Page 1

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Manual de utilizare

CADdy++ / SEE Electrical

Planuri instalatii electrice

Versiunea 2005 Editia 15.11.2005 Valabil si pentru versiunea V4R1 B147

Copyright Copyright (c) IGE-XAO Junie 2005. Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestui manual nu va fi reprodusa, transcrisa, salvata sau tradusa, sub nici o forma sau din nici un motiv, fara autorizarea scrisa a IGE-XAO, 25-27 bld Victor Hugo, Immeuble Pythagore 31773 COLOMIERS CEDEX FRANCE.

Versiune 2005

1


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

1. Introducere __________________________________________________________ Acest Manual de utilizare are drept scop furnizarea notiunilor de baza in crearea unui plan de instalatie electrica.Contine un plan de instalatie electrica in care planul cladirii este realizat in AutoCad si importat din fisier DWG. Cladirea este echipata cu un tablou de distributie, corpuri de iluminat, intrerupatoare, prize si conductoare trase in tub pvc montat sub tencuiala.Instalatia electrica a apartamentul va contine 6 circuite de priza (C1 – C6, cu trasee sub tencuiala in tub PVC16) si un circuit de iluminat C7 (cu traseu sub tencuiala in tub PVC13). Exemplul de proiect este salvat sub numele Proiect Tutorial - Planuri instalatii electrice. Va rugam sa urmati acest capitol pas-cu-pas.

Notiuni introductive Programul este realizat pentru instalatii aparente montate pe tencuiala. Acest lucru nu este o piedica in realizarea instalatiilor sub tencuiala, cu conductoare trase in tub pvc.In exemplul descris in acest manual vom vedea cum se poate adapta pentru instalatie executata sub tencuiala. - Planul se realizeaza in 2 dimensiuni X si Y (vedere de sus) iar dimensiunea Z, pe verticala, respectiv, inaltimea de montaj a aparatelor si a traseului de cablu (elevatie) se indica fie uniform pentru toate aparatele fie individual, daca sunt diferite. - Originea de la care se masoara inaltimea de montaj a aparatelor si a traseului de cabluri, este pardoseala. - Spre deosebire de Autocad unde traseele de cabluri sunt simple linii, in CADdy++/SEE Electrical li se atribuie proprietati electrice, de aceea metoda de realizare a planului este mai laborioasa, invitand proiectantul sa gindeasca pas cu pas instalatia si sa realizeze legaturile necesare intre aparate, doze, cutii de derivatie, cabluri, tablouri etc. Cistigul care se obtine este un proiect riguros si exact, in ce priveste traseele alese, care trebuie sa fie reale si posibil de executat de instalator (se pot evidentia exact ocolirile, devierile de traseu, urcarile, coborarile etc.) lungimea cablurilor, legaturile dintre aparate. - Conteaza ordinea in care se realizeaza planul: mai intai inserarea tuturor simbolurilor si apoi realizarea legaturilor. - Sunt foarte importante dozele si cutiile de derivatie care indica exact legaturile la aparate si determina implicit lungimea cablului la acele aparate.

1.1. Cum calculeaza CADdy++/SEE Electrical lungimea cablului (in cazul nostru a traseului)? Sunt inserate doua simboluri pe un plan de instalatie (imaginea de mai jos). Inaltimea ambelor simboluri este de 1.000 mm de la nivelul pardoselii. Inaltimea traseului cablului fiind la 2.000 mm (Elevatie implicita cablu din Proprietati pagina), lungimea calculata a cablului este 4.500 mm: urcarea de la primul simbol la traseu (2.000 – 1.000) + traseul L (2.500 mm intre simboluri) + coborarea la al doilea simbol (2.000 – 1.000 ). Aceasta da lungimea totala de 1.000 + 2.500 + 1.000 = 4.500 mm.

Versiune 2005

2


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

(reprezentare in realitate – vedere laterala)

(reprezentare in program - vedere de sus) Daca se face legatura in bucla, la o a treia priza (imaginea de mai jos), inseamna, ca va fi creat inca un cablu (intre a doua si a treia priza) si calculul lungimii lui va fi facut pe baza exemplului prezentat mai sus. Asta inseamna, ca o portiune de cablu (urcarea la a doua priza) va fi calculata in plus la lungimea totala. Pentru evitarea acestor probleme se pun cutii de derivatie, sau doze (cum se procedeza si in realitate). Realizarea legaturilor intre simboluri cu cabluri se modifica astfel: - primul cablu, intre prima priza si cutia de derivatie, - al doilea cablu, intre cutia de derivatie si a doua priza, - al treilea cablu, intre cutia de derivatie si a treia priza.

(reprezentare in realitate – vedere laterala)

CORECT (reprezentare in program - vedere de sus)

Lungimea cablului in acest caz este: de 3 ori coborarea la prize + traseul orizontal. Versiune 2005

3


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

INCORECT

sau

1.2. Elevatie la traseu, cand exista un obstacol care trebuie ocolit In cazul cand exista obstacol in calea traseului si trebuie ocolit, se insereaza doua simboluri ca in imaginea de mai jos: Traseu in sus si Traseu in jos din baza de date simboluri Instalatii electrice, directorul de simboluri Simboluri cablu.

(reprezentare in program - vedere de sus) Deoarece celor 2 simboluri, li se vor atasa lungimile (elevatia) traseului de urcare si de coborire programul le va lua in considerare la calculul lungimii totale a traseului.

(reprezentare in realitate - vedere laterala) ATENTIE:

Legaturile cu cabluri se fac intre 2 simboluri. Este gresit cand faceti o legatura in linie intre mai multe simboluri legand numai primul si ultimul simbol (cele intermediare nu vor fi legate).

