Page 1

r a a n ji se

r e Ov De

Het paleis op de heide

tweemaandelijks informatieblad | juli - augustus 2018

Goed verbouwd, geld terug

De Druivenstreek vertegenwoordigen

+ p.13-20


inhoud

04

06

Open Monumentendag

Sanatorium van Tombeek

10

Renovatiepremies

Waar heb je recht op?

Druivenfeesten

zoeken vrijwilligers

en verder Nieuw sportjaar p. 4-5

Druivenambassadeur p. 9

Gemeentemonitor p. 12

Hittegolfmaatregelen

“Vorig jaar is de oogst mislukt door de vrieskou. Dit jaar hoop ik op een pluk zoals die van 2016. Toen heb ik meer dan 80 kilogram appels naar huis gevoerd. Ik maak daar mijn eigen cider, dus ik kan er wel wat gebruiken (lacht).” Wil jij net als Luc Verhaegen oogsten van de appel- en pruimenbomen in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat? Word dan lid van het plukteam. Tijdens het seizoen kan je zoveel fruit meenemen als je wil, wanneer jou dat uitkomt. Je hoeft daarvoor niets te betalen. Materiaal zoals ladders en plukstokken wordt voorzien. Inschrijven? www.overijse.be/webwinkel of 02 686 31 30

s e j t l e p p A en k k u pl

p. 24-25

Kort beleidsnieuws p. 26

21 colofon

Overijse op Instagram

Vaandelzwaaiers

p. 27

in de Druivenstoet

+ Agenda

22

Bibliotheek

met opening Druivenfeesten, Daan, De Romeo’s, Marktdag, ...

vernieuwt

De Overijsenaar Verantwoordelijke uitgever: Dieter Vanderhaeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester). Redactieraad: Carmen Brankaer, Filip Tollet, Frederik Derom, Hanna Moens, Hans Verhaegen, Ilya De Roey, Kim Van Caudenberg, Eric Symons, Klaas Geers, Lynn Debecker, Jelle Persoons, Vera Hermans, Marieke Debels, Sandra Degreef, Sandra Vandenput, Nele Emmers, Nadine Schroeders, Hans Baudaer Realisatie: f-twee. Fotografie: Anne Deknock, Johan Martens. Coördinatie: dienst Communicatie, Begijnhof 17, 3090 Overijse, 02 785 33 79, communicatie@overijse.be.


kort en krachtig Nieuw sportjaar

App voor WC’s

In september gaat het sportjaar 2018-2019 van start. Wist je dat er in Overijse meer dan 50 sportclubs zijn? Bij de meesten kan je je nu al inschrijven. Een overzicht van alle sportieve verenigingen en hun aanbod vind je op www. sporeo.be/sportclubs. Wil je liever proeven van verschillende sporten? Na de zomer is er een nieuwe editie van “Overijse Sport” voor volwassenen. Je kan het hele jaar door lessenreeksen van enkele weken volgen. Dit jaar staan onder andere hockey, nordic walking en Afro-fitness op het programma. Het volledige aanbod vind je op de website van de sportdienst.

Ben je niet thuis en moet je dringend plassen? Met de HogeNood­ app vind je het dichtstbijzijnde openbaar toilet. De smartphone applicatie toont de route naar de WC’s in gemeentelijke gebouwen in Overijse. Je weet ook in een oogopslag of het toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en er een verschoontafel is. Achteraf kan je het toilet een beoordeling geven. Je kan de app gratis downloaden in de Apple appstore of op Google Play. Horeca-uitbaters kunnen zelf ook hun toiletten toevoegen aan de app.

MEER INFO? www.sporeo.be 02 686 90 20

Elektrisch rijden Er rijdt een nieuwe elektrische wagen rond in Overijse. De witte Nissan Leaf stoot zero CO2 uit en is 100% milieu­ vriendelijk. Volledig opgeladen kan je er 180 kilometer mee afleggen. Momenteel is dat enkel mogelijk voor medewerkers van de gemeente, die er korte afstanden mee doen. Het gemeentebestuur bestudeert of ook inwoners het voertuig kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor autodelen.

4

Vrijwilligers Druivenfeesten De Druivenfeesten zijn op zoek naar vrijwilligers. Je kan op verschillende manieren een handje helpen: de Marktdag opbouwen, artiesten opvangen, de Druivenstoet begeleiden… Zo maak je de Druivenfeesten eens vanachter de schermen mee. Je krijgt ook een vrijwilligersvergoeding van 34,03 euro per dag. Inschrijven doe je

via mensensamenleving@overijse.be. Iedereen is welkom, ook jongeren die dit jaar 16 worden.

MEER INFO? www.druivenfeesten.be 02 785 33 73 (Dienst Mens en Samenleving)

MEER INFO? www.hogenood.nu

Druivenfeesten 2018 Van vrijdag 24 tot en met woensdag 29 augustus is Overijse weer in de ban van de Druivenfeesten. Het thema dit jaar is ‘Overijse klinkt’. Want tijdens de feesten klinkt er muziek in de straten, zijn er optredens en klinken we met een glaasje op de druivenoogst. Het campagnebeeld geeft je al een voorsmaakje. De illustratie toont alles van de Druivenkoers tot een rommelmarkt en concerten. Kijk voor het volledige programma op de website.

Ben jij klaar voor de Druivenfeesten?

MEER INFO? www.druivenfeesten.be

Wild­waterbaan dicht Het Begijntjesbad gaat eind dit jaar toe voor renovatie. De wildwaterbaan sluit al vroeger. Vanaf maandag 3 september is ze dicht wegens aanhoudende tech­ nische problemen. Die zorgen er nu al voor dat de attractie af en toe onverwacht moet sluiten. Tijdens de zomervakantie kan je nog volop gebruik maken van de wildwaterbaan, maar moet je rekening houden met onverwachte sluitingen. Als dat gebeurt, kan je het lezen op de website of Facebook-pagina van de gemeente. Voor zwemclubs, scholen en privélessen verandert er niets.

MEER INFO? www.sporeo.be/begijntjesbad Gemeente Overijse 02 686 90 20

Nieuw cultuurseizoen Herstellers gezocht Ben jij een handige Harry? Repair Café Druivenstreek is op zoek naar vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. In een Repair Café brengen Overijsenaren hun spullen mee die ze met jouw hulp willen herstellen. Het maakt niet uit of je computers reboot, fietsen maakt of textiel oplapt: alle

hulp is welkom. Geïnteresseerd? Schrijf je in op de website. Op 30 september vindt het volgende Repair Café plaats in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat.

