Pittig Overijse - toeristisch magazine 2018

Page 1

TOERISTISCH MAGAZINE | EDITIE 2018 WWW.OVERIJSE.BE

Pittig

Overijse

EEN FIETSTOCHT BOORDEVOL AFWISSELING

Met de e-bike langs de IJse P4

SERRISTENWANDELING

Tussen druiven en perziken in Eizer P22

GROEPSUITSTAP

ERFGOEDWANDELING

De tafeldruif op haar best

Een glorierijke geschiedenis

P8

P16


WAVER

Bereikbaarheid Overijse Met de wagen 1. Volg de E411 richting Namen. 2. Neem afrit 2 (Jezus-Eik/Hoeilaart). 3. Sla linksaf over de brug en volg tot aan de kerk. 4. Aan de kerk sla je rechtsaf en volg je de Brusselsesteenweg richting het centrum.

Met het openbaar vervoer VERTREK VANUIT BRUSSEL

· Trein tot station Brussel Centraal · Trein tot station Groenendaal · Halte Groenendaal station - bus 395 (Leuven station) of 830 (Overijse of Zaventem) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT LEUVEN

· Trein tot station Leuven · Halte Leuven station Perron 10 - bus 395 (Hoeilaart) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT WAVER

· Trein tot Waver station · Halte Waver station - bus 341 (Etterbeek) tot halte Overijse Kerk

Toeristische informatie Dienst Toerisme (De Vuurmolen) Begijnhof 17 3090 Overijse Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Feestdag

Dru!f, huis van de tafeldruif (toeristisch onthaal) Waversesteenweg 2 3090 Overijse van 1 april tot 31 oktober

8u00 tot 12u00 en 14u00 tot 16u00

gesloten

8u00 tot 12u00

13u00 tot 17u00

gesloten

10u00 tot 18u00

Contact: 02 785 33 73 – toerisme@overijse.be – www.overijse.be

COLOFON

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER College van burgemeester en schepenen, Dieter Vanderhaeghe (gemeentesecretaris) en Inge Lenseclaes (burgemeester), Begijnhof 17, 3090 Overijse | TEKST Sterk (Schrijfbedrijf) | REDACTIE Gemeente Overijse | FOTOGRAFIE Mark Timmermans, Michel Van Mullem, Lynn Debecker | ONTWERP Abeloosdesign | DRUK Albe De Coker


Beste lezer Onze doelstellingen als Druivenambassadeurs? Heel wat! Maar in de eerste plaats gaat het om ‘goesting’ geven, banden smeden en deuren openen. We wonen op een unieke plek én hebben een uitzonderlijk kwalitatief product in huis. Dat willen we met onze streekgenoten delen. Soms staan we er zelf nog paf van hoeveel nieuwe inwoners onze druivencultuur niet kennen. Die nieuwe -maar ook ‘oude’- streekgenoten willen we heel graag ‘goesting’ geven. Om naar buiten te gaan en te ontdekken. Om te proeven van de druiventeelt. Om zich uit te leven langs fietsknooppunten en MTB-routes. Om te genieten in de vele prachtige natuurgebieden. Zoals de Doode Bemde bijvoorbeeld. 250 hectare puur natuur! Fiets ook eens voorbij de grenzen van de Druivenstreek tijdens een tocht langs IJse en Dijle (p. 4). Of maak een wandeling tussen serristenwoningen in Eizer (p. 22) en ontdek er naast de druivenook de perzikenteelt. Snuif je graag wat cultuur op? Genoeg te beleven hier! In de gemeenten en de culturele centra heb je de evenementen maar uit te kiezen. Als Druivenambassadeurs smeden we ook banden. Zo willen we de contacten met druiventelers verder aanhalen. Zij zijn immers de hoofdrolspelers van onze regio.

Wil je trouwens graag zelf een serrist bezoeken? Check hun gegevens op p. 31. Maar weet je al dat onze contacten veel verder reiken dan Overijse en de Druivenstreek? We treden naar buiten en we netwerken om de streek en haar product steeds verder te promoten. Ook dat staat hoog op onze prioriteitenlijst. Daarom houden we de contacten met onze verbroederingsgemeenten graag warm en intens! En gaan we de komende maanden onze regionale troeven verder uitspelen op beurzen over streekproducten, tuinbouw, toerisme of horeca. Wij zijn niet alleen ambassadeurs van de Vlaams-Brabantse tafeldruif, maar ook van de mensen, de druivengemeenten en organisaties. Die willen we in de kijker zetten. En voor hen openen we deuren: naar samenwerkingen, sponsors of logistieke mogelijkheden. Ons ambassadeurslint helpt ons daar verrassend vaak bij. Ambassadeur zijn van zo’n unieke regio en zo’n buitengewoon product: da’s echt tof! We blijven ons de komende maanden onvoorwaardelijk inzetten om deze fantastische streek verder in de kijker te zetten en nationaal sterker te maken. Gert Kumps en Mieke Van Overbeke Druivenambassadeurs

Inhoud GROEPSUITSTAPPEN Met de e-bike langs de IJse De tafeldruif op haar best Tussen pot en pint

4 8 10

ALGEMENE BEPALINGEN GROEPSUITSTAPPEN

12

LEEF JE UIT IN OVERIJSE

13

DRUIVENFIETSROUTE

14

ERFGOEDWANDELING

16

TUSSEN DRUIVEN EN PERZIKEN

22

UITGELICHT: Holle weg

26

OVERNACHTEN IN OVERIJSE

28

STREEKPRODUCTEN

30

ACTIVITEITEN

32

#pittigoverijse

instagram: gemeenteoverijse facebook: gemeenteoverijse

PITTIG OVERIJSE - VOORWOORD DOOR DE DRUIVENAMBASSADEURS - 3


Uit in groep… met de bende van … De dienst Toerisme van Overijse stelde een leuke waaier groeps­ uitstappen samen. In het aan­ bod onder meer een bezoek aan een druiventeler, een stevige fietstocht of een pittige wan­ deling in het Zoniënwoud. Of streek­ producten en hun histo­ rische achtergrond ontdekken. Al onze gidsen kennen de Druiven­ streek van voor naar achter… én terug. Zij nemen je mee naar de merkwaardig­ ste monumenten en de meest idyllische plekjes van de streek. Boeiende en gezellige uitstap­ pen gegarandeerd! Tegen een prima prijs-kwaliteitsverhou­ ding. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Uit in groep in Overijse? Graag! En die leuke bende? Die breng je toch gewoon zelf mee.

Groepsuitstap boeken? Contacteer de dienst Toerisme via toerisme@ overijse.be of 02 785 33 75. De voorwaarden vind je op pagina 12.

Met de e-bike langs de IJse

EEN FIETSTOCHT BOORDEVOL AFWISSELING IN DE DRUIVENSTREEK

Overijse is een prima uitvalsbasis voor ferme fietstochten binnen en buiten de grenzen van de Druivenstreek. Een aanrader? Trap eens door de schilderachtige Druivenstreek naar Leuven. Acht enthousiaste medewerkers van het OCMW van Gent nemen je alvast op sleeptouw voor een gevarieerde fietstocht.

4 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP MET DE E-BIKE LANGS DE IJSE


Op weg met Willy Een strakblauwe hemel, een luchtig briesje en een zonovergoten septembernamiddag: de omstandigheden voor een fietstocht naar Leuven zijn optimaal. De dames en één heer van het Gentse OCMW hebben er duidelijk zin in. “We bezochten enkele woonzorgcentra tij­ dens een korte studiereis. Onder meer het schitterend gerenoveerde sanatorium van Tombeek, nu Residentie Tombeekheyde. En daar knopen we heel graag een sportief en cultureel uitstapje aan vast.” Zuid-Dijleland kent enkele stevige glooi­ ingen. Dat weten Elke, Els, Evelien, Karin, Koen, Lincy, Sofie en Vicky wel. Maar ‘fiet­ sen op karakter’ is niet nodig deze keer. De elektrische fietsen staan, netjes in het gelid, te blinken aan de Vuurmolen, het startpunt voor een namiddag fietsen onder de kundige leiding van gids Willy. Fiets huren? Neem zeker contact met de dienst Toerisme in de Vuurmolen.

Naar het Terlanenveld Even doortrappen om het kleine colletje van de Grotstraat te bedwingen: Vicky is nu al blij met die e-bike – en zij niet alleen. Bo­ venop de heuvel staat, stevig neergepoot, een pronte vierkantshoeve in een voorma­ lig kasteeldomein: het Hof te Bisdom. Ze troont statig boven het landschap uit. Met een beetje fantasie zie je er de adellijke da­ mes en heren flaneren over hun landerijen.

Even later geniet je voluit van prachtige vergezichten over de uitgestrekte velden op het Terlanenveld: een open vlakte tussen Overijse en Huldenberg.

sen Meerdaalwoud en Heverleebos. Samen met het Zoniënwoud vormden die bossen ooit het uitgestrekte Kolen- of Kolenbran­ derswoud, waar houtskoolwinning centraal stond. De tocht voert langs restaurant Spaans Dak naar de 17de-eeuwse kapel van het Zoet Water. Vlakbij de kapel borrelt de Minne­ bron op, een van de talloze bronnen in het

“Op het einde van de Tweede Wereldoor­ log richtten de geallieerden hier een groot krijgsgevangenenkamp op. 72.000 Duitse krijgsgevangenen, onder wie de latere No­ belprijswinnaar Heinrich Böll, verbleven er in tenten en barakken,” weet Willy. Naar de herkomst van de naam van het verderop gelegen vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, moeten we niet lang zoeken.

