Page 1

INFORMATIEBLAD VAN DE GEMEENTE ROOSENDAAL OKTOBER 2016 - JAARGANG 4 - NR 3

LAAGGELETTER(HEID AANGEPAKT

BEDRIJVEN DIE ROOSENDAAL OP DE KAART ZETTEN

DE ROOSENDAALSE UITDAGING LAAT MENSEN MEEDOEN

EXTRA HULP EN GELD VOOR WIE HET NODIG HEEFT

Meedoen in Roosendaal foto: Christian Traets


voor

Iedereen doet mee Iedereen doet mee is het thema van deze Rzijn. Als opbouwwerker en coördinator Buurtpreventie bij welzijnsorganisatie WijZijn Roosendaal spreekt me dit uiteraard bijzonder aan. Vooral omdat de opdracht voor een opbouwwerker ligt in het stimuleren, enthousiasmeren en ondersteunen van bewoners die de leefbaarheid in hun straat, dorp en/of stad willen vergroten. Ik kom in de dagelijkse praktijk mensen tegen die graag een steentje willen bijdragen, maar niet meteen weten waar te beginnen. Vanuit WijZijn Roosendaal bieden we dan de nodige steun en helpen we de juiste verbindingen te maken. Zodat bewoners zelf weer verder kunnen.

COLOFON Rzijn is het informatieblad van de gemeente Roosendaal dat vier keer per jaar verschijnt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Bezoek ook eens onze website www.roosendaal.nl of volg ons op Facebook of Twitter. Redactieadres: Gemeente Roosendaal team Communicatie postbus 5000 4700 KA Roosendaal tel. 14 0165 rzijn@roosendaal.nl Tekstbijdrage en vormgeving: Reach Oosterhout www.reach-scv.nl Fotografie: Aad Meijer www.aadmeijer.nl Koen Mol www.koenmol.nl Timo Reisiger www.timo-reisiger.nl Christian Traets www.christiantraetsfotografie.nl

Meedoen met elkaar om bijvoorbeeld je eigen buurt veiliger te maken en te houden. Lees hierover het artikel over Denise Koeijvoets. Zij zet zich in om onder andere met buurtpreventie een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid. Niet bij de pakken neerzitten, maar zelf aan de slag om het probleem waar je tegenaan loopt te tackelen. Dat doet ook Ria, die moeite had met lezen en schrijven. Ze leerde lezen en schrijven op latere leeftijd. Een mooi verhaal over haar in deze Rzijn. Het klinkt allemaal zo simpel: Iedereen doet mee! Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als u een laag inkomen heeft of zonder werk zit. Voor wie het echt nodig heeft is er hulp. In het artikel op pagina 12 en 13 leest u hier meer over.

Druk: Uitgeverij De Bode www.internetbode.nl

Laten we vooral oog en oor voor elkaar hebben en houden. Ik hoop dat de artikelen in deze Rzijn stimulerend zullen werken!

Verspreiding: Axender

Groeten,

Rzijn wordt gratis huis-aan-huis bezorgd bij alle adressen in de gemeente Roosendaal, behalve bij de adressen met een nee-nee sticker. Heeft u Rzijn niet ontvangen? Neem dan contact op met de redactie. U krijgt dan alsnog een exemplaar toegestuurd.

Ad van de Vrede, ad.vandevrede@wijzijnroosendaal.nl / 06 52 898 990 www.wijzijnroosendaal.nl

Algemene gegevens: Gemeente Roosendaal Stadserf 1 4701 NK Roosendaal tel. 14 0165 www.roosendaal.nl info@roosendaal.nl

2 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

Rvoor biedt een podium aan ‘ambassadeurs’ in onze gemeente. Heeft u een verhaal dat u met Roosendaal wilt delen? Stuur dan een mail naar rzijn@roosendaal.nl.


in

8

foto: Timo Reisiger

ROOSDENDAALSE UITDAGING LAAT IEDEREEN MEEDOEN

Meedoen in de maatschappij is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen willen misschien wel hun steentje bijdragen, maar zitten toch thuis. De Roosendaalse Uitdaging gaat voor hen op zoek naar een plek waar ze iets voor een ander kunnen betekenen.

10

4 RKENNING VOOR DE

BEWONERS BIJ ELKAAR BRENGEN

Samen met bewoners in haar straat werkt Denise Koeijvoets, coรถrdinator van het buurtpreventieteam, aan een leefbaarder Reginadonk.

TOMELOZE INZET VAN VRIJWILLIGERS

6 BEDRIJVEN DIE ROOSENDAAL OP DE KAART ZETTEN

7 BIBLIOTHEEK VANnU

foto: Aad Meijer

PAKT LAAGGELETTERDHEID AAN

12

11 EEN SPEELPLAATS EXTRA HULP EN GELD VOOR WIE HET NODIG HEEFT

Kunt u ondersteuning gebruiken bij werk en inkomen? We zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

VOOR HONDEN

14 R VOOR U 15 ALLES KOMT SAMEN OP HET TONGERLOPLEIN

16 EVENEMENTEN

Rzijn - 3


foto: Timo Reisiger

Drijvende kracht achter de schermen Patrick Kamphuis

Vlnr: Patrick Kamphuis, Peter van Oers, Henk Eerens, Marc van der Westen foto's Aad Meijer

4 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal


kenning Carnaval, de intocht van Sinterklaas, festiviteiten georganiseerd door Collectief Roosendaal en het Oranje Comité. Allemaal grootschalige evenementen die alleen mogelijk zijn dankzij de tomeloze inzet van vrijwilligers. Een aantal van hen zie je af en toe in de schijnwerpers. Anderen werken vooral achter de schermen. Patrick Kamphuis hoort bij deze laatste groep. Maar intussen is hij wel al 24 jaar een van de drijvende krachten achter feestend Roosendaal. Tijd voor Rkenning.

