Page 1

verantwoordelijke uitgever: Luc Colla, Oosterzonneplein 1, 3690 Zutendaal

geve

Uitge

m

et ge

or h n do

stuur

ebe eent

l

ndaa

ute van Z

2014 i e m

www.zutendaal.be

Vacature (p.3) Verkiezingen (p.4-5) Gezelschapsdienst (p.6) Kippenactie (p.8) Belgerinkel (p.9) Opening Dalerschans (p.14) UiT in Zutendaal (p.16-17) Terugblik (p.18-19) Subsidie voor fruitbomen (p.20)

Lente langs het Pad der Zinnen in de Staeiverte oosterzon mei 2014 >> 1


OPENINGSUREN DIENSTEN Sluitingsdagen De gemeentelijke diensten (gemeentehuis, bibliotheek en containerpark) zijn gesloten op donderdag 1 mei en donderdag 29 mei. Op vrijdag 30 mei maken de gemeentelijke diensten de brug. Het containerpark blijft die dag wel geopend. >> Gemeentehuis Oosterzonneplein 1 tel. 089 62 94 20 informatie@zutendaal.be maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 12 uur en woensdag ook van 14 tot 18 uur

Beste inwoners van Zutendaal

Op zondag 18 mei nodigen we graag alle inwoners uit om de officiële opening van de Dalerschans bij te wonen. Deze 17de eeuwse schans werd onlangs heraangelegd en opnieuw ingericht als parkzone waar je kan wandelen, picknicken en spelen. In de vroege namiddag kan je eerst op wandeltocht gaan langs de Stalker- en de Dalerschans. Of je kan aansluiten op het openingsmoment om 16.15 uur waar we je trakteren op muziek en een receptie.

In bezoekerscentrum Lieteberg vindt diezelfde dag ook de Dag van het Park plaats. Je kan er terecht voor tal van activiteiten zoals een gratis bezoek van het insectenmuseum, een expositie van vogelspinnen,… Het wordt een gevulde zondag. We hopen jullie te mogen verwelkomen op één van deze evenementen. Op pagina 14 en 15 vind je alvast meer informatie.

Ook dit jaar doen we opnieuw een warme oproep om deel te nemen aan de duurzame actie Met Belgerinkel Naar De Winkel. Wie te voet of met de fiets gaat winkelen bij de deelnemende Zutendaalse handelaren kan leuke prijzen winnen (zie pagina 9). Bovendien kan je zo ook je steentje bijdragen tot de leefbaarheid van onze gemeente.

In de loop van deze maand valt een nieuwe editie van de tweejaarlijkse infogids in je brievenbus. Hierin vind je een overzicht van alle gemeentelijke diensten en nuttige informatie over de gemeente. Zowel de tekst als het ontwerp werden in een nieuw jasje gestoken. Je leest hierover mee op pagina 3.

Uw burgemeester Jef Bobbaers

>> Containerpark Langendijkstraat 17 tel. 089 65 02 58 dinsdag t.e.m. vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uur van 2/4 t.e.m. 22/10 is het containerpark elke woensdag geopend van 11.30 t.e.m. 19 uur zaterdag van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur >> Bibliotheek Oosterzonneplein 6 tel. 089 62 94 58 bibliotheek@zutendaal.be dinsdag en vrijdag van 18 tot 20 uur, woensdag van 14 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur >> Toeristisch hoofdkantoor onthaalcentrum De Lieteberg Stalkerweg tel. 089 25 50 60 toerisme@zutendaal.be van Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 tot 19 uur van Allerheiligen tot Pasen: elke dag van 10 tot 17 uur >> OCMW-Sociaal Huis Daalstraat 2 tel. 089 62 38 60 sociaalhuis@zutendaal.be Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. De uren van de zitdagen per dienst vind je terug op www.zutendaal.be >> PWA Daalstraat 2 (gebouw OCMW-Sociaal Huis) tel. 089 62 38 67 pwazutendaal@telenet.be maandag & vrijdag: op afspraak dinsdag & donderdag van 9 tot 12 uur, namiddag op afspraak woensdag van 9 tot 12 uur Zitdag burgemeester Iedere woensdag van 16.30 tot 17.30 uur op het gemeentehuis. Gemeenteraad Op donderdag 22 mei om 20 uur vindt de volgende gemeenteraadszitting plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. De gemeenteraadszittingen zijn openbaar en iedere inwoner kan deze bijwonen. Mits naleving van enkele afspraken kan je er ook zelf het woord voeren. De zittingen verlopen volgens het reglement van de gemeenteraad. Raadpleeg dus eerst het reglement op www.zutendaal.be onder de rubriek ‘Gemeenteraad’. Vanaf acht dagen voor de gemeenteraad vind je hier ook de vergaderagenda terug. College van burgemeester en schepenen Het schepencollege vergadert wekelijks op maandag om 17 uur in de schepenzaal. Deze zitting is niet openbaar.

oosterzon mei 2014 >> 2

Meer info over onze gemeente?

Surf snel naar www.zutendaal.be of volg ons op facebook.com/gemeentezutendaal.


n e t e w dom

goe >>>

Zitdag belastingsaangifte Woensdag 11 juni van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur Vind jij het een hele klus om je belastingaangifte in te vullen? Kom dan op woensdag 11 juni (9 tot 12 uur en 13 tot 16 uur) langs bij het OCMW/Sociaal Huis (zie pagina 2). De ambtenaren van de federale overheidsdienst Financiën helpen je dan graag verder. Vergeet niet om volgende documenten mee te brengen: • bij voorkeur je identiteitskaart en de PIN-code hiervan; • ofwel het origineel aangifteformulier en het voorbereidend document bij de aangifte; • aanslagbiljet van vorig jaar; • overzicht van je gezinssituatie (perso(o)n(en) ten laste, handicap); • inkomstenfiches; • attesten en diverse overzichten (hypothecaire lening, levensverzekering, gift, pensioensparen, kinderopvang, dienstencheques, PWA-cheques, onderhoudsgeld, …); • aanslagbiljet van de onroerende voorheffing (= grondbelasting); • je factuur en betalingsbewijzen over energiebesparende maatregelen. De ambtenaar van de federale overheidsdienst Financiën registreert je aangifte meteen digitaal en je ontvangt onmiddellijk een bewijs van aangifte. Past deze datum niet voor jou? Dan kan je terecht bij een ambtenaar van de controledienst Genk (Dieplaan 12), op werkdagen vanaf 5 mei van 9 tot 12 uur en vanaf 2 juni van 9 tot 15 uur. De uiterste datum om je belastingsaangifte in te dienen is 30 juni 2014. Meer info? Federale overheidsdienst Financiën, 02 575 21 80.

>>>

Nieuwe gemeentelijke infogids Deze maand valt een kersverse infogids van de gemeente Zutendaal in je brievenbus. Elke twee jaar bundelt de gemeente Zutendaal alle nuttige informatie over de gemeente in deze publicatie. Zowel de tekst als de lay-out van de infogids werden geactualiseerd. Dit boekje is een leidraad door de gemeentelijke info en diensten en laat je kennismaken met alles wat Zutendaal te bieden heeft. Dankzij de verschillende adverteerders is het bovendien mogelijk om deze gids gratis aan te bieden. De gemeentelijke diensten hebben de uitgebreide info zo nauwgezet mogelijk verzameld. Stel je desondanks toch nog onvolledigheden vast? Laat het ons dan zeker weten via informatie@zutendaal.be.

>>>

VACATURE PWA Zutendaal 2 deeltijdse huishoudhulpen via de dienstencheques Minimum 13 uur/week, maximum 25 uur/week.

