__MAIN_TEXT__

Page 1

Š Jan Opdekamp

Informatie- en nieuwsblad gemeente Wellen | februari 2016 | jaargang 4 | n°14

veiligheid

bouwen & wonen

milieu

in de kijker

Wegwijs in rijbewijzen

gratis infoavond premies en subsidies

Werk mee aan een composteerhoekje in jouw wijk

Fuzz Magazine wint Red Bull Elektropedia Award

pagina 5

pagina 6

pagina 10

pagina 18


voorwoord Beste Wellenaar Het nieuwe jaar is weer goed op gang getrapt. En ook in 2016 valt er in Wellen heel wat te beleven. Op dinsdag 9 februari, ‘vette dinsdag’, vieren we opnieuw carnaval. Een traditie die we met veel plezier in ere houden. Carnaval belooft zoals elk jaar een groot feest te worden. Dat dankzij de Wellense carnavalsvereniging CV De Weerelt, met prins Steve in de hoofdrol. Ik roep alle Wellenaren dan ook op om samen vette dinsdag te vieren op onze straten en in onze cafés.

burgemeester

ELS ROBEYNS

Plan je deze zomer een autoreis naar het buitenland en heb je nog een papieren rijbewijs? Dan doe je er misschien goed aan dat in te ruilen voor een nieuw, elektronisch exemplaar. Op pagina 5 van dit infoblad vind je alle informatie over de verschillende rijbewijzen die je binnen en buiten onze landsgrenzen kan gebruiken. Staan er eerder bouw- of verbouwingswerken op je agenda? Dan zal een renovatiepremie of een goedkope energielening je goed in de oren klinken. Op onze infoavond van maandag 22 februari leggen we alles in detail uit. Geen baksteen in de maag, maar wel groene vingers? Dan kan je thuis composteren. Daarmee verklein je de afvalberg, en dus je afvalfactuur. Andere voordelen ontdek je verderop in het magazine. Met wijkcomposteringsplaatsen willen we ook mensen zonder tuin de mogelijkheid geven om hun afval te composteren. Om dit nieuwe project op te starten, zijn we op zoek naar vrijwilligers die het composteren in hun wijk in goede banen willen leiden. Je merkt ongetwijfeld dat de gemeente het hele jaar door heel wat inspanningen levert om de straten proper te houden. Toch blijft dat een gedeelde verantwoordelijkheid van ons allemaal. Zin om een handje toe te steken? Blader dan snel naar pagina 17. Daar lees je hoe je kan helpen tijdens onze grote zwerfvuilactie op 18, 19 en 20 maart. Wellen staat ook altijd klaar om jong talent in de kijker te zetten. In deze editie siert Wellenaar Jeroen Peetermans onze cover. Zijn online magazine over elektronische muziek kaapte onlangs de eerste prijs weg op de Red Bull Elektropedia Awards.

pagina

10

inhoud p. 3 p. 4 p. 5 p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p. 10 p. 10 p. 11 p. 11 p. 12 p. 13

infrastructuur bestuur verkeer en veiligheid verkeer en veiligheid bouwen en wonen sociaal huis - ocmw sociaal huis - ocmw milieu en duurzaamheid DC Den Dries sportelen vrije tijd evenementenkalender evenementenkalender

p. 14 p. 15 p. 16 p. 17 p. 18 p. 18 p. 19 p. 20 p. 21 p. 21 p. 22 p. 23 p. 24

Els Robeyns Jouw burgemeester

pagina

17 2

vrije tijd vrije tijd milieu en duurzaamheid milieu en duurzaamheid Wellenaar in de kijker cultuur Wellen in beeld oproepen economie levensgebeurtenissen algemene informatie meldingskaart Lichtstoet carnaval


infrastructuur

Nieuw jaar, nieuwe gft-sticker

Nieuwe waterfactuur vanaf 1 januari 2016 Vanaf 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle Vlaamse drinkwaterbedrijven de waterfactuur voortaan op dezelfde manier berekenen. Via jouw waterfactuur betaal je voor de productie en levering van uw drinkwater, de afvoer van uw afvalwater en de zuivering van uw afvalwater. De nieuwe berekening van de waterfactuur en bestaat uit: •een vastrecht met een korting per gedomicilieerde •een basistarief voor het basisverbruik •een comforttarief voor het comfortverbruik.

Kleef vanaf 1 april een nieuwe sticker op je gft-container. Anders wordt jouw container niet meer geledigd. De sticker van 2015 moet zichtbaar op je gft-container blijven hangen tot en met 31 maart 2016. De nieuwe sticker voor 2016 kan je het hele jaar door kopen op het gemeentehuis. De sticker voor een kleine container (40 L) kost 10 €, voor een grote (120 L) betaal je 25 €. Om alles vlot te laten verlopen, vragen we je om gepast of met de bankkaart te betalen. We registreren je aankoop aan de hand van je identiteitskaart. Breng die dus zeker mee. Kan je zelf niet komen? Dan kan een familielid, kennis of buur jouw sticker gerust komen ophalen.

Vóór 1 januari kreeg elke gedomicilieerde 15 m³ water gratis. Dit is afgeschaft. Er komt wel een korting op het vastrecht: Soort vastrecht

Vastrecht drinkwater Vastrecht gemeentelijke bijdrage afvoer Vastrecht bovengemeentelijke bijdrage zuivering

Bedrag vastrecht, per wooneenheid, per jaar (excl. 6% BTW) 50 euro 30 euro

Korting op vastrecht, per gedomicilieerde (excl. 6% BTW) 10 euro 6 euro

20 euro

4 euro

De korting geldt voor max. 5 gedomicilieerde personen per wooneenheid. De totale korting kan dus maximaal even hoog zijn als het aangerekende vastrecht. Voor het basisverbruik wordt een basistarief van 1,48 €/m³ aangerekend. Dit geldt voor 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde per jaar. Voor al het water dat méér verbruikt wordt dan het basisverbruik, wordt het comforttarief aangerekend. Het comforttarief bedraagt twee keer het basistarief, in dit geval dus 2,96 €/m³. Wie heeft recht op een sociale korting? De voorwaarden om recht te hebben op een sociale korting blijven ongewijzigd, de berekening is wel veranderd. Indien u in aanmerking komt voor een sociale korting, wordt de factuur eerst op de gewone manier berekend. Daarna krijgt u voor elk onderdeel een korting van 80%. Normaal gezien gebeurt deze verrekening automatisch. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met onze klantendienst. Meer info vind je op www.dewatergroep.be/mijnfactuur. Voor vragen over uw concrete situatie kan u contact opnemen met onze klantendienst (info@dewatergroep.be - 02 238 96 99). Berekenen wat de nieuwe tariefstructuur betekent voor jouw waterfactuur: www.vmm.be/data/bereken-je-waterfactuur.

Gratis rookmelder voor elk gezin Gemeente Wellen bracht, in samenwerking met de brandweerzone Zuid-West Limburg, de brochure ‘GEEN PANIEK - veilig brandveilig’ uit. Daarin staan een reeks handige tips om brand te voorkomen, en leer je juist reageren als er toch brand uitbreekt. Elke inwoner kreeg deze brochure in december in de bus. In de brochure zit een bon waarmee elk gezin een gratis rookmelder kan afhalen op het gemeentehuis. Zo zetten we je al goed op weg naar een brandveilige woning. Ook als je deze bon niet meer hebt, kan je een rookmelder afhalen op het gemeentehuis.

Aanleg van 3 wachtbekkens en een vistrap. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil het aantal schadelijke overstromingen in Wellen zoveel mogelijk terugdringen. Hun overstromingsbeheersing vertaalt zich in de aanleg van drie wachtbekkens en een vistrap op de Herk. Het merendeel van de werken zal in natuurgebied de Grote Beemd plaatsvinden. In januari en februari 2016 voert de VMM kapwerken uit. In samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos voorziet de milieumaatschappij een compensatie voor de beplanting die daarbij gekapt wordt. In het voorjaar starten de dijkwerken en de aanleg van de betonconstructies. Het einde van alle werken is voorzien voor eind 2016. Meer informatie kan je later vinden op www.wellen.be.

3


bestuur

ESeTllen E F s r e illiZgaal De Meersche - W vrirjtw 2016 -

4 maa

College van burgemeester & schepenen burgemeester Els Robeyns T. 012 67 06 44 - elsrobeyns@wellen.be - burgemeester@wellen.be spreekuur: maandag van 18u tot 19u en op afspraak alg. beleid - veiligheid - politie - brandweer - burgerlijke stand & personeel communicatie - informatie - inspraak - ICT - ruimtelijke ordening & wonen schepen Johan Cabergs T. 012 67 06 42 - G. 0495 58 64 86 - M. johancabergs@wellen.be spreekuur: maandag van 18u30 tot 19u30 en op afspraak openbare werken - technisch uitvoerende dienst - containerpark schepen Kristien Treunen T. 012 67 06 43 - M. kristientreunen@wellen.be spreekuur: maandag van 16u tot 17u enkel op afspraak mobiliteit en verkeer - milieu & energie - toerisme - tewerkstelling middenstand - landbouw - erfgoed & begraafplaatsen schepen Benny Maes T. 012 67 06 41 - M. bennymaes@wellen.be spreekuur: maandagvoormiddag enkel op afspraak financiÍn - begrotingen - kerkfabrieken - dierenwelzijn schepen Bèr Thijs T. 012 67 07 18 - M. berthijs@wellen.be spreekuur: dinsdag en woensdag van 11u tot 12u sport - cultuur - jeugd - senioren - bibliotheek - verenigingsleven schepen/voorzitter OCMW Eric Martens T. 012 44 01 60 - M. ericmartens@wellen.be spreekuur: maandag en donderdag van 10u tot 12u

Velen dromen van een betere wereld maar vrijwilligers werken aan een betere wereld.

