Page 1

r a a n ji se

r e Ov

tweemaandelijks informatieblad | september - oktober 2018

De

Stemmen op 14 oktober Opening Zuidflank

Terug naar school

+ p.13-20


t r o K n e t r spo

“Ik wil graag in beweging blijven. Maar elke week gaan sporten? Dat is moeilijk met een fulltime job en een kindje”, zegt Sarah Mousaid. “Via Overijse Sport kan ik korte lessenreeksen volgen. Vorig jaar heb ik piloxing gedaan, een combinatie van pilates, boksen en dansen. Voor vijf lessen kon ik wel tijd maken. En ik heb iets nieuws leren kennen. Dit jaar ga ik Afrofitness proberen, een mengvorm van fitness en Afrikaanse dans.” Wil jij ook van een nieuwe sport proeven? Van september tot mei kun je deelnemen aan tien initiatiereeksen voor volwassenen. Het volledige aanbod vind je op de website van de Sportdienst. Meer info? www.sporeo.be of 02 686 90 20


inhoud

04

09

Kamp Relax

met koetsier Hugo De Kock

10

Jeugdbewegingen

nieuw werkingsjaar

Digitale Week

in en rond de Bib

en verder Workshops smartphone en apps p. 4-5

Cultuurabo Druivenstreek in cijfers p. 12

Opvang Herfstvakantie p. 20

Verkiezingen p. 24-25

Vacatures p. 26

06 colofon

Overijse op Instagram p. 27

Veilig naar school tips van de Politie

+ Agenda

22

Groepsaankoop

met Johny Voners, Belpop Bonanza, Liliane Saint-Pierre,‌

inheemse planten

De Overijsenaar Verantwoordelijke uitgever: Dieter Vanderhaeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester). Redactieraad: Carmen Brankaer, Filip Tollet, Frederik Derom, Hanna Moens, Hans Verhaegen, Ilya De Roey, Kim Van Caudenberg, Eric Symons, Klaas Geers, Lynn Debecker, Jelle Persoons, Nadine Schroeders, Tim Beeckmans, Vera Hermans, Marieke Debels, Sandra Degreef, Sandra Vandenput Realisatie: www.f-twee.be. Fotografie: Anne Deknock, Johan Martens. CoĂśrdinatie: dienst Communicatie, Begijnhof 17, 3090 Overijse, 02 785 33 79, communicatie@overijse.be.


kort en krachtig Inschrijvingen BKO

Digitale Wandeling

Ook op de gemeentelijke kunstacademie gaat een nieuw schooljaar van start. De eerste schooldag van kunstschool BKO valt op dinsdag 4 september. Wil jij schilder- of tekenlessen volgen? Of je verdiepen in fotokunst, grafische vormgeving of keramiek? Je kan je van 1 tot 30 september inschrijven op het secretariaat van de academie. Breng je identiteitskaart en het ingevulde inschrijvingsformulier (dat je op de website downloadt) mee. BKO is er voor iedereen: kinderen, jongeren en volwassenen. Meer weten over het aanbod? Kijk eens op de website.

Met een smartphone en tablet kan je enorm veel. Tijdens de ‘Digitale Wandeling’ op maandag 29 oktober kom je te weten wat je er in Overijse mee kan doen. Digitaal experte Ilse Depré neemt je op sleeptouw door het centrum. Ze legt uit hoe je verbinding maakt met gratis wifinetwerken, de weg vindt via gps-apps, met je gsm betaalt, een trein- of bus­ ticket koopt,… De wandeling vertrekt om 14 uur aan de Bib. Meestappen is gratis. Inschrijven doe je via de webwinkel.

MEER INFO? www.bko.be 02 687 57 37

Geschenkbon Ben je op zoek naar een cadeau, maar heb je geen inspiratie? Geef een gemeentelijke geschenkbon. Daarmee kan je bij heel wat lokale handelaars terecht: van opticiens tot kledingwinkels en zelfs frituren. De bon heeft een waarde van 5, 10, 25 of 50 euro en is één jaar geldig. De papieren geschenkbon is te verkrijgen aan het onthaal van De Vuurmolen. De volledige lijst van deelnemende handelaars vind je op de website. MEER INFO? www.overijse.be/geschenkbon

4

MEER INFO? www.overijse.be/webwinkel • 02 687 57 18 (Bibliotheek)

Tijdens de Digitale Week eind oktober gebeurt er in en rond de Bib van alles rond digitale media”

Apps voor (groot)ouders Apps zijn programmaatjes die je kan installeren op je smartphone of tablet. Er zijn applicaties om de krant te lezen, het weer te checken, spelletjes te spelen, je stappen te tellen,… De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar welke applicaties zijn handig om te gebruiken als (groot)ouder? Met welke apps kun je samen met de (klein)kinderen aan de slag? Tijdens een workshop op zaterdag 20 oktober krijg je in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat een overzicht van apps die de moeite waard zijn


Stappende robots Ben je tussen 6 en 10 jaar? Hou je van robots? Op zaterdag 27 oktober kan je er zelf één bouwen die echt kan stappen. Tijdens een workshop steek je zelf het mechanisme van je robot in elkaar. Nadien kan je hem versieren zoals jij wilt. Al het materiaal is voorzien. Voorkennis is niet nodig. De workshop vindt plaats om 13 uur in CC

Den Blank. Deelnemen is gratis, maar je moet je wel inschrijven via de webwinkel van de gemeente.

MEER INFO? www.overijse.be/webwinkel 02 687 57 18 (Bibliotheek)

Smart Café Heb je een tablet of een smartphone? Wil je er beter mee leren werken? Heb je vragen die je eens aan een expert wilt stellen? Tijdens het Smart Café in de Bib ontdek je de mogelijkheden van je toestel, krijg je handige tips en leer je leuke apps kennen. Ben je een ervaren gebruiker? Dan ben je welkom om je kennis te delen. Vanaf oktober vindt het Smart Café elke eerste maandag van de maand plaats in de Bib, telkens van 19 tot 22 uur. Deelnemen aan een sessie kost 5 euro. Schrijf je in via www.archeduc.be

Veilig surfen Iedereen die op het internet surft, zou zich tegen cybercriminaliteit moeten beschermen. Een virusscanner installeren is niet voldoende. Je moet ook sterke paswoorden gebruiken, je internetverbinding beveiligen en opletten voor valse e-mails. Ben jij goed beschermd? Doe de test op www.cybersimpel.be. Je vindt er ook heel wat tips. Ben je gehackt of online opgelicht? Doe dan aangifte bij de Politie. MEER INFO? www.politiedruivenstreek.be 02 769 69 30 (Politie)

MEER INFO? www.archeduc.be (tik ‘Smart Café Overijse’ in het zoekvenster) 02 687 57 18 (Bibliotheek)

Overijse: de Film voor alle ouders en grootouders. Vergeet je tablet of smartphone niet en breng de gegevens van je Apple ID of Google-account zeker mee. Deelnemen is gratis. Schrijf je in via de webwinkel van de gemeente.

