Page 1

2012 i r a anu

j

Huisartsen (p.3) Vuurwerk (p.4) Werfreserve (p.5) Vrijwilligers (p.6) Vurige Hoop (p.8-9) Feestloket (p.11) Expo TING (p.11) Dansmomenten (p.12) GAOZ Woonbeleid (p.13) Tafeltennistornooi (p.14) Dag van de jeugdleider (p.15) Hakhoutbeheer (p.16)

Winterse beemd aan de oosterzon 2012 >> 1 voet vanjanuari de Hesselsberg


Mag ik u allen onze beste wensen overmaken vanuit het gemeentebestuur en het OCMW. Wij hopen dat 2012 voor u allen een fantastisch jaar mag worden met veel geluk, vreugde en vooral tevredenheid. Voor de gemeentebesturen is 2012 een bijzonder jaar omdat in oktober de gemeenteraden worden vernieuwd. U als burger zal een keuze kunnen maken wie de volgende 6 jaar Zutendaal zal besturen. Een gemeentebestuur is het meest nabije bestuur en daarom is de keuze die u als inwoner zal maken erg belangrijk. Onze medeburgers die voor deze verkiezingen van oktober hun nek uitsteken en kandidaat zijn op een lijst verdienen dan ook waardering en respect voor hun engagement. Als uittredend burgemeester wil ik hen daar nu reeds bij voorbaat voor danken. Als lid van de stuurgroep van het Nationaal Park Hoge Kempen mocht ik een eerste exemplaar van het boek “Hoge Kempen, hoge baten” ontvangen, een boek waarin men de economische waarde van een Nationaal Park tracht in beeld te brengen. Eigenlijk is dit de eerste maal dat men natuurbehoud vanuit een winstgevende hoek probeert te benaderen. Deze benadering is nieuw maar tevens realistisch en draagt er toe bij dat er een groter draagvlak voor natuurbehoud groeit bij onze bevolking. Je kan het vergelijken met iemand die zonnepanelen op zijn dak plaatst. Deze zonnepanelen zorgen voor opwekking van duurzame en niet vervuilende energie. Je kan wel zeggen dat we deze zonnepanelen plaatsen omdat dit goed is voor het milieu maar de overgrote meerderheid doet dit om er financieel voordeel uit te halen. Op zich is er ook niets mis mee dat je met zulke investering zowel het milieu als je bankrekening vooruithelpt. Dit is wat het NPHK vandaag tracht te verwezenlijken. Een voorbeeld uit de economische voordelen van het NPHK is de waarde van residentiëel vastgoed dat in de zones die grenzen aan het park, beduidend hoger ligt. Vandaag gebruiken vastgoedkantoren meer en meer de term “dichtbij het NPHK” in hun aankondigingen. Ook de recreatieve sector profiteert duidelijk van het NPHK, dat kunnen we in eigen gemeente zeker vaststellen. Maar ook de zuivere lucht zal in de toekomst een alsmaar groter voordeel opleveren voor de omwonenden. Vandaag zijn er al landen en bedrijven die emissierechten opkopen als compensatie voor de vervuiling die ze elders veroorzaken. Ik ben er als burgemeester van overtuigd dat de komst van het NPHK voor de gemeente Zutendaal van onschatbare waarde is voor de toekomst. Vandaag benijden heel wat gemeenten ons reeds om dit voordeel. In de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Dit gegeven moet ons hoopvol stemmen voor de volgende jaren. Uw burgemeester, Jos Beuls

zitdag burgemeester: iedere woensdag van 16.30u tot 17.30u op het gemeentehuis oosterzon januari 2012 >> 2

voor meer info over onze gemeente surf je snel naar www.zutendaal.be


Melden van defecte straatlampen

Gouden bruiloften

Defecte straatlampen, dat is nogal vervelend in de winter. Sinds kort kan u dit probleem rechtstreeks bij Infrax melden. Dat kan telefonisch op 0800 60 777 of via hun website www. infrax.be onderaan de hoofdpagina doorklikken op de link.

Opgelet voor reclameronselaars Er zijn ook in onze gemeente reclameronselaars aan het werk. Het zou gaan om personen die namens een uitgeverij reclame willen werven voor de straten- of gemeentegids. Daarbij vermeldt de ‘vertegenwoordiger’ dat ze samenwerken met politie en/of gemeentebestuur. Maar dat klopt helemaal niet. Wij waarschuwen onze handelaren voor deze praktijken en raden de mensen aan voorzichtig te zijn. Wie slachtoffer werd, kan zich melden bij Unizo of de lokale politie.

Bedankt!

Maike Vliegen en Raymond Hermans van de Trichterweg trouwden op 17 november 1961.

Het gemeentebestuur dankt de families Reyskens uit de Valkenbergstraat en Olaerts uit de Trichterweg voor het schenken van twee prachtige kerstbomen die in deze eindejaarsperiode het centrum van Zutendaal en Wiemesmeer sieren.

Onze postbodes danken je! Sneeuw en ijzel maken het voor onze postbodes moeilijk of soms onmogelijk hun opdracht uit te voeren. Door je stoep sneeuw- en ijsvrij te houden tijdens de winterperiode wordt het werk van je postbode een stuk aangenamer en veiliger. Je brieven worden dan met de glimlach bedeeld.

Liza Meers en Leo Beuls, woonachtig in de Lindenstraat, huwden op 30 november 1961.

Wachtpost voor huisartsen

Altijd en overal Voortaan vind je ons niet alleen op Facebook maar ook op Twitter. Facebook: /jeugddienst /sportdienst /lieteberg Twitter: @GemZutendaal @Lieteberg Tot binnenkort!

