Geonews - augustus 2015

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

3 ,

N R .

8

A U G U S T U S

2 0 1 5

community?

Het nieuws van de maand

Mail het ons!

www.geonewsbene.com

Bommelding in Maarn Artikel op pagina 2

Introductie van de Garmin Montana 610, 610t Camo, 680 en 680t Artikel op pagina 4

IN DIT NUMMER:

Bommelding in Maarn

2

Garmin Montana

4

Meet the Geocacher

6

Puzzelplezier

7

De geheimen van de aarde

8

Shoot!

9

Oplossingen

10

Meet the Geocacher

Ke nz

o

Geonews is aanwezig op Geocoinfest 2015 (Main Event)! Meer informatie op www.geonewsbene.com


PAGINA

2

Bommelding in Maarn MAARN (NL) - In Maarn is op maandag 3 augustus een gevonden geocaching pakketje aangezien voor een bom. Dat meldt RTV Utrecht. Het pakketje werd onder een bankje aan de Buurtsteeg gevonden, waarna de Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld. Het duurde niet lang voor de EOD met zekerheid kon zeggen dat er van een bom geen sprake was. De politie zegt dat het gaat om een pakketje dat bij geocaching gebruikt wordt. Bij geocaching gebruiken deelnemers GPS-coördinaten om te proberen een 'schat' te vinden. De Geocache in kwestie is naar alle waarschijnlijkheid GC5XDAM, een traditional met als naam 1 - " bankjes route in Maarn en omgeving ". Naar: “Geocaching pakketje aangezien voor bom in Maarn” - www.midlandfm.nl

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews?

GEONEWS

Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


ADVERTENTIE

PAGINA

ADVERTENTIE

GEONEWS

3


PAGINA

4

Introductie van de Garmin Montana 610, 610t Camo, 680 en 680t

door Ruben Heynderycx

Garmin introduceert een nieuwe GPS in de reeks van de Montana’s! De 610, 610t Camo, 680 en 680t maken binnenkort hun intrede op de markt. Wanneer ze zeggen binnenkort, dan bedoelt Garmin in de herfst 2015. Het duurt dus niet meer zo heel lang vooraleer de nieuwe modellen te koop zullen zijn. Deze nieuwe toestellen bezitten een geüpdatet camera met 8MP. Heel handig om tijdens je geocaching avontuur, wandeling, fietstocht, motorrit, jacht, enz., hier en daar een foto met geotag te nemen om jouw beleving vast te leggen. Net zoals de Oregon 6xx en GPSMap 64xx reeks beschikt deze Montana 6xx reeks over GLONASS ondersteuning. GLONASS zorgt ervoor dat je een preciezere locatiebepaling verkrijgt én de GPS sneller een fix heeft. Daarbij komt nog eens een pakket van 250.000 vooraf ingeladen geocaches (of je deze nu gebruikt of niet) in de vorm van een ggz. GGZ is een gecomprimeerde versie van een GPX. GGZ zorgt ervoor dat je miljoenen geocaches kan laden op jouw GPS-toestel (waar dit ook voor goed zou zijn). De nieuwe Montana beschikt tevens over een robuust design met een variatie aan mount- (bevestiging-) en batterijsystemen. Het toestel ondersteund tevens een variatie aan Garmin kaarten, waaronder de TOPO, City Navigator, BirdsEye Satellite beelden, HuntView, BlueChart, enz. De Montana 6xx reeks wordt aangeboden met een 4 inch, tweezijdig oriëntatiescherm (landscape – portrait) en kan bediend worden met handschoenen aan. Het toestel is bestand tegen incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Het kan dus gebruikt worden voor binnen en buiten, regen, sneeuw of incidentele waterspetters. Het toestel is niet geschikt om dieper dan 1 meter onder water te gebruiken en/of meer dan 30 minuten ongeacht de diepte! De nieuwe Montana bezit een 3-assig elektronisch kompas en een barometrische hoogtemeter. Uiteraard is het geheugen van het toestel uit te breiden met een SD-kaartje.

