Page 1

50

Gemiva-SVG Groep

jaar!

Goud voor jou van de Gemiva-SVG Groep

EXTRA: Slingers Memorie Puzzel Feesthoed

50 jaar!

1


2

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

50 JAAR GEMIVA-SVG GROEP OP DE COVER

Ay Lien Kwan (cliënt) en Kevin Smit (leerling) van activiteiten­ centrum Sparring in Den Haag. Ay Lien: “Ik vind het onwijs leuk dat ik op de cover sta. Je ziet het niet, maar ik heb niet-aangeboren hersenletsel. Dankzij de Gemiva-SVG Groep krijg ik de kans om leuke dingen te ondernemen en om me te ontwikkelen.”

COLOFON

Kevin: “De fotoshoot was super gezellig. Ik denk dat ik op de cover sta omdat ik zoveel plezier heb in mijn werk. Dat kun je dan ook uitstralen op de foto. Ik ben Gemiva dankbaar dat ze mij de kans geven om het vak te leren. De sfeer en de mensen bij deze club maken echt het verschil.”

Goud is een jubileumuitgave van de GemivaSVG Groep. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Goud verschijnt eenmalig in een oplage van 12.000 exemplaren.

Chantal, Antoine, Gerbrand en niet te vergeten Linda gingen ons voor. Ook wij publiceren nu een heuse glossy. Daarin zie je weerspiegeld wat er in 50 jaar Gemiva-SVG Groep is gerealiseerd. In woord en beeld drukken we uit wat ons beweegt. De vorm is anders, de taal ook, maar de essentie is nog steeds die van 1967: je mag er zijn! Dit welkomstwoord biedt me een prachtig podium om iedereen te bedanken. Ieder die de Gemiva-SVG

LUISTEREDITIE Het is mogelijk om dit tijdschrift te beluisteren via www.gemiva-svg.nl/goud REDACTIE Robin van den Andel, Bart van den Berg, Annabel van Gageldonk, Gerrie Lammé, Mieke Taverne, Ernst Timmer EINDREDACTIE Anneloes van Hal FOTOGRAFIE Lianne Dekker, Els van den Hoek, Roos Koole, Jordy Kortehaas, Lex de Lang,

Groep de afgelopen 50 jaar een warm hart heeft toegedragen. Die meedeed. Die erbij was. Soms tijdelijk, vaak langdurig. Dat we in 2017 zijn aangekomen, hebben we samen bereikt. Ik hoop van harte dat je dat ook in dit jubileummagazine herkent. Veel kijk-, doe- en leesplezier toegewenst! Gerard Gerding Voorzitter Raad van bestuur

Bonar Pardede, Pim Rusch, Marieke Zelisse VORMGEVING Maters en Hermsen Leiden DRUK Bas Both Grafisch Goed Geregeld ©GEMIVA-SVG GROEP Overname en/of open­ baarmaking van (gedeelten van) deze uitgave is met bronvermelding toegestaan, als de redactie hiervan op de hoogte is. December 2017.

www.gemiva-svg.nl


3

inhoud P8

P12

Zij hadden de dag van hun leven.

15 Slingers

Memorie

17

FEESTKATERN

P28

Bijzondere mensen aan het woord.

Meelopen met oprichter Ger Arts bij Variant in Papendrecht.

Z jarig!

jij beon!t

19 Postkaarten

21 Puzzel

22 Feesthoed

P34

Gouden momenten die je altijd bijblijven.

VERDER: P4 Inspiratie P23 Even cijferen P24 In beeld P32 Thuis bij P38 Dit mag nooit verloren gaan


Inspiratie

Vooruit met de geit Wat zijn ze schattig en eigenwijs, de geitjes van boerderij Agathahoeve. De cliënten geven deze rakkers te eten en maken hun stal schoon.

Spraakmakende computer Het is lastig communiceren als je niet kunt praten, maar wel alles begrijpt en verstaat. Quirina heeft speciaal hiervoor een spraakcomputer. Met deze computer kan ze duidelijk maken wat ze wil of nodig heeft. Dat is heel fijn.

Lekker duurzaam bezig Een kunstwerk maken van een leeg tomatenbakje, zonnepanelen, groene energie dankzij Europese windmolens, lichten die vanzelf uitgaan, incontinentiemateriaal apart verzamelen, schillen ophalen in de wijk… Medewerkers en cliënten zetten zich op allerlei manieren in voor een betere wereld. In de filmserie ‘Samen Duurzaam - Samen maken we het verschil’ laten zij vol trots hun duurzame activiteiten zien. Inspiratie? Kijk op: www. gemiva-svg.nl/duurzaam.


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Er gaat niets boven de geur van een heerlijke appeltaart. De kok van lunchroom Hof van Sijthoff onthult speciaal voor het 50-jarig bestaan zijn geheime recept: www.gemiva-svg.nl/goud.

Vegen maar Vegen wordt pas echt een feestje met deze mooie, felgekleurde bezems. Ze zijn op meerdere locaties en in allerlei vrolijke creaties te koop. Met strepen, stippen, bloemetjes of lieveheersbeestjes. De cliënten maken de bezems ook op maat. Zo kunnen ze op bestelling bijvoorbeeld ook een Ajax- of Feyenoordbezem tevoorschijn toveren.