Het gemeentebestuur van Wellen wil de vele vrijwilligers bedanken Het gemeentebestuur van Wellen wil de vele vrijwilligers voor hun onvoorwaardelijke inzet.

bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet. Daarom nodigen wijDaarom alle vrijwilligers uit alle op een feestelijke recepnodigen wij vrijwilligers uit op een feestelijke receptie op in zaal De tie op vrijdag 6 maart van 19u30 tot 22u30 Meersche.vrijdag 6 maart van 19u30 tot 22u30.

Velen van1een betere wereld... Inschrijven kan dromen tot en met maart 2016: Anderen werken aan een betere wereld. 012 67 07 11 - cultuur@wellen.be www.wellen.be/nl/e-loket Inschrijven kan tot 1 maart 2016 via mail: cultuur@wellen.be of telefonisch: 012 670 711

sociale zaken - kinderopvang - gelijke kansen - volksgezondheid armoedebestrijding - ontwikkelingssamenwerking

Gemeenteraad De gemeenteraden vinden plaats op de laatste vrijdag van de maand om 20 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Bij uitzondering wordt de datum van de gemeenteraad verplaatst, dit wordt dan duidelijk vermeld in de agenda. Iedereen is van harte welkom op deze openbare zittingen. De week voor de vergadering kan je de agenda raadplegen in de aankondigingskast aan het gemeentehuis. De notulen kan je inkijken op het secretariaat van het gemeentehuis. De agenda, de toelichting en de verslagen vind je ook op de website www.wellen.be (bestuur & diensten/bestuur/gemeenteraad).

4

Word jij onze redder op openluchtzwembad Maupertuus? Voor de maanden juli en augustus gaat het gemeentebestuur op zoek naar gemotiveerde jobstudenten, die als redder en toezichthouder de veiligheid van onze bezoekers in en rond het openluchtzwembad Maupertuus helpen garanderen. Ben je in bezit van het hoger reddersdiploma van het BLOSO en wens je je kandidaat te stellen voor de job van redder of ben je gemotiveerd om de job van toezichter uit te voeren? Download dan het CV-formulier op de gemeentelijke website www.wellen.be en breng dit ingevuld binnen voor 4 april 2016 op de personeelsdienst. (012 67 07 16 - fabienne.proesmans@wellen.be)


verkeer en veiligheid

Wegwijs in rijbewijzen Rijbewijzen bestaan in verschillende vormen en maten. Weet jij nog welke modellen waar geldig zijn? Wij zetten ze even voor jou op een rijtje.

1. het ‘Belgisch rijbewijs’ afgeleverd vóór 1989

2. het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model’ afgeleverd tussen 1989 en 1998

3. het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model volgens de nieuwe Europese normen van 1998’ afgeleverd na 1998

4. het bankkaartmodel, afgeleverd vanaf 7 juli 2010

België In België zijn momenteel 4 modellen van rijbewijzen in omloop:

Opgelet! Voorlopige rijbewijzen en documenten worden niet erkend in andere EU- landen.

•De papieren modellen (1, 2, 3) blijven onbeperkt geldig. •Het elektronische Europese rijbewijs (bankkaartmodel) moet je na 10 jaar verlengen op het gemeentehuis. Daarvoor moet je alleen een verklaring van medische geschiktheid ondertekenen (zonder verplicht medisch onderzoek).

Internationaal

•Vrachtwagen- en buschauffeurs laten hun rijbewijs om de 5 jaar verlengen en ondergaan daarvoor een medisch onderzoek.

Neem volgende documenten mee: • een recente pasfoto • je identiteitskaart • je geldig Belgisch rijbewijs

Europese Unie

Je internationaal rijbewijs is drie jaar geldig. Als je nationaal rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Binnen de Europese Unie zijn alle bovenstaande rijbewijzen geldig. Toch kan je met de papieren modellen in de problemen geraken in andere landen van de EU. Daarom heb je in het buitenland best een bankkaartmodel op zak. Bij de dienst rijbewijzen kan je je papieren rijbewijs laten vervangen door een elektronisch model (kostprijs: 25 euro). Neem volgende documenten mee: • je identiteitskaart • je geldig Belgisch rijbewijs

Voor landen die het Europese rijbewijs niet erkennen, moet je een internationaal rijbewijs aanvragen bij de dienst rijbewijzen (kostprijs: 20 euro).

Opgelet! In België mag je alleen met een internationaal rijbewijs rijden als je niet ingeschreven bent in België.

meer info: dienst rijbewijzen 012 67 07 05 wendy.weckx@wellen.be

5


verkeer en veiligheid

Verplichte nummerplaat

De Lijn wijzigt dienstregeling

voor bromfietsen en lichte vierwielers

Vanaf 8 februari wijzigt de dienstregeling van enkele buslijnen. Wat verandert er voor onze gemeente?

Sinds 11 december 2015 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers een nummerplaat dragen, ook diegenen die vóór 31 maart 2014 gekocht werden (wat voorheen niet het geval was).

Lijn 3 (Hasselt - Wellen - Borgloon - Heers)

Kocht jij jouw bromfiets of lichte vierwieler vóór 31 maart 2014 en schreef je die nog niet in? Dan kan je via een regularisatieprocedure je nummerplaat krijgen.

Lijn 23a (Sint-Truiden - Tongeren)

De regularisatieprocedure in 4 stappen: 1.  Je stapt naar een kantoor van Bpost met je gelijkvormigheidsattest. Als je het attest niet meer hebt, vraag je in het politiekantoor naar een ‘Attest onvrijwillige buitenbezitstelling van een gelijkvormigheidsattest/COC Bromfietsen Lichte Vierwielers’. Bpost voert ter plaatse de technische gegevens van het voertuig in en stuurt die door naar de DIV (Directie Inschrijvingen van Voertuigen). 2.  Je vult het aanvraagformulier dat je van bpost kreeg in, ondertekent het en legt het voor aan je verzekeraar.

•Rit 12 vertrekt op schooldagen 1 minuut vroeger aan Heers Weg naar Waremme. Dat is dus om 7u52.

•Rit 49 vertrekt op schooldagen 3 minuten later aan Sint-Truiden Station. Dat is dus om 16u58. •Rit 39 (niet vrijdag) vertrekt 1 minuut later aan Tongeren P.O.B.O. Dat is dus om 15u56. •Rit 33 vertrekt tijdens schoolvakanties 2 minuten later aan Sint-Truiden Station. Dat is dus om 17u20. •Rit 35 vertrekt 4 minuten later aan Sint-Truiden Station. Dat is dus om 17u47. •Rit 39 vertrekt 4 minuten vroeger aan Sint-Truiden Station. Dat is dus om 18u39. •Lijn 23a rijdt in Sint-Truiden een ander traject. Deze lijn rijdt voortaan via Wildebamp en Olympialaan ipv via de Spaansebrugstraat. De halte Zwembad is verplaatst naar kruispunt Wildebamp - Olympialaan. Lijn 23a (Sint-Truiden - Tongeren bediening Wellen)

3.  Je verzekeraar voert de inschrijving uit via de WebDIVtoepassing en geeft je een samenvattingsformulier van de inschrijving. 4.  Je postbode brengt je nummerplaat en kentekenbewijs, waarvoor je hem of haar 42 euro betaalt. Meer info vind je bij je verzekeraar of politiezone kanton Borgloon (012 67 07 07 - politie@wellen.be) of op de website www.mobilit.belgium.be

•Rit 101 vertrekt op schooldagen 3 minuten vroeger aan Wellen Abswellen Kapel. Dat is dus om 7u21. •Ritten 128 (woensdag), 132 (donderdag en vrijdag) en 130 (maandag en dinsdag) vertrekken 1 minuut later aan Zepperen Campus Sint-Aloysius. Dat is dus om 12u16, 15u36 en om 16u21. •Rit 105 vertrekt tijdens de schoolvakantiedagen 5 minuten vroeger aan Sint-Truiden Station. Dat is dus om 17u05. •Lijn 23aW rijdt in Sint-Truiden een ander traject. Deze lijn rijdt voortaan via Wildebamp en Olympialaan i.p.v. via de Spaansebrugstraat. De halte Zwembad is verplaatst naar kruispunt Wildebamp - Olympialaan. Lijn 38 (Hasselt - Kortessem - Borgloon - Heers) •De ritten van Heers naar Hasselt vertrekken 5 minuten later op zaterdag. •De ritten van Hasselt naar Heers vertrekken 36 minuten vroeger op zaterdag.

Raadpleeg de nieuwe dienstregeling online. Raadpleeg de nieuwe dienstregeling op www.delijn.be. Vanaf midden januari zijn er papieren versies van de nieuwe lijnfolders beschikbaar in het gemeentehuis. Voor meer informatie bel je naar De LijnInfo op het nummer 070 220 200 (0,30 €/min.).

6


bouwen en wonen Gratis infoavond! Leer alles over de nieuwe renovatiepremie en andere premies.

