Page 1


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

RECULL DEL QUADERN DE BITÀCORA REFLEXIÓ DEL PERFIL LECTOR I ESCRIPTOR

2

Ocàs

4

La fageda d’en Jordà, Joan Maragall

5

“Les Balears limitaran l’arribada de vehicles a Formentera el 2019”.

7

Colors i monstres?

9

“Només quatre de cada deu passatgers facturen maletes”.

9

Quatre cantonades de no res

10

Gramàtica de la fantasia

11

Roquefort, emmental, provolone...a la recerca del formatge!

12

Passió vermella

14

The fantastic flying books

15

“Els Premis de Narrativa Periodística Diàlegs d'Educació ja estan a punt”

16

Esto es París

17

Animals en perill

18

Viaje al centro de la Tierra

19

Petites històries subterrànies

21

Les bruixes

22

Té gust la Lluna?

24

Tanca els ulls

25

Parlen les dones

26

La història d’avui

28

Les noves tecnologies a l’aula?

30

La lectura en veu alta

32

EL MEU RACÓ CREATIU

33

La princesa “fantàstica”

33

Un nom de cavaller, rei, príncep…

33

1


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

REFLEXIÓ DEL PERFIL LECTOR I ESCRIPTOR Com a lectora durant aquest semestre he llegit un ampli ventall de temàtiques que no indago amb tanta freqüència: des de llibres infantils, literatura juvenil, articles sobre temes concrets i, fins i tot, m'he endinsat a fer diverses visites a la biblioteca municipal de la meva ciutat. Personalment, m'agrada trobar una estona del dia per poder llegir. Aquesta estona sol ser uns minuts abans d'anar a dormir, estirada al meu llit amb el llum de taula incidint directament al llibre. Algunes vegades recorro als llibres amb format digital a la tauleta, perquè són més còmodes de transportar durant els transcorreguts diaris de tren o bé, en viatges. Sóc una apassionada de la fotografia i a través, d’aquest quadern de bitàcora, a partir d’algunes imatges que he pres, n’he volgut fer una reflexió del seu contingut. Les imatges també, són una bona manera de transmetre la literatura. Una imatge amaga contingut en el seu rerefons.

Pel que fa als criteris de tria dels llibres, les recomanacions de gran part dels llibres que m'he llegit han sigut gràcies a una companya que treballa a una llibreria durant tot l'any. Les seves recomanacions per mi són molt grates perquè té molta experiència en aquest àmbit. No obstant això, personalment sempre tinc alguns criteris de tria que determinaran que acabi escollint aquell llibre i són els següents: Primerament, dono una ullada a la contracoberta que ens aporta una píndola de tota el que ens espera amb l'obra literària. Una bona obra literària és generosa, perquè ofereix diverses lectures als receptors i sempre està disposada a explicar coses. En segon lloc, la coberta on apareix el títol i l'autor. Si és un autor del qual ja he llegit algunes obres que m'han apassionat, ràpidament em decantaré pel llibre que tinc a les mans. Alhora, la coberta, també ha de captar el meu interès per tal que passi les pàgines amb ganes i el màxim interès possible. ​Però com? Doncs bé, per mi és important un títol original i, il·lustracions senzilles, però amb una força i expressivitat elevada.

2


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Destacant el terreny de l'escriptura, escriure sempre m'ha costat més, i hi he de dedicar més estona. Em costa trobar una font d'inspiració per començar a escriure a partir d'aquesta. No obstant això, no m'he donat per vençuda i he indagat creativament amb les meves produccions: una princesa molt diferent i una història per tots els nostres Jordis. Em sento satisfeta de les meves produccions, ja que han sigut fruit d'un treball constant i persistent per aconseguir l'objectiu: acabar redactant un poema o bé, un conte. Una vegada escrites les meves creacions, les he compartit amb els meus amics i familiars perquè en facin una crítica productiva o bé, perquè aportin el seu granet de sorra. I, és que tal com diu el refrany ​"més hi veuen quatre ulls que no pas dos." I, si... són més de quatre ulls encara millor! Crec que és important compartir els escrits amb altra gent perquè et poden donar un altre punt de vista i afegir modificacions si fos necessari.

A tall de cloenda, aquest quadern m'ha donat l'oportunitat de reflexionar i llegir diferents tipologies de llibres. Tot i això, només ha estat el tret de sortida, i només és un polsim de tot el que em queda per seguir coneixent a través d'aquest extens món. Sóc conscient que encara queda un llarg camí per recórrer que passar per l'experiència, la formació permanent, la interacció amb altres professionals... i, sobretot la literatura. Com a futurs docents, hem de ser capaços de promoure la lectura des de dos vessants: la funció del lector social i la funció del lector curricular.

3


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Ocàs Dia cinc de febrer del dos mil divuit​, començaré el quadern de bitàcola amb una imatge d’una posta de sol. Segur que tots i totes en veure una posta de sol se’ns han despertat emocions. Com podem descriure la màgia d’aquesta posta de sol? Per mi la posta de sol presentada li atribueixo un únic adjectiu: fotogènica. Si pareu atenció en qualsevol de les fotos preses per vosaltres de postes de sol, diaris, llibres de fotografies i fins i tot cercant a la xarxa; posaria la mà al foc que segur que totes han sortit bé en ser fotografies. La posta de sol és l’únic patrimoni immaterial que ens lliura una estona de bellesa en finalitzar el dia. I, és que Roses regala cada tarda les millors postes de sol de la Costa Brava, i no ho dic jo sinó que ho deia Josep Pla.

La imatge va ser presa a mitja tarda del 4 de febrer del 2018 al poble pesquer de Roses (Alt Empordà).

Si fixem detall a la imatge, ens podem arribar a pensar que és una pintura d’algun artista amb la presència de núvols alts i mitjans i un cel una mica rogent; cel rogenc, pluja o vent. ​Sembla que de pluja avui, n’hem tingut bastant i, de vent de l’Empordà ja n’arribarà…

Però... perquè no pensar millor que la pintura ha agafat d’inspiració els potencials naturals del nostre país? La fotografia, de la mateixa manera que la pintura són una interpretació del món. Jo, resumiré els meus sentiments amb la següent frase que crec que recull exhaustivament el que transmet la imatge. “La pintura està inspirada en el reflex d’una posta de sol.”

4


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

La fageda d’en Jordà, Joan Maragall Saps on és la fageda d'en Jordà? Si vas pels vols d'Olot, amunt del pla, trobaràs un indret verd i profond com mai cap més n'hagis trobat al món: un verd com d'aigua endins, profond i clar; el verd de la fageda d'en Jordà. El caminant, quan entra en aquest lloc, comença a caminar-hi a poc a poc; compta els seus passos en la gran quietud: s'atura, i no sent res, i està perdut. Li agafa un dolç oblit de tot lo món en el silenci d'aquell lloc profond, i no pensa en sortir, o hi pensa en va: és pres de la fageda d'en Jordà, presoner del silenci i la verdor. Oh companyia! Oh deslliurant presó!

Dia set de febrer del dos mil divuit. La Fageda d'en Jordà és un poema de Joan Maragall, un dels poetes modernistes més importants. Es va publicar l'any 1911. El poema té un caràcter narratiu que ens fa endinsar dins la Fageda, un gran bosc amb característiques excepcionals.