Spaar doppen Iedereen heeft ze thuis. Plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflesjes, wasmiddel, pindakaas of melkpakken. Gooi ze niet weg, maar lever ze in! Je ontlast het milieu, steunt KNGF Geleidehonden én helpt cliënten aan een leuke klus. Veel locaties van de Gemiva-SVG Groep zamelen de doppen in en sorteren deze. Kijk op www.gemiva-svg.nl/doppenactie voor een inleveradres van de Gemiva-SVG Groep bij jou in de buurt.

5


Inspiratie

Het kan maar duidelijk zijn Donderdag

Donderdag

Donderdag

Donderdag

Vlogs van Manon Ga lekker zitten en laat je inspireren door de vlogs van Manon. Ze laat je zien wat er allemaal te beleven is bij de Gemiva-SVG Groep. Wil je Manon blijven volgen? Abonneer je dan op de vlogs via Youtube. De knop Abonneren vind je onder de video. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe. www.gemiva-svg.nl/vlogs

Handig toch, zo’n pictobord. Sander, Peter en Michel weten precies waar ze aan toe zijn en wie hun begeleiders zijn. Starten met koffie, aan de slag en daarna lekker lunchen.


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

7

“Het allerbelangrijkste is dat we kijken wat clienten kunnen. We kijken naar hun talenten en wat goed bij hen past.” Thea de Zwart (activiteitenbegeleider)

Vier op een rij Met z’n vieren op de fiets, dat is nog eens gezellig! Boerderij Hoogkamer gebruikt deze vierpersoonsfiets bijna elke dag. Voor het rondbrengen van pakjes voor bedrijven. Of zomaar om een lekker stukje te fietsen in de buitenlucht. Dankzij de trapondersteuning kunnen ook de niet zo sterke cliënten gewoon mee.

“We zoeken de samenleving op door de wijk in te gaan voor functionele activiteiten. Om een zo normaal mogelijk leven te kunnen bieden, is het belangrijk dat we onderdeel zijn van de maatschappij.”

Jolanda Huttinga (activiteitenbegeleider)

Klikspaan Vroeger moest de deur van de slaapkamer van Jaap op slot. Sinds de komst van de deurverklikkers is dit niet meer nodig. De nachtdienst ziet het nu meteen op een scherm als Jaap z’n kamer uitgaat. Duurt het te lang, dan nemen ze even een kijkje bij hem. Jaap voelt zich nu prettiger, omdat hij meer vrijheid heeft.


8

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Ruim honderd wensen in vervulling Een luchtballonvaart, naar het kattencafé of een trouwjurk passen. Of voor het eerst op vakantie met je gezin. Een orkest dirigeren. Het zijn enkele van de bijna honderd wensen van cliënten die dit jubileumjaar in vervulling gingen. Meestal waren het medewerkers en vrijwilligers die de wens lieten uitkomen. Als wensvervuller gingen zij samen met cliënten op pad.

VRIJ GEVOEL Martine de Ouden heeft hoogtevrees. Toch had ze een diepgekoesterde wens: een keer mee in een luchtballon. “Het leek mij een heel mooi en vrij gevoel. Juist omdat ik altijd in een rolstoel zit.” Het was wel spannend of het doorging, want het weer zat niet mee. In totaal werden er drie afspraken gemaakt. De derde ging door. Martine: “Het uitzicht was prachtig! We zagen wilde hertjes, konijnen en vee. Na afloop werd ik gedoopt tot barones. We hebben geproost met champagne. Het was echt onvergetelijk.”


Gemiva-SVG Groep

DIER ENVRIEN D

50 jaar!

Annemiek Saarloos is een echte dierenvriend. Medewerker Suzanna van Norden bezocht met haar het kattencafé in Rotterdam. Suzanna: “Het was heel gezellig om een bakkie te doen terwijl we omringd waren door liefdevolle viervoetertjes.” Annemiek kon lekker knuffelen met de katten, ze had het erg naar haar zin. Ze vertelt enthousiast: “Ik kende Suzanna niet. Dus eerst vond ik het wel spannend. Maar ze was heel erg aardig en lief. Ik had een onvergetelijke dag dankzij het aaien van de leuke en lieve katten. Ook de high-tea was erg lekker en gezellig.”

9


10

Gemiva-SVG Groep

DAG VAN JE LEVEN Ellen Edel wilde graag eens een trouwjurk passen. Medewerker Sandra Schaafsma regelde voor haar een bruiloft met alle toeters en bellen. Bijzonder detail: de bruidsmodezaak kwam naar Ellen toe. Het was werkelijk één groot feest. Ellen had de dag van haar leven: “We reden zelfs in een trouwauto, aten een bruidstaart. Ik kreeg een prachtig boeket en er was zelfs een bruidegom geregeld.” Ook Sandra kon haar geluk niet op: “Een gevoel van vreugde overviel mij, laat staan hoe blij verrast Ellen was.”

50 jaar!


Gemiva-SVG Groep

FIJN MET DE TREIN Kees Valk vindt treinreizen geweldig. Medewerker Cees van Rijsbergen: “Samen met mijn collega Lia Zoeteman adopteerde ik de wens. We kennen Kees nog uit 1989, we werkten toen allebei op dezelfde locatie.” Kees, Cees en Lia maakten een prachtige treinreis van Dordrecht naar Rotterdam, Utrecht en via Geldermalsen weer terug. Kees amuseerde zich kostelijk en wilde eigenlijk de trein niet uit voor een kop koffie of de lunch. Cees: “We zagen Kees op en top genieten. En voor ons was het een kleine moeite. Als het aan ons ligt doen we het volgend jaar gewoon nog een keer dunnetjes over!”