Nederzetting aan het water Vlotjes doorbollen over de vlakke baantjes op het plateau: dat is echt ‘op souplesse rijden’. “Vergeet niet rond te kijken,” roept Willy achterom. En inderdaad, de stralende herfstzon zorgt voor een extra weids uit­ zicht. De zachte golvingen van de Druivenstreek voeren de fietsers in sneltreinvaart heuvel­ afwaarts. De groep sjeest Neerijse binnen. Zo op de fiets merk je heel goed hoe Neer­ ijse aan zijn naam kwam: een nederzetting ‘onderaan de IJse’.

Moeras wordt vijver De vijvers van het vroegere moerasgebied Zoete Waters liggen er rimpelloos bij, een handvol eenden dobbert vreedzaam in de namiddagzon. Je fietst hier in de vallei tus­

KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN STEENBERGEN

Overijse-Leuven (23,4 km)

40 → 26 → 6

7

4

5

0,5 km 2,2 km 2,1 km 2,3 km 2,2 km

80 → 79

2 km

Leuven-Overijse (22,9 km)

10

74

15

13

2,6 km 0,4 km 1,6 km

→ 4 km

2

3

2,1 km 3,4 km

0,5 km 2,5 km

1

→ 3 km

76

70

75

74

10

1,5 km 1,6 km 0,4 km 2,6 km

Neerijse kerk → Brouwerij De Kroon → aan de IJse rechts LF6 Vlaanderen fietsroute nemen tot frituur Meander → rechts afslaan op Elzasstraat tot verkeerslichten

27

4 km

40

4,5 km

Opgelet! Door werken aan het fietsnetwerk in het voorjaar kunnen sommige knooppunten ontbreken op de route. Volg dan de bewegwijzering naar het volgende knooppunt.

TIP: Speciale wensen? Een extraatje? Fietsen of wandelen in groep? Een stevige tocht of liever wat minder? Bespreek het met de dienst Toerisme. En stel je groepsuitstap samen op maat van je groep.

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP MET DE E-BIKE LANGS DE IJSE - 5


DE MINNEBRON

gebied. Bedevaarders baden er bij het Mariabeeldje aan de bron om te genezen van de ‘hete koorts’, waarmee de ongezonde, moerassige omgeving kampte. Willy strooit de weetjes, jaartallen en fei­ ten kwistig in het rond. Of we wisten dat het Spaans Dak vroeger deel was van het slot van de heerlijkheid Steenbergen? Of dat de grootvader van arts en anatoom Andreas Vesalius er ooit woonde? En dat we de Hertog van Arenberg wel dankbaar mogen zijn dat hij de kapel in handen kreeg. Hij liet de vijvers uitgraven en de pa­ den in de omgeving aanleggen. Die ingreep maakt het hier nu nog tot een aantrekkelijk recreatiegebied.

Van het zuiverste water En wisten we trouwens dat we het water van de Minnebron écht mogen drinken? Willy troont de fietsers mee tot vlak bij de bron. Een vriendelijk hellend bospad leidt naar

een slakkenhuisvormige muur: het bronwa­ ter borrelt er murmelend vanuit de helling richting daglicht. “Proef gerust,” moedigt Willy aan, “hier stroomt het zuiverste, gecontroleerde drinkwater naar buiten.” Een dame staat inderdaad vele flessen te vul­ len aan de bron. Lincy, Elke, Evelien, Sofie en Karin nemen een gulle teug. Het gaat gezwind richting Leuven. Het tempo is strak, maar dat halen de Gentse fietsers met de vingers in de neus. “Die e-bike is echt wel handig,” lacht Els. “Ons gezin heeft al heel wat fietsvakanties in de benen. Niet elektrisch welteverstaan. Maar misschien ga ik toch overstag na deze tocht.”

Kasteel van Arenberg De groep houdt halt bij het Arenbergkas­ teel dat in de 16de eeuw uitgroeide tot een renaissanceslot. Hertog Karel III van Croy legde de basis voor het indrukwekkende kasteelpark: een bezoekje meer dan waard. Later kwam het kasteel in handen van de hertogen van Arenberg. Deze adellijke fa­ milie woonde er tot de Eerste Wereldoor­ log, waarna de gronden werden geconfis­ queerd door de staat en later verkocht aan de Leuvense universiteit. Die bouwde er een wetenschapscampus uit. Willy neemt de Gentse fietsers even mee voor een snelle blik binnen de kasteel­ poort. “Razend interessant allemaal en hier valt nog zo veel over te vertellen. Dat is voor een andere keer. Nu, op naar Leu­

HET ARENBERGKASTEEL 6 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP MET DE E-BIKE LANGS DE IJSE

ven!” Willy herinnert ons wel nog snel aan de stichting van de KU Leuven in 1425. Dat maakt de Alma Mater tot een van de oudste universiteiten van Europa.

De langste toog “We naderen Leuven,” merken de OCMW-collega’s aan de vele fietsende studenten rond het ‘Sportkot’, de faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen. Ze laveren behendig tussen de uitgelaten groepjes studenten door en over de kas­ seien van het prachtige Groot Begijnhof. De fietsen worden gestald in de ruime fietsen­ parking aan het Rector De Somerplein. Enkele van deze Gentenaars hébben wat met Leuven: de schoonvader van de éne stond op de barricaden in het roemruchte jaar ‘68, de andere had een Leuvens lief en Koen dronk er tijdens de studententijd al eens een pintje op de Oude Markt. En daar kuiert de groep nu net heen. Zoveel cafés en restaurantjes op een rij! Die Oude Markt wordt niet voor niks de langste toog van Europa genoemd. De Kroegberg, het straatje dat vlak naast het caféterras loopt, werd ook wel eens het ‘Schijtbergske’ genoemd. Dank je, Willy, we weten genoeg! “Ook Overijse heeft een link met de uni­ versiteitsstad. Humanist en Overijsenaar Justus Lipsius trouwde na een bezoekje aan zijn vroegere kotbazen, met de kotma­ dam die intussen weduwe was geworden.” vertelt Willy naast het Fonske. Het beeldje


staat er onverstoorbaar bij en laat ook deze wijsheid gestaag in zijn hoofd stromen.

De torens van Neerijse Waar is Willy? Die is alweer op de fiets gesprongen, de rest van de groep in zijn kielzog. Binnen de kortste keren laten de fietsers de stadsdrukte achter zich. Ze trappen via Egenhoven de velden in richting Neerijse. Rechts is het uitkijken over de vallei van de Voer en links over de vallei van De IJse. “Kijk nog even achterom!” roept Willy. “Je ziet de Imec-toren nog heel lang staan.” Daar komt de kerk van Neerijse alweer in het vizier. Opvallend: zo’n kerk met twee torens. Daarover doen heel wat verklaringen de ronde. Willy weet er leuke anekdotes over te vertellen. De meest voor de hand liggende verklaring? De kerk was oorspronkelijk bedoeld voor Neerijse én Huldenberg en beide dorpen eisten hun eigen toren op. “Hier vlakbij ligt natuurreservaat de Doode Bemde,” wijst Willy nog op een bordje. “Maar dood is het natuurgebied allerminst. Het gaat hier om meer dan 250 hectare puur natuur!” De groep fietst langs Brouwerij De Kroon. “Tip voor een volgende uitstap!” lacht Willy.

DE TORENS VAN NEERIJSE

De dood of de gladiolen In een laatste rechte lijn gaat het langs het IJsepad en de Dreef weer naar de Vuurmolen. Ondanks de e-bikes zit de tocht in de kuiten. “Gaan we in deze laatste etappe voor de dood of de gladiolen?” Deze groep kiest resoluut voor de gladiolen en perst er dus nog een laatste sprintje uit. “Een superafwisselende tocht!” luidt het verdict. “Vlakke hoogtes met grandioos uitzicht, schaduwrijke bospaden, een bruisende stad, de natuurpracht van de Dijlevallei. Allemaal verenigd in één tocht. Een echte aanrader.”

PRAKTISCH PRIJZEN Via de dienst Toerisme kan je de gids boeken en (elektrische) fietsen huren. Prijs gids (hele dag): 125 EUR Prijs gewone fiets: 11,50 EUR Prijs E-Bike: 20 EUR Bij deze groepsuitstap zijn er geen maaltijden of consumpties voorzien.

NATUURGEBIED DE DOODE BEMDE PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP MET DE E-BIKE LANGS DE IJSE - 7


De tafeldruif op haar best PROEVEN VAN EEN REGIO MET PIT

In de Druivenstreek vind je gegarandeerd je gading als je een vleugje cultuur wil opsnuiven, een stevige wandeling wil maken of enkele kuitenbijters wil temmen. En dat is helemaal het geval als je je ook wil verdiepen in de geschiedenis van de tafeldruif. Dat is immers hét streekproduct bij uitstek. Overijse, in het hart van de Druivenstreek, vormt de geknipte uitvalsbasis voor een verkenningstocht in groep. De groepsuitstap ‘Tafeldruif’ neemt je mee op ontdekking.

8 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TAFELDRUIVEN


Een huis voor de tafeldruif Sinds Felix Sohie in 1865 de eerste serre bouwde in Hoeilaart is de Vlaams-Bra­ bantse tafeldruif een product met naam en faam, gesmaakt in binnen- en buiten­ land. In de topjaren voerde de stoomtram gestaag druiven van Overijse naar Groe­ nendaal en vandaar naar Brussel en ver­ der Europa in. Zelfs in de Verenigde Staten kwamen de tafeldruiven op tafel. Hoe de tafeldruif voorspoed en welstand bracht in de Druiven­streek, kom je te we­ ten in Dru!f, het huis van de tafeldruif. Ook de bittere tegenslagen worden er belicht: verwoestende hagel­ buien, economische crisis, energie­crisissen en de komst van de Zuid-Europese druiven. Met zijn interactieve tentoon­stelling is het huis van de tafeldruif een ideaal startpunt voor een dagje Druivenstreek.

