Page 1

TRANSPORTUL SI DISTRIBUTIA ENERGIEI ELECTRICE


Sistemul energetic national - SEN  Alimentarea consumatorilor nu se face direct de la centralele electrice ci prin intermediul sistemului energetic national.  Acesta este format dintr-o retea de circuit inchis in care centrala debiteaza energie , iar consumatorii absorb energia debitata.


Transportul energiei electrice

 reţelele de transport şi distributie a

energiei electrice sunt necesare ca verigi intermediare pentru transportul energiei electrice de la centralele electrice până în centrele de consum si pentru distribuirea acesteia catre receptoarele consumatorilor.


 Energia nu poate fi inmagazinata si de aceea trebuie consumata imediat  Pentru a fi cât mai economic, transportul energiei electrice la distante mari se face la tensiuni foarte mari.


Reţelele de transport si distribuţie a energiei electrice  reprezinta elemente de legatura intre sursele de energie electrica si consumatori  constau intr-un ansamblu de linii electrice aeriene,sau subterane,legate intre ele prin transformatoare dispuse in statii sau posturi de transformare.


Sistemul de retele - componente 

- statie ridicatoare de tensiune (SR1) - care ridica tensiunea produsa de generator (6-24Kv) la valoarea de 110Kv sau 220 Kv

- linii electrice aeriene de inalta tensiune (L1) - formate din 4 conductori din otel-aluminiu prin care se transporta energia electrica la distante mari

- statii coborâtoare de tensiune - coboara tensiunea la o anumita valoare  - SC1 de la 110Kv sau 220Kv la 35 Kv  - SC2 de la 35 KV LA 6 kV  - PT de la 6 Kv la 400/230 V

- linii electrice subterane de medie tensiune (L2) - formate din cabluri subterane care transporta energia de la statiile de medie tensiune (care se afla la marginea unei asezari umane) spre consumatorii de medie tensiune sau posturile de transformare PT.


Schema unei retele de transport si distributie a energiei electrice G1 6KV

SR1

110KV

L1

35KV

SC1

L2

6KV

SC2

400/230V

L2

PT1

L2

G2


Cerinţe impuse instalaţiilor de transport si distribuţie  Asigurarea continuitatii in  

 

alimentarea cu energie a consumatorilor Siguranta in functionare Asigurarea parametrilor calitativi ai energiei electrice furnizate consumatorilor Eficienta economica Cerinte legate de protectia mediului inconjurator


CLASIFICAREA REŢELELOR ELECTRICE După tensiunea nominală, reţelele electrice pot fi: -de joasa tensiune JT – pana 100 V; -de medie tensiune MT -( 100-35.000 V) -de inalta tensiune IT (35.000- 400.000V ); -de foarte inalta tensiune FIT- peste 400kV ; • După destinaţie,reţelele electrice pot fi: -de transport; -de distributie; -de utilizare; Dupa configuratie retelele electrice se clasifica astfel: -retele radiale -retele buclate; -retele buclate complex;


Statii ridicatoare de tensiune Transformator de evacuare Centrala Nucleara Cernavoda


Statie electrica coboratoare de tensiune  Statie electrica ABB 110/20kV (Harman- Brasov)


Statie electrica coboratoare de tensiune  Transformator de la 6 Kv / 400/230 V


Liniile electrice  sunt elemente ale reţelelor de transport şi distribuţie prin intermediul cărora se transportă şi se distribuie energia electrică.

După modul construcţiei, liniile electrice se împart în:


Elemente constructive ale LEA     

conductoarele izolatoarele; stâlpii; armăturile; clemele;


Liniile electrice subterane (LES)  transportul şi distribuţia energiei electrice la consumatorii din oraşe, de pe platformele industriale ,în staţii şi centrale electrice.


Avantajele LES


Dezavantajele LES


Costurile energiei electrice


Transportul energiei electrice fără fir ( wireless)  Transmiterea de energie electrică de la o sursă de energie la consumatori fără fire conductoare

 Eficienta redusa a transmiterii si problemele de siguranta au sabotat incercarile transferului de energie wireless


Nikola Tesla  La inceputul secolului XX, Nikola Tesla a propus folosirea unor bobine uriase pentru a transmite eletricitate prin troposfera si a alimenta casele oamenilor


Turnul Wardenclyffe  Nikola Tesla a inceput chiar

demersurile pentru construirea Turnului Wardenclyffe din Long Island, New Yok,, ce avea sa testeze si ideea de transfer, fara cabluri, a energiei electrice.

 Povestea spune ca finantatorii

lui Tesla si-au retras fondurile atunci cand au inteles ca nu ar exista o modalitate eficienta prin care sa se asigure ca oamenii vor plati pentru electricitatea folosita, iar centralele electrice prin cabluri au fost alese in schimb.


Transmisia wireless(1)

 Transmiterea electricitatii cu ajutorul undelor radio

este, probabil, cea mai evidenta solutie, de vreme ce se pot folosi, in principiu, aceiasi transmitatori si receptori utilizati in comunicatiile Wi-Fi.

 Compania Powercast din Pittsburgh a utilizat aceasta

tehnologie pentru a transmite microwatti si miliwatii de putere la cel putin 15 metri distanta, catre niste senzori industriali.

 Se crede ca o abordare similara ar putea fi folosita intr-o zi pentru a realimenta dispozitive mici, precum telecomenzile, ceasurile cu alarma si chiar telefoanele mobile.


Transmisia wireless(2)

 O a doua posibilitate, pentru dispozitive cu o nevoie mai mare de energie eletrica, o reprezinta declansarea unei raze laser infrarosii bine focusate catre o celula fotovoltaica, care sa transforme raza in energie electrica.

 Este abordarea adoptata de PoweBeam, dar momentan, gradul sau de eficienta este de numai 15-30%.

 Chiar daca ar servi unor aplicatii ceva mai energofage decat

alimentarea prin unde radio, in practica ar insemna, totusi, o mare risipa.


Transmisia wireless(3)

 A treia posibilitate pentru alimentarea cu energie fara cabluri este inductia magnetica, cea mai tentanta alternativa pentru aplicatiile domestice.

 Un camp magnetic fluctuant emanand dintr-o bobina

poate induce un curent electric intr-o alta bobina apropiata. Este si modalitatea prin care multe dispozitive, precum periutele de dinti electrice si chiar unele telefoane mobile isi reincarca bateriile golite.


Transmisia wireless(4)

 Companiile producatoare de aparatura

electronica puternic consumatoare se arata dispuse sa investeasca in "transferul rezonant".

 Sony, spre exemplu, a facut deja demonstratia unui televizor wireless, iar Intel investigheaza aceasta tehnologie pentru a o aplica unor dispozitive electrice.


Transmisia wireless - dezavantaje

 Toate tehnologiile prezinta un eventual risc in interactiunea

termica cu trupul uman, in acelasi mod in care o face si radiatia telefoanelor mobile .

 Daca metodele de transmisiune wireless a energiei se

incadreaza toate in criteriile stabilite international, atunci expunerea nu ar trebui sa prezinte riscuri mai mari decat cele ale telefoniei mobile.

 Faptul ca aceste aplicatii au o eficienta de numai 10 pana la 60% inseamna ca ar fi irosita 90 pana la 40% din electricitate, cu implcatii majore economice si asupra incalzirii globale.

Transport energie  
Transport energie  
Advertisement