα σε ηλικία περίπου 6 ετών. Η Οξάνα Μαλάγια, το κορίτσι σκύλος, βρέθηκε το 1991 στην Ουκρανία σε ηλικία 8 ετών. Σε ηλικία 3 ετών οι αλκοολικοί γονείς της την έδιωξαν απ’ το σπίτι, βρήκε καταφύγιο σε μία αγέλη σκυλιών που ζούσε πίσω από το σπίτι της. Τα επόμενα 5 χρόνια ζούσε μαζί με τα σκυλιά. Τα «άγρια» παιδιά, είτε πρόκειται για φανταστικές είτε πραγματικές ιστορίες, πάντα θα συγκλονίζουν την ανθρώπινη κοινωνία, αγγίζουν κάτι τόσο διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα κάτι τόσο τρομαχτικά οικείο.


Ε ΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Θ ΕΡΜΑ : το Ινστιτούτο Πούσκιν τον Στάθη Γιαννίκο τη Σοφία Μαρνέρη τον Σπύρο Μαυρογένη τη Σοφία Δημοπούλου τον Χάρη Μαχαίρα την Άλκη Πολίτη καθώς και τους:

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Νατάλια Ερέμενκο Μποριάννα Κώστοβα Ελένη Παπαδοπούλου Έλενα Αλφεόροβα Ιουλιανός Αντωνιάδης Ευγενία Γαλέου Σοφία Γαλέου Ελίνα Γεωργιάδου Αναστασία Γιοσμά Αριέττα Ζαφειράκη Αλίσα Ζενέλη Αλέξανδρος Λιέμιν Σβετλάνα Λιέμιν Λαρίσα Μινόροβα Ευγένιος Μπούτσιν Βαλιντσίν Πασλάρ Ελένη Πολυχρονίδου Γιώργος Ποπόβ Σοφία Πουρπουτίδου Αντώνης Σαραντίδης Σοφία Σουμελίδου Αθηνά Χαραμή Ντιάνα Χαραμή για την πολύτιμη βοήθειά τους στις ηχογραφήσεις των ‘ηχητικών’ τοπίων της παράστασης


Ivan and the Dogs  

Theatre catalogue1

Advertisement