De Overijsenaar januari-februari 2022

Page 1

r a a n ji se

r e Ov De

Woonproject Solheide

tweemaandelijks informatieblad | januari - februari 2022

Plannen voor de Markthalle

+ p. 25-29

Traditie in Tombeek


a r t S

t s n u k t a

Een ijsvogel op rolschaatsen, een vroedmeesterpad op wandel en een eekhoorn op de fiets. Het sportplein in de Bollestraat in Terlanen wordt sinds kort opgesierd door enkele vrolijke muurschilderingen. De Italiaanse illustrator Lucia Biancalana beschilderde een zijmuur en een elektriciteitskast met leuke tekeningen van lokale dieren. Haar kleurrijke muurschilderingen maken deel uit van Tour Elentrik XL, het streetartproject in Overijse dat afgelopen zomer begon met het beschilderen van 40 elektriciteitskasten. Dit najaar werden in het kader van dat project nog eens zes muurschilderingen gemaakt, verspreid over de hele gemeente. Benieuwd waar de kunstwerken zich bevinden? Op de website vind je de locaties van alle streetart in Overijse. Je vindt er ook een fiets- en wandelroute langs de kunstwerken van Tour Elentrik XL.

www.overijse.be/tourelentrik


inhoud

19

06

Minder Mobiele Centrale op wieltjes

22

Plannen voor de Markthalle

Glazen wijk

op domein Solheide

en verder Reservelijst vaccinatie p. 4-5

Redderscursus p. 4-5

Tuinrangers

10

p. 9

Gemeentediensten op afspraak

Keizer Karel

p. 12

Vereniging

Huurwaarborglening p. 30

Overijse op Instagram p. 31

+ Agenda

p. 25-29 met Jan Jaap van der Wal, Belpop Bonanza, Dansfestival, Valentijnsfeest,...

20

Eén lidkaart,

Vijf bibliotheken

colofon De Overijsenaar Verantwoordelijke uitgever: Dieter Vanderhaeghe (algemeen directeur) en Inge Lenseclaes (burgemeester). Realisatie: www.f-twee.be. Fotografie: Johan Martens. Coördinatie: dienst Communicatie, Begijnhof 17, 3090 Overijse, 02 785 33 79, communicatie@overijse.be.


kort en krachtig KLAP uitgesteld

Beste Overijsenaar, Na een jaar van lockdowns kon onze gemeente in 2021 herademen. Met de heropening van de cafés, restaurants en winkels kwam ons sociaal leven weer op gang. Er vonden zelfs opnieuw grote evenementen plaats zoals het WK Wielrennen en de Druivenfeesten. Niet de sportvedetten en de bekende zangers, maar wij Overijsenaren leken dit keer het hoofdprogramma. Het deed deugd om elkaar weer te ontmoeten. Dat de evenementen in een licht aangepaste versie plaatsvonden, deed daar geen afbreuk aan. Integendeel: het toont aan dat er altijd wel iets mogelijk is en dat we daar samen het beste van kunnen maken. Dat heeft de hele wereld mogen zien toen de camera’s op onze mooie gemeente gericht stonden voor het WK Wielrennen. 2021 was ook het jaar van de succesvolle vaccinatiecampagne. In de Markthal werden meer dan 71.000 vaccins toegediend aan mensen uit de hele Druivenstreek. Het werd een succes, mede dankzij de inzet van bijna 300 vrijwilligers. Ook bij de organisatie van allerlei evenementen zijn zij onontbeerlijk. Zonder hen geen Druivenfeesten of WK-dorpen. Daarom zeg ik nog eens: dank u, vrijwilligers, voor de inzet! Ondanks al die positieve zaken, sluiten we het jaar af met sombere coronacijfers en verstrengde maatregelen. Jammer, maar helaas. We moeten ons opnieuw aanpassen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de Overijsenaren hier weer het beste van zullen maken. Ondertussen kijken we al volop vooruit: naar de uitgestelde eerste editie van participatieevenement KLAP in april, de uitwerking van de nieuwe plannen voor de Markthalle, en nog veel meer.

Inge Lenseclaes, burgemeester

Door corona wordt de eerste editie van het participatie-evenement KLAP uitgesteld naar zondag 24 april 2022. Het opzet blijft behouden. Iedereen kan een hele dag terecht in AC De Vuurmolen om over actuele thema’s en projecten in Overijse te klappen. Er is een doorlopend programma waar je jouw ideeën of meningen kunt geven. Je kan ook deelnemen aan begeleide KLAP-sessies over specifieke onderwerpen of in gesprek gaan met schepenen. Wil je op de hoogte blijven en al zeker zijn van je plaats? Schrijf je in via de website. MEER INFO? www.overijse.be/KLAP 02 687 60 40

Volg een cursus om redder te worden

Snellere boosterprik Wie nog geen uitnodiging voor een derde prik heeft ontvangen, kan via de QVAX-reservelijst versneld zijn boostervaccin tegen COVID-19 krijgen. Is er genoeg tijd verstreken sinds je tweede prik? Zet je op de reservelijst en geef aan wanneer je beschikbaar bent. Komen er slots vrij, dan krijg je bericht om op korte termijn langs te komen in het vaccinatiecentrum in Tervuren. Stond je al op de lijst voor een vorige prik? Meld je opnieuw aan, want de reservelijst is heropgestart. MEER INFO? www.qvax.be 02 713 87 10 (vaccinatiecentrum Tervuren)

4


Werken Dieudonnéstraat Door slecht weer hebben de werken aan de Dr. J.P. Dieudonnéstraat vertraging opgelopen. Het beton voor de rijweg is ondertussen gegoten, maar moet nog uitdrogen. Daardoor blijft de straat tot en met zondag 16 januari afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tot dan bereik je het Begijnhof via het Stationsplein en de J. Bt. Dekeyserstraat. Vanaf maandag 17 januari wordt de Dr. J.P. Dieudonnéstraat tijdelijk een eenrichtingsstraat richting het Begijnhof. Het plein verlaten, zal langs de Zagerijstraat of de J. Bt. Dekeyserstraat kunnen. Deze verkeerssituatie geldt, onder voorbehoud van de weersomstandigheden, tot begin maart. MEER INFO? www.overijse.be 02 687 60 40

Word redder Ben je een waterrat op zoek naar werk? Het Begijntjesbad werft redders aan. Je kan voltijds, halftijds of als jobstudent aan de slag in het zwembad. Om redder te worden, moet je een cursus volgen over verdrinkingsrisico’s en reddings- en reanimatietechnieken. Deze cursus gaat van start op 29 januari en duurt acht zaterdagen. Behaal je het reddersdiploma en ga je aan de slag in het gemeentelijk zwembad? Dan betaalt het lokaal bestuur het inschrijvingsgeld voor de cursus integraal terug.

Ophaling kerstbomen Wil je na de feestdagen van je kerstboom af? Op vrijdag 7 januari haalt Interrand kerstbomen op in Overijse. Wil je de jouwe meegeven? Reserveer dan je ophaling via de website. Dat kan tot donderdag 6 januari om 12 uur. Gereserveerd? Zet je boom voor 7 uur ’s morgens buiten, zonder versiering of pot. Let op: de kerstboom mag niet groter zijn dan 2 meter. Je kan je boom de hele maand januari ook gratis aanbieden in het recyclagepark. MEER INFO?

MEER INFO?

www.interrand.be 02 658 95 41

www.overijse.be/redderscursus 02 687 60 40

Pittig Overijse Inspiratie nodig voor een leuke uitstap in eigen streek? In de nieuwe editie van het toeristisch magazine Pittig Overijse vind je fiets- en wandelroutes, groepsuitstappen en andere leuke activiteiten. Zo kan je het bierverleden van Overijse en de verschillende gehuchten ontdekken of zelf op insecten­ safari gaan. Ook de vernieuwde speeltuin Het Meiveld en de andere leuke trekpleisters komen aan bod. Vraag je gratis exemplaar aan via de webwinkel of bij het infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank.

TOERISTISCH MAGAZ INE | EDITIE 2022 WWW.O VERIJSE .BE/TO ERISME

Pittig

Overijse

met de nat

Ravotten

uur in de hoo VERN IEUW

GROEPS UITSTA

Van Overijse tot Afrika

p. 8

P

fdrol

DE SPEELTUIN HET MEIVE LD

GROEPSUITSTAP

Het blauwe goud de Druivenstree van k

p. 12

Tour Elentrik

p. 22

MEER INFO? www.overijse.be/webwinkel 02 687 59 59

DE OVERIJSENAAR / 5


Het ontwerp van de nieuwe woningen doet denken aan oude serres. 6


Project Solheide

Glazen wijk Op domein Solheide rijst binnenkort een nieuwe woonwijk op. Er worden 16 energiezuinige woningen gebouwd die op en top modern zijn, maar toch verwijzen naar het serreverleden van de site.

V

andaag staan er enkel geklasseerde druivenserres op domein Solheide. Maar binnen twee jaar vind je er ook een reeks gloednieuwe serrewoningen op het plateau tussen Solheide en de Korenarenstraat. Er komen 16 vrijstaande huizen met drie of vier slaapkamers, een tuin en een terras. Het worden stuk voor stuk moderne BEN-woningen, wat betekent dat ze bijna energieneutraal zijn. Ze worden gebouwd door projectontwikkelaar B&R Bouwgroep in opdracht van het lokaal bestuur, dat eigenaar is van het domein. Waarom? Omdat er nood is aan betaalbare gezinswoningen in Overijse. Door het aanbod zelf een stukje te vergroten, komt het lokaal bestuur aan die vraag tegemoet.

