Page 1

Mooie dagen op de Kaap Verden

8-12-2011

Pagina 1


Na onze tocht vanuit Gambia komen we aan in Mindelo op de Kaap Verden. Heel veel Nederlandse (en een Belgische) boten, dus veel social life. Ook Luc versterkt de crew voor de oversteek. We maken de boot klaar voor de grote oversteek naar Suriname en verkennen de Kaap Verden een beetje Zeeziek Tja, het zag er allemaal op de gribfiles zo goed uit: 15 knopen halve wind helemaal vanaf the Gambia naar de de Kaap Verden. Maar de wind was er wel maar het werd niet de tocht van onze dromen. We vertrekken met weinig tot geen wind dus we motoren lekker vanaf Lamin Lodge richting Banjul. Bij Banjul zien we toevallig de Robeijne op ons af komen varen, we zeggen elkaar goedendag en goede vaart en weg zijn we. Gambia was indrukwekkend, een ervaring en blijft in onze herinnering als het land dat welliswaar arm is maar met happy people. Rond zes uur gaat de motor uit en tegen negen uur ´s avonds begint het lekker door te waaien. We varen iets scherper dan halve wind. Rond middernacht wordt de genua ingedraaid want het waait toch rond de 20 knopen. De zee is wat verward, in de golven is geen patroon te ontdekken. We klotsen alle kanten op en daar hadden we niet helemaal rekening mee gehouden. Gevolg: zeeziek. Melanie en Puck zien meteen groen en slaan wijselijk het ontbijt over. George is wat

8-12-2011

Pagina 2


katterig en moet niet te lang binnen blijven. Lotte lijkt gevrijwaard te blijven van dit alles. Al is zij ook niet helemaal op haar best. We reven het grootzeil, zetten het stagzeil en varen zo lekker door. Het gaat wel hard, want de eerste dag varen we een afstand van 182 mijl en dat met de eerste zes uur dat we niet harder voeren dan zo´n 6 knopen. Goed lang verhaal kort zo gaat het drie dagen lang. Na drie dagen zien we bij zonsopgang Sao Vicente en varen we dicht langs de kust richting Mindelo. In de wetenschap dat we er bijna zijn verdwijnt ook de zeeziekte en genieten we allemaal van de laatste uurtjes. We wassen ons na drie dagen een beetje met een washandjes, George scheert zich weer eens en tegen drie uur meren we af in de haven van Mindelo. De Nederlands-Belgische kolonie In Mindelo is er een ware NederlandsBelgische kolonie aan boten: de Laisser-faire, de Friends, de Bo, de Lola. Het is meteen dik feest, biertje hier, wijntje daar, pizza op de Laissez-Faire en een gezamenlijk sinterklaasmiddagje met cadeautjes voor alle kids. De volgende dag komen Brian, Ester, Merlijn en Mare van de La Goelle in de dinghy naar ons toevaren. Die hadden we sinds Cascais niet meer gezien, dus….. gezellig. ´s Avonds gaan we Luc ophalen van het vliegveld. Luc versterkt de crew van de ZsaZsa en vaart met ons mee naar Suriname.

8-12-2011

Pagina 3


Luc had 8 kilo overgewicht in zijn bagage omdat wij hem de afgelopen weken continu gemaild hadden om van-alles-en-nog-wat mee te nemen. Mindelo ligt vol met boten die de oceaan gaan oversteken. Bijna iedereen hier is zijn boot aan het klaarmaken; zeilen worden nagekeken, de mast wordt gecheckt, duikers maken het onderwaterschip schoon, motorolie wordt ververst, proviand wordt aan boord gebracht en ga maar door. Continu worden boten uitgezwaaid voor hun vertrek maar er komen ook weer nieuwe boten aan dus zo blijft het een levendige boel hier. Ons to-do lijstje is niet zo lang (het beperkt zich tot minder dan een A4-tje, de boot is in prima conditie en er zijn geen gekke of moeilijke reparaties. Nadeel van een kort lijstje is dat er ook geen druk gevoeld wordt om aan de slag te gaan dus we vinken 2 of 3 dingetjes af en dat is weer voldoende voor vandaag, de rest komt morgen. Sinterklaas komt op 5 december ook nog even langs in de Kaap verden. Puck en Lotte krijgen twee zakken vol met cadeautjes, pepernoten en ook belt Communicatiepiet via de marifoon nog even.

8-12-2011

Pagina 4


8-12-2011

Pagina 5


Sao Antonio Het eiland naast Sao Vicente is Sao Antonio. Van de andere boten horen we dat het daar erg mooi is. Het is een groen eiland in tegenstelling tot het vulkanische brok steen van Sao Vicente. Op het eiland woont Pascal, een Belg, en hij vindt het leuk om ons in zijn pick-up het eiland te laten zien. Met de crews van de La Goelle en de Lola gaan we gezamenlijk met de veerpont naar de overkant. Het eiland is werkelijk prachtig met enorm steile bergen en prachtige vergezichten. Pascal is er een van het type gooi er een kwartje in en ‌‌.. hij praat als een waterval, weet alles van het eiland en weet alles van vissen. Dus hij leert ons en-passant ook nog even hoe we merlijn en tonijn moeten vangen.

8-12-2011

Pagina 6


Tonijn eiland Op de vismarkt van Sao Vincente komen dagelijks de grootste tonijnen binnen. Joekels van meer dan 1,5 meter en meer dan 100 kilo. We kopen bijna dagelijks een moot van een kilo of twee en eten sashimi en tuna-steaks tot we er bij neer vallen. Vertrek voor de grote oversteek 9 december om 14:00 uur lokale tijd gaan we vertrekken naar Suriname. De wind staat de komende dagen perfect met zo´n 15 tot 20 knopen wind uit het noordoosten, draaiend naar het oosten. Het belooft een prachtige tocht te worden. We zijn afgetopt met lekkere spullen, de spi ligt klaar, het weer is goed, helemaal goed. Aan de overkant staan Mirjam, Pien en Arthur ons op te wachten. We zullen proberen om dagelijks een kort verslag op de oceaanverhalen te publiceren. Nicolette is ons wal contact centrum.

8-12-2011

Pagina 7

Mooie dagen op de Kaap Verden  

Na onze tocht vanuit Gambia komen we aan in Mindelo op de Kaap Verden. Heel veel Nederlandse (en een Belgische) boten, dus veel social life....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you