Het dienstenbedrijf vzw PWA Zutendaal wil haar team van huishoudhulpen versterken met 2 deeltijdse huishoudhulpen. Wij zoeken kandidaten die graag poetsen, gemotiveerd zijn om te werken, een goede fysieke conditie hebben, klantvriendelijk en betrouwbaar zijn. Wij bieden een job dicht bij huis en een job die je kan combineren met de zorg voor een gezin onder goede arbeidsvoorwaarden. De werkuren en werkdagen zijn overeen te komen. Onze organisatie heeft aandacht voor begeleiding en ondersteuning van haar personeel. Meer info en solliciteren? Neem contact op met Veronique Husson, pwazutendaal@telenet.be of 089 62 38 67. oosterzon mei 2014 >> 3


n e t e w dom

goe

Verkiezingen

op zondag 25 mei 2014 Op zondag 25 mei 2014 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement, de Federale Kamer, het Vlaams Parlement. Stemplicht In België is er stemplicht. Ben je Belg en ouder dan 18 dan stem je voor alle verkiezingen. Volmacht In bepaalde gevallen kan je een andere kiezer in je naam laten stemmen door hem/haar een volmacht te geven. Dit is mogelijk als je niet kan stemmen omwille van medische redenen, beroeps- of dienstredenen in het buitenland (ook voor je gezinsleden die met je in het buitenland verblijven), je werk (ook indien je schipper, marktkramer of kermisreiziger bent), je je in een toestand van vrijheidsbeneming bevindt, van je geloofsovertuiging, je student bent en omwille van studieredenen niet kan gaan stemmen of je om privé-redenen in het buitenland bent. Je hebt hiervoor het volmachtformulier (A95) en het gevraagde attest waarmee je bewijst dat je niet kan gaan stemmen, nodig. Het volmachtformulier kan je downloaden op www.zutendaal.be, aanvragen via bevolking@zutendaal.be of afhalen op de dienst burgerzaken (openingsuren zie pagina 2).

BELANGRIJK! Vergeet niet je identiteitskaart en je oproepingskaart mee te brengen. Dit is verplicht.

TIP!

Heb je een leesbril nodig? Breng hem dan zeker mee als je gaat stemmen.

oosterzon mei 2014 >> 4

Hoe stemmen? In Zutendaal wordt digitaal gestemd en zijn de stemlokalen open van 8 tot 16 uur. Via het 10-stappenplan op de volgende pagina ontdek je hoe je digitaal kan stemmen met het aanraakscherm op de computer. Geldig stemmen doe je door ofwel een lijststem uit te brengen ofwel door voor één of meerdere kandidaten, op één lijst, te stemmen. Ongeldig stemmen kan met de computer niet meer. Wanneer? Ga op zondag 25 mei tussen 8 en 16 uur naar het aan jou toegewezen stemlokaal (zie oproepingskaart) om er je stem uit te brengen. Op je oproepingskaart wordt een voorkeuruur vermeld. Om wachttijden te vermijden raden wij je aan op dit aangegeven uur te komen stemmen. Waar? Zie plannetje hiernaast. Meer info? www.verkiezingen.fgov.be


Plannetje stembureaus Vrije Basisschool, Schoolstraat 6 Schoolstraat

66

67

Schoolstraat

ingang

ingang rolstoelen

hoofdbureau

speelplaats

uitgang

uitgang

68

70 69

71

72 73

zaal Avd창q turnzaal

Verkiezingen op zondag 25 mei 2014

Elektronisch stemmen in 10 stappen

Oefencomputers digitaal stemmen Van 5 mei t.e.m. 22 mei kan je in het gemeentehuis, de bibliotheek en het OCMW tijdens de openingsuren (zie pagina 2) oefenen op een stemcomputer.

oosterzon mei 2014 >> 5


n e t e w dom

goe

>>

Boodschappendienst voor senioren (65+) Op dinsdagvoormiddag tussen 9 en 12 uur kan je samen met een medewerker van het PWA Zutendaal boodschappen doen. Je wordt thuis opgehaald en teruggebracht en kan je laten helpen met het dragen van je boodschappen. Om je de kans te geven om grotere hoeveelheden aan te kopen, wordt steeds gekozen voor een grootwarenhuis in de buurt. Je kan wekelijks of per oproep beroep doen op de boodschappendienst. De dienst kost € 5/keer. Het aantal inschrijvingen is beperkt. Meer info en aanvragen? De inschrijving gebeurt via het PWA Zutendaal (zie pagina 2).

>>

Gezelschapsdienst voor senioren Wie behoefte aan gezelschap heeft, kan een beroep doen op een professionele gezelschapsdienst. De medewerkers gaan op bezoek bij ouderen en slaan een babbeltje, spelen een gezelschapsspel, maken een tasje koffie of gaan met je mee op uitstap. Het PWA werkt met medewerkers die zich vrijwillig hebben opgegeven voor deze job en in Zutendaal wonen. De medewerker komt steeds op voorhand met je kennismaken. De voorkeur gaat uit naar een vast tijdstip in de week (weekend is niet mogelijk). Prijs? • Jaarlijks inschrijvingsgeld: € 7,45 • € 7,20/uur, fiscaal aftrekbaar (30%)= € 5,04/uur. De betaling gebeurt via PWA-cheques. Je ontvangt hiervan automatisch een fiscaal attest. • Particulieren die WIGW-statuut hebben of geen belastingen betalen: - jaarlijks inschrijvingsgeld: € 0 - € 5,95/uur Meer info en aanvragen? De inschrijving gebeurt via het PWA Zutendaal (zie pagina 2)

Meimaand Mariamaand Zutendaal trekt jaarlijks duizenden toeristen en bezoekers aan. Eén van de trekpleisters is de Lourdesgrot in Wiemesmeer met talloze bezoekers per jaar. Deze locatie is wijd en zijd gekend en heel wat bedevaarders komen er een kaarsje branden, bidden of een misviering op zaterdagavond bijwonen. Ieder jaar wordt de meimaand ingezet met een misviering aan de OnzeLieve-Vrouwegrot. Dit jaar vindt deze openluchtmis plaats op zaterdag 3 mei om 18.30 uur. Om de site netjes te houden, zorgt reeds jaren een medewerker van de technische dienst voor het onderhoud. Dit gebeurt in samenwerking met de vzw grotcomité, die het merendeel van de personeelskosten voor haar rekening neemt.

oosterzon mei 2014 >> 6

>> Politiezone GAOZ wordt MidLim

Vanaf 1 mei 2014 vormen de politiezones GAOZ en Houthalen-Helchteren een nieuwe politiezone: Politie MidLim. De politie heeft voldoende kracht nodig om toekomstige uitdagingen aan te pakken. De eenmaking van de twee zones verhoogt de capaciteit en flexibiliteit. Het doel is een kwaliteitsvolle dienstverlening met meer blauw op straat om tegemoet te komen aan de verwachtingen van burgers en overheden. Het politiegebouw op de Europalaan in Genk blijft het hoofdkantoor. Inwoners van Zutendaal kunnen daarnaast ook steeds terecht in de politiepost op het Oosterzonneplein. De openingsuren wijzigen niet. Contactgegevens vanaf 1 mei Voor telefonische oproepen wijzigt er niets: - Voor dringende politiehulp bel je steeds het nummer 101. - Voor niet-dringende hulp kan je terecht op het nummer 089 30 30 30 (hoofdcommissariaat in Genk, altijd geopend). Meer info? info@midlim.be, www.midlim.be, www.facebook/PolitieMidLim, @PolitieMidLim