MEER INFO? www.repaircafedruivenstreek.be

Benieuwd wat het komende seizoen in de lokale cultuurhuizen brengt? Je kan het nu al ontdekken in de nieuwe brochure van het cultuurabonnement Druivenstreek. Met onder andere Stan Van Samang, Adriaan Van den Hoof en Lieve Blancquaert staan er weer heel wat kleppers op het programma. Tickets bestellen doe je op de website van CC Den Blank of aan de balie in CC Den Blank, GC de Bosuil of GC Felix Sohie (Hoeilaart). Als je tickets voor minstens vier verschillende voorstellingen bestelt, ben je automatisch geabonneerd. Dat kost niets. Abonnees krijgen het hele jaar korting op alle voorstellingen uit de brochure.

MEER INFO? www.denblank.be 02 687 59 59

DE OVERIJSENAAR / 5


Het paleis op de heide Tombeekheyde

Het sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek is volledig gerestaureerd na dertig jaar leegstand. De modernistische parel blinkt als nooit tevoren. Vandaag is het een woonzorgcentrum met brasserie.

I

n Tombeek ligt een modernistische parel die zich met gemak kan meten met het Flagey-gebouw in Brussel en het Casino Kursaal in Oostende. En toch hebben sommige Overijsenaren er nog nooit van gehoord. Het voormalig ziekenhuis ligt verscholen achter de bomen op de Waversesteenweg. De voorbije dertig jaar stond het leeg en raakte het in verval. Nochtans gaat het om een architecturaal hoogstandje, vertelt architect Philippe Van Goethem, die de renovatie in goede banen leidde. “Het gebouw werd in 1936 neergezet als sanatorium voor tuberculosepatiënten. De jonge Brusselse architect Maxime Brunfaut had het specifiek voor die functie ontworpen. Zo heeft het gebouw de vorm van een kruis. In het lange ‘been’ verbleven de patiënten, de verple-

gers zaten in de korte vleugel. Waar de twee elkaar kruisen, is er een complex ­samenspel van trappen dat beide vleugels gescheiden houdt. Zo was er minder risico op besmetting.” Het sanatorium wordt al snel erkend als een modernistisch meesterwerk. Door zijn functioneel ontwerp, maar ook door de uitgepuurde stijl. De glanzende muurtegels, het strakke ritme van de ramen en de indrukwekkende grootte van het gebouw waren in de jaren dertig vooruitstrevend.

Leeg

Toen de tbc-epidemie afnam werd het sanatorium geleidelijk aan omgevormd tot verzorgingstehuis. In 1987, bij een besparingsronde in de zorgsector, gingen de deuren dicht. Sindsdien heeft het gebouw 

De oude tbc-kliniek is omgeven door groen.


Tombeekheyde

drie keer VRAGEN

Op vrijdag 24 augustus wordt de nieuwe Druivenambassadeur bekend gemaakt. Die zal een jaar lang de Druivenstreek in binnenen buitenland vertegenwoordigen. Tot dan is die eer nog weggelegd voor Gert Kumps, die vorig jaar verkozen werd. Hoe was jouw ambassadeursjaar?

Druk, maar fantastisch! Overal waar er iets te doen is in de streek, ben je erbij. De inhuldiging van een sportvedette, een quiz voor het goede doel, de opening van de verschillende Druivenfeesten in de vier druivengemeenten… In totaal heb ik meer dan 70 activiteiten bijgewoond. Ik ben zelfs naar Mâcon, de Franse zustergemeente van Overijse, geweest. Samen met viceambassadeur Mieke Van Overbeke heb ik ook mee de toeristische campagne Druiven­­tro(t)s! mee uit de grond gestampt. En de zomerzoektocht van het Davidsfonds gepromoot.

Bezoekje brengen? Tijdens Open Monumentendag kan je Tombeekheyde uitzonderlijk bezoeken. Op zondag 9 september zijn er tussen 10u tot 18u rondleidingen die je de binnenkant van het indrukwekkende gebouw tonen. Deelnemen is gratis, maar je moet je inschrijven via de website. www.overijse.be/openmonumentendag 02 785 33 73 (Dienst Mens en Samenleving)

Het sanatorium werd na de bouw al snel herkend als modernistisch meesterwerk. Vandaag zijn de strakke vormen en de grootte nog altijd even indrukwekkend.

8

altijd leeggestaan. Dertig jaar was het overgelaten aan de natuur, krakers en graffitispuiters. Het gebouw werd in 1992 nochtans erkend als beschermd monument en in 2009 zelfs als werelderfgoed. De vorige eigenaar had ook grote plannen. Een Amerikaanse multinational zou er zijn hoofdzetel vestigen. Maar dat ging niet door en het gebouw takelde verder af. Tot er beslist werd om er een woonzorgcentrum te openen. “In 2010 zijn we met de renovatiewerken begonnen”, vertelt Philippe Van Goethem. “Eenvoudig was het niet, want het gebouw was er erg aan toe. De betonstructuur was aangetast door waterschade, de gevels waren aan het wegrotten en er groeide overal mos tussen. Het sanatorium was zelf een patiënt geworden.” Ook de beschermde staat van het gebouw zorgde voor kopzorgen. Sommige originele elementen werden noodgedwongen geïmiteerd. De muurtegels

Was dit wat je verwacht had?

Toen de verkiezing van Druivenkoningin drie jaar geleden werd omgevormd tot die van Druivenambassadeur, wist ik meteen dat het iets voor mij was. Ik ben enorm trots op onze streek: zo dicht bij de hoofdstad en mooi in het groen. Dat is toch uniek. Ik maakte er sowieso al veel reclame voor (lacht). Toch heb ik nog lang getwijfeld. Ik werk al als brandweerman en specialist in klimatisatie­ sytemen. Om ook nog eens volop voor Druiven­ ambassadeur te gaan, moest ik soms wat puzzelen. Maar ja, dit was wat ik verwacht had, en meer.

zijn bijvoorbeeld op maat gemaakt door een steenbakker uit Duitsland. Wat de verwaarlozing had overleefd moest intact blijven en dat botste meer dan eens met de eisen van een modern woonzorgcentrum. Het originele gebouw was niet geïsoleerd en telde slechts één lift. Dat vroeg veel geschipper tussen respect voor het oude en de vereisten van vandaag.

