__MAIN_TEXT__

Page 1

informatie- en nieuwsblad gemeente Wellen | juni 2017 | jaargang 5 | n°21

infrastructuur

veiligheid

in de kijker

in beeld

Maak je pasfoto's in het gemeentehuis

BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Wellen kermis Speelpleinwerking

sporkampioenen

pagina 3

pagina 6

pagina 15

pagina 18


voorwoord

Beste Wellenaar Wellen is een warme gemeente. Dat weten wij, Wellenaren, natuurlijk al lang. En het wordt nu nog eens bevestigd, door onze erkenning als ‘pleegzorggemeente’. Samen met Pleegzorg Vlaanderen engageert Wellen zich om kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen een thuis te bieden. Je leest hierover meer op pagina 3 van deze Wild van Wellen.

burgemeester

ELS ROBEYNS

Met de grote vakantie en enkele bruisende evenementen in het verschiet wordt het de komende weken hopelijk ook vaak figuurlijk warm in Wellen. Verderop ontdek je alles over de opening van ons openluchtzwembad Maupertuus, de jaarlijkse braderie én de kermis. In Wellen kunnen we bogen op een geschiedenis van grote sportkampioenen. Met twee jonge Belgische kampioenen freestyle skiën en een gouden medaille op de Special Olympics zet die traditie zich verder. Op pagina 18 van dit infoblad blikken we terug op de opmerkelijke sportieve prestaties van deze beloftevolle atleten. Alvast een welgemeende proficiat aan Tommy, Lernert en Romy voor hun knappe prestatie! De gemeente Wellen geeft sportieve inwoners graag alle kansen. Daarom breidden we onze sportinfrastructuur onlangs uit: aan recreatiedomein Maupertuus kan je je voortaan uitleven op een nagelnieuwe looppiste. Sportievelingen kunnen er rondjes van maximum 1150 meter afleggen. Meer weten over het openluchtzwembad en de nieuwe looppiste? Spurt dan als de bliksem naar pagina 14. Zo, er rest me nog enkel je een zonnige zomervakantie te wensen. Geniet de komende tijd met volle teugen van de vele activiteiten in onze heerlijke gemeente. Els Robeyns Jouw burgemeester

pagina

8

inhoud p. 3 p. 4 p. 5 p. 5 p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p. 10 p. 11 p. 12 p. 13

infrastructuur bestuur en personeel vrijwilligers in de kijker bouwen en wonen verkeer en veiligheid verkeer & veiligheid Wellbox sociaal huis - ocmw vrije tijd vrije tijd evenementenkalender evenementen in de kijker

p. 14 p. 15 p. 16 p. 17 p. 18 p. 19 p. 20 p. 21 p. 21 p. 22 p. 23 p. 24

pagina

14 2

zwembad Maupertuus in de kijker milieu en duurzaamheid milieu en duurzaamheid sportkampioenen in beeld Wellen in beeld oproepen economie levensgebeurtenissen algemene informatie meldingskaart braderie


infrastructuur

Alle gemeentelijke diensten zullen gesloten zijn op deze zomerse feestdagen

Wellen is een pleegzorggemeente

•maandag 26 juni (kermismaandag) •dinsdag 11 juli (Feest van de Vlaamse Gemeenschap) •vrijdag 21 juli (Nationale feestdag) •dinsdag 15 augustus (OLV Hemelvaart)

Pleegzorg Limburg is dringend op zoek naar extra pleeggezinnen. Om aan de vraag te voldoen, doet Pleegzorg Limburg nu een beroep op de gemeenten. Als de gemeenten extra inspanningen doen, bekomen ze van Pleegzorg Limburg het label pleegzorggemeente. Tot nog toe hebben 35 van de 44 Limburgse gemeenten zo'n erkenning gekregen. 31 mei 2017 ondertekenden ze in het Grand Kaffee van woon- en zorgcentrum Tourmalien op Portavida een charter. Hierin engageren ze zich om mee op zoek te gaan naar pleegouders.

Maak je pasfoto's in het gemeentehuis Dringend pasfoto’s nodig? Haast je dan naar het nieuwe pasfotohokje in het gemeentehuis. Daarin kan je onmiddellijk foto’s maken en afdrukken voor je identiteitskaart, visum of rijbewijs. Het scherm in de photobooth toont je stap voor stap wat je moet doen. Ga je liever niet alleen aan de slag? Dan helpt het gemeentepersoneel je graag verder. Voor zes foto’s betaal je zes euro. Let er op dat je het bedrag gepast insteekt want de photoboot geeft geen wisselgeld terug.

3


bestuur en personeel

College van burgemeester & schepenen burgemeester Els Robeyns T. 012 67 06 44 - elsrobeyns@wellen.be - burgemeester@wellen.be spreekuur: maandag van 18u tot 19u en op afspraak alg. beleid - veiligheid - politie - brandweer - burgerlijke stand & personeel communicatie - informatie - inspraak - ICT - ruimtelijke ordening & wonen schepen Johan Cabergs T. 012 67 06 42 - G. 0495 58 64 86 - M. johancabergs@wellen.be spreekuur: maandag van 18u30 tot 19u30 en op afspraak openbare werken - technisch uitvoerende dienst - containerpark schepen Kristien Treunen T. 012 67 06 43 - M. kristientreunen@wellen.be spreekuur: maandag van 16u tot 17u enkel op afspraak mobiliteit en verkeer - milieu & energie - toerisme - tewerkstelling middenstand - landbouw - erfgoed & begraafplaatsen schepen Benny Maes T. 012 67 06 41 - M. bennymaes@wellen.be spreekuur: maandagvoormiddag enkel op afspraak financiën - begrotingen - kerkfabrieken - dierenwelzijn schepen Bèr Thijs T. 012 67 07 18 - M. berthijs@wellen.be spreekuur: dinsdag en woensdag van 11u tot 12u sport - cultuur - jeugd - senioren - bibliotheek - verenigingsleven schepen/voorzitter OCMW Eric Martens T. 012 44 01 60 - M. ericmartens@wellen.be spreekuur: maandag en donderdag van 10u tot 12u sociale zaken - kinderopvang - gelijke kansen - volksgezondheid armoedebestrijding - ontwikkelingssamenwerking

Gemeenteraad De gemeenteraden vinden plaats op de laatste vrijdag van de maand om 20 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Bij uitzondering wordt de datum van de gemeenteraad verplaatst, dit wordt dan duidelijk vermeld in de agenda. Iedereen is van harte welkom op deze openbare zittingen. De week voor de vergadering kan je de agenda raadplegen in de aankondigingskast aan het gemeentehuis. De notulen kan je inkijken op het secretariaat van het gemeentehuis. De agenda, de toelichting en de verslagen vind je ook op de website www.wellen.be (bestuur & diensten/bestuur/gemeenteraad).