>>

>>

>>

60-64-jarigen vanaf september 25% korting Omnipas De Lijn Zutendaal heeft tot nu toe 3 kortingssystemen voor inwoners die gebruik maken van De Lijn. • Nieuwe inwoners die deelnemen aan de welkomdag ontvangen een gratis lijnkaart van 9 euro • 25% tussenkomst op de Buzzy Pazz en Omnipas • 60- tot 64-jarigen kunnen gratis gebruik maken van De Lijn In 2012 werd door onze inwoners 250.156 keer een rit gemaakt met abonnement in één van de laatste twee categoriën. Slechts 1,56 % van alle gebruik kwam van een gratis abonnement 60-64-jarigen terwijl dit voor het gemeentebestuur 36,5 % van de kostprijs uitmaakte (14.501 euro). In de praktijk betekent dit dat het gemeentebestuur het dubbele betaalde van de normale prijs voor een ticket. Het gebruik van het systeem staat niet langer in verhouding tot wat het kost aan de gemeenschap. Zutendaal was bij de laatste Limburgse gemeenten die het systeem van gratis vervoer voor 60- tot 64-jarigen toepaste. Om bovenstaande redenen heeft het gemeentebestuur beslist om het gratis vervoer 60-64 te vervangen door een korting van 25% op de Omnipas, waardoor alle leeftijdscategorieën tot en met 64 jaar dezelfde korting zullen genieten. De nieuwe regeling gaat in vanaf september 2014. Tot dan blijft het oude systeem behouden. Alle betrokken zullen hierover nog een brief ontvangen. Het gratis busvervoer voor +65-jarigen is een maatregel van de Vlaamse overheid en blijft onveranderd. Meer info? Dienst vrije tijd, 089 62 94 51.

Financiële tegemoetkoming in kosten voor afvoer van water Op de gemeenteraad van 27 maart werd het subsidiereglement voor ‘afvoer van water’ goedgekeurd. Hierdoor kunnen particulieren, die wonen in delen van de gemeente waar geen riolering is, een toelage aanvragen ter compensatie van de door de Watergroep aangerekende vergoeding voor afvoer van water. De subsidie bedraagt maximum 90 euro inclusief btw (vorig jaar werd deze verhoogd van 60 naar 90 euro). Wie in aanmerking komt voor deze subsidie ontving reeds een brief en het bijhorende aanvraagformulier (terugbezorgen voor 30/5) van de gemeente Zutendaal. In 2014 zijn er extra rioleringen voorzien op de Heiblookstraat en de Stalkerweg. Je vindt het goedgekeurde reglement op www.zutendaal.be.

SENIORENFEEST 2014 72 + woensdag 14 mei 2014 van 14 tot 17 uur in zaal Posthalt - Wiemesmeer met een muzikaal optreden van Marjan Berger vergezeld door clown Rocky Deelnameprijs: € 5 per persoon Inschrijven kan nog tot 7 mei 2014 bij de dienst welzijn, 089 62 94 52, gudrun.nijs@zutendaal.be.

oosterzon mei 2014 >> 7


n e t e w dom

goe >>

Kippenactie 2014: korting bij aankoop van een kip! Limburg.net organiseert dit jaar weer, samen met het gemeentebestuur, de Kippenactie. Kippen zijn immers de ideale verwerkers van ons keuken- en tuinafval. Surf naar www.limburg.net en download de kortingsbon van 3 euro, geldig bij aankoop van een kip in één van de deelnemende tuincentra*. De actie loopt nog t.e.m. 30 juni. Koop je een kip dan maak je bovendien kans op een aankoopbon van 100 euro van jouw tuincentrum. Een gratis kippengids kan je aanvragen via communicatie@limburg.net. *Actie onder voorwaarden: met de kortingsbon kan je genieten van maximum 9 euro korting per 3 kippen. Je kan maar één kortingsbon per adres gebruiken en de bon is enkel geldig voor leg- en scharrelkippen, niet voor ander pluimvee.

>>

Zonder is gezonder: alternatieve onkruidbestrijding, het kan! Pesticiden zijn zeer efficiënt en goedkoop om onkruid te bestrijden en werden jaren gebruikt. Het is echter niet langer verantwoord om deze producten op grote schaal te gebruiken omdat we er het leefmilieu, het grondwater en op termijn onszelf mee vergiftigen. Vanaf 2015 is het verplicht om op openbaar domein alternatieve methoden te gebruiken. Alternatieve onkruidbestrijding in Zutendaal

schooldag 7 mei: >> Autoluwe veilig en duurzaam naar school

Dagelijks zijn mensen onderweg, zowel volwassenen naar hun werk als kinderen naar school. Het is dan ook van groot belang dat iedereen op een veilige, vlotte en comfortabele manier van A naar B geraakt.

In het kader van het actieplan ‘alternatieve onkruidbestrijding’ besliste het schepencollege onlangs om op het kerkhof het onkruid te verdelgen met een gasbrander. Zo komen er geen giftige stoffen meer terecht in bodem en grondwater. Ook op andere plaatsen in de gemeente, zoals de parking van de Lieteberg en de plantvakken in het centrum, wordt deze techniek reeds toegepast. Langs de wegranden en bermen zullen geen pesticiden meer worden gebruikt waardoor er op termijn een soortenrijkere bloemenberm ontstaat. Ook scholen, sportclubs, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en zorginstellingen moeten vanaf 1 januari 2015 hun tuinen, velden, speelplaatsen en parkeerterreinen zonder pesticiden onderhouden.

Hierbij doen we en oproep aan iedereen om het gebruik van pesticiden te vermijden! Pesticidenvrije tips voor jouw tuin vind je op onderstaande website.

Om veilig en duurzaam verkeer in de kijker te plaatsen organiseert de provincie samen met alle deelnemende scholen een autoluwe schooldag op 7 mei. Hierbij doen we een warme oproep aan alle ouders om die dag de fiets te nemen om de kinderen naar school te brengen en extra goed op te letten in het verkeer, want er zullen veel meer fietsende kinderen op de baan zijn!

Meer info? www.zonderisgezonder.be

Meer info? Dienst duurzaamheid, Hanne Mengels, 089 62 94 49, hanne.mengels@zutendaal.be

We zullen mogelijk moeten wennen aan iets “groener” straatbeeld, maar dat is nog altijd te verkiezen boven het gebruik van pesticiden.

oosterzon mei 2014 >> 8


>>

Met Belgerinkel Naar De Winkel 2014: dat is elke dag winnen! Doe van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei met de fiets of te voet boodschappen bij onderstaande handelaars, en maak elke dag kans op mooie prijzen. Wie van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei bij een deelnemende handelaar winkelt, met de fiets of te voet, ontvangt dit jaar geen stempel op een spaarkaart maar een Belgerinkel-lot met een unieke code. Je registreert dit lot op www.belgerinkel.be en maakt zo kans op één van de dagelijkse, nieuwe, mooie prijzen, uitgereikt over heel Vlaanderen. Iedere rit naar een deelnemende handelaar is een nieuwe kans om een prijs te winnen! Wie niet over een computer beschikt om het lotje te registreren, kan dit melden op de dienst duurzaamheid of in de bibliotheek, daar word je dan verder geholpen. Heb je tijdens de campagneperiode niks gewonnen? Niet getreurd, je maakt dan nog steeds kans op de unieke Achielle retro-fiets en andere mooie prijzen, exclusief voorbehouden voor deelnemers in onze gemeente. Hou de deuren van onze lokale handelszaken vanaf eind april goed in de gaten. Hangt hier een Belgerinkel-affiche en ben je te voet of met de fiets? Aarzel dan niet om je Belgerinkel-lot te vragen. De campagne met ‘Belgerinkel naar de Winkel’ is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, Unizo en Gezinsbond en loopt over heel Vlaanderen. Onze gemeente is één van de 160 gemeenten die aan deze campagne deelneemt. Meer info? Dienst duurzaamheid, Hanne Mengels, 089 62 94 49, hanne.mengels@zutendaal.be