MEER INFO? www.overijse.be/webwinkel 02 687 57 18 (Bibliotheek)

Ken jij alle toeristische parels in Overijse? Een nieuw promofilmpje van Toerisme Vlaams-Brabant brengt ze mooi in beeld. Van de authentieke serres tot het meer Overijse-Genval en van de tafeldruif tot de lekkere streekbieren, het komt er allemaal in voor. Wil je dat iedereen ziet hoe mooi het hier is? Deel dan het filmpje op sociale media. Of kijk gewoon eens om te zien wie je allemaal herkent. Er werkten meer dan 100 figuranten uit Overijse mee aan de video.

MEER INFO? Gemeente Overijse www.overijse.be

DE OVERIJSENAAR / 5


Kleine weggebruikers Veilig naar school Op 3 september gaan de schoolpoorten open en sturen we onze kinderen opnieuw dagelijks naar school. Maar hoe houdt Overijse het veilig? Met een nieuwe schoolinspecteur en gratis fluohesjes.

I

n september wordt het plots veel drukker op de baan. Duizenden kinderen moeten in Overijse op nagenoeg hetzelfde moment aan de schoolpoort geraken. Een groot deel komt met de auto. “Ouders zetten hun kinderen onderweg naar het werk af. Of ze brengen hen met de wagen uit bezorgdheid”, zegt Chris Van Eyck van Politiezone Druivenstreek. “Dat is begrijpelijk, maar zo wordt het alleen maar drukker en ontstaan er files rond de scholen. We roepen ouders op om vaker met de fiets of te voet te komen.” Ga je te voet? Dan is de korste weg niet altijd de veiligste. Chris Van Eyck: “Stippel vooraf voor je kind de veiligste route uit. Dat is nog meer het geval voor de fietsers. Als je samen fietst, geef dan het goede voorbeeld. Hou je aan de

verkeersregels en wees hoffelijk, want kinderen imiteren vaak hun ouders. In het begin rij je best links naast je kind. Als het al wat beter gaat, fiets je erachter. Zo kan je nog altijd een oogje in het zeil houden. Kan je kind het verkeer inschatten en veilig afslaan? Dan kan het alleen op weg. Kom je toch met de wagen? Probeer dan ook eens te carpoolen door andere kinderen mee te nemen. En nog een tip voor alle ouders: op tijd vertrekken voorkomt stress. Druk verkeer, stress en veel kinderen op en rond de weg: dat is een gevaarlijke cocktail.”

Schoolinspecteur

Aan de school helpen gemachtigd opzichters kinderen veilig oversteken. “In de praktijk zijn het vaak leerkrachten, maar soms ook ouders of


De veiligste weg mag gerust een omweg zijn.


Veilig naar school

Tijdens de Week van de Mobiliteit deelt de ­gemeente fluohesjes uit.

Per school krijgen leerlingen uitleg over de verkeerssituatie in de buurt. “Met de eerstejaars van ’t Kasteeltje en het Sint-Martinuscollege gaan we naar het kruispunt aan De Leegheid. De leerlingen van het GITO tonen we de gevaarlijke punten op het Stationsplein. Verder gaan we overal langs om uit te leggen welke uitrusting een fiets moet hebben: lichten, reflectors, een bel,… In het najaar, wanneer het donkerder wordt, houden we gerichte controles langs de schoolroutes. Tijdens de Week van de Mobiliteit deelt de gemeente gratis fluohesjes uit aan de leerlingen van alle lagere scholen in Overijse. Want gezien worden is heel belangrijk in het verkeer, zeker voor jonge weggebruikers.”

Politie-inspecteur Chris Van Eyck: “Stress en veel kinderen op de baan: een gevaarlijke cocktail.”

 b ­ uurt­bewoners. Het verhoogt de veiligheid en wij krijgen de handen vrij om foutparkeerders en andere overtreders terecht te wijzen.” Dit schooljaar krijgt Overijse ook een schoolinspecteur. “Dominik De Becker zal zich bezighouden met de verkeersveiligheid rond de school, maar ook met pestgedrag, spijbelen… Hij is het aanspreekpunt voor ouders, kinderen en scholen.”

Week van de Mobiliteit

Tijdens de Week van de Mobiliteit houdt de politie extra acties rond de scholen. “Van 17 tot en met 21 september zien politieagenten er strenger op toe dat bestuurders zich aan de regels houden. Maar we gaan ook met een ludieke actie op de snelheidslimiet wijzen.”

8

Gemachtigd opzichters gezocht Wil jij helpen om de schoolomgeving veiliger te maken? De provincie is op zoek naar gemachtigd opzichters. Gewapend met een fluohesje en een stopbord help je kinderen veilig oversteken. Om gemachtigd opzichter te worden, volg je eerst een gratis opleiding. De theorie volg je bij de Provincie, de praktijk bij de politie. Je uitrusting krijg je er gratis bij.

MEER INFO? www.vlaamsbrabant.be/gemachtigdeopzichters 02 456 89 34 (PIVO politieschool ­Vlaams-Brabant)


drie keer VRAGEN

Op de volgende editie trekt Kamp Relax een Spaans jasje aan. Verwacht je aan sangria, paella, tapas, flamenco,… En de vaste ­ w­aarden zijn ook van de partij, zoals de rondritjes in de koets van Hugo De Kock. Koetsier, dat is een niet-alledaags ­ beroep… “Het is een hobby, hoor. Maar wel eentje waarmee ik al vijftig jaar bezig ben. Ik hou van paarden. We hebben er ondertussen vier thuis. Oostenrijkse Haflingers. Mooie beesten, melkchocoladebruin met witte manen. En we hebben ook een paar karretjes. Wanneer ze ons vragen om mensen op een toertje te trakteren, doen we dat met veel plezier. Dat gebeurt vooral voor speciale gelegenheden zoals een Sinterklaasfeest, een trouw van vrienden,… en Kamp Relax.”

Hoe ben je op Kamp Relax terechtgekomen?