De huisartsen van Zutendaal zijn van wachtkring veranderd en vanaf de eerste week van januari 2012 horen ze bij Genk. Tijdens de maanden januari en februari is er een overgangsmaatregel want vanaf 2 maart is er in Genk een centrale HuisartsenWachtPost voor de regio GAOZ. Tijdens die overgangsperiode zal er een huisarts die huisbezoeken doet, bereikbaar zijn via het nummer 0903 99 686. Tevens is er een huisarts beschikbaar die raadplegingen in zijn eigen kabinet doet van 8.00u ‘s morgens tot 20.00u ‘s avonds. De naam van die huisarts zal in de dagbladen verschijnen. Van 20.00u tot ‘s anderendaags 8.00u is de rijdende arts op het nummer 0903 99 686 bereikbaar. Aangezien de locatie aan het oud ziekenhuis nog niet gereed is, zullen de huisartsen van GAOZ hun wachtdienst in het eigen kabinet verzorgen tijdens de maanden januari en februari. Ze hopen dan dat vanaf maart de locatie aan het oud ziekenhuis klaar is en dan moeten de mensen daarheen voor dringende medische zorg in het weekend. oosterzon januari 2012 >> 3


GEZONDHEIDSWIJZER Cursus Rugscholing In 3 samenkomsten leerden een 10-tal deelnemers hoe de rug werkt, welke de oorzaken van rugklachten kunnen zijn en welke rugproblemen vaak voorkomen. Tevens werden versterkende oefeningen aangeleerd voor rug, buik en benen, maar ook til- en heftechnieken.

Vuurwerk: verknal het niet! Het nieuwe jaar wordt traditioneel met vuurwerk en feestvuren ingeluid. Veel mensen schieten dan ook in hun eigen straat of buurt vuurwerk af. Omdat vuurwerk opgebouwd is uit o.a. karton, papier, plastic en/of metaal, met daarin chemische stoffen en buskruit, brengt het afsteken van vuurwerk ook gevaren met zich mee. Pas zeker de volgende tips toe bij het afsteken van vuurwerk: • werp nooit met vuurwerk • maak de verpakking nooit open • vuurwerk en alcohol gaan niet samen. Zorg voor een ‘Bob’ of laat de kurken knallen na het vuurwerk • ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats • steek vuurwerk af met een aansteeklont, gebruik nooit een aansteker of lucifers • houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk • vuurwerk dat niet ontploft, mag u nooit opnieuw aansteken • richt vuurwerk nooit op mensen, dieren of brandbare materialen • zorg ook dat toeschouwers voldoende afstand houden (+ 6 meter) • lees op voorhand de gebruiksaanwijzing • zorg dat vuurwerk stevig en stabiel staat, in zand, in een pvcbuis in de grond of klem het tussen 2 stenen • berg vuurwerk ook nooit op in jas- of broekzakken

De rugscholingssessie was een succesvol initiatief van het gemeentebestuur (sport en welzijn) i.s.m. de provinciale sportdienst - cel sportvorming. Zeker voor herhaling vatbaar. Hou alvast de Oosterzon in de gaten voor een nieuwe sessie. Getuigenis van een deelnemer: “Toen ik de aankondiging over de “rugschool” in de Oosterzon las, heb ik even getwijfeld maar heb me toen toch ingeschreven. En daar ben ik nu nog altijd blij om. Bijna dagelijks probeer ik de oefeningen te doen die we daar aangeleerd kregen en probeer ik de tips i.v.m. staan, zitten, heffen, enz. toe te passen. Een dikke pluim voor de kinesist die ons 3 avonden gedurende 2,5 uur bijzonder wist te boeien! Er was telkens een theoretisch gedeelte (hoe ziet de ruggengraat eruit, wat is een hernia, welke bewegingen zijn erg belastend,…) en daarna een praktisch gedeelte waarin we rugversterkende oefeningen deden. Ik heb er echt veel van opgestoken; het waren 3 leuke en leerrijke avonden. En dat zullen de andere deelnemers zeker beamen!”

Eerste Hulp bij huis-, tuin- en keukenongevallen Deze gratis themales overloopt in een notendop vaak voorkomende letsels en ongevallen in en rondom het huis zoals huidwonden, insectensteken, brandwonden, bloedneus, kneuzing… Maandag 30 januari 2012 van 19.00u tot 22.00u Rode Kruislokaal, Nettersheimplein 3 De les is gratis! Inschrijven: 011 28 09 24 of vorming@zutendaal.rodekruis.be Handboekje aan € 3,00 In de handige minigids, met gekleurde tabs, kan u bovendien snel opzoeken welke ‘eerste hulp’ u kan toepassen. Het boekje past perfect in elke eerstehulpkoffer of huisapotheek! oosterzon januari 2012 >> 4

EHBO bij vuurwerk Wie zich verbrand heeft, na het afsteken van vuurwerk, zet best de volgende stappen: • koel 15 tot 20 minuten met lauw leidingwater (kraan of douche), of blijven afkoelen tot de pijn verlicht is Na het koelen: • breng een vochtinbrengend product aan • als je medische hulp raadpleegt, breng je alleen een nat wondverband aan • verwijder geen kleding of sieraden die in de wonde kleven • prik nooit brandblaren open • in geval van brandwonden bij personen jonger dan 5 jaar of ouder dan 60 jaar, bij brandwonden in het aangezicht of luchtwegen, bij diepe of grote brandwonden veroorzaakt door chemische producten of bij twijfel, ga onmiddellijk naar een arts of ziekenhuis (spoed). Extra nota: pas ook op voor gehoorschade, de populaire ‘strijker’ haalt 160 decibel of meer, zo maar eventjes 20 decibel boven de pijngrens. Hulpdiensten: 100 (dringende hulp) of voor gsm’s, 112 Bron: www. gezondheid.be en www.rodekruis.be


Het OCMW legt een werfreserve aan voor deeltijdse (30,4/38) onthaalverantwoordelijke

sociaal huis (m/v)