50 jaar!

11


12

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

MEELOPEN MET GER ARTS EN MERIE SURENTU HARMS

‘Ik heb altijd gevochten om iets van de grond te krijgen. Die spirit is nu nog steeds voelbaar’

Oprichter Ger Arts (82) loopt een dagje mee... Wat zijn de verschillen tussen toen en nu?

H

et is een zonnige donderdag­ ochtend. Op locatie ‘Variant Albert Schweitzerstraat’ in Papendrecht hangt een gemoede­lijke sfeer. Op deze moderne dagbestedingslocatie halen zo’n zeventig cliënten met allerlei activiteiten het mooiste uit hun dag. Persoonlijk begeleider Merie Surentu Harms komt tijdens haar zwangerschapsverlof speciaal een dagje terug voor de ontvangst van een bijzondere gast. Ger Arts, (mede) oprichter van Gemiva, loopt nu, 50 jaar later, een dagje met haar mee. Samen kijken ze naar de verschillen tussen toen en nu. Lees verder op pagina 13 en 14 >>

In het kaarsenatelier bewondert Ger Arts de kleurrijke kaarsen die hier worden gemaakt. Hij herinnert zich nog goed de eerste kaarsenmakerij in Dordrecht, begin jaren tachtig.

Ger Arts (82 jaar) en Merie (30 jaar) maken kennis met elkaar. Als persoon is Ger Arts nog altijd betrokken bij Gemiva.


Gemiva-SVG Groep Gemiva-SVG Groep

50 jaar! 50 jaar!

In de textielruimte vertelt Merie dat ze ook veel opdrachten krijgen voor bedrukte tasjes of kleding. Merie: ”Soms is er een krappe deadline en dan gaan we er met z’n allen helemaal voor.”

Cliënt John demonstreert zijn zaagtalent. Ger Arts: “Heb je het hier naar je zin John?” John antwoordt volmondig: “JA!”

Ger Arts plakt een mozaïekstukje op dit symbolische kunstwerk.

Buiten laat Merie de groentetuin zien. Een deel gaat naar de Voedselbank en een deel wordt gebruikt voor kookactiviteiten. Ger Arts: “Wat is het hier schitterend. Ja, dat ziet er toch heel anders uit dan zoveel jaar geleden.”

Persoonlijk begeleider Marjon de Bruin vertelt vol trots over de sociale wijkwinkel die voornamelijk draait op cliënten, vrijwilligers en participanten. Er wordt onder meer ingezameld voor goede doelen.

13 13


14 14

Gemiva-SVG Groep Gemiva-SVG Groep

50 jaar! 50 jaar!

Cliënten komen een paar keer per week samen voor dagbesteding en voor het uitwisselen van ervaringen.

Ger Arts plant een ‘stekkie’ rozemarijn. Zo te zien heeft hij wel ‘groene vingers’.

Vervolg >>

Energiek en vol trots vertelt Ger Arts over het verleden. “Ik wilde een beter zorgaanbod en me inzetten voor de kanteling van de medische naar de orthopedagogische kant van de gehandicaptenzorg. In het begin was dat moeilijk. Ik heb altijd moeten vechten om iets van de grond te krijgen. Maar ik wist wat ik wilde en dat straalde ik uit. Die oude spirit is nu nog steeds voelbaar.”

Bewondering Ger Arts is onder de indruk van de meeloopdag. “Ik bewonder de diversiteit aan dagbestedingsactiviteiten op maat. De cliënt staat nu veel meer centraal. Vroeger was het vooral medisch gericht. Het zorgaanbod was minimaal. Voor mijn begintijd kon je voor 2 gulden 50 per dag zorg krijgen van de nonnen.”

Meedoen in de maatschappij Voor Merie is dit lastig voor te stellen. Als persoonlijk begeleider ondersteunt ze cliënten in hun ontwikkeling. “We kijken vooral naar de mogelijkheden, ieder met hun eigen talent. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld het leerwerkbedrijf, een traject waarin participanten werkervaring opdoen en een vak leren. Onze cliënten en

participanten doen daarnaast allerlei klussen bij bijvoorbeeld een sportvereniging, kinderboerderij of verzorgingstehuis. Het is voor hen vooral een groot succes dat ze meedoen in de maatschappij.” Het enthousiasme is voelbaar bij Merie. Ook zij heeft die spirit. Merie: “Het mooie van Gemiva is dat je de ruimte krijgt om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Ik ga met zoveel plezier naar mijn werk.” Ger Arts: “Het is mooi dat je die bevlogenheid bij Gemiva nog steeds voelt.”

Memorabel moment In 1967 werd de eerste locatie geopend: Huize De IJssel in Moordrecht. Het aantal voorzieningen en de verschillende zorgvormen groeiden vervolgens in rap tempo. Hoogtepunt voor Ger Arts was de opening in 1982 van Swetterhage door Prinses Juliana. Er was in die tijd veel weerstand tegen deze woon- en leefgemeenschap in Zoeterwoude. Mensen met een verstandelijke beperking werden gezien als ‘achterlijk’. “Dat we het toch voor elkaar kregen, vond ik een memorabel moment.” Merie: “Ja, dat is nu wel anders geworden. We zoeken de samenleving

veel meer op. Ik denk dat we nu ook dankzij social media veel meer de mogelijkheden aan de samenleving kunnen laten zien.”