Kandidaten

Om één van de nieuwe woningen te kopen, moet je aan bepaalde voorwaarden. Kandidaat-kopers die ook nog eens een sterke band met Overijse kunnen aantonen, krijgen voorrang. Die binding met de gemeente kan maatschappelijk, economisch of socio-cultureel zijn. Woon, werk of sport je hier? Gaan je kinderen hier naar school? Dan krijg je meer punten. De kandidaat-koper met de hoogste puntenscore krijgt al eerste de kans om een keuze te maken in de beschikbare woningen. Vier daarvan worden onder de marktprijs aangeboden en zijn voorbehouden voor gezinnen die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. Geïnteresseerd?  Op de website van de gemeente vind

DE OVERIJSENAAR / 7


Project Solheide Infodag Wil je meer weten over het project Solheide? Op woensdag 12 januari vindt een infodag plaats op het domein. Je krijgt er al een idee hoe de woningen en het domein eruit zullen zien. De architect geeft uitleg over het ontwerp en de medewerkers van het lokaal bestuur geven je meer informatie over de verkoopprocedure. Als de infosessie wegens corona niet fysiek kan plaatsvinden, zal ze digitaal doorgaan. Interesse? Schrijf je op voorhand in via de website. www.overijse.be/solheide

Er is ook plaats voor groen en speelelementen in het ontwerp.

 je alle informatie over het bouwproject, de verkoopprocedure en de verschillende verkoopsvoorwaarden.

Als een druiventros

Het duurt nog even voor we de woningen in het echt kunnen zien, maar de plannen en schetsen tonen aan dat het een bijzonder architecturaal project gaat worden. De huizen bestaan voor een groot deel uit glas, wat doet denken aan het serreverleden van de site. Dat is geen toeval, zegt Bruno Delva van architectenbureau A2D. “Het lokaal bestuur vroeg expliciet om naar de druivenserres te verwijzen in het ontwerp. Dat doen we met een overdekte glazen zone aan de voorkant van elke woning. Die maken van elk huis een ‘serrewoning’. Je kan die plek voor van alles gebruiken: er een terras van maken, je fietsen stallen, ze vol planten zetten… Het glazen gedeelte van de woningen staat ook naar de oude serres gericht, zodat ze letterlijk op het verleden aansluiten. Oud en nieuw gaan dus met elkaar in dialoog.”

8

Naast het gebruik van glas, is ook de repetitieve opstelling van de huizen een ode aan het serristen­ verleden. Bruno: “Waarom zijn de oude serres zo sterk in het landschap aanwezig? Door het effect van de herhaling. Dat streven we ook na, door telkens nagenoeg dezelfde woning in hetzelfde materiaal neer te zetten. Ook leuk: als je het inplantingsplan van bovenaf bekijkt, kan je er met een beetje fantasie de vorm van een druiventros in zien.”

Groen

Domein Solheide wordt zeker niet volgebouwd”, verzekert de architect. “In de plannen is ook een openbaar buurtpark voorzien met speelelementen voor kinderen. Dat groen is ook belangrijk voor de infiltratie van regenwater. Om diezelfde reden beperken we het gebruik van beton en installeren we wadi’s tussen de woningen en het buurtpark. Deze groene sloten dienen als buffer tegen het regenwater: ze zorgen voor de infiltratie van overtollig regenwater. De begraafplaats op de site en de erfgoedwandelingen blijven gewoon toegankelijk. Niet enkel de bewoners zullen van de nieuwe wijk kunnen genieten, iedereen is welkom in dit nieuw stuk erfgoed.”

MEER INFO? www.overijse.be/solheide 02 687 60 40


drie keer VRAGEN

Werner Van Craenenbroeck is een Tuinranger. Zijn missie: zoveel mogelijk tuinen in Overijse natuurvriendelijk en biodivers inrichten. Binnenkort leidt hij lokale hobbytuiniers op tot ‘rangers’ die gratis tuinadvies geven. Wat is een Tuinranger?

Een vrijwilliger met een passie voor tuinieren die je helpt om van jouw tuin een stukje natuur te maken. Het Tuinrangersproject is nog nieuw, maar heeft al voet aan grond in verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant. We zijn blij dat Overijse vanaf 2022 ook aan boord is. We starten met een gratis infosessie voor geïnteresseerde kandidaten op 20 januari. Iets voor jou? Dan krijg je een korte opleiding en ondersteuning, en kan je zelf tuinadvies geven aan je dorpsgenoten. Of er niet al genoeg brochures en websites bestaan? Ja, maar een Tuinranger komt ter plekke en geeft je advies op maat. Dat geeft vaak een extra duw in de rug.

Kan één tuin een verschil maken?

Tien procent van de totale oppervlakte van Vlaanderen wordt ingenomen door tuinen. Die zijn zelden natuurvriendelijk ingericht. Er ligt dus nog veel potentieel: dát willen we benutten met de Tuinrangers. Er is al zo weinig natuur in Vlaanderen. Natuurvriendelijke tuinen kunnen fungeren als stapstenen tussen versplinterde natuurgebieden. We zien nu al dat veel mensen bijenhotels, voederof nestkastjes plaatsen om dieren te lokken. De goesting is er dus, maar tuineigenaars beseffen niet dat de rest van hun tuin meestal niet zo interessant is voor insecten, vogels en kleine dieren. Ook niet onbelangrijk: een natuurvriendelijke tuin is klimaatrobuust. Dat betekent: beter bestand tegen heet weer, droogte en regen.

Kruipt er veel werk in?

INFOSESSIE Wil jij Tuinranger worden? Kom naar de infosessie: 20 januari 2022, om 19.30 uur in CC Den Blank Inschrijven via www.tuinrangers.be

Een natuurvriendelijke tuin vraagt net minder onderhoud. Een klassieke tuin bestaat vooral uit gazon, dat je veel moet maaien en dat weinig natuurwaarde heeft. Hoe minder gras, hoe beter voor de natuur en hoe minder werk voor jou. Een wilde bloemenweide hoef je ook niet zo vaak water te geven. We geven verder tips om jouw tuinafval ter plaatse te hergebruiken: als bodembedekkers of voor takkenwallen. Dat bespaart je ritten naar het recyclagepark. DE OVERIJSENAAR / 9


Vereniging Keizer Karel

Feest en folklore Of het nu gaat over de trek of over de Keizer Karelfeesten, als er iets gebeurt in Tombeek heeft de vereniging Keizer Karel er vast iets mee te maken. Al meer dan twintig jaar zorgt die voor volks vertier in het gehucht.

B

egin januari krijgt elk gezinshoofd van Tombeek normaliter 4 euro tijdens de Keizer Kareltrek. Wegens corona wordt die dit jaar uitgesteld. “De trek vindt uitzonderlijk plaats in mei of juni in café De Welkom. Het bedrag zal het dubbele zijn van gewoonlijk, omdat de uitbetaling vorig jaar al niet heeft kunnen plaatsvinden”, zegt Stijn Vandermeersschen, ondervoorzitter van de vereniging Keizer Karel. “De traditie bestaat al sinds de 16de eeuw. Toen kwam Keizer Karel op Tombeekheide vast te zitten met zijn koets. De Tombekenaren hielpen hem uit de modder en kregen uit dankbaarheid een stuk grond. Elk jaar krijgen ze op de eerste zondag na Driekoningen nog een stukje rente van de verkoop van dat stuk grond. Of dat zegt de legende toch (lacht). De uitbetaling gebeurt door het lokaal bestuur, samen met de Druivenambassadeur. Dit jaar wil onze vereniging voor rand­ animatie zorgen met een gegidste Keizer Karelwandeling en live muziek.”

weekend van augustus organiseren we een driedaags dorpsfeest met livemuziek, fuiven, een quiz, kinderanimatie en een wielerwedstrijd. Vorig jaar was dat een coronaproof editie, maar we hopen komende zomer opnieuw volle bak te kunnen gaan. Want de Keizer Karelfeesten zijn erg belangrijk voor Tombeek. Samen met de trek is het één van de weinige momenten waarop het hele gehucht samenkomt. De feesten zijn essentieel voor het gemeenschapsleven in Tombeek”, zegt hij. “Voor de financiering ervan zijn we grotendeels afhankelijk van sponsoring door lokale handelaars. Vorig jaar hebben we die steun niet ingeroepen. We wouden de handelaars niet ten laste zijn in zo’n moeilijk jaar. Gelukkig konden we opnieuw beroep doen op de Applaus!-toelage van het lokaal bestuur. We hebben dit jaar ook de doorstartpremie voor verenigingen aangevraagd. Dankzij die steunmaatregelen hebben we geen verlies gedraaid, hoewel het een kleine editie was met slecht weer.”