D

e energie spat ervanaf als je Patrick ontmoet. Zijn mobiel naast zich, “want” zegt hij, “ik ben 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar.” Zo’n 1700 contacten heeft hij in zijn telefoon staan. Het typeert zijn aanpak. Hij kent mensen, weet wat ze doen en weet zo altijd verbindingen te leggen. “Ik leg heel makkelijk contact en ken veel mensen”, vertelt hij. “En men kent mij. Als ik iemand bel, is vaak de eerste vraag: wat kan ik voor je doen…”

Regelen, organiseren en problemen oplossen… Patrick Kamphuis is geboren en getogen Roosendaler. Hij werkte van 1989 tot 1999 bij de marine. Daar leerde hij veel over logistiek vertelt hij. “Regelen, ritselen, organiseren en problemen oplossen.” Tegenwoordig werkt hij als berger bij Van Egeraat. Bij ongelukken op de weg is hij er geregeld als eerste bij. Om te bergen, maar als dat nodig is ook om mensen te helpen. Die ervaring in zijn werk, zet Patrick ook in bij zijn vrijwilligerswerk. “Gelukkig krijg ik van mijn baas veel ruimte, net als van mijn gezin trouwens. Dat maakt dat ik kan doen, wat ik doe, samen met anderen.”

 an een afstand kijken V hoe mensen feesten en het naar de zin hebben, daar kan ik echt van genieten. hij te organiseren en te verbinden. Het hart van de organisatie is te vinden in de bouwloods aan de Kuisel 23. Patrick: “Vanuit hier gebeurt het. De vaste commissie bestaat in totaal uit vijf mensen (waarvan vier op de foto), waaronder twee zwagers van mij. Daar omheen kunnen we putten uit een grote groep vrijwilligers die ik altijd kan bellen. In alles wat we doen is samenwerken en op elkaar bouwen heel belangrijk. Dat kan en lukt beter omdat we een vriendengroep zijn.” De beschikbare middelen en het enthousiasme van ‘techniek’ wordt breed ingezet. De intocht van Sinterklaas bijvoorbeeld is ondenkbaar zonder Patrick en zijn kompanen. Zijn er daarbij zaken die anders of beter kunnen? Patrick: “Ik ben van het operationele, het doen. Vergaderen en overleggen laat ik graag aan anderen over. Korte lijnen vind ik belangrijk. En dat lukt prima in de gemeente Roosendaal. We krijgen bijna altijd alle medewerking. Ik ben daarover echt tevreden. Het helpt natuurlijk als je zelf een positieve instelling hebt en denkt in oplossingen.”

ROL ACHTER DE SCHERMEN VRIENDENGROEP AAN DE KUISEL 23

In 1992 werd Patrick door Stichting Carnaval in Roosendaal gevraagd voor de commissie techniek, de commissie die de podia, geluid, licht en transport verzorgt. Ook voor het in goede banen leiden van de optocht is deze commissie verantwoordelijk. Door de jaren heen is Patrick uitgegroeid tot spin in het web. Als geen ander weet

Ook meedoen achter de schermen? Je doet het samen, vindt Patrick Kamphuis. Daarom staat hij hier samen met zijn mede commissieleden Henk Eerens, Marc van der Westen en Peter van Oers op de foto. Eric Methorst ontbreekt op de foto. Ook in de toekomst moeten de feestelijke activiteiten in Roosendaal door kunnen gaan. Nieuwe mensen die samen met Patrick vrijwillig aan de slag willen zijn daarom van harte wekom. Heb je interesse in techniek, logistiek of hou je van organiseren? Bel dan met Patrick. Hij is bereikbaar op 06 12 97 63 02 of via mail paa.kamphuis@home.nl.

Nooit op de voorgrond te zien. Altijd achter de schermen. Hoe voelt dat? Een lachende Patrick: “Heel goed. Van een afstand kijken hoe mensen feesten en het naar de zin hebben, daar kan ik echt van genieten. Daar haal ik mijn energie uit. Mijn baas weet dat ik met carnaval een week lang vrij ben. Volle bak ertegenaan, zorgen dat alles vlekkeloos loopt en tussendoor nog carnaval vieren. Dat is het mooiste wat er is.”

Rzijn - 5


tegenaan Bedrijven die Roosendaal op de kaart zetten

Typisch Roosendaal

Typisch Roosendaal zijn de televisietoren, Draai van de Kaai en Rosada. Maar wist u dat Roosendaal ook bekend is als bakermat van innovatieve bedrijven die met technische hoogstandjes Nederland en zelfs de wereld veroveren? In een tweedelige serie passeert een aantal van deze bedrijven de revue. Deze keer twee bedrijven die zich richten op de gezondheid voor respectievelijk mens en dier.

EuroTec geeft stoma-patiënten een nieuw begin

Dierenhospitaal Visdonk toonaangevend in diergezondheid

EuroTec is de enige fabrikant van stomahulpmiddelen in de Benelux. Het bedrijf koos Roosendaal als hoofdvestiging, vanwege de gunstige ligging.

