Page 1

PERSBERICHT Een nieuw Ecoplan voor Gent: handig op weg naar alle duurzame adressen. Vanaf donderdag 13 juni 2013 vinden 120.000 exemplaren van het nieuwe Ecoplan Gent hun weg naar de Gentenaars. Het Ecoplan Gent geeft een overzicht van winkels, restaurants en dienstverleners in Gent die bewust kiezen voor een respectvolle omgang met mensen en planeet. Zo biedt het plan meer dan 200 mogelijkheden voor de Gentenaars om duurzaam te leven en te consumeren. Het Ecoplan Gent geeft de hint dat Gent de duurzaamste stad van het land is. Het is in elk geval de enige stad in Vlaanderen die een up-to-date papieren Ecoplan uitgeeft. De eerste editie van het Ecoplan Gent (in 2006) werd gretig overgenomen door andere steden. Nog opvallend: sinds de eerste editie van het plan in 2006 bestaan in Gent bijna dubbel zoveel duurzame adressen. Tijdens het persmoment op 10 juni worden de meest opvallende duurzame plekken in de kijker gezet Gent wil ook deze keer pionieren en ziet dat groot: liefst 120.000 plannen worden vanaf 10 juni verspreid over meer dan 200 adressen verspreid over de stad. Lucien geeft gewicht aan duurzaam leven Peter van het Ecoplan Gent is ‘Lucien’: krachtpatser (op rust) én duurzaamheidsheld.


Lucien stelt op maandag 10 juni in hoogsteigen persoon het Ecoplan Gent voor bij Simon Says (Sluizeken 8) en stuurt Cargo Vélo op pad om alle adressen op het plan te bevoorraden. Hij tilt zwaar aan de impact van onze levensstijl op de planeet, hier en ver weg: “Wat wij consumeren is niet onschuldig. We moeten nadenken over hoe die producten gemaakt zijn en door wie ze gemaakt werden. Ik kan het niet torsen dat de arbeiders die het katoen plukten voor mijn sportkleren zo weinig betaald werden dat ze hun kinderen niet naar school sturen. Ik wil gewicht geven aan duurzaam leven en dat betekent nadenken over wat we kopen, eten en doen. Gelukkig is dat met dit Ecoplan in Gent niet moeilijk meer.” Sinds de uitgave van het eerste Ecoplan Gent in 2006 telt Gent bijna dubbel zo veel duurzame adressen. Op meer dan 200 plaatsen kunnen Gentenaars terecht voor duurzame producten, duurzame maaltijden en activiteiten. Mens én planeet Het Ecoplan Gent bundelt alle zaken die met respect omgaan met mens en planeet. Sterker nog: die met respect omgaan met alle mensen op die planeet. En dus staan op dit plan niet alleen zaken die inzetten op ecologie of producten uit de korte keten. Ook zaken die specialiseren in producten van eerlijke handel kregen een plaats. Omdat we onze impact op de planeet niet simpelweg kunnen exporteren, maar ook omdat ‘ver weg’ niet noodzakelijk een grotere ecologische impact heeft. Producten uit eerlijke handel worden in de landen van herkomst met veel respect voor het milieu geproduceerd. Bovendien garanderen ze ook dat de mensen die het harde werk verricht hebben op het veld respectvol behandeld worden: een eerlijk loon, gezondheidszorg, geen kinderarbeid, … Ook de impact van het ecoplan zelf werd zoveel mogelijk beperkt. De 120.000 ecoplannen worden lokaal gedrukt bij drukkerij Druk in De Weer, op gerecycleerd papier en met ecologische druktechnieken. Van die lokale drukker brengen fietskoeriers van Cargo Vélo de plannen naar de lokale gebruiker. En wie met de fiets naar de perslancering van 10 juni komt krijgt als extra attentie een gratis fietsonderhoudsbeurt aangeboden door de fietsen(de) maker Velovelo. Zoek een Ecoplan en het Ecoplan vindt jou! Het Ecoplan Gent wordt heel ruim verspreid: de 120.000 plannen zijn te vinden bij het Zone09/ magazine dat uitkomt op 13 juni, in de stadswinkel, de Oxfam Wereldwinkels en bij alle adressen op het plan. Dezelfde adressen (en meer) zijn ook online beschikbaar via gent.ecoplan.be. Aan een app wordt gewerkt. Deze zal in september beschikbaar gesteld worden. Bijkomende gedrukte exemplaren zijn op te vragen bij Noord-Zuidsamenwerking Stad Gent: ecoplan@gent.be, 09 223 29 53.


Online: Updates van het plan zullen zichtbaar zijn via onderstaande online kanalen: gent.ecoplan.be @fairtradegent FairTradeGemeente Gent Een kopie van het plan is hier te bekijken. Bijlage: Persdossier met achtergrondinformatie en info over de betrokken partners. Info voor de pers: Het Ecoplan Gent is een gezamenlijk initiatief van Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, JNM, Netwerk Bewust Verbruiken, EVA, Noord-Zuidsamenwerking Stad Gent, Handelsreizigers in IdeeĂŤn, Firma Cocuyt en Zoon en drukkerij Druk in de Weer. Het project werd mogelijk gemaakt met de steun van Stad Gent, de Nationale Loterij en het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Contactpersoon voor de pers is Hanne Lewyllie, oww.project@evonet.be, 0471/563 467.

Persbericht aankondiging ecoplan  
Persbericht aankondiging ecoplan  
Advertisement