Page 1

BUDUĆNOST SATELITSKIH SUSTAVA INTERVJU S POZNATIM STRUČNJAKOM JAVADOM ASHAEEOM Lansiranje probnog Galileo satelita vrlo je značajno u povijesti navigacije. Kao što je konkurencija meñu proizvoñačima GPS-a znatno ubrzala tehnologiju i izvedbu, isto se očekuje i od konkurencije izmeñu vlasnika satelitskih signala. 1984. vrhunski GPS prijamnik težio je više od 50 kilograma; loše izvedbe, prilično kompliciran za rad, a cijena mu je bila oko 200 000 dolara. Vrhunski GPS prijamnik trenutno je težak manje od pola kg, lako se njime rukuje, a cijena mu je manja od 5 000 dolara. Prednosti koje će donijeti Galileo već su očite. Vjerujem da je Galileo projekt imao značajnu ulogu u uklanjanju selektivne dostupnosti (Selective Availability – S.A.) iz GPS signala. Galileo ima utjecaj na projekt modernizacije GPS-a, kao i na brži razvoj GLONASS sustava satelita. Prednosti Galilea Galileo ima nekoliko prednosti u odnosu na svoje povijesne prethodnike; koristi 30godišnje iskustvo GPS i 20-godišnje iskustvo GLONASS sustava. Trebao bi biti napredniji od GPS-a i GLONASS-a. Takoñer ima meñunarodnu podršku, ponajviše američke vlade. Nasuprot tome, GLONASS je bio projekt Hladnog rata i Zapad ga je u prošlosti ignorirao. Uz solidan sustav podrške i poviješću na svojoj strani, Galileova budućnost puno obećava. Mogućnosti Galilea Sama činjenica, da će za par godina, s Galileom na horizontu, svi postojeći prijamnici biti izvan upotrebe, omogućava dodatni veliki izazov konkurenciji u stvaranju još boljih i modernijih prijamnika. Natjecateljski, povijesni i tehnički aspekti (činitelji) Galilea pomažu u stvaranju budućnosti navigacije. GPS je već razvijen sustav. On će se i dalje razvijati i služiti kao osnova navigacijskih sustava. GLONASS je takoñer prešao pola puta u stvaranju svoje pune konstalacije. Rusija ga želi usavršiti i podržati, a s trenutnom cijenom nafte, bit će to jak konkurent i prije nego što se nadamo. Hoće li Kina stvoriti četvrti navigacijski sustav? Ima vojnu podršku i tržište, a i financijsku moć. Ključni faktor uspjeha GPS-a bila je suradnja vlasti i proizvoñača. Tehnički detalji su na vrijeme bili dostupni svim proizvoñačima.

1


Svijet GPS-a Javad Ashjaee (JA) je predsjednik tvrtke ''Javad Navigacijski Sustavi''. Alan Cameron (AC) telefonski je razgovarao s njim u njegovu uredu u Moskvi. AC: Možete li nam detaljno objasniti ''novi početak'' koji ste spomenuli u svibanjskom izdanju? JA: Stvari su se jako izmijenile u zadnjih 6 godina. ASIC mikroprocesori i elektronska tehnologija znatno su napredovali. Na tržištu ima manjih, kvalitetnijih, a istovremeno jeftinijih proizvoda. Novi GPS signali, poboljšani GLONASS signali i Galileo sateliti na obzoru, pružaju mi mogućnosti i izazove za istraživanja još mnogo godina. Nazvao sam to ''novim početkom'' zato što u posljednjih 6 godina nisam bio dovoljno produktivan. AC: Što podrazumijevate pod izrazom ''potpuna neovisnost''? JA: Počinjem raditi na GNSS tehnologiji i nadam se da na tom području mogu nešto učiniti. Ograničenja koja sam imao zadnjih 6 godina više ne postoje i slobodan sam upotrijebiti nove načine tehnologije kako želim, te tržištu ponuditi inovacije na koje smo moj tim i ja ponosni. Nadam se da ću do polovine 2007. predstaviti potpuno novu generaciju GNSS proizvoda. Izazov mi je učiniti Galileo sustav jednako važnim kao što su GPS i GLONASS. Čekam da nam Europljani kažu što očekuju od Galilea. Problem je samo u tome što nema nikoga tko bi znao odgovoriti na moja pitanja. Ne zna se tko stoji iza projekta, niti tko ga financira, a nekoliko puta sam, na različitim forumima, pokušao postaviti takva pitanja. Postupno sam postao uvjeren da su, nažalost, moje sumnje i pitanja utemeljeni. Iskreno se nadam da griješim i da će se Galileo uskoro ostvariti. Unatoč neriješenim pitanjima, ali zbog publiciteta, Galileo privlači više pažnje nego GLONASS, koji je već od prije poznat javnosti. Iako su mnoge tvrtke ignorirale GLONASS, zbog sumnje da će biti dovršen, neki proizvoñači sada objavljuju da imaju GLONASS u svojim prijamnicima. Takva je pozornost dana Galileu zbog kredibiliteta Europljana, za koji se nadam da će pružanjem otvorenih informacija javnosti, nastaviti rasti. Jedan od problema u vezi Galileo sustava je financiranje i menadžment. Za Galileo se priča da će biti financiran od strane privatnika, no nitko nije predstavio poslovni model. Nagañajući strukturu bilo kakvog poslovnog plana prema primljenim informacijama, zaključio sam da je malo vjerojatno da kao takav može biti financiran. Dodatno zabrinjava činjenica, da u usporedbi s Iridiumom (koji je imao razrañen poslovni model, te razne poznate sponzore kao Motorola), Galileo nema ništa od toga. Time su mogućnosti za ostvarivanje uspjeha vrlo male. To vam je isto kao i sa svakom drugom tvrtkom, čijim se dionicama javno trguje. Tvrtka će mnogo novca izgubiti čim objavi realizaciju bilo kojeg projekta za koji nema solidan poslovni plan.