Open voor publiek

Ondertussen is het paleis op de heide tot in de puntjes gerestaureerd. Het heropende vorig jaar de deuren als Residentie Tombeekheyde, een woonzorgcentrum met 127 rusthuiskamers en 24 assistentiewoningen. Tombeekheyde is privé­ terrein, maar het park rond de residentie is vrij te bezoeken. Ook in de nieuwe brasserie is iedereen welkom.

BEN JIJ DE VOLGENDE ­DRUIVENAMBASSADEUR? Mail je cv en motivatiebrief voor 16 augustus naar mensensamenleving@ overijse.be. Op 22 augustus volgt een gesprek met elke kandidaat. De winnaar wordt tijdens de openingsavond van de Druivenfeesten bekend gemaakt. www.druivenfeesten.be Druivenambassadeur

Waarom zouden mensen jouw voorbeeld moeten volgen?

Het was een verrijkende ervaring. Vooral omdat ik zoveel nieuwe mensen heb ontmoet. En je maakt als ambassadeur ook de Druivenfeesten mee vanop de eerste rij. Je doet aankondigingen, gaat naar diners, opent de Druivententoonstelling en zit backstage met de artiesten. Dan is er nog het mooie prijzenpakket. Je mag een jaar lang in een auto mét verzekering rondrijden en je krijgt heel wat aankoopbonnen van lokale handelaars. En niet te vergeten: kilo’s verse druiven. DE OVERIJSENAAR / 9


Renoveren

Goed verbouwd, geld terug

grens liggen. Als je kinderen ten laste hebt, mag je iets meer verdienen.” Harm Santermans: “Ons Emma is net op tijd geboren.” (lacht)

Eandis en Overijse

Aan de premies van netbeheerder Eandis zijn geen loonvoorwaarden verbonden. Als je huis vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten, heb je recht op premies voor isolatie, ramen, zonneboiler en warmtepomp. Superbedragen zijn het niet, maar verschillende kleintjes maken samen toch een iets grotere premie. Nele Emmers: “Naast de Vlaamse renovatiepremie en de Eandis-­premies hebben Overijsenaars ook recht op de milieu- en renovatiepremies van de gemeente Overijse. Die dekken dezelfde ingrepen als Eandis, maar ook zonnepanelen. De gemeente betaalt 15% van het factuurbedrag terug, met een maximum van 500 euro per techniek.” Voor totaalrenovaties zoals die van Harm en Lien heeft Eandis nog een mooi extraatje in petto: de totaalrenovatiebonus ‘BENoveren’. Die krijg je als je minimaal drie energie­besparende investeringen combineert. Nele Emmers: “Dat begint met 1.250 euro, maar kan oplopen tot 4.750 euro. Als je alles optelt, kan je bij een grondige renovatie ongeveer 15.000 euro terugkrijgen.” Harm Santermans: “Ik moet het nog eens goed uitrekenen, maar daar zullen we niet ver van af zitten.”

Verbouwen kost geld, zeker als je je woning isoleert. Maar het brengt ook op. Je wooncomfort stijgt en je energiefactuur daalt. Bovendien kan je verschillende premies krijgen. Verbouwers Harm en Lien maakten er dankbaar gebruik van.

H

arm en Lien Santermans-Cahy zijn in blijde verwachting. Niet van een baby, want die is al gearriveerd. Hun tweejarig zoontje Fer kreeg enkele maanden geleden het gezelschap van zusje Emma. Nee, ze zijn in verwachting van een aardige som geld: premies waarop ze recht hebben omdat ze hun woning in de Speelberg energiebesparend verbouwd hebben. Harm Santermans: “Dit is het grootouderlijk huis van Lien. We zijn tijdens de verbouwingen bij mijn ouders ingetrokken, van februari 2017 tot februari 2018. Het bestaande huis is gerenoveerd en we hebben een stuk bijgebouwd. Het was een hele boterham: dak vernieuwd, muurisolatie, ramen, elektriciteit, sanitair, vloerverwarming, ventilatie, badkamer, keuken en berging,… Het afbreken, vloeren en

10

isoleren hebben we zelf gedaan, met de hulp van handige familieleden. De rest was voor de aannemers.”

Vlaamse renovatiepremie

Een pittige investering voor een jong gezin, zo’n totaalrenovatie. Gelukkig zijn er premies om de pil te verzachten. Harm ging eerst zelf online op zoek naar de mogelijkheden. Daarna maakte hij een afspraak met Nele Emmers van het Woonloket. Harm Santermans: “Dat was een goed idee. Nele maakte mij attent op premies waarvan ik het bestaan niet kende.” Nele Emmers (Woonwijzer MiddenBrabant): “De grootste premie is de Vlaamse renovatiepremie. Die kan oplopen tot twee keer 5.000 euro. De woning moet wel minstens 30 jaar oud en je enige woning zijn. Bovendien moet je inkomen onder een bepaalde

MEER INFO?

“Van veel premies wist ik zelfs niet dat ze bestonden.” - Lien Cahy

Wil je weten op welke premies jij recht hebt? Maak een afspraak met Nele Emmers. 0476 96 38 23 nele.emmers@igo.be www.igo.be

DE OVERIJSENAAR / 11


Hoe tevreden is de Overijsenaar? 32%

90% GROEN

91%

FIETSPADEN

53%

OPENBAAR VERVOER

65%

84%

VOOR OUDEREN

E OEND VOLDIENINGEN Z VOOR

e s j i r e v O in

65%

BUURT

GEMEENTE

ENDE

OLDO R IS V

E

75%

ONDERWIJS

WONING

73%

GEZONDHEID

agenda

E

TEVR

58%

VER DEN O

72%

36%

UITGAAN

SHOPPEN

CULTUUR

75%

75%

OM TE SPELEN

Vrij 24.08

RESTAURANTS

75%

SPORT

E OEND VOLDIENINGEN Z VOOR

17 u

Druivenfeesten

START DRUIVENFEESTEN

De Druivenfeesten beginnen dit jaar op vrijdag 24 augustus. Ze worden die avond feestelijk op gang getrapt op het Justus Lipsiusplein. Om 17 uur is er een afterwork party. Daarna volgt de openingsreceptie, met de bekendmaking van de nieuwe Druivenambassadeur. De muzikale kers op de taart is het optreden van Gene Thomas. De sympathieke Vlaamse zanger brengt er zijn grootste hits, zoals ‘Voor haar’ en ‘Dan gaan we dansen’. www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Bron: www.gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be


agenda

in Overijse

augustus

een wandeling van 4, 7, 14 of 21 kilometer. Iedere deelnemer krijgt een gratis Kelleborre’l, druivenjenever van lokale wijnmaker Soniën.