In Nederland is het aantal dierenziekenhuizen op één hand te tellen. Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal is er een van. Het afgelopen jaar werd flink geïnvesteerd in nieuwe technologie en faciliteiten waardoor er steeds meer dieren uit Nederland en België in Roosendaal worden behandeld.

EuroTec levert aan medische speciaalzaken. Maar de informatieve en ondersteunende activiteiten zijn direct gericht op de stomapatiënten, die tijdens open dagen welkom zijn op het prachtige inpandige Oudhollands marktplein van EuroTec. Niks het gevoel van hightech, maar juist Brabantse gezelligheid. Patiënten krijgen op deze fijne plek voorlichting en tips over het leven met een stoma. Aat van der Leden, directeureigenaar verwoordt de visie: “De patiënt, daar draait alles om. Die willen we graag helpen en een beter leven geven.” Een paar deuren verder kom je in een andere wereld. Hightech productieruimtes bepalen het

beeld. EuroTec ontwikkelt en produceert in Roosendaal meer dan 600 producten met ongeveer 70 mensen. Mede dankzij geavanceerde productiefaciliteiten kan EuroTec concurreren met de grootste multinationals. Producten gaan de wereld over, zelfs naar oorlogsgebieden als Irak, Jemen en Syrië. In Nederland hebben 38.000 mensen een stoma. Van der Leden. “Hun leven stopt niet, maar begint eigenlijk opnieuw. Met goede hulpmiddelen kunnen zij hun dagelijkse leven weer oppakken. Dat positieve zie je terug in onze kleurrijke verpakkingen, die symbool staan voor verandering en vrijheid.”

6 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

Bijna 30 vaste medewerkers telt het bedrijf, waarvan 9 dierenartsen. Gerda Broos is manager bedrijfsvoering. “We zijn een (h)echt Roosendaals bedrijf. Wat ons bijzonder maakt, zijn onze vele specialismen. Van oogheelkunde en chirurgie tot de meest complexe onderzoeksmethodieken. Daarom komen mensen van heinde en verre naar Roosendaal.” “Wij gaan verder waar anderen stoppen”, vervolgt Broos. “Uniek zijn we bijvoorbeeld met onze CT-scan, die paarden staand kunnen ondergaan. Hierdoor wordt een vervelende narcose

vaak overbodig. Daarnaast bieden wij scintigrafie. Door middel van een radioactieve stof kunnen we ontstekingen aan gewrichten of tumoren vaststellen die anders verborgen bleven. En we blijven doorgaan. We zijn nu bezig met een schildklierbehandeling voor katten door middel van radioactief jodium. Dat traject is complex en vraagt veel vergunningen. Maar ook dat gaat ons lukken. Daarvan ben ik overtuigd.”


voor u

Taal voor het leven BibliotheekVANnU werkt samen met diverse andere organisaties aan de aanpak van laaggeletterdheid. In de bibliotheek zijn er bijvoorbeeld taaloefengroepen en cursussen digitale vaardigheden, begeleid door vrijwilligers. Ook heeft de bibliotheek een collectie makkelijk te lezen boeken. Daarnaast heeft de bibliotheek samen met WijZijn Roosendaal en het Kellebeek College een Taalpunt in Kalsdonk. Daar kunnen mensen terecht met vragen en problemen rondom taal. Denk aan vragen over lastig taalgebruik in formulieren, brieven of bijsluiters. Het Taalpunt is iedere dinsdag te vinden in het Gezondheidsplein Kalsdonk, Heilig Hartplein 38 in Roosendaal.

c 0800 023 44 44 m taalpuntroosendaal@bibliotheekvannu.nl foto: Christian Traets

Ria leerde op latere leeftijd lezen en schrijven

‘Ik wilde mezelf kunnen redden’ Ria leerde als kind nooit goed lezen en schrijven. Jarenlang dacht ze dat ze de enige was, maar inmiddels weet ze wel beter. Ze kreeg bijscholing en helpt nu anderen die in hetzelfde schuitje zitten als zij toen zat. Ook in Roosendaal zijn er allerlei initiatieven voor laaggeletterden. Op de modevakschool moest Ria ooit een sollicitatiebrief schrijven. Ze kreeg hem vol rode strepen terug. “Toen heb ik me voorgenomen nooit meer te schrijven.” Inmiddels pakt ze regelmatig pen en papier. Gewoon om iets te onthouden of dingen van zich af te schrijven. “Ik wist niet dat het zo leuk kon zijn.”

Smoesjes

Als kind veranderde Ria vaak van school. Onder het mom van ‘eerst maar eens zien wat je kunt’ werd ze nogal eens een klas teruggezet. “Dat is voor een kind zo erg. Ik wilde niet tussen de kleintjes zitten.” Pas op haar veertiende verliet ze de lagere school en ging ze naar de modevakschool.

Ze schaamde zich enorm. “Ik dacht dat ik de enige in Europa was.” In een moeilijke periode in haar leven kwam de huisarts achter haar geheim. Hij stuurde de 55-jarige Ria door naar een maatschappelijk werker, die haar doorverwees naar het ROC.

Slechts een paar mensen in haar omgeving wisten dat ze niet goed kon lezen en schrijven. Om het te verbergen, raakte ze enorm bedreven in allerlei smoesjes en trucjes. In een restaurant deed ze net of ze de menukaart las en vroeg ze intussen aan haar tafelgenoot: “Wat neem jij?”