Functie: je staat in voor een klantvriendelijk onthaal, eerste opvang en doorverwijzing van klanten/bezoekers van het OCMW/Sociaal Huis. Je zorgt voor de administratieve ondersteuning van de diensten van het OCMW. Profiel: je hebt een einddiploma van het secundair of daarmee gelijkgesteld onderwijs. Je bent vriendelijk, correct, geduldig en communicatief sterk. Door goed te luisteren naar de klanten achterhaal je precies wat de klant wil en bied je de juiste oplossingen op zijn/haar vraag. Administratief werk is je op het lijf geschreven. Je kan goed omgaan met computerprogramma’s. Talenkennis is een voordeel. De functie wordt begeven in contractueel en bij voorkeur, gesubsidieerde contractueel dienstverband (GECO KB 474 van 28/10/1986). Indien je aan de GECO-voorwaarden voldoet, bezorg je ons een attest, afgeleverd door de VDAB. Voorwaarde: slagen in een aanwervingsexamen. De examenjury kan, bij wijze van preselectie, de ingediende kandidaturen beoordelen op vorm en inhoud. Het OCMW wil deze vacature op korte termijn invullen. Bijkomende informatie over deze functie kan je bekomen bij Jos Peters op 089 62 38 60 of via jos.peters@zutendaal.be. Het OCMW biedt je een correcte bezoldiging volgens het niveau C en extra voordelen zoals maaltijdcheques, gratis hospitalisatieverzekering en meerekenbare anciënniteit Interesse voor deze functie? Stuur uiterlijk op 13 januari 2012 een gemotiveerde sollicitatiebrief met CV en kopie van je diploma, certificaat of titel van beroepsbekwaamheid naar Sandra Stulens, voorzitter van het OCMW, Daalstraat 2 te 3690 Zutendaal, of via e-mail naar jos.peters@zutendaal.be

Hallo iedereen, Mag ik mij even voorstellen: ik ben een nieuwe Genkse inwoner; John Musketon. Ik wil jullie vertellen hoe ik in Genk verzeild ben geraakt. Als stevige musketon had ik jaren een boeiend leven. Ik was een fervent klimmer, heb de Himalaya overwonnen, de Mont Blanc beklommen, het Andesgebergte doorkruist... Het waren hoogtes en laagtes, mijn leven heeft vaak aan een zijden draadje gehangen. Toch was het fantastisch! De vergezichten die ik gezien heb, zijn niet te overtreffen. Het vrijheidsgevoel is onbeschrijfelijk. Uit ons hecht team ontsproten levenslange vriendschappen! Op een dag waren de berggoden mij niet gunstig gezind. Tijdens een hevige sneeuwstorm heb ik gevochten voor mijn leven. Ik verloor ieder contact met mijn klimpartners, geraakte uit evenwicht en donderde naar beneden. Mijn leven flitste aan mijn ogen voorbij. Ik weet niet hoelang ik daar gelegen heb, maar op een gegeven moment werd ik gered door een toerist uit Genk. Deze vriendelijke man borg mij veilig op in zijn rugzak en nam mij mee naar zijn thuisstad. Eens in Genk aangekomen, gingen wij samen op zoek naar een thuis voor mij. Het was geen gemakkelijke zoektocht totdat mijn redder in de Vennestraat het Veiligheidshuis opmerkte. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik mezelf in het logo! Voor zover ik wist worden wij, musketons, enkel gebruikt ter beveiliging van bergbeklimmers. Maar al snel ging er een totaal nieuwe wereld voor mij open. In mijn nieuwe thuis staan wij symbool voor alles wat te maken heeft met veiligheid! Veiligheid thuis, op straat, in de stad, op een feestje… Het Veiligheidshuis probeert een zo goed mogelijk beeld te schetsen van wat de inwoners nodig hebben om zich goed en veilig te voelen. Daarna volgen natuurlijk maatregelen om acties te ondernemen.

Net zoals de musketon een groep klimmers beschermt en een keten van klimpartners verbindt, werkt het Veiligheidshuis niet alleen! Hun ‘veiligheidswegen’ kruisen het pad van vele stedelijke diensten, de politie, hulpverlening, welzijnsdiensten, vervoersmaatschappijen,… maar ook en vooral die van u, de inwoners! Al vlug werd mij duidelijk dat hier boeiende projecten tot stand komen. Daarom besluit ik mijn bergbeklimcarrière stop te zetten en mij verder te verdiepen in het reilen en zeilen van het Veiligheidshuis. Graag wil ik mijn avonturen en belevenissen in dit huis met jullie delen in de komende edities van de Oosterzon. Word vervolgd… Houd het veilig! John Musketon oosterzon januari 2012 >> 5


Opmetingen door landmeters in Zutendaal Vanaf januari 2012 komen landmeters de straten van Zutendaal opmeten. Zo meten zij de wegen op, de voetpaden, de gevels van huizen, enz. De gegevens worden gebruikt voor de aanmaak van het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) over het grondgebied van Zutendaal. Dit is een zeer nauwkeurige digitale kaart die voor heel Vlaanderen wordt aangemaakt. De kaart zal voornamelijk gebruikt worden door de overheid en de nutsbedrijven, bijvoorbeeld voor het beheer van leidingen. De opmetingen zijn een initiatief van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) dat verantwoordelijk is voor de opmaak van de gedetailleerde kaart. Landmeters legitimeren zich op verzoek. Voor Zutendaal is de firma Globezenit uit Zandhoven aangesteld om deze opmetingen uit te voeren. Ongeruste bewoners kunnen de landmeters altijd vragen zich te identificeren. De landmeters zullen zich dan op eenvoudig verzoek legitimeren met een formulier dat door het AGIV is uitgereikt. De personeelsleden van het AGIV zelf - die op het terrein controlemetingen uitvoeren - hebben een persoonlijke badge.

Landelijke Kinderopvang zoekt onthaalouders Landelijke Kinderopvang is in Zutendaal al meer dan 30 jaar actief. Onthaalouders vangen baby’s en peuters tussen 0 en 12 jaar op in de vertrouwde, familiale sfeer van hun eigen huis. Een onthaalouder kan maximum 4 kindjes voltijds opvangen en er mogen maximum 8 kindjes tegelijkertijd aanwezig zijn. Samenwerkende onthaalouders kunnen maximum 8 kindjes voltijds opvangen terwijl er maximum 14 tegelijk aanwezig mogen zijn. Elk kind moet kunnen rekenen op persoonlijke aandacht en verzorging.