Iedereen woont graag goed en probeert dit naar zijn eigen mogelijkheden te doen. De een bouwt een huis, de ander renoveert of huurt. Vaak is dit een grote investering en als je hiervoor wat geld kan terugkrijgen, is dat mooi meegenomen. Ook het milieu verliezen we niet uit het hoofd met alle premies voor energiebesparende werken. Eind december 2015 is de nieuwe Vlaamse renovatiepremie gelanceerd en er zijn toch wat verschillen met de vorige renovatiepremie. Ook de interessante en goedkope Vlaamse energielening Duwolim is uitgebreid met de Limburgse DuwolimPlus-lening. Kom alles te weten over deze en andere premies tijdens de infoavond, georganiseerd door de gemeente Wellen ism Stebo. De avond wordt ingeleid door burgemeester Els Robeyns.

Kom alles te weten over het aanbod van premies en subsidies op de gratis infoavond op maandag 22 februari om 19u30 in jeugdheem De Reynaert, Bampstraat 11a.

Win-win met de gemeentelijke isolatiepremie De voordelen van een dak- of zoldervloerisolatie zijn niet op één hand te tellen: je verliest geen warmte in de winter, je energierekening daalt zienderogen, je woning stijgt in waarde, je houdt het aangenaam koel in de zomer, vochtproblemen zijn van de baan, je huis draagt minder bij aan de klimaatopwarming, … Wie het dak of de zoldervloer van een bestaand huis of appartement isoleert, kan daarvoor een premie krijgen van zijn netbeheerder. Je netbeheerder vraagt in ruil voor de premie een isolatie met warmteweerstand van 3,5 m²K/W. Daarnaast kom jij, als inwoner van Wellen, in aanmerking voor een premie van onze gemeente. Voor een gemeentelijke subsidie vragen we een warmteweerstand van minstens 4,5 m²K/W. De voorwaarden voor de gemeentelijke subsidie voor dakof zoldervloerisolatie zijn:

Meer info Infocentrum wonen (Stebo), Papenstraat 16, 3840 Borgloon T. 012 67 27 23 - www.stebo.be/wonen spreekuur: elke 2e en 4e woensdag van 9u tot 11u in het gemeentehuis van Wellen. Vragen naar Bert Van de Vijver, voor vragen over de premies, huurproblemen, subsidies, sociale leningen, … (0475 35 65 80 - bert.vandevijver@stebo.be) Frouwke Bormans (architect), voor technische vragen over renoveren, vochtproblemen, isoleren, … (0473 42 01 88 - frouwke.bormans@stebo.be)

•Je woning werd vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet (de premie wordt dus niet toegekend voor het isoleren van een recent gebouwde woning). •Je kan bewijzen dat Infrax je een REG-premie voor de plaatsing van dak- of zoldervloerisolatie voor huishoudelijke klanten heeft gegeven (vermeld het dossiernummer in je aanvraag). •Indien je de isolatie zelf plaatst, kan je een kopie van de facturen (inclusief btw) voorleggen, die de aankoop van de dak- of zoldervloerisolatie aantoont. Indien een geregistreerd aannemer de isolatie plaatst, kan je een kopie van de facturen (inclusief plaatsingskosten en btw) voorleggen, die de aankoop en de installatie van de dak- of zoldervloerisolatie aantonen. •Op de facturen staan volgende gegevens: > soort, merk, dikte en type van het materiaal > aantal m2 > Rd-waarde (minstens 4,5 m²K/W) > kostprijs van het materiaal en (eventueel) de plaatsing

Het subsidiereglement en -aanvraagformulier voor de gemeentelijke premie vind je terug op www.wellen.be/nl/ subsidies. Meer info: Milieudienst Wellen (milieu@wellen.be - 012 67 07 06)

7


Ocmw

Sociaal Huis

Recht-uit ! Onze juriste weet raad.

Opvoedingstips

Heb ik recht op een lagere huurprijs? Mevrouw B. is een alleenstaande moeder. Ze woont samen met haar twee minderjarige kinderen in een huurwoning. Via een kennis vernam ze dat ze jaarlijks recht zou hebben op een eenmalige vermindering van de huurprijs. Mevrouw B. consulteert onze juriste met de vraag of dit effectief zo is en wat ze moet doen om van deze eenmalige vermindering te genieten. Wie een woning bezit, maakt in bepaalde gevallen aanspraak op een vermindering van de onroerende voorheffing. Eén van deze verminderingen is specifiek naar de bewoners van de woning gericht. En dus ook naar de huurder. Huurders kunnen op volgende voorwaarden een vermindering krijgen: •de huurder heeft minstens twee kinderbijslaggerechtigde kinderen •de huurder heeft een handicap of is grootoorlogsverminkte Denk je voor een vermindering in aanmerking te komen? Dan moet je eenmalig een meldingsformulier invullen. Je vindt het formulier en bijkomende informatie op www.vlaanderen. be. Zodra je gegevens bij de Vlaamse Belastingdienst gekend zijn, zal de vermindering jaarlijks onderzocht worden. Let wel op: voor huurders van een sociale woning gelden afwijkende regels. Als je meer wilt weten over de aanvraagprocedure en toekenningsvoorwaarden, raadpleeg je best onze juriste. Sarah Shaham (012 44 01 50 - juriste@ocmwwellen.be) Elke donderdag vrij spreekuur van 9u tot 11u30 en op afspraak van 13u tot 16u.

Nieuwe OCMW raadsleden 4 nieuwe OCMW raadsleden hebben hun intrede gedaan. Op 21 december legde Mathy Vanbrabant de eed af. Op 22 december volgden Tania Bleus en Noëlla Coenen. Zij vervangen Gerda Missotten, Denise Marckelbach-Boiten en Shirley Schoels.

8

kleuters en (huis)dieren Ik zou mijn zoontje (4 jaar) graag een huisdier cadeau doen. Hoe leer ik hem goed omgaan met dieren, wetende dat ik er zelf nogal bang van ben? Als je zelf angstig bent ten opzichte van dieren, kan je kind dat aanvoelen. Je zoontje zal jouw reacties ook imiteren. Dat je jezelf bewust bent van je angst, is al een stap in de goede richting. Met volgende tips kan je samen met je zoontje genieten van een dier in huis. Kinderen en dieren kunnen allebei onvoorspelbaar gedrag vertonen. Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat je je kind goed leert omgaan met dieren. Daarmee kan je al beginnen vanaf de peuterleeftijd. Dierentuinen en kinderboerderijen zijn uitstekende leerscholen, maar ook een eigen huisdier is aan te raden. Een kind behandelt een dier als leeftijdsgenoot, stuk speelgoed of knuffeldiertje. Maar dat is verkeerd. Leer je kind zoontje om respect te hebben voor een dier als levend wezen. Aan een kattenstaart trekken, met een konijn gooien of de cavia plat knuffelen, horen niet bij dat respectvol gedrag. Ook graaiende handjes, plotse bewegingen en geschreeuw zijn uit den boze. Zolang je zoontje zacht en rustig met het huisdier omgaat, is de kans klein dat er iets misloopt. Hou zelf ook altijd een oogje in het zeil.


Ocmw

Zitdagen externe diensten op OCMW Verschillende externe diensten hebben zitdagen in het Sociaal Huis. Je kan dan langskomen om vragen persoonlijk te bespreken.

Zet een punt achter pestgedrag.

Land van Loon elke 1e en 3e woensdag van de maand, van 9u tot 11u SVK Land van Loon vzw is een sociaal verhuurkantoor dat actief is in Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Herstappe, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen. Het kantoor huurt woningen en verhuurt deze door aan huurders die op de privémarkt weinig kans maken. Meer info: www.svklandvanloon.be

Ik heb het vermoeden dat mijn dochter (10 jaar) andere kinderen pest. Haar vrienden op school staan gekend als een groepje ‘pestkoppen’. Hoe laat ik haar weten dat dit echt niet door de beugel kan? Erover praten is een eerste stap. Confronteer je dochter met wat je over haar vernomen hebt. Leg haar ook uit welk effect haar gedrag op het slachtoffer heeft. Misschien beseft ze niet eens dat ze het andere kind schade toebrengt. Daarnaast is het belangrijk dat je het pestgedrag uitdrukkelijk afkeurt. Vraag haar dan ook om er onmiddellijk mee te stoppen. Gebruik zinnen als: “Ik vind het niet leuk dat je dat ander meisje zo noemt" of "Ik vind dat het niet kan dat jij andere kinderen pijn doet". Zeg zeker niet: "Jij bent een echte pestkop". Misschien haalt je dochter de groepsdruk aan als excuus. Maak haar dan duidelijk dat zij, zolang ze met het groepje optrekt, evengoed in de fout gaat. Spreek met je dochter af hoe het verder moet. Maak concrete afspraken om haar gedrag te verbeteren. Reageer vervolgens aanmoedigend op elke positieve gedragsverandering, hoe klein die ook is. Soms slaan kinderen aan het pesten door persoonlijke problemen of frustraties. In dat geval schakel je best (professionele) hulp in, zoals de leerkracht, de school, de zorgcoördinator, het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) of eventueel een therapeut of psycholoog.