Doodeng

Haar eerste bezoek aan school vond ze doodeng, maar ze ging. “Ik zat in een isolement, vond mezelf dom, dacht dat ik het niet kon. Dat wilde ik niet meer. Ik wilde mezelf kunnen redden.” Ze zal nooit vergeten hoe ze het klaslokaal binnenstapte. “Pas toen ik al die volwassenen zag, begreep ik dat ik niet alleen was.” Nu weet ze dat in Nederland zo’n anderhalf miljoen mensen moeite hebben met lezen en schrijven. Om hen te helpen, is ze ambassadeur voor de stichting ABC geworden. Het heeft haar leven verrijkt. “Ik word er heel gelukkig van.”

ABC testpanel Ria en de andere leden van het Stichting ABC testpanel worden regelmatig door de gemeente gevraagd om teksten (zoals folders) te beoordelen en tips te geven voor helder taalgebruik.

Rzijn Rzijn -- 77


op

Iets voor een ander betekenen vergroot je eigenwaarde

foto's: Timo Reisiger

Meedoen in de maatschappij is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen willen misschien wel hun steentje bijdragen, maar zitten toch thuis. Stichting Roosendaalse Uitdaging gaat voor hen op zoek naar een plek waar ze iets voor een ander kunnen betekenen. Denk aan mensen die de krant voorlezen aan inwoners van een verzorgingshuis. Is er een goede match gevonden, dan zorgt MEE West-Brabant voor ondersteuning. Een interview met manager Kim Bareman van de Roosendaalse Uitdaging en regiomanager Lian Raams van MEE. Kunnen jullie voorbeelden geven van mensen die in aanmerking komen om anderen te helpen?

Lian: “Denk aan iemand die door een autistische stoornis steeds meer een teruggetrokken leven is gaan leiden. Of een persoon met chronische pijn, die soms slechte en soms betere dagen heeft en daardoor niet structureel vrijwilligerswerk kan doen. Kim: “We denken ook aan statushouders: vluchtelingen die hier mogen blijven. Om goed Nederlands te leren en de cultuur te leren kennen, is contact met anderen belangrijk, maar de drempel is vaak hoog.”

Hoe vind je geschikte kandidaten?

Lian: “In eerste instantie draagt het Werkplein Hart van West-Brabant die aan. Het zijn vaak mensen die al langere tijd op zoek zijn naar werk. Maar soms zal MEE ook zelf kandidaten aandragen, of een andere organisatie die bij mensen achter de voordeur komt.”

8 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

Waarom is meedoen in de maatschappij belangrijk?

Lian: “Een mens is een sociaal dier. Niemand kiest er bewust voor om zichzelf af te zonderen. Vaak zit daar een reden achter. We willen die reden opsporen en mensen stimuleren om sociale contacten aan te gaan. Iets voor een ander of voor de maatschappij betekenen, vergroot je gevoel van eigenwaarde. De deur uitgaan betekent ook dat je in beweging komt, buiten bent. Dat maakt je fitter en voorkomt lichamelijke klachten.”

Is meedoen verplicht?

Kim: “Nee, het is geen verplichting. We proberen mensen te verleiden om in beweging te komen, maar ze moeten zelf willen. Wij denken wel dat je er beter van wordt. Dat een actiever leven een blijer mens van je maakt.”


Wat zouden mensen kunnen gaan doen?

Kim: “Wandelen met bewoners van een verzorgingstehuis, koffie en thee schenken in een wijkcentrum, dieren verzorgen op een kinderboerderij: bij bijna elke organisatie is wel iets te verzinnen. De activiteit moet wel laagdrempelig zijn. Dan kan iemand ook een keertje overslaan als hij of zij een slechte dag heeft.”

Kunnen mensen zelf aangeven waarmee ze aan de slag willen?

Kim: “Het moet iets zijn wat aansluit bij de persoon in kwestie, iets wat bij hem of haar past.” Lian: “Iemand die een broertje dood heeft aan sporten, moet je niet achter de bar van een voetbalkantine zetten. Maar iemand die in het verleden in de horeca heeft gewerkt is daar wel op zijn plek.”

Zijn er al afspraken met organisaties waar mensen terecht kunnen?

Kim: “We zijn nu bij organisaties aan het rondvragen wie mee wil doen en wat de mogelijkheden zijn. De eerste reacties zijn positief.”

Zit een sportvereniging of verzorgingstehuis wel te wachten op iemand die niet voor honderd procent kan meedraaien?

Heeft u vragen? Dan kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Stichting Roosendaalse Uitdaging of MEE West-Brabant.

Kim: “Dit initiatief levert organisaties, zeker in het begin, geen extra handjes op. Het gaat toch vaak om mensen die begeleiding nodig hebben. De Roosendaalse Uitdaging is in de eerste plaats bedoeld om mensen weer te laten meedoen. Het vraagt een investering van organisaties. Maar het geeft ook veel voldoening, aan beide kanten.”

Stichting Roosendaalse Uitdaging Stichting Roosendaalse Uitdaging heeft als doel maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen. Dit doet ze onder meer door partijen bij elkaar te brengen. De stichting organiseert bijvoorbeeld een maatschappelijke beursvloer, waar aanbod en vraag elkaar vinden. Denk aan een bedrijf dat nieuwe computers heeft gekocht en zijn oude afstaat aan verenigingen.