1.3. Texte in CADdy++/SEE Electrical Crearea unui text in CADdy++/SEE Electrical se poate face utilizand functia Nou din meniul , iar editarea se poate face utilizand functia Editare din meniul Text sau apasand butonul . Text sau apasand butonul

Exemplu creare text nou: 1.M

Text

2.M

Nou (icoana cu un A negru creaza un text Puteti da clic pe icoana nou, icoana cu un A rosu este folosita pentru editarea unor texte existente).

Versiune 2005

4


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

3.+

Mutati cursorul in caseta de dialog Editor Text‌.

4.#

<Text> Introduceti textul.

5.>

Selectati atributele de text dorite, ca marime, ajustare, Alieniere st., sau Aliniere centr.

6.+

Inserati textul in desen. Caseta de dialog ramane deschisa!

7.+

Mutati cursorul in caseta de dialog Editor Text din nou.

8.

Schimbati textul existent sau introduceti un text nou, plasati textul in desen etc.

9.>

ATENTIE:

Versiune 2005

Clic pe butonul Editor Text.

pentru a inchide caseta de dialog

Inaltimea textului depinde de scara simbolului. Unghiul textului depinde de unghiul de rotire al simbolului. Din acest motiv uneori este nevoie la final sa se ajusteze si uniformizeze textele.

5


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

1.4. Imprimare Dupa ce proiectul este completat, poate fi imprimat din meniul Fisier / Imprimare. 1.M Fisier 2.M Imprimare

ATENTIE:

Versiune 2005

La imprimarea unei pagini in modulul Planuri instalatii electrice trebuie sa fie setata casuta Imprimare color (imaginea de mai sus), chiar daca nu se imprima color.

6


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

2. Crearea unui plan de instalatie ________________________________________________________ Se creeaza un proiect nou pe baza celor descrise in Capitolul 2 din Manualul Scheme electrice. Cand doriti sa creati un plan de instalatie, trebuie sa selectati Planuri instalatii electrice.

Ghid Rapid: Clic dreapta in managerul de proiecte pe “Planuri instalatii electrice” si utilizati functia Pagina noua.

Apare caseta de dialog “Date despre Pagina”:

Inserati informatiile urmatoare in caseta de dialog: *

Pagina:

#

Numarul paginii: "1" (sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical)

*

Index

#

A, B sau similar (nu este utilizat in acest exemplu)

*

Data creare pagina

#

Sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical

Versiune 2005

7


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

*

Data revizuire pagina

#

Sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical

*

Pagina Creata De

#

Initialele Dvs.

*

Descriere pagina-linia 01

#

Apartament

#

OK

IGE+XAO

CADdy++/SEE Electrical creeaza si deschide pagina 1. NOTA:

Meniurile sunt ajustate pentru a se potrivi exact cu tipul de desen cu care lucrati. Cand acest tip de desen este activ, este disponibil pentru Planuri de instalatii electrice un set nou de functionalitati.

!!! Se creeaza inca o pagina noua in proiect pe baza celor descrise mai sus, fara nici o informare de pagina. De aceasta pagina este nevoie pentru prelucrarea desenului importat. Se importa fiserul DWG utilizand functia Desen AutoCAD DWG/DXF/DXB din meniul Fisier > Deschide.

Versiune 2005

8


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Se selecteaza fisierul â&#x20AC;?Plan Apartament.dwgâ&#x20AC;? de importat, Scara desen - se seteaza 1.0 pentru a nu modifica scara originala a planului, Sterge pagina inainte de import - se selecteaza pentru ca sablonul de desen sa se stearga automat la import, pentru ca dupa import pe pagina sa ramana numai planul, Citeste info. layer ale desenului - se selecteaza in cazul cand este nevoie de informatii de straturi din AutoCAD. Se incarca fisierul apasand Open.

Versiune 2005

9


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

3. Scara ________________________________________________________ La planurile de instalatii se foloseste scara, de exemplu 1:100 sau 1:50 sau 1:10 etc. In exemplu, dimensiunea desenului sablon este A3 (420 mm x 297 mm). Desenul de arhitectura se â&#x20AC;&#x17E;curataâ&#x20AC;? si se copiaza in prima pagina. 3.1.) Se selecteaza toate elementele cu CTRL+A. 3.2.) Se copiaza in Clipboard cu CTRL+C. 3.3.) Se da dublu click pe pagina 0001 din Manager de Proiect, sau se apasa tasta PageUp pentru a reveni la pagina anterioara. 3.4.) Se apasa CTRL+V (planul este atasat de cursor centrat in mijloc). Inaintea inserarii planului in mijlocul paginii dvs. se face ajustarea planului astfel ca sa incapa in pagina. In acest caz desenul este mai mic, deci trebuie marit. Se apasa tasta * de pe tastatura NumLock care mareste planul de 2 ori. Se observa, ca se mai poate mari desenul si se apasa inca de 3 ori *. In total planul s-a marit de 16 ori (2nr. apasari *=24=16). Se insereaza planul in pagina. Se observa ca se poate mari inca putin desenul. Selectati toate elementele desenului (se evidentiaza cu culoare rosie). (Selectarea se face ca si in AutoCAD, se da clic stanga pe coltul de stanga sus a unui dreptunghi imaginar si se trage cursorul pana la coltul dreapta jos al dreptunghiului.) Se foloseste functia Editare > Modificare selectie > Scalare selectie (sau apasand butonul ). Se da un clic in mijlocul planului dupa aceea se apasa tasta SPACE. La valoarea dX se introduce valoarea cu cat trebuie marit sau micsorat planul (in cazul nostru 1.25). La dY se introduce aceeasi valoare pentru a mentine simetria planului.