Hasseltse Huisvestingsmaatschappij elke 1e dinsdag van de maand, van 9u tot 12u Heb je moeite om je huishuur te betalen en ben je op zoek naar een betaalbare woning? Samen met de Hasseltse Huisvestingsmaatschappij vind je vast een gepaste oplossing. Ben je al ingeschreven voor een sociale huurwoning? Dan kan je er terecht voor administratieve aanpassingen, algemene informatie over huurprijzen, een update over je plaats op de wachtlijst en meer. Meer info: Donja Mebis - 012 44 01 50 (enkel tijdens zitdag op Ocmw) - www.hasseltsehuisvestingsmaatschappij.be

Opvoedingswinkel Haspengouw elke dinsdag van 10u tot 12u Elke ouder of opvoeder twijfelt wel eens over de aanpak van kinderen. De Opvoedingswinkel steunt je daarin. We geven tips en advies tijdens een persoonlijk gesprek, verspreiden brochures en lenen informatieve boeken uit. Meer info: www.opvoedingswinkelhaspengouw.be

Vragen over de opvoeding van je kinderen? Wij ontvangen je graag tijdens ons vrije spreekuur in het Sociaal huis van Wellen, elke dinsdag van 10 tot 12 uur.

Lotte - 0492 97 07 88 Gwenda - 0493 25 18 74 Ilse - 0492 27 72 91 info@opvoedingswinkelhaspengouw.be www.opvoedingswinkelhaspengouw.be Rummenweg 2, 3800 Sint-Truiden

Rap op Stap 7 maart en 6 juni 2016, van 9u tot 11u30 en van 13u tot 16u Een leuke daguitstap of deugddoende vakantie kost aardig wat geld. Wil jij er ook even tussenuit, maar laat je budget dat niet toe? Kom dan langs bij Rap op Stap. Bij ons kies je uit een ruim vrijetijdsaanbod, voor een beperkt bedrag. Meer info: 011 23 24 95 (elke werkdag tijdens de kantooruren) info@rapopstap.be - www.rapopstap.be

9


milieu en duurzaamheid

Dienstencentrum Den Dries Een thuis voor alle senioren

Iedereen kan composteren Composteren voor beginners Heb je een tuin? Dan loont het zeker de moeite om je groente-, fruit- en tuinafval zelf te composteren. Het eindproduct is een gratis bodemverbeteraar van eigen kweek. Om thuis te composteren heb je de keuze uit verschillende systemen: een compostvat, compostbak, wormenbak, compostsilo, … De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) helpt je de juiste keuze maken. Dankzij hun subsidies kan je in het containerpark van onze gemeente (Overbroekstraat, 3830 Wellen) compostbakken en -vaten afhalen aan een voordelig tarief. Wat is een compostvat? Het compostvat is ideaal voor wie een kleine tuin (2 tot 400 m2) heeft. In het vat verwerk je keukenafval en beperkte hoeveelheden tuinafval met minimale inspanningen tot kwalitatief compost. Het compostvat krijg je voor 15 euro.

Wat is een compostbak? Heb je een iets grotere tuin? Dan kies je beter voor één of meerdere compostbakken. Dat werkt efficiënter dan een gewone composthoop. Je gebruikt de beschikbare ruimte immers optimaler, en je kan de inhoud van de bakken geregeld met een riek door elkaar scheppen, wat de kwaliteit van de compost ten goede komt. Een compostbak krijg je voor 35 euro. De parkwachter van het containerpark helpt je graag verder. Nadat je het gewenste aantal bakken en/of vaten ter plekke betaald hebt (cash of bancontact), kan je ze meteen mee naar huis nemen.

Werk mee aan een composteerhoekje in jouw wijk. Composteren hoeft niet altijd in de tuin. Het kan bijvoorbeeld ook in een afgebakende zone in je wijk. Geregistreerde buurtbewoners kunnen hun gft-afval dan kwijt op deze wijkcomposteringsplaats. Wie zijn afval laat composteren, mag nadien ook compost komen afhalen. Enkele opgeleide vrijwilligers leiden alles in goede banen. Om in onze gemeente een wijkcomposteringsplaats op te starten, zoeken we toegewijde vrijwilligers. Heb jij groene vingers, en ben je bereid een composteringscursus te volgen? Geef onze milieudienst dan een seintje, en misschien krijgt jouw wijk binnenkort een eigen composteerhoekje. Meer info: Milieudienst Wellen (012 67 07 06 - milieu@wellen.be) www.vlaco.be/kringloop-tuinieren/thuiscomposteren

10

De komende weken organiseert DC Den Dries drie leerrijke infomomenten. Een woning op maat

23 februari – 13u30 tot 16u Er bestaan tal van manieren om je woning aan te passen aan jouw specifieke noden. Handgrepen, een inloopdouche, een omgebouwde keuken, … Het zijn hulpmiddelen om zelfstandig te leven, ondanks mobiliteitsproblemen of andere beperkingen. Tijdens deze sessie bekijken we het doel en de mogelijkheden van de meest gebruikte woningaanpassingen. Nadien kan je vragen stellen en moeilijke situaties in je eigen woning bespreken. Verplicht inschrijven bij centrumleider*.

Slim ouder worden 1 maart – 13u30 tot 16u

Ouderdomskwaaltjes, daar kan niemand omheen. Toch kan je ze bestrijden met de juiste voeding, voldoende beweging en een gezonde levenswijze. Na deze infosessie kan je meteen aan de slag met tientallen eenvoudige tips. Verplicht inschrijven bij centrumleider*.

Ken de verkeersregels in jouw buurt 22 maart – 13u30 tot 16u

Om je veilig in het verkeer te bewegen, moet je heel wat regels in acht nemen, verkeersborden kennen en wegmarkeringen respecteren. Tijdens deze infonamiddag frissen we de belangrijkste verkeersregels op en passen we ze toe op (moeilijke) verkeerssituaties in jouw buurt. Verplicht inschrijven bij centrumleider*.

*Voor meer info over al deze activiteiten en inschrijvingen kan je terecht bij de centrumleider van Den Dries: Leen Meynen (012 44 01 54 - den.dries@ocmwwellen.be)

Benieuwd naar alle activiteiten? Een overzicht van alle activiteiten die DC Den Dries organiseert, vind je in het activiteitenboekje januari - juni 2016. Dit boekje is verspreid door heel Wellen. Heb je er geen gekregen of ben je het kwijt? Je kan een nieuw exemplaar bekomen op het DC Den Dries.


sportelen

vrije tijd

Blijf langer fit & gezond door te sportelen !

Seniorenzumba

maandag van 9u30 tot 10u30 Zumba is een gezonde en goede manier om in beweging te blijven: eenvoudige danspasjes op het ritme van de muziek, om de spieren te versoepelen en versterken. Onze gediplomeerde lesgeefster geeft les op maat van de senior.

sporthal De Bloken, uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen - € 2/les of € 15/10-beurtenkaart (+1 drankje).

Badminton +

dinsdag van 9u30 tot 11u00 Badminton is een afwisselende sport. Wil jij de basisvaardigheden aanleren? Neem dan deel aan de initiatielessen. Daarna kan je de training op eigen niveau in de praktijk brengen, tijdens een wedstrijd (enkel- of dubbelspel).

Wellense Sportkampioenen Ook in 2015 telde Wellen weer heel wat sportkampioenen. Op zaterdag 20 december werden zij gehuldigd. Sportvrouw van het jaar Tessa Schalley (DF Silverstar) Belgisch en vice-Europees kampioen duo hoofdklasse. Sportman van het jaar Tim Martens Special Olympics zwemmen: 3 gouden medailles. Sportclubs van het jaar •Dance Formation Silverstar Belgisch kampioen freestyle junioren, modern junioren, freestyle jeugd en freestyle hoofdklasse. •ZVC United Limburgs kampioen en Beker van België zaalvoetbal dames.

sporthal De Bloken, uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen. Ingang langs zijkant sporthal - € 8/10-beurtenkaart.

Seniorengym

woensdag van 9u30 tot 10u30 Met seniorengym behouden of verbeteren we de beweeglijkheid, de spierspanning, en de spierontspanning. Er worden oefeningen gebruikt uit de gewone gymnastiek, yoga, spel en dans, ondersteund met turnmateriaal en muziek.

polyvalente zaal sporthal De Bloken, uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen - € 5 /10-beurtenkaart (+1 drankje).

Je kan op elk moment instappen bij deze sportelactiviteiten. Contacteer de sportdienst voor meer info: 012 39 21 77 sport@wellen.be

11


evenementenkalender datum

evenement

di

Lichtmiskermis

2 feb

februari tot april 2016

uur

Gemeenteplein

KVLV Wellen - kookworkshop: alles op een stokje

19u30

parochiezaaltje

workshop tekenen

19u

De Bottelarij

do

4 feb

Filocafé

20u

De Bottelarij

za

6 feb

Seniorenclub - kaartnamiddag

vanaf 13u

DC Den Dries

zo

7 feb

Scouts - spaghettifeest

De Meersche

Gallerie vernissage Maggy Fabry

15u

De Bottelarij

Kunstenaarsontbijt Renata Rigata

10u

De Bottelarij

ma

8 feb

Rode Kruis - bloedafname

18u - 20u30

JH De Reynaert

di

9 feb

vette dinsdag: carnavallichtstoet

20u11

carnavalbal

20u

Sporthal De Bloken

carnavalfuif KVK voetbal

22u

De Meersche

do

11 feb

senioren dansnamiddag

13u30 - 18u

De Meersche

za

13 feb

concertdiner Ullises

19u

De Bottelarij

zo

14 feb

visclub Puppe - eetfeest

De Meersche

Valentijnsbrunch

10u

De Bottelarij

ma

15 feb

Rode Kruis - bloedafname

18u - 20u30

JH De Reynaert

do

18 feb

KVLV Wellen - handwerken

19u30

Ontmoetingscentrum

vr

19 feb

cinemadiner Cidade de Deus (City of God)