Kim: “We willen organisaties die meedoen goed voorbereiden. Hen duidelijk maken wat ze kunnen verwachten. Daar hebben we MEE voor nodig. Ook de rol van het Werkplein is heel belangrijk. De medewerkers daar kunnen de juiste kandidaten selecteren.”

Hoe bereiden jullie organisaties voor?

Lian: “We kunnen ze bijvoorbeeld leren omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Het is goed om te weten hoe je iemand kunt benaderen of wie je uit zijn of haar netwerk kunt bellen als er iets speelt. Als dat niet voldoende is, kan één van onze consulenten het gesprek aangaan met alle betrokkenen.”

Kunnen enthousiaste organisaties zich bij de Roosendaalse Uitdaging aanmelden?

Kim: “Absoluut. We staan overal voor open, ook voor ervaringen of ideeën op dit gebied. Misschien kunnen we samenwerken of elkaar versterken. In mijn wereld is één en één nog altijd drie.”

foto's: Timo Reisiger

Hoe voorkom je dat een match op een teleurstelling uitdraait?

, Markt 54K, 4701 PH Roosendaal c 06 28 30 72 55 m info@roosendaalseuitdaging.nl w www.roosendaalseuitdaging.nl

MEE West-Brabant

MEE ondersteunt mensen met een beperking. Cliënten en de mensen om hen heen kunnen bij de organisatie terecht met allerlei vragen. Die kunnen gaan over bijvoorbeeld wonen, werken, regelgeving en opvoeding. Het doel is dat cliënten zoveel mogelijk zelfstandig meedoen in de maatschappij. , Langdonk 1, 4707 TG Roosendaal c (0165) 59 32 60 m info@meewestbrabant.nl w www.meewestbrabant.nl

Rzijn - 9


binnen

foto's: Aad Meijer

BUURTPREVENTIE REGINADONK BRENGT BEWONERS BIJ ELKAAR Samen met bewoners in haar straat werkt Denise Koeijvoets, coördinator van het buurtpreventieteam, aan een leefbaarder Reginadonk. “Onze wijk heeft niet zo’n goede naam en dat is eeuwig zonde”, zegt ze. Denise vertelt dat het gevoel van veiligheid eind vorig jaar ver te zoeken was in haar buurt in de wijk Langdonk. Dat had te maken met onder meer inbraakpogingen, hennepkwekerijen en te hard rijden. Op social media werd daar negatief op gereageerd. De buurt had een positieve impuls nodig. Ze zei dan ook ‘ja’ toen de wijkagent, met wie ze eerder contact had gehad, haar vroeg een buurtpreventieteam op te zetten. Met hulp van anderen wist ze de Reginadonk te mobiliseren. Tachtig geïnteresseerden kwamen af op een informatieavond. “Mensen uit mijn straat bleken dezelfde behoefte te hebben als ik.” Die bijeenkomst leverde veel ideeën op. In-

 e willen naar W meer saamhorigheid, meer contact met elkaar.

middels zijn er vergevorderde plannen voor een opruimactie, lampen in de brandgangen en plantenbakken als verkeersremmers. Acht buurtbewoners doen om beurten wekelijks tenminste één rondje door de Reginadonk. Dan gaan ze in duo’s op pad en maken een praatje met straatgenoten. Vele anderen hebben zich aangesloten bij een WhatsApp Alert groep. Instanties als de WijZijn Roosendaal, politie, gemeente en woningcorporatie AlleeWonen ondersteunen de initiatieven, maar het gaat Denise niet altijd snel genoeg. “Ik ben nogal

10 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

gepassioneerd en temperamentvol.” Ze beseft echter dat organisaties gebonden zijn aan regels en budgetten. Denise moet ook leren af en toe ‘nee’ te zeggen. Buurtgenoten lijken soms te denken dat ze alles kan oplossen. Daar tegenover staan vele positieve ervaringen, zoals de buitenspeeldag. “Er waren veel meer kinderen op straat dan normaal. En dus ook meer ouders. Er ontstonden leuke gesprekken tussen ouders die elkaar nog nooit hadden gesproken.”

=

MEER WETEN? Wie zich wil aansluiten bij het buurtpreventieteam of de WhatsApp Alertgroep kan een mail sturen naar Bpreginadonk@gmail.com.


buiten

Een speelplaats voor honden maakt honden én mensen blij Verspreid over de wijken en dorpen zijn er grasvelden die gebruikt worden om honden uit te laten. Het gevolg: een grasveld met uitwerpselen, waar kinderen niet fatsoenlijk kunnen spelen en waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Een aantal hondenbezitters stoorde zich hieraan. Zij kregen het idee voor een hondenspeelplaats, een plek waar huisdieren heerlijk kunnen ravotten met andere dieren én waar de gebruikers verantwoordelijkheid voor zijn. Na de voorloper, wijk Burgerhout, is er ook in Kalsdonk een hondenspeelplaats: De Vrolijke Viervoeters. Bij de entree van de speelplaats prijkt een bordje met enkele huisregels, die ervoor zorgen dat alle honden en baasjes de speelplaats met plezier kunnen gebruiken. Bijkomend voordeel van deze plek is dat de baasjes ondertussen een praatje met elkaar maken. Je bent er allemaal hondenbezitter. Daar heb je het over. Verschillen doen er niet toe. Met een beetje hulp van de gemeente, maatschappelijke partners en bedrijven, maar vooral dankzij eigen inzet, was de hondenspeelplaats in korte tijd klaar. Op de eerste dag stonden er zeker veertig honden met hun baasjes te trappelen voor de poort. Ook in de wijken Burgerhout, Kroeven, Langdonk, Tolberg en Westrand zijn speelplaatsen voor honden geopend en het ziet er naar uit dat Wouw binnenkort volgt.