Meer informatie over het AGIV en het GRB vindt u op www.agiv.be. U kunt ook contact opnemen met de GIS-coĂśrdinator van de gemeente Zutendaal, Ann Indestege 089 62 94 49 - ann.indestege@zutendaal.be

Landelijke Kinderopvang wil het team van onthaalouders in Zutendaal graag verder uitbreiden! Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen via het telefoonnummer 070 24 60 41 (op werkdagen tussen 8.00u en 17.00u) of via e-mail: limburg@landelijkekinderopvang.be. U ontvangt dan een uitnodiging voor een infomoment. Meer info: www.landelijkekinderopvang.be Kantoor: Gijzenveldstraat 3b, 089 61 51 87, open op dinsdag en donderdag van 9.00u tot 10.00u.

2011, jaar van de vrijwilliger

Aan alle vrijwilligers in Zutendaal

oosterzon januari 2012 >> 6

Als vrijwilliger maakte jij het verschil in 2011! Het gemeentebestuur en het OCMW danken u voor uw onbaatzuchtige inzet als vrijwilliger. Zij wensen u gezellige feestdagen en een boeiend 2012.


• Thema in de kijker: Gedichten Naar jaarlijkse gewoonte wordt ook in 2012, op donderdag 26 januari, Gedichtendag gevierd. Gedichtendag is hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland, dé dag waarop poëzie in het zonnetje wordt gezet. In de bib zetten we onze gedichten(bundels) de hele maand januari in de kijker. Meer informatie en leessuggesties over de Gedichtendag op www.gedichtendag.com.

Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uur woensdag van 14 tot 18 uur vrijdag van 18 tot 20 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

• Binnenkort in de bib De bibliotheek wil graag haar tijdschriftencollectie uitbreiden met interessante tijdschriften. Onze leners kunnen ons daarbij helpen. In de bib op de grote leestafel liggen enkele nieuwe tijdschriften ter inzage: Ik ga bouwen & renoveren, Njam, Speciaal Bloemschikken, Feeling Wonen en Bodytalk. Benieuwd naar de titels? Spring eens binnen en noteer je voorkeur(en).

• Online verlengen van bibmaterialen Meer en meer leners verlengen hun bibmaterialen met succes via internet. We stellen nog vast dat leners de verlenging vergeten te bevestigen, zodat de verlenging niet geregistreerd wordt. In de bib ontvang je een uitleenticket als bewijs met nieuwe datum, maar als je thuis de materialen verlengt, zorg dan voor een print als bewijs van verlenging. Toch nog problemen, we tonen je de werkwijze graag in de bib.

• Jeugdboekenweek 2012 De Jeugdboekenweek 2012 vindt plaats van 10 tot 25 maart. Jaarlijks heeft de Jeugdboekenweek een ander thema. Dit jaar is het thema ‘dieren’. De affiche is van de hand van illustrator Carll Cneut. Meer info over de Jeugdboekenweek 2012: www.jeugdboekenweek.be. In de volgende Oosterzon lees je meer over onze wedstrijd in de bib.

• Tip van de bib Voor de jongeren: ‘Erfenis’ van Christopher Paolini, het langverwachte slot van de Erfgoed-serie De verhalen van Eragon spelen zich af in de fictieve wereld Alagaesia, waar de jonge Eragon in het bezit van een draak komt en het op moet nemen tegen de duistere koning Galbatorix en zijn volgelingen. Eragon, die samen met zijn draak Saphira een bijzondere band smeedt, blijkt uiteindelijk één van de laatste mysterieuze Drakenrijders te zijn en de enige die Alagaesia van de onderdrukking kan redden.In 2006 werd Eragon verfilmd door 20th Century Fox met in de hoofdrollen Edward Speleers (Eragon), Jeremy Irons (Brom) en John Malkovich (Galbatorix). Voor 12+: ‘Vechten voor vrijheid’ van Simon Scarrow: het eerste deel in de superspannende Gladiator-serie. Marcus Cornelius Primus wordt als jonge rekruut ingewijd in het harde bestaan van gladiator. Zijn dagen worden beheerst door strikte discipline en afmattende trainingen. Maar hij kan zijn verleden niet zomaar vergeten: zijn vader, ooit een gevierde centurio, werd door soldaten vermoord, en zijn moeder werd ontvoerd en als slavin verkocht.

oosterzon januari 2012 >> 7


zaterdag 7 januari 2012

FEEST van de VURIGE HOOP met NIEUWJAARSDRINK voor alle inwoners van Zutendaal

PROGRAMMA 17.00u

Begin Feest van de Vurige Hoop

17.30u Opening & Kerstboomverbranding 18.15u

Optreden De Spikes voor Kids

19.15u Vuurspektakel Ron Jaluai 19.30u Vuurwerk 20.00u

Optreden De Spikes

22.00u Optreden Covers on the Rocks (De Kaller)

oosterzon januari 2012 >> 8


KERSTBOMEN Breng uw afgedankte kerstboom vòòr 10.00u vrijdagmorgen 6 januari 2012 op één van de hieronder genoemde verzamelpunten of breng hem mee op 7 januari en pink samen met ons een traantje weg bij zijn laatste schittering. Op deze plaatsen mogen alleen KERSTBOMEN worden aangevoerd: Dorp: achter het parochiecentrum Wiemesmeer: kruising Postesstraat-Jachthoornplein Gewaai: kruising Hoogputstraat-Trichterweg Gewaaierhei: kruising Maastrichterstraat-Eikenstraat Besmer: hoek Gijzenveldstraat-Valkenbergstraat Roelen: pleintje voor Broeder Bertus Stalken: pleintje kruising Schansstraat-Hoogkantstraat Gebroek:midden Zuurbroekstraat, ingang Lieteberg Daal: midden Daalstraat, kapel Papendaal: hoek Genkerweg-Molenblookstraat

