Page 1

DE KERMISKRANT 2016

22 JULI T/M 31 JULI

VERNIEUWD ÉN VERTROUWD

DE TILBURGSE KERMIS: TIEN DAGEN FEEST!

KERMISBONNEN KNIPPEN MET KORTING NAAR DE KERMIS

INTERVIEWS

“IK BEN ALTIJD EEN KERMISFAN GEWEEST”

+ FUN&FACTS/ ROZE MAANDAG/ BLAUWE ZONDAG/ KINDERMIDDAG/ GEHANDICAPTENMIDDAG/ DE AMSTEL BIERHAL/ KERMIS FM/ PROGRAMMA/ PLATTEGROND EN MEER! PAGINA

1


PAGINA 2


VERNIEUWD ÉN VERTROUWD Beste lezer, De Tilburgse Kermis: de grootste, mooiste en de leukste van de Benelux! De kermis die tien dagen duurt en waar het altijd gezellig is. De kermis in het hart van de stad, waar ruimte is voor iedereen: jong, oud, autist of LHBT’er. Dat wist u allemaal al, het is niks nieuws. Maar veel dingen zijn wel nieuw dit jaar. Want de Tilburgse Kermis staat niet stil.

“EEN TO E KOMST WAARIN DE T I LB U RGS E KERMIS DE GROOTST E, M OO IST E EN L EU KST E K AN BLIJ V EN.” Het is het eerste jaar dat de Spoorzone onderdeel uitmaakt van de route. In dit gebied heeft de kermis de sfeer van een festival. De nostalgische kermis en de kermisexpo zijn verhuisd naar het

NI E U W! PROJECTIE OP HET PALEIS EN HEUVELSE KERK Op de witte wanden van het Paleis op het Willemsplein tovert een filmische projectie het levensverhaal van de kermis tevoorschijn. Ook op de Heuvelse kerk is een mooie projectie te zien. Te zien op: Roze Maandag 25 juli, woensdag 27 juli en zaterdag 30 juli op het Paleis Willemsplein/Heuvelse kerk. KERMIS IN DE SPOORZONE Dit jaar is er voor het eerst ook kermis in de Spoorzone. Naast de verschillende attracties is de Smederijtuin zeker een bezoek waard. Er zijn live optredens, heerlijke catering, fijne terrassen en spannende acts. Boemel, RAW en Club Smederij zorgen voor een unieke kermisbeleving voor jong en oud. De tuin is dagelijks open tussen 16.00 uur en 23.00 uur en heeft een afwisselend podiumprogramma. Meer informatie op de facebookpagina van de Smederijtuin.

Koningsplein, er staan verschillende nieuwe attracties en er zijn twee spectaculaire lichtshows. Daarnaast zetten we dit jaar nog meer in op duurzaamheid samen met Coca-Cola en het Brabants Afval Team (BAT). En we hebben een nieuwe huisstijl, die ons klaarmaakt voor de toekomst. Een toekomst waarin de Tilburgse Kermis de grootste, mooiste en leukste kan blijven. Want dat verandert niet: voor ons is en blijft de Tilburgse Kermis dé kermis. Hét dagje uit met pretgarantie. Voor iedereen. Ik wens u heel veel plezier! Erik de Ridder Kermiswethouder

NIEUWE ATTRACTIES De 447e editie van de Tilburgse Kermis heeft een gevarieerd aanbod met flink wat nieuwe attracties. Zo is op de Paleisring de Tsunami te vinden, een spectaculaire schommelende bank die over de kop gaat. Op het NS-plein staat de Cobra Coaster, een tien meter hoge rollercoaster met een halve looping met een halve kurkentrekker. In de Air One Maxxx op het Stadhuisplein kunnen bezoekers plaatsnemen in een dertig meter hoge draaiende schommel. Ook oude bekenden zijn weer terug, zoals de Experience op het Stadhuisplein, de Infinity op de NS-werkplaats (Spoorzone) en de Free Fall op de Heuvel. VLOGGERS GEZOCHT Kijk jij ook zo graag naar video’s van bekende vloggers? Wil je jouw belevenissen op de Tilburgse Kermis delen? Doe dan mee met de TK16 vlogwedstrijd en win mooie prijzen. Hou de facebookpagina van de kermis in de gaten voor meer informatie over de wedstrijd. MET EEN COCKTAIL OP HET KERMISSTRAND Dit jaar kun je met een kermiscocktail even uitblazen op een écht kermisstrand. Bezoek de cocktailbar op het Willemsplein.

KermiS

NostalgischE NostalgischE

NOSTALGIE OP HET KONINGSPLEIN Tientallen historische attracties staan dit jaar op het Koningsplein. De ritprijzen zijn slechts 1 euro. Attracties als de spiegeltent, de rups en prachtige draaimolens (met kwast voor een extra ritje!) nemen u mee terug in de tijd. Bovendien zorgt de organisatie bijna elke dag voor een leuke activiteit voor de kinderen. Ook de kermisexpositie staat op het Koningsplein in een mooie spiegeltent.

PAGINA

3


PAGINA 4


“DE TILBURGSE KERMIS, DAAR WIL IK GEWOON STAAN”

“IK GING ELKE DAG MET DE CAMERA OP PAD” Arie is 11 jaar en groot fan van de Tilburgse Kermis. Hij kwam er drie jaar geleden de ‘Beuners’ tegen, een duo van Omroep Tilburg. Zij volgden hem en zijn broertje Tygo tijdens hun kermisbezoek. In 2015 kreeg dat verhaal een vervolg.