Sempre m'ha agradat aquest poema, ja que Maragall ha permès crear un poder captivador sobre aquest espai, fer-nos reflexionar sobre quina ha de ser la nostra relació amb la natura: ho hem de fer tranquil·lament, oblidar-nos del món i gaudint del silenci. Així com per Maragall

5


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

la Fageda és un espai de pau i tranquil·litat, per mi és un espai per experimentar noves experiències: a la tardor quan les fulles cauen els arbres travessarem les muntanyes apilades guimbant les branques que puguin haver caigut. Endinsant-nos en la passejada, arribarem fins al monòlit en memòria del poeta Maragall. I aquí, podem tornar a reflexionar sobre el meravellós indret en què ens trobem. Aixecant el cap per sobre els faigs, observant el sol radiant i, de fons un volcà coronat amb un cràter circular: el volcà de Santa Margarida. Així és la fageda, un bell paratge!

6


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

“Les Balears limitaran l’arribada de vehicles a Formentera el 2019”​.   Avui analitzaré una notícia presentada en el diari la Vanguardia el ​dia nou de febrer del dos mil divuit​ . El titular porta per títol ​"Les Balears limitaran l'arribada de vehicles a Formentera el 2019"​, i m'ha fet reflexionar sobre la situació actual en moltes ciutats. Formentera és una illa amb saturació turística que amb pocs quilòmetres de superfície, en mesos concrets de l'any fa que hi hagi molt moviment de cotxes, ocasionant congestions viàries notables. Davant d'aquest fet, el Consell Insular ha posat sobre la taula la proposta per posar límits. Em sembla que la proposta ha estat molt ben trobada atès que és una bona mesura mediambiental i sostenible que farà reduir el gran volum de cotxes circulant per l'illa els mesos d'estiu. Però aquesta proposta també, es podria aplicar en altres indrets com pot ser Barcelona, Madrid.. ciutats amb molta contaminació atmosfèrica. Un cop analitzada la proposta del Consell Insular a fons, m'han sorgit certes preguntes. I, és que, certament, limitar el nombre de cotxes que circulen en una illa no és tan fàcil com sembla. En la limitació de la circulació dels vehicles de lloguer i visitants caldrà una molt bona regulació: com es pot prohibir a un ferri que transporta una enorme quantitat de vehicles a què desembarqui a l'illa? S'hauran de modificar lleis per tal que la proposta sigui aplicada? Els límits també seran aplicats pels residents? No obstant això, sembla que la proposta tirà pel dret i, s'acabarà aplicant. Des del meu punt de vista, si es limiten la circulació de vehicles de lloguer i per tant, dels turistes que venen amb el seu propi vehicle caldrà una bona xarxa de transport públic per tal que els turistes puguin arribar a tots els indrets de l'illa, com si ho fessin amb el seu propi vehicle. No oblidem també, l'ús de bicicletes que pots ser una bona solució a les restriccions. D'altra banda, trobo que la proposta té molt de potencial i podria ser aplicat a grans ciutats com Barcelona. La xarxa de comunicació pública d'aquesta ciutat està molt ben organitzada, i també el Bicing​. Propostes com aquesta que s'aplicarà a Formentera s'haurien de considerar en altres grans ciutats, atès que reduirien notablement la contaminació de la ciutat i les congestions de trànsit.

7


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

8


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Colors i monstres? Dia deu de febrer del dos mil divuit. Llenas, A. (2014).​El monstre de colors: un llibre pop-up. ​Barcelona: Flamboyant El següent àlbum il·lustrat presentat s’analitzarà des del propi punt de vista. L’obra presenta un personatge animal, un monstre que ha de posar en ordre cinc emocions. Són molts els llibres que tracten sobre aquesta temàtica com per exemple: De vegades… d’Emma Dodd, T’estimo (quasi sempre) d’Anna Llenas, Endevina com t’estimo de Sam McBratney i un gran ventall més ampli. Però, ​El monstre dels colors el qualificaria sense pensar-m’ho dues vegades com a captivador. L’autora ha permès que els infants generin empatia amb aquest personatge i, identifiquin quines emocions sent a través de colors bàsics (verd per la calma, vermell per la ràbia...).

L’àlbum crec que té un enorme potencial didàctic a l’educació infantil i, fins i tot als primers cursos de primària dialogant sobre les pròpies emocions: quan ens sentim tristos?, amb quin color associem la tristesa? Que fem quan estem tristos?. No obstant això també, tal com es fa a la història, es pot treballar amb pots de vidre per recollir les emocions individuals dins de diferents pots.

“Només quatre de cada deu passatgers facturen maletes”​.   A partir d'aquest titular de la Vanguardia, del ​dia dotze de febrer, m'agradaria reflexionar sobre les matemàtiques en el nostre dia a dia. La notícia feia referència a la facturació d'equipatge als aeroports, concretament a l'aeroport del Prat.

Trobar matemàtiques en el nostre dia a dia és un fet que ningú pot dubtar. Quan passegem pel carrer estem rodejats de números, de figures geomètriques vàries. Inclús dins la nostra llar, amb les nostres accions quotidianes, podem fer matemàtiques: anar al supermercat per fer la compra, fer receptes de cuina, mesurar la nostra alçada, etcètera.

9


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

L'article de diari m'ha fet reflexionar sobre la importància dels nombres i les matemàtiques. Una possible activitat didàctica que es pot fer amb els infants treballant el bloc de continguts de numeració i càlcul i, la lectura és llegir el diari. La lectura de premsa és una activitat que requereix atenció per poder interioritzar allò s'està llegint. Alhora, permet un major enriquiment personal en el terreny de l'expressió oral i escrita. Una bona manera de promoure que els joves llegeixin el diari i estiguin assabentats del que passa el nostre voltant és fomentar-lo des de l'educació. A Cicle Superior, a l'aula, podem buscar notícies al diari on apareguin nombres racionals com pot ser les fraccions. Els infants hauran de mobilitzar el seu coneixement per ser capaços de trobar a quina secció del diari hi poden trobar més nombres racionals (fraccions, percentatges...). Per tant, indirectament amb el treball de la lectura, fent ús del diari, treballem les diferents parts d'un diari i, la comprensió de què se'ns diu. Així com també, treballem les matemàtiques en la cerca de nombres.

Podem concloure doncs, que el diari és un bon recurs per ensenyar, aprendre i treballar interdisciplinariament amb altres àrees del currículum.

Quatre cantonades de no res Dia catorze de febrer del dos mil divuit. Ruillier, J. (2005). ​Quatre petites cantonades de no res. ​Barcelona: Editorial Juventud En aquesta entrada al diari recuperaré l’àlbum il·lustrat que en vaig fer una lectura en veu alta durant les pràctiques de l’any passat. L’àlbum il·lustrat explica la història d’un quadrat que vol passar per la porta a jugar amb els seus amics rodons, però la porta per on ha de passar és rodona. Els seus amics rodons troben la solució: haurà de tallar-se les cantonades, però aquesta solució no és del seu grat. Al cap d’una estona, els rodons troben la solució més idònia: el que ha de canviar és la porta no el quadrat. Així doncs, retallen la porta per tal que el quadrat pugui passar.

