Page 11

Dag van de Wetenschap Zondag 24 november van 10 tot 17 uur Dit jaar wordt voor de derde keer de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Bezoekerscentrum Lieteberg doet ook mee en zet dit keer de technische kant van het bijen houden in de kijker.

>>>

Lieteberg als expertisecentrum bijenteelt

Honingbijen hebben sterk te lijden onder de gevolgen onze geïndustrialiseerde maatschappij. Imkers en onderzoeksinstellingen werken al geruime tijd samen om bijenrassen te versterken door middel van selectie. Deze selectie wordt op de klassieke manier, door kruisingen, doorgevoerd maar tegelijkertijd zet men ook in op kunstmatige inseminatie (KI). Lieteberg wil zich als expertisecentrum bijenteelt profileren en stapte mee in een Limburgs KI-programma. In samenwerking met de imkersbonden van Limburg en met andere onderzoeksinstellingen werkt Lieteberg mee aan een selectieprogramma op Europees niveau en worden mensen opgeleid om de juiste technieken toe te passen.

Programma

Op 24 november, de Dag van de Wetenschap 2013. De Lieteberg laat je kennismaken met de techniek van kunstmatige inseminatie bij bijen en met de problematiek van honingbijen. Van 10 tot 17 uur kan je met eigen ogen zien hoe KI wordt uitgevoerd en welke de problemen zijn in de huidige imkerij. Tegelijk is het insectenmuseum Entomopolis gratis toegankelijk. Daar kan je ook een kijkje achter de schermen nemen. Onze vrijwilligers en medewerkers nemen je graag mee in de wondere wereld van de insectenkweek.

Zo 3/11 Workshopdag in Bezoekerscentrum Lieteberg Indiaanse Workshop om 13.30 uur

Frank ‘Running Wolf’ Opdekamp geeft een workshop rond Noordamerikaanse Indianen. In deze workshop stap je terug in deze spirituele wereld en maken we kennis met de insecten, zoals de libelle, die hierin rondwaarden. Iedere deelnemer krijgt een Indiaanse naam, verbonden aan een insect. Running Wolf bespreekt een aantal originele muziekinstrumenten, leert je een indianendans sluit af met een spannend verhaal. Prijs? € 5/persoon (inclusief toegangsticket voor insectenmuseum Entomopolis). Reserveren is verplicht.

Workshop over de bloemetjes en de bijtjes

om 15 uur

We komen bijen tekort! Deze wezentjes die essentieel zijn voor het goede verloop in de natuur, worden bedreigd. Maar, er is goed nieuws! Wij kunnen hier iets aan doen. Op een simpele manier huizen bouwen maar ook de juiste bloemen zaaien die ook nog eens goed zijn voor onze gezondheid. Reserveer dus snel deze workshop met proevertjes van honing en zoete versnaperingen van het beste uit de natuur. Deze boeiende lezing is een samenwerking tussen Lieteberg en Creosa. Prijs: € 7/persoon (inclusief toegangsticket Entomopolis en als extraatje een zakje zaaigoed om bijen en vlinders aan te trekken). Reserveren verplicht (max. 80 pers.). Meer info? Bezoekerscentrum Lieteberg, 089 25 50 60, info@lieteberg.be

oosterzon november 2013 >> 11

Profile for Gemeente Zutendaal

Oosterzon november 2013  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal - De Oosterzon editie november 2013

Oosterzon november 2013  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal - De Oosterzon editie november 2013

Advertisement