Tiny Paashuis staat op het Besterdplein, het Willem II pad en het Piusplein. “Ik sta al heel mijn leven op de kermis. Het zit in de familie: mijn zoon is de vijfde generatie. Vroeger had onze familie een danstent, maar toen dat uit de mode raakte vanwege de opkomende horeca ging mijn vader in 1960 over op het verkopen van snoep. Ik heb daar zelf een oliebollenkraam aan toegevoegd. Nu hebben we drie snoepkramen en één oliebollenkraam waarmee we naar Tilburg komen. Het kermisseizoen begint met Pasen en loopt tot eind oktober. Ik ben altijd blij als het oktober is. In de winter staan we met de oliebollenkraam in onze woonplaats Vught. We gaan op vakantie, vieren carnaval.

“EN ALS HET DAN VOORJAAR WORDT BEN IK NOG BLIJER; DAN MOGEN WE WEER!” Ik sta op veel verschillende kermissen, maar allemaal in Nederland. Ik heb het geprobeerd in Duitsland maar dat liep gewoon niet. Maar de meeste kermissen in Nederland ken ik wel. En op de Tilburgse Kermis sta ik al 15 jaar op rij. Daar wil ik gewoon staan, het hoort erbij. De kermis in Tilburg is vaak onderwerp van gesprek. Als je vertelt dat je een kraam hebt, krijg je de vraag: ‘Sta je ook in Tilburg?’. We zijn er dus altijd bij en hopen voor iedereen op goed weer. Het is natuurlijk niet leuk als het alle dagen 30 graden is, maar die kans is er nu eenmaal. “Dit jaar steun ik voor de zesde keer het Ronald McDonald Huis Midden-Brabant in Tilburg. Een gedeelte van onze opbrengst gaat naar het huis. Hopelijk kunnen we ook dit jaar weer een mooie cheque overhandigen.”

#TK16

“Vorig jaar postte ik een filmpje op YouTube waarin ik kermiswethouder Erik de Ridder interviewde. Dat was tijdens de opbouw van de kermis. Het was gewoon voor de lol, voor mezelf bedoeld. Maar iemand van Tilburg.com zag het filmpje, herkende me en nam contact op: of ik voor hun website filmpjes wilde maken op de kermis. Natuurlijk heb ik dat gedaan. Ik had een speciale pas waarmee ik overal toegang had en ging elke dag met de camera op pad. Ik ging in achtbanen, heb attracties bestuurd en heel veel mensen gesproken. Mijn interview met Kenny B tijdens de opening was te zien op allerlei zenders: van kermis TV tot SBS6. Tijdens de opening vroegen ze me of ik in de Tower, de 90 meter hoge vrije val, wilde. Maar dat durfde ik niet! Ik durfde nooit ergens in, maar vorig jaar ben ik voor het eerst in verschillende attracties geweest. Voor de filmpjes maar ook omdat ik het leuk vond en niet meer eng. Zelfs met Ron

Schuurkes, de presentator van één van de bekendste kermisprogramma’s van Tilburg. Ik wilde heel graag met hem over de kermis, voor één van mijn filmpjes, dus heb ik hem gevraagd en hij wilde graag meewerken. Samen zijn we in de Eurocoaster geweest. En dit jaar ga ik zeker wél in de Tower. Ik ben altijd een kermisfan geweest. We gaan naar veel kermissen in de buurt en natuurlijk altijd naar die in Tilburg. Ik ga al jaren kijken naar de opbouw, dat vind ik leuk om te zien. Maar niet zo leuk als de kermis zelf. Gewoon daar rondlopen, kijken en in attracties gaan: dat is het mooiste van de Tilburgse Kermis.”

De filmpjes van Arie zijn te zien op YouTube: onder de naam ‘Arie Kermisfan’

“IK BEN ALTIJD EEN KERMISFAN GEWEEST. WE GAAN NAAR VEEL KERMISSEN IN DE BUURT EN NATUURLIJK ALTIJD NAAR DIE IN TILBURG.”

WIE HEEFT HET SCHÔNSTE PAND VAN DE KERMIS 2016? Het is voor bezoekers en voor exploitanten een feest om te zien dat bewoners langs de route laten zien dat ook zij genieten van de kermis. In 2015 werd daarom voor het eerst een prijs uitgereikt voor het schônste pand. Dat werd toen een appartementengebouw aan de Besterdring. De exploitanten waarderen het zo zeer dat ze vorig jaar zelfs een taart lieten bezorgen om de bewoners te bedanken. De beker voor 2016 staat al klaar. Wie gaat hem dit jaar winnen? Een jury beoordeelt wie de winnaar gaat worden. Op donderdag 28 juli, als de kermisprijzen voor exploitanten worden uitgereikt, gaat de beker naar de bewoner(s) van het schônste pand van de kermis 2016.

