Geonews - februari 2014

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

2 ,

N R .

2

F E B R U A R I

2 0 1 4

community? Mail het ons!

www.geonewsbene.com

Ma

Meet the Geocacher

rhe

IN DIT NUMMER: Megareeksen

2

Meet the Geocacher

4

Oeps...

5

Puzzel-plezier

6

Wedstrijd

7

Shoot!

8

Geonews zoekt...

10

Wat heeft Ludo Helsen met Geocaching te maken? Kom het te weten op pagina 5!

Win met Geonews! Wedstrijd op pagina 7!

Uw maandelijkse portie puzzelplezier‌ te vinden op pagina 6. Oplossingen op pagina 9


PAGINA

2

Omdat aantallen belangrijk zijn? door Brent Pulmans

Geocaching is een hobby gemaakt voor de fun, toch? Met andere woorden: het aantal caches dat we vinden doet er niet toe, zolang het maar leuk blijft. Eén mooie cache is vaak veel beter dan een hele hoop caches waar je niets aan hebt. Desondanks komt het steeds meer en meer voor dat Geocachers megareeksen gaan verstoppen. Dit doen ze waarschijnlijk om anderen - en misschien ook zichzelf - bezig te houden. Deze megareeksen bestaan veelal uit meer dan honderd caches en sommige reeksen bieden weinig afwisseling. Megareeksen, het wordt stilaan een fenomeen in België. Nederland daarentegen is tot nu toe nog gespaard gebleven van monsterlijk grote reeksen. Maar van waar komt het idee van het maken van een megareeks nu eigenlijk? Dat antwoord is simpel: waar komt Geocaching vandaan? De Verenigde Staten van Amerika natuurlijk! Een van de grootste reeksen die je er kan vinden is een reeks genaamd ‘E.T.’. Met ongeveer 2400 Geocaches kunnen we dit zelfs geen megareeks meer noemen, een megamonsterreeks zou een betere benaming zijn. De E.T.-reeks ligt rondom Area 51, een Amerikaanse legerbasis waar wel eens buitenaardse activiteit wordt gerapporteerd en waar vroeger het wereldwijde centrum van UFOwaarnemingen zich bevond. Er hangen enorm veel mythes rond de basis en het dorpje Rachel in de staat Nevada leefde decennia lang van de inkomsten die ze putten uit het ‘alientoerisme’. Enkele jaren geleden veranderde dat plotseling: doordat Geocaching door de hierboven vermelde mega(monster)reeks sterk kwam opzetten in de regio, konden de inwoners van Rachel nu inkomsten putten uit het ‘schattenjachttoerisme’ dat Geocachers zoals ons creëerden. Nabij Rachel is men ook zeer creatief geweest met het plaatsen van Geocaches: men maakte op de kaart een alienhoofd en een ufo van caches. (zie afbeeldingen hieronder)

GEONEWS


PAGINA

Nu terug naar het onderwerp: de megareeksen in de lage landen. Megareeksen zijn vooral te vinden in de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Een goed voorbeeld hiervan is de Dalton-reeks, een reeks van iets meer dan 200 Geocaches die naast het Albertkanaal, kanaal Bocholt-Herentals en kanaal Dessel-Kwaadmechelen ligt. De Geocaches zijn ongelooflijk simpel en velen zien het dan ook als de perfecte reeks om het aantal founds eens goed op te krikken. Zouden we dat niet allemaal willen? Misschien. Ik kan uiteraard niet in mijn glazen bol zien wat anderen denken. Megareeksen kunnen uiteraard ook leuk zijn, zo is er in Laakdal (provincie Antwerpen) onlangs de reeks VVV-Laakdal verschenen. Deze reeks bestaat uit 111 mysteries (inclusief bonussen), verspreid over de gemeente Laakdal. Ze biedt verschillende soorten mysteries van verschillende moeilijkheidsgraden, voor elk wat wils. Hebt u zelf al eens een megareeks gevonden of gelegd? Hebt u er al gevonden in het buitenland? We horen het graag van u op ons forum. www.geonewsbene.com/forum

Geonews vraagt zich af hoe vaak onze lezers onze website bezoeken. Vandaar hebben we een poll op onze homepage geplaatst. De poll is volledig anoniem en geeft ons een blik op de activiteit van Geocachers op onze website. Wij willen u vriendelijk vragen deze in te vullen. Invullen duurt minder dan 30 seconden. Alvast bedankt!

GEONEWS

3


PAGINA

4

Ma

Meet the Geocacher*

rhe

door Ruben Heynderycx Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘Marhe’. Kom meer over deze Geocacher te weten door ons interview.

Wanneer ben je begonnen met geocaching? 2009 Hoe komt het dat je eraan begonnen bent? een vriend had wat nieuws en hij zei ga je mee schat zoeken in het bos en ja hoor verkocht /verslaafd Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan geocachen? Of heb je jouw vakantie al eens gecombineerd met geocaching? als wij met vakantie gaan of een weekend gaan kamperen zoeken wij campings waar veel caches in de buurt liggen

“Ook wij loggen trackables en verstoppen ze weer in andere caches“

Zijn er al zaken die je door het geocachen hebt bijgeleerd? je komt op plekken waar je anders nooit komt en ja, je leert van de mooie puzzels en de vragen bij sommige, daar kan je ook wat van leren Wat is het gekste wat je reeds bent tegengekomen tijdens het geocachen? je geloofd het niet maar een een overblijfsel van de Russen: een trein station midden in de bossen van het voormalige Oost Duitsland. Het was een lostplace cache. En het oefenschietterrein van Hitler z,n leger Heb je zelf al geocaches verborgen? Heb je zelf al trackable items de wijde wereld ingestuurd? We hebben zelf zeven gelegd. een Mysterie, twee multi's en vier tradi,s. We zijn jammer genoeg al een paar trackables kwijt. Ook wij loggen trackables en verstoppen ze weer in andere caches Bij deze willen we Marhe ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen.