“Ik woon maar één kilometer van vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, waar Kamp Relax plaatsvindt. Ze kennen mij daar dus. Enkele jaren geleden zijn ze eens komen vragen of ik mijn paarden niet wou meebrengen naar Kamp Relax. Sindsdien zijn we elke editie van de partij. De dag voordien geven we de paarden een goede wasbeurt en doen we ze hun getuig aan. Mijn neef José helpt me daarbij. Je moet met twee zijn om alles goed aan te spannen. Ooit zijn de paarden gaan lopen, en dan moet je erachteraan hé. Nu zijn ze gelukkig rustiger geworden. Ze zijn gemiddeld 23 jaar, een gezegende leeftijd. Net als ik.” (lacht)

KAMP RELAX • Gratis evenement voor 55-plussers en hun klein­ kinderen • Zondag 9 september van 14 tot 17 uur • Inschrijven is niet nodig Vrijetijdscentrum Kamp ­Kwadraat, Nijvelsebaan 190 02 686 31 30 kampkwadraat@overijse.be www.kampkwadraat.be

Wat vind je zo leuk aan

het evenement?

“Het is er altijd gezellig. Grootouders en hun kleinkinderen kunnen samen verschillende activiteiten doen. Een koetsrit maken, is daar één van. We vertrekken aan Kamp Kwadraat, midden in de velden. Ik neem de bezoekers mee door de natuur van Overijse, 3 à 4 kilometer langs kleine weggetjes. Het is fijn om dat met de mensen te delen en ze te zien genieten. Op een koets, dat maakt het extra bijzonder.”

DE OVERIJSENAAR / 9


Jeugdbeweging

Ravotten in uniform In september gaan kinderen niet alleen terug naar school. Ook de Scouts en Chiro trekken zich opnieuw op gang. Inschrijven kan op de verschillende startdagen deze maand.

O

verijse telt maar liefst vijf jeugdbewegingen: Scouts Overijse, Chiro Overijse, Chiro Jezus-Eik, Chiro Maleizen en Chiro Iserna (Eizer). De meeste hebben op zondag 30 september hun startdag, de eerste activiteit van het nieuwe jaar én de eerste inschrijvingsdag. Chiro Maleizen start een week vroeger, op zondag 24 september. Chiro Jezus-Eik begint er al aan op zondag 9 september. “Kinderen vanaf zes jaar kunnen zondag van 14 tot 17 uur terecht op de jeugdbeweging”, zegt Jasper Vermeir van Scouts Overijse. “Wil je eerst eens proberen? Kom dan langs op de startdag of op een andere zondag.” Ook bij de andere jeugdbewegingen is het mogelijk om later in te pikken. “Toch raden we aan om in september te starten”, zegt Celien Van San van Chiro Overijse. “Dan staat je kind op gelijke

10

voet met de anderen en integreert het makkelijker in de groep.”

Apart of gemengd

Vroeger waren alle jeugdbewegingen opgedeeld in jongens en meisjes. Vandaag zijn de meeste gemengd, ook in Overijse. Chiro Jezus-Eik is gemengd, maar jongens en meisjes hebben er wel aparte groepjes en lokalen. Scouts Overijse (voor jongens) en Chiro Overijse (voor meisjes) zijn helemaal gescheiden. Celien Van San: “Onze lokalen liggen wel naast elkaar en we werken veel samen. Zo organiseren we samen onze startdag en stemmen we de data van onze kampen op elkaar af. Dat is handig voor ouders met een dochter en een zoon. Dit jaar richten we ook een gezamenlijke Akabe-groep op voor kinderen met een mentale of

V.l.n.r.: Lukas Van Orshoven (Chiro Jezus-Eik), Celien Van San (Chiro Overijse) en Jasper Vermeir (Scouts Overijse) zijn al lid van de jeugdbeweging sinds hun zes jaar.


fysieke beperking. Leiders van Scouts en Chiro zullen deze aparte gemengde groep samen begeleiden. Ook voor de Dag van de Jeugdbeweging slaan we de handen in elkaar. Op vrijdag 19 oktober hebben we een lasershoot in de Markthal, waar iedereen na school welkom is.”

Voor het leven

Voor kinderen is de jeugdbeweging niet alleen een leuke plek om te spelen. Je steekt er ook heel wat op, zegt Celien Van San. “Je leert er dingen die je op school niet ziet. Zoals zelfstandig zijn, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Maar ook eens gek doen en uit je comfortzone komen, is leerrijk. Ik ben als persoon zeker gegroeid door de Chiro.” Jasper van de Scoutsjongens denkt er hetzelfde over: “Je leert plannen, samen­werken, organiseren,… Nu ik aan het solliciteren ben, merk ik hoe goed dat van pas komt in je latere leven. Maar het belangrijkste zijn de mensen die je leert kennen. Op de jeugdbeweging ontstaan vriendschappen voor het leven.”

MEER INFO? • Chiro Jezus-Eik www.chirojezuseik.be • Scoutsjongens Overijse www.scoutsoverijse.be • Chiromeisjes Overijse www.chirooverijse.be • Chiro Maleizen www.chiromaleizen.be • Chiro Iserna (Eizer) www.chiroiserna.be

DE OVERIJSENAAR / 11


Wat krijg je voor een cultuurabonnement?

87

voorstellingen

55

23

in CC Den Blank

27

23

theateren dans

muziek

9

in GC De Bosuil

15

FAMILIE-

in GC Felix Sohie

8

voorstellingen

COMEDY

14

voor senioren

gemiddelde ticketprijs

€15

aan de kassa

€13

voor­ verkoop

€11

voor abonnees

ABONNEMENT DRUIVENSTREEK Wil je niets van cultuur in de streek missen? Doe zoals de 863 abonnees van vorig jaar en neem een cultuur­ abonnement Druivenstreek. Als abonnee krijg je het hele seizoen korting op alle voorstellingen in CC Den Blank, GC de Bosuil en GC Felix Sohie (Hoeilaart). Als je tickets voor minstens vier verschillende voorstellingen bestelt, ben je automatisch geabonneerd. Dat kost je niets. Bestel online of aan de infobalie van de cultuurcentra.