PAGINA

5


PAGINA 6


PROGRAMMA HIGHLIGHTS VRIJDAG 22/7

19.30 tot 01.00 uur

DE OPENING Vanaf 18.00 uur begint het openingsfeest op het Koningsplein met een show van dansschool Van Opstal. Frank Smeekens treedt op om 18.45 uur. Hierna is de officiële opening van de kermis door kermiswethouder Erik de Ridder. Zorg dat je er bent want er wordt met een T-shirtkanon ‘geschoten’ in het publiek.

ZATERDAG 23/7

12.00 tot 02.00 uur

OFFICIËLE OPENING VAN DE KERMISEXPOSITIE 14.00 uur- Officiële opening van de Kermisexpositie door de stichting Kermis Cultuur met als thema ‘Kermisplezier’. Locatie is dit jaar in de spiegeltent op het Koningsplein bij de Nostalgische Kermis. Tevens uitreiking Piet Maesprijs.

ZONDAG 24/7

13.00 tot 01.00 uur

MAANDAG 25/7

12.00 tot 01.00 uur

ROZE MAANDAG

BINGO

Eén van de grootste homo-emancipatie en integratie evenementen van Nederland. Verzamelen om 12.30 uur op het bij het NS station. Vanaf daar trekt de Roze Karavaan langs diverse kermispleinen. Overal is het feest: www.rozemaandag.nl

Seniorenmiddag van Stichting EET met je hart in de in de Amstel Bierhal. Gratis meedoen voor 65-plussers. Grote bingo met mooie prijzen. Van 14.00 tot 17.30 uur.

Van 14.00 tot 18.00 op het Willemsplein: tv-opnames 24Kitchen Food Truck Challenge. Proeverij vanaf 15.00 uur. Als het donker wordt: spectaculaire projecties op de wanden van het paleis op het Willemsplein en op de kerk van de Heuvel.

DINSDAG 26/7

12.00 tot 01.00 uur

GEHANDICAPTENMIDDAG

BLAUWE ZONDAG 13.00 uur tot 15.00 - Blauwe Zondag is dé kermismeeting voor en door mensen met autisme die de prikkels moeilijk kunnen verdragen. Van 13.00 uur tot 15.00 uur gaan de deelnemers in kleine groepjes de kermis op. Voor meer informatie kijk op: www.blauwezondagtilburg.nl

De grootste bruine kroeg (met terras) van de Tilburgse Kermis staat dit jaar op het terrein grenzend aan het Willemsplein. Een absolute aanrader voor iedereen die van feesten en een biertje houdt. Het belooft weer ouderwets gezellig te worden met optredens van o.a: André Hazes Jr., Wolter Kroes, Alex en John de Bever (tijdens openingsavond). Op Roze Maandag komen Jamai, Otto Lagerfett, Henk Dissel, Pascal Redeker, Alex en Marianne Weber. Ook Vinzzent en DJ Coenio zorgen voor een topsfeer. Echte Tilburgse zangers zoals Frank Smeekens, Gino, Yosee, Ferry the Lits en Henk Dissel mogen niet ontbreken. Kijk voor een compleet overzicht op: www.amstelbierhal.nl

VRIJDAG 29/7

12.00 tot 01.00 uur

ZATERDAG 30/7 12.00 tot 02.00 uur LANGER OPEN

Gehandicaptenmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Zwieren, zwaaien en draaien, vandaag tegen lagere ritprijzen tussen 13.00 - 18.00 uur.

Als het donker wordt: spectaculaire projecties op de wanden van het paleis op het Willemsplein en op de kerk van de Heuvel.

ZONDAG 31/7 WOENSDAG 27/7 12.00 tot 01.00 uur KINDERMIDDAG Kindermiddag van 13.00 tot 15.30 uur: speurtocht over de kermis. Zwieren, zwaaien en draaien, vandaag tegen lagere ritprijzen tussen 13.00 - 18.00 uur. Als het donker wordt: spectaculaire projecties op de wanden van het paleis op het Willemsplein en op de kerk van de Heuvel.

STEM OP JOUW FAVORIETE ATTRACTIE! TOPPERS VAN HET HOLLANDSE LIED IN DE AMSTEL BIERHAL

Zwieren, zwaaien en draaien, vandaag tegen lagere ritprijzen tussen 13.00 - 18.00 uur.

Vandaag wat langer open omdat het de laatste zaterdag is. Tot 02:00 uur kermisfeest!

DE KERMIS-MIS Kermis-mis om 11.00 uur bij de autoscooter op het NS-plein. Aalmoezenier Van Welzenes weet als geen ander de dienst tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Een attractie op zich. Na afloop is er voor de deelnemers aan de mis een gratis kopje koffie of thee.

DONDERDAG 28/7 12.00 tot 01.00 uur

13.00 tot 23.00 uur

DE BEGRAFENIS Vanaf ca 21.30 uur vertrekt vanaf de kerk op de Heuvel een theatrale processie naar het Piusplein. Daar wordt de kermis officieel begraven. Gevolgd door vuurwerk in de Piushaven tussen 22.30 en 23.00 uur.