foto: Aad Meijer

Rzijn - 11


bij Meedoen in Roosendaal:

Extra hulp en geld voor wie het nodig heeft Iedereen kan weleens een steuntje in de rug gebruiken. De gemeente Roosendaal helpt u graag verder, samen met andere organisaties. Zodat u kunt meedoen aan de samenleving. Er zijn regelingen voor iedereen met weinig vermogen en een inkomen rond het minimumloon of een bijstandsuitkering. Ook voor mensen met AOW zijn er mogelijkheden. We zetten voor u alle mogelijkheden op een rij.

RONDKOMEN MET GELD

* ook voor mensen met AOW

BIJDRAGE VOOR ONVERWACHTE KOSTEN* (BIJZONDERE BIJSTAND)

HUURTOESLAG EN ZORGTOESLAG*

HULP BIJ WERK

U kunt terecht bij de Belastingdienst w www.toeslagen.nl c 0800 0543

Heeft u iets echt nodig, maar kunt u het niet betalen? Heeft u geen spaargeld? Dan kunt u mogelijk bijzondere bijstand ontvangen.

Ontslag en werkloosheid hebben grote gevolgen voor uw inkomen. Het is daarom belangrijk dat u snel (weer) aan de slag kunt. Het Werkplein helpt u daarbij.

Wie een laag inkomen en weinig spaargeld heeft, kan huurtoeslag (een bijdrage in de huurkosten) en zorgtoeslag (een bijdrage in de Nederlandse zorgverzekering) aanvragen. Dat scheelt vaak honderden euro’s per maand.

BIJSTANDSUITKERING

ZORGVERZEKERING MET GROEPSKORTING* (COLLECTIEVE ZORGVERZEKERING)

JAARLIJKS BEDRAG VOOR LANGDURIG LAGE INKOMENS

U kunt terecht bij Werkplein Hart van West-Brabant w www.werkpleinhartvanwestbrabant.nl c (076) 750 35 00 (ma t/m vrij, 09.00 - 10.30)

Terwijl u werk zoekt, kunt u bij het Werkplein een bijstandsuitkering aanvragen. Dit is voor noodzakelijke kosten zoals huur, eten en drinken. Heeft u een ww-uitkering die lager is dan de bijstand? Dan heeft u recht op een aanvulling. Vanaf november kunt u zich aanmelden voor een verzekering vanaf 1 januari 2017.

Heeft u drie jaar (of langer) een inkomen rond het minimumloon of een bijstandsuitkering? Dan komt u misschien in aanmerking voor individuele inkomenstoeslag. Dit betekent dat u een keer per jaar extra geld kunt aanvragen. Deze toeslag is voor iedereen die ouder is dan 21 jaar en nog niet met pensioen is. U kunt terecht bij Werkplein Hart van West-Brabant w www.werkpleinhartvanwestbrabant.nl c (076) 750 35 00 (ma t/m vrij, 09.00 - 10.30) 12 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

De gemeente Roosendaal betaalt mee aan deze zorgverzekering. In deze verzekering zitten veel extra’s zoals mondzorg, brillen, anticonceptie, kraamzorg, zorg in het buitenland en nog veel meer. Vanaf november kunt u zich aanmelden voor een verzekering vanaf 1 januari 2017.

KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN*

Als inwoner van de gemeente betaalt u gemeentelijke belastingen. Kwijtschelding wil zeggen dat u een aantal van deze belastingen niet hoeft te betalen. U kunt terecht bij Belastingsamenwerking West-Brabant w www.bwbrabant.nl c (076) 529 83 00


ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN MEEDOEN AAN SPORT

Sporten is leuk, belangrijk en gezond. U kunt een bijdrage aanvragen om lid te worden van een sportvereniging, voor zwemlessen, voor sportkleding en voor sportmaterialen. U kunt terecht bij Stichting Paul w www.stichtingpaul.nl m info@stichtingpaul.nl

MEEDOEN AAN CULTUUR

Dansen, tekenen en zingen is leuk en goed voor het zelfvertrouwen. U kunt een bijdrage aanvragen om lessen te volgen en voor materialen. Dit kunt u doen via de leerkracht van uw kind of Stichting Leergeld. U kunt terecht bij Jeugdcultuurfonds Brabant w www.jeugdcultuurfonds.nl/fonds/noord-brabant c (0165) 745 820 m brabant@jeugdcultuurfonds.nl

MEEDOEN OP SCHOOL

Net als klasgenootjes, is het kunnen meedoen op school is van groot belang voor de eigenwaarde en ontwikkeling van een kind. U kunt een bijdrage aanvragen voor bijvoorbeeld de ouderbijdrage, een computer, een fiets, schoolreisjes, het schoolkamp of andere schoolse zaken. U kunt terecht bij Stichting Leergeld w www.leergeld.nl/roosendaal c (0165) 399 150 (ma + wo, 10.00 - 13.00) m leergeld.rsd@kpnmail.nl

BIJDRAGE VOOR DE KINDEROPVANG

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag ontvangen. Let op: vraag dit op tijd aan. Op z'n laatst 3 maanden voordat uw kind naar de opvang gaat. U kunt terecht bij de Belastingdienst w www.toeslagen.nl c 0800 0543.