www.ijsetrippers.be

03 > 05.08 Animatie

KEIZER KARELFEESTEN

Woe 22.08 14 u

Beweging

STREEKWANDELING EIZER

Niet de druif, maar wel de perzik maakte Eizer ooit wereldberoemd. Wist je dat de deelgemeente zich vanaf 1900 ontwikkelde tot het “pezzedorp” bij uitstek? De vruchten waren een luxeproduct vergeleken met de tafeldruif. Met de opbrengst bouwden de perziktellers serristenvilla’s in Eizer. Tijdens deze streekwandeling van Gidsenbond Dijleland ontdek je de geschiedenis en de natuur van de deelgemeente. Deelnemen is gratis.

www.gidsenbond-dijleland.be Parking Sint-Magdalenakerk, Duisburgsesteeenweg 165

Het eerste weekend van augustus vinden de 19de Keizer Karelfeesten plaats in Tombeek. Een gezellig dorpsfeest met gratis animatie en optredens. Dit jaar staan er onder andere een quiz, street soccer en een voorstelling van theater Viva Victor op het programma. Muziek is er van The Party Band en Nogal Neig. Kijk voor het hele programma eens op de Facebook-pagina van de organisatie.

www.facebook.com/ keizerkarelfeestentombeek Café Oud Sint-Elooi, Lanestraat 106

Zon 08.07 8u

Beweging

BOSUILTOCHT IN HET ZONIËNWOUD

Met zijn 4400 hectare oppervlakte is het Zoniënwoud een imposant stukje groen. Wandelclub de IJsetrippers organiseert op zondag 8 juli een wandeltocht door het woud. Die start aan de rand van het bos en gaat er nagenoeg volledig door. Je kan kiezen voor

Ma 13.08 13 u

Animatie

UITLAAT: NACHTBRAAK

Ben je een jonge kampeerder? Maandag 13 augustus kan je je tentje opslaan op vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat. Alle jongeren van het eerste, tweede en derde middelbaar worden uitgenodigd om te komen overnachten. Voor het slapen gaan wordt er een film gekeken in openlucht. De volgende dag is er ontbijt, maar zijn er ook nog enkele activiteiten. Inschrijven doe je via de webwinkel van de gemeente.

www.overijse.be/webwinkel Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190

24-25 & 27-29.08 9u

Lezing

RONDLEIDING WIJNEN SONIËN

Wijnen Soniën bestaat 40 jaar. Om dat te vieren kan je tijdens de Druivenfeesten een bezoekje brengen aan de druivenserres en wijnkelders van de lokale wijnmaker. Eerst krijg je in een druivenserre alles te horen over de teelt en snoeiwijze van de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Nadien daal je af naar de wijnkelder waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld. Je maakt er kennis met ambachtelijke toestellen voor het bottelen, museleren en capsuleren. Natuurlijk kan je ook een glaasje wijn proeven. De rondleiding is gratis.

www.sonien.be Wijnen Soniën, Brusselsesteenweg 538

overzicht van alle activiteiten op de website.

www.scoutsdorpoverijse.be Speeltuin, Meiveld

Zat 25.08

oude spullen aan een prijsje. De Marktdag is een vaste waarde tijdens de Druivenfeesten en vindt plaats van 9 tot 17 uur.

www.druivenfeesten.be Centrum Overijse

9u

Druivenfeesten

MARKTDAG

Op zaterdag 25 augustus wordt het centrum van Overijse gevuld met kraampjes en standjes. Marktkramers en lokale handelaars prijzen hun (streek)producten aan en verenigingen zetten zichzelf in de kijker. Op zoek naar leuke tweedehandskledij of -speelgoed? Op de rommelmarkt verkopen Overijsenaren hun

Zat 25.08 11 u

Paëlla en cavabar Kiwanis zat 25.08

Druivenfeesten

PAËLLA EN CAVABAR KIWANIS

Kiwanis brengt de Spaanse sfeer naar het Justus Lipsiusplein. De vrijwilligersorganisatie verkoopt er op zaterdag 25 augustus huisgemaakte paella en eerlijke cava. Lekker, maar ook zinvol. Want de opbrengst

gaat zoals andere jaren naar een goed doel uit de streek. Bewoners van Dagcentrum de Berken zullen ook een dansoptreden geven. Coverband Frequent Flyers zorgt voor een streepje muziek.

www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Scoutsdorp vri 24.08 > zon 26.08

24 > 26.08 Druivenfeesten

SCOUTSDORP

Tijdens het eerste weekend van de Druivenfeesten palmt de lokale scoutsafdeling de speeltuin van Overijse weer in. De scouts toveren het elk jaar opnieuw om tot een heus dorp. Ze bouwen alle constructies zelf en zorgen ook voor een stevig programma. Dit jaar staan onder andere optredens van DJ Neon, Nine 2 Five en Leitmotiv gepland in het scoutsdorp. Kijk voor een


agenda

in Overijse

Zat 25.08

Zon 26.08

Ma 27.08

Druivenfeesten

Druivenfeesten

Druivenfeesten

16.30 u

OVERIJSE ZINGT

Wat is er leuker dan uit volle borst meezingen met je favoriete muziek? Op zaterdag 25 augustus kun je dat vanaf 16.30 uur doen tijdens Overijse zingt. Je zingt niet alleen, maar samen met alle andere mensen op het Justus Lipsiusplein. Op het repertoire staan oudere en nieuwere liedjes in het Nederlands, Engels en soms ook in het Frans. Een groot zangfeest waar iedereen welkom is. Deelnemen is helemaal gratis.

www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Zat 25.08 22 u

Druivenfeesten

SCHLAGERAVOND

Dans je graag de polonaise? Zaterdag 25 augustus is het schlageravond in de Markthal, met de grootste sfeermakers uit de Vlaamse Showbizz op de planken. De Faute Bendt trekt het feest op gang met covers van “foute” nummers uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Daarna is het aan Paul Severs en De Romeo’s om de sfeer erin te houden. U danst toch ook mee?

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

23 u

22 u

REGI MANIA

DAAN

Daan Stuyven is een enorm veelzijdige zanger en muzikant. Nu eens brengt hij electropop, dan weer Franse chanson of americana. Met de release van zijn nieuwe album ‘Nada’ heeft Daan zich weer helemaal opnieuw uitgevonden. In your face pop-rock die doet denken aan de dagen met zijn eerste band Dead Man Ray. Ook live niet te missen. Hits zoals ‘Housewife’, ‘Icon’ en ‘Victory’ zullen waarschijnlijk niet op de setlist ontbreken.