10


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Des del meu punt de vista, és un bon llibre per treballar valors com la igualtat de les diferències, l’amistat i la tolerància. De la mateixa manera, es pot aprofitar el contingut del llibre per treballar les figures geomètriques: el cercle i el quadrat. Els infants han de ser protagonistes del seu coneixement, per aquest motiu durant l’explicació del llibre vaig trobar oportú utilitzar material sensorial per tal de trencar amb la rutina de mirar i escoltar el conte que s’explica. El material manipulable va ser molt entenedor pels infants i van anar provant diferents opcions per intentar trobar resposta al problema, abans que es donés la solució.

Personalment, crec és un llibre que ofereix moltes activitats derivades a realitzar. Durant la seva aplicació amb infants de P4, em vaig adonar dels enormes potencials que té en diferents àmbits: matemàtiques, valors, psicomotricitat, etcètera.

Gramàtica de la fantasia Avui, ​ dia setze de febrer del dos mil divuit​, m’agradaria recuperar un llibre que fa uns anys un professor de la facultat ens va recomanar llegir. El llibre en qüestió és: ​Rodari, G. (2014). Gramàtica de la fantasia. ​Barcelona: Columna Textos Gianni Rodari és considerat el pedagog més important de la imaginació, en el seu llibre explica tècniques per inventar històries i, fomentar l’escriptura creativa. De tots els jocs i propostes que s'exposen, m'agradaria destacar-ne els que hem pres com a punt de partida per crear el nostre projecte didàctic d'un racó d'escriptura creativa a l'aula.

Rodari inicia proposant la tècnica del ​binomi fantàstic​. Per fer aparèixer un tema fantàstic i crear un conte, es necessiten com a mínim dues paraules, aquestes dues paraules han de ser oposades totalment, per tal que obliguin a l'infant a utilitzar la imaginació i crear un lligam entre ambdues. Un cop cercades les dues paraules, per lligar una paraula amb l'altre el més fàcil és enllaçar-les amb preposicions articulades: el llapis dins la nevera, el llapis amb la nevera, el llapis sota la nevera, etcètera.

11


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Tot seguit, es proposa la tècnica que duu per títol ​"La pedra a l'estany". ​Rodari fa una comparació de l'impacte que té la pedra a les aigües d'un estany, amb l'impacte de la paraula dins la llengua. A partir d'una paraula podem inventar contes. A tall d'exemplificació amb la paraula ​ ROCA escrivim les lletres una sota de l'altre i, al costat anotem les paraules que se'ns ocorren: R- recullen, O- onze, C-cabres, A-afòniques.

Per últim, una tècnica que també m’agradaria destacar és la de les ​hipòtesis fantàstiques​. El punt de partida d'aquesta proposta és la pregunta: ​què passaria si...? És una tècnica que permet imaginar les reaccions de diferents persones davant la pregunta. Les preguntes es construeixen d'un subjecte -en Joan- i d'un predicat -volar-: què passaria si en Joan pogués volar? És una bona proposta per fomentar la imaginació infantil prenent de referència la pregunta originada.

A tall de cloenda, crec que és un llibre molt interessant que ens fa reflexionar sobre les capacitats de treballar amb el llenguatge perquè sorgeixin noves maneres d’entendre la realitat. Rodari reconeix el mestre com a ​“animador i promotor” de la creativitat. Per això, és important que com a futurs docents coneixem algunes tècniques per fomentar l’escriptura i ressaltant que la imaginació ha d’ocupar un lloc propi a l’educació.

Roquefort, emmental, provolone...a la recerca del formatge! Dia divuit de febrer del dos mil divuit. Dami, E. (2015). ​Geronimo Stilton: A la recerca de la meravella perduda. Barcelona: Estrella Polar Quina deu ser l'octava meravella del món dels ratolins? Doncs bé, amb aquest segon llibre d'Elisabetta Dami, Geronimo amb la seva tropa surten d'expedició a la Vall dels Formatges. Aquest llibre em va caure a les mans per art de màgia aquest estiu passat. Durant els mesos d'estiu treballo a una llibreria en el sector de llibres de text, però en plena campanya de tornada a l'escola estic en totes les seccions més que a la meva. Cercant amb una clienta la

12


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

llarga llista de material escolar que li havien encomanat al seu fill; entremig de les estanteries de pintura acrílica de color cian i magenta estava amagat el segon llibre de Geronimo Stilton. Potser algun nen l'havia deixat allà intencionadament? Un descuit? Un tresor amagat? Els perquès del seu nou lloc ja no tenien gaire importància, ara seria el meu passatemps.

El cafè amb llet és el detonant de tot el que passarà a la història, de la mateixa manera que la pintura em provocà la lectura. La col·lecció de Geronimo presenta una història entretinguda amb personatges que són animals però amb l'atribució de qualitats humanes. El ratolí promou hàbits lectors i escriptors als infants, atès que ell dirigeix un diari, El ressò del rosegador, i indirectament també llegeix. La meva opinió general és que és un bon llibre perquè dóna un valor més al llenguatge fent referència a rimes com: r​edacció amb passió, director amb amor...​. També, fa ús de comparacions relacionades amb els formatges com per exemple: ​em vaig quedar pàl·lid com el mató, era groga i plena de forats com el formatge emmental... Així com també, dites o expressions sobre formatges: ​per mil formatges de bola, no he portat la càmera. Pel que fa als aspectes formals, es combinen diferents tipologies de lletres que fa que sigui més entretinguda i amena la lectura. No obstant això, l'estructura de la trama és molt semblant en el tots els capítols del llibre: topa amb algun objecte i cau rodolant, finalment un altre objecte el pare i atenua el cop.

Com aspecte negatiu m'agradaria destacar que des de la meva visió, molts nens s'han estancat a aquesta col·lecció i no han escollit d'altres per conèixer noves aventures, mons, experiències, etcètera. Per aquest motiu, és necessari que els pares i els professors ens adonem del meravellós que és introduir als nostres fills al món de la lectura amb altres grans llibres molt apropiats per a la seva edat, variats, de diferents estils...

13


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Passió vermella Dia vint de febrer del dos mil divuit Aquesta setmana aprofitant aquest plat de fruita vermella m’he endinsat a cercar articles sobre la simbologia dels colors i, en concret pel vermell passió. La psicologia del color s’encarrega d’investigar com ens afecten els colors. Si no ens havíem parat mai a pensar, els colors tenen una repercussió en el nostre estat emocional, mental i físic. Tal com es constata a l’article d’Arranz1 els humans som profundament emocionals amb els colors. Al llarg de la nostra vida, anem fent associacions amb els colors: recordo aquell rellotge blanc trencat que em van regalar per primera vegada, el jersei rosa pàl·lid preferit de la meva àvia… Per tant, els colors fan connexions amb les neurones del nostre cervell i ens desperten sentiments.

Arribats aquest punt, m’agradaria fer referència al color vermell. Personalment atribueixo al color les qualitats d’amor, poder i una actitud positiva. Però per contra, depenen del seu ús, pot expressar tot el contrari: ràbia, perill i crueltat. Per tot això, el color vermell cal usar-lo amb precaució. No obstant això, per l’autora de l’article el color vermell és urgència. I, és que utilitzant aquest color és impossible que passem desapercebuts.