www.denblank.be, 02 687 59 59 (CC Den Blank)


agenda

e s j i r e v O in

Zat 13.10 17.30 u

Familieactiviteit

MYSTERIES EN MIRAKELS IN JEZUS-EIK

Š Leander Loeckx

Heb je het ZoniĂŤnwoud al eens in het donker bezocht? Op zaterdag 13 oktober kan je met de hele familie een mysterieuze avondwandeling maken in het bos. Met een lampion in de hand luister je naar verhalen en legendes over Jezus-Eik. Verschillende acts zorgen voor spektakel. Vanaf 17.30 tot 20 uur vertrekt er elk half uur een wandeling aan het Mariahof. Deelnemen kost 5 euro per persoon. In de prijs zitten een lampion, een drankje en versnapering inbegrepen. Geschikt voor families met kinderen van 3 tot 14 jaar. www.overijse.be/ mysterieuzebossen


in Overijse

september

tafeldruif gekweekt wordt? Wil je een blik krijgen achter de schermen? Tijdens de Open Serredag kan je tussen 10 en 17 uur gratis rondleidingen volgen bij druiventelers uit de Druivenstreek.

www.tafeldruif.be 02 785 33 73

05.09 > 06.10 9u

Workshop

© Pat Verbruggen

TOMBEEK DOOR DE LENS

Vrij 05.10 20.30 u

Theater

MEVROUW BOB

Topactrice Tania Van der Sanden is niet enkel bekend van haar rollen in tv-series als Het Eiland en Vaneigens. Ze is ook al decennialang een vaste waarde in het Vlaamse theater. In de voorstelling Mevrouw Bob speelt ze het titelpersonage, een staalharde zakenvrouw. Ze is succesvol tot het leven toeslaat en een ongeneeslijke ziekte zich manifesteert. Een coproductie van Muziektheater De Kolonie en HERMESensemble. Tickets kosten 12 euro (abonnees), 14 euro (voorverkoop) en 16 euro (aan de kassa).

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Tijdens deze workshop leer je hoe je verschillende onderwerpen het best fotografeert. Naast landschaps- en natuurfotografie, komen ook portretten aan bod. Lokale fotografe Leen Wouters legt je alles uit. Iedere deelnemer mag Tombeek op een originele manier in beeld brengen. Het resultaat wordt in een expo tentoongesteld. Deelnemen kost 20 euro. De lessen voor volwassenen vinden plaats op woensdag 5 september, 19 september en 3 oktober. Die voor jongeren zijn gepland op zaterdag 8 september, 22 september en 6 oktober.

www.denblank.be Den 38, Bergstraat 38

08 & 09.09 10 u

Rondleiding

OPEN SERREDAG

Op zaterdag 8 en zondag 9 september stellen de serristen uit de streek hun deuren open. Heb je altijd al willen weten hoe de Vlaams-Brabantse

Vrij 14.09 14 u

Dans

DANSFEEST MALEIZEN

Omdat het vorige dansfeest van de seniorenbond Maleizen zo’n succes was, zijn alle leeftijden welkom op de volgende editie. Kom tussen 14 en 17 uur dansen met je partner, je vrienden of met je (klein) kinderen in De Rank. Een live band zorgt voor de muziek en speelt hits van vroeger en nu. Deelnemen kost 5 euro. In de prijs zijn een kopje koffie en een stuk taart inbegrepen. Tickets bestel je via GC De Bosuil.

www.debosuil.be 02 657 31 79 (GC De Bosuil) Ontmoetingscentrum De Rank, Hoeilaartsesteenweg 56

15, 22, 29.09 & 06, 20, 27.10 9u

Cursus

PADDENSTOELEN­ CURSUS

Welke paddenstoelen staan er allemaal in het Zoniënwoud? Hoe herken je ze? Je leert het in deze cursus, waar zowel beginners als ervaren


agenda

natuurgidsen welkom zijn. Na een theorieles in GC De Bosuil, trekken de cursisten er vijf zaterdagen naar het bos voor lessen op het terrein. Wil je de Paddenstoelencursus volgen? Dan heb je een inslagloep met vergrotingsfactor 10 nodig. Deelnemen kost 65 euro. Leden van Natuurgroepering Zoniënwoud vzw (NGZ) betalen 50 euro.

www.ngz.be

Zon 23.09

Bollylicious vri 12.10

14 u

Theater

IK ZIE JOU, ZIE JIJ MIJ?

Deze voorstelling brengt woord, muziek en beeld samen in één geheel. Schrijfster Siska Goeminne leest voor uit eigen werk. Toon Van den Brempt brengt met zijn cello de juiste toon in het verhaal en de illustraties van Alain Verster brengen het tot leven. Een muzikale vertelling voor kinderen van 7 tot 11 jaar en hun (groot)ouders. Tickets kosten 7 euro aan de kassa en 6 euro in voorverkoop. Als abonnee

betaal je maar 5 euro.

www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

Zon 30.09 10 u

Cursus

R-BRUIKDAG

Heb je te veel rommel in huis? Waarom weggooien als je er nog wat mee kan doen? Op zondag 30 september vindt

© Freya Van Opstal

Ik zie jou, zie jij mij? zon 23.09

weer een R-bruikdag plaats, dit keer in Kamp Kwadraat. Laat kapot materiaal gratis herstellen in het Repaircafé of ga er creatief mee aan de slag in één van de workshops. Je krijgt reparatietips voor je fiets, kookt met restjes, leert stofferen of maakt een hippe totebag uit een oud t-shirt. De inkom is gratis, maar de meeste workshops zijn betalend. De politie komt ook langs om fietsen te graveren. De mobiele fruitpers maakt lekker sap van het fruit uit de boomgaarden op het terrein.

www.overijse.be/webwinkel Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190

oktober

Vrij 12.10 20.30 u Dans

BOLLYLICIOUS

Het Gentse danscollectief Bollylicious brengt een originele interpretatie van de Indische Bollywood-dansstijl. In de voorstelling Bombay Express tillen ze deze authentieke dansvorm naar een hoger niveau met veel energie, humor en ambiance. Net zoals in de Bollywood-films is er ook ruimte voor kleurrijke kostuums en een goede dosis glitter and glamour. Ze traden al op in New York en India, maar in oktober kan je hen gewoon in Overijse aan het werk zien. Tickets: 12 euro (abonnees), 14 euro (voorverkoop) en 16 euro (aan de kassa).

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11


© Francis Vanhee

in Overijse

Don 18.10 14 u

Muziek

JOHNY VONERS & BAND

Je kent hem waarschijnlijk als Xavier uit FC De Kampioenen, maar Johny Voners is ook een gepassioneerde zanger. In zijn nieuwe show Et alors ... en dan ... Voners! brengt hij Nederlandstalige versies van liedjes van de Franse zanger Charles Aznavour, zijn grote held. Een jazzcombo zorgt voor de muzikale begeleiding. Tickets kosten 12 euro voor abonnees, 14 euro in voorverkoop en 16 euro aan de kassa.