VOOR NOG VEEL MEER OVER HET KERMISPROGRAMM A, NEEM EEN KIJKJE OP DE WEBSITE: WWW.DETILBURGS ERKERMIS.NL

Een van de prijzen om exploitanten in het zonnetje te zetten voor hun mooie attractie, is de Publieksprijs. Daar hebben we jou voor nodig. Stem op jouw favoriete attractie via de officiële site van de kermis:

www.detilburgsekermis.nl

KERMISEXPOSITIE ELKE DAG GRATIS De kermisexpositie is dit jaar te vinden in de spiegeltent op het Koningsplein met als thema ‘kermisplezier’. Historisch materiaal, oude filmbeelden en tientallen miniatuur kermisattracties. Komt dat zien! De expositie is gratis te bezoeken. Op vrijdag 22 juli van 19.30 uur tot 22.00 uur. Van 23 t/m 31 juli van 13.00 tot 22.00 uur. Op zondag 31 juli sluit de expositie om 20.00 uur. De officiële opening is op zaterdag 23 juli om 14.00 uur. Dan is ook de uitreiking van de Piet Maes prijs. Een prijs voor diegene die het beste de kermis promoot. www.kermiscultuur.nl

PAGINA

7


PAGINA 8


“HET IS HARD WERKEN, MAAR DAAR STAAT VEEL TEGENOVER” Albert Ordelman staat met de propeller op de Paleisring. “Van kleins af aan kom ik op de Tilburgse Kermis. Mijn grootouders stonden al op de kermis, toen nog met een draaimolen en een bingokraam. Ik vind het prachtig, dit werk. Je bent eigen baas en je komt overal. Zo heb ik heel Europa al gezien. Ik sta vaak in Duitsland maar ik ben bijvoorbeeld ook al naar Hong Kong geweest met de zaak. Bovendien is iedereen op de kermis vrolijk, er heerst een fijne sfeer en je leert veel mensen kennen. Ja, het is ook hard werken, maar daar staat veel tegenover.

“DEZE KERMIS IS EEN BELANGRIJKE VOOR ONS: ER KOMEN NOU EENMAAL VEEL BEZOEKERS.” Het grootste deel van het seizoen sta ik op kermissen in Duitsland. Daar kijken ze naar hoe mooi je zaak eruit ziet, het moet een thema hebben. Daarom heb ik dit jaar onze attractie in een nieuw jasje gestoken, hij is helemaal overgespoten. Ook de naam is veranderd: de Inversion XXL is nu de Propeller geworden. Met allerlei attributen, passend bij het vliegtuigthema. In Nederland sta ik alleen nog op de kermissen van Weert en Tilburg.

“IN DE SPOORZONE HEERST EEN FESTIVAL-ACHTIGE SFEER” RAW is een nieuw restaurant in de Spoorzone. Het is half juni geopend en heeft nog geen kermis meegemaakt. Maar Leander Willemstein weet wel hoe het is om in de horeca te werken tijdens de Tilburgse Kermis. Hij was 12 jaar bedrijfsleider bij Café Stoffel aan de korte Heuvel.

Deze kermis is een belangrijke voor ons: er komen nou eenmaal veel bezoekers. Maar het is ook gezellig en er staan erg mooie zaken. Mijn vrouw is ook ‘van de kermis’ en die heb in Tilburg leren kennen. Mijn zoon is hier zelfs geboren, een dag voor de kermis begon. Hij vindt zichzelf een Kruikezeiker en ja, hij wil later ook dit werk gaan doen.”

24KITCHEN FOOD TRUCK CHALLENGE Drie food trucks met de jonge eigentijdse 24Kitchen chefs strijden deze zomer voor de culinaire voorkeur van de Nederlandse festivalbezoekers. De teams worden ook uitgedaagd tijdens de Tilburgse Kermis. Zij moeten een gerecht bedenken dat het beste aanslaat bij het kermispubliek. Wie er wint bepaal jij! De tvopnames zijn op maandag 25 juli vanaf 14.00 uur. Tussen 15.00 - 18.00 uur kun je proeven en beoordelen.

GEZEIK OP DE KERMIS

“Het was altijd 10 dagen volle bak tijdens de Tilburgse Kermis. Maar mensen zijn een dagje uit en dat merk je. Ze gaan voor de lol de stad in en kunnen wat meer hebben. Dus ik heb er wel zin in. Ons terras aan de zuidkant is open tijdens de kermis en we hebben een speciaal kermismenu. In de binnentuin aan de andere kant heerst een festival-achtige sfeer. Daar staan wat kleinere attracties en samen met de Boemel en club Smederij zetten we er een podium neer. Hier kunnen mensen even de drukte ontvluchten en genieten van een kinderprogramma en straattheater. De livemuziek ‘s avond zal steeds een thema hebben, zoals Latin of zigeunermuziek. De tuin krijgt een heel gemoedelijk karakter, passend bij de plek maar op z’n eigen manier ook bij de kermis. Het idee is dat mensen hier terecht kunnen als ze denken ‘ik heb even geen zin in al die herrie’. De nieuwe kermisroute loopt door de Willem II-passage, door de gebouwen en door onze binnentuin. Via de burgemeester Brokxlaan loopt het publiek dan weer richting Besterdring. De route is voor het eerst dus een rondje, je hoeft niet meer ‘heen en weer’. Volgens mij is het de bedoeling dat deze route voortaan zo blijft. Wat mij betreft in ieder geval wel!”

Wist je dat de Tilburgse Kermis urine verzamelt en hergebruikt? We worden met carnaval niet voor niks Kruikenzeikers genoemd. Dat heeft te maken met het verleden van onze textielindustrie. Toen gebruikten ze urine om wol te wassen. Nu wordt de ‘zeik’ gebruikt om er fosfaat uit te halen, een grondstof voor bemesting.