1

Arranz, A. (2017). Psicología del color: cómo nos afectan los colores y qué significa cada uno. ​

Cognifit. ​Recuperat de: ​https://blog.cognifit.com/es/psicologia-del-color-significado-colores/

14


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Cal destacar que el significat del color, de la mateixa manera que no hi ha dues persones iguals, és diferent segons la cultura i inclús varien d’una persona a una altra. A la Xina, el vermell representa la sort i les núvies xineses es vesteixen d’aquest color. Així com tampoc, no tots veiem igual els colors. No podem oblidar-nos dels daltònics o de persones que discriminen fins a la més mínima variació entre dos tons pràcticament iguals.

Per acabar, m'agradaria ressaltar un aspecte que m'ha sorprès de l'article: ​“Els colors s'han utilitzat per intentar curar malalties, ja que, com s’ha esmentat anteriorment, aquests afecten les nostres emocions al nivell de millorar la nostra salut segons recerques fetes a través del temps.” Ara imaginem una vida sense colors, gairebé tots pensarem amb un muntatge amb blanc i negre. Però és que també, són colors! Llavors, com seria la nostra vida?

The fantastic flying books Dia vint-i-dos de febrer del dos mil divuit Des de l’assignatura de la menció de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) ens van presentar aquest audiovisual i, a dia d’avui, trobo interessant fer-ne un anàlisi exhaustiu pel contingut que trobem en el seu rerefons. Un cop examinat el curtmetratge ​The fantastic flying books, ​de Mr. Morris Lessmore2 m'ha fet sentir fascinació atès que la temàtica i la manera com es presenta és molt atractiva. S’utilitzen diversos estils d’animació: stop motion, imatges generades per ordinador i animació tradicional. Aconseguint d’aquesta manera, una bona relació entre la música que ens acompanya al llarg de l’audiovisual i les imatges.

2

Enllaç de l’audiovisual: ​https://www.youtube.com/watch?v=BVtI0Yb_Enc

15


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Endinsant-me en el rere fonts del vídeo, l'objectiu principal que persegueix l'autor és conscienciar que les paraules se les enduu el vent. D’aquesta manera, fa un elogi a la lectura i els escriptors de llibres.

Crec que és un bon recurs didàctic, ja que permet fer veure els infants la importància de tenir cura dels llibres perquè tots podem gaudir, llegir i aprendre d’ells. També, és un bon recurs per deixar anar la imaginació i alhora, treure la por al full en blanc que molts infants tenen quan s’ha d’escriure. Els llibres poden ser la finestra al coneixement, a noves aventures i descobriments increïbles. L'audiovisual es pot utilitzar com una eina per transmetre l'hàbit d'escriure un llibre. Complementàriament a l'aula podem crear un racó personalitzat on els infants podran anar-hi escriure allò que han viscut en aquella setmana.

“Els Premis de Narrativa Periodística Diàlegs d'Educació ja estan a punt” Dia vint-i-cinc de febrer del dos mil divuit El diari l’Empordà a publicat a dia d’avui3, una iniciativa de la ciutat de Figueres per potenciar la creació literària.

Els alumnes de sisè de primària i tercer de secundària, dels centres de la comarca, participen en la iniciativa. En concret, els alumnes de sisè de primària han d'escriure un text narratiu a partir d'un fragment que els lliuren. D'altra banda, els alumnes de secundària hauran de construir un text periodístic a partir d'una fotografia publicada al mateix diari. La iniciativa es durà a terme el 3 de març a la seu del Servei Educatiu de l'Alt Empordà. Els alumnes guanyadors de cada categoria rebran una compensació econòmica amb material escolar.

3

Enllaç de la notícia: ​ http://www.emporda.info/comarca/2018/02/24/premis-narrativa-periodistica-dialegs-deducacio/384335.html

16


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Des del meu punt de vista, és una bona iniciativa que potencia que els infants comencin a escriure i deixin anar la seva imaginació. La ciutat de Figueres, recentment, potencia propostes per encoratjar els infants a ser creatius. En una societat cada vegada més evolucionada, la importància de la creativitat es fa més rellevant que mai. És per aquest motiu, que trobo interessant educar en la creativitat donada la necessitat d'adaptar-se contínuament als entorns actuals que canvien amb freqüència. Si des de les escoles no es genera un ambient i propostes d'activitats que posen en marxa l'ús de la creativitat, també és important que ho faci el seu entorn atès que té una influència important en el desenvolupament de qualsevol infant. Alhora, la proposta permet el treball del lector des de dos vessants: la social i la curricular.

Esto es París Dia vint-i-set de febrer del dos mil divuit Sasek, M. (2011). ​Esto es París. ​Madrid: El Patito Editorial L’àlbum il·lustrat és una guia de viatge de la capital francesa, París. A través de textos senzills i il·lustracions divertides se’ns presenten els llocs més emblemàtics de la ciutat: Museu del Louvre, Notre Dame, Torre Eiffel… És una guia de viatge atractiva pels infants que incorpora la història de la ciutat de forma amena. Fent una anàlisi exhaustiu del llibre m’agradaria destacar-ne els següents aspectes. En primer lloc, ​ el llibre té una doble coberta, en agafar el conte el primer que veiem és una coberta de cartolina que serveix de protecció per la coberta en si del conte. En aquesta coberta de cartolina hi trobem una solapa amb un breu resum. I, per l’altre costat, trobem informació de l’autor i l’editorial. La veritable coberta és de cartró i conté la mateixa imatge que la coberta de cartolina.

17


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

En obrir l’àlbum, localitzem les guardes amb la bandera francesa, un home caminant cap al rètol que assenyala París i, informació més detallada de l’àlbum il·lustrat. Tot seguit, topem amb la portada amb el títol i informació de l’àlbum: any ​(2010)​, editorial ​(El Patito Editorial)​ , ISBN ​ (978-84-938225-5-2)​...

Ara sí, arribem al suc del llibre; a les tripes. Observant el llibre, he vist que ​les imatges a la pàgina parell se situen a la part superior. Mentre que el text a la part inferior. D’altra banda, les imatges a la pàgina imparell se situen a la part inferior dreta. Mentre que el text a la part superior, en la major part dels casos. El llibre segueix una mateixa estructura literària: ​Este es el Pont-Neuf. Este es el barco de recreo que puedes coger(...) Esta es la iglesia màs antigua de París(...). Aquesta estructura en facilita la lectura i el converteix en un llibre cíclic.

Animals en perill Gilvan, C. (2016). ​Animals en perill!. ​ Barcelona: Combel Dia u de març del dos mil divuit, ​després de visitar la biblioteca municipal de la meva ciutat, he trobat aquest llibre que m’ha semblat interessant per fer-ne un anàlisi de la seva composició, estructura i el paper que se’n desprèn de l’infant i l’adult. Pel que fa al material del llibre és de cartó dur i a l’interior en les seves pàgines presenta làmines desplegables amb volum en forma d’animal ​(pop-up)​. La temàtica de l’àlbum il·lustrat es basa en diversos animals del món que es troben en perill d’extinció tot situant-los en el seu hàbitat. És un àlbum il·lustrat sense lletra, per tant tindrà molta importància el rol de l’adult en la seva interacció amb l’infant-llibre.