© Carine Wauters

www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

Vrij 19.10 14 u

Lezing

BEGRAZING IN HET ZONIËNWOUD

Wist je dat het Zoniënwoud vroeger vol liep met herten en everzwijnen, varkens, paarden en koeien? Zij leefden er of werden toegelaten om er te komen grazen. Pas in de 19de eeuw werd een einde gemaakt

aan die bosbegrazing. Dat had natuurlijk gevolgen voor de biodiversiteit. Nieuwe open ruimtes in het woud, zoals aan de vroegere renbanen, kunnen daar weer verandering in brengen. Kenner Joseph Zwaenepoel legt uit. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht.

www.debosuil.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Vrij 19.10 20.30 u Theater

SUE ME MODDERFOKKER

In de nieuwste voorstelling van theatercollectief SKaGeN doet Mathijs F. Scheepers het alleen. De acteur kruipt nog eens solo op de planken. Wie zijn monoloog Garmish Partenkirchen zag, weet dat Scheepers een rasverteller is op het snijpunt van humor en tragiek. In Sue Me Modder­ fokker tackelt hij zijn verlangen naar wraak. Tickets kosten 12 euro in voorverkoop en 14 euro aan de kassa. Abonnees betalen maar 10 euro.

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Zat 13.10 20.30 u Theater

BELPOP BONANZA QUATTRO

Na een boek en een tv-­ programma op Canvas, keert Belpop Bonanza Quattro terug met een vierde theatershow. Belpopkenner Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing (a.k.a. Jimmy Dewit) trakteren je opnieuw op verrassende verhalen uit de vaderlandse muziek­ geschiedenis. Verwacht je aan een avond vol leuke weetjes, grappige anekdotes, nostalgie en… muziek! Een ticket kost 19 euro in voorverkoop en 21 euro aan de kassa. Heb je een abonnement? Dan betaal je maar 17 euro.

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11


agenda Hut zon 21.10

Zon 21.10 11 u

Theater

HUT

Het Gentse theatergezelschap 4Hoog presenteert Hut, een voorstelling voor de hele familie. Kinderen vanaf 3 jaar zullen smullen van het kleurrijk decor, de muziek en de levendige personages. Centraal in de voorstelling staan Kleine Zus en Grote Broer, die in een hut woont en met de dieren kan praten. Een avontuur vol grappige vondsten en leuke liedjes. Tickets kosten 8 euro (abonnees), 10 euro (in voorverkoop) of 12 euro (aan de deur).

www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

Vrij 26.10 20.30 u Theater

THE BEAUTY QUEEN OF LEENANE

Don 25.10 14 u

Muziek

LILIANE SAINT-PIERRE

Liliane Saint-Pierre is een monument in de Vlaamse muziekwereld. In haar nieuwe show Liliane Intiem hoor je de zangeres zoals nooit tevoren. Een beklijvend luisterconcert waarin enkel plaats is voor zuivere piano- en gitaarklanken en de zwoele stem van de zangeres van kleinkunstklassieker Sacha. Tickets kosten 10 euro (abonnees), 12 euro (voorverkoop) of 14 euro (aan de kassa).

naar GC De Bosuil. In Dag & Nacht Koers! fietst Wuyts door het hoofd van de grootste karakters in het peloton. Hij vertelt honderduit. Grote histories en leuke weetjes, grappige anekdotes en vertelsels waar je stil van wordt. Geert Vandenbon zorgt voor de muzikale begeleiding. Tickets kosten 10 euro (abonnees), 12 euro (voorverkoop) en 14 euro (aan de kassa).

www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

The Beauty Queen of Leenane vrij 26.10

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Vrij 26.10 20.30 u Theater

DAG & NACHT KOERS!

Sporza-gezicht en koerskenner Michel Wuyts komt met een nieuwe theatervoorstelling

© Selina De Maeyer

Liliane Saint-Pierre don 25.10

Het Gentse theatergezelfschap TG De Link speelt één van de bekendste stukken van de Britse toneelschrijver Martin McDonagh. The Beauty Queen of Leenane vertelt het verhaal van een alleenstaande vrouw die nog steeds bij haar moeder woont. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. In huis heerst een constante, psychologische terreur. Als op een dag een oude bekende naar het dorp terugkomt en zijn oog op de jonge vrouw laat vallen, is dit de katalysator van een hoop ellende. Tickets: 10 euro (abonnees), 12 euro (voorverkoop) of 14 euro (aan de kassa).

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11


in Overijse

in vogelvlucht Expo   Bewegen   Dans   Film   Kermis   Lezing   Muziek   Opleiding   Quiz   Theater   Cursus/Workshop   Fanfare   Animatie

11.09 & 09.10 10.30 u

Cursus

september Ma 03.09 18.30 u

Lezing

PRENATALE INFOSESSIE

www. huisvanhetkinddruiven streek.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Zon 09.09 9u

ROMMELMARKT KASTEELSTRAAT

Kasteelstraat, Jezus-Eik kasteelstraatrommelmarkt@ gmail.com

10.09 > 20.12 19.30 & 20.30 u Beweging

STEP AEROBICS OP MAANDAG EN DONDERDAG

0479 29 81 93 kvlvottenburg@hotmail.com www.kvlv.be Zaal Energy Team, Abstraat 212

BABYCAFÉ: EERSTE STAPJES NEDERLANDS

Woe 19.09 11 u

Beweging

OCHTENDWANDELING: DE PARKGEHEIMEN VAN OVERIJSE

02 657 31 79 www.debosuil.be info@debosuil.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

02 686 31 32 www.overijse.be/webwinkel

Din 18.09

Din 25.09

8u

Beweging

SPORTELDAG DIEST

www.overijse.be/webwinkel 02 686 90 20 Bus opstapplaats Tram 1

Rommelmarkt Kasteelstraat zon 09.09

8u

Beweging

SPORTELDAG TERVUREN

www.overijse.be/webwinkel 02 686 90 20 Bus opstapplaats Tram 1

Woe 26.09 14 u

Dans

DANSEN OM 14 UUR!

