Geonews - december 2015

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

3 ,

N R .

1 1

D E C E M B E R

2 0 1 5

community? Mail het ons!

Geocaching in opmars in Turkije Artikel op pagina 4

Puzzelplezier

IN DIT NUMMER: Meet the Geocacher

2

Geocache Radio

3

Geocaching in opmars in Turkije

4

Puzzelplezier

6

Shoot!

7

Beste wensen

8

Win met Geonews!

9

Uw maandelijkse portie puzzels is terug te vinden op pagina 6

Shoot! Foto’s op pagina 7

Win een paracord armbandje! Wedstrijd op pagina 9

Meet the Geocacher

Mil ja1


PAGINA

2

Meet the Geocacher*

Mil ja1

door Ruben Heynderycx Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘Milja1’. Kom meer over deze Geocacher te weten door ons interview.

Hoe komt het dat je eraan begonnen bent? Wat was de drijfveer, de motivatie, de reden?

“Onze algemene ontwikkeling is met sprongen vooruit gegaan sinds we geocachen.”

Via een meneer die een cache vond! Nieuwsgierigheid deed mij googelen en de rest volgde vanzelf! Zijn er ook kinderen in het gezin die meedoen aan het spelletje? Er zijn 2 kinderen in het gezin. De oudste van 17 is het meest fanatiek, de jongste heeft er niet altijd zin in! Wat was je allereerste geocache en waar was deze gelokaliseerd? De allereerste cache lag op de hoek van de straat en is gevonden doordat die ene meneer ermee bezig is! Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan geocachen? In de komende zomervakantie gaat het apparaat mee! We hopen dan onze eerste caches te rapen buiten Nederland! Verder nooit eerder een paar dagen weggeweest om te caches. Zijn er al zaken die je door het geocachen hebt bijgeleerd? Er zijn van die caches waar je wijzer van wordt! Onze algemene ontwikkeling is met sprongen vooruit gegaan sinds we geocachen. Zeker nu we toch ook het een en ander met de beschrijvingen doen! Heb je zelf al geocaches verborgen? Heb je zelf al trackable items de wijde wereld ingestuurd? In onze eigen tuin ligt een cache en mijn eerste TB gaat komende vakantie van Denemarken naar huis! Wat is het gekste wat je reeds bent tegengekomen tijdens het geocachen? Mensen drollen in de buurt van een cache! Bij deze willen we Milja1 ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen. *Geonews is niet verantwoordelijk voor eventuele spel– of typfouten van de geïnterviewde.


ADVERTENTIE

PAGINA

Geocache Radio Aflevering 28 van de Geocache Radio podcast gaat deze keer over geocoins. Hoe is het allemaal begonnen? Wat moet je doen bij het vinden en activeren van een geocoin? En we hebben een exclusief interview met Jon Stanley, beter gekend als Moun10Bike en nog beter gekend als de uitvinder van de geocoin. Het is de man die het begrip geocoins heeft geïntroduceerd in de geocaching-wereld. En je kan nog iets winnen bij Geocache Radio. We geven een exclusief exemplaar weg van het boek van Chris Mackey, een blik achter de schaermen van de beroemdste en bekendste geocoins ter wereld. Hoe je dit kan winnen? Luisteren potverdikke Verder is er nog wat uitleg over de één van de leukste kano-caches in Nederland en de hotspots van het moment. U leest het, weer een overvolle aflevering van Geocache Radio Podcast. U kunt ons bekijken via ons YouTube-kanaal Geocache Radio: https://youtu.be/iOmD647hw0U en op de website www.geocacheradio.eu