19u

De Bottelarij

za

20 feb

3 Grote kienavond (start om 19u30)

18u30

sporthal De Eik

zo

21 feb

duivenmaatschappij De Veldkets - eetdag

di

23 feb

infomoment: Een woning op maat

13u30 - 16u

DC Den Dries

KVLV Wellen - bloemschikken

19u30

Ontmoetingscentrum

do

25 feb

Seniorenclub - kienen

vanaf 13u

DC Den Dries

lezing: Wat het Westen van het Oosten kan leren

19u

De Bottelarij

KVLV Wellen - kookworkshop

19u30

parochiezaaltje

e

De Meersche

za

27 feb

school ‘t Laantje - eetfeest

De Meersche

zo

28 feb

KVK - mosselfeest

KVK Houtstraat

di

1 maa

infomoment: Slim ouder worden

13u30 - 16u

DC Den Dries

do

3 maa

workshop: bloemschikken

19u

De Bottelarij

filocafé

20u

De Bottelarij

Feest van de vrijwilliger

19u30 - 22u30

De Meersche

concertdiner: Ineke Tiolants

19u

De Bottelarij

vr

4 maa

za

5 maa

Seniorenclub - kaartnamiddag

vanaf 13u

DC Den Dries

zo

6 maa

kunstenaarsontbijt Simone Corthouts

10u

De Bottelarij

ma

7 maa

KVLV Wellen - crea gelegenheidskaarten

19u30

Ontmoetingscentrum

di

8 maa

KVLV Ulbeek - filmavond Euroscoop Genk

do

10 maa

senioren dansnamiddag

13u30 - 18u

De Meersche

lezing: Filosofie van de kosmologie

19u

De Bottelarij

KVLV Wellen - kookworkshop bakken

19u30

parochiezaaltje

20u

De Meersche

vr

11 maa

De Kluchtige Vrienden - voorstelling: Forellen in de Ardennen

za

12 maa

Kleuterhappening

zo

13 maa

sporthal De Bloken

De Kluchtige Vrienden - voorstelling: Forellen in de Ardennen

20u

De Meersche

De Kluchtige Vrienden - voorstelling: Forellen in de Ardennen

20u

De Meersche

Dance Formation Silverstar

KVK Houtstraat

do

17 maa

KVLV Wellen - handwerken

19u30

Ontmoetingscentrum

vr

18 maa

De Kluchtige Vrienden - voorstelling: Forellen in de Ardennen

20u

De Meersche

cinemadiner La vita é bella

19u

De Bottelarij

za

19 maa

20u

De Meersche

Teenspirit De Kluchtige Vrienden - voorstelling: Forellen in de Ardennen

12

PLlocatieAATS


evenementenkalender

februari tot april 2016

datum

evenement

uur

PLlocatieAATS

zo

20 maa

CD&V Lentedrink

di

22 maa

infomoment: Ken de verkeersregels in jouw buurt

13u30 - 16u

DC Den Dries

wo

23 maa

KVLV Ulbeek - bloemschikken meer met vlier

19u30

zaaltje naast kerk Ulbeek

do

24 maa

Seniorenclub - kienen

vanaf 13u

DC Den Dries

vr

25 maa

Paaseierenraap

zo

27 maa

gallerie Finisage Maggy Fabry

10u

De Bottelarij

di

29 maa

KVLV Wellen - Nordic walking

20u - 21u

vertrek: Notelarestraat 21

ma

28 maa

STARTLES: Start to run

19u15

sporthal De Bloken

wo

30 maa

STARTLES: Start to run

19u15

sporthal De Bloken

KVLV Ulbeek - kookles lekker uit koken

19u30 - 22u30

zaaltje naast kerk Ulbeek

vanaf 13u

DC Den Dries

JH De Reynaert

JH De Reynaert

za

2 apr

Seniorenclub - kaartnamiddag

zo

3 apr

KSA Meisjes Wellen - eetfeest

ma

4 apr

KVLV Ulbeek - wandelzoektocht

19u30

zaaltje naast kerk Ulbeek

KVLV Wellen - koken met kids

19u30

parochiezaaltje

19u30

parochiezaaltje

di

5 apr

do

7 apr

Jongerenuitstap

zo

10 apr

MTC Wellen - motortreffen

ma

11 apr

KVLV Ulbeek wandelzoektocht

wo

13 apr

Buitenspeeldag

JH De Reynaert

Jongerenuitstap KVLV Wellen - kookworkshop: snel en simpel

De Meersche 19u30

WWC De Bokkerijders wandeldag

zaaltje naast kerk Ulbeek De Meersche

KVLV Wellen - crea keramiek do

14 apr

senioren dansnamiddag

13u30 - 18u

De Meersche

KVLV Wellen - handwerken

19u30

Ontmoetingscentrum

vr

15 apr

Wielerkoers op rollen

zo

17 apr

rommelmarkt Broekstraat Radio VRW eetfeest

De Meersche 9u - 17u

Broekstraat De Meersche

Fietsclub | Vertrek om 13u | sporthal De Bloken 1-8-15-22-29 februari 2016 | 7-14-21-28 maart 2016 | 4-11-18-25 april 2016 Kaartclub | Dinsdag van 14u tot 17u | zaaltje naast kerk Ulbeek 2-9-16-23 februari 2016 | 1-8-15-22-29 maart 2016 | 5-12-19-26 april 2016 Yoga | Dinsdag van 20u tot 21u | Danszaal De Zonnekring. 2-9-16-23 februari 2016 | 1-8-15-22-29 maart 2016 | 5-12-19-26 april 2016 Lijndansen | Donderdag van 10u tot 11u | danszaal De Zonnekring 4-11-18-25 februari 2016 | 3-10-17-24-31 maart 2016 | 7-14-21-28 april 2016 Breiclub | Donderdag van 13u30 tot 16u30 | DC Den Dries 11 februari 2016 | 10 maart 2016 | 21 april 2016 Wandelen buiten Wellen | Vertrek om 8u45 | sporthal De Bloken 7 februari 2016 | 6 maart 2016 | 3 april 2016 Gewestwandeling in Wellen 14 maart - Vertrek om 13u30 aan De Meersche Dagreis naar de Ardennen Dinsdag 26 april vertrek 8u aan de sporthal De Bloken. Bestemming: Spa Monopole, Monschau en Barrage d’Eupen.

13


vrije tijd

De gemeente Wellen en de Gezinsbond organiseren

voor alle kinderen tot en met 8 jaar

Paaseierenraap vrijdag 25 maart om 19u.00 achter JH De Reynaert 6

7

5

8

4

9

98

97

99

96

3 10

100 2

11

95 92

101

91

1 102

12

90 89 88 87

13

14 15

86

19

84

85 83

82

81

16

17

94

93

71

80

18 20 21

79 78

22 23

75

76

74

72 73

70 69

68

77

65

66

64

67

24

63

25 62 26 61 27

57

29

30

56

33

35

42

48

31

32

34

58

59 60

28

43

44

41

47

46 45

49

55 50

51 52 53

54

40

36 37

38

39

VERPLICHT INSCHRIJVEN voor 18 maart bij de jeugddienst : 012 39 21 77 • jeugd@wellen.be • e-loket op www.wellen.be zelf meenemen: mandje om eieren te dragen!

14


vrije tijd

Voorleesmomenten voor de allerkleinsten Kinderen zijn dol op verhalen. Voor de allerkleinsten is het dan ook genieten geblazen tijdens onze gezellige voorleesmomenten in de bib op de 1e woensdag van de maand van 14u tot 14u30.

De bib is klaar voor de jeugdboekenweek

Ontdek hier de thema’s van de volgende voorleesmomenten: Hou ook onze flyer in de gaten. Die verdelen we binnenkort in alle scholen.

Doe jij niets liever dan avontuurlijke, spannende en leerrijke boeken verslinden? Dan kijk je ongetwijfeld uit naar de jeugdboekenweek van 2016. Het gloednieuwe thema mogen we al verklappen: met ‘Weg van de stad’ bekijken we alles wat er binnen en buiten een stad te beleven valt. Naar jaarlijkse traditie kan je op onze enthousiaste voorleesploeg rekenen voor een leuke activiteit in de bib. Schrijf 9 maart alvast in je agenda! Meer info: Bibliotheek Wellen wellen.bibliotheek.be (vanaf eind februari) www.jeugdboekenweek.be

15


milieu en duurzaamheid

3 tips om je huis veilig te verwarmen Verwarm jij je huis met een centraal verwarmingstoestel? Dan zijn er een aantal wettelijke verplichtingen om na te leven. Die maken je verwarmingssysteem niet alleen veilig, maar ook zuinig (lagere verwarmings- en herstellingskosten) en milieuvriendelijk (minder uitstoot van CO2 en fijn stof). Laat je daarvoor bijstaan door een erkende technicus. Die werd opgeleid in een erkende opleidingsinstelling, slaagde voor het bijhorende examen en volgt om de vijf jaar een bijscholing in techniek en wetgeving. Vind een erkende technicus in je buurt op www.veiligverwarmen.be.