02 613 10 70 www.denblank.be animatie@dedruivelaaraw.be Residentie De Druivelaar, Brusselsesteenweg 133

28 & 29.09 18 u & 12 u

KIP EN PENSEN-­ EETFESTIJN KONINKLIJKE HARMONIE SINT-MARTINUS

dominique.goedhuys@ skynet.be www.harmoniestmartinus overijse.be Ter IJse, Stationsstraat 8


agenda

28.09 > 07.10

Ma 01.10

TENTOONSTELLING YOUNG ART TERVUREN

Lezing

Expo

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

28.09 > 07.12 15 u

Beweging

ZUMBA GOLD VOOR SENIOREN

www.overijse.be/webwinkel Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

Zat 29.09 14 u

Cursus

MAAK JE EIGEN PARFUM

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

oktober

19.30u

ECHTSCHEIDING EN KINDEREN

02 240 85 06 www.debosuil.be gezondheidsbevordering. smb@cm.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Lezing

PRENATALE INFOSESSIE

www.huisvanhetkind druivenstreek.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Muziek

APERITIEFCONCERT: DUO SULEIKA

www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Din 09.10 14 u

Lezing

LEVEN EN WERKEN VAN JOSEPH MAURICE RAVEL

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

9.30 u

Cursus

FACEBOOK VOOR BEGINNERS

02 657 31 79 www.debosuil.be info@debosuil.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Don 04.10 19.30 u

Lezing

BEWUST, ANDERS, MINDER: VAN PLANEET TOT HUISKAMER

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Zon 07.10 Cursus

18.30 u

11 u

02 & 09.10

10 u

Ma 01.10

Zon 07.10

SCHILDEREN IN HET KAPUCIJNENBOS

02 657 31 79 www.debosuil.be info@debosuil.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Ma 29.10 14 u

Film

DARKEST HOUR

Deze film werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Enkele dagen nadat hij premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van zijn land. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen. Gary Oldman won terecht een Oscar voor zijn indrukwekkende vertolking van de Britse premier.

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11


in Overijse

Herfstvakantie: aanbod voor jongeren 29.10 > 31.10 8u

HERFSTKAMP SPOREO

www.overijse.be/webwinkel sportdienst@sporeo.be 02 686 90 20 Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

29.10 > 31.10 & 02.11 9u

CIRCUSKAMP

www.overijse.be/webwinkel kampkwadraat@overijse.be 02 686 31 30 Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190

29.10 > 31.10 & 02.11 9u

IBO

www.overijse.be/webwinkel ibo@overijse.be 02 686 31 34 Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190

Don 11.10 17.30 u

Gezondheid

BLOEDINZAMELING OVERIJSE

02 688 04 53 www.rodekruis.be/overijse bloed@overijse.rodekruis.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Save the date

Zon 11.11

BEVRIJDINGSBAL

Ter herdenking van Wereld­oorlog I kan je zondag 11 novem­ ber naar het bevrijdingsbal komen in Ter IJse. Die dag bren­ gen we ook een hulde aan het monument der gesneuvelden op het Justus ­Lipsiusplein. Meer info volgt in de volgende editie van De Overijsenaar.

Tot 15.10 16.15 u

Beweging

GRATIS PROEFLESSEN HOCKEY

0470 822 407 www.htc-isca.be secretaris@htc-isca.be HTC ISCA, Jos. Kumpsstraat 83 (Hoeilaart)

Ma 15.10 19 u

Cursus

VRIJWILLIGERS­ ACADEMIE: CROWDFUNDING

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Din 16.10 14 u

Lezing

LEZING DEELTJESVERSNELLERS

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Woe 17.10 18 u

Gezondheid

BLOEDINZAMELING MALEIZEN

02 688 04 53 www.rodekruis.be/overijse bloed@overijse.rodekruis.be Ontmoetingscentrum De Rank, Hoeilaartsesteenweg 56

19 > 28.10 Expo

TENTOONSTELLING LIEVE OPHALVENS

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Din 23.10 8u

Beweging

SPORTELDAG AARSCHOT

www.overijse.be/webwinkel 02 686 90 20 Bus opstapplaats Tram 1

24 & 31.10 19 u

Cursus

NACHTFOTOGRAFIE: HALLOWEEN

02 687 59 59 www.denblank.be info@denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Zon 21.10 10 u

Cursus

CREA-ATELIER: TIMMEREN

02 657 31 79 www.debosuil.be info@debosuil.be GC De Bosuil, Witherendreef 1

Jouw activiteit in deze kalender én op de gemeentelijke website? Surf naar www.uitdatabank.be en maak je activiteit aan.


Opening

ZUIDFLANK

De werken aan de Zuidflank zitten erop. Het afgelopen jaar kreeg de helling achter CC Den Blank een grondige makeover. Een nieuw bufferbekken vangt er nu regenwater op, zodat het centrum van Overijse niet meer overstroomt. In ĂŠĂŠn klap werd ook een recreatieve zone van 5 hectare aangelegd, tot aan de Heurkstraat. Op het nieuwe skatepark konden de skaters al een tijdje terecht. Nu zijn ook het joggingparcours, de BMX-zone, het oefenveld voor voetballers en het klimparcours klaar. Wil je dit nieuw stukje Overijse komen bewonderen? De Zuidflank wordt eind september officieel geopend. Hou de website en Facebookpagina van de gemeente in de gaten voor de concrete datum. Elke Overijsenaar is welkom om een kijkje te nemen en te klinken op de Zuidflank. Meer info ? www.overijse.be Gemeente Overijse

DE OVERIJSENAAR / 21


Groepsaankoop

Eigen kweek Op zoek naar fruitbomen of haagplanten voor in je tuin? De Provincie organiseert een samenaankoop van inheemse plantensoorten. Beter voor je portemonnee én voor de natuur.

D

e Brabantse Bellefleur en de veldesdoorn zijn ­inheemse boomsoorten en nobele ­onbekenden. “Toch zijn ze al generaties aanwezig in onze contreien. Maar je komt ze steeds minder tegen”, zegt Pieter Moysons van Regionaal Landschap Dijleland. “Met de groepsaankoop Behaag je tuin, vroeger de Haagplantactie, willen we die soorten terugbrengen. ”Wie deelneemt, kan verschillende boom- en haagsoorten aankopen. “Je hebt veel keuze. Er zijn fruitbomen zoals appel- en pruimen­ bomen, maar ook loofbomen zoals eiken, beuken en wilgen. We bieden verder heel wat gemengde ­pakketten aan voor hagen en heggen. Alle soorten worden door specialisten in Vlaanderen gekweekt met zaad van hier.”