4

Na ruim 27 jaar trouwe dienst ging Monique Vanbergen op 1 mei met pensioen. Het zal behoorlijk wennen zijn om niet langer met twee ‘Moniquen’ op de dienst stedenbouw te zitten ... Louis Neven, ploegbaas van de technische dienst, ging op 1 mei ook met pensioen na net geen 35 jaar in dienst te zijn geweest. We willen Monique en Louis graag bedanken voor hun jarenlange inzet en wensen hun een mooie pensioentijd toe. Geniet ervan!


bouwen en wonen

Zonnekaart Hoe scoort jouw dak voor zonne-energie

vrijwilligers in de kijker

Dankzij onze peters en meter ben je nooit meer de weg kwijt Onze gemeente heeft veel te danken aan haar enthousiaste vrijwilligers. We zetten hen dan ook graag in de bloemetjes: Sinds dit jaar leiden Eddy en Brenda Schepens jouw wandelingen in goede banen. Zij zijn fervente wandelaars die de prachtige natuur en de mooie wandelroutes van Wellen weten te appreciëren. Zij controleren nauwgezet de bewegwijzering van alle Wellense wandelroutes en geven eventuele gebreken, zoals verdwenen richtingaanwijzers, door aan de gemeente. Zij zijn terecht de peter en meter van het wandelroutenetwerk in Wellen. Heb je zelf iets opgemerkt tijdens een wandeling, mag je dit steeds melden bij Eddy (eddy.schepers@gmail.com) of aan de gemeente (toerisme@wellen.be) René Colson, onze peter van het mountainbikeroutenetwerk neemt al twee jaar lang onze mountainbikeroutes voor zijn rekening. Acht keer per jaar controleert hij of deze er piekfijn bijliggen en alle bordjes nog aanwezig zijn. Bedankt Eddy, Brenda en René!

We analyseerden nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kennen we de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen). Zo kreeg elk gebouw  (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score. Voor gebouwen met een goede score berekenen we automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen! Ga naar www.energiesparen.be/zonnekaart en bereken jouw voordeel in 4 stappen.

Zomerregeling zitdagen Stebo Geen spreekuur op woensdag 26 juli 2017. Stebo zit elke 2de en 4de woensdag van de maand van 9u tot 11u in het gemeentehuis van Wellen. Je wil verbouwen, renoveren of verhuizen? Je hebt hulp nodig bij de voorbereiding van je bouwaanvraag? Je wenst advies rond renovatiepremies, premies voor woningaanpassing, sociale leningen, huursubsidie, enz. Voor gratis premie- en technisch advies kan je een beroep doen op Stebo Wonen. Bert Vandevijver 0475 35 65 80 bert.vandevijver@stebo.be 5


verkeer en veiligheid

BE-Alert:

METEEN VERWITTIGD BIJ

meteen verwittigd bij een noodsituatie

EEN NOODSITUATIE? REGISTREER JE VIA WWW.BE-ALERT.BE

Q16-2569_KANS_crisis_campagne_BE ALERT_Affiche_A5_02.indd 2

BE-Alert

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in onze gemeente, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom kan onze gemeente vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

03/05/2017 16:14

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou verwittigt en de nodige instructies geeft bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert, kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen alle betrokken inwoners snel de nodige aanbevelingen (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand). Officiële, correcte informatie, direct van de bron. BE-Alert gebruikt verschillende kanalen om jou te waarschuwen. Je kan een BE-Alertbericht ontvangen via een sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen.

Laat je waarschuwen, waar je ook bent Een bericht van BE-Alert kan je op twee manieren ontvangen. Een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken kan een alarm verzenden op basis

6

van een adressenlijst. Daarom is het heel belangrijk dat je je inschrijft op Be-Alert. Je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren. Je woont in Wellen en werkt bijvoorbeeld in Brussel? Registreer dan beide adressen en je blijft steeds op de hoogte. Bij een grote noodsituatie, kan er ook een bericht worden uitgestuurd op basis van locatie. Iedereen die fysiek aanwezig is in die zone krijgt dan een sms. Dit systeem is uniek in België. Zo kan je dus ook verwittigd worden als je bijvoorbeeld een dagje aan zee bent, of een uitstap maakt naar de zoo.

Registreer je Je kan je heel gemakkelijk registreren op www.be-alert. be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Inschrijven is volledig gratis. Schrijf je vandaag nog in!


verkeer en veiligeid

Hulpverleningszone

Zuid-West Limburg

Tips voor veilig barbecueën Samen met de grasmaaier komt ook de barbecue deze tijd van het jaar weer het tuinhuis uit. Elke barbecue staat garant voor lekker smullen en bakken plezier. Laat jouw gezellige avond dan ook niet vergallen door een incident dat je makkelijk had kunnen vermijden. Staat er een barbecuefeestje op je agenda? Lees dan zeker deze drie tips voor een veilige barbecue.

Wespennest gespot? Meld het aan de brandweer Heb je veel last van wespen in en rond je huis? Dan hangt er misschien een wespennest onder je dakpannen, op zolder of in de tuin. Wespennesten zijn veel te gevaarlijk om zelf te verwijderen. Als je er een ziet, laat je ons dat best weten via: •het online meldformulier op www.zuidwestlimburg. be/wat-kunnen-we-voor-je-doen/wespennest-melden. •telefonisch via het nummer 011 24 88 01.

meer info: Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Willekensmolenstraat 120, 3500 Hasselt www.zuidwestlimburg.be

De lokale politie Kanton Borgloon voert regelmatig snelheidscontroles uit op verschillende locaties in Wellen. De metingen gebeuren in beide rijrichtingen. Overzicht van de resultaten van 1 maart t.e.m. 30 april:

Beursstraat

50

6

1013

329

32.48 %

Stw.Borgloon

70

1

283

102

36.04 %

Russelt

70

1

26

0

0%

Veerstraat

50

1

377

92

24.40 %

Bosstraat

50

1

81

9

11.11 %

10

1780

532

29.89 %

TOTAAL

# overtredingen

% overtredingen

straat

# gecontroleerde voertuigen

3. Laat de barbecue volledig afkoelen •gebruik zand of water om je barbecue te doven (let op: ook het zand blijft nog urenlang gevaarlijk heet) •verplaats nooit een nog brandende barbecue •ruim de assen pas op als deze helemaal afgekoeld zijn

Snelheidscontroles in Wellen

# controles

2. Wees voorzichtig bij het aanmaken van het vuur Bij een barbecue op kolen: •gebruik geen brandstof, maar speciale aanmaakblokjes, -pasta of -gel •blaas nooit in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier Bij een gasbarbecue: •controleer of de gasfles correct aangesloten is en stabiel staat •zet de gasfles uit de buurt van je gasten

toegelate snelheid

1. Installeer de barbecue correct •zet de barbecue op een stevige, vlakke en horizontale ondergrond •vermijd dat er vonken overspringen op partytenten, planten, parasols, tafellakens en licht ontvlambare materialen (kleding, haren) •hou een brandblusser of emmer zand bij de hand zodat je snel kan blussen indien nodig

Op de website vind je ook: • info over hoe de brandweer te werk gaat bij het verwijderen of vernietigen van een wespennest • tips om wespen zelf op een milde, dier- en milieuvriendelijke manier op afstand te houden

7


8


Sociaal Huis

Opvoedtip: Alleen leren spelen

25 jaar Horizont en Rap op Stap

Mijn dochtertje (1 jaar) vraagt de hele dag door aandacht en kan heel moeilijk alleen spelen. Ze wil voortdurend opgetild worden, bij mij zijn… Ik kom amper aan het huishouden toe. Hoe kan ik haar stimuleren om wat zelfstandiger bezig te zijn?

Horizont en Rap op Stap Limburg (twee organisaties die ervoor zorgen dat ook mensen met een klein budget er eens tussenuit kunnen) blazen dit jaar respectievelijk 15 en 10 kaarsjes uit. Reden genoeg om te feesten dus. Op woensdag 24 mei 2017 hielden beide organisaties een groots verjaardagsfeest in Bokrijk. Gratis toegang tot het openluchtmuseum, een springkasteel, grime, … niets was de feestneuzen te veel. De L&M band en Peter Van Laet zorgden voor de knallende afsluiter van een prachtige dag.

