Buurtkrant TML 2022

Page 1

JUNI

2022

BUU RT

IN FORMATIE

WE LOVE OUR NEIGHBOURS

ALLE INFO OVER TOMORROWLAND IN DEZE KRANT Volgende maand is het zover. Drie jaar na de laatste editie opent Tomorrowland opnieuw de deuren. Met deze krant willen we de buurt zo goed mogelijk informeren. Iedereen weet intussen dat dit jaar eenmalig drie weekends worden georganiseerd als compensatie voor de voorbije jaren. Verderop in de krant leest u hoe de organisatie er alles aan

doet om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Zo komt er dit jaar een telefoonnummer om mobiliteitsproblemen te melden, het buurtfeest krijgt een fuif voor de jongeren en de medewerkers van het buurthuis staan ook deze zomer weer klaar om u verder te helpen en al uw vragen te beantwoorden.

THE REFLECTION OF LOVE The Reflection of Love is dit jaar het thema van Tomorrowland. “We zaten al vier jaar met het idee in ons hoofd om iets te doen met het licht en de kracht van de zon,” klinkt het bij de organisatie: “Stel dat we de laatste zonnestralen zouden kunnen opvangen en teruggeven aan de wereld om te connecteren. Op het festival komt de hele wereld samen. Na drie jaar kan dat terug en geven we het licht terug aan het universum. Dat thema gebruiken we ook in de geschenkdoos voor de tickets. Je vindt er zonnewijzers met een

Weekend 1: Vrijdag 15 juli - Zondag 17 juli Weekend 2: Vrijdag 22 juli - Zondag 24 juli Weekend 3: Vrijdag 29 juli - Zondag 31 juli

kompas. Als je die in de juiste richting houdt, zal de zon helpen om de juiste beslissing te nemen. Mainstage is elk jaar nieuw en dit jaar een 360° beleving waarbij iedereen betrokken wordt. Het wordt een uniek geheel, het is allemaal hier gemaakt, het is uitgetekend in het hoofdkantoor in Antwerpen, uitgewerkt in het atelier in Schelle samen met heel wat experten en externe leveranciers. We zijn er bijzonder fier op en het zal ongetwijfeld een inspiratie zijn voor de rest van de wereld.”

Vrijdag 12u00 - 01u00 Zaterdag 12u00 - 01u00 Zondag 12u00 - 00u00

De openingsuren van Tomorrowland zijn elk weekend hetzelfde.

Algemene vragen? 0800 19009 (bereikbaar vanaf 1 juli - 31 aug) Registreren voor Buurtfeest of Vlag? Vanaf woensdag 22 juni 19u00 tomorrowland.com/buurt Vuurwerktijden Vrijdag: +/- 22h50 +/- 23h50 00h57 Zaterdag: +/- 22h50 +/- 23h50 00h57 Zondag: +/- 22h50 +/- 23h50 23h57 De vuurwerktijden van Tomorrowland zijn elk weekend hetzelfde. Melding ontvangen? tomorrowland.com/vuurwerk

The Gathering The Gathering, Tomorrowland's officiële openingsfeest, vindt elke donderdag voor de drie festivalweekends (14, 21 & 28 juli) plaats op DreamVille van 13u00 tot 00u00.

1


2022

TOMORROWLAND TODAY

20 JULI BUURTFEEST

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

NEW

BUURTBEWONERS KUNNEN VRIJ RONDWANDELEN EN JEUGD KRIJGT APARTE FUIF Net als bij de vorige edities plant Tomorrowland ook dit jaar weer een stevig buurtfeest. Nieuw dit keer is onder andere een fuif specifiek voor de jongeren van 16 tot 23 jaar. Voor hen wordt een aparte stage geopend, die 'young people only' is. De corona crisis heeft er de voorbije tijd immers ook bij de jongeren stevig op ingehakt. Jongeren zagen tienerjaren voorbijgaan zonder kans op grote evenementen, feesten of ontmoetingen. "Daarom organiseren we, speciaal voor hen, tijdens het buurtfeest een fuif zonder volwassenen", klinkt het bij de organisatie. De volwassenen en kinderen zullen uiteraard elders op het terrein ook voldoende entertainment vinden. Een andere nieuwigheid is dat bezoekers tijdens het buurtfeest vrij zullen kunnen rondwandelen op het festivalterrein. De buurtbewoners zijn op 20 juli tussen 14.30 u. en 22.00 u. welkom voor een hapje en een drankje en om kennis te maken met Tomorrowland. De bezoekers mogen zelf kuieren over de terreinen, er is kinderanimatie voorzien, er zijn Tomorrowlandacteurs aanwezig en er zijn de nodige dj-sets gepland en er zijn de nodige dj-sets gepland door de dj’s van de toekomst.

Het buurtfeest vindt dit jaar plaats tussen het eerste en tweede weekend van het festival. Wat in 2014 begon als een feest voor 2.500 omwonenden uit Boom en Rumst, is ondertussen uitgegroeid tot een groot feest voor maar liefst 10.000 buurtbewoners. Het beproefde concept van het buurtfeest blijft behouden, maar waar de bezoekers in het verleden geplande rondleidingen kregen over het festivalterrein, zullen ze dit jaar vrij mogen rondwandelen op de site. Alleen voor mensen uit bijzondere groepen, zoals de woonzorgcentra of verenigingen voor mensen met een beperking, zullen nog rondleidingen voorzien worden. Deze groepen bezoeken het festivalterrein tussen 10.30 u. en 14.00 u. In de voormiddag worden, zoals tijdens de vorige edities, ook de kinderen van de buitenschoolse opvang van Boom en Rumst verwelkomd. Zij kunnen spelletjes spelen en genieten van een ijsje. Voorafgaand aan het buurtfeest zullen ze ook aan de slag gaan met muziek en choreografie om aan het einde van de voormiddag hun ingestudeerde dansje te brengen. Op die manier kan de leiding met de kinderen echt naar de dag van het buurtfeest toewerken en kunnen de begeleiders de kinderen er helemaal warm voor maken. De organisatie van het buurtfeest gaat er prat op om ook voor hen alles tot in de puntjes te verzorgen.

Daarnaast komen in de voormiddag ook de bejaarden van de rusthuizen uit de buurt langs, net als andere organisaties voor mensen met een beperking of mensen met een chronische ziekte. Volgens de organisatie zijn zij dikwijls nog de "grootste fans" van Tomorrowland en is het fantastisch om te zien hoeveel vreugde het festival gebeuren bij hen opwekt. De organisatie van het buurtfeest kijkt zelf ook alvast reikhalzend uit naar het feest. "Door de corona periode is het lang geleden dat we het feest konden organiseren", klinkt het. "Het is een evenement waarbij de zingeving erg groot is. We hebben het enorm gemist, de energie en de voldoening die ook wij uit het buurtfeest halen."

HOE KRIJG IK EEN TOMORROWLAND VLAG? Dit jaar zullen er Tomorrowland vlaggen worden uitgedeeld aan 2000 gelukkige buurtbewoners. Met de kleurrijke Tomorrowland vlaggen vormen Boom en Rumst elk jaar weer een prachtig decor naar aanloop van het festival.

INSCHRIJVEN VOOR HET BUURTFEEST? ZO MOET HET

FEEST VOOR 10.000 BUREN Op woensdag 20 juli 2022, tussen het 1ste en 2de festivalweekend, geven we 10.000 buurtbewoners een unieke blik op Tomorrowland tijdens het Buurtfeest. Tijdens deze dag kan je vrij het terrein verkennen en maak je kennis met de belangrijkste podia en meest opvallende plekjes. Met kinderanimatie, muziek, hapjes en drankjes is het Buurtfeest uitgegroeid tot een supergezellige dag voor jong en oud. De Tomorrowland Boutiques zullen ook geopend zijn en wie plaatsneemt in het reuzenrad kan het hele gebeuren overschouwen vanop 55 meter hoogte! Waar en wanneer? Het Buurtfeest vindt plaats in De Schorre. Ingang via hoofdingang Schommelei. Alle buurtbewoners zijn welkom tussen 14.30 u. en 22.00 u. Je kiest zelf wanneer het jou het best past, maar houd er rekening mee dat je na 20.30 u. niet meer kan binnenkomen.

Hoe reserveren? Je kan jouw tickets reserveren vanaf woensdag 22 juni 19u00 tot vrijdag 1 juli 23u59, tenzij eerder volzet. Alle buurtbewoners zullen dan de link naar de shop vinden in hun Tomorrowland account (my.tomorrowland.com). Nog geen Tomorrowland Account? Maak deze dan aan voor maandag 20 juni.

Hoe een Tomorrowland Account aanmaken? Surf naar my.tomorrowland.com. Klik op ‘Don’t have an account yet?’ Vul jouw persoonlijke gegevens in en klik op ‘create account’ Activeer jouw account via de e-mail die je ontvangt. Op de dag van de registraties kan je inloggen op jouw account en krijg je toegang tot de Buurtfeest ticket shop Belangrijk: Per account kan je maximum vijf personen inschrijven. Deze personen moeten allemaal woonachtig zijn in Boom of Rumst. Inwoners uit Aartselaar, Hemiksem, Niel, Schelle en Willebroek maken gebruik van een apart registratieformulier. Alle info voor hen is terug te vinden op www.tomorrowland. com/rupelstreek. De adressen worden door de gemeenten gecontroleerd. Inschrijven is verplicht vanaf drie jaar. Bij dubbele registraties worden beide registraties als ongeldig beschouwd. Bevestiging Indien de opgegeven gegevens overeenstemmen met de gegevens van de Dienst Bevolking, ontvang je een bevestigingsmail. Kort voor het buurtfeest krijgt elke deelnemer een e-ticket. Toon dat, samen met je identiteitskaart, aan de ingang en ... het feest kan beginnen. Welkom! Vragen? Zet ze op mail naar: loveyourneighbours@tomorrowland.com. We helpen je graag verder.

2

Stap 1: Ga vanaf 22 juni, 19:00 naar je Tomorrowland Account. Heb je nog geenTomorrowland Account? Maak er dan snel één aan voor 20 juni. Stap 2: Vul alle gevraagde gegevens in. Let wel: de actie van de gratis vlag geldt enkel voor de inwoners van Boom en Rumst. Stap 3: De aanvragen worden gecontroleerd door de Gemeente Boom en Rumst. Stap 4: Als je bij de eerste 2.000 goedgekeurde aanvragers behoort, zal je via mail een e-ticket ontvangen. Stap 5: Neem het e-ticket (online) en jouw identiteitskaart mee naar het buurthuis als je jouw vlag gaat afhalen. Verdere informatie over het afhalen van jouw vlag, vind je op jouw e-ticket. Love Tomorrow! Druk dit e-ticket niet af maar toon het op jouw smartphone indien mogelijk. Het buurthuis ligt vlakbij de Watertoren in de Nachtegaalstraat in Boom. Zonder e-ticket of identiteitskaart is het niet mogelijk om de vlag af te halen. Indien je zelf jouw vlag niet kan afhalen, geef je een kopie van jouw identiteitskaart en volmacht mee. Let op! Iedere inwoner van Boom en Rumst maakt kans op een vlag zolang de voorraad strekt. 1 vlag per adres. Bij dubbele registraties, wordt er slechts één registratie per adres als geldig beschouwd. Wedstrijd Ook dit jaar kunnen enkele gelukkige buurtbewoners 2 Full Madness Passes winnen voor Tomorrowland 2023. Wat moet je hiervoor doen? 1. Hang jouw vlag aan de gevel van jouw huis 2. Maak er een foto van. 3. Mail deze naar buurt@tomorrowland.be voor 15 augustus.

