Geonews - februari 2017

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

5 ,

N R .

2

F E B R U A R I

2 0 1 7

community?

Dönerstag 2017, vier jij ook mee?

Mail het ons!

Artikel op pagina 4

IN DIT NUMMER: Meet the Geocacher

2

Souvenir voor Dönerstag

4

Geocaches als verdacht pakket aanzien

5

Puzzelplezier

6

Shoot!

7

Puzzelplezier Uw maandelijkse portie puzzels is terug te vinden op pagina 6

Shoot! Foto’s op pagina 7

Meet the Geocacher


PAGINA

2

Meet the Geocacher* door Ruben Heynderycx Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘Team Zilverster’. Kom meer over deze Geocacher(s) te weten door ons interview.

Hoe ben je met geocaching begonnen?

“Vanaf die tijd is een nieuwe verslavende hobby geboren.”

Wij kregen ongeveer 1x per maand een autistische jongen te logeren (m.n. om zijn ouders zo af en toe wat te ontlasten). Hij vertelde ons over de hobby die hij met zijn ouders beoefende. In eerste instantie klonk ons dit heel raar in de oren. We hadden er nog nooit van gehoord.... Pas nadat ie er voor de 2e keer over begon, was onze nieuwsgierigheid gewekt. Op een zondagmiddag een account aangemaakt en domweg een paar caches in de buurt gedaan. Toen nog met alleen de smartphone. Vanaf die tijd is een nieuwe verslavende hobby geboren. Het oudste mannelijke teamlid is internationaal chauffeur en dus max. 1,5 dag in de week thuis. Het geocachen was een mooie bezigheid voor de rustmomenten/ pauzes. Dus het mannelijke teamlid gaat geocachen door heel Europa, en als gezin doen we het samen op de zondag of in vakanties. We ontdekten dat er ook Facebookgroepen waren over geocaching. Niet overal werden we als beginners serieus genomen. Besloten werd een nieuwe groep te starten: Geocaching voor iedereen. Inmiddels na de vele kritiek die we daarop kregen (jullie zijn nog maar beginners, er zijn al zoveel groepen, dus dit wordt toch niks), toch nu één van de best lopende geocaching-groepen op Facebook. Het beheerdersteam werd uitgebreid met w medebeheerders, waaronder een Belgische beheerder. Zo is het een mooie Nederlands/ Belgische groep geworden, waar we best meer dan een beetje trots op zijn! Hoe vaak ga je Geocachen? Meermaals per week. Welke geocache blijft jou het beste bij en waarom? De cache "Suske en Wiske en de drijvende dichter" (GC1B3WV) in de buurt van Laren (Gelderland, NL). Niet zozeer vanwege de cache zelf (al is een net verzorgde ammobox natuurlijk altijd leuk), maar vanwege de idyllische ligging en de bijzondere manier om hier te komen. Echt één van de meest bijzondere die we hebben gezien. En dan is er eigenlijk nog eentje, een soort van gedeelde 1e plaats: "ZIDZ 4.0 für Guiness29" (GC62M7P), deze ligt in Duitsland. En waarom? Dat moet een ieder zelf gaan ontdekken en ervaren. Zeer bijzonder!

*Geonews is niet verantwoordelijk voor eventuele spel- of typefouten van de geïnterviewde.


PAGINA

3

Welk soort geocaches doe je het liefst? Traditionele Cache, Multi-Cache en Event Cache En waarom precies? Het oudste mannelijke teamlid houdt het meest van tradi's. Ook in het buitenland is dat de meest handige optie. Wel een kanttekening daarbij: zgn. pleurkokers op zeer oninteressante plekken/parkeerplaatsen worden overgeslagen. Voorwaarde is voor ons wel een mooie omgeving! Het vrouwelijke teamlid houdt het meest van multi's. De kick die het je geeft als je na het lopen van al die kilometers dan toch de eindcache vindt. Super! En de kinderen houden juist van de mix. Dus de ene keer doen we op zondag een mooie multi en de andere zondag een mooie serie tradi's in een mooie omgeving. Iedereen tevreden! Tevens bezoeken we de laatste tijd wat vaker events, al is daar door de drukke werkzaamheden vaak niet heel veel tijd voor. Maar ook deze vorm van "caches" zijn bij ons favoriet geworden! Bij deze willen Flet ook nog bedanken voor het beantIn welke landen ben je alwe gaan geocachen? woorden van al onze vragen. * Duitsland * België * Frankrijk * Engeland * Denemarken * Zweden * Noorwegen * Italië * Oostenrijk * Zwitserland * Liechtenstein * Luxemburg Heb je leuke anekdotes of een grappig verhaal? Naast het caches zoeken houden we ons ook fanatiek bezig met trackables. Deze worden overal in Europa opgepikt en het oudste mannelijke teamlid probeert ze dan richting bestemming te brengen als ie met de vrachtwagencombi in de buurt is. Een leuke extra hobby! Niets is mooier om een reactie te krijgen van een blije eigenaar die een TB na jaren weer terug ziet. Dat doet een mens goed!

“Voorwaarde is voor ons wel een mooie omgeving!”