Dorpsfeest

Leden welkom

De vereniging is niet alleen betrokken bij de trek. Hun hoofdbezigheid is de organisatie van de Keizer Karelfeesten in augustus, vertelt Stijn. “Het eerste

10

Een driedaags volksfeest organiseren doe je niet alleen. Stijn: “Onze kerngroep telt een tiental leden. Vanaf februari komen we elke maand sa-

De leden van de vereniging met Keizer Karel (Frank Van Caudenberg van Koninklijke Fanfare De Lanezonen)


Op de foto: Werner en Milan Schmitz, Odette Dendas, Frank Van Caudenberg, Dion Walschaerts, Stijn Vandermeersschen en Birthe Vander Elst

Steun tijdens corona Wil jij, net als de vereniging Keizer Karel, financiële steun krijgen uit het noodfonds? Erkende verenigingen kunnen eenmalig een doorstartpremie van maximaal 300 euro aanvragen. Wie meer dan 50 leden telt, kan zelfs tot 650 euro ontvangen. Met de doorstartpremie wil het lokaal bestuur verenigingen helpen de coronacrisis te boven te komen. Je kan er kosten mee vergoeden voor initiatieven die voor 31 december 2022 plaatsvinden. Vraag de premie aan op de website of via het formulier aan het infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank. www.overijse.be/doorstartpremie 02 687 59 59 (Infopunt Vrije Tijd)

men om de Keizer Karelfeesten voor te bereiden. We kunnen altijd nog wat extra helpende handen gebruiken. Iedereen die zich geroepen voelt, mag contact opnemen. Nee, je hoeft niet eens van Tombeek te zijn.” (lacht)

Legendarisch

Ondanks de eeuwenoude figuur in de naam, bestaat de vereniging nog niet sinds de middeleeuwen. “De vereniging is opgericht in 2000, toen Keizer Karel 500 jaar na zijn geboorte in heel het land gevierd werd. Die zomer vonden de eerste grootschalige feesten plaats op Tombeek plage. Na het feestjaar is de vereniging doorgegaan en zijn de Keizer Karelfeesten een jaarlijkse traditie geworden”, vertelt Stijn. Of de link met de historische figuur nog zo belangrijk is? “De legende van de trek, dat is Tombeek. Dat is onze cultuur.”

MEER INFO? Keizer Karelfeesten Tombeek keizerkarelfeestentombeek@gmail.com

DE OVERIJSENAAR / 11


Gemeentediensten OP AFSPRAAK Geen afspraak nodig Vraag zelf op via het e-loket: attesten uittreksels afschriften (van akten) reistoelating minderjarigen uittreksel uit het strafregister (goed gedrag en zeden) aangiftes

Sinds de coronacrisis zijn de gemeentediensten in AC De Vuurmolen enkel open op afspraak. Zomaar langskomen, kan niet meer.

Of geef een adreswijziging door. Aanmelden via eID, itsme of token www.overijse.be/eloket

Maak een afspraak

www.overijse.be/afspraak

 info@overijse.be

Geen internet?

 02 687 60 40

Handig

- Kies zelf je datum en tijdstip - Boek van 45 dagen tot 1 dag op voorhand - Bevestiging en herinnering via e-mail

Veiligheid eerst Heb je een afspraak? Volg dan de veiligheidsmaatregelen. ✓ Meld je aan bij het onthaal. ✓ Ontsmet je handen bij het binnenkomen. ✓ Kom alleen, indien mogelijk. ✓ Houd 1,5 m afstand. ✓ Betaal met de kaart.

Opgelet!

Maak voor elke vraag een aparte afspraak.

Belet?

Wijzig of annuleer je afspraak: Online (via de link in de bevestigingsmail) of via 02 687 60 40


e s j i r e t v O urzaam u d r e v

Dossier Klimaatalliantie 40% minder CO2 50.000 bomen

Het lokaal bestuur Overijse zet op verschillende manieren in op duurzaamheid. Door meer biodiversiteit na te streven, de CO2-uitstoot te beperken en gebouwen te isoleren. “Duurzaamheid" heeft veel betekenissen, maar komt altijd neer op beter doen voor mens, milieu en planeet. Want daar kan ook een kleine gemeente het verschil in maken.

Overijse

<intro>

<tussentitels kolom rechts>

DE OVERIJSENAAR / 13


Overijse verduurzaamt

Het nieuwe normaal Duurzaamheid zit in alle facetten van het lokaal bestuur verweven. Door over de hele breedte van de organisatie acties te ondernemen, wil het college van burgemeester en schepenen (CBS) dat Overijse klimaatneutraal wordt. Wat is de visie van het lokaal bestuur op duurzaamheid? CBS: “Duurzaamheid is niet de zorg van één enkele schepen of gemeentedienst, het is een gedeelde verantwoordelijkheid van het lokaal bestuur. Op elke dienst ondernemen we kleine en grote duurzame acties. Bij elk project is duurzaamheid nu standaard een aandachtspunt geworden. Alle kleine beetjes helpen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Daarvoor heeft Overijse zich geëngageerd.”

Voor nu  40% minder CO2 Het lokaal bestuur heeft het Burgemeester­ convenant 2030 ondertekend, waarmee het zich engageert om de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40 procent terug te dringen. Hoe? Door in te zetten op energie-efficiëntie en een ruimer gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De concrete weg naar die doelstelling wordt binnenkort vastgelegd in een nieuw klimaatplan. Dat zal niet enkel ambitieuze doelstellingen bevatten, maar ook een luik rond klimaatadaptatie waarin het lokaal bestuur anticipeert op de gevolgen van klimaatopwarming zoals droogte en wateroverlast. Inwoners kunnen mee de inhoud van het plan bepalen tijdens het participatie-evenement KLAP op zondag 24 april. www.overijse.be/KLAP

Hoe wordt Overijse duurzamer?

CBS: “We zetten in op CO2-reductie door over te stappen op elektrische wagens, ledverlichting in straatlampen en binnenkort ook door deelauto’s te introduceren. Anderzijds stimuleren we groene stroom door samen met de energiecoöperatie Druifkracht zonnepanelen te promoten. We zorgen ook voor meer groen in Overijse. We gaan 25.000 bomen planten en de gemeentescholen voorzien van groene speelplaatsen. Via het Tuinrangersproject stimuleren we biodiversiteit in tuinen en bij elk nieuw bouwproject is er een groen luik. Tegen 2024 willen we er per inwoner één vierkante meter natuur bij hebben.”

Waar valt nog veel winst te boeken?

CBS: “In de isolatie van gebouwen. 60% van de woningen in Overijse is verouderd en slecht geïsoleerd. Dat betekent dat warmte verloren gaat, wat veel energie vergt en CO2-uitstoot veroorzaakt. Het lokaal bestuur isoleert zelf alvast alle verouderde gemeentelijke gebouwen. Om de Overijsenaren te stimuleren hetzelfde te doen, startten we dit voorjaar een samenwerking met onze vier buurgemeenten: de Klimaat­alliantie. Samen willen we jaarlijks 700 huizen in de Druivenstreek renoveren. We gaan het onze inwoners zo gemakkelijk mogelijk maken door aan huis langs te komen, energiescans aan te bieden en zelfs aannemers voor te stellen. Het lokaal bestuur alleen kan niet alles oplossen, maar we kunnen wél het goede voorbeeld geven aan onze inwoners.” 14

Leren delen Wie CO2 zegt, denkt auto. De uitstoot beperken, kan efficiënt door het autogebruik te verminderen. Om alternatieve vervoersmiddelen te stimuleren, introduceert het lokaal bestuur in de toekomst deel­ auto’s in Overijse. Ten vroegste eind 2022 komen er twee deelwagens en deelfietsen in het centrum. Als het aanslaat, zullen later ook de gehuchten volgen. Deelmobiliteit is niet alleen beter voor het klimaat, ook voor je portemonnee. In plaats van te betalen voor een auto die vooral stilstaat, wordt enkel je effectieve verbruik aangerekend. Nog beter voor het milieu dan een deelauto: de fiets nemen. Om het fietsers makkelijker te maken, vernieuwt het lokaal bestuur in de hele gemeente fietspaden. Er wordt werk gemaakt van fietsverbindingen tussen de gehuchten en het centrum onderling.


en later

Het lokaal bestuur onderneemt heel wat duurzame initiatieven. Allemaal samen maken ze van Overijse meer en meer een duurzame gemeente.