Foto’s: ©Tomorrowland

Je kan deze foto doorsturen tot 15 augustus. De 3 winnaars worden bekend gemaakt op 15 september via mail.

3


2022

TOMORROWLAND TODAY

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

BUREN OM IN TE KADEREN

Dietrich verkleed als trouwgrage kardinaal op de laatste editie

Dietrich nu verkleed als Napoleon, Jan staat (altijd) lachend helemaal links

Gert en Dietrich verhuisden van Gent naar Boom voor Tomorrowland Al van de eerste editie was Gert Vanhoegaerden erbij op Tomorrowland. Hij en zijn man Dietrich Bruckmann zijn echte fans en hebben over de jaren heen slechts enkele edities van het festival gemist. Het koppel is in 2018 zelfs omwille van Tomorrowland van Gent naar Boom verhuisd!

De organisatie is begaan met de buurt Nu het koppel in Boom woont, neemt het ook deel aan het buurtfeest dat Tomorrowland organiseert voor de omwonenden. "Dat is echt fijn, het geeft het gevoel dat de organisatie begaan is met de buurt", aldus Gert. Dietrich geeft aan dat er bij de omwonenden ook kritische stemmen zijn. "Maar dat is normaal. Naar ons gevoel wordt het festival nog steeds heel erg gedragen door de meeste mensen in de buurt." Een puntje van kritiek heeft Dietrich zelf over de controle op het parkeerbeleid. "Dat is zeker nog voor verbetering vatbaar."

"Tomorrowland was natuurlijk niet de enige reden, ook de afstand naar het werk en de goede bereikbaarheid van Boom speelden een rol, maar het festival was wel een factor om voor Boom te kiezen", lacht Gert. Gert is afkomstig uit Kampenhout en de ouderlijke woning bevond zich niet ver van de weide van Rock Werchter. "We hoorden alles tot in onze achtertuin. Maar vreemd genoeg heeft die muziek mij nooit aangesproken. Mijn interesse ging uit naar elektronische muziek. Ik bezocht dance events, ging naar 'Antwerp is Burning', Sensation in Amsterdam en Armin van Buuren. En toen hoorde ik over een nieuw 'kleinschalig' festival op De Schorre in Boom. Van bij die eerste editie van Tomorrowland, waar mijn gsm overigens kapot gegaan is tijdens een zware wolkbreuk, was ik verkocht", aldus Gert.

De geluidsoverlast nabij hun woning in de Kapelstraat valt volgens Gert en Dietrich goed mee. "Toen we nog in Gent woonden, hadden we veel meer last van de Gentse feesten. Nu kunnen we perfect rustig op ons terras zitten", zegt Gert. "Wat hier wel toe bijdraagt, is dat De Schorre een put is. Dat vormt een natuurlijke barrière voor het geluid", zegt Dietrich. "Meer geluidshinder ondervinden we door de helikopters die boven ons huis vliegen, die maken veel meer lawaai."

Verkleed als kardinaal Ondertussen heeft Gert ook zijn ouders en broer al meegenomen naar Tomorrowland. "Dit jaar zakt de hele familie af naar het festival." Gert en Dietrich maken er bovendien een gewoonte van om zich speciaal te verkleden voor Tomorrowland. "De afspraak bij de verkleedwinkel ligt al vast", zegt Dietrich. "Ik ben al naar het festival gegaan, verkleed als kardinaal. Een koppel festivalgangers uit Israël heeft me toen zelfs gevraagd om hen te huwen." In tegenstelling tot Gert is Dietrich geen grote fan van elektronische muziek. "Maar het festival is zoveel meer dan enkel de muziek. De sfeer die er hangt, is magisch. Dat is met niets te vergelijken. Iedereen is vriendelijk. Je kan volledig jezelf zijn en mensen oordelen er niet over elkaar. Bezoekers die een keer geweest zijn, willen ook steeds weer terugkomen", aldus Dietrich. Volgens Dietrich was er voor ze in Boom woonden elk jaar stress om tickets te bemachtigen. "Een paar keer is ons dat niet gelukt. Maar in dat geval is mijn tip: doe mee aan wedstrijden, georganiseerd door sponsors. Wij zijn in het verleden een volledig weekend kunnen gaan omdat we gewonnen hadden met een wedstrijd."

Daar was begrip voor vanuit de buurt, maar ook de vraag om bevestiging dat dit eenmalig zou zijn. Om die en andere afspraken te bekrachtigen heeft Tomorrowland samen met gemeenten, provincie en buurtbewoners een convenant ondertekend. Het plan gaat ook in op de toegankelijkheid van Boom en De Schorre. De politiemensen en stewards zullen beter geïnformeerd worden over de mobiliteitsplannen. Voor de stewards komt er zelfs een speciale mobiliteit-opleidingsdag. Voor het geval buren toch mobiliteitsproblemen zouden ondervinden, wordt een nieuw gratis 0800 nummer voorzien waarop een medewerker bereikbaar is voor vragen. Het nummer is 0800 15061

TIENPUNTENPLAN IN OVERLEG MET DE BUREN

Buren zien de meerwaarde van het festival Positief vinden de twee dat er dit jaar een pool parking komt voor buurtbewoners in Boom. "Daar kunnen de bezoekers van de buurtbewoners tijdens de festivaldagen parkeren. Daarnaast wordt er dit jaar ook een shuttle bus ingelegd. Allemaal kleine dingen waarmee de organisatie het de buurtbewoners aangenamer maakt. We kunnen bij het buurthuis ook met al onze vragen terecht en hebben het gevoel dat er echt geluisterd wordt naar ons. Het team van Ivo staat altijd klaar voor een fijne babbel en als er tijdens het festival bijvoorbeeld een vuilnisbak in de straat uitpuilt, dan volstaat een mailtje of telefoontje en binnen de kortste keren is het opgeruimd."

De buren, gemeente , provincie en Tomorrowland hebben voor deze uitzonderlijk editie met drie weekends een tienpuntenplan uitgewerkt met extra maatregelen om hinder voor buren te beperken. Hieronder vatten we de belangrijkste punten nog eens samen.

Dat Tomorrowland dit jaar over drie weekends gespreid wordt, kan bij Gert en Dietrich op veel begrip rekenen. "We merken dat daar in de buurt veel draagvlak voor is. Iedereen weet wat voor een moeilijke tijd corona ons bezorgd heeft en hoeveel inkomsten door de pandemie verloren gegaan zijn. De buren beseffen goed welke meerwaarde het festival voor de gemeente betekent."

De organisatie van Tomorrowland, de provincie en de gemeenten vinden het uiterst belangrijk dat het organiseren van het muziekfestival in goede harmonie verloopt met de buren. Dit jaar werd die prioriteit nog verhoogd omdat er een derde festivalweekend plaatsvindt en hebben alle betrokken partijen samen een tienpuntenplan met extra maatregelen opgesteld, om de hinder voor de buren in Rumst en Boom verder te beperken.

Het festival gaat vanzelfsprekend gepaard met bassen en geluid, en de grootste uitdaging daarbij is om de overlast voor de buurt zo klein mogelijk te houden. "We doen er alles aan om alle stakeholders gelukkig te houden", zegt geluidsexpert Pieter Doms. "Op het terrein wil je de best mogelijke geluidservaring en tegelijk wil je zo min mogelijk overlast naar alles buiten het terrein." Tomorrowland gaat er prat op zich strikt aan de geluidsnormen binnen het wettelijk kader te houden. De nieuwste technologie rond geluidsbeheersing wordt ingezet. Tomorrowland is ook onlosmakelijk verbonden met vuurwerkshows. Het vuurwerkaanbod dat wordt ingezet tijdens Tomorrowland bestaat al voor 60 procent uit geluidsarm vuurwerk. Naast het kiezen voor geluidsarm vuurwerk houdt de organisatie rekening met de buurt door heel duidelijk te communiceren. Het is belangrijk dat de buren ervan op de hoogte zijn wanneer het vuurwerk zal plaatsvinden. Dit jaar wordt daarom zelfs een informatiesysteem ingezet om mensen tijdig te informeren. Alle buren zullen hun gsm-nummer kunnen registreren via de buurtwebsite. Kort voor aanvang van de vuurwerkshow krijgen de buren die zich registreerden een melding, zodat dieren vooraf veiliggesteld kunnen worden en het schrikeffect weg is. Alle grote vuurwerkshows zullen ook voor middernacht plaatsvinden.. Alle info volgt binnenkort via de website www.tomorrowland.com/vuurwerk Ook het openingsfeest The Gathering zal dit jaar op donderdag om middernacht stoppen, een uur eerder dan tijdens de vorige edities. De organisatie zal er eveneens streng op toezien dat op alle stages van het festival het sluitingsuur gerespecteerd wordt. De omwonenden gaven voorts te kennen de inzet van commerciële helikopters voor het vervoer van artiesten en vips storend te vinden. De organisatie van het festival vindt het belangrijk dit te minimaliseren en gehoor te geven aan de oproep van de buurt. Tijdens komende editie en in de volgende jaren zal geen gebruik meer gemaakt worden van commerciële helikopters.

Op de eerste plaats in het plan staat het overleg met de buren. Een goede communicatie is essentieel en maakt dat de organisatie zicht krijgt op mogelijke knelpunten en die kan aanpakken. "De buren kunnen echt op ons rekenen en mogen ons altijd contacteren als ze advies hebben of zaken willen bespreken", zegt festivalorganisator Michiel Beers. Tomorrowland organiseert info-avonden en voorziet tijdens de festivalweekends meerdere mogelijkheden om met de organisatie contact op te nemen. Met de inwoners die echt vlakbij het festival wonen is zelfs sprake van één-op-één-communicatie.

Daarnaast engageert Tomorrowland zich om het actieve gebruik van generatoren te verminderen en zoveel mogelijk gebruik te maken van het vaste stroomnetwerk. "Sinds 2015 zijn er elk jaar investeringen geweest om het elektriciteitsnetwerk uit te bouwen, steeds in overleg met de provincie en De Schorre", zegt stroomproducent Raf Schils. Dit zorgt er ook voor dat de ecologische voetafdruk van het festival kleiner wordt.

Een tweede punt betreft het derde festivalweekend dit jaar, waarmee Tomorrowland hoopt de verliezen van de twee afgelaste edities door corona de voorbije jaren wat te compenseren.