Een persoontje los van mama of papa Het gevoel hebben een hele dag met je kind bezig te moeten zijn, kan zwaar wegen. Toch is dat op de leeftijd van je dochter zeker niet ongewoon. Ze merkt stilaan dat ze een eigen persoonlijkheid heeft maar moet zich nog losmaken van jou. Op dit moment zoekt ze bij jou nog veiligheid en geborgenheid en is het voor haar nog moeilijk om de wereld daarbuiten in haar eentje te verkennen. Eigen tempo Alleen spelen is op eenjarige leeftijd nog heel moeilijk. Elk kind ontwikkelt dat in zijn eigen tempo en heeft ook een eigen temperament. De ene zal dus al wat sneller alleen op verkenning gaan terwijl andere kinderen zoals jouw dochter wat langer dicht bij mama of papa willen blijven. Hoewel haar aanhankelijkheid nog heel gewoon is, wil dat niet zeggen dat jij als volwassene haar de hele dag bezig moet houden. Er zijn immers nog andere dingen die moeten gebeuren en het is heel terecht dat je wil dat je dochter zich op die momenten leert bezig houden. Evenwicht zoeken Een goede strategie is om een evenwicht te zoeken tussen aandacht geven enerzijds en grenzen stellen anderzijds. Door af en toe mee te spelen kan je haar op weg zetten. Maar op andere momenten kan je proberen haar te negeren. Je kan naar haar toe verwoorden dat je weet dat ze dit moeilijk vindt maar dat het nu eenmaal niet anders kan. Ook een hulp kan zijn om een speelhoekje in te richten dicht bij jou. Terwijl jij bezig bent, kan je met haar praten. Je kan haar betrekken bij wat je doet, vertellen waar je mee bezig bent of haar net als jij een stofdoekje geven of een lade met plastic potjes of houten lepels zodat ze net als jij kan ‘poetsen en opruimen’? Hoewel het vanzelfsprekend en natuurlijk lijkt, is spelen toch iets dat een kind moet leren. Met jouw hulp en jouw grenzen zet je dochter alvast een stap in de goede richting Wil je even praten over de opvoeding van je kind? Dan ben je altijd welkom bij een medewerker van de Opvoedingswinkel. Cathy Dechesne 0493 25 18 74 cathy@opvoedingswinkelhaspengouw.be Spreekuur Opvoedingswinkel in Wellen dinsdag van 9u tot 11u (even weken) dinsdag van 14u tot 16u (oneven weken) De Hartediefjes / Huis van het Kind Dorpsstraat 27 - 3830 Wellen

Zitdagen Rap op Stap in Wellen Rap op Stap helpt bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget. Vrijetijdsbesteding voor jou en je gezin, familie of vrienden: een daguitstap, culturele uitstap, vakantie of een sportieve activiteit. Steeds op maat en wanneer jij wil! Rap op Stap heeft in het Sociaal Huis / OCMW van Wellen zitdagen op: •woensdag 14 juni 2017 van 9u tot 12u •woensdag 9 augustus 2017 van 9u tot 12u •woensdag 11 oktober 2017 van 9u tot 12u •woensdag 13 december 2017 van 9u tot 12u meer info: www.horizontvzw.be/site/rap_op_stap

Budg€tpret voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar In het kader van ‘de week van het geld’, leerden de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van vrije basisschool De Bron verstandig met hun centen omgaan. Samen met twee maatschappelijke werksters van OCMW Wellen speelden ze het spel Budg€tpret. Door in kleine groepjes een fictieve uitstap te organiseren, leerden de kinderen samen een budget beheren. Bovendien spitst het spel zich ook toe op gezonde tussendoortjes, de voordelen van sparen en het vergelijken van prijzen.

9


vrije tijd

wandelen en fietsen in Wellen

Met Keep on Running blijf je lopen

De toeristische dienst stelt enkele wandel- en fietskaarten van Wellen en de Limburg Vakantiegids 2017 gratis ter beschikking:

Wild van fietsen

Na ‘start to run’ belanden de loopschoenen bij velen opnieuw in de kast. In groep hou je je loopgewoonte veel gemakkelijker in stand. Loop daarom mee met Keep on Running, een initiatief van de BokkenrijdersRun. Alle deelnemers lopen op eigen tempo en in een aangename sfeer.

Lokale fietsroute ’De Bokkenrijders achterna’ Deze fietsroute is ± 26 km lang en dompelt je onder in de legende van de Bokkenrijders.

Wild van wandelen

Voor wie? Iedereen die al vijf kilometer kan lopen. Wat? Je loopafstand verlengen van vijf naar tien kilometer en sneller leren lopen.

Wandelroutenetwerk Bokkenrijders Dit netwerk bestaat uit 7 wandelroutes (van 3,5 km tot 10 km), grotendeels over veldwegen. Je kan probleemloos overschakelen van de ene naar de andere wandelroute en zo de totale afstand van de wandeling aanpassen. De wegen zijn meestal goed begaanbaar, maar zorg voor alle veiligheid toch voor stevig, waterdicht schoeisel.

Limburg Vakantiegids 2017 Wil je weten wat je allemaal in Limburg kan beleven? Dan is dit boek een aanrader. 295 pagina's natuur, cultuur, citytrippen, slaap- en eettips, fiets- en wandelroutes en evenementen.

Waar? Op de Finse piste achter de sporthal (Kortestraat 12) en langs de Wellense straten. Hoe? Tien weken lang drie keer per week trainen (maandag en woensdag onder begeleiding en één keer individueel) Wanneer? Inschrijvingen op maandag 19 juni 2017 om 19u15 in de kantine van sporthal De Bloken. Trainingen altijd op maandag en woensdag om 19u30. Prijs? 30 euro voor één jaar lidmaatschap (incl. T-shirt, verzekering en begeleiding). Een gedeeltelijke terugbetaling door je ziekenfonds is mogelijk. Voorinschrijven kan op het rekeningnummer BE94 7350 3241 0314.

meer info: BokkerijdersRun (Appeystraat 36, 3830 Wellen) 0478 99 25 47 info@bokkerijdersrun.be De wandel- en fietskaart zijn ook verkrijgbaar bij verschillende horecazaken en krantenwinkels. meer info: dienst toerisme - toerisme@wellen.be

10


De bibliotheek ruimt op! boekenverkoop Clickpedalen gezinsfietstochten met leuke opdrachten Het project Clickpedalen stippelde in Wellen twee hippe gezinsfietstochten uit. Wat je nodig hebt? Het fietsmapje van Clickpedalen, je fiets, je smartphone of fototoestel én een stel gesmeerde benen. In de fietsmapjes vind je een lange en een korte route, enkele kindvriendelijke vragen en heel wat informatie over de fietstocht.

Onze bibliotheek blijft haar aanbod voortdurend vernieuwen. Omdat al dat nieuwe leesvoer heel wat plaats inneemt, verkopen we onze oudere werken aan een prikje. Dit keer zijn de boeken voor volwassenen aan de beurt. Na de zomer staan er weer heel wat jeugdboeken te koop. Kom dus gerust langs tijdens de openingsuren en vul je collectie aan met enkele prachtexemplaren.

selfiewedstrijd Ben je niet vies van een selfie? Dan is de Facebookwedstrijd van mei t.e.m. september zeker iets voor jou. Maak tijdens je fietstocht een selfie waarop duidelijk een knooppunt te zien is, post je foto op de Facebookpagina van Clickpedalen en maak kans op leuke prijzen. meer info: sportdienst - 012 39 21 77 - sport@wellen.be

Boek je zomerplezier in de bib

Wellen fietst elke woensdag De sportdienst, Sportraad Wellen en Sport Adelt organiseren nog t.e.m. 27 september 2017 een wekelijkse fietstocht. Afstand varieert tussen 20 en 40 km. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom. Deelname en verzekering zijn gratis.