GRATIS HULP BIJ GELDZAKEN EN ADMINISTRATIE HULP BIJ BRIEVEN EN FORMULIEREN

Vindt u het vaak moeilijk om brieven te lezen en formulieren in te vullen? Vraag dan hulp.

OMGAAN MET GELD EN SCHULDEN

Het valt niet mee om geldzorgen te hebben. Blijf niet lopen met uw probleem en vraag hulp. Hoe eerder u dat doet, des te beter.

ONAFHANKELIJKE CLIËNTONDERSTEUNING

Heeft u ondersteuning nodig bij geldzaken, jeugdhulp of ondersteuning om zelfstandig te leven (Wmo)? Een onafhankelijke cliëntondersteuner staat naast u en denkt met u mee. U kunt terecht bij MEE West-Brabant De contactgegevens vindt u hieronder.

U kunt terecht bij WijZijn Roosendaal De contactgegevens vindt u hieronder.

AANVRAGEN EN MEER INFORMATIE

WijZijn Roosendaal (maatschappelijk werk) w www.wijzijnroosendaal.nl c (0164) 707 508

Voor aanvragen en meer informatie kunt u rechtstreeks met de desbetreffende organisaties contact opnemen. Komt u er niet uit? De gemeente Roosendaal heeft WijZijn en MEE gevraagd om u te helpen. Zij zetten graag voor u op een rij waar u gebruik van kunt maken.

MEE West-Brabant (onafhankelijke cliëntondersteuning) w www.meewestbrabant.nl c (0165) 59 32 60 Kijk voor meer informatie ook op WWW.ROOSENDAAL.NL/MEEDOEN

Rzijn - 13


voor u Mantelzorgers verdienen waardering Ook in 2016 wil de gemeente Roosendaal haar waardering laten blijken voor de mantelzorg die u verleent aan uw naaste. Dit jaar is er gekozen voor een cadeaubon via ‘complimento’. Hiermee kunt u zelf bepalen of u liever een dagje weggaat, uit eten gaat of bijvoorbeeld een cadeau voor uzelf uitkiest. Bent u zelf geen mantelzorger maar ontvangt u mantelzorg of kent u mensen in uw omgeving die mantelzorg verlenen aan een naaste? Vertel hen dan over deze waardering. Iedereen die zo veel zorg verleent aan een dierbare verdient daar immers een compliment voor. Vraag uw mantelzorgwaardering aan vóór 15 oktober. U krijgt uw mantelzorgwaardering dan rond de dag van de mantelzorg thuisbezorgd, maar in ieder geval voor 31 december 2016. Het aanmelden voor de mantelzorgwaardering verloopt via www.mantelzorgroosendaal.nl.

Roosendaal 750 jaar In 2018 bestaat de stad Roosendaal 750 jaar. Deze mijlpaal wordt op gepaste wijze gevierd. Voor de organisatie van dit jubileum is de stichting ‘750 jaar Roosendaal’ opgericht. Voorzitter is Cor Verbogt. Het wordt een feest voor en door de inwoners van Roosendaal, waarbij een beroep wordt gedaan op de ervaringen van organisaties en personen op het gebied van het organiseren van activiteiten. Meerdere organisaties zijn inmiddels benaderd en ook is er een informatieavond gehouden. Het programma gaat dit jaar nog in grote lijnen vorm krijgen. Verdere uitwerking van de plannen volgt in 2017.

Stop Heling Heling is het verwerven, bezitten of overdragen van een gestolen product. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van gestolen producten als u kunt weten of vermoeden dat het gestolen is. U kunt bijvoorbeeld een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Vaak gaat het dan om gestolen goed. Via www.stopheling.nl of de Stop Heling app is te zien of aangeboden goederen als gestolen bij de politie staan geregistreerd.

Gemeenteraad ontvangt gasten Bent u nieuwsgierig naar het werk van de gemeenteraad? Een aantal keren per jaar ontvangt de raad u graag voor een kijkje achter de schermen. Aanmelden of meer informatie? Dat kan via de raadsgriffie, telefoon (0165) 579 277 of per mail griffie@roosendaal.nl. U bent van harte welkom! De gemeenteraad heeft ook een eigen digitaal magazine. Dat kunt u lezen via www.raad.roosendaal.nl/magazine

14 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

Wilt u meer weten of heeft u suggesties of ideeën? Stuur dan een mail naar info@750jaarRoosendaal.nl.


varen

OP HET TONGERLOPLEIN KOMT ALLES EN IEDEREEN SAMEN Op en rondom het Tongerloplein wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing en verbinding tussen De Kring en het Tongerlohuys. Dit nieuwe samenwerkingsverband zal de komende tijd van zich doen spreken met veel verschillende activiteiten. Op 16 oktober van 13.00 tot 17.00 uur is er een open dag waar iedereen welkom is. Het nieuwe ontwerp is transparant en uitnodigend dankzij de prachtige open verbindingen tussen het plein, de foyer en de tuin. Bezoekers worden welkom geheten in de gezamenlijke foyer waar een kaartje voor een voorstelling in De Kring of voor het Tongerlohuys kan worden gekocht. De nieuwe horecagelegenheid met terras aan het Tongerloplein nodigt uit om een hapje of drankje te nuttigen en anderen te ontmoeten.

de geschiedenis van Roosendaal drukten. Natuurlijk worden er ook verhalen verteld in De Kring met voorstellingen op het terrein van dans, muziek, theater, cabaret en show, van eigen Roosendaalse bodem tot internationaal.