GEONEWS


ADVERTENTIE

PAGINA

De diversiteit aan mount-systemen zorgt ervoor dat het toestel makkelijk te gebruiken is in de wagen, op de fiets, motorfiets, quad, boot, enz. én de 610t Camo is ideaal voor de jagers onder jullie. Met zijn camo-skin gaat hij volledig op in de omgeving. De Montana 6xx reeks heeft alles aan boord om te geocachen, doch mikt Garmin hier meer op de doelgroep jagers met het robuuste design waarbij ze niet zijn overgegaan naar het volledig vlakke scherm zoals bij de Oregon 6xx reeks. Jagers, quadrijders, motorrijders, enz. prefereren een robuust GPS systeem dat tegen een stootje kan en daar is deze Montana uiterst voor geschikt. De Montana 6xx heeft een herlaadbaar batterij-pak (optioneel) of kan gebruikt worden met 2 AA batterijen. Garmin garandeert een gebruik tot 22 uren, afhankelijk van welk soort batterijen je gebruikt. Net zoals andere Garmin reeksen, beschikt ook deze over het draadloze delen van gegevens. Ideaal om waypoints en geocaches over te dragen naar een compatibel GPS systeem van een reisgenoot. Geocachen kan met dit apparaat volledig papierloos!!! Geen gedoe meer met het uitprinten van listings en foto’s, want dit toestel bezorgt je alles wat je nodig hebt: geocache coördinaten, D/T waardes, hints, extra waypoints, volledige beschrijvingen, containergroottes en – wanneer je deze via een geocache manager als GAPP upload – eventuele (spoiler)foto’s die bij de cache horen. Allemaal goed en wel, maar wat moeten deze beestjes nu kosten? Momenteel hebben we enkel de prijzen in Dollars en zijn als volgt: Montana 610: $499.99 Montana 610t Camo: $549.99 Montana 680: $549.99 Montana 680t: $599.99

Bron: http://rh-design.be/RubensEmpire/nieuwe-garmin-montana-gps/#

GEONEWS

5


PAGINA

6

Meet the Geocacher*

Ke nz

o

door Ruben Heynderycx Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘Kenzo’. Kom meer over deze Geocacher te weten door ons interview.

Hoe komt het dat je eraan begonnen bent? Reportage op tv

“Elke vakantie wordt sinds enkele jaren gecombineerd met geocache ”

Zijn er ook kinderen in het gezin die meedoen aan het spelletje? Ik ben zelf nog maar 17 jaar Wat was je allereerste geocache en waar was deze gelokaliseerd? Google maps bekijken waar de cache lag en dan gaan zoeken en ja 3 keer naar daar geweest Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan geocachen? Of heb je jouw vakantie al eens gecombineerd met geocaching? Ja Elke vakantie wordt sinds enkele jaren gecombineerd met geocache we huren fietsen en gaan dan in de voormiddag cachen Zijn er al zaken die je door het geocachen hebt bijgeleerd? Ja vooral geschiedenis over dorpen Wat is het gekste wat je reeds bent tegengekomen tijdens het geocachen? Tijdens een nachtcache 3 combies met 8 mensen Heb je zelf al geocaches verborgen? Ja heb er 17 liggen Heb je zelf al trackable items de wijde wereld ingestuurd? Ben je al trackables verloren? Nee nog niets verloren Laat je andermans trackables van de ene naar de andere cache hoppen? Log je trackables wanneer je er tegenkomt? Ja natuurlijk zo gaat het spel Jep sinds kort wel Bij deze willen we Kenzo ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen.

*Geonews is niet verantwoordelijk voor eventuele spel– of typfouten van de geïnterviewde.


Puzzelplezier 9 2 1 8 7 5 3 4 1 4 7 6 7 5 9 4

5 3 5

PAGINA

4 9

2 7 3 6 1 4 5

7

Omdat een Geocacher goed moet zijn in SUDOKU logisch denken, zal de redactie zijn best doen Vul het diagram zodanig in dat op elke in iedere uitgave een rij, in elke kolom en in elk deelblok hersenbrekertje te van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts plaatsen. De oplossing één keer voorkomen. Elke sudoku van de puzzel is te heeft een unieke oplossing. vinden op pagina 10.

1

1 0

7 2 6 9

1

1

0

1 1

1 0

1

0 1

0 0 1

0

1

0 1

1

1

DROEDEL Een droedel is een raadsel en een woordspel waarbij alleen letters gebruikt worden en waarbij de onderlinge positie dikwijls van belang is. Het is de bedoeling het woord dat uitgebeeld wordt te achterhalen.