4

5


2022

TOMORROWLAND TODAY

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

"KIJK ERNAAR UIT ARTIESTEN TE ONTDEKKEN" GEDEPUTEERDE MIREILLE COLSON STAAT VOOR HAAR EERSTE TOMORROWLAND Mireille Colson, die halverwege de legislatuur de rol als gedeputeerde voor recreatieen groendomeinen overnam van Jan De Haes, kijkt uit naar Tomorrowland. Dat zegt ze in een interview met de buurtkrant. Haar favoriete artieste is Charlotte de Witte, "maar het boeiende is ook veel artiesten te ontdekken die ik nog niet ken, met zoveel podia en artiesten van overal".

Tomorrowland is de grootste naam in ons aanbod. Tomorrowland is overigens niet het enige festival in de provinciale domeinen, zegt Colson. "In het Zilvermeer is er het Legacy Festival en Pennenzakkenrock, in de Lilse Bergen Sunrise en Sunset maar ook parken en domeinen aan de stadsrand hebben heel wat te bieden. Denk maar aan het Kunstenfestival Broek in het Vrijbroekpark in Mechelen en natuurlijk ook aan alle optredens die doorgaan in het OLT aan het Rivierenhof."

Charlotte de Witte blijft volgens Colson een inspiratiebron voor veel startende dj's. "Als Raving George maakte zij furore in het voorprogramma van Oscar and the Wolf, ook veelzijdig talent van eigen bodem. Zij won in 2011 de Tomorrowland DJ Contest. Hierdoor presenteerde ze in 2011 de openingsset op de mainstage van Tomorrowland. Nu zijn we 11 jaar later en Charlotte de Witte is wereldwijd bekend in de technowereld en blijft verbazen met een nog diepere sound", zegt Colson.

"Maar Tomorrowland is uiteraard de grootste naam die we in ons aanbod hebben", aldus de gedeputeerde. "Met een grote opbrengst. De provincie waakt erover dat deze de recreanten ten goede komt. Maar ook het milieuaspect komt ruim aan bod via duurzame infrastructuurwerken en duurzame groenaanleg. Daarnaast herinvesteren we ook in onze eigen producties, waardoor grootschalige activiteiten van eigen makelij, zoals de Plantendag met kunstenaarsmarkt en Putteke Winter, maar ook de zomeractiviteiten van Hartje Zomer, toegankelijk zijn en blijven voor het grote publiek."

De samenwerking tussen de provincie en Tomorrowland heeft er volgens de gedeputeerde voor gezorgd dat De Schorre van een voormalige kleiput uitgegroeid is tot een prachtig domein. "Dankzij Tomorrowland heeft De Schorre de kans gekregen om te groeien naar een mooie evenementenlocatie", klinkt het.

Het succes en de aantrekkelijkheid van Tomorrowland heeft het festival volgens Colson wellicht te danken aan zijn internationale uitstraling en het feit dat het het eerste festival was dat dance en techno op de kaart zette.

“HET IS EEN GOEDE ZAAK DAT HET FESTIVAL TERUG IS

TOMORROWLAND IS VOOR MIJ GESLAAGD ALS ER GEEN INCIDENTEN ZIJN"

JURGEN CALLAERTS, BURGEMEESTER RUMST

"Ik denk dat ik voor veel Rumstenaren kan spreken als ik zeg dat het een goede zaak is dat het festival terug is. Wij zijn fier dat we zo'n indrukwekkend internationaal evenement mogen hosten", zegt burgemeester Jurgen Callaerts. De gemeente biedt op haar grondgebied plaats aan DreamVille, de camping waar duizenden bezoekers tijdens het festival verblijven.

Wat administratie betreft, zoals het rondkrijgen van vergunningen en reglementeringen, vergt zo'n derde weekend volgens de burgemeester niet veel extra moeite. "De bijkomende inzet van de politie en hulpdiensten vormt wel een uitdaging, zeker tijdens de vakantieperiode. De medische equipes en brandweerzone moeten extra manschappen voorzien en voor de politiemensen moeten we bij naburige zones en de federale politie bijkomende mankracht vragen. Dat is geen evidentie. Maar uiteindelijk krijgen we dat rond."

"Het zal uiteraard voor iedereen wel weer wennen worden", aldus Callaerts. "Want onvermijdelijk is er ook overlast voor de burgers. Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Maar de meeste burgers kijken er erg naar uit. Zo waren er bijvoorbeeld inwoners die als steunbetuigingen zelfs vlaggen hingen toen de vorige edities geannuleerd moesten worden. De annulaties waren erg jammer, maar de enige juiste beslissing, gezien de moeilijke gezondheidscontext waarin we ons bevonden."

Campingfeest stopt vroeger op vraag van de buurt De burgemeester is wel erg tevreden met een aantal tegemoetkomingen van de festivalorganisatie aan grieven van omwonenden. "Zo zal dit jaar op donderdagavond het campingfeest The Gathering, waarmee het festival op gang getrokken wordt, een uur vroeger stoppen: om middernacht in plaats van om 01.00 u. Ik vind dat belangrijk, omdat vrijdag voor veel inwoners wel nog een werkdag is. Daarnaast zal het gebruik van commerciële helikopters teruggedrongen worden, zullen er drones ingezet worden die minder invasief zijn en zal er minder vuurwerk zijn om de impact op de dieren van de inwoners te verkleinen."

Volgend jaar opnieuw twee weekends in plaats van drie Dat Tomorrowland dit jaar gespreid over drie weekends zal verlopen, in een poging om wat van de verliezen uit de coronajaren goed te maken, kan volgens de burgemeester op enig begrip rekenen. "Het is wel belangrijk dat dit om een eenmalig gegeven gaat. Het festival heeft immers ook een stevige impact op de gemeente. Maar de mensen mogen gerust zijn: dit is geen voorzet voor een herhaling. Dat heeft de organisatie van het festival beloofd en daarvoor geef ik mijn garantie aan de inwoners van Rumst. Volgend jaar zullen er opnieuw twee weekends zijn."

Wat de mobiliteit in de gemeente betreft, zegt de burgemeester dat de organisatie van Tomorrowland bijzonder veel moeite gedaan heeft en erin geslaagd is om de hinder sterk in te perken. "Op een bepaald moment was de mobiliteit in onze gemeente problematisch. Dat is de laatste edities enorm verbeterd. Qua filevorming kennen we niet meer de horrorsituaties die we hadden in de periode 2015-2016", aldus de burgemeester, die benadrukt dat de samenwerking met de organisatie weer prima zit.

Callaerts benadrukt dat hij zelf ook middenin het festivalgebeuren woont en de overlast voor de burgers begrijpt. "Dit is geen ver-van-mijn-bedshow voor mij. Ik moet daarnaast mijn agenda ook volledig afstemmen op het festival en er in die periode constant mee bezig zijn. Zo vertrekt mijn gezin bijvoorbeeld ten tijde van het tweede festivalweekend met vakantie, maar kan ik hen pas op maandagochtend na het derde weekend achterna reizen."

BURGEMEESTER JEROEN BAERT VAN BOOM

"Tomorrowland is vergroeid met de gemeente Boom en met het provinciaal recreatiedomein De Schorre. Het muziekfestival heeft Boom op de kaart gezet en maakt dat de gemeente in het buitenland bekender is dan Brussel of Antwerpen." Dat zegt burgemeester van Boom, Jeroen Baert. Een editie van Tomorrowland is voor hem echter helemaal geslaagd "als er geen incidenten geweest zijn".

stellen vast dat de organisatie hiervoor veel moeite doet. Ook de jaarlijkse investeringen door Tomorrowland verbeteren het recreatiedomein en daar geniet iedereen van mee." Dat het festival dit jaar gespreid over drie weekends zal plaatsvinden, om de organisatie toe te laten wat van de verliezen te compenseren na twee geannuleerde edities door de corona crisis, vergt volgens de burgemeester een inspanning van de gemeente en haar inwoners. "Er zijn vier weekends niet doorgegaan en nu komt er eenmalig een extra weekend. Dat vraagt een extra inspanning van iedereen."

Met het oog op de komende editie van het festival kijkt de burgemeester zelf naar eigen zeggen misschien nog het meest uit naar de sfeer en ambiance van het gebeuren. "Het feit dat Tomorrowland een groot feest is, waar de bevolking toch ook wel van mee geniet", zegt Baert.

Extra problemen verwacht de burgemeester niet door dat bijkomende weekend, maar hij zegt wel dat voor inwoners, die tijdens de vorige edities vakantie namen om de festivaldrukte te ontlopen, dit nu minder evident zal zijn. "Drie weekends overbruggen door vakantie op te nemen lijkt mij nogal moeilijk. Iedereen zal nu waarschijnlijk minstens een weekend moeten ondergaan."

Helikopters De samenwerking tussen de buurt en de organisatie van het muziekfestival verloopt goed, aldus de burgemeester. "Ik hoor positieve zaken over de samenwerking. De aanpak is pragmatisch en we maken er het beste van. De veelgehoorde klachten gingen over de inzet van helikopters, maar die worden nu aangepakt." Om tegemoet te komen aan die grieven van de omwonenden heeft de organisatie van het festival immers beslist om niet alleen deze editie maar ook de volgende jaren, het gebruik van commerciële helikoptervluchten, zoals voor het vervoer van artiesten en vips, te bannen.

Verkeersdrukte blijft aandachtspunt De organisatie en de netheid tijdens het festival krijgen van Baert goede punten. "Wat beter kan en een aandachtspunt blijft, is het taxiverhaal en bussen die wachten met draaiende motor", aldus de burgemeester. De festivalorganisatie legt daarom dit jaar nog extra de nadruk op minder hinder-maatregelen rond mobiliteit, om de verkeersdruk in de buurt te verminderen.

Investeringen van Tomorrowland verbeteren het recreatiedomein Na het festival is De Schorre volgens Baert telkens weer aan "regeneratie" toe. "Maar we

6

7


BELGIUM

Topchef Bart De Pooter, die onder meer tweesterrenrestaurant Pastorale in Rumst uitbaat, zal ook dit jaar op Tomorrowland de festivalgangers culinair verwennen maar hij lanceert ook een oproep: op een domein van 12 hectare landbouwgrond aan zijn woning wil de chef een 'voedselbos' creëren, om de oogst vervolgens in zijn restaurants te gebruiken. “Ik zoek mensen die mee de schouders onder het project willen zetten zodat we samen tot iets moois kunnen komen”.

PCHEF O O T

O

DIT JAAR

"Alles uit het veld halen is vandaag een utopie, maar het is wel de richting die we uit willen gaan", zegt De Pooter. Het idee voor het project kreeg hij naar eigen zeggen door de coronacrisis, toen hij tijdens de lockdowns tijd vond om aan zelfreflectie te doen. "Ik heb in de spiegel gekeken en me afgevraagd hoe ik het beter kan doen. Voor ons voedsel zijn we veel te afhankelijk van monocultuur en van invoer uit het buitenland. Onze peren worden behandeld met de nodige pesticiden. We weten dat en we aanvaarden het zomaar. Maar toch kan het anders", aldus De Pooter.

K

OWLAN R D R

O

|

Zijn voedselbos in de Begijnenbossen in Reet gaat volgens de topchef over drie grote thema's: lokale verankering, verantwoorde akkerbouw en mensen met fijne verhalen. "Ik ben altijd iemand geweest met groene vingers. We willen de omgeving een stukje dynamiseren, maar wel nog oog hebben voor het in stand houden van het esthetische. We willen met verantwoorde land- en akkerbouw een idyllische leefomgeving creëren."