BIJZONDERE TENTOONSTELLING: EEN LEVEN LANG SCHIETEN In 1936 legde de toen 16-jarige Ria van Dijk aan voor haar eerste kermisfoto. Ze schoot raak en kreeg de foto als trofee mee naar huis. Deze vormt de eerste van een lange reeks zelfportretten. Van bijna elk jaar sindsdien is er een foto van Ria, onbewogen in een steeds veranderende omgeving. Met slechts één uitzondering: in de serie ontbreekt de periode 1939 - 1945.

/DETILBURGSEKERMIS

@KERMISINTILBURG

In 2016 zal Ria de kermis weer bezoeken en haar tachtigste foto schieten. Om dit te vieren organiseert City Marketing Tilburg samen met Kesselskramer vanaf 23 juli een tentoonstelling bij bioscoop Cinecitta aan de Willem II straat. De zelfportretten van Ria zijn daar te zien. Daarnaast komt er een speciale heruitgave van het boek met Ria’s foto’s: In almost every picture #7. Deze is bij de expositie verkrijgbaar.

/TILBURGSEKERMIS

/TILBURGSEKERMIS

PAGINA

9


PAGINA 10


ROZE MAANDAG: MEER DAN EEN FEESTJE! De bekendste themadag van de Tilburgse Kermis. Al 26 jaar! Over de hele kermis zijn er weer verschillende kleine en grote evenementen waar feestvierders hun hart kunnen ophalen. Vanaf station Tilburg trekt om 12.30 uur de Roze Karavaan naar de kermispleinen. En overal viert de stichting feest met alle bezoekers van Roze Maandag. De invulling per plein of straat blijft nog even een verrassing. Maar dat het weer fantastisch wordt, staat vast.

Roze Maandag

“OP ROZE MAANDAG FOCUSSEN WE NIET OP DAT ENE LABEL DAT HET VERSCHIL MAAKT, MAAR OP ALLE ANDERE LABELS WAARIN OVEREENKOMSTEN ZITTEN.” Roze Maandag 2016: Meer dan één label Vegetariër, muzikant, netflixjunk, huismoeder, homo, hetero, shopverslaafd. Gelabeld worden. Niemand vindt het echt fijn. Het geeft je het gevoel dat je te definiëren bent door één eigenschap. Maar houdt dat dan direct in dat al die andere kenmerken er niet toe doen? Je wordt in een hokje geplaatst dat niet past. Maar het is niet zo dat het label niet klopt. Het past wel, maar het bepaalt niet volledig wie je bent. Je ontleent je identiteit niet aan dat ene label, maar aan alle labels die op jou van toepassing zijn. Op Roze Maandag focussen we niet op dat ene label dat het verschil maakt, maar op alle andere labels waarin overeenkomsten zitten. Diversiteit vieren Op Roze Maandag loop je veilig met je man of vrouw hand in hand over straat. En we laten zien dat we daar voor staan. Dat doen we niet alleen maar op Roze Maandag. Sta jij ook vóór acceptatie? Download de Roze Maandag-app, zet jezelf op de foto en plaats die in de digitale slinger van al die mensen die ook vóór acceptatie staan op www.nederlandhandinhand.nl. De Roze Maandag-app is te downloaden in de appstore (iPhone) en via Google Play (Android). Meer over het programma op diverse social media en www.rozemaandag.nl

BLAUWE ZONDAG Blauwe Zondag, dit jaar al weer vijf jaar op de kermis, is er voor mensen met autisme die van de kermis houden maar het lastig vinden om hier alleen naar toe te gaan. Op zondag 24 juli van 13.00 - 15.00 uur passen veel kermisexploitanten de ritten aan met minder licht en geluid. Op een ‘normale’ kermis zijn er veel prikkels die kunnen zorgen voor overprikkeling bij sommige mensen met autisme. Samen naar de kermis gaan versterkt het lotgenotencontacten en verlaagt de drempel om de kermis te bezoeken. Wil je graag samen met lotgenoten naar de kermis? Meld je dan aan via www.blauwezondag.nl.

GEHANDICAPTENMIDDAG KERMIS FM

Kermis FM brengt de Tilburgse kermis bij je thuis, via radio en tv. De zender is vanaf vrijdag 22 juli 19.00 uur wereldwijd te bekijken en beluisteren via de website www.kermisfm.nl. In heel Nederland tien dagen lang te zien via het evenementenkanaal van Ziggo (999) en in Tilburg via Omroep Tilburg. In en rond Tilburg ontvang je Kermis FM op de radio via 105.9 FM (ether). Daarnaast is Kermis FM te vinden op verschillende sociale media: voeg ‘kermisfm’ toe aan Snapchat, Facebook en Twitter. Kijk voor meer informatie op www.kermisfm.nl

OMROEP BRABANT

Jordy Graat en Rob Bartol nemen je mee langs alles wat de moeite waard is. Van de leukste bezoekers, de raarste snacks en de stoerste beveiligers tot een kijkje in het leven van een kermisexploitant. Je ziet het allemaal op TV bij Omroep Brabant. In het weekend in het kermisjournaal en van maandag tot en met vrijdag zie je mooie kermismomenten in Het Beste van Brabant. Ook hoor je het laatste nieuws over de kermis op de radio. Meer over de kermis lees je op www.omroepbrabant.nl