3


PAGINA

4

Geocaching in opmars in Turkije door Leyla Yvonne Ergil / Brent Pulmans

ISTANBUL (TR) - Geocaching wordt steeds populairder in Turkije, veelal door de invloed van westerse toeristen die aan Geocaching doen in de Turkse grootsteden. Naar schatting 200 Turken doen aan Geocaching in hun thuisland. De Turkse journaliste Leyla Yvonne Ergil had de kans Özgehan Omağ te interviewen. Omağ is een 38-jarige ingenieur en is zeer bekend in de Turkse Geocachingcommunity. Maandelijks organiseert hij meet-and-greets, daarnaast beheert hij ook de twee meest actieve Facebookgroepen in verband met Geocaching in Turkije, namelijk Geocaching Türkiye Oyuncuları en Geocaching Türkiye Official. Omağ hoorde voor het eerst over Geocaching op vakantie in Canada. Bij zijn terugkeer in Turkije hield hij zichzelf een doel voor ogen: Geocaching aan bekendheid doen winnen in zijn thuisland. Volgens Omağ draait het bij Geocaching vooral om de weg naar de cache en de avonturen die eraan vasthangen. Journaliste Leyla Yvonne Ergil vroeg aan Özgehan Omağ wanneer de eerste Geocache in Turkije geplaatst werd. Volgens hem was dat in 2002 en werd deze geplaatst door een buitenlander die op reis was in Turkije. Omağ voegde er nog aan toe dat tot op heden er zeer veel toeristen aan Geocaching doen in zijn land. Bij het bekijken van de logs is het zelfs zo dat er vaak meer buitenlanders in het logboek geregistreerd staan dan Turkse Geocachers. Door Omağs inspanningen om de community te vergroten in Turkije zijn er al heel wat Geocachers en Geocaches bijgekomen in de afgelopen jaren. In de regio van Istanbul, Ankara en İzmir zijn de meeste cachers terug te vinden. Momenteel zijn er zo’n 250 actieve Geocaches terug te vinden in Istanbul, de grootste stad van het land. Al deze caches zijn geregistreerd op de website van geocaching.com, dewelke reeds in 18 talen vertaald werd. De Turkse versie van geocaching.com werd vertaald door Omağs team, alsook de applicatie voor Android. Ieder jaar probeert de Turkse Geocachingcommunity om een CITO-event op poten te zetten. “Dit soort event wordt over heel de wereld regelmatig georganiseerd en het doel ervan is om het gebied waarin we spelen, dat gewoonweg de hele wereld is, proper te houden.”, voegt Omağ er aan toe. Voor meer informatie over Geocaching in Turkije: bekijk de Facebookgroepen Geocaching Türkiye Oyuncuları en Geocaching Türkiye Official of de website www.omactivities.com, die Özgehan Omağ zelf maakte. Naar: “Geocaching: Turkey plays the global GPS game” - Daily Sabah

Leden van de Turkse Facebookgroep Geocaching Türkiye Official op een meet-and-greet


De geheimen van de Aarde Dit jaar onthullen we in iedere uitgave een weetje over onze planeet. Deze kunnen gaan over de bouw van onze Aarde, over wat er rond ‘zweeft’, enzovoort.

PAGINA

5

Zonnewende De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden en de Steenbokskeerkring in het zuiden. Naarmate de zon schijnbaar in de richting van de Kreeftskeerkring beweegt, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon schijnbaar naar de Steenbokskeerkring beweegt, is dit andersom. De zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de betreffende keerkring staat. Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. Er is dan sprake van een equinox of nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang. Er kunnen een zomerwende en een winterwende worden onderscheiden. Op het noordelijk halfrond vinden ze respectievelijk plaats in juni ("juniwende") en in december ("decemberwende"), op het zuidelijk halfrond is dat andersom. Rond de winterwende komt de zon ten noorden van de noordpoolcirkel respectievelijk ten zuiden van de zuidpoolcirkel niet meer boven de horizon. Hoe meer men richting de polen gaat, hoe meer dagen per jaar dit het geval is. Van een aantal schriftloze culturen is bekend dat men het verschijnsel van de zonnewende kende en mogelijk van groot belang achtte (bijvoorbeeld Stonehenge en het Goseck-observatorium). Mogelijk vierde men ook toen al feesten tijdens beide gebeurtenissen. Deze feesten spelen in diverse moderne culturen nog steeds een rol. In de prehistorie, al voordat klokken en kalenders bestonden, konden mensen de dag van de zonnewende bepalen. Zij kenden niet de noorder- en zuiderkeerkring, maar zagen wel elke dag de zon een baan langs de hemel beschrijven. Elke dag komt de zon op een ander punt aan de horizon op, en gaat zij op een ander punt onder. Ook is de maximale hoogte die de zon bereikt aan de hemel op elke dag anders. Als het zomer gaat worden, gaat de zon steeds noordelijker op- en onder, en komt zij ook rond het middaguur steeds hoger aan de hemel staan. Na de zonnewende van de zomer gaat ze weer terug. Een zonnewende was vroeger te bepalen door het gebruiken van voorwerpen zoals stenen, stokken of bouwwerken, die bijvoorbeeld door hun schaduw elk jaar opnieuw het tijdstip van de zonnewende aangaven. Bron: “Zonnewende” - nl.wikipedia.org - Wikipedia, De vrije encyclopedie

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


PAGINA

6

2 8 1

6

SUDOKU Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts ĂŠĂŠn keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

1 7 9 2 5

Deze sterren geven aan wat de moeilijkheid is van de opgave.