R OP TO

NIEUW: TOMORROWLAND BOUWT ZESTIG METER LANGE MOZAÏEKTRAP IN DE SCHORRE

TOMORROWLAND TODAY

EE

TOMORROWLAND TODAY

W

2022

M

BART DE POOTER OP ZOEK NAAR PARTNERS VOOR ZIJN VOEDSELBOS GEROOSTERDE BLOEMKOLEN Op Tomorrowland zal De Pooter de festivalgangers ook dit jaar opnieuw culinair verwennen met vegetarische hoogstandjes. Een fijne samenwerking, temeer omdat bezoekers van over de hele wereld afzakken, die de chef dan kan laten kennismaken met uitzonderlijke smaken en producten. De Pooter zal dit jaar op Tomorrowland kleine geroosterde bloemkolen, licht pikant geserveerd met kruiden uit de tuin en een piadini met spinazie en tuinkruiden, volledig vegetarisch aanbieden.

NA ONE WORLD BRIDGE EN MAGISCH TROLLENBOS NIEUWE EYECATCHER

"DE SCHOONHEID VAN DE TRAP IS NIET HET BELANGRIJKSTE, MAAR WEL DE BOODSCHAP DIE ERACHTER ZIT"

GROND IS GRATIS

Tomorrowland heeft een zestig meter lange handgemaakte mozaïektrap laten bouwen in De Schorre. Met meer dan vijf miljoen unieke mozaïeksteentjes moet 'The Stairway To Unity' een symbool van eenheid vormen. Na de 'One World Bridge' van Arne Quinze in 2014 en het 'Magische Trollenbos' van Thomas Dambo in 2019 is de mozaïektrap de derde permanente publieke kunstinstallatie van Tomorrowland in het provinciaal domein. De trap bestaat uit liefst 700 vierkante meter mozaïeksteentjes, die in een klein dorpje in Italië op ambachtelijke wijze gebakken en versneden werden tot unieke mozaïektegels. De trap werd bedacht en ontworpen door het creatieve team achter Tomorrowland, dat de krachten bundelde met de meest internationaal getalenteerde mozaïekkunstenaars, onder wie de Parijse Jean-Christophe Duperron, de Cubaanse Michel Herrera Cuello en het Italiaanse bedrijf Mosaici Moruzzi. Moeder Aarde en Moeder Natuur De mozaïektrap gidst bezoekers langs de mythische schoonheid van Moeder Aarde en Moeder Natuur die elkaar aankijken, aldus de festivalorganisatie. Tussen de twee gezichten vormt zich een kronkelend pad naar boven. De afdaling is een reusachtige libelle, waarin veel kleine details te ontdekken zijn. "Dit project is niet zomaar decoratief", zegt Michel Herrera Cuello. "De schoonheid van de trap is niet het belangrijkste, maar wel de boodschap die erachter zit: het pad om onze planeet te redden begint met verdraagzaamheid en een respectvolle dialoog tussen elkaar." Een team van twintig mozaïekwerkers heeft meer dan 15.000 werkuren aan de trap besteed. Het heeft meer dan drie jaar geduurd voor het idee echt gerealiseerd werd. Voor het bakken en versnipperen in Italië waren acht maanden nodig, voor het plaatsen van mozaïektegels meer dan zes maanden en voor het bouwen en installeren in De Schorre zowat vijf maanden.

8

JE PROEFT HET VERSCHIL OOK OP HET BORD

Maar omdat de culinaire ondernemer met zijn restaurants en vele projecten de handen meer dan vol heeft, zoekt hij ook nog partners voor zijn voedselbos. "Mensen die mee de schouders onder het project willen zetten zodat we samen tot iets moois kunnen komen. Ik stel grond ter beschikking van mensen die ermee aan de slag willen. Oevers op het domein werden al afgeplat en er werd riet aangeplant om water te filteren. De boomgaard wordt uitgebreid tot 500 fruitbomen. We willen de grond zo optimaal mogelijk benutten. De mogelijkheden zijn eindeloos."

Op het domein is vandaag al 1 hectare permacultuur aangelegd. Dat is een ontwerpmethode voor een ecologische en duurzame moestuin die op basis van natuurlijke principes zichzelf in stand kan houden. Op de rest van het domein wordt door een boer dit jaar nog maïs verbouwd, maar daar komt volgend jaar een einde aan. De Pooter wil af van grootschalige monocultuur. Voedsel uit ecologische landbouw is volgens de chef niet enkel beter voor de aarde, maar maakt ook een verschil op het bord. "Deze producten geven een betere smaak. De versheid op het bord is uniek. Hun vorm is misschien niet egaal, maar dat hoeft ook absoluut niet. Je proeft echt het verschil."

9

De Pooter biedt aan zijn partners de grond gratis aan en zorgt voor een gegarandeerde afname van het voedsel. Wel wordt van hen verwacht dat ze in de streek wonen en voor een productie zorgen die aan de niveaus van de restaurants van De Pooter voldoet. Wie interesse heeft, kan voor meer informatie terecht op de website www.grondzoektboer.be.


2022

TOMORROWLAND TODAY

WAT MOET U WETEN OVER DE TOEGANKELIJKHEID?

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

3. Verkeersmaatregelen van dag tot dag 3.1 Woensdag

NIEUW: SHUTTLE, PARKING EN MOBILITEITSCONTACT Dat een evenement zoals Tomorrowland geen evidentie is voor de mobiliteit in de omgeving, spreekt voor zich. De organisatie van het festival legt daarom dit jaar nog extra de nadruk op minder hinder-maatregelen. "We willen de verkeersdruk in de buurt verminderen en de omliggende wijken bereikbaar houden", zegt mobiliteitscoördinator Bart Busschaert.

wordt specifiek voor de omwonenden voorzien. De shuttledienst zal ingelegd worden op festivaldagen tussen 10.00 u. en 22.00 u.

Concrete nieuwigheden dit jaar zijn een burenshuttle, een buurtparking en een mobiliteitscontactpersoon voor de buurtbewoners.

Voor buurtbewoners die bezoekers ontvangen, wordt een parking voorzien. "Bewoners in de bewonerszones die bezoek ontvangen, kunnen tijdens de festivaldagen in Boom hun bezoekers niet op straat laten parkeren. Daarom voorzien we in de Beukenlaan in Boom een parking voor hen. Vanaf de parking kan vervolgens ook gebruik gemaakt worden van de shuttledienst."

De burenshuttle zal verschillende wijken verbinden met het centrum van de gemeente. De shuttle zal geen verbinding met het festival verzorgen en

Een derde nieuwigheid is een contactpersoon die ter beschikking staat voor mobiliteitsvragen van de omwonenden. Die persoon zal tijdens de fes-

1. Algemeen

Tijdens Tomorrowland worden heel wat tijdelijke verkeersmaatregelen genomen om het festivalverkeer te weren uit wijken en buurten en hen zo snel mogelijk op een parking of terug naar huis te krijgen. Op die manier willen we de mobiliteitshinder voor buren beperken en alle bestemmingen in Boom en Rumst bereikbaar houden tijdens het festival. Het kan gaan om straten die afgesloten worden of de rijrichting die aangepast wordt.

tivaldagen bereikbaar zijn via het gratis nummer 0800 15061. Bart Busschaert benadrukt tot slot dat voor de buurtbewoners de beste manier om zich te verplaatsen op festivaldagen per fiets of te voet is. "Op die manier geraakt men altijd en overal door", klinkt het. En ook al ken je de buurt op je duimpje : gebruik tijdens de drukke momenten altijd Waze als je je toch verplaatst met de wagen. Waze zal je op de snelste manier naar je bestemming brengen. Vraag over mobiliteit tijdens festival? Bel 0800 15061

iedereen die bij een inwoner of eigenaar op bezoek komt

• iedereen die bij een onderneming gevestigd in de zone op bezoek komt • iedereen die bij een eerstelijnszone Rupelaar erkende hulp- en dienstverlening in de zone op bezoek komt

Op een aantal plaatsen geldt een tijdelijk parkeerverbod. Op het blauwe onderbord worden steeds de data en de uren vermeld wanneer dit parkeerverbod van kracht is. Dit parkeerverbod geldt ook als u een bewonerskaart heeft!

De uitreiking van de permanente vergunningen/doorlaatbewijzen gebeurt door de gemeenten. De tijdelijke doorlaatbewijzen worden uitgereikt door de gemeente of door de organisatie (via het buurthuis). De vergunningen/ doorlaatbewijzen van zowel de gemeente Boom als die van de gemeente Rumst vermelden de nummerplaat en zijn persoonlijk. Wie over een doorlaatbewijs voor deze mobiliteitszone beschikt, krijgt uiteraard ook toegang tot de buitenperimeter (mobiliteitszone 2).

2. Mobiliteitszones

Uit veiligheidsoverwegingen wordt tijdens het festival een beperkt aantal straten autovrij gemaakt. Daarnaast wordt het festivalverkeer geweerd uit een perimeter rond het festivalterrein. Hier wordt een autoluwe zone ingesteld. Om voor de bewoners, de stewards en de politie duidelijkheid te creëren, werd de autoluwe zone in samenspraak met de gemeenten Boom en Rumst en de politie opgesplitst in twee zogenaamde mobiliteitszones.

2.2. Mobiliteitszone 2 oranje zone

De oranje zone sluit aan op de groene zone en vormt de buitenperimeter. De oranje zone wordt enkel ingesteld op festivaldagen (vrijdag, zaterdag & zondag) vanaf 9.00u tot 3.00u. Festivalverkeer wordt zo veel mogelijk geweerd uit deze zone om de hinder voor de buurtbewoners en omliggende bestemmingen te beperken.

2.1. Mobiliteitszone 1 Groene zone

Dit is de binnenste mobiliteitszone rond het festivalterrein. In deze zone wordt gestreefd naar een permanente toegangscontrole op festivaldagen. Deze mobiliteitszone 1 is verschillend op woensdag – donderdag & maandag – festivaldagen. Tijdens de drie festivalweekends zullen stewards en politie vanaf woensdagavond 18.00u tot maandagnamiddag om 16.00u de toegangen tot deze zone controleren.

In beide gemeenten ontvangen volgende doelgroepen een permanent doorlaatbewijs voor deze zone:

In de gemeente Boom krijgen enkel bewoners met groene bewonerskaart, hulpdiensten en houders van een tijdelijk roze doorlaatbewijs toegang tot deze zone.

• binnen de eerstelijnszone Rupelaar erkende hulp- en dienstverlening aan huis waarvan de cliënt in de zone woont

• werkgevers of werknemers met een werkplek gevestigd in de zone

inwoners of eigenaars

• ’s Herenbaan (van Molenstraat tot Nachtegaalstraat) • Nachtegaalstraat (van Dirkputstraat tot ’s Herenbaan) •

Kerremansstraat

Enkel voertuigen met een groene bewonerskaart worden toegelaten in deze straten. U kunt niet meer van de Kapelstraat richting Reet of omgekeerd rijden omdat de Nachtegaalstraat en de Kerremansstraat afgesloten zijn.