Samen goed sorteren, da’s beter recycleren

1. Keuring voor eerste gebruik Laat je nieuwe of aangepaste verwarmingstoestel vóór het eerste gebruik keuren door een technicus. Hij gaat na of het systeem op een goede manier geplaatst is en of het voldoet aan alle veiligheidsen kwaliteitseisen. Nadien krijg je een keuringsrapport, dat je bij het toestel bewaart. 2. Periodiek onderhoud Laat een technicus je stookolie- en gasketel tweejaarlijks onderhouden. Hij controleert of er risico is op CO-vergiftiging, reinigt de ketel, en stelt hem af zodat hij zuinig werkt. In ruil hiervoor ontvang je een reinigings- en verbrandingsattest, waarvan je telkens de twee laatste exemplaren bij je ketel bewaart.

Afval juist sorteren lijkt soms een hele opdracht. Toch is het best eenvoudig! Door onderstaande richtlijnen te volgen, maak je het de afvalverwerkers een pak makkelijker om al het afval te recycleren. • PMD (de blauwe zak)

3. Verwarmingsaudit Als je je huis verwarmt met een verwarmingstoestel dat ouder is dan vijf jaar en met een vermogen vanaf 20 tot en met 100 kW (de doorsnee centrale verwarmingstoestellen), dan moet je elke vijf jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren. Je technicus berekent het rendement van de hele verwarmingsinstallatie en stelt energiebesparende maatregelen voor. De resultaten worden opgenomen in een verwarmingsauditrapport, dat je bij je toestel bewaart. Voor meer informatie over de verwarmingsaudit op een ketel groter dan 100 kW surf je naar www.veiligverwarmen.be.

In de PMD-zak horen alleen lege plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Zorg ervoor dat er geen restjes in de verpakkingen achterblijven. Die sturen immers het hele recyclageproces in de war, waardoor talloze verpakkingen geen ‘tweede leven’ krijgen. Drankzakjes mogen niet in de blauwe zak. De populaire drankzakjes zijn gemaakt uit een complexe mix van plastic en metaal. Door die specifieke samenstelling zijn ze niet geschikt voor recyclage. Ook plastic flacons uit de badkamer horen bij PMD. Die lege bussen shampoo en conditioner gooi je dus regelrecht de blauwe zak in. • Papier en karton Verzamel al je papier en karton in een kartonnen doos. Zet je de doos buiten voor onze ophaaldienst? Bind er dan een natuurtouw rond. Zo blijft alles netjes in de doos zitten als het waait, en hou je de buurt proper. • Glas Witte glazen bokalen en flessen gooi je in de witte glasbol, gekleurd glas gaat in de groene glasbol. De ophaalwagens houden het glas gescheiden tijdens het transport, zodat ze apart gerecycleerd kunnen worden. Meer info: www.betersorteren.be

16


milieu en duurzaamheid

Plant een Hoogstamboom Wellen lag vanouds ingebed in de behaaglijke boomgaardgordel die de dorpskernen omringde. Onze grootouders hebben in ’t verleden steeds zorg gedragen voor de typische Haspengouwse relicten en ons hun talloze variëteiten en gebruiken nagelaten Hoogstamfruitbomen kunnen wel tot 120 jaar worden en vormen een natuurlijk leefomgeving voor honderden kleine diersoorten zoals de eikelmuis, de torenvalk, ... . Hoewel deze hoogstamboomgaarden typerend zijn voor het Haspengouwse landschap, worden ze jammer genoeg steeds schaarser. Doe er wat aan en plant de variëteiten en hoogstambomen van je grootouders terug aan. Bomen kan je bestellen via de Nationale Boomgaardenstichting vzw. Gratis brochure Fruitvariëteiten van weleer op aanvraag via info@boomgaardenstichting.be of www.boomgaardenstichting.be

Wellen zwerfvuilvrij met de actie Straat.net Een propere straat, da’s een heldendaad. Onder dat motto trekken we ook in 2016 de handschoenen aan om het zwerfvuil langs onze wegen op te ruimen. Wil je school of vereniging een handje helpen? Dat kan tijdens de opruimacties op 18, 19 en 20 maart. Je krijgt ook wat in ruil voor je heldendaad: voor elke opgeruimde kilometer betaalt Limburg. net 15 euro uit. Inschrijven kan tot 29 januari via milieu@ wellen.be of op de milieudienst. Na de inschrijving krijg je het nodige materiaal om aan de slag te gaan (vuilzakken, handschoenen, …). Je krijgt een aantal straten toegewezen om op te ruimen, of stelt zelf een gebied voor. Volg de actie op www.limburg.net en de Facebookpagina van Limburg.net.

Wist je trouwens dat gemeente Wellen voor 35 € tussenkomt in de aankoop van een hoogstamboom. Interesse? Neem dan contact op met de milieudienst (012 67 07 06 - milieu@wellen.be)

Heb jij een hart voor zwaluwen? Wellen is een diervriendelijke gemeente. Zo doet de Wellense Adviesraad voor Leefmilieu (WAL) er alles aan om nestgelegenheden voor huis- en boerenzwaluwen in stand te houden bij woningen en andere gebouwen in onze gemeente. Ben jij zelf een dierenliefhebber? Wil je deze snelle, elegante en kunstige vliegers graag helpen? Dan is de openstaande vrijwilligersfunctie bij de WAL iets voor jou. Zij zijn namelijk op zoek naar een vrijwillige controleur van subsidieaanvragen. Dat houdt in dat je ter plaatse controleert hoeveel zwaluwnesten er zijn bij de opgegeven woningen en gebouwen, en of deze nesten ook effectief bewoond zijn door een huisof boerenzwaluw. Interesse? Contacteer dan vliegensvlug de milieudienst (012 67 07 06 - milieu@wellen.be). 17


cultuur

Wellenaar in de kijker geschiedenis voor Wellenaren Fuzz Magazine viert vijfjarig bestaan met Red Bull Elektropedia Award Fuzz Magazine, online magazine over elektronische muziek, kaapte de eerste plaats weg in de categorie Best Media van de Red Bull Elektropedia Awards. Deze awards zetten het Belgische nachtleven en de bijhorende elektronische muziekscene in de kijker. In 2010 begonnen drie studenten gepassioneerd door elektronische muziek met een blog: Fuzz Magazine (www.fuzzmag.be). In 2012 eindigden ze al eens derde in de categorie Best Media van de Red Bull Elektropedia Awards. En nu dus een eerste plaats! “We konden ons geen leukere manier inbeelden om ons vijfjarig bestaan te vieren”, vertellen hoofdredacteurs Simon Loncke en Jeroen Peetermans. “De afgelopen jaren waren we telkens genomineerd voor deze awards, maar we hadden nog nooit gewonnen.” Het team van Fuzz Magazine bestaat momenteel uit meer dan 15 vrijwilligers. “We schrijven vanuit eenzelfde passie voor elektronische muziek. Zonder dat, dan ben je als redacteur bij ons niet op je plaats.” Fuzz lanceerde begin dit jaar hun nieuwe website en dat wierp ook de nodige vruchten af. “De inzet van onze redactie en onze nieuwe website hebben ervoor gezorgd dat we dit jaar 28% groei kennen in leescijfers.”

Voor verdere vragen of meer informatie kan je contact opnemen met Jeroen Peetermans (jeroen@fuzz-mag.be - 0484 060 030)

Van hotel tot frituur: de rijke geschiedenis van het Schaliehuys In het Schaliehuys van Wellen werden gasten met open armen ontvangen. Reizigers te paard konden er vanaf de 17de eeuw ook hun dieren laten rusten. De naam komt van de dakbedekking van het gebouw. Men gebruikte namelijk geen (ordinair) stro of rode dakpannen, maar stijlvolle schaliën. Het lemen gebouw had ook een verdieping, een zeldzaamheid voor die tijd. Dat wijst erop dat het Schaliehuys destijds een hotel ‘avant la lettre’ was. De eigenaars bewoonden de benedenverdieping en baatten er ook een tapperij (café) en klein paanhuis (brouwerij) uit. Daarbij hoorde een opmerkelijk grote bakstenen kelder om wijn, bier en voedsel op te slaan voor de vele gasten. In de 18de eeuw diende het gebouw regelmatig als vergaderplaats voor het gemeentebestuur en het armenbestuur. Vrij logisch, aangezien het een openbaar gebouw was dat kort bij de kerk lag. In de kerktoren stond de ‘compe’, een met smeedijzer versterkte houten kist waarin men alle belangrijke gemeentelijke en kerkelijke documenten bewaarde. Om de kist te openen waren er drie sleutels nodig: die van de burgemeester, armenmeester en pastoor.

Foto © Jan Opdekamp: hoofdredacteur Simon Loncke (links), oprichter Sidney Ameel (midden) en hoofdredacteur Jeroen Peetermans uit Wellen (rechts).

18

Het oorspronkelijke Schaliehuys staat helaas niet meer recht. Na vele jaren als café werd het afgebroken en kwam het terecht in het depot van openluchtmuseum Bokrijk. Vandaag vind je frituur De Schalie terug op de vroegere locatie van het Schaliehuys.


