Pittig Overijse - toeristisch magazine 2022

Page 1

TOERISTISCH MAGAZINE | EDITIE 2022 WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME

Pittig

Overijse Ravotten

met de natuur in de hoofdrol VERNIEUWDE SPEELTUIN HET MEIVELD

GROEPSUITSTAP

GROEPSUITSTAP

Van Overijse tot Afrika

Het blauwe goud van de Druivenstreek

p. 8

p. 12

Tour Elentrik p. 22


Inhoud

Zo kom je in Overijse Met de wagen 1. Volg de E411 richting Namen 2. Neem afrit 2 (Jezus-Eik/Hoeilaart) 3. Sla linksaf over de brug en volg tot aan de kerk 4. Sla aan de kerk rechtsaf en volg de Brusselsesteenweg richting het centrum Parkings centrum: Woonzorgcentrum Mariëndal (J. Bt. Dekeyserstraat 70), Molendreef, Dreef, Begijnhof, Justus Lipsiusplein, Stationsplein en Stationsstraat.

Met het openbaar vervoer VERTREK VANUIT BRUSSEL

1. Trein tot station Brussel Centraal 2. Trein tot station Groenendaal 3. Halte Groenendaal station - bus 395 (Leuven station) of 830 (Overijse of Zaventem) tot halte Overijse Stationsplein

Ravotten met de natuur in de hoofdrol

4

Op Nerdland Safari

7

Druiventeelt onder glas

8

Groepsuitstappen De tafeldruif

10

Het paleis op de heide

12

Van Overijse tot Afrika

14

Tussen pot en pint

16

Wielerliefhebbers, welkom in Overijse

18

Actief in Overijse

19

Een betoverende ochtend in Terlanen

20

Tour Elentrik

22

1. Trein tot station Leuven 2. Halte Leuven station perron 10 - bus 395 (Hoeilaart) tot halte Overijse Stationsplein

Overijse centrum: Erfgoedwandeling

24

VERTREK VANUIT WAVER

Jezus-Eik

31

Eizer

33

VERTREK VANUIT LEUVEN

1. Trein tot Waver station 2. Halte Waver station - bus 341 (Etterbeek) tot halte Overijse Kerk

De 5 gehuchten van Overijse 28

Tombeek

Terlanen

35

Maleizen

38

Streekproducten

40

Overnachten in Overijse

42

Activiteiten

44

WAVER

Toeristische informatie Infopunt Vrije Tijd CC Den Blank Begijnhof 11 3090 Overijse Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Feestdag

Volg ons: facebook.com/gemeenteoverijse instagram.com/gemeenteoverijse

Dru!f, huis van de tafeldruif Bezoekerscentrum (toeristisch onthaal) Waversesteenweg 2, 3090 Overijse van 1 april tot 31 oktober

#pittigoverijse

gesloten Openingsuren zie www.overijse.be

13.00 u tot 17.00 u COLOFON

10.00 u tot 18.00 u

Contact: 02 687 59 59 – vrijetijd@overijse.be – www.overijse.be/toerisme

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER College van burgemeester en schepenen, Dieter Vanderhaeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester), Begijnhof 17, 3090 Overijse | TEKST Lies Uyttenbroeck en Lieve Sterckx | REDACTIE Lokaal Bestuur Overijse | FOTOGRAFIE Mark Timmermans | ONTWERP Abeloosdesign | DRUK Artoos Group


©BART GOOSSENS

Welkom

in de Druivenstreek

Beste lezer De Druivenstreek, dat is een streek met allure. Een streek met pit. Een streek boordevol authentieke charme en jeugdige dynamiek. Kortom, een streek die je echt moet zien. Daarom zijn wij er zo trots op. Met evenveel trots dragen we onze titel van Druivenambassadeur, net zoals onze voorgan­ gers. Maar als jonge Druivenambassadeurs willen we ook onze eigen stempel drukken op het ambassadeurschap. Na een periode waarin heel wat jongeren het moeilijk had­ den, willen we het gemeenschapsgevoel voor jongeren opnieuw aanzwengelen. Door een aanspreekpunt te zijn. En door goed samen te werken met jeugdraden, jeugdbewegingen en jeugdhuizen. De jeugd van vandaag is immers de toekomst van de streek. Allebei kennen we de streek van jongs af aan. We zijn er geboren, hadden er hobby’s en lie­ pen er school. De Druivenstreek is ons hele leven. En daar willen we graag iets voor te­ rugdoen. De Druivenstreek is een streek met hechte gemeenschappen. Het is onze ambitie om de samenhang tussen die verschillende gemeenschappen onderling te versterken.

De Druivenstreek is natuurlijk ook gewoon een hele fijne regio om in te wonen en in te vertoeven. Niet voor niets verwelkomen we jaarlijks talloze wandelaars en fietsers. Zen worden in het Zoniënwoud of wandelen langs weidse uitzichten: dat biedt het broodnodige tegenwicht voor het hectische leven van elke dag. Bovendien kan je streekproducten proe­ ven, musea bezoeken of een workshop, eve­ nement of theatervoorstelling meepikken. En in onze Druivenstreek ben je eigenlijk altijd een beetje op wereldreis. Je komt hier alle nationaliteiten en culturen tegen. Grasduin rustig door deze Pittig Overijse en krijg een voorsmaakje van wat er allemaal te ontdekken valt. Veel plezier Phaedra Bovijn en Shauni Devos Druivenambassadeur en Vicedruivenambassadeur

PITTIG OVERIJSE - VOORWOORD VAN DE DRUIVENAMBASSADEURS - 3


Ravotten met de natuur in de hoofdrol VERNIEUWDE SPEELTUIN HET MEIVELD

4 - PITTIG OVERIJSE - VERNIEUWDE SPEELTUIN HET MEIVELD


“Dat doe ik wel alleen!” roept Malo (5) naar zijn papa. Als een jonge berggeit dartelt hij over ongelijke boomstammen in de nieuwe speeltuin Het Meiveld achter CC Den Blank en de Bib. Vandaag ontdekken Malo en zijn zus Juna 4 ( ) samen met papa Brahim en mama Morgane deze net gerenoveerde speeltuin. “Onze kinderen gaan naar school in Eizer, maar deze fantastische, groene speeltuin kenden we nog niet,” lacht Morgane. “Met al die natuurlijke materialen is het hier niet alleen tof om te spelen, de speeltuin is ook mooi om te zien.”

Bruggen, netten en touwen

Dromen en plannen van Overijsenaren

Intussen rennen de kinderen al over de gro­ te hangbrug richting de wat hoger gelegen kabelbaan. Het natuurlijke reliëf is in deze speeltuin een echte troef. Omhoog klimmen en klauteren langs trappen of netten en naar beneden roetsjen of rollen: de heuvelachtige site stimuleert spelen op allerlei manieren. Met een laatste grote zwaai springen Malo en Juna van de kabelbaan. Horen ze mama Mor­ gane daar niks zeggen over een kabouter die zich ergens verstopt langs het bospad?

Aan de renovatie van de speeltuin ging een heel traject vooraf. Tijdens vier inspraak­ momenten konden kinderen, ouders en grootouders hun plannen voor de nieuwe speeltuin bij elkaar dromen. Integratie van bos en natuur stonden met stip bovenaan en daarbij hoorde ook water. Want wat is er heerlijker op een zomerse dag dan wat in het water te ploeteren?

Langs het pad laat die kabouter zich vandaag niet zien, maar misschien zit hij wel in die schattige, houten speelhuisjes. Het lijkt wel een bergdorp met trappen, netten en tou­ wen die de hutjes verbinden. Al gauw slin­ gert Malo zich als een aapje over de touwen van het ene hutje naar het volgende, terwijl Juna hem sierlijk als een koorddanseres volgt. “Tellen, papa!”, joelt Malo. “We spelen verstoppertje.”

Tussen de hutjes meandert dan ook een ri­ viertje dat bij regenweer gevoed wordt door het water van de Zuidflank. “Het lijkt wel een wildwaterbaan met die grote keien”, merkt Brahim op. Het riviertje wordt gelukkig maar maximaal tien centimeter diep. Wat zijn die stapkeien leuk: Malo en Juna balanceren zich geconcentreerd een weg van de ene naar de andere.

Wist je dat speciale sluizen het water uit de rivier na twee dagen afvoeren? Zo blijft alles hygiënisch.

PITTIG OVERIJSE - VERNIEUWDE SPEELTUIN HET MEIVELD - 5


Op snikhete dagen is het hier aangenaam vertoeven in de schaduw van de bomen. Het riviertje dat gevoed wordt door de Zuidflank zorgt voor extra verkoeling.

Daar klauteren de kinderen alweer vliegens­ vlug langs de netten omhoog naar de in­ gang van de glijbaan. Maar hierboven lijkt die toch wel érg hoog, en ook een beetje donker. Met papa Brahim erbij glijden ze wel vrolijk naar de begane grond.

Speeltuin als ontmoetingsplaats Het Meiveld is niet alleen een coole speel­ plek, maar ook een echte ontmoetingsplaats. Comfortabele zitelementen en picknickban­ ken nodigen uit om even uit te rusten en een toffe babbel te slaan. Vanaf het beschaduw­ de, ronde terras met banken in het hart van het park kan je de hele speeltuin zien. Er valt nog meer te ontdekken: takkenwal­ len, een takkenwigwam en een houten wip. “Maar dat is voor de volgende keer”, belooft mama Morgane. Speeltuin Het Meiveld getest en goedgekeurd? Reken maar.

6 - PITTIG OVERIJSE - VERNIEUWDE SPEELTUIN HET MEIVELD

Een safari kennen we als een expeditie naar onontdekt gebied in verre continenten of als een avontuurlijke reis waarop je indrukwekkende dieren spot. Vandaag hoef je daarvoor echter niet heel ver te reizen. Je kan namelijk gewoon op wandelsafari in eigen land, ook in Overijse. Met zelfverklaarde nerd Lieven Scheire en insectenexpert Peter Berx als gidsen ga je op Nerdland Safari. Op zo’n tocht ontdek je de wonderbaarlijkste dieren en natuurfenomenen. En dat vlak bij je thuis.

Alles wat je nodig hebt voor deze safari, zijn stapschoenen en een smartphone. De wandeling is 8,5 km lang en begint en eindigt aan CC Den Blank. Op tien verschillende locaties vind je een bordje met een QR-code. Even scannen en je ontdekt een leuk video­ fragment van Lieven en Peter, bomvol interessante weetjes over het fascinerende stuk natuur dat op die plek te vinden is.

Onverwachte natuurfenomenen We ontmoeten Lieven Scheire en Peter Berx in de Grotstraat, camera en microfoon in de aanslag voor een opname in de vleermui­ zengrot. Wat Nerdland Safari zo uniek maakt, willen we graag weten. Lieven en Peter: “Het coronavirus heeft ons meer dan ooit aan het wandelen gezet. Tij­ dens zo’n wandeltocht op bekend gebied loop je, vaak zonder het te beseffen, heel wat opmerkelijke stukken natuur voorbij. Die willen wij net tevoorschijn toveren. Neem nu een doodgewone haag. Wij tonen de eikelboorder die zich erin verstopt en die je anders niet opmerkt. Zo wordt zo’n haag opeens een boeiende biotoop vol onver­ wacht leven.” Scan gauw de QR-code in de Grotstraat en maak van dichtbij kennis met die grappige kever met zijn lange snuit. Lieven en Peter: “Of er hier wel spannende natuur te ontdekken valt? Zeker weten! Ook


Op Nerdland Safari met Lieven Scheire en Peter Berx BOEIENDE BIOTOPEN ONTDEKKEN IN OVERIJSE

LIEVEN SCHEIRE EN PETER BERX

in Overijse, op een steenworp van Brussel, tref je verrassend veel groen en onverwachte natuurfenomenen. Neem nu de broedhopen van het vliegend hert. Die vind je gewoon in de Belgiëlaan. De vistrap aan de Watermolen is ook zo’n interessante plek.”

In de vleermuizengrot En wat zou er voor leuks te vertellen zijn over de vleermuizengrot? De vleermuizengrot is eigenlijk een schuil­ kelder waarin Overijsenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen schuilen tegen de bommen. Nu verstoppen er zich baard- en grootoorvleermuizen in de bakstenen met holtes die speciaal voor hen zijn opgehangen. Vleermuizen maken voor de mens onhoorbare, ultrasone geluiden, op basis waarvan ze de afstand tot obstakels of prooien berekenen. Wist je dat elke vleer­ muizensoort zijn eigen unieke geluid maakt?

Hoe je die geluiden toch kunt horen en zo vleermuizen kunt herkennen, verneem je in de video van Lieven en Peter. We verlaten de bunker, zodat de vleermui­ zen rustig verder kunnen dutten. En we zijn heel benieuwd naar wat er op de andere haltes van de safari te ontdekken valt.

Kindvriendelijke safari Nerdland Safari is een kindvriendelijke wandeltocht met verhalen over wat je zoal tegenkomt onderweg. Het routeplan kan je ophalen bij het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank (Begijnhof 11) en bezoekerscentrum Dru!f (Waverse­steenweg 2) of downloaden via de website: www.overijse.be/nerdland. Het Nerdland insectenboek van Lieven Scheire en Peter Berx kan je ontlenen in de Bib.

