Page 1

Istoria unui brand cu iz de cafea: STARBUCKS


1971  3 buni prieteni – profesorul de limba engleză Jerry Baldwin, profesorul de istorie Zev Siegel și scriitorul Gordon Bowker – au deschis un magazin în Pikes Place Market din Seattle.  În alegerea numelui de Starbucks, cei trei amici s-au inspirat din romanul „Moby Dick” al lui Herman Melville. Starbuck era personajul care s-a remarcat ca fiind un mare iubitor de cafea. Totodată, în viziunea celor trei, numele de Starbucks evoca tradiționalele călătorii pe mare ale comercianților de demult.  Ideea realizării acestui local a venit de la un bun prieten al celor trei, imigrantul danez Alfred Peet.


 Micul magazin Starbucks a fost un succes, vânzările depășind așteptările celor trei fondatori. În primele luni de funcționare, aceștia călătoreau periodic la Berkley pentru a învăța din experiența bunului lor prieten, Alfred Peet.

 Abia după aproximativ 1 an cei trei prieteni și-au cumpărat propriul aparat pentru prăjit cafeaua. Până atunci, ei aduceau boabele de cafea gata prăjite de la magazinul lui Alfred Peet.  Ulterior, au îmbunătățit procedurile de prăjire învățate de la acesta cu metode proprii de preparare, obținând astfel un gust inedit al cafelei.


1972

 A fost deschis al doilea magazin Starbucks. 1981  Cei trei entuziaști l-au cunoscut pe Howard Schultz. Acesta conducea operațiunile cu Statele Unite ale Hammarplast, compania suedeză de articole de menaj de la care Starbucks comanda periodic echipamente.  Activitatea Starbucks a stârnit interesul acestuia, motiv pentru care, presimțind parcă succesul de care avea să se bucure micul local din Seattle, a decis să îl viziteze. Impresionat de gustul cafelei proaspete, preparate de unul dintre angajații Starbucks, dar și de pasiunea pe care cei trei fondatori o manifestau pentru afacerea lor, Schultz a decis că vrea să lucreze în cadrul acestei companii ca Head of Marketing.


1982

 Schultz a fost angajat la Starbucks ca Head of Marketing.  În primele luni de la angajare, Schultz și-a petrecut cea mai mare parte a timpului învățând tehnicile de preparare a cafelei. În același timp, el a insistat foarte mult pe instruirea angajaților în ceea ce privește atitudinea prietenoasă și deschisă față de clienți, conștient fiind că, împreună, angajații și clienții formează echipa ideală pentru a propulsa o afacere pe culmile succesului. De asemenea, clienților Starbucks aveau la dispoziție broșuri cu informații despre cafea. 1983  Trimis în Italia pentru a participa la un târg internațional de produse de menaj, Schultz a intrat pentru prima dată în contact cu atmosfera radiantă și aroma de vis din cafenelele italiene. Atunci și-a dat seama că Starbucks avea nevoie de acea atmosfera intimă, unde să poți merge cu prietenii la o cafea proaspată, la un espresso sau un capuccino.


1984  Visul lui Schultz de a construi un espresso bar care să emane atmosfera din cafenelele italiene a devenit realitate odată cu deschiderea celui de-al şaselea magazin Starbucks.  Abia cu acest prilej Schultz a primit acceptul lui Baldwin de a construi un espresso bar de 300 mp în noua locație. În doar 2 luni, noul concept Starbucks a atins pragul de 800 de clienți zilnic.

 În acelaşi an, Baldwin, Siegel și Bowker au achiziționat „Peet's Coffee and Tea” și toate resursele financiare ale companiei au fost îndreptate către acest local.