Op zoek naar originele ideeën voor je volgende tuinfeest? Enkele reisgidsen om je vakantie in detail te plannen? Een lijvige thriller die je urenlang in de ban houdt terwijl je languit in je hangmat ligt? In de bibliotheek vind je voldoende materiaal om je hele zomer mee te vullen. Geniet extra lang van je boeken tijdens de zomer In de zomer passen we onze uitleenregeling aan. Je kan meer boeken mee naar huis nemen dan normaal én je mag ze langer bijhouden dan de gebruikelijke drie weken.

wanneer: woensdag van 13u30 tot 16u30 waar: vertrek en thuiskomst aan sporthal De Bloken

Onze sluitingsdagen Ook wij gaan er deze zomer enkele dagen tussenuit: •maandag 26 juni (kermismaandag) •vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli (nationale feestdag en brugdag)

meer info: Rigo Bex - 0496 61 55 79

Tijdens het braderieweekend van vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni gelden onze gebruikelijke openingsuren.

11


evenementenkalender

datum

uur

locatie

Yoga

9u30 - 10u30

sporthal De Bloken

Lijndansen Okra

10u - 11u

danszaal De Zonnekring

Bewegingsschool (6/6)

10u - 11u

sporthal De Bloken

Seniorenzumba

9u30 - 10u30

sporthal De Bloken

Fietsen met Okra

13u30

sporthal De Bloken

badminton+

9u30 - 11u

sporthal De Bloken

kaartclub Okra

14u - 17u

zaaltje naast kerk Ulbeek

Yoga Okra

20u - 21u

danszaal De Zonnekring

15 juni

vr

16 juni

Braderie

za

17 juni

Braderie

zo

18 juni

Braderie

di

19 juni 20 juni

wo

21 juni

Wellen fietst - gemeentelijke fietstocht

13u30 - 16u30

sporthal De Bloken

do

22 juni

Yoga

9u30 - 10u30

sporthal De Bloken

Lijndansen Okra

10u - 11u

danszaal De Zonnekring thv gemeentehuis Wellen

za

24 juni

opening van Wellen kermis met verrassing voor aanwezige kinderen

16u - 2u

zo

25 juni

Wellen kermis

13u - 2u

ma

26 juni

Wellen kermis: alle gemeentelijke diensten gesloten

16u - 2u

Fietsen met Okra

13u30

sporthal De Bloken

Creamoment Okra ism DC Den Dries

13u30 - 16u30

DC Den Dries

badminton+

9u30 - 11u

sporthal De Bloken

kaartclub Okra

14u - 17u

zaaltje naast kerk Ulbeek

Yoga Okra

20u - 21u

danszaal De Zonnekring

Opening Zwembad Maupertuus (enkel bij mooi weer)

10u30 - 20u

Wellen fietst - gemeentelijke fietstocht

13u30 - 16u30

sporthal De Bloken

Yoga

9u30 - 10u30

sporthal De Bloken

Lijndansen Okra

10u - 11u

danszaal De Zonnekring

di

wo do

12

activiteit

do

ma

juni - september 2017

27 juni

28 juni 29 juni

ma

3 juli

Wandelen buiten Wellen met Okra

8u45

sporthal De Bloken

vr

7 juli

Okra presenteert ‘Wellen zingt’ met Festyn - gratis

19u

Gemeenteplein Wellen

di

11 juli

feest van de Vlaamse Gemeenschap: Alle gemeentelijke diensten gesloten!

do

13 juli

Seniorendansen

13u30 - 18u

De Meersche

vr

21 juli

Nationale Feestdag

za

5 aug.

WWC De Bokkerijders: Maupertuustocht

do

10 aug.

Seniorendansen

vr

11 aug.

Cool Down Party

recreatiedomein Maupertuus

za

12 aug.

Cool Down Party

recreatiedomein Maupertuus

ma

14 aug.

Gemeentehuis open!

di

15 aug.

OLV Hemelvaart Bloemenstraat kermis met rommelmarkt

8u - 17u

Bloemenstraat

zo

27 aug.

Rommelmarkt wijk Smisveld

6u - 17u

Wijk Smisveld Ulbeek

di

29 aug.

Bloedafname Rode Kruis

18u - 20u30

JH De Reynaert

zo

3 sep.

Spa-Rob eetdag

di

5 sep.

Bloedafname Rode Kruis

vr

8 sep.

KidzFestival

JH De Reynaert

zo

10 sep.

Open VLD eetdag

De Meersche

do

14 sep.

Seniorendansen

Feestzaal Houtstraat 13u30 - 18u

De Meersche

De Meersche 18u - 20u30

13u30 - 18u

JH De Reynaert

De Meersche


evenementen in de kijker

vrijdag 7 juli

Okra presenteert Wellen Zingt optreden van Festyn vanaf 19u op het Gemeenteplein gratis toegang

Ontdek de Wellbox tijdens de braderie zondag 18 juni van 14u tot 17u

dinsdag 15 augustus

Bloemenstraat kermis met rommelmarkt Bloemenstraat 8u tot 17u (opbouw vanaf 6u) standgeld: 0 - 5m: €5 / 15m - 30m: €10 Meer info en inschrijvingen: René - 0494 68 85 19 Ronald - 0473 11 44 05

Ken jij de Wellbox al? Daarin verzamelt de sociale dienst van OCMW Wellen herbruikbare spullen die we herverdelen onder kinderen die het niet zo breed hebben. Samen met Opvoedingswinkel Haspengouw (Huis van het Kind) en de gemeenteraad van Wellen stellen we je de Wellbox graag voor tijdens de braderie: op zondag 18 juni 2017 ben je van 14u tot 17u van harte welkom op onze stand. Alle kinderen die langskomen krijgen een leuke verrassing.

zondag 27 augstus

Rommelmarkt Smisveld wijk Smisveld Ulbeek 8u tot 17u (opbouw vanaf 6u) standplaats: gratis Meer info en inschrijvingen: Carine - 0494 93 69 91 Elisabeth - 0499 38 24 26 rommelmarktsmisveld

Ook in de zomer dansen de senioren Hou je van dansen en geniet je van muziek uit de goede oude tijd? Kom dan zeker naar de dansnamiddag van de senioren. De toegang is gratis.

tickets en info: www.cooldownfest.be cooldownfest

Wanneer 13 juli, 10 augustus, 14 september, 12 oktober, 9 november, 14 december Waar feestzaal De Meersche, Molenstraat 3, 3830 Wellen Uur van 13u30 tot 17u30 13


zwembad Maupertuus

Mooi weer = buiten zwemmen in Maupertuus ! Van woensdag 28 juni t.e.m. donderdag 31 augustus kan je naar hartenlust komen spetteren in openluchtzwembad Maupertuus. Bij mooi weer is het zwembad open van 10u30 tot 20u. We laten je niet graag voor gesloten deuren staan. Daarom kan je op de Facebookpagina’s van onze gemeente en van zwembad Maupertuus volgen of het zwembad al dan niet open gaat. Zit je niet op Facebook? Dan kan een telefoontje naar het zwembad natuurlijk ook (011 59 74 95).

Word jij de David Guetta of Steve Aoki van zwembad Maupertuus?