Exemple valori dX si dY: - 2 -> se mareste desenul de 2 ori; - 0.5 -> se micsoreaza desenul la jumatate. - 1.25 -> se mareste desenul cu 25%. Daca trebuie sa mariti planul si nu incape in pagina, atunci Clic drepta pe pagina -> Proprietati pagina si se modifica valorile la Extensia-X a desenului si la Extensia-Y a desenului (atentie, unitatea de masura la aceste 2 proprietati este in mm).

Versiune 2005

10


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

3.5.) Pentru calculul exact al scarii verificam o cota (sau o distanta exacta cunoscuta), care are distanta X1. In cazul nostru luam o cota din mijlocul planului, din hol, X1=220 cm. Inainte de cotare se verifica scara cotarii lansand functia Setari... din meniul Desenare > Cotare, unde la Scara numarul trebuie sa corespunda totdeauna cu Scara paginii (este implicit 100). Tot aici gasim si alte setari legate de cotare, ca dimensiuni texte, sageti etc.

Pentru a masura corect o cota (distanta) utilizam functia Vizualizare > Salt la puncte, sau se . Vom cota distata verticala din hol utilizand functia Desenare > Cotare > apasa butonul Vertical. Se observa, ca apropiind cursorul de primul reper, apare un patrat mic la capatul liniei de cotare.

Versiune 2005

11


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Se da clic odata si se trage cursorul in jos pana cand apare patratul si pe celalalt capat.

Se da clic inca odata si apoi clic dreapta pentru terminarea cotarii. Obtinem o distanta X2=4399.96, care este masurata la scara 1:100. Scara reala se calculeaza cu regula de trei simpla astfel: X2 ... 100 4399.96 ... 100 X1 ... scara =? 220 ... scara =? Scara = (220*100)/4399.96= 5 Se modifica scara paginii pe baza ghidului de mai jos.

Ghid Rapid: 3.6.) Localizati cursorul intr-un loc aleatoriu in desen si dati clic dreapta. 3.7.) Selectati Proprietati pagina din meniul derulant prin clic dreapta pe pagina. Va aparea caseta de dialog pentru Proprietatile Desenului:

Versiune 2005

12


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Introduceti urmatoarele informatii in caseta de dialog: *

Scara

#

valoarea calculata: 5

*

Scara simbol

#

2

Scara pentru elementele desenului este setata la scara 1:5 si simbolurile 1:2. 3.8.) Se verifica corectitudinea scarii masurand din nou cota respectiva si trebuie sa obtinem aceeasi valoare cu cea existenta pe desenul dwg. importat, (220 cm). Astfel se pastreaza unitatea de masura folosita in desenul de arhitectura, in acest caz (cm) si lungimile cablurilor din Rapoarte vor fi in unitatea de masura originala.

ATENTIE 1:

Acesti pasi pentru determinarea valorii scarii sunt foarte importanti pentru ca de aceste calcule si setari depinde precizia calculului lungimii cablului.

ATENTIE 2:

Unitatea de masura in cazul nostru este in centimetri (cm). Aceeasi unitate de masura trebuie folosita si la urmatoarele setari din Proprietati pagina: Inaltime implicita simbol Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala)

Origine simbol de la perete si Simbol offset pentru alt simbol sunt in mm pentru ca se refera la pagina.

ATENTIE 3:

In afara de atributele Inaltime implicita simbol si Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala) toate atributele vor fi in milimetrii (mm).

SUGESTIA 1:

Daca doriti, puteti insera mai mult de un desen in acelasi cadru de desenare. Schimbati scara continuu pe masura ce lucrati cu fiecare desen. 13

Versiune 2005


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Simbolurile pot fi de asemenea setate la scara. Aceasta poate fi necesar din motive de spatiu, daca trebuie inserate multe simboluri pe acelasi desen cu un spatiu disponibil limitat. In acest exemplu Scara simbol este setata la 1:2 (simboluri la jumatate de dimensiune). Se pot sterge din plan obiecte de arhitectura inutile, ca de ex. mobilier, cote etc. Pentru ca tot planul sa fie de culoare negru se selecteaza toate elementele utilizand CTRL+A, se da clic dreapta si se utilizeaza functia Proprietati. Se selecteaza culoarea negru in Culoare penita, se bifeaza si se apasa butonul OK.

4. Grila ________________________________________________________ Inainte sa incepeti, este important sa selectati o grila care se potriveste cu planul desenului. Pentru aceasta grila trebuie sa fie setata exemplu la 1,25 mm. Dupa cum se observa, dimensiunea grile este divizibila una cu alta. Aceasta va face lucrul cu elemente si simboluri mai usor.

Versiune 2005

14


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

5. Inserare simboluri pentru circuite de priza ________________________________________________________ Trebuie sa inserati simboluri pe desen.

Inaintea inserarii simbolurilor se poate seta in Proprietati pagina:

-

Inaltime implicita simbol: (150 cm) inaltimea implicita a simbolurilor ce vor fi inserate in plan, masurat in cm, (aici) de la nivelul pardoselii. Aceasta valoare se poate schimba si dupa inserarea simbolurilor. Se poate modifica inaltimea simbolurilor in Proprietatile componentului dand dublu clic pe simbol si modificand valoarea la Inaltime. Ex.: se introduce valoarea 150, fiind inaltimea de 1.5m de instalare a intrerupatorului. Aceasta valoare se da in functie de inaltimea la care se monteaza priza, intrerupatorul, cutia de derivatie sau alt aparat.

Versiune 2005

15


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

- Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala): (220 cm) inaltimea traseului de cabluri, masurat in cm (in cazul nostru) de la pardoseala. ATENTIE 3:

Pe langa scara, elevatiile prezentate mai sus sunt foarte importante pentru calculul corect al lungimii cablurilor.