Tijdens je Nerdland Safari in Overijse krijg je geen toegang tot de vleermuizengrot. Maar de video achter de QR-code biedt je een unieke inkijk in deze vleermuizenschuilplaats.

Scan en ontdek

PITTIG OVERIJSE - NERDLAND SAFARI - 7


volledig vernieuwd in 2021

Druiventeelt onder glas een bewogen geschiedenis

De Druivenstreek is terecht trots op haar mooiste streekproduct, de tafeldruif. Geen wonder dat die druif een eigen onderdak kreeg in het bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif. De bestaande tentoonstelling is in 2021 volledig vernieuwd. En ze is bovendien gratis te bezoeken. Een uitgelezen startpunt voor je bezoek aan de Druivenstreek dus. Tientallen authentieke voorwerpen vertellen je er alles over de bewogen geschiedenis van de druiventeelt. Ben je er met kinderen? Vraag dan zeker naar het gratis familiespel in de onthaalruimte.

8 - PITTIG OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F


In de serre

Twee verhaallijnen

Zag je al eens een druivenserre aan de bin­ nenkant? Zo’n glazen huis vol rijpe, zoete druiventrossen aan grillig gevormde ranken is een lust voor het oog. In de onthaalruimte van het bezoekerscentrum geeft een muur­ grote foto van een volle serre je al een goed beeld. Je maakt er meteen ook kennis met de onthaalambassadeurs. Zij zetten je graag op weg om de Druivenstreek verder te ont­ dekken.

Twee verhaallijnen weven zich in de ten­ toonstelling naadloos door elkaar. Witte glazen panelen, een verwijzing naar de witgekalkte serreruiten, vertellen de geschiedenis van de druiventeelt. We vernemen hoe in de gloriedagen duizenden serres de druivengemeenten welstand brengen: drui­ ventelers poseren fier en mooi uitgedost met hun hele familie in de serres. We ont­ dekken hoe nieuwe technieken zoals een ‘geknakte’ serre opgang maken. En hoe de druivenhandelaars of ‘marchands’ de export op volle toeren doen draaien. Houten panelen verhalen dan weer over de druiventeelt zelf en het labeur van de serristen het hele jaar rond. Van serres mesten in januari tot oogsten tussen juni en okto­ ber. Van snoeien in februari tot verluchten en serres ‘bezetten’ met kalk tegen zomerse hitte. In de serres is er altijd werk te doen. In hete zomers gebeurt dat al eens in badpak. En weet je wat ‘dieven’ zijn? Of wat ‘greneren’ of ‘blanken’ betekent? We krijgen meteen een nieuw vakjargon mee. En hoe weet een serrist eigenlijk of de druiven zoet genoeg zijn om te eten? Niet alleen door te proeven!

Authentieke gebruiksvoorwerpen De gids neemt onze groep mee naar de in­ teractieve tentoonstelling over de geschie­ denis van de druiventeelt. Eerste halte is het schitterende wandtapijt van Edmond Dubrunfaut van begin jaren 70. We zien twee vrouwen, geflankeerd door de echtgenote en het zoontje van de kunstenaar, aan het werk in de serre. Het wandtapijt betekent de start van een op­ eenvolging van talloze gereedschappen en gebruiksvoorwerpen, in de loop der jaren geschonken door serristen. Meer dan dui­ zend stuks werden al geïnventariseerd. We zien een ‘mastiekplank’ (een houten plank waarop de stopverf voor het vastzetten van het serreglas werd uitgesmeerd), diverse knipscharen voor het uitkorrelen of kren­ ten van de druiventrossen en verpakkings­ materiaal om het blauwe goud een zacht transport te garanderen. De verpakkingen verkondigen trots waar de druiven heen reizen: naar Duitsland, Frankrijk, Zweden en nog veel verder.

Druivenetiquette en Druivenfeesten We komen terecht in een witgekalkte mini­ serre. Trek de outfit van een serrist aan en maak een selfie. We krijgen ook enkele eti­ quetteregels rond druiven eten mee: niet spoelen, mooi presenteren en stop … niet zomaar snel een enkele bes van de tros plukken! Zo’n prachtig streekproduct wordt natuurlijk uitbundig gevierd. Kijk maar even mee naar vroegere edities van de Druivenfeesten met, toen nog, een druiven- en een schuimwijn­ koningin. .

De festiviteiten in de druiven­ gemeenten werden oorspronkelijk in het leven geroepen om de tafeldruif meer bekendheid te geven in de bittere concurrentiestrijd met goedkope zuiderse druiven.

Heb je graag een aandenken aan de Drui­ venstreek? Bij het onthaal koop je streek­ producten en allerlei lekkers met druiven of magneten en pins met toffe verwijzingen naar de streek

WANDTAPIJT EDMOND DUBRUNFAUT

EXPO

PRAKTISCH BEZOEKERSCENTRUM DRU!F – HUIS VAN DE TAFELDRUIF Reken een uur voor een bezoek aan Dru!f. De toegang is GRATIS. Een familiespel is te verkrijgen aan het onthaal. Ook scholen zijn welkom. Adres: Waversesteenweg 2, 3090 Overijse Tentoonstelling open van 1 april t.e.m. 31 oktober: Dinsdag t.e.m. vrijdag van 13 tot 17 uur Zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18 uur Toeristisch onthaal open op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen Scholen en groepen zijn welkom buiten de openingsuren Praktisch

FAMILIESPEL

• Toilet op de binnenkoer • Lift voor andersvaliden • Dru!f is autismevriendelijk: hier kan je een visueel stappenplan downloaden: www.toerismevoorautisme.be • Bushalte en parking nabij 02 687 59 59 of vrijetijd@overijse.be

PITTIG OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F - 9


Uit in groep In groep genieten van een regio met pit Overijse is een uitstekend ver­ trekpunt voor een groepsbe­ zoek aan de Druivenstreek. Er zijn verschillende gevarieerde en gezellige groepsuitstappen mogelijk, en dat tegen een pri­ ma prijs-kwaliteitsverhouding. Al onze gidsen kennen de Drui­ venstreek op hun duimpje. Ze nemen je mee naar boeiende, historische plekken en fraai na­ tuurschoon. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van een ontmoe­ ting met een druiventeler over een vleugje geschiedenis tot een fiets- of wandeltocht. Kies maar uit!

Het blauwe goud van de Druivenstreek DAGTRIP TAFELDRUIF

Groepsuitstap boeken? Contacteer ons via vrijetijd@overijse.be of 02 687 59 59. De voorwaarden vind je op blz. 44.

TIP: Speciale wensen? Een extraatje? Fietsen of wandelen in groep? Een stevige tocht of liever wat minder? Bespreek het met ons. En stel je groepsuitstap samen op maat van je groep.

Met deze groepsuitstap duik je in het verleden van de tafeldruif, het streekproduct waaraan de Druivenstreek haar naam dankt. De vernieuwde tentoonstelling in het bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif illustreert in tientallen beelden en voorwerpen hoe de tafeldruif de streek welstand bracht. Bij het moderne serrebedrijf van de familie Dewit ervaar je dat de druiventeelt ook vandaag nog leeft. En wist je dat ook perziken goed gedijen in serres? Tijdens een busrondrit verneem je meer over Eizer, het ‘pezzedorp’. Heb je verder zin in wat cultuur, een wandeling of fietstocht? De Druivenstreek biedt heel wat mogelijkheden.

FILIP DEWIT

10 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP DE TAFELDRUIF


WIJNKELDER SONIËN

ONZE-LIEVE-VROUWKERK JEZUS-EIK

DE ZUIDFLANK

Een huis voor de tafeldruif

Per fiets, te voet of met de bus

Sinds Felix Sohie in 1865 de eerste serre bouwde in Hoeilaart is de Vlaams-Brabantse tafeldruif een product met naam, gesmaakt in binnen- en buitenland. In de topjaren tuf­ te de stoomtram dagelijks van Overijse naar Groenendaal met druiven voor de export. Zelfs in de Verenigde Staten kwamen deze druiven op tafel. Hoe de tafeldruif voorspoed en welstand bracht in de Druivenstreek, kom je te we­ ten in Dru!f, huis van de tafeldruif. Maar ook bittere tegenslagen worden er belicht: verwoestende hagelbuien, economische en energiecrisissen en de komst van de Zuid-Europese druiven. De nieuwe, interactieve tentoonstelling in het bezoekerscentrum Dru!f is een ideaal startpunt voor een dagje Druivenstreek. (zie blz. 8)

Na een middagmaal met streekproducten ben je klaar om een namiddag actief de streek te ontdekken. Fietsen, wandelen of een busrondrit? Wat je ook kiest, elke optie neemt je mee naar interessante plaatsen en prachtig groen in de Druivenstreek.

Voor de fietstocht start je aan het bezoekerscentrum Dru!f. De gids neemt groepen tot twintig personen mee op fietstrip in de Druivenstreek. Van Overijse naar Hoeilaart langs de oude spoorlijn? Of een ontdekkings­ tocht in het teken van de tafeldruif? Je ont­ dekt de mooiste historische plekken. En het glooiende landschap! Onderweg maak je ook kennis met het indrukwekkende Zoniënwoud met zijn machtige beuken.

Springlevend streekproduct Vandaag is de tafeldruif springlevend. Ze kreeg dan ook een officiële erkenning als streekproduct met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). En ze wordt verwerkt in wijnen en schuimwijnen, ijs en andere zoetigheid. Tafeldruiven telen is een intensief gebeuren: snoeien, aanbinden, uitdunnen of scheuten verwijderen. In de serres is altijd wel iets te doen. Dat leer je bij Druiven Dewit in Overijse. Dit familiebedrijf bestaat al vijf generaties en verzamelt meer dan honderd jaar kennis over druiven en druiventeelt. Groei je op tussen de serres, zoals Koen en Filip Dewit, dan zit de druiventeelt echt in je genen. Geen won­ der dat de familie, ondanks de moeilijkheden waarmee de tafeldruif kampte, er altijd in bleef geloven.

Een wandeling in het spoor van de tafeldruif. Die leert je stap voor stap meer over tafeldruif en teler, terwijl je geniet van de na­ tuur in en om Overijse. Heb je je stapschoe­ nen aan?

Veel van de streek zien terwijl je koninklijk wordt rondgereden? De gids stapt aan boord van je bus voor een rondrit door de streek. Onderweg kan je een kijkje nemen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Jezus-Eik. Of maak je liever een wandeling aan het meer van Overijse-Genval?

MEER VAN OVERIJSE-GENVAL

PRAKTISCH PROGRAMMA DAGTRIP TAFELDRUIF 9.30 u Koffie met koffiekoek in restaurant Panorama (5,50 EUR per persoon) 10.30 u Bezoek aan het bezoekerscentrum Dru!f 11.45 u Rondrit Eizer Pezzedorp en Solheide 13.00 u Middagmaal in restaurant Panorama Keuze uit 2 menu’s: Menu A: Slaatje met geitenkaas in bladerdeeg en royaldruiven · Rollade van kalkoen met een druivensausje en kroketten · Yoghurt en druiven uit eigen streek met een crumble (enkel van 15 juli tot 15 oktober) (32,00 EUR per persoon) Menu B: Soepje van waterkers uit de IJsevallei · Brabantse koekoek met gekarameliseerd witloof, kroketjes en een sausje van fruit­jenever uit de Druivenstreek · Kaastaart uit Overijse, Koffie (27,00 EUR per persoon) 14.30 u Bezoek aan serrebedrijf Dewit (3,00 EUR per persoon) 15.30 u OPTIE 1 - WANDELING IN HET SPOOR VAN DE TAFELDRUIF MET BEZOEK AAN DE KERK MET GLASRAAM JEAN RIGAUX OPTIE 2 - WANDELING NAAR RECREATIEGEBIED EN BUFFERBEKKEN DE ZUIDFLANK OPTIE 3 - KORTE FIETSTOCHT VAN DRUIF TOT WIJN. MAX. 20 PERSONEN 17.30 u Bezoek aan de wijnkelder Soniën met 2 proevertjes (5 EUR per persoon) 18.30 u Einde dagtrip

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP DE TAFELDRUIF - 11


Van modernistisch sanatorium tot hedendaags woonzorgcentrum DAGTRIP PALEIS OP DE HEIDE Toonbeeld van het modernisme, paleis op de heide, parel van het interbellum. Bij een bezoek aan het vroegere sanatorium Lemaire in Tombeek zijn de superlatieven nooit ver weg. En terecht. Dit modernistische gebouw, vandaag een woonzorgcentrum, is een streling voor het oog van architectuurliefhebbers. Het grandioze gebouw kende echter ook tijden van zwaar verval. In deze dagtrip leer je alles over opgang, verval en herstel van een stukje architecturaal erfgoed. Dankzij een respectvolle renovatie schittert het gebouw vandaag in al zijn glorie. De brasserie en het park rond het sanatorium zijn vrij toegankelijk.