Benoveren De grootste winst in CO2-uitstoot valt te rapen door oude woningen te isoleren. Heb jij renovatie­ plannen en kan je energie­advies gebruiken? Via het Energiehuis van 3Wplus kan je een gratis energie­scan laten uitvoeren of beroep doen op een renovatiecoach. Nieuwbouw woningen zijn sinds 2021 al wettelijk verplicht om klimaatneutraal te zijn. Maar van de bestaande woningen voldoet amper 5 procent in Vlaanderen aan de hedendaagse normen. Ook voor jouw woning kan een renovatie dus het klimaat helpen. Andere vragen over renoveren? Stel ze aan de consulent van het Woonloket. energiehuis.3wplus.be woonloket.overijse@igo.be, 0476 96 38 23

50.000 bomen Tegen 2024 moeten er in Overijse 25.000 bomen meer staan dan in 2019. Dat doel heeft het lokaal bestuur zichzelf opgelegd met zijn bomencharter. Want bomen nemen CO2 op, zorgen voor schaduw in de zomer en houden water vast bij droogte. Om deze doelstelling te halen, vinden er grote plantacties plaats. Op 26 en 27 januari 2022 gaan er bijvoorbeeld in één keer meer dan 250 bomen de grond in op de Zuidflank. Maar het lokaal bestuur roept ook de hulp van de Overijsenaren in. Heb jij recent een boom geplant? Laat het weten via de website. Elke boom die sinds 2019 de grond in ging, telt mee. Begin november stond de teller al op 1.386 nieuwe bomen. Op de site kan je live zien hoe ver Overijse al staat. Ook in Afrika plant het lokaal bestuur 25.000 bomen, via een gift van 15.000 euro aan de ngo WE FOREST in Tanzania. www.overijse.be/bomencharter

Groene projecten Verschillende stukken groen in Overijse worden duurzamer ingericht. In het kader van het LIP IJsevallei (Landinrichtingsproject) is de kasteelvijver al uitgediept en biodiverser aangelegd. Het park errond wordt volop aangeplant met nieuwe bomen. Ook park Groothuys wordt heringericht en opengesteld, als extra stuk groen in het centrum. In Eizer komt achter het voormalige restaurant ’t Gebroken Hof een extra publiek stuk groen. Verderop in de Meeuwenlaan zal de asfaltvlakte plaatsmaken voor een stuk nat bos. De voorbije jaren zijn er al gelijkaardige inspanningen geleverd. Blaivie is bijvoorbeeld een voormalige steengroeve die de laatste jaren volledig ingericht werd als natuurreservaat voor de vroedmeesterpad en het vliegend hert. De parochietuin in Terlanen veranderde twee jaar geleden van verwaarloosde boomgaard in een levendige pluktuin. Het lokaal bestuur is ook delen van het versplinterde Hagaardbos aan het opkopen om het te versterken. Er zullen ook meer groene verbindingen met het Zoniënwoud gemaakt worden. Dat is het doel van Horizon+, een intergemeentelijk project dat onder andere de herinrichting van het WaWa-park en het Bosuilplein in Jezus-Eik omvat. De ambitie gaat nog verder. Het lokaal bestuur heeft ook de kandidatuur ondertekend van de Brabantse Wouden om erkend te worden als Nationaal Park.

Kleine stukken natuur Wist je dat 30 procent van het grond­ gebied Overijse bestaat uit tuinen? Als die allemaal biodivers en klimaatvriendelijk ingericht worden, is dat een enorme winst voor de natuur. Het wapent ons als gemeente ook beter tegen de effecten van de klimaatverandering. In januari 2022 start het project Tuin­ rangers. Enkele lokale hobbytuiniers worden opgeleid tot Tuinrangers, vrijwilligers die hun dorpsgenoten tuinadvies op maat geven (zie ook pagina 9).  www.tuinrangers.be

DE OVERIJSENAAR / 15


Overijse verduurzaamt Duurzame gebouwen

Overal zonnepanelen De energietransitie in de Druivenstreek zelf waarmaken. Dat is de missie van de lokale energiecoöperatie Druifkracht. Het lokaal bestuur steunt deze coöperatie door maximaal aandeelhouder te zijn, maar doet ook beroep op de kennis van de coöperatie. Hun gezamenlijk doel? 700 daken in Overijse per jaar van zonnepanelen voorzien. De gemeente telt veel zongerichte daken, met veel potentieel voor groeneenergieproductie. Wil jij ook het klimaatprobleem aanpakken door je eigen energie op te wekken? Of door coöperant te worden? Neem een kijkje op de website. www.druifkracht.be

Samen sterker Overijse alleen kan de klimaatverandering niet tegengaan. Door samen te werken met de buurgemeenten Hoeilaart, Tervuren, Bertem en Huldenberg maken we al een grotere vuist. De vijf lokale besturen vormden recent een klimaatalliantie. Die gaat in het voorjaar van start. De focus zal in de eerste plaats liggen op het renoveren en isoleren van oude woningen. Want door slechte isolatie gaat enorm veel warmte verloren, terwijl energieproductie enorm veel CO2-uitstoot veroorzaakt. De klimaatalliantie wil in de hele Druivenstreek 700 huizen per jaar aanpakken.

Bij elke renovatie wordt een gemeentelijk gebouw duurzamer gemaakt. Met de meest moderne technieken wordt naar een betere energieprestatie gestreefd. Hoe? Door ruimtes efficiënter te verwarmen, gebouwen beter te isoleren en over te schakelen op energiezuinige ledverlichting. Recent werd het Begijntjesbad beter geïsoleerd en uitgerust met zonnepanelen, vier nieuwe gascondensatieketels en een warmtekrachtkoppeling. Dat is eenvoudig gezegd een centrale verwarmingsketel die naast warmte ook elektriciteit produceert. Ook bij de renovatie van CC Den Blank wordt ingezet op duurzaamheid: de verouderde elektriciteit wordt vervangen door een zuiniger systeem en verbetering van de beglazing bespaart warmteverlies. Ook bij de plannen voor de nieuwe Markthalsite en project Solheide staat duurzaamheid voorop.

Leds in de straten Het afgelopen jaar werden 1.000 straatlampen in Overijse vervangen door leds. Ledverlichting verbruikt 67% minder energie dan de oude lampen. Dat moet 52,53 ton CO2-uitstoot per jaar besparen, een reductie van 67% in de uitstoot door straat­ verlichting in de gemeente. De komende jaren zijn de 4.000 overige straatlampen aan de beurt. Kapotte straatlampen worden ook standaard vervangen door leds.

www.overijse.be/klimaatalliantie

Lokaal en biologisch Ook wat we eten kan duurzamer. Hoe korter de keten, hoe beter voor de planeet. Minder transport, betekent minder CO2-uitstoot. Denk maar aan lokale initiatieven zoals de Woud­ poort, de boerenmarkt in Jezus-Eik. Het lokaal bestuur wil lokale landbouwers de komende jaren ondersteunen om vaker rechtstreeks aan de Overijsenaren te verkopen. De twee hectare landbouwgrond naast vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat werd alvast in erfpacht gegeven aan een organisatie die er bioboeren op laat werken.

16

Verspilling voorkomen Een derde van ons voedsel wordt wereldwijd weggegooid, wat goed is voor zo’n 8 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Voedselverspilling verminderen is daarom één van de meest effectieve manieren om de klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien valt er veel te winnen op sociaal en financieel vlak. In Overijse moet een gloednieuwe werkgroep van het lokaal bestuur voedselverspilling tegengaan in de gemeente. De werkgroep broedt op lokale acties en sensibiliseringscampagnes met tips voor inwoners. www.overijse.be/voedselverspilling


koop lokaal

vijf keer

Winkelhiers

Lokaal kopen is altijd een goed idee, zeker in tijden van corona. Overijse telt heel wat winkels, handelaars en horecazaken met een eigen verhaal. In deze rubriek stellen we telkens vijf handelaars voor bij wie je terecht kan met de gemeentelijke geschenkbon.

“Het oog wil ook wat”

“Onze winkel is nieuw in de gemeente”, zegt Carlien Vanlommel. “We hebben vestigingen in Leuven, Puurs en – sinds we Optiek Ericx begin vorig jaar overnamen – nu ook in Overijse. Ik heb het hier erg naar mijn zin: de mensen zijn vriendelijk en komen graag een babbeltje doen. Ik help ze met plezier aan een hip montuur dat bij hun gezicht én hun persoonlijkheid past. Kwalitatieve glazen om goed te zien, zijn natuurlijk prioriteit. Maar de uitstraling speelt ook mee: een bril is het belangrijkste deel van je outfit!”

De Wolf Opticiens Waversesteenweg 33 www.dewolfopticiens.be 02 687 83 93, overijse@dewolfopticiens.be

“Menu op maat”

“Ik heb altijd als kok gewerkt in lokale horecazaken, waaronder restaurant ’t Gebroken Hof in Eizer. Toen dat sloot, ben ik uitbater van het Cultuurcafé geworden”, zegt Dimitri Vandendriessche. “Of een foyer anders is dan een brasserie? Niet echt. Het eten, het drinken en de sfeer zijn vergelijkbaar. Wel bijzonder is dat je cliënteel verandert naargelang de voorstelling in het cultuurcentrum. Ik stem mijn menu af op de programmatie: als er een charmezanger speelt, moet ik veel stoofvlees in huis halen. Voor andere evenementen weet ik dat ik net vegetarisch moet koken.”

Cultuurcafé Den Blank Begijnhof 11 www.cultuurcafe-denblank.be 02 252 04 08

DE OVERIJSENAAR / 17


koop lokaal “Uitgekomen kinderdroom”

“Ik wist al van mijn zes jaar dat ik kapster zou worden”, zegt Jolien Depré. “Mensen blij maken door ze een mooi kapsel te geven, is wat ik het liefste doe. Waarom? Als je er goed uitziet, voel je je vanbinnen ook beter. Daar ben ik van overtuigd. Met al die lockdowns lijken mensen de goesting om zich mooi te maken soms te verliezen. Dat is zonde. Om het hun gemakkelijk te maken, hebben we sinds vorig jaar ook een schoonheidsspecialiste in huis. Ik wil mijn klanten helpen stralen!”