0

1 0

BINAIRE PUZZEL Een binaire puzzel bestaat uit enkel nullen en eentjes. In iedere rij en iedere kolom moeten even veel nullen als enen staan, bijvoorbeeld: in een even puzzel van 10 rijen en 10 kolommen staan in iedere rij en iedere kolom vijf nullen en vijf enen. Bovenop deze regel zijn er nog twee regels: er mogen maximaal 2 nullen of 2 enen naast elkaar staan en identieke rijen en kolommen zijn niet toegestaan.

Copyrightinformatie: Puzzel 1: SuDoku Duo, puzzel 17, © Elite n.v. Puzzel 2: Denksport ’Varia Puzzel Vakantieboek’ Nr.3, maart 2013, pagina 62, puzzel 1, © Keesing Nederland BV Amsterdam Puzzel 3 en 4: © Frans Nijs

GEONEWS

1

ADVER-


De geheimen van de Aarde PAGINA

8

Dit jaar onthullen we in iedere uitgave een aardrijkskundig weetje. Deze kunnen gaan over de bouw van onze Aarde, over wat er rond ‘zweeft’, enzovoort.

Atmosfeer De atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Ze is van levensbelang omdat ze de zuurstof levert die nodig is om te kunnen ademen. Ze beschermt ons tegen meteorietinslagen en ultraviolette straling van de zon en houdt zoveel warmte vast dat er op aarde een leefbare temperatuur heerst. Wanneer de zonne-energie vanuit de ruimte de aarde bereikt, dringt ze tussen de 1000 km en 500 km de buitenste laag van de atmosfeer binnen. In deze exosfeer ontsnappen de luchtdeeltjes in de ruimte. We bevinden ons in de zone waar de astronauten in hun capsule om de aarde draaien. Tussen de 100 en 500 km doet de zonne-energie de temperatuur oplopen tot 300°C à 1600°C in de zone die we de thermosfeer noemen. In dit gebied worden ook de radiogolven teruggekaatst, waardoor de kortegolfzenders overal op aarde kunnen ontvangen worden. Door de botsing van de kosmische deeltjes met de atmosfeer ioniseren de atomen en gaan ze gloeien: het poollicht. Daarom noemen we dit gebied ook de ionosfeer. Op 80 km bereikt de temperatuur van de atmosfeer een dieptepunt. Deze hoogte komt overeen met de onderkant van de mesosfeer. Op deze hoogte worden de meeste meteorieten afgeremd en/of verbrand. Op 50 km boven het aardoppervlak bereikt de zonne-energie de stratosfeer, waar ze uit zuurstofatomen ozon maakt. Deze grootste concentratie van ozon noemen we de ozonlaag. Ze is belangrijk omdat ze de schadelijke UV-straling absorbeert. In de onderste 10 km van de atmosfeer doet de zonne-energie alle weerprocessen ontstaan, we noemen die zone dan ook de troposfeer of weersfeer.

Bron: Wereldvisie 5-6 Infoboek Deel 2, © uitgeverij Pelckmans, 2005

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com

NR.

8

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

PAGINA

9

ales

3,

©Rafae lS

JAARGANG

©Rafael Sales

s ©Brent Pulman

Stuur ons uw foto! geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland

Shoot!

©Rafael Sales


ADVERTENTIE PAGINA

10

1

0

1

0

1

1

0

1

0

0

1

0

0

1

1

0

1

0

0

1

0

1

0

1

0

1

1

0

1

0

0

1

1

0

1

0

0

1

1

0

1

0

0

1

1

0

0

1

0

1

0

0

1

0

0

1

1

0

1

1

1

1

0

1

0

0

1

1

0

0

1

0

1

0

1

0

0

1

1

0

0

1

1

0

0

1

0

0

1

1

0

1

0

1

0

1

1

0

0

1

Robin Hood (ROB in HOOD) Dringend (DR in G en D)

Oplossingen 6 4 7 1 2 8 9 5 3

9 1 5 4 3 7 6 2 8

2 8 3 5 9 6 1 4 7

1 2 6 9 7 5 8 3 4

8 7 4 2 6 3 5 1 9

5 3 9 8 1 4 7 6 2

3 5 1 7 4 9 2 8 6

7 6 2 3 8 1 4 9 5

4 9 8 6 5 2 3 7 1


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.