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Schlageravond zat 25.08

Op zoek naar een goed feestje op maandag? Regi speelt tijdens de Druivenfeesten in de Markthal. Ken je hem niet van Milk Inc of Regi In The Mix? Dan vast wel van The Voice. Het dak gaat er ongetwijfeld af tijdens zijn dj-set vol dance, trance en techno. Waar zijn die handjes?

Regi Mania ma 27.08

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Zat 25.08 19.30 u

DRUIVENFEESTEN GERS PARDOEL

Gers Pardoel is de populairste Nederlandse rapper in Vlaanderen. Hij scoorde hier al grote hits met ‘Louise’, ‘Bagagedrager’ en ‘Ik neem je mee’. Maar je kent hem misschien ook van zijn deelname aan het VTM-programma Liefde voor muziek vorig jaar. In maart stond hij nog twee keer in de Lotto Arena, maar zaterdag 25 augustus treedt hij gewoon op het Justius Lipsiusplein in Overijse. Het concert is gratis, net zoals alle andere optredens tijdens de Druivenfeesten.

www.druivenfeesten.be Justius Lipsiusplein

Din 28.08 14 u

Druivenfeesten

SENIORENDAG

De Druivenfeesten zijn er voor iedereen, ook voor wie al een dagje ouder is. Dinsdag 28 augustus is er de seniorennamiddag. Charmezanger Garry Hagger treedt op in de Markthal, met in zijn voor-

programma de legendarische Starfighters. De Overijse band werd opgericht in de jaren ’60 en was jarenlang een vaste waarde op de Druivenfeesten. Ze spelen sinds enkele jaren opnieuw samen. Hun reünietour brengt hen ook dit jaar weer naar de feesten. De toegang is gratis.

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Woe 29.08 12.45 u

Druivenfeesten

DRUIVENKOERS

De Druivenkoers is een koers met veel traditie. Heel wat grote wielerploegen voegen de wedstrijd dan ook graag toe aan hun palmares. Vorig jaar won Jérôme Baugnies voor de derde keer op rij de koers. Slaagt hij er dit jaar nog eens in? Of is er iemand sneller? Kom je favoriete renner aanmoedigen langs het

parcours, dat door het centrum van Overijse loopt.

www.druivenfeesten.be Centrum Overijse

Woe 29.08 21.30 u

Druivenfeesten

SLOTSPEKTAKEL

Aan alle mooie liedjes komt een eind. Op woensdag 29 augustus zitten de Druivenfeesten 2018 er

ook weer op. Maar niet zonder een mooi afscheid. Vanaf 21 uur komen duizenden Overijsenaren nog een laatste keer samen voor het slotspektakel. Aan de IJsevijver kan je genieten van een show met muziek, licht, water en vuur.

www.druivenfeesten.be IJsevijver, Stationsplein

Druivenkoers woe 29.08


agenda

in Overijse

in vogelvlucht Expo   Bewegen   Dans   Film   Kermis   Lezing   Muziek   Opleiding   Quiz   Theater   Cursus/Workshop   Fanfare   Animatie

23 > 27.07

augustus

Voetbalstage Tempo 23 > 27.07

8u

juli

16 > 20.07 06 > 10.08 8u

Workshop

KLEUTERSTAGE OVERIJSE

www.sportenopleiding.be/ sport-stages De Bosuil, Witherendreef 1

02 > 06.07 9u

Beweging

ZWEMKAMP SPOREO

02 686 90 29 www.sporeo.be sportdienst@sporeo.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

09 > 13.07 Beweging

GEVECHTS­SPORTSTAGE

0468 31 09 11 villersjf@telenet.be www.sportenopleiding.be/ sport-stages Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

Don 12.07 10 u

Beweging

OKRA DOORSTAPPERS WANDELING

016 35 96 87 www.okra.be oostbrabant@okra.be Bushalte De Leegheid, Dreef 4

16 > 20.07 8u

Beweging

ROPESKIPPINGKAMP JOLLY JUMPERS

0468 31 09 11 villersjf@telenet.be www.sportenopleiding.be/ sport-stages Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3 Zwemkamp Sporeo 02 > 06.07

Workshop

KLEUTERSTAGE OVERIJSE

www.sportenopleiding.be/ sport-stages Basisschool ‘t Kasteeltje, S. Braffortlaan 6

23 > 27.07 9u

Beweging

VOETBALSTAGE TEMPO OVERIJSE

02 686 90 29 www.sporeo.be sportdienst@sporeo.be Kunstgrasveld Hagaard, Bredestraat 57

Zon 12.08 8u

Beweging

28 & 29.07 18 & 11.30 u

Eten en drinken

JAARLIJKSE MOSSELKERMIS

0494 56 01 39 www.fanfareterlanen.be Ontmoetingscentrum Den Turf, A. Michielsplein

30.07 > 03.08 9u

Beweging

DANSKAMP SPOREO

02 686 90 29 www.sporeo.be sportdienst@sporeo.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK

02 687 42 94 ijsetrippers@hotmail.com www.ijsetrippers.be Markthal, Stationsplein

13 > 17.08 8u

Cursus

20 > 24.08 9u

Cursus

BABBELKOUS

02 657 31 79 www.debosuil.be De Bosuil, Witherendreef 1

20 > 24.08 9u

Beweging

OMNISPORTKAMP

www.thor.events Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

20 > 31.08 9u

13 > 17.08

24 > 26.08

Cursus

WETENSCHAPSSTAGE

www.sportenopleiding.be/ sport-stages De Bosuil, Witherendreef 1

13, 14, 16 & 17.08 9u

Beweging

VOETBALKAMP

02 686 90 29 www.sporeo.be sportdienst@sporeo.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

Druivenfeesten

VERBROEDERINGS­ KELDER

www.druivenfeesten.be Verbroederingskelder, Waversesteenweg 2

Zat 25.08

10, 11, 14 & 15 u Lezing

TOELICHTING GESCHIEDENIS BEGIJNHOFKAPEL

02 687 94 05 www.beierij.be carinewillaert@telenet.be Start aan het Stationsplein

ATLETIEKKAMP

www.sportenopleiding.be/ sport-stages De Bosuil, Witherendreef 1

8u

20 u

Beweging

www.zateam.be/jeugdatletiekkamp jeugd@zateam.be Sporthal Den Heurk, Heurkstraat 3

FRANSE TAALSTAGE

24 > 29.08

Zat 25.08 14 u

Beweging

RECREATIEVE FAMILIEFIETSTOCHT NAAR GENVAL

02 785 33 73 mensensamenleving@ overijse.be www.overijse.be/toerisme Bezoekerscentrum Dru!f, Waversesteenweg 2

