Page 10

Hoe zou het zijn met de Geveltuinbrigade? Update over het voorbije werkjaar

Heb je het gezien? Is het jullie ook opgevallen dat Gent de laatste tijd net dat tikkeltje groener lijkt? De Geveltuinbrigade pleit ‘schuldig’! Eén jaar geleden konden we vele Gentenaars en de stad overtuigen en kregen we een mooi burgerbudget toegewezen. Ons project en de belofte om Gent te voorzien van 500 geveltuinen zag het levenslicht! Tekst: Liesbet Boets Foto’s: Geveltuinbrigade

10

Frontaal // winter 2018

G

eschreven en gesproken pers, een passage bij de regionale tv maar ook nationale radio met name Hautekiet, zorgden ervoor dat de Geveltuinbrigade al snel geen onbekende bleef in Gent en omstreken. De aanmeldingen van mensen die graag hun gevel wat groener zagen, stroomden binnen. We concentreerden ons eerst op de wijken met het minste groen en water, omdat door het hitte-eilandeffect de temperatuur in de zomer 3°- 8° warmer is dan in de buitenrand van Gent. Maar heel Gent kwam al snel aan bod.

Stoepen uitbreken

We hebben stoepen uitgebroken en klimhulpen geboord. We hebben Gent doorkruist met onze bakfiets vol compost en planten. De brigade kreeg hulp van vrijwilligers en vluchtelingen. Sommigen kwamen voor één dag, anderen hadden de smaak te pakken en vervoegden onze brigadiers al verschillende keren. We mobiliseerden hele straten, werkten samen met de stad bij de heraanleg van voetpaden en creëerden zelfs al groene gevels bij drie scholen. Andere steden kwamen af op ons succesverhaal en raakten geïnspireerd voor een soortgelijk vergroeningsverhaal.

Profile for Gents MilieuFront

Frontaal winter 2018  

Frontaal winter 2018  

Advertisement