Geonews - mei 2016

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

4 ,

N R .

5

M E I

2 0 1 6

community?

Beloning voor opruimende Geocachers

Mail het ons!

Artikel op pagina 4

IN DIT NUMMER: Meet the Geocacher

2

Beloning voor opruimende Geocachers

4

Is je cache in topvorm?

5

Puzzelplezier

6

Shoot!

7

Artikel op pagina 5

Is je cache nog steeds in topvorm?

Puzzelplezier Uw maandelijkse portie puzzels is terug te vinden op pagina 6

Shoot! Foto’s op pagina 7

Meet the Geocacher

Og

ima


PAGINA

2

Meet the Geocacher

Og *

ima

door Ruben Heynderycx Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘Ogima’. Kom meer over deze Geocacher(s) te weten door ons interview.

Hoe komt het dat je eraan begonnen bent?

“Daarnaast heb ik geleerd dat je met Geocaching in een onbekende omgeving vaak op de mooiste plekjes terecht komt, die je anders nooit gezien zou hebben. ”

Ik vond dat ik wat actiever mocht worden en naar buiten moest. Ik had alleen niet echt een goede reden. Zomaar in het wilde weg gaan lopen had ik geen zin in, maar toen hoorde ik van Geocaching. Nu had ik een reden en een doel om naar buiten te gaan. En ik heb er nog steeds absoluut geen spijt van. Zijn er ook kinderen in het gezin die meedoen aan het spelletje? In het gezin zijn geen kinderen, dus ze kunnen ook niet meedoen. Wel is mijn vriendin (Lady Pinguin) nog erger Geocaching verslaafd dan ik. Wat was je allereerste geocache en waar was deze gelokaliseerd? Mijn eerste cache was GC2DKW4 Maxi-micro: Het Meanderpad door de Kogakes. Die ligt er overigens nog steeds. Hij ligt tussen Oudenbosch en Etten-Leur in, redelijk in de buurt van mijn huis. Ik had toen nog geen GPS of smartphone, in plaats daarvan had ik goed via de satellietbeelden van Google Maps gekeken waar deze zou moeten liggen. Toen ben ik er 's ochtends vroeg heen gereden (zodat niemand mijn eventuele gestuntel zou zien) en de cache eigenlijk heel snel gevonden. Ik weet nog dat ik toen bij mezelf dacht: "Het bestaat dus echt!" Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan geocachen? Eigenlijk combineren we Geocachen en vakantie altijd. Onze vakantie in Noorwegen hebben we cachend doorgebracht. Zelfs tijdens onze trip naar Antarctica hebben we naar caches gezocht (en gelukkig ook gevonden). De eerste meerdaagse Geocachetrip was naar het drielandenpunt Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, waar we een lang weekend uitdagende caches hebben gedaan, inclusief beklimmingen, bunkercomplexen en waadcaches. Eigenlijk kun je wel zeggen dat vakanties voor ons eigenlijk een middel is om meer te kunnen cachen.

*Geonews is niet verantwoordelijk voor eventuele spel– of typefouten van de geïnterviewde.


PAGINA

Zijn er al zaken die je door het geocachen hebt bijgeleerd? Ik heb vooral veel geleerd over de GPS en over projecties, kruispeilingen, diverse soorten grid en encryptiemethoden. Daarnaast heb ik geleerd dat je met Geocaching in een onbekende omgeving vaak op de mooiste plekjes terecht komt, die je anders nooit gezien zou hebben. Heb je zelf al geocaches verborgen? Heb je zelf al trackable items de wijde wereld ingestuurd? Ik had een multi en twee tradi's verborgen, maar helaas zijn die allen inmiddels gearchiveerd om diverse redenen. Ook heb ik twee events georganiseerd: het 1e en 2e TB Memorial Stammtisch Event in Oudenbosch. Ook heb ik een aantal trackables reizen, waarvan enkele geen teken van leven meer geven en een klein aantal nog wel eens van zich laten horen. Als ik trackables in het veld of bij events tegenkom neem ik er altijd wel een paar mee en die laat ik reizen. Ik moet ook toegeven dat ik redelijk verzot ben op de geocoin icoontjes en ik sta dan ook vaak op event met pen en papier in de aanslag om de trackingcodes te noteren. Samen met Woejam heb ik ook een geocoin ontworpen: de Viking Dragon Shield Geocoin. Daar ben ik erg trots op. Wat is het gekste wat je reeds bent tegengekomen tijdens het geocachen? Ik durf het niet het gekste te noemen, maar ik ben mijn vriendin tijdens het cachen tegengekomen. Dat was bij de cache X (CG15GR2, door antarctica) in Apeldoorn. Een wederzijdse cache vriend (Technetium) had ons beiden uitgenodigd. Echt gekke dingen ben ik eigenlijk niet tegengekomen, of ik ben eraan gewend. Ik bedoel, verlaten bunkercomplexen, oude spoortunnels midden in een bos, een groep van een hert of 40 die vlak voor je het pad over springen en muggles die ervan overtuigd zijn dat je de straatverlichting aan het controleren bent zijn we toch allemaal wel eens tegen gekomen? Bij deze willen we Ogima ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen.