Ghid Rapid: Creati straturi pentru instalatia electrica. 5.1.) Apasati butonul Prize, Iluminat.

si creati trei straturi la Strat ID 11, 12 si 13 cu Titlu strat TD,

5.2.) Scrieti in Strat curent valoarea 11 si apasati butonul OK. 5.3.) Comutati CADdy++/SEE Electrical din Proiect in Simboluri. Dati clic pe â&#x20AC;&#x153;Simboluriâ&#x20AC;? in Managerul de Proiect:

Versiune 2005

16


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Inseram tabloul de distributie. 5.4.) Dati dublu clic pe biblioteca de simboluri “Diverse” ca sa se extinda. 5.5.) Dublu-clic pe subdirectorul “Distributie”. 5.6.) Clic pe simbolul “TD”. 5.7.) Deplasati simbolul in desen prin “tragere” (drag & drop). Simbolul este atasat cursorului si poate fi inserat prin clic stanga dupa cum arata in imaginea de mai jos. 5.8.) Dati dublu clic pe simbolul inserat. Trebuie sa dati Nume (-), ex. TD si adaugat Tip la simbol (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc dimensiunile tabloului). Se scrie in campul Tip tipul tabloului de distributie: ABB PT 8M.

NOTA:

Apasand se deschide Browser, Catalog cu furnizori de componente si din catalog se poate alege un tablou corespunzator.

Desenare circuite de prize. 5.9.) Apasati butonul

, scrieti in Strat curent valoarea 12 si apasati butonul OK.

Prima data se insereaza cutiile de derivatie. 5.10.) Dati dublu clic pe biblioteca “Instalatii electrice” ca sa se extinda: Biblioteca este divizata in subdirectoare; de exemplu Distributie, Lampi, Prize, Intreruptoare etc. Cand este selectat un director, simbolurile pot fi alese si inserate pe desen. Simbolurile sunt sortate in ordine numerica/alfanumerica.

Versiune 2005

17


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Cand dati clic pe un nume de simbol, graficele sunt prezentate intr-o fereastra mica dedesubt. Alegeti si trageti simbolurile in locul dorit in desen. 5.11.) Dublu-clic pe subdirectorul “Distributie”. 5.12.) Clic pe simbolul “Cutie de derivatie”. 5.13.) Deplasati simbolul in desen prin “tragere” (drag & drop). Simbolul este atasat cursorului si se trage in desen. Se observa pe prima imagine, ca simbolul este prea mare si pentru micsorarea lui se apasa tasta „/” din tastatura NumLock. Se observa pe cealalta imagine simbolul micsorat si inserat cu clic stanga.

Versiune 2005

18


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Cand apare o cruce rosie NU inserati simbolul, deoarece simbolul va fi grupat cu desenul de langa el (unde apare crucea). In acest caz inserati la o distanta mai mare de punctul dorit, click dreapta pentru terminarea inserarii si dupa aceea se da simplu, clic stanga pe simbol si se trage la locul dorit. Aceste distante sunt presetate si se pot modifica in Proprietati pagina la atributele: Origine simbol de la perete si/sau Simbol offset pentru alt simbol. 5.14.) Dati dublu clic pe simbolul inserat. Trebuie sa dati Nume (-), ex. D1 si adaugat la Tip denumirea Doza ST 10x15. Se modifica inaltimea la 20 cm.

5.15.) Repetati pasii 5.12-5.14 pentru inserarea celorlalte cutii de derivatie (inca 3 buc.) pentru circuitele prizelor. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. D2 ...., adaugat la Tip denumirea Doza ST 100 si inaltimea nu se modifica.

Versiune 2005

19


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Planul va arata ca in imaginea de mai jos.

Inserare prize. 5.16.) Se seteaza in Proprietati pagina atributul Inaltime implicita simbol la valoarea de 20, deoarece majoritatea prizelor vor fi amplasate la inaltimea de 20 cm. 5.17.) Prizele se insereaza din subdirectorul Prize simbolul Priza cu CP. NOTA:

In CADdy++/SEE Electrical la inserarea simbolurilor pe planurile de instalatii, simbolurile vor fi orientate automat fata de pereti in concordanta cu planul desenului. Apasand tasta CTRL simbolul nu se mai roteste automat. Puteti schimba orientarea apasand [+] sau [-] pe tastatura NumLock. Apasand [+] simbolul se va roti in sensul opus acelor de ceasornic. Apasand [-] simbolurile se vor roti in sensul acelor de ceasornic. Deasemenea puteti sa mariti sau sa micsorati simbolul inaintea inserarii apasand [*] (apasat o data mareste de 2 ori) sau [/] (apasat o data micsoreaza la jumatate) pe tastatura NumLock. Utilizarea acestor functii pe Notebook: Sunt unele Notebook -uri pe care se poate activa tastatura NumLock cu o functie speciala (Fn). Unde nu exista aceasta functie, inaintea inserarii simbolului (cand simbolul este atasat la cursor) se apasa tasta F4 si se da clic dreapta. Apare un meniu din care se selecteaza functia dorita (imaginea de mai jos).

Versiune 2005

20


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Primul simbol se insereaza dupa cum arata imaginea.

5.18.) Dati dublu clic pe simbolul inserat. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol (bifati la Arata), ex. C1.1 (C1.1 inseamna prima priza din circuitul C1) si adaugat la Tip denumirea Priza PT CP.