Druiven eten én drinken

DRUIVENSERRES EN WIJNKELDER SONIËN

Per fiets, te voet of met de bus Na een middagmaal met streekproducten ben je klaar om een namiddag actief de streek te ontdekken. Fietsen, wandelen of een busrondrit? Wat je ook kiest, elke optie neemt je mee naar interessante plaatsen en naar het prachtige groen van de Druivenstreek. Voor de fietstocht is het verzamelen geblazen aan De Woudpoort. Gids Willy neemt groepen tot dertig personen mee op fietstrip in de Druivenstreek. Van Overijse naar Hoeilaart langs de oude spoorlijn? Of een tochtje in het teken van de tafeldruif? Je ontdekt gegarandeerd de mooiste histo­ rische plekken en gebouwen. En… het glooi­ ende landschap natuurlijk! Heuvel op, heu­ vel af: lekker doortrappen en puur genieten! Onderweg ontdek je ook het indrukwekken­ de Zoniënwoud, dat uitgestrekte en betove­ rende woud aan de rand van Brussel. Met je hoofd in je nek zie je pas goed hoe machtig de kruinen van de beuken zijn. In elk sei­ zoen een schitterend schouwspel! Trek je liever je stapschoenen aan, kies dan voor een wandeling in het spoor van de tafeldruif. Die leert je stap voor stap meer over tafel­druif en teler, terwijl je ge­ niet van de natuur in en om Overijse. Veel van de streek zien terwijl je koninklijk wordt rondgereden? Check dan in op een busrondrit door de streek. Onderweg kan je één van de vele leuke locaties in de streek bezoeken. Wat kiest jouw groep: orchideeënkwekerij Cymbiflor of liever de Onze-­ Lieve-Vrouwkerk? Of ga je voor een bezoekje aan het oude gemeentehuis of toch maar een wandelingetje aan het meer van Overijse-Genval. Keuze genoeg in de Druivenstreek.

ONZE-LIEVE-VROUWKERK JEZUS-EIK

PRAKTISCH PROGRAMMA HELE DAGTRIP 9u30 Bezoek aan Cymbiflor met koffie en gebak 11u45 Bezoek aan Dru!f, huis van de tafeldruif 13u00 Menu A Slaatje met geitenkaas in bladerdeeg en Royaldruiven · Rollade van kalkoen met een druivensausje en kroketten · Yoghurt en druiven uit eigen streek met een crumble Menu B Soepje van waterkers uit de IJsevallei · Brabantse koekoek met gekarameliseerd witloof, kroketjes en een sausje van fruit­jenever uit de Druivenstreek · Kaastaart uit Overijse 14u30 OPTIE 1 - WANDELING IN HET SPOOR VAN DE TAFELDRUIF OPTIE 2 - BUSRONDRIT DOOR DE DRUIVEN­ STREEK Mogelijkheden tijdens de busrondrit: bezoek aan Onze-Lieve-Vrouwkerk Jezus-Eik, Lindenhof (2,00 EUR), oud gemeentehuis. 16u45 Bezoek druivenserre en wijnkelder Soniën met degustatie of Bezoek druivenserre en streek­­pro­ducten­­­­ winkel Van Camp met degustatie 18u15 Einde dagtrip

© LANDER LOECKX

© VLADVDK

Vandaag is de tafeldruif in ieder geval springlevend. Ze kreeg dan ook een offi­ ciële erkenning door Europa met een Be­ schermde Oorsprongsbenaming (BOB) en ze wordt volop gegeten én verwerkt in al­ lerlei lekkernijen. Die proef je onder meer bij Druiven en Wijnkelder Soniën. Daar kan je niet alleen tafeldruiven eten, maar ze ook drinken. Soniën staat immers be­ kend om zijn druivensappen, schuimwijn en wijnen, gemaakt van lichtbeschadigde druiven of marktoverschotten. Pips toont je vol trots de wijnkelder terwijl hij de schuimwijnflessen handig een kwartslag draait. Bovengronds neemt broer Flup je mee naar de serres voor een boeiende uit­ leg over de sappige kwaliteitsdruiven met biogarantie. Ook bij Druiven Van Camp kan je terecht voor dikke, zoete trossen Ribier, Leopold III, Muscat d’Alexandrie en Baidor. Erik Van Camp leerde de stiel van oudere serristen en teelt nu tafeldruiven op biologische wijze. In de winkel met streekproducten staan nog veel meer lekkernijen uitgestald:

kraakverse groenten en fruit, heerlijke streekbieren, geurige wafels en speculaas. En er is bovendien tijd voor een gezellige babbel.

PRIJS PER PERSOON DRUIVENSERRE EN STREEKPRODUCTENWINKEL VAN CAMP

Met menu A: 45,00 EUR Met menu B: 41,00 EUR

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TAFELDRUIVEN - 9


Leven in de brouwerij UITGETEST: HELE DAGTRIP ‘TUSSEN POT EN PINT’ Uiteraard kennen we Overijse als druivengemeente. Minder bekend is haar rijke biertraditie. Daarover weet gids Willy ons alles te vertellen. In zijn verhaal staan druiven vandaag niet in de schijnwerpers, maar wel de amberkleurige tripel, Prins van Horne. De brouwers van de biervereniging Vryheytscamme gaan mee op pad. Met zoveel pure passie voor het bier wordt de bierwandeling wel heel bijzonder.

Een prins met karakter

SINT-MARTINUSKERK

In de Sint-Martinuskerk maken we al meteen kennis met het prinsengeslacht van Horne. Dat gaf zijn naam aan het eerste bier van biervereniging de Vryheytscamme. Drie gene­ raties prinsen van Horne kent Overijse. Ze liggen begraven in de crypte van de kerk, aange­ duid door een grafsteen op het koor. “Bekijk straks even het etiket van zo’n Prins van Hornebier,” raadt Willy ons aan. “Ambrosi­ us, de vader van de eerste prins van Horne, staat erop afgebeeld. Mét een zwart balkje over zijn ogen. Hij werd beschuldigd van hoogverraad aan de Spaanse koning. Niets om trots op te zijn, toch?” We begrijpen meteen waarom Ambrosius van Horne liever incognito blijft. En we kij­ ken er al naar uit om straks het bier te degusteren.

Over mout, hop en gerstenat in de Druivenstreek PRINS VAN HORNE

Wel vier brouwerijen telt Overij­ se op een bepaald moment. Eén ervan is de Vryheytscamme, of de brouwerij (camme) van de gemeente (Vryheyt). “Die oude

10 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT

brouwerijen zagen er heel an­ ders uit dan nu,” weet Willy. “Bier brouwen gebeurde als ne­ venactiviteit bij boerderijen en een brouwerij was vaak een be­ hoorlijk grote site.” Willy loodst de groep via het bekoorlijke Fezelarenstraatje en langs de IJse naar de vroegere brouwerij Lootvoet. Nu zien we er een residentie met lofts, maar de site van de voormalige brouwerij etaleert trots haar links met de geschie­ denis. De oude brouwketel, de slingerende hopranken op de ramen van het vroegere brouwershuis en het verhoogde puntdak, met openingen, boven het koelschip. “Zo kon de wort afkoelen en vonden de wil­ de gisten hun weg. Die spontane gisting leverde de typische geu­ zes en lambiekbieren op.” Brou­ werij Lootvoet is echt een parel aan de kroon van de Belgische biercultuur. Wist je trouwens dat er tot in 1977 Leffe gebrouwen werd in Overijse? Dat gebeurde dankzij een samenwerking tus­ sen de abt van de abdij van Lef­ fe en brouwer Albert Lootvoet. We kuieren langs het Brouwers­ hof naar het Begijnhof waar we


nog even halt houden bij de oude brouwerij De Page. Het koelschip… dat herkennen we intussen.

Vlaamse klassiekers Dorst hebben we ervan gekregen. Aperitieven doen we met een Prins van Horne. “Echt een uniseks bier,” lacht uitbater James van taverne Den Bonten Os. “Vrouwen houden van de licht zoete toets en mannen lusten zijn stevige karakter. We degusteren de amberkleurige tripel van hoge gisting, gebrouwen op basis van drie moutsoorten en twee hopsoorten. Samengevat: een pittige persoonlijkheid met een alcoholgehalte van 7,9%. Niks om je voor te schamen hoor, Ambrosius! “Natuurlijk is dat stoofvlees om duimen en vingers af te likken, je proeft de Leffe toch?” Het gaat er vrolijk aan toe tijdens

het middagmaal in Den Bonten Os, centraal gelegen aan de kerk in het bezoekerscentrum Dru!f. En we horen hoe vijf vrienden met een voorliefde voor bier in 2012 de vereniging ‘Vryheytscamme’ oprichtten. Met bier op basis van eigen recepten brachten ze letterlijk weer leven in de brouwerij.

Bier proeven bij de buren Na de middag gaat het richting Neerijse. Op een boogscheut van Overijse nestelt zich daar brouwerij De Kroon vlakbij de IJse. Gids Gert strooit de tips en weetjes over het brouwproces en over brouwerij De Kroon kwistig in het rond. “Eén ding moét je vandaag onthouden,” drukt hij ons op het hart. “Bier is gezond! Vroeger was het veiliger dan het vaak vervuilde water. Bier werd namelijk gekookt én gefilterd.” We ruiken de citrusachtige geur van de hop, belanden via de ‘zatte trap’ onder het dak bij het koelschip en Gert vertelt met veel vuur hoe de Duitse bezetter de koperen ketels opeiste. Hoe het komt dat de Duitsers de oorlog verloren? Daarover vertelt deze gids je alles. Met een hele dikke knipoog! Op je rondleiding in de brou-

werij leer je meer over putsels en onderputsels, over roer- en stookgaffels en hoe oude gebruiken en nieuwe technieken verenigd worden. Tegenwoordig voltrekt het brouwproces zich in een nieuwe brouwerij met afgesloten ketels. “Of die befaamde wilde gisten dan nog wel een kans krijgen?” vragen we ons af. Maar dat gaat Gert ons niet aan de neus hangen. Brouwgeheim! We sluiten de dag af met een degustatie van de heerlijke bieren van de brouwerij. De authentieke Super Kroon, gebrouwen naar authentiek recept. De robuuste Delvaux, een speciale blondine met uitdagende citrustoetsen. Of de dorstlesser Job, het ‘eigen’ bier van brouwer Freddy Delvaux, ‘de beste neus van België’. Hoeft het nog betoog dat brouwerij De Kroon een uniek adres is voor wie van speciaalbieren houdt?