Deelnemende handelaars (bekend op 4/4/2014) Apotheek Thoen Annie en Maurice Belfius Bank BNP Paribas Fortis Brasserie ‘t Zutendalertje Bvba De Rijcke-Pauli Café Lindenhof Cafe Tourisme De Daal Tuindecoratie bvba De Gouden Kip De Moller Doe-Het-Zelf Schroeders Handy Home Fietshandel Lenaerts Frituur Transfer Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Gentleman Groenten & Fruit Jan & Linda Haarstyliste Elke Haircreation Christel Herenkapsalon Stefan IJssalon Tropical In Style Kapsalon Sabine Kapsalon Vera Kbc Bank & Verzekeringen La Piazza Nubo Voeding Zutendaal bvba (AD Delhaize) Nulens bvba Oxfam Wereldwinkel Restaurant De Roeler Slagerij Geusens Tuincentrum Miermans bvba

GEZOCHT Onthaalouders Landelijke Kinderopvang is al jaren actief in Zutendaal. Onthaalouders staan in voor kwaliteitsvolle opvang van baby’s, peuters en/of schoolgaande kinderen terwijl hun ouders gaan werken of een opleiding volgen. Om te kunnen beantwoorden aan de grote vraag naar kinderopvang is Landelijke Kinderopvang dringend op zoek naar nieuwe onthaalouders. Meer info? Regiokantoor van Landelijke Kinderopvang, 070 24 60 41(tussen 9 en 14 uur) of limburg@landelijkekinderopvang.be

Gastgezinnen WEP is nog op zoek naar 10 Vlaamse gezinnen die vanaf eind augustus hun huis voor een semester willen openstellen voor een Waalse/Brusselse jongere. De jongeren gaan naar een school in de buurt en zijn een volwaardig lid van de familie. Meer info? WEPWindrose, 02 534 53 36, dominiquet@wep.org, www.wep.be

oosterzon mei 2014 >> 9


er

wijz s d i e h nd

gezo

Prioritize Life team fietst 1000 km voor Kom op tegen Kanker Voor de derde keer nemen Zutendalenaar Jo Gabriels en zijn team deel aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Tijdens het Hemelvaartweekend (29/5 tot 1/6) fietsen ze maar liefst 250 km per dag. Hun deelname is veel meer dan een sportieve uitdaging. Met het startgeld van 10.000 euro dat zij verzamelen, steunen zij wetenschappelijk kankeronderzoek in Vlaanderen. Prioritize Life betekent zoveel als “geef prioriteiten binnen je leven” waarbij de boodschap vooral ligt op genieten van het leven en je naasten. Jo Gabriels, Rudi Berben en Eric Psink staan dit jaar voor een grote uitdaging en opgave, enerzijds moeten ze hard trainen voor de 1000 km, anderzijds moeten ze fondsen of startgeld verzamelen. Hiervoor organiseren zij een grootschalige wafelverkoop in Zutendaal en omgeving.

Bevraging over opvang en opvoedingsondersteuning Het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) en de opvoedingswinkel willen graag een beter zicht krijgen op het aanbod en de noden rond kinderopvang (0-tot 3-jarigen) in onze gemeente. Daarnaast wil men ook peilen naar de vraag rond opvoedingsondersteuning. Alle ouders uit deze doelgroep ontvangen daarom binnenkort een vragenlijst per post. Heb jij geen vragenlijst ontvangen maar is bij jou een kindje op komst of heb je kinderen jonger dan 3 jaar? Dan kan ook jij deze vragenlijst invullen (uiterlijk voor 1 juni). Je vindt deze terug op www.zutendaal.be. Wie de vragenlijst invult, ontvangt een klein geschenkje. De resultaten van deze enquête vind je in het najaar terug in de Oosterzon. Meer info? Marc Janssens, opvoedingsconsulent, 0488 58 23 77 of mj@opvoedingswinkel.be Gudrun Nijs, secretaris Lokaal Overleg Kinderopvang, 089 62 94 52 of welzijn@zutendaal.be

Week van de opvoeding van 16 tot 23 mei ‘Opvoeden in beweging’ is dit jaar het thema. Ook onze gemeente werkte een programma uit met als blikvanger een voorstelling van het improvisatietheater ‘Inspinazie’. Een niet te missen voorstelling gewijd aan ouders van jonge en minder jonge kinderen, met extra aandacht voor de papa’s! Mama’s uiteraard ook welkom! Inschrijven wenselijk. Meer info en inschrijven? Opvoedingswinkel, 089 36 79 40 of info@opvoedingswinkel.be

Je kan het Prioritize Life team op 29 mei gaan aanmoedigen en toejuichen in Landen tussen 11 en 13 uur. Meer info? www.1000km.be, 0476 20 92 29.

Start 2 Yoga

Vanaf 8/5 - 14 tot 15 uur - Sporthal De Blookberg De gemeentelijke dienst welzijn biedt nu ook een reeks Start 2 Yoga overdag aan en dit op donderdag 8/5, 15/5, 22/5, 5/6 en 12/6 van 14 tot 15 uur Prijs? € 6/les Avondlessen (gestart op 24/4) ook nog op donderdag 8/5, 22/5, 5/6 en 12/6 van 20 tot 21 uur - sporthal De Blookberg. Prijs? € 6/les Voor yoga draag je gemakkelijke losse kledij. Breng eventueel zelf je yogamatje of een grote handdoek mee. Iedereen is verzekerd. Meer info en inschrijven? 089 62 94 52, 089 62 94 39 of welzijn@zutendaal.be, sportdienst@zutendaal.be oosterzon mei 2014 >> 10

31 mei Werelddag zonder tabak Er overlijden wereldwijd nog teveel mensen (naar schatting 6 miljoen) aan de gevolgen van tabaksgebruik. 31 mei is het moment om stil te staan bij de gevolgen van het roken. Beslis jij om dan te stoppen met roken? Dan is je gezondheid de winnaar! Hier kan je terecht voor hulp: • telefonisch via Tabakstop - 0800 111 000 • online via www.stopsmokingcoach.eu of www.tabakstop.be • persoonlijke- of groepsbegeleiding door een tabakoloog of huisarts: www.vlaanderenstoptmetroken.be Meer info? www. limburg.be/werelddagzondertabak.


Iedereen een diploma

© Robin Reynders - provincie Limburg

JEUGDWERKLOOSHEID  1 werkzoekende Limburger op 5 is vandaag jonger dan 25. Daarom spant de provincie zich in om nieuwe jobs te creëren. Maar ook … om jongeren te motiveren de beste studiekeuze te maken. Niet elke studierichting biedt even veel kansen op de arbeidsmarkt. En het is ook belangrijk dat jongeren een studiekeuze maken die past bij hun talenten en competenties.

Diploma is doorslaggevend Wie vroegtijdig de school verlaat – zonder diploma – raakt veel moeilijker uit de werkloosheid. Jongeren die een technische opleiding afbreken, lopen dubbel zoveel risico om na 1 jaar nog zonder werk te zitten.Voor wie in de beroepsopleiding zit, ligt dat risico zelfs drie keer hoger. Mét een diploma is het een heel ander verhaal. Daar hebben jongeren uit een technische of beroepsopleiding vaak zelfs meer mogelijkheden dan jongeren die de arbeidsmarkt betreden met alleen een diploma algemeen secundair onderwijs op zak. De juiste studiekeuze Een diploma is duidelijk dé sleutel om werk te vinden. De eerste vereiste is een studiekeuze te maken die aansluit bij de interesses, vaardigheden en talenten van de jongere. Want wat je graag en goed doet, hou je nu eenmaal gemakkelijk vol. De provincie vindt het dan ook belangrijk dat ouders en jongeren geholpen worden om de juiste keuzes te maken. Motiveren om vol te houden De meeste schoolverlaters zonder diploma zijn jongens. Scholingsachterstand start reeds in het lager onderwijs en groeit aan in het secundair onderwijs. In sommige gemeenten tot 40%. Kinderen uit sociaal kwetsbare gezinnen lopen ook meer risico op scholingsachterstand. Leerkrachten kunnen op hen een positieve invloed uitoefenen. Hen motiveren om door te zetten en de vicieuze cirkel te doorbreken. Daar wil de provincie op inzetten. Goed voor onze provincie Minder laaggeschoolde werklozen: het is niet alleen goed voor de jongeren zelf, het is ook een zegen voor de provincie. Goed opgeleide mensen zijn nu eenmaal voor veel bedrijven een reden om zich in een regio te vestigen. En hoe meer bedrijven er naar Limburg komen, hoe meer jobs er zijn en hoe sterker de werkloosheid daalt. Ook bij jongeren. Of hoe individuele diploma’s de toekomst van onze hele provincie kunnen bepalen.