Ik droom nog over Gemiva Dagbesteding bestond vijftig jaar geleden nog niet of nauwelijks, het zorgaanbod was minimaal en van een persoonlijk begeleider had nog nooit iemand gehoord. Maar er waren ook positieve kanten die nu minder rooskleurig zijn. Ger Arts noemt de vele regeltjes en de bezuinigingen. Voorop staat dat er de afgelopen 50 jaar, mede dankzij de vechtlust en inzet van Ger Arts, veel is verbeterd. Trots en dankbaar kijkt hij terug op zijn carrière. “Ik droom nog over Gemiva. Ik zou er zo weer aan de slag kunnen. Met hetzelfde enthousiasme. De grote winst van nu is dat de cliënten er tweehonderd tot driehonderd procent op vooruit zijn gegaan. Ze krijgen meer aandacht, vrijheid en zijn nu veel meer onderdeel van de samenleving. Dat is een prachtige ontwikkeling. ‘Samen maken we het verschil’, zeker als iedereen – net als Merie – die spirit blijft vasthouden.”


Knip de driehoekjes uit. Prik de gaatjes door. Pak een touwtje. Rijg de slinger aan het touwtje. Het feest kan beginnen!

15 15


16

16


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

17 17

Dit is een feestelijk memoriespel. Knip alle kaartjes uit om het te spelen. Alle producten op de kaartjes zijn gemaakt op locaties van de Gemiva-SVG Groep. Veel plezier! Kijk op www.gemiva-svg.nl/goud om te zien waar de spullen op de kaartjes vandaan komen.


18

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Speel met 2 tot 4 spelers. Probeer zoveel mogelijk twee dezelfde kaartjes om te draaien. Als de kaartjes gelijk zijn, dan leg je deze naast je neer. Speel in de richting van de klok. Ga door tot alle kaartjes op zijn. De persoon met de meeste kaartjes is de winnaar.


Zo! jij bent jarig! Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

19


20

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!


21

Jubileumpuzzel Los de puzzel op door de antwoorden op de vragen in te vullen. Als alle antwoorden goed zijn, komt de oplossing tevoorschijn

Puzzel m en maakee kans op een prijs

1. Hij stond aan de wieg van Gemiva 2. In deze maand in 1967 was de oprichting 3. Feestmaand 4. Vier je na een aantal jaren 5. Konden cliënten indienen in het jubileumjaar 6. Hiermee vierden we in april 7. Hiervan heeft de Gemiva-SVG Groep er negen 8. Plaats waar het Servicecentrum staat 9. Naam van het feestweekend

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Zo doe je mee Stuur de oplossing voor 1 februari 2018 naar communicatie@gemiva-svg.nl of naar Servicecentrum, t.a.v afdeling Communicatie, Bleulandweg 1b, 2803 HG in Gouda. Onder de goede inzendingen worden de prijswinnaars geloot. Zij krijgen persoonlijk bericht.

Prijzen Je maakt kans op deze prijzen: •E  erste prijs 3 x Bol.com tegoedbon t.w.v. 25 euro •T  weede prijs 10 x Rituals verwenpakket t.w.v. 20 euro •D  erde prijs 5 x Bioscoopbon t.w.v. 10 euro


22

50 jaar!

MAAK JE EIGEN FEESTHOEDJE!

Pl ak st rip

Gemiva-SVG Groep

1

2

3

Instructies:

1. Knip je feesthoedje uit. 2. Rol het hoedje op en lijm de ‘plakstrip’ vast. 3. Doe er een elastiek of lintje aan.


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Even cijferen

Gemiva-SVG Groep telt

3123

4500 cliënten

medewerkers

De meest voorkomende voornamen van medewerkers zijn

Monique, Petra, Esther, Peter en Hans

7,5

Met een halen we de Beste Werkgeversscore > Medewerkers zijn vooral trots op hun collega’s

83% is vrouw

Het gemiddelde dienst­ verband is ongeveer

25 uur per week

600

stagiaires per jaar doen bij ons werkervaring op

300

leerlingen zetten zich dagelijks in

1700 vrijwilligers zijn onmisbaar

3200

60

cliënten dagbesteding

In ruim gemeenten actief

1500

cliënten wonen

1256

cliënten ambulante begeleiding

250 locaties

142

10.000

kinderen logeren

netwerkkabels

Leo van der Voort woont het langst bij ons. Sinds 14 augustus 1967. Hij was toen twaalf jaar

200

Dankzij onze zonne­panelen hebben

130

kleine huis­houdens energie

kinderen nemen wekelijks een duik in één van onze zwembaden

2500

Hierin zit

2200

332.000

liter water

Cliënten vinden familie, kennis en vrienden het allerbelangrijkst in het leven. Verwanten vinden gevoel en veiligheid het belangrijkst

likes op Facebook

volgers op Twitter

Particulieren, Stichting Marjan, de Zakenvrienden en Wensenfonds Swetterhage schonken honderdduizenden euro’s sinds de oprichting van de clubs

23


24

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

IN BEELD

EEN ZO GEWOON MOGELIJK LEVEN De Gemiva-SVG Groep is er al vijftig jaar voor kinderen en volwassenen die ondersteuning nodig hebben. Het doel is om hen een zo goed en gewoon mogelijk leven te bieden. Hoe zag dit leven er door de jaren heen uit? ‘In Beeld’ geeft een kijkje in hoe het vroeger was.