“Ik moet ook toegeven dat ik redelijk verzot ben op de geocoin icoontjes.�

3


PAGINA

4

Beloning voor opruimende Geocachers door Petra Onderwater

ALMERE (NL) - Wethouder Frits Huis heeft zaterdag 30 april oorkondes en medailles uitgereikt aan de Geocaching CITO (Cash In Trash Out) Event-groep voor hun inzet om zwerfafval uit sloten en van stranden te halen. Een CITO Event is een Geocaching-event met een extra uitdaging. Niet alleen het kistje met de 'schat' vinden, maar ook het afval dat mensen achterlaten meenemen. De groep heeft op drie dagen in april vrijwillig veel werk verzet door met bootjes zwerfafval uit sloten en van stranden in Filmwijk, Parkwijk, Waterwijk, Danswijk, Verzetswijk, Almere Stad Centrum en het surfstrand van Almere Haven te halen. Op het Schateiland in de Noorderplassen werd de groep door de wethouder in het zonnetje gezet. Na afloop van de uitreiking was er voor de vrijwilligers een barbecue.

Naar: “Beloning voor opruimende schatzoekers” - dichtbij.nl

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


PAGINA

Is je cache in topvorm? door Brent Pulmans

De winter is nu echt voorbij, hoewel moedertje natuur nog voor heftig weer heeft gezorgd in de Lage Landen op het einde van de maand mei. Nu is het een goed moment om eens te checken of je caches de winterperiode en het natte weer hebben doorstaan. Zo ja, dan ben je goed bezig en heb je nog maar weinig werk. Zo niet, dan heb je helaas nog een klusjeslijst af te werken. Is je cache vochtig geworden? Dan is het tijd om deze een ‘groot onderhoud’ te geven. Een allereerste stap is het offline halen van je cache op geocaching.com om er voor te zorgen dat niemand een cache gaat zoeken die niet (meer) fijn is om te vinden. Eenmaal je dit gedaan hebt, dan ga je best het veld in en vervang je de cache volledig, of je kan hem even mee naar huis nemen en hem te drogen leggen. Let er wel op dat dat niet te lang duurt, je cache zou anders gearchiveerd kunnen worden, en dat zou pas zonde zijn van al het werk dat je er al in hebt gestoken. Maar wat zijn de beste containers die je kan gebruiken als Geocache? Een ammobox kunnen we zonder twijfel bovenaan het lijstje zetten. Munitie mag immers ook niet nat worden… Een andere goede cachecontainer is een tupperwaredoosje, deze doosjes zijn dan ook gemaakt om voedsel in te bewaren. Let wel op: niet ieder doosje waarin voedsel bewaard kan worden is geschikt. Zo is een doosje van de slagerij / beenhouder allesbehalve geschikt, je kan het namelijk gemakkelijk ‘doorboren’ bij het prikken met een prikstok en zo de cache naar de haaien helpen. De cachecontainers die worden aangeboden door webshops zijn zeker aangewezen om gebruikt te worden in het veld. Ze worden zeer vaak geproduceerd door bedrijven met kennis van zaken. Ook de officiële producten van Groundspeak zijn uiteraard uitvoerig getest geweest voordat ze in productie gingen. Het ‘groot onderhoud’ Zo nu en dan moet een cache onderworpen worden aan een ‘groot onderhoud’. Dat houdt in dat je de cache zelf helemaal loopt (in het geval van een Multi) en alle waypoints nog eens nakijkt. Zijn alle benodigde tags nog aanwezig? Zijn van nature aanwezige elementen niet verwijderd? De stash zelf is uiteraard zeer belangrijk, als het al niet hét belangrijkste is, het is immers de kers op de taart van een (soms wel lange) zoektocht. Kijk na of de container niet beschadigd is. Zijn er lekken? Zitten er deuken in? Het logboek moet uiteraard ook in orde zijn. Zelf wil je natuurlijk ook niet loggen in een door vocht beschimmeld logboek. Als je logboek bijeen gehouden wordt door nietjes, dan is het de moeite waard na te kijken of ze niet verroest zijn, als dat het geval is, dan is het vaak slechts een kwestie van tijd voordat het logboek uit elkaar valt. Vervang het indien nodig. Heb je ruilwaren in je stash zitten? Werp er dan ook even een blik op. Plaats er eventueel nog wat spulletjes bij om de kinderen zo blij te maken. Het gaat trouwens niet om de waarde ervan, maar vooral om het plezier dat iemand ermee kan beleven.