De jaren dertig: sanatorium voor tbc-lijders Gids Karina neemt ons op sleeptouw door de geschiedenis van dit unieke gebouw. “Hoe het zijn bestemming precies kreeg? We reizen even terug naar de jaren dertig.” Verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale (PS) of De Sociale Voorzorg, heeft grootse plannen voor allerlei sociale projecten. In Tombeek wordt dat een sanatorium voor tbc-patiënten, voornamelijk mijnwerkers. De jonge Maxime Brunfaut, een telg uit een socialistische architectenfamilie, is de geknipte kandidaat voor het project.

Modernisme en socialisme Op de oprijlaan herkennen we de karakteristieke pakketbootstijl van de modernistische architectuur uit het interbellum. Sierlijke *onder voorbehoud van coronamaatregelen

12 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP PALEIS OP DE HEIDE

rondingen, verspringende volumes en balus­ trades als de relingen van een schip. En ook: strak geritmeerde raampartijen en patrijspoortvensters. In de rijkelijke inkomhal verwijst het zwart-witte vloermozaïek, samen met de rode rozen op de oprit naar het socialisme en de oorspronkelijke bestemming van het gebouw.

Rust, reinheid, regelmaat De bevlogen Brunfaut en de geëngageerde dokter Tysebaert hebben een duidelijke visie op hoe een sanatorium voor arbeiders er moet uitzien. Geen luxueus kuurhuis, geen losse paviljoenen die de circulatie van de zieken bemoeilijken, maar een doordacht ge­bouw in functie van genezing. Een ‘paleis voor de arbeidersklasse’, op de Tombeekse heide. Elke dag, zomer en winter, dirigeren de ver-

pleegkundigen de patiënten naar de frisse buitenlucht op de kuurterrassen. Op de kamers staan intussen de hele dag de ramen open. Slechts drie kwartier voor en na het opstaan en het slapengaan worden de kamers verwarmd.

De getuigenkamer In de getuigenkamer zien we hoe het er in de beginjaren van het sanatorium aan toe ging. Wit stalen bed, nachttafeltje én een wastafel,


een ongekende luxe voor die tijd. De stalen wandkast is ook aan de gangzijde toegan­ kelijk. Zo hebben de patiënten geen enkel excuus om overdag op hun kamer aan hun verplichte luchtkuur te ontsnappen.

Uitkijken over de heide Op het terras op de vijfde verdieping ervaren we de schitterende ligging van de site. Ooit bood de bloeiende heide hier een fenome­ naal uitzicht. De bijgebouwen zijn nu in privé­

bezit, maar het is ons van hieruit wel dui­ delijk hoe imposant de totale site ooit was.

vocht van binnenuit werd de oorspronkelijke tegels echter fataal.”

Spectaculaire architectuur

Ziekte en herstel van architecturaal werelderfgoed

Buiten weerkaatst het zonlicht in de glan­ zende geveltegels. “De tegels zijn allemaal speciaal voor dit project gebakken”, legt Karina uit. “De crèmekleurige, geglazuurde tegels moesten het gebouw een hygiënische uitstraling geven. Een gloednieuwe techniek toen. De combinatie van vette mortel en

Karina vertelt over het langzame verval van het ooit zo prachtige gebouw. En over hoe het na de sluiting in 1987 voor jaren leeg komt te staan, ten prooi aan graffitispuiters en krakers. Maar vandaag toont het 80-jarige sanatorium zich trotser en vitaler dan ooit.

Druiven kiezen en bloemen plukken

PRAKTISCH

Na je bezoek aan de schitterende architectuur in Tombeek, heeft de Druivenstreek meer moois in petto.

PROGRAMMA DAGTRIP PALEIS OP DE HEIDE

Een authentieke druivenserre vol zoete druiven is machtig om te zien. Bij Druiven Van Camp in Hoeilaart vind je dikke trossen Ribier, Leopold III, Muscat d’Alexandrie en Baidor. Erik Van Camp leerde de stiel van oudere serristen en teelt nu tafeldruiven op biologische wijze. Laat je in de winkel met streekproducten verlekkeren door kraakver­ se groenten en fruit, heerlijke streekbieren en geurige wafels en speculaas.

Pluk je eigen boeket bij elkaar Instant vrolijk word je ervan, van de bonte kleuren en zalige geuren op het bloemplukveld van Ogust Plukplezier in Duisburg (Tervuren). Laat je inspireren door vorm en kleur en combineer zelf je veldverse boeket voor slechts 15 euro. Jij kiest en knipt naar hartenlust. Voor iemand anders of voor jezelf.

©LANDER LOECKX

Druiven kiezen uit de serre

9.30 u Koffie met koffiekoek in cafetaria De Bosuil (5,50 EUR per persoon) 10.30 u Bezoek aan het sanatorium Tombeekheyde 12.00 u Middagmaal in zaal Zuidrotonde: Pompoen­soep ∙ Vol-au-vent met frietjes ∙ Fruitsalade. (27,00 EUR per persoon) 14.00 u Rondrit langs Terlanen en Tombeek of wandeling langs het meer OverijseGenval bij mooi weer 15.00 u Bezoek aan druivenserre en streek­ productenwinkel Van Camp in Hoeilaart met proevertjes (6,50 EUR per persoon) of rondleiding zonder proevertjes (3,00 EUR per persoon) 17.00 u Bezoek aan Ogust Plukplezier met proevertjes (half mei tot eind september) (3,50 EUR per persoon) 18.00 u Einde dagtrip

Breng je knipschaar mee Ogust stelt je gratis een emmer met water ter beschikking om je boeket fris thuis te krijgen.

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP PALEIS OP DE HEIDE - 13


AfricaMuseum in Tervuren:

grandeur van weleer in een nieuw jasje HALVE DAGTRIP VAN OVERIJSE TOT AFRIKA

Vijf jaar lang onderging het AfricaMuseum in Tervuren een grondige renovatie. Daarbij kreeg niet alleen het monumentale gebouw een facelift. Ook de manier waarop naar het koloniale verleden wordt gekeken, is nieuw en kritisch. De indrukwekkende collectie kunstschatten, gebruiksvoorwerpen, instrumenten, planten en dieren neemt je mee naar het Midden-Afrika van vandaag. In dit museum hoef je niet alleen te kijken of te luisteren: je mag ook volop meedoen. Combineer je museumbezoek met een rondleiding in het bezoekerscentrum Dru!f in Overijse. Na een fris glas wijn in wijnkelder Soniën reis je in een oogwenk van Overijse naar Afrika.

14 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP VAN OVERIJSE TOT AFRIKA


22,5 m lange prauw De ingang van het museum bevindt zich in het mooie Warandepark van Tervuren. Via een imposant glazen paviljoen, de nieuwe onthaalruimte, wandel je via een onder­ grondse gang naar de kelders van het oude museumgebouw. In de gang ontdek je me­ teen een van de pronkstukken van het mu­ seum: een houten prauw van 22,5 m lang. In deze reuzenkano was plaats voor honderd roeiers.

Verleden ontmoet heden Het gerenoveerde museum straalt de gran­ deur uit van bij de opening in 1910, maar in­ houdelijk lijkt het in niets meer op het oude, koloniale ‘Congomuseum’ dat Leopold II liet bouwen. De prachtige museumzalen met hun gerestaureerde, beschermde vitrinekasten en authentieke muurschilderingen ademen de geest van hun tijd. Tegelijk kregen ze een swingende nieuwe invulling met een kritische blik op het omstreden koloniale verleden.

Kijken, aanraken, meedoen! Het moderne Afrika komt voluit aan bod in een boeiende wisselwerking met oude top­ stukken. Zaal na zaal ontdek je de perma­ nente tentoonstelling in een wervelende op­ eenvolging van muziekinstrumenten, kunst, gebruiksvoorwerpen, planten en dieren. En je hoeft niet alleen te kijken: meedoen mag! Zet een hoofdtelefoon op en ontdek de ge­ luidsfragmenten in de zaal Talen en muziek. Luister naar de twee tonen van de spleettrom en tokkel op de duimpiano of sanza. En hoor je wat verder die melodieuze klanken? Die lei­ den je regelrecht naar Studio Rumba. Op een groot scherm krijg je daar Afrikaanse dansles. Je dansbenen in bedwang houden? Dat lukt je hier niet.

Kunst, cultuur en natuur Op weg naar de zaal Landschappen en biodiversiteit maak je kennis met Moseka, de verkeersrobot. En er valt nog meer te ontdek­ ken: wist je dat het AfricaMuseum zo’n tien miljoen dieren in zijn collectie heeft? Die kan je niet allemaal bewonderen, natuurlijk, maar je loopt wél langs een levensgrote giraf en olifant. Je ziet enorme spinnen, gevaarlijke slangen en een babynijlpaard op alcohol. En bij een speciale installatie kan je het verschil voelen tussen de handen van een mens, een gorilla en een chimpansee. Je wandelt intussen door de monumentale rotonde met zijn glazen koepel en marme­ ren vloeren. Een beeld van de hedendaagse Congolese kunstenaar Aimé Mpane biedt er tegengewicht voor de vergulde beelden uit de koloniale periode. En dan beland je zomaar ineens in het brui­ sende Kinshasa of het geheimzinnige regen­ woud. Leve de VR-bril. In de volgende zaal zie je dan weer doodskisten in de vorm van een lichaam, beschermende amuletten en prach­ tig textiel. Dit museum biedt genoeg stof voor meer dan één bezoekje.

Koffie mét uitzicht Sluit je bezoek af in Bistro Tembo, het museum­ restaurant met zijn enorme raampartijen. Het weergaloze uitzicht over het park en het museumgebouw krijg je er helemaal gratis bij. Het AfricaMuseum is een familievriendelijk museum. Je kan het op eigen houtje bezoe­ ken of deelnemen aan een rondleiding of workshop. Kom je met kinderen? Gebruik dan het grondplan voor families met toffe opdrachten per zaal, voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Of los doorheen de permanente tentoonstelling de raadsels op van het spel AfricaMuseumQuest.

PRAKTISCH PROGRAMMA HALVE DAGTRIP VAN OVERIJSE NAAR AFRIKA 9.30 u Koffie met koffiekoek in taverne Den Bonten Os (5,50 EUR per persoon) 10.30 u Bezoek aan bezoekers­centrum Dru!f 11.45 u Bezoek aan wijnkelder Soniën met proeverij (5,00 EUR per persoon) 13.00 u Middagmaal in Den Bonten Os Menu: In hoeveboter gebakken pladijsfilets, puree van Nicola aardappel, waterkersslaatje en roomsausje ‘fine champagne’ (18,00 EUR per persoon) (+ drankje naar keuze: frisdrank, Stella of glas wijn) (20,00 EUR per persoon) 14.30 u Groep vertrekt naar het Africa­ Museum in Tervuren (door de groep te regelen met het AfricaMuseum)

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP VAN OVERIJSE TOT AFRIKA - 15


Bier brouwen aan de IJse DAGTRIP 'TUSSEN POT EN PINT' Het brouwersverleden van de Druivenstreek is geen klein bier! Met maar liefst vier brouwerijen kende Overijse ooit een rijke brouwtraditie. Maar ook vandaag houdt biervereniging Vryheytscamme de liefde voor het gulle gerstenat levend. Tijdens deze uitstap vertelt gids Willy in talloze anekdotes alles over de ruime biertraditie van onze druivengemeente. Krijg je er dorst van? Op naar Neerijse. Daar degusteer je enkele bieren uit de actieve brouwerij De Kroon.

Een prins met karakter In de Sint-Martinuskerk maken we al met­ een kennis met het prinsengeslacht van Horne. Dat gaf zijn naam aan het eerste bier van biervereniging de Vryheytscamme. In de crypte van de kerk liggen drie generaties prinsen van Horne begraven. De grafsteen kan je nog altijd vinden in de vloer van het koor. “Bekijk straks even het etiket van zo’n Prins

16 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT

van Hornebier,” raadt Willy ons aan. “Ambrosius, de vader van de eerste prins van Horne, staat erop afgebeeld. Mét een zwart balkje over zijn ogen. Hij werd beschuldigd van hoogverraad aan de Spaanse koning. Niets om trots op te zijn, toch?” We begrijpen meteen waarom Ambrosius van Horne liever incognito blijft. En we kijken er al naar uit om straks het bier te degusteren.