5.19.) Urmeaza aranjarea textului C1.1. Se roteste textul C1.1 cu 90째 astfel: se apasa F5, se da clic pe acest text si se utilizeaza functia Rotire selectie din meniul Editare > Modificare . Se muta textul C1.1 astfel: se apasa F5, se da clic pe acest text selectie, sau se apasa butonul si se utilizeaza functia Muta selectia din meniul Editare > Modificare selectie, sau se apasa . In final textul va fi in locul dorit. butonul

Versiune 2005

21


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

5.20.) Repetati pasii 5.12-5.14 pentru inserarea celorlalte prize (inca 14 buc.). Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. C1.2 .... C6.1, adaugat la Tip denumirea Priza ST CP, iar inaltimea nu se modifica. Planul va arata ca in imaginea de mai jos.

Versiune 2005

22


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

6. Legare simboluri cu cabluri in circuite de priza ________________________________________________________ Cand sunt inserate toate simbolurile in desen, trebuie legate intre ele prin cabluri. Inainte de a legaa simbolurile, grosimea liniei trebuie sa fie setata la 0,5 mm. Aceasta va accentua cablurile in comparatie cu restul desenului cand imprimati. Ghid Rapid: 6.1.)

Setati grosimea liniei la 0.50 mm:

Cream primul cablu din circuitul C1. 6.2.) Clic pe meniul Cablu. Selectati functia Tip linie. 6.3.) Alegeti primul simbol de la care trebuie sa inceapa conexiunea (clic in mijlocul tabloului).

(exemplu demonstrativ) 6.4.) Alegeti al doilea simbol (cutia de derivatie) unde trebuie sa se termine conexiunea si dati clic stinga in centrul cutiei de derivatie. CADdy++/SEE Electrical conecteaza automat simbolurile in linie dreapta:

(exemplu demonstrativ) Versiune 2005

23


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

6.5.) Clic dreapta cand conexiunea este efectuata.

(exemplu demonstrativ)

NOTA:

IEC 61082 descrie doua metode diferite de realizare a unui plan de instalatii electrice: cu linii drepte sau cu linii curbe (Cablu > Tip curba). CADdy++/SEE Electrical suporta ambele metode, dar in cazul liniilor curbe nu se face calculul lungimilor.

6.6.) Dati clic pe cablu (este evidentiat rosu), clic dreapta > Proprietati, la atributul Strat modificati la 12, bifati Arata si apasati OK, pentru ca si cablul sa apartina la circuitul de priza.

6.7.) Dati dublu clic pe cablul inserat. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. W1.1 si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit, in acest caz 3FY2.5.

Versiune 2005

24


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical NOTA:

IGE+XAO

Apasand se deschide Baza de date cu furnizori de componente si din Furnizori -> IPROEB, se inchide Furnizori dand clic pe + si se deschide Grup -> tip de cablu, se alege din fereastra din mijloc cablul dorit, se apasa Selectare, OK si OK. Exemplu de calcul lungime pentru cablul W1. Inaltimea tabloului este la 220 cm, inaltimea cutiei de derivatie este la 20 cm, lungimea traseului (din vedere de sus) este de 81.25 cm si inaltimea traseului cablurilor este la 220 cm. Astfel lungimea totala este (220 - 220) (urcarea cablului de la tablou la traseu â&#x20AC;&#x201C; ambele au acelasi inaltime) + 81.25 (traseul) + (220 - 20) (coborarea cablului de la inaltimea de traseu la cutia de derivatie) = 281.25 cm.

Cream al doilea cablu din cicuitul C1. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si prima priza (C1.1). 6.8.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.2 pana la 6.6.

6.9.) Dati dublu clic pe cablul inserat. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. W1.2 (al doilea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit, in acest caz 3FY2.5.

Se observa ca lungimea de cablu, calculata in cm, este prea mare, deoarece programul a facut calculul lungimii luand in considerare traseul cablului la inaltimea de 220 cm, setat in Proprietati pagina. NOTA:

Versiune 2005

Mai multe detalii privind calculul lungimii cablului gasiti la inceputul acestui manual de utilizare. 25


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

6.10.) Pentru a modifica inaltimea traseului cablului fata de pardoseala, se utilizeaza functia Elevatie din meniul Cablu. Se da clic pe cablu si se vede inaltimea traseului (prima imagine), fiind 220 cm. Inaltimea se modifica la 0 cm (traseu pe pardoseala)

Apasati OK si dati clic dreapta pentru terminarea functiei. Dand dublu clic pe cablu, pentru verificare, se vede, ca lungimea lui s-a modificat la 165 cm.

Cream al treilea cablu din cicuitul C1. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si a doua priza (C1.2). 6.11.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.2 pana la 6.6.

6.12.) Dati dublu clic pe cablul inserat. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. W1.3 (al treilea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit, in acest caz 3FY2.5. Dand dublu clic pe cablu se vede ca lungimea de cablu, calculata in cm, este prea mare, si se modifica pe baza celor descrise la pasul 6.10. Dand dublu clic pe cablu, pentru verificare, se vede, ca lungimea lui este corecta.

Versiune 2005

26


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Cream al patrulea cablu din cicuitul C1. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si a treia priza (C1.3). 6.13.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.2 pana la 6.6.

6.14.) Dati dublu clic pe cablul inserat. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. W1.4 (al patrulea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit, in acest caz 3FY2.5. Dand dublu clic pe cablu se vede ca lungimea de cablu, calculata in cm, este prea mare, si se modifica pe baza celor descrise la pasul 6.10. Dand dublu clic pe cablu, pentru verificare, se vede, ca lungimea lui este corecta.