Maupertuus krijgt looppiste met 2 lussen Op 6 juni opende de gloednieuwe looppiste aan recreatiedomein Maupertuus. Ben jij van plan om eindelijk aan je conditie te werken? Of zitten er al heel wat kilometers in je benen? De piste is vrij toegankelijk voor iedereen. Bovendien kan je er kiezen tussen de groene lus van 550 meter en de iets langere rode lus van 600 meter. Eindeloos loopplezier gegarandeerd!

14

Wat een zomerse plonssessie nog leuker maakt? Stevige beats op de achtergrond natuurlijk! Elke woensdagnamiddag organiseert onze gemeente een live dj-set aan zwembad Maupertuus. De geluidsinstallatie hebben we al. Nu alleen jouw draaitalent nog. Ben jij een dj en heb je zin om op woensdagnamiddag onze zwemmers van hun sokken te blazen? Stel je dan kandidaat bij de sportdienst sport@wellen.be 012 39 21 77


in de kijker

ermis K n a J t Sin 25 - 26 juni

Sint Jan Kermis

24 -

24-25-26 juni 2017 HOERA!! Bijna grote vakantie. Maar eerst nog Wellen kermis!! Als het weer meevalt, wordt dit zeker en vast een feestweekend voor jong en oud. Het gemeentebestuur wil ook dit jaar alle kinderen van Wellen verrassen met een leuk cadeautje. Zorg dus dat je zeker bij de opening van de kermis kan zijn op zaterdag 24 juni om 16 uur voor het gemeentehuis van Wellen.

Wellen Van zaterdag 24 tot en met maandag 26 juni is het weer Wellen Kermis! De kermis belooft ook dit keer weer ĂŠĂŠn van de hoogtepunten van het jaar te worden. Zaterdag 24 juni om 16u openen we de kermis feestelijk. Voor alle aanwezige kinderen is er een verrassing. Allen op post aan het gemeenteplein! Omstreeks 23u schieten we de kermis letterlijk op gang met een spectaculair vuurwerk. Zondag 25 juni is de kermis volledig verkeersvrij vanaf 13u. Op maandag 27 juni is het gezinsdag. Gezinnen kunnen met hun kinderen op die dag genieten van speciale acties en kortingen. De kermis is verkeersvrij vanaf 16u.

lijke Gemeente

SPEELPLEINWERKING WEEK 1 17/18/19/20/21 JULI 2017

maandag tot vrijdag 13u tot 17u sporthal De Bloken

WEEK 2 24/25/26/27/28 JULI 2017

1,50 euro /dag

WEEK 3 21/22/23/24/25 AUGUSTUS 2017

jongens+ meisjes

De kermis is alle dagen open en verkeersvrij tot 2u. Wij kijken alvast uit naar drie dagen plezier en gezelligheid.

De kinderen worden verdeeld op basis van leeftijd & worden begeleid door ervaren monitoren

tussen 5 en 15 jaar INFO + INSCHRIJVINGEN: jeugddienst Wellen 012 39 21 77 - jeugd@wellen.be - e-loket op www.wellen.be

15


milieu en duurzaamheid

Bacterievuur: een ware plaag voor tuinen en plantages Bacterievuur is een schadelijke plantenziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie ‘Erwina Amylovora’. De ziekte verspreidt zich razendsnel, vooral bij vochtig warm weer of kort na een zomerstorm of hagelbui. Mens en dier hebben er gelukkig geen last van.

Hoe herken je bacterievuur in het najaar? • het zieke schorsweefsel en de stam kleuren donkerpaars • het onderliggende weefsel kleurt roodbruin tot oranje • verdroogde bladeren en vruchtjes blijven aan de verdorde twijgen hangen tijdens de winter • op grote takken en de stam zijn overwinteringskankers zichtbaar

Hoe herken je bacterievuur in het voorjaar? • bloesems verwelken, verschrompelen en verdorren • het zieke twijgweefsel is waterachtig en voelt kleverig aan • jonge vruchtjes kleuren zwart en verdrogen • bladeren verwelken, kleuren vaalgroen (nadien roodbruin tot zwart) en hangen slap aan de twijgen • de top van de zieke twijg krult om en verdort • op de zieke delen kunnen witte tot geelwitte slijmdruppels verschijnen

Welke planten zijn kwetsbaar? Perenbomen zijn het gevoeligst voor deze ziekte. Ook appelbomen, kweepeer en mispel kunnen geïnfecteerd geraken. Andere tuin- en landschapsplanten die gevoelig zijn voor bacterievuur zijn dwergmispel (Cotoneaster), vuurdoorn (Pyracantha), Japanse sierkwee (Chaenomeles), glansmispel (Photinia Davidiana), meidoorn (Crataegus), lijsterbes (Sorbus) en het krentenboompje (Amelanchier). Hoe bestrijd je bacterievuur? • controleer je planten regelmatig op infecties, vooral in de periode van begin april tot eind augustus • onderhoud gevoelige planten door ze regelmatig te snoeien • bestrijd elke ziektehaard door terug te snoeien tot minstens 50 cm onder de laagste infectieplaats of zet af tot tegen de grond • ontsmet snoeimateriaal geregeld met bleekwater of Dettol (maximale verdunning van 1/10) • verwijder snoeiafval snel, bv. door het te verbranden Waar kan je bacterievuur melden? Aarzel niet om contact op te nemen met het meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV): info.lim@favv.be of 011 26 39 84. Er komt dan een deskundige langs om een staal te nemen en verdere richtlijnen te geven om de infectie te bestrijden. Deze dienstverlening is gratis.

meer info

16

Provincie Limburg Dienst Landbouw en Platteland Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt T. 011 23 74 48 M. landbouw@limburg.be

Proefcentrum Fruitteelt Fruittuinweg 1 - 3800 Sint-Truiden T. 011 69 70 80 M. info@pcfruit.be

Milieudienst gemeente Wellen Dorpsstraat 25 - 3830 Wellen Karolien Brauns T. 012 67 07 06 M. milieu@wellen.be


milieu en duurzaamheid

Veranderen van energieleverancier kost geld:

Hoe helpt jouw taxushaag in de strijd tegen kanker? In het snoeisel van taxus zit baccatine, een grondstof die men gebruikt bij de productie van geneesmiddelen tegen kanker. Jij kan helpen in de strijd tegen kanker door je taxussnoeisel tussen 13 juni en 16 september 2017 gratis binnen te brengen in je recyclagepark.

mythe of waarheid? 16% van de Vlamingen denkt dat je bij het overstappen naar een andere energieleverancier een verbrekingsvergoeding moet betalen. Dat is echter niet het geval. Veranderen van leverancier is helemaal gratis: je nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met je huidige leverancier. Het enige wat jij moet doen, is een nieuw elektriciteits- en/of aardgascontract afsluiten. meer info: Voor tips rond energie: www.vreg.be Voor een overzicht van alle mogelijke elektriciteits- en aardgascontracten: www.vtest.be

Onze gemeente en Limburg.net ontvangen een vergoeding voor het ingezamelde taxusafval, waarvan de opbrengst wordt geschonken aan verschillende Limburgse projecten in verband met kankerbestrijding. Aan welke voorwaarden moet het snoeisel voldoen? • jong alleen het eenjarige snoeisel (takken tot 30 cm) van de taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. • zuiver hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. • vers het snoeisel moet zo snel mogelijk gedroogd worden. Breng het dus zo snel mogelijk naar het recyclagepark. • droog zorg ervoor dat je taxushaag volledig droog is voor het snoeien en dek je snoeisel af voordat je het naar het containerpark brengt.