©BART GOOSSENS

Enkele infoborden bij de voormalige brouwerij Lootvoet en de twee brouwerijen van Depage vertellen je meer over de historiek van deze sites. Over mout, hop en gerstenat in de Druivenstreek Wel vier brouwerijen telt Overijse op een bepaald moment. Eén ervan is de Vryheytscamme, of de brouwerij (camme) van de gemeente (Vryheyt). “Die oude brouwerijen zagen er heel anders uit dan nu,” weet Wil­ ly. “Bier brouwen gebeurde gewoon als ne­ venactiviteit bij boerderijen.” Willy loodst de groep via het Fezelarenstraatje en langs de IJse naar de vroegere brouwerij Lootvoet. Nu zien we er een residentie met lofts, maar de site van de voormalige brouwerij etaleert trots haar wortels met de geschiedenis. De oude brouwketel, de slingerende hopranken op de ramen van het vroegere brouwershuis en het verhoogde puntdak, met openingen, boven het koelschip. “Zo kon de wort afkoelen en vonden de wilde gis­ ten hun weg. Die spontane gisting leverde de typische geuzes en lambiekbieren op.” Brouwerij Lootvoet is echt een parel aan de kroon van de Belgische biercultuur. Met feilloos marketinginstinct wisten de broers Albert en Paul Lootvoet in te spelen op ver­ anderende interesses in de markt. Als de vraag naar de zurige, ‘platte’ geuze daalt, dan brouwen zij nieuwe bieren, zoals sport-ale. Na de Tweede Wereldoorlog moet brouwe­ rij Lootvoet bovendien de concurrentiestrijd aangaan met buitenlandse bieren. Maar een lucratief contract met de abt van de abdij van Leffe jaagt de omzet weer de hoogte in. En ook de abdij vaart er wel bij. Tot in 1977 werd er dan ook Leffe gebrouwen in Overijse. We kuieren langs het Brouwershof naar het Begijnhof waar we nog even halt houden bij de oude brouwerij De Page. Deze brouwerij vormt een uniek, beschermd dorpsgezicht, maar jarenlange leegstand bracht het ge­ bouw onherstelbare schade toe. Daarom is het nu volledig heropgebouwd op basis van het oorspronkelijke buitengrondplan. Ook het verhoogde dak bleef bewaard. De mar­ kante schouw is wel nog de originele: ze werd

volledig gerestaureerd en blijft het uitzicht van het gebouw bepalen. Nu vind je hier ap­ partementen en een dokterspraktijk.

Vlaamse klassiekers We hebben er dorst van gekregen. Aperitieven doen we onder het genot van een Prins van Horne. “Echt een universeel bier,” lacht gids Willy. “Sommigen houden van de licht zoete toets en anderen appreciëren zijn stevige karakter. We degusteren de amberkleurige tripel van hoge gisting, gebrouwen op basis van drie moutsoorten en twee hopsoorten. Samengevat: een pittige persoonlijkheid met een alcoholgehalte van 7,9%. Niks om je voor te schamen hoor, Ambrosius! We vernemen ook hoe vijf vrienden met een voorliefde voor bier in 2012 de vereniging ‘Vryheytscamme’ oprichtten. Met bier op basis van eigen recepten brachten ze letterlijk weer leven in de brouwerij.

Bier proeven bij de buren Na de middag gaat het richting Neerijse. Op een boogscheut van Overijse nestelt zich daar brouwerij De Kroon vlakbij de IJse. Gids Gert strooit de tips en weetjes over het brouwproces en over brouwerij De Kroon kwistig in het rond. “Eén ding moét je van­ daag onthouden,” drukt hij ons op het hart. “Bier is gezond! Vroeger was het veiliger dan het vaak vervuilde water. Bier werd namelijk gekookt én gefilterd.” We ruiken de citrusachtige geur van de hop, belanden via de ‘zatte trap’ onder het dak bij het koelschip en Gert vertelt met veel vuur hoe de Duitse bezetter de koperen ketels opeiste. Hoe het komt dat de Duitsers de oorlog verloren? Daarover vertelt deze gids je alles. Met een hele dikke knipoog! Op je rondleiding in de brouwerij leer je meer over putsels en onderputsels, over roer- en stookgaffels en hoe oude gebruiken en nieuwe technieken verenigd worden. Tegenwoordig voltrekt het brouwproces

zich in een nieuwe brouwerij met afgesloten ketels. “Of die befaamde wilde gisten dan nog wel een kans krijgen?” vragen we ons af. Maar dat gaat Gert ons niet aan de neus hangen. Brouwgeheim! We sluiten de dag af met een degustatie van de heerlijke bieren van de brouwerij. De authentieke Super Kroon, gebrouwen naar een uniek recept. De robuuste Delvaux, een speciale blondine met uitdagende cit­ rustoetsen. Of de dorstlesser Job, het ‘eigen’ bier van brouwer Freddy Delvaux, ‘de beste neus van België’. Hoeft het nog betoog dat brouwerij De Kroon een uniek adres is voor wie van speciaalbieren houdt?

PRAKTISCH PROGRAMMA DAGTRIP POT EN PINT 9.30 u Koffie met koffiekoek in cultuurcafé Den Blank (5,50 EUR per persoon) 10.30 u Bierwandeling door Overijse centrum 12.30 u Middagmaal* in cultuurcafé Den Blank: Soep – Varkenswangetjes met streekbier, kroketjes en groenten – witte dame met 2 bollen (25,00 EUR per persoon) (ZIGZAG aan 4,20 EUR niet inbegrepen) 14.15 u Rondleiding in Brouwerij De Kroon in Neerijse met een degustatie van bieren uit de brouwerij (10,00 EUR per persoon) 16.30 u Einde * Dit menu is niet beschikbaar op maandag

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT - 17


Wielerliefhebbers, welkom in Overijse!

Overijse draagt fietsfanaten een warm hart toe. Of ze nu de sportieve ziel uit hun lijf fietsen, liever rustig een rondje rijden of het liefst gewoon supporteren. Naast De Brabantse Pijl in het voorjaar, de Druivenkoers in augustus en het veldrijden in december, heeft Overijse nu ook het WK Wielrennen op het palmares. Sinds het WK Wielrennen in september 2021 door Overijse passeerde, is de gemeente meer dan ooit een centrum van de wielersport. Wil je zelf in het zadel voor een flinke uitdaging en enkele pittige ‘bergskes’? Dat kan. Enkele van de stevige hellingen Mountainbike: offroad op glooiend terrein In voor een uitdagende mountain­ biketrail? Mogelijkheden genoeg in ‘de Ardennen in het klein’. In het Zoniënwoud vind je mountainbikeroutes voor elk type mountainbiker. Van stevige tochten voor de echte liefhebber tot initiaties voor beginnende mountainbikers. Of ga uphill, downhill met de lussen van mountainbikeroute ‘De Twee Valleien’. Tip: combineer deze lussen met andere trails van het mountainbikenetwerk Dijleland.

Brabantse Pijlroute voor wielerfans In de Druivenstreek moet je ‘goe­ de benen’ hebben om de pitti­ ge ‘bergskes’ te bedwingen. Trek de sprint aan in je persoonlijke Brabantse Pijl en de zegekrans is

voor jou! Deze sportieve fietsroute brengt je naar Zuid-Dijleland, flirt met de taalgrens en brengt je terug naar Oud-Heverlee. Fiets de hele tocht, goed voor zo’n 100 kilometer en 1000 hoogtemeters. Of neem een straat voorsprong met de ingekorte route van ongeveer 75 kilometer.

uit het WK Wielrennen bevinden zich in Overijse. De gemeente is dan ook trots op haar heuvelachtige karakter en zet de ‘bergskes’ graag blijvend in de schijnwerpers. Bij maar liefst twaalf ‘bergskes’ in Overijse vind je een infobord met de afstand en de gemiddelde en maximale stijgingspercentages. Zo kan je zelf ook proeven van het WK en geniet je nog lang na van de wielergekte. Hou je meer van een rustige fietstocht met de kids? Overijse is een prima uitvalsbasis voor fenomenale fietstochten met voor ieder wat wils.

gemeenten en je geniet van glooi­ ende velden, pittige hellingen en weidse vergezichten. De route is beschikbaar in een aparte brochure van Toerisme Vlaams-Brabant. Fiets je de hele tocht, dan heb je straks bijna 50 kilometer in de benen. Aparte lussen fietsen? Kan ook!

Op de fiets van teler naar teler

Druivenfietsroute: de regio op haar best Tijdens de Druivenfietsroute ontdek je alle gezichten van de Druivenstreek. Je doorkruist de druiven­

18 - PITTIG OVERIJSE - WIELERLIEFHEBBERS, WELKOM IN OVERIJSE

Druivensuiker voor onderweg? Niet nodig. In de Druivenstreek haal je je suikers rechtstreeks uit de druif. Deze fietsroute leidt je langs drui­ ventelers waar je de druiventros­ sen tussen 15 juli en 30 oktober kraakvers uit de serres kiest. On­ derweg spot je authentieke serres, serristenvilla’s en tramhaltes voor het druiventransport.

Fietsen langs IJse en Dijle Trap eens naar Leuven langs IJse en Dijle. Je ziet het mooiste van de Druivenstreek en belandt middenin het swingende studentenleven van de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Deze afwisselende tocht combineert machtige uitzichten en de natuurpracht van de Dijleval­ lei met een pronte vierkantshoe­ ve, het kasteel van Arenberg, een 17de-eeuwse kapel én een bruisende stad. Aanrader!


Hypermodern, chloorarm zwembad Het pas gerenoveerde Begijntjesbad is nu chloorarm: het water wordt proper gehouden via zoutelektrolyse. Dat is fijn voor de huid en ogen van de zwemmers en bovendien goed voor het milieu. Ook het interieur van het zwembad kreeg een opknapbeurt. Baantjes trekken doe je in het 25 meterbad, plonzen met de kleinsten in het kinderbad. De vernieuwde wildwaterbaan en een infraroodsauna maken je zwempartij helemaal compleet.

Bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif Ontdek de teelt van de tafeldruif van prille scheut tot volle tros in de nieuwe interactieve tentoonstelling. Tientallen authentieke voorwerpen illustreren de mijlpalen uit de geschiedenis van de Druivenstreek. Ben je er met kinderen? Vraag naar het gratis spelboek aan het onthaal. Onze onthaalmedewerkers vertellen je alles over de talloze mogelijkheden van de streek. Adres en openingsuren van Dru!f, zie blz. 2

Meer info: www.overijse.be/begijntjesbad

©JONAH SAMYN

Jezus-Eik: toegang tot het Zoniënwoud

Actief in Overijse Cultuurcentrum Den Blank en de Bib Heb je genoeg geravot? Minder mooi weer? Snuister eens in het programma van Cultuurcentrum Den Blank. Je vindt er vast een leuke film, een verbazende voorstelling of een toffe workshop. Of duik met een boek in een hoekje van de Bib. Wie weet pik je er ook nog een voorleessessie mee. Meer info: www.overijse.be/bibliotheek en www.denblank.be

Hou je van actie? Overijse heeft heel wat in petto voor groot en klein. Van een te gekke speeltuin tot een cool skatepark. Van een volledig vernieuwd zwembad tot een interactief bezoekerscentrum. Wil je liever fietsen of mountainbiken, wandelen of een rondje lopen, ravotten of kampen bouwen? In het Zoniënbos kan het allemaal. En … actie!

Jezus-Eik is een prima uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten in het Zoniënwoud. Leuk voor de kinderen: maak een ponyrit in het bos. Lokale producten koop je op de boerenmarkt op zaterdag. In de speelzone met speelhut in het Zoniënwoud kan je voluit door het bos rennen. Meer info op www.dewoudpoort.be Boerenmarkt Woudpoort: zaterdag van 10 tot 13 uur

Runnin’ City app

Speel- en recreatiezone Zuidflank Oefen je kickflips of air walks in het nieuwe skatepark. Test je mountainbikekunsten op het fietsparcours met een wasbord, balk en rotsen. Of trap een balletje op het trapveld. Op de Zuidflank vind je meer dan een coole uitdaging. De Zuidflank vind je achter CC Den Blank, de heuvel op.

Buitenspeeltuin Het Meiveld Verstop je in een takkenwigwam. Klim naar een hutje in het bergdorp. Steek de rivier over langs de stapstenen. Durf jij langs de hangbrug naar de kabelbaan? Deze speeltuin in natuurlijke materialen prikkelt de fantasie voor uren speelplezier. Even uitrusten? Je vindt je ouders terug op het houten terras in het hart van het park. Lees meer over deze groene speeltuin op blz. 4.

Ben je wel te vinden voor een looptocht door Overijse? Download dan de gratis app Runnin’ City via de Play Store of App Store. Op basis van je locatie stelt de app je een aantal kant-en-klare loop- of wandelroutes voor, doorspekt met toeristische info en toffe weetjes. Een van de vier routes in Overijse is 'Route met pit in Terlanen'. De route telt 6,5 km en brengt je langs holle wegen, turfputten, de Watermolen en pluktuin Hof van Eten. Onderweg leer je waarom er geen F1-circuit is, wat letterzetters zijn en waarvoor de antenne in de verte dient.

De speeltuin ligt achter CC Den Blank en de Bib

PITTIG OVERIJSE - ACTIEF IN IN OVERIJSE - 19Een betoverende ochtend in Terlanen De zon schuift langzaam maar zeker boven de horizon uit. Haar stralen strooit ze gul over de laaghangende wolkensluiers. Enkele laatste nevelslierten lossen haastig op. Het zonlicht buitelt de groene hellingen af en hult het glooiende landschap rond Terlanen in een gouden gloed. Het licht van deze zonnige najaarsochtend doet de schoonheid van de Druivenstreek alle eer aan. Groene, zonovergoten heuvels en een vruchtbare bodem waarop druiven goed gedijen: een vergelijking met Toscane is niet ver weg.

