Page 20

r e z j i w uweg

Milie

ember 19 nov er n e ) 5 sticker emb sdag Dat en: din 12 en 26 nov ber lakken k p k n a e z il t u novem ij Limburg.ne insdag e huisv b dag 27 iners: d ng grijz Ophali groene conta arton: woens r (aanmelden k e g b n e in m r e ig nov Led papie erdag 7 ng oud Ophali phaling: dond ilo Grofvu ouden

e onth a om t

Het gemeentelijk containerpark zal gesloten zijn op vrijdag 1, zaterdag 2 en vrijdag 15 november.

>>>

Grofvuilophaling

>>>

Vergrootglas op grofvuil

>>>

Stoken

>>>

Glascontainers verplaatst

>>>

Iedere eerste donderdag van de maand wordt in Zutendaal grofvuil opgehaald bij de inwoners die zich aangemeld hebben bij Limburg.net. Dat aanmelden moet minstens één week voor de voorziene datum gebeuren op het gratis nummer 0800 90 720 of via de website van Limburg.net (www.limburg.net). Een grofvuilophaling aan huis kost € 10. De betaling gebeurt via de aankoop van een sticker op het gemeentehuis bij de dienst vrije tijd. De sticker dient op het grofvuil geplakt te worden.

Grofvuil is alle niet-recycleerbaar en niet-herbruikbaar afval dat niet in de huisvuilzak past omdat het te groot of te zwaar is. Voorbeelden hiervan zijn matrassen, salons, matten en tapijten, glaswol,…. Grofvuil kan naar het containerpark gebracht worden. Dat kost € 0,15 per kilo. Grofvuil wordt ook éénmaal per maand aan huis opgehaald. Op de eerste donderdag van de maand passeert de ophaalwagen bij de inwoners die zich bij Limburg.net aangemeld hebben en een sticker op het grofvuil aangebracht hebben. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten, oude metalen, bouwpuin, houtafval en afval in zakken (kan in de huisvuilzak) horen niet bij het grofvuil.

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Dit wil ook zeggen dat het stilaan kouder wordt en we onze verwarming weer in gebruik genomen hebben. Of je je nu verwarmt met hout, steenkool, gas, stookolie, pellets of nog een andere warmtebron, steeds gelden een aantal principes die je liefst volgt voor je eigen bestwil maar ook die van je buren. Vier dingen zijn essentieel: de brandstof, het type kachel of haard, de schoorsteen en de manier waarop je in de prakrijk stookt. Hoe beter je dat doet, hoe vollediger de verbranding en hoe minder ongezonde stoffen er in je woning en de buitenlucht belanden. Deze stoffen kunnen nadelig zijn voor je gezondheid en die van je buren. Bovendien bespaar je de omwonenden zo heel wat geur- en roethinder. Stook daarom uitsluitend met droog en onbehandeld hout. Kies voor een kachel met een aangepast vermogen. Zorg voor een voldoende hoge en schone schoorsteen die goed trekt. Hou de rook en de vlammen in de gaten. Stook zeker nooit afval op, ook niet in een allesbrander!

De glascontainers uit de Maastrichterstraat zijn verhuisd naar hun vorig stekje. Ze staan dus weer aan het schooltje in de Eikenstraat.

Plant eens een boom of een klein landschapselement

November is de ideale maand om bomen en struiken te planten. Misschien hou je van bloesems en van een lekkere, verse appel. Een hoogstammige fruitboom is dan dé oplossing. Wil je vogels in je tuin? Plant streekeigen, bessendragende struiken. Wat denk je van een bijvriendelijke boom, zoals een linde. Of wil je je kleinkind iets blijvends nalaten? Kies dan voor een eik of een beuk. Je haalt de natuur in je tuin en je doet iets voor je leefomgeving en je nabestaanden.

oosterzon november 2013 >> 20

Profile for Gemeente Zutendaal

Oosterzon november 2013  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal - De Oosterzon editie november 2013

Oosterzon november 2013  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal - De Oosterzon editie november 2013

Advertisement