Doe dus mee met deze inzamelactie en ondersteun de strijd tegen deze levensbedreigende ziekte.

Zonder is gezonder: help Wellen pesticidevrij houden Al twee jaar gebruiken onze openbare diensten geen pesticiden meer bij het onderhoud van parken en terreinen. Om het milieu te besparen, zijn dergelijke schadelijke stoffen verboden op het openbare domein. Daarom zie je onze groendienst geregeld onkruid aanpakken met een bosmaaier of brander. Om de ondergrond van onze gemeente gezond te houden, volstaat het natuurlijk niet om alleen het openbare domein pesticidevrij te houden. Zitter er ongewenste beestjes in je tuin? Wil je je oprit of terras spik en span houden? Kies dan voor even goed werkende, milieuvriendelijke alternatieven.

Praktische tips daarrond vind je op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

17


sportkampioenen in beeld

2 Wellenaren Belgisch kampioen in de Franse sneeuw Wellenaren Lernert Asnong en Romy Dedry drukten hun stempel op de zestiende editie van het Belgisch kampioenschap freestyle skiën en snowboarden in Les 2 Alpes. Romy greep twee keer goud bij de dames, zowel in de skidiscipline Slope Style (een afdaling bezaaid met obstakels en jumps) als Big Air (een enorme sprong waarbij deelnemers ettelijke seconden in de lucht hangen). Lernert Asnong gleed op zijn snowboard naar een schitterende eerste plaats in Slope Style en een mooie tweede plaats in Big Air.

Tommy Van Langenhove schitterde op de Special Olympics Tommy Van Langenhove uit Ulbeek heeft deelgenomen aan de Special Olympics tijdens het hemelvaartsweekend van 25 t.e.m. 27 mei. Hij nam maar liefst 3 medailles mee naar huis: • goud voor 25 meter vrije slag • brons voor 25 meter schoolslag • brons voor 50 meter vrije slag 18


Wellen in beeld 20/05 Teen Spirit 6/05 Kidzdag

28/05 Bokkenrijdersrun - Kidsrun

Kevin Knapen en de kunst van de Bonsai

11/05 netbaltornooi voor senioren

Bij ‘Bonsai’ denk je ongetwijfeld aan een typisch Japanse boom in een bloempot. Wellenaar Kevin Knapen toont ons graag dat je ook met inheemse boomsoorten een Bonsai kan kweken. Al bijna tien jaar houdt hij zich gepassioneerd bezig met het verzorgen en vormen van allerlei Bonsaiboompjes. Het is volgens hem hoog tijd dat het brede publiek deze kunstvorm wat beter leert kennen. Op de foto zie je een van Kevins pronkstukken: een Bonsaiberk. meer info: kevin.knapen@telenet.be

Leerlingen VBS Ulbeek zetten talenten in voor het goede doel Tijdens de veertigdagentijd ging lagere school VBS Ulbeek aan de slag met het project ‘Mana ni Taba’ van Broederlijk Delen. Aan de hand van allerlei opdrachten, verhalen en een film leerden de leerlingen heel wat bij over het leven van kinderen in Burkina Faso. Tijdens de speeltijden brachten ze als volleerde verkopers onder meer zelfgebakken wafeltjes, cakejes, pannenkoeken, soep, hotdogs en vers fruit aan de man. Het mooie eindbedrag van 838 euro wordt verdeeld onder Broederlijk Delen en 12-12. Bekijk de foto’s op www.sg-zevensprong.be/gvbsulbeek. 19


oproepen

Provincie Limburg organiseert gratis opleiding voor burenbemiddelaars Tolerantie voor de medemens is een mooie deugd. In onze samenleving lijkt het echter steeds moeilijker om op een begripvolle manier met elkaar te communiceren. Kleine discussies monden al snel uit tot zware conflicten. Efficiënte burenbemiddeling kan heel wat van die conflicten vreedzaam in de kiem smoren. Of het nu gaat om ruzies over geluidshinder, geurhinder, huishoudelijk en tuinafval, aanplantingen, hinderlijk en gevaarlijk parkeren, (verbale) agressie, … Burenbemiddelaars herstellen de communicatie tussen buren en gaan samen met hen op zoek naar een duurzame oplossing. Hoe burenbemiddelaar worden? Ben jij sociaal aangelegd en wil je de Wellenaars graag helpen bij eventuele burenconflicten? Stel je dan kandidaat voor de opleiding tot burenbemiddelaar van de Provincie Limburg. De opleiding is volledig gratis en gaat door op 4, 5, 11 en 12 september 2017 in het PLOT in Genk (Marcel Habetslaan 7). meer info: Daisy Schepers 011 49 44 30 Daisy.schepers@pzloon.be

Haal de wereld in huis… en word gastgezin van een AFS-wereldstudent AFS is een educatieve uitwisselingsorganisatie die jongeren en gezinnen interculturele leerkansen biedt. Het is de eerste organisatie die een omkaderd en uitgewerkt programma voor gastgezinnen ontwikkelde. In augustus verwelkomt AFS in Vlaanderen opnieuw 180 jongeren van over de hele wereld. De AFS-studenten verblijven een jaar in een gastgezin, gaan hier naar school en leren alle facetten van onze cultuur kennen. Wie kan gastgezin worden? Zolang je over een gezonde portie nieuwsgierigheid beschikt, geïnteresseerd bent in andere culturen en graag met jongeren omgaat, ben jij het gezin dat wij zoeken. Alleenstaanden, holebi-koppels, mensen zonder kinderen, tweeverdieners in het hartje van de stad of gepensioneerden op het platteland … alles kan, alles mag. Wat mag je verwachten als gastgezin? Deelnemen aan het beleefprogramma zorgt voor extra leven in de brouwerij. Je komt in contact met enthousiaste jongeren uit alle hoeken van de wereld en leert veel nieuwe mensen kennen die een gelijkaardige ervaring beleven of al beleefd hebben. Bovendien sta je er nooit alleen voor. Onze ervaren vrijwilligers en stafleden begeleiden je vóór en tijdens dit avontuur. Meld je dus snel aan als gastgezin en haal de wereld in huis.

Zet jouw evenement in de kijker ! Stuur voor 20 augustus 2017 een mail naar evi.wijnants@wellen.be met uitleg over de activiteit die je organiseert en wij publiceren deze in de evenementenkalender van het volgende infoblad Wild van Wellen dat midden juni wordt verspreid. Wij plaatsen deze activiteit dan ook in de agenda van www.wellen.be.

20

meer info: AFS Vlaanderen 015 79 50 10 beleef@afs.org www.afsvlaanderen.be/gastgezin


economie

levensgebeurtenissen Geboorten

Shop je korting bijeen met de ‘Shop in Wellen’ -kaart Heb jij jouw ‘Shop in Wellen’-kaart al geregistreerd? Die kaart zet al je aankopen bij de deelnemende handelaars om in punten. Elke honderd punten leveren je één euro korting op bij een deelnemende handelaar naar keuze. Dankzij dit initiatief van de Wellense Middenstand was shoppen in Wellen nog nooit zo leuk én voordelig. Klaar om punten te sparen in Wellen? Registreer je persoonlijke ‘Shop in Wellen’-kaart dan op één van deze drie manieren: 1. online via www.qualiet.com/nl/shop-in-wellen 2. bij een deelnemende handelaar 3. via de ‘Shop in Wellen’ app Meer info: www.wellensemiddenstand.be

De Wellense cadeaubon!