22

De inheemse soorten zijn door jarenlange evolutie aangepast aan de lokale bodem en weersomstandig­heden. “Dat geeft ze een grotere overlevingskans en ze leven al jaren samen met de dieren en insecten hier. De planten bloeien op het moment dat de bijtjes op zoek gaan naar eten. De bessen van de struiken blijven rijp tot in de winter, waardoor de vogels lang voedsel hebben.” Toch worden de streek­eigen soorten zeldzamer. Planten uit een tuin­ centrum zijn meestal exotisch of gekweekt met uitheems zaad.” Maar er zijn ook praktische


illustratie: ©Gudrun Makelberge

­ orzaken. “Vroeger stond de streek o vol met hoogstamboomgaarden. Nu kiezen fruittelers voor l­­aagstammige fruitbomen die makkelijker te ­oogsten zijn. Daardoor ziet het landschap er anders uit en zijn de steenuil en de eikelmuis hun vaste stek kwijt.” Alle fruitbomen die je via de groepsaankoop kan bestellen, zijn hoogstammig en het zijn oude soorten die je niet overal meer vindt. Zoals de Schaarbeekse kriek, die onmisbaar is voor de lambiekbieren. Boom­ soorten als de mispel en de kweepeer zijn dan weer zoals de ‘vergeten

groenten’: vroeger overal, nu amper gekend. Bij een groepsaankoop hoort een prijsvoordeel. “Omdat we in ­groten getale aankopen, kunnen we een l­­agere prijs bedingen. Maar ons hoofddoel blijft de inheemse plantensoorten promoten. Ook zien we graag mensen meerdere soorten aankopen. Meer soorten betekent meer biodiversiteit. Meer verschillende planten trekken meer insecten aan, wat beter is voor de bestuiving. En hoe meer soorten je hebt, hoe meer dieren er een thuis in kunnen vinden.”

Deelnemen? Bestel je streekeigen plantgoed online tussen 1 september en 31 oktober op www.behaagjetuin.be. Er is geen minimale bestelwaarde: ook voor enkele plantjes of een enkele boom kun je deelnemen. Je planten worden geleverd in december. “De ideale moment om ze in de grond te steken, omdat ze dan geen bladeren aanmaken.” Je haalt je b ­ estelling af op zaterdag 8 december, tussen 9 en 12 uur in de gemeentelijke loods (Bredestraat 80). MEER INFO? www.behaagjetuin.be 016 40 85 58 (Regionaal Landschap Dijleland)

DE OVERIJSENAAR / 23


Op zondag 14 oktober zijn het weer verkiezingen. Ga je voor de eerste keer stemmen? Kan je zelf niet gaan? Of zit het hele proces wat ver in het geheugen? Wij overlopen alles nog een keer.

Verkiezingen

Stemmen doe je zo I

edereen stemt uiteraard voor de goei, maar hoe gaat dat ook alweer? Meer dan 16.000 Overijsenaren trekken op 14 oktober naar de stembus voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Ze bepalen die dag welke partijen en politici de komende zes jaar de plak zwaaien in de gemeente Overijse en in de provincie Vlaams-Brabant. Sandra Vandenput van de dienst Burgerzaken: “In België geldt de stemplicht. Iedereen die de Belgische nationaliteit heeft en minstens 18 jaar oud is op 14 oktober 2018, moet die dag gaan stemmen. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Stemmen

24

doe je tussen 8 en 15 uur in het stembureau dat op je oproepingsbrief vermeld staat. Breng die brief zeker mee, samen met je identiteitskaart.”

Volmacht

Kan je om een andere reden niet gaan stemmen op 14 oktober? Dan kan je een volmacht geven aan een andere kiezer. Die moet stemrecht hebben voor dezelfde verkiezingen als jij én naar jouw toegewezen stembureau gaan. “Een volmacht aanvragen kan nog tot 13 oktober aan de loketten van de dienst Burgerzaken. Opgelet: je kan maar één volmacht per persoon krijgen.”

Extra loket

Naar aanloop van de verkiezingen zijn de loketten in De Vuurmolen meer open. “In de weken voor de verkiezingen, is er een extra verkiezingsloket dat op maandagavond open is. Op 10, 17 en 24 september en op 1 en 8 oktober kan je aan loket 2 van 17.30 tot 19.30 uur terecht. Op zaterdag 13 oktober zijn de loketten van Burgerzaken uitzonderlijk open van 10 tot 12 uur. Je kan er dan enkel voor kieszaken terecht.”

Oefencomputer

In Overijse wordt al enkele jaren ­digitaal gestemd. Maar het is onder-


Wil je oefenen op een stemcomputer? Van 10 tot en met 28 september staat er een oefencomputer in De Vuurmolen.

tussen toch al van 2014 geleden dat je zo’n stemcomputer hebt gebruikt. Of misschien is het zelfs je eerste keer. Wil je eens oefenen voor het zover is? Van 10 tot en met 28 september kan je al eens proberen op de oefencomputer in de inkomhal van De Vuurmolen. Sandra Vandenput: “Die stemmen tellen natuurlijk niet. De computer werkt ook met fictieve kiezerslijsten, met fictieve namen.” Geraak je niet in De Vuurmolen of ben je toch nog onzeker? De bijzitters in het stembureau kunnen je op de dag zelf begeleiden.

Bijzitters

In een stembureau zitten één voor-

zitter, vijf bijzitters, vijf plaatsvervangende bijzitters en één secretaris. Dat zijn burgers die ervoor zorgen dat alles in goede banen verloopt op de dag van de verkiezingen. Ben je opgeroepen als bijzitter? “Dan ben je verplicht om erop in te gaan. Je krijgt in ruil een vergoeding. Kan je niet? Dan moet je dat binnen de drie dagen via een antwoordformulier laten weten. Zomaar niet komen opdagen, levert je een boete op.”

Kandidaat?

Verkiezingen zijn een zaak van kiezers én kandidaten. Wil jij je kandidaat stellen? Dan moet je een politieke

partij oprichten. Je kan je lijst nu al digitaal voordragen via www.vlaanderenkiest.be. De lijst officieel indienen kan enkel op zaterdag 15 september 2018. In Overijse doe je dat van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur in De Vuurmolen, op de zesde verdieping. Heb je nog vragen? Je kan terecht bij de dienst Burgerzaken.