2.3. Fietsers en voetgangers Fietsers en voetgangers hebben in alle zones vrije doorgang, behalve op de Schommelei in Boom. De fiets is daarom zonder twijfel het snelste vervoermiddel voor uw verplaatsingen in Boom of Rumst tijdens Tomorrowland. Hou wel steeds uw identiteitskaart bij de hand. De politie kan er u op elk moment naar vragen.

• werkgevers of werknemers met een werkplek gevestigd in de zone • binnen de eerstelijnszone Rupelaar erkende hulp- en dienstverlening aan huis waarvan de cliënt in de zone woont In de gemeente Rumst kunnen volgende doelgroepen tijdelijk doorlaatbewijs geldig voor 1 dag voor deze zone krijgen:

Op woensdagen 13, 20 en 27 juli wordt de groene mobiliteitszone ingesteld rond DreamVille. Deze zone gaat in om 18.00u. Volgende straten worden opgenomen in de zone:

In Boom is dit in de vorm van een oranje bewonerskaart en kan er in de oranje zone enkel geparkeerd worden met die kaart. In Rumst blijft het normale parkeerregime van kracht in de oranje zone. Met een doorlaatbewijs voor deze zone heeft u geen toegang tot de groene zone.

In de gemeente Rumst krijgen volgende doelgroepen een permanent doorlaatbewijs voor deze zone: •

inwoners of eigenaars

Perimeters:

een

10

11


2022

TOMORROWLAND TODAY

TOMORROWLAND TODAY

3.

BELGIUM

Vrijdag, zaterdag en zondag

Op vrijdag, zaterdag en zondag gelden bijkomende maatregelen.

3. 2 Donderdag

Op donderdag 14, 21 en 28 juli komen de meeste bezoekers voor DreamVille aan. Het wordt erg druk in het centrum van Reet en tussen de afrit van de A12 in Boom en het centrum van Reet.

In Rumst • Van 8.00u tot 20.00u wordt de Rumstsestraat afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de Hoge Meentochtstraat en de kerk in Reet. Enkel lokaal verkeer mag de Rumstestraat nog in vanuit Reet. • De Keelhoevestraat is doodlopend ter hoogte van de Rumstsestraat. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk. Lokaal verkeer kan de Keelhoevestraat enkel bereiken via de Leemstraat.

Perimeters:

De groene zone wordt ingesteld vanaf 8.00u op donderdag. Volgende straten behoren tot de zone: • ’s Herenbaan (van Molenstraat tot Nachtegaalstraat) • Nachtegaalstraat (van Dirkputstraat tot ’s Herenbaan) • Kerremansstraat • Wijk Bosstraat • Keelhoevestraat

il je van Rumst naar Reet? W ▪ Tussen Rumst en Reet wordt een omleiding voorzien via de Hoge Meentochtstraat – Petrus van der Taelenstraat – Slijkenhoefstraat – N1 – Michel Geysemensstraat – Steenweg op Waarloos (rode lijn)

Gewijzigde verkeerssituatie:

Wil je van Reet naar Rumst? ▪ Tussen Reet en Rumst wordt een omleiding voorzien via de Steenweg op Waarloos – Valveken – Michel Geysemanssstraat – N1 – Tiburstraat – Kerkstraat – Tuinwijk (blauwe lijn)

In Boom • In de Schommelei wordt vanaf 18.00u eenrichtingsverkeer ingesteld van de Kerkhofstraat naar de Kapelstraat. • In de ’s Herenbaan tussen de Molenstraat en de Nachtegaalstraat geldt eenrichtingsverkeer richting Nachtegaalstraat. • De Nachtegaalstraat is volledig afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietsers en voetgangers tussen de Dirkputstraat en de ’s Herenbaan.

Perimeters:

Tussen 22.00 – 3.00u zijn bijkomende maatregelen van kracht: • De Kapelstraat is afgesloten voor alle verkeer tussen de Pachterslei en Hoek (ter hoogte van Squash Casteleyn). • De Velodroomstraat is afgesloten voor alle verkeer. • De Kerkhofstraat is afgesloten voor alle verkeer tussen Wyckmansveld en de Advokaatstraat. • De Hollezijp en de Voetballersstraat zijn afgesloten voor alle verkeer • Het jaagpad langs de Rupeldijk wordt afgesloten voor fietsers en voetgangers tussen de Populierenlaan in Terhagen en de Jachtwerf Vennekens, Hoek in Boom.

De groene zone is 24/24 van vrijdag 9.00u tot maandag 3.00u van kracht in volgende straten: • ’s Herenbaan (van Molenstraat tot Nachtegaalstraat) • Nachtegaalstraat (van Dirkputstraat tot ’s Herenbaan) • Kerremansstraat • Kapelstraat (van rotonde Korte Veerstraat tot Varkensmarkt) • Wijk Bosstraat • Wijk Hoek • Wijk Bosstraat • Wijk De Schomme • Brouwerslei (tussen Kapelstraat en Lamotlei) • Wijk Schorrezicht tussen de Pachterslei en de Lamotlei. De oranje zone wordt enkel op vrijdag, zaterdag en zondag ingesteld van 9u ‘s ochtends tot 3u ‘s nachts in volgende straten • Terhagen (van de nieuwe rotonde in de Nieuwstraat tot rotonde Korte Veerstraat) • Boom Noord • Het gebied tussen de Tuyaertsstraat, de Velodroomstraat, de N177 en de Kerkhofstraat. Verkeersmaatregelen In Boom • De Schommelei is afgesloten voor alle verkeer. • In de Brouwerslei geldt tussen de Kapelstraat en de Lamotlei eenrichtingsverkeer richting Lamotlei. • In de Kerkhofstraat geldt eenrichtingsverkeer van de Van Leriuslaan tot de Molenstraat richting Molenstraat. • De Dirkputstraat is afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietser en voetgangers ter hoogte van de parking van De Schorre • De Nachtegaalstraat blijft afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietsers en voetgangers tussen de Dirkputstraat en de ’s Herenbaan.

12

13


2022

TOMORROWLAND TODAY

3.4. Maandag

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

6.2.2. doortocht kapelstraat op vrijdagavond Op vrijdag wordt de Kapelstraat opengesteld voor doorgaand verkeer tussen 16.00u en 19.00u. Op die manier ondervindt de avondspits op vrijdagavond minder hinder van de tijdelijke verkeerssituatie tijdens het festival. De Kapelstraat maakt op vrijdag tussen 16.00u en 19.00u deel uit van de oranje mobiliteitszone. Festivalverkeer wordt geweerd uit deze zone. Net als elders in de gemeente Boom zal ook binnen deze zone een parkeerverbod gelden. De zijstraten van de Kapelstraat blijven tot de groene mobiliteitszone behoren en zijn voor gemotoriseerd verkeer enkel toegankelijk met een bewonerskaart of doorlaatbewijs.

4.Bewonersparkings

In de straten waar een parkeerverbod geldt, worden een aantal bewonersparkings voorzien om het verlies aan parkeerplaatsen te compenseren. Deze parkings zijn enkel toegankelijk voor bewoners. Volgende parkings worden voorbehouden: • Parking Hollezijp • Parking in de Schorrestraat ter hoogte van de Boomse Vissers • Parking in de Klampsteenstraat

6.2.3. doorsteek main avenue - dirkputstraat Op festivaldagen wordt de Dirkputstraat afgesloten ter hoogte van de ingang van De Schorre omdat festivalbezoekers via de Main Avenue het festivalterrein bereiken vanaf DreamVille. Er is geen doorgang mogelijk voor gemotoriseerd verkeer tussen 11.00u en 3.00u. Fietsers en voetgangers kunnen de Main Avenue steeds kruisen via een doorsteek langs Kleine Steylen. Deze doorsteek is echter moeilijk met kinderwagens of zwaardere fietsen zoals elektrische fietsen of bakfietsen. Daarom wordt op festivaldagen tussen 15.00u en 22.00u een doorsteek voorzien langs de Dirkputstraat.

5. Aanvraag bewonerskaart 5.1. 5.1.1.

Bewoner Boom

De oranje bewonerskaarten voor de oranje zone worden verdeeld door de gemeente. Op vertoon van uw inschrijvingsbewijs kunt u een oranje bewonerskaart ophalen als u deze nog niet ontvangen heeft. Deze bewonerskaart is 2 jaar geldig.

6.2.4. burenshuttle Omdat een aantal buslijnen onderbroken worden en ook enkele straten niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer, wordt er een burenshuttle ingelegd die de wijken De Schomme, Hoek, Bosstraat en Boom Noord verbindt met het centrum. Deze gratis shuttle zal enkel op festivaldagen rijden van 10.00u tot 22.00u. en bedient enkele bestaande haltes van De Lijn in de betrokken wijken.

Woont u in de groene zone? Dan ontvangt u eveneens een bewonerskaart van de gemeente. Let op! Hier zijn enkele uitzonderingen op: • Heeft u sinds vorig jaar een nieuwe nummerplaat aangevraagd? Dan dient u ook een nieuwe bewonerskaart aan te vragen. Dit kan bij het gemeentehuis met uw inschrijvingsbewijs. • Bent u een nieuwe bewoner? Vergeet dan zeker ook geen groen of oranje bewonerskaart aan te vragen bij de gemeente. 5.1.2. Rumst De doorlaatbewijzen voor de oranje zone worden door de gemeente uitgereikt. Indien je nog een extra doorlaatbewijs nodig hebt, dan kunt u deze bij de gemeente gaan aanvragen op vertoon van uw rijksregisternummer of via het digitale loket. Woont u in een groene zone? Dan moet u uw doorlaatbewijs gaan ophalen bij de gemeente. Dit eveneens op vertoon van uw rijksregisternummer of via het digitale loket. 5.2.verwacht u bezoek?

Perimeters:

De veiligheidsperimeter (groene zone) blijft van kracht tot 16.00u in onderstaande straten • ’s Herenbaan (van Molenstraat tot Nachtegaalstraat) • Nachtegaalstraat (van Dirkputstraat tot ’s Herenbaan) • Kerremansstraat • Wijk Bosstraat Verkeersmaatregelen: In Boom • De Nachtegaalstraat blijft afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietsers en voetgangers tussen de Dirkputstraat en de ’s Herenbaan tot 16.00u • In de ’s Herenbaan geldt tussen de Nachtegaalstraat en de Molenstraat eenrichtingsverkeer richting Molenstraat.

In Rumst • Van 8.00u tot 16.00u wordt de Rumstsestraat afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de Hoge Meentochtstraat en de kerk in Reet. Enkel lokaal verkeer mag nog de Rumstestraat in vanuit Reet. • De Keelhoevestraat is doodlopend ter hoogte van de Rumstsestraat. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk. Lokaal verkeer kan de Keelhoevestraat enkel bereiken via de Leemstraat.

5.2.1. groene zone Woont u binnen de groene zone en verwacht u bezoekers? Dan kunt u voor deze bezoekers een tijdelijk doorlaatbewijs aanvragen bij de gemeente (tijdens de week) of het buurthuis (tijdens het weekend). De aanvraag van het ‘doorgangsbewijs wijkbezoeker’ moet worden vergezeld van een foto/ kopie van het inschrijvingsbewijs van de bezoeker, uw eigen adresgegevens en een specifieke datum.