De oudste themadag op de Tilburgse Kermis is de Gehandicaptenmiddag: dinsdag 26 juli is de 46ste editie. Vorig jaar had deze dag een recordaantal deelnemers. De organisatie is in handen van Stichting Werkgroep Recreatie Gehandicapten Gewest Tilburg. Veel attracties houden deze middag rekening met bezoekers die een beperking hebben en daardoor vaak meer tijd nodig hebben om in en uit te stappen. Maar belangrijker nog is dat er hulp is om deze middag tot een succes te maken. De deelnemers (mensen met een verstandelijke beperking of lichamelijke beperking) moeten zich vooraf aanmelden bij de organisatie: www.swrggt.nl

KINDERMIDDAG: SPEURTOCHT ‘HET KERMISPARCOURS’. DOE JIJ MEE?

OMROEP TILBURG

ZWIEREN & ZWAAIEN

Ook dit jaar wordt het televisie programma ‘Zwieren & Zwaaien’ gemaakt. De uitzending is van 22 t/m 31 juli dagelijks op internet te bekijken (via www.zwierenzwaaien.nl) en op elk heel uur via Ziggo kanaal 42 (Langstraat TV). www.zwierenzwaaien.nl

Omroep Tilburg zal dit jaar gezamenlijk optrekken met Kermis FM in het maken van televisie-uitzendingen tijdens de Tilburgse Kermis. Uiteraard ontbreekt Kermis TV van Ron Schuurkes ook dit jaar niet! Omroep Tilburg is digitaal te zien via Ziggo kanaal 40, analoog op kanaal 22 en sinds dit jaar ook live via www.omroeptilburg.nl

Heb jij zin om over de kermis te speuren naar antwoorden en een leuke prijs te winnen? Op woensdagmiddag 27 juli kunnen leerlingen van basisscholen uit Tilburg meedoen met de speurtocht  ‘Het Kermisparcours’. In groepjes van 5 kinderen loop je samen met een begeleider een route door de stad. Op verschillende plekken voer je samen met je groepje opdrachten uit. Voor elk goed antwoord kun je punten verzamelen. De groep met de meeste punten is de winnaar. De speurtocht begint 13.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Daarna volgt de prijsuitreiking. Heb je zin om mee te doen, ben je tussen de 6 en 12 jaar en zit je op een Tilburgse basisschool? Meld je dan met een groepje van 5 kinderen én een begeleider aan via tkspeurtocht@gmail.com. Doe dat snel want er kunnen maximaal 50 kinderen deelnemen!

PAGINA

11


PAGINA 12


PAGINA 13


“DE TILBURGSE KERMIS HEEFT IETS MAGISCH” Vincent Bouman staat met zijn wafelkraam aan de Spoorlaan en met de miniatuurkermis op het Koningsplein. “Op mijn zevende hielp ik de exploitanten al op de kermis in mijn woonplaats Deventer. Al kom ik niet uit een kermisfamilie, als kind vond ik de kermis al fascinerend en dat is nooit meer overgegaan. Ondertussen zit ik al 22 jaar in het vak. In totaal heb ik drie wafelkramen, waarmee ik naast kermissen ook op beurzen en evenementen sta. Daarnaast sta ik op de nostalgische kermis met de miniatuurkermis.

“DIT IS HET MOOISTE VAK TER WERELD, WANT WIJ MOGEN MENSEN VERMAKEN” De kermis in Deventer sla ik nooit over, in je eigen stad werken is natuurlijk bijzonder. Maar dat geldt ook voor Tilburg, dat heeft iets magisch. Het bruist er, er gebeurt veel, het is gewoon tien dagen feest. De hele binnenstad staat op zijn kop, er staan mooie zaken. Je wil er gewoon bij zijn. Op de meeste kermissen kom ik al heel lang, zeker 20 jaar. Dan is het altijd weer een beetje thuiskomen, in iedere stad. Ook als we straks naar Het Laar rijden voelt dat weer vertrouwd. En in de stad zijn er altijd een paar mensen die je gedag komen zeggen. Zo zijn er zelfs mensen uit Antwerpen die elk jaar speciaal naar de Tilburgse Kermis komen. En elk jaar halen ze bij ons een wafel. Heel bijzonder.”

RONALD MCDONALD HUIS BLIJ MET DE KERMIS Het Ronald McDonald Huis in Tilburg is het goede doel voor de Tilburgse Kermis. In het huis logeren ouders, verzorgers, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen en jongeren die zijn opgenomen in het ElisabethTweesteden Ziekenhuis of bij Revalidatiecentrum Leijpark. Franca Adriaans van het Ronald McDonald Huis is trots en blij. “Wij ontvangen geen subsidie en bestaan enkel van giften, donaties, sponsoring en acties die voor ons huis worden gevoerd. Om alle ouders nu én in de toekomst een plekje bij hun kind te kunnen geven, is er altijd geld nodig. Wij zijn daarom erg blij en dankbaar dat wij het gekoppelde goede doel zijn van de Kermis.” Meer weten? Check: www.ronaldmcdonaldhuismiddenwestbrabant.nl