Versiune 2005

27


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical NOTA:

IGE+XAO

Cablul W1.3 (cablul dintre cutia de derivatie si priza C1.2) este sub cablul W1.4. Pentru modificarea lui (atribute) deplasati cablul W1.4 (clic stinga, tineti apasat si trageti) si asa aveti posibilitatea de selectare a lui. Dupa modificari se muta inapoi la locul lui W1.4. in acelasi mod (atentie nu folositi UNDO in acest caz)

Cream circuitului C2. Legarea prizei C2 la tabloul de distributie. 6.15.) Cablul se creaza la fel ca in pasii descrisi mai sus. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W2 si Tip 3FY2.5.

Cablul ramane atasat de pointer-ul mouse-lui pentru a aranja traseul lui. Se face clic stanga pe originea traseului (tabloul de distributie), apoi pe sfirsitul traseului (priza C2) si se conduce traseul prin locul dorit, dupa cum se vede in imagine.

Dati clic dreapta cand conexiunea este realizata. 6.16.) Repetati conectarea simbolurilor pe baza pasului 6.15, pentru circuitele C3 â&#x20AC;&#x201C; C5, pana cand toate simbolurile sunt conectate.

Cream circuitului C6. 6.17.) Se leaga cutia de derivatie de tabloul de distributie. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.1 si Tip 3FY2.5. Atentie traseul este la 220cm si se conduce conform imaginii.

Versiune 2005

28


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

ATENTIE 4:

Daca traseul se conduce prin doza D1 (evidentiata cu rosu in imaginea de sus) cablul va fi legat de aceasta cutie de derivatie. Trebuie evitat acest traseu din 2 motive: 1 traseul (circuitul C6) nu trece prin aceasta cutie de derivatie; 2.lungimea cablului nu va fi reala, deoarece programul leaga cablul si de aceasta cutie de derivatie (luand in calcul inaltimea cutiei de derivatie).

ATENTIE 5:

Programul lucreza in 2D (vazut de sus) si atunci cind se leaga dintr-o cutie de derivatie un aparat aflat sub aceasta cutie de derivatie, la inaltimea X, in plan se amplaseaza aparatul cit mai aproape de cutia de derivatie (exemplul pe imaginea de sus C6.1 - distanta de o grila). Aceasta pentru ca lungimea cablului dintre cutia de derivatie si aparat (priza) sa aiba valoarea cat se poate de precisa. In cazul de mai sus lungimea cablului va fi mai mare cu lungimea unei grile, respectiv cu 6.25 cm, (eroare care nu are importanta).

6.18.) Se leaga priza C6.1 de cutia de derivatie. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.2 si Tip 3FY2.5. 6.19.) Se leaga cele doua cutii de derivatie marcate cu rosu pe imaginea de mai jos. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.3 si Tip 3FY2.5.

Versiune 2005

29


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

6.20.) Schimbam prizele C6.6 si C6.7 cu prize fara contact de protectie. Inseram 2 simboluri de prize din Baza de date simboluri Instalatii electrice/Prize/Priza. Se da dublu clic pe ele si se completeaza Nume (-) C6.6 respectiv C6.7 si Tip Priza ST. Se leaga pe rand de cutia de derivatie de jos prizele C6.6, C6.7 si C6.8. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.4, W6.5 respectiv W6.6 si Tip 2FY2.5, 2FY2.5 respectiv 3FY2.5.

6.21.) Se leaga Tabloul de distributie TD de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai jos. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.7 si Tip 3FY2.5.

Versiune 2005

30


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

6.22.) Se leaga prizele C6.2, C6.3, C6.4 si C6.5 de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai sus. Se fac pasii de la 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.8, W6.9, W6.10 respectiv W6.11 si Tip 3FY2.5 la fiecare cablu.

Versiune 2005

31


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Planul cu circuite de prize arata astfel:

Versiune 2005

32


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

7. Inserare simboluri pentru circuitul de iluminat _________________________________________________________ Se insereaza simbolurile pentru circuitul de iluminat C7. 7.1.) Se activeaza stratul Iluminat. Apasati butonul si apasati butonul OK.

scrieti in Strat curent valoarea 13

Inserati cutii de derivatie. 7.2.) Copiati cutia de derivatie de langa priza C6.1.

Dati clic pe cutia de derivatie evidentiata in rosu, dati clic dreapta si aplicati functia Copiere sau CTRL+C. Inserati cutia de derivatie copiata aplicand CTRL+V in coltul specificat pe imaginea de mai jos.

Dati dublu clic pe cutia de derivatie si schimbati numele la D5 in campul Nume (-). 7.3.) Schimbati stratul cutiei de derivatie inserate de la 12 la 13, pe baza pasului 6.6. 7.4.) Copiati cutia de derivatie inserata mai sus. Inserati celelalte cutii de derivatie pe baza pasului 7.2, pana cand sunt inserate toate cutiile de derivatie pe baza imaginii de mai jos. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol, ex. D6.

Versiune 2005

33


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Cutia evidentiata in rosu mai sus, va fi o cutie de derivatie comuna pentru circuitul de priza C6 si circuitul de iluminat C7. Creati inca un strat, Cutii comune, cu ID 14, pe baza celor descrise la pasul 5.1 si schimbati stratul cutiei de derivatie evidentiate in rosu, la 14, pe baza pasului 6.6. Pe imaginea de mai jos se vad cutiile de derivatie inserate pentru circuitul de iluminat C7 si cutia de derivatie comuna.

Versiune 2005

34


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Imaginea de mai sus, â&#x20AC;&#x17E;curatataâ&#x20AC;?, se obtine prin ascunderea stratului Prize. Apasati butonul , debifati Arata la stratul Prize si apasati OK.