5


PAGINA

6

SUDOKU Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts ĂŠĂŠn keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

8 6 3 5 9 7 1 2 4

5 1 7 6 2 4 3 8 9

2 9 4 3 1 8 6 5 7

3 4 9 7 5 6 8 1 2

1 8 6 2 3 9 7 4 5

7 2 5 8 4 1 9 6 3

9 3 1 4 8 5 2 7 6

4 7 2 1 6 3 5 9 8

6 5 8 9 7 2 4 3 1

Puzzelplezier Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, doet de redactie zijn best om in iedere uitgave hersenbrekertjes te plaatsen. De oplossing van de puzzels zijn te vinden op pagina 8.

BINAIRE PUZZEL Een binaire puzzel bestaat uit enkel nullen en eentjes. In iedere rij en iedere kolom moeten even veel nullen als enen staan, bijvoorbeeld: in een even puzzel van 10 rijen en 10 kolommen staan in iedere rij en iedere kolom vijf nullen en vijf enen. Bovenop deze regel zijn er nog twee regels: er mogen maximaal 2 nullen of 2 enen naast elkaar staan en identieke rijen en kolommen zijn niet toegestaan.

0 0

0

0 0

0 1 0 0

1 0

1 1

0 1 1

1 1

1 1

1 1 1

1 Deze sterren geven aan wat de moeilijkheid is van de opgave.

1

0 0

0 0

1 1

Geonews heeft uw hulp nodig! Iedere maand proberen we Geonews zo goed mogelijk te vullen. Om aan uw wensen te kunnen voldoen, zouden we graag weten wat voor puzzels u graag zou zien verschijnen in Geonews. Laat het ons weten via onze Facebookpagina of via ons e-mailadres geonews@hotmail.nl


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com JAARGANG

4,

NR.

5

PAGINA

7

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

Shoot! Stuur ons uw foto! geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland

© Rafael Sales © Rafael Sales


PAGINA

8 6 3 5 9 7 1 2 4

Oplossingen

8

5 1 7 6 2 4 3 8 9

2 9 4 3 1 8 6 5 7

3 4 9 7 5 6 8 1 2

1 8 6 2 3 9 7 4 5

7 2 5 8 4 1 9 6 3

9 3 1 4 8 5 2 7 6

4 7 2 1 6 3 5 9 8

6 5 8 9 7 2 4 3 1

1 1 0 1 1 0 0 1 0 1 0 0

ADVERTENTIE

1 0 0 1 1 0 0 1 0 1 1 0

0 0 1 0 0 1 1 0 1 0 1 1

0 1 0 1 0 1 1 0 0 1 0 1

1 0 1 0 1 0 0 1 1 0 1 0

0 1 0 1 0 0 1 1 0 0 1 1

1 0 1 0 1 1 0 0 1 1 0 0

0 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 1

1 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 0

0 1 1 0 0 1 1 0 1 0 1 0

1 0 1 0 1 0 1 0 0 1 0 1

0 1 0 1 0 1 0 1 1 0 0 1


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.