PITTIG OVERIJSE - UITGELICHT - 21


Tour Elentrik

geeft elektriciteitskasten een artistieke lading

CLAUDIA DE BROYER

Op het Stationsplein in Overijse vind je een Bos vol beesten, op de Terhulpensesteenweg een Lachende fuut. In Terlanen spot je een Vlinderlandschap. In Tombeek zowaar een wijn drinkende kever en wie al eens door Eizer reed, botste vast op Druifje. Deze straatkunstwerken, en nog veel meer, vallen te bewonderen in het kader van Tour Elentrik, de openlucht kunstroute waarbij saaie nuts- en elektriciteitskasten een artistieke lading krijgen. Laat je op je ontdekkingstocht ook overdonderen door enkele levensgrote muurschilderingen.

22 - PITTIG OVERIJSE - TOUR ELENTRIK


VERONIQUE BAETEN

Van banaal naar bijzonder en ik bracht het thema fauna en flora binnen met het hert, de groenling en de grote bonte specht. De gele en blauwe lijnen verwijzen natuurlijk naar de kleuren van Overijse.”

Pak je fiets voor Tour Elentrik Hier en daar spot je vanzelf wel een kunst­ werk langs de hoofdwegen in Overijse, maar wil je ook de meer verborgen werken ont­ dekken? En kennismaken met het werk van verschillende lokale (amateur)kunstenaars? Pak dan je fiets voor een 48 kilometer lange kunstroute die je het hele jaar door gratis kan bewonderen. De route met alle locaties en meer info vind je op www.overijse.be/tourelentrik. Je kan er ook een gratis app downloaden. Op zes locaties kan je extra grote muurschilderin­ gen bewonderen.

LUCIA BIANCALANA

Fantasie hert van Veronique Baeten “Leuk, hoor,” steekt Veronique van wal, “zo staan schilderen in de openlucht en aange­ moedigd worden door voorbijgangers. Het is best een uitdaging om het ontwerp dat ik eerder op papier maakte, over te brengen op deze cabine. Want zo’n elektriciteitskast heb ik nog nooit eerder onder handen genomen, ook niet illegaal (lacht). Gewoonlijk werk ik onder meer met potlood, aquarel en pastel. Heel andere materialen dan wat ik voor deze opdracht kreeg aangereikt. Het is dan ook even zoeken naar de beste techniek om het ontwerp goed te krijgen.” Intussen kunnen we de contouren van het werk al goed zien. “Ik hou ervan een eigen realiteit te componeren, samengesteld uit verschillende beelden. Daarbij speelt per­ spectief een belangrijke rol. Ook in dit werk is dat het geval. De zwart-witte tegels verwijzen naar de vloer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk,

©JOHAN MARTENS

Krijg je als artiest de kans om jouw gemeen­ te op te fleuren met een kunstwerk, dan zeg je daar vast geen nee tegen. De straten in je gemeente knappen er niet alleen door op, maar jouw kunstwerk wordt ook door heel wat mensen gezien. Dat is de insteek van Tour Elentrik, een project waarbij zowel lo­ kale (amateur)kunstenaars als professionele kunstenaars aan de slag gingen. Maar liefst veertig banale nuts- en elektriciteitskasten in heel Overijse werden voorzien van een bij­ zonder straatkunstwerk in de thema’s Fauna en flora en WK Wielrennen. Ook op de Brusselsesteenweg in Jezus-Eik, naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk, kreeg een nutskast nieuw leven ingeblazen. Lokale kunstenares Veronique Baeten schilderde er Fantasie hert. We treffen Veronique druk in de weer op een warme zondag in juni.

SIRE

EMIEL HAEGEMAN

STRONGHEAD

KALVIN FESTRÉ

BEARHOLE

PITTIG OVERIJSE - TOUR ELENTRIK - 23


Het centrum

Overijse Een glorierijke geschiedenis

De Druivenstreek telt heel veel parels aan haar kroon. Maar de mooiste is toch wel de tafeldruif. Geen wonder dat zij de hoofdrol speelt in de erfgoedwandeling ‘Een glorierijke geschiedenis.’ Trek gauw je wandelschoenen aan voor een tocht die je terug katapulteert in de tijd. In deze lus van drie kilometer door het centrum van Overijse wandel je in de voetsporen van de druiventelers.

ERFGOEDWANDELING IN HET SPOOR VAN DE DRUIVENTELERS Heren en prinsen Aftrap aan Den Bonten Os (Waverse­steenweg 2) ②. Deze 17de-eeuwse patriciërswoning was ooit dé ontmoetings­ plaats voor heren van stand. Vandaag kan je er terecht in het bezoekerscentrum Dru!f, huis van de tafeldruif. De interactieve en kindvriendelijke tentoonstelling rijgt de interessante en grappige weetjes over de druiventeelt aan elkaar. Onder het koor van de Sint-­Martinuskerk ③ tegenover het bezoekerscentrum Dru!f, bevindt zich de bijzondere grafkelder van de prinselijke familie Horne. Eén van de prinsen is in een wel heel originele gedaante teruggekeerd naar Overijse. Die ontmoet je straks of tijdens de uitstap Tussen Pot en Pint.

24 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING


② STARTPUNT: DEN BONTEN OS

③ SINT-MARTINUSKERK

Onder het goedkeurende oog van bekende Overijsenaar en humanist Justus Lipsius, volg je de typische S-bocht. Bovenaan het Justus Lipsius­ plein prijkt het statige gemeentehuis of Coninckxhuys ④, genoemd naar Filips de Schone.

Bloeiende serrebedrijven Als je Solheide beklimt, maak je meteen kennis met de glooiingen van de Druivenstreek. En de route leidt je tussen de serres door. Daar torent een prachtige serristenvilla boven het landschap: de woning Raussens ⑤. Voorname vil­ la’s als deze getuigen vandaag nog steeds van de welstand die de ‘glazen dorpen’ kenden. Felix Sohie bouwt in 1865 de eerste serres in Hoeilaart. Het startsein voor een periode van welvaart in de streek. In Overijse trekken de broers Danhieux de teelt onder glas op gang. Vandaag zijn er niet zoveel serres meer te zien, maar de zilveren schittering van de zon op de nog resterende exemplaren biedt een prachtig schouwspel in elk seizoen.

De helling af Aan de muziekacademie, het ouderlijke huis van Justus Lipsius (P.I. Taymansstraat 10) ⑥ is het even opletten geblazen: op de binnenkoer van de muziek­academie ga je de grote deur door tot in de tuin. Dan verder langs de Kardaan, een klein steegje met een groots verleden als overblijfsel van de oude vestingwallen. Op weg naar De Leegheid gluur je door het hek in de kasteelmuur van het kasteel van IJse ⑦, residentie van de heren van Overijse. Op de steen bij de Kellebron, aan de voet van de muur, bespeur je de verweerde wapenschilden van de prinsen van Horne. De Leegheid, vlakbij het kasteel, was ooit een volkse wijk met tientallen cafés. En met een eigen brouwerij, brouwerij Lootvoet ⑧, die tot 1977 het bekende Leffebier brouwde. De brou­ werij is omgetoverd tot een residentie met lofts,

④ CONINCKXHUYS

⑥ JUSTUS LIPSIUS HUIS

maar op de binnenkoer herken je nog de oude brouwketel.

richting vervoerde de tram druiven naar het sta­ tion van Groenendaal voor de export.

Langs het water

In de Sint-Martinusmarkthal ⑳ werden tot 1974 druiven verhandeld. In augustus davert de marktplaats van het feest­gedruis, want dan vieren de Overijsenaren de Druivenfeesten. Met optredens, druivententoonstelling, stoet én de verkiezing van een Druiven­ambassadeur.

Op weg naar park Mariëndal wandel je langs de IJse die de gemeente haar naam gaf. Zet daar je tocht verder langs de grote vijver, richting CC Den Blank ⑪, waar je ook water hoort klateren. In de Begijnhofbron ⑫ meer bepaald. Met een beetje fantasie zien we de begijnen hun was nog doen aan de bron. De 18de-eeuwse begijnhuisjes staan er niet meer, maar de Begijnhofkapel ⑭ wél nog. Vandaag zouden de begijnen misschien maar wat blij zijn met een zwembad ⑩ en een bibliotheek ⑬ in de buurt.

Terug aan het vertrekpunt in taverne Den Bon­ ten Os, wacht je die bijzondere Prins van Horne, een amberkleurige tripel van hoge gisting. Met die paar kilometers in de kuiten, smaakt dat drankje dubbel! Schol!

Wat verderop reikt een imposant gebouw naar de hemel: De Vuurmolen ⑮! Aan de voet ervan ontdek je nóg meer water in een door een bron gevoed waterbekken. Dat water diende als koel­ water voor de dieselmotoren van de Meunerie Stevens & Decoster, een industriële graanmaal­ derij met stoomaandrijving. Waarschijnlijk de eerste volledig betonnen fabriek van België, ge­ bouwd in ter plaatse gestort gewapend beton. Vandaag vind je hier het administratief centrum van de gemeente.

De heuvelflanken van het Dijleland Omhoog dan maar weer, langs het voetbalsta­ dion ⑯. Boven word je beloond met prachtige panorama’s. Je hoge uitkijkpunt biedt je een adembenemend zicht op de heuvelflank waar ooit honderden druivenserres blonken. Vandaag combineert deze Zuidflank ⑰ een zone voor duurzame waterbuffering met een cool recreatiegebied. Langs de Loensdelle daal je af richting Stations­ plein met het voormalige tramstation ⑲ van de Buurtspoorwegen. In de gloriejaren van de druiventeelt tufte de tram van Groenendaal naar Overijse met tonnen hout, glas, ijzer, ko­ len en mest voor de glasteelt. In de omgekeerde

⑤ WONING RAUSSENS

⑮ DE VUURMOLEN

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 25


EG EW EN O GR

Druiven Vanderkelen Groeneweg 62

318 319 Erfgoedwandeling (3 km) Groene wandellus (6 km) N OE GR

Alternatieve route

RIK CO NS CIE NS EL N

. LN LIË ITA

N. IËL LG E B

Vronenberg . RGLN ENBE VRON

LO SW EG I VE HA SC

ELN ND RA A W

⑤ SO LH EI DE

. RS TW DE ES OE LS SE BR US GE BR

OM BE UR

ST R

.

JEAN T

OUTSTR. ENH N S MOER

Mariëndal

Zuidflank ⑰

26 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

R HE

VOS SEB E

TERHULPENSESTW.

TEN OT S

Speelberg

3

30

Leegheid

G WE LE EL SD EN LO

EWEG BORR KALFS

Hagaardbos

OF IJNH BEG

ZO RG VLI ET

. STR RIJ GE ZA

328

R. RST YSE E K JAN-BAPTIST DE

ALFO

HAGAARD

FRANS VERBEEKSTR.

OF TH R. ST RCH BO NS O I AT ST

STATIONSPL.

EEF DR IJse OLEN M

LA ZE R. FE NST RE

⑳ EEUWFEESTPL.

. LN RT FO F RA RB DE U HO AF ⑦ ST

TR. UXS HIE DAN

ELE GA ST LN .

I VE HA SC

TR DS

. STR VEL HEU

ND MO EG N. N E RNL AV GR HOO EN

G ER NB LE L MO

Warande

LN ER LD KE IJS

RG BE EN OG DR

MERINGENLN. HE SC

R ST ER ST O O KL

. SSTR YMAN P.I. TA

R. ST ER YS KE DE

KO RT EV EL D

KO RE NA RE NS TR .

R KE

N. ITL RE O M ES

N. GL UR B M XE LU

327

NS FO AL

1. Den Bonten Os Bezoekerscentrum Dru!f 2. Sint-Martinuskerk 3. Coninckxhuys 4. Serristenwoning Raussens 5. Justus Lipsiushuis 6. Kasteel van IJse 7. Brouwerij Lootvoet 8. Fezelarenstraat BR 9. Begijntjesbad USS E 10. CC Den Blank LSESTW . 11. Begijnhofbron 12. Bibliotheek 13. Begijnhofkapel 14. De Vuurmolen 15. Voetbalstadion 16. Zuidflank Drogenberg 17. Atletiekpark TR S N 18. Voormalig tramstation RE LA 19. Markthal SE

. TR GS EU VL

V

. LN JK RI K AN FR

.

T EN EM CL

N ITERL BIESMU

KORE NARE NSTR .

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland . Bezienswaardigheid STR ⑤ EM PH HE O erfgoedwandeling ND AN

EG EW


Extra groene wandellus (6 km) op bezoek bij de druiventeler, van juli tot oktober

316

Blauw en wit goud

Koningsberg

Overijse heeft nog meer wandelplezier in petto. Van juli tot september breid je de erfgoedwandeling uit met een 6 kilometer lange lus. Deze wandeling voert je langs pittoreske plekken en idyllische landschappen. Je ontdekt de waterrijke IJsevallei en de holle wegen van het beschermde landschap Koningsberg. De Druivenstreek proeven tot in je diepste vezels? Stap eens binnen bij een serrist. Bij het familiebedrijf van Ronald Vanderkelen bijvoor-

LN. EAUX AMB L F JE

. STR TER KOU

317

beeld (Groeneweg 62). In augustus en september koop je er het blauwe en witte goud rechtstreeks uit de serre. Snoep van de blauwe Royal en Leopold III met hun dikke bessen of de ambergele Baidor met zijn lichte muskaat­ smaak. Kijk ook eens goed naar de verstilde schoonheid van een volle serre. De kronkelige druivenranken, de weelderige trossen, het gefilterde licht tussen de druivenblaren. Pure poëzie.