Versiune 2005

35


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Inserarea corpurilor de iluminat. 7.5.) Deoarece aparatele vor fi amplasate la inaltimea de 250cm se schimba in Proprietati pagina: . 7.6.) Inseram din Manager Simboluri > Instalatii electrice/Lampi: de 5 ori simbolul Lampa semnalizare, odata Corp de iluminat cu tuburi â&#x20AC;&#x201C; 1 si de 3 ori Corp de iluminat cu 2 tuburi fluorescente. Planul va arata ca in imaginea de mai jos.

Inserarea intreruptoarelor. 7.7.) Deoarece aparatele vor fi amplasate la inaltimea de 150cm se schimba in Proprietati . pagina: 7.8.) Inseram din Manager Simboluri > Instalatii electrice/Intreruptoare: de 2 ori simbolul Lampa semnalizare, si de 5 ori Intreruptor simplu. Planul va arata ca in imaginea de mai jos.

Versiune 2005

36


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

7.9.) Dati atribute la simbolurile inserate la pasii 7.6 si 7.8 astfel: 1. Corpuri de iluminat (pe baza imaginii de mai jos): Nume (-)optional: H (nume simbol), 1 (nr. consecutiv), C7 (circuitul respectiv), a (litera consecutiva, ce se foloseste pentru identificarea intreruptoarelor care aprind corpul respectiv); bifati la Arata ca sa apara numele simbolului in plan; Tip: se introduce tipul aparatului; Inaltime: apare implicit pe baza setarii facuta la pasul 7.5.

2. Intreruptoare (be baza imaginii de mai jos): Nume (-): C7 (circuitul respectiv), a,b (identificatoare de litere pentru corp de iluminat, care arata cum sunt legate de intreruptorul respectiv); bifati la Arata ca sa apara numele simbolului in plan; Tip: se introduce tipul aparatului; Inaltime: apare implicit pe baza setarii facuta la pasul 7.7. Versiune 2005

37


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

7.10.) Dupa ce ati terminat pasul anterior (7.9) o sa vedeti, ca unele texte (numele simbolurilor) sunt rotite (ex. cu 90째) si/sau suprapuse pe altele. Aceste probleme se pot rezolva pe baza celor descrise la punctul 5.19.

Versiune 2005

38


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

8. Legarea simbolurilor cu cabluri in circuitul de iluminat ____________________________________________________________________________ Pentru ca sa fie vizibil traseul pe unde se duce cablul se poate face ca circuitele de prize sa fie vizibile apasand butonul

si bifati Arata la stratul Prize si apasati OK.

Legati prima data tabloul de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai jos.

8.1.) Trasarea cablului se face pe baza celor descrise in pasii 6.2-6.5. 8.2.) Mutati cablul desenat in stratul 13 pe baza celor descrise la pasul 6.6. 8.3.) Pe baza celor descrise la pasul 6.7, inserati la Nume (-) -> W7.1 si la Tip -> 2FY1.5, ca in imaginea de mai jos.

8.4.) Pentru legarea cutiei de derivatie la intreruptorul dublu (de pe langa doza marcata pe imaginea de sus) repetati pasii 8.1 pana la 8.3, cu atribute Nume (-) -> W7.2 si la Tip -> 3FY1.5.

8.5.) Pentru legarea cutiei de derivatie la corpul de iluminat H3/C7/c (din baie) repetati pasii 8.1 pana la 8.3, cu atribute Nume (-) -> W7.3 si la Tip -> 2FY1.5. 8.6.) Pentru legarea cutiei de derivatie la corpul de iluminat H3/C7/d (din hol) repetati pasii 8.1 pana la 8.3, cu atribute Nume (-) -> W7.4 si la Tip -> 2FY1.5. Ascunzand circuitele de priza se vede pe imaginea de mai jos primele legaturi ale circuitului de iluminat.

Versiune 2005

39


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

8.7.) Legati cu cablu cele 2 cutii de derivatie ce se vad pe imaginea de mai jos.

8.8.) Legati cu cablu intreruptorul de cutia de derivatie din bucatarie. 8.9.) Legati cu cablu corpul de iluminat H5/C7/e de cutia de derivatie din bucatarie. 8.10.) Legati cu cablu cele 2 cutii de derivatie ce se vad evidentiate pe imaginea de mai jos.

Versiune 2005

40


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

8.11.) Cutia de derivatie evidentiata, cea de jos, este o cutie din care se ramifica traseul in dreapta si in stanga. Legati cu cablu cutia de derivatie, cu cutia de derivatie din dreapta (din camera de jos). 8.12.) Legati cu cablu intreruptorul de cutia de derivatie din camera (imaginea de mai jos).

8.13.) Legati cu cablu corpul de iluminat H6/C7/f de cutia de derivatie din camera (imaginea de mai sus).

Versiune 2005

41


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Planul de instalatie electrica arata ca in imaginea de mai jos:

Pe baza celor descrise mai sus se fac legaturile mai departe: din doza marcata pe imaginea de mai sus pentru baie si camera din stanga, iar din tabloul de distributie TD se fac legaturile pentru debara, hol intrare si camera mare.

Versiune 2005

42


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

9. Imaginea planului de instalatie ______________________________________________________________ Felicitari! Ati completat pagina din exemplul dvs. Pagina este ilustrata mai jos:

Versiune 2005

43


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

10. Generari rapoarte __________________________________________________________________ Dupa ce proiectul este terminat se pot genera rapoartele. Aceste rapoarte se genereaza automat, va scutesc de munca de rutina si de multe ori presarata cu erori umane si va ofera in schimb productivitate si timp pentru a va ocupa de alte proiecte. 1. Prima data se genereaza Lista de materiale principale din Managerul de Proiect danad clic dreapta pe Lista de materiale principale si Generare.