Bij een zo goed en normaal mogelijk leven hoort ook een plek waar je je veilig en thuis voelt. De slaapzaal en gemeenschappelijke wasruimte maakten plaats voor een eigen kamer of appartement met sanitair. Een kamer waar je je veilig voelt en die je naar je eigen smaak inricht. Er slaapt niemand meer op een slaapzaal. Je kunt nu je eigen bezoek in je eigen appartement ontvangen. Wat draagt meer bij aan een goed leven?


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

25

Plezier maken en mogen zijn wie je bent… Dat ervaar je met sociale contacten en gezellige vrijetijdsbesteding. Tijdens een stranddagje kun je samen heerlijk genieten. En bij Sinterklaas mag je altijd jezelf zijn. Die uitstapjes zijn er nog steeds. Ook dankzij de vele vrijwilligers.

Wat zou hier op het menu hebben gestaan? Anno 2017 kennen we een grote verscheidenheid in de maaltijdverzorging. Van Apetito-maaltijden uit de vriezer, een eigen voedingsbudget van de bewoner tot een driegangenmenu in het Trefpunt. Of samen koken in de gemeenschappelijke ruimte van de woning. Veel meer dan vroeger hebben cliënten de eigen keuze.

Altijd al betrokken bij de mensen die ondersteuning nodig hebben. Vroeger mét sigaret, nu zonder. Die sigaret maakt duidelijk dat de vanzelfsprekendheden van vroeger soms de verboden van nu zijn.

Ondersteunend bij wonen, werken, onderwijs en dagbesteding. Waarbij ieder mens andere mogelijkheden en beperkingen heeft. Door de jaren heen kwamen er ateliers, winkelprojecten, servicegroepen, lunchrooms en meer. Er kwamen activiteiten buiten het ‘klassieke’ activiteitencentrum. Hier kunnen mensen hun unieke talenten inzetten om zo bij te dragen aan de samenleving.

Deze foto’s zijn gemaakt voor het boek ‘Bezwaard Bestaan’ van Marrie Bot.


26

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

IN GESPREK MET

Hans Spanjaardt en Madelon Tazelaar


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Hekel aan het woord cliënt Hans Spanjaardt is bezoeker van wijkcentrum De Spil. Hij heeft een hekel aan vakjargon in de zorg. Vooral aan het woord cliënt. Madelon Tazelaar werkt bij de afdeling Zorgbemiddeling en kent Hans goed. In het werk van Madelon komt heel wat zorgtaal voorbij.

H

Hans: “Ik heb een hekel aan het woord cliënt. Cliënt betekent eigenlijk klant. Maar iemand die zorg nodig heeft kun je toch niet vergelijken met iemand die in de winkel iets koopt?” Madelon: “Daar heb je een punt. Vroeger spraken we over bewoners of deelnemers. Op een zeker moment veranderde dat in cliënten.” Hans: “Het is wel lastig om iets anders te bedenken. Bij de Oogvereniging wordt gesproken over deelgenoten. Die naam

kwam in plaats van lotgenoten. Zoiets moeten we ook voor cliënten kunnen bedenken.” Madelon: “Je wilt geen cliënt worden genoemd, want je bent een individu. Je valt niet in een categorie. Je bent Hans Spanjaardt met eigenschappen die jou uniek maken.”

Uniek Wat Hans uniek maakt is niet zozeer zijn oogafwijking, of zijn gehoorprobleem. Het is vooral zijn passie voor taal die Hans bijzonder maakt. Bij De Spil maken ze graag gebruik van deze passie. In het huisblad De Spiltuin beschrijft hij het reilen en zeilen van deze mooie locatie in Zoetermeer. De naam van het blad verraadt het al: Hans speelt met taal. Hij heeft boeken uitgegeven met spitsvondige taalgrap-

jes waarmee hij zelfs Frits Spits van het programma Taalstaat aan het lachen maakte.

Taalgebruik Maar over het taalgebruik in de zorg is hij niet te spreken.“Ik las een artikel in het Algemeen Dagblad over een gehandicapte die een poging gaat ondernemen om het Noord-Aa over te zwemmen. Dat woord ‘gehandicapte’ vind ik lelijk. Beperking is een veel fijner woord dan handicap.”

‘Je valt niet in een categorie’

27


28

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

IN GESPREK MET

Tinie Postma, Ankie van der Werf, Kaylee en Jewel


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Van grootmoeder op kleindochter Het begeleiden van mensen met een beperking gaat in Strijen van grootmoeder op dochter en van moeder op kleindochter. Drie generaties van dezelfde familie zetten zich in op locaties van de Gemiva-SVG Groep. We praten met Tinie Postma (69), haar dochter Ankie van der Werf (44) en haar kleindochters Kaylee (20) en Jewel (17) Kramp.

W Wat is jullie rol bij de Gemiva-SVG Groep?

Tinie: “In 1983 ging ik als vrijwilliger werken bij activiteitencentrum Het Molenschaer. Dat heette toen dagverblijf. Van lieverlee vroegen ze me als invalkracht en later ook voor vast. Ik ben nu weer vrijwilliger.” Ankie: “Via mijn moeder kwam ik in de zorg. Ik begeleid cliënten bij woonlocatie Julianastraat.” Kaylee: “Ik werk als Begeleider, ook bij Het Molenschaer.” Jewel: “Ik doe de opleiding Persoonlijk Begeleider specifieke doelgroepen. Ik werk als

stagiaire en vakantiekracht bij activiteitencentrum De Vlier.”