. TR SS ER EK BL

e IJs

Rustpunten en fietscafés

31 F EE DR

De fietscafés op je route hebben een officiële erkenning als fietsvriendelijk café. Je kunt er even uitblazen, maar ook je fiets herstellen of je e-bike opladen. En ze bieden alle comfort voor je vermoeide benen.

35 nd lla ae rg te ch Na

L. LP AA D N OE KR

Uitpuffen onderweg?

F EE DR

VI JV ER ST R.

KA LV AR IE BE RG

. STR TTE PU

R. ST ER T U KO

32

Den Bonten Os, Waversesteenweg 2 GR OT ST R.

36

N

300 BIS DO M

R. ST OT GR

Bisdom

De Bosuil , Witherendreef 1 Den Blank, Begijnhof 11 De Met, Justus Lipsiusplein 1 't Klein Verzet, Bollestraat 1 nICE!, Stationsplein 2

EG TW RO

R. ST AN RIA AD

. TW ES RS VE WA

Eekhout T OU KH EE

Fietsen huren? Dat kan je doen via www.bike-and-adventure.be mtbverhuur@hotmail.com • 0472 95 87 83. Hoor je graag alle weetjes over de streek van een ervaren gids? Bij het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank boek je ook de geknipte gids voor jouw uitstap. Prijs gids (hele dag): 130,00 EUR

EEK WEG

R. ST RT

N AA EB S EL JV NI

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 27


Het gehucht

VE

RIJSE TE

G

EH

LT

O

Op verkenning in de Druivenstreek

U C HTE

N

TO M B E E K J EZU S - E I K EIZER TERLANEN MALEIZEN

Tombeek Grafheuvel van de Romeinen

Op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, aan de oevers van de Lane, kom je in Tombeek. De benaming van dit gehucht komt van tombe of tumulus, een Romeinse grafheuvel. In Tombeek maak je de mooiste wandelingen. Mocht je daarna trek gekregen hebben, hou dan even halt bij boerderij Leemveldhof. Er is een hoevewinkel en je kan er lekker hoeve-ijs eten.

Elk gehucht heeft zijn eigen karakter, geschiedenis, bezienswaardigheden én gezellig café. Ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Sfeervol overnachten Niet alleen Romeinen lieten hun voetsporen in Tombeek achter, in de 12de eeuw verbleven er ook ridders. Uit deze periode dateert ook het kasteel Ter Deck. Vandaag loopt het wandelnetwerk Zuid-Dijleland langs de voet van het kasteeldomein. Vanop het pad heb je voluit zicht op het hoofdgebouw met toren en trapgevels uit de 16de eeuw. Tip: in kasteel Ter Deck boek je ook je overnachting met ridderlijke allure.

Overijse

HET PITTORESKE KASTEEL TERDECK

28 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TOMBEEK


Dankbare keizer

Sanatorium wordt zorgverblijf

De legende vertelt dat Keizer Karel in 1531 vastreed in de Lane en geholpen werd door de Tombekenaars, die hiervoor 70 hectare land als beloning kregen: Tombeekheide. In 1934 werd de grond verkocht om er een sanatorium te bouwen (blz. 12). Het geld dat de grond had opgebracht zetten ze op de bank. De intresten daarvan – 4 euro per gezin – worden jaarlijks uitbetaald op café, waar het al snel in de kassa van het café belandt. Ook tijdens de jaarlijkse Keizer Karel Feesten begin augustus herdenken de Tombekenaars de vrijgevige keizer.

Het voormalige sanatorium Joseph Lemaire was een kuuroord voor tbc-patiënten uit de arbeidersklasse. Intussen is het gebouw schitterend gerenoveerd tot Residentie Tombeekheyde, een klassevol woonverblijf voor senioren (blz. 12). De parktuin en de bistro zijn in normale omstandigheden vrij toegankelijk.

Fietsknooppunten Met de fiets kan je vanuit Tombeek makkelijk richting Waver rijden via de fietsknooppunten, die vlot aansluiting geven op Wallonië.

Meer info en de volledige route? Haal je gratis folder op in bezoekerscentrum Dru!f, aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank of bestel online via www.overijse.be/webwinkel (Producten).

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | T OMBEEK - 29


M OM M AE RT SS TR .

VE LD LN .

WA VE RS ES TW .

W A AIENBERGSTR.

Pa pe nd ell e

Schovelingshage

Tombeek

307

. STR NE LA W

AA

IEN

BERGST R.

Kasteel Terdeck

TR. ABS

KE RK ST R.

LEE M V E

HO GE WE G

301

STR. LD

TERDE 306 KDEL LEW EG

Walenberg

La ne

Sint-Bernarduskerk

BERGSTR.

305

CHAM PELS STR.

VE LD ST R.

M

E LE

La ne

VO RS TS TR .

303

30 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TOMBEEK

WAV ERSE STW.

Venusberg

PO ST W EG

Café De Welkom

La ne

304

VO RST STR .

TR. EKS EBE D R R. PAA ST AN LA R E MO G BER US VEN

R. ST NE LA

Leemveldhof

ZA VE LB ER GS TR .

F NSHO STEVE

Tombeekheyde


Het gehucht

Jezus-Eik

Toegang tot het Zoniënwoud

In het gehucht Jezus-Eik, vlak naast de E411, sta je in een oogwenk in het Zoniënwoud voor uren wandel- of speelplezier. Een gezellige plek waar natuur en gastronomie elkaar ontmoeten.

Van duivelseik tot bedevaartsoord Hoe het gehucht Jezus-Eik aan zijn naam kwam? Het antwoord vind je in het barokke kerkje. Onder het altaar ontdek je er de resten van een oude eik. Dat was ooit een reusachtige ‘duivelseik’, waarop de bliksem talloze keren insloeg. Een kruisbeeld moest dienst doen als bliksemafleider, vandaar de naam ‘Jezukens-eik’. Nog later kwam er een Mariabeeldje te hangen, dat mirakelen verrichtte. De Abdij van Park in Heverlee bouwde er dan ook een kleine kapel. In 1650 kwam de huidige kerk in de plaats en Jezus-Eik werd een bedevaartsoord.

Het Zoniënwoud ontdekken

Ravotten en rusten

Het prachtige Zoniënwoud, een majestueuze beukenkathedraal, weet in elk seizoen te bekoren. Jezus-Eik, aan de zoom van het bos, is dan ook een ideaal vertrekpunt voor een fietstocht, een looptoer of een heerlijke boswandeling. Kinderen mee? Die zijn vast te vinden voor een ritje op de rug van een pony. Een gloednieuw, digitaal wandelnetwerk, goed voor maar liefst 170 kilometer aan wandelpaden, biedt mogelijkheden te over. Stippel je tocht uit via de app of website van Wandelknooppunt. Ook QR-codes onderweg leiden je naar de website.

Vlij je na je tocht in het Zoniënwoud neer op een van de vele terrassen. Een bistro, een restaurant of fietscafé de Bosuil? Keuze genoeg. Van de typische boterham met plattekaas en radijs tot een gastronomisch menu. Willen je kinderen nog even ravotten? Dat kan in de speelzone in het bos of aan de Woudpoort. Daar geniet je meteen ook van een lekker ijsje of koel streekbiertje. En wil je meer weten over de verwerking van tafeldruiven tot wijn? Na een rondleiding in wijnkelders Soniën kan je ook proeven.

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | JEZUS-EIK - 31


TU LPE NL N.

De Woudpoort BO SUI LDR .

HO RT EN SIA LN .

A4

GC De Bosuil

E4 11

BR US SE DE LS ME ES EU TW SS G. TR .

RE EB OK WE G

KE RS EN BO ME NL N.

. EDR END IEK R L WE

BEGONIA LN.

WITHEREN DR.

Onze-Lieve-Vrouwkerk + Mariahof

GR AA FJ OS EP H

DA HL IAL N.

RO ZEN LN .

Jezus-Eik

NA RC ISS EN LN .

. DR EN IJN C PU KA

Zoniënwoud

Wijnkelders Soniën

VU UR GA TS TR .

E4 11

. LN EN RN O DO ES

AC AC IA LN .

G ER KB EE RB IE VL

DR. NDE EKE LRI WE

TRIL POP ULIE RENL N. ZUUR BESS ENLN .

A4

BR US SE LS ES TW G.

BR AB AN DT LN .

NLN. RRE SPA

KE RS EN BO M LIJ EN ST LN ER BE . TR SS EU EN RW L N. ILG E N L N .

Tip. Bezoek Jezus-Eik zeker eens op zaterdagvoormiddag. Tussen 10 en 13 uur kan je aan de Woudpoort terecht op de boerenmarkt voor verse, lokale groenten, fruit, eieren en hoevevlees.

32 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | JEZUS-EIK


Het gehucht

Eizer

Perziken en Dweizerikbier Kom je mee op wandel? De serristenwandeling voert je langs de mooiste plekken van Eizer. De naam komt trouwens van Iserna, Keltisch voor de plaatselijke Nellebeek of Eizernelle.

Meer info en de volledige route? Haal je gratis folder op in bezoekerscentrum Dru!f, aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank of bestel online via www.overijse.be/webwinkel (Producten).

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | EIZER - 33


Grote serrebedrij­ ven beleefden hier hun bloeiperiode van 1895 tot 2005, en dat niet alleen met de teelt van druiven. Hier in Eizer kweekte men ook perziken, peren en andere primeurs. Voor de Cruys­ boomkapel zie je het standbeeld van de Pezzesnaaër of Perziksnijder, van kunstenaar Tom Frantzen. Loop je de Ballingstraat in, dan

zie je links een van de bijzondere villa’s van de succesvolle perzikfamilie Char­ lier. Kijk eens goed naar de afsluiting: ook hierin kan je perziken herkennen.

het hof ooit verdeeld is tussen verschillende erfgenamen.

Dorst gekregen?

Middeleeuwse hoeve De Groeneweg, Ballingstraat en Schapenweg zijn hele oude Eizerse wegen. Op het kruispunt van die laatste twee vind je Het gebroken hof, een oude hoeve die teruggaat tot in de mid­ deleeuwen. De naam 'gebroken' wijst erop dat

IJS ESTWG.

R. ST EN EN CI PU KA

Eizer

. TR GS UR ISB DU

R. ST ER Z J I

Sint-Rochuskapel

NEKKEDELLE

Horenberg

R. EST BEK

RG BE EN R HO

H.-Maria-Magdalenakerk

324

322

LIN DA AL HO F

G WE ER

. TR ES KO

Cruysboomkapel

. TR GS IN LL BA

L DAA LIN SC HA PE NW EG

DUIS B

U

HEEST

325

AL DA LIN

RG SE ST WG .

Nellebeek

Ben je in september in de buurt? Proef dan ze­ ker eens het Dweizerikbier tijdens de Eizerse feesten. Het bier is genoemd naar de inwoners van Eizer. Nogal koppigaards naar het schijnt. Op je wandeling kan je ook kennismaken met de Bekestraat, een echte kuitenbijter, en daarom een van de pittige ‘bergskes’ van het WK Wiel­ rennen 2021. Lees meer over wielergemeente Overijse op blz. 18.

150 m

IJZ ER ST R.

OV E R

Primeurs onder glas

321

Lindaal

Het gebroken hof

EIDE KAALH

EG NW PE A H 34 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | EIZER SC


Het gehucht

Terlanen Een golvend landschap

Het kleinste gehucht van Overijse bestaat uit Terlanenveld en drie valleien: de Lanevallei, de Varendelle met de Vossebeek en de vallei met de Potbeek en de Leikstraalbeek. Een flink glooiend landschap dus. Dat merk je ook in de Moskesstraat. Deze karaktervolle helling maakte deel uit van het parcours van het WK wielrennen in 2021. Verneem meer over de hellingsgraad van deze straat via het infobord ‘pittig bergske’. Op blz. 18 lees je meer over Overijse als wielergemeente.

Het Kamp in Terlanenveld Het Terlanenveld is een weids plateau dat schitterende vergezichten biedt op de omliggende akkers en weiden. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog lagen die er heel wat minder vredig bij. Toen verbleven minstens 72.000 Duitse krijgsgevangenen in het ‘Prisoner of War camp 2228’. Een wandelroute met infoborden en foto's over het kamp houdt de herinnering levend. Daarnaast is het enige wat nu nog aan het kamp herinnert de naam van vrijetijdscentrum ‘Kamp Kwadraat’.

Watermolen en bakhuisje De trage wegen en het bewegwijzerde Groot en Klein Terlanenpad

(8,5 en 4,5 km) leiden je langs al het moois van dit groene gehucht. Zoals het beeld van de turfsteker aan de wijkschool en de oude watermolen op de Lane. Het bakhuis bij die molen werd recent gerestaureerd. Het omliggende terrein is een prachtig, publiek toegankelijk grasland met bloemen, omzoomd door knotwilgen en een bosrand. Geniet van dit pittoreske plaatje op de bank centraal op het grasveld.