BROUWERIJ DE PAGE

Geen klein bier, dat brouwersverleden van de Druivenstreek!

BROUWERIJ LOOTVOET

PRAKTISCH PROGRAMMA HELE DAGTRIP 9u30 Koffie 10u30 Bierwandeling door Overijse centrum 12u30 Soep, stoofpotje met donkere Leffe, chocomousse en koffie. Tijdens het middagmaal kan je een Prins Van Horne drinken (prijs van 4 EUR is niet inbegrepen) 14u15 Rondleiding in Brouwerij De Kroon in Neerijse met een degustatie van bieren uit de brouwerij. 16u30 Einde PRIJS PER PERSOON 41,00 EUR

Fietsverhuur mogelijk op aanvraag. DEGUSTATIE BIEREN BROUWERIJ DE KROON

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT - 11


ALGEMENE BEPALINGEN Groepsuitstappen Overijse - 2018 Voor groepsuitstappen komen enkel groepen in aanmerking die uit minimum 20 personen bestaan en die tenminste 14 dagen op voorhand reserveren met het reserveringsformulier (te down­ loaden op www.overijse.be > Vrije Tijd > Toerisme > In groep). De prijzen omvatten alle dien­ sten die uitdrukkelijk in deze brochure vermeld zijn. Zij zijn ‘alles inclusief’ (gidsingen, inkom, maaltijden e.d.). Consumpties bij de maaltijden zijn niet inbegrepen. Deze prijzen zijn geldig tot eind 2018. De VVV Overijse behoudt zich het recht voor de prijs te wijzigen indien daartoe aanleiding bestaat door prijsverhoging van derden. Voor het middagmaal heeft

de groep telkens een keuze uit verschillende menu’s. Duidelijk dient gesteld dat de hele groep wel hetzelfde menu kiest. Een verschillende keuze binnen de groep behoort niet tot de moge­ lijkheden. Het vervoer dient door de be­ zoekende groep zelf te worden georganiseerd en is niet inbe­ grepen in de groepsuitstap. Wij worden graag op de hoogte gesteld indien andersvaliden deelnemen aan de groepsuit­ stap, zodoende kan de rondlei­ ding worden aangepast. Er worden geen administratiekosten aangerekend voor de reservaties. De betaling dient uiterlijk 14 dagen voor de groepsuitstap

12 - PITTIG OVERIJSE - ALGEMENE BEPALINGEN GROEPSUITSTAPPEN

overgemaakt te worden op reke­ ningnummer BE63 0014 6067 5308 – BIC: GEBABEBB van VVV Over­ ijse, Begijnhof 17, 3090 Overijse. De wijze wordt eveneens schrif­ telijk medegedeeld na reserve­ ring. Bij niet betaling is de or­ ganiserende VVV gerechtigd de geboekte tocht te annuleren. Om onnodige administratie te vermijden, moet het definitieve aantal deelnemers, net vóór de betaling van het totaalbedrag, doorgegeven worden. Wijzigingen zijn mogelijk tot en met 7 dagen vóór de dag van het bezoek. Wijzigingen, minder dan 7 dagen voor het bezoek, worden niet toegestaan. Annuleren kan kosteloos tot en met 14 dagen vóór het bezoek.

Vanaf 13 dagen vóór het bezoek tot op de dag van het bezoek of bij verzaken zonder verwittiging, wordt het totaalbedrag aange­ rekend. Alle annuleringen dienen schrif­ telijk aan VVV Overijse gemeld te worden. Als schriftelijk wor­ den e-mail en brief aanvaard. VVV Overijse stuurt steeds een bevestiging van de annulering. De VVV Overijse, noch de door hen aangeduide gidsen, kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongevallen of schade eventueel berokkend aan de deelnemers. Dit geldt eveneens voor eventuele tekort­ komingen van een partner.


Leef je uit in Overijse! Spelen of sporten? Actief nietsdoen of ontspannend actief zijn? Overijse biedt mogelijkheden zat om je helemaal uit te leven. Van atletiekpark… tot zwembad.

In de Druivenstreek kan je maar beter ‘goede benen’ hebben als je je fiets van stal haalt. De streek biedt zoveel fietsmogelijkheden dat je er vast meer dan één tochtje wil maken. Een tip? De Druivenfietsroute is ‘een must’. De brochure kan je verkrijgen bij de dienst Toerisme.

Vlij je na je wandeling of fietstocht neer op het terras van taverne Den Bonten Os. Geniet er van een verfris­ send drankje en stippel alvast je vol­ gende route uit.

In bezoekerscentrum Dru!f, het huis van de tafeldruif ontdek je het rijke verleden van de Druivenstreek in de interactieve tentoonstelling. Kinderen zijn méér dan welkom. Loop even binnen in de toeristische onthaalruimte. De toeristische ont­ haalambassadeurs helpen je op weg om de Druivenstreek in al haar glorie te ontdekken. Info en openingsuren van Dru!f, het huis van de tafeldruif: zie pagina 2

De natuur beweegt ons allemaal. Leg al spelend een tiental proeven af in het speelbos van Jezus-Eik en meet je prestaties met de dieren van het bos!

Trek met je kids zeker naar buitenspeeltuin ‘Het Meiveld’. Terwijl jij uit­ puft van je fietstocht, gaan zij uit de bol op de kabelbaan of de klimtoe­ stellen.

Terlanen is het kleinste gehucht van Overijse maar ook het groenste. Je kan er prachtig wandelen langs trage wegen, een watermolen, turfputten, vierkantshoeves, bossen en velden. Het klein Terlanenpad is een lus van 4,5 km. Het groot Terlanenpad is 7 km lang. De brochure kan je verkrijgen bij de dienst Toerisme.

Borrelen, bubbelen of baantjes trek­ ken? Met een rotvaart van de wildwa­ terbaan? Of plezant ploeteren in de waterspeeltuin met je jongste? Het Begijntjesbad biedt elke waterrat wat wils.

PITTIG OVERIJSE - LEEF JE UIT IN OVERIJSE - 13


Losrijden in de Druivenstreek IN HET ZADEL VOOR DE UITGEBREIDE DRUIVENFIETSROUTE De Druivenkoers in augustus, het veldrijden in december. Wielersportliefhebbers kénnen Overijse. Maar ook de recreatieve fietser kan zich hier helemaal uitleven. De IJsevallei en de heuvels van het Dijleland bieden voor elke fietser een leuke tocht.

TIP: Nog niet uitgefietst? Boek een dagtrip in groep en maak een fiets- of mountainbike­ tocht met een gids. Neem een kijkje op p. 4

14 - PITTIG OVERIJSE - DRUIVENFIETSROUTE


Nieuwe Druivenfietsroute

Fietsen van teler naar teler

De ‘Druivenfietsroute’ is er zo één: een unieke route om de streek te ontdekken op je stalen ros. De Druivenstreek ontvouwt zich in al haar gedaanten: glooi­ ende velden en majestueuze bossen, schilderachtige valleien en pittige hellingen die je -eens boven- belonen met weidse vergezichten.

En je bent natuurlijk pas in de Druivenstreek geweest als je haar bekendste streekproduct hebt geproefd. De fietsroute leidt je langs druiventelers waar je de trossen tafeldruiven -mét kwaliteitslabel- rechtstreeks in de serres kan uitkiezen. Verser dan dat krijg je ze niet. Plan je fietstocht dan wel tussen half juli en eind oktober. Druiven­ suiker voor onderweg? Niet nodig. In de Druivenstreek haal je je suikers rechtstreeks uit de druif.

Fietste je de Druivenfietsroute als eens eerder? Haal je fiets dan maar weer van stal! De fiets­­tocht werd namelijk uitgebreid met een tweede lus naar Hoeilaart. De route is beschikbaar in een aparte brochure, uitgegeven door Toerisme Vlaams-Brabant. Fiets je de volledige tocht, dan heb je straks 40 kilometer in de benen. Maar je kan beide lussen -elk om en bij de 20 kilometerook apart fietsen

Geef onderweg je ogen de kost op historische druiven­ locaties: authentieke serres, fiere serristen­villa’s en de oude tramhaltes voor het druiven­ transport.

Interesse? Surf naar www.toerismevlaamsbrabant.be/fietsen/fietsproducten/ druivenroute of pik een exem­plaar van de brochure op bij de dienst Toerisme.

Uitpuffen onderweg? Rustpunten en fietscafés OVERIJSE • Taverne De Met, Justus Lipsiusplein 1 • Taverne Den Bonten Os, Waversesteenweg 2 • Herberg ’t Klein Verzet, Bollestraat 1 • IJssalon en fietsverhuurpunt De Woudpoort, Brusselsesteenweg 700 • Gemeenschapscentrum de Bosuil, Witherendreef 1 TERVUREN • Eetcafé Pachthof Stroykens, Merenstraat 19 • Keizerskroon, Dorpsplein 1 HOEILAART • Nerocafé, A. Biesmanslaan 1 www.toerismevlaamsbrabant.be/fietserswelkom

PITTIG OVERIJSE - DRUIVENFIETSROUTE - 15


Een glorierijke geschiedenis ERFGOEDWANDELING IN HET SPOOR VAN DE DRUIVENTELERS

â‘£ CONINCKXHUYS

16 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING


Handelaars, heren en prinsen

Groen en gastvrij. Dat is Overijse ten voeten uit. De mooie druivengemeente kent bovendien een rijke geschiedenis: die van de druiventeelt. Van die historische achtergrond kan je voluit proeven als je je wandelschoenen aantrekt voor een erfgoedwandeling in het centrum van Overijse. De wandeling ‘Overijse anders bekeken’ toont de glorieuze geschiedenis van de gemeente in al haar facetten: van een 17de-eeuwse patriciërswoning tot een modern administratief centrum in een voormalige graanmaalderij.