25 & 26.08 8-0u

Druivenfeesten

POP-UPBAR TONEELGROEP TROS EN TEMPO OVERIJSE

www.druivenfeesten.be Parking Deluca, Stationsstraat

16 u

Druivenfeesten

SNOWAVES DORP I.S.M. DE CHOUFFKES

www.druivenfeesten.be Den Bonten Os, Waversesteenweg 2

24 > 28.08 11.30 u - 0 u

Druivenfeesten

SPIEGELTENT

www.druivenfeesten.be Jean Tombeurstraat – Molendreef

04.08 > 02.09

FOTOTENTOONSTELLING OVERIJSE KLINKT

Het thema van de Druivenfeesten dit jaar is Overijse Klinkt. Want er klinkt heel wat muziek door de straten tijdens de feesten en we klinken op de druivenoogst. Fotoklub Kreatief ging creatief aan de slag met dit thema. Het resultaat kan je van 3 augustus tot en met 8 september op twee plaatsen bewonderen: in CC Den Blank en in bezoekerscentrum Dru!f. De expo is gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingsuren.

www.denblank.be Den Blank, Begijnhof 11 Bezoekerscentrum Dru!f, Waversesteenweg 2


in Overijse 

25 > 28.08

Din 28.08

DRUIVENSTAND KVLV TERLANEN EN MALEIZEN

Rondrit

Druivenfeesten

10 u

BUSRONDRIT PITTIG OVERIJSE

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Druivenstoet zon 26.08

Zon 26.08 10 u

Religie

DRUIVENMIS

www.parochieoverijse.be Sint-Martinuskerk, Justus Lipsiusplein 1

Zon 26.08 11 u

Druivenfeesten

APERITIEFCONCERT

www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Zon 26.08 14.30 u

Druivenfeesten

DRUIVENSTOET

26 & 29.08 Druivenfeesten

DRUIVENVERKOOP NEOS

www.druivenfeesten.be Centrum Overijse

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Zon 26.08

Ma 27.08

17 u

Druivenfeesten

OPTREDEN SOUL BROTHERS

www.druivenfeesten.be Justus Lipsiusplein

Doorlopend Elke Woensdag van de maand 14.30 u

Lezing

VOORLEESUURTJE IN DE BIB!

02 687 57 18, overijse.bibliotheek.be, bibliotheek@overijse.be Bibliotheek, Begijnhof 13

Wo 18.07 & Do 09.08 18 & 17.30 u

Gezondheid

BLOEDINZAMELING RODE KRUIS

02 688 04 53, www.rodekruis.be/overijse bloed@overijse.rodekruis.be De Rank, Hoeilaartsesteenweg 56 & CC Den Blank, Begijnhof 11

02 785 33 73 mensensamenleving@ overijse.be www.overijse.be/toerisme Stationsplein

Din 28.08 17 u

Druivenfeesten

SLOTSPEL CODE 3090

www.druivenfeesten.be S-bocht

14 u

Druivenfeesten

NATUURWANDELING OVERIJSE KLINKT

02 785 33 73 mensensamenleving@ overijse.be www.overijse.be/toerisme

Ma 27.08 14 u

Druivenfeesten

KIDS ROYAL

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

Ma 27.08 17.30 u

Druivenfeesten

DRUIVENRUN

www.thor.events Begijnhof

Jouw activiteit in deze kalender én op de gemeentelijke website? Surf naar www.uitdatabank.be en maak je activiteit aan.

KLAAR Din 28.08 22 u

Druivenfeesten

LES TRUTTES

www.druivenfeesten.be Markthal, Stationsplein

31.08 > 02.09

19 u, 17.30 u & 11.30 u Eten en drinken

VOK OMELETTENKERMIS

info@vokjezus-eik.be www.vokjezus-eik.be Louis Gunsstraat 36

voor de

DRUIVENSTOET De IJsezwaaiers zijn een vaste waarde in de Druivenstoet. Elk jaar zijn de vlaggenwaaiers uit Overijse van de partij. “We doen veel optredens in het buitenland. Maar een thuismatch in de eigen gemeente blijft toch iets bijzonders. We zouden het voor geen geld willen missen. We zijn meestal ook al als eersten ingeschreven”, zegt voorzitter Paul Van Wassenhove. Wil jouw club of vereniging zondag 26 augustus ook meelopen in de stoet? Inschrijven kan nog tot 15 juli. Alle info vind je op de website. Meer info ? mensensamenleving@overijse.be 02 785 33 75 www.druivenfeesten.be DE OVERIJSENAAR / 21


Vernieuwingen bibliotheek illustratie: ©Gudrun Makelberge

De balie is weg?! De bibliotheek van Overijse springt de 21ste eeuw in, met een ‘slimme kast’ en nieuwe openingsuren. En je stapt er niet alleen voor een goed boek binnen.

Nieuw in de collectie

Een slimme bib

Niet alleen de bib vernieuwt, ook de catalogus wordt onder handen genomen, met nieuwe boeken, dvd’s en cd’s. Wil je weten wat er nieuw is binnengekomen? Neem dan een kijkje op de website. http://overijse.bibliotheek.be (> Nieuw in de collectie)

Nieuwe openingsuren Maandag 14 tot 19 uur Dinsdag 14 tot 19 uur Woensdag 10 tot 19 uur Donderdag 10 tot 19 uur Vrijdag Zaterdag 10 tot 13 uur Zondag 10 tot 13 uur

S

chrik niet als je straks de bibliotheek binnenwandelt. De balie die je normaal tegenkomt, is weg. Boeken uitlenen doe je voortaan aan de zelfuitleen. “Het systeem is heel gemakkelijk”, vertelt Hanna Moens van de bib. “Het is vergelijkbaar met de selfscan in een supermarkt: je scant je bibliotheekkaart of e-ID en daarna de barcode op de boeken die je wilt meenemen. Boeken binnenbrengen is nog eenvoudiger: je zet ze gewoon in de ‘slimme’ inleverkast.” De zelfuitleen bespaart tijd, ook voor de bibliotheekmedewerkers. Toch verdwijnt het personeel niet mee. “Wij blijven aanwezig. Om mensen te helpen met de zelfuitleen en met het vinden van de juiste dvd. Of gewoon om een goed boek aan te raden. Maar

22

de zelfuitleen maakt zeker meer tijd vrij. Die gaan we gebruiken om meer te organiseren in de bib: lezingen, voorleesfeestjes, spelnamiddagen en andere evenementen. Zo willen we beleving creëren rond onze collectie en van de bib een ontmoetingsplek maken.”