Heb je zelf al caches verstopt? Ja. Bij deze willen we Team Zilverster ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen. ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


PAGINA

4

Geocaching lanceert nieuw souvenir door Brent Pulmans

Op 28 februari maakte Groundspeak bekend dat hun mascotte Signal the Frog de wereld zal rondtrekken om ‘te Geocachen zoals de locals’. Signals eerste stop staat gepland in Duitsland. Tijdens zijn bezoek aan Duitsland zal Signal een lokale traditie mee vieren, namelijk Dönerstag. Die vindt dit jaar plaats op 13 april. Dönerstag begon in 2007 en is al uitgegroeid tot een ware traditie in Duitsland. De naam zal je misschien onbewust doen denken aan döner kebab, en dat is ook precies waar het mee te maken heeft. Sinds 2007 worden er jaarlijks vele events gehouden verspreid over het hele land op een vaste datum. Op die dag, steeds een donderdag (aangezien Dönerstag ook een woordgrap is: het zinspeelt namelijk op het Duitse woord voor donderdag, Donnerstag), verzamelen Geocachers in een kebabzaak in hun buurt, waar dan een event wordt gehouden. Vorig jaar woonden meer dan 6000 cachers een van de 233 Dönerstag events bij. Er werden toen trouwens ook gelijkaardige events gehouden in andere Europese landen. Je kan dit jaar een speciaal souvenir verdienen op voorwaarde dat je een Dönerstag event bijwoont en dat je je attended-log ten laatste op 30 maart plaatst. Let wel op: CITO-events komen niet in aanmerking om een souvenir mee te verdienen.

ADVERTENTIE


PAGINA

Geocaches als verdacht pakket aanzien door Brent Pulmans

Steeds vaker wordt melding gemaakt van een verdacht pakket bij de politie, en ook steeds vaker blijken die pakketten Geocaches te zijn. De afgelopen twee maanden werden zowel in het Nederlandse Echt (provincie Limburg) als in Hull in het Verenigd Koninkrijk de hulpdiensten gealarmeerd vanwege een verdacht pakket. Op 14 januari zag een voorbijganger een plastic trommeltje met daarin allemaal spulletjes langs de kant van de weg. Uit angst voor het onbekende besloot de getuige de politie te waarschuwen. Het zou tenslotte om buit van diefstal kunnen gaan, of erger nog. Bij onderzoek door de lokale politie bleek het om een Geocache te gaan. Via hun Twitteraccount liet de politie van Echt weten dat niemand iets te vrezen had en dat de Geocache na onderzoek opnieuw op zijn originele locatie werd geplaatst. Op 9 februari vond een gelijkaardige situatie plaats in Hull (Verenigd Koninkrijk). Operators van de camerabewaking in de buurt van Whitefriargate merkten in de vroege uurtjes een man op die een object onder een bankje plaatste. Vanwege de verhoogde waakzaamheid vonden de camerabewakers het een nogal verdachte situatie en alarmeerden ze de politie. Bij aankomst vonden agenten een klein object bedekt met camouflagetape. De politie riep Geocachers op om goed na te denken over waar ze hun caches zouden plaatsen. Ze vroegen ook om de politie op de hoogte te brengen wanneer men een nieuwe cache zou plaatsen, alsook van contactgegevens achter te laten en foto’s en een omschrijving van de cache te geven. Misschien vroegen ze wel heel veel van de lokale Geocachers, want voor zover onze redactie heeft vernomen heeft nog geen enkele Geocacher nieuwe caches gemeld bij de politie van Hull. Naar: “Verdacht pakketje Echt bevat slechts geocache-buit” - 1limburg.nl en “Geocache treasure hunting game sparks alert in Hull” - bbc.com

Like ons op Facebook! @GeonewsBelgieNederland

5


1 7 PAGINA

4 9 4

6

4 5

SUDOKU Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts ĂŠĂŠn keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

8 6 3 7 4

2 6 1 6 4 3 5 8

6 1 8

Puzzelplezier Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, doet de redactie zijn best om in iedere uitgave hersenbrekertjes te plaatsen. De oplossing van de puzzels zijn te vinden op pagina 8.

2 9 7 3

Deze sterren geven aan wat de moeilijkheid is van de opgave.

7 9 2 8 1 5 3 8 4 3 8 6 2 9 2 4 8 5

3 9 5 4 5 1 2 1 3 6 8

9

6 8 5 3 2 1 1 8 6 6 3 7 5 2 6 6 5 2

7 9 8 2 5 4 9 8 3 2

Geonews heeft uw hulp nodig! Iedere maand proberen we Geonews zo goed mogelijk te vullen. Om aan uw wensen te kunnen voldoen, zouden we graag weten wat voor puzzels u graag zou zien verschijnen in Geonews. Laat het ons weten via onze Facebookpagina of via ons e-mailadres geonews@hotmail.nl


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com JAARGANG

© Rafael Sales

5,

NR.

2

PAGINA

7

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

Stuur ons uw foto! geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland

Shoot! © Rafael Sales


PAGINA

8

Oplossingen 7 3 6 2 4 5 8 1 9

9 4 8 1 3 6 7 2 5

1 2 5 7 8 9 6 4 3

5 8 4 3 7 2 9 6 1

2 1 9 5 6 4 3 8 7

6 7 3 8 9 1 4 5 2

8 9 2 6 5 7 1 3 4

3 5 7 4 1 8 2 9 6

4 6 1 9 2 3 5 7 8

3 5 2 8 7 6 1 4 9

1 9 8 4 2 3 6 7 5

7 6 4 9 5 1 3 2 8

8 1 5 2 9 4 7 3 6

2 3 7 6 1 8 5 9 4

6 4 9 5 3 7 2 8 1

4 2 1 3 8 5 9 6 7

9 7 6 1 4 2 8 5 3

5 8 3 7 6 9 4 1 2

8 9 6 2 5 4 7 1 3

7 2 1 3 9 8 5 6 4

3 4 5 7 1 6 2 8 9

2 6 4 1 8 5 3 9 7

9 8 3 4 2 7 6 5 1

5 1 7 9 6 3 4 2 8

6 3 9 5 4 1 8 7 2

1 7 8 6 3 2 9 4 5

4 5 2 8 7 9 1 3 6

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafÊs, winkels‌ in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com