In een lus van drie kilometer leidt de erfgoedwandeling je langs historisch interessante plaat­ sen in het centrum van Overijse. Je trapt af aan Den Bonten Os (Waversesteenweg 2) ②. Deze 17de-eeuwse patriciërswoning was ooit dé ontmoetings­plaats voor de handelaars en de heren met aanzien van Overijse. Van­ daag kan je er terecht in Dru!f, het huis van de tafeldruif: een interactief, kindvriendelijk én leerrijk bezoekerscentrum. Een bezoek aan Dru!f levert je tal van tips op voor een ontdek­ kingstocht door Overijse én weetjes over het rijke verleden van de Druivenstreek. Een inte­ ressante start van je wandeling. En straks kan je er opnieuw neerstrijken… op het terras van de taverne. Om te genieten van een smakelijk streekgerecht of een verfrissend drankje. Maar eerst op pad. Wandel tegenover Dru!f de trap­ pen van de Sint-Martinuskerk ③ op. Onder het koor bevindt zich de bijzondere grafkelder van de prinselijke familie Hor­ ne. Eén van de prinsen is in een wel heel originele gedaante te­ ruggekeerd naar Overijse. Die ontmoet je straks.

Onder het goedkeurende oog van een bekende Overijsenaar, taalkundige en humanist Jus­ tus Lipsius, volg je de karakte­ ristieke S-bocht van Overijse. Bovenaan het Justus Lipsius­ plein prijkt het statige gemeen­ tehuis. Ook wel gekend als het Coninckxhuys ④, naar Filips de Schone. Wil je het gemeentehuis eens bezoeken? Vraag ernaar bij de dienst Toerisme!

Lekker lang wandelen in het groen Bij het beklimmen van Solheide maak je steeds beter kennis met de glooiingen van de Drui­ venstreek en met de geschiede­ nis van de druiventeelt. Over de kasseien, langs de kerkhofmuur, leidt de route je tussen de ser­ res door. En daar torent een prachtige serristenvilla boven het landschap uit: de woning Raussens ⑤. Voorname villa’s als deze getuigen vandaag nog steeds van de welstand die de ‘glazen dorpen’ kenden. De tentoonstelling in bezoekers­ centrum Dru!f leerde je al dat Felix Sohie in 1865 de eerste serres bouwde in Hoeilaart. Dat was het startsein voor een pe­ riode van welvaart in de streek. In Overijse trekken de broers

② STARTPUNT: DEN BONTEN OS

⑤ VILLA RAUSSENS

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 17


Danhieux de teelt onder glas op gang. De serrebedrijven van de pioniers groeien uit tot florissante familiebedrijven. Na enkele jaren schitteren duizenden ser­ res op de heuvelruggen van de Brabantse druivengemeenten. Vandaag zijn het er niet meer zo veel, maar... heb je aan je fototoe­ stel gedacht? De zilveren schittering van de zon op de overblijvende serres biedt altijd een prachtig schouwspel. Je maakt gega­ randeerd fenomenale foto’s. In elk seizoen!

De helling af In de tuin van de Academie voor Muziek, Woord en Dans, het huis van Justus Lipsius ⑥, zoek je nog meer groen op (P.I. Taymans­ straat 10). Hier is het even opletten gebla­ zen: je wandelt op de binnenkoer van de muziekacademie de grote deur door. Die mondt uit in de tuin. En dan gaat het verder langs de Kardaan, een klein steegje met een groots verleden als overblijfsel van de oude vestingwallen. Op weg naar de Leeg­ heid gluur je even door het hek in de kasteelmuur van het kasteel van IJse ⑦, de residentie van de heren van Overijse. Het kasteel is nu in gebruik als schoolgebouw, maar je kan je de grandeur van het gebouw in zijn glorietijd perfect voorstellen. Op de steen bij de Kellebron, aan de voet van de kasteelmuur, zie je nog de verweerde wa­ penschilden van de prinsen van Horne.

Langs het water Maar waar is toch die IJse die haar naam gaf aan de gemeente? Je wandelt erlangs op weg naar het park Mariëndal. Je duikt het park in en zet je tochtje verder langs de grote vijver, richting cultuurcentrum Den Blank ⑪, waar je ook water hoort klate­ ren. In de Begijnhofbron ⑫ meer bepaald. Met een beetje fantasie zien we de begij­ nen hun was nog doen aan de bron. De 18de-eeuwse begijnhuisjes staan er niet meer, maar de Begijnhofkapel ⑭ kan je wél nog bewonderen. En vandaag zouden de begijnen misschien maar wat blij zijn met een zwembad ⑩ en een bibliotheek ⑬ in de buurt. Wat verder op de site reikt een imposant gebouw naar de hemel: de Vuurmolen ⑮! Aan de voet ervan ontdek je nóg meer wa­ ter in een door een bron gevoed waterbek­ ken. Dat water diende als koelwater voor de dieselmotoren van de Meunerie Stevens & Decoster, een industriële graanmaalde­ rij met stoomaandrijving. Waarschijnlijk de eerste volledig betonnen fabriek van België, gebouwd in ter plaatse gestort ge­ wapend beton. Het gerestaureerde gebouw biedt nu onderdak aan de gemeentelijke diensten. Ga er zeker eens een kijkje ne­ men tijdens de kantooruren!

De heuvelflanken van het Dijleland

Hoe rustgevend de kasteeltuin moet zijn geweest, des te levendiger ging het eraan toe in de Leegheid. Dat was ooit een volk­ se wijk waar tientallen cafés vertier boden. Mét een eigen brouwerij, brouwerij Lootvoet ⑧, die tot 1977 het bekende Leffebier brouwde. De brouwerij is omgetoverd tot een residentie met lofts. Wandel even de binnenkoer op waar de oude brouwketel fier pronkt.

Overijse ligt in het heuvelachtige Dijleland. Omhoog dus weer. Een sympathieke kas­ seiweg brengt je langs het voetbalstadion ⑯. Boven word je beloond met prachtige panorama’s over het Brabantse leemplateau en over het centrum van de gemeente. Het hoge uitkijkpunt biedt je een adembenemend zicht op de zuidgerichte heuvel­flank waar ooit honderden druiven­ serres blonken in de zon.

⑨ FEZELARENSTRAAT

⑮ DE VUURMOLEN

18 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

En dan is het tijd om langs de Loens­ delle af te dalen richting Stationsplein met het voormalige tramstation ⑰ van de Buurtspoorwegen. In de gloriejaren van de druiventeelt tufte de tram van Groenen­ daal naar Overijse om de ton­ nen hout, glas, ijzer, kolen en mest aan te voeren, die nodig waren voor de teelt onder glas. In de omgekeerde richting werden de druiven naar het treinstation van Groenendaal gebracht. Klaar voor de export! Vandaag kan je in de brasserie terecht voor een verkoelende drank of een Vlaamse klassieker. In de Sint-Martinusmarkthal ⑱ werden tot 1974 druiven verhandeld. In augustus davert de marktplaats van het feest­gedruis, want dan vieren de Overijsenaren de Druiven­ feesten. Zes dagen feest met optredens, een druivententoonstelling, stoet, wande­ lingen en fietstochten én de verkiezing van een Druivenambassadeur. Terug aan het vertrekpunt in taverne Den Bonten Os, wacht je die bijzondere Prins van Horne, een amberkleurige tripel van hoge gisting. Het is heerlijk uitblazen op de binnenkoer.


Boven word je beloond met prachtige panorama’s over het Brabantse leemplateau en over het centrum van de gemeente.

⑥ HUIS WAAR JUSTUS LIPSIUS OP LATERE LEEFTIJD VERBLEEF

④ CONINCKXHUYS ③ SINT-MARTINUSKERK

Blauw en wit goud Overijse heeft nog meer wandelplezier voor je in petto. In het druivenseizoen, van juli tot oktober, kan je de erfgoedwande­ ling uitbreiden met een 6 kilometer lange groene wandellus. Deze wandeling voert je langs pittoreske plekken en idyllische landschappen in de Druivenstreek. Ze ver­ rast met fraaie natuur, bosrijke valleien en knappe vergezichten. Je ontdekt de water­ rijke IJsevallei en de holle wegen van het beschermde landschap Koningsberg. Wil je de Druivenstreek tot in je diepste ve­ zels proeven? Stap dan zeker binnen bij een serrebedrijf. Het bedrijf van serrist Ronald Vanderkelen (Groeneweg 62) is er zo een­ tje. Drie generaties al bestaat dit kleinscha­

lige familie­bedrijf. In augustus en septem­ ber neemt Ronald je met plezier mee in de serres waar de volle trossen voor het uit­ kiezen hangen. Je koopt er het blauwe en witte goud rechtstreeks uit de serre: de blauwe Royal en Leopold III met hun dikke, zoete bessen en de ambergele Baidor met zijn lichte muskaatsmaak. Dacht je trouwens dat je al het moois van de streek al had gezien? Kijk dan maar eens goed naar de verstilde schoonheid van een volle druivenserre. De kronkelige druivenranken, de weelderige trossen, het groenige, gefilterde licht dat door de drui­ venblaren valt. Pure poëzie.

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 19


ERFGOEDWANDELING 3 KM in de voetsporen van de druiventelers

. P.I

EU

TR

.

GR

.