De Wellense cadeaubon is te koop bij de dienst toerisme in het gemeentehuis, tijdens de openingsuren. Op de cadeaubon wordt een bedrag naar keuze ingevuld. De bon kan bij de Wellense handelaars worden ingeruild. dienst toerisme - 012 67 07 10 - toerisme@wellen.be

25.03.2017 23.03.2017 29.03.2017 29.03.2017 14.04.2017 23.04.2017 23.04.2017 30.04.2017 01.05.2017 02.05.2017 27.05.2017

AtillaCroonenborghs Gokbekir Hamza Cherroud Yousef Alshemmary Ellemieke Neven Lou Derweduwen Alexander Baptist June Martens Helena Vandenhoudt Danté Stas Stephen Mellen Thea Hendricx

Huwelijken 22.04.2017 29.04.2017 06.05.2017 06.05.2017 27.05.2017

Petra Boonen en Bart Beckers Brenda Raedts en Davy Smets Alexandra Hochstenbag en Frank Raskin Tekla Vancleynenbreugel en Yolan Bamps Nele Quintiens en Yurie Neven

Overlijdens 13.04.2017 16.04.2017 29.04.2017 01.05.2017 06.05.2017 14.05.2017 18.05.2017 02.06.2017

Maria Peyffers Joseph Goffings Jean Wintmolders Guy Distels Nathalie Clerx Jeannine Leenaerts Irma Vandermeeren August Vanhaeren

Gouden Huwelijksverjaardag

02.05.2017 Marguerite Nulens en Roger Morrhaye 14.04.2017 29.04.2017 02.05.2017 19.05.2017 22.05.2017 31.05.2017

Bertha Vandersmissen en Roger Knapen Juliette Vanderstraeten en André Timmermans Jeannine Vossius en Antoine Lenaerts Paula Vandenrijn en Jean Vreven José Vanderstraeten en Theo Awouters Mady Goignard en Guido Stas

Diamanten Huwelijksverjaardag 31.05.2017 Hubertina Schorpion en Hugo Vanstraelen 04.06.2017 Paula Engelbosch en Fred Decauter

Briljanten Huwelijksverjaardag

Jouw onderneming op www.wellen.be?

De gemeente biedt alle Wellense handelaars en ondernemers de kans om hun gegevens te publiceren op www.wellen.be. Stuur een mail met de naam van jouw bedrijf - omschrijving activiteit - adres - telefoon - fax - e-mail - website - openingsuren - (eventueel) logo naar naar evi.wijnants@ wellen.be. 31.05.2017 Françoise Houbrechts en Luciaan Houbrechts

21


algemene informatie ALGEMENE INFORMATIE Openingsuren Openingsurengemeentelijke gemeentelijkediensten diensten Wachtdiensten Tandartsen Tandartsen

De telefonisch Dewachtdienst wachtdienst voor voor Limburgse tandartsen is bereikbaar bereikbaar via het centraal tandartsenwachtnummer via het centraal tandartsenwachtnummer 0903 39 969 090/ 33 99 69 op zaterdag, zondagvan en9u feestdagen op zaterdag, zondag en feestdagen tot 18u. van 9u tot 18u.

Huisartsen Huisartsen De huisartsenwachtkring Kortessem - Wellen - Wimmertingen

De wachtdienst huisartsen is telefonisch bereikbaar is bereikbaar via voor het centrale oproepnummer 0903 99 686 via het centrale huisartsenwachtnummer 011/ 23 28 (€ 1,5/min.) 25.

Osteopaten Limburg Osteopaten Centraal oproepnummer: Limburg 011 42 93 19 Centraal oproepnummer: 011/ 42 93 19

Apotheken regio Alken, Borgloon, Kortessem, Apotheken St.-Lambrechts-Herk regio Alken, enBorgloon, Wellen Kortessem, Sint-Lambrechts-Herk De apotheek van wacht isenvan Wellen dienst tot 22u. De apotheek van wacht is van dienst tot 22u. Na 22u kan je bellen Om denaar apotheek 090/ 39van 99 10. wacht Je wordt voor dan 22uverbonden te kennenmet kaneen je callcenter terecht: dat je kan doorschakelen naar de apotheek van wacht. • bij jouw apotheker hangt de wachtdienst uit • op de website www.apotheek.be Rechtstreeks • telefonisch naar opde hetapotheek nummergaan 0903heeft 99 000 geen(€zin: 1,5/min.) zonder telefoon vooraf wordt er niet opengedaan. Rechtstreeks naar de apotheek gaan heeft geen zin: Om zonder de apotheek telefoon vooraf van wacht wordt voor er niet 22u opengedaan. te kennen kan je terecht: • De bij apotheek jouw apotheker: van wacht daarvoor hangt22u de wachtdienst en na 22uuitis niet • noodzakelijk op de website dezelfde! www.apotheek.be • telefonisch op het nummer 090/ 39 99 10 Na (betalend! 22u kan je1,5 bellen euro/min.) naar 090 39 99 10. Je wordt dan verbonden met een callcenter dat je kan doorschakelen De naar apotheek de apotheek van wacht van voor wacht. 22u en na 22u is niet noodzakelijk dezelfde!

Nuttige telefoonnummers Nuttige telefoonnummers AMBULANCE/BRANDWEER AMNESTY INTERNATIONAL ANONIEME ALCOHOLISTEN ANTIGIFCENTRUM BRANDWONDENCENTRUM CARD-STOP CHILD FOCUS DE LIJNINFO

22

100 03 271 16 16 03 239 14 15 070 24 52 45 02 268 62 00 070 34 43 44 116 000 070 22 02 00

DIABETES INFOLIJN DRUGLIJN EUROPE ASSISTANCE EUROPEES NOODNUMMER GAIA GREENPEACE HOLEBIFOON JONGEREN ADVIES CENTRUM

0800 96 333 078 15 10 20 02 533 75 75 112 02 245 29 50 02 274 02 00 0800 99 533 011 22 73 90

Gemeentehuis Gemeentehuis Dorpsstraat 25 Dorpsstraat 25 T. 012 67 07 T. 012/ 67 07 0000 F. 012 74 58 70 F. 012/ 74 58 70 www.wellen.be www.wellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag totvrijdag: vrijdag:9u 9utot tot12u 12u maandag tot maandag: 16u tot 19u30 maandag: 16u tot 19u30 woensdag: 13u tot 16u woensdag: 13u tot 16u

Sociaal huis-OCMW OCMW Dorpsstraat 26B Dorpsstraat 26 B T. 012 44 01 50 T. 012/ F. 012 44 4401 015069 info@ocmwwellen.be F. 012/ 44 01 69 info@ocmwwellen.be Politie Dorpsstraat 26 Politie T. 012 67 07 Dorpsstraat 26 07 politie@wellen.be T. 012/ 67 07 07 politie@wellen.be Containerpark Overbroekstraat Containerpark T. 012 67 22 06 Overbroekstraat T. 012/ 67 22 06

openingsuren: Openingsuren: maandag tot donderdag: maandag tot donderdag: 9u tot 11u30 9u tot 11u30 en op afspraak en op afspraak vrijdag gesloten GEEN meer! vrijdagavondzitting gesloten GEEN avondzitting meer! openingsuren: maandag: 15u30 tot 19u30 Openingsuren: dinsdag tot vrijdag: maandag: 15u30 tot 8u30 19u30tot 12u30 na openingsuren: 012 74 60 60 of 101 dinsdag tot vrijdag: 8u30 tot 12u30 (7/7 dagen en 24/24u voor milieuklachten) na openingsuren: 012/ 74 60 60 of 101 (7/7 dagen - 24/24u voor milieuklachten) openingsuren: dinsdag: 8u30 - 12u30 Openingsuren: woensdag-vrijdag: 13u30 tot 17u dinsdag-woensdag-vrijdag: 13u30 tot 17u zaterdag: 9u tot 14u zaterdag: 9u tot 14u