18


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Analitzant l’activitat que se’n desplega, per una banda pel que fa al rol de l’infant. En aquest llibre l’infant té un rol participatiu, ja que pot manipular les diferents pàgines tot jugant amb l’efecte sorpresa dels diversos animals. Al mateix temps pot observar en quin hàbitat viuen els animals que apareixen a les pàgines i veure’n les seves característiques principals. Amb aquest llibre els infants poden centrar-se únicament en observar les imatges o també, si ja saben llegir fer la lectura dels diferents noms que hi apareixen.

D’altra banda, pel que fa al rol de l’adult. L’adult pot guiar l’infant al llarg del llibre i de la manipulació. Per tant, el llibre permet potenciar el diàleg entre pare i infants i pot donar lloc a l’estructura de pregunta i resposta tot relacionant-ho amb els elements que apareixen al llarg del llibre. Així com també, amb aquest llibre es pot fer un treball de llengua envers els aspectes de les onomatopeies ​(sons)​que fan cada animal.

Viaje al centro de la Tierra Dia tres de març del dos mil divuit Verne, J. (2004). ​Viaje al centro de la Tierra​. Navarra: Anaya

RESUM DE LA NOVEL·LA El llibre de viatge al centre de la Terra és un clàssic de la literatura. El seu títol original era Voyage au centre de la Terre escrit l’any 1867. Per l’època amb què va ser escrit Verne fa unes descripcions i explicacions molt avançades que pocs podien conèixer en aquell moment.

Ens situem l’any 1863 a Hamburg, Alemanya. Aquesta novel·la narra la història entre un professor anomenat Lidenbrock, un expert en minerals, i el seu nebot Axel. El detonant de la seva aventura al segle XIX és un pergamí amb un jeroglífic que surt d’un llibre antic de Lidenbrock. Lidenbrock descobreix que es tracta d’un criptograma, atès que el sentit es troba ocult sota les lletres que posades amb ordre formarien una frase amb sentit.

19


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Desxifrat el missatge del criptograma, el professor Lidenbrock decideix emprendre el viatge a Islàndia amb Axel el 26 de maig. Per arribar fins a Islàndia hauran d’agafar un tren, un vaixell de vapor, una barca danesa i un altre tren. En la realització de la seva aventura contracten un guia islandès anomant Hans per realitzar el viatge que va fer Arne Saknussemm. Aquest viatge els porta accedir al centre de la Terra a través d'un volcà anomenat Sneffels. Arribats en aquest punt els protagonistes de la història es troben un altre món sota la Terra el mar Lidenbrock: un mar amb vida animal d'espècies extingides, un cementiri i fins i tot, altres habitants humans no gaire vius que compartien amb ells aquesta aventura. Durant la seva exploració, troben en un bosc elefants gegants perforant els troncs dels arbres. En una de les roques troben les inicials d'Arne Saknussemm que els condueix fins al cap de Saknussemm. Una vegada aquí, en endinsar-se en la galeria assenyalada per Arne, es troben amb una enorme pedra que enderroquen. En enderrocar la galeria, una gegantina onada els fa descendir durant diverses hores per l'interior.

Dies més tard, aconsegueixen sortir de la galeria, després de les dificultats que han tingut amb l'alimentació i la beguda. Axel i Lidenbrock retornen a Alemanya on duen a terme una festa per fer conèixer a tot el món la seva aventura. En observar la brúixola que duien en el seu viatge, Axel s'adona s'ha fet malbé pel fet d'estar tan a prop del centre magnètic de la Terra.

CRÍTICA REFLEXIVA Verne ha permès que amb la lectura nosaltres també, realitzem la fantàstica aventura fins a l'interior del volcà Sneffels a Islàndia. Ens aporta detalls molt acurtats de cada poble on rauen i aquest fet, personalment, vaig trobar que provocava que cada capítol avances molt lentament i se'm fes feixuc. Un fet de rellevància que he pogut constar durant la lectura, és que aquesta edició del llibre a les pàgines parells és més gran el marge de la dreta mentre que, a les pàgines imparells és més gran el marge esquerre.

20


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

A tall de cloenda, personalment com a crítica constructiva m'agradaria destacar la presència de tecnicismes científics propis de la geografia que han comportat la dificultat per comprendre i seguir la narració. Potser es podria resoldre amb un glossari ben complet al final del llibre. Així com també, la incorporació massiva de noms de ciutats que desconec ha originat un entrebanc. Una solució que hi he trobat aquest aspecte és anar anotat els noms de ciutats, pobles, muntanyes... que anaven apareixent per posteriorment fer-ne una cerca a la xarxa i poder anar construint un mapa del recorregut realitzat pels personatges: Hamburg, Kiel, Copenhagen, Korsör, Reykjavik, Gufunes, Saurböer, Gardär, Stapi... No obstant això, aquests elements aporten molta riquesa lingüística a la història que se’ns explica.

Petites històries subterrànies Dia sis de març del dos mil divuit Burgas, A. (2003). ​Petites històries subterrànies​. Barcelona: Casals

Ens situem al metro d'una gran ciutat, d'una gran ciutat com és Barcelona. En aquest espai subterrani se'ns aniran explicant la història d'uns infants. Aquests infants tenen una particularitat entre tots... i és que són nens immigrants: de Rússia, la República Dominicana, Xina, el Marroc o Moçambic. Tots aquests joves que han hagut d'acceptar el fet de viure en una societat i una cultura que no els és pròpia. Malgrat tot, tenen una esperança de futur.

Analitzant el llibre, un fet que m'agradaria destacar és l'ús de capítols amb historietes diferents, però que totes elles succeeixen al mateix espai; el metro de Barcelona, ha permès una lectura més amena. I també, el vocabulari utilitzat per l'autor és força planer i no en dificulta la lectura. D'altra banda, crec que Burgas ha sabut trobar un bon narrador que fa de fil conductor a tota la història aconseguint d'aquesta manera un conjunt homogeni on els diferents capítols acaben sent un tot.

21


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Pel que fa a les il·lustracions han fet un pas més. Les il·lustracions realitzades per Ignasi Blanch amb cafè i tinta, no donen tanta importància al color, sinó allò que realment es vol transmetre: la vitalitat per aconseguir un futur millor, i l’esforç que fan aquests infants. Em sembla un bon llibre per introduir a finals de Cicle Superior i parlar del racisme. La temàtica del llibre permet una bona reflexió sobre la discriminació per qüestió de raça. L’autor ens fa veure des d’un altre punt de vista les desigualtats del món: nens que no tenen l’oportunitat d’estudiar i d’altres que des de ben petits ja han de començar a treballar. O bé, els que es veuen forçats a casar-se amb desconeguts, perquè els seus pares així ho han pactat i fins i tot, aquells que són víctimes de violència o abusos.

M’agradaria acabar la reflexió d’aquest llibre, amb aquesta frase de l’autor Burgas: ​“Tots som iguals, sense distinció de races, ni sexes, ni condició social”.

Les bruixes Dia vuit de març del dos mil divuit Dahl, R. (2015). ​Las brujas​. Madrid: Alfaguara

Series capaç de reconèixer una bruixa? Gairebé ningú pot, però amb aquest llibre pots aprendre com distingir-les. L’àvia del protagonista és una gran ​bruixologa ​retirada que ajudarà al protagonista no només a distingir-les sinó a afrontar-se a elles. Si esteu impacients per saber-ne els consells i no podeu esperar a llegir el llibre, aquí teniu alguns consells per la vostra supervivència. Aneu amb compte, podeu tenir una bruixa molt a prop sense saber-ho!