Wil je van Rumst naar Reet? ▪ Tussen Rumst en Reet wordt een omleiding voorzien via de Hoge Meentochtstraat – Petrus van der Taelenstraat – Slijkenhoefstraat – N1 – Michel Geysemensstraat – Steenweg op Waarloos (rode lijn)

5.2.2. oranje zone Woont u binnen de oranje zone en verwacht u bezoekers? Dan hebben uw bezoekers geen doorlaatbewijs nodig. Let op! In Boom mag u in de oranje zone enkel op de openbare weg parkeren als u over een oranje bewonerskaart beschikt. Uw bezoekers kunnen dus niet op de openbare weg parkeren in de oranje zone in Boom.

Wil je van Reet naar Rumst? ▪ Tussen Reet en Rumst wordt een omleiding voorzien via de Steenweg op Waarloos – Valveken – Michel Geysemanssstraat – N1 – Tiburstraat – Kerkstraat – Tuinwijk (blauwe lijn)

6.3 Bezoekersparking inwoners mobiliteitszones In een aantal straten rond het festivalterrein en DreamVille geldt een parkeerverbod. Bovendien geldt in Boom een parkeerverbod in de oranje mobiliteitszone voor voertuigen die niet over een oranje bewonerskaart beschikken. Buurtbewoners in deze zone die bezoek ontvangen kunnen hun bezoekers niet op de openbare weg laten parkeren. Daarom wordt een parkeerzone voorzien voor bezoekers van buurtbewoners uit de groene en oranje mobiliteitszones. De bezoekersparking voor buurtbewoners bevindt zich op de parkeerstrook in de Beukenlaan. Ook handelaars of horecazaken in de betrokken zones kunnen hun klanten op deze parking laten parkeren. Gebruikers van deze parking kunnen de burenshuttle gebruiken om hun eindbestemming in de omliggende wijken te bereiken of om terug te keren naar de buurtparking.

6. minder hinder maatregelen 6.1. participatietraject bewoners Naar aanleiding van het derde festivalweekend in 2022 werd een 10-puntenplan opgesteld om de overlast voor de buren te beperken. Overleg met de buren en het garanderen van de bereikbaarheid van de omliggende wijken en bestemmingen voor de buren en bestemmingsverkeer in een minder-hinderaanpak maken deel uit van deze tien punten. In twee participatiesessies is de festivalorganisator samen met de buren gaan bekijken hoe het mobiliteitsplan kan aangepast worden om tegemoet te komen aan hun wensen. 6.2.

6.43 communicatie Om de hinder voor omwonenden en regulier verkeer te beperken zal er nog sterker ingezet worden op communicatie. Zowel voor als tijdens het festival zullen de verkeersmaatregelen onder de aandacht gebracht worden van omwonenden en weggebruikers. 6.4.1. voor het festival In het signalisatieplan worden op diverse locaties vooraankondigingsborden opgenomen. Deze zullen een week voor het eerste festivalweekend geplaatst worden en maken de weggebruiker attent op wijzigingen in de verkeerscirculatie (weg afgesloten, eenrichtingsverkeer…). Ook de tijdstippen en de duur van de wijziging zal hierop vermeld worden.

toegankelijkheid en bereikbaarheid buurten

6.2.1. afsluiting rupeldijk De Rupeldijk blijft open voor fietsers en voetgangers tot 22.00u op festivaldagen. De afsluiting wordt bepekt tot een periode van 22.00u tot 3.00u op festivaldagen. Tijdens deze periode wordt de Rupeldijk afgesloten voor doorgaande fietsers en wandelaars tussen Hoek 76 en het Molleveld. Deze afsluiting wordt vooraf aangekondigd o.a. met borden langs het fietspad.

14

6.4.2. tijdens het festival Tijdens de festivalweekends zal er een contactpersoon zijn voor buurtbewoners die alle vragen i.v.m. het mobiliteitsplan kan beantwoorden. Deze persoon zal zowel telefonisch als via e-mail bereikbaar zijn. Omwonenden kunnen hier terecht met specifieke vragen of om verkeersproblemen te melden. 15


2022

TOMORROWLAND TODAY

6.4.3. handelaars De meeste handelaars in Boom en Rumst blijven bereikbaar tijdens de festivalweekends. Soms zijn ze echter bereikbaar via een alternatieve route. We willen de handelaars en horecazaken helpen om aan hun klanten en bezoekers te laten weten dat ze bereikbaar blijven tijdens de festivalweekends en wat de aangewezen routes zijn om hen te bereiken. Handelaars die vragen hebben over bereikbaarheid kunnen altijd terecht bij het Buurthuis

7.

BELGIUM

7.2. Lijn 181

7.4. Lijn 182

7.5. Lijn 295

Niet-bediende haltes in Rumst Catenberg, Hollebeekstraat, Hoge Meentochtstraat, Watertoren, Kerkhof, Kerk

Niet-bediende haltes in Boom Antwerpsestraat, Kerkhofstraat, De Schorre, Steenbakkerijenstraat, Kerkhof, Pastorijstraat, Voetballersstraat

Niet-bediende haltes in Boom Antwerpsestraat, Kerkhofstraat, De Schorre, RMS 2, G. Gezellestraat, Conscienceplein

Vervanghaltes Busstation - Kerremansstraat

Niet bediende haltes in Rumst Nachtegaalstraat Vervanghaltes Markt, Kerremansstraat

Vervanghaltes Markt, Van Leriuslaan

7.4.2. Maandag Niet-bediende haltes in Boom Kerkhof, Pastorijstraat Niet bediende haltes in Rumst Nachtegaalstraat Vervanghaltes Steenbakkerijenstraat, Kerremansstraat

7.6. Lijn 500

7.2.1.

6.4.4. navigatie Naast signalisatie en communicatie zullen alle tijdelijke verkeersmaatregelen ook opgenomen worden in de meest courante navigatietoepassingen Waze, Google Maps en TomTom. Op die manier wordt doorgaand verkeer omgeleid en geweerd uit de evenementenzone. Ook buurtbewoners kunnen vlotter hun bestemming bereiken wanneer ze gebruik maken van navigatie apps als Waze. Ze vermijden immers afgesloten straten, maar ook de grote verkeersdrukte rond het evenement.

TOMORROWLAND TODAY

Donderdag en maandag

7.4.1.

donderdag, vrijdag, zaterdag & zondag

7.5.1.

Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

Omleidingen De Lijn

Een aantal buslijnen worden tijdens de festivalweekends omgeleid. Hieronder vindt u een overzicht per lijn. Details over de omleidingen kunt u terugvinden op de website van De Lijn (www.delijn.be)

7.1. Lijn 132 7.1.1.

Donderdag, vrijdag, zaterdag & zondag

Niet-bediende haltes in Boom Pastorijstraat, Kerkhof, Kortestraat, Conscienceplein, G. Gezellestraat, RMS 2, Voetballersstraat, Kerkhofstraat, Antwerpsestraat, De Schorre

7.3. Lijn 191

Niet bediende haltes in Rumst Nachtegaalstraat

7.3.1.

Donderdag en maandag

Niet-bediende haltes in Rumst Catenberg, Hollebeekstraat, Hoge Meentochtstraat, Watertoren, Kerkhof, Kerk, Beekvelden, Morenhoevestraat Hondstraat, Oude Baan

Vervanghaltes Boom, Markt – Reet, Kerremansstraat

Vervanghaltes Busstation, Wildemansstraat

Van donderdag tot en met zondag rijden de bussen van lijn 500 in beide richtingen door de Kapelstraat. De halte in de Schommelei en in de Kerkhofstraat worden niet bediend. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt de halte “Boom, Schorre” in de Kapelstraat vervangen door een tijdelijke halte ter hoogte van de rotonde aan de Schommelei. Bovendien worden de laatste ritten op vrijdag, zaterdag en zondag omgeleid. De laatste ritten (na 23.00u) rijden niet door de Kapelstraat, maar worden omgeleid via het centrum van Reet in beide richtingen. 7. Nog vragen? Neem contact op met het buurthuis voor meer informatie.

7.2. maandag Niet-bediende haltes in Boom Nachtegaalstraat, Pastorijstraat, Kerkhof, Kortestraat Niet bediende haltes in Rumst Nachtegaalstraat Vervanghaltes Conscienceplein, Kerremansstraat

16

17


2022

TOMORROWLAND TODAY

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

TOMORROWLAND OPENT EIGEN WOESTIJNOASE DE SCHORRE, THE HOT VERSION

Foto: Yuval Noah Harari

TOMORROWLAND PAKT UIT MET EERSTE DUURZAAMHEIDSCONFERENTIE Tomorrowland opent in september een eigen 'woestijnoase' in Dubai. Terra Solis moet bezoekers van over de hele wereld in de Arabische woestijn onderdompelen in de beste muziek, een bruisende sfeer aan het zwembad in een unieke glamping ervaring. Glamping is een samentrekking van de woorden glamorous en camping en duidt op een luxueuze vorm van kamperen. Verblijven in de woestijnoase kan van september 2022 tot juni 2023, de prijzen beginnen bij 197 euro per nacht voor twee personen.

5.000 BEZOEKERS VOOR 4 DUURZAAMHEIDSTHEMA’S Love Tomorrow, het duurzaamheidsplatform van Tomorrowland, organiseert donderdag 28 juli, net voor het derde festivalweekend, een eerste "Love Tomorrow Conference". Het gaat om een duurzaamheidsconferentie die mikt op jongeren. Het event wordt één van de meest vooruitstrevende samenkomsten rond duurzaamheid ooit, belooft de organisatie.

Tomorrowland haalt voor Terra Solis, dat ver weg van alle drukte ligt, inspiratie uit de magie van het festival in Boom en de 'mooiste sterrenbeelden aan de hemel'. Met het nieuwe concept zullen gasten overdag kunnen genieten van het zwembad, om vervolgens een nacht onder de sterren te kunnen slapen. “Het idee is voortgekomen uit ons project in Durbuy: Green Fields,” klinkt het bij de organisatie. ”Daar hebben we voor de eerste keer ondervonden dat er meer valt te doen met al het moois en de expertise die we hebben opgebouwd met DreamVille. Daarna hebben we toffe partners gevonden die samen een eerste concept willen lanceren in Dubai.”

Ruim 5.000 bezoekers zullen er ondergedompeld worden in vier cruciale duurzaamheidsthema's. Tickets kosten 30 euro voor wie jonger is dan 26 jaar en 60 euro voor wie ouder is. In deze buurtkrant mogen we alvast 25 duotickets weggeven.

Voor die overnachtingen biedt Terra Solis drie opties, allemaal vernoemd naar sterren, meteorenzwermen en sterrenbeelden. Gasten die verblijven in een van de 48 'Polaris' tenten, 20 'Perseid' lodges of 6 'Orion' pool lodges krijgen toegang tot een prachtig zwembad, iconische Tomorrowland-elementen, een restaurant, een bar en een shishabar. De oriental-chic woestijnoase strekt zich uit over een gebied van 371.000 vierkante meter en biedt ook de perfecte uitvalsbasis om unieke woestijnlandschappen te verkennen. Food en cocktails in Terra Solis zijn geïnspireerd op de 'Tastes of the World' keuken van Tomorrowland, met typische smaken uit alle hoeken van de wereld.

