Issuu on Google+

[ tylergentry ] architecturaldesignportfolio


education

university of cincinnati class of 2013 bachelor of science in architecture bellbrook high school honor s diploma and award of merit

affiliations

professional american institute of architects, dayton chapter (scholar ship program) univer sity honor s program cincinnatus scholar ship program

experience

work FRCH design wor ldwide- 2013-2014: project coordinator, designer project: spARCH- 2012: instr uctor, designer, curriculum developer univer sity of cincinnati, planning+design+constr uction- 2011:architectural co-op, designer scott architecture, LLC - 2011: architectural co-op, draftsman community involvement missio dei church; md creative team, head of photography team missio dei church; folk band uc collegiate ministries; wor ship lead team

skills

architectural model making, woodwor king progress documentation rendering (graphite, watercolor, etc) spatial analysis, passive design digital autocad, revit architecture, rhino, autodesk maya, photoshop, indesign, illustrator

contact

contact information email: tylergentr y8@gmail.com cell phone: (937)–776–9620

[ résumé2014 ]


[ siteinfluencedd e s i g n ] for t

ancient m u s e u m


During the spring quarter of 2011, this studio focused primarily on a projects relationship to it’s site. This particular project was to design a museum center for a Hopewell Native American archeological site called Fort Ancient. This place obviously offered substantial historical context as well as a unique physical site to work with. My design spanned the river that ran next to the site and came to rest on the floodplain across from the park. My design also derived its form from the Hopewell sun calendars that were designed in the form of serpents. These creatures were revered as holy animals for their liminal ability to cross between the mediums of both land and water. This is the reason why my design spanned the river. The museum itself became the same liminal creature that the Hopewell, whose legacy would be protected there, held in such high regard.


[ ICFFdisasterr e l i e f ] out

of f a i l u r e


Space : Roll began as a reaction to disaster, not just natural, but also political and social. We started by focuing on the events following hurricane Katrina. The category 5 hurricane was one of the deadliest and most destructive in US history, affecting more than 15 million people. In it’s path were destroyed homes, government buildings, and entire communities. With nothing remaining, many were forced to relocate or move to FEMA trailers. As with most situations, there was gap of time in which families were left in limbo, living in an overcrowded Superdome while they waited for trailers or were able to move in with relatives. From this failure in organization and response time, we found an opportunity to create something that could be flat packed, driven to any site, and easily assembled by a few people. In creating an enclosure that rolls to create multiple inteiors, we are able to maximize the habitats programmatic uses and capitalize on efficiency of space.

With the recent coming of Superstorm Sandy and the destruction it’s left, we’ve come upon another situation in which Space : Roll becomes necessary. In New York City, Staten Island, and New Jersey where homes were flooded and destroyed, Space : Roll could easily be distributed and assembled to sit in Battery Park, on the Jersey Shore, or in abandoned lots, creating temporary housing for thousands of displaced families in need.


[ digitallydrivenf o r m ] langzhong

china i n t e r v e n t i o n


During the spring semester of 2013 our studio concentrated on expanding the use of digital computation in deriving the forms and compositions of our designs. Firstly, a cityscape was generated using Autodesk Maya and the Grasshopper plugin for Rhinocerous. The forms were randomly generated using a set of rules and guidelines layed out in these two programs. The final cityscape layout was created by combining the output of these two programs. Further developing a specific portion of the city, an intervention was to be proposed for the cityscape. The decision was made to create a dichotomy between the sense of hardness and harshness that could be felt in the appearance of the cityscape with softer curves and a form that has the feeling of an organism, contrasting the softness of forms that invoke a feeling of nature and the hard forms of the cityscape.