Wat is er veranderd in de afgelopen 34 jaar? Ankie: “Ik vind het nu technocratischer met al die regels.” Jewel: “Alles wordt vastgelegd en beschreven.” Kaylee: “Er is nu meer structuur.” Tinie: “Vroeger was het: gezellig bij elkaar zijn. Activiteiten waren plakken, knippen en kleuren.” Ankie: “Nu zitten we veel achter de computer. Ondersteuningsplannen schrijven. De overdracht gaat in een systeem op de computer. Vroeger schreven we in een map.”

Dus het vrije, het losse is er een beetje af. Wat staat er tegenover? Kaylee: “We kijken nu meer naar de individuele cliënt. Wat wil hij, wat is voor hem belangrijk?”

Tinie: “Ja, dat is wel verbeterd, het is meer op niveau.” Jewel: “Cliënten begrijpen elkaar en helpen elkaar. Dat vind ik mooi om te zien.”

Als al die verschillen tussen vroeger en nu zijn opgesomd, schudt Tinie wijs haar hoofd. Tinie: “Toch zie ik niet zoveel verschil. De zorg zelf is niet zo erg veranderd. De menselijkheid en de humor. Die waren er toen en die zijn er nog steeds.” Ankie: “Dat is zo. Mijn dag is nog steeds goed als de cliënten blij zijn. En ik huil een beetje mee als een cliënt verdriet heeft.”

Veel gebeurd, weinig veranderd. Heeft Tinie al een hobby voor haar ouwe dag? Tinie: “Het Molenschaer is mijn hobby.”

29


30

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

IN GESPREK MET

Taisa Tomaz da Silva, Rob Hulshoff en Astrid Libochant


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Verdwijn­kunstenaar van Rio Taisa Tomaz da Silva is de moeder van Rob. Jaren geleden klopte ze aan bij een instantie voor psychische hulp aan mensen met een beperking. Ze was ten einde raad. Haar zoon Rob Hulshoff was na een paar mislukte plaatsingen bij zorginstellingen weer bij haar. Maar het ging niet thuis. Rob liep vooral vaak weg. Vaak zonder jas, ook als het koud was. Taisa moest maar afwachten wanneer hij terugkwam. Meestal was het de politie die hem terugbracht. Dit kon zo niet langer.

O

Op een dag bleef Taisa van 9 tot 5 bij de hulpinstantie zitten. Totdat er een crisisplek was gevonden voor haar zoon. Met succes! Nu woont Rob bij woonlocatie Jakweide. In het begin liep Rob ook hier geregeld weg. Rob: “Ik ging drie keer per week naar Schiphol. Ik reed dan zwart. Ik ging vliegtuigen kijken en dingen stelen. Slapen op de wc.” “Ja”, zegt Astrid Libochant, zijn persoonlijk begeleider. “En de marechaussee bracht je dan thuis.” Rob stal ook bij

de Albert Heijn en dat liep in de gaten. Hij kwam voor de rechter. Astrid: “Wij wilden niet dat je naar de gevangenis ging. We beloofden de rechter ervoor te zorgen dat je niet meer wegliep. Je zat dus in je appartement bij ons je straf uit, in plaats van in de gevangenis. Zoiets was nog nooit vertoond.”

niet eerder gezien. Astrid: “Toen hebben we het roer omgegooid. Stapje voor stapje leerden we Rob om bij de supermarkt voor zijn boodschappen te betalen. Hij kreeg een OV-kaart en een fiets…” Rob: “Een knal­ rode fiets!” Astrid: “Ja, zo kon je naar Schiphol met allemaal lekkers in je tas.”

Boos

Vrijheid

Dat opsluiten was geen feest. Rob was vaak boos en niet benaderbaar. Taisa was blij met de zorg voor haar zoon, maar het kon beter. Ze liet de begeleiding twee jaar geleden een film zien. Hierop was te zien hoe Rob zich gedroeg toen hij achttien was. Open, vrolijk en blij piano spelend. Dat hadden de begeleiders

Rob leerde met vallen en opstaan hoe hij zijn vrijheid kon gebruiken zonder zichzelf in de nesten te werken. Langzaam keert nu ook de oude Rob terug. Hij gaat niet meer zo vaak naar Schiphol. Hij werkt in de keuken van een woonzorgcomplex. Rob hoopt in de toekomst te verhuizen naar een mooi appartement.

31


32 Gonda Scheltema

Bart van den Berg

Thuis bij Op kamers, begeleiding van de Ambulante Dienstverlening “Ik ben zo blij dat ik nu mijn eigen stekkie heb. In een fijne buurt, dichtbij het strand en de zee. In mijn kamer kan ik tot mijzelf komen. Na alles wat ik heb meegemaakt, voel ik dat ik weer leef. Als ik alles op orde heb, zou ik heel graag een eigen huisje met een keuken en badkamer voor mezelf willen hebben.”

Jaco de Gans

Boerderij “Ik woon hier sinds 1 april 2017. En dat is geen grapje. Toen ik mijn kamer voor het eerst zag, vond ik deze meteen mooi groot. Ik werk hier vijf dagen in de week. Dat was wel even wennen. En eerlijk gezegd voel ik mij nog niet helemaal thuis. In het Agathahuis heb ik tien jaar gewoond. Daar voelde het echt aan als thuis.”

Binnenstad “Alle huizen van onze woonlocatie zijn anders. Ze passen precies bij de andere huizen aan de gracht. In de binnentuin kunnen we ’s zomers lekker zitten. Ik voel me thuis hier, omdat het midden in de stad is. Er gebeurt veel en daar hou ik van.”