Wellen in beeld

Inderdaad, ook in 2016 kan je bij KSA Meisjes Wellen terecht voor allerhande lekkers. Op 10 januari mochten we maar liefst 214 hongerige magen vullen met overheerlijke, zelfgemaakte pannenkoeken tijdens de pannenkoekenslag. Er werden maar liefst 1200 pannenkoeken gebakken en opgegeten. Niels Vanelderen en Tommy Smeets mogen zich dit jaar de ‘Grootste Pannenkoekeneter 2016’ noemen. Zij aten elk maar liefst 16 pannenkoeken. Proficiat! Een hele dikke merci aan alle eters, helpende handen en ‘leveranciers’ van elektrische vuurtjes, gasvuren en pannen! Tot volgend jaar. Wie weet breek jij dan wel het record…

Eerste communicanten acteurs op kerstdag

1200 pannenkoeken op Pannekoekenslag

Onze eerste communicanten showden op kerstdag hun acteertalent. Ze beeldden het kersverhaal uit, als mooie opener van de eucharistieviering in parochiekerk Sint-Jan De Doper. Een leuke belevenis voor zowel de acteurs als hun vriendjes in het publiek. De eerste communie van 2016 is al sinds 24 oktober vorig jaar in volle voorbereiding. Intussen leerden de 54 kinderen onze kerk grondig kennen. Ze namen een kijkje in de klokkentoren, verkenden de sacristie en kregen uitleg over de vele voorwerpen die je in een kerk kan terugvinden. Stap voor stap stomen we de kinderen klaar voor de eucharistieviering van de eerste communie, op donderdag 5 mei 2016 om 10u in de Sint-Jan De Doper kerk.

Inwoners klonken samen op het nieuwe jaar tijdens de gemeentelijke Nieuwjaarsborrel.

Regionale Sporteldag De Regionale Sporteldag voor senioren in Tongeren was een groot succes. Onze senioren zetten hun meest sportieve beentje voor.

19


oproepen

De Wonderbaarlijke WelWezenWereld! Het welbevinden in Wellen is sinds januari wonderbaarlijk gestegen. Soms hoort men hier en daar een geluid dat lijkt op een schaterlach, en soms worden er kleine voetjes gevonden op de openbare weg. In diezelfde tijd hebben vreemde kleine, fruitige wezens hun intrek genomen in de Bottelarij in Ulbeek. De Welwezens hebben sinds kort hun intrek genomen in de Bottelarij. Alhoewel ze onzichtbaar zijn voor mensen die niet in hen geloven, tonen ze zich aan weldenkende bezoekers van de Bottelarij. Ze helpen ons stiekem om onze dagdagelijkse taken te verlichten en het werk optimaal af te leveren. Via een verhaal word je ingeleid in de belevingsroute, je zit meteen in het wereldje van de Welwezens, zodra je de luikjes opent. De kinderen leren spelenderwijs heel wat nieuwe weetjes over fruit en het platteland. De Welwezens zijn ontstaan uit een creatie van Herwig Pans en Wim Sneyers in samenwerking met de gemeente Wellen, provincie Limburg en de Bottelarij. Na de leuke zoektocht, is er de mogelijkheid om gezellig neer te ploffen in het restaurant van de Bottelarij voor wonderbaarlijke Welwezen hapjes!

Altijd een kinderoppas in de buurt

Je wil naar een feest, je mag die belangrijke vergadering echt niet missen, je zou graag nog eens een avondje sport inplannen, … maar wie zorgt ondertussen voor de kinderen? Het is een vraag waar heel wat ouders mee worstelen. Zonder een betrouwbare kinderoppas kan je niet genieten van een avondje weg. Daarom is er de kinderoppasdienst van Gezinsbond Wellen. Onze babysitters staan klaar om zich bij jouw thuis over je kinderen te ontfermen. Meer info: Tanja Epding en Hilde Daems (0472 35 80 41)

Mis de grote kienavond niet

Het oudercomité van De Eik organiseert op 20 februari hun derde grote kienavond. Die gaat door in de sporthal van de Eik (Zonneveld 9 in Wellen). De deuren gaan open om 18u30 en het kienen zelf gaat van start om 19u30. Voor alle kinderen tem 12 jaar is er vlak na de pauze een speciale kinderkien. Twijfel niet om je in te schrijven. Er zijn immers heel wat mooie prijzen te winnen, zoals een Barbecook buitenkeuken en een ruim gevulde toolbox. Inschrijven vanaf 18u30.

Eetfeest ! Bikke bikke bik, hap hap hap !

Het eetfeest is op zondag 3 april in Jeugdheem de Reynaert (middag: 11-14u of avond: 17-20u). Je kan dan bij ons terecht voor een heerlijk driegangenmenu (tomaten-groentesoep, kalkoenrollade of veggieburger met kroketten en champignonroomsaus, ijsje of koffie), en dit alles voor 15 € of 10 € (-12 jaar). De eerste kaarten zijn alvast de deur uit. Wees er dus zeker op tijd bij. Inschrijven is verplicht voor 28 maart en doe je bij leidster Jana (sms naar 0499 27 61 18 of breng het inschrijfstrookje binnen op Blokenstraat 24, Wellen).

20


economie

‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ zet jouw zaak in de kijker Ook dit jaar neemt onze gemeente deel aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, Unizo en Gezinsbond. Daarmee bedanken we iedereen die te voet of met de fiets boodschappen doet. Wie voldoende zegels verzamelt in de deelnemende winkels, maakt kans op een mooie prijs. De actie loopt van zaterdag 30 april tem zaterdag 4 juni.

Handelaars die willen inspelen op deze actie, kunnen zich van 15 januari tem 14 maart gratis inschrijven via www.belgerinkel.be/handelaars. Tijdens deze fietspromotiecampagne krijg je een mooie kans om jouw zaak in de kijker te zetten. Deelnemende handelaars krijgen een pakket met promotiemateriaal toegestuurd.

Zet jouw onderneming in de kijker op de website van Wellen. De gemeente biedt alle Wellense handelaars en ondernemers de kans om hun gegevens te publiceren op de gemeentelijke website: www.wellen.be. Stuur een mail met de naam van jouw bedrijf, omschrijving activiteit, adres, telefoon, fax, e-mail, website, openingsuren en logo. meer info: Evi Wijnants (evi.wijnants@wellen.be - 012 67 06 46)

De Wellense cadeaubon: gemakkelijk om te geven en fijn om te krijgen. De Wellense cadeaubon is te koop bij de dienst toerisme in het gemeentehuis, tijdens de openingsuren. Op de cadeaubon wordt een bedrag naar keuze ingevuld. De bon kan bij de Wellense handelaars worden ingeruild.

levensgebeurtenissen

Geboorten 27.10.2015 Marie Bangels 03.11.2015 Ilona Lemmens 06.11.2015 Jitte Machiels 16.11.2015 Jasper Bex 26.11.2015 Matisse Neel 01.12.2015 Lena Brulmans 01.12.2015 Melody Ghijsen 10.12.2015 Amélie Collin 13.12.2015 Nicolas Bleus 16.12.2015 Mila Jaspers 18.12.2015 Vincent Beckx 23.12.2015 Jay Mees

Overlijdens 17.11.2015 Marie Ponet 09.12.2015 Mariette Menten 15.12.2015 Maria Missotten 15.12.2015 Jacqueline Hermans 15.12.2015 Jean Schoeps 25.12.2015 Marc Moonen 26.12.2015 Yvonne Gielissen 31.12.2015 Henri Candrix 01.01.2016 Marie-Thérèse Thenaers 04.01.2016 Joseph Claes 07.01.2016 Minna Halfmann 09.01.2016 Francine Pexsters 11.01.2016 Suzette Timmermans

Huwelijken 28.11.2015 Evelien Baldewijns & Dries Ramaekers

Vermeld een evenement in de evenementenkalender of doe een oproep in Wild van Wellen. Stuur voor 4 maart 2016 alle informatie naar evi. wijnants@wellen.be en jouw oproep/activiteit wordt gepubliceerd in het gemeentelijk infoblad Wild van Wellen dat in april verschijnt.

dienst toerisme - 012 67 07 10 - toerisme@wellen.be

21


algemene informatie ALGEMENE INFORMATIE Openingsuren gemeentelijke diensten Wachtdiensten

Gemeentehuis Gemeentehuis Dorpsstraat 25 Dorpsstraat 25 T. 012/ 012 67 6707 070000 F. 012/ 01274 7458 587070 www.wellen.be www.wellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag tot maandag totvrijdag: vrijdag:9u 9utot tot12u 12u maandag: 16u maandag: 16utot tot19u30 19u30 woensdag: 13u woensdag: 13utot tot16u 16u

Sociaal huis-OCMW OCMW Dorpsstraat 26 Dorpsstraat 26B B T. 012/ 012 44 4401 015050 F. 012/ 01244 4401016969 info@ocmwwellen.be info@ocmwwellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag tot maandag totdonderdag: donderdag:9u tot 11u30 en op 9u totafspraak 11u30 en op afspraak vrijdag gesloten gesloten GEEN avondzitting meer!