“Do something good today that tomorrow will thank you for”

Terra Solis gaat open in september en bevindt zich in Dubailand, op 30 minuten van de luchthaven van Dubai, 25 minuten van de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, en 35 minuten van het kunstmatige eiland The Palm. Meer informatie op www.terrasolisdubai.com.

Een aantal 'Architects of Tomorrow', zoals de Israëlische intellectuele rockster Yuval Noah Harari en de Amerikaan David Sirota, scenarist van de film ‘Don’t Look Up’, zullen het woord nemen om jongeren warm te maken om actie te ondernemen voor een beter milieu, klimaat en welzijn. Ook de Zweedse Ida Engberg, dj en vurig activiste voor milieuen dierenrechten en Ali Tabrizi, een Brits filmmaker die de impact van de visserij op het milieu in kaart bracht, tekenen present. Behalve die internationale sterren komen er ook een aantal topsprekers uit de Benelux, onder hen Lieven Vanlommel, de Vlaamse oprichter en CEO van duurzame restaurantketen Foodmaker, Nadine Bongaerts, een Nederlandse experte in synthetische biologie en Cécile van Oppen, de Nederlandse oprichtster van Copper8, een advies- en onderzoeksbureau dat de transitie naar een circulaire economie wil versnellen. “Do something good today that tomorrow will thank you for”

18

19

“Geen enkel ander entertainmentmerk raakt jonge harten en stimuleert gedragsverandering zoals Tomorrowland doet", klinkt het bij de organisatie van de Love Tomorrow Conference. "Met de conferentie willen we sceptici overtuigen, de reeds overtuigden inspireren, en de geïnspireerden echte verandering laten creëren. En welke plaats is daar geschikter voor dan de Freedom Stage in het provinciaal recreatiedomein, de grootste overdekte zaal en meest iconische evenementenlocatie ter wereld?" De thema's van de duurzaamheidsconferentie gaan over hoe handelingen in ons dagelijks leven in grote mate, naast onze eigen gezondheid ook die van onze planeet bepalen, over de nood aan empathie om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan, over het klimaat, water en behoud van biodiversiteit en over een duurzame, efficiënte en circulaire economie. Wie kans wil maken op één van de duotickets voor de Love Tomorrow Conference die via deze buurtkrant weggeschonken worden, stuurt een mail naar loveyourneighbours@ tomorrowland.com met als onderwerp de tekst: ‘Ik wil erbij zijn, op de eerste duurzaamheidsconferentie’. En vul het antwoord in op de schiftingsvraag: Hoeveel buren hebben er aan onze wedstrijd deelgenomen tot en met 1 juli, het einde van de wedstrijd. Uit alle inzendingen zullen dan eind juni de winnaars geloot worden. Zij worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Info? www.lovetomorrowconference.com


2022

TOMORROWLAND TODAY

TOMORROWLAND TODAY

HARTJE ZOMER IN DE SCHORRE

BELGIUM

EEN HELE ZOMER FEEST IN RUMST

Onder de noemer “Hartje Zomer” organiseerde Provinciaal Recreatiedomein De Schorre de voorbije twee jaren een leuke zomerprogrammatie. Dit jaar zullen er opnieuw enkele activiteiten aangeboden worden, maar dan exclusief voor de buurtbewoners. Voor de kinderen staan er opnieuw trollenvertellingen op het programma. Verteller Maarten neemt je deze keer opnieuw mee naar de magische trollenwereld met een gloednieuw verhaal. De vertellingen staan ingepland op zondag 26 juni en zaterdag 9 juli.

In de gemeente Rumst heerst al decennialang een echte traditie van grote zomerse feesten. Zo organiseert elke deelgemeente een groot feest, dat gedragen wordt door de inwoners ervan. Zij zetten zich elk jaar weer vol enthousiasme in op de organisatie en maken van elke zomermaand een feestmaand in onze gemeente. Hieronder kan je een overzicht vinden van de feesten. Zien we je daar?

TERHAAGSE FEESTEN

REETSE DORPSFEESTEN

RUMST FEEST

De Terhaagse feesten trappen elke feestzomer af met een geanimeerd programma. Opzaterdag 25 juni wordt het park omgetoverd tot een paradijs voor iedereen. Springkastelen voor de kleinsten, spektakel van de Terhaagse verenigingen en muzikale omkadering dooruitstekende coverbands. Op zondag 26 juni geniet je van een concert in het nieuwe gemeenschapscentrum de Gam.

Vier dagen feest in het dorpscentrum van Reet! De Reetse Dorpsfeesten starten op donderdag met een bingonamiddag en een after work party. Op vrijdag is het kaartavond en fuif in de feesttent van KLJ. Op zaterdag is er de dorpshappening en ’s avonds artiestenavond in de feesttent. Zondag is er koers en familiehappening.

Op het gezellige terras van het zomercafé geniet je van een hapje en drankje terwijl een fijne coverband de betere Nederlandstalige nummers speelt. Rumst Feest wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Tussen 18.00 u. en 20.00 u. geniet je er van een gratis aperitief en frietjes, aangeboden door het Lokaal bestuur Rumst.

• Data: 30 juni, 1, 2 en 3 juli

• Datum: zondag 10 juli vanaf 18.00 u.

• Locatie: dorpscentrum Reet

• Locatie: Zomercafé Rupel, Uitbreidingstraat 33, Terhagen

• Data: 24 tot en met 27 juni 2022 • Locatie: Kloosterstraat en park Terhagen

Huisgids Jan Vaeck neemt de volwassenen dan weer mee op sleeptouw in de wondere wereld van planten en mythologie met twee themawandelingen. Jan werkte 30 jaar in De Schorre en kent het domein dan ook als zijn broekzak. Schrijf je in voor zijn wandelingen op 27 juli en 20 augustus.

• Info: info@actiefterhagen.be

• Info: www.reetsedorpsfeesten.be www.kljreet.be - www.reetsoiree.be

• Info: www.rumst.be/rumstfeest - cultuur@rumst. be - 03 880 00 93

Zowel de trollenvertellingen als de themawandelingen zijn gratis toegankelijk voor de buurtbewoners, maar de plaatsen zijn natuurlijk beperkt. Schrijf je daarom vanaf 15 juni in via de website www.deschorre.be/buurt Verder blijft het Trollenbos een toplocatie voor je dagelijkse wandeling. Op de buurtwebsite van De Schorre kan je ook een leuke Bingo downloaden om je kinderen extra entertainment te geven. Het vernieuwde Barrevoetspad blijft toegankelijk en we voorzien enkele picknickbanken. Bovendien verhuizen we de Team B.O.S. wandeling tijdelijk naar het Trollenbos, zodat je deze gratis QR-code wandeling met Professor Molly en de gekke Dokter Fox deze zomer in het bos kan doen.

Toegankelijkheid De Schorre De speeltuin, het trollenbos, de hondenweide, het buurtpark Sint Katelijnestraat blijft de hele zomer maximaal toegankelijk, ook de periode na 20 juni als de Schorre zelf toe gaat.

VOSBERGFEESTEN

LICHTFEESTEN

RUMSTSE VOLKSFEESTEN

De Vosbergfeesten is een tweedaags én gratis evenement tijdens het eerste weekend van augustus. Zo kan je vrijdagavond genieten van een bieravond met maar liefst 60verschillende biersoorten! Zaterdag staat er een georganiseerde wandeltocht op het programma.

Zin in een uitstapje met je gezin, kinderen, vrienden of familie? Dan zijn de Lichtfeesten een leuke bestemming. Maak een zomerse wandeling langs meer dan 350 verlichte huizen en tuinen en geniet van heerlijke drankjes & muziek op de gezellige terrasjes.

Op vrijdagavond kan je luidkeels Laat het gras maar groeien meezingen met Sam Gooris en staan ook The Juliets en De Romeo’s op het programma. Op zaterdag en zondag kan je komen genieten op het gezellige zomerterras. Voor de liefhebbers is er het Craft Beer Festival, waar je verschillende brouwers kan ontdekken.

• Data: 12, 13 en 14 augustus • Data: 5 en 6 augustus 2022

• Data: 19, 20 en 21 augustus • Locatie: wijk Predikherenvelden, Reet

• De weken van het festival zelf is het trollenbos toegankelijk: Tot en met woensdag 13 juli voor weekend 1 Dinsdagen en woensdagen tussen de weekends Tomorrowland Vanaf dinsdag 2 augustus na weekend 3

· · ·

ocatie: wijk Vosberg, ter hoogte van Lage en L Hoge Vosbergstraat, Rumst

• Info: www.lichtfeestenreet.be info@lichtfeesten.be

• Info: www.vosbergfeesten.be info@vosbergfeesten.be

20

• Locatie: Schoolstraat, deelgemeente Rumst (aan school Sleutelhof) • Info: www.volksfeesten.be - info@volksfeesten.be

21


2022

TOMORROWLAND TODAY

TOMORROWLAND TODAY

BELGIUM

TEAM WORK MAKES THE DREAM WORK TOMORROWLAND STEUNT GOED DOEL PEGODE TOMORROWLAND-CREW ZET SCHOUDERS ONDER TRANSFORMATIE KERK NAAR GEMEENSCHAPSCENTRUM DE GAM “Het was al een tiental jaar onduidelijk wat er met de Sint-Jozefkerk van Terhagen zou gebeuren. Binnen de kerkraad zaten we al een tijd te kauwen op een oplossing voor het gebouw. De kosten stapelden zich op, de energiekosten stegen fors. Tot het lokaal bestuur Rumst aan kwam kloppen en belangstelling toonde om het gebouw in erfpacht te nemen. En toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar.” Aan het woord is vijftien jaar lang de de kerk verzorgde gebedsvoorganger aan priesters.