GM

.E

LD

ST AF H

T AA

M

⑰ AN JE DE OU

AT STRA EUR MB TO

Den Bonten Os

DELLE

Bezoekerscentrum Dru!f

GIJ BE

LOENS

1.

30

EG EW IJS

EID EGH LE

SES T

EEN

OF NH

T AA TR

PEN

RS SE KEY . DE J.B

STATIO NSPLEIN

F EE DR EN OL

HUL

N

F EE

DR

TER

L EI

AT RA ST NS O I AT ST

EUDR. J.P. DI T R. D ONN ÉS

EEU WFE EST P

F HO HT RC BO

A

T AA TR NS RE LA ZE FE

TR

S VEL

HEU

W

WE EEN G ST

VE

S RIE TO

RS E

S PA

AT TRA

AAN RD KA

1. START

R DE OU

N AA TL OR FF A BR

AN LA

ER

I

JUSTUS LIPSIUSPLEIN

N

AA

NL

OR

O &H

KE IJS

HA VE

MO

DE

G WE EN

SC

G

ER

NB

E LL

EI

E ST SE

LH SO

EL SS

XS

U BR

HI

N

AA

EL

ND

RA

WA

WEG

DA N

NSSTRAAT MA TAY

GE BR .

⑪ ⑫

Sint-Martinuskerk

3.

Coninckxhuys

4.

Serristenwoning Raussens

5.

Justus Lipsiushuis

6.

Kasteel van IJse

7.

Brouwerij Lootvoet

8.

Fezelarenstraat

9.

Begijntjesbad

10.

CC Den Blank

11.

Begijnhofbron

12.

Bibliotheek

13.

Begijnhofkapel

Erfgoedwandeling (3 km)

14.

De Vuurmolen

Groene wandellus (6 km)

15.

Voetbalstadion

16.

Voormalig tramstation

17.

Markthal

G

WE

LLE

DE

NS

E LO

20 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

WEG

2.

30

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland 50 METER


EXTRA GROENE WANDELLUS 6 KM op bezoek bij de druiventeler, van juli tot oktober

Groene wandellus (6 km)

Druiven Vanderkelen Groeneweg 62

VA NO PH EM

ST

RA AT

G

G EWE EN RO

Alternatieve route

EN T

Erfgoedwandeling (3 km) 32

CL

EM

318

319

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland

P.I. TA YMAN SSTR AAT

WALR AVE

NBOS STRAAT

316

KONINGSBERG

AN

IJ

KR

AN

RA ST

AN DLA AN RL DE NE

G EU VL

FR

JEF

A KL

AN

LA

IE

AT

L ITA

UF

N

N

T AA

LAA

URG

MB

E LUX

TR

NS

AA

FR

IËLAA

BELG

AAT STR ER UT O K

SO

317 BIESMUITERLAA N

AAN UXL BEA LA M

EK

BL

AN

AT

RA

T SS

ER

RGLA

ENBE

VRON

KO RT EV EL D

DR

32

AR

EN

RA

ES TT

AT

PU

ST

AT RA ST ER UT O K

A TR

AT RA ST ER UT O K

AT

EB ER G

EN

G KLE WE I N V ELD

RAAT SST YMAN P.I. TA

KO R

M.

EG

AAN RD KA

STA F

AN LA

AD EP

IJS

EE DR

F

N AA

F RA RB DE U HO

RT FO

RL

G

WE

EN ESTW. RS

100 METER

AV

IEOR ST PA RAAT ST

E

31

OO

&H

E LD

E

TE

JUSTUS LIPSIUSPLEIN

N

I

AA

L RN

KE

. GR

AR LV KA

IJS

M

N LE OL

ID

ES

E LH

LS

UXSTR. HIE AN

SO

SE US

D

B

E

BR

RG

N AA EL ND RA A W GE BR .

F EE

R. SST ION AT ST

W

EG EW IJS

30

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 21


Tussen druiven en perziken EEN WANDELING TUSSEN SERRISTENWONINGEN IN EIZER

WONING MISEUR - DUISBURGSESTEENWEG

De smaakvolle tafeldruif ken je ongetwijfeld, maar ook perziken werden in Eizer ‘in de watten gelegd’. In 1895 startte pionier Felix Charlier (Feike Wit) met perzikenteelt onder glas. Sara, Geert en hun kinderen Marth en Rune verkennen de trage wegen van Eizer langs enkele authentieke serristenwoningen. FELIX CHARLIER ‘FEIKE WIT’

22 - PITTIG OVERIJSE - TUSSEN DRUIVEN EN PERZIKEN


Perziken troef

Deksenhoek

Sara, Geert, Marth en Rune zijn geen onbekenden in Eizer. We ontmoeten hen aan de Sint-Magdalenakerk van Eizer. “Ik ben hier geboren en getogen en de kinderen hebben hier de lagere school doorlopen. Alles ligt hier op een boogscheut van elkaar.” vertelt Sara. Ze hebben geluk, de kerkdeur staat open. In de inkomhal treffen ze een afbeelding van een wandtapijt. Het origineel meet meer dan 2 op 3 meter en hangt in het gemeentehuis van Overijse. “Het bezoek” is ontworpen door de Tervuurse kunstenaar Edmond Dubrunfaut en uitgevoerd door de befaamde manufactuur Dewit in Mechelen. Dubrunfaut kocht regelmatig druiven bij de familie Dewilder in Eizer en besloot hen te vereeuwigen met behulp van wollen draden. “Weet je trouwens waar het spreekwoord Dat is schering en inslag vandaan komt?” vertelt Geert. “Schering zijn de draden die verticaal op het weefgetouw worden gespannen. Inslag zijn de dwarsdraden.”

De Dreef leidt ons naast de Nellebeek naar een groene vallei waar schapen zich tegoed doen aan mals gras. Hier bouwde Felix Charlier zijn eerste serre. Eigenlijk was Felix een boomkweker die perzikbomen weelde­ rig liet groeien onder de glazen serres. Het gezin neemt een kijkje in een van de serres van de buren. “De geur van de perzikbloe­ sems moet heerlijk geweest zijn”, bedenkt Sara. “Voor de bevruchting van de bomen hadden de serristen bijenkasten die ze in de serres plaatsten.” Op de top van de heuvel staat nog de vil­ la van André Charlier ②, een van de zo­ nen van Felix. In vergelijking met de vorige woning is deze villa een beetje atypisch qua stijl. “Ernestine Kayaert, de vrouw van André, schakelde de Brusselse architect Allard in. Wij bezochten de tuin en villa met perzikversieringen in de gevel. Binnenin de villa zagen we mooie elementen in art-de­ co en prachtige deurklinken.” De villa is in privéhanden. Sara, Geert, Marth en Rune wonen ernaast. “In de volksmond zegt men ook wel eens Deksenhoek.

HET BEZOEK - DUBRUNFAUT

In de kerk zijn de glasramen zeker de moeite waard. Ze zijn geschonken door diverse Eizerse families. “Tijdens Open Monumentendag hebben we dezelfde wandeling gedaan. We maakten toen kennis met Felix Charlier, die in 1895 pionierde met de teelt van perziken onder glas in Eizer. Wij wonen naast zijn voormalige serrebedrijf. Net als de familie Decoster, is de familie Charlier een bekende naam in Eizer. Zoals vele andere Eizernaren waren ze actief in de perzikteelt: het roze goud als het ware.” Op de glasramen vinden we inderdaad beide namen terug. Nog een laatste weetje over de kerk van Eizer? Naar verluidt zijn de inwoners van Eizer geboren in een kerk zonder toren. Dat komt omdat er tot 1930 geen toren op de kerk stond om op kosten te besparen.

Mariënstijl Eenmaal buiten wandelen Sara en Geert en de kinderen eerst naar links, richting Duis­ burg. Vier horecazaken liggen op wandelaf­ stand van elkaar. “Eizer is dan misschien een klein gehucht van Overijse, we hebben hier goede restaurants en cafés. Ons vind je weleens in café Jokke. Een authentiek wielercafé, uitgebaat door Johan. Zeker een tip om na de wandeling een frisse pint te gaan drinken”, knipoogt Sara. Een van de mooiste serristenwoningen is de woning gebouwd door Florent Miseur (zie hier­ naast). We blijven langs de straatkant, want het domein is privé. Wit geschilderd houten vakwerk, een puntdak, erker en loggia zijn de signatuur van de Hoeilaartse architect Charles Mariën. “Loggia is een ander woord voor de mooie inkom. Het is door de op­ brengst van de teelt van perziken onder glas en later ook druiven dat zulke mooie woningen gebouwd konden worden. Tijdens het interbellum werd overal de Mariënstijl toegepast”, zegt Geert. Terug aan de kerk komen ze aan een mooie holle weg in de Bekestraat. Het gezin is duidelijk vertrouwd met de route en neemt de wandelweg, ge­ markeerd met de typische houten palen van het wandelnetwerk (nummer 324).

PERZIKEN TROEF, ZELFS IN DE DEURKLINKEN

KOESTRAAT. INITIALEN C-K (OF CHARLIER – KAYAERT)

KOESTRAAT - SERREBEDRIJF ANDRE CHARLIER

SARA, GEERT, MARTH EN RUNE PITTIG OVERIJSE - TUSSEN DRUIVEN EN PERZIKEN - 23


Strootje trek Broers André en Edmond Charlier bouwden het bedrijf van hun vader stelselmatig uit. In 1937 stond er een equivalent van 100 serres! Omdat André en Edmond niet met beide gezinnen op één bedrijf konden blij­ ven, trokken ze een strootje. Edmond trok aan het kortste eind en vertrok met zijn gezin naar de IJzerstraat.” Via knooppunt 326 en 318 kom je bij ser­ rist Ronald Vanderkelen (Groeneweg 62). Tijdens de maanden augustus en septem­ ber kan je hier de blauwe Royal, Leopold III en de witte Baidordruif kopen. “Door de import van goedkope Italiaanse perziken werden vele perzikbomen afgezaagd en vervangen door druivelaars.” Begin jaren 60 was er al meer ‘blauw’ dan ‘rood’ in Ei­ zer. Eens de Groeneweg afgedaald maakt die zijn naam meer dan waar: een tweede holle weg die uitmondt in de Ballingstraat.