22


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

23


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Un dels punts forts del llibre, és el que li dóna títol: les bruixes. Dahl crea un concepte de bruixa propi, diferent als estereotips més comuns i estesos, trenca amb la concepció que ens han fet veure les bruixes com persones que porten barrets negres, capes i van sobre un pal d’escombra. Una bruixa pot ser qualsevol persona simpàtica que ens trobem pel carrer. A més, les dota d'uns trets físics grotescs. Les bruixes són les enemigues dels nens, als quals odien i no suporten. És tal l'odi, que els distingeixen per l'olor, una olor a excrement de gos. Roald recomana als nens que no es dutxin amb massa freqüència, ja que la brutícia al seu cos els ajudarà a protegir-se de les bruixes.

Després d’indagar a la xarxa sobre la biografia de Roald Dahl, puc constar que en el llibre es reflecteixen les seves experiències vitals: el seu pare i la seva germana gran moren l’any 1920. Conseqüentment, la seva mare, a partir d'aquest moment, és l'encarregada de l'educació dels fills. Tal com s’exposa al llibre, el protagonista ens explica que els seus pares moren en un accident de trànsit (igual que en la vida real la germana i el pare) i es queda orfe, sent la seva àvia noruega (rèplica en la ficció de la mare de l'autor) l'encarregada de cuidar-ho i donar-li una educació.

Té gust la Lluna? Dia deu de març del dos mil divuit Grejniec, M. (2006). ​De què fa gust la lluna?. ​Barcelona: Kalandraka

M’agradaria recomanar un conte de l’autor Michael Grejniec: ​De què fa gust la lluna? L’àlbum il·lustrat en qüestió explica l’aventura de vuit animals: la tortuga, l’elefant, la girafa, la zebra, el lleó, la guineu, el mico i finalment, el ratolí; per provar un tros de Lluna. Feia molt i molt de temps que els animals volien saber quin gust tenia la Lluna; si era dolça o salada. El que més m’ha sorprès d’aquest llibre és que es fa referència a animals que entre ells són depredadors com és el cas de l’elefant que és la presa pel lleó de la mateixa manera que la girafa és la presa pel lleó. No obstant això, deixant de banda la seva relació que consisteix en

24


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

la caça ​ (presa) per part d’altres que se’ls mengen (depredadors) els animals estan molt ben avinguts i entre ells s’ajuden per arribar aconseguir l’objectiu: tastar la Lluna. És un bon àlbum il·lustrat per fer veure als infants la importància del treball en equip i la col·laboració per aconseguir l’èxit comú. De la mateixa manera, que a través de l’àlbum podem veure com les diferències entres els diferents animals que apareixen són acceptades i tots conviuen en pau, unió i harmonia. A tall de cloenda, m’agradaria acabar fent una referència estètica a les il·lustracions de l’àlbum, els personatges ​prenen textura, gràcies, en part, al suport sobre el qual estan fetes: paper cuixé.

Tanca els ulls  Dia dotze de març del dos mil divuit Pèrez, V. (2009). ​Tanca els ulls.​Barcelona: Thule Ediciones.

El món és una gran esfera que ens envolta on succeeixen moltes coses. Però com podem entendre aquest món tan extens? A través de ​Tanca els ulls​, i la conversa de dos germans, agafem una part del món per comprendre'l. El llibre intenta explicar diferents fenòmens com és el temps, la bombeta i la nit. Tots aquests fenòmens són fraccions del món que el germà gran de l'àlbum, li intenta explicar al seu germà petit. El germà gran està cansat que el seu germà no li faci cas. La mare li explica que les seves respostes tenen la seva lògica i que tanqui els ulls perquè intenti explicar la realitat sense veure-la. Arribats aquest punt, es presenta la idea de complexitat, que les coses no són A o B sinó que s'han d'interpretar, posant en relació aquella explicació més científica amb aquella explicació més poètica, vivencial o més divergent. Però ambdues ens permeten entendre el món.

25


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Parlen les dones   Dia tretze de març del dos mil divuit Avui, m’agradaria compartir un poema de Montserrat Abelló, que m’ha fet reflexionar sobre el dia vuit de març: ​el dia internacional de les dones.

Parlen les dones, la seva poesia tendra i forta.

Ben pocs s'aturen a escoltar aquestes veus, que, trasbalsades, un nou llenguatge diuen nascut al fons dels segles.

El dia vuit de març, és un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació juntament amb els homes en l'àmbit laboral.

El poema m’ha fet reflexionar sobre la concepció que tenim de l’home i la dona. La concepció d’home i dona és una idea que es repeteix en totes les cultures, ja que tots provenim d'un pare i una mare. Si ens remuntem a la mitologia, moltes cultures reprodueixen l'arquetip de l’home dins de les seves mitologies per explicar els nostres orígens i, són poques les cultures que conceben un origen femení o neutre.

Mentre que el rol de la dona ha canviat de manera significativa les últimes dècades; la criança dels fills amb paral·lelisme a les tasques de la casa, el rol que assumeixen els homes no ha patit gaires variacions. En el cas de la nostra cultura, hi ha una relació pròxima i, recentment,

26


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

l’home assumeix tasques que també, fa la dona. Tot i que, antigament, aquesta relació era més distant i freda. Generalment a la cultura llatinoamericana, la figura masculina sol ser el socialitzador i el vinculador amb la societat i la cultura. Però això, no vol dir que la dona no ho sigui. La dona també, juga un paper a la socialització però, en aquells aspectes més personals íntims de l’infant. Pel que fa a la societat imperial xinesa, la família tradicional xinesa es defineix com una família patriarcal ​(la màxima autoritat recau en l'home de més edat) ​i patrilineal ​(perquè la descendència és per línia masculina; són els fills els que hereten dels seus pares el cognom, el patrimoni i les obligacions familiars dels seus pares).

En termes generals l’home segueix essent la figura d’autoritat de la família en totes les cultures. Aquesta condició és commemorada mundialment amb el dia internacional de l’home el dia 19 de novembre, on se celebra la importància d’aquest rol dins la societat. Però, no deixem de banda la celebració del dia de la dona que va ser amb anterioritat a la dels homes, l’any 1911.

27


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

La història d’avui Dia setze de març del dos mil divuit I, avui la antepenúltima entrada del quadern va dedicada a la història i, és que sense la història no seríem aquí. I potser tampoc, hi seria la literatura! El següent text és una crida i reflexió a la defensa de la història en educació. Fonamentalment, m'he basat en la lectura de: Dean, Jacqui (2008). ​Ensenyar història a Primària​. Manresa: Zenobita. Així com també, d'altres articles citats en el transcurs de la reflexió.