Puteti sa deschideti Lista de materiale principale prin clic pe + sau dublu clic pe Lista de materiale principale, in care gasiti lista de materiale principale cu coordonatele lor. 2. Se genereaza Specificatie de materiale din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Specificatie de materiale si Generare.

Puteti sa deschideti Specificatie de materiale prin clic pe + sau dublu clic pe Specificatie de materiale, in care gasiti specificatia de materiale cu cantitati. 3. Se genereaza Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii si Generare.

Puteti sa deschideti Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii prin clic pe + sau dublu clic pe Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii, in care gasiti jurnalul de cabluri cu lungimi. Versiune 2005

44


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

4. Pentru ca documentatia sa fie completa se poate genera Lista de documente din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Lista de documente si Generare.

Puteti sa deschideti Lista de documente prin clic pe + sau dublu clic pe Lista de documente, in care gasiti lista de documente sub forma de cuprins.

Versiune 2005

45


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

11. Documente scrise ___________________________________________________________________________ Datorita functiei ActiveX a sistemului de operare Windows in CADdy++/SEE Electrical se pot insera pagini din programe instalate: Microsoft Word, -Excel, -Powerpoint, ... Inseram o pagina Excel in proiect pentru calculul lungimii totale a tuburilor PVC si a cablurilor. 11.1.) Se da clic dreapta pe Documente scrise in Manager de Proiect si se aplica functia Pagina noua -> OK.

Apare imaginea de mai jos, se selecteaza Microsoft Office Excel Worksheet si se aplica OK.

ATENTIE

Pentru a face toti acesti pasi trebuie sa aveti instalat Microsoft Excel.

Va apare o pagina inserata in proiect din Microsoft Excel transformand si meniurile pentru functiile acestui program. 11.2.) Deschideti Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii din Baza de date Proiect din Manager de Proiect prin dublu clic. In fereastra din dreapta va apare o lista cu cabluri cu lungimile lor.

Versiune 2005

46


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

In proiect am folosit 2 tipuri de conductoare: FY2.5 si FY 1.5. 11.3.) Aplicati o filtrare numai pentru conductoarele FY2.5. Se de clic dreapta pe Tip si selecteaza Setare filtru On -> Tip=? (imaginea de mai jos).

Va apare fereastra de mai jos in care trebuie sa scrieti: *FY2.5.

11.4.) Dati clic stanga pe dreptunghiul unde este cerculetul rosu pe imaginea de mai jos. Se selecteaza tot tabelul si aplicati CTRL+C.

Versiune 2005

47


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

11.5.) Dati dublu clic pe pagina 0001 din Documente scrise, se deschide pagina Excel goala. Inserati tabelul copiat prin clic dreapta in pagina pe celula A1 si aplicati functia Paste. Se face o noua coloana Coeficient, care inseamna nr. de conductoare pe traseul respectic, in cazul nostru este 3, respectiv 2 la cablurile W6.4 si W6.5. Se face inca o coloana LT (Lungime Totala), unde in prima celula se face o functie de inmultire intre prima celula din coloana Lungime si prima celula din Coeficient.

Exemplu de calcul (imaginea de mai jos): A,

Prima data facem calculul lungimii tubului PVC16. In celula J22 se scrie functia: „=SUM(H2:H20)” (se vede in partea de sus a imaginii la fx) si se da ENTER. Functia face suma lungimilor traseelor in centimetri. In celula J23 se scrie formula „=J22/100” pentru obtinerea lungimii in metri. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana Lungime obtinem lungimea totala de 6520.39cm, adica 65.2m tub PVC16 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 510% pierderi tehnologice).

B,

In celula J2 se scrie functia: „=H2*I2” si se da ENTER. Mutati cursorul in coltul din dreapta jos a celulei J2 cand apare „+”, se apasa si se tine apasat tasta CTRL, se da clic si se „trage” cursorul in jos pana cand s-au calculat toate celulele (pana la linia 20). Pentru insumarea lungimilor (direct in metri) se scrie in celula J24 formula „=SUM(J2:J20)/100”. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana LT obtinem lungimea totala de 191.3m conductor FY2.5 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice).

Versiune 2005

48


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

11.6.) Deschideti pagina Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii conform pasului 11.2. 11.7.) Stergeti filtrarea prin clic dreapta pe coloana Tip si aplicand functia Sterge Filtrarea/Ordonarea. Pagina contine toate cablurile. 11.8.) Filtram coloana Tip pentru valoarea *FY1.5 pe baza celor descrise la pasul 11.3. 11.9) Selectati si copiati tabelul pe baza celor descrise la pasul 11.4. 11.10.) Dati dublu clic pe pagina 0001 din Documente scrise, se deschide pagina Excel cu calculul pentru conductorul FY2.5. Inserati tabelul copiat mai jos prin clic dreapta in pagina pe celula A26 si aplicati functia Paste. Se face o noua coloana Coeficient, care inseamna nr. de conductoare pe traseul respectiv, in cazul nostru este 2, respectiv 3 la cablurile W7.18 si W7.2. Se face inca o coloana LT (Lungime Totala), unde in prima celula se face o functie de inmultire intre prima celula din coloana Lungime si prima celula din Coeficient. Calculele in tabelul de mai jos se fac la fel ca si in primul tabel. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana Lungime obtinem lungimea totala de 3754.76cm, adica 37.55m tub PVC13 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice). Prin insumarea lungimilor din coloana LT obtinem lungimea totala de 76.81m conductor FY1.5 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice).

Versiune 2005

49


Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

Versiune 2005

IGE+XAO

50

Manual utilizare planuri instalatii electrice  
Manual utilizare planuri instalatii electrice  
Advertisement