[ urbanplanningd e s i g n ] coptic

christian c o m m u n i t y

community center

rental lofts K-12 school church complex

coptic museum

parking garage

foot traffic limited access vehicular traffic

clinic/senior home facilites


The Coptic Christian Community Development project required holistic urban planning for the entire site, and had to include many different aspects of the community. This included large amounts of green space, a church, a chapel, a medical center, a museum, a school, and a few other important parts of the campus. The overall layout played with inverting how different aspects of the design are percieved. For example, the natural elements, such as the green spaces and park spaces, were contained by very rectilinear and geometric constraints, while the buildings, traditionally percieved as the harder and more static elements, were allowed to formally flow as if they were natural elements. In addition to the overall layout, one specific building was further explored. In this case, the museum was the building that was designed further. This building was almost entirely subterranean, speaking back to the heritage of the Coptic Christians. The building is loosly based on the Hypogaeum, an ancient Coptic tomb in Alexandria. This speaks to the reverence that is felt in both tombs and museums, and helps the Coptic Community to remember their past, their forefathers that had gone on before them.


[ communityengagingd e s i g n ] nor thside

arts c o m p l e x


The Northside Site project stressed designing for the betterment of the community. Each project required its own community program that the building to be designed would house. Therefore, the Northside Arts Complex was designed for Circadian Rhythms, an arts based community outreach program. The building would house facilities for both musical and visual arts, and included galleries, a central concert hall, and studios in which community children and adults could create art and music. The building itself engages the community itself by drawing passersby into the space through apertures into the structure. The main curtain wall of the concert hall opens up to the street, as well as to the interior, bringing music and art to the street, allowing for outdoor concerts and community interaction from inside the center itself.


[ spreadingdesignt h i n k i n g ] project

sparch


Project spARCH is an innovative program going on at Hughes High School, an inner city school in uptown Cincinnati. The school is a STEM learning school, meaning that the students actually choose a major and start learning necessary skills in order to progress on to college. Working with an engineering class, myself and three other architecture students from the University of Cincinnati are teaching these kids design thinking through the means of an architectural design studio at the high school.

We focused on getting kids to think outside the box, introducing design as a thought process for creative problem solving that can be applied to anything, including solving lunchroom problems and creating intricate break dancing moves. To do this we have enlisted the help of many volunteers including breakdancers, architects, and even urban gardeners working in the city.

Above all, we have stressed to the students that we are teaching them a new way of thinking and solving problems, not just how to design a neat looking shed. This new thought process can be applied to any situation in their lives, and that is the very thing that we are striving to share with these students. For more information, go to: w w w. p r o j e c t s p a r c h . o r g


[ interactivefurnitures y s t e m ] torque

furniture i n s t a l l a t i o n


Through the course of this project we designed an intervention in the cafe of the College of DAAP, a bench system that doubled as a screen. Each bench twisted in such a way that they fit into each other and interlock. This end result, however, was not the direct intention of our professors. The true goal behind this project was to gain experience of going through the design project as a team, as our entire studio section was involved in the designing and building of the system. Through this we gained incredible amounts of experience with the collaborative sort of design that is what is truly in the workplace.


[ constructedfieldd e s i g n ] clustered

tectonics s t u d y


For an entire quarter our studio focused on breaking down building elements into the three basic tectonic elements of plane, solid, and frame. This project was the culmination of that learning. We were given an organizational strategy for which we were to abstractly organize an elementary school. My organizational strategy was the word “clustered� and I attempted to demonstrate it with varying levels of elevation as well as using different scales simultaneously in a cohesive manner. In addition, through this project I also gained valuable experience working with 3d printing and laser cutting techniques that are useful in design work.


[ installationfurnitured e s i g n ] cgc

laptop b a r


While working for the University of Cincinnati during the summer, I was tasked to design and build a laptop bar system that would include monitors to connect to students’ laptops. This bar was built and installed in the Computer Graphics Center in the College of Design, Architecture, Art and Planning. Using the Rhinocerous 3D modeling software, a digital model was created to fabricate the different components of the bar. The desktop surface was CNC milled to fit the space and each panel marks out an individual workspace. The bar was structurally designed to be able to withstand four hundred pounds at the middle of its twenty two foot span. The steel beam that enabled this features a hand polished pattern that was done with an angle grinder.


[ imitatingreality ]

per sonal

artwork


[ creativecaptures ]

designing

photography


[ tylergentry ] email: gentryts@mail.uc.edu | cell: 937-776-9620


Tyler Gentry Architectural Design Portfolio