BALLETJE

“WE VERSIEREN ONS BALKON ZO MOOI

HOOGHOUDEN

EN UITBUNDIG MOGELIJK”

VOOR PRIJZEN TIJDENS DE KERMIS Bezoekers van de Tilburgse Kermis kunnen dit jaar leuke voetbalprijzen winnen tijdens de Tilburgse Kermis. Op het voorplein van het Station is dagelijks tussen 12.00 en 16.00 uur een wedstrijd bal hooghouden, Keepie Uppie genoemd. Hier is een landelijke wedstrijd voor meisjes aan verbonden. Die wordt gehouden in alle speelsteden voor het UEFA Women´s Euro 2017 (het EK Damesvoetbal). Per speelstad zijn er twee finalisten in verschillende leeftijdscategorieën (t/m 12 jaar en 13 t/m 16 jaar). De finalisten uit Tilburg mogen 8 november 2016 naar de landelijke Keepie Uppie in het Luxor theater in Rotterdam. Daar zijn kaartjes voor de openingswedstrijd van het EK Damesvoetbal te winnen.

WIN KAARTJES VOOR WILLEM II Op de Besterdring staat de attractie Voetbalspel. Hier zijn mooie prijzen te winnen. Elke dag ontvangen de eerste vijf deelnemers die vijf punten scoren een tegoedbon voor twee kaartjes van Willem II - Vitesse op 6 augustus om 18.30 uur (datum onder voorbehoud). Meer informatie: www.sportintilburg.nl

PAGINA 14

Loek en zijn vrouw Fransje Melis wonen aan de Besterdring. De balkons van hun flat kijken uit over de kermis. Daarom versieren zij en hun buren jaarlijks die balkons om de exploitanten te supporten en om te vieren dat het kermis is. We spraken met Loek over zijn kermisbeleving. “Dat versieren doen we al meer dan tien jaar: zo mooi en uitbundig mogelijk. Onze buurman had vorig jaar bijvoorbeeld 1000 beren op zijn balkon. Voor dit jaar heeft hij 1000 clowns! Waar zie je dat nou? Wij zelf bewaren veel spullen, zoals de kermisvlag, en we kopen er elk jaar wat nieuws bij. Dit jaar zullen we andere ballonnen nodig hebben, vanwege de nieuwe huisstijl. Tijdens de kermis krijgen we veel visite. Van familie of vrienden die met de kinderen de kermis opgaan. En ‘s avonds maken we zelf vaak een rondje. Dan maken we een praatje met de exploitanten, waarvan we er meerdere goed hebben leren kennen. Dat is toch enorm gezellig? Er zijn mensen die tijdens de Tilburgse Kermis op vakantie gaan, om de drukte te ontvluchten. Wij gaan juist niet in die week. Bovendien maak je dingen mee die anders niet gebeuren. Wie krijgt er ooit 200 kaarten voor een 40-jarig huwelijksfeest? Wij wel, want ons jubileum vierden we tijdens de kermisweek en er stond een tentje op de kermis waar bezoekers een kaartje voor ons konden ondertekenen.

“VORIG JAAR KOOS HET KERMISCOMITÉ ONS ALS WINNAAR” Vorig jaar koos het kermiscomité ons als winnaar ‘het schônste pand van de Tilburgse Kermis’. Met een taart en een beker: ik weet niet welke er groter was. Het was als bedankje bedoeld van de exploitanten naar ons als omwonenden. Geweldig om zo in het zonnetje te worden gezet, terwijl je iets doet wat je enorm leuk vindt.”

GEMEENTE EN COCA-COLA WERKEN SAMEN AAN ZERO-TRASH! De Tilburgse Kermis werkt dit jaar samen met Coca-Cola om de Tilburgse Kermis nog ‘groener’ te maken. Ga langs bij Coca-Cola Happiness Recycled op het Willemsplein. Daar geef je je flesje een tweede leven, in ruil voor een fun experience. Alle ingezamelde flesjes en bekertjes worden na afloop gerecycled tot nieuwe flessen of tot kleding, meubels of smartphone hoesjes. Omdat scheiden van afval op een kermis vaak teveel gevraagd is van de bezoeker, regelt de gemeente dit achteraf. Zo wordt zoveel mogelijk kermisafval weer grondstof voor nieuwe producten. Dit jaar test de gemeente een aantal nieuwe afvalbakken op het kermisterrein. Eén van de prototypes is gemaakt van weerbestendig karton en dus zelf recyclebaar.


“IK WISSEL OM DE PAAR JAAR VAN ATTRACTIE” Jarno Otten staat met de Tsunami op de Paleisring “Ik kom uit een kermisfamilie, dan krijg je het virus vanzelf mee. Mijn vader had in zijn tijd gokspullen en een bioscoop. Maar tijden veranderen, en je krijgt steeds nieuwe ideeën. Zelf wissel ik om de paar jaar van attractie. De eerste keer dat ik op de Tilburgse Kermis stond was met een liefdesanalyse. Daarna stond ik er met Sla je slag. Toen volgde de Parajump, de Dominator en de XLR8 (excellerate). Dit jaar sta ik er voor het eerst met de Tsunami. Deze attractie, een bak die over de kop gaat, is in september 2015 geopend.