FEESTBUS Vijverplein Hoogstraat 70 Hoogstraat “Tourisme” Wiemesmeer “De Moller” Wiemesmeer “t Kostershuys“ Asserweg/Leutsestraat Venstraat/Dennebosstraat Molenblookstraat “Tropical” Molenblookstraat midden Daalstraat zwembad Daalstraat “ De Daal” Vijverplein Stalkerweg “Gentlemen” Stalkerweg/Zuurbroekstraat Stalkerweg 50 Roelen Broeder Bertus Stalkerweg/Gijzenveldstraat Gijzenveldstraat/Driesstraat Trichterweg “Besmer” Trichterweg Maastrichterstraat/Halmstraat Maastrichterstraat/Eikenstraat Sprinkelestraat “Gewaaierhof” Sprinkelestraat/Ossebergstraat

16.30 17.30 18.30 19.30 20.30 21.30 22.30 16.35 17.35 18.35 19.35 20.35 21.35 22.35 16.37 17.37 18.37 19.37 20.37 21.37 22.37 16.39 17.39 18.39 19.39 20.39 21.39 22.39 16.41 17.41 18.41 19.41 20.41 21.41 22.41 16.42 17.42 18.42 19.42 20.42 21.42 22.42 16.43 17.43 18.43 19.43 20.43 21.43 22.43 16.46 17.46 18.46 19.46 20.46 21.46 22.46 16.48 17.48 18.48 19.48 20.48 21.48 22.48 16.51 17.51 18.51 19.51 20.51 21.51 22.51 16.53 17.53 18.53 19.53 20.53 21.53 22.53

Vijverplein

17.30 18.30 19.30 20.30 21.30 22.30 23.30

17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 17.01 18.01 19.01 20.01 21.01 22.01 23.01 17.03 18.03 19.03 20.03 21.03 22.03 23.03 17.04 18.04 19.04 20.04 21.04 22.04 23.04 17.06 18.06 19.06 20.06 21.06 22.06 23.06 17.08 18.08 19.08 20.08 21.08 22.08 23.08 17.11 18.11 19.11 20.11 21.11 22.11 23.11 17.13 18.13 19.13 20.13 21.13 22.13 23.13 17.15 18.15 19.15 20.15 21.15 22.15 23.15 17.18 18.18 19.18 20.18 21.18 22.18 23.18 17.19 18.19 19.19 20.19 21.19 22.19 23.19 17.21 18.21 19.21 20.21 21.21 22.21 23.21 17.22 18.22 19.22 20.22 21.22 22.22 23.22

PER PERSOON 2 GRATIS BONNEN TER WAARDE VAN 1 EURO Aan de ingang krijgt elke inwoner van Zutendaal tussen 17u en 20u twee gratis bonnen ter waarde van 1 euro aangeboden. Je kan de ingang bereiken langs het Vijverplein. oosterzon januari 2012 >> 9


Handwerkclub “Wij leren van elkaar” Ma 9, 16, 23 & 30/1 van 19.30u tot 22.00u - Cultuurcafé - deelnameprijs € 0,50 Info: Noëlla Kerkhofs, 089 61 30 80

Milieuvereniging De Ortolaan Zo 22/1

Kom samen met ons mee op verkenning in natuureservaat De Maten in Genk. We vinden er stuifduinen, veenmoerassen, rietkragen, vijvers en broekbossen. Misschien zien we zelfs een aantal overwinterende vogels. Samenkomst en vertrek om 14.00u op het Gemeenteplein. Iedereen is welkom!

OKRA Zutendaal Elke maandag van 13.15u tot 14.15u: volksdansen in het parochiecentrum Elke dinsdag van 14.00u tot 16.30u: tekenles (€ 4,00 per les) bij ‘t Zolderke Dinsdag om de 14 dagen van 13.30u tot 16.30u: hobbyclub in het cultuurcafé Elke woensdag van 13.00u tot 17.00u: kaarten in het cultuurcafé Do 26/1

14.00u Nieuwjaarsreceptie in het PC

KVLV Zutendaal Zo 29/1

14.00u-18.00u

Pannenkoekendag (zie hiernaast)

Vereniging voor Alleenstaanden Vr 13/1 13.30u Gezellig samenzijn in de kelder van het parochiecentrum. Meer info bij Lambert of Martha, 089 61 10 82 of 0485 45 27 23.

Davidsfonds Wo 18/1

BEDRIJFSBEZOEK KRINGLOOPWINKEL ‘DE KOOP’ GENK Samenkomst kringwinkel, Bosdel 36, Genk om 14.00u Deelnameprijs: € 2,00 (rondleiding en gids) Inschrijven bij Nardé Maesen, 089 61 10 65

Vrouwenvereniging VIVA-SVV Zutendaal Di 31/1

19.00 uur Ledenfeest (alle vrouwen zijn welkom, ook niet-leden) in het parochiecentrum Deelname € 12,00 Inschrijven bij Myriam 0473-525836 of 089-614264

vtbKultuur Vr 13/1

LEDENVERGADERING + DIA-AVOND ‘HET JAAR 2011 IN BEELD’ Cultuurcentrum Zutendaal om 19.30u

Wo 18/1

BEDRIJFSBEZOEK KRINGLOOPWINKEL ‘DE KOOP’ GENK Samenkomst kringwinkel, Bosdel 36, Genk om 14.00u Deelnameprijs: € 2,00 (rondleiding en gids) Vooraf inschrijven: Chris Remans, 089 61 13 11

oosterzon januari 2012 >> 10

LEZINGENCYCLUS “HET KIND” vtbKultuur Limburg organiseert in samenwerking met KHLim-Surplus een lezingencyclus over “Het Kind”. De lezingen hebben plaats op de Campus KH Lim, Agoragebouw (gebouw B – aula L 102) in Diepenbeek, telkens op donderdagavond om 19.30u, op volgende data: 19 en 26 januari; 2, 9 en 16 februari; 1, 8, 15, 22 en 29 maart 2012. Het volledige programma kan u krijgen bij Chris Remans, 089 61 13 11.


KOM MEE NAAR ZEELAND

Zondag 29 januari 2012

Zondag 26 februari 2012 Daguitstap met Orchis Landschapswandelingen en vogels kijken • Met de bus: Opstapplaatsen te Bilzen, Lanaken en Maasmechelen tussen 6u en 7u • Terug thuis om 21u • Vooraf inschrijven tot en met vrijdag 24 februari op 089 50 10 19 (kantooruren)

PANNENKOEKENDAG

KVLV ZUTENDAAL Van 14.00u tot 18.00u Parochiecentrum Geen voorinschrijving nodig!