Pluktuin en Engelse graven Nog zo’n liefelijk beeld vind je in het Hof van Eten, de eetbare tuin van de voormalige pastorie van Terlanen. Je belandt er in een oase van rust waar je in het seizoen

frambozen, bessen en appels mag proeven. Op het kerkhof van de Sint-Michielskerk vlakbij, liggen de graven van vijftien gesneuvelde Engelse soldaten. Ook het beeldje ‘Tommy’ herinnert aan WOII.

Plaatselijk bier proeven In fietscafé ’t Klein Verzet ben je welkom voor iets warms of iets fris. Zoals het R.A.F. bier, een in Overijse gebrouwen eerbetoon aan de Royal Air Force. Iets mis met je fiets? In het fietsatelier kan je eraan sleutelen. Cafébaas Dirk zet je met plezier op weg langs de fiets- en wandelpaden van streeklegende Charlepoeng.

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TERLANEN - 35


EE DR

. TR MS KE OK ST

LE EL

32

39

Terlanen

35

W ild e

Bisdom

Ho og GROTSTR.

8

309

37

EG TW RO

Kerselaar 1

AAN LSEB NIJVE

2

4

khout

Kamp Kwadraat

Klein Terlanenpad (4,5 km) 3

Groot Terlanenpad (8,5 km)

n Elst Lange

M OM M AE RT SS TR .

ROTWEG

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland

eirbaan Oude H

38

7

6

BIS DO M

300

Terlanenveld

r laa rse Ke

36 5

w ou Vr L. O.

W eg

nd lla ae rg te ch Na GR OT ST R.

SC HA AT BR O

Infobord 2 kamp POW 2228

N AA EB LS E JV NI

LOCATIES INFOBORDEN

307

VE LD LN .

WA VE RS ES TW .

M OM M AE RT SS TR .

W A AIENBERGSTR.

Pa pe nd ell e

Schovelingshage

1. Brits kamp voor Duitse krijgsgevangenen 2. Leven achter prikkeldraad 3. ATS-girls 4. Hospitaal en watervoorzieningen 5. Bisdom HE RT 6. KW-linie ST R. 7. Verblijf van de bewakers 8. Lindeboom en kunst 9. Verblijf van de gevangenen 10. Kerkhof

BERGST R.

. STR NE LA W

AA

IEN

302

TR. ABS

TERDE 306 KDEL LEW EG

STR. LD

Walenberg

BERGSTR.

F NSHO STEVE

36 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TERLANEN

KE RK ST R.

LEE M V E

HO GE WE G

301

305

La ne


VE LS EB AA N

SP EYL AE RT

258

Varrendel

VA R RE

312 9

VO S S E KOUTER

VOS S E K OTEN

en ov m Vla

256

257

Vossekouter

N

DE L

a Fin V

. BOLLESTR

KA

TL

EE

Café 't Klein Verzet PL.

La ne

IC

M

UR

310

EG

329 Watermolen

EW

. TR NS LE MO

M HO

AB STR .

OE KS TR .

SU ZY DR .

MO SKE SST R.

R ST SE EN UV LE

311

Bl ok

‘t K er kh of va n‘

DA LE BO RR EW EG

tK am p

10

Sint-Michielskerk.

ELS

KA RD IN AA LS TR .

Pastorij

KA PE LL EW EG

HI

‘t Stre kke

BOLLESTR .

R. AD IC ON M

rspad

Kl Bo aan lle st r.

MOS KESS TR.

Pa sto o

De Tr ap ke s

es pk Lu

Hof van Eten

ART H

De Groebe

J NI

263

N D R.

251

ek be Lei

250

TR. IES OL

Schaatbroek

R. ST AB

NEERPOORTENSTR.

DE OU

. STR OS RB DE N O

L

e an

252

308 . ABSTR

HO EV ES TR .

Lane

Hoeve Bilande

. BILLA N D ESTR

Waterzuiveringsstation

E .D EM CH

EK BE M TO

À

E ND LA BI

NE LAS LA DE ÉE CH

Lane

De brochure van de wandeling kan je verkrijgen in bezoekerscentrum Dru!f, aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank of bestel online via www.overijse.be/webwinkel (Producten).

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | TERLANEN - 37


Het gehucht

Maleizen Middeleeuwse roots, kastelen en zeemeermin

Op de weg tussen Overijse centrum en Terhulpen kom je door Maleizen. Vlakbij de kerk van Maleizen ligt het gezellige park Michiels, een voormalig privépark dat nu eigendom is van de gemeente. De familie Michiels was producent van de befaamde Côte d’Or chocolade. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en imposante bomen. Vandaag is er een leuke speeltuin en ook voor een picknick is het een zalige plek.

Villawijk La Corniche

Het Oude Klooster

Meer van Overijse-Genval

Al in 1224 was er sprake van Gisel­ bertus de Malyse. Ook de gesloten vierkantshoeve Hof Ter Holst, die middenin de weiden ligt en privé is, stamt uit die tijd. In de buurt van het station, dat vandaag op grondgebied Terhulpen ligt, vestigde zich rond 1900 de rijke stadsburgerij, op zoek naar groen vlakbij de hoofdstad. Getuigen daarvan zijn de kleine kastelen in villawijk La Corniche. Ook de edelsmeden Wolfers en architect Victor Horta hadden er een bui­ tenverblijf.

Net voor je Terhulpen binnenrijdt, ligt aan je rechterhand Het Oude Klooster waar meisjes uit het hele land school liepen. Vandaag is er opnieuw een middelbare school met internaat.

Zin gekregen in water? Dan is het meer van Overijse-Genval een aanrader. Het meer is omzoomd met fraaie villa’s en restaurants. Je kan er helemaal rondstappen of fietsen. Zie je de kleine zee­ meermin op haar rots zonnen?

38 - PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | MALEIZEN


DEN HOR ICK HO EI LA AR TS ES TW G.

Maleizen

BE RG IE RS ST R. FE LIC IE N

FE LI X

ST IJN

ST RE UV EL SL N.

BR EM LN .

PR IN

E SD

AV. TE RLIN DEN

GU ID O SM ET SL N.

TR. ENS KEI

SC HO OL ST R.

Park Michiels

. LN NA

ST I

GE ZE LL EL N.

T LS HO ER FT HO

AV .D ES

RO SS IG NO LS

N. LL AA ND NE OE GR

CO PP IJN LN .

N. NL DE IN RL TE

M AR CE L

. LN LM SA

M AR IA -C

TI M M ER M AN SL N.

I HR

EG EW NG LA

Geitenhoek

TE RH UL PE NS ES TW G.

. LN SE OA

. LN IJN W

EG EW NG LA

ISTR. RAME

G. W ST SE EN ER ZI RO

N. NL VE UI R D

N.

Café Aux Quatre Bras

. LN NK RA

ZO NN EL N.

Sint-Joostkerk G LWE POE

BLAUW ENDRIE S

TL TR. ON MS RIZ KA HO

LSTDR. TERHO

AV .D EL AC AV OR .D NI ES CH AU E IN ES

BÉ LAB AV.

VARENSLN.

Villawijk La Corniche

DOBRALN.

LABBELN.

KLN. E PAR KLEIN

AV .D U

N. SL BO EN N N DE

. LN RG BE L E NG RI

PA RC

RF R. DU CE

N. EL W EU I N

Meer van Overijse-Genval

EA UX VI VE S

MEE RLN .

PA RK LN .

DE AR GA EN M OL

AV. DE SM

S IER IS ER

RF CE

R VE OO .H AV

DU R.

R. DE LA TA SN IÈR E

AV .D ES

ZIL VER BE EK DR .

Oude Klooster

N. KL RA BA

AV. WOLFERS

Terholst

LIAS GNO S MA E DE DRÈV

. TR LS VA N GE

PITTIG OVERIJSE - DE 5 GEHUCHTEN | MALEIZEN - 39


Streekproducten met smaak

Het streekproduct bij uitstek in de Druivenstreek? Dat is de tafeldruif natuurlijk. Bij de telers zelf koop je de sappige vruchten plukvers uit de serres. Ook niet te versmaden zijn allerlei producten op basis van druiven: denk aan druivenroomijs, druivensappen en -likeuren, druivenpitolie en -bloem. Maar er is nog veel meer lekkers. Zoek je zoete aardbeien of zongerijpte tomaten? Op de zaterdagse markt aan de Woudpoort in Jezus-Eik koop je lokaal geteelde groenten en fruit, duurzaam hoevevlees en kakelverse eieren. Streekbier proeven? Degusteer eens een Prins van Horne. Wat kies je: een pittig blond bier of de amberkleurige tripel?

40 - PITTIG OVERIJSE - STREEKPRODUCTEN MET SMAAK


STRAFFE STREEK

Serristen met thuisverkoop

Streekproductenwinkels

Kaastaart

OVERIJSE • Filip en Koen Dewit Brusselsesteenweg 262 (centrum) – 0478 54 24 55 – Ligt op 500 m van het fietsknooppuntennetwerk • Ronald Vanderkelen Groeneweg 62 (centrum) – 0471 84 45 96 – Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk • Gilbert Distelmans Terhulpensesteenweg 398 (Maleizen) – 02 688 05 00 – Ligt op 400 m van het fietsknooppuntennetwerk • Paul Olieslaeger Terhulpensesteenweg 226 – 02 687 70 93 – Ligt op 1,5 km van het fiets­ netwerk TERVUREN • Michel De Kerk Roelandsheide 6 – 0478 55 89 38 – Ligt aan het fietsknoop­ puntennetwerk HOEILAART • Eric Van Camp Joseph Kumpsstraat 33 – 0475 54 64 03 – Ligt op 150 m van het fiets­ knooppuntennetwerk

• Wijnkelder Soniën Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse – 02 657 33 20 • Druivensap • Wijnen • Aperitieven • Schuimwijn • Sterke dranken • De Woudpoort Brusselsesteenweg 700, 3090 Overijse (Jezus-Eik) – 0499 71 08 08 • Boerenmarkt (lokale groenten, rundsvlees, eieren) • Van Camp Joseph Kumpsstraat 33, 1560 Hoeilaart – 0479 54 64 03 Streekbieren: Delvaux, De Kroon, Flurk, Prins van Horne, RAF, Charlepoeng, ZigZag, Nero, Felix, Viridis Vallis - gins - Belgische wijnen en likeuren (Soniën) - kazen - wafels - speculoos - honing - Centho pralines - druivenpitbloem - druivenconfituur • Tuincentrum "Nieuwe Serre" Leon Kriegelstraat 37, 3040 Huldenberg – 016 47 21 95 • Streekbieren: Delvaux, De Kroon, Huldenbergse bieren, Flurk, Felix, Viridis Vallis, kriek en faro - gins - Ritchie limonade wafels - speculoos - honing - pralines Leuvens Fonske - koekjes - kruidenproducten druivenpitolie - druivenadvocaat - druivenpitbloem • Likeuren en aperitieven van Soniën

• Danhieux Waversesteenweg 29, 3090 Overijse – 02 687 73 22 • Den Atelier Brusselsesteenweg 466, 3090 Overijse – 02 657 62 21 • Guns Waversesteenweg 64, 3090 Overijse – 02 688 01 49

IJs • Leemveldhof Leemveldstraat 43, 3090 Overijse – 02 687 65 51 • nICE! Stationsstraat 14A, 3090 Overijse Elzasstraat 9, 3040 Huldenberg – 0477 88 27 23 • eSTee ijs Waversesteenweg 175, 3090 Overijse – 0477 30 78 49 • Marc’s ijs Sint-Annastraat 40, 3090 Overijse – 0472 42 44 04

Streekbier • Holar & Isca Gemeenteplein 31, 1560 Hoeilaart – 0468 17 75 49 • The Drinks de Limburg Stirumlaan 13, 3040 Huldenberg – 02 687 41 44

PITTIG OVERIJSE - STREEKPRODUCTEN MET SMAAK - 41


Slaap op beide oren! OVERNACHTEN IN OVERIJSE Zoveel te zien, te doen en te beleven in de Druivenstreek. Je kan er gerust meer dan een dag doorbrengen. En dan slaap je op beide oren op deze leuKe adressen. Wil je in alle vrijheid kamperen? Geniet je liever van de luxe van een hotel? Of heb je het graag persoonlijk in een B&B? Voor iedereen is er wat wils. Ook groepen zijn van harte welkom in Overijse.