“IN TILBURG IS HET ALTIJD GEZELLIG, DE SFEER IS GOED EN HET IS LEKKER DRUK.” In Tilburg is het altijd gezellig, de sfeer is goed en het is lekker druk. We hebben er spannende en bijzondere dingen meegemaakt, zoals de brand twee jaar geleden in een eettent die naast ons stond. Of het gezamenlijk stilleggen van de attracties als protest tegen de 21% BTW regeling. Dat was erg indrukwekkend. Ook hebben we in 2014 meegewerkt aan een serie op Kermis TV. Het ging over ons als kermisfamilie en wat we meemaakten tijdens die tien dagen op de Tilburgse Kermis. Alles aan het kermisleven is mooi, het is geen dag hetzelfde. Ik en mijn gezin reizen door het hele land en soms staan we ook in het buitenland. We wonen altijd in dezelfde woonwagen, ook op ons officiële adres, waar we in de winter wonen als we onze oliebollenkraam runnen. De wagen heb ik zelf gemaakt met mijn vrouw en schoonvader. Ons huis gaat dus altijd met ons mee, naar elke kermis en dus ook naar Het Laar.”

BEREIKBAARHEID

Je kunt de Tilburgse Kermis eenvoudig bereiken met de fiets, de auto, het openbaar vervoer (de kermis is 1 minuut lopen vanaf het Centraal Station) en zelfs per boot. Er zijn gratis fietsenstallingen, er rijdt een pendelbus en er zijn extra parkeerplekken voor mindervaliden. Voor alle informatie over vervoer en wegafsluitingen, kijk op www.detilburgsekermis.nl. Voor informatie over aangepaste routes van de bussen en de uitgebreide tijden van de Nightliner kijk op: www.arriva.nl. Een alternatief voor de bus kan de Regiotaxi zijn. Reserveren kan via 0900-0595.

IETS VERLOREN OF GEVONDEN?

Voor verloren of gevonden voorwerpen kun je terecht bij de bij de Politiepost, Stationsstraat 22 (straat tegenover NS station). Gevonden voorwerpen die niet worden opgehaald, gaan na de kermis naar het gemeentehuis. Meer informatie over het afhalen vind je op www.tilburg.nl/gevonden

FIETSTAXI’S

Tijdens de Tilburgse Kermis rijden er drie fietstaxi’s voor 5 euro per persoon per rit binnen de Ringbanen. Voor 65-plussers in de postcodegebieden 5017, 5021 en 5025 heeft de gemeente een regeling getroffen, waardoor een enkele rit 2,50 euro kost. Dit aanbod geldt alleen voor de periode dat de bussen worden omgeleid. Dat is van dinsdag 19 juli 18.00 uur tot woensdag 3 augustus 12.00 uur. Reserveren kan via: 06 40198359. www.fietstaxitilburg.nl

18+

ALCOHOL OP STRAAT

Tijdens de kermisperiode let het handhavingsteam extra op het gebruik van alcohol op straat. Het is verboden om in de binnenstad met glazen alcohol te lopen. Hou je aan de regels en voorkom een boete van 90 euro.

A AG I N ZIE P R DE O 1 6 VO R O N D E T G P L AT

100 EHBO’ERS Zo’n 100 EHBO’ers bemannen de twee posten op de Spoorlaan en het Koningsplein. Deze vrijwilligers zetten 10 dagen hun beste beentje voor en helpen waar dat nodig is. Bij warm weer zorgen zij dat er schoon drinkwater aanwezig is. Iedere kermisvierder kan bij de EHBO-posten terecht op alle kermisdagen van 13.00 - 01.00 uur en op zaterdagen zelfs tot 02.00 uur. De post op het Koningsplein is ook het punt waar kinderen naartoe gebracht kunnen worden die hun ouders of begeleiders kwijt zijn.

KLACHTEN Klachten over geluidsoverlast kun je doorgeven aan het Kermishandhavingsteam van de gemeente. Zij lopen met herkenbare kleding over de kermis. Je kunt klachten ook telefonisch melden, via het Centraal Meldpunt van de gemeente, telefoonnummer 14013.

PAGINA 15


PARKEREN

BEREIKBAARHEID POLITIE

In Tilburg is de wegsleepregeling voor foutgeparkeerde voertuigen van kracht. Het advies is om gebruik te maken van de reguliere parkeerplaatsen en -garages of van de pendelbus. Meer informatie hierover vind je op www.detilburgsekermis.nl

De politie is te bereiken op de Politiepost in de Stationsstraat 22 (zie plattegrond). Bij spoed is de politie bereikbaar op het alarmnummer 112, en via telefoonnummer: 0900-8844

IEMAND KWIJT? Voor verloren gelopen kinderen kun je terecht bij de EHBOpost op het Koningsplein (Nostalgische Kermis). Melden kan ook bij de gemeentelijke medewerkers die rondlopen op de kermis. Er zijn drie Meeting Points op de kermis.

GRATIS WIFI OP DE KERMIS! De naam van het Wifi netwerk is: Tilburgsekermis Daarnaast is overal in de stad gratis wifi op het netwerk: Free Wifi Tilburg

PAGINA 16

COLOFON: Dit is een uitgave van: De Tilburgse Kermis / gemeente Tilburg Vormgeving: Lawless & Lotski Druk en distributie: Tilburgse Koerier Met dank aan: allen die hieraan meewerkten

De Kermiskrant 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you