TING

UITNODIGING

EXPO

MARTIN VANGENEUGDEN

Het gemeentebestuur en de Heemkundige Kring van Zutendaal nodigen u van harte uit op de tentoonstelling over Martin Vangeneugden, één van de grootste sportfiguren uit de geschiedenis van Zutendaal. Martin won in de jaren ‘50-’60 o.a. 6 ritten in de Tour de France en hij viert op 21 januari 2012 zijn 80e verjaardag. De expositie vindt plaats op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2012 in het cultuurcentrum van Zutendaal, telkens van 14.00u tot 17.00u. Een nieuwe uitgave van het heemkundig tijdschrift ‘Stoppels’ die volledig gewijd werd aan de carrière van Martin Vangeneugden is te koop tijdens de openingsuren.

Feestloket in de schijnwerper. Het Feestloket van Zutendaal is een nieuw onderdeel in de burgergerichte dienstverlening van de gemeente. • Wie kan hier terecht? Elke burger of vereniging die een evenement, een fuif, een wedstrijd, een feest, een markt, … wil organiseren. • Wat kan je verwachten? Je hebt één aanspreekpunt dat voor jou alle aanvragen en nodige formulieren verzamelt, behandelt en opvolgt. • Waar ligt het Feestloket? Je vindt ons op de dienst vrije tijd van het gemeentehuis, Oosterzonneplein 1. • Wanneer kan je bij ons terecht? Wij vragen vriendelijk om een afspraak te maken, dit om wachttijden te vermijden. Een afspraak maken kan telefonisch op 089 62 94 56, via e-mail: feest@zutendaal.be of ter plaatse aan de balie. • Waarom bieden we deze dienst aan? Om een snelle en efficiënte behandeling van jouw dossier te garanderen en je een aantal tips aan te bieden bij de organisatie van jouw evenement. Wij hopen je in 2012 te mogen begroeten. Meer info en digitale formulieren? Surf naar www.zutendaal.be > Feestloket oosterzon januari 2012 >> 11


>> Dansmomenten met OKRA << OKRA swingt ook verder in het nieuwe jaar! Wekelijks kan men deelnemen aan lijndansen (vooral) of koppeldansen. Op lijndans staat geen leeftijd, het kan voor jong en oud, zet aan tot bewegen en is zeker niet belastend voor spieren en gewrichten. De deelnemers staan in “lijn” opgesteld, men danst zonder partner op eigentijdse muziek. Wanneer

: elke maandag van 13.15u tot 14.15u (1x/maand lesgever - begeleiding vanuit OKRA)

Waar

: Parochiecentrum, Schoolstraat 2

Deelname

: € 2/dansmoment

Voor meer info: Maria Kusters-Stulens 089 61 15 24 en/of Ria Wijnants-Ghijsen 089 61 45 60 Tip: wekelijks een uurtje dansbewegingen kan misschien wandelen en fietsen vervangen in de winterperiode of slechte weersomstandigheden!

Zondag 15 januari 2012 Bezoekerscentrum Lieteberg

Winterwandeling met ontbijt Januari, de eindejaarsfeesten liggen nog vers in het geheugen. De wind blaast koud en ongenadig. Het regent of sneeuwt… Een tijd om gezellig warm thuis te zitten… Of misschien juist niet! Kom uit je warme nest, trek je winterjas en wandelschoenen aan en haal een frisse neus op onze eerste winterwandeling van 2012. Na een stevig en gezond ontbijt in de cafetaria van het Bezoekerscentrum Lieteberg neemt de gids je mee voor een wandeling van een 5-tal km. Het ontbijt bestaat uit een koffiekoek, broodjes, beleg, boter, confituur,… aangevuld met een stukje fruit, yoghurt en twee (niet-alcoholische) dranken naar keuze. Prijs voor de wandeling + ontbijt: 12,00 € per persoon

Sportacademie

Ontbijten kan vanaf 9.00u De wandeling start om 10.30u Inschrijven is verplicht en kan via info@lieteberg.be of 089 25 50 60 tot uiterlijk 11 januari 2012. (Opgelet! max. 46 pers.) De inschrijving is pas geldig bij contante betaling vooraf in het bezoekerscentrum of na overschrijving op rekeningnummer 784 5524272 51 (vóór 10/01/2012). Vermeld bij de mededeling je naam + winterwandeling. Wij hopen u te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar.

Kleuterturnen

Info en inschrijving

Springen, kruipen, rollen, huppelen, klimmen, spelen, winnen, verliezen, beurt afwachten,... Iedere les weer ontdekken en ontwikkelen de kleuters op een speelse manier hun sociale en motorische vaardigheden.

• Inschrijving is geldig na het storten van het gevraagde bedrag op rek. nr. 091-0187274-93 met vermelding van de naam van het/de kind/kinderen en de gekozen sport. Gelieve dit ook telefonisch 089 62 94 39 of via mail sportdienst@zutendaal.be door te geven aan de sportdienst. • Alle deelnemers zijn verzekerd. • Tijdens schoolvakanties of feestdagen is er geen les!

Leeftijd: 3- tot 6-jarigen. Data: 19+26/1, 1+8+15+29/2, 7+14+21/3/2012 Uur: woensdag van 14.00u tot 15.00u Waar: sporthal De Blookberg Deelnameprijs: 22 euro voor een reeks van 9 lessen Nota: draag steeds gemakkelijke sportkledingschoenen

oosterzon januari 2012 >> 12

en


Nieuw subsidiereglement duurzaam wonen GAOZ Het nieuwe gemeentelijke subsidiereglement duurzaam wonen is goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2012 is dit reglement geldig in alle GAOZ-gemeenten, Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal. Duurzaam bouwen en wonen Het nieuwe reglement stimuleert twee dingen: de energetische renovatie van bestaande woningen en het toekomstgericht concreet aanpasbaar – bouwen. Het moedigt aan om nieuwe, zeer energiezuinige woningen te bouwen. Met het nieuwe reglement bieden de GAOZ-gemeenten een antwoord op acute noden. Vele Zutendaalse gezinnen zijn minder geneigd om te investeren in energiebesparende maatregelen als er geen (isolatie)premies zijn.