1985

 Deoarece continua să se lovească de reticența lui Baldwin în ceea ce privește dezvoltarea conceptului de espresso bar care să emane energia debordantă din cafenelele italiene, Schultz a părăsit Starbucks pentru a o lua pe un nou drum. 1986  Fidel ideii la care nu dorea să renunțe dintr-un instinct parcă eroic, plin de cutezanță și ambiție, Schultz și-a întemeiat propria cafenea, pe care a denumit-o „Il Giornale”.  Fostul lui colaborator, Gordon Bowker, a acceptat postul de consultant. Împreună, cei doi au călătorit în Italia, unde au vizitat în jur de 500 de cafenele. În acest timp, ei au analizat atmosfera boemă ce îi învăluia pe clienții care călcau pragul acestor localuri intime, prietenoase, pline de savoarea cafelei proaspăt făcute.


1987  Jerry Baldwin și Gordon Bowker au decis sa vândă Starbucks.  Acest moment marchează ascensiunea lui Schultz ca om de business deoarece, veșnic îndrăgostit de compania pentru care a lucrat timp de câțiva ani, el a decis să cumpere Starbucks pentru suma de 3,8 milioane de dolari.

 Noua companie Starbucks deținea în total 9 magazine.  Noul logo reprezenta o îmbinare între maroul tradițional și verdele lui „Il Giornale”.  27 octombrie: Starbucks a deschis primul său magazin din Chicago.

 15 magazine au mai fost deschise în 1988, 20 în 1989, 30 în 1990, 32 în 1991 și 53 în 1992. S-a ajuns astfel la un total de 161 magazine, cu 36 mai mult decât Schultz prevăzuse inițial.


 Preocupat de bunăstarea angajaților săi și de motivarea continuă a acestora, Schultz a pus bazele unui program de sănătate adresat tuturor celor care lucrau la Starbucks.  Convingerea lui era aceea că, pentru a face performanță și a aduce compania pe culmile succesului, angajații trebuie să fie mulțumiți și, mai ales, mândri de beneficiile pe care le au în calitate de membri ai echipei Starbucks.  În aceeași perioadă, Schultz a pus bazele unui puternic sistem de valori și principii care se regăsesc și azi în Profilul Companiei Starbucks.


1991

 Starbucks a creat propria echipă de arhitecți și designeri, astfel încât aspectul localurilor să fie unul unitar.  Principalele locații unde erau deschise magazine Starbucks constau în clădiri de birouri, aeroporturi, campusuri universitare, centre comerciale și zone de shopping aglomerate.

1992  Starbucks a devenit companie publică. 1995

 Venitul mediu înregistrat de noile magazine s-a ridicat la $700.000, față de media de $427.000, înregistrată în 1990.


1996  Localurile Starbucks deschise începând cu acest an aveau obligatoriu una din cele 4 tematici create de echipa de designeri a companiei: „growing”, „roasting”, „brewing” sau „aroma”. 1997  Espressor-ul Starbucks Barista a fost introdus în magazinele Starbucks.  În același an, au fost puse bazele Fundației Starbucks, care se axa pe programe de dezvoltare, sponsorizând proiecte din domenii diverse: sănătate, educație, ajutor social oferit în special țărilor din lumea a treia.


1998  Clienții Starbucks au avut șansa să guste noua băutură Chai Tea Lattè, o combinație de ceai negru, arome exotice, lapte și miere.  Deoarece compania investea puternic în forță de muncă de calitate, noii angajați Starbucks, în special bariștii, beneficiau de traininguri care se întindeau pe parcursul mai multor săptămani.  Fumatul în localurile Starbucks era interzis.  Pentru a păstra aroma proaspătă de cafea în interiorul magazinelor, angajații nu aveau voie să folosească parfum. Mulțumirea și bunăstarea clienților erau pe primul loc.


Iată cum, pas cu pas, un mic magazin deschis în orășelul american Seattle a devenit un brand iubit în întreaga lume, un loc în care oricine și-ar dori să lucreze și un spațiu unde ne simțim bine atunci când ieșim cu prietenii, dar și atunci când căutăm un refugiu care să ne aducă liniște și relaxare.


STARBUCKS Online www.starbucks.com www.facebook.com/Starbucks www.twitter.com/Starbucks www.youtube.com/Starbucks

Starbucks - Istoria unui brand cu iz de cafea  

Povestea Starbucks începe în anul 1971, când trei buni prieteni au deschis un magazin în Pikes Place Market din Seattle.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you