Kapsalon Zen-Jo Waversesteenweg 32 www.kapsalonzenjo.be 02 311 93 21

“Goed ondergoed boven”

“Ondergoed is even belangrijk als alles wat je erboven draagt. Past een beha of slip niet goed, dan ziet de rest van je outfit er ook niet goed uit. Je moet je goed voelen in wat je draagt. Comfort is enorm belangrijk”, zegt Karin Guns. Ze weet waarover ze spreekt. “Ik zit al sinds mijn 14 jaar tussen de soutiens en het nachtgoed (lacht). Eerst in de winkel van mijn moeder en daarna in mijn eigen zaak. In december 2022 bestaat die dertig jaar. Dat gaan we vieren, als de coronamaatregelen het toelaten.”

Flanel Waversesteenweg 26 Flanel 02 687 74 65

“Meer dan 25 jaar up-to-date”

“Sinds ik mijn eerste PC kocht is er veel veranderd, maar ook weer niet”, zegt Benny Massa van IT-bedrijf Softinno. “De technologie ziet er blitser uit, maar de achter­ liggende basisprincipes en gebruiksfuncties zijn nog dezelfde. Ik gebruik wekelijks commando’s van twintig jaar geleden (lacht). Natuurlijk blijven we ook op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Dat moet wel in deze sector! We werken vooral voor bedrijven, maar ook particulieren kunnen bij ons terecht voor IT-oplossingen, een nieuwe computer of randapparatuur. Bij ons krijg je beter advies dan in een grote keten.”

en je nog aak, maar b sz el d n? an h n e geschenkbo Heb jij ook ee gemeentelijk de j bi n te o niet aangesl kbon e.be/geschen www.overijs 18

Softinno (Software Innovations) Stationsstraat 32 www.softinno.be 02 686 60 60, softinno@softinno.be


OP WIELTJES “Op maandag, dinsdag en donderdag vervoer ik Overijsenaren die slecht ter been zijn”, zegt Hugo Claes. “Als vrijwillig chauffeur van de Minder Mobiele Centrale of MMC breng ik hen met mijn wagen naar de dokter, naar familie of naar andere afspraken. Waarom? Ik wil graag iets betekenen voor mensen die hulpbehoevend zijn. Ik heb zelf een gehandicapte zoon en weet hoeveel initiatieven zoals dit kunnen betekenen. De dankbaarheid en het respect die ik van mijn “passagiers” krijg, zijn onbetaalbaar.” Wil jij ook vrijwilliger worden voor de MMC? Je kiest zelf op welke dagen je rijdt, gebruikt je eigen wagen en ontvangt een kilometervergoeding. Tijdens de ritten ben je volledig verzekerd. Meer weten? Kijk op de website.

MEER INFO?

www.ocmwoverijse.be mmc@ocmw.overijse.be 02 686 06 88

DE OVERIJSENAAR / 19


Nieuw bibliotheeksysteem

Eén lidkaart, vijf collecties Alles in de Bib van Overijse uitgelezen? Geen probleem: vanaf maart kan je met je lidkaart ook terecht in de vier andere bibliotheken in de Druivenstreek. En dat is niet het enige wat er verandert.

O

p 1 maart stapt de Bibliotheek van Overijse over op een nieuw bibliotheeksysteem. “Vroeger had elke bib haar eigen software en database”, vertelt bib­ liotheekmedewerker Hans Baudaer. “De voorbije drie jaar werden die één voor één vervangen door Wise, een eengemaakt systeem voor heel Vlaanderen. Dankzij Wise kunnen we makkelijker nieuwe diensten aanbieden en beter samenwerken met andere bibliotheken. We maken van de gelegenheid gebruik om de banden met de collega’s uit Huldenberg, Tervuren, Hoeilaart en Bertem aan te halen. De voorbije twee jaar hebben we onze uitleentermijnen, tarieven en procedures al grotendeels op elkaar afgestemd. In maart zijn de reglementen in de Druivenstreek volledig gelijkgeschakeld en werken we allemaal volgens hetzelfde systeem.

20

Vanaf dan gaan we nog een stap verder met onze regionale aanpak.”

Eigen accenten

De grootste nieuwigheid? “Je zal met je elektronische identiteitskaart als lidkaart in alle vijf bibliotheken in de streek terechtkunnen”, zegt Hans. “Een aparte bibliotheekkaart bestaat al een tijdje niet meer, behalve voor kinderen zonder KidsID. Ook het tarief wijzigt: voor min 18-jarigen is het lidmaatschap gratis, volwassenen (18+) betalen jaarlijks 5 euro lidgeld. Dat is meer dan het vorige tarief, maar je krijgt er voor dat bedrag vier bibliotheken en hun catalogi bij. En je kan openstaande kosten in eender welke bib uit de Druivenstreek betalen.” Door de samenwerking heb je als lezer plots heel wat meer lees-, kijken luistermateriaal om uit te kiezen.

Hans: “Het leuke is dat we ons aanbod voor de Overijsenaren in één klap fors uitbreiden. Elke bibliotheek legt andere accenten in haar collectie. De onze is bijvoorbeeld gekend voor klassieke literatuur, bladmuziek en heemkundige boeken. Tervuren heeft dan weer een uitgebreide DVD-collectie en Hoeilaart is sterk in populaire romans. Die specialiteiten kunnen we nu ook aanbieden. Via onze website zal je makkelijk titels van een andere bib uit de regio kunnen aanvragen. Dat kost je 1 euro, maar je kan ook zelf naar een bibliotheek in de buurt trekken. Die van Huldenberg verhuist binnenkort naar het centrum, waardoor ze nog dichter bij Overijse zal liggen.”

Slim

Wil je je leesvoer ook buiten de Druivenstreek gaan zoeken? Dat kan. Hans: “Omdat de Bibliotheek


Weekje dicht Om de overstap naar het nieuwe systeem in orde te brengen, is de Bib van Overijse tijdens de laatste week van februari een paar dagen gesloten. Van maandag 21 februari tot en met woensdag 23 februari blijven de deuren toe. Vanaf donderdag 24 februari om 15 uur kan je opnieuw terecht in de Bib. De uitleentermijn van bibliotheekmateriaal wordt verlengd met de sluitingsperiode. Zo krijg je geen boete door de sluiting. Materialen inleveren tijdens de sluiting kan wel via de rode inleverbus.

van Overijse vanaf maart ook deel uitmaakt van het Slim Netwerk, kan je met je lidkaart bij alle deelnemende bibliotheken terecht. Meer dan zestig bibliotheken in Vlaams-Brabant en Limburg maken al deel uit van dat netwerk. Let op: de reglementen zijn niet overal hetzelfde. Ook boetes kan je enkel in de eigen regio betalen. Ontdek je elders een boek dat echt de moeite is? Dan kan je altijd een aankoopsuggestie doen via de website. Zo kan iedereen in de Druivenstreek het lezen.”

MEER INFO? www.overijse.be/bibliotheek 02 687 57 18

DE OVERIJSENAAR / 21


De Markthalle wordt volledig vernieuwd. De toekomstige invulling van het gebouw en z’n omgeving wordt mee bepaald door de inwoners van Overijse. Een kerngroep van gemotiveerde Overijsenaren geeft het lokaal bestuur advies over verschillende scenario’s.

Participatie

Plannen maken voor de Markthalle “

22

I

k kwam vroeger naar feestjes en evenementen in de Markthalle”, zegt Lies Maesschalck. “Toen vond ik al dat het gebouw vaak leegstond. Terwijl je niet snel zo’n grote ruimte voor evenementen tegenkomt in het centrum van een dorp. Hier zit meer in, dacht ik altijd. Daarom ben ik vorige zomer ingegaan op de oproep om mee na te denken over een nieuwe invulling voor de site. Ik ben nu één van de twintig vrijwilligers die nauw betrokken zijn bij de toekomstplannen voor de site. Iedereen kan input geven. Van mij mag er bijvoorbeeld meer ruimte komen voor jongeren.”

Open scholen

De kerngroep bestaat uit een mix van inwoners, medewerkers van het lokaal bestuur en gebruikers van de Markthalsite. Zo vertegenwoordigt schooldirecteur Auke Vissers de visie van de Gemeentelijke Basisschool Overijse (GBO). “Onze school maakt gebruik van de Markthalle voor evenementen zoals het schoolfeest, maar ook voor de lessen lichamelijke opvoeding. Bovendien maken onze speelplaatsen deel uit van de site die mee aangepakt wordt. Het is fijn dat we bij de renovatieplannen betrokken worden”, zegt Auke. “Wij zouden willen dat de muren tussen

de school en de buitenwereld worden neergehaald, letterlijk en figuurlijk. Maar ik hou niet alleen rekening met het GBO. Iedereen in de werkgroep denkt aan het algemeen belang. Dat is mooi om te zien.”

Poten, toren of trap

De kerngroep is de voorbije maanden druk bezig geweest, vertelt Kim Van Caudenberg, diensthoofd vrijetijdsinfrastructuur bij het lokaal bestuur. “De afgelopen maanden hebben we met de kerngroep gebrainstormd over de ideale invulling van de site. Daaruit zijn drie scenario’s opgemaakt: één dat het gebouw op poten


Auke Visser en Lies Maesschalck geven via de kerngroep input voor de plannen voor de site.

zet, één dat er een toren van maakt en één met een structuur van groene terrassen. Dat zijn voor alle duidelijkheid geen concrete plannen, maar abstracte modellen. De kerngroep heeft de positieve en negatieve aspecten van elk scenario opgesomd voor het college van burgemeester en schepenen. Ze geeft ook input over de functies die de site in de toekomst moet hebben. Die evaluatie dient als basis voor de ontwerpwedstrijd die in het voorjaar van 2022 wordt uitgeschreven. Architecten kunnen ontwerpvoorstellen indienen voor het gebouw en de site errond. Voor het einde van het jaar wordt het winnend

ontwerp goedgekeurd, zodat de werken in het najaar van 2023 kunnen starten. We hopen dat de vernieuwde site twee jaar later klaar is.”