Jozef Totté, die administratie van en tot vorig jaar was, bij gebrek

"In november vorig jaar is dan alles in een stroomversnelling gekomen en werd de ontwijde kerk omgebouwd tot een volwaardig gemeenschapscentrum. Al het roerend erfgoed in de kerk werd weggenomen. Sommige belangrijke religieuze voorwerpen gingen naar andere kerken, een groot deel van het meubilair naar Bokrijk. En wat toen volgde, is bijna een mirakel. Er vonden indrukwekkende infrastructuurwerken plaats, met respect voor de authenticiteit van het gebouw. De schitterende ramen bleven behouden. Zij zijn immers van grote historische waarde, aangezien ze nog geschonken werden door de steenbakkers in de streek. Daarnaast werd het gebouw verder klaargemaakt voor de komende periode. Het is ongelooflijk wat het gemeentepersoneel, vrijwilligers en de Tomorrowland-crew hier in zo'n korte tijd klaargespeeld hebben. Wie doet het hen na?” In maart van dit jaar opende het gemeenschapscentrum dan de deuren voor alle Rumstenaren, met een

22

feestelijk openingsweekend. De eerste evenementen, zoals het optreden van zanger Jasper Steverlinck, waren een groot succes. “Ik hoop van harte dat er een mooie toekomst is weggelegd voor het nieuwe gemeenschapscentrum. Dat het een plek mag worden waar alle Rumstenaren zich thuis voelen”, aldus Totté. Die hoop koestert ook het lokaal bestuur Rumst. Meer nog, de gemeente hoopt dat het centrum hét trefpunt voor ontmoeting, ontspanning, ontdekking en beleving zal worden voor jong en oud. Heel wat medewerkers werden betrokken bij de werken, zoals bijvoorbeeld Paul Verheyden, die vast als zaalwachter werkt maar nu hielp bij de schilderwerken in het gebouw. Hij kent De Gam al sinds hij er als kind misdienaar was en kwam er later ook regelmatig zingen in het koor. “Ik ben trots dat ik samen met mijn collega’s heb kunnen helpen bij de transformatie van kerk naar gemeenschapscentrum,” klinkt het bij Paul. Tijdens het openingsfeest in maart werd de naam van het gemeenschapscentrum bekendgemaakt. In de zoektocht naar een naam waren zowat 180 suggesties

ingezonden en de Rumstenaren konden vervolgens stemmen voor hun favoriet. De uiteindelijke winnaar, 'De Gam', verwijst naar de steenbakkerijgeschiedenis in de regio. Een uitzonderlijk, historisch kerkgebouw een nieuwe bestemming geven, is geen evidentie. Daarom is dit met de kerk van Terhagen gebeurd met veel respect voor het verleden en de geloofsgemeenschap. De crew van Dreamville zette al zijn ervaring in om met delicate decoratiestukken aan de slag te gaan, een sfeervolle setting te creëren en de nodige geluids- en lichttechnieken op te stellen. Nu het gemeenschapscentrum open is, begint het pas. In de komende maanden en jaren zal De Gam dé plek worden waar nieuw talent een podium krijgt, waar een vereniging zijn leden kan samenbrengen en waar we klinken op het nieuwe jaar. Waar kinderen hun ogen zullen uitkijken bij een theatervoorstelling, je zal kunnen wegdromen bij een magisch concert of nuttige info vinden op een beurs. Het kan hier allemaal want het gemeenschapscentrum is er voor iedereen en gooit zijn deuren wagenwijd open. Heel graag tot in De Gam!

DE KLINKAERT KRIJGT SPECIAAL TOMORROWLANDPADELVELD

Er altijd van gedroomd om een spelletje padel te spelen in een heuse Tomorrowland-setting? Dat kan bij sportclub De Klinkaert in Rumst. Naast zeven 'gewone' padelvelden beschikt de sportclub sinds kort ook over een veld, dat in samenwerking met Tomorrowland opgetrokken werd, om zo goed mogelijk te voldoen aan de look-and-feel van het festival. De extra opbrengst van het Tomorrowlandpadelveld gaat naar een goed doel.

Padel is een racket- en balsport in een omsloten veld, die in sneltreinvaart aan populariteit wint in Vlaanderen. De bal blijft in het spel na contact met de wanden die rond het veld staan. De nieuwe sport is voor alle leeftijden. Sportclub De Klinkaert offerde twee tennisvelden en drie beachterreinen op voor de aanleg van padelvelden. De club beschikt nu over elf tennisvelden en acht padelvelden. "De populariteit van de beachterreinen was minder geworden, waardoor we de beslissing genomen hebben om te investeren in padel”, zegt Tim Peeters, zaakvoerder van De Klinkaert. Geen foute beslissing, zo blijkt, want de padelsport slaat meteen aan bij de leden van de sportclub. Ondanks de vaak gehoorde klachten van omwonenden over geluidsoverlast die de padelspelers zouden veroorzaken, door de impact van de ballen tegen de wanden, heeft De Klinkaert nog geen opmerkingen gekregen. "We horen het bijna niet", zegt Peeters. "We hebben dan ook gekozen voor kwaliteitsvolle materialen en zitten sowieso enkele honderden meters verwijderd van onze buren."

CHILL OUT ZONE Tijdens de Tomorrowland-weekends wordt het domein van De Klinkaert ook dit jaar weer omgevormd tot een 'chill out zone' voor festivalbezoekers die op de camping verblijven. Enkele sportvelden kunnen ook dan nog door de festivalgangers en clubleden gebruikt worden, maar het clubhuis is niet toegankelijk voor de leden. Ter compensatie zijn de leden daarom welkom op een feestje dat voor de festivalgangers georganiseerd wordt. "De festivalweekends vallen voor ons sowieso in een rustige periode", zegt Peeters. "Veel leden zijn dan met vakantie of bezoeken zelf het festival."

weekend is een goede zaak. Mensen mogen niet vergeten welke meerwaarde Tomorrowland betekent voor onze streek." Peeters is ook blij dat de festivalorganisatie mee investeerde in het speciale Tomorrowlandpadelveld op De Klinkaert. "Onze samenwerking is top. Wij hebben nu het eerste, exclusieve Tomorrowland-padelveld ter wereld. Het is een echte eyecatcher geworden." Wie het speciale Tomorrowland-padelveld wil gebruiken, betaalt daarvoor 1 euro per uur per persoon meer dan voor een traditioneel padelveld. Die extra opbrengst gaat naar een goed doel: Het Woonhuis in Rumst en het Toontjeshuis in Boom, een rolstoeltoegankelijk huis voor 14 volwassenen meteen beperking. Het huis is een project van Pegode en het is nu in volle aanbouw. Meer info op www.pegode.be

Dat Tomorrowland dit jaar over drie weekends plaatsvindt om te trachten wat van de coronaverliezen goed te maken, kan bij Peeters op veel begrip rekenen. Hij is zelf een grote fan van het festival, was er van de eerste editie bij en heeft ook geen enkele editie gemist. "Dat extra

23


2022

TOMORROWLAND TODAY

Verwacht u pakjes van de Post tijdens Tomorrowland? De normale briefwisseling is geen probleem. Maar verwacht je tijdens de festivalweken een pakje? Laat het dan afleveren in een een afhaalpunt om zeker te zijn.

HEEFT U VRAGEN? BEL 0800/19009 LET OP! BEREIKBAAR VANAF 1 JULI-31 AUG

OPENINSGUREN BUURTHUIS EN TELEFOON PERMANENTIE 2022 OPENINGSUREN BUURTHUIS

TELEFOON PERMANENTIE 0800/19009

VRIJDAG 1 JULI TOT EN MET VRIJDAG 8 JULI

GESLOTEN

09U00 TOT 19U00

ZATERDAG 9 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

ZONDAG 10 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

MAANDAG 11 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 23U00

DINSDAG 12 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 23U00

WOENSDAG 13 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 23U00

DONDERDAG 14 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 01U00

VRIJDAG 15 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 02U00

Geen café zonder bier, geen Tomorrowland zonder Buurthuis. Sinds jaar en dag is het Buurthuis een vaste waarde bij het festival. En Jan Boey is er al jaren bij, vroeger als reporter, nu als vrijwillige medewerker.

ZATERDAG 16 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 02U00

ZONDAG 17 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 03U00

MAANDAG 18 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

DINSDAG 19 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

Jan is 63, sinds kort met pensioen maar veel tijd om daarvan te genieten is er voorlopig niet want de kans is groot dat je Jan deze zomer vaak zal aantreffen in het Buurthuis.

WOENSDAG 20 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

DONDERDAG 21 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 01U00

VRIJDAG 22 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 02U00

“Eigenlijk was ik er al bij van in het prille begin van Tomorrowland,” lacht Jan: “Ik werkte toen als reporter voor Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad en maakte dus een reportage van de eerste editie. Ik ben dat al die jaren blijven doen en nu ik met pensioen ben, hebben ze me gevraagd om mee vrijwilligerswerk te doen achter de schermen en ik heb daar met veel plezier ja op gezegd. Ik ben in oktober gestart en heb mee de vergaderingen bijgewoond van de wijkwerking. Volgende maand zal ik mee in de permanentie van het Buurthuis meedraaien en ik ga ook voor een deel het mobiliteitsverhaal mee volgen. Dit jaar komt er een telefoonnummer dat kan gebruikt worden door iedereen die met een mobiliteitsprobleem zit en dus ergens niet kan geraken. Ik zal die mensen verderhelpen.”

ZATERDAG 23 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 02U00

ZONDAG 24 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 03U00

MAANDAG 25 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

DINSDAG 26 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

WOENSDAG 27 JULI

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

DONDERDAG 28 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 01U00

VRIJDAG 29 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 02U00

ZATERDAG 30 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 02U00

ZONDAG 31 JULI

09U00 TOT 21U00

09U00 TOT 03U00

MAANDAG 1 AUGUSTUS

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

DINSDAG 2 AUGUSTUS

09U00 TOT 18U00

09U00 TOT 23U00

WOENSDAG 3 AUGUSTUS TOT EN MET WOENSDAG 31 AUGUSTUS

GESLOTEN

09U00 TOT 19U00

DATUM Jan, samen met zijn echtgenote Iris, op een van de vorige edities.

“IK BEN BLIJ DAT IK DE BUREN KAN VERDER HELPEN” JAN BOEY, VRIJWILLIGER BUURTHUIS

Samenwerking organisatie-buurt is gebaseerd op respect Tomorrowland is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldvermaard festival. “Ik woon zelf in de buurt van De Schorre en de buurt is altijd actief betrokken geweest bij het festivalgebeuren. De samenwerking is gebaseerd op respect. Er wordt samen gezocht naar oplossingen. Neem nu geluidsoverlast: we gaan daar niet flauw over doen, er is geluidsoverlast, maar er wordt continu gewerkt om dat te beperken. Er wordt rekening gehouden met de opmerkingen van de buurt. Het is een goed geoliede machine, ik kan alleen maar zeggen: chapeau! En ik ben blij dat ik daar dit jaar actief aan kan meewerken, dat ik de buren kan verderhelpen. Dus kom gerust af naar het Buurthuis met uw vragen en problemen, of kom gewoon een babbeltje slaan, altijd welkom! Maar kom wel te voet of met de fiets, zo maken we het mobiliteitsprobleem wat kleiner (lacht)”

VOOR ALLE UPDATES, AANVULLINGEN EN MEEST RECENTE INFO VOOR DE BUREN, RAADPLEEG WWW.TOMORROWLAND.COM/BUURT HET EMAIL ADRES VAN HET BUURTHUIS : BUURT@TOMORROWLAND.BE LOCATIE : HET BUURTHUIS IS TE VINDEN AAN DE WATERTOREN IN DE NACHTEGAALSTRAAT TE BOOM * Let op : tijdens het festival van donderdag tot en met maandag beperkt bereikbaar met de wagen. Kom tijdens die dagen zoveel mogelijk te voet of met de fiets Namen van de medewerkers van het Buurthuis : Ivo Corbeels Ombudsman Tomorrowland, Erik Maes, Jan Boey, Martine Buelens, Demi Verlinden Dimas Verlinden, Jessy Michiels, Babette De Meersman

24