Kevin van Ginkel

Woon-en werkgemeenschap “In april 2017 ben ik hierheen verhuisd. Hier heb ik mijn eigen kamer en badkamer. Het is minder gehorig hier dan in mijn vorige huis. Eerst ging ik nog bij mijn oude woning kijken, maar dat doe ik nu niet meer. Ik ben nu wel gewend. Vaak zit ik in mijn kamer, lekker privé. Dat vind ik prettig.”


Gemiva-SVG Groep

Koen van Hemert

Bungalow in woonwijk Koen woont samen met vijf andere bewoners. Hij en z’n konijn Bennie zijn dikke vrienden. Koen woont er fijn. Dat is te zien aan zijn prachtige lach. Die lach maakt ieders dag weer mooi. Koen houdt van uit eten gaan en hij gaat graag naar de markt. Dat kan allemaal in de buurt. Daarom voelt Koen zich hier helemaal thuis.

Reinier de Regt

Appartement “Hier krijg ik de verzorging die ik nodig heb. Daarom kan ik heel zelfstandig wonen. Zo doe ik ook mijn eigen was. Deze woonlocatie biedt een veilige omgeving voor een normaal leven. Met een aantal medebewoners doen we regelmatig een ‘bakkie’. In het dorp zelf kan ik goed fietsen. De mensen zijn heel aardig hier.”

50 jaar!

33

Marjan Hoogendijk

Zorgcentrum “Sinds kort woon ik hier. Omdat ik heel ziek ben geweest. Hier krijg ik de begeleiding die ik nodig heb. Dat vind ik fijn. Ook woon ik nu dichtbij mijn moeder en broer. We eten hier gezellig samen in één van de twee huiskamers. Dan is het ook niet te druk. Met mijn mooie meubels in mijn kamer voel ik me hier helemaal thuis.”

Rijk Storm

Eigen appartement, begeleiding van de Ambulante Dienst­verlening “Ik ben rijk aan verhalen omdat ik veel heb meegemaakt. Na veel omzwervingen woon ik hier. Ik schilder weer, dat betekent dat ik me hier thuis voel. Door het raam heen hoor ik de kinderen buiten spelen. Dat geluid vind ik prettig. Dan is het niet zo stil. Ik mis wel mensen om me heen.”


34

Gemiva-SVG Groep 50 jaar! Mijn gouden moment

Hans Visser is vrijwilliger bij activiteitencentrum De Vlier in Puttershoek. Als gouden moment roept hij zonder twijfel: “Het moment waarop ik Piet zover heb gekregen om weer accordeon te gaan spelen.” Piet kreeg tien jaar geleden een herseninfarct. Daarna volgde een heel moeilijke periode. Hij was het muziek maken helemaal kwijtgeraakt. “Ik vind het bijzonder dat Piet op mijn pad is gekomen. Toen we erachter kwamen dat we allebei op tienjarige leeftijd accordeon zijn gaan spelen dacht ik: Dit kan geen toeval zijn.” Spelenderwijs heeft Hans de muziekdraad met Piet weer opgepakt. “Zijn coördinatie en ritmegevoel was hij kwijt. Maar na een jaar oefenen speelt Piet nu weer hartstikke leuk.” Hans en Piet treden zelfs op onder de naam ‘De Vlierefluiters van De Vlier’. “Het betekent ook veel voor mij om samen met Piet accordeon te spelen. Piet is mijn muziekmaatje en ik geniet ervan als ik zie hoe hij na zo’n zware tijd is opgefleurd. Muziek heeft weer lol in zijn leven tevoorschijn getoverd. Dat is toch goud?”

Hans Visser, vrijwilliger

‘Dit kan geen toeval zijn’


Ria Laurier, client

‘Ik wil niet meer terug naar de slaapzaal’

Mijn gouden moment

Ria Laurier verhuisde op 13-jarige leeftijd naar de voormalige woonlocatie ‘Meisjes Voorgeest’. Ze sliep op een slaapzaal vol met meiden. Ria had het daar niet naar haar zin. “Ik moest bedden opmaken, slaapzalen dweilen, lakens vouwen en een karretje voortrekken. Het werk was te zwaar voor mij en de leiding was niet aardig.” Haar gouden moment was de kerstviering. “We aten dan gezellig bij de kerstboom en we speelden een toneelstuk.” Ook herinnert ze zich een man die kleren kwam brengen. “We mochten dan kleding uitkiezen en dat vond ik leuk.” Maar haar échte gouden moment is toch wel dat ze nu haar geluk heeft gevonden bij woonlocatie Valkenhof in Leiden. “Mijn persoonlijk begeleider Gunilla is heel lief en ik heb nu mijn eigen douche, woon- en slaapkamer. En we doen allerlei leuke dingen. Ik wil niet meer terug naar de slaapzaal en ik hoop dat ik nog lang bij Valkenhof kan blijven wonen.”

Gemiva-SVG Gemiva-SVGGroep Groep 50 jaar! 50jaar!

35


Harry Heidekamp, 36 Gemiva-SVGlocatiemanager Groep 50 jaar!