2


Pitanje financiranja Iznoseći detalje o financiranju Galileo sustava rečeno je da će većina sredstava doći iz bankovnih zajmova. Time poslovni plan Galilea postaje mnogo hitniji i kritičniji. Alternativno, sredstva bi mogla doći od pojedinih vlada te bi to zaključilo raspravu o privatnom financiranju i dalo nade za ostvarenje projekta. U Galileovom privatnom financijskom planu postoje i neke druge zablude: 1. GPS je trebao biti samofinancirajući projekt, ali se ubrzo zaključilo da to nije ostvarivo (financira ga američka vlada). 2. GPS je možda mogao biti samofinancirajući projekt, no sada kada se nudi besplatno, Galilea će biti puno teže ostvariti kao privatni sustav čije korištenje treba platiti (pogotovo kad je i GLONASS besplatan). 3. Malo je vjerojatno je da će netko kupiti samo Galileo prijemnik i platiti korištenje njegovog signala. Budući prijemnici će imati mogućnost korištenja svih signala, što znači da Galileo želi iskoristiti sve prednosti GPS-a i zaraditi na tome. Napredak GLONASS-a, koji je takoñer ponuñen besplatno, još više otežava Galileov privatni financijski plan. 30 GPS-ovih i 24 GLONASS-ovih satelita omogućava više od 14 vidljivih satelita u bilo kojem trenutku. Dodatni Galileo sateliti jesu prednost, ali europski sustav ne može preživjeti ako svoj financijski plan zasniva na priključenju na GPS ili GPS + GLONASS sustav. Ukratko, Galileov financijski plan pretpostavlja besplatnu podršku GPS-a, što znači da će ga nastaviti financirati američki porezni obveznici.

Vojno pitanje Slično GPS-u i GLONASS-u, potreba za Galileom dolazi većinom iz vojnog miljea i tržišta. Dva posljednja rata su dokaz kako dobrobiti satelitskog navigacijskog sustava više nisu luksuz nego potreba. Francuska vlada treba svoj vlastiti navigacijski sustav kako bi na tržište izbacila projektile Exocet i Mirage 2000. Kineska vlada isto treba navigacijski sustav i to je dovoljan razlog za njihovo sudjelovanje i financiranje Galileo projekta. Galileova najveća prilika za uspjeh je ako francuska vlada plati sve ili gotovo sve troškove. Budućnost Galilea će, dakle, odrediti dva čimbenika - način financiranja i politički stav. Nastavljam rad na Galileu s pretpostavkom da će američki GPS proizvoñači imati iste koristi od Galilea kao što Europljani imaju od GPS-a. AC: Koliki postotak Vašeg godišnjeg proračuna ste izdvojili za istraživanje i razvoj? JA: Razvoj tehnologije je naš prioritet i sve što imamo ulažemo u to. To je vjerojatno jedan od razloga što je tvrtka u zadnjih 25 godina uvijek bila na dobitku. Trenutno je zaposleno oko 100 ljudi. Naš tim ''naprednog teorijskog dizajna'' sastoji se od 12 profesora i znanstvenika.

3

GPS - GLONASS - GALILEO  

Lansiranje probnog Galileo satelita vrlo je značajno u povijesti navigacije. Kao što je konkurencija među proizvođačima GPS-a znatno ubrzala...

GPS - GLONASS - GALILEO  

Lansiranje probnog Galileo satelita vrlo je značajno u povijesti navigacije. Kao što je konkurencija među proizvođačima GPS-a znatno ubrzala...

Advertisement