*Geonews is niet verantwoordelijk voor spelfouten of grammaticale fouten van de geïnterviewde. Het interview is weergegeven zoals de geïnterviewde het online beantwoord heeft.


PAGINA

5

Oeps... door Brent Pulmans

Uit een interview van het Nieuwsblad bleek onlangs dat politicus Ludo Helsen zo nu en dan ook eens aan Geocaching doet. In het interview verklaarde hij dat zijn dochter Joke en haar gezin al jaren Geocachers zijn en dat Helsen en zijn vrouw op hun jaarlijkse vakantie in Frankrijk ook worden betrokken in de schattenjacht. In het interview legde Helsen ook het begrip ‘coin’ uit, maar maakte toch een fout door de journalist een coin te laten zien: de foto van de coin (met code!) werd gewoonweg op het internet gepubliceerd. Buiten dit foutje deed Ludo Helsen volgens ons niets verkeerd in het interview. Hij vertelde de journalist dat hij door Geocaching al verschillende mooie plekjes heeft gevonden die hij zonder deze hobby nooit gevonden zou hebben. Als we Helsen moeten geloven zal hij of zijn familie de coin op een dag naar Zuid-Afrika brengen. ADVERTENTIE

De vermeende Geocoin


PAGINA

Puzzelplezier

6

Moeilijkheidsgraad:

9 3 1

4 6 5 4 2

3 7 4 9 7

1

Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, zal de redactie zijn best doen in iedere uitgave een hersenbrekertje te plaatsen. De oplossing van alle puzzels zijn te vinden op pagina 9. Veel plezier!

2 1 7 6

1 8 6 4 5 7 2 4

SUDOKU Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts één keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

+

8 CIJFERSOM Plaats de cijfers 1 t.e.m. 4 zodanig dat ze in elke rij en in elke kolom eenmaal voorkomen. De cijfers in een vetomrand vak geven de uitkomst van de som van de getallen binnen dat vetomrand vak.

2 7

8 3

9 5 2 3 5 6 1 9 3 2 5 2 8 3 7 1 4 6

5

Moeilijkheidsgraad:

2 6

9

GEONEWS

Ter informatie: copyright: Puzzel 1: ©Elite n.v., Gepubliceerd in ‘SuDoku Duo’, gedistribueerd door INVENTUM bvba; Puzzel 2: ©Denksport®, Gepubliceerd in ‘Doorbijters verdienen Venco’; Puzzel 3: idem puzzel 2


JAARGANG

2,

NR.

PAGINA

2

7

Los onderstaande puzzel op en win een ‘Butterfly Cacher Waterworld’ coin!

CIJFERPIRAMIDE Elk getal is de som van de twee getallen eronder. Vul de witte hokjes in zodat je het cijfer in de oranje driehoek bekomt.

Hoe neem ik deel aan de wedstrijd? Surf naar http://www.geonewsbene.com/wedstrijd-2014 en vul uw gegevens in. In het vak ‘Antwoord’ vult u het door u bekomen getal in. Gebruik geen spaties! Bijvoorbeeld: Indien het antwoord 123 is, vult u 123 in en niet 1 2 3. Gebruik ook geen komma’s! Bijvoorbeeld: Indien het antwoord 123 is, vult u 123 in en niet 123,00. De winnaar van de wedstrijd wordt persoonlijk verwittigd en ontvangt zijn/haar prijs spoedig.


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com

JAARGANG

2,

NR.

2

PAGINA

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

8

©Nick Van Bael

©David De Doncker

Shoo

t!

Stuur ons uw foto! geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland

©Bart Vennekens


PAGINA

2 8 6 5 4 9 7 1 3

7 1 5 3 2 6 9 4 8

Oplossingen

9

9 4 3 7 8 1 6 5 2

3 9 7 1 6 5 8 2 4

8 6 4 9 3 2 1 7 5

1 5 2 8 7 4 3 6 9

4 3 9 6 5 7 2 8 1

6 2 1 4 9 8 5 3 7

5 7 8 2 1 3 4 9 6

4 8 9 3 6 7 2 1 5

2 6 3 8 1 5 4 9 7

7 1 5 2 9 4 6 3 8

6 3 1 5 7 2 8 4 9

8 5 7 9 4 1 3 6 2

9 4 2 6 3 8 7 5 1

1 9 8 4 2 3 5 7 6

3 2 6 7 5 9 1 8 4

5 7 4 1 8 6 9 2 3


JAARGANG

2,

NR.

2

PAGINA

10

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com

Geonews zoekt… (nog steeds) Eventhopper Bezoekt u regelmatig events en schrijft u graag samenvattingen of maakt u graag foto’s? Dan bent u de persoon die Geonews zoekt!

Fotograaf Speciale aanbieding met fotografie en doet u dat ook

Bent u graag bezig graag tijdens het Geocachen? Dan bent u de persoon die Geonews zoekt! Gedurende het jaar 2013 ontvangen nieuwe leden de digitale versie van Geonews volledig gratis in hun mailbox.

Bent u geïnteresseerd in de functie van eventhopper of fotograaf voor Geonews? Neem snel contact met ons op! Mail naar geonews@hotmail.nl om u op te geven of om meer informatie te bekomen. (Let wel: deze functies zijn op vrijwillige basis)

ADVERTENTIE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.