“Història és, per descomptat exactament el que es va escriure, però ignorem si és el que va succeir. -Enrique Jardiel Poncela.” La història figura en el nostre currículum escolar de l’ensenyança obligatòria perquè compleix les següents funcions: la funció patriòtica, la funció propagandística, la funció de la història com exaltació de la pròpia civilització, la funció d’oci i la funció per la creació de coneixement científic de l’anàlisi social. Un dels problemes rellevants a l’hora d’ensenyar la història és la metodologia específica que s’utilitza. A l’article Hernàndez, X. Cardona, G. (2015). ​La història a primària. Problemes i perspectives. ​Guix 413 pp.13-17, se’ns presenten alguns d’aquests problemes a l’hora d’impartir història a primària. Sovint les dinàmiques que s’utilitzen són bàsicament memorístiques, desenvolupant una història cronològica, amb un currículum tancat, on els continguts vénen donats i, on l’estudiant no ha pogut experimentar la tasca de recerca de l’historiador. L’Escola Nova de finals del segle XIX i principis del segle XX, reclamava una didàctica per entendre millor la realitat. En aquest context, l’article ens crida a reivindicar la història com una matèria útil i funcional, ja que el passat forma part del nostre present i influeix en ell.

Des del meu punt de vista, l’ensenyament-aprenentatge de la història tal com s’està fent actualment a primària no és viable, atès que els infants no poden comprendre el mètode

28


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

científic que s’utilitza. Així com tampoc, tenen la facultat de pensar en imatges no concebudes, és a dir, els cal imaginació per comprendre tot allò que va passar i perquè la gent va fer el que va fer. La història és una disciplina on la imaginació és un concepte clau. És per aquest motiu, que caldria replantejar les metodologies didàctiques d’aquesta matèria oferint-ne de més amenes per apropar els infants a l’estructura del coneixement científic. És important tenir en compte diversos aspectes en el moment d’ensenyar-aprendre les ciències socials; seria engrescador fer un treball d'experimentació, tal com argumenta Reeves a l'article, Jackie Dean i David Torres. ​ Ensenyar història a primària, pp. 16-18, experimentes la història perquè fas connexions entre coses noves amb coses més properes. I, aquesta experimentació es pot fer a través de projectes educatius. El treball per projectes educatius és una eina que ofereix moltes possibilitats respecta l'ensenyança tradicional. Els alumnes aprenen investigant, experimentant i vivint. A més a més, són una bona eina que afavoreix la cooperació i la individualitat de l'ensenyança, respectant el ritme d'aprenentatge de cada infant.

Com a futurs docents hem de seguir defensant la història, pel fet que té un important protagonisme en formar la ciutadania. I, és que tal com cita Prats, J. (2012). ​Defensa de la historia en educación​. Escuela 3, la història és una matèria cada vegada més necessària per formar persones crítiques i, l’hem de fer present oferint metodologies amenes per apropar els infants a l’estructura del coneixement científic del passat. A més, l’entorn patrimonial no només és present a l’àrea de Ciències Socials, sinó que és quelcom interdisciplinari present en altres disciplines i, en el nostre dia a dia. L’escola,

com

agent

educatiu

que

és,

ha

d’utilitzar

noves

tècniques

d’ensenyament-aprenentatge obertes i flexibles als avenços que es produeixen a la nostra societat canviant, per tal de formar i preparar els alumnes pel futur. D’aquesta manera, s’integraran com a membres actius de la societat i tindran la preparació suficient, no només per incorporar-se a aquesta societat sinó per ser també, capaços de modificar-la de manera positiva i crítica.

29


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

A tall de cloenda, m’agradaria destacar la següent frase que en el seu rerefons i trobem una estreta relació amb l’ensenyament-aprenentatge de la història: ​“El món és ciència i quan abans coneguem el món que ens envolta, millor aprendrem a relacionar-nos”.

Les noves tecnologies a l’aula? Dia divuit de març del dos mil divuit Cercant per la xarxa sobre les tecnologies a les aules, he trobat una notícia que m’ha fet reflexionar sobre el debat constant de la introducció de les noves tecnologies a les aules o no. La notícia és del diari el País, concretament de l’any 2011, ​Los ordenadores están en las aulas,

¿y

ahora

qué?​.

Es

pot

recuperar

a

través

de

l’enllaç:

https://elpais.com/diario/2011/10/10/sociedad/1318197601_850215.html

Amb l’aparició de les TIC, les estructures que hi havia fins al moment es van veure afectades pel canvi, tant en l'àmbit social, cultural i econòmicament. A mesura que s’han anat introduint els ordinadors i, amb ells, la tecnologia a les diferents activitats diàries, i amb l’expansió de les xarxes de comunicació en tots els àmbits de la vida quotidiana s’han experimentat els canvis en les estructures de la societat abans esmentades. Aquests canvis que han aparegut a partir de l’aparició de les TIC són comparables als de l’aparició de la impremta o la màquina de vapor. Aquestes tecnologies, tan velles o tan noves, ens han permès avançar socialment i econòmicament i és per això que se les pot arribar a comparar. Actualment, la societat de la informació és la font de riquesa de la societat.

Però, ​ perquè hem d’utilitzar les TIC a l’aula​? Doncs bé, Les TIC són presents en el context educatiu des de fa temps. Però en els últims anys, a causa de l’evolució de les tecnologies, l’ús d’aquestes en el context didàctic de l’aula s’ha incrementat. L’ús de les TIC a l’aula ha propiciat l’aparició de canvis significatius tant en el procés d’aprenentatge de l’alumnat com en la funció del professorat. A través de les TIC, els docents poden complementar i augmentar els coneixements de l’alumnat; aquesta nova metodologia

30


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

de treball pot despertar l’interès dels alumnes i, d’aquesta manera, augmentar la seva motivació cap a l’aprenentatge. Alhora que la utilització de les tecnologies facilita la comunicació interpersonal i noves maneres de treball, com per exemple el treball cooperatiu entre els aprenents. És important, però, que els docents limitin els recursos que l’alumnat ha d’utilitzar, atès que a la xarxa, on tothom i té accés, es poden trobar tota classe d’informacions i moltes de les quals no són del tot correctes.

Tota modernització té els seus inconvenients i, sota les TIC s'amaguen una sèrie d'inconvenients. Un dels inconvenients que s'han postulat d'acord amb estudis realitzats, és que aquells que llegeixen en paper en comptes de fer ús de les tauletes digitals retenen millor la informació llegida. A més a més, prendre apunts amb dispositius digitals no aporta tants bons resultats com prendre'ls a mà: Millor els que prenen apunts a mà? Un altre estudi recent de la Universitat de Princeton tenia en compte una nova moda popular: la de prendre apunts a classe amb el portàtil i no amb paper i bolígraf. A la mostra de 67 estudiants –"potser escassa", opina Pastor – es va revelar que el grup format per alumnes que prenen notes a mà, enfront dels que fan servir l'ordinador, obtenen més bons resultats.4

Per acabar, m'agradaria donar la meva opinió i és que crec que la introducció de les noves tecnologies a l'aula té molt de potencial. Les TIC milloren l'assoliment de les competències bàsiques, és a dir, els alumnes obtindran els coneixements essencials sobre el funcionament i el bon ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació assolint d'aquesta manera, la competència digital. En acabar l'escola, l'alumnat ha de ser un usuari informat de les possibilitats de les TIC, ha d'estar capacitat per aplicar-ne selectivament els instruments TIC apropiats en diferents àmbits (personal, laboral, social...) i com a suport bàsic per a l'aprenentatge continuat al llarg de tota la vida. No oblidem, els grans recursos que trobem a la

4

I​ nformació extreta de:

http://www.ara.cat/especials/mSchools/Paper-pantalla-retenim-dispositiu-electronic_ 0_1264073724.html

31


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

xarxa i ens poden ajudar a adquirir coneixements i, a presentar-los. Per tant, el debat continua obert. Què passarà d'aquí a uns anys? Això ho haurem de veure!