Doelgroep Het nieuwe reglement is alleen bedoeld voor particuliere wooneenheden: een privé-woning of appartement. Bedrijven of verenigingen kunnen hier dus geen gebruik van maken.

Welke investeringen? Concreet: het nieuwe reglement ”duurzaam wonen” voorziet in een subsidie voor investeringen die thuishoren onder volgende rubrieken: • energiezuinig (ver)bouwen • waterbesparende maatregelen • aanpasbaar (ver)bouwen Al gekende en eerder gesubsidieerde maatregelen steken in een nieuw kleedje. Andere soorten investeringen zijn aan de lijst toegevoegd. Daarmee spelen we bijvoorbeeld in op de nood aan een dakisolatiepremie. Er zijn subsidies voor zonneboilers, isolerende beglazing, daken zoldervloerisolatie. Ook een groendak, een energiescan, een regenwaterput bij bestaande woningen tellen mee. Nieuw: u krijgt een subsidie om een meegroeiwoning of een zorgwoning (zowel voor nieuwbouw- als renovatiewerken) te bouwen. U wil eerst advies om uw woning aan te passen? De subsidie voorziet dat ook. Zo stimuleren de GAOZ-gemeenten bewoners om te investeren in nieuwe duurzame woonvormen die het mogelijk maken om bewoners zo lang mogelijk en comfortabel in hun woning te laten wonen.

Puntensysteem In het nieuwe reglement bepaalt een puntensysteem het bedrag van de subsidie. Dit systeem biedt heel wat voordelen: het bedrag van de subsidie gaat exponentieel omhoog naargelang je meer investeringen doet.

Hoe zit het dan in mekaar? • Elke actie vertegenwoordigt een bepaald aantal punten • U krijgt de subsidie als u een minimum aantal punten verzamelt • Zo kan het gebeuren dat u eerst meerdere investeringen moet doen om recht te hebben op een premie

Een voorbeeld: Een koppel uit Zutendaal besluit zijn woning te verbouwen, om zo de zorg van de grootouders op zich te nemen. Dit staat voor 45 punten, hetgeen 1.150 euro oplevert. Ondertussen besluit het koppel ook nog een regenwaterput (6 punten) te plaatsen en een zonneboiler (8 punten) en tot slot ook dakisolatie (8 punten). Als ze al deze punten verzamelen, is het totaal 67 punten. Dit betekent een bedrag van 2.500 euro. Als deze mensen de punten in twee fasen inruilen, is dat eerst 1.150 euro, en nog eens 850 euro. Ofwel 2.000 euro in totaal. Wachten en punten sparen levert dus meer geld op.

Uitzonderingen Uitzonderingen op dit systeem vormen: • een energiescan door een erkend auditeur • hoogrendementsbeglazing • een condenstatieketel • dak- of zoldervloerisolatie; • advies “woningaanpassing” door het toegankelijkheidsbureau Voor elk van deze vijf investeringen is er de keuze: meteen de premie uitbetalen of bijhorende punten sparen. Zo krijgt u meer subsidies op het einde van de rit. Eens de premie is uitbetaald, vervallen de overeenkomende punten. Ook hier een voorbeeld: Een jong gezin koopt een bestaande woning, waar heel wat renovatiewerk aan is. Eerst plaatsen ze dakisolatie. In het volgende jaar plaatsen ze hoogrendements-beglazing en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Wat levert hen dat op? • Dakisolatie: 8 punten of 250 euro • Hoogrendementsbeglazing: 10 punten of 300 euro • Een condensatieketel: 6 punten of 200 euro Dit gezin kan ervoor kiezen na elke investering de premie uit te laten betalen. Het verzamelen van de punten levert meer op: 24 punten staat gelijk aan 900 euro. Dat is 150 euro meer dan als u de afzonderlijke premies meteen na de investering aanvraagt.

Praktisch Dit reglement is geldig voor alle investeringen vanaf 1 januari 2012. Dien je aanvraag in bij Lokaal Woonbeleid GAOZ. De volledige tekst van het subsidiereglement en het aanvraagformulier vindt u terug op www.zutendaal.be en op www.woneningaoz.be of u doet een aanvraag bij Lokaal Woonbeleid GAOZ., 089 65 45 72, info@woneningaoz.be. oosterzon januari 2012 >> 13


VWB Zutendaal zo 8/1 vr 13/1 zo 29/1

NIEUWJAARSWANDELING ZUTENDAAL Samenkomst en vertrek: Roelen-Zutendaal om 14.00u Afstand: ca. 8 km LEDENVERGADERING + DIA-AVOND ‘HET JAAR 2011 IN BEELD’ Cultuurcentrum Zutendaal - 19.30u Van 18.00u tot 19.30u: inschrijving voor Wandelweekend 2012 WANDELING STIEMERBEEK WATERSCHEI-GENK Samenkomst: Vijverplein om 13u.40u Afstand: ca. 8 km

Tafeltennisclub SMASH

JAARLIJKS RECREATIETORNOOI

zondag 8 januari 2012 van 13.00u tot 18.00u IN DE GEMEENTELIJKE TURNZAAL

Uittreksel uit het tornooireglement: 1. Er wordt gespeeld in poules 2. Alleen recreatiespelers mogen deelnemen. 3. Een ploeg bestaat uit 2 spelers. 4. Elke ploeg speelt minstens 3 wedstrijden. 5. Een wedstrijd tussen 2 ploegen bestaat uit 4 enkelspelen en 1 dubbelspel. 6. Elke vereniging mag meerdere ploegen inschrijven. Een ploeg moet niet noodzakelijk uit leden van een vereniging bestaan. Zoek een partner en je kan meedoen. De inschrijving is gratis. Het aantal ploegen is beperkt. Zorg dat je tijdig inschrijft. Er is gelegenheid tot oefenen in de turnzaal, elke woensdagavond vanaf 20.00u. Alle deelnemers krijgen de kans éénmalig een jaar lang op woensdagavond gratis recreatief tafeltennis te komen spelen in de club. U kan inschrijven ten laatste op woensdag 4 januari ‘12, ofwel (en liefst) via onze website http://www.ttcsmash.tk/, of via 0478 45 67 88 (Jos Stulens).