© Robin Reynders - provincie Limburg

Mijn begeleider mag gratis mee Een theatervoorstelling, muziekoptreden, sportmanifestatie of tentoonstelling meepikken: voor personen met een handicap is het niet altijd evident. Daarom riep het provinciebestuur de begeleiderspas in het leven. Een pas op naam waarmee Limburgers met een handicap gratis iemand naar evenementen kunnen meenemen. Twee voor de prijs van één dus. Heel wat organisatoren in Limburg erkennen de pas. Om in aanmerking te komen, moet je in Limburg wonen én een attest kunnen voorleggen. Het aanvraagformulier, de voorwaarden en details vind je terug op de website van de provincie. www.limburg.be/steunpunttoegankelijkheid-Begeleiderspas

© Robin Reynders - provincie Limburg

G-sport: nu G-ratis brochure Sporten: het is gezond én bezorgt je leuke sociale contacten. Jammer genoeg zijn er nog te weinig personen met beperkingen die op regelmatige basis sporten.Vaak omdat ze niet beseffen dat er ook in hun buurt heel wat aangepaste sportinitiatieven zijn. De provincie wil daar iets aan doen. Met een gratis brochure die G-sporten promoot en stimuleert. De brochure bevat een alfabetisch overzicht per sporttak van alle sportmogelijkheden voor personen met een beperking. Je kunt ze gratis aanvragen bij Ronny Wasiak van de Provinciale Sportdienst. Bel hem op 011 23 72 60 of mail naar ronny.wasiak@limburg.be. www.limburg.be/g-sport [ foto 3. © Robin Reynders - provincie Limburg ]

oosterzon mei 2014 >> 11


Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uur woensdag van 14 tot 18 uur vrijdag van 18 tot 20 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

>>> Thema in de kijker: De Groote Oorlog De Eerste Wereldoorlog tussen 1914 en 1918 wijzigde de geschiedenis van ons land. Miljoenen soldaten en burgers werden slachtoffers van het eerste internationale conflict op wereldschaal: ‘de Groote Oorlog’. Deze maand plaatsen we een selectie van onze boeken over dit thema.

>>> Jeugdboekenweek: Het gevaar is geweken! Bij de start van de Jeugdboekenweek in Zutendaal ontving de bib een schrijven van “De Minister van Ondefinieerbaar Punctueel Nutteloze Zaken” om de jeugdbib onmiddellijk te sluiten, vanwege te gevaarlijk. Maar wij hebben dit geweigerd omdat alle kinderen recht hebben op het lezen van boeken. Alle klassen (19) werden uitgenodigd om in de bib het jeugdboekenweekspel ‘Hoezo gevaarlijk?’ te spelen. Zo werden voldoende redenen verzameld om de jeugdbib te redden en te bewijzen dat de bib veilig en bovenal onmisbaar is. Op het einde van het Jeugdboekenweekspel werd even tijd gemaakt voor een yoga-oefening.

>>> Herinneringsmails Om een boete te vermijden, kan je gebruik maken van onze gratis herinneringsmails. Je krijgt een mail twee dagen vóór de limietdatum. Hierdoor kan je je boeken tijdig binnen brengen of laten verlengen. De medewerkers van de bibliotheek krijgen hierover veel positieve reacties. Wil je hier ook gebruik van maken? Geef je mailadres aan de balie of mail het even naar bibliotheek@zutendaal.be

>>> Nieuw: e-boeken in de bib Vanaf 5 mei 2014 kan je e-boeken uitlenen in de bibliotheek van Zutendaal. Zo kan je naast gewone boeken ook digitale boeken uitlenen. Hoe werkt dit? In de bibliotheek schrijf je je in voor een abonnement waarmee je uit een collectie van meer dan 400 titels drie e-boeken kan kiezen. Een abonnement kost 5 euro. De boeken download je vervolgens op je tablet of smartphone via een gratis app. Na het downloaden heb je vier weken de tijd om elk e-boek te lezen. Je kan zoveel abonnementen kopen als je wil en je kan steeds gelijk welk boek uit de e-boekencollectie kiezen.

>>> Onderstaande boekencovers zijn een selectie uit 25 nieuw aangekochte groteletterboeken.

oosterzon mei 2014 >> 12

Sluitingsdagen: 29, 30 en 31 mei O.-L.-H.-Hemelvaart


>>>

>>>

>>>

ke j i l e t n e geme en eit t i v i t c a Kijk ik fiets!

Woensdag 14 of 21 mei van 15 tot 17 uur – Sporthal De Blookberg Is jouw kind tussen 4 en 7 jaar en kan het al vlot fietsen op steunwieltjes maar lukt het nog niet goed zonder? Schrijf je dan snel in voor deze activiteit. Op één namiddag leren kinderen fietsen op twee wielen. Het gemeentebestuur wil op deze manier het fietsgebruik in de gemeente stimuleren, wat het leefmilieu en de gezondheid ten goede komt. Immers, de auto kan vaker aan de kant als ook de kinderen goed kunnen fietsen. Er is actieve begeleiding nodig van één van de (groot)ouders. Makkelijke schoenen zijn aan te raden! Een ervaren monitor begeleidt de fietsles en geeft nuttige tips. Je kan je inschrijven vanaf 29 april om 9 uur. Maximum 12 deelnemers per sessie. Meer info en inschrijven? Dienst duurzaamheid, Hanne Mengels, 089 62 94 49, hanne.mengels@zutendaal.be Schrijf na bevestiging 3 euro over op rekeningnummer 091 0187274 93 met vermelding ‘Kijk! Ik fiets!’ – naam – datum van sessie. Je inschrijving pas geldig na overschrijving.

Dorpsrestaurant

Dinsdag 20 mei – zaal Posthalt

Voor slechts 6,5 euro (kinderen 4 euro) kan je onder het motto ‘ontmoeten en eten’ genieten van een lekker driegangenmenu in zaal Posthalt. De maaltijd wordt geserveerd tussen 12 en 13 uur.

MENU Preicrèmesoep Blinde vink met rode kool en krieltjes met botersausje Duo van chocolade en vanillepudding

Reserveren van 2 tot 16 mei Betalen en inschrijven doe je steeds op voorhand bij het onthaal van het OCMW, de dienst vrije tijd of de bibliotheek (zie pagina 2). Laat daarbij even weten of je een kinder-, vet- en/of zoutloos, vegetarisch of diabetes menu wenst.