Puzzelplezier

4

4 3

6 9 8 2 4 7 6 3 9 5 8 1 8 7

3 7 9 2 1

Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, doet de redactie zijn best om in iedere uitgave hersenbrekertjes te plaatsen. De oplossing van de puzzels zijn te vinden op pagina 10.

6 1 8 2 8 9 6 3 7 2 9 6 9 4 8 7 8 1 5 3 7 6 8 1 5 6 7 4 9 2 Geonews heeft uw hulp nodig!

6 1 6 5 9 4 1 3 4 2 6 3 5 4 5 1 8 2 6 7 2 3 8 1

Iedere maand proberen we Geonews zo goed mogelijk te vullen. Om aan uw wensen te kunnen voldoen, zouden we graag weten wat voor puzzels volgend jaar graag zou zien verschijnen in Geonews. Laat het ons weten via onze Facebookpagina of via ons e-mailadres geonews@hotmail.nl


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com

JAARGANG

3,

NR.

© Bjorn De Mecheleir

11

PAGINA

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

© Rafael Sales

Stuur ons uw foto!

Shoot!

geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland

© Brent Pulmans

©Nick Van Bael

7


PAGINA

8


JAARGANG

3,

NR.

11

PAGINA

In februari 2013 werd de grens van 2 miljoen actieve Geocaches wereldwijd bereikt. Destijds publiceerde geocaching.com ook statistieken over het aantal Geocaches per land. Wat moet je doen om te winnen? Surf naar geonewsbene.com/wedstrijd-2015 en beantwoord volgende vraag: Hoeveel Geocaches waren er, volgens geocaching.com, actief in Turkije anno januari 2013? Wat kan je winnen? Geonews en geocachingshop.nl geven deze maand vier keer een paracord armbandje weg! Veel succes!

9


PAGINA

Oplossingen

10

4 8 6 1 7 3 9 2 5

2 1 9 8 4 5 6 7 3

3 7 5 9 2 6 8 1 4

7 4 8 2 3 9 5 6 1

6 9 1 4 5 7 2 3 8

5 3 2 6 8 1 4 9 7

1 2 4 3 6 8 7 5 9

9 6 7 5 1 4 3 8 2

8 5 3 7 9 2 1 4 6

3 8 7 9 6 2 5 4 1

6 4 5 1 7 3 2 9 8

1 9 2 5 8 4 3 7 6

8 6 4 3 9 7 1 5 2

5 7 3 2 1 6 4 8 9

9 2 1 4 5 8 6 3 7

7 1 9 6 3 5 8 2 4

2 5 6 8 4 9 7 1 3

4 3 8 7 2 1 9 6 5

4 6 8 5 1 2 9 3 7

9 1 2 8 7 3 5 4 6

7 5 3 6 4 9 8 1 2

3 8 1 9 2 5 6 7 4

5 4 7 1 8 6 2 9 3

2 9 6 4 3 7 1 5 8

1 7 5 2 6 4 3 8 9

6 3 9 7 5 8 4 2 1

8 2 4 3 9 1 7 6 5

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

Bestel onze special edition nu voor slechts â‚Ź2,50 via geonewsbene.com met actiecode GSE2015 Dienstmededeling De Geonews redactie heeft besloten om het forum van geonewsbene.com te sluiten. De aanleiding tot deze sluiting is dat het forum bijna niet gebruikt wordt. Het leek ons dus beter om het forum te verwijderen om de website overzichtelijker te houden. Het forum werd geopend op 4 januari 2014. In het beginstadium van het forum was er redelijk wat activiteit, maar dat doofde al snel uit. In 2015 werd er zo goed als niets gepost op het forum.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.