Reglement

De komst van de zelfuitleen was meteen een goed moment om het reglement te vernieuwen. “De uitleentermijn bedraagt nu vier weken in plaats van drie. En het maximum

aantal boeken dat je kan ontlenen is opgetrokken van acht naar tien. Dvd’s zijn voortaan gratis en ook reserveren kost geen geld meer. Boetes blijven hetzelfde. Moet je betalen? Dat kan voortaan met de bankkaart aan de zelfuitleen.” De regels worden duidelijker, net als de openingsuren. “Vroeger waren we soms tot 18 uur open en soms tot 20 uur. Vanaf nu is dat elke dag tot 19 uur. Op woensdag openen de deuren ook vroeger. Je kan nu al langskomen vanaf 10 uur, wat handiger is voor schoolkinderen. In totaal zijn we zelfs

vier uur extra open.” Ook je weg naar het juiste boek vinden wordt makkelijker. De indeling met cijfers en codes in de non-fictie werd al vervangen door kleuren en pictogrammen. Nu staan de leesboeken in de jeugdbib ook met kleurtjes op leeftijd gerangschikt.

MEER INFO? http://overijse.bibliotheek.be 02 687 57 18

DE OVERIJSENAAR / 23


Bij hitte daalt je bloeddruk. Daardoor kan je suf worden en zelfs flauwvallen.

Het mag gerust zomeren. Maar trop is teveel. Zeker senioren moeten opletten tijdens een hittegolf. Hoe bescherm je je tegen de zomerse warmte?

Hittegolf

Het hoofd koel houden Tips voor thuis

E

en hittegolf is voor iedereen puffen. Senioren, kinderen en chronisch zieken hebben er extra last van. Annelore De Winter, hoofdverpleegkundige in Mariëndal, vertelt welke maatregelen zij in het woonzorgcentrum neemt. “Het zijn eenvoudige dingen die je ook makkelijk thuis kan toepassen”, zegt ze. Tip nummer 1. “Drink minstens 1,5 liter water per dag. Drink ook als je geen dorst hebt. Hou desnoods bij hoeveel je al op hebt. Vermijd alcohol en koffie, want die zorgen voor uitdroging. Maak zelf eens ijsthee of smoothies: gezond, lekker en verfriss­

24

end. Ook ijsjes en vochtrijke desserts zoals yoghurt zijn aanraders.”

Afkoelen

Sommige senioren trekken zelfs in volle zomer een extra truitje aan. Dat komt omdat ze de warmte minder goed voelen. Naarmate je ouder wordt, verwerken je hersenen die informatie minder snel. En omdat de zweetklieren minder goed werken, reageert ook het lichaam trager op hogere temperaturen. Maar ook al voelen ze het niet, hun lichaamstemperatuur loopt op en dat houdt risico’s in. “Bij een hittegolf moet

je meer vertrouwen hebben in een thermometer aan de muur, dan in je eigen aanvoelen. Als het kwik stijgt, draag je best lichte kleren en niet te veel laagjes”, zegt Annelore De Winter. Fysieke inspanningen? Die vermijd je best. “Zorg ervoor dat je genoeg rust. Wil je toch iets doen? Pas je activiteiten dan aan. In het woonzorgcentrum nemen we bijvoorbeeld een voetbad of spelen we waterspelletjes. Tussen 12 en 22 uur kom je best niet buiten. Doe je dat toch? Draag dan een hoofddeksel en blijf in de schaduw.” Het is al even belangrijk om je woonen slaapkamer koel te houden. “Houd

ramen, gordijnen en rolluiken overdag gesloten. Verlucht pas ‘s nachts als de temperatuur gedaald is. Een ventilator is goed, maar airconditioning is nog beter. Ook je elektrische apparaten afzetten helpt. Bij ons staat per afdeling maar één pc aan. En de verlichting draait op halve capaciteit. Want lampen en computers zorgen voor extra warmteproductie.”

Niet flauwvallen

Zelfs als je dit alles doet, moet je alert blijven. Voel je je flauwtjes? Heb je last van een droge mond? Dan ben je aan het uitdrogen. Door oververhit-

ting ga je zweten, waardoor je bloeddruk sterk daalt. Dan kan je licht in het hoofd worden. In het slechtste geval val je flauw. Maar zover hoeft het niet te komen. “ Neem een koele douche en rust. Is het ernstig? Neem dan contact op met je arts. Die zal je vraag echt niet weglachen. Dokters kennen de gevaren van hittegolven.” Ook je familie kan helpen. “Vraag aan je kinderen om wat vaker op bezoek te komen op warme dagen. Om te kijken of alles goed gaat, de watervoorraad aan te vullen en te helpen waar nodig.”

Je hoeft geen 65-plusser te zijn om last te hebben van de warmte. Ook kinderen en chronisch zieken behoren tot de ­risicogroep. Met deze tips hou je tijdens een hittegolf het hoofd koel. • Volg de weersvoorspellingen • Drink minstens 1,5 liter water • Vermijd alcohol en koffie, die zorgen voor uitdroging • Airco is prima, zoniet sluit gordijnen of rolluiken • Draag lichte, bleke kledij • Vermijd fysieke inspanningen • Blijf tussen 12 en 22u binnen • Neem een koel bad of een verfrissende douche

DE OVERIJSENAAR / 25


Tot uw dienst

kortweg

Contact 02 687 60 40 info@overijse.be www.overijse.be

Maandagavond 17.30 tot 19.30 u Woensdagnamiddag 14 tot 16 u Snelloket Burgerzaken voor handelingen die weinig tijd vragen

Maandag tot donderdag 8 tot 12 u en 13 tot 16 u Maandagavond 17.30 tot 19.30 u Vrijdag 8 tot 12 u Noodnummers Ziekenwagen 112 Brandweer 112 of 1722 (niet-dringende oproep) Politie 02 769 69 30 of 101 Antigifcentrum 070 245 245 Zelfmoordlijn 1813 Tele-onthaal 106 Gasreuk 0800 65 0 65 Waterstoring 02 238 96 99 Elektriciteitspanne 078 35 35 00 Sluitingsdagen Woensdag 11 juli Woensdag 15 augustus Woensdag 29 augustus (namiddag)

26

verkiezingen al ingeschreven? Dan hoef je je niet opnieuw aan te melden. Meer info vind je op de website. www.overijse.be/ verkiezingen 02 785 33 64 (Dienst Burgerzaken)