Alles kan

Hoe de site er uiteindelijk zal uitzien, weten we nog niet. “Dat hangt af van hoe de architecten invulling geven aan de krijtlijnen die we samen bepaald hebben”, zegt Kim. “Werkelijk alles is mogelijk, maar een aantal principes ligt wel al vast. Zo wordt multifunctionaliteit heel belangrijk en zal er meer plaats zijn voor groen en verbinding met de omgeving. De scholen op de site (GBO en het GITO,

red.) zullen geïnte­greerd worden in het dorpsleven. En vooral: de site moet een centrale ontmoetingsplaats worden waar Overijsenaren van alle slag samenkomen en waar kruis­ bestuivingen tot stand komen. Ik kan mij er nog niet veel bij voorstellen (lacht). Ik ben vooral heel benieuwd!”

MEER INFO? www.overijse.be/markthalle toekomst@overijse.be 02 687 60 40

DE OVERIJSENAAR / 23


Durf te vragen

Moet ik sneeuw ruimen op de stoep?

Elise Vanhoey

Heb je zelf een vraag? Wil jij ook iets weten? Stuur je vraag naar ­ info@overijse.be en ­misschien krijg je wel antwoord in dit ­magazine.

24

“In het algemeen politiereglement van Overijse staat dat met sneeuw, ijs of ijzel bedekte voetpaden vrij­ gemaakt moeten worden. Rond haar eigen gebouwen zorgt de gemeente daarvoor, maar als eigenaar of huurder van een woning ben je zelf verantwoordelijk voor jouw stuk stoep”, zegt Frederik Derom van de dienst Publieke Ruimte. “In appartementen wordt de sneeuwruimer van dienst meestal aangesteld door de syndicus. Doorgaans kwijten de Overijsenaren zich goed van hun taak, maar in de meer residentiële wijken blijft de sneeuw weleens liggen. Dat is niet veilig, en je bent burgerrechtelijk aansprakelijk als er een ongeval gebeurt. Enkele tips? Wacht niet te lang met ruimen: verse sneeuw veeg je met een gewone borstel weg. En leg de sneeuw tegen je gevel. Als iedereen alles naar de goot langs de weg veegt, kan het smeltwater niet weg via de riolering – met alle gevolgen van dien.” Meer weten? Dienst Publieke Ruimte publiekeruimte@overijse.be 02 687 60 40

Hoe schrijf ik mijn kind in voor de lagere school?

Daniela Hoxha “Alle basisscholen in Overijse werken met één digitaal aanmeldingssysteem”, zegt Wendy Godsdeel van de dienst Opvoedingsondersteuning. “Zo hoef je niet aan te schuiven als de inschrijvingen beginnen. Van maandag 17 januari tot vrijdag 4 februari is er een eerste inschrijvingsperiode op de school, voor kinderen geboren in 2020 die naar de school willen waar hun broer of zus al naartoe gaat. Ook kinderen van wie een ouder in de school werkt, kunnen zich inschrijven. Voor alle andere kinderen lopen de aanmeldingen digitaal van dinsdag 1 maart tot donderdag 31 maart. Het systeem houdt bij de toekenning van een school rekening met je voorkeur en, in tweede instantie, met de afstand. Ten laatste op 29 april krijg je het resultaat, en een ticket waarmee je nog even bij de school moet langsgaan. Vrij inschrijven bij scholen waar nog plaats is, kan vanaf woensdag 1 juni.” Meer weten? www.overijse.be aanmelden@overijse.be 02 305 18 83


agenda JANUARI. Jan Jaap van der Wal: III-ième Vrij 28.01 20.30 u

De Nederlandse komiek Jan Jaap van der Wal werd verliefd op Vlaanderen, verhuisde naar Antwerpen en maakte al twee voorstellingen over zijn crush op onze regio. In III-ième duiken de eerste barsten op in de relatie. De liefde is er nog, maar er duiken wel kleine irritaties op. Jan Jaap aanvaardt ze, maar vindt het tijd om er eens over te praten. Tickets: 20 euro (abonnees), 22 euro (voorverkoop) of 24 euro (aan de kassa). www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

UITPAS DRUIVEN­STREEK

Heb je al een UiTPAS Druivenstreek? Met deze voordeelkaart spaar je kortingen en gadgets bij elkaar door aan vrijetijdsactiviteiten deel te nemen. Een persoonlijke UiTPAS kost 5 euro. Heb je een laag inkomen, dan betaal je maar 1 euro en krijg je 80 procent korting op alle UiTPAS-activiteiten in de Druivenstreek. Koop je UiTPAS aan het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank. www.overijse.be/ uitpasdruivenstreek 02 687 59 59

DE OVERIJSENAAR / 25


agenda JANUARI.

STEVEN DELAERE: SCHIJN

MAG HET IETS MEER ZIJN?

Zat 15.01

Tot 26.01

20.30 u

© Johannes Vande Voorde

Ga je winkelen bij lokale handelaars? Misschien vind je wel één van de kokers die verstopt werden in Overijse. Ze bevatten een voucher voor een leuke verrassing. Hoe vaker je langs gaat bij de handelaars, hoe groter je kans om een koker te vinden. www.overijse.be/ maghetietsmeerzijn

Steven Delaere is een goochelaar die je misschien kent van Belgium’s Got Talent of de Ketnetreeks Trix. In zijn interactieve voorstelling word je getrakteerd op visuele magie, mentalisme en humor. www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

WANDELUURTJE

04.01, 01.02, 18.02 & 15.02 10 u

OUDEREN

Wandelclub de IJsetrippers organiseert verschillende gezondheidswandelingen, waarbij je 5 kilometer in een rustig tempo wandelt. Ideaal voor ouderen. Op 4 januari en 1 februari start de wandeling aan GC de Bosuil. Op 18 januari en 15 februari is dat aan de Begijnhofkapel.

Bert Gabriëls: Eindejaars3 Zat 08.01 20.30 u

Corona. Bert Gabriëls kan er in zijn nieuwe eindejaarsconference moeilijk om heen. De komiek pakt het virus dan maar bij de horens en gaat op zoek naar wat we van corona hebben geleerd. Met gekke inzichten, waanzinnige anekdotes en rake grappen fileert hij ons geknoei én onze troeven. Een hilarische show over corona en hoe wij er als mensen op reageren. Tickets: 12 euro (abonnees), 14 euro (voorverkoop) en 16 euro (aan de kassa). www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

www.ijsetrippers.be

14 u

Tijdens dit concert kijken Connie Neefs en haar dochter Hannelore in hun liedjes naar het leven, de liefde, dromen en nog veel meer. Pianist Eric De Vos zorgt voor de muzikale begeleiding. www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

14 u & 20.30 u

Zat 22.01

Will Tura werd onlangs 80 jaar. Om dat te vieren blikken muziekkenners Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing terug op zijn carrière. Ze vullen een hele show met straffe verhalen en verrassende weetjes over de zanger. Wist je bijvoorbeeld dat Tura Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen heeft ontdekt? Of dat hij ooit in het Hongaars heeft gezongen? Deze voor­stelling wordt zowel in de namiddag als ’s avonds gespeeld.

© Francis Vanhee

Do 20.01

Belpop Bonanza: Tura special Vrij 14.01

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

26

CONNIE NEEFS EN HANNELORE

DE ARK VAN NOWAY

19 u

7 TOT 12 JAAR

Een zondvloed als antwoord op extreme droogte? Theater Tweelicht brengt een grappige en poëtische hervertelling van het verhaal van de ark van Noah. www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11


WEGWIJS IN MANTELZORG

Don 27.01 19 u

Wil je mantelzorger worden, maar weet je niet hoe je dat combineert met je dagelijks leven? Pieter Vanreybrouck van Steunpunt Mantelzorg helpt je op weg tijdens deze gratis vorming. Inschrijven is niet nodig. CC Den Blank, Begijnhof 11 www.overijse.be

CODERDOJO

Zat 29.01 14 u

7 TOT 17 JAAR

Coderdojo is een gratis programmeerclub voor kinderen en jongeren. Onder begeleiding van coaches leren ze op een coole manier programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen.

Als de rook om je hoofd is verdwenen Zat 29.01 20.30 u

Els Dottermans, Andrea Croonenberghs, Riet Muylaert (Jackobond) en Barbara Dex brengen een muzikale ode aan de Nederlandse zanger Boudewijn de Groot. De vier vrouwen worden op gitaar begeleid door niemand minder dan zijn zoon Marcel. Samen brengen ze niet alleen grote hits, maar ook verrassende keuzes uit het oeuvre van de Groot. Akoestische nummers, stevige nederpop en heerlijk rockende nummers wisselen elkaar af. Tickets: 20 euro (abonnees), 22 euro (voorverkoop), 24 euro (aan de kassa). www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

FEBRUARI.