In de weide Edmond Charlier bouwde hier in 1932 de woning ‘In de weide’. ③ Je kan evengoed spreken van Charlierstraat”, lacht Sara. Net zoals in Deksenhoek stonden hier ooit honderden serres met perziken en andere fruitsoorten. Edmond was in de loop der jaren zo immuun geworden aan de bijen­

steken dat hij ooit een aanval van 100 ste­ ken overleefde. Ook het verpakken van de roze vrucht was een arbeidsintensief werk. “Op een lange tafel werden de vruchten per dikte gelegd. Op de tafel lagen dekens om de vruchten niet te beschadigen. De perziken werden stuk per stuk geborsteld met een hele zachte borstel.” vertelt Sara. “Hierdoor wordt het dons verwijderd en zien ze er heel mooi uit. Dit werk veroorzaakte veel jeuk door het stof dat vrijkwam.” Volgens de dikte van de perzik werden ze samen verpakt per 5 (vijfkes) of per 6 (zeskes). Of in een kist per 8, 12, 24 of 35. Dat idee was bij Edmond Charlier gerijpt bij het bestude­ ren van een bierbak waar elk flesje ook zijn vast plaats had. De kleinere en dus minder dure perziken werden in grotere hoeveel­ heden verpakt. We nemen de Schapenweg en Lindaal naar het centrum van Overijse. In Lindaal pas­ seer je het bedrijf van Bruno Charlier met prachtige Leopolddruiven. Bruno verkoopt zijn druiven grotendeels aan marchands die de druiven voor hem verhandelen. Een­ maal in het centrum is het Geert die wel goesting heeft in een frisse pint. “Dan zijn we weg!”, lacht Sara.

HUIS ‘IN DE WEIDE’ VAN EDMOND CHARLIER MET PERZIKENBOOM

LEOPOLDDRUIVEN IN DE SERRES VAN BRUNO CHARLIER

24 - PITTIG OVERIJSE -TUSSEN DRUIVEN EN PERZIKEN


SERRISTENWANDELING 80

80

r ize Ke

end inn

f ree

80 Zaveldreef

80

Hertswegenstraat

80

80

0 10 Du is

Ri n

gl a

kla an Re ebo

bu rg se

st ee nw e

g

48 80

TERVUREN an gla Rin

aat tstr Roo

80

Ter vur e ns est een we g

80

sg ken

0,5

1,2

0,2

3

402

0,7

7

0,

Beeld ekensg atweg

10 0 2

100

80

2

i Waa

wandelroute (onverhard)

en b

5 80

erg

wandelroute (verhard)

erg enb Hor

s

4

1,

H o renbe g

1

1

niet-bewegwijzerde route

6

323

r

sta rt

wandelroute (kasseien)

Nek kede l le

tw .

401

traat lsts Hu

D uis bu rgs e

100

eg ew rd Aa

Pachthof Stroykens Merenstraat 19 3080 Duisburg

3 0,

start 2

Schonen- 403 406 boomstraat

1,4

steenweg rijse Ove

Maria Magdalenakerk Duisburgsesteenweg 3090 Eizer

rs Te

at

4 0,

80

49

a str en ur ch

80

405

10 0

start 1

aa t

404

Merenstraat

Serristenwandeling

2

tr ergs Zuerb

1

Merenstraat

atstraat

80

sta rt

0,3

lde Bee

80

47

Duisburg

10 0

46

3

0,

0,2

eg

an

ee st se

nw

80

g ur isb Du

1,9

kerk

100

uitzichtpunt

326

serrist

,2

Eizer

325

0,5

7

3 80 l daa Lin

4

321

80

80

picknickplaats

324 322 0

0,6

daal L in

at ra st

Marnixbos

kapel

4

Koe

60

0,6

1,2

eetgelegenheid woonkern

eide

drankgelegenheid

Kaal h

WANDELING TUSSEN SERRISTENWONINGEN IN EIZER

rustbank

80

320

boomgaard Ke

bosgebied

1

Sint-Katharinakerk

2

Linde

3

Aardbeien Cordemans-Van Buggenhout

4

Serristenwoning Felix Charlier

5

Serristenwoning Miseur

6

Bistro de Serrist

7

Huis ‘In de Weide’

i de he tel

100

100

© Toerisme Vlaams-Brabant

80 Groeneweg

60

318 319

e IJs

1

P.I. Ta yma nsstr aat

100

Stokkembos 60

80 Druiven Vanderkelen

2

Druiven Michel Dekerk

3

Druiven Willy De Kerk

4

Druiven Bruno Charlier

80

60

N N4

0 km

OVERIJSE

1000 m

100 60

1

100

1,4

f ee Dr

80

Basiscartografie © Nationaal Geografisch Instituut Brussel - www.ngi.be - toelating A3201

5 0,

PITTIG OVERIJSE - TUSSEN DRUIVEN EN PERZIKEN - 25Holle weg nabij kasteel Terdeck Vlakbij kasteel Terdeck ligt een verborgen parel. Een holle weg, jaar na jaar dieper uitgesleten door vele duizenden voetstappen. Het is prettig lopen in het groenige schemerlicht. Klimop slingert uitgelaten tegen de bermen op, enkele vrolijke varens in het kielzog. Aan weerszijden van de voetweg buigen bomen en struiken zich vriendelijk naar elkaar toe. Hun dichte bladerdak tempert het daglicht op het pad. Zo omarmt de holle weg zijn wandelaars. Ontvangt ze tussen zijn bermen en beschermt ze tegen fel zonlicht en regenspatten. Het is stil hier. Op het gefezel van enkele bladeren na. Een vroeg herfstblad dwarrelt traagjes naar beneden. Achter de bocht verruilt de schaduw zich voor gulle plassen zon.

PITTIG OVERIJSE - UITGELICHT - 27


Slaap op beide oren! OVERNACHTEN IN OVERIJSE

Zoveel te zien, te doen en te beleven in de Druivenstreek. Je kan er gerust meer dan één dag doorbrengen. En dan slaap je op beide oren op één van deze leuke adressen. Wil je in alle vrijheid kamperen of geniet je liever van de luxe van een hotel of heb je het graag persoonlijk in een B&B? Voor iedereen is er wat wils. Ook groepen zijn van harte welkom in Overijse.

Hotels

Vakantiewoning

• Panorama*** Hengstenberg 77 3090 Overijse Tel.: 02 687 71 98 Fax: 02 687 43 86 info@hotelpanorama.be www.hotelpanorama.be 54 hotelkamers ⋅ Restaurant Vanaf 98 EUR/nacht

• ’t Klein Verzet Bollestraat 1 3090 Overijse Tel.: 016 90 11 34 (café) Tel.: 016 28 41 (thuis) Zolderruimte met bedden, keuken, sanitair, zithoek en fietsherstelplaats. tkleinverzet@telenet.be www.tkleinverzet.vlaanderen 120 EUR/nacht (max. 5 à 6 personen)

• Soret*** Kapucijnendreef 1 3090 Overijse (Jezus-Eik) Tel.: 02 657 37 82 Fax: 02 657 72 66 info@hotel-soret.be www.hotel-soret.be 43 hotelkamers ⋅ Restaurant en welness Vanaf 130 EUR/nacht • Avalon** Waversesteenweg 329 3090 Overijse (Tombeek) Tel.: 02 688 47 88 Fax: 02 688 47 98 info@hotel-avalon.be www.hotel-avalon.be 11 hotelkamers ⋅ Restaurant Vanaf 70 EUR/nacht

28 - PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE

• Sarabande Meerlaan 172 3090 Overijse Privékamer in natuur ecolodge aan het meer van Overijse-Genval https://www.airbnb.be/ rooms/5193301 Vanaf 110 EUR/nacht


Max (27): “2000 m2 aan lokalen. Rustig gelegen met een zee van ruimte. Als jonge gast konden we altijd terecht op Kamp Kwadraat: ravotten op de speelpleinen of een overnachting met de jeugdbeweging. En nu ik zelf ‘klein mannen’ heb, houden we hier gewoon onze verjaardags- en familiefeestjes.”

Camping

In groep

Gastenkamers

Motorhomes

• Welcome** Kouterstraat 104, 3090 Overijse Tel.: 02 687 75 77 Mobiel: 0477 53 09 01 campingwelcomeoverijse@ gmail.com Open van 1 april t.e.m. 31 oktober 81 standplaatsen – 4 voor trekkers - 8 voor tenten Vanaf 13,50 EUR/nacht

• Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat Nijvelsebaan 190, 3090 Overijse Tel.: 02 686 31 30 kampkwadraat@overijse.be www.kampkwadraat.be 2 zalen (160m² en 320m²), 4 polyvalente zalen (50m²) en ingerichte keuken • Grote speeltuin en boomgaard Prijzen op aanvraag

• Green Hill Guest House Ogentroostlaan 16, 3090 Overijse Mobiel: 0477 28 00 27 greenhillguesthouse@ hotmail.com www.greenhillguesthouse.be Kamer 21m² vanaf 65 EUR/nacht Appartement 68m² met tuin Vanaf 85 EUR/nacht

• Staanplaats 1 Molendreef 45 3090 Overijse GPS 50.769595, 4.528029

• Camping Druivenland*** Nijvelsebaan 80, 3090 Overijse Tel.: 02 687 93 68 info@campingdruivenland.be www.campingdruivenland.be Open van 1 april t.e.m. 30 september 124 standplaatsen - waarvan 26 voor trekkers. Eveneens 16 plaatsen voor tenten ter beschikking Vanaf 18 EUR/nacht

• Jeugdverblijfcentrum De Hagaard Hagaard 45, 3090 Overijse Tel.: 02 310 40 48 dehagaard@chiro.be www.dehagaard.be 12 slaapzalen, residentie, 6 werklokalen, polyvalente zaal, eetzaal en 2 ingerichte keukens ⋅ Midden in het groen Volpension mogelijk Prijzen op aanvraag

• Staanplaats 2 & 3 Tulpenlaan 4 3090 Overijse GPS 50.795996, 4.487659

• Dubbele kamer in landhuis Groenendaallaan 30, 3090 Overijse Kamer in landhuis in beauxartstijl uit het interbellum https://www.airbnb.be/ rooms/11505557 Vanaf 35 EUR/nacht • 2-room set Adriaanstraat 68, 3090 Overijse Tel.: 02 311 83 85 2 privékamers voor 4 personen in woning https://www.airbnb.be/ rooms/13529595 Vanaf 33 EUR/nacht

Alle logies zijn vergund of er­ kend door Toerisme Vlaanderen. De opgegeven prijzen voor ho­ tels en gastenkamers gelden voor een tweepersoonskamer.

PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE - 29


Druiven om van te snoepen STRAFFE STREEK

Streekproducten proeven is een must in Overijse. Streekbieren, kaastaart en de Vlaams-Brabantse tafeldruif natuurlijk. Wil je echt druiven om van te snoepen? Hou op je uitstapjes in de Druivenstreek dan zeker halt bij een van de ijskarretjes of ijssalons voor huisgemaakt roomijs. In het druivenseizoen kan je er soms terecht voor een royale bol druivenijs.

30 - PITTIG OVERIJSE - DRUIVEN OM VAN TE SNOEPEN


IJs

Streekproductenwinkels

• Leemveldhof Leemveldstraat 43, 3090 Overijse 02 687 65 51

• Wijnkelder Soniën Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse – 02 657 33 20 • Druivensap • Wijnen • Aperitieven • Schuimwijn • Sterke dranken

• nICE! Stationsstraat 14A, 3090 Overijse Elzasstraat 9, 3040 Huldenberg 0477 88 27 23 • eSTee ijs Waversesteenweg 175, 3090 Overijse 0477 30 78 49 • Marc’s ijs Sint-Annastraat 40, 3090 Overijse 0472 42 44 04 • De Woudpoort Brusselsesteenweg 700, 3090 Overijse (Jezus-Eik) 02 657 07 01

Streekbier • Holar & Isca Gemeenteplein 31, 1560 Hoeilaart 0468 17 75 49 • The Drinks de Limburg Stirumlaan 13, 3040 Huldenberg 02 687 41 44 • Pralino Henri Caronstraat 20, 1560 Hoeilaart 02 657 31 00 - 0496 47 31 37

Kaastaart • Danhieux Waversesteenweg 29, 3090 Overijse 02 687 73 22 • Den Atelier Brusselsesteenweg 466, 3090 Overijse 02 657 62 21 • Guns Waversesteenweg 64 - 3090 Overijse 02 688 01 49

• Van Camp Joseph Kumpsstraat 33, 1560 Hoeilaart – 0479 54 64 03 • Streekbieren: Delvaux, De Kroon, Prins van Horne, ZigZag, Charlepoeng • Druivensap • Schuimwijnen uit de streek • Felix Gin en Ginetical • Likeuren en aperitieven van Soniën • Centho chocolates • Druivenpitbloem • De Nieuwe Serre Leon Kriegelstraat 37, 3040 Huldenberg – 016 47 21 95 • Streekbieren: Zigzag, Delvaux en Super Kroon • Druivenadvocaat en druivenconfituur • Chardonnay Meerdael • Druivenpitolie en druivenpitbloem • Likeuren en aperitieven van Soniën • Spaans Huis Warande 3, 3080 Tervuren – 02 688 12 49 • Duisburg Pompoenkoekje • Chardonnay Meerdael • Tervurobier

Serristen met thuisverkoop OVERIJSE • Filip Luppens Brusselsesteenweg 538 (Jezus-Eik) - 0474 78 22 51 Ligt op 350 m van het fietsknooppuntennetwerk • Filip en Koen Dewit Brusselsesteenweg 262 (centrum) - 0478 54 24 55 Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk • Ronald Vanderkelen Groeneweg 62 (centrum) - 0471 84 45 96 Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk • Gilbert Distelmans Terhulpensesteenweg 398 (Maleizen) - 02 688 05 00 Ligt op 400 m van het fietsknooppuntennetwerk TERVUREN • Michel De Kerk Roelandsheide 6 - 0478 55 89 38 Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk HOEILAART • Eric Van Camp Joseph Kumpsstraat 33 - 0475 54 64 03 Ligt op 150 m van het fietsknooppuntennetwerk

TIP: Overijse kent nog meer streekproducten. Lees meer over het streekbier Prins van Horne in de groepsuitstap ‘Tussen pot en pint’ op p.10 PITTIG OVERIJSE - DRUIVEN OM VAN TE SNOEPEN - 31


DATUM

ACTIVITEIT

ORGANISATIE

PLAATS

ZA 13/1/18

MASTER CHEF JEZUS-EIK

DORPSRAAD JEZUS-EIK

GC DE BOSUIL

ZO 21/1 – ZA 27/1/18 14U00 - 18U00

TENTOONSTELLING PERZIKTEELT IN EIZER

LANDELIJKE GILDE EN DORPSRAAD EIZER

ZO 21/1/18

NIEUWJAARSWANDELING IN TERLANEN

PASAR

ZA 31/3/18 – 9U45

PAASEITJESWANDELING

GEZINSBOND

MA 2/4/18

LENTETOCHT TERLANEN

IJSETRIPPERS

WO 11/4/18

DE BRABANTSE PIJL 58STE EDITIE

FLANDERS CLASSICS NV

ZO 15/4/18

BRABANTSE PIJL CYCLO

FLANDERS CLASSICS NV

ZO 22/4/18

ERFGOEDDAG KIEZEN

GEMEENTE OVERIJSE

JUNI TOT HALF SEPTEMBER

DAVIDSFONDSZOEKTOCHT

OVERIJSE-TERVUREN-HOEILAART

JUNI

START WOENSDAGAVONDWANDELINGEN

PASAR OVERIJSE

ZO 10/6/18

STAARTJE VAN DE PROCESSIE

DORPSRAAD EIZER

ZO 8/7/18

BOSUILTOCHT JEZUS-EIK

IJSETRIPPERS

VR 3/8 TOT 5/8/18

KEIZER KAREL FEESTEN

VERENIGING KEIZER KAREL

ZO 12/8/18

OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK

IJSETRTIPPERS

INFO

02 657 33 20 / PIPS LUPPENS 02 657 31 79 / GC DE BOSUIL 0497 88 57 18 EIZER KRYNE DEKOCK 02 687 65 21 TERLANEN RENE.CABIE@TELENET.BE 0472 71 62 91 GC DE BOSUIL CINDY ROELAND 02 687 42 94 DEN TURF IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM 0475 49 01 29 OVERIJSE WSC RODE SPORTIEF VZW 02 303 37 25 OVERIJSE FLANDERS CLASSICS NV 02 785 33 73 OVERIJSE MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02 785 33 73 DRUIVENSTREEK MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02 687 64 24 OVERIJSE WILLYVANBENEDEN@SKYNET.BE 0497 88 57 18 EIZER KRYNE DEKOCK 02 687 42 94 GC DE BOSUIL IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM 0479 99 48 27 TOMBEEK CENTRUM JAN VAN BRABANT 02 687 42 94 MARKTHAL IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM

Druivenfeesten VRIJ 24/8 - 29/8/18

DRUIVENFEESTEN

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

ZA 25/8/18

MARKTDAG

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

ZO 26/8/18

DRUIVENSTOET

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

MA 27/8/18

BUSRONDRIT MET ETEN SPIEGELTENT

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

DI 28/8/18

NATUURWANDELING MET ETEN SPIEGELTENT

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

WOE 29/8/18

VLAAMSE DRUIVENKOERS

SPORTVRIENDEN OVERIJSE

OVERIJSE

DOORLOPEND

DRUIVENTENTOONSTELLING DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

ZA 8/9 EN ZO 9/9/18

KERMIS JEZUS-EIK

DORPSRAAD JEZUS-EIK

DIVERSE PLAATSEN

ZO 9/9/18

OPEN MONUMENTENDAG TOMBEEK

GEMEENTE OVERIJSE

OVERIJSE

ZA 8/9 - ZO 9/9/18

OPEN SERREDAG

DE STERREDRUIF

OVERIJSE

ZO 16/9/18 10U00 - 18U00

DAG VAN DE LANDBOUW

BOERENBOND/LANDELIJKE GILDEN

SONIËN DRUIVEN DEWIT

VRIJ 21/9 - ZO 23/9/18

EIZERSE FEESTEN 2018

DORPSRAAD EIZER

DE FRAAT EIZER

ZO 25/11/18

ZONIËNTOCHT

IJSETRIPPERS

GC DE BOSUIL

ZO 9/12/18

VLAAMSE DRUIVENCROSS

SPORTVRIENDEN OVERIJSE

OVERIJSE

DRUIVENFEESTEN 2017

02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 0477 85 48 80 DE.SPORTVRIENDEN@PROXIMUS.BE 02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE 02/657 33 20 / PIPS LUPPENS 02/657 31 79 / GC DE BOSUIL 02 785 33 73 MENS&SAMENLEVING@OVERIJSE.BE FILIP LUPPENS 0474 78 22 51 INFO@DAGVANDELANDBOUW.BE 0497 88 57 18 KRYNE DEKOCK 02 687 42 94 IJSETRIPPERS@HOTMAIL.COM 0477 85 48 80 DE.SPORTVRIENDEN@PROXIMUS.BE