Openingsuren Administratief centrum De Vuurmolen Begijnhof 17 – 3090 Overijse Maandag tot vrijdag 8 tot 12 u

#pittigoverijse

Gemeentediensten open deze zomer Volmacht voor verkiezingen In België geldt de stemplicht. Kan je zelf niet gaan stemmen voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen op 14 oktober? Dan kan je een volmacht geven aan een andere kiezer. Die moet stemrecht hebben voor dezelfde verkiezingen als jij én naar jouw toegewezen stembureau gaan. Een volmacht aanvragen kan nog tot 13 oktober door het volmachtformulier ingevuld binnen te brengen bij loket 8. Alle informatie en het formulier vind je op de website. www.overijse.be/ verkiezingen 02 785 33 64 (Dienst Burgerzaken)

Stemmen als niet-Belg

Woon je in Overijse, maar heb je niet de Belgische nationaliteit? Dan kan je toch stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. EU en niet-EU-burgers kunnen zich nog tot 31 juli inschrijven als kiezer. Vul het formulier op de website in en dien het voor de deadline in bij loket 8. Was je bij de vorige gemeenteraads-

CC Den Blank heeft van 2 tot en met 31 juli zijn jaarlijkse sluiting. Maar de meeste andere gemeentediensten zijn in juli en augustus open. In administratief centrum De Vuurmolen kan je de hele zomer terecht op de reguliere openingsuren. Enkel op woensdag 11 juli (Feest van de Vlaamse Gemeenschap) en woensdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart) is het gesloten. Op woensdag 29 augustus zijn de gemeentediensten in de namiddag toe voor de Druivenkoers. CC Den Blank en vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat zijn dan wel open, net als de buitenschoolse kinderopvang (IBO). Die sluit ook niet op 11 juli. Kijk voor een overzicht van de openingstijden op de website. www.overijse.be (tik ‘sluitingsdagen 2018’ in het zoekvenster)

Nieuwe privacyregels

Ben jij al op de hoogte van de nieuwe Europese privacyregels? De General Data Protection Regulation (kortweg GDPR) is op 25 mei in voege getreden en geldt ook voor lokale verenigingen. Volgens de nieuwe wet moeten zij voorzichtiger

omspringen met persoonlijke gegevens van hun leden. Wie niet orde is, riskeert een boete. Meer weten? Op de website van de gemeente vind je een handige presentatie over de GDPR-regels. www.overijse.be/ gdprverenigingen

Speelplein

Zoek je nog opvang tijdens de zomervakantie? Kinderen van 3 tot 15 jaar kunnen van 2 juli tot en met 10 augustus terecht op het speelplein in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat. Van 9 tot 16 uur spelen ze onder begeleiding van enthousiaste animatoren. Vanaf 7.30 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur is er opvang voorzien. Vooraf inschrijven hoeft niet. Je kind aanmelden kan de dag zelf tot 9 uur. Daar heb je wel een profiel op de webwinkel van de gemeente voor nodig. Voor een kind uit Overijse betaal je 7 euro per dag. Voor kinderen geboren in 2015 is dat 12 euro. Vanaf het tweede en derde kind wordt het telkens een euro goedkoper. speelpleinoverijse@ gmail.com 02 686 31 35

Brugfiguren gezocht

Niet alle kinderen hebben het gemakkelijk op school. Een moeilijke thuissituatie of onvoldoende kennis van het Nederlands is genoeg om een leerachterstand op te bouwen. De Brugfiguren van het Rode Kruis helpen kleuters en lagere schoolkinderen met hun huiswerk en betrekken de ouders. Een aanpak die wonderen kan doen. Voel jij je geroepen om minstens één uur per week kinderen in de streek te helpen? Meld je dan aan bij het Rode Kruis. Zij organiseren regelmatig opleidingen voor brugfiguren.

Overijse mag gezien worden. Heb je mooie foto’s om te delen? Tag ze met #pittigoverijse op Instagram of Facebook. De mooiste komen in deze rubriek terecht. An Petrus @apetrus82

www.rodekruis.be/afdeling/ overijse 02 688 04 53 (Rode Kruis Overijse)

Leen Wouters @wouters.leen

Diederik Joukes @deiderikjoukes

Begeleid wonen

Mensen met een beperking die alleen wonen, kunnen hulp krijgen van Begeleid Wonen. Professionele begeleiders komen langs aan huis en geven ondersteuning op maat. Hulp nodig bij de administratie? Problemen met je gezondheid? Andere vragen? De begeleiders zorgen ervoor dat je een zelfstandig leven kunt uitbouwen. Kijk voor meer info op de website. www.begeleidwonen.be 016 23 20 42 (Begeleid Wonen)

win

Emmanuel Vande Broek @emmanuelvb

Proficiat An Petrus! Jouw foto van het nieuwe skatepark is de winnaar van deze editie. Jij krijgt het bijenhotel voor in de tuin, gemaakt door de mensen van VZW Hestia, opgestuurd.

Wil jij ook kans maken op een mooie prijs?

Deel je mooiste foto op Instagram met de hashtag #PittigOverijse of mail ze naar communicatie@overijse.be en maak kans op tien drankjetons ter waarde van 20 euro voor tijdens de Druivenfeesten. Volg ons: facebook.com/gemeenteoverijse instagram.com/gemeenteoverijse  #PittigOverijse

DE OVERIJSENAAR / 27


24 - 29.08

Radio Druivenfeesten

Tijdens de Druivenfeesten wordt er lokale radio gemaakt in het centrum van Overijse. Inwoners en lokale verenigingen krijgen de kans om zelf het programma samen te stellen. Alles kan: dj’en, verslag uitbrengen of gewoon iets komen vertellen. Lennart Segers van Radio 2 leidt alles in goede banen. “Ik ben heel benieuwd naar welk soort radio de Overijsenaren willen maken tijdens de

feesten”, zegt hij. Wil je meedoen? Stel je kandidaat via mensensamenleving@overijse.be. Je kan ook de muziek mee kiezen. Stuur je drie favoriete liedjes door via de website en bepaal zo mee de top 100 van de Druivenfeesten. Luisteren kan van vrijdag 24 tot en met woensdag 29 augustus, telkens van 15 tot 21 uur. Meer info vind je op www.druivenfeesten.be

De Overijsenaar juli-augustus 2018  

Gemeentelijk infoblad Overijse

De Overijsenaar juli-augustus 2018  

Gemeentelijk infoblad Overijse

Advertisement