INFOAVOND TEJO

Woe 02.02 19.30 u

Maak op deze gratis info­ avond kennis met de vrijwilligerswerking TEJO (Therapeuten voor Jongeren). Op het programma staan getuigenissen van jongeren en een panelgesprek tussen experten zoals Ingrid Dejonghe (TEJO), Luc Deneffe (De Wissel), Barbra Van Loock (leerlingenbegeleidster Maria-Boodschaplyceum Brussel) en een vertegenwoordiger van de Jeugdraad. Tim Pauwels (de ombudsman van de VRT) leidt het gesprek in goede banen. www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

www.overijse.be/coderdojo Bibliotheek Overijse, Begijnhof 13

FEBRUARI. ADRIAAN VAN DEN HOOF

EXPO BKO: REMAKE

01.02 tot 27.02

De leerlingen van kunst­ academie BKO stellen hun werk een maand lang tentoon. In deze expo werken ze rond het hergebruik van materialen. www.bkoacademie.com BKO, Brusselsesteenweg 145

Dansproject 2022 Zon 13.02 18.30 u

Dit dansfestival zet zes jonge en talentvolle danscompagnies uit Vlaanderen samen op één podium. Het resultaat: een gevarieerd programma met gloednieuwe choreografieën gedanst door jonge, trappelende talenten. Met professionele creaties van onder andere Compagnie Cocon uit Leuven en Junior Company uit Bornem. Tickets: 11 euro (abonnees), 13 euro (voorverkoop) of 15 euro (aan de kassa).

03.02 & 04.02 20.30 u

In ’t Zal schoon zijn als het af is grasduint acteur en komiek Adriaan Van den Hoof door zijn verzamelde werk op zoek naar nieuwe inzichten. Noem het geen nostalgische compilatie, maar een nodige terugblik. www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

DE OVERIJSENAAR / 27


agenda COMPAGNIE PAPRIKA: CAPRICCIOSA

Zon 06.02 11 u

Valentijnsfeest 15.02 & 16.02 14 u

OUDEREN

VANAF 3 JAAR

Ingrediënten leggen een lange weg af voor ze op je pizza terechtkomen. Compagnie Paprika maakt er een emotioneel proces van in deze woordeloze theatervoorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar. www.debosuil.be GC de Bosuil, Witherendreef 1

SMART CAFÉ: BASISINSTELLINGEN

Romantiek, koffie, taart en live muziek. Dat zijn als vanouds de ingrediënten voor een spetterend Valentijns­feest voor 55-plussers. Het feest vindt opnieuw twee keer plaats, dit keer in CC Den Blank. Geen date? Geen probleem. Iedereen is welkom en krijgt een roos. Deelnemen is gratis. Wie er bij wil zijn, reserveert best snel tickets via het cultuurcentrum. De vorige edities waren telkens volzet. www.denblank.be, 02 687 59 59 CC Den Blank, Begijnhof 11

Ma 07.02 9.30 u

Don 17.02 20 u

Hoe blijf je vrijwilligers motiveren, coachen en nieuwe mensen aantrekken? Dat is het onderwerp van deze inspiratieavond voor vrijwilligers. Meer info op de website.

DAVID, of hoe we ons bedacht hebben Vrij 18.02 20.30 u

20 u

Deze Vlaamse film vertelt het waargebeurde verhaal van de familie Massart, van wie het dochtertje Sandra tien jaar geleden een zeldzame spierziekte kreeg. Haar vader gooit zich in een verbeten strijd tegen de farma-industrie. www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

28

Regisseur en tv-presentator Erik Van Looy vertelt met veel humor over zijn grootste verslaving: filmsterren. Verwacht je aan leuke anekdotes over flamboyante figuren.

INSPIRATIEAVOND VOOR VRIJWILLIGERS

www.overijse.be/smartcafe Bibliotheek Overijse, Begijnhof 13

Woe 09.02

Vrij 11.02 20.30 u

www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

Heb je een smartphone of tablet, maar kan je er niet goed mee overweg? Tijdens het Smart Café in de Bib leer je stap voor stap de basisinstellingen van je apparaat kennen.

RED SANDRA

ERIK VAN LOOY: VERSLAAFD!

Compagnie De KOE slaat de handen in elkaar met theatergezelschappen De Nwe Tijd en Hof van Eede voor een voorstelling over David Foster Wallace. Geïnspireerd door zijn tekst Dit is water, gaan de acteurs op zoek naar een manier om een betekenisvol leven te lijden vrij van verslaving, depressie en isolatie. De samenwerking smaakte duidelijk naar meer: De KOE en Hof Van Eede fuseren vanaf 1 januari 2022 tot De HOE. Tickets voor de voorstelling kosten 12 euro (abonnees), 14 euro (voorverkoop) of 16 euro (avond kassa). www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11

www.overijse.be De Warandepoort, Tervuren

JOHAN PETIT : NU HET NOG KAN

Don 24.02 20.30 u

Theatermaker en gelegenheidsfilosoof Johan Petit reflecteert over het leven en de voorbijgaande tijd. Er ligt iets op zijn lever en op zijn hart over hoe hij zelf in dit leven staat. www.denblank.be CC Den Blank, Begijnhof 11


IN VOGELVLUCHT. JANUARI

FEBRUARI

Din 04.01

01.02 tot 27.02

10 u

Bewegen

Wandeluurtje

GC de Bosuil

Din 04.01 14 u

Bewegen

Stap voor Stap Wandeling

Sint-Magdalena­ kerk

Expo

BKO: Remake

BKO

Din 01.02

10 u

Bewegen

Wandeluurtje

GC de Bosuil

Herbert Flack & Bob de Moor: CC Den Blank Een man, een man

Din 01.02

14 u

Bewegen

Stap voor Stap Wandeling

Parking Terlanen

Zon 08.01 20.30 u Comedy

Bert Gabriëls: Eindejaars3

CC Den Blank

Woe 02.02 19.30 u Infoavond

Infoavond TEJO

GC de Bosuil

Vanaf 10.01 Vanaf 12.01 Vanaf 12.01

Gitaar voor volwassenen

GC de Bosuil

Woe 02.02 20 u

Dune

CC Den Blank

Qi Gong

GC de Bosuil

Don 03.02 20.30 u Comedy

Vorming

Gitaar voor kinderen en jongeren

GC de Bosuil

Don 04.02 20.30 u Comedy

Woe 12.01 20 u

Film

Benedetta

CC Den Blank

Zat 05.02

Vrij 14.01

14 u

Muziek

Belpop Bonanza: Tura special CC Den Blank

Zon 06.02 10 u

Cursus

Vanaf 14.01

17 u

Vorming

Leer piano spelen

Zon 06.02 11 u

Kindertheater Compagnie Paprika: Capricciosa VANAF 3 JAAR

Vrij 14.01

20.30 u Muziek

Belpop Bonanza: Tura special CC Den Blank

Ma 07.02

Cursus

Smart Café: Basisinstellingen

Zat 15.01

20.30 u Goochelen

Steven Delaere: Schijn

CC Den Blank

Din 08.02 9 u

Vorming

Babycafé: Satya babymassage

Din 18.01

10 u

Bewegen

Wandeluurtje

Begijnhof

Din 08.02 14 u

Cursus

CC Den Blank

Vanaf 18.01

Leren werken met een smartphone of tablet

10 u

Bewegen

Hatha Yoga

GC de Bosuil

Woe 09.02 20 u

Film

Red Sandra

CC Den Blank

Woe 19.01 20 u

Film

James Bond: No Time To Die

CC Den Blank

Don 10.02 19.30 u Infoavond

Kersverse ouders: waar kan ik CC Den Blank terecht? JONGE OUDERS

Don 20.01 14 u

Muziek

Connie Neefs en Hannelore

GC de Bosuil

Vrij 11.02

Erik Van Looy: Verslaafd!

CC Den Blank

Zat 22.01

Zon 13.02 18.30 u Dans

Dansfestival: Dansproject

CC Den Blank

Zon 23.01 10 u

Tweelicht: De Ark van Kindertheater Theater CC Den Blank NoWay 7 TOT 12 JAAR Jonna Crea-atelier Cursus GC de Bosuil VANAF 9 JAAR

Din 15.02

10 u

Bewegen

Wandeluurtje

Begijnhof

Woe 26.01 14 u

Dansen

Dansen om 14 uur: FiVER live music OUDEREN

Residentie De Druivelaar

Din 15.02

14 u

Feest

Valentijnsfeest Ouderen

CC Den Blank

Woe 26.01 20 u

Film

Titane

CC Den Blank

Woe 16.02 14 u

Feest

Valentijnsfeest Ouderen

CC Den Blank

Don 27.01 14 u

Muziek

De Bonanzas: Old Time Favourites

CC Den Blank

Woe 16.02 20 u

Film

The Last Duel

CC Den Blank

Infoavond

Inspiratieavond voor vrijwilligers

De Warandepoort, Tervuren

Vrij 07.01

20.30 u Theater

19, 20 & Vorming 21 u 9.15 & Vorming 10.45 u 14.30

19 u

GC de Bosuil

Film

20.30 u Muziek

9.30 u

20.30 u Theater

Adriaan Van den Hoof: 't Zal schoon zijn als het af is Adriaan Van den Hoof: 't Zal schoon zijn als het af is Soulsister: In concert