‘Jij hebt mij opgehaald’

Mijn gouden moment

Harry Heidekamp heeft zoveel gouden momenten. Maar eentje springt er echt tussenuit. Hij was in de jaren tachtig nauw betrokken bij de oprichting van woonen werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude. “Ik wilde één van de toekomstige bewoners alvast leren kennen. Frans woonde in de bossen op de Veluwe. Toen ik aankwam, wist niemand waar hij was. Ik kreeg te horen dat hij vermoedelijk ergens in het bos zat. Ik vond hem daar op een bankje. Hij had zijn armen over elkaar en keek boos. Ik ging naast hem zitten en probeerde contact te maken. Frans is geen prater. Toch begrepen we elkaar. Eigenlijk zonder dat we veel woorden nodig hadden. We dronken samen een kop koffie. Frans kwam bij ons wonen. De jaren daarna werkte ik op een andere locatie. Toch kwam hij af en toe naar mij toe. Hij legde zijn hand op mijn schouder en zei: “Jij hebt mij opgehaald hé”. Als ik hem nu soms nog tegenkom dan denk ik aan dat ene moment op het bankje. Dat betekende blijkbaar echt heel veel voor hem. En dus ook voor mij.”


Gemiva-SVG Gemiva-SVGGroep Groep 50 jaar! 50jaar!

37

Mijn gouden moment

Louk was toen vier jaar. Nu, zes jaar later, kijkt Roeqiya Fris vol liefde terug op haar gouden moment: “Dat onze Louk terecht kon bij kinderdagcentrum Esse Zoom. Het was een enorme zoektocht om een fijne en geschikte plek te vinden voor onze zoon. Bij Esse Zoom voelde het meteen heel erg goed.” Het kinderdagcentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel was toen nog nauwelijks geopend. “Wij waren één van de eerste ouders. Er stonden zelfs nog geen meubels. Maar de locatiemanager en de begeleiders waren zo enthousiast en hartelijk. Dat hadden we nooit eerder zo meegemaakt. Ja, voor ons was dat echt een gouden moment dat onze Louk daar in goede handen was.” Louk is geboren met het zeld­ zame Dravetsyndroom. Als tienjarig jongetje heeft hij het niveau van een twee- tot drie­ jarig kind. “Het is vooral intensief om met zijn epilepsie om te gaan. Dankzij Esse Zoom kunnen we het volhouden.” Nog altijd heeft Louk het naar z’n zin bij het kinderdagcentrum. “Zijn begeleiders kennen hem door en door en ze zijn altijd betrokken. Dat is echt goud waard.”

Roeqiya Fris, moeder van Louk

‘Het voelde meteen goed’


Dit mag nooit verloren gaan

Het lekkere eten met kerst - Henri Geurts De vrijwilligers en mantel­zorgers. Ze betekenen zoveel voor ons - Jaap de Haas De mooie spullen die worden gemaakt, zoals kaarsen - Mariska Langeveld Dansen op muziek - Nicolien Wijnen Dat je eigen initiatieven kunt ontwikkelen en kunt doen wat bij je past - Karin Groen De koerier voor de interne post - Jeroen van Weijenhoven Goede contacten Marianne van den Hondel Met elkaar lachen - Rene Buurma De computer Annie Melgers Het papier om te versnip­ peren - Mak Melgers Het hebben van een visie want onze visie is de basis van alles. Ik ben ook wel benieuwd hoe onze visie er over 50 jaar uitziet - Barbara Blonk Een praatje tussendoor - Patrick van Heemst Goed omgaan met geld - Michel Klarenberg De ‘vrije dag kaarten’ - Kirsten Franken


Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

De toegankelijkheid. Welke functie je ook hebt, je kunt altijd bij iedereen binnenlopen. En dat geeft een heel fijn gevoel - Annemarie van Gent De gezellige groepsactiviteiten, zoals taarten bakken. Dit geeft mij afleiding Jadwiga Jaworski Humor - Anneke Wilmink Acceptatie door iedereen - Daphne van Eijck Aandacht - Ted Willemsen Feesten! Zoals het jubileumfestival in september. Dat vond ik echt fantastisch - Bets Melgers De puzzels en lekkere hapjes mogen niet verloren gaan - Yvonne Melgers Dat ik binnenkom. En dan goedemorgen zeggen! - Paul Breedveld De vanzelfsprekendheid - Christiaan Michels Saamhorigheid - Cor de Klerk Contact Thea van der Dool Plezier - Rebecca Meents Tevreden vrijwilligers - Elena van de Molen Volksdansen - Simone Kock Luisterend oor van de begeleiders - Jurjan van Dijk

39


40

Gemiva-SVG Groep

50 jaar!

Jubileumparade was

Goud

Alle ingrediënten voor een fantastisch jubileumfeest waren aanwezig op de feestelijke Jubileumparade. Zo’n vierduizend bezoekers kwamen bij elkaar om het 50-jarig bestaan van de Gemiva-SVG Groep uitbundig te vieren. Met optredens van Wolter Kroes, Gerard Ekdom, Domien Verschuren en de lokale helden was het genieten. Er was een rijdend café, een ‘silent disco’, een rolstoeldraaimolen, een droombos en heerlijk eten. Het terrein van dagbestedingslocatie Binnenmaas in Mijns­ heeren­­land was omgetoverd tot een kleurrijk paradedorp vol vrolijke activiteiten. De zon scheen en er hing een onover­ troffen sfeer. De Jubileumparade was in één woord: Goud!

Profile for gemivasvggroep

Glossy Goud - Gemiva-SVG Groep  

Een feestelijk en inspirerend tijdschrift ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. In Goud staan boeiende interviews, prachtige foto’s en...

Glossy Goud - Gemiva-SVG Groep  

Een feestelijk en inspirerend tijdschrift ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. In Goud staan boeiende interviews, prachtige foto’s en...