42 - PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE

Hotels

Vakantiewoning

• Hotel Panorama*** Hengstenberg 77 3090 Overijse Tel.: 02 687 71 98 Fax: 02 687 43 86 info@hotelpanorama.be www.hotelpanorama.be 52 hotelkamers ⋅ Restaurant Single kamer vanaf 75 EUR/nacht Dubbelz kamer vanaf 100 EUR/nacht

• ’t Klein Verzet** Bollestraat 1 3090 Overijse Tel.: 016 90 11 34 (café) Tel.: 016 47 28 41 (thuis) Zolderruimte met bedden, keuken, sanitair, zithoek en fietsherstelplaats tkleinverzet@telenet.be www.tkleinverzet.vlaanderen 120 EUR/nacht (voor 1 tot 6 personen)

• Hotel Soret*** Kapucijnendreef 1 3090 Overijse (Jezus-Eik) Tel.: 02 657 37 82 Fax: 02 657 72 66 info@hotel-soret.be www.hotel-soret.be 43 hotelkamers ⋅ Restaurant en welness Vanaf 130 EUR/nacht

• Sarabande Meerlaan 172 3090 Overijse Privékamer aan het meer van Overijse-Genval sarabande172@gmail.com https://www.airbnb.be/ rooms/5193301 Mobiel: 0475 74 45 38 Vanaf 255 EUR voor 2 nachten

• Avalon** Waversesteenweg 329 3090 Overijse (Tombeek) Tel.: 02 688 47 88 hotel.avalon@telenet.be www.hotel-avalon.be 10 hotelkamers ⋅ Restaurant 1 persoon 50 EUR 2 personen 60 EUR

Motorhomes • Staanplaats 1 Molendreef 45 3090 Overijse GPS 50.769595, 4.528029 • Staanplaats 2 en 3 Tulpenlaan 4 3090 Overijse GPS 50.795996, 4.487659


Camping

In groep

Gastenkamers

• Camping Druivenland*** Nijvelsebaan 80, 3090 Overijse Tel.: 02 687 93 68 info@campingdruivenland.be www.campingdruivenland.be Open van 1 april t.e.m. 30 september 124 standplaatsen - waarvan 26 voor trekkers. Eveneens 16 plaatsen voor tenten ter beschikking. Trekkershut Vanaf 20 EUR/nacht

• Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat Nijvelsebaan 190, 3090 Overijse Tel.: 02 686 31 30 vrijetijd@overijse.be 2 zalen (160 m² en 320 m²), 2 polyvalente zalen (50 m²) en ingerichte keuken • grote speeltuin en boomgaard Prijzen op aanvraag

• Green Hill Guest House Ogentroostlaan 16, 3090 Overijse Mobiel: 0477 28 00 27 info@greenhillguesthouse.be www.greenhillguesthouse.be Kamer 21 m² vanaf 75 EUR/nacht Appartement 60 m² met tuin Vanaf 95 EUR/nacht

• Welcome Kouterstraat 104, 3090 Overijse Tel.: 02 687 75 77 Mobiel: 0477 53 09 01 campingwelcomeoverijse@ gmail.com Open van 1 april t.e.m. 31 oktober 81 standplaatsen – 4 voor trekkers - 8 voor tenten Vanaf 15 EUR/nacht

• Jeugdverblijfcentrum De Hagaard Hagaard 45, 3090 Overijse Tel.: 02 310 40 48 dehagaard@chiro.be www.dehagaard.be 12 slaapzalen, residentie, 6 werklokalen, polyvalente zaal, eetzaal en 1 ingerichte keuken - Midden in het groen Volpension mogelijk Prijzen op aanvraag

• 2-room set Adriaanstraat 68, 3090 Overijse Tel.: 02 311 83 85 Mobiel: 0472 76 22 46 2 privékamers voor 4 personen in woning https://www.airbnb.be/ rooms/13529595 patricia.s@email.cz Vanaf 30 EUR/nacht • Villa Terlanen Abstraat 127, 3090 Overijse Mobiel: 0496 54 45 47 info@villaterlanen.com www.villaterlanen.com Vanaf 95 EUR/nacht

• JOLY Tiny House Dahlialaan 40, 3090 Overijse Mobiel: 0497 59 17 55 jolytinyhouse@gmail.com www.jolytinyhouse.be Vanaf 150 EUR/nacht • Privékamer in kasteel Terdeck Waversesteenweg 244 3090 Overijse https://www.airbnb.be/ rooms/47024127 Contact via Infopunt Vrije Tijd Vanaf 141 EUR/nacht • Overijse’s cosiest double room Vuurgatstraat 98, 3090 Overijse Tel.: 02 657 60 67 https://www.airbnb.be/ rooms/45752582 Vanaf 64 EUR/nacht

Alle logies zijn vergund of er­kend door Toerisme Vlaanderen. De opgegeven prijzen voor hotels en gastenkamers gelden voor een tweepersoonskamer.

PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE - 43


DATUM

ACTIVITEIT

ORGANISATIE

PLAATS

INFO

ZO 16/1/22

NIEUWJAARSWANDELING

PASAR OVERIJSE

TERLANEN

ZA 2/4/22

OUDER-KIND KNUTSELATELIER

CREATELJEE

ZO 3/4/22

WANDELING TUSSEN POT EN PINT

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

ZA 16/4/22

PAASEIERENZOEKTOCHT

GEZINSBOND/GC DE BOSUIL

GC DE BOSUIL

WWW.DEBOSUIL.BE

MA 18/4/22

LENTEWANDELTOCHT IN HET ZONIËNWOUD

IJSETRIPPERS

GC DE BOSUIL

02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

WO 13/4/22

BRABANTSE PIJL

FLANDERS CLASSIC

OVERIJSE

WWW.DEBRABANTSEPIJL.BE

ZO 24/4/22

ERFGOEDDAG

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

OVERIJSE

WWW.OVERIJSE.BE/ERFGOEDDAG

ZO 24/4/22

VLAANDEREN WANDELT

IJSETRIPPERS

ONTMOETINGS­ 02 687 42 94 CENTRUM DEN TURF IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

ZO 8/5/22

BLOEMENMARKT

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

MARKTHAL

WWW.OVERIJSE.BE

VRIJ 13/5/22 – ZO 15/5/22

FEEST IN HET ZWEMBAD EN SMAAKFESTIVAL

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

BEGIJNHOF

WWW.OVERIJSE.BE

ZO 22/5/22

FAMILIEPICKNICK

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

KAMP KWADRAAT

WWW.OVERIJSE.BE

0497 88 34 07 WVANBENEDEN00@GMAIL.COM DRU!F, HUIS VAN DE WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME TAFELDRUIF DRU!F, HUIS VAN DE WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME TAFELDRUIF

DRU!F, HUIS VAN DE HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME TAFELDRUIF 0497 88 34 07 PASAR OVERIJSE OVERIJSE WVANBENEDEN00@GMAIL.COM DRU!F, HUIS VAN DE CREATELJEE WWW.CREATELJEE.NET TAFELDRUIF H.MARIA-MAGDA­ 0497 88 57 18 DORPSRAAD EIZER EN KERKFABRIEK LENAKERK EIZER KRYNE DEKOCK DRU!F, HUIS VAN DE HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME TAFELDRUIF

ZO 22/5/22

KELTENFIETSTOCHT N.A.V. ARCHEOLOGIEDAGEN

WO 1/6/22

START WOENSDAGAVONDWANDELINGEN

MA 6/6/22

KNUTSELATELIER VOOR KINDEREN

ZO 26/6/22

PROCESSIE EN EIZERKERMIS

ZO 19/6/22

KASTELENWANDELING LANGS IJSE EN DIJLE

ZA 25/6/22

TROPISCALA

TROPISCALA

ZO 3/7/22

ZOMERWANDELTOCHT

IJSETRIPPERS

ZA 10/7/22 – ZO 11/7/22

ZOMERKERMIS TERLANEN

VERENIGINGEN TERLANEN

VRIJ 5/8/22 – ZO 7/8/22

KEIZER KARELFEESTEN

VERENIGING KEIZER KAREL 1500-2000

ZO 7/8/22

FIETSTOCHT NAAR TOMBEEK

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

ZO 7/8/22

OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK

IJSETRIPPERS

VRIJ 19/8/22 – WO 24/8/22

DRUIVENFEESTEN

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

MA 22/8/22

FIETSTOCHT VAN DRUIF TOT WIJN

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

DI 23/8/22

FAMILIEWANDELING DRUIVENFEESTEN

PASAR OVERIJSE

WO 24/8/22

VLAAMSE DRUIVENKOERS

WIELERCLUB DE SPORTVRIENDEN

ZA 10/9/22

CREA ATELIER EN KOOKDEMO

FERM MALEIZEN

DRU!F, HUIS VAN DE 0476 84 81 71 TAFELDRUIF M.MUYLDERMANS@SKYNET.BE

ZO 11/9/22

OPEN MONUMENTENDAG

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

TERLANEN

ZA 10/9/22 – ZO 11/9/22

KERMIS JEZUS-EIK

DORPSRAAD JEZUS-EIK

JEZUS-EIK

DO 22/9/22

TERLANENWANDELING

IJSETRIPPERS

ZA 23/9/22 – ZO 25/9/22

MALEIZEN FEEST

DORPSRAAD MALEIZEN

STATIONSPLEIN

WWW.TROPISCALA.BE

ONTMOETINGS­ 02 687 42 94 CENTRUM DEN TURF IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM CARLJAN.GHEKIERE@GMAIL.COM TERLANEN GEERT.GLAS@TELENET.BE KEIZERKARELFEESTENTOMBEEK@GMAIL.COM TOMBEEK KEIZERKARELFEESTEN.TOMBEEK.BE DRU!F, HUIS VAN DE WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME TAFELDRUIF 02 687 42 94 MARKTHAL IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM CENTRUM

WWW.DRUIVENFEESTEN.BE

DRU!F, HUIS VAN DE WWW.OVERIJSE.BE/TOERISME TAFELDRUIF DRU!F, HUIS VAN DE 0497 88 34 07 TAFELDRUIF WVANBENEDEN00@GMAIL.COM OVERIJSE

WWW.DESPORTVRIENDENOVERIJSE.BE

WWW.OVERIJSE.BE/OPENMONUMENTENDAG

02 657 33 20 PIPS LUPPENS ONTMOETINGS­ 02 687 42 94 CENTRUM DEN TURF IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM MALEIZEN

0473 93 99 01 KENNY.ERICX@EVDW.BE

DRU!F, HUIS VAN DE WWW.FLANDERS2021.COM TAFELDRUIF DRU!F, HUIS VAN DE GEERT.GLAS@TELENET.BE TAFELDRUIF

ZO 25/9/22

FIETSTOCHT NAAR MALEIZEN

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

ZO 2/10/22

OUDER-KIND KNUTSELATELIER

CREATELJEE

ZO 16/10/22

DAG VAN HET ZONIËNWOUD

STICHTING ZONIËNWOUD

JEZUS-EIK

WWW.ZONIENWOUD.BE WWW.DENBLANK.BE

ZO 16/10/22

WANDELING JEZUS-EIK NAAR ROOD KLOOSTER

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

DE WOUDPOORT JEZUS-EIK

ZO 20/11/22

HERFSTWANDELTOCHT IN HET ZONIENWOUD

IJSETRIPPERS

GC DE BOSUIL

02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

ZA 17/12/22

WINTERMAGIE

HET LOKAAL BESTUUR OVERIJSE

MARKTHAL

WWW.OVERIJSE.BE

HET HELE JAAR DOOR VAN 10U00 TOT 16U00

OPEN KERKENDAGEN

NETWERK OPEN KERKEN VZW

OVERIJSE

02 688 07 56 PIET VAN SAN PIET.VAN.SAN@TELENET.BE

Meer activiteiten via www.overijse.be/activiteiten

Algemene voorwaarden groepsuitstappen Overijse • Groepen bestaan minstens uit 20 personen. • De reservaties gebeuren schriftelijk en tenminste 14 dagen voor het bezoek. • Het definitief aantal deelnemers dient minstens 14 dagen vooraf en schriftelijk opgegeven te worden. • Annuleren kan kosteloos tot en met 10 dagen of meer voor het bezoek. • Eten en drank worden ter plaatse afgerekend door de verantwoordelijke van de groep. De hele groep kiest voor hetzelfde menu, met uitzondering van allergieën. Voor de buschauffeur en gids worden een gratis maaltijd voorzien. • De uitstappen gebeuren steeds met eigen vervoer. • Wij worden graag op de hoogte gesteld indien andersvaliden deelnemen aan de uitstap. • De gepubliceerde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen en voorwaarden, zoals die bekend waren tijdens het samenstellen van de programma’s. Zij kunnen onder­ tussen gewijzigd zijn als gevolg van prijsverhogingen door derden.

• De betaling van de uitstap gebeurt na ontvangst van de factuur. Op de totale kostprijs rekenen wij 5 euro administratieve kosten aan. • Lokaal bestuur Overijse is enkel bemiddelaar en kan niet verantwoor­ delijk gesteld worden voor eventuele tekortkomingen vanwege de cliënt en/of de dienstverlening. • De gidsen en lokaal bestuur Overijse zijn niet verantwoordelijk voor on­ gevallen tijdens de rondleiding. • De groepsverantwoordelijke ontvangt na het bezoek een evaluatiefor­ mulier. Ondanks alle inspanningen en zorgen kunnen er toch nog mis­ verstanden ontstaan. Omdat wij de kwaliteit van onze groepsuitstappen voortdurend willen bewaken, vragen wij je vriendelijk om het evaluatie­ formulier in te vullen en ons terug te bezorgen.

Meer info www.overijse.be/toerisme