THEATER, ERFGOED EN EDUCATIE

Binnen het nieuwe centrum krijgt CultuurCompaan een belangrijke rol bij het leggen van verbindingen tussen de verschillende vormen van kunst en cultuur met mensen en organisaties in de stad. Initiatieven van bewoners, krijgen zo de kans om tot bloei te komen.

CultuurCompaan verzorgt een breed aanbod aan cultuur en educatie in Roosendaal.

HET VERHAAL VAN ROOSENDAAL

In het vernieuwde Tongerlohuys wordt onder andere met digitale animaties ‘Het Verhaal van Roosendaal’ verteld. Met bijzondere rollen voor Roosendalers die een stempel op

Het nieuwe ontwerp is transparant en uitnodigend dankzij de open verbindingen tussen het plein, de foyer en de tuin.

Hart voor plannen of ideeën

foto: Timo Reisiger Situatie begin september 2016.

De Kring, Tongerlohuys en CultuurCompaan werken nauw samen om nog meer de verbinding met de inwoners te maken. Heeft u zelf, uw school, uw vereniging of organisatie plannen of ideeën op bijvoorbeeld het terrein van muziek, dans, beeldende kunst of theater. En wilt u klankborden of zoekt u advies of ondersteuning? Stuur dan een mail naar: info@cultuurcompaan.nl of bel (0165) 745 820.

Rzijn Rzijn- -15 7


uit

Evenementen in Roosendaal

MAANDAG 31 OKTOBER

HEERL’K HALLOWEEN WEEKEND 7 EN 8 OKTOBER

foto: Timo Reisiger

OKTOBERFEST

ZONDAG 16 OKTOBER, ZONDAG 6 NOVEMBER EN ZONDAG 11 DECEMBER

ATB Veldtoertochten In de herfst en winter is het heerlijk om op de mountainbike te genieten van de Nederlandse natuur. In en rond Roosendaal worden weer verschillende toertochten met meerdere afstanden georganiseerd. RTC Zomerlust organiseert op 16 oktober een veldtoertocht, Audax Klub Nederland op 6 november en RTC de Molenrijders op 11 december.

Na het succes van vorig jaar keert het Oktoberfest terug naar Roosendaal. De Duitse feesttent staat dit jaar in park Vrouwenhof weer garant voor bier, glühwein, bratworsten, Duitse schlagermuziek en uiteraard ouderwetse Duitse gezelligheid. www.oktoberfestroosendaal.nl

Trick or treat? Op 31 oktober is het Halloween en mogen kinderen (verkleed) langs huizen in de buurt om een snoepje te vragen. De huizen die deelnemen, zijn herkenbaar aan een brandend kaarsje bij de voordeur. In het dorp zijn verder diverse kraampjes opgesteld waar net als voorgaande jaren diverse spelletjes voor de kinderen te doen zijn. www.heerlkheerle.nl

www.rtc-zomerlust.nl, www.aknroosendaal.nl en www.de-molenrijders.nl

ZATERDAG 26 NOVEMBER

INDOOR SKYDIVE ROOSENDAAL (ISR) GRAND PRIX ZATERDAG 12 NOVEMBER

ZATERDAG 19 NOVEMBER

Zaterdag 12 november meert Sinterklaas met een heleboel Pieten weer aan in de haven van Roosendaal. Na de ontvangst door burgemeester Niederer op het Kadeplein volgt een rondrit door de binnenstad vergezeld door diverse muziekverenigingen.

Het programma van de 4e editie van het gezellige Nederlandstalige meezingfeest zit weer vol met landelijke toppers. Onder andere Wolter Kroes, Django Wagner en de Gebroeders Ko zetten de evenementenhal op De Stok weer op zijn kop. www.roosendaalnl.com

INTOCHT SINTERKLAAS

ROOSENDAAL NL

16 - Rzijn - Informatieblad van de gemeente Roosendaal

Indoor skydiven is een snelgroeiende sport die niet enkel meer door professionals wordt beoefend. Het jaarlijkse terugkerende evenement ISR Grand Prix wordt dit jaar alweer voor de 7e keer georganiseerd. De focus van het evenement ligt bij degenen die voor het eerst vliegen en bij de rookies om zo de sport bekender te maken bij een breed publiek. www.isrgp.nl

ZONDAG 27 NOVEMBER

PIETEN BOOTCAMP TIJDENS KOOPZONDAG

De laatste koopzondag van november staat volledig in het teken van het grote Sinterklaasfeest. Normaal gesproken mag je niet rennen in het winkelcentrum, maar speciaal vanwege Sinterklaas is er een pieten parcours in de Roselaar uitgezet, waarbij je alle dingen mag doen die anders verboden zijn. En je verdient er ook nog een mooi pietendiploma mee. www.winkelcentrumroselaar.nl

Profile for Gemeente Roosendaal

Rzijn 13, oktober 2016  

Deze herfsteditie staat in het teken van meedoen, met o.a.: • Rkenning voor de tomeloze inzet van vrijwilligers: een interview met Patrick K...

Rzijn 13, oktober 2016  

Deze herfsteditie staat in het teken van meedoen, met o.a.: • Rkenning voor de tomeloze inzet van vrijwilligers: een interview met Patrick K...

Advertisement