La lectura en veu alta Dia vint de març del dos mil divuit

La darrera entrada al quadern de bitàcora està destinada a la lectura amb veu alta. A partir de l’article publicat a la revista digital Catorze 14, ​14 apunts sobre la literatura a Catorze, m’agradaria fer un incís, al punt deu5: 10. A la secció «En veu alta», l'actriu Sílvia Bel recita cada setmana un poema o un text en prosa. Ser una plataforma digital permet que la literatura no només es pugui llegir, sinó que també es pugui escoltar. La proposta d’aquesta revista crec que és molt encertada, perquè fomenta la cultura literària des de la vessant de receptor. Llegir en veu alta implica, per un costat, estar pendent de la persona que llegeix. Per altre costat, implica entendre el que està llegint la persona que llegeix. Personalment, trobo que quan es realitza una lectura en veu alta podem destacar diferents punts positius. En primer lloc, quan utilitzem una lectura en veu alta, no s’ha de llegir, només s’ha d'escoltar. Aquest fet, permet imaginar el que succeeix en el text. Amb les pauses, els detalls i una bona entonació, serem capaços de desenvolupar la nostra creativitat davant el text recitat. D'altra banda, llegir en veu alta a casa, permet crear un vincle patern-filial afectiu molt profund. A més, de poder crear un hàbit educatiu. Des de les escoles, llegir en veu alta s'utilitza tan sovint, que no es té en compte aquells estudiants amb problemes per entendre o aprendre. Aquest tipus d'estudiants, solen estudiar o aprendre millor quan utilitzen una lectura silenciosa. Per tant, és important considerar els avantatges i desavantatges d'ambdues lectures.

Piquer, E. (2018). ​14 punts sobre la literatura a ​ http://www.catorze.cat/noticia/4594/14/apunts/sobre/literatura/catorze 5

Catorze.

​Recuperat

de:

32


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

EL MEU RACÓ CREATIU La princesa “fantàstica” Dia disset de febrer del dos mil divuit. Creació pròpia d’un poema que duu per títol: La princesa “fantàstica”.

Era la princesa del seu conte de fades, vestia americanes liles amb desinterès. Cada dia li’n comprava una per no quedar-se sense ni una.

Els seus cabells pentinava amb desgana perquè es passaven el dia fent la becaina. Somiava en el príncep del seu conte... Ja n’era l’última, en portava vuitanta.

Sabia que era una princesa molt diferent, era una princesa cercatalent.

Un nom de cavaller, rei, príncep… Dia deu de març del dos mil divuit. Creació d’una història que parla sobre el nom Jordi: el nostre Sant Jordi o els Jordis més propers. Entre el fum, que feia esternudar a qualsevol que s’hi acostés, els arbres mig cremats però alts, una noia esvelta, rossa i amb un vestit de seda, tremolava de por amb llàgrimes que queien gèlides i constants en el terra humit sense vegetació.

33


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Sota la imponent mirada d’un ésser semblant a una serp, d’escates verdes plenes de sutge, dents afilades i uns ulls grocs i grans com dues llunes, que tenia l’immens desig de devorar-la. El rei del poble mirava sense cap esperança el final de la seva filla, mentre tenia en braços la seva estimada esposa, amb la culpa d’haver caigut en la seva pròpia trampa. Però la sort es va girar en contra del drac, perquè va aparèixer un cavaller alt, els cabells castanys onejant al vent, alçant l’espasa i l’escut sobre un cavall blanc i relluent. A aquest cavaller el deien, Jordi. Renoi, quin cavaller!

Jo sóc en Jordi, un Jordi com qualsevol altre sense mèrits ni reconeixements. Però el que no sabeu de mi és que: ​"Γεώργιος"​. Aquest, tècnicament és el meu nom de veritat. Que significa? Ah, això és un altre tema. Per què me’l van ficar? Aquest també és un altre. Jo crec que és important saber coses del teu nom, ja que t’obre les portes al món, és la manera de dir qui ets, el teu carnet d’identitat. Bé, començaré des del principi, els primers segons de la meva vida. Es veu que els meus pares ja tenien pensat el meu nom, tot i que hi ha una llarga història abans. Hi havia un debat entre Jordi i Joan. Joan, era i és el nom del meu pare, i clar, i a ell li feia gràcia que ens diguéssim igual. Però quan ens avisessin: Joan vine a ajudar-me!, o, vés a rentar els plats, si us plau! Vindríem els dos... o cap. La meva mare, l’Emília, era més partidària de Jordi. Era un nom curt, bonic, un símbol de Catalunya... Només faltava la meva àvia, la que desempataria, o més aviat la que decidiria la manera de dir-me. I ella, com també el trobava molt correcte, es decidí així, fent que el meu pare perdés la batalla. Com segurament ja heu pogut veure abans, el meu nom és d’origen grec. Vol dir «el llaurador» ​ «el que treballa la terra»​."γε" vol dir terra i "εργον" treballar. Va ser popularitzat per la història de Sant Jordi, que se celebra el 23 d’abril, el dia d’aquesta llegenda, de la rosa i el llibre. Però, totes les llegendes enganyen, ja que Sant Jordi, en realitat era un militar romà cristià. Jordi, també és el patró dels cavallers. Però, per què? Podria haver sigut Adrià, Pau, Josep, etc. El que va passar va ser que va ajudar Pere I durant la batalla contra els sarraïns el 1904. Ah, i que no se m’oblidi, també és patró de Catalunya!

34


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

Com deia, Sant Jordi, era molt popular, ja que com era cavaller, tenia autoritat, fent que l’escollissin com a patró. Jordi, sempre està lligat a la cultura catalana: es pot veure en llibres, quadres i moltes coses més. Hi ha molta gent que de nom es diuen Jordi, ja que és un nom molt popular. Però no només són populars aquí, hi són presents en altres llengües. En anglès George, en castellà Jorge, croat Jure, esperanto Georgo, hawaià Keoki, irlandès Seoirse, i en altres llocs orientals, com en el turc Jorj. I antigament, com per exemple en el llatí, era Georgius. També, hi ha personatges cèlebres amb aquest nom; Jordi Alba (futbolista), Jordi Cruz (cuiner), Jordi Sánchez (actor), Jordi Savat i Bernadet (músic) i Jordi Pujol (expresident de Catalunya) i, un munt més de Jordis. Hi ha que són d’altres llocs com George Washington, expresident dels Estats Units, que va fer que la nació fos independent. George Bush (també expresident dels E.E.U.U), George Lucas (director de cinema) o George Clooney (actor). Moltíssims ducs, monarques i reis es deien així, com els reis de Geòrgia, que tots es deien Jordi.

Aquest nom ha deixat rastre en la literatura, com es poden veure en molts refranys de prosa. Així que per tots els Jordis, aquesta pot ser la seva història.

35


Gemma Heras Gutièrrez Curs: 2017-2018 Universitat de Girona

36


Quadern de bitàcora- Gemma Heras  
Quadern de bitàcora- Gemma Heras  

Quadern de bitàcora en el transcurs del mes de Febrer i Març, de l'assignatura de Llengües 2.

Advertisement