Sportdatabank Vlaanderen: unieke gids in het Vlaamse sportlandschap De Sportdatabank Vlaanderen is een realisatie van Bloso voor al wie op zoek is naar een sportclub of sportaccommodatie. Zo bevat de Sportdatabank Vlaanderen praktische informatie (o.a. ligging, aanbod, contactgegevens, ...) over ongeveer 17.000 sportclubs in Vlaanderen die aangesloten zijn bij een erkende Vlaamse sportfederatie. Er werden eveneens heel wat nuttige gegevens opgenomen over sportfederaties, sportdiensten, sportraden, ... en ongeveer 19.000 Vlaamse sportaccommodaties. Deze databank zal in de toekomst nog verder aangevuld worden. Ga zelf eens op ontdekking: www.sportdatabankvlaanderen.be

OKRA Sport Zutendaal Elke dinsdag en donderdag om 13.00u: fietsen (vertrek Vijverplein) Elke donderdag wandelen (vertrek op Vijverplein om 13.30u): Do 5/1 Do 12/1 Do 17/1

Wiemesmeer naar Kattevennen Zutendaal Neerharen

oosterzon januari 2012 >> 14

Seniorensport De Zutendaalse turnvereniging voor senioren organiseert op woensdag 11, 18 & 25/1 turnen om 9.30u in sporthal De Blookberg en op vrijdag 13, 20 & 27/1 aquagym om 11.30u in zwembad De Kimpel in Bilzen. Tijdens de vakanties en op feestdagen is er geen turnen of aquagym. Info: 089 61 21 52 of 089 61 15 50 (voor aquagym: 089 61 32 76)


JEUGD Dag van de jeugdlei(ij)der Naar jaarlijkse gewoonte zet het gemeentebestuur i.s.m. de jeugdraad de jeugdleid(st)ers in de bloemetjes. In 2011 mochten ze genieten van een hapje en een drankje op de leuke deuntjes van Xposure. Het feestje ging door in JH De Kaller met de gelegenheidstappers Sandra (schepen van jeugd) en Eddy en Hilde (jeugddienst).

JH De Kaller 6/1/â&#x20AC;&#x2122; 7/1/ 13/1 21/1 27/1

First Friday: Glow-in-the-dark-Party Kerstboomverbranding Vrijdag-de-13e-Party Casinoavond From Russia with vodka

oosterzon januari 2012 >> 15


Data om te onthouden Ophalen grijze en blauwe zakken: dinsdag 3, 17 en 31 januari Ledigen groene containers: dinsdag 10 en 24 januari Ophalen oud papier en karton: woensdag 25 januari Grofvuilophaling: donderdag 5 januari (na aanmelding en aankoop van stickers)

Nieuwe afvalkalender in de bus ’t Is weer zover. Een jaar is om. Dat wil zeggen dat het tijd is voor een nieuwe afvalkalender met nuttige tips over het recycleren en inzamelen van afval. Ook alle wetenswaardigheden over de afvalinzameling in Zutendaal komen erin aan bod. Wie om een of andere reden voor nieuwjaar geen afvalkalender ontvangen heeft, kan voor een exemplaar terecht op de milieudienst.

Afvalintercommunale bereikbaar via gratis nummer Wie in contact wenst te komen met de afvalintercommunale Limburg.net, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een grofvuilophaling, kan gratis terecht op het telefoonnummer 0800 90 720.

Bosbeheerplan en landschapsplan in uitvoering

Hakhoutbeheer: een eeuwenoude beheervorm

De voorbije maar ook nog de komende maanden gaan de wandelaar, fietser, ruiter of andere bos- en natuurliefhebbers regelmatig werken in uitvoering zien. Het gaat dan om allerhande maatregelen die genomen worden om de verscheidenheid in onze bos- en natuurgebieden te verhogen. Zo worden open plekken gecreëerd om heideontwikkeling mogelijk te maken of jeneverbesstruiken aan te planten, gebeuren freeswerken op kaalkappen om de ontwikkeling van de Amerikaanse vogelkers tegen te gaan en om de spontane verjonging met inheems loofhout te bevorderen, wordt er fors gedund om een gemengd bos te verkrijgen, enz. Eén van de meest spectaculaire maatregelen is het in hakhout zetten van bomen. Op het eerste zicht lijkt het alsof alles kaalgekapt is maar reeds de volgende lente schieten jongen scheuten op uit de stammen. Deze maatregel gaat de komende tijd op verschillende plaatsen toegepast worden in de beekvalleien.

Tot omstreeks de tweede wereldoorlog was het in hakhout zetten van bomen een veel toegepaste maatregel, die de boeren voorzag van stook- en geriefhout. Deze houtkanten en houtwallen waren daarenboven voor de fauna en flora van onschatbare waarde. Door de schaalvergroting in de landbouw verloren deze kleine landschapselementen hun functie en verdween de eeuwenoude hakhoutcultuur van het toneel. De laatste jaren is er echter vernieuwde belangstelling voor hakhoutbeheer. Deze vorm van beheer heeft immers o.a. het voordeel dat de boom niet verdwijnt maar opnieuw uitschiet en zorgt voor meer variatie in het landschap. Wie interesse heeft in hakhoutbeheer of lopende gemeentelijke projecten waarbij hakhoutbeheer wordt toegepast, kan voor informatie terecht bij de milieudienst (089 62 94 28). Voor een theoretische cursus hakhoutbeheer, die op 3 februari 2012 doorgaat in Zutendaal, kan men zich inschrijven bij Inverde (02 658 24 94 – www.inverde.be)

oosterzon januari 2012 >> 16

Oosterzon januari 2012  
Oosterzon januari 2012  

Gemeentelijk infoblad Zutendaal

Advertisement