CC Den Blank CC Den Blank CC Den Blank

Jonna Crea-atelier: vilt

GC de Bosuil

VANAF 9 JAAR

JONGE OUDERS

OUDEREN

GC de Bosuil Bibliotheek Overijse GC de Bosuil

Don 27.01 19 u

Vorming

Wegwijs in mantelzorg

CC Den Blank

Don 17.02 20 u

Vanaf 28.01

14 u

Cursus

Magie, filosofie, wetenschap: de geschiedenis van de medische vooruitgang

CC Den Blank

Vrij 18.02

20.30 u Theater

Vrij 28.01

20.30 u Comedy

Jan Jaap van der Wal: III-ième

CC Den Blank Bibliotheek Overijse

19 u

Theater De Toekomst : De Kindertheater jongen van de glasfabriek

CC Den Blank

14 u

CoderDojo

Zat 19.02 Ma 21.02

10 u

Cursus

Veilig online

GC de Bosuil

Film

Dealer

CC Den Blank

Don 24.02 20.30 u Theater

Johan Petit : Nu het nog kan

CC Den Blank

Vrij 25.02

20.30 u Goochelen

Nicholas: In alle eerlijkheid

CC Den Blank

20.30 u Theater

Luk De Bruyker: Pappie, dagboek van het vergeten

CC Den Blank

Zat 29.01 Zat 29.01

Cursus

20.30 u Muziek

Zon 30.01 9.30 u

Markt

7 TOT 17 JAAR

Als de rook om je hoofd is verdwenen Antiek & Rommelmarkt

CC Den Blank Markthal

Woe 23.02 20 u

Zat 26.02 28.02 tot 04.03

Kijk voor meer activiteiten op www.UiTinVlaanderen.be

Ma 28.02

De KOE, De Nwe Tijd en Hof van Eede: DAVID of hoe we ons CC Den Blank bedacht hebben VANAF 8 JAAR

Vrijetijds­ festival

Spocje

3 TOT 12 JAAR

Poppentheater Wortel: 13.30 u Kindertheater Minnies Maanmissie VANAF 3 JAAR

GC de Bosuil & Markthalle GC de Bosuil

DE OVERIJSENAAR / 29


Tot uw dienst AC De Vuurmolen

kortweg

Openingsuren: • Maandag tot vrijdag: 8 tot 12 u • Maandagavond: 17.30 tot 19.30 u • Woensdagnamiddag: 14 tot 16 u Op afspraak De gemeentediensten in AC De Vuurmolen zijn enkel open op afspraak. Maak een afspraak via de website, 02 687 60 40 of info@overijse.be. Administratief Centrum De Vuurmolen Begijnhof 17 – 3090 Overijse

Infopunt Vrije Tijd Openingsuren: • Maandag en donderdag: 9 tot 12 u, 13 tot 17 u • Dinsdag en woensdag: 13 tot 17 u • Vrijdag: 9 tot 12 u Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank Begijnhof 11 - 3090 Overijse

College van burgemeester en schepenen Inge Lenseclaes inge.lenseclaes@overijse.be 0497 48 72 18 Leo Van den Wijngaert leo.vandenwijngaert@overijse.be 0494 56 01 39 Sven Willekens sven.willekens@overijse.be 0495 30 83 79 Jan De Broyer jan.debroyer@overijse.be 0498 65 46 64

Opvang krokusvakantie Heb je opvang nodig tijdens de krokusvakantie? Schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar kunnen van maandag 28 februari tot en met vrijdag 4 maart terecht in vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat. De begeleiders van de buitenschoolse opvang (IBO) staan van 7.30 tot 18 uur klaar om je kroost op te vangen. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 10 januari (19 uur) volgens de voorrangsregels. Vanaf maandag 17 januari (19 uur) kan iedereen inschrijven via de webwinkel. www.overijse.be/webwinkel 02 686 31 34

Peter Lombaert peter.lombaert@overijse.be 0478 36 93 67

De burgemeester en schepenen zitten op afspraak.

30

www.covidsafe.be 02 687 60 40

Gemeentelijke nieuwsbrief Blijf je graag op de hoogte van wat er gebeurt in Overijse? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief van het lokaal bestuur. Elke week krijg je het laatste nieuws over gemeentelijke evenementen, wegenwerken, beleidsmededelingen en andere updates in je mailbox. Abonneer je door jouw emailadres in te vullen op de webpagina. Daarna hoef je enkel op een bevestigings­mail te klikken en klaar is kees. www.overijse.be/nieuwsbrief

Dirk Devroey dirk.devroey@overijse.be 0475 85 38 12 Myriam Vanderlinden myriam.vanderlinden@overijse.be 0473 86 01 12

installeren en die aan je eID of Itsme-account te linken. Geen smartphone? Je kan een certificaat op papier aanvragen via 078 78 78 50. Heb je nog vragen? Kijk op de website van CovidSafe. Problemen met je eID? Neem contact op met de dienst Burgerzaken.

Covid Safe Ticket Wie op café of restaurant gaat, naar de fitness wil of een evenement bijwoont, moet een Covid Safe Ticket (CST) voorleggen. Dat COVID-certificaat dient als bewijs van dubbele vaccinatie. Het eenvoudigst is om de app CovidSafe te

Leen je huurwaarborg Ga je een nieuwe woning of appartement huren, maar kan je de waarborg niet in één keer betalen? Dan kan je de huurwaarborglening

inroepen om gespreid te betalen. Je krijgt 24 maanden om die renteloos terug te betalen, op voorwaarde dat je geen hoog inkomen en betalingsachterstand hebt. Deze lening wordt aangeboden door het Vlaams Woning­fonds, maar kan je ook aanvragen via het woonloket in AC De Vuurmolen. Interesse? Maak een afspraak met de woon­ consulent. www.vlaamswoningfonds.be/ huurwaarborglening woonloket.overijse@igo.be, 0476 96 38 23

Vakantieaanbod 2022 Ben je op zoek naar opvang tijdens de vakantie? In de brochure Alles KIDS vind je een overzicht van het vakantieaanbod voor 2- tot 15-jarigen in Overijse. Alle praktische info over het IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang), de Speelpleinen en sport- en themakampen in 2022 staat erin verzameld. Bekijk de brochure online of haal je gratis exemplaar af in AC De Vuurmolen, vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, CC Den Blank, de Bib of Huis van het Kind Druivenstreek. www.overijse.be/ vakantieaanbod


#pittigoverijse Overijse mag gezien worden. Heb je mooie foto’s om te delen? Tag ze met #pittigoverijse op Instagram of Facebook. De mooiste komen in deze rubriek terecht.

Werken Potvijver De Potvijver aan de Hagaardbosweg wordt het komende jaar opnieuw ingericht. Begin 2022 worden eerst alle vissen uit het water gehaald en laten medewerkers van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de vijver leeglopen. Later wordt de vijver uitgediept en ecologisch ingericht, op dezelfde manier als de visvijver in het park rond kasteel Isque. Al deze werken maken deel uit van het landinrichtingsplan IJsevallei, dat de open ruimte in Overijse moet vergroenen. Wil je op de hoogte blijven van de werken? Schrijf je in voor nieuwbrief op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

Nadine Minnoye

Hans Deveuster @ veusy

Marc Bosmans @ragnarandco

www.vlm.be (tip ‘IJsevallei’ in het zoekvenster) 02 785 34 51 Plannen voor de Ring Het Oostelijk deel van de Brusselse Ring wordt binnenkort heringericht, inclusief de knooppunten Jezus-Eik en Leonard. Benieuwd? Je kan de Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (GRUP's) hiervoor online inkijken en in AC De Vuurmolen. Niet akkoord met de plannen? Je kan tot en met vrijdag 14 januari 2022 schriftelijk reageren op de startnota’s. Stuur een aangetekende brief met je opmerkingen naar het Departement Omgeving Afdeling Gebiedsontwikkeling of vul het online formulier in. Meer info over de plannen en de reactieproce­ dure vind je op de website. www.overijse.be/startnota 02 687 60 40

Kristien Rogister @kjjrgr

Anouk Verlinden

win

Farzad Koobasi @farzadkoobasi

Proficiat Nadine Minnoye! Jij valt in de prijzen met jouw leuke foto en wint een gemeentelijke geschenkbon ter waarde van 25 euro. Die is onderweg!

Deel en win!

Heb je mooie foto’s getrokken in Overijse? Deel ze op Instagram met de hashtag #PittigOverijse of mail ze naar communicatie@overijse.be. Zo maak je ook kans op een mooie prijs. Volg ons: facebook.com/gemeenteoverijse instagram.com/gemeenteoverijse  #PittigOverijse DE OVERIJSENAAR / 31


Expeditie Spocje Tijdens de krokusvakantie vindt het vrijetijdsfestival Spocje opnieuw plaats voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Het thema dit jaar: avontuur en expeditie. Voor alle avonturiers is er een gevuld weekprogramma met verschillende activiteiten. Inschrijven kan vanaf 10 januari 2022 om 19 uur via de webwinkel. www.overijse.be/spocje

32

Op de foto: Sander en Lucas Verbrugge, Elise en Emma Van Rymenant

28.02 tot 04.03.2022