Centraal oproepnummer: 011 42 93 19

Politie Dorpsstraat 26 Dorpsstraat 26 T. 012/ 012 67 6707 070707 politie@wellen.be politie@wellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag: 15u30 maandag: 15u30tottot19u30 19u30 dinsdag tot dinsdag totvrijdag: vrijdag:8u30 8u30tottot12u30 12u30 na openingsuren: openingsuren:012/ 01274 746060 6060 of 101 of 101 (7/7 dagen (7/7 dagen- en 24/24u 24/24u voorvoor milieuklachten) milieuklachten)

De Omapotheek de apotheek van wacht van wacht is van dienst voor 22u tot 22u. te kennen Na 22ukan kan je je bellen terecht: naar 090/ 39 99 10. Je wordt dan verbonden met een callcenter • bij jouw datapotheker je kan doorschakelen hangt de wachtdienst naar de apotheek uit van wacht. • op de website www.apotheek.be • telefonisch op het nummer 0903 99 000 (€ 1,5/min.) Rechtstreeks naar de apotheek gaan heeft geen zin: zonder telefoon Rechtstreeks vooraf naar wordtde er niet apotheek opengedaan. gaan heeft geen zin: zonder telefoon vooraf wordt er niet opengedaan. Om de apotheek van wacht voor 22u te kennen kan je terecht: De apotheek van wacht voor 22u en na 22u is niet • noodzakelijk bij jouw apotheker: dezelfde!daar hangt de wachtdienst uit • op de website www.apotheek.be • Na telefonisch 22u kan jeop bellen het nummer naar 090 090/ 393999 9910. 10 Je wordt dan verbonden (betalend! met 1,5een euro/min.) callcenter dat je kan doorschakelen naar de apotheek van wacht. De apotheek van wacht voor 22u en na 22u is niet noodzakelijk dezelfde!

Containerpark Containerpark Overbroekstraat Overbroekstraat T. 012/ 012 67 6722 220606

openingsuren: Openingsuren: dinsdag-woensdag-vrijdag: 13u30 dinsdag-woensdag-vrijdag: 13u30 tottot 17u 17u zaterdag: 9u zaterdag: 9utot tot14u 14u

Bibliotheek Bibliotheek Dorpsplein 12 12 T. 012/ 012 74 7471 717979 bib@wellen.be bib@wellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag en maandag envrijdag: vrijdag:18u 18u tottot 20u 20u woensdag: 14u woensdag: 14utot tot18u 18u zaterdag: 10u zaterdag: 10utot tot12u 12u

PWA Overbroekstraat 10 Overbroekstraat 10.2 b2 T. 012/ 012 44 4410 101616 pwa@wellen.be pwa@wellen.be

openingsuren: Openingsuren: maandag: 8u maandag: 7u30 tot 13u tot en 19u 14u tot 19u dinsdag: en dinsdag 8u30 vrijdag: -12u en 7u30 14u tot 18u 18u woensdag: 8u30 woensdag en donderdag: -12u en 13u 7u30 tot 17u tot 17u

Sporthal ‘De Sporthal ‘De Bloken’ Bloken’ Blokenstraat Blokenstraat 12 12 Uitbater cafetaria: cafetaria: Mario Rosmarino T. 012/ 012 74 7420 203333

openingsuren: Openingsuren: alle dagen alle dagenvanaf vanaf16u 16u gesloten: maand juli en alle feestdagen gesloten: hele maand juli en alle feestdagen

Gemeentelijk zwembad Gemeentelijk zwembad ‘Maupertuus’ ‘Maupertuus’ Bampstraat 11 Bampstraat 11 T. 011/ 011 59 5974 749595 (cafetaria) (cafetaria)

openingsuren: Openingsuren: juli en augustus augustus:van 10u30 10u30tot tot20u 20u Enkel open openbij bijmooi mooiweer! weer! Bel naar naarde decafetaria cafetaria om om te te weten weten of het of zwembad zwembad het open is. open is.

Dienstencentrum Dienstencentrum ‘Den Dries’ Dries’ Dorpsstraat 26A Dorpsstraat 26A verantwoordelijke: verantwoordelijke: Leen Meynen Leen Meynen T. 012 012/ 44 44 01 0154 54 M. 0487/ 0487 33 3329 296262

openingsuren: Openingsuren: ma -- wo - do: 9u 9u -tot 11u30 11u30 en 13u en 13u - 17utot 17u dinsdag : 9u dinsdag: 9u -tot 16u 16u en en 19u19u - 22u tot 22u vrijdag : 19u vrijdag: 19u -tot 22u30 22u30 Tijdens de openingsuren openingsuren in de voormiddag dienen de dienen demensen mensenzich zich bijbij hethet onthaal onthaal vanvan het OCMW het OCMW aanaan te melden. te melden.

Tandartsen Tandartsen

De telefonisch Dewachtdienst wachtdienst voor voor Limburgse tandartsen is bereikbaar bereikbaar via het centraal tandartsenwachtnummer via het centraal tandartsenwachtnummer 090 33 99 69 090/ 33 99 69 op zaterdag, zondagvan en9u feestdagen op zaterdag, zondag en feestdagen tot 18u. van 9u tot 18u.

Huisartsen Huisartsen De wachtdienst voor huisartsen is bereikbaar via het

De wachtdienst voor huisartsen is 011 telefonisch bereikbaar centrale huisartsenwachtnummer 23 28 25. via het centrale huisartsenwachtnummer 011/ 23 28 25. Osteopaten Limburg

Osteopaten Limburg Centraal Apotheken oproepnummer: regio Alken, 011/ Borgloon, 42 93 19 Kortessem, St.-Lambrechts-Herk en Wellen Apotheken De apotheekregio van wacht Alken, is van Borgloon, dienst tot Kortessem, 22u. Sint-Lambrechts-Herk en Wellen

Nuttige telefoonnummers Nuttige telefoonnummers AMBULANCE/BRANDWEER AMNESTY INTERNATIONAL ANONIEME ALCOHOLISTEN ANTIGIFCENTRUM BRANDWONDENCENTRUM CARD-STOP CHILD FOCUS DE LIJNINFO

22

100 03 271 16 16 03 239 14 15 070 24 52 45 02 268 62 00 070 34 43 44 11 60 00 070 22 02 00

DIABETES INFOLIJN DRUGLIJN EUROPE ASSISTANCE EUROPEES NOODNUMMER GAIA GREENPEACE HOLEBIFOON JONGEREN ADVIES CENTRUM

0800 96 333 078 15 10 20 02 533 75 75 112 02 245 29 50 02 274 02 00 0800 99 533 011 22 73 90

KANKERLIJN 0800 35 455 POLITIE 101 RODE KRUIS 105 SABAM 02 286 82 11 SENSOA.BE 03 238 68 68 TABAKSTOPLIJN 0800 111 00 TELEBLOK 0800 131 44 TELE-ONTHAAL 106

TOURING WEGENHULP 070 34 47 77 VAB REISBIJSTAND 070 34 46 66 VDAB 0800 30 700 VLAAMSE JEUGDHERBERGEN 03 23 27 218 VLAAMSE WEGENTELEFOON 088 122 66 ZELFMOORDLIJN 02 649 95 55


meldingskaart Foto’s gezocht voor Wild van Wellen! Jouw foto op de cover?

Heb je zin om de volgende cover van Wild van Wellen te sieren, of ken je iemand die dit wel ziet zitten? Ben je een hobbyfotograaf en wil je graag je werk eens laten zien? Stuur jouw leukste foto's naar evi.wijnants@wellen.be.

Babyfoto’s

Heb je recent een zoon of dochter gekregen? Wil je jouw kleine spruit aan de wereld tonen? Stuur een foto van je baby samen met zijn/haar naam , geboortedatum en de naam van de ouders en wij publiceren deze in de volgende Wild van Wellen.

Foto’s van voorbije activiteiten

Wij zijn steeds op zoek naar toffe foto’s van voorbije evenementen, straatbarbeques, rommelmarkten, vieringen, sportieve prestaties, fuiven, bijeenkomsten van verenigingen,... om in het magazine te publiceren onder de rubriek: Wellen in beeld.

foto’s gezocht

Je kan alle foto’s sturen naar evi.wijnants@wellen.be. Alvast bedankt. Wellen op facebook www.facebook.com/gemeente.wellen of scan de QR-code. Digitale nieuwsbrief Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen onze gemeente? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief op www.wellen.be of stuur een mailtje naar evi.wijnants@wellen.be.

Babyfoto’s

Radio VRW 104.9 De lokale radio VRW (104.9 mhz) is een mooi forum om jouw activiteit of evenement wereldkundig te maken. Stuur gerust een mailtje naar info@radiovrw.be.

MELDINGSKAART Wil je een probleem melden aan onze gemeentelijke diensten? Knip of scheur dan deze meldingskaart uit, vul ze in en steek ze in de brievenbus aan het gemeentehuis. Opmerkingen kunnen uiteraard ook altijd per mail gesignaleerd worden, via het mailadres info@wellen.be. Je kan de meldingskaart ook online invullen op de website www.wellen.be. Hiermee meld ik het volgende: ○  het wegdek is beschadigd ○  de openbare verlichting is defect ○  het rioolputje is verstopt ○  de fiets- en voetpaden zijn aan herstelling toe ○  onderhoud van zijbermen / beplanting is gewenst ○  het ruimen van grachten is gewenst ○  er is een sluikstort ○  er is een gevaarlijke verkeerssituatie ○  er is signalisatie gewenst ○  een bushokje is beschadigd ○  andere: …........................................................................................ ............................................................................................................... ...............................................................................................................

plaats: ........................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... opmerkingen: .............................................................................................. ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... naam & adres afzender: ....................................................................................................................... ................................................................................................................. ............................................................................................................... telefoon / gsm: ............................................................................................................... (Aan anonieme meldingskaarten wordt geen gevolg gegeven.)

23


V.U. Gemeente Wellen - Dorpsstraat 25 - 3830 Wellen

Profile for gemeente Wellen

Wild van Wellen - nr. 14  

Informatie- en nieuwsblad van de gemeente Wellen.

Wild van Wellen - nr. 14  

Informatie- en nieuwsblad van de gemeente Wellen.

Advertisement