MEER INFO? www.overijse.be/verkiezingen www.vlaanderenkiest.be 02 785 33 64 (Dienst Burgerzaken)

DE OVERIJSENAAR / 25


Tot uw dienst

kortweg

Contact 02 687 60 40 info@overijse.be www.overijse.be Openingsuren Administratief centrum De Vuurmolen Begijnhof 17 – 3090 Overijse Maandag tot vrijdag 8 tot 12 u Maandagavond 17.30 tot 19.30 u Woensdagnamiddag 14 tot 16 u Snelloket Burgerzaken voor handelingen die weinig tijd vragen

Maandag tot donderdag 8 tot 12 u en 13 tot 16 u Maandagavond 17.30 tot 19.30 u Vrijdag 8 tot 12 u Noodnummers Ziekenwagen 112 Brandweer 112 of 1722 (niet-dringende oproep) Politie 02 769 69 30 of 101 Antigifcentrum 070 245 245 Zelfmoordlijn 1813 Tele-onthaal 106 Gasreuk 0800 65 0 65 Waterstoring 02 238 96 99 Elektriciteitspanne 078 35 35 00

26

Jaarlijkse vergoeding energiecontract

Op zoek naar een goed­ koper energiecontract? Sta dan even stil bij de ­jaarlijkse vergoeding. Dat is een administratieve kost die je energie­leverancier aanrekent voor het opmaken van de facturen, het organiseren van de klantendienst,… Het bedrag dat je moet betalen, verschilt per contract. Vermijd onverwachte kosten en vraag aan je leverancier hoeveel je moet betalen bij een overstap. Het huidige aanbod energiecontracten vergelijken doe je via de V-test (www.vtest.be) van de Vlaamse energie­regulator (VREG). Daar vind je informatie over de jaarlijkse vergoeding van je toekomstige contract. www.vreg.be (typ ‘jaarlijkse vergoeding’ in het zoekvenster) 1700 (VREG)

Opvang schoolvrije dagen

Heb je opvang nodig tijdens een pedagogische studiedag dag? Kinderen

van 2,5 tot 12 jaar kunnen op die dagen terecht in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat. De begeleiders van de buitenschoolse opvang (IBO) staan van 7.30 tot 18 uur klaar om je kroost een fijne dag te bezorgen. Inschrijven is verplicht en kan tot tien dagen op voorhand via de webwinkel van de gemeente. www.overijse.be/webwinkel ibo@overijse.be 02 686 31 34 (IBO)

Label voor vakmensen

Heb jij een ambachtelijk beroep? Echte vakmannen en -vrouwen kunnen het label ‘Erkend Ambacht’ aanvragen. Om in aanmerking te komen mag je bedrijf niet meer dan twintig werk­ nemers tellen. Je activiteit moet ook een authentiek karakter hebben, bijvoorbeeld door handenarbeid, een focus op kwaliteit of traditie. Sinds 2016 werden in ons land al meer dan 1.000 labels uitgedeeld aan fietsenmakers, instrumentenbouwers, patissiers en nog veel andere beroepen. Zo weten klanten dat ze met een echte vakman- of vrouw te maken hebben. Vraag het label gratis aan via de website. www.deambachten.be

Inschrijven Wintermagie

Op zondag 16 december vindt voor de derde keer Wintermagie plaats. De culinaire kerstmarkt palmt van 12 tot 20 uur de Stationsstraat in. Ben je een handelaar of lid van een vereniging? Schrijf je nu al in om één van de vijftig standjes uit te baten. Je kan er producten verkopen of je vereniging promoten. Een standplaats reserveren, kost 30 euro. Wil je optreden op de centrale kiosk? Stuur dan een mailtje naar mensen­ samenleving@overijse.be. www.overijse.be/ wintermagie 02 785 34 67 (Dienst Mens en Samenleving)

Jobs bij de gemeente

De gemeente Overijse werft nieuwe medewerkers aan. Er zijn vacatures voor twee administratief ­medewerkers bij het Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs (GITO). De


#pittigoverijse Overijse mag gezien worden. Heb je mooie foto’s om te delen? Tag ze met #pittigoverijse op Instagram of Facebook. De mooiste komen in deze rubriek terecht.

dienst Gebouwenbeheer heeft nog plaats voor een technisch medewerker. En Facilitair Beheer zoekt een diensthoofd. Heb je groene vingers? Je kan ook technisch assistent worden bij de Groendienst. Interesse? Je vindt alle openstaande vacatures terug op de website.

Andrew Vanderlinden @andrew_vanderlinden1985

www.overijse.be/vacatures

Johny Spans Hans Baudaer

Bescherm je kippen

Heb je thuis kippen? In heel het land woedt de besmettelijke ziekte van Newcastle onder pluimvee. Sinds april zijn er al 14 besmettingen geweest. Kippen en ander pluimvee worden ziek en kunnen eraan sterven. Wil je jouw kippen beschermen? Zorg dat ze niet in contact komen met ander pluimvee of met wilde vogels. Ook andere pluimveehouders laat je best niet toe in je kippenhok. Je kan je dieren ook laten vaccineren bij een dierenarts. Zelf kan je gewoon eitjes en andere kippenproducten blijven eten. Het Newcastle-virus is totaal ongevaarlijk voor de mens. www.favv.be

win

Martin Gillet @mgillet Leen Wouters @wouters.leen

Proficiat, Johny Spans! Met jouw foto van een prachtige druivenserre ben je de winnaar van deze editie. Jij krijgt tien drankjetons voor de Druivenfeesten opgestuurd.

Wil jij ook kans maken op een mooie prijs?

Deel je mooiste foto op Instagram of Facebook met de hashtag #PittigOverijse of mail ze naar communicatie@overijse.be en maak kans op een tros verse druiven uit onze gemeente. Volg ons: facebook.com/gemeenteoverijse instagram.com/gemeenteoverijse  #PittigOverijse DE OVERIJSENAAR / 27


Samen lezen Ben je tussen 6 en 16 jaar en lees je graag? Wil je samen met jouw leeftijdsgenoten beslissen welk boek het beste jeugdboek van het jaar wordt? Als lid van de Kinder- en Jeugdjury (KJV) lezen jullie de acht genomineerde boeken. Tussen september en april kom je in de Bib samen om in leesgroepjes over de boeken te praten. Iedereen kan zeggen wat hij ervan vond en zijn eigen top

drie opstellen. Op het einde van het jaar wordt de winnaar bekendgemaakt. Interesse? Schrijf je voor 20 september in bij de Bibliotheek van Overijse. Op de website van de KJV vind je alvast welke boeken er dit jaar gekozen zijn. 02 687 57 18 (Bibliotheek) bibliotheek@overijse.be www.kjv.be

De Overijsenaar september-oktober 2018  

Gemeentelijk infoblad Overijse

De Overijsenaar september-oktober 2018  

Gemeentelijk infoblad Overijse

Advertisement