Bibliotheek Bibliotheek Dorpsplein 12 Dorpsplein 12 T. 012 74 71 T. 012/ 74 71 7979 bib@wellen.be bib@wellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag envrijdag: vrijdag:18u 18u 20u maandag en tottot 20u woensdag: 14u tot 18u woensdag: 14u tot 18u zaterdag: 10u tot 12u zaterdag: 10u tot 12u

PWA PWA Overbroekstraat b2 Overbroekstraat10 10.2 T. 012/ T. 012 44 4410 101616 pwa@wellen.be pwa@wellen.be

Openingsuren: openingsuren: maandag: 8u tot 13u 14u tot 19u maandag: 7u30 tot en 18u dinsdag: en 8u30 -12u en 14u tot tot 18u 18u dinsdag vrijdag: 7u30 woensdag: 8u30 -12u en 13u tot 17u woensdag en donderdag: 7u30 tot 17u

Sporthal ‘De Bloken’ Blokenstraat 12 Sporthal De Bloken Kortestraat 12 Uitbater cafetaria: Uitbater cafetaria: Mario Rosmarino Mario Rosmarino T. 012/ 74 20 33 T. 012 74 20 33

Openingsuren: openingsuren: alle dagen vanaf 16u alle dagen vanaf 16u gesloten: gesloten: maand alle feestdagen hele maand juli enjuli alleen feestdagen

Gemeentelijk zwembad zwembad Maupertuus ‘Maupertuus’ Bampstraat 11 Bampstraat T. 011 59 11 74 95 T. 011/ 59 74 95 (cafetaria) (cafetaria)

Openingsuren: openingsuren: juli en augustus van 10u30 tot 20u juli en augustus: 10u30 tot 20u Enkel open Enkel openbij bijmooi mooiweer! weer! Bel naar om te te weten of het Bel naarde decafetaria cafetaria om weten of zwembad zwembad open is. open is. het

Dienstencentrum Dienstencentrum Den ‘DenDries Dries’ Dorpsstraat 26A Dorpsstraat 26A verantwoordelijke: verantwoordelijke: Leen Meynen Leen Meynen T. 012 44 01 54 T. 0487 012/ 44330129 5462 M. M. 0487/ 33 29 62

Openingsuren: openingsuren: ma -- wo - do: 9u 9u -tot 11u30 en 13u 11u30 en 13u - 17utot 17u dinsdag: 9u tot 16u en 19u tot dinsdag : 9u - 16u en 19u - 22u 22u vrijdag: 22u30 vrijdag : 19u 19u -tot 22u30 Tijdens de openingsuren in de voormiddag Tijdens de openingsuren in de voormiddag dienen de mensen zich bij het onthaal van dienen de mensen zich bij het onthaal van het het OCMW aan te melden. OCMW aan te melden.

KANKERLIJN POLITIE RODE KRUIS SABAM SENSOA.BE TABAKSTOPLIJN TELEBLOK TELE-ONTHAAL

0800 35 455 101 105 02 286 82 11 03 238 68 68 0800 111 00 0800 131 44 106

TOURING WEGENHULP 070 34 47 77 VAB REISBIJSTAND 070 34 46 66 VDAB 0800 30 700 VLAAMSE JEUGDHERBERGEN 03 23 27 218 VLAAMSE WEGENTELEFOON 088 122 66 ZELFMOORDLIJN 02 649 95 55


meldingskaart Foto’s gezocht voor Wild van Wellen! Jouw foto op de cover?

Heb je zin om de volgende cover van Wild van Wellen te sieren, of ken je iemand die dit wel ziet zitten? Ben je een hobbyfotograaf en wil je graag je werk eens laten zien? Stuur jouw leukste foto's naar evi.wijnants@wellen.be.

Babyfoto’s

Heb je recent een zoon of dochter gekregen? Wil je jouw kleine spruit aan de wereld tonen? Stuur een foto van je baby samen met zijn/haar naam , geboortedatum en de naam van de ouders en wij publiceren deze in de volgende Wild van Wellen.

Foto’s van voorbije activiteiten

Wij zijn steeds op zoek naar toffe foto’s van voorbije evenementen, straatbarbeques, rommelmarkten, vieringen, sportieve prestaties, fuiven, bijeenkomsten van verenigingen,... om in het magazine te publiceren onder de rubriek: Wellen in beeld.

foto’s gezocht

Je kan alle foto’s sturen naar evi.wijnants@wellen.be. Alvast bedankt. Wellen op facebook www.facebook.com/gemeente.wellen of scan de QR-code. Digitale nieuwsbrief Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen onze gemeente? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief op www.wellen.be of stuur een mailtje naar evi.wijnants@wellen.be.

Babyfoto’s

Radio VRW 104.9 De lokale radio VRW (104.9 mhz) is een mooi forum om jouw activiteit of evenement wereldkundig te maken. Stuur gerust een mailtje naar info@radiovrw.be.

MELDINGSKAART Wil je een probleem melden aan onze gemeentelijke diensten? Knip of scheur dan deze meldingskaart uit, vul ze in en steek ze in de brievenbus aan het gemeentehuis. Opmerkingen kunnen uiteraard ook altijd per mail gesignaleerd worden, via het mailadres info@wellen.be. Je kan de meldingskaart ook online invullen op de website www.wellen.be. Hiermee meld ik het volgende: ○  het wegdek is beschadigd ○  de openbare verlichting is defect ○  het rioolputje is verstopt ○  de fiets- en voetpaden zijn aan herstelling toe ○  onderhoud van zijbermen / beplanting is gewenst ○  het ruimen van grachten is gewenst ○  er is een sluikstort ○  er is een gevaarlijke verkeerssituatie ○  er is signalisatie gewenst ○  een bushokje is beschadigd ○  andere: …........................................................................................ ............................................................................................................... ...............................................................................................................

plaats: ........................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... opmerkingen: .............................................................................................. ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... naam & adres afzender: ....................................................................................................................... ................................................................................................................. ............................................................................................................... telefoon / gsm: ............................................................................................................... (Aan anonieme meldingskaarten wordt geen gevolg gegeven.)

23


samen ondernemen

e l l Dbroaderie-

ht g i n e t a l " 16 " JUNI Shopping VRIJDAG

Gratis Spek & Ei voor iedereen ag in pyjama op zond

jubileum 125 jarig nie an Harmo ptreden v

ige “De Klucehnt” Vriend

o

VANAF 17U

dagen

17 JUNI ZATERDAG

VANAF 15U

18 JUNI ZONDAG

VANAF 13U30

Gezelligste evenement van Limburg met

doorlopend koopjes

Hocus ats Pocus P

J.B. unplugged, Wellens talent bij Cafe XA4

Kinderti-e anima

i.s.m. Gemeente Wellen en Radio VRW

V.U. Gemeente Wellen - Dorpsstraat 25 - 3830 Wellen

Profile for gemeente Wellen

Wild van Wellen - nr. 21  

Informatie- en nieuwsblad van de gemeente Wellen.

Wild van Wellen - nr. 21  

Informatie- en nieuwsblad van de gemeente Wellen.

Advertisement