Meer info? Dienst welzijn, Gudrun Nijs, 089 62 94 53, welzijn@zutendaal.be

Herdenking oorlogsslachtoffers Vrijdag 16 mei

De Verbroedering van Oud-strijdersverenigingen (V.O.V.) afdeling Zutendaal organiseert op vrijdag 16 mei een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Hiermee wordt het einde van de tweede wereldoorlog herdacht en hulde gebracht aan de drie dorpsgenoten die hun leven lieten in de concentratiekampen en aan alle slachtoffers van oorlogen en geweld. Om 10.45 uur opent het seniorenorkest van Lanaken de optocht van binnenen buitenlandse vaderlandslievende verenigingen richting Sint-Jozefkerk. Na de eucharistieviering vinden er een bloemenhulde en toespraken aan de oorlogsmonumenten plaats. oosterzon mei 2014 >> 13


ijke l e t n e geme en eit activit

UITNODIGING Officiële opening Dalerschans op zondag 18 mei Als inwoner van Zutendaal ben je van harte uitgenodigd op de officiële opening van de 17de eeuwse Dalerschans. De inhuldiging van het gerestaureerde schanslichaam met watergracht vindt op zondag 18 mei 2014 rond 16.15 uur plaats op de schanssite die ligt tussen de Daalstraat en de Heiberg, naast de Dorper Bemd. Je bent tevens welkom op de 2-schansenwandeling die om 13.30 uur op het Vijverplein vertrekt. Gelieve zo veel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Er zijn die dag meerdere activiteiten in het centrum.

PROGRAMMA zondag 18 mei 13.30 uur Vertrek 2-schansenwandeling op het Vijverplein (6 km) 14.15 uur Bezoek aan de Stalkerschans met uitleg door Jos Leirs, gids 14.45 uur Vertrek aan de Stalkerschans 15.45 uur Aankomst en bezoek aan de Dalerschans met uitleg door Glenn De Nutte, archeoloog 16.15 uur Officiële opening van de Dalerschans met muziek van het Limburgs Trompetkwartet Aansluitend onthulling infobord met zitbank & receptie Dit alles vindt plaats in het kader van de ‘Dag van het Park’, waarbij de aanwezigen ook een mooie wandeling kunnen maken in de aanpalende Dorper Bemd. Wie meer wil weten over de functie van schansen en meer specifiek over de Dalerschans is ook welkom op de Gouwdag voor Limburgse Heemkringen, op zaterdag 17 mei 2014 (zie hieronder).

Gouwdag

Provinciale ontmoetingsdag voor heemkundigen Thema: Schansen, vluchtoord voor de buurtschap Zaterdag 17 mei - Cultuurcentrum Zutendaal van 9.30 tot 17 uur In de voormiddag zijn er 2 voordrachten over schansen in Limburg. Historicus Jozef Mertens heeft het over de functie en betekenis van anderhalve eeuw buurtschapschansen in de Loonse Kempen en archeoloog Glenn De Nutte over de Dalerschans in Zutendaal. Om 12 uur is er een lunch in Narvik Homepark Mooi Zutendaal en tussen 14 en 16 uur worden de Stalker- en de Dalerschans bezocht. Aansluitend biedt het gemeentebestuur een receptie aan op de Witherenpastorie. Prijs? 30 euro voor de volledige dag en 5 euro zonder lunch (betalen op rekeningnummer BE11 9790 8620 8248). Meer info en inschrijven? Dienst heemkunde, Raymond Lambie, 089 25 50 60, raymond.lambie@zutendaal.be oosterzon mei 2014 >> 14


Dag van het Park Zondag 18 mei

Zondag 18 mei is het weer de Dag van het Park in heel Vlaanderen. Omwille van de verkiezingen uitzonderlijk een keer niet op de laatste zondag van mei. Toch kan je op 18 mei ook al stemmen: Stemmen voor meer natuur en planten meer kansen geven. Meer dan honderd gemeenten zetten hun beste beentje voor om hun parken feestelijk in te kleden voor dit grootse gebeuren. Het Agentschap voor Natuur en Bos is de drijvende kracht achter dit evenement voor jong en oud. Bezoekerscentrum Lieteberg wil bovendien tonen hoeveel leven onze bomen wel herbergen, niet alleen vogeltjes, maar ook tientallen soorten insecten. Activiteiten vanaf 10 uur in De Lieteberg • imkersmaterialen • stand Natuurpunt • kinderanimatie o.a. wedstrijden “Rol de drol” • insecten knutselen met natuurlijke materialen • demonstratie korfvlechten • insecten determineren • rondleidingen over vlinders, bijen en insecten • gratis demostand lopen op blote voeten • workshops tenen lezen, voetreflexologie, reiki,... • demostand Aloë Vera • meditatiewandeling door Running Wolf UITZONDERLIJK: • Entomopolis (insectenmuseum) gratis toegankelijk • Entomopolis achter de schermen • expositie van vogelspinnen (tussen 14 en 18 uur)

Wilde kruidenwandeling

Zondag 4 mei om 14 uur – Bezoekerscentrum Lieteberg Een leuke doe-wandeling rond kruiden met als afsluiter het maken van een kruidenbereiding. Een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen leert je over wilde kruiden en hun eigenschappen en onder zijn/haar toeziend oog worden nuttige kruiden verzameld om daar vervolgens een lekkere bereiding van te maken. Dat kan gaan van kruidenlimonade, kruidenkaas, soep, kruidige pannenkoeken tot... Start: 14 uur aan het bezoekersonthaal Lieteberg (tot 16.30 uur). Prijs: € 2 per persoon of € 5 per gezin Meer info en inschrijven? Bezoekerscentrum Lieteberg, 089 25 50 60, info@lieteberg.be

GERARD BIJNENS 50 jaar onderweg Overzichtstentoonstelling met werk van de in Zutendaal geboren en getogen kunstenaar Gerard Bijnens. In het cultuurcentrum van Zutendaal hangt schilderwerk uit de periode tot 1995. Een tweede luik met werk vanaf 1996 wordt getoond in de St.-Aldegondiskerk van As. Expoperiode in Zutendaal van 1 tot en met 18 mei 2014, elke zaterdag & zon- en feestdag van 14 tot 17 uur in het cultuurcentrum. Opening expo op zondag 4 mei 2014 in aanwezigheid van de kunstenaar. Meer info? Dienst cultuur, 089 62 94 50 of Vanessa Bijnens, 0476 27 06 65 oosterzon mei 2014 >> 15


l a a d n te

in Zu

rzon? e Ooste ank. IT? d E n IT a v IV T ie tab EN AC de edit w.uitda k ONDIG in de volgen i op ww ier, maar oo e AANK m it 5 e r h it o l n v o e e ti v k c le n a iet e igita ent in Jouw venem je activiteit n van andere d daal.be. e je f e Ge ten tal ijnt versch anderen.be, jk op www.zu be! Zo la li r v u in tu it a n w.u d je da’s en op ww iten vin te agen ctivite a e d n gedruk kere s terug ekelijk w e d Ook ite. e webs op onz

Za 3/5 en zo 4/5

Groots Voetbaltornooi V.V. Veteranen Zutendaal Terreinen K.Z.V.V. Zutendaal telkens om 13 uur. Jaarlijks voetbaltornooi voor Zutendaalse verenigingen. Meer info? K. Zutendaal VV, leenaerts.johnny@telenet.be

Wo 7/5

Initiatietraining debutantjes K.Z.V.V.

Voetbalterrein K.Z.V.V. om 18 uur. Spelertjes, geboren in 2009, kunnen komen kennismaken. Meer info? www.zvv.be

Za 10/5 & zo 11/5

Theatervoorstellingen TiTATejater

Cultuurcentrum om 15 uur. TiTaTejater speelt ‘De dansende tweeling’ & ‘Professor chagrijn’. Twee eigen creaties van en door de kinderen van het TiTaTejater. Meer info? TiTaTejater, Mieke Thijs, 0486 21 41 98, www.titatejater.be

Zo 4/5

Wandeling Borgloon (ca. 8 km)

Vertrek Vijverplein om 13.45 uur. Mooi schouwspel van bloesems en bezoek aan de doorkijkkerk. Meer info? VWB Zutendaal, chris.remans@scarlet.be

Natuurexploratie: Oudsberg Meeuwen-Gruitrode

Vertrek Gemeenteplein om 14 uur. Meer info? Milieuvereniging De Ortolaan, Guido Neven, ghaenraets@gmail.com

Connecterrawandeling (ca. 9 km)

Vertrek De Litzberg Dilsen-Stokkem om 9 uur. Meer info? Wandelclub ’t Vossenpad, vossenpadvzw@telenet.be

Ma 5/5, 12/5, 19/5 en 26/5 Samenkomst Hobbyclub

Cultuurcentrum Zutendaal van 19.30 tot 22 uur Prijs: € 0,50 Meer info? Hobbyclub, noella.kerkhofs@scarlet.be, 089 61 30 80

Zo 11/5

9de Internationale roofvogeltreffen

Manege Bosscherhof van 10 tot 18 uur. Prijs: € 5 (Kinderen gratis) Meer info? Speciaalclub ‘De Steppearend’, www.steppearend.be

Moederdagontbijt VKSJ Zutendaal

Tijdig bestellen. Meer info? VKSJ Zutendaal, 0496 17 56 93, wagemans.laura@gmail.com, www.vksjzutendaal.be

Di 13/5

Dauwtrip

Vertrek om 7.30 uur. Nadien rijkelijk ontbijt in de Roeler. Meer info? Okra Wiemesmeer, Jos Meers, 0468 13 00 71

Wo 14/5

Seniorenfeest (zie p. 7)

Di 6/5

Zaal Posthalt van 14 tot 17 uur. Meer info? Dienst welzijn, 089 62 94 52

Cultuurcafé Zutendaal om 19.30 uur Meer info? ACV- GMK Zutendaal-Wiemesmeer, eveline.liebens@gmail.com

Do 15/5

Infoavond inspectiediensten

Bezoek Lourdesgrot

Lourdesgrot in Wiemesmeer om 15 uur. Meer info? Okra Wiemesmeer, Jos Meers, 0468 13 00 71

Di 6/5 & vr 23/5

Bordspelenavond

Herberg ‘t Dorp om 19 uur. Meer info? boardgaminginc@gmail.com, www.boardgaminginc.be oosterzon mei 2014 >> 16

Avondfietstocht

Vertrek Vijverplein om 18.30 uur. Fietstocht met thema groene Maasmechelse long: poort van het Regionaal Landschap Maas en Kempen, Eisden met cité en St.-Barbarakerk. Meer info? vtbKultuur, chris.remans@scarlet.be

Vr 16/5 Gezellig samenzijn

Kelder Parochiecentrum om 13.30 uur Meer info? Vereniging voor alleenstaanden, Lambert of Martha, 089 61 10 82 of 0485 45 27 23


Zo 17/5

Hands-out Party t.v.v. vakanties voor minderbedeelde kinderen

Di 20/5

Dorpsrestaurant (zie p. 13)

Zaal Posthalt vanaf 12 uur. Meer info? Dienst welzijn, 089 62 94 52, gudrun.nijs@zutendaal.be

Eenvoudig goed: Natuurlijke verzorgingsproducten zelf maken Zaal Posthalt om 21 uur. Prijs: € 2 Meer info? Hands out vzw, Martin Van der Sman, 0479 86 16 59

Canta Libra Jubileumconcert

Cultuurcentrum van 20 tot 22 uur. Jubileumconcert 35 jaar met medewerking van het Helikon Ensemble en Cebra Negra. Met Argentijnse tango, origineel gebracht met bandoneon en koorwerken in verschillende stijlen. Prijs: € 12 (voorverkoop en 60+: € 10) Meer info en reserveren? Kamerkoor Canta Libra, 089 61 10 58, edith.cuypers@scarlet.be

Za 17/5 en zo 18/5 Watersportdag 2014

VVW Zutendaal telkens van 9 tot 17 uur. Kom gratis kennismaken met zeilen, surfen, SUP, kortom de watersport in het algemeen. Prijs: gratis Meer info? Vvw Zutendaal, www.vvwz.be

Zo 18/5

Opening Dalerschans (zie p. 14)

Dalerschans om 16.15 uur. Meer info? Dienst cultuur en milieu, 089 62 94 50 & 28

Schansenwandeling (zie p. 14) (6 km)

Vertrek Vijverplein om 13.30 uur. Start op het Vijverplein aan de “graafgracht” rond de pastorie en wandelen naar de Stalker- en Dalerschans. Prijs: gratis Meer info? VWB Zutendaal en vtbKultuur, chris.remans@scarlet.be

Dag van het Park (zie p. 15)

Bezoekercentrum Lieteberg vanaf 10 uur. Meer info? Bezoekerscentrum Lieteberg, 089 25 50 60, info@lieteberg.be

Blaarwandeling (ca. 8,5 km)

Door natuurgebieden Groot- en Kleinmeers en gehucht Blaar. Vertrek aan garage Claes & Zonen Tongeren om 9 uur. Meer info? Wandelclub ’t Vossenpad, vossenpadvzw@telenet.be

Schoolfeest Basisschool De Parel

Basisschool De Parel vanaf 14 uur. Randanimatie met o.a. springkasteel en hindernissenparcours, eendjes vissen, … en allerlei lekkers. Meer info? Basisschool De Parel, www.deparelzutendaal.be

Di 20/5

Cultuurreis

Vertrek Vijverplein van 8.30 tot 19 uur. Meer info? KVLV Zutendaal, anita.nijssen@telenet.be

Bioboerderij ’t Gebroek om 19.30 uur. Kom te weten hoe je zelf deodorant, lotion en goudsbloemzalf kan maken. Prijs? € 5. De plaatsen zijn beperkt. Meer info en inschrijven? info@tgebroek.be

Wo 21/5

Opvoeden, man man man

Cultuurcentrum van 20 tot 21 uur. Via actieve inbreng van het publiek, brengt het improvisatietheater ‘Inspinazie’ het thema ‘vaders in de opvoeding’ ten tonele. Voor alle ouders van jonge en minder jonge kinderen, met extra aandacht voor de papa’s! Prijs: € 5 Meer info? info@opvoedingswinkel.be, www.inspinazie.com

© Lemmert Photography

Do 22/5

Ledenuitstap: Zülpich en de Landesgartenschau

Samenkomst Parochiecentrum Zutendaal om 8 uur. Prijs: € 47. Het aantal plaatsen is beperkt tot 49. Meer info? Okra Zutendaal, Eddy Dekleermaeker, 089 61 17 92

Vr 23/5

Bezoek aan het dierenpark in Zutendaal

Samenkomst Parochiecentrum om 13.30 uur, daarna te voet naar de Kliebosstraat. Meer info en reserveren? Vereniging voor Alleenstaanden, Lambert of Martha, 0485 45 27 23 of 089 61 10 82

Zo 25/5

Uitwaaiwandeling te Lanaken (ca. 9 km)

Vertrek Vijverplein om 13.45 uur. Wandelleiding: Leon Beckers en Herman Thijs Prijs: gratis Meer info? VWB Zutendaal, hermanthijs@skynet.be

Gezamelijke mazoutaankoop

Op drie locaties in Zutendaal (zie website). Ook niet-leden kunnen inteken voor deze actie. Meer info? Gezinsbond, www.gezinsbond.be/zutendaal.

Wo 28/5

After Work Party

Dj’s (Dj Klinkers, Sir Dancelot en DJ Mrtn, Alt-control & shift) en hapjes. Inschrijven met een groep van 5 & komen voor 19.30 uur = gratis fles prosecco. Prijs: € 15: inkom en eten van 18.30 tot 20.30 uur - € 8: inkom en twee stokjes Meer info? ZVP Jongeren.

oosterzon mei 2014 >> 17


reT

u g b l i k k i rugbl

Te

Straat.net

Hartelijk dank aan de 220 vrijwilligers die tijdens de Straatnet.actie op 21 en 22 maart meer dan 220 zakken zwerfvuil opruimden. Een oproep aan iedereen om geen afval op straat te gooien zodat de bermen en bossen proper blijven.

Buitenspeeldag

Ruim 200 kinderen amuseerden zich in en rond de sporthal in het kader van de buitenspeeldag. Duidelijk een evenement voor Zutendaal dat niet meer weg te denken valt!

Grabbelpas en Kleuterkamp

Het Grabbelpasprogramma had voor iedereen wat wils; met de bus naar Toverland en Kinderstad, minigolf, film kijken, knutselen voor Pasen, outdoor karting, enz.... Bijna 170 kinderen werden in totaal ingeschreven op de activiteiten. Op het kleuterkamp konden zowat 40 kleuters zich uitleven. Een tof team monitoren knutselden, speelden spelletjes en turnden met de kinderen in het teken van Pasen. Op donderdag kwamen kinderen en monitoren in hun pyjama, kregen een gezond ontbijt en mochten genieten van een leuke en ludieke poppenkastvoorstelling.

oosterzon mei 2014 >> 18


AED- opleiding op 24 maart 2014

Bijna 10 cursisten, waaronder ook een aantal begeleiders uit IBO ‘Pierewiet’, volgden de opleiding ‘reanimeren en defibrilleren’ van het Rode Kruis lokaal in het Parochiecentrum. De opleiding heeft als doel om zoveel mogelijk inwoners uit onze gemeente de reanimatietechniek aan te leren, die de kans op overleving van een persoon in nood aanzienlijk vergroot. In deze cursus leert men ook het AED- toestel gebruiken dat zich in onze gemeente bevindt aan de buitenmuur van sporthal ‘de Blookberg’. In het najaar biedt het gemeentebestuur opnieuw een gratis opleiding aan.

Start 2 Run

Ook dit jaar schreven zich een 10tal deelnemers in voor de Start 2 Run reeks. Wekelijks worden ze professioneel begeleid door lesgever en vrijwilliger Laurent Wijnants, die al heel wat mensen’ leerde lopen’. In 10 weken tijd heeft men 5 km in de benen zitten.

Dorpsrestaurant

Intussen kan men al terugblikken op de 5 editie van het maandelijkse dorpsrestaurant. Ook in zaal Posthalt gingen op dinsdag 15 april ruim 100 deelnemers aan tafel. Men kon genieten van een 3-gangenmenu in het kader van Pasen, de kinderen lieten zich de spagetti en de chocomousse als toetje, lekker smaken. Iedereen werd vlot bediend door het vaste team vrijwilligers.

Luisterplekken ‘Als ze ergens nog is, dan in de taal’

Op 28 maart vond de tweede editie van Luisterplekken plaats in de O.-L.-Vrouwekerk van Zutendaal omtrent het verlies van een kind. Luc Vanhelmont las erg beklijvende teksten van P.F. Thomése terwijl Het Onderduikorkest, organist Johan Hermans en het koor Cantus Vocum indringende muziek en liederen brachten. Bij een drankje en een hapje achteraf klonken enkel lovende kritieken. De volgende editie rond reisverhalen vindt plaats op vrijdag 13 juni 2014. oosterzon mei 2014 >> 19


r e z j i w uweg

Milie

>>>

Wat dacht je van een hoogstammige fruitboom? Op de gemeenteraad van maart werd het bestaande subsidiereglement voor de aanplant van kleine landschapselementen aangepast naar aanleiding van de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente heeft afgesloten met de Nationale Boomgaardenstichting. In 2008 keurde de gemeenteraad het subsidiereglement ‘Kleine landschapselementen’ goed. De bedoeling was om inwoners van Zutendaal te stimuleren om kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten en hoogstammige fruitbomen, aan te planten. Wie dus een kersenof perenboom wilde aanplanten, kon hiervoor een subsidie van 35 euro aanvragen. Voor hoogstammige loofbomen, zoals een linde, bedroeg de subsidie 25 euro. Tot op heden werden 60 hoogstammige bomen aangeplant. Om inwoners nog meer aan te zetten tot het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, die vroeger bij iedere boerderij voorkwamen, ging het gemeentebestuur een samenwerking aan met de Nationale Boomgaardenstichting. Deze vereniging plant voor jou de aangevraagde hoogstamfruitboom in jouw tuin of boomgaard. Bovendien plaatst ze de bijhorende steunpaal en bindband en doet ze de eerste snoeiwerken. Als aanvrager betaal je hiervoor slechts € 22. De gemeente komt tussen voor een bedrag van € 35 per boom. Het volledige reglement met alle voorwaarden vind je op www.zutendaal.be. Je kan ook steeds je licht opsteken bij de milieudienst.

>>>

Vergrootglas op…. Kunststoffen

>>>

Bosranden: bakens van biodiversiteit

Kunststoffen zijn de zachte en harde plastics die niet bij het PMD horen. Het zijn voorwerpen (die geen fles of flacon zijn) uit PVC, PET, PS, LDPE, LLDPE, HDPE, PP,… (zie verpakking) van huishoudelijke oorsprong in de vorm van folies, kuipjes, vlootjes, schalen, potjes, zakken, emmers, vaten, kratten, bidons, bloempotten, wasmanden, buizen, profielen, latten, goten, stoelen, tafels, kleerhangers, speelgoed,…. Dit hoort niet bij kunststoffen: • flessen en flacons uit plastics (= PMD) • videobanden, audiocassettes, cd’s, dvd’s (= huisvuil) • piepschuimen schaaltjes of schoteltjes (= huisvuil) • piepschuim of isomo (= EPS containerpark) • geweven kunststoffen zoals bigbags, rugzakken, tenten, dekzeilen (= grofvuil) Met kunststoffen kun je naar het containerpark. Verwijder eerst wel alle onderdelen die niet van kunststof zijn.

De laatste jaren worden veel dunningen uitgevoerd en krijgen open plekken een plaats in openbare en particuliere bossen. Nu is het ogenblik aangebroken om bosranden aan te leggen. Wie gaat wandelen op bijvoorbeeld Stalkerheide (foto hiernaast) zal merken dat er aan de rand van het bos een strook van 10 à 15 meter is gekapt en gefreesd. Hier zal in het najaar een bosrand worden aangelegd. Bosranden zijn heel belangrijk voor allerlei soorten vlinders en andere insecten. Ook kleine zangvogels, amfibieën en reptielen maken gebruik van bosranden. Bij de aanleg van de bosranden wordt vooral gebruik gemaakt van bloeiende, streekeigen struiken en is een geleidelijke overgang van opgaand bos naar de open terreinen, zoals akkers en weilanden, van belang. Binnen enkele jaren zullen de eerste resultaten van deze ingrepen zichtbaar zijn. De aangelegde bosranden zullen dan fungeren als bakens van biodiversiteit. Meer info? Dienst milieu, 089 62 94 28, milieudienst@zutendaal.be

oosterzon mei 2014 >> 20

ei

en 20 m dag 6 s in d n: -zakke n e PMD i e w d u u la o b e en nth en 27 m akken m te o isvuilz ): dinsdag 13 u h Data o x u kken) icker ordea e en b iners (met st sdag 28 mei en sticker pla z ij r g ng ta n en Ophali ne con on: wo ig aanmelde en op g groe pier en kart d ij in t ( ig i d e geslot a m Le is p 3 k d r g u erdag erpa erda ng o n dond uwe ontain e Ophali phaling: zat c i t e e m H ilo rdag 1 ok op de nie Grafvu an donde Let o gen: v m 29 ei. op woensda 9 uur. eling ur tot 1 u 0 .3 uurreg 1 1

Profile for Gemeente Zutendaal

Oosterzon mei 2014  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal Oosterzon mei 2014

Oosterzon